FI65873C - Foerfarande foer framstaellning av vattentaeta och eldfasta kaelgenomfoeringar - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av vattentaeta och eldfasta kaelgenomfoeringar Download PDF

Info

Publication number
FI65873C
FI65873C FI792129A FI792129A FI65873C FI 65873 C FI65873 C FI 65873C FI 792129 A FI792129 A FI 792129A FI 792129 A FI792129 A FI 792129A FI 65873 C FI65873 C FI 65873C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
cables
hollow body
liquid
casting compound
end walls
Prior art date
Application number
FI792129A
Other languages
English (en)
Other versions
FI65873B (fi
FI792129A (fi
Inventor
Guenther Bargsten
Bruno Raabe
Original Assignee
Licentia Gmbh
Aeg Isolier Kunststoff
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE19782829887 external-priority patent/DE2829887C2/de
Priority claimed from DE19782846061 external-priority patent/DE2846061C2/de
Priority claimed from DE19792908238 external-priority patent/DE2908238C2/de
Priority claimed from DE19797915639 external-priority patent/DE7915639U1/de
Application filed by Licentia Gmbh, Aeg Isolier Kunststoff filed Critical Licentia Gmbh
Publication of FI792129A publication Critical patent/FI792129A/fi
Publication of FI65873B publication Critical patent/FI65873B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI65873C publication Critical patent/FI65873C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02GINSTALLATION OF ELECTRIC CABLES OR LINES, OR OF COMBINED OPTICAL AND ELECTRIC CABLES OR LINES
    • H02G3/00Installations of electric cables or lines or protective tubing therefor in or on buildings, equivalent structures or vehicles
    • H02G3/22Installations of cables or lines through walls, floors or ceilings, e.g. into buildings
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16LPIPES; JOINTS OR FITTINGS FOR PIPES; SUPPORTS FOR PIPES, CABLES OR PROTECTIVE TUBING; MEANS FOR THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16L5/00Devices for use where pipes, cables or protective tubing pass through walls or partitions
    • F16L5/02Sealing
    • F16L5/14Sealing for double-walled or multi-channel pipes

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Installation Of Indoor Wiring (AREA)
  • Sealing Material Composition (AREA)
  • Laying Of Electric Cables Or Lines Outside (AREA)
  • Catching Or Destruction (AREA)

Description

2 65873 liläpivientirakenteeseen liittyy kuitenkin eräs epäkohta: tiivisty smas saa ei pystytä työntämään kaikkiin eri kaapelien välisiin tiloihin niin, ettei osa erittäin helposti juoksevaa valuhartsia pääse ennen kovettumistaan virtaamaan, po. tilojen kautta ulos.
Tämän epäkohdan poistamiseksi on ehdotettu, vrt.
DE-AS 27 27 996, että seinän läpiviennin päätypintojen eteen pannaan jokaisen kaapelin ympärille vaahtomuovinen, plastinen väli-osa ja näin muodostunut paketti puristetaan kiristyslaitteella niin tiukkaan, että kaapelien väliin jäävät tyhjät tilat sulkeutuvat tiiviisti. Tämän jälkeen läpiviennin päätypinnat suljetaan tunnettuun tapaan tiivistysmassalla. Vaikkakin tällä läpivienti-rakenteella pystytään estämään valuhartsin virtaaminen ulos läpiviennistä, niin esim. laivoissa, joissa läpivienteihin käytettävät tilat ovat usein melko rajoitettuja, tarvittavan kiristystyökalun käyttäminen on osoittautunut erittäin vaikeaksi.
Tämän vuoksi nyt esiteltävällä keksinnöllä pyritään kehittämään sellainen menetelmä, johon ei liity edellä selostettuja, kaapelien läpivienneissä esiintyviä epäkohtia ja jotka soveltamalla pystytään valmistamaan vesi- ja kaasutiiviitä sekä tulenkestäviä läpivientejä nopeasti ja ilman erikoistyökaluja.
Tämä ratkaistaan keksinnön mukaan siten, että onton runko-kappaleen päätyseinämät valmistetaan imukykyisestä ja turpoavasta materiaalista, joka tulee kaapelien ympärille ja pitää ne tietyn etäisyyden päässä sekä toisistaan että ontosta runkokappaleesta, ja että päätyseinamien ulkopinnat käsitellään ennen onton rungon täyttämistä valumassalla sellaisella nesteellä, jolla em. materiaali saadaan turpoamaan nopeasti ja kovettumaan.
Keksinnön mukaisen menetelmän etuina voidaan ennen muuta todeta, että aikaisemmin ehdotettuun kaapelien läpivientirakentee-seen verrattuna nyt ei tarvita lainkaan tiivistysmassaa läpiviennin päätypintojen tiivistämiseksi riittävän hyvin. Imu- ja turpoa-miskykyisen materiaalin ja tulenkestävän valumassan yhdistelmänä saadaan läpivientiin sekä tiivis että samalla myös tulenkestävä sulku.
Näiden etujen lisäksi voidaan vielä mainita, että keksinnön mukaisella menetelmällä pystytään säästämään tuntuvasti raaka-ainetta ja työaikaa, asennustyö on helppoa eikä edellytä suorittajaltaan korkeata teknistä tasoa. Lisäksi menetelmä ei ole riippuvainen 3 65873 ao. läpiviennin muodosta eikä kaapelin halkaisijasta.
Piirustuksessa esitetään esimerkkejä menetelmän soveltamiseen käytettävästä laitteesta.
Kuvassa 1 nähdään raaka-ainekappale alku- ja loppumittoi- neen, kuva 2 havainnollistaa pyöristettyä läpivientiä; päätysei-nämärakenne, kuvassa 3 on sama läpivienti päätyseinämän ollessa suljettu, ja kuva 4 esittää muotokappaleista koostuvaa päätyseinämää.
Viskoosista valmistettu kappale 1 vastaa muodoltaan ja kooltaan suunnilleen kuvassa 1 yhtenäisin, viivoin esitettyä osaa. Tämän kappaleen valmistukseen käytetty materiaali on puristettu valmistuksen aikana (mahdollisesti kahdessa keskenään pystysuorassa tasossa erisuuruista puristusta käyttäen). Kun kappale 1 kostutetaan nesteellä, se laajenee nuolien suuntaan eri tavalla (erilainen voimakkuusaste) ja voi lopulliselta muodoltaan 2 vastata kuvassa 1 katkoviivoilla esitettyä. Muotoa 1 vastaavia kappaleita (seu-raavassa niitä nimitetään paisuntamoduuleiksi) käytetään kaapelien läpivientien päätyseinämien tiivistämiseen myöhemmin kuviin 2 ja 3 viittaamalla selostettavalla tavalla.
Kuvassa 1 näkyvässä paisuntamoduulissa 1 voi olla kampamai-sia leikkauksia (ei esitetä kuvassa).
Kuvissa 2 ja 3 on laivaan liittyvä jakopinta merkitty numerolla 3. Jakopintaan 3 on liitetty hitsaamalla (5) pyöristetty ontto runkokappale läpivientinä 4, jonka (4) yläpintaan on järjestetty istukka 6, jota käytetään valumassan täyttövaiheessa. Kun läpiviennin päätyseinämät on suljettu, se on sisäpuolelta täynnä valumassaa. Tuuletusta varten samassa pinnassa on jakopinnan takana vielä toinen istukka.
Määrätystä tilasta viereiseen tilaan vedettävät kaapelit ja johdot on ohjattu läpiviennin 4 kautta, ja niiden viitenumerona on 7. Nestemäisen valumassan ulosvirtaamisen estämiseksi päätyseinämät on suljettava huolellisesti. Tämä tapahtuu muodostamalla päätyseinämä paisuntamoduulien 1 avulla (kuva 2) kennomaisena kaapelien ympärille alhaalta ylöspäin. Jokaisen kaapelin ja johdon ympärille tulee 65873 tällöin vaaka- ja pystysuoraan järjestetyt paisuntamoduulit 1, joiden paisuntasuunnat ovat aina poikittain läpivientiin 4 nähden. Tällä järjestelyllä läpivientiin on saatu samalla kaikki tarvittavat välitilat. Kampamaiset paisuntamoduulit 1 sijoitetaan po. rakenteeksi siten, että niiden hampaat suuntautuvat läpiviennin 4 sisäpuolelle. Kaapelien välisien tai kaapelien ja seinämän 4 välisien aukkojen koosta riippuen useampia kappaleita voidaan latoa joko vierekkäin tai päällekkäin.
Kun päätyseinämän kennorakenne on valmis, siihen ruiskutetaan nestettä, joka turvottaa paisuntamoduulit ja sulkee siten päätyseinämän kuvan 3 esittämällä tavalla. Käyttämällä erikoisnes-tettä, esim. pii-suolaliuosta (Kieselsole), päätyseinämä saadaan samalla tulenkestäväksi. Moduulit turpoavat hyvin nopeasti, joten muutamassa minuutissa saadaan varmasti suljettu päätyseinämä. Kun vastakkainen päätyseinämä on suljettu samalla tavalla, voidaan valumassa ohjata istukan 6 kautta kaapeliläpiviennin 4 sisätilaan, joka täytetään tällöin kauttaaltaan. Tällöin ei tarvitse pelätä valumassan virtaavan ulos päätyseinämistä.
Kuvassa 4 nähdään poikkileikkaukseltaan soikea läpivienti 4 seinän 3 läpi. Molemmat osat on yhdistetty toisiinsa vesi- ja kaa-sutiiviisti hitsaussaumalla 5. Kaapelit ja johdot 7 on vedetty läpiviennin sisäosan kautta. Läpiviennin 4 yläpinnassa on täyttöis-tukka 6 nestemäistä valumassa varten. Seinän 3 toisella puolella läpivienti on tehty samalla tavalla. Päätypinnan tasossa kaapelit ja johdot 7 on sijoitettu imukykyisestä materiaalista valmistettuihin muoto-osiin 8, joiden poikkileikkaus voi olla neliönmuotoinen.
Niissä on lisäksi reikä 9, joka vastaa kaapelin halkaisijaa, sekä pitkittäisura 10, jonka kautta kaapeli on helppo sijoittaa muoto-osaan.
Kun kaikki kaapelit on sijoitettu muoto-osiin, täytetään päätypintaan jäävät aukot 11, 12 ja 13 ao. muotoon sopivilla mate-riaalikappaleilla. Kun kaikki ontot tilat ja aukot - myös muoto-osien 8 välissä olevat - on täytetty, on koko materiaalipaketti jonkin verran kiristettynä. Tähän työvaiheeseen liittyen nestemäinen tulenkestävä valumassa valetaan läpiviennin 4 sisäpuolelle täyttöis-tukan 6 kautta. Valumassa tunkeutuu nopeasti huokoiseen, imukykyiseen materiaaliin ja jähmettyy jo ennen muoto-osien ulomman kerroksen 5 65873 imeyttämistä. Kun läpivienti on täytetty kokonaan ja kun valumassa on ehtinyt kovettua, se on tarttunut niin lujasti läpiviennin seinämiin sekä kaapelien ja johtojen vaippoihin, että läpivienti on kaasu- ja vesitiivis ja myös tulenkestävä.
Kaapeliläpiviennin päädyn puoleisen sulun kestävyyden ja tiiviyden varmistamiseksi ja parantamiseksi po. osia käytettäessä on ehkä edullista, että rakenteeseen, jolla suljetaan läpivientien päätyseinämät, lisätään sen valmistuksen aikana yksi valumassan komponentti, jotta onttoa runkoa nestemäisellä valumassa täytettäessä päätyseinämä saadaan nopeasti kovettumaan. Päätyseinämien yläpinnat voidaan käsitellä jo etukäteen valumassan nestemäisellä komponentilla. Tästä päätyseinämien esikäsittelystä on nimittäin se etu, että imu- ja paisuntakykyinen materiaali laajenee siten, että se tiivistää pienimmätkin kaapelien väliset aukot. Tämä vaikutus on taas niin tehokas, että läpivienti voidaan heti esikäsittelyn jälkeen täyttää nestemäisellä valumassalla.
Kun on kyseessä menetelmä, jota soveltaen suljetaan ontot runko-osat, jotka on muodostettu kaapelien ja johtojen läpivienteinä jakopintoihin, lähinnä kattoihin ja seinämiin - nimenomaan laivoissa - ja joihin kovettuva valumassa syötetään, onton runko-osan 4 päätyseinämät tehdään erillisinä kappaleina 1 imu- ja paisuntaky-kyisestä materiaalista ja kappaleet liitetään toisiinsa niin, että kaikki kaapelit ja johdot 7 ovat tietyn etäisyyden päässä toisistaan ja runko-osasta 4. Kun kappaleet 1 on kostutettu ao. nesteellä, suljetaan kaikki päätyseinämään jäljelle jääneet aukot em. paisunta-suuntia hyväksi käyttäen, minkä jälkeen läpivienti 4 täytetään valu-massalla .
Keksinnön edellyttämän menetelmän mukaan valmistettu läpi-vientirakenne soveltuu erittäin hyvin laivanrakennusteollisuuteen ja sillä on kaikkiin tavanomaisiin, jo tunnettuihin menetelmiin verrattuna huomattavia taloudellisia ja käytännön etuja.

Claims (10)

1. Menetelmä vesitiiviiden ja tulenkestävien kaapeliläpi-vientien valmistamiseksi kattojen ja seinien läpi käyttämällä määrätyn pituista onttoa runko-osaa, joka täytetään kovettuvalla valumassalla, kun kaikki kaapelit on vedetty, tunnettu siitä, että onton runko-osan (4)päätyseinämärakenteeseen käytetään imu- ja paisuntakykyistä materiaalia (li joka tulee kaapelien (7) ympärille ja pitää ne määrätyllä etäisyydellä toisistaan ja ontosta runko-osasta (4¾ ja että päätyseinämien ulommat pinnat esi käsitellään ennen onton runko-osan (4)täyttämistä valumassalla sellaisella nesteellä, jolla nopean paisuntavaikutuksen lisäksi saadaan aikaan myös käytettävän materiaalin kovettuminen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytettävästä materiaalista 1 tulee nestekäsittelyn jälkeen tulenkestävä.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että nesteenä käytetään pii-suolaliuosta.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että päätyseinämät tehdään imukykyisestä materiaalista.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että imukykyisestä materiaalista valmistetaan muoto-osia, jotka tulevat kaapelien ympärille ja että jäljelle jääviin aukkoihin pannaan samaa materiaalia olevia kappaleita.
6. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että päätyseinämien kostuttamiseen käytetään valumassan nestemäistä komponenttia.
6 65873 Patenttivaatimukset.
7. Patenttivaatimuksen Ί mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että materiaaliin lisätään sitä valmistettaessa yksi valu-massan komponentti.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että materiaaliin sekoitetaan valumassan kuiva komponentti.
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että materiaalina käytetään viskoosia, joka puristetaan eri voimakkuuksina keskenään kohtisuorissa suunnissa.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että materiaalia käytetään määrättyinä pituuksina, jolloin materiaaliosat (1)muodostetaan kampamaisiksi leikkausten avulla.
FI792129A 1978-07-07 1979-07-05 Foerfarande foer framstaellning av vattentaeta och eldfasta kaelgenomfoeringar FI65873C (fi)

Applications Claiming Priority (8)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19782829887 DE2829887C2 (de) 1978-07-07 1978-07-07 Verfahren zur Herstellung von wasserdichten und feuerfesten Kabeldurchführungen
DE2829887 1978-07-07
DE2846061 1978-10-23
DE19782846061 DE2846061C2 (de) 1978-10-23 1978-10-23 Verfahren zur Herstellung wasserdichter und feuerfester Durchführungen für Kabel
DE2908238 1979-03-02
DE19792908238 DE2908238C2 (de) 1979-03-02 1979-03-02 Verfahren zur Herstellung von wasserdichten und feuerfesten Durchführungen für Kabel
DE7915639 1979-05-30
DE19797915639 DE7915639U1 (de) 1979-05-30 1979-05-30 Vorrichtung zum Verschließen von Hohlkörpern, die als Durchführungen von Kabeln und Leitungen in Trennflächen eingebaut sind

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI792129A FI792129A (fi) 1980-01-08
FI65873B FI65873B (fi) 1984-03-30
FI65873C true FI65873C (fi) 1984-07-10

Family

ID=27432323

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI792129A FI65873C (fi) 1978-07-07 1979-07-05 Foerfarande foer framstaellning av vattentaeta och eldfasta kaelgenomfoeringar

Country Status (11)

Country Link
EP (1) EP0016119B1 (fi)
JP (1) JPS6115648B2 (fi)
DD (1) DD144630A5 (fi)
FI (1) FI65873C (fi)
GB (1) GB2038566B (fi)
IT (1) IT1122084B (fi)
NO (1) NO147893C (fi)
PL (1) PL120748B1 (fi)
SE (1) SE417038B (fi)
WO (1) WO1980000205A1 (fi)
YU (1) YU44099B (fi)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE8235062U1 (de) * 1982-12-14 1983-06-09 Rittal-Werk Rudolf Loh Gmbh & Co Kg, 6348 Herborn Schaltschrank mit einem in mindestens zwei Teilplatten unterteilten Boden
DE3816870C2 (de) * 1987-06-30 1993-09-30 Heidelberger Druckmasch Ag Einrichtung zum Durchführen von Kabeln
DE4036792C1 (fi) * 1990-11-19 1991-12-19 Dmt Marinetechnik Gmbh, 2000 Hamburg, De
PL3559531T3 (pl) * 2016-12-20 2023-05-08 Rockwool A/S System do zapewniania ogniobezpiecznego uszczelnienia w otworze w ścianie, suficie lub podłodze budynku, element dla systemu ogniobezpiecznego uszczelnienia i przegroda dla ogniobezpiecznego uszczelnienia w otworze

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1180469A (fr) * 1956-08-06 1959-06-04 Licentia Gmbh élément étanche à l'eau sous pression pour le passage des câbles à travers lescloisons dans les navires, ainsi que procédé et dispositif pour sa fabrication
AU471908B1 (en) * 1969-07-28 1972-02-03 Improvements in and relating to sealing means
DE2162251A1 (de) * 1971-12-15 1973-06-20 Flamex Ltd Sperrvorrichtung, insbesondere fuer den brandschutz
FR2339805A1 (fr) * 1976-01-28 1977-08-26 Torossian Fernand Procede et dispositifs pour supprimer des fuites de fluides dans une cavite
DE2632325C3 (de) * 1976-07-17 1983-12-29 Neuwalzwerk Bettermann Ohg, 5750 Menden Brandschutzeinrichtung für eine Kabeldurchführung

Also Published As

Publication number Publication date
YU44099B (en) 1990-02-28
JPS6115648B2 (fi) 1986-04-25
SE8001651L (sv) 1980-03-03
YU162679A (en) 1982-06-30
WO1980000205A1 (en) 1980-02-07
EP0016119A1 (de) 1980-10-01
SE417038B (sv) 1981-02-16
FI65873B (fi) 1984-03-30
FI792129A (fi) 1980-01-08
NO147893B (no) 1983-03-21
EP0016119B1 (de) 1982-05-19
JPS55500506A (fi) 1980-08-07
NO147893C (no) 1983-06-29
NO792229L (no) 1980-01-08
PL120748B1 (en) 1982-03-31
IT1122084B (it) 1986-04-23
GB2038566A (en) 1980-07-23
DD144630A5 (de) 1980-10-22
GB2038566B (en) 1982-10-20
IT7924211A0 (it) 1979-07-09
PL216948A1 (fi) 1980-08-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DE4036792C1 (fi)
JPH05276619A (ja) ケーブルスプライス装置
NO159759B (no) Fremgangsmaate til fremstilling av gass- og vanntette kabelgjennomfoeringer og kabelgjennomfoering fremstilt ved fremgangsmaaten.
FI65873C (fi) Foerfarande foer framstaellning av vattentaeta och eldfasta kaelgenomfoeringar
JP2010231978A (ja) ワイヤハーネスへの線間止水方法
EP0110673B1 (en) Electrical cable connections for gas-pressurized telecommunication cables
JP2894581B2 (ja) ワイヤーハーネスの防水構造
NO172416B (no) Fremgangsmaate og konnektor for sammenkobling av to elektriske ledere med isolasjonskapper
DE2829887C2 (de) Verfahren zur Herstellung von wasserdichten und feuerfesten Kabeldurchführungen
NL2020736B1 (en) Method of sealing off a cut off end of a subsea cable section
DE2809463A1 (de) Brandabweisende kabeldurchfuehrung durch trennwaende o.dgl.
JP6375198B2 (ja) ケーブルの止水ユニット、その製造方法およびケーブルの止水ユニットの設置構造
FI78798C (fi) Foerfarande foer framstaellning av ett aendslutstycke foer en trycktaet kabel.
FR2636790A2 (fr) Passages de cloison etanches
KR830000199B1 (ko) 피복전선의 방수 방화 통로의 제조방법
JP2014147212A (ja) ケーブルトレイ耐水圧処理方法及び耐水圧構造
KR20240008533A (ko) 전력케이블의 수트리 억제용 접속재 충전장치 및 그 시공방법
CN211622141U (zh) 一种房屋建筑快速施工墙体
US1381693A (en) Tank
JP6573421B2 (ja) 止水構造および止水施工方法
JPH11345522A (ja) ワイヤーハーネス内の連通空間の防水方法および該防水方法に用いる防水用カプセル部材
SU1653050A1 (ru) Коробка дл соединени труб
FI65116C (fi) Foerfarande och medel foer brandtaetning av en genomfoering for en ledning
SU1252452A1 (ru) Способ герметизации стыков между железобетонными панел ми
KR790001831B1 (ko) 방수화합물로 케이블심선을 봉합하는 방법

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: AEG ISOLIER- UND KUNSTSTOFF GMBH

Owner name: LICENTIA PATENT- VERWALTUNGS-G.M.B.H.