FI65269B - Foerfarande foer framstaellning av vattenloesliga polymerer oc deras anvaendning som flockningsmedel - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av vattenloesliga polymerer oc deras anvaendning som flockningsmedel Download PDF

Info

Publication number
FI65269B
FI65269B FI791815A FI791815A FI65269B FI 65269 B FI65269 B FI 65269B FI 791815 A FI791815 A FI 791815A FI 791815 A FI791815 A FI 791815A FI 65269 B FI65269 B FI 65269B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
monomers
monomer
solution
acid
process according
Prior art date
Application number
FI791815A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI65269C (fi
FI791815A (fi
Inventor
Jean Boutin
Jean Neel
Original Assignee
Rhone Poulenc Ind
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rhone Poulenc Ind filed Critical Rhone Poulenc Ind
Publication of FI791815A publication Critical patent/FI791815A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI65269B publication Critical patent/FI65269B/fi
Publication of FI65269C publication Critical patent/FI65269C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F2/00Processes of polymerisation
    • C08F2/46Polymerisation initiated by wave energy or particle radiation
    • C08F2/48Polymerisation initiated by wave energy or particle radiation by ultraviolet or visible light
    • C08F2/50Polymerisation initiated by wave energy or particle radiation by ultraviolet or visible light with sensitising agents

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Polymerisation Methods In General (AREA)
  • Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)
  • Separation Of Suspended Particles By Flocculating Agents (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)

Description

[B] (11)KUULUTUSjULKAISU , ro^n l J 1 ' UTLÄGGNINGSSKRIFT O J Z 0 7 (^5) Patent T.eddelat ^ ^ (51) Ky.ik /intä.3 C 08 i 20/56, 2/50, C 02 F 1/56 SUOM I— FI N LAN D (21) Pttunttllwkemu* —P»Mnt*n»6knln| 791015 (22) H*k*ml*ptlvl — Ameknlngtdag 06.06. 79 (23) AlkupUvt — GMti|h«t*dat 06.06.79 (41) Tullut (ulklMksI — KIWtt offwitH| 10.12.79
Patentti* ja relci*t*rihallltu« NihtMICp™ |. kuuL|ulici*m p*m. -
Patent- OCh regiatwrtyrelten ' AnaOkan utlafd oeh utUkrHtun pubtlcarad 30.12.83 (32)(33)(31) Pyrd^tty atuolk··»»—B«««rd prforltat 09. 06.78
Ranska-Frankrike(FR ) 7817850 (71) Rhone-Poulenc Industries, 22, avenue Montaigne, 75 Paris (8ane), Ranska-Frankrike(FR) (72) Jean Boutin, Mions, Jean Neel, Lyon, Ranska-Frankrike(FR) (7*0 Berggren Oy Ab (5M Menetelmä veteen liukoisten polymeerien valmistamiseksi ja niiden käyttö höytelöimisaineena - Förfarande för framställning av vatten-lösliga polymerer och deras användning s cm flockningsmedel
Esillä oleva keksintö koskee menetelmää etenkin höytelöimis-aineina käyttökelpoisten, veteen liukoisten polymeerien valmistamiseksi säteilyttämällä säteilyllä, jonka aallonpituus on 150-500 nm (mieluimmin 300-450 nm) ohutta kerrosta, jota jatkuvasti kerrostetaan liikkuvalle alustalle ja joka koostuu yhden tai useamman olefiinisesti tyydyttämättömän monomeerin vesiliuoksesta, joka sisältää jotakin fotopolymerisaation alkuunpanoainetta, joka monomeeri on akryyliamidi, metakryy-liamidi, akryyli- tai metakryylihappo tai niiden suola tai esteri, kvaternisoitu aminoalkyylimetakrylaatti tai -akry-laatti, joiden kvaternisoidussa aminoalkyyliosassa on 4-16 hiiliatomia.
On tunnettua valmistaa höytelöimisaineita fotopolymerisoimalla akryylimonomeereja, varsinkin akryyliamidia, akryyli- tai metakryylihappoa, mahdollisesti suoloinaan, ja dialkyyli-arai-noalkyyli-(met)akrylaateista johdettuja kvaternäärisiä ammo-niumsuoloja.
65269 2 Näiltä höytelöiviltä orgaanisilta polymeereiltä samoin kuin niiden valmistusmenetelmiltä vaaditaan tavallisesti joukko ominaisuuksia, joista eräät ovat usein vastakkaisia: höytelöimisaineiden on oltava veteen liukoisia, niiden molekyylipainon on oltava niin suuri kuin mahdollista (luontainen viskositeetti korkea); kun ne liukenevat veteen, ne eivät, mikäli mahdollista, saa jättää mitään liukenematonta jäännöstä; niiden liukenemisnopeuden veteen on oltava niin suuri kuin mahdollista; ne on voitava saada polymerisoimalla vesiliuoksia, joiden monomeeripitoisuus on niin suuri kuin mahdollista, jotta laitoksen tuotantokyky olisi hyvä, mutta samalla tämän polymerisaation aikana vapautuneet länpöyksiköt on poistettava fotopolymerisaatio-liuoksen lämpötilan pysyttämiseksi niin alhaisena kuin mahdollista 65269 3 molekyylipainon alenemisen ja mahdollisen veteen liukenemattomien jakeiden muodostumisen välttämiseksi; vihdoin polymerisaation on jatkuttava niin pitkälle kuin mahdollista, jotta jäännösmonomeeripitoi-suus höytelöimisaineessa olisi niin pieni kuin mahdollista; lisäksi, jos on turvauduttava fotopolymerisaation apuaineisiin, niiden on, mikäli mahdollista, oltava hajuttomia ja myrkyttömiä. Vihdoin on toivottavaa, että fotopolymerisaatiolle altistettavan liuoksen pH ei ole liian korkea varsinkaan silloin kun käytetty monomeeri tai käytetyt monomeerit ovat herkkiä saippuoitumaan.
Kaikkien näiden pyrkimysten toteuttaminen ja yhteensovittaminen on vaikeata jo silloin kun monomeerit ovat puhtaita, mutta vielä vaikeampaa se on silloin kun monomeerit sisältävät epäpuhtauksia.
Niinpä voi sattua, että akryyliamidi sisältää epäpuhtauksia, ennenkaikkea silloin kun kyseessä on akrylonitriilin hydrolyysistä ja varsinkin sen rikkihapolla suoritetusta hydrolyysistä peräisin oleva akryyliamidi. Nämä epäpuhtaudet, joiden luonne vielä on tuntematon, ovat normaalisti happamia, mikä tekee mahdolliseksi arvostella mono-meerin epäpuhtausastetta mittaamalla sen happoindeksi. Epäpuhtauksien haitallisen vaikutuksen eliminoimiseen ei kuitenkaan riitä se, että monomeeri neutraloidaan ja siten epäpuhtaudet neutraloidaan, joten happoindeksin mittauksella ei ole akryyliamidin puhtautta osoittavaa absoluuttista arvoa.
Happoindeksi mitataan neutraloimalla N/10 natronlipeällä (muutospis- 3 te todetaan fenolipunaisen avulla), liuos, joka sisältää 90 cm puhdasta vettä ja 10 g akryyliamidia, ja tämä indeksi ilmoitetaan milligrammoina KOH, jotka ovat tarpeen 1 g akryyliamidia neutraloimiseen. Akryyliamidin (joka on peräisin akrylonitriilin rikkihappohydrolyy-sistä ja jolle ei ole suoritettu erityistä neutralointia) happoindeksin suurenemiseen liittyy turmiollisia vaikutuksia, jotka korostuvat yhä enemmän ja enemmän. Näillä turmiollisilla vaikutuksilla on taipumus ilmetä ensiksi veteenliukenemisajän pitenemisenä, mutta ne voivat ulottua jopa liukenemattomien geelien muodostumiseen saakka. Jo happoindeksin arvolla 0,4 havaitaan huomattavia haitallisia vaikutuksia; höytelöimisaineen veteenliukenemisaika voi jatkua 5-tai jopa 10-kertaiseksi yksinkertaisesti sen johdosta, että happoindeksi suurenee muutamia yksikön kymmenyksiä.
4 65269 Näitä haitallisia vaikutuksia voidaan todeta paitsi edellä mainittuihin akryyliamidin epäpuhtauksiin nähden, myös kaikenlaisiin muihinkin, muiden monomeerien epäpuhtauksiin nähden. Niinpä akryylihappo sisältää usein akroleiinia, jolla on haitalliset vaikutukset hyvin pieninäkin määrinä: sen vaikutus on havaittavissa jo kun akryylihapos- sa on 5 ppm (miljoonasosaa) akroleiinia. Kvaternääriammoniumtyyppi-sillä monomeereilla on muitakin turmiollisia epäpuhtauksia; juuri siksi onkin jouduttu ehdottamaan näiden monomeerien puhdistusmenetelmiä (brittiläinen patenttijulkaisu GB 1 459 811).
Eräänä keksinnön tarkoituksena on siis saada aikaan entistä parempi menetelmä orgaanisten, höytelöimisaineina käyttökelpoisten polymeerien valmistamiseksi.
Keksinnön toisena tarkoituksena on ennestään tunnettujen polymerisaa-tiomenetelmien parantaminen.
Lisäksi keksinnön tarkoituksena on saada aikaan akryylimonomeerien fotopolymerisaatiomenetelmä, jolla saadaan hyvälaatuisia höytelöi-misaineita siinäkin tapauksessa, että lähtömonomeerit eivät ole kovin puhtaita.
Edelleen keksinnön tarkoituksena on saada aikaan akryylimonomeerien fotopolymerisaatiomenetelmä, joka ei vaadi kovin korkeiden pH-arvojen käyttöä näiden monomeerien fotopolymerisoitavassa vesiliuoksessa.
Keksinnön erityisenä tarkoituksena on saada aikaan fotopolymerisaatiomenetelmä, joka johtaa höytelöimisaineisiin, jotka liukenevat veteen varsin nopeasti eivätkä sisällä veteen liukenematonta jaetta.
Edelleen keksinnön tarkoituksena on saada aikaan polymerisaation apuaineita, jotka helpottavat höytelöimisaineiden liukoisiksi tekemistä alentamatta huomattavasti näiden höytelöimisaineiden molekyyli-painoa, silloinkin, kun käytetään vaihtelevia ja/tai suuria määriä apuaineita ja laadultaan suuresti vaihtelevia monomeereja.
Nyt on todettu, että nämä päämäärät voidaan saavuttaa keksinnön mukaisella uudella menetelmällä , jolle on tunnusomaista, että edellä mainittu, monomeerin tai monomeerien vesiliuos lisäksi sisältää poly-hydroksyyliyhdistettä, jossa on vähintään 2 sekundääristä alkoholi-funktiota ja lisäksi 1 tai 2 karboksyyliryhmää (hapon tai suolan muodossa).
5 65269
Edullinen polyhydroksyyliyhdiste on -oosijohdannainen, joka sisältää 5 tai 6 hiiliatomia.
Erityisen edullinen polyhydroksyyliyhdiste on glukonihappo ja sen natrium, kalium- ja ammoniumsuolat.
Keksinnön mukaan käytettävän polyhydroksyyliyhdisteen määrä on yleensä 0,1 ja 20 paino-%:n välillä, mieluimmin 0,5 ja 50 paino-%:n välillä käytettyjen monomeerien kokonaismäärästä.
Säteilytyksen aallonpituus on mieluimmin 300-450 nm (UV-säteily).
Olefiinisesti tyydyttämättömiä monomeereja on vähintään 50 paino-%, mieluimmin vähintään 80 paino-% akryylimonomeerien määrästä.
Monomeereja voidaan käyttää erikseen tai seoksena, jolloin saadaan homopolymeerisia tai kopolymeerisia höytelöimisaineita, ja näiden monomeerien suhteellinen määrä valitaan tietenkin sillä tavoin, että saadaan veteen liukoisia polymeerejä.
Ensisijaisia monomeereja ovat akryyliamidi, akryylihappo ja sen alka-lisuola sekä kvaternisoidut (kloridi- tai sulfaattimuotoiset) dialkyy-liaminoalkyylimetakrylaatit.
Fotppolymerisoitavien monomeerien vesiliuoksen väkevyys on yleensä 30 ja 90 paino-%:n välillä.
Akryyliamidia ja akrylaatteja käytettäessä väkevyys on 30 ja 70 paino-%:n, mieluimmin 40 ja 60 %:n välillä.
Kvaternisoituja ammoniumsuoloja, varsinkin aminoalkyylimetakrylaateista johdettuja käytettäessä väkevyys on yleensä 40 ja 90 %:n mieluimmin 70 ja 88 %:n välillä. Akryyliamidia yhdessä aminoalkyylin metakrylaat-tien kvaternisoitujen suolojen kanssa käytettäessä monomeerien vesi-liuosten väkevyys on yleensä 40 ja 70 paino-%:n, mieluimmin 45 ja 65 %:n välillä.
Fotopolymerisaation alkuunpanoaineet, joita myös nimitetään fotoini- tiaattoreiksi, ovat sinänsä tunnettua tyyppiä. Erityisesti voidaan mainita diasetyyli, dibentsoyyli, bentsofenoni, bentsoiini ja sen alkyylieetterit, varsinkin sen metyyli-, etyyli-, propyyli- ja iso- propyylieetterit. Fotoinitiaattorin suhteellinen määrä monomeerien alkuperäisessä, fotopolymerisoitavassa liuoksessa on yleensä 0,005 ja 1 paino-%:n välillä monomeerin tai monomeerien määrästä laskettuna, mieluimmin 0,01 ja 0,5 %:n välillä. Voidaan myös käyttää antrakinonisia foto-polymerisaation apuaineita niin kuin FR-patenttijulkaisussa 2 327 258 on selitetty.
6 65269
Se liikkuva alusta, jolle fotopolymerisoitava monomeerien vesiliuos kerrostetaan, koostuu yleensä päättömästä hihnasta tai tietyissä tapauksissa useista perättäisistä päättömistä hihnoista (jolloin toinen hihna alkaa vasta sitten kun fotopolymerisoitu liuos on jähmettynyt. Fotopolymerisoitavan vesiliuoksen kerrospaksuus on yleensä 2-20 mm, mieluimmin 3-8 mm. Liikkuva alusta on mieluimmin vettähylkivä alusta; alustaksi sopivina aineina voidaan mainita poly-perfluoro-olefiini (homo- tai kopolymeerit), sekä metallit, jotka joko on tai ei ole päällystetty vettähylkivällä muovikalvolla, kuten esimerkiksi polyesterikalvolla.
Fotopolymerisaation kehittämän lämmön poistamiseksi on tavanomaista jäähdyttää liikkuvaa fotopolymerisaatioalustaa. Tämä jäähdytys käy kätevästi liikkuvan alustan alapinnalta, mieluimmin kastelemalla kylmällä vedellä. Polymerisaatioliuoksen lämpötila pysytetään noin 70°C alapuolella, mieluimmin 60°C:n alapuolella. Jäähdyttäminen voidaan kuitenkin jättää pois, varsinkin silloin kun suuri osa monomee-reista on jo polymerisoitunut, esimerkiksi silloin kun jäännösmonomee-ripitoisuus on alle 10 %, mieluimmin alle 2 % (painon mukaan, foto-polymerisaatiolle altistetusta massasta). Fotopolymerisoitavien monomeerien vesiliuosten pH on yleensä 4 ja 13 välillä. pH:n kulloinenkin arvo riippuu monista tekijöistä, varsinkin kulloinkin käytetyistä monomeereista ja siitä molekyylipainosta, johon pyritään, sekä lisäksi monomeereille ominaisista epäpuhtauksista. Yleensä pH:ta korottamalla pyritään välttämään suurimpien molekyylipainojen ristisitoutu-mista (koska tämä ristisitoutuminen kehittää liukenemattomia rakeita). Keksinnön mukaisten apuaineiden eräänä tarkoituksena on mahdollistaa pienempien pH-arvojen käyttäminen kuin tunnetuissa menetelmissä (kun käytetään luonteeltaan ja väkevyydeltään edellä mainittuja monomeereja ja kun pyritään tehokkaasti saamaan polymeerejä, joiden molekyylipai-not ovat suurimmat mahdolliset; tämä tapahtuu ennenkaikkea käytettäessä nk. anionisia monomeereja, so. monomeereja, jotka sisältävät kationeja vaihtavia ryhmiä, jolloin pH käytännössä voidaan alentaa 12-13:sta välille 9-11,5).
Sen mukaan mitä edellä on sanottu, keksintö käsittää sen, että foto-polymerisaatiolle altistetaan olefiinisesti tyydyttämättömien monomeerien vesiliuos edellä määritellyissä olosuhteissa. On kuitenkin selvää ja ilmeistä, että fotopolymerisaatioseos on vain alussa vesi-liuoksena, jonka luonne ja väkevyydet ovat edellä mainitut; päin- 7 65269 vastoin, sikäli kun fotopolymerisaatio edistyy, fotopolymerisaatio-liuos tulee yhä viskoosimmaksi, kunnes se jähmettyy.
Itse fotopolymerisaatio voidaan suorittaa yhtenä tai kahtena vaiheena; fotopolymerisaatiomiljöön yläpuolella olevasta atmosfääristä yleensä aluksi poistetaan happi, mikä saadaan kätevästi toimeksi huuhtele-malla inertillä kaasulla. Voidaan tietenkin kuitenkin toimia hapen läsnäollessakin, varsinkin kun fotopolymerisoitavaan liuokseen sisällytetään asianmukaisia apuaineita tai silloin kun polymerisoitumatta jääneen monomeerin pitoisuus fotopolymerisaatiomiljöössä on tullut pieneksi, esimerkiksi pienemmäksi kuin 10 %, mieluimmin pienemmäksi kuin 5 % (painon mukaan fotopolymerisoitavasta massasta laskettuna).
UV-säteilytystä voidaan siis jatkaa siihen saakka, että fotopolymerisaatio on olennaisesti hävittänyt monomeerit.
Erään edullisen variantin mukaan säteilytys voidaan tehdä useina vaiheina. Niinpä ensimmäisessä vaiheessa (kesto 1-20, mieluimmin 3-7 minuuttia) säteilytetään UV-säteillä, joiden aallonpituus on 300 ja 450 nm:n välillä, niin että aktiivisen säteilytyksen keskiteho 2 on 20 ja 300 W/m välillä ja (fotopolymerisaatiomiljöön yläpuolisen) atmosfäärin happipitoisuus on alle 5 tilavuus-%, mieluimmin alle 0,5 %, ja sitten, toisessa vaiheessa (kesto 1-20 min, mieluimmin 3-10 min) säteilytetään UV-säteillä, joiden aallonpituus samoin on 300 ja 450 nm:n välillä, niin että aktiivisen säteilytyksen keskimäärä!- 2 nen teho on 300 ja 2000 W/m välillä ja happipitoisuus samoin kuin edellä pienempi kuin 5 %, mieluimmin pienempi kuin 0,5 %.
Tarpeen vaatiessa näitä kahta vaihetta voidaan täydentää kolmannella saadun, ei-nestemäisen (useimmiten kautsumaisen) kerroksen säteilytys-vaiheella, (kesto tavallisesti 20 min - 3 h mieluimmin 25-90 min), jolloin säteilytys tapahtuu ilmassa, ja alustaa jäähdyttämättä (sen sijaan, että kaksi ensimmäistä vaihetta suoritetaan alustaa jäähdyttäen), ja aktiivisen säteilyn keskimääräinen teho on 20 ja 500 W/m^ välillä.
Tällaisessa kolmevaiheisessa menetelmässä atmosfääri keksinnön mukaan kostutetaan kaikissa vaiheissa sekä silloin kun kyseessä on hapeton atmosfääri että silloin, kun kyseessä on ilma.
8 65269
Seuraavat esimerkit havainnollistavat keksintöä ja osoittavat miten sitä voidaan toteuttaa.
Esimerkki 1
Liuotusaltaassa valmistetaan liuos lisäämällä siihen, hämmentäen: - 65,25 kg demineralisoitua vettä - 47,5 kg akryyliamidia, jonka happoindeksi on 0,6 (peräisin akrylonitriilin rikkihappohydrolyysistä) - 19,5 kg 50 paino-% natronlipeän vesiliuosta - 0,45 kg natriumglukonaattia.
Tätä liuosta syötetään yhdistetyn kolonnin huippuun; samaan kolonnin huippuun syötetään laimeata, 30 % natronlipeäliuosta, jolla pH voi-daan säätää arvoon 10,5, keskelle kolonnia syötetään 137 cm /h bentsoiinin isopropyylieetterin akryylihappoliuosta ja kolonnin tyveen niin suuri virtaama typpeä, että se riittää pysyttämään kolonnin tyvestä poistuvan nesteen liuenneen hapen pitoisuuden pienempänä tai yhtä suurena kuin 0,15 mg happea liuoslitraa kohti.
Monomeerin vesiliuos, josta ilma on poistettu,valuu jatkuvasti 31 1/h suuruisin virtaamin ruostumatonta terästä olevalle 48 cm:n levyiselle nauhalle, jossa on kaksi samanlaista sivureuraa sivuille valumisen estämiseksi. Lisäksi nauha on lievästi kalteva kulkusuuntaansa päin liuoksen estämiseksi virtaamasta taaksepäin. Nauhan yläpuolinen kaasuatmosfääri on rajoitettu lasilaatoilla ja siitä on poistettu happi kostealla typpivirralla. Metallinauha kulkee noin 24 cm/min nopeudella. Tällä nopeudella monomeeriliuoskerroksen paksuus on noin 4,5 mm. Hihna, jota sen alasivulta jäähdytetään 15 C-astei-sella vedellä, altistetaan 3,6 m:n pituudelta ensimmäiselle säteilytys-vaiheelle, joka koostuu seuraavasti: 165 cm:lie on sijoitettu kohti suoriksi hihnan kulkusuuntaan nähden ja 10 cm korkeudelle siitä, 23 pienpaine-elohopeahöyrylamppuja, joiden kunkin sähköteho on 40 wattia (merkkiä Philips TLAK 40 W/05), mikä vastaa UV:n keskimääräisenä vastaanotettuna tehona noin 80 W/m2, kun erilaiset häviöt otetaan huomioon; sitten ensimmäistä vaihetta seuraava toinen säteily-tysvaihe koostuu seuraavasti: jäljellä oleville 195 cm:lie on sijoi tettu neljä suurpaine-elohopeahöyrylamppua, joiden kunkin sähköteho on 2000 wattia (merkki Philips HTQ 7). Nämä neljä lamppua on asetettu nauhan kulkusuuntaisiksi,mikä UV-sfiteilynä vastaa noin 400 watin 2 tehoa m kohti. Säteilytysvaiheiden b ja c kesto on noin 15 minuuttia.
h 9 65269 Käyttötaulukko on seuraava: Säteilytyspituus Pinnan lämpötila Tuotteen luonne 30 cm 28°C lankaa muodostava 60 cm 42°C viskoosi 90 cm 47°C plastinen 120 cm 45°C plastinen 150 cm 32°C plastinen
Sanonta "lankaa muodostava tuote" tarkoittaa sitä, että liuos on saavuttanut viskositeetin, joka on riittävä siihen, että se valuu hitaasti niin kuin öljy, jakautumatta pisaroiksi. Viskoosilla tuotteella tarkoitetaan ainetta, joka pystyy valumaan, mutta johon ei muodostu ilmakuplia jos sitä hämmennetään rajusti käsin. Plastisella tuotteella ymmärretään geeliä, jolla on kumimainen konsistenssi.
15 minuutin säteilytyksen jälkeen saadaan plastinen kalvo, joka irtoaa nauhasta yksinkertaisesti vetämällä. Sitten suoritetaan ilmassa kolmas säteilytysvaihe, joka kestää 1 h, altistamalla saatu kalvo samanlaiselle ja yhtä voimakkaalle säteilylle kuin ruostumatonta terästä olevan hihnan ensimmäisillä 165 emillä käytettiin.
Kalvo pienennetään sitten hakkurissa kappaleiksi, kuivatetaan 30 min noin 85°C:ssa ja jauhetaan sitten jauheeksi.
Tämä jauhe liukenee täydellisesti veteen huoneen lämpötilassa 16 tunnissa väkevyyteen 5 g/1 polymeeriä ja sen luontainen viskositeetti on 19 dl/g.
Esimerkki 2
Esimerkki 1 toistetaan,paitsi että käytetään akryyliamidia, jonka happoindeksi on 0,04 (0,6:n sijasta).
Jauhatuksen jälkeen saadaan jauhe, joka liukenee veteen 3 tunnissa 5 g/1 väkevyyteen ja jonka luontainen viskositeetti on 19 dl/g.
Esimerkki 3
Liuotusastiassa valmistetaan liuos seuraavista ainesosista: - 78 kg demineralisoitua vettä - 72 kg akryyliamidia, jonka happoindeksi on 0,6 (akryyliamidia, joka on peräisin akrylonitriilin rikkihappohydrolyysistä).
10 65269 - 1,8 kg natriumglukonaattia.
Suoritetaan fotopolymerisaatio niin kuin esimerkissä 1, paitsi että bentsoiinin isopropyylieetterin liuosta syötetään virtaamin 91 cm3/h (137:n sijasta) ja että pH säädetään arvoon 10 (10,5:n sijasta).
Jauhatuksen jälkeen saadaan jauhe, joka liukenee täydellisesti 24 tunnissa (väkevyys 5 g/1) ja jonka luontainen viskositeetti on 15 dl/g.
Esimerkki 4
Esimerkki 3 toistetaan seuraavin modifikaatioin: - Akryyliamidin happoindeksi on 0,04 (0,6:n sijasta) - glukonaattia käytetään vain 1,1 kg 1,8 kg:n sijasta.
3 - bentsoiinin isopropyylieetteriliuoksen virtaama on 135 cm /h (91:n sijasta) .
- pH asetellaan arvoon 9 (10:n sijasta).
Jauhatuksen jälkeen saadaan jauhe, joka liukenee täydellisesti veteen 4 tunnissa (väkevyys 5 g/1); sen luontainen viskositeetti on 15 dl/g.
Esimerkki 5
Liuotusaltaassa valmistetaan liuos seuraavista ainesosista: - 65,25 kg demineralisoitua vettä - 47,5 kg akryyliamidia (happoindeksi = 0,2; tämä akryyliamidi on peräisin akrylonitriilin happohydrolyysistä).
- 17,55 kg epäpuhdasta akryylihappoa (244 ppm hydrokinonin monometyy-lieetteriä, 3 % dimeeriä; 25 ppm akroleiiniä; 9,2 ppm furfuraalia; 15 ppm asetaldehydiä; 0,1 % muurahaishappoa; 0,6 % etikkahappoa; 0,5 % propionihappoa; rikkipitoisia yhdisteitä, joiden pitoisuus rikkinä ilmaistuna on 2,2 ppm).
- 19,5 kg 50 %:sta natronlipeän vesiliuosta 0,45 kg natriumglukonaattia.
Käytetään esimerkissä 1 esitettyä fotopolymerisaatiomenetelmää.
Saadaan jauhe, joka on kokonaan veteen liukoinen (väkevyys 5 g/1), 48 tunnissa ja jonka luontainen viskositeetti on 18,5 dl/g.
I; 6 5 2 6 9 11
Esimerkki 6
Liuotusastiassa valmistetaan liuos seuraavista ainesosista: - 65,7 kg demineralisoitua vettä - 72,5 kg akryyliamidia, jonka happoindeksi on 0,2 - 9,9 kg etyylitrimetyyli-ammoniummetakrylaatin kloridia (kaupallista, sisältää puhdasta tuotetta 85 % ja loput 15 % olennaisesti vettä; tämä kaupallinen tuote puhdistetaan ennen käyttöä brittiläisessä patenttijulkaisussa GB 1 459 811 selitetyn menetelmän mukaan) - 1,9 kg natriumglukonaattia.
Fotopolymerisaatio suoritetaan esimerkissä 1 selitetyn menetelmän mukaan paitsi seuraavin modifikaatioin: - bentsoiinin isopropyylieetteri liuotetaan metanoliin (34 g/1) ja 3 tätä liuosta syötetään polymerisoitavaan seokseen 103 cm /h.
- pH säädetään arvoon 8, ammoniakkiliuoksella, joka sisältää 10 paino- % NH„OH.
4 - kun on fotopolymerisoitu 15 minuuttia niin kuin esimerkissä 1, saatu kalvo pienennetään, kuivatetaan sitten 45 minuuttia 75°C:ssa ja sitten jauhetaan.
Saatu jauhe liukenee 1 h 45 minuutissa veteen ympäristön lämpötilassa (väkevyys 5 g/1). Polymeerin luontainen viskositeetti on noin 10 dl/g ja se sisältää jäännösmonomeeria 0,15 %.

Claims (8)

12 65269
1. Menetelmä veteen liukoisten polymeerien valmistamiseksi säteilyttämällä säteilyllä, jonka aallonpituus on 150 - 500 nm (mieluimmin 300 - 450 nm) ohutta kerrosta, jota jatkuvasti kerrostetaan liikkuvalle alustalle ja joka koostuu yhden tai useamman olefiinisesti tyydyttämättömän monomeerin vesiliuoksesta, joka sisältää jotakin fotopolymerisaation alkuunpanoainetta, joka monomeeri on akryyliamidi, metakryyliamidi, akryyli- tai metakryy-lihappo tai niiden suola tai esteri, kvaternisoitu aminoalkyyli-metakrylaatti tai - akrylaatti, joiden kvaternisoidussa amino-alkyyliosassa on 4-16 hiiliatomia, tunnettu siitä, että monomeerin tai monomeerien vesiliuos lisäksi sisältää polyhydroksyy-liyhdistettä, jossa on vähintään 2 sekundääristä alkoholifunktiota ja lisäksi 1 tai 2 karboksyyliryhmää (hapon tai suolan muodossa).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että polyhydroksyyliyhdiste, jossa on 1 tai 2 karboksyyliryhmää, on -oosijohdannainen, joka sisältää mieluimmin 5 tai 6 hiiliatomia.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että polyhydroksyyliyhdiste on glukonihappo tai sen natrium-, kalium- tai ammoniumsuola.
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että polyhydroksyylilisäaineen, jossa on 1 tai 2 karboksyyliryhmää, suhteellinen määrä monomeerien käytetystä kokonaismäärästä laskettuna on 0,1 ja 20 %:n, mieluimmin 0,5 ja 10 %:n välillä.
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että monomeerin tai monomeerien vesiliuoksesta koostuvan ohuen kerroksen paksuus on 2 ja 20 mm:n, mieluimmin 3 ja 8 mm:n välillä, ja että tämän liuoksen fotoinitiaattoripitoi-suus on 0,005 ja 1 paino-%:n välillä monomeeristä tai monomeereis-tä laskien, mieluimmin 0,01 ja 0,5 %:n välillä, että liikkuvaa alustaa jäähdytetään ja että liuoksen pH on 4 ja 13:n välillä.
6. Jonkin patenttivaatimuksista 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että säteilytys suoritetaan kahdessa vaiheessa, I; 13 65269 joista ensimmäisessä käytetään 300 ja 450 nm:n välillä olevia aallonpituuksia ja keskimääräistä aktiivisen säteilyn tehoa, 2 joka on 20 ja 300 W/m :n välillä ja jonka ensimmäisen vaiheen kesto on mieluimmin 1 ja 20 min välillä, ja joista vaiheista toinen suoritetaan 300 ja 450 nm:n välillä olevilla aallonpitoi-suuksilla aktiivisen säteilyn keskimääräisen tehon ollessa 300 ja 2000 W:n välillä m2 kohti.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että atmosfäärin happipitoisuus on alle 0,5 % ja että kahta ensimmäistä säteilytysvaihetta täydennetään kolmannella vaiheella, joka tapahtuu ilmassa, alustaa jäähdyttämättä, keskimääräisellä 2 säteilyteholla, joka on 20 ja 500 W:n välillä m kohti ja jonka kesto on yli 20 minuuttia.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukaisesti valmistetun polymeerin käyttö höytälöimisaineena. 14 65269
FI791815A 1978-06-09 1979-06-06 Foerfarande foer framstaellning av vattenloesliga polymerer oc deras anvaendning som flockningsmedel FI65269C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR7817858A FR2428054A1 (fr) 1978-06-09 1978-06-09 Procede de photopolymerisation pour polymeres floculants
FR7817858 1978-06-09

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI791815A FI791815A (fi) 1979-12-10
FI65269B true FI65269B (fi) 1983-12-30
FI65269C FI65269C (fi) 1984-04-10

Family

ID=9209529

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI791815A FI65269C (fi) 1978-06-09 1979-06-06 Foerfarande foer framstaellning av vattenloesliga polymerer oc deras anvaendning som flockningsmedel

Country Status (15)

Country Link
US (1) US4308148A (fi)
EP (1) EP0006370B1 (fi)
JP (1) JPS6014762B2 (fi)
AT (1) AT369389B (fi)
AU (1) AU525180B2 (fi)
BR (1) BR7903568A (fi)
CA (1) CA1123374A (fi)
DE (1) DE2962876D1 (fi)
DK (1) DK156136C (fi)
ES (1) ES481386A1 (fi)
FI (1) FI65269C (fi)
FR (1) FR2428054A1 (fi)
HU (1) HU181490B (fi)
NO (1) NO153734B (fi)
RO (1) RO78266A (fi)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS56147803A (en) * 1980-03-24 1981-11-17 Calgon Corp Continuous polymerization
FR2489336B1 (fr) * 1980-09-04 1985-09-13 Rhone Poulenc Spec Chim Procede de preparation de polymeres ou copolymeres hydrosolubles a poids moleculaire eleve et a faible teneur en monomere(s) residuel(s), a partir de monomeres olefiniquement insatures
CA1268732A (en) * 1984-12-27 1990-05-08 Akira Yada Radiation-polymerizing water-soluble cast vinyl monomer layer and forming particles
JPS6220501A (ja) * 1985-07-19 1987-01-29 Mitsubishi Rayon Co Ltd 水溶性もしくは水膨潤性重合体の製造方法
JPS62235305A (ja) * 1986-04-04 1987-10-15 Dai Ichi Kogyo Seiyaku Co Ltd 高分子量アクリル系重合体の製法
JPH0364067U (fi) * 1989-10-23 1991-06-21
US6262141B1 (en) 1999-10-06 2001-07-17 Cytec Technology Corporation Process for the preparation of polymers having low residual monomer content
CN114605576A (zh) * 2022-03-22 2022-06-10 爱森(中国)絮凝剂有限公司 一种钻井液用聚丙烯酰胺钾盐的制备方法

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3640826A (en) * 1968-09-04 1972-02-08 Int Minerals & Chem Corp Graft copolymers of acrylic acid and polyhydroxy polymeric compounds for treating clays
US3635857A (en) * 1969-12-12 1972-01-18 Atlas Chem Ind Graft copolymers of starch
DE2009748A1 (de) * 1970-03-03 1971-09-16 Basf Ag Verfahren zur Herstellung von wasser löslichen Polymerisaten
US3872063A (en) * 1972-08-29 1975-03-18 American Cyanamid Co Polymerization process
US3919140A (en) * 1972-08-31 1975-11-11 Sumitomo Chemical Co Process for producing acrylamide polymers in an acetone-water solvent system
US4024040A (en) * 1974-02-26 1977-05-17 Hercules Incorporated Polymerization of unsaturated monomers with radiation in the presence of salts
DE2545290A1 (de) * 1975-10-09 1977-04-21 Roehm Gmbh Verfahren zum polymerisieren mittels uv-licht
FR2348227A1 (fr) * 1976-04-14 1977-11-10 Rhone Poulenc Ind Perfectionnement aux procedes de preparation de polymeres acryliques hydrosolubles par photopolymerisation

Also Published As

Publication number Publication date
CA1123374A (fr) 1982-05-11
JPS5527382A (en) 1980-02-27
AT369389B (de) 1982-12-27
DK156136C (da) 1989-11-06
FI65269C (fi) 1984-04-10
US4308148A (en) 1981-12-29
JPS6014762B2 (ja) 1985-04-16
FR2428054A1 (fr) 1980-01-04
AU4784479A (en) 1979-12-13
RO78266A (ro) 1982-04-12
ATA413979A (de) 1982-05-15
DE2962876D1 (en) 1982-07-08
NO153734B (no) 1986-02-03
DK239379A (da) 1979-12-10
NO791907L (no) 1979-12-11
HU181490B (en) 1983-07-28
FR2428054B1 (fi) 1981-12-04
AU525180B2 (en) 1982-10-21
EP0006370A1 (fr) 1980-01-09
EP0006370B1 (fr) 1982-05-19
ES481386A1 (es) 1979-11-16
DK156136B (da) 1989-06-26
BR7903568A (pt) 1980-01-22
FI791815A (fi) 1979-12-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI63425B (fi) Foerfarande foer framstaellning av vattenloesliga hoegmolekylaera akrylpolymerer laempliga i synnerhet foer behandling av vatten
FI90778B (fi) Menetelmä suurimolekyylisten akryylipolymeerien valmistamiseksi
FR2575476A1 (fr) Procede de preparation de polymeres acryliques hydrosolubles
FI65269B (fi) Foerfarande foer framstaellning av vattenloesliga polymerer oc deras anvaendning som flockningsmedel
JPS5823616B2 (ja) 感光性ポリマ組成物
FI69478B (fi) Foerfarande foer framstaellning av vattenloesliga akrylpolymerer eller -kopolymerer med hoeg molekylvikt och en ringa haltav restmonomer eller -monomerer
JP2004002733A (ja) コーティング用組成物
JPS61221202A (ja) 水溶性ビニル単量体の連続光重合方法
EP0196571B1 (en) Photosensitive composition
JP2007297437A (ja) ポリ(メタ)アクリル酸部分中和物およびその製造方法
JPH0117141B2 (fi)
FI65268B (fi) Foerfarande foer framstaellning av organiska polymerer genom ultraviolettbestraolning av en vattenloesning av monomerer
EP0434098A2 (en) Photo-curable amine-containing compositions
JP6475131B2 (ja) 硬化性組成物、硬化物
HU182660B (en) Process for preparing monomeric solutions polymerisable by means of uv illumination
JP3964348B2 (ja) アクリル系重合体の製造方法およびその製造方法から得られるアクリル系重合体
CN112210050B (zh) 一种紫外光固化嵌段共聚物及其制备方法和用途
JPH0959309A (ja) N−ビニルカルボン酸アミド系重合体の製造方法
JP6413678B2 (ja) 重合体溶液中の金属量低減方法および半導体リソグラフィー用重合体溶液の製造方法
JP3882553B2 (ja) 水溶性重合体の製造方法
JPS63309501A (ja) 水溶性重合体の製造方法
JP3711067B2 (ja) アクリル系重合体の連続製造方法
JPS59149903A (ja) 水溶性カチオン重合体の製造法
JP2004321898A (ja) ドープおよびその製造方法、塗布物
CN112566945A (zh) 用于抑制聚合的协同性组合

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: RHONE- POULENC INDUSTRIES