FI73095B - Signalstation foer ett brandalarmsystem. - Google Patents

Signalstation foer ett brandalarmsystem. Download PDF

Info

Publication number
FI73095B
FI73095B FI810482A FI810482A FI73095B FI 73095 B FI73095 B FI 73095B FI 810482 A FI810482 A FI 810482A FI 810482 A FI810482 A FI 810482A FI 73095 B FI73095 B FI 73095B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
speech
fire
signal
messages
synthesizing
Prior art date
Application number
FI810482A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI73095C (fi
FI810482L (fi
Inventor
Haruchika Machida
Original Assignee
Hochiki Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hochiki Co filed Critical Hochiki Co
Publication of FI810482L publication Critical patent/FI810482L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI73095B publication Critical patent/FI73095B/fi
Publication of FI73095C publication Critical patent/FI73095C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08BSIGNALLING OR CALLING SYSTEMS; ORDER TELEGRAPHS; ALARM SYSTEMS
    • G08B7/00Signalling systems according to more than one of groups G08B3/00 - G08B6/00; Personal calling systems according to more than one of groups G08B3/00 - G08B6/00
    • G08B7/06Signalling systems according to more than one of groups G08B3/00 - G08B6/00; Personal calling systems according to more than one of groups G08B3/00 - G08B6/00 using electric transmission, e.g. involving audible and visible signalling through the use of sound and light sources
    • G08B7/066Signalling systems according to more than one of groups G08B3/00 - G08B6/00; Personal calling systems according to more than one of groups G08B3/00 - G08B6/00 using electric transmission, e.g. involving audible and visible signalling through the use of sound and light sources guiding along a path, e.g. evacuation path lighting strip
    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08BSIGNALLING OR CALLING SYSTEMS; ORDER TELEGRAPHS; ALARM SYSTEMS
    • G08B17/00Fire alarms; Alarms responsive to explosion
    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08BSIGNALLING OR CALLING SYSTEMS; ORDER TELEGRAPHS; ALARM SYSTEMS
    • G08B25/00Alarm systems in which the location of the alarm condition is signalled to a central station, e.g. fire or police telegraphic systems
    • G08B25/14Central alarm receiver or annunciator arrangements
    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08BSIGNALLING OR CALLING SYSTEMS; ORDER TELEGRAPHS; ALARM SYSTEMS
    • G08B3/00Audible signalling systems; Audible personal calling systems
    • G08B3/10Audible signalling systems; Audible personal calling systems using electric transmission; using electromagnetic transmission
    • GPHYSICS
    • G10MUSICAL INSTRUMENTS; ACOUSTICS
    • G10LSPEECH ANALYSIS TECHNIQUES OR SPEECH SYNTHESIS; SPEECH RECOGNITION; SPEECH OR VOICE PROCESSING TECHNIQUES; SPEECH OR AUDIO CODING OR DECODING
    • G10L13/00Speech synthesis; Text to speech systems

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Emergency Management (AREA)
  • Business, Economics & Management (AREA)
  • Acoustics & Sound (AREA)
  • Human Computer Interaction (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Audiology, Speech & Language Pathology (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Computational Linguistics (AREA)
  • Alarm Systems (AREA)
  • Fire Alarms (AREA)
  • Fire-Extinguishing By Fire Departments, And Fire-Extinguishing Equipment And Control Thereof (AREA)

Description

1 73095
Signaaliasema palohälytysjärjestelmää varten Tämä keksintö koskee yleisesti palohälytysjärjestelmää varten signaaliasemaa, joka reagoi palosignaaliin välineistä, jotka ilmaisevat palon tapahtumasta, kuten esimerkiksi paloilmaisuvälineistä, ja aktivoi hälytys-välineet antamaan hälytyksen ja erityisesti koskee keksintö tämän tyyppistä signaaliasemaa, joka pystyy antamaan ulos sanomia, jotka on tallennettu tallennus-välineisiin ja koskevat toimintoja, joihin on ryhdyttävä, kun palo syttyy, jne· näiden sanomien ollessa puheen syntetisointivälineillä muodostetun puheen muodossa.
Tosiasioiden tutkiminen tulipaloista rakennuksissa, hotelleissa jne. paljastaa, että suurin osa tulipaloista ja palosta johtuvista tragedioista olisi voitu ehkäistä, jos nopeasti olisi otettu yhteys paloasemaan, kun palo alkaa, taikka jos ihmiset ohjataan asianmukaisemmin turvalliseen paikkaan. Suurin syy, joka aiheuttaa tällaisia vakavia pulmia, on siinä, että rakennusten ovenvartijat taikka hotellien henkilökunta eivät ole ryhtyneet asianmukaisiin toimenpiteisiin, vaikka palohälytys-järjestelmä on toiminut oikealla tavalla.
Yleensä kuuluu tavanomaiseen palohälytysjärjestelmään signaaliasema, joka on kytketty palon tapahtumisesta ilmoittaviin välineisiin kuten palonilmaisimiin, paino-nappeihin jne. palosignaalin vastaanottamiseksi näistä, hälytysvälineet, mukaanluettuna kello, lamppu jne. ja käyttövälineet palohälytysjärjestelmän ja siihen liittyvien välineiden käyttämiseksi tarpeen vaatiessa. Tämä tavanomainen signaaliasema muodostaa hälytyksen panemalla kellon soimaan ja sytyttämällä lampun, kun se vastaanottaa palosignaalin, mutta se ei anna ohjeita niistä toiminnoista, joihin on ryhdyttävä palon aikana.
2 73095 kuten operointivälineiden käyttöproseduureista. Nämä proseduurit on tavallisesti kuvattu ohjekäsikirjassa tai osoitettu paneelissa. Jos ovenvartijat tai toimihenkilöt ovat kokemattomia signaaliseman käyttämiseen taikka jos he ovat hämmentyneitä, he eivät pysty toimimaan nopeasti ja asianmukaisesti, taikka eivät pysty suorittamaan tarpeellisia toimenpiteitä, taikka he käyttävät signaaliasemaa väärin. Tästä seikasta voidaan tehdä johtopäätös, että on hyvin tärkeää niiden toimenpiteiden opettaminen ja harjoitteleminen, joihin on ryhdyttävä palon sattuessa ja niiden laitteiden käytön harjoitteleminen, jotka liittyvät palohälytysjärjestelmään . Nykyisin ei kuitenkaan ole olemassa mitään keinoja, joilla helposti ja tehokkaasti opetettaisiin ja harjoiteltaisiin toimenpiteet, joita tarvitaan palon aikana. Erityisesti on varsin vähän mahdollisuuksia saada kokemusta palohälytysjärjestelmään liittyvien laitteiden ja laitteistojen käytöstä, koska niitä ei käytetä päivittäin. Lisäksi on vaivalloista ja sen vuoksi merkityksetöntä ohjekäsikirjän lukeminen niiden toimintojen muistamiseksi, joihin on ryhdyttävä palon aikana.
Esillä olevan keksinnön ensimmäisenä tarkoituksena on saada aikaan palohälytysjärjestelmää varten signaali-asema, joka vastaanotettuaan palosignaalin pystyy antamaan ulos sanomia tarpeellisista toiminnoista, jotka sanomat on ennalta varastoitu varastointivälineisiin, puheen muodossa, opastaakseen ovenvartijoita tai toimihenkilöitä toimimaan nopeasti ja asianmukaisesti.
Esillä olevan keksinnön toisena tarkoituksena on saada aikaan palohälytysjärjestelmää varten signaaliasema, joka pyynnöstä pystyy antamaan ulos palohälytysjärjestelmän ja siihen liittyvien laitteistojen ohjekäsikirjän sanomia niin tarvittaessa ja sanomia tarpeellisista toiminnoista palon aikana, puheen muodossa, ovenvartijoiden tai henkilöstön opettamiseksi ja harjoittamiseksi.
3 73095
Esillä olevan keksinnön kolmantena tarkoituksena on saada aikaan palohälytysjärjestelmää varten signaaliasema, joka on varustettu ilmoituslaitteilla, jotka pystyvät antamaan opastavia sanomia hätätilanteissa.
Tämä aikaansaadaan keksinnön mukaisesti siten, että s.ig-naaliasemaan kuuluu: tallennusvälineet sanomien tallentamiseksi, jotka koskevat toimenpiteitä, joihin on ryhdyttävä palon aikana, sanomien tallentamiseksi, jotka koskevat palohälytysjärjestelmän ja siihen liittyvien laitteiden operointi- ja käsittelymenetelmiä, sekä sanomien tallentamiseksi, jotka koskevat toimenpitedeiden harjoittelemista, joihin on ryhdyttävä palon aikana; puheen syntetisointi-välineet puhesignaalien syntetisoimiseksi tallennusvälineiden ulostulosanomia varten; puheen ulosantamisväli-neet puhesignaalien antamiseksi ulos puheena; manuaaliset sisäänmenovälineet mihin tahansa toivottuun sanomaan osoittamiseksi tallennusvälineisiin tallennetuista sanomista, ja normaaliajalla sanoman ulosantoa vaativan signaalin kehittämiseksi osoitetun sanoman ulosantamisen vaatimista varten; ja prosessivälineet, jotka vastaanottavat ja käsittelevät palosignaalin ja sanoman ulostuloa vaativan signaalin valitakseen palosignaalille sanomat, jotka koskevat suoritettavia toimenpiteitä palon aikana, sekä sanoman ulosanota vaativalle signaalille vaaditun sanoman, tallennusvälineisiin tallennetuista sanomista ja ohjatakseen puheen syntetisointivälineitä sanoman muuttamiseksi puheeksi.
Keksinnön edulliset suoritusmuodot käyvät ilmi oheisista alivaatimuksista.
Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin viitaten oheisiin piirustuksiin.
Kuvio 1 esittää esillä olevan keksinnön mukaisen, palohälytys järjestelmää varten tarkoitetun signaaliaseman ensimmäistä suoritusmuotoa.
Kuvio 2 esittää lohkokaaviona palohälytysjärjestelmää, johon sisältyy esillä olevan keksinnön mukainen signaaliasema ja tähän liitettyjä laitteistoja.
73095
Kuvio 3 esittää lohkokaaviona suoritusmuodossa käytettyjä prosessivälineitä, osoittaen niiden sisäänmeno-ja ulostulosuhteita.
Kuvio 4 on taulukko, joka kuvaa suoritusmuodossa käytettyihin tallennusvälineisiin tallennettujen sanomien tallennusalueita ja lähtöosoitteita.
Kuvio 5 esittää lohkokaaviona suoritusmuodossa käytettyjen puhesyntetisointilaitteiden yhtä muotoa.
Kuvio 6 esittää lohkokaaviona kuviossa 5 kuvattujen puheen syntetisointivälineiden puheen syntetisointiosan yhtä muotoa.
Kuvio 7 esittää lohkokaaviona puheen syntetisointiosan toista muotoa.
Kuvio 8 on vuokaavio, joka esittää prosessivälineiden päärutiinia.
Kuvio 9 on vuokaavio, joka yksityiskohtaisesti esittää dataprosessitoimintaa päärutiinissa.
Kuvio 10 on vuokaavio, joka yksityiskohtaisesti esittää puheen ohjaustoimintaa päärutiinissa.
Kuvio 11 on vuokaavio, joka yksityiskohtaisesti esittää operointia niitä toimenpiteitä varten, jotka palon aikana on suoritettava puheen ohjausjärjestelmässä.
Kuvio 12 on vuokaavio, joka yksityiskohtaisesti esittää palon ilmoitustoiminnan niitä toimenpiteitä varten, jotka on suoritettava palon sattuessa.
Kuvio 13 on vuokaavio, joka yksityiskohtaisesti esittää toimintaa harjoituksen aikana.
Kuvio 14 on lohkokaavio esillä olevan keksinnön mukaisen palohälytysjärjestelmää varten olevan signaaliaseman toisesta suoritusmuodosta.
Kuvio 1 esittää lohkokaaviona esillä olevan keksinnön ensimmäistä edullista suoritusmuotoa. Palohälytysjärjestelmän signaaliasemaan kuuluu prosessivälineet 11 sisään-tulosignaalin käsittelemiseksi eri laitteiden ohjausta varten ja opastamaan tarpeellisia toimintoja niille, tallennusvälineet 16 sanomien tallentamiseksi toimenpiteistä, joita on suoritettava paloa vastaan, manuaaliset 73095 sisäänmenovälineet 15 signaalin kehittämiseksi, jolla pyydetään sanomien ulostuloa prosessivälineistä 11, puheen syntetisointivälineet 20 puhesignaalien synteti-soimiseksi sanomille, jotka on annettu ulos tallennus-välineistä 16, puheen ulostulovälineet 18 puhesignaalin ulosantamista varten ja näyttövälineet 17, jotka osoittavat vaadittuja seikkoja. Signaaliasemaan 10 kuuluu lisäksi vastaanottovälineet 12, hälytysvälineet 13 ja operointivälineet 14.
Kuvio 2 kuvaa palohälytysjärjestelmän yhtä muotoa, johon esillä olevan keksinnön mukainen signaaliasema sopivasti on liitettävissä. Tähän palohälytysjärjestelmään kuuluu signaaliasema 10, tähän signaaliasemaan yhdistetty signaali johto 1, joka on johdotettu rakennuksen eri kohtiin, yhdistämisasemat 2, joista kukin on varustettu asianmukaisilla palolohkoilla ja kytketty signaalijohtoon 1, palon ilmaisimet 3a ja manuaalisesti käytettävät painonapit palon ilmoittamiseksi, jotka kaikki on yhdistetty yhdistämisasemiin 2 yhdessä identifiointisignaalin kytken-tävälineiden 4 ja hälytyskellojen 5 ja palo-ovien laukai-suvälineiden 6 kanssa, jotka myös on kytketty kuhunkin yhdistämisasemaan 2. Tähän palohälytysjärjestelmään kuuluu lisäksi liitännäislaitteina paloposti (fireplug) 7, sprinkleri 8 jne., jotka toiminnallisesti on kytketty siihen. Ilmoituslaitteet 9 voivat myös olla yhdistetyt signaaliasemaan 10 tarpeen mukaan. Aina ei ole tarpeen varustaa järjestelmää kaikilla näillä laitteilla ja fasiliteeteilla, mutta tarvittaessa voidaan siihen kytkeä lisäksi muita laitteita ja fasiliteetteja.
Prosessivälineisiin 11 kuuluu esimerkiksi, kuten on kuvattu kuviossa 3, keskusprosessoriyksikkö (CPU) 11a, pysyväismuisti (ROM) 11b, jonka sisältöä ei hävitetä tai pyyhitä, poimintamuisti (RAM) 11c, johon voidaan 6 73095 kirjoittaa ja sisäänmeno/ulostulo-portti (I/O-portti) lld ja yhteislinja (bus) lie näiden välisiä yhteyksiä varten. ROM 11b varastoi ohjelmat CPU 11a:lie ja tämä ajaa eri prosessitoimintoja ohjelmien mukaan. RAM 11c on tilapäismuisti, jota käytetään ajamaan CPU 11a:ta.
I/O porttia lld käytetään kytkemään eri sisäänmeno/ulos-tulolaitteet prosessivälineisiin 11 ja kuvatussa suoritusmuodossa I/O portti lld kytkee vastaanottovälineet 12, manuaaliset toiminnan sisäänmenovälineet 15, hälytys-välineet 13, operaatiovälineet 14, näyttövälineet 17 ja puheen syntetisointivälineet 20 prosessivälineisiin 11 asianomaisten liitäntöjen kautta. Muita laitteita tai fasiliteetteja kuten esim. kirjoitin voidaan myös kytkeä.
Kuten on esitetty kuviossa 3, kuuluu vastaanottovälinei-siin 12 vastaanottopiiri 12a, joka on kytketty signaali-johtoon 1 ja liitäntä 12b vastaanottopiirin ulostulosignaalin kytkemiseksi prosessivälineiden 11 sisäänmenoon. Vastaanottovälineet 12 vastaanottavat palosignaalin pa-lonilmaisimista 3a jne. osoituksena palon tapahtumisesta ja lisäksi ne vastaanottavat lohkonimisignaalin ja identifiointisignaalin yhdistämisasemasta 2 ja identifi-ointisignaalin yhdistämisvälineistä 4, ja häiriösignaa-lin ja normaalisignaalin jne. Muiden signaalien kuin palosignaalin laadut riippuvat käytetyn palohälytysjärjestelmän toiminnasta eikä aina ole tarpeen, että vastaanottovälineet vastaanottavat kaikki nämä signaalit. Yksinkertaisimman konstruktion omaavassa palohälytysjärjestelmässä riittää, kun vastaanottovälineet 12 vastaanottavat vain palohälytyssignaalin. Vastaanottoväli-neiden 12 tehtävänä voi lisäksi olla siirtää signaali yhdistämisasemaan 2, palonilmaisimiin 3a jne. Olosuhteista riippuen voidaan vastaanottopiiri 12a jättää pois. Tässä tapauksessa liitäntä 12b voi olla suoraan kytketty signaalijohtoon 1.
73095
Manuaalisiin sisäänmenovälineisiin 15 kuuluu esimerkiksi, kuten on esitetty kuviossa 3, kytkinryhmä 15a ja liitäntä 15b ja se synnyttää sanomaulostuloa vaativan signaalin sanoman ulostulon vaatimiseksi, joka on tallennettu tallennusvälineisiin 16, kuten yksityiskohtaisemmin selitetään jäljempänä. Nämä sanomat voidaan valita ja valinta toteutetaan koodilla, joka on muodostettu esimerkiksi kytkinryhmän 15a on-ei-yhdistelmällä. Käyttämällä manuaalisia sisäänmenovälineitä 15 voidaan kuulla sanomia, jotka ilmoittavat tarpeellisista suoritettavista toimenpiteistä palon aikana taikka sanomia palo-hälytysjärjestelmän ja siihen liitettyjen laitteiden ohjekäsikirjasta ja harjoituksia paloa vastaan voidaan suorittaa myös normaalina aikana. Manuaaliset sisään-menovälineet 15 voivat vaihtoehtoisesti olla muodostetut siten, että kytkimet 15a on ennakolta yhdistetty vastaamaan asianomaisia koodeja, niin että koodit voidaan valita käyttämällä valintakytkintä taikka painamalla painonappeja, jotka vastaavat asianomaisia koodeja. Edelleen voidaan manuaaliset sisäänmenovälineet 15 vaihtoehtoisesti muodostaa näppäinpöydäksi. Viimeksimainitussa tapauksessa voidaan helposti toteuttaa valepalotietojen sisäänmeno harjoittelua varten.
Hälytysvälineisiin 13 kuuluu äänen kehittävät välineet kuten kello sekä lamppu ja ne on sovitettu käytettäviksi signaalilla prosessivälineistä 11, johon ne on kytketty liitännän kautta (ei esitetty).
Operaatiovälineisiin 14 kuuluu virtapiiriosa, kytkimet käskyjen antamiseksi virtapiiriosalle, puhelin jne. ja ne on sovitettu manuaalisesti tai automaattisesti käytettäviksi pysäyttämään hälytysvälineiden 14 ääni, puheluiden muodostamiseksi vaadittaviin paikkoihin ja asianmukaisten laitteiden kuten sprinklereiden jne. käynnistämiseksi prosessivälineistä 11 tulevan käskysignaalin mukaisesti. Kuvatussa suoritusmuodossa on nämä operaatio- 8 73095 välineet lisäksi sovitettu syöttämään prosessivälinei-siin 11 operaation vahvistussignaalin (kuittaussignaalin) sen vahvistamiseksi, että vaadittavat operaatiot on varmasti toteutettu riippuvaisina operaatiovälineiden 14 toiminnasta. Aina ei kuitenkaan ole tarpeen, että operaatiovälineiden 14 tehtävänä on tuottaa operaation vahvistussignaali. Operaatiovälineet 14 voivat olla muodostetut riippumattomiksi prosessivälineistä 11 ja ilman kytkentää viimeksimainittuihin.
Näyttövälineisiin 17 kuuluu yhdistelmänä merkkitaulu (numeroita ja/tai kirjaimia) ja indikaatiolamppu. Yksinkertainen näyttö on muodostettu 7-segmentin valoa emittoivista diodeista, nestekidekäytöstä sen lohkonimen osoittamiseksi, missä palo tapahtuu, suoritettavista toimenpiteistä osoittamiseksi jne. kirjaimilla tai merkeillä signaaliaseman paneelissa. Vaihtoehtoisesti voidaan näyttövälineinä 17 käyttää katodisädeputkinäyttöä (CRT). Tässä tapauksessa tallennusvälineisiin 16 tallennetut sanomat voidaan osoittaa samanaikaisesti tai riippumattomasti puheen syntetisointivälineistä 20. Tapauksesta riippuen voidaan nämä näyttövälineet 17 jättää pois palohälytysjärjestelmästä.
Tallennusvälineet 16 on muodostettu yhdestä tai useammasta haihtumattomasta pysyväismuistista (ROM), jotka ovat hajasaantityyppiä ja tallentavat sanomia palon sattuessa suoritettavista toimenpiteistä, palohälytysjärjestelmän ohjekäsikirjasta, palontorjuntaharjoitusohjeista ja tarvittaessa sanomia ilmoituksen ohjaamiseksi. Tallennus-välineisiin 16 voi lisäksi tarvittaessa sisältyä RAM muisti. Vaikka tallennusvälineet 16 on kuvatussa suoritusmuodossa kytketty puheen syntetisointivälineisiin 20, voivat välineet 16 vaihtoehtoisesti olla sijoitetut pro-sessivälineisiin 11.
Sanomien talennusmuoto talennusvälineissä 16 vaihtelee riippuen puheen syntetisoinnin tyypistä ja/tai sano- 73095 mien määrästä. Esimerkiksi siinä tapauksessa, että puheen syntetisointi tapahtuu puheen syntetisointi-osassa 22 kuten yksityiskohtaisemmin selitetään jäljempänä kuvioon 5 liittyen, ovat sanomat tallennetut peräkkäin ääniparametrien muodossa ja osoitetaulu on muodostettu osoittamaan lähtöosoite jokaiselle sanomaryhmälle tai sanaryhmalle.
Kuvio 4 esittää esimerkkiä osoitetaulukosta, jossa esimerkiksi yleinen fraasi "palo on alkanut kohdassa..." on varastoitu alueeseen a , joka alkaa lähtöosoitteesta lOO, o lohkonimet, kuten "käyttöhuone", "tavaratalo", "varasto", "toimisto" jne. on vastaavasti varastoitu alueisiin a^...ag alkaen lähtöosoitteista 200-900 vastaavasti. Alueisiin bQ, b-^ ja b^ °n vastaavasti tallennettu sanomat toimenpiteistä, joihin on ryhdyttävä, kun palo tapahtuu. Samalla tavoin sanomat paloharjoittelua varten on tallennettu alueisiin cq ja ja data ohjausilmoitusta varten on varastoitu alueisiin d ja d,, d . Kuviossa 4 esitetyt lähtöosoitteet on annettu selityksen helpottamiseksi, mutta todellisuudessa ne on määrätty ottamalla huomioon sanomien pituudet. Osoitetaulukko voi vaihtoehtoisesti olla muodostettu ROM llbrhen eikä tallennus-välineisiin 16.
Puheen syntetisointivälineisiin 20 kuuluu esimerkiksi, kuten on kuvattu kuviossa 5, liitäntä 21, joka on kytketty yhteisiinjaan 19 1/0 portista lld, puheen synteti-sointiosa 22 puheen syntetisoj.miseksi, audiosuodatin 2 3 puhesignaalia varten ja vahvistin 24. Puheen syntetisointi välineet 20 on kytketty tallennusvälineisiin 16, puheen ulostulovälineisiin 18 ja prosessivälineisiin 11, niin että ne lukevat sanomia tallennusvälineistä 16 riippuvaisesti prosessivälineiden 11 käskyistä ja syntetisoivat puhesignaalit sanomille antaakseen ne ulos puheen ulostulovälineistä 18.
73095 10
Puheen syntetisointiosaan 22 kuuluu esimerkiksi, kuten on esitetty kuviossa 6, puheen syntetisoi ja 22a, joka on muodostettu yhden sirun LSI:hin, ja ohjaaja 22f puheen syntetisoinnin ohjaamiseksi. Syntetisoi jaan 22a kuuluu äänilähde 22b, interpolointipiiri 22c, digitaalinen suodatin 22d ja digitaali/analogia (D/Λ) muunnin 22e. Puheen syntetisointiosassa ohjaaja 22f lukee sanoman muodostavat puheparametrit kysymyksessä olevista osoitteista prosessivälineiden 11 käskyn mukaisesti, parametrit annetaan peräkkäisesti sisään puheen syntetisoijaan 22a ja puhesignaali syntetisoidaan perustuen pulssiin, joka on syötetty äänilähteestä 22b. Tämä puhesignaali syötetään puheen ulostulovälineisiin 18 audiosuodattimen 23 ja vahvistimen 24 kautta. Ohjaaja 22f antaa ulos varattusignaalin näiden toimintojen aikana. Ohjaajan 22f tämän toiminnan voivat vaihtoehtoisesti suorittaa prosessivälineet 11. Tässä tapauksessa voidaan ohjaaja 22f jättää pois. Edelleen voi ohjaaja 22f olla vaihtoehtoisesti sijoitettu integroidusti puheen syntetisoijän 22a kanssa ja haluttaessa edelleen olla integroidusti sijoitettuna tallennusvälineiden 16 kanssa.
Puheen ulostulovälineisiin 18 kuuluu kaiutin 18a, joka on sijoitettu signaaliasemalle ja kaiuttimet 18b ja 18c, jotka on sijoitettu muihin paikkoihin antamaan puhesignaali ulos puheena. Nämä kaiuttimet on yhdistetty kytkettävästä sanomien sisällön mukaan. Kaiuttimet voivat tietysti olla kytkettävät manuaalisella toiminnalla. Tapauksesta riippuen voidaan kaiuttimet 18b ja 18c jättää pois. Kaiuttimen tai kaiuttimien lisäksi voi ilmoituslaite olla kytketty puheen syntetisointivälinei-siin 20 samanlaisin kytkentävälinein.
Kuvio 7 kuvaa puheen syntetisointiosan 22 toista muotoa, johon sisältyy mikroprosessori 22i, ROM 22g, RAM 22h ja D/A muunnin 22e. Tähän syntetisoivaan osaan 22 tallennetaan foneemista dataa asianomaisista fooneista, 73095 11 jotka on koottu PCM-tallennuksella luonnollisesta puheesta ja editoivalla ja syntetisoivalla ohjelmalla ROM 22g:ssä. Toiselta puolen sanomat on tallennettu merkki-informaationa tallennusvälineisiin 16. Mikroprosessori 22i lukee sanoman tallennusvälineistä 16 ja vastaavan foneemisen datan ROM 22g:stä prosessivälineiden 11 käskyjen mukaisesti ja editoi foneemisen datan editointi- ja syntetisointiohjelman mukaisesti puhesignaalin syntetisoimiseksi. RAM 22h on muisti, jota mikroprosessori 22i ohimenevästi käyttää näiden toimintojen kuluessa. Kuviossa 7 kuvatussa tapauksessa voi mikroprosessorin 22i toiminta olla annettu prosessivälineille 11 ja tallennusvälineet 16 ja ROM 22g voivat olla muodostetut integroiduiksi.
Puheen synteesimenetelmä ei ole rajoitettu edellä kuvattuihin ja myös muita puheen syntetisointimenetelmiä voidaan käyttää esillä olevassa keksinnössä. Esimerkiksi sanomat voivat olla PCM-tallennettuja, redusoituja sopiviksi sana- tai lauseryhmiksi tallennettaviksi tallennusvälineisiin ja luettaviksi prosessivälineillä 11 tai erikoistarkoitusmikroprosessorilla puheen edi-toimiseksi ja syntetisoimiseksi.
Seuraavassa kuvataan esillä olevan keksinnön mukaisen, palohälytysjärjestelmiä varten olevan signaaliaseman toimintaa.
Kuviossa 8 on vuokaavio päärutiinista, joka esitetyssä suoritusmuodossa on ajettava signaaliaseman prosessivä-lineillä 11. Palosignaalin tarkkailun aloittamiseksi sen jälkeen kun palohälytysjärjestelmä on asennettu, prosessivälineiden toiminta alkuunpannaan kohdassa 30 muistien ja rekistereiden tyhjäämiseksi valmisteluna eri prosessitoimintojen ajamista varten. Päärutiini pyörii vakionopeudella.
73095 12
Ensimmäisenä toimintana on johtosignaalin tarkistus 31, se, onko signaalijohto 1 (kuvio 2) normaalisti toimiva vaiko ei tarkistetaan vastaanottovälineiden 12 kautta. Seuraavassa signaalijohdon datan sisään-menotoiminnassa 32 signaali, kuten palosignaali ja/tai häiriösignaali, kun sellainen signaali on syötetty signaali johdosta 1, taikka toiminnan vahvistussignaali, kun sellainen signaali syötetään operointivälineillä 14, tallennetaan puskurivälineisiin, esim. ennalta määrättyyn alueeseen RAM llc:ssä, puskurirekisteriin (ei esitetty) jne. Manuaalisessa datan sisäänpanotoi-minnassa 33, sanoman ulostuloa vaativa signaali tallennetaan samoin ennaltamäärättyihin puskurivälineisiin, kun sellainen signaali syötetään manuaalisista sisään-panovälineistä 15 .
Dataa käsittelevä toiminta 34 toteuttaa eri sisääntulo-datan käsittelyn ja on yksityiskohtaisesti kuvattu kuviossa 9. Ensin toteutetaan sen määrittäminen 40, edustaako sisääntulodata palosignaalia. Jos vastaus on kyllä, lippu, joka edustaa paloa, asetetaan lipun aset-tamisvälineissä, kuten ennalta määrätyllä alueella RAM llc:tä, lippu-flip-flopissa (ei esitetty) jne- ja puskurivälineisiin tallennetut lohkonimi ja identifikaatio-signaali dekoodataan, muutetaan vastaavaksi lohkoni-meksi ja identifikaationumeroksi ja tallennetaan RAM llcrhen (41 ja 42 kuviossa 9). Siten tallennetut lohkonimi ja identifikaationumero voidaan edelleen muuttaa tallennusvälineisiin 16 tallennettujen vastaavien lohkonimen ja identifikaationumeron puheparametrien lähtöosoitedataksi.
Siten kohdassa 45 määritetään se, onko kysymyksessä häiriösignaali, joka edustaa häiriötä kuten signaali-johdon katkosta, häiriötä yhdistämisvälineiden virransyötössä, paloilmaisimien irtikytkentää. Jos määrittämisen tulos on kyllä, asetetaan häiriöilmaisulippu 73095 13 lipun asettamisvälineissä samalla tavoin kuin määritettäessä kohdassa 40 ja häiriön lohkonimi dekoodataan ja tallennetaan RAM llc:hen (kuten on esitetty kohdassa 46 kuviossa 9). Toiselta puolen jos määrityksen tulos on ei, suoritetaan muita vaiheita toteuttamatta edellä kuvattuja toimintoja.
Kohdassa 47 määritetään, onko olemassa normaali signaali, joka edustaa sitä, että asianomaiset fasiliteetit eivät ole toimintatiloissa, partion vahvistussignaali partio-tutkimusta varten, toiminnan vahvistussignaali jne.
Jos vastaus on kyllä, asetetaan asianomaisia normaaleja signaaleja vastaavat liput lipun asettamislaitteissa ja signaalien sisällöt dekoodataan ja tallennetaan RAM llc:hen (kuten on esitetty kohdassa 48 kuviossa 9).
Jos kohdassa 40 määrityksen vastauksena sille, onko sisään-menodatasignaali palosignaali, on ei, suoritetaan kohdassa 43 määritys onko olemassa sisäänmenosignaali, kuten viestin ulostuloa vaativa signaali jne. manuaalisista sisäänmenovälineistä 15. Jos määrityksen vastauksena on kyllä, asetetaan manuaalinen-sisäänmeno-lippu lipun asettamisvälineissä ja sisäänmenosignaalin sisältö dekoodataan ja tallennetaan RAM llc:hen. Vaikka tämä vaihe kuviossa 9 on esitetty yksinkertaisesti vain yhtenä toimintana 44, toteutetaan tämä vaihe sisäänmenon sisällön mukaisesti, so. liput asetetaan vastaten lipun asettamisvälineitä asianomaisille ulostuloon vaadituille sanomille kuten sanomalle ohjekäsikirjaa varten, sanomalle toiminnan harjoittelua varten ohjausilmoitus-datalle jne. Näiden toimintojen tultua loppuun suoritetuiksi palaa ohjelma takaisin ensimmäiseen toimintaan tämän dataprosessirutiinin loppuasennossa. Toiselta puolen jos määrityksen vastaus kohdassa 43 on ei, ohjelma haarautuu päätöskohtaan 45 sen määrittämiseksi, onko kysymyksessä häiriösignaali.
73095 14
Datankäsittelytoiminnan 34 jälkeen suoritetaan ohjaussignaalin käsittely 35 päärutiinin mukaisesti. Tässä vaiheessa tarkistetaan asianomaiset lipunasettamisvä-lineet ja aktivoidaan signaali hälytysvälinei1 Le 13 ja syötetään ohjaussignaali kysymyksessä oleville fasiliteeteille kuten palopostille 7, sprinklerille 8 jne.
Näyttötoiminnassa luetaan sisäänmenosignaalin sisältö, esim. palosignaali, hairiösignaali jne. RAM llc:stä ja osoitetaan se kirjaimien ja/tai merkkien muodossa näyt-tövälineillä 17. Siinä tapauksessa, että katodisäde-putkinäyttö on kytketty, toteutetaan myös saman sanoman osoittaminen puheen syntetisointivälineillä 20 syntetisoituna sanomana.
Puheen ohjaustoiminnassa 37 toteutetaan toiminnan ohjaus puheen syntetisoimiseksi vaaditulle sanomalle puheen syntetisointivälineillä 20. Tätä toimintaa on yksityiskohtaisesti kuvattu kuviossa 10. Ensin määritetään kohdassa 50 onko vaaditun sanoman ulosanto ohitse. Tämä määritys tehdään tarkistamalla, onko palon indikointilippu ja manuaalinen sisäänmenolippu asetettu kuvion 9 kohdissa 41 ja 44 esitetyillä toiminnoilla. Erityisesti, kun nämä liput ovat palautusasennoissa, nimittäin kun niitä milloinkaan ei ole asetettu tai kun ne on palautettu toiminnan 52 loppuun toteuttamisen jälkeen niistä toimenpiteistä, joihin on ryhdyttävä palon aikana (niitä nimitetään tästä eteenpäin "palo-toiminnoiksi") , kuten jäljempänä yksityiskohtaisemmin selitetään, on vastaus kyllä ja ohjelma haarautuu ohittamaan seuraavan puheen ohjaustoiminnan ja prosessiväli-neet 11 ajavat päärutiinin seuraavan toiminnan. Toiselta puolen kun jompikumpi lipuista on asetetussa asennossa, vastaus määritykseen on ei ja seuraava äänen ohjaustoiminta toteutetaan. Tämä määritys kohdassa 50 voidaan jättää pois.
15 73095 Määrittäminen kohdassa 51 tehdään sen selvittämiseksi, ovatko ulosannettavat sanomat palodataa, kuten dataa toiminnoista, joihin on ryhdyttävä palon sattuessa jne. Jos vastaus on kyllä, aloitetaan palotoiminta ja jos vastaus on ei, ohjelma haarautuu seuraavaan määritykseen. Päätöskohdassa 51 määrätään se, ovatko ulos-annettavat sanomat ohjekäsikirjaa ja/tai toimintahanjoi-tussanomia varten. Jos vastaus on kyllä, toteutetaan toiminta (kuten on esitetty kohdassa 54) ohjekäsikirjän selittämiseksi palohälytysjärjestelmää varten ja tähän liittyviä fasiliteetteja varten (siinä tapauksessa että tällaisia fasiliteetteja ei ole kytketty, ei niiden selittäminen ole tarpeen, kuten yksityiskohtaisemmin selitetään jäljempänä) ja toiminta harjoituksen aikana.
Jos vastaus on ei, ohjelma haarautuu seuraavaan määritykseen. Ratkaisukohdassa 56 määritetään se, ovatko ulosannettavat sanomat opastusilmoitus ja jos vastaus on kyllä, toteutetaan opastusilmoitustoiminta 57, kun taas jos vastaus on ei, ohjelma haarautuu päärutiinin toiseen vaiheeseen.
Määritysten 51, 53 ja 56 joukossa on palodatan määritys 51 tehty etuoikeutetuksi, niin että kun palosignaali vastaanotetaan muiden sanomien, kuten ohjekäsikirja-sanomien jne. käsittelyn aikana, palotoiminta 52 toteutetaan kohdan 51 määrityksen kautta. Nämä määritykset 51, 53 ja 56 tehdään tarkistamalla niiden lippujen tilat, jotka on asetettu datakäsittelyvaiheessa 34, kuten määrityksen 50 tapauksessa.
Palotoiminnassa 52, kuten on esitetty kuviossa 11, suoritetaan ensin määritys 60 siitä, onko palotapahtu-masta jo informoitu. Jos vastaus on ei, suoritetaan paloinformaatio. Jos vastaus on kyllä, ohjelma etenee seuraavaan määritykseen 62. Tämä määritys kohdassa 60 tehdään tarkistamalla palon informoiva lippu, joka on 73095 16 asetettu lipun asetusvälineillä sen jälkeen kun on täydennetty yleisfraasiulostulotoiminta 77, kuten yksityiskohtaisemmin selitetään jäljempänä. Määritykset kohdissa 70, 74 ja 76 siitä, onko palon lohko-nimi luettu, onko yleinen fraasi ilmaistu ja onko lohkonimi ilmaistu, tehdään samalla tavoin.
Paloinformaatiossa 61, kuten on esitetty kuviossa 12, suoritetaan kohdassa 70 määritys siitä, onko palon lohkonimi jo luettu. Jos vastaus on ei, lohkonimi luetaan palodatasta, joka on tallennettu RAM llc:hen ja puheparametrien lähtöosoitteet, jotka vastaavat tallennusvälineisiin 16 tallennettuja lohkonimiä, lasketaan luetusta lohkonimestä. Tämä laskutoimitus toteutetaan viittaamalla osoitetaulukkoon, joka on muodostettu tallennusvälineisiin 16 tai ROM llb:hen.
Sitten kohdassa 73 määritetään,ovatko puheen syntetisoin-tivälineet 20 valmiina. Tämä tehdään tarkistamalla, onko varattusignaali syötetty puheen syntetisointiosas-ta 22 liitännän 5 kautta, kuten on esitetty kuviossa 5. Jos vastaus on ei (varattu), ohjelma haarautuu pääru-tiinin toiseen vaiheeseen, ohittaen seuraavan puheen syn-tetisointitoiminnan. Prosessivälineet 11 toistavat päärutiinin ajoa kunnes vastaus tulee kyllä (valmiina). Jos vastaus on kyllä tai tulee kyllä päärutiinin toiston jälkeen, suoritetaan kohdassa 74 määritys siitä, onko yleinen fraasi jo ilmaistu.
Jos vastaus on ei, tallennusvälineistä 16 luettavan yleisen fraasin "palo on alkanut kohdassa..." lähtöosoite, esim. 100 johdetaan puheen syntetisointiosaan 22 ja lähtösignaali syötetään siihen puhesignaalin syntetisoi-miseksi yleisen fraasin äänilähetystä varten (kuten on osoitettu kohdassa 75).
17 73095
Jos yleinen fraasi jo on ilmaistu, määritetään kohdassa 76, onko lohkonimi ilmaistu. Jos vastaus on ei, tallennusvälineistä 16 luettava lähtöosoite, esim. φ£. 200 "käyttöhuone" : tta varten, johdetaan puheen syn-tetisoint.iosaan 22 ja lähtösignaali syötetään puhesignaalin syntetisoimiseksi lohkonimen ilmaisemista varten (kuten on esitetty kohdassa 75). Jos lohkonimi jo on ilmaistu, prosessivälineet etenevät seuraavaan vaiheeseen edellä viimeksi mainittua toimintaa toteuttamatta.
Sen jälkeen suoritetaan kohdassa 62 määritys, ovatko pää- ja paikallisäänet lakanneet, kuten on esitetty kuviossa 11. Pää-äänenä on hälytysvälineiden 13 kello, joka on sijoitettu signaaliasemalle ja paikallisäänet ovat hälytyskelloja, jotka on sijoitettu kysymyksessä oleviin palolohkoihin. Jos vastaus on ei, annetaan puheen syntetisointivälineillä 22 muodostetulla puheella käsky pää- ja paikallisäänien katkaisemisesta samaa proseduuria käyttäen kuin paloinformaatiokohdassa 61.
Tämä käsky voi olla esimerkiksi seuraavanlainen sanoma "käännä pää-äänen pysäyttäjäkatkaisija ja paikallisäänen pysäyttäjäkatkaisija pysäytysasentoon".
Jos määritys kohdassa 62 on kyllä, suoritetaan kohdassa 64 määritys, onko paikka (spot) vahvistettu. Viimeksimainittu määritys suoritetaan tarkistamalla lipun aset-tamisvälineiden ennaltamäärätty lippu. Kun käyttäjä on pannut signaaliasemalle sijoitettujen operointiväli-neiden 14 paikan vahvistavan kytkimen on-asentoon, on ennaltamäärätty lippu 1-asennossa. Jos vastaus on ei, mitään paikkaa vahvistavaa käskyä 65 ei ole toteutettu samalla tavoin. Tämä käsky voi olla esimerkiksi seuraavanlainen sanoma "valitse numero... tai juokse paikkaan vahvistuksen tekemiseksi. Kun olet vahvistanut, paina vahvistuskytkintä".
73095 18
Jos vastaus kohdassa 64 on kyllä/ määritetään edelleen/ onko toiminta paikan vahvistamisen jälkeen jo suoritettu kohdassa 66. Tämä määritys suoritetaan tarkistamalla lipun asettamisvälineiden vastaavan lipun asento/ joka on 1-asennossa toiminnan vahvistussignaalilla ope-rointivälineistä 14 osoittaen, että äänen pysäytyskyt-kin on ennaltamäärätyssä asennossa. Jos vastaus on ei, toimintakäsky 67 paikan vahvistuksen jälkeen toteutetaan samalla tavoin kuin edellä kuvattiin. Tänä käskynä (ohjeena) voi olla esimerkiksi seuraavanlainen sanoma "Jos kysymyksessä on tulipalo, ota yhteys palokuntaan ja opasta ihmiset turvalliseen paikkaan. Jos tulipalo ei ole kysymyksessä, käytä palautuskytkintä ja palauta äänen katkaisukytkin ennaltamäärättyyn asentoon".
Edellä kuvattu palotoiminta toteutetaan sillä tavoin, että se, onko käyttäjä toteuttanut vaaditut operaatiot taikka ryhtynyt tarvittaviin toimenpiteisiin, määritetään prosessivälineillä 11 ja tarpeellinen sanoma tai tarpeelliset sanomat, jotka on valittu niistä sanomista, jotka koskevat toimenpiteitä, joihin on ryhdyttävä palon syttyessä, annetaan ulos puheen muodossa tämän määrityksen tuloksen mukaisesti. Tässä toiminnassa käyttäjä voi johtaa tarpeellisia toimintoja ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin. On kuitenkin mahdollista käyttää järjestelmää, jossa määritystä ei toteuteta ja kaikki sanomat toistetaan peräkkäisesti. Tässä tapauksessa riittää, kun johdetaan vain ulosannettavien sanomien lähtöosoitteet puheen syntetisointivälineisiin 20, niin että prosessivälineiden 11 ohjelmaa voidaan yksinkertaistaa ja sen kuormaa vähentää.
Toiminta 54 ohjekäsikirjaa varten on tarkoitettu menettelyn selittämiseksi palohälytysjärjestelmän ja siihen liittyvien laitteiden ja fasiliteettien käsittelyä varten. Mitä tulee liittyviin laitteisiin ja fasili-teetteihin, selitetty on vain ne laitteet ja fasilitee- 73095 19 tit, jotka vaativat manuaalista käyttöä. Selitys käsittää tietoja ja sanomia palohälytysjärjestelmän tilasta ja suoritettavista toimenpiteistä normaaliaikana, tehonsyötön katketessa ja palon aikana. Tämä selitys on ohjekäsikirjän ulostulo vaatien signaalia manuaalisista sisäänmenovälineistä 15.
Toiminta 55 harjoitusta varten toteutetaan seuraamalla ohjekäsikirjän toimintaa kuvatussa suoritusmuodossa, mutta se voidaan toteuttaa myös riippumattomasti. Tässä toiminnassa, kuten on esitetty kuviossa 13, kohdassa 80 suoritetaan ensin määritys, onko harjoituksen aloi-tussanoma ohitse. Jos vastaus on ei, ilmaistaan sanoma 81 harjoituksen aloittamisesta esimerkiksi "Nyt alkaa harjoitustoiminta. Palohälytys annetaan, niin että johda toimintoja ohjeiden mukaisesti". Sitten annetaan palo-hälytys 82. Toiselta puolen, jos vastaus kohdassa 80 on kyllä, ohjelma haarautuu ohittaen edellä viimeksimainitun toiminnan. Sitten kutsutaan palotoiminta-rutiinia 52, mikä sallii ilmaistut sanomat toimenpiteistä, joihin on ryhdyttävä palon aikana. Sen jälkeen suoritetaan kohdassa 83 määritys siitä, onko palotoimin-tatoimenpiteet suoritettu. Jos vastaus on kyllä, ilmaistaan toiminnan päättämiseksi esimerkiksi sellainen sanoma kuin "Nyt harjoitus on loppu" (kuten on esitetty kohdassa 84).
Opastusilmoitustoiminnassa 57 annetaan puhesignaalin muodossa ilmoitus fasiliteeteista kuten rakennuksen hätälaitteista, hätäjärjestelmästä, varotoimenpiteistä palon aikana jne. Ilmoitus voidaan antaa milloin halutaan paitsi palon tai harjoituksen aikana. Esimerkiksi hotellissa jne. sanomia voidaan kuuluttaa asukkaiden toivomuksesta. Kun tallennusvälineisiin 16 on tallennettu sanoma ihmisten opastamiseksi turvalliseen paikkaan, voidaan opastusilmoitus tehdä palon aikana sekä harjoituksen aikana.
73095 20
Puheohjauksen 37 tultua loppuun suoritetuksi, prosessi-välineet 11 palauttavat (nollaavat) lipun, joka liittyy puheohjaukseen ja joka on asetettu lipun asetusväli-neillä, sen jälkeen kun on annettu käsky viimeisen sanoman ilmaisemisesta palotoiminnassa 52, harjoitustoi-minnassa 55 ja opastusilmoitustoiminnassa 57.
Sen jälkeen kun puheohjaus on tullut loppuun suoritetuksi, päärutiini ja prosessivälineet 11 palaavat signaali johtotarkitukseen 31. Jos kuitenkin 1iitantälait-teita ja fasiliteetteja kuten automaattinen palotestaus-laite, indikaation testauslaite, ilmoitusvälineet jne. on kytketty, päärutiini palaa signaalijohtotarkistukseen 31 sen jälkeen, kun näiden laitteiden ja fasiliteettien ohjaustoiminnat ovat tulleet loppuun suoritetuiksi.
Kun kirjoitin on kytketty, kirjoitetaan ei ainoastaan palodata vaan myös ajat, milloin tarpeellisiin toimintoihin ja toimenpiteisiin on ryhdytty, niin että on helppo saada selville, onko nämä toiminnat ja toimenpiteet tehty oikein. Aikojen kirjoittamista varten täytyy kellon olla kytkettynä.
Puheen ulostulovälineiden 18 kaiuttimet 18a, 18b, 18c on kytketty siten, että kaikki kaiuttimet 18a, 18b ja 18c tai ainakin kaiutin 18a voidaan kytkeä sanoman ollessa kysymyksessä, esimerkiksi palosignaalin ollessa kysymyksessä ja vain manuaalisilla sisäänmenovälineillä 15 valittu kaiutin tai valitut kaiuttimet voidaan kytkeä muissa tapauksissa prosessivälineiden 11 ohjaamana.
Kuvio 14 esittää esillä olevan keksinnön mukaisen, palo-hälytysjärjestelmää varten tarkoitetun signaaliaseman toista suoritusmuotoa. Tässä suoritusmuodossa on vastaan-ottovälineet 12, hälytysvälineet 13 ja operointivälineet 14 muodostettu erillisiksi prosessivälineistä 11.
21 73095
Vastaanottovälineet 12 on muodostettu langoitetusta logiikasta, kuten releistä jne., kuten tavallisessa palo-hälytysjärjestelmässä, ja hälytysvälineitä 13 käytetään langoitetulla logiikalla. Prosessivälineet 11 on kytketty vastaanottovälineisiin 12 liitännän (ei esitetty) kautta taikka ne sisältävät liitännän kytkentää varten vastaanottovälineisiin 12.
Esillä olevan keksinnön mukaista signaaliasemaa on sopivaa käyttää, kun sitä vaaditaan tuottamaan lisätoimintoja ulostuloon puheen muodossa, sanomia toimenpiteistä, joihin on ryhdyttävä palon aikana jne., palohälytysjärjestelmän tavanomaiseen signaaliasemaan.
Prosessivälineet ohjaavat puheen syntetisointia olennaisesti samaan tapaan kuin ensimmäisessä suoritusmuodossakin, vastaanottaessaan palosignaalin. Tässä suoritusmuodossa sanomat kuitenkin yksinkertaisesti toistetaan, koska operointivälineitä 14 ei ole kytketty prosessivä-lineisiin 11. Tietysti operointivälineet 14 voivat olla kytketyt prosessivälineisiin 11 kuten ensimmäises-säkin suoritusmuodossa tarpeen mukaan valitsemaan sopivat sanomat määrittämällä sen, ovatko vaaditut toimenpiteet tulleet suoritetuiksi. Vaikka kuvatussa suoritusmuodossa tallennusvälineet 16 on sijoitettu prosessi-välineisiin 11, ne voivat luonnollisesti olla kytketyt puheen syntetisointivälineisiin 20.
Edellä esitetyissä suoritusmuodoissa signaaliasema 10 vastaanottaa palosignaalin jne. yhden signaalijohdon kautta, mutta myös useita signaalijohtoja voi olla kytketty tai eri tyyppisiä paloinformaatiovälineitä voi olla kytketty asianomaisiin signaalijohtoihin. Näissä tapauksissa on muodostettu ohjelma niiden lohkonimien palotietojen hakemiseksi, jotka vastaavat kysymyksessä olevaa signaalijohtoa, hakutoiminnan ohjaamiseksi prosessivälineillä 11.
. 22 73095
Kuten edellä selitettiin, voidaan esillä olevan keksinnön mukaisesti sanomia, jotka koskevat toimenpiteitä, joihin on ryhdyttävä palon aikana, automaattisesti antaa ulos puheen muodossa, niin että tulee mahdolliseksi antaa ovenvartijalle jne. ohjeita toimia nopeasti ja oikealla tavalla. Normaaliaikana voidaan sanomia ohjekäsi-kirjaa varten, palohälytysjärjestelmää varten jne., sanomia toiminnan harjoittelemista varten jne. antaa pyynnöstä ulos puheen muodossa ohjaamaan ovenvartijan jne. harjoittamista. Lisäksi jos asema on kytketty ilmoitus-laitteisiin (kuulutuslaitteisiin), voidaan antaa selityksiä hätälaitteista, sanomia opastamisesta turvalliseen paikkaan jne.

Claims (12)

1. Signaaliasema palohälytysjärjestelmää varten hälytyksen antamiseksi palosignaalin tultua vastaanotetuksi paloinfor-maatiovälineistä kuten palonilmaisimista tai painonapeista, tunnettu siitä, että signaaliasemaan kuuluu: tallennusvälineet (16) sanomien tallentamiseksi, jotka koskevat toimenpiteitä, joihin on ryhdyttävä palon aikana, sanomien tallentamiseksi, jotka koskevat palohälytysjärjestelmän ja siihen liittyvien laitteiden operointi- ja käsittelymenetelmiä, sekä sanomien tallentamiseksi, jotka koskevat toimenpiteiden harjoittelemista, joihin on ryhdyttävä palon aikana; puheen syntetisointivälineet (20) puhesignaalien syntetisoi-miseksi tallennusvälineiden (16) ulostulosanomia varten; puheen ulosantamisvälineet (18) puhesignaalien antamiseksi ulos puheena; manuaaliset sisäänmenovälineet (15) mihin tahansa toivottuun sanomaan osoittamiseksi tallennusvälineisiin (16) tallenne-: tuista sanomista, ja normaaaliajalla sanoman ulosantoa vaati van signaalin kehittämiseksi osoitetun sanoman ulosantamisen vaatimista varten; ja prosessivälineet (11), jotka vastaanottavat ja käsittelevät palosignaalin ja sanoman ulostuloa vaativan signaalin valitakseen palosignaalille sanomat, jotka koskevat suoritettavia toimenpiteitä palon aikana, sekä sanoman ulosantoa vaativalle signaalille vaaditun sanoman, tallennusvälineisiin (16) tallennetuista sanomista ja ohjatakseen puheen synte-tisointivälineitä (20) sanoman muuttamiseksi puheeksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen signaaliasema palohälytys järjestelmää varten, tunnettu siitä, että puheen syntetisointivälineet (20) tallennusvälineistä (16) lukevat prosessivälineillä (11) valitun sanoman puhesignaalin synte-tisoimiseksi luetulle sanomalle.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen signaaliasema palohälytys-järjestelmää varten, tunnettu siitä, että tallen- 24 7 3 0 9 5 nusvälineet (16) lukevat prosessivälineillä (11) valitun sanoman ja siirtävät luetun sanoman puheen syntetisointi-välineisiin (20) .
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen signaaliasema palohäly-tysjärjestelmää varten, tunnettu siitä, että tallennusvälineisiin (16) kuuluu kestomuisti (11b), joka tallentaa sanomat puheparametrien muodossa ja puheen syntetisointi-välineisiin (20) kuuluu puheen syntetisoija (22a) puheen syntetisoimiseksi sanomille perustuen puheparametreihin ja ohjauslaite (22f) sanomien lukemiseksi tallennusvälineistä (16) prosessivälineiden (11) käskyjen mukaan ja puheen syntetisoinnin ohjaamiseksi puheen syntetisoijalla (22a).
5. Patenttivaatimuksen 2 mukainen signaaliasema palohäly-tysjärjestelmää varten, tunnettu siitä, että tallennusvälineisiin (16) kuuluu kestomuisti (11b) sanomien tallentamiseksi merkki-informaationa ja puheen syntetisointi-välineisiin (20) kuuluu puheen syntetisointiosa (22), johon sisältyy kestomuisti (22g) foneemisen datan tallentamiseksi ja editoiva ja syntetisoiva ohjelma ja mikroprosessori (22i) sanomien lukemiseksi tallennusvälineistä (16) riippuen prosessivälineiden (11) käskyistä ja puhesignaalien editoimi-seksi ja syntetisoimiseksi sanomille riippuen foneemisesta datasta ja editoivasta ja syntetisoivasta ohjelmasta.
6. Patenttivaatimuksen 3 mukainen signaaliasema palohäly-tysjärjestelmää varten, tunnettu siitä, että tallennusvälineisiin (16) kuuluu kestomuisti (22g) sanomien tallentamiseksi puheparametrien muodossa ja puheen syntetisointi-välineisiin (22) kuuluu puheen syntetisoija (22a) ja puheen syntetisoimiseksi sanomilla perustuen puheparametreihin ja ohjauslaite (22f) sanomien lukemiseksi tallennusvälineistä (16) prosessivälineiden (11) käskyjen mukaisesti ja puheen syntetisoinnin ohjaamiseksi puheen syntetisoijalla (22a). 73095
7. Patenttivaatimuksen 3 mukainen signaaliasema palohäly-tysjärjestelmää varten, tunnettu siitä, että tallennusvälineisiin (16) kuuluu kestomuisti (22g) sanomien tallentamiseksi merkki-informaationa ja puheen syntetisointi-välineisiin (22) kuuluu puheen syntetisointiosa (22a), johon sisältyy kestomuisti (22g) foneemisen datan tallentamiseksi ja editoiva ja syntetisoiva ohjelma ja mikroprosessori (22i) puhesignaalien editoimiseksi ja syntetisoimiseksi, riippuvaisesti prosessivälineiden (11) antamista käskyistä, sanomille, jotka on siirretty prosessivälineillä (11), foneemisen datan ja editointi- ja syntetisointiohjelman mukaisesti.
7 3 0 9 5 23
8. Jonkin patenttivaatimuksista 1-7 mukainen signaaliasema palohälytysjärjestelmää varten, tunnettu siitä, että siihen lisäksi kuuluu operointivälineet (14), jotka on kytketty prosessivälineisiin (11), palohälytysjärjestelmän ja siihen liittyvien laitteiden operoimiseksi, että mainitut prosessivälineet (11) vastaanottavat operointia vahvistavia signaaleja, jotka vahvistavat sen, että vaaditut operaatiot on tehty operointivälineillä (14) ja valitsevat sanomat operoinnin vahvistussignaalien läsnäolon mukaisesti.
9. Jonkin patenttivaatimuksista 1-7 mukainen signaaliasema palohälytysjärjestelmää varten, tunnettu siitä, että prosessivälineisiin (11) kuuluu lipun asettamisvälineet lippujen asettamiseksi kysymyksessä oleville signaaleille, • jotka vaativat määrityksiä prosessivälineillä kuten palo- signaali ja sanoman ulostuloa vaativa signaali.
10. Jonkin patenttivaatimuksista 1-7 mukainen signaaliasema palohälytys järjestelmää varten-, tunnettu siitä, että puheen ulostulovälineisiin (18) kuuluu joukko kaiuttimia (1ba, b, c), jotka kytkinvälineillä kytkettävästi on yhdistetty puheen syntetisointivälineisiin (20), ja että kytkentä-toiminta toteutetaan signaalilla prosessivälineistä (11) tai manuaalisella operoinnilla. 26 73095
11. Jonkin patenttivaatimuksista 1-7 mukainen signaali-asema palohälytysjärjestelmää varten, tunnettu siitä, että siihen lisäksi kuuluu ilmoitusvälineet, jotka on kytkettävästä yhdistetty puheen syntetisointivälineisiin (20).
12. Jonkin patenttivaatimuksista 1-7 mukainen signaaliasema palohälytysjärjestelmää varten, tunnettu siitä, että siihen lisäksi kuuluu näyttövälineet (17), jotka on kytketty prosessivälineisiin (11). 27 73095
FI810482A 1980-02-18 1981-02-17 Signalstation foer ett brandalarmsystem. FI73095C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP1823980 1980-02-18
JP1980018239U JPH0124699Y2 (fi) 1980-02-18 1980-02-18

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI810482L FI810482L (fi) 1981-08-19
FI73095B true FI73095B (fi) 1987-04-30
FI73095C FI73095C (fi) 1987-08-10

Family

ID=11966124

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI810482A FI73095C (fi) 1980-02-18 1981-02-17 Signalstation foer ett brandalarmsystem.

Country Status (7)

Country Link
EP (1) EP0034562B1 (fi)
JP (1) JPH0124699Y2 (fi)
AU (1) AU544538B2 (fi)
DE (1) DE3176739D1 (fi)
DK (1) DK159345C (fi)
FI (1) FI73095C (fi)
NO (1) NO810374L (fi)

Families Citing this family (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2914069A (en) * 1956-03-22 1959-11-24 Mabel G Osborn Bed protector
US3306293A (en) * 1963-07-31 1967-02-28 Colgate Palmolive Co Disposable diaper
US4453222A (en) * 1982-04-19 1984-06-05 Exide Electronics Corporation Emergency device employing programmable vocal warning commands
JPS63233499A (ja) * 1987-03-20 1988-09-29 森 敬 火災報知システム
JPH0621501Y2 (ja) * 1987-08-21 1994-06-08 株式会社初田製作所 消火設備
FR2688110A1 (fr) * 1992-03-02 1993-09-03 Accumulateurs Fixes Systeme de commande pour installation dotee de blocs autonomes d'alarme sonore.
EP0940787B1 (en) * 1993-03-25 2001-10-24 Nohmi Bosai Ltd. Fire receiver
EP0911776A3 (de) * 1997-10-21 2000-01-12 Siemens Aktiengesellschaft Gefahrenmeldeanlage und Verfahren zum Betrieb derselben
NL1029862C2 (nl) * 2005-03-18 2006-09-20 Interprice B V Inrichting voor het verschaffen van instructies in noodsituaties.
US8484032B2 (en) 2008-10-09 2013-07-09 Utc Fire & Security Americas Corporation, Inc. System and method for operating a security system
US9230419B2 (en) 2010-07-27 2016-01-05 Rite-Hite Holding Corporation Methods and apparatus to detect and warn proximate entities of interest
JP6062627B2 (ja) * 2011-12-08 2017-01-18 ホーチキ株式会社 警報器
US9520042B2 (en) * 2013-09-17 2016-12-13 Microchip Technology Incorporated Smoke detector with enhanced audio and communications capabilities
US9159218B2 (en) 2013-09-17 2015-10-13 Microchip Technology Incorporated Initiation of carbon monoxide and/or smoke detector alarm test using image recognition and/or facial gesturing

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS4953608U (fi) * 1972-08-21 1974-05-11
CH607175A5 (en) * 1976-06-07 1978-11-30 Andres Serena Rudolf Automatic recorded message playback unit
US4117461A (en) * 1976-08-03 1978-09-26 Kiebala Carol L Diet control apparatus
DE2800387A1 (de) * 1978-01-05 1979-07-19 Schenck Hans Joachim Einrichtung zur speicherung und erzeugung akustischer signale, insbesondere sprache und musik, ueber festspeicher
US4163120A (en) * 1978-04-06 1979-07-31 Bell Telephone Laboratories, Incorporated Voice synthesizer

Also Published As

Publication number Publication date
FI73095C (fi) 1987-08-10
JPH0124699Y2 (fi) 1989-07-26
AU544538B2 (en) 1985-06-06
DK68881A (da) 1981-08-19
DK159345C (da) 1991-03-04
JPS56122195U (fi) 1981-09-17
DK159345B (da) 1990-10-01
FI810482L (fi) 1981-08-19
EP0034562B1 (en) 1988-05-11
NO810374L (no) 1981-08-19
AU6711381A (en) 1981-08-27
DE3176739D1 (en) 1988-06-16
EP0034562A2 (en) 1981-08-26
EP0034562A3 (en) 1981-12-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI73095B (fi) Signalstation foer ett brandalarmsystem.
US4503288A (en) Intelligent telephone
FI75957C (fi) Personsoekningsanordning med indikering foer olaesta meddelanden.
US6526128B1 (en) Partial voice message deletion
JPS58219694A (ja) 表示装置を備えた警報装置
JP2993546B2 (ja) 自動案内システム
JPH06314393A (ja) 音声合成指令システム
JP2890929B2 (ja) 無線選択呼出受信機
JP2009049912A (ja) 防災設備
JPS61164360A (ja) 留守番電話装置
JPH06291870A (ja) 音声合成送出システム
JPH01202965A (ja) ページャリング・ホームオートメーションシステム
JPH0239148B2 (ja) Rusubandenwasochi
JP2000286981A (ja) インターホンシステム
KR910003758Y1 (ko) 상용정보의 음성 자동 응대처리장치
JP3142041B2 (ja) 消防通報システム
JPS62154093A (ja) 避難誘導装置
JPS6081952A (ja) 留守番電話装置
JPH0816956A (ja) 音声警報装置
JPH10188188A (ja) テレメータ装置
JPS61120555A (ja) 留守番電話装置
JPS61123347A (ja) 留守番電話装置
JPH07296280A (ja) 防災監視装置
JPH0340098A (ja) 火災受信機のマトリクスデータ設定装置
JPS61147646A (ja) 留守番電話装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: HOCHIKI KABUSHIKI KAISHA