FI70037C - Vattenloeslig kontaktlimkomposition - Google Patents

Vattenloeslig kontaktlimkomposition Download PDF

Info

Publication number
FI70037C
FI70037C FI802088A FI802088A FI70037C FI 70037 C FI70037 C FI 70037C FI 802088 A FI802088 A FI 802088A FI 802088 A FI802088 A FI 802088A FI 70037 C FI70037 C FI 70037C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
water
soluble
adhesive composition
contact adhesive
composition according
Prior art date
Application number
FI802088A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI802088A (fi
FI70037B (fi
Inventor
Makoto Sunakawa
Yutaka Moroishi
Isao Mune
Takanori Tomomoto
Kikuo Takeyama
Original Assignee
Nitto Electric Ind Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nitto Electric Ind Co filed Critical Nitto Electric Ind Co
Publication of FI802088A publication Critical patent/FI802088A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI70037B publication Critical patent/FI70037B/fi
Publication of FI70037C publication Critical patent/FI70037C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F2/00Processes of polymerisation
    • C08F2/04Polymerisation in solution
    • C08F2/10Aqueous solvent
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09JADHESIVES; NON-MECHANICAL ASPECTS OF ADHESIVE PROCESSES IN GENERAL; ADHESIVE PROCESSES NOT PROVIDED FOR ELSEWHERE; USE OF MATERIALS AS ADHESIVES
    • C09J4/00Adhesives based on organic non-macromolecular compounds having at least one polymerisable carbon-to-carbon unsaturated bond ; adhesives, based on monomers of macromolecular compounds of groups C09J183/00 - C09J183/16
    • C09J4/06Organic non-macromolecular compounds having at least one polymerisable carbon-to-carbon unsaturated bond in combination with a macromolecular compound other than an unsaturated polymer of groups C09J159/00 - C09J187/00

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Adhesives Or Adhesive Processes (AREA)
  • Graft Or Block Polymers (AREA)
  • Epoxy Resins (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
  • Polymerisation Methods In General (AREA)

Description

^-Π ra KUULUTUSjULKAISU 7Q037
SLBJ U T L A G G N I N G S S K R i FT
, C IAC, Patentti myönnetty
I (45) Patorit ma Melat 12 09 190G
'—<M1 C 09 J 3/00, C 08 F 20/00, 2/44, (51) Kv.lk.*/lnt.CI.* 283/08, C 08 L 51/08 SUOMI —FINLAND (21) Patenttihakemus - Patentansökning 802088 (22) Hakemispäivä — Ansöknlngsdag 01 07 80 (Fl) (23) Alkupäivä — Giltighetsdag 01 .07.80 (41) Tullut julkiseksi — Blivit offentlig 05-01 .8l
Patentti- ja rekisterihallitus Nähtäväksipanon ja kuul.julkaisun pvm.—
Patent- och registerstyrelsen ' 1 Ansökan utlagd och utl.skriften publicerad 31 .UI .00 (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus — Begärd prioritet 04.07.79 Japani-Japan(JP) 85292/79 (71) Nitto Electric Industrial Co., Ltd., No. 1—2, Shimohozumi 1-chome, Ibaraki-shi, Osaka, Japani-Japan(JP) (72) Makoto Sunakawa, Osaka, Yutaka Horoishi, Osaka, Isao Mune, Osaka,
Takanori Tomomoto, Osaka, Kikuo Takeyama, Osaka, Japani-Japan(jP) (74) Oy Koister Ab (54) Ves i1iukoi nen kosketus 1 iimakoostumus - Vattenlöslig kontaktiim-kompos itiön
Keksinnön kohteena on uusi kosketusliimakoostumus, joka on vesiliukoinen ja jolla on tarttumisominaisuuksia puristuksen-alaisena kaikissa olosuhteissa.
Alalla tunnetaan ennestään vesiliukoisia liimoja. Esimerkiksi ns. "liimateippi", joka käsittää paperialustan, joka on päällystetty liimalla, dekstriinillä tai polyvinyylialkoholilla, on hyvin tunnettu. Kuivissa olosuhteissa tämäntyyppiseltä liimanau-halta kuitenkin puuttuu kumielastisuus ja viskositeetti eikä sillä ole kosketusliiman tartuntaominaisuuksia. Tällaisella liima-nauhalla on kosketusliiman tartuntaominaisuuksia lähinnä ainoastaan, kun sille levitetään vettä. Siten tavanomaisilla vesiliuo-koisilla liimoilla on haittana, että ne vaativat monimutkaisen kostutuslaitteen käytettäessä niitä teollisiin tarkoituksiin ja kun niitä käytetään postimerkeissä ja kirjekuorissa. Niiden kostuttaminen ja levittäminen aiheuttaa myös ongelmia.
2 70037
Viime aikoina on kehitetty erilaisia vesiliukoisia tai veteen di-epergoituvia liimoja, joilla edellä kuvatut haitat on eliminoitu ja jotka . ovat paineherkkiä eri olosuhteissa. Esimerkiksi US-patentissa 2 838 421 sekä JP-patenttijulkaisuissa 34578/1975, 22768/1977 ja 23813/1974 kuvataan tällaisia kos-ketusliimoja,jotka, sisältävät polymeerikomponentin, kuten polymeerin, jossa on spesifisiä karboksyyli-ryhmiä, tai sen vesiliukoisen polymeerisuolan, esim. alkalimetallisuolan, amiinisuolan tai alkanoliamiini-suolan, sekä vesiliukoisen tai veteen disper-goituvan pehmittimen, kuten polyeetteripolyolin, moniarvoisen alkoholin tai happamen hartsin alkanoliamiini-suolan.
US-patentista 3 096 202 tunnetaan kosketusliima, jossa polymeeri-komponenttina on käytetty polyvinyylipyrrolidoni-elas-tomeeriä ja tähän polymeeri-komponenttiin on lisätty vesiliukoinen pehmitin, kuten polyeetteripolyoli yhdessä polyfunktionaali-sen polymeroituvan silloitusaineen, kuten etyleeniglykolidimetyy-liakrylaatin tai aktivointi-katalyytin kanssa.
Näillä vesiliukoisilla tai veteen dispergoituvilla koske-tusliimoilla on se etu, että ne tarttuvat helposti pelkästään käsin painamalla ja että ne antavat lujan tartuntalujuuden välittömästi levittämisen jälkeen.
Tämäntyppisessä edellä kuvatunlaisessa tavanomaisessa kos-ketusliimassa käytettävällä polymeerikomponentilla, kuten karbok-syyliryhmän sisältävällä polymeerillä tai polyvinyylipyrrolidonil-la, ja on erittäin suuri polaarisuus ja lasiintumislämpötila suurempi kuin huoneen lämpötila, vesiliukoisuuden aikaansaamiseksi. Tällaisen polymeerin pehmentämiseksi kosketusliiman tartuntaominai-suuksien antamiseksi,sille, lisätään suuri määrä vesiliukoista tai veteen dispergoituvaa nestemäistä pehmitintä, jonka molekyyli-paino on suhteellisen alhainen. Eräs erityisongelma, johon näillä kosketusliimoilla törmätään, on polymeeri-komponentin huono yhteensopivuus vesiliukoisen tai veteen dispergoituvan pehmittimen kanssa ja kun niitä varastoidaan pitemmän aikaan, alkaa pehmitin hikoilla. Kun alustana käytetään paperimateriaalia, jolle liima levitetään, hikoilu kiihtyy paperimateriaalin ja veteen liukenevan tai veteen dispergoituvan pehmittimen välisen affiniteetin vaikutuksesta .
3 70037
Sen tähden, kun käytetään tämäntyyppistä liimaa, esimerkiksi liimattaessa alkuperäispapereita yhteen tai liimattaessa paperinkappaleita paperiteollisuudessa, siirtyy liimoissa oleva pehmitin helposti paperiin huonontaen paperille aikaansaatavan painatuksen laatua.
Vesiliukoinen tai veteen dispergoituva kosketusliima on kehitetty liimaksi,joka on sopiva käytettäväksi edellä kuvattuihin tarkoituksiin paperiteollisuudessa. Syynä tähän on, että kos-ketusliimaominaisuudet parantavat tarttuvuutta, samalla kun vesiliukoisuus- tai veteendispergoituvuus-ominaisuudet tekevät paperin helpommin hajoavaksi veteen sitä uudelleen kuidutettaessa.
Pehmittimen hikoilusta aiheutuva huono painatusjälki, jota on esiintynyt tavanomaisilla liimoilla, on vakava este näiden liimojen käytölle edellä kuvattuihin tarkoituksiin, alentaen suuresti tällaisten liimojen arvoa vesiliukoisissa tai veteen dispergoitu-vissa kosketusliimoissa.
US-patenttijulkaisussa 3 947 399 kuvataan koostumusta, joka päinvastoin kuin e.o. keksinnön mukainen koostumus, ei liukene veteen eikä myöskään ole kosketusherkkä. US-patentin mukainen koostumus valmistetaan dispergoimalla moniarvoisen alkoholin ja mono-etyleenikarboksyylihappoa sisältävän monomeerin seos veteen. Kysymyksessä ei siis ole koostumuksen liuottamisesta veteen, vaan sen dispergoimisesta. US-patenttijulkaisussa kuvataan neutralointia amiinilla ja aminomuovihartsin käyttöä. Neutraloinnin suhteen tämä tarkoittaa sitä, että se suoritetaan niin, että seos edelleen säilyy dispersiona. Lisäksi tämä tarkoittaa sitä, että US-patentin mukainen koostumus on koostumukseltaan suunniteltu sellaiseksi, että sen silloittuminen tapahtuu vain käytettäessä aminomuovi-hartsia ja että käytettäessä muita aineita dispersiotila säilyy myös neutraloitaessa polymeroinnin jälkeen.
US-patentin mukaisen koostumuksen liukenemattomuus veteen ilmenee lisäksi sen ilmoitetusta käytöstä. Sitä käytetään mm. päällystysaineena korroosion estämiseksi. On ymmärrettävää, että koostumuksen pitää olla liukenematon veteen mainittua käyttöä varten. Lisäksi esimerkeistä ilmenee selvästi, että ko. koostumus ei liukene veteen eikä ole kosketusherkkä.
4 70037 US-patenttijulkaisussa 3 891 584 kuvataan sulatetyyppis-tä liimaa, joka käsittää segmenttipolymeerin,joka on valmistettu additiopolymeroimalla tyydyttymätön monomeeri, kuten vinyyliase-taatti tai vinyylipropionaatti, suuren molekyylipainon omaavan polymeerin, kuten polyetyleeniglykolin, kanssa, jonka molekyyli-paino on noin 3000-20000, sekä tarttuvan hartsin, kiten kolofonin ja sen johdannaisten tai kumaroni-indeenihartsin kanssa. Ottaen huomioon tällaisen polymeerin ominaisuudet ko. liima ei voi olla kosketusherkkä.
Valmistettaessa näitä oksaskopolymeerejä vesiliukoisesta polymeeristä ja tyydyttämättömästä monomeeristä, käytetään möhkä-lepolymerointi-menetelmää kopolymeroitaessa tyydyttämätöntä mo-nomeeriä homopolymeerien muodostumisen vähentämiseksi, ja näin muodostettu oksaskopolymeerit ovat suurmolekyylipainoisia polymeerejä geelimuodossa. Siten, vaikka näitä oksaskopolymeerejä voidaan seostaa hartsin tai sen johdannaisen tai viskoosisen hartsin, kuten kumaroni-indeeni -hartsin kanssa sulaliimojen saamiseksi, niitä ei voida ollenkaan käyttää tämän keksinnön mukaisen koske-tusliiman valmistukseen. Lisäksi tyydyttämättömän monomeerin valinnalla aikaansaatu dispergoituvuus veteen on epätyydyttävä.
Tämän keksinnön kohteena on uusi vesiliukoinen kosketuslii-ma, joka on vapaa edellä kuvattujen liimojen haitoista.
Keksintö koskee vesiliukoista kosketusliimakoostumusta, joka käsittää koostumuksen, joka on saatu liuospolymeroimalla vesiliukoinen etyleenisesti tyydyttymätön monomeeri liuottimen läsnäollessa ja alkoholipehmitin, joka on polyeetteripolyoli tai moniarvoinen alkoholi, jolloin alkoholipehmittimen keskimääräinen molekyylipaino on pienempi kuin noin 3000 ja se on nestemäinen huoneen lämpötilassa,. Kosketusliimakoostumukselle on tunnusomaista, että koostumus sisältää polymeerikomponenttina ainakin tyydyttämättömän monomeerin ja alkoholipehmittimen additiokopolymeerin ja että se sisältää 20-400 paino-osaa alkoholipehmitintä 100 paino-osaa kohti tyydyttymätöntä monomeeriä.
On havaittu, että käyttämällä tällaista pienmolekyylipai-noista alkoholi-pehmitintä, joka on nestemäinen huoneen lämpötilassa ja joka on kosketusliimojen alalla hyvin tunnettu, edellä kuvatun vesiliukoisen polymeerin asemesta ja polymeroimalla tyydyt- 5 70037 tymätön raonomeeri, joka käsittää ainakin vesiliukoisen etyleeni-sesti tyydyttymättömän raonomeerin, alkoholi-pehmittimen ja liuottimen, kuten veden ja orgaanisen liuottimen läsnäollessa saadaan polymeeri-komponentti,joka käsittää tyydyttymättömän monomeerin ja alkoholi-pehmittimen additio-kopolymeerin, sekä myös tyydyttymättömän monomeerin homopolymeerin. Additio-kopolymeerin ja homo-polymeerin molekyylipaino saatetaan sopiviksi ja ne muodostetaan sopivivassa suhteessa, niin että polymeeri-komponentilla, joka sisältää additio-kopolymeerin ja homopolymeerin, on kosketusherkkä tarttuvuus ja parantunut liukoisuus veteen.
Lisäksi on havaittu, että kun polymeeri-komponentti sisältää alkoholi-pehmittimen ja tyydyttymättömän monomeerin additio-kopolymeerin, ja kun lisätään muuta vesiliukoista pehmitintä po-lymeerikomponenttiin, on tämän muun vesiliuokoisen pehmittimen yhteensopivuus polymeeri-komponentin kanssa erittäin hyvä ja pehmittimen hikoilu, jota esiintyi tavanomaisilla vesiliukoisilla tai veteen dispergoituvilla kosketusliimoilla, vähenee suuresti.
Tässä keksinnössä käytetään alkoholi-pehmittimiä, joiden keskimääräiset molekyylipainot ovat pienempiä kuin n. 3000 ja jotka ovat nestemäisiä huoneen lämpötilassa. Edullisesti alkoholi-pehmittimien molekyylipaino on pienempi kuin n. 2000 ja erityisen edullisesti niiden molekyylipaino on pienempi kuin n. 1000.
Alkoholi-pehmittimet, joiden keskimääräiset molekyylipainot ovat suurempia kuin 300, eivät anna tyydyttävää kosketusherkkää tarttuvuutta. Tyydyttävän kosketusherkän tarttuvuuden saamiseksi on tarpeen merkittävästi lisätä lisätyn alkoholi-pehmittimen määrää tai vesilikoisen pehmittimen määrää, joka lisätään liuospolymeroinnin jälkeen. Tämä todennäköisesti aiheuttaa pehmittimen hikoilua. Lisäksi tämän keksinnön menetelmässä käytettäessä liuos-polymerointi -menetelmää, jossa ketjun siirto tapahtuu helposti, tällaisten suuren keskimääräisen molekyylipainon omaavien pehmittimien käyttö vähentää muodostuneen alkoholi-pehmitin/tyydyttymätön monomeeri-addi-tio-kopolymeerin määrää ei-toivottavan suuressa määrässä.
Käsite "ketjun siirto", jota tässä keksinnössä käytetään, selitetään seuraavasti.
Yleensä radikaalin ketjun siirto tapahtuu monomeeriin, liuot-timeesn, polymeeriin, pehmitimeen, polymerointi-initiaattoriin jne. Tässä keksinnössä radikaali muodostuu pehmittimen ketjun siirron 6 70037 vaikutuksesta, inistä on seurauksena polymeerin polymeroituminen eli kytkeytyminen radikaaliin ja tuloksena saadaan additio-poly-meeri. Kun käytetään pehmittimiä, joilla on suuri keskimääräinen molekyylipaino ja pieni lukumäärä molekyylejä, kuten edellä kuvattiin, ketjun siirron tapahtumisen todennäköisyys pehmittimen pääte-hiilellä on pieni ja tuotetun additio-polymeerin määrä vähenee. Lisäksi, johtuen liuottimen käytöstä liuos-polymeroinnissa, on tarpeen ottaa huomioon ketjun siirto liuottimeen ja tältä kannalta suuren keskimääräisen molekyylipainon omaavien pdomittimien käyttö on epäedullista .
Toisaalta alkoholi-pehmittimien, joiden keskimääräiset molekyy-lipainot ovat pienempiä kuin n. 3000, käyttö poistaa edellä kuvatut haitat ja parantaa itse alkoholi-pehmittimien tai muodostetun liiman liukoisuutta veteen. Kosketusherkkien tartuntaominaisuuksien aikaansaamiseksi vaaditaan, että alkohöli-pehmitin on nestemäinen huoneen lämpötilassa.
Alkoholi-pehmitin valitaan ryhmästä, joka käsittää polyeet-teripolyoleja ja moniarvoisia alkoholeja. Erityisesti valitaan sellaisia alkoholi-pehmittimiä, jotka ovat vähemmän haihtuvia ilmaan ja pystyvät aikaansaamaan kosketusherkkiä tartuntaominaisuuksia laajalla alueella erilaisia olosuhteita.
On havaittu, että polyeetteripolyolit, jotka sisältävät eetteri-sidoksen tai -sidoksia molekyylissä ja primäärisiä tai sekundäärisiä hyroksiryhmiä niiden päissä ja jotka on valmistettu poly-meroimalla propyleenioksidia tai etyleenioksidia, ovat sopivia tämän keksinnön alkoholi-pehmittimiksi, ja että erityisesti polyeetteri-polyoleilla, jotka on valmistettu polymeroimalla (liittämällä) propyleenioksidia tai etyleenioksidia moniarvoisten alkoholien (ts. jotka sisältävät vähintään kolme hydroksyyli-ryhmää) hydroksyyliryhmien kanssa, ovat sopivimmat ominaisuudet. Edustava esimerkki tästä po-lymerointi(additio)-aspektista esitetään seuraavassa.
CH^OH H CO —(CH.CH O)-—H
i 2 2 ; 2 2 n
CHOH + CH. - CH.---- H CO —-(CH,CH,Of—-H
j /2. z z Ti I 0 !
CH2OH H2CO--(CH2CH20h'-H
Esimerkkejä näistä moniarvoisista alkoholeista ovat glyse- riini, trihydroksi-isobutaani, erytriitti, pentaerytriitti, ksytriit- ti, adoniitti, allodulsiitti ja sorbiitti.
7 70037
Esimerkkejä tämäntyyppisistä kaupallisesti saatavista poly-eetteripolyoleista ovat Sunnix TP-400, GP-600, GP-1000, GP-3000, GEP-2800 ja SP-750, joita kaikkia tuottaa Sanyo Chemical Industries Do., Ltd. Numerot osoittavat polyeetteripolyolien keskimääräisiä molekyylipainoja.
Tavallisia polyeetteripolyoleja, kuten polyetyleeniglykolia, polypropyleeniglykolia tai etyleenioksidin ja propyleenioksidin ko-poiymceriä, voidaan myös käyttää. Edellä kuvattuja moniarvoisia alkoholeja voidaan käyttää myös yksinään.
Lisätyn alkoholi-pehmittimen määrä vaikuttaa suuresti muodostunen additio-kopclymeerin määrään, tartuntaominaisuuksiin jne. Sopiva määrä vaihtelee riippuen käytetyn tyydyttymättömän monomee-rin laadusta, liuottimen jne. laadusta ja on 20-400 paino-osaa 100 paino-osaa kohti tyydyttymätöntä monomeeriä ja edullisesti 50-300 paino-osaa.
Kun lisätyn alkoholi-pehmittimen määrä on erittäin pieni, pienenee muodostuneen additio-sekapolymeerin määrä ja muodostuneen additio-kopolymeerin yhteensopivuutta alkoholi-pehmittimen kanssa ei voida parantaa. Toisaalta, kun alkoholi-pehmitintä käytetään erittäin suuressa määrässä, muodostuneen additio-kopolymeerin molekyylipaino pienenee, vaikkakin sitä muodostuu suuremmassa määrässä. Tämä johtaa vähenemiseen kosketusherkissä tartuntaominaisuuksissa, erityisesti irrotuslujuudessa.
Jos tämän keksinnön liuottimena käytetään orgaanista liuotinta, tapahtuu ketjun siirtoa orgaaniseen liuottimeen helposti liuos-polymeroinnin aikana. Tässä tapauksessa on siten toivottavaa, että alkoholi-pehmitintä lisätään suuremmassa määrässä, edellä esitetyllä alueella, kuin käytettäessä vettä liuottimena.
Tässä keksinnössä käytettävän tyydyttymättömän monomeerin tulisi sisältää ainakin yksi vesiliukoinen etyleenisesti tyydytty-mätön monomeeri saadun liiman liukoisuuden veteen lisäämiseksi. Edustavia esimerkkejä sopivista vesiliukoisista etyleenisesti tyy-dyttymättömistä monomeereistä ovat ne etyleenisesti tyydyttymättö-mät monomeerit, jotka sisältävät karboksyyliryhmän tai -ryhmien molekyylissä, kuten akryylihappo, metakryylihappo, krontonhappo, maleiinihappo, fumaarihappo, itakonihappo, monoalkyylimaleiinihap-po, monoalkyylifumaarihappo, monoalkyyli-itakonihappo jne.
Muita käyttökelpoisia vesiliukoisia etyleenisesti tyydytty-mättömiä monomeerejä ovat vinyylipyrrolidoni, akryyliamidi ja tyydy ttymättömät monomeerit, joita edustavat kaavat (1) ja (2): 8 70037 h H2C=C-C-0-(R2)-0-R3 (1) o
R1 R
I j- / K4 H~C=C-C-0- (R, ) -NtT (2) O R5 joissa R^ on vety tai metyyli-ryhmä; R2 on alempi alkyleeni ja R^, R^ ja R^ ovat kukin vety tai alempi alkyyli.
Näitä vesiliukoisia etyleenisesti tyydvttymättömiä monomee-rejä voidaan käyttää yksinään. On kuitenkin edullista, että niitä käytetään yhdessä edellä kuvattujen karboksyyli-ryhmän sisältävien tyydyttymättömien monomeerien kanssa.
Vesiliukoista etyleenisesti tyydyttymätöntä monomeeriä voidaan käyttää yhdessä veteen liukenemattomien etyleenisesti tyydyttymättömien monomeerien kanssa, jotka ovat kopolymeroituvia vesiliukoisen etyleenisesti tyydyttymättömän monomeerin kanssa. Näitä veteen liukenemattomia etyleenisesti tyydyttymättömiä monomeerejä käytetään parantamaan tartuntaominaisuuksia, esimerkiksi lisäämään liiman irrotuslujuutta.
Edullisia esimerkkejä veteen liukenemattomista etyleenisesti tyydyttymättömistä monomeereistä ovat alkyyliakrylaatti tai alkyyli-metakrylaatti, jotka sisältävät 14 hiiliatomia tai vähemmän, vinyy-liasetaatti, dialkyyliesterit tai kaksiemäksiset tyydyttymättömät hapot, kuten maleiinihappo, fumaarihappo tai itakonihappo, jotka sisältävät kahdeksan hiiliatomia tai vähemmän, jne. Lisäksi voidaan käyttää vinyylipropionaattia, akryylinitriiliä, styreeniä jne.
Veteen liukenematon etyleenisesti tyydyttymätön monomeeri valitaan riippuen käytettyjen vesiliukoisen etyleenisesti tyydyttymättömän monomeerin, alkoholi-pehmittimen ja liuottimen laaduista. Esimerkiksi, kun akryylihappoa tai metakryylihappoa polymeroidaan vedessä polyeetteripolyolin läsnäollessa, jossa on sekundäärisiä hydroksyyli-ryhmiä pääteasemissa, on edullista, että käytetään alempia alkyyliestereitä, kuten etyyliakrylaattia, butyyliakrylaattia, 2-etyyliheksyyliakrylaattia, butyylimetakrylaattia, vinyyliasetaat-tia jne.
9 70037
Veteen liukenemattoman etyleenisesti tyydyttymättömän mono-meerin määrä vaihtelee suuresti riippuen käytetyn liuottimen laadusta ja se vaihtelee lievästi myös riippuen liiman käyttötarkoituksesta, käytetyn vesiliukoisen etyleenisesti tyydyttymättömän mo-nomeerin ja/tai alkoholi-pehmittimen laadusta jne. Ei ole toivottavaa, että veteen liukenemattoman etyleenisesti tyydyttymättömän mo-nomeerin määrä ylittää 85 paino-%, laskettuna vesiliukoisen etyleenisesti tyydyttymättömän monomeerin ja veteen liukenemattoman etyleenisesti tyydyttymättömän monomeerin kokonaispainosta. Jos veteen liukenematonta etyleenisesti tyydyttymätöntä monomeeriä käytetään yli 85 paino-%:n määrä, alenee saadun liiman liukoisuus veteen suuresti ja myös polymeeri-komponentin ja pehmittimen yhteensopivuus vähenee. Tämä todennäköisesti aiheuttaa pehmittimen hikoilua ja on ei-toivottua. Yleensä, kun vettä käytetään liuottimena, sitä tavallisesti käytetään alle 25 paino-%:n määrä, kun taas käytettäessä liuotinta, joka sisältää orgaanisen liuottimen, vesiliukoista etyleenisesti tyydyttymätöntä monomeeriä käytetään edullisesti määrässä alle 75 paino-%.
Tämän keksinnön polymeroinnissa liuottimen käyttö on olennaista. Kun polymerointi suoritetaan käyttämällä liuotinta, etenee addi-tio-polymerointi liiallisesti lisäten saatavan additio-kopolymee-rin molekyylipainoa. Lopuksi additio-kopolymeeri geeliytyy helposti, mikä tekee vaikeaksi saada polymeerejä, joilla on halutut koske-tushetkät tartuntaominaisuudet. Tämä tarkoittaa, että liuotin toimii tehokkaasti ketjunsiirtoaineena ja antaa additio-kopolymeerin ja ho-mopolymeerin, joilla on sopivat molekyylipainot sopivassa suhteessa.
Liuottimia, joita voidaan käyttää tässä keksinnössä, ovat vesi ja vesipitoiset väliaineet, jotka koostuvat vedestä ja jostakin vesiliukoisesta orgaanisesta liuottimesta, kuten metanolista, etanolista, isopropanolista, asetonista ja metyylietyyliketonista. Näiden liuottimien asemesta voidaan käyttää veteen vähemmän liukoisia tai liukenemattomia orgaanisia liuottimia, kuten bentseeniä, toluee-nia ja etyyliasetaattia, ja edellä mainituja vesiliukoisia orgaanisia liuottimia voidaan käyttää pelkästään tai sekoitettuina toistensa kanssa.
Liuotin valitaan riippuen siitä, onko veteen liukenematonta tyydyttymätöntä monomeeriä käytetty tyydyttymättömän monomeerin 10 7 C O 3 7 osana ja lisätyn veteen liukenemattoman tyydyttymättömän monomeerin määrästä. Orgaanisen liuottimen käyttö tarjoaa sen edun, että saadun polymeerin molekyylipainoa voidaan helposti säädellä. Toisaalta, kun käytetään pelkästään vesipitoista väliainetta, erityisesti vettä, on edullista, että siintyvä saastuminen valmistettaessa tai käytettäessä liimaa voidaan helposti torjua.
Lisätyn liuottimen määrällä on suuri vaikutus tartuntaominai-suuksiin, polymeerin yhteensopivuuteen pehmittimen kanssa ja polyme-roinnin suoritettavuuteen. Kun liuottimen määrää pienennetään liiallisesti, tapahtuu hyytelöitymistä, mikä alentaa tarttuvuusominai-suuksia ja suoritettavuutta. Toisaalta suuren liuotinmäärän käyttö alentaa merkittävästi muodostettavan additiopolymeerin määrää ja huonontaa tarttuvuusominaisuuksia ja polymeerin yhteensopivuutta pehmittimen kanssa.
Yleensä käytetty liuotinmäärä on väliltä n. 5 - 1 000 paino-osaa 100 paino-osaa kohti tyydyttymätöntä monomeeriä, jolloin alue väliltä 20-600 paino-osaa on edullinen. Sopiva määrä vaihtelee suuresti riippuen liuottimen laadusta. Esimerkiksi, kun vettä käytetään yksinään liuottimena, käytetty vesimäärä on tavallisesti väliltä n. 500 - 1 000 paino-osaa ja edullisesti 100-600 paino-osaa. Kun orgaanista liuotinta käytetään yksinään tai seoksena veden kanssa, sitä käytetään tavallisesti n. 5-500 paino-osaa ja edullisesti 20-300 paino-osaa, mikä on paljon vähemmän kuin vettä käytettäessä. Määrättäessä liuottimen määrä, on toivottavaa ottaa huomioon alkoholi-pehmittimen, tyydyttymättömän monomeerin ja polymerointi-initiaatto-rin, joita käytetään, nimenomaiset laadut sekä niiden määrät.
Polymeroitaessa etyleenisesti tyydyttymätöntä monomeeriä al-koholipehmittimen läsnäollessa käyttäen liuotinta, kuten edellä kuvattiin, käytetään sopivaa radikaali-polymerointi -initiaattoria määrässä väliltä n. 0,05 - 2 paino-osaa 100 paino-osaa kohti tyydyttymätöntä monomeeriä. Polvmerointi suoritetaan tavallisesti n. 6-12 tunnin aikana 60-80°C:n lämpötilassa.
Kun liuos-polymerointi suoritetaan vesipitoisessa väliaineessa, on polymerointi-initiaattorien, jotka käsittävät persulfaatteja, kuten ammoniumpersulfaattia ja kaliumpersulfaattia, vetyperoksidia ja hapetus-pelkistys -katalyyttejä, kuten persulfaattia tai vetyperoksidia ja natriumvetysulfiittia, natriumaskorbaattia, tai metalli- 11 70037 suolan havaittu olevan sopivimpia halutun additio-kopolymeerin valmistamiseksi; ja orgaanisten peroksidien, kuten dibentsoyyliperok-sidin on havaittu olevan sopivimpia käytettäviksi orgaanisessa liuot-timessa. Tarpeen mukaan käytetään persulfaattia ja vetyperoksidia polymeroinnissa, jossa käytetään orgaanista liuotinta, ja polymeroin-nissa, jossa käytetään vesipitoista väliainetta, käytetään orgaanista peroksidia.
Toisaalta atso-yhdisteet, joita tavallisesti käytetään poly-merointi-initiaattoreina polymerointireaktioissa, eivät ole sopivia sekä vesipitoiseen väliaineeseen että orgaaniseen liuottimeen ja haluttuja tartuntaominaisuuksia ja yhteensopivuutta ei voida saavuttaa .
Näin saatu polymerointi-tuote sisältää polymeeri-komponenttina additio-kopolymeerin, joka saadaan tyydyttymättömän monomeerin ja alkoholi-pehmittimen aaditio-polymeroinnista sekä tyydyttymättömän monomeerin homopolymeerin. Itse polymerointi-tuotteella on kosketusherkkiä tartuntaominaisuuksia ja hyvä liukoisuus veteen ja siten sitä voidaan käyttää vesiliukoisena kosketusliimana sellaisenaan.
Jos kuitenkin käytetään suurta määrää veteen liukenematonta etyleenisesti tyydyttymätöntä monomeeriä tyydyttvmättömänä monomee-rinä, vähenee polymerointi-tuotteen liukoisuus veteen joskus jonkin verran. Tässä tapauksessa voidaan käyttää sopivaa menettelyä, kuten edellä kuvattiin, liukoisuuden lisäämiseksi.
Kun karboksyyli-ryhmän sisältävää tyydyttymätöntä monomeeriä käytetään osana tai koko vesiliukoisena etyleenisesti tyydyttymättö-mänä monomeerinä, on tavallisin menettelytapa polymerointituotteen liukoisuuden lisäämiseksi ionisesti silloittaa metalli-ionilla tai amiinilla joidenkin karboksyyliryhmien kautta. Tähän ioniseen silloitukseen voidaan päästä lisäämällä liuos, joka sisältää ennalta määrätyn metalli-ionin tai amiinin, reaktioliuokseen polymeroinnin suorittamisen jälkeen. Jos on tarpeen, liuos voidaan lisätä reaktio-liuokseen ennen polymerointia. Käsite "ioninen silloittaminen", jota tässä keksinnössä käytetään, tarkoittaa neutralointia tai suolan muodostusta. £iten, tapauksessa, jossa veteen liukenemattoman etyleenisesti tyydyttymättömän monomeerin sisältö on suuri, on etuna, että vesiliukoisuus lisääntyy ionisen silloittumisen (neutraloitumisen) vaikutuksesta.
12 700 37 Tämä ioninen silloittaminen ei ainoastaan paranna polymeroin-ti-tuotteen liukoisuutta veteen, vaan parantaa myös sen tartunta-ominaisuuksia, erityisesti leikkaustartunta- ja irrotusominaisuuk-sia. Siten, jopa silloinkin, kun saadulla liimalla on riittävä liukoisuus veteen, ionista silloittamista voidaan käyttää parantamaan tartuntaominaisuuksia.
Metalli-ionit ja amiinit, joita voidaan käyttää ionisessa silloituksessa, käsittävät yksivalehssisia metalli-ioneja sekä amiineja, kuten kaliumionin, natrium-ionin, heksyyliamiinin ja monoetan-oliamiinin. Tartuntaominaisuuksien parantamiseksi ovat erityisen käyttökelpoisia kaksiarvoiset tai kolmiarvoiset metalli-ionit ja di-amiinit, kuten kalsium-ioni, magnesium-ioni, sinkki-ioni, kupari-ioni, aluminium-ioni ja heksametyleenidiamiini. Lisäksi voidaan käyttää moniarvoisia amiineja, kuten tetrametyleeniheksamiinia ja trietyleenipentamiinia, jos on tarpeen.
Yksivalenssisen metalli-ionin tai monoamiinin käytettyä määrää voidaan tavallisesti vaihdella välillä n. 0,01 - 0,8 ekvivalenttia, laskettuna polymeeri-komponentin sisältämistä karboksyyli-ryh-mä -ekvivalenteista, jolloin alue väliltä 0,02 - 0,6 ekvivalenttia on edullinen. Ei ole toivottavaa lisätä määrää, koska se voi huonontaa polymeerin yhteensopivuutta pehmittimen kanssa.
Kun kysymyksessä ovat kaksi- tai kolmiarvoiset metalli-ionit tai diamiinit, voidaan tavallisesti käyttää 0,002 - 0,05 ekvivalenttia polymeerikomponentin sisältämää karboksyyliryhmää kohti, jolloin edullinen alue on 0,003 - 0,03 ekvivalenttia. Ei ole edullista lisätä määrää, koska se saattaa huonontaa liukenevuutta veteen.
Kun polymerointi-tuotteella on jonkin verran huonot kosketus-herkät tartuntaominaisuudet, voidaan lisätä lisäpehmitintä polyme-rointireaktion jälkeen. Tällaisena lisäpehmittimenä on toivottavaa käyttää polyeetteripolyoleja ja moniarvoisia alkoholeja, joilla on sama rakenne kuin polymerointireaktiossa käytetyillä.
Tällaisen lisäpehmittimen yhdistäminen ai aiheuta hikoilua, mikä johtuu pehmittimen hyvästä yhteensopivuudesta polymeerin kanssa. Ei kuitenkaan ole sopivaa lisätä lisäpehmitintä määrässä yli 700 paino-osaa 100 paino-osaa kohti polymerointireaktiossa käytettyä tyydyttymätöntä monomeeriä, koska hikoilua voi tapahtua huolimatta hyvästä yhteensopivuudesta.
13 70037
Pclymerointi-tuotteeseen voidaan lisätä poiyfunktionaalinen yhdiste silloittamaan polymeerit niiden sisältämien funktionaalisten ryhmien kautta niin, että kosteuden kestävyys ja tartuntaominaisuu-det, erityisesti irrotuslujuus, paranevat.
Kun vesiliukoista tai veteen dispergoituvaa kosketusliimaa käytetään paperien liimaukseen paperiteollisuudessa, se tavallisesti levitetään hyvin korkeissa lämpötiloissa ja kosteuksissa. Näissä olosuhteissa liima imee vettä ja pehmenee, mistä on seurauksena merkittävä liiman ryömylujuuden aleneminen ja liiman helppo irtoaminen jo pienenkin rasituksen alaisena. Tämä aiheuttaa erilaisia Ongelmia paperiteollisuudessa. Siten vaaditaan, että vesiliukoisella kosketus-liimalla on myös tietty veden kestävyys ja kosteuden kestävyys.
Tämä keksintö voi antaa liimoja, jotka pystyvät täyttämään kuvatut vaatimukset, koska polyfunktionaalisen yhdisteen yhdistäminen tämän keksinnön liimaan tekee mahdolliseksi lisätä sen kosteu-denkestävyyttä ja irrotuslujuutta.
Polyfunktionaalisia yhdisteitä, joita voidaan käyttää tähän tarkoitukseen, ovat epoksihartsi, melamiini-yhdiste, reaktiivinen fenolihartsi, moniarvoisen metallin kelaatti-yhdiste jne. Sopiva valitaan riippuen käytettävän tyydyttymättömän monomeerin laadusta.
Sopiva epoksihartsi on triglysidyyli-isosyanuraatti; lisäksi pienmolekyylipainoisten epoksi-yhdisteiden, jotka sisältävä 1,2-epoksi-ryhmiä, alifaattista glysidyyliesteri-tyyppiä, alifaattista glysidyyli-eetteri-tyyppiä, bisfenoli-tyyppiä ja alifaattista tyyppiä, voidaan myös käyttää. Edustavia esimerkkejä markkinoilla olevista epoksi-hartseista ovat Epikote # 828, #1031, joita tuottaa Ciba Geigy Co., Epon # 834, jota tuottaa Shell Co., ECN # 1235, jota tuottaa Ciba Geigy Co., TEPIC, jota toimittaa Nissan Chemical Co . , Ltd. jne.
Sopivia esimerkkejä melamiini-yhdisteistä ovat melamiini tai sen johdannaiset, kuten polymetylolimelamiini, esim. mono-, di-, tri-, tetra-, penta- tai heksametylolimelamiini sekä alkoksi-metyy-limelamiini, esim. trimetoksimetyylimelamiini tai tributoksimetyyli-melamiini.
Eräs edustava esimerkki markkinoilla olevista reaktiivisista fenolihartseista on Takirule #201, jota tuottaa Sumitomo Chemical Co., Ltd.
i4 700 37
Sopivia esimerkkejä moniarvoisista metallikelaatti-yhdisteis-tä ovat titaaniasetyyliasetonaatti, ammoniumtitaanilaktaatti jne.
Seostetun polyfunktionaalisen yhdisteen määrä on tavallisesti väliltä 0,01 - n. 2,0 paino-osaa 100 paino-osaa kohti käytettyä tyydyttymätöntä monomeeriä. Polyfunktionaalisen yhdisteen käyttö ylimäärin alentaa liiman liukoisuutta veteen.
Tämän keksinnön vesiliukoinen kosketusliimavhdistelmä voi sisältää, tarpeen mukaan, hyvin tunnettuja lisäaineita, kuten väriaineen, täyteaineen ja vanhenemista estävän aineen. Lisäksi voidaan, jos niin halutaan, lisätä luonnollisia tai synteettisiä polymeerejä, kuten polyvinyylialkoholia, karboksimetyyliselluloosaa, polyak-ryylihappoa ja liimaa vesiliukoisen adheesion antaviksi aineiksi.
Vesiliukoisen adheesion antavan aineen lisääminen lisää pääasiallisesti leikkaustartuntaominaisuuksia. Jos sitä kuitenkin lisätään suuressa määrässä, polymeerin yhteensopivuus pehmittimen kanssa saattaa vähentyä. Siten vesiliukoisten adheesiota antavan aineen määrä on tavallisesti 5-30 paino-osaa 100 paino-osaa kohti polyme-rointireaktiossa käytettyä tyydyttymätöntä monomeeriä, jolloin alue väliltä 10-20 paino-osaa on edullinen.
Tämän keksinnön vesiliukoisella kosketusllimalla, kuten käy ilmi edellä esitetystä selostuksesta, on kosketusherkät tartunta-ominaisuudet kaikissa olosuhteissa ja se on liukoinen veteen. Tämän keksinnön vesiliukoisen kosketusliiman käyttö vähentää suuresti pehmittimen hikoilua, mitä esiintyy alan aikaisemmissa liimoissa, koska sillä on erinomainen vesiliukoisen pehmittimen yhteensopivuus polymeeri-komponentin kanssa. Lisäksi sillä on etuja siinä, että sen kosketusherkät tartuntaominaisuudet, jotka ovat peräisin hyvästä yhteensopivuudesta, ja sen pysyvyys liimana ovat parantuneet ja siinä, että sen tartuntaominaisuudet alhaisissa lämpötiloissa ovat lisääntyneet.
Päällystämällä tämän keksinnön liimayhdistelmää toiselle tai kummallekin puolelle vesiliukoista tai veteen dispergoituvaa teipin-kaltaista japanilaista paperi-substraattia, säteriä tai kuitukangasta, voidaan saada kosketusliimateippi, joka on hyvin sopiva käytettäväksi paperiteollisuudessa. Tämä liimanauha ei aiheuta mitään ongelmia, kuten huonoa painatusta. Lisäksi tämän keksinnön liimayh-distelmää voidaan sopivasti käyttää valmistettaessa nimilappu, 15 7 00 37 teippi lautasliinan kiinnittämiseksi tai samankaltaisia tuotteita. Lisäksi sitä voidaan käyttää tavallisiin käyttötarkoituksiin kosketusliimana; esimerkiksi, liimanauhalla tai arkilla, joka on valmistettu päällystämällä tämän keksinnön liimayhdistelraä yhdelle tai kummallekin puolelle nauhaa tai arkkia, joka on polyvinyylikloridia, polyetyleeniä, polypropyleenillä tai poly-etyleenillä laiminoitua paperia, on se etu, että poistettaessa liimanauha tai arkki sen liimaamisen jälkeen jollekin alustalle, se voidaan helposti poistaa vedellä, vaikkakin se jättää liiman alustan pinnalle.
Seuraavat esimerkit valaisevat keksintöä. Kaikki osat on laskettu painosta, ellei toisin ole esitetty.
Esimerkki 1
Seos, jossa oli 50 osaa polyeetteripolyolia (Sanix SP-75G, tuottaa Sanyo Chemical Industries Co.) ja 1 osa kalium-persulfaattia, liuotettiin 300 osaan vettä ja tähän lisättiin 100 osaa akryylihappoa. Saatu seos pantiin 1 l:n pulloon, joka oli varustettu sekoittimella, lämpömittarilla, palautusjääh-dyttimellä ja suuttimella typpikaasun johtamista varten, ja sitä polymeroitiin sitten sekoittaen kahdeksan tuntia pitäen lämpötila 60°C:ssa typpivirrassa.
Näin saatu reaktioliuos oli kirkas liuos, jonka viskositeetti oli 10 000 poisia mitattuna B-tyyppisellä pyörivällä viskosimetrillä (tuottaa Tokyo Keiki Co.) kierrosluvulla 2 r/min. Osa liuoksesta kuivattiin ja siitä uutettiin vapaata polyeetteripolyolia bentseenillä. Polyeetteripolyolin ja akryylihapon lisäyssuhteen tutkiminen edellä uutetusta määrästä osoitti, että 90 % syötetystä polyeetteripolyolista reagoi akryylihapon kanssa.
Sitten lisättiin 55 osaa Sanix SP-750 100 osaan edellistä liuosta antamaan tämän keksinnön vesiliukoinen kosketus-liimayhdistelmä.
Esimerkki 2 100 osaan esimerkin 1 menettelyn mukaisesti saatua polymee-riliuosta lisättiin vesipitoinen liuos, joka oli valmistettu liuot- tamalla 2,1 osaa kaliurahydroksidia (0,125 ekvivalenttia karboksyyli- ryhmää kohti) 20 osaa vettä ja 55 osaan Sanix SP-750, antamaan tä män keksinnön vesiliukoinen kosketusliimayhdistelmä.
16 700 37
VertailUesimerkki
Seos, jossa oli 100 osaa akryylihappoa ja 2 osaa kaliumper-sulfaattia, liuotettiin 300 osaan vettä ja saatu liuos pantiin 1 l:n pulloon, joka oli varustettu sekoittimella, lämpömittarilla, palautus jäähdyttimellä ja suuttimella typpikaasun johtamista varten. Sitä polymeroitiin sitten sekoittaen kahdeksan tuntia pitäen lämpötila 60°C:ssa typpivirrassa.
Näin saatuun polymeeri-liuokseen lisättiin vesipitoinen liuos, joka oli valmistettu liuottamalla 9,7 osaa kaliumhydroksidia (0,125 ekvivalenttia/karboksyyliryhmä) 50 osaan vettä ja 300 osaan Sanix SP-750, antamaan vesiliukoinen kosketusliimayhdistelmä.
Esimerkeissä 1 ja 2 saadut liimayhdistelmät ja vertailulii-mayhdistelmä, joka saatiin vertailuesimerkissä, saatettiin seuraa-viin testeihin.
Tulokset on esitetty taulukossa 1.
Liimautumistesti
Ruostumattoman teräslevyn toinen pinta päällystettiin liima-yhdistelmällä. Näin päällystetylle pinnalle sijoitettiin sylinteri-mäinen ruostumaton teräspaino, jonka läpimitta oli 5 mm ja paino 1,5 g, nopeudella 300 iran/min. Viiden sekunnin kuluttua sylinteri-mäistä ruostumatonta teräspainoa nostettiin pystysuoraan nopeudella 300 mm/min ja tartuntalujuus (g) mitattiin käyttäen Tensilon UTM-III -laitetta (valmistaa Toyo Boldwin Co.).
Irrotuslujuustesti 25 yU paksuisen polyesterikalvon toinen pinta päällystettiin liimayhdistelmällä antamaan liimanauha, jonka leveys oli 25 mm. Tämä liimanauha liimattiin paksuun kiiltävään paperiin käyttämällä 2 kg painoisia teloja. 20 minuutin paikallaanolon jälkeen liimattu osa saatettiin 180°C:n vetotestiin vetonopeudella 300 mm/min Shopper-tyyppisellä vetotestaimella (valmistaa Tsuchijima Manufacturing Co.) .
70037
Liukoisuustesti
Japanilaisen paperin kumpikin puoli päällystettiin liimayh-distelmällä antamaan 20 mm x 200 mm:n liimanauhakappale. Tämä lii-manauhan kappale pantiin 300 mitään vettä, jonka pH oli 2 tai 12, ja pidettiin 20 - 2°C:ssa ja vettä sekoitettiin sekoittimella minuutin ajan. Sen jälkeen vesi saatettiin virtaamaan suodatinpaperin yli. Kun suodatinpaperille ei jäänyt mitään kappaletta ja suodos oli kirkas, osoitettiin Liimayhdistelmän liukoisuus merkillä (O) ja kun jäljelle jäi pieni kappale tai suodos oli maitomainen, se osoitettiin merkillä (X).
Yhteensopivuustesti
Samanlainen 20 mm x 200 mm liimanauhan kappale, jota käytettiin liukoisuustestissä, valmistettiin ja pantiin kahden korkealaa- 2 tuisen paperin (paino: 45 g/m ; paksuus 30 ^u) väliin antamaan kerrostettu rakenne. Tämän yhdistelmän annettiin olla 600 g/cm kuormituksen alaisenakuivauslaitteessa, joka oli säädetty 30 - 2°C:n lämpötilaan ja 90,3 %:n suhteelliseen kosteuteen seitsemän päivän ajaksi. Sitten yhdistelmä otettiin pois kuivauslaitteesta ja liiman sisältämän pehmittimen kulkeutuminen korkealaatuiseen paperiin (hikoilu) tutkittiin. Kuten seuraavassa taulukossa 1 on esitetty, kun mitään siirtymistä ei havaittu, merkitään liimayhdistelmän yhteensopivuus merkillä (0), kun lievää kulkeutumista havaittiin se osoitetaan merkillä (Δ) ja symcoli (X) osoittaa pehmittimen oleellista kulkeutumista paperin pinnalle.
Taulukko 1
Esimerkki 1 Esimerkki 2 Vertailuesimerkki
Liimautuminen (g) 80 95 25
Irrotuslujuus (g/25 mm) 720 1 050 650 liukoisuus
pH 2 0 0 O
pH 12 00 0
yhteensopivuus 00 X
18 70037
Esimerkki 3
Esimerkin 1 menettely toistettiin käyttäen 90 osaa akryyli-happoa ja 10 osaa n-butyvliakrylaattia 100 osan akryylihappoa asemesta ja käyttäen 2 osaa ammoniumpersulfaattia 1 osan kaliumpersul-faattia asemesta.
Näin saatuun polymeeri-liuokseen lisättiin 300 osaa Sanix SP-750 sekä seuraavassa esitettyjä ioni-silloitusaineita antamaan kolmenlaisia vesiliukoisia kosketusliimayhdistelmiä.
Ioni-silloitusaineet
Nro 1 Vesipitoinen liuos, jossa on 7 osaa (0,1 ekvivalenttia/ karboksyyliryhmä) kaliumhydroksidia ja 50 osaa vettä
Nro 2 Vesipitoinen liuos, jossa on 0,28 osaa (0,005 ekviva-lenttia/karboksyyliryhmä) aluminiumkloridia ja 30 osaa vettä
Nro 3 Vesipitoinen liuos, jossa on 13,14 osaa (0,1 ekvivalent-tia/karboksyyliryhmä) dietanoliamiinia ja 30 osaa vettä.
Esimerkki 4 100 osaan liimayhdistelmää, joka oli valmistettu lisäämällä nro 1 esimerkissä 3, lisättiin 0,2 osaa vesiliukoisen trifunktionaa-lisen polyepoksidin 10-%:ista vesiliuosta; Triglysidyyli-isosyanu-raattia (epoksi-ekvivalentti 99) muodostamaan tämän keksinnön vesiliukoinen kosketusliimayhdistelmä.
Esimerkin 3 ja 4 liimayhdistelmät saatettiin samoihin testeihin kuin edellisissä esimerkeissä sekä irrotuslujuus-, leikkaustar-tuntalujuus- ja kosteudenkestävyystesteihin. Tulokset on esitetty taulukossa 2.
Irrotuslujuus-, leikkaustartuntalujuus- ja kosteudenkestävyys-testit suoritettiin seuraavasti:
Kohesiivisen lujuuden testi 25 yU paksun polyesteri-kalvon toinen pinta päällystettiin liimayhdistelmällä antamaan 10 mm x 20 mm liimanauhan kappale. Tämä liimanauhan kappale liimattiin bakeliitti-levylle ja 500 g:n kuormitus kohdistettiin liimanauhan kappaleeseen pystysuorassa suunnassa. Yhden tunnin kuluttua matka, jonka liimanauhan kappale kulki alaspäin, mitattiin.
19 70037
Leikkaustartuntalujuustesti
Kuitukankaan kumpikin puoli päällystettiin liimayhdistelmäl-lä antamaan 20 mm x 20 mm liimanauhan kappale. Tämä liimanauhan kappale pantiin kahden kiiltävän paperiarkin väliin ja liimattiin yhteen kerrosrakenteeksi ja sen leikkaustartuntalujuus mitattiin veto-nopeudella 300 mm/min laatikossa, joka oli kuumennettu ennalta määrättyyn lämpötilaan.
Kosteuden kestävyystesti
Kuitukankaan kumpikin puoli päällystettiin liimayhdistelmäl- lä antamaan 20 mm x 20 mm liimanauhan kappale. Tämä liimanauhan kap- 2 pale pantiin kahden korkealaatuisen paperiarkin (paino: 60 g/m ; paksuus 50 ^u) väliin ja liimattiin yhteen kerrosrakenteeksi. Tämä yhdistelmä pantiin 50 g:n kuormituksen alaiseksi laatikossa, johon jatkuvasti puhallettiin höyryä ja aika, jolloin korkealaatuinen paperi putosi, mitattiin.
Taulukko 2
Esimerkki 3 Esimerkki 4
Nro 1 Nro 2 Nro 3
Liimautuminen (g) 92 81 93 98
Irrotuslujuus (g/25 mm) 960 880 980 1 000
Kohesiivinen lujuus (mm) 0,04 0,04 0,08 0,05
Leikkaustartuntalujuus (x) (kg/20 x 20 mm) 20°C 28,2 28,2 28,8 27,9 100°C 26,4 26,0 26,0 26,2 150°C 25,0 24,8 24,5 25,2
Liukoisuus pH 2 0 0 0 0 pH 12 0 0 0 0
Yhteensopivuus 000 O
Kosteudenkestävyys (min) 50 46 50 yli 400 (x) Jokaisessa esimerkissä tapahtui alustan murtuminen testissä 20 70037
Esimerkki 5
Seos, jossa oli 200 osaa polyetyleeniglykolia (keskimääräinen molekyylipaino 400), 2 osaa kaliumpersulfaattia ja 5,8 osaa nat-riumhydroksidia (0,125 ekvivalenttia/karboksyyliryhmä), liuotettiin 300 osaan vettä ja tähän lisättiin 100 osaa metakryylihappoa. Saatu seos polymeroitiin samalla tavalla kuin esimerkissä 1.
Näin saatua polymeeri-liuosta käytettiin sellaisenaan tämän keksinnön vesiliukoisena kosketusliimayhdistelmänä. Tämä yhdistelmä saatettiin samoihin testeihin, jollaisia edellisissä esimerkeissä käytettiin.
Tulokset ovat seuraavat: liimautuminen 85 g irrotuslujuus 850 g/25 mm kohesiivinen lujuus 0,10 mm leikkaustartuntalujuus 20°C 29,1 kg/20 x 20 mm (alusta murtuu) 100°C 25,0 - " - 150°C 14,5 - " - liukoisuus
pH 2 O
pH 12 O
yhteensopivuus O
kosteudenkestävyys 42 min
Esimerkit 6-9
Esimerkin 1 menettely toistettiin vaihdellen tyydyttymättö-män monomeerin, alkoholipohjaisen pehmittimen ja polymerointi-ini-tiaattorin laatuja ja määriä, kuten taulukossa 3 on osoitettu.
Taulukko 3 21 700 37
Esim. Tyydyttymätön Alkoholipehmitin (osia) Polymerointi (x) monomeeri (osia) initiaattori (osia) 6 akryylihappo (100) polyetyleeniglykoli, jon- KPS (1) ka molekyylipaino on 300 (150) 7 akryylihappo (95) Sanix TP-400 (50) APS (2) 2-etyyliheksyyli- akrylaatti (5) 8 akryylihappo (75) polypropyleeniglykoli, KPS (2) vinyyliasetaatti jonka molekyylipaino on (25) 300 (50) 9 akryylihappo (50) Sanix TP-400 (50) KPS (2) maleiinihappo (50) (x) KPS = kaliumpersulfaatti APS = ammoniumpersulfaatti Näin saatuihin polymeeriliuoksiin lisättiin vesiliukoiset pehmittimet ja ioniset silloitusaineet, kuten taulukossa 4 on esitetty, antamaan neljän laatuisia tämän keksinnön vesiliukoisia kos-ketusliimayhdistelmiä. Ioniset silloitusaineet lisättiin sen jälkeen, kun ne oli liuotettu 30 osaan vettä esimerkeissä 6-8, ja 20 osaan vettä esimerkissä 9.
Taulukko 4
Esim. Vesiliukoinen pehmitin Ioninen silloitusaine (osia) (osia) 6 - kaliumhydroksidi (3,9; 0,05 ekviva- lenttia/karboksyyliryhmä) 7 Sanix TP-400 (150) natriumhydroksidi (5,3; 0,1 ekviva- lenttia/karboksyyliryhmä) 8 Sanix GEP-2800 (150) natriumhydroksidi (2,8; 0,067 ekviva- lenttia/karboksyyliryhmä) 9 Sanix TP-400 (150) natriumhydroksidi (5,6; 0,125 ekviva- lenttia/karboksyyliryhmä) Näin saadut liimayhdistelmät saatettiin samoihin testeihin, joita käytettiin edellisissä esimerkeissä.
Tulokset on esitetty taulukossa 5.
Taulukko 5 22 7 0 0 3 7
Esim. 6 Esim. 7 Esim. 8 Esim. 9
Liimautuminen (g) 85 90 83 90
Irrotuslujuus (g/25 mm) 900 950 900 880
Kohesiivinenlujuus (mm) 0,10 0,05 0,07 0,11
Leikkaustartuntalujuus (*) (kg/20 x 20 mm) 20°C (27,8) (29,0) (28,8) (29,0) 100°C 20,0 (26,2) (25,6) 24,6 150°C 11,9 (24,5) (25,0) 14,6
Liukoisuus pH 2 0 0 0 0 pH 12 0 0 0 0
Yhteensopivuus 0000
Kosteudenkestävyys (min) 40 45 55 43 (x) Sulut tarkoittavat, että on tapahtunut alustan murtuminen
Esimerkit 10-20
Samalla tavalla kuin esimerkissä 1 polymeroitiin taulukossa 6 esitetyt yhdistelmät vedessä.
Taulukossa 6 käytetyt symbolit tarkoittavat seuraavia yhdisteitä .
AA akryylihappo n-BA n-butyyliakrylaatti MAA metakryylihappo iso-BA isobutyyliakrylaatti VP vinyylipyrrolidoni MM monometyylimalaatti
MeEMA 2-metoksietyylimetakrylaatti VAC vinyyliasetaatti APS, KPS samat kuin taulukossa 3 BPO dibentsoyyliperoksidi 70037
Taulukko 6
Esim. Tyydyttymätön Alkoholipehmi- Vesi Polymerointi- monomeeri tin (osia) (osia) initiaattori (osia) (osia) 10 AA (85) Sanix SP-750 500 APS (1) n-BA (15) (200) 11 MAA (75) Sanix GP-400 100 Ή·2°2 (0,1) iso-BA (25) natriumaskorbaatti (0,05) 12 AA (80) Sanix SP-750 600 APS (0,5) VP (10) (200) MM (10) Pentaerytriitti (20) 13 AA (65) Sanix SP-750 50 APS (0,05)
MeEMA (30) (20) VAC (5) 14 AA (100) Sanix GP-250 200 KPS (0,5) (200) 15 AA (100) Sanix GP-400 200 KPS (0,5) (100) 16 AA (100) Sanix GP-600 200 KPS (0,5) (100) 17 AA (100) Sanix GP-1000 200 KPS (0,5) (100) 18 AA (100) Sanix GP-300 200 KPS (0,5) (100) 19 AA (95) Sanix SP-750 100 APS (2,0) iso-BA (100) 20 AA (60) Sanix GP-600 200 BPO (0,1) MM (30) (150) n-BA (10) Näin saatuihin polymeeriliuoksiin lisättiin polyfunktionaali-set yhdisteet, vesiliukoiset pehmittimet ja ioniset silloitusaineet, kuten on esitetty taulukossa 7, antamaan 11 erilaatuista tämän keksinnön vesiliukoista kosketusliimavhdistelmää. Ioniset silloitusaineet lisättiin vesipitoisten liuosten muodossa ja taulukon 7 luvut osoittavat ekvivalenttien lukumäärän karboksyyli-ryhmiä kohti polymeeri-komponentissa .
24 70037
Taulukko 7
Esim. Polyfunktionaalinen Vesiliukoinen loninen silloitusaine yhdiste (osia) pehmitin (osia) (ekvivalentteja) 10 trimetoksimetyylime- Sanix SP-750 KOH (0,25) lamiini (0,5) (200) 11 - Sanix GP-400 (50) 12 TEPIC - NaOH (0,02) 13 - Sanix SP-750 etanoliamiini (0,3) (500) 14 trimetoksimetyylime- Sanix GP-250 KOH (0,12) lamiini (0,03) (50) 15 " Sanix GP-400 (100) 16 " Sanix GP-600 (200) 17 " Sanix GP-600 (30fi) 18 " Sanix GP-1000 (500) 19 " Sanix SP-750 heksametyleenidiamiini (100) (0,03) 20 trimetoksimetyylime- Sanix GP-600 KOH (0,1) lamiini (0,1) (50)
Kaikilla näillä saaduilla vesiliukoisilla kosketusliimayh-distelmillä oli hyvät kosketusherkät tartuntaominaisuudet, kuten esimerkkien 1-9 yhdistelmillä ja niiden vesiliukoisuudet ja polymeerin yhteensopivuus pehmittimen kanssa olivat tyydyttäviä. Tässä selityksessä on esitetty ainoastaan tulokset yhteensopivuudesta, jota pidetään tämän keksinnön tärkeimpänä vaikutuksena, ja muut testitulokset liimausominaisuuksista on jätetty pois.
Mitattaessa yhteensopivuutta näytteiden annettiin seistä atmosfäärissä, jonka lämpötila oli 35°C ja suhteellinen kosteus 80 %, ja pehmittimen kulkeutumista tutkittiin ajan myötä. Muut testit suoritettiin samalla tavalla kuin edellisissä esimerkeissä.
Tulokset on esitetty taulukossa 8.
Vertailua varten valmistettiin liimayhdistelmiä samalla tavalla kuin vertailuesimerkissä yhdistelmistä, jotka vastaavat esimerkkien 10-20 yhdistelmiä, Saadut tulokset on esitetty sulkeissa taulukossa 8.
70037
Taulukko 8
Esim. ja vas- Aika, joka näytteiden annettiin seistä luesim'7^^1 ^ 3 päivää 7 päivää 14 päivää 30 päivää 10 O (O) O (X) O (X) O (X) O (X) 11 O (O) O (X) O (X) (X) Δ (X) 12 O (O) O (O) O (X) O (X) Δ (X) 13 O (O) O (X) O (X) O (X) O (X) 14 O (X) O (X) O (X) Δ (X) Δ (X) 15 O (X) O (X) O (X) Δ (X) Δ (X) 16 O (X) O (X) O (X) Δ (X) Δ (X) 17 O (X) O (X) O (X) Δ (X) Λ (X) 18 O (X) O (X) O (X) Δ (X) A (X) 19 O (O) O (O) O (Δ) O (X) O (X) 20 O (O) O (O) O (X) O (X) O (X)
Esimerkit 21-27
Samalla tavalla kuin esimerkissä 1 esimerkissä 9 esitetyt yhdistelmät polymeroitiin vesipitoisessa väliaineessa, joka sisälsi orgaanisia liuottimia.
Taulukossa 9 käytetyt symbolit esittävät seuraavia yhdisteitä ja muut symbolit ovat samoja kuin taulukossa 6.
EA etyyliakrylaatti
MeEA 2-metoksietyyliakrylaatti M maleiinihappo MMA metyylimetakrylaatti OA oktyyliakrylaatti 26 7 0 0 3 7
Taulukko 9
Esim. Tyydyttymätön Alkoholipen- Liuotin (osia) Polymerointi- monomeeri mitin (osia) initiaattori (osia) (osia) 21 AA (80) Sanix SP-750 vesi (50) APS (0,2) EA (20) (100) metyyli etyyli ketoni (50) 22 MAA (60) " vesi (80) APS (1,0)
MeEMA (30) isopropanoli OA (10) (20) 23 AA (80) " vesi (20) APS (0,1) EA (20) asetoni (80) 24 AA (30) " vesi (50) APS (0,3) EA (70) metanoli (50) 25 M (30) Sanix GP-600 vesi (20) BPO (0,1) VP (5) (100) metanoli (80)
MeEA (65) 26 AA (90) Sanix GP-600 vesi (30) BPO (0,1) MMA (10) (250) etanoli (70) 27 VP (100) Sanix SP-750 vesi (80) (100) isopropanoli KPS (0,5) (20) Näin saatuihin polymeeriliuoksiin lisättiin polyfunktionaali-set yhdisteet, vesiliukoiset pehmittimet ja ioniset silloitusaineet, kuten esimerkissä 10 on esitetty, antamaan seitsemän erilaatuista tämän keksinnön vesiliukoista kosketusliimayhdistelmää. Ioniset silloitusaineet lisättiin vesipitoisen liuoksen muodossa ja luvut taulukossa 10 osoittavat ekvivalenttien lukumäärän polymeeri-komponentin sisältämää karboksyyliryhmää kohti.
27 70037
Taulukko 10
Esim. Polyfunktionaalinen Vesiliukoinen Ioninen silloitusaine yhdiste (osia) pehmitin (osia) (ekvivalentteja) 21 TEPIC (0,1) Sanix SP-750 KOH (0,25) (100) 22 trimetoksimetyylime- " " lamiini (0,1) 23 TEPIC (0,1) 24 TEPIC (0,1) " KOH (0,8) 25 trimetoksimetyylime- - FeCl~ (0,02) lamiini (0,1) 26 trimetoksimetyylime- - KOH (0,2) lamiini (0,1) Nämä vesiliukoiset kosketusliimayhdistelmät valmistettiin kaikki käyttäen liuottimena vesipitoista väliainetta, joka sisälsi orgaanisia liuottimia. Niillä oli hyvät kosketusherkät tartuntaomi-naisuudet, samanlaiset kuin esimerkkien 1-20 yhdistelmillä, jotka valmistettiin käyttäen liuottimena pelkästään vettä, ja niiden liukoisuudet veteen sekä polymeerin yhteensopivuudet yhdistelmässä peh-mittimen kanssa olivat tyydyttävät. Tässä esimerkissä esitettiin testitulokset ainoastaan yhteensopivuudesta ja muut testitulokset on jätetty pois. Menetelmä yhteensopivuuden mittaamiseksi on sama kuin esimerkeissä 10-20.
Tulokset on esitetty taulukossa 11.
Taulukko 11
Esim. ja Aika, joka näytteiden annettiin seistä vertailu- ^ Paiva 3 paivaa 7 paivaa 14 palvaa 30 palvaa esim. ( ) 21 O (O) O (O) O (X) O (X) O (X) 22 O (O) O (X) O (X) O (X) A (X) 23 O (0) O (O) O (A) O (X) O (X) 24 O (O) O (O) O (Δ) O (Δ) O (X) 25 O (O) O (X) O (X) O (X) Δ (X) 26 O (O) O (O) O (A) O (X) O (X) 27 O (O) O (Δ) O (X) O (X) A (X) 28 7 0 0 3 7
Esimerkit 28-41
Taulukoissa 12 ja 13 esitetyt yhdistelmät polymeroitiin samalla tavalla kuin esimerkissä 1 orgaanisissa liuottimissa.
Näissä taulukoissa käytettyjen symbolien merkitykset ovat samat kuin taulukoissa 6 ja 9 ja uudet symbolit tarkoittavat seu-raavia yhdisteitä.
2EHA 2-etyyli-heksyyliakrylaatti EEMA 2-etoksietyylimetakrylaatti IA itakonihappo HEA 2-hydroksietyyliakrylaatti EM monoetyylimaleaatti iso-OA iso-oktyyliakrylaatti DMM dimetyylimaleaatti
Taulukko 12
Esim. Tyydyttymätön Alkoholipeh- Liuotin (osia) Polymerointi- monomeeri mitin (osia) initiaattori (osia) (osia) 28 AA (80) Sanix SP-740 metanoli (100) ASP (0,2) EA (20) (100) 29 " " etanoli (100) 30 AA (50) " etyyliasetaatti BPO (0,1) EA (30) (100) BA (20) 31 AA (40) " tolueeni (50) 2EHA (60) 32 " " bentseeni (200) " 33 AA (10) Sanix SP-750 metanoli (80) BPO (0,5)
MeEMA (90) (100) tolueeni (20)
Glyseriini (50) 34 AA (20) Sanix SP-750 tolueeni (60) BPO (0,2) BA (30) (30) metyylietyyli-
MeEMA (50) Ksyliitti (20) ketoni (40) 35 AA (50) Sanix SP-750 etyyliasetaatti BPO (0,1) EEMA (30) (50) (100) 2EHA (20) Sorbiitti (10) 29 70037
Taulukko 13
Esim. Tyydyttymätön Alkoholinpehmi- Liuotin (osia) Polymerointi- monomeeri tin (osia) initiaattori (osia) (osia) 36 AA (20) Sanix TP-400 asetoni (100) BPO (0,1)
MeEA (70) (50) VAC (10) 37 AA (100) Sanix SP-750 etanoli (100) BPO (0,05) (100) 38 MAA (5) " etanoli (50) BPO (0,4) BA (5) tolueeni (50)
MeEA (90) 39 IA (50) Sanix GP-600 metanoli (100) BPO (0,1) HEA (20) (150) EEMA (30) 40 AA (40) Sanix SP-750 metanoli (50) " EM (30) (150) tolueeni (50) iso-OA (30) 41 AA (80) Sanix GP-600 etanoli (60) " DMM (20) (150) ksyleeni (40) Näin saatuihin polymeeriliuoksiin lisättiin polyfunktionaali-set yhdisteet, vesiliukoiset pehmittimet ja ioniset silloitusaineet, kuten on esitetty taulukossa 14 antamaan 13 erilaatuista tämän keksinnön vesiliukoista kosketusliimayhdistelmää. Ioniset silloitusaineet lisättiin vesipitoisten liuosten muodossa ja luvut taulukossa 14 osoittavat ekvivalenttien lukumäärän polymeerikomponentin sisältämää karboksyyliryhmää kohti.
Taulukko 14 30 70037
Esim. Polyfunktionaalinen Vesiliukoinen Ioninen silloitusai- yhdiste (osia) pehmitin (osia) ne (ekvivalenttia) 28 TEPIC (0,1) Sanix SP-750 KOH (0,25) (100)
29 H II II
30 alkyylifenoli (0,2) Sanix SP-750 " (200) 31 " Sanix SP-750 (50)
32 11 M M
33 - - NaOH (0,8) 34 TEPIC (0,05) - heksyyliamiini (0,7) 35 - Sanix SP-750 KOH (0,5) (100) 36 - - KOH (0,6) 37 tributoksimetyylime- Sanix SP-750 kalsiumasetaatti lamiini (0,01) (100) (0,005) 38 trietoksimetyylime- - sinkkikloridi (0,01) lamiini (0,1) 39 trimetoksimetyylime- - tinakloridi (0,01) lamiini (0,1) 40 alkyylifenolihartsi Sanix SP-750 KOH (0,5) (0,05) (50) 41 " Sanix GP-600 NaOH (0,1) (50)
Vaikka nämä vesiliukoiset kosketusliimayhdistelmät valmistettiin käyttäen liuottimena orgaanisia liuottimia, niillä oli hyvät kosketusherkät ominaisuudet, pääasiallisesti samanlaiset kuin esimerkkien 1-27 vesiliukoisilla kosketusliimayhdistelmillä, jotka valmistettiin käyttäen liuottimena pelkästään vettä tai veden ja orgaanisten liuottimien seoksia, ja lisäksi niiden liukoisuudet veteen ja polymeerin yhteensopivuudet pehmittimen kanssa olivat riittävän tyydyttäviä.
Tässä esimerkissä on lueteltu tulokset ainoastaan yhteensopi-vuustestistä ja muut testitulokset on jätetty pois. Yhteensopivuus-testi oli sama, jota käytettiin esimerkeissä 10-27 ja tulokset on esitetty taulukossa 15.
31 70037
Taulukko 15
Esim. ja Aika, joka näytteiden annettiin seistä vastaava päivä 3 päivää 7 päivää 14 päivää 30 päivää vertailu- c esim. ( ) 28 O (0) O (O) O (X) O (X) (X) 29 O (O) O (O) O (X) O (X) (X) 30 O (O) O (O) O (Δ) O (X) O (X) 31 O (O) O (O) O (Δ) O (X) O (X) 32 O (O) O (O) O (Λ) O (X) O (X) 33 O (O) O (O) O (Δ) O (Δ) O (X) 34 O (O) O (O) O (Δ) O (X) O (X) 35 O (O) O (O) O (Δ) O (X) O (X) 36 O (O) O (Δ) O (X) O (X) Δ (X) 37 O (O) O (Δ) O (X) O (X) Δ (X) 38 O (O) O (Δ) O (X) O (X) O (X) 39 O (O) O (X) O (X) Δ (X) Δ (X) 40 O (O) O (X) O (X) Δ (X) Δ (X) 41 O (O) O (X) O (X) Δ (X) Δ (X)

Claims (33)

1. Vesiliukoinen kosketusliimakoostumus, joka käsittää koostumuksen, joka on saatu liuospolymeroimalla vesiliukoinen etyleenisesti tyydyttymätön monomeeri liuottimen läsnäollessa ja alkoholipehmitin, joka on polyeetteripolyoli tai moniarvoinen alkoholi, jolloin alkoholipehmittimen keskimääräinen molekyylipai-no on pienempi kuin noin 3000 ja se on nestemäinen huoneen lämpötilassa, tunnettu siitä, että koostumus sisältää polymee-rikomponenttina ainakin tyydyttämättömän monomeerin ja alkoholi-pehmittimen additiokopolymeerin ja että se sisältää 20-400 paino-osaa alkoholipehmitintä 100 paino-osaa kohti tyydyttymätöntä monomeeriä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vesiliukoinen kosketusliimakoostumus, tunnettu siitä, että se vesiliuokoisen etyleenisesti tyydyttymättömän monomeerin lisäksi sisältää veteen liukenemattoman etyleenisesti tyydyttymättömän monomeerin, joka on kopolymeroitavissa vesiliukoisen etyleenisesti tyydyttymättömän monomeerin kanssa.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen vesiliukoinen kosketusliimakoostumus, tunnettu siitä, että liuotin on vesi tai veden ja vesiliukoisen orgaanisen liuottimen seos.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen vesiliukoinen kosketusliimakoostumus, tunnettu siitä, että liuotin on vesi ja sen määrä on noin 50-1000 paino-osaa 100 paino-osaa kohti tyydyttymätöntä monomeeriä.
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen vesiliukoinen kosketusliimakoostumus, tunnettu siitä, että vesiliukoinen liuotin on metanoli, etanoli, isopropanoli, asetoni tai metyylietyyli-ketoni.
6. Patenttivaatimuksen 3 mukainen vesiliukoinen kosketusliimakoostumus , tunnettu siitä, että liuospolymeroinnissa käytettävä polymerointi-initiaattori on persulfaatti, vetyperoksidi tai hapetus-pelkistys -katalyytti.
7. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen vesiliukoinen kosketusliimakoostumus, tunnettu siitä, että liuotin on veteen liukenematon orgaaninen liuotin, vesiliukoinen orgaaninen liuotin tai niiden seos. 70037
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen vesiliuokoinen kosketusta imakoostumus , tunnettu siitä, että veteen liukenematon orgaaninen liuotin on bentseeni, tolueeni tai etyyliasetaatti.
9. Patenttivaatimuksen 7 mukainen vesiliukoinen kosketus-liimakoostumus, tunnettu siitä, että vesiliukoinen orgaaninen liuotin on metanoli, etanoli, isopropanoli, asetoni tai metyylietyyliketoni.
10. Patenttivaatimuksen 7 mukainen vesiliukoinen kosketus-liimakoostumus, tunnettu siitä, että liuospolymeroinnissa käytettävä polymerointi-initiaattori on orgaaninen peroksidi.
11. Patenttivaatimuksen 3 tai 7 mukainen vesiliukoinen kosketusliimakoostumus, tunnettu siitä, että liuottimen määrä on noin 5-1000 paino-osaa 100 paino-osaa kohti tyydyttymä-töntä monomeeriä.
12. Patenttivaatimuksen 3 tai 7 mukainen vesiliukoinen kosketusliimakoostumus, tunnettu siitä, että liuotin on orgaaninen liuotin tai veden ja orgaanisen liuottimen seos, jolloin liuottimen määrä on 5-500 paino-osaa 100 paino-osaa kohti tyydyt-tymätöntä monomeeriä.
13. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen vesiliukoinen kosketusliimakoostumus, tunnettu siitä, että osa tai kaikki vesiliuokoisesta etyleenisesti tyydyttymättömästä monomeeristä on karboksyyliryhmän sisältävää tyydyttymätöntä monomeeriä.
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen vesiliukoinen kosketusliimakoostumus, tunnettu siitä, että polymeerikomponentti silloitetaan metalli-ionilla tai amiinilla sen sisältämien karbok-syyliryhmien kautta.
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen vesiliukoinen kosketusliimakoostumus, tunnettu siitä, että metalli-ioni tai amiini on yksivalenssinen metalli-ioni tai monoamiini ja metalli-ionin tai amiinin määrä on noin 0,01-0,8 ekvivalenttia polymeeri-komponentin sisältämää karboksyyliryhmää kohti.
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen vesiliukoinen kosketusliimakoostumus, tunnettu siitä, että käytetyn metalli-ionin tai amiinin määrä on väliltä 0,02-0,6 ekvivalenttia polymeerikom-ponentin sisältämää karboksyyliryhmää kohti. 34 7 0 0 3 7
17. Patenttivaatimuksen 14 mukainen vesiliukoinen koske-tusliimakoostumus, tunnettu siitä, että metalli-ioni tai amiini on kaksi- tai kolmiarvoinen metalli-ioni tai diamiini ja metalli-ionin tai amiinin määrä on 0,002-0,05 ekvivalenttia po-lymeerikomponentin sisältämää karboksyyli-ryhmää kohti.
18. Patenttivaatimuksen 17 mukainen vesiliukoinen kosketus-liimakoostumus, tunnettu siitä, että metalli-ionin tai amiinin määrä on 0,003-0,03 ekvivalenttia polymeerikomponentin sisältämää karboksyyliryhmää kohti.
19. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen vesiliukoinen kosketusliimakoostumus, tunnettu siitä, että vesiliukoinen etyleenisesti tyydyttymätön monomeeri ei sisällä karboksyyliryh-miä.
20. Patenttivaatimuksen 2 mukainen vesiliukoinen kosketusliimakoostumus, tunnettu siitä, että veteen liukenemattoman etyleenisesti tyydyttymättömän monomeerin osuus on enintään 85 paino-% tyydyttymättömien monomeerien kokonaismäärästä.
21. Patenttivaatimuksen 4 mukainen vesiliukoinen kosketusliimakoostumus, tunnettu siitä, että veteen liukenemattoman etyleenisesti tyydyttymättömän monomeerin osuus on enintään 25 paino-% tyydyttymättömien mononomeerin kokonaismäärästä.
22. Patenttivaatimuksen 12 mukainen vesiliukoinen kosketusliimakoostumus, tunnettu siitä, että veteen liukenemattoman etyleenisesti tyydyttymättömän monomeerin osuus on enintään 75 paino-% tyydyttymättömien monomeerien kokonaismäärästä.
23. Patenttivaatimuksen 2 mukainen vesiliukoinen kosketusliimakoostumus, tunnettu siitä, että veteen liukenematon etyleenisesti tyydyttymätön monomeeri on enintään 14 hiiliatomia sisältävä alkyyliakrylaatti tai alkyylimetakrylaatti, vinyyliase-taatti tai kaksiemäksisen tyydyttymättömän hapon dialkyyliesteri.
24. Patenttivaatimuksen 2 mukainen vesiliukoinen kosketusliimakoostumus, tunnettu siitä, että veteen liukenematon etyleenisesti tyydyttymätön monomeeri on enintään 14 hiiliatomia sisältävä alkyyliakrylaatti tai alkyylimetakrylaatti, vinyyli-asetaatti tai enintään 8 hiiliatomia sisältävän kaksiemäksisen tyydyttymättömän hapon dialkyyliesteri. 35 7 0 0 3 7
25. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vesiliukoinen kosketusliimakoostumus, tunnettu siitä, että se sisältää vesiliukoisen pehmittimen.
26. Patenttivaatimuksen 25 mukainen vesiliukoinen kosketus-liimakoostumus, tunnettu siitä, että vesiliukoisen pehmittimen määrä on enintään 700 paino-osaa 100 paino-osaa kohti tyv-dyttymätöntä monomeeriä.
27. Patent-·-ivaatimuksen 25 mukainen vesiliukoinen kosketus-liimakoostumus, tunnettu siitä, että vesiliukoinen pehmitin on polyeetteripolyoli tai moniarvoinen alkoholi.
28. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen vesiliukoinen kosketusliimakoostumus, tunnettu siitä, että alkoholipeh-mittimen määrä on 50-300 paino-osaa.
29. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen vesiliukoinen kosketusliimakoostumus, tunnettu siitä, että alkoholipeh-mittimen molekyylipaino on alle noin 2000.
30. Patenttivaatimuksen 29 mukainen vesiliukoinen kosketusliimakoostumus, tunnettu siitä, että alkoholipehmittimen molekyylipaino on alle 1000.
31. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen vesiliukoinen kosketusliimakoostumus, tunnettu siitä, että se sisältää polyfunktionaalisen yhdisteen.
32. Patenttivaatimuksen 31 mukainen vesiliukoinen kosketusliimakoostumus, tunnettu siitä, että polyfunktionaalisen yhdisteen määrä on 0,01-2,0 paino-osaa 100 paino-osaa kohti tyydytty mä töntä monomeeriä.
32 7 0 0 3 7
33. Patenttivaaatimuksen 31 mukainen vesiliukoinen kosketusliimakoostumus, tunnettu siitä, että polyfunktionaalinen yhdiste on epoksiyhdiste, melamiiniyhdiste, moniarvoisen metallin kelaattiyhdiste tai reaktiivinen fenolihartsi. 36 7 0 0 37
FI802088A 1979-07-04 1980-07-01 Vattenloeslig kontaktlimkomposition FI70037C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP54085292A JPS5844711B2 (ja) 1979-07-04 1979-07-04 水溶性感圧接着剤組成物
JP8529279 1979-07-04

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI802088A FI802088A (fi) 1981-01-05
FI70037B FI70037B (fi) 1986-01-31
FI70037C true FI70037C (fi) 1986-09-12

Family

ID=13854496

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI802088A FI70037C (fi) 1979-07-04 1980-07-01 Vattenloeslig kontaktlimkomposition

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4442258A (fi)
EP (1) EP0022339B1 (fi)
JP (1) JPS5844711B2 (fi)
CA (1) CA1171997A (fi)
DE (1) DE3067615D1 (fi)
FI (1) FI70037C (fi)

Families Citing this family (62)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4388432A (en) * 1981-12-15 1983-06-14 Permacel Repulpable acrylic acid based pressure-sensitive adhesive
JPS58109700A (ja) * 1981-12-22 1983-06-30 サンノプコ株式会社 紙の表面処理剤および表面処理法
US4548845A (en) * 1983-04-21 1985-10-22 Avery International Corp. Reduced build-up pressure-sensitive adhesives
JPS6057337A (ja) * 1983-09-07 1985-04-03 Mitsubishi Rayon Co Ltd 光重合性樹脂組成物
JPS6080843A (ja) * 1983-10-08 1985-05-08 Mitsubishi Rayon Co Ltd 光重合性樹脂組成物
JPS60123514A (ja) * 1983-12-07 1985-07-02 Nippon Oil & Fats Co Ltd 共重合体の製造方法
US4617343A (en) * 1984-04-23 1986-10-14 National Starch And Chemical Corporation Laminating adhesives containing polymerized surfactant
US4618659A (en) * 1984-12-05 1986-10-21 Ppg Industries, Inc. Low molecular weight acrylic polymers
JPH0772261B2 (ja) * 1985-04-15 1995-08-02 大日本インキ化学工業株式会社 耐食性の良好な水性樹脂被覆用組成物
US4668730A (en) * 1985-08-05 1987-05-26 National Starch And Chemical Corp. Colloid stabilized latex adhesives
US4721748A (en) * 1985-08-05 1988-01-26 National Starch And Chemical Corporation Colloid stabilized latex adhesives
AT394047B (de) * 1988-12-20 1992-01-27 Chemie Linz Gmbh Verfahren zur kontinuierlichen herstellung von fluessigkeistsabsorbierenden, vernetzten polymeren
JPH02289612A (ja) * 1989-02-14 1990-11-29 Nissan Chem Ind Ltd 新規な樹脂状物質
US4992501A (en) * 1989-06-26 1991-02-12 The Kendall Company Repulpable tape
US5270111A (en) * 1990-09-10 1993-12-14 Minnesota Mining And Manufacturing Company Water-dispersible pressure sensitive adhesive tape
US5125995A (en) * 1990-09-10 1992-06-30 Minnesota Mining And Manufacturing Company Method of using a water-dispersible pressure sensitive adhesive tape on cloth body coverings
US5241006A (en) * 1990-10-24 1993-08-31 Minnesota Mining And Manufacturing Company Printable transparency
GR920100122A (el) * 1991-04-05 1993-03-16 Ethicon Inc Πολυσακχαρίτες οι οποίοι περιέχουν καρβοξύλιο με σταυροειδείς δεσμούς δια την πρόληψιν της προσφύσεως.
CA2111577A1 (en) * 1991-06-18 1992-12-23 Jong H. Han Polymeric ceramic binder compositions
DE4123739A1 (de) * 1991-07-17 1993-01-21 Beiersdorf Ag Loesungsmittelmilder alleskleber
DE69211702T2 (de) * 1991-09-23 1997-02-20 Minnesota Mining & Mfg DRUCKEMPFINDLICHE KLEBSTOFFZUSAMMENSETZUNG, DIE UNTER SAUREN pH-BEDINGUNGEN ZU PULPE AUFGEARBEITET WERDEN KÖNNEN
ES2088672T3 (es) * 1992-05-28 1996-08-16 Minnesota Mining & Mfg Cintas indicadoras y metodos.
US5429590A (en) * 1992-12-01 1995-07-04 Nitto Denko Corporation Medical water-absorptive polymer and dressing for wound and medical bandage using the same
TW338043B (en) * 1992-12-11 1998-08-11 Minnesota Mining & Mfg Tacky microspheres having pendant hydrophilic polymeric or oligomeric moieties
US5319020A (en) * 1993-04-21 1994-06-07 National Starch And Chemical Investment Holding Corporation Redispersible waterborne pressure sensitive adhesive polymer
CH689118A5 (de) * 1993-06-11 1998-10-15 Nippon Catalytic Chem Ind Zusatzmittel zur Kontrolle des Fliessverhaltens von zementartigen Zusammensetzungen.
US5399618A (en) * 1993-06-28 1995-03-21 Union Carbide Chemical & Plastics Technology Corporation Processes for preparing aqueous polymer emulsions
US5508367A (en) * 1993-11-29 1996-04-16 Adhesives Research, Inc. Water-soluble pressure sensitive adhesive
JP3640996B2 (ja) * 1994-01-28 2005-04-20 ミネソタ マイニング アンド マニュファクチャリング カンパニー 高分子複合材料
TW369558B (en) * 1994-01-28 1999-09-11 Minnesota Mining & Mfg Polymerized microemulsion pressure sensitive adhesive compositions and methods of preparing and using same
US5670557A (en) * 1994-01-28 1997-09-23 Minnesota Mining And Manufacturing Company Polymerized microemulsion pressure sensitive adhesive compositions and methods of preparing and using same
US5731387A (en) * 1994-07-11 1998-03-24 Adhesives Research, Inc. Ionically-crosslinked water-absorbent graft copolymer
US5726250A (en) * 1994-07-11 1998-03-10 Adhesives Research, Inc. Covalently crosslinked water-absorbent graft copolymer
DE4432368A1 (de) 1994-09-12 1996-03-14 Lohmann Gmbh & Co Kg Bei hoher Temperatur scherfeste, wasserlösliche Haftklebemasse
US5700873A (en) * 1995-03-07 1997-12-23 Adhesives Research, Inc. Method of preparation of water-soluble copolymer
US5670260A (en) * 1995-04-21 1997-09-23 Adhesives Research, Inc. Radiation-cured adhesive film having differential surface adhesion
US6096328A (en) * 1997-06-06 2000-08-01 The Procter & Gamble Company Delivery system for an oral care substance using a strip of material having low flexural stiffness
US20020018754A1 (en) * 1999-03-15 2002-02-14 Paul Albert Sagel Shapes for tooth whitening strips
US5906997A (en) * 1997-06-17 1999-05-25 Fzio Med, Inc. Bioresorbable compositions of carboxypolysaccharide polyether intermacromolecular complexes and methods for their use in reducing surgical adhesions
US7192984B2 (en) * 1997-06-17 2007-03-20 Fziomed, Inc. Compositions of polyacids and polyethers and methods for their use as dermal fillers
US20050074495A1 (en) * 1997-06-17 2005-04-07 Fziomed, Inc. Compositions of polyacids and methods for their use in reducing adhesions
US6869938B1 (en) 1997-06-17 2005-03-22 Fziomed, Inc. Compositions of polyacids and polyethers and methods for their use in reducing adhesions
US20040096422A1 (en) * 1997-06-17 2004-05-20 Schwartz Herbert E. Compositions of polyacids and polyethers and methods for their use in reducing pain
US20030000643A1 (en) * 1997-10-27 2003-01-02 Bernhard Herlfterkamp Aqueous adhesive preparation
US6133391A (en) * 1998-03-17 2000-10-17 3M Innovative Properties Company Adhesive compositions and adhesive tapes comprising zwitterionic copolymers, and novel zwitterionic copolymers
US6106940A (en) * 1998-03-17 2000-08-22 3M Innovative Properties Company Adhesive compositions with zwitterionic tackifiers and plasticizers
AU5907500A (en) 1999-07-02 2001-01-22 Procter & Gamble Company, The Systems comprising organosiloxane resins for delivering oral care substances and for prolonging such delivery
US6566345B2 (en) 2000-04-28 2003-05-20 Fziomed, Inc. Polyacid/polyalkylene oxide foams and gels and methods for their delivery
AU5571601A (en) * 2000-04-28 2001-11-12 Fziomed Inc Hemostatic compositions of polyacids and polyalkylene oxides and methods for their use
US6497949B1 (en) * 2000-08-11 2002-12-24 3M Innovative Properties Company Adhesive blends comprising hydrophilic and hydrophobic pressure sensitive adhesives
JP5021124B2 (ja) * 2001-08-29 2012-09-05 日東電工株式会社 医療用粘着組成物、それを用いた医療用粘着テープおよび経皮吸収用テープ製剤
US6646046B2 (en) 2001-12-06 2003-11-11 Permachel Aqueous pressure-sensitive adhesive composition, production method therefor and pressure-sensitive adhesive tape using the composition
US6949240B2 (en) * 2002-05-23 2005-09-27 The Procter & Gamble Company Tooth whitening products
US8524200B2 (en) 2002-09-11 2013-09-03 The Procter & Gamble Company Tooth whitening products
US20060110549A1 (en) * 2004-11-22 2006-05-25 Yongcai Wang Cover sheet comprising tie layer for polarizer and method of manufacturing the same
US8663797B2 (en) * 2006-03-28 2014-03-04 Sekisui Plastics Co., Ltd. High-strength adhesive polymer gel and adhesive tape
CN101506736B (zh) * 2006-08-28 2013-07-10 日产化学工业株式会社 含有液体添加剂的形成抗蚀剂下层膜的组合物及下层膜形成方法、半导体装置制造方法
KR101047384B1 (ko) * 2009-12-10 2011-07-07 (주)아팩 드라이 라미네이트용 수성접착제 조성물 및 그것을 이용한 적층체
EP2518121A1 (en) 2011-04-29 2012-10-31 Nitto Europe Water degradable adhesive tape
RU2646502C2 (ru) 2012-10-17 2018-03-05 Дзе Проктер Энд Гэмбл Компани Полоска для доставки активного вещества для ухода за полостью рта и способы доставки активных веществ для ухода за полостью рта
CN103109804B (zh) * 2012-12-13 2014-12-24 威尔(福建)生物有限公司 一种农药油悬浮剂用高分子分散剂及其合成方法
TW202110908A (zh) * 2019-09-03 2021-03-16 美商羅門哈斯公司 黏著劑組成物

Family Cites Families (24)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2759861A (en) * 1954-09-22 1956-08-21 Bell Telephone Labor Inc Process of making photoconductive compounds
US2838421A (en) * 1956-11-28 1958-06-10 Minnesota Mining & Mfg Adhesives and adhesive tapes
US3058940A (en) * 1959-05-22 1962-10-16 Shawinigan Chem Ltd Preparation of water-soluble polyethylene glycol copolymers in aqueous medium
US3096202A (en) * 1960-08-30 1963-07-02 Johnson & Johnson Polyvinyl pyrrolidone pressure sensitive adhestive and tape containing same
DE1161423B (de) * 1962-05-23 1964-01-16 Bayer Ag Verfahren zur Herstellung von Pfropf-polymerisaten
FR2000866A1 (fr) * 1968-01-27 1969-09-12 Hoechst Ag Copolymeres greffes avec du polyacetal
GB1354503A (en) * 1970-09-01 1974-06-05 Ici Ltd Pressure sensitive adhesives
US4032599A (en) * 1971-04-20 1977-06-28 Contact Lenses (Manufacturing) Limited Hydrophilic copolymers
DE2133351A1 (de) * 1971-07-05 1973-01-18 Basf Ag Emulgatorzubereitungen fuer die knitterfestausruestung von cellulose- und/oder regeneratcellulosehaltigem textilgut
US3947399A (en) * 1972-06-01 1976-03-30 Desoto, Inc. Aqueous copolymer dispersions stable in the absence of emulsifying agent and method of producing the same by aqueous polymerization of unsaturated monomers in the presence of trihydric or tetrahydric alcohol
US3960584A (en) * 1973-02-02 1976-06-01 The Dow Chemical Company Water-dispersible, high molecular weight polymer compositions
US4003870A (en) * 1973-11-21 1977-01-18 Dulux Australia Ltd. Polymeric thickeners
US3891584A (en) * 1974-02-22 1975-06-24 Nat Starch Chem Corp Water-dispersible hot melt adhesives and products using same
US3931092A (en) * 1974-04-29 1976-01-06 Basf Wyandotte Corporation Finely-divided polymeric solids having improved physical properties
US3997489A (en) * 1974-11-25 1976-12-14 E. I. Du Pont De Nemours And Company Melt extrudable polyvinyl alcohol compositions
US4138381A (en) * 1975-04-14 1979-02-06 E. I. Du Pont De Nemours And Company Polymeric thickeners, processes for their preparation and uses thereof
JPS5818931B2 (ja) * 1976-04-28 1983-04-15 住友化学工業株式会社 粘着基剤用酢酸ビニル−エチレン共重合体エマルジョン
US4076677A (en) * 1976-06-23 1978-02-28 Desoto, Inc. Aqueous copolymer dispersions and method of producing the same
DE2659545A1 (de) * 1976-12-30 1978-07-06 Wacker Chemie Gmbh Verfahren zur herstellung von waessrigen aethylen-copolymerdispersionen mit hoher viskositaet
JPS5418845A (en) * 1977-07-12 1979-02-13 Chuo Rika Kougiyou Kk Aqueous contact cement
US4230844A (en) * 1978-09-28 1980-10-28 E. I. Du Pont De Nemours And Company Processes for the preparation of polymeric thickeners and uses thereof
CA1133504A (en) * 1978-11-24 1982-10-12 Robert J. Knopf Carboxylated polyalkylene oxides
DE2904233C2 (de) * 1979-02-05 1983-03-24 Beiersdorf Ag, 2000 Hamburg Wasserlösliche Selbsklebemasse und deren Verwendung zur Herstellung von selbstklebenden Bändern
PL126989B1 (en) * 1980-01-10 1983-09-30 Os Bad Rozwojowy Kauczukow Method of producing watery dispersions of styrene,butylmaleate and/met/acrylic acid copolymers used for protectively and decoratively coating structural components of a building using thermal methods

Also Published As

Publication number Publication date
FI802088A (fi) 1981-01-05
EP0022339B1 (en) 1984-04-25
EP0022339A2 (en) 1981-01-14
CA1171997A (en) 1984-07-31
JPS5610575A (en) 1981-02-03
DE3067615D1 (en) 1984-05-30
EP0022339A3 (en) 1981-05-13
JPS5844711B2 (ja) 1983-10-05
US4442258A (en) 1984-04-10
FI70037B (fi) 1986-01-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI70037B (fi) Vattenloeslig kontaktlimkomposition
US5380779A (en) Pressure sensitive adhesive composition which is repulpable under acidic pH conditions
EP2084239B1 (en) Acrylic adhesives containing an amine plasticizer
US5154962A (en) Indicia-receptive low adhesion backsize
US3865770A (en) Water-dispersible pressure-sensitive adhesive, tape made therewith, and novel tackifiers therefor
FI98733C (fi) Isoamyyli (met) akrylaattikopolymeeripohjaisia UV-säteilyllä silloitettavissa olevia massoja
EP0081846B1 (en) Repulpable acrylic acid based pressure-sensitive adhesive
US5084348A (en) Water-soluble, pressure-sensitive adhesive masses splice tapes
US6133391A (en) Adhesive compositions and adhesive tapes comprising zwitterionic copolymers, and novel zwitterionic copolymers
JP2624917B2 (ja) 水溶性または水再分散性の感圧性接着剤組成物
WO2004011568A2 (en) High strength pressure sensitive adhesive
JPH04114079A (ja) 感圧性接着剤組成物
CA1339225C (en) Indicia-receptive low adhesion backsize
JPH01213379A (ja) 感圧性接着剤
JPH0456071B2 (fi)
JPS6248993B2 (fi)
US5420182A (en) Water-retaining adhesive composition
JP2985139B2 (ja) 感圧接着層及びその製造方法並びに接着シート
JPS5822059B2 (ja) 表面保護用水性感圧接着剤組成物
CA2194733A1 (en) Adhesive compositions and adhesive tapes comprising zwitterionic copolymers and novel zwitterionic copolymers

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired

Owner name: NITTO ELECTRIC INDUSTRIAL CO. LTD.