FI62140B - Foerfarande foer framstaellning av glukos av cellulosahaltiga vaextraoaemnen - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av glukos av cellulosahaltiga vaextraoaemnen Download PDF

Info

Publication number
FI62140B
FI62140B FI772233A FI772233A FI62140B FI 62140 B FI62140 B FI 62140B FI 772233 A FI772233 A FI 772233A FI 772233 A FI772233 A FI 772233A FI 62140 B FI62140 B FI 62140B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
weight
naoh
glucose
raw materials
minutes
Prior art date
Application number
FI772233A
Other languages
English (en)
Other versions
FI772233A (fi
Inventor
Hans-Hermann Dietrichs
Michael Sinner
Friedrich Opderbeck
Karl-Heinz Brachthaeuser
Original Assignee
Projektierung Chem Verfahrenst
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Projektierung Chem Verfahrenst filed Critical Projektierung Chem Verfahrenst
Publication of FI772233A publication Critical patent/FI772233A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI62140B publication Critical patent/FI62140B/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C13SUGAR INDUSTRY
    • C13KSACCHARIDES OBTAINED FROM NATURAL SOURCES OR BY HYDROLYSIS OF NATURALLY OCCURRING DISACCHARIDES, OLIGOSACCHARIDES OR POLYSACCHARIDES
    • C13K13/00Sugars not otherwise provided for in this class
    • C13K13/002Xylose
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C13SUGAR INDUSTRY
    • C13KSACCHARIDES OBTAINED FROM NATURAL SOURCES OR BY HYDROLYSIS OF NATURALLY OCCURRING DISACCHARIDES, OLIGOSACCHARIDES OR POLYSACCHARIDES
    • C13K1/00Glucose; Glucose-containing syrups
    • C13K1/02Glucose; Glucose-containing syrups obtained by saccharification of cellulosic materials

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Emergency Medicine (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Preparation Of Compounds By Using Micro-Organisms (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)
  • Coloring Foods And Improving Nutritive Qualities (AREA)

Description

___- *.'l fft1 KUULUTUSJULKAISU - - „ . Λ jSTi B 11 UTLÄGONINGSSKRI FT 62140 (51) K».lk.Vci.3 C 13 K 1/02 // C 12 P 19/02 SUOMI—FINLAND (21) P*«»ttlhek«wi··—Nt«nt»i»eicnlnf 772233 (22) Hakemltplhrl—AnaMcnlnpdtc 19.07.77 ^ ^ (23) Alkupiivt—Gikl|h«ud>g 19.07.77 (41) Tullut |ulklMkil — Rlhrtt offuntllg 21.01.78 rtUnttl- jft rekisterihallitus /44} Nlhtivftlulpanon )i kuuL|vjllul*un pvm. — n7 a0
Patent· och registerstyreltan ' ' AmMcm uttagd ech iitl.»krtft*n public··-·* JU. u ( .
(32)(33)(31) fyydtsty utuolkuui —Bugtrd prtarltut 20.07· 76
Itävalta-Österrike(AT) A 53^5/76.
" (71) Projektierung Chemische Verfahrenstechnik Gesellschaft mit beschränkter
Haftung, Grabenstrasse 5, 1+000 Diisseldorf 1, Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(EE) (72) Hans-Hermann Dietrichs, Reinbek, Michael Sinner, Dassendorf, Friedrich Opderbeck, Munchen, Karl-Heinz Brachthäuser, Ratingen, Saksan Liittotasavalta- Förbundsrepubliken Tyskland(DE) (7M Berggren Oy Ab (5l+) Menetelmä glukoosin valmistamiseksi selluloosapitoisista kasviraaka-aineista - Förfarande för framställning av glukos av cellulosahaltiga växträämnen Tämä keksintö koskee menetelmää glukoosin valmistamiseksi selluloosapitoisista kasviraaka-aineista, jotka on louhdettu höyry-painekä-sittelyä käyttäen.
On tunnettua, että selluloosapitoisia raaka-aineita louhdetaan jotta saataisiin talteen ja voitaisiin käsitellä edelleen raaka-aineiden, erityisesti puun sisältämiä tuotteita. Haluttujen tuotteiden laadusta riippuen käytetään erilaisia louhtamismenetelmiä. Yleensä ovat kyseessä louhtamismenetelmät, joissa käytetään kemikaaleja, joiden vaikutuksesta soluseinämäliitos purkautuu tai kittimäiset aineet liukenevat, jolloin selluloosaosien kuitumainen rakenne voidaan saada vapaaseen muotoon kuiduttamalla ja syöttää tässä muodossa käytettäväksi raaka-aineena esim. levyjen, paperin jne. valmistuksessa. Louhto-olosuhteista riippuen poistuvat tällöin selluloosan sivuaineet s i'ten, että käytettävissä on puhdasta selluloosaa jatkokäsittelyä varten esim. tekosilkiksi, tapulikuiduksi jne. Erotetut sivuaineet saadaan liuenneessa muodossa ja hävitetään.
2 62140
Edelleen on tunnettua, että raaka-aineille, esim. pilkotulle puulle suoritetaan höyry- tai höyry-painekäsittely jotta purkamalla solu-seinämäliitos voitaisiin mahdollistaa tai helpottaa sen jälkeen tapahtuvaa kuidutusta. Tämän menetelmän oleellisena tavoitteena on selluloosaosan kuitumaisen rakenteen vapauttaminen ja kuitujen syöttäminen tässä muodossa käytettäväksi esim. kuitulevyjen valmistamiseen tai rehuksi (CH-PS 933 028) . Liuenneessa muodossa saatavat sivuaineet joutuvat suurimmaksi osaksi hävitettäviksi.
Edelleen on tunnettua, että puuta hydrolysoidaan hapolla puusellu-loosan muuttamiseksi sokeriksi. Tällöin saadaan erilaisten sokerien seosta, josta glukoosi on poikkeuksellisen vaikeasti erotettavissa. Saatu hydrolysaatti jatkokäsitellään sen vuoksi nykyisen tekniikan mukaisesti pääasiallisesti epäpuhtaassa muodossa rehuiksi tai alkoholiksi. Puun entsymaattinen hydrolyysi ei ole käytännössä mahdollista .
Tämän keksinnön tavoitteena on glukoosin valmistaminen erittäin puhtaana yksinkertaisella menetelmällä selluloosapitoisista kasvi-raaka- aine is ta .
Tämän keksinnön kohteena on patenttivaatimuksessa 1 määritelty menetelmä .
Esimerkkejä keksinnön mukaisesti käytettävistä raaka-aineista ovat lehtipuut, olki, bagassi, vilja-akanat, maissintähkäjätteet, maissin oljet jne. Kasviraaka-aineet voivat sisältää mitä erilaisimpia hemiselluloosia. Käytettäessä kasviraaka-aineina sellaisia raaka-aineita, jotka sisältävät hemiselluloosina ensisijaisesti ksylaaneja, ksylaanipitoisuuden ollessa esim. suurempi kuin noin 15 paino-%, lähinnä suurempi kuin noin 25 paino-%, liotuksessa vesifaasiin siirtyvät ksylaanit ja ksylaanilohkeet ovat helpolla tavalla jatkokäsi-teltävissä ja muutettavissa edelleen ksyloosiksi ja ksyliitiksi.
Tätä menetelmää on selostettu yksityiskohtaisesti suomalaisessa patenttihakemuksessa nro 772234. Se on menetelmä, jolla valmistetaan ksylaania ja kuituaineita ksylaanipitoisista kasviraaka-aineista, jotka on louhdettu höyry-painekäsittelyä käyttäen ja kui-duttamalla, tunnettu siitä, että höyry-painekäsittely suoritetaan kyllästyneellä höyryllä 160-230°C:n lämpötilassa 2 minuutin - 4 tunnin aikana, näin saadut louhdetut kasviraaka-aineet uutetaan vesi- 3 62140 liuoksella, ksyläänit ja ksylaanilohkeet erotetaan liuoksesta puhdistetussa muodossa pääasiallisesti monosakkarideista ja mahdollisesti muista epäpuhtauksista, mikäli halutaan ksylaanit ja ksylaanilohkeet, mahdollisesti saadun liuoksen muodossa erityisemmin eristämättä, hydrolysoidaan ksyloosiksi ja, haluttaessa, ksyloosi pelkistetään, mahdollisesti saadun liuoksen muodossa erityisemmin eristämättä, tunnetulla tavalla ksylitoliksi.
Kuten edellä jo on esitetty, höyry-painekäsittely ja kuiduttaminen - kasviraaka-aineiden soluseinämäliitoksen louhtamiseksi on sinänsä tunnettu menetelmä. Käsittely suoritetaan keksinnön mukaisesti siten, että raaka-aineiden sisältämien tuotteiden kemiallista pilkkoutumista vältetään niin paljon kuin mahdollista. Keksinnön mukaisesti ei siis ole toivottavaa, että höyry-painekäsittelyn yhteydessä lisätään happoja, emäksiä tai muita kemiallisia aineita. Höyry-painekäsittelyn on tapahduttava niin varoen kuin mahdollista ottamalla huomioon hemiselluloosat, erityisesti ksylaanit ja ksylaanilohkeet, jotta nämä voidaan haluttaessa jatkokäsitellä arvokkaiksi tuotteiksi, esim. edellä mainitun suomalaisen patentin mukaisesti.
Tämän tavoitteen ratkaisemiseksi on osoittautunut erityisen edulliseksi, että höyry-painekäsittely suoritetaan lämpötilojen ollessa yli noin 175°C, lähinnä yli noin 180°C, kuitenkin alle noin 220°C, lähinnä alle noin 200°C, ja erityisen edullisesti alueella noin 185-190°C. Jos lämpötila valitaan liian korkeaksi, seurauksena voi olla " ei-toivottu ksylaanien pilkkoutuminen monosakkarideiksi. Lämpötilan ollessa liian alhainen louhto voi olla riittämätön tai kestää liian kauan. Jotta louhto saataisiin mahdollisimman hellävaraiseksi, höyrykäsittelyn keston on oltava mahdollisimman lyhytaikainen. Höy-rykäsittelyn maksimiajän on oltava lähinnä noin 60 minuuttia, ensisijaisemmin enintään noin 15 minuutin, ja erityisen edullisesti noin 5-8 minuutin pituinen. Käsittelyn on yleensä kestettävä sitä kauemmin, mitä alhaisempi käytetty lämpötila on. Käsittelyäjän alaraja määräytyy pääasiallisesti sillä perusteella, että louhto saadaan riittäväksi. Ilmoitetut aikamäärät tarkoittavat aikaa, jolloin lähtöaine on edellä mainituissa lämpötiloissa olevan höyryn vaikutuksen alainen.·
Louhtokäsittelyn aikana lähtöraaka-aineesta lohkeaa asetyyliryhmiä, ja muodostuu etikkahappoa. Etikkahappo vaikuttaa edullisesti louh- 4 62140 toon. Mikäli panostetusta louhdettavasta kasviraaka-aineesta lohkeaa hyvin vähän etikkahappoa, voi olla tarkoituksenmukaista lisätä hiukan etikkahappoa tai myös muita happoja, jolloin etikkahappoa ei yleensä saa olla läsnä enempää kuin noin 6 paino-% absoluuttisen kuivan raaka-aineen määrästä laskien. Näin louhdetut kasviraaka-ai-neet uutetaan keksinnön mukaisesti alkalisella liuoksella. Uuttaminen voi tapahtua useassa vaiheessa. Jos on tarkoitus saada hemiselluloo-sia, erityisesti ksylaaneja, uuttaminen tapahtuu tarkoituksenmukaisesti peräkkäin vedellä, mahdollisesti useaan kertaan perätysten, ja vesipitoisella alkaliliuoksella, niinikään mahdollisesti useaan kertaan perätysten. On erityisen edullista ja taloudellista jos höyry-painekäsittelyn jälkeen vielä kuumat kasviraaka-aineet uutetaan välittömästi, koska kuumat kasviraaka-aineet lämmittävät uuttamiseen käytettävää vettä tai lipeätä. Voidaan käyttää myös kuumennettua vettä tai lipeätä. Huomattava osa hemiselluloosista, esim. ksylaanit huuhtoutuvat pois jo veden vaikutuksesta. Ellei hemisellu-loosia haluta saada talteen, uuttaminen on tarkoituksenmukaista suorittaa heti vesipitoisella alkalisella liuoksella.
Uutosliuos voidaan eristää kiinteistä osista sinänsä tunnetuin menetelmin, esim. suodattamalla, sentrifugoimalla, poistamalla,imemällä jne. Tähän tarkoitukseen voidaan käyttää selluloosapitoisten raaka-aineiden käsittelyyn käytettäviä laitteistoja, esim. vakuumi-imu-kennosuodatinta, nauha- ja kieräpuristimia, sykkiviä linkoja jne. Uuttaminen tapahtuu tarkoituksenmukaisimmin vastavirtaperiaatteen mukaisesti.
Kasviraaka-aineiden uuttamisen on tapahduttava mahdollisimman perusteellisesti hemiselluloosien, niiden mureneiden ja muiden epäpuhtauksien poistamiseksi mahdollisimman tarkkaan siten, että jäännökseen jää mahdollisimman vähän sokeria tai polysakkarideja, selluloosaa lukuunottamatta.
Uuttoemäksinä käytetään lähinnä alkaleja, erityisesti natronlipeää. Tämä on halpaa ja lisäksi sillä on turvottava vaikutus kasviraaka-aineisiin. Kalilipeätäkin voidaan käyttää, mutta se on yleensä kalliimpaa. Natronlipeällä on lisäksi se etu, että se on myöhemmin helposti neutraloitavissa tuotteiksi, jotka eivät aiheuta mitään ympäristön saastumisongelmia. Uutosliuosten emäskonsentraation on oltava mahdollisimman pieni, koska suuremmat emäsmäärät ovat epä- 5 62140 taloudellisia, ne on myöhemmin neutraloitava eivätkä ole toivottavia etenkään silloin kun uutosliuoksia on edelleen jatkokäsiteltävä, kuten tältä osin edellä mainitussa suomalaisessa patentissa on selostettu.
Sen vuoksi pidetään parempana, että NaOH:a käytettäessä emäskon-sentraatio ei ole suurempi kuin noin 4, lähinnä 2 paino-%, ensisijaisesti ei suurempi kuin noin 1 paino-%, ja aivan erityisen ensisijaisesti ei suurempi kuin noin 0,6 paino-% uuttoliuoksen painosta laskien. Tarkoituksenmukainen konsentraation alaraja on noin 0,1 paino-%, lähinnä suurempikuin noin 0,2 paino-%Ja erityisen ensisijaisesti suurempi kuin noin 0,3 paino-%. Muita emäksiä käytettäessä vastaavat optimimäärät saadaan selville yksinkertaisin kokein.
Louhdettujen kasviraaka-aineiden emäksillä uuttamisen jälkeen saatu kuitu-jäännös pestään tarkoituksenmukaisimmin puhtaaksi vedellä ja/tai neutraloidaan, jolloin saadaan mahdollisimman puhdasta kuitu-jäännöstä, joka hydrolysoidaan glukoosin valmistamiseksi hapolla tai entsymaattisesti. Puhtaan selluloosan hydrolysointi happoja tai entsyymejä käyttäen on sinänsä tunnettua. Tarkoitukseen voidaan käyttää nykyisen tekniikan mukaisia happoja, erityisesti laimennettuja mineraalihappoja keksinnön mukaisessa hengessä. Keksinnön mukainen hydrolyysi suoritetaan lähinnä käyttämällä entsyymejä. %
Koska keksinnön mukaisesti saatava kuitu-jäännös sisältää ligniinin ohella miltei yksinomaan selluloosaa, hydrolyysissä syntyy käytännöllisesti katsoen vain glukoosia aivan erinomaisin saannoin.
Erityisen yllättävää on, että keksinnön mukaisesti saatava kuitu-„ jäännös suuresta ligniinipitoisuudestaan huolimatta voidaan hajoi- taa suurin saannoin entsymaattisesti glukoosiksi, kun taas puuta ei voi sokeroida entsymaattisesti. Entsyymit, jotka hajoittavat selluloosaa siten, että saadaan glukoosia, ovat sinänsä tunnettuja. Näitä tuotteita voidaan käyttää keksinnön mukaisessa tarkoituksessa. Hydrolyysiliuoksen jatkokäsittely voi tapahtua tunnetulla tavalla, jolloin saadaan glukoosia.
Keksinnön mukaisen menetelmän oleellinen teknillinen edistysaskel on se, että siinä ei käytetä mitään ympäristölle vahingollisia kemikaaleja, ja että käytettäviä kemikaaleja käytetään hyvin pienin konsentraatioin.
6 62140
Selityksessä ja esimerkeissä esiintyvät prosentit tarkoittavat painoprosentteja, mikäli toisin ei ole ilmoitettu. Haluttujen liuoksessa olevien aineiden talteenotto tai eristäminen ja puhdistus tapahtuu sokerikemian alalla käytettävin tavanomaisin menetelmin, esim. konsentroimalla liuoksia, lisäämällä nestettä, joihin halutut tuotteet eivät liukene tai liukenevat vaikeasti, kiteyttämällä uudelleen jne. "Atro" merkitsee "absoluuttisen kuiva".
Esimerkki 1: Louhtomenetelmä 400 g ilmakuivaa, silpun muodossa oleva punapyökkipuuta käsiteltiin Firma Defibrator A.G.:n laboratorioraffinöörissä höyryllä 6-7 minuuttia 185-190°C:ssa, mikä vastasi noin 83 kPa:n painetta, ja kuidu-tettiin noin 40 sekunnin ajan. Näin saatu kostea kuituaines huuhdottiin kuiduttimesta kaikkiaan 4 litralla vettä ja pestiin seulalla. Kuitusaalis oli 83 % käytetyn puun (atro) määrästä.
Pesty ja puristettu kuituaines suspendoitiin sen jälkeen 5 litraan 1-prosenttista NaOH:n vesiliuosta huoneen lämpötilassa ja 30 minuutin kuluttua se eristettiin suodattamalla ja puristamalla alkalises-ta uutteesta. Kun tuote oli pesty vedellä, laimealla hapolla ja jälleen vedellä kuitusaalis oli 66 % käytetystä puusta (atro) laskien.
#
Vastaavalla tavalla käsiteltiin muita puulajeja, myös karkeina sahajauhoina, samoin kuin olkia silpun muodossa. Kuitusaantojen keskiarvot lähtömateriaaleista (atro) laskien olivat: Lähtöaine Kuitujäännökset (%)
HjOilla suoritetun NaOHrlla käsitte-pesun jälkeen lyn jälkeen
Punapyökki 83 66
Poppeli 87 71
Koivu 86 68
Tammi 82 66
Eukalyptus 85 71
Vehnänoljet 90 67
Ohranoljet 82 65
Kauranoljet 88 68 7 62140
Esimerkki 2: Kuituaineiden hiilihydraatti-koostumus Lähtöaineiden ja kuituaineiden hiilihydraatti-koostumuksen määritys tapahtui täydellisen hydrolyysin jälkeen kvantitatiivisen sokeri-analyysin avulla laitteella Biotronic - Autoanalyzer (vrt. M. Sinner, M.H. Simatupang ja H.H. Dietrichs, Wood Science and Technology _9 (1975) , siv. 307-322) .
Sokeriosat, %, laskettu hiilihyd-Lähtöaine raattiosien kokonaismäärästä
Glukoosi Ksyloosi
Pyökkipuu 62 31
Kuituaine, H^Orlla suori- __ 2]_ tetun pesun jälkeen
Kuituaine, NaOH:lla suorite- „2 ^5 tun käsittelyn jälkeen
Tammipuu 67 29
Kuituaine, H20:lla suorite- g, tun pesun jälkeen
Kuituaine, NaOHtlla suorite- gg g tun käsittelyn jälkeen
Eukalyptuspuu 74 22
Kuituaine, H^Orlla suorite- gg -^2 tun pesun jälkeen
Kuituaine, NaOH:lla suorite- g^ g tun käsittelyn jälkeen
Esimerkki 3: Lämpötilan ja alkalikonsentraation vaikutus uutteiden hiilihydraattiosuuksiin
Vain vedellä pestyjä koivusta ja vehnänoljista saatuja kuituaineita käsiteltiin esimerkin 1 mukaisesti NaOH:n vesiliuoksella eri lämpötiloissa ja konsentraatioin. Uutosten yksityisten sokerien ja kokonais-sokerin määritys tapahtui esimerkin 2 mukaisella tavalla.
; ' a 62140 8
Koivu
Uute Liuenneet hiilihydraatit
Kokonaismäärä, % Osuudet (% uutteesta) lähtöaineesta ksyloosi glukoosi (atro)
1 % NaOH
Huoneen lämpötila 7,3 84 3 58°C 6,3 77 <3 78°C 4,3 74 <3
0,5 % NaOH
Huoneen lämpötila 9,1 91 2 100°C 3,3 77 3
0,2 % NaOH
Huoneen lämpötila 4,8 84 3 100°C 3,8 82 3
Vehnänoljet
Uutteet Liuenneet hiilihydraatit l-%:lla NaOH:11a Kokonaismäärä, % Osuudet (% uutteesta) lähtöaineesta ksyloosi glukoosi (atro)
Huoneen lämpötila 7,1 81 4 56°C 9,5 79 5 63°C 9,9 79 5 80°C 7,9 77 4
Esimerkki 4: Kuituaineiden hapan hydrolyysi 300 mg:n eriä esimerkin 1 mukaisesti saatuja, lipeällä käsiteltyjä, tammesta ja eukalyptuksesta saatuja kuituaineita sekoitettiin täydellisen hydrolyysin edellyttämällä tavallisella tavalla (vrt. J.F. Saeman, W.E. Moore, R.L. Mitchell ja M.A. Millet, Tappi 3Π_ (1954), 336-343) jäähdyttäen 3 ml:n kanssa väk. ^SO^ta, haudottiin 60 min 30°C:ssa, laimennettiin 84 ml:11a vettä ja lämmitettiin 60 min 120°C:ssa.
Tämän käsittelyn jälkeen liuokset sisälsivät, punnituista kuitumääristä laskien, pyöreästi 70 % monosakkarideja. Liuosten kvantitatiivisessa sokerianalyysissä (vrt. esimerkkiin 2) tammen glukoosiosuudeksi saatiin 89 % ja eukalyptuksen 93 %. Kuviossa 1 oikealla on esitetty tammen kuituaineshydrolysaatin sokerikromatograrama ja vasemmalla eukalyptuksen vastaava sokerikromatogramma.
9 62140
Esimerkki 5: Kuituaineiden entsymaattinen hydrolyysi Lähtöaineet olivat esimerkin 1 mukaisesti 1-prosenttisella NaOH:lla käsittelemällä ja pesemällä saatua tammen kuitujäännöstä sekä esimerkin 3 mukaisesti O,5-prosenttisella NaOHtlla huoneenlämpötilassa käsittelemällä ja pesemällä saatua koivun kuitujäännöstä, joka oli kuivattu ilmastoidussa tilassa (jäännöskosteus keskimäärin 10 paino-%).
200 mg:n eriä näitä kuitujäännöksiä haudottiin 25 mg:n kanssa dialy-soimalla ja sen jälkeen pakastekuivaamalla entsyymi-kauppapreparaatis-ta Onozuka SS (Ali Japan Biochemicals Co., Nishinomiya, Japani) saatua tuotetta 5 mlrssa O,l-mol. natriumasetaatti-puskuria pH 4,8 suljetuissa Erlenmeyer-pulloissa 46°C:ssa täristysvesihauteessa. Liuoksiin oli lisätty mikro-organismien kasvua ehkäisemään Thimerosal' ia (28 mg/1). Kussakin tapauksessa kahta näytettä haudottiin entsyymin kanssa ja yhtä näytettä ilman entsyymiä (kontrolli). Hajaantumista seurattiin kvantitatiivisen sokerianalyysin avulla (vrt. esimerkki 2). 24 tunnin hautomisen jälkeen jäljelle jäänyt jäännös erotet tiin imemällä suotimella (G 3) ja punnittiin kuivauksen jälkeen. Lopullinen hajaantuminen mitattiin lisäksi määrittämällä liuokseen menneiden hiilihydraattien määrä (suodoksessa) Orcin-rikkihappo-mene-telmällä (vrt. M. Sinner, N. Parameswaran, H.H. Dietrichs ja W.Liese, Holzforschung 2J_ (1973), 36-42).
2 1/4 tunnin hautomisajan jälkeen tammikuidusta oli keskimäärin enintään 17 % muuttunut liukoiseksi sokerimonomeeriksi ja -oligomee-riksi; koivun osalta vastaava arvo oli 18 %. Lopullinen hajaantumis-arvo oli tammen osalta keskimäärin 24 % ja koivun osalta keskimäärin 42 %. Sokerikromatogramman perusteella lopullisten hajaantumistuot-teiden liuokset sisälsivät vain monosakkarideja, ja nimenomaan glukoosia ja ksyloosia. Glukoosin ja ksyloosin suhde vastasi suunnilleen sitä, joka saatiin happamessa hydrolyysissä. Entsymaattisesti hajoitetun tammikuituaineen glykoosiosa oli 84 %, koivukuidun glykoosiosa 81 %. Kuvio 2 esittää tammesta saadun lopullisten hajaantumistuot-teiden liuoksen sokerikromatogrammaa. Se on samanlainen kuin esimerkin 4 mukaisesti rikkihapolla hydrolysoidun tammikuitu-hydrolysaatin (kuvio 1) kromatogramma.
Ottamalla huomioon kuitujen ligniinipitoisuudet, 22-24 %, ilmenee, että hiilihydraatit, jotka ovat etupäässä selluloosaa (vrt. esimerkkiin 2), sokeroituivat noin 54-prosenttisesti, ja nimenomaan enimmäkseen glukoosiksi.
ίο 62140 Tässä esimerkissä selostettu menettely toistettiin toisella koivu-puupanoksella sekä myös vehnänoljilla. Tällöin todettiin, että edellä mainitut lopulliset hajaantumisarvot olivat 24 tunnin kuluttua koivupuunosalta 51 % ja vehnänolkien osalta 62 % käytetystä kuituainejäännöksestä laskien. Kun entsyymikäsittely, so. hauto-misaika pidennettiin 48 tunniksi, saadut arvot olivat 62 tai 66 painoprosenttia. Entsyymikäsittelyn jälkeen saadut jäännökset sisälsivät täydellisen hydrolyysin jälkeen hiilihydraatteja vähemmän kuin 10 % käytetystä kuidusta laskien; ksyloosi oli hallitsevana osana ja glukoosia esiintyi vain hyvin vähäisin määrin (hydrolyysin ja sokerianalyysin osalta vertaa esimerkkiin 2). Tämä merkitsee, että kuituaineiden selluloosa sokeroituu entsyymikäsittelyn ansiosta lähes täydellisesti, ja nimenomaan glukoosiksi.
Esimerkki 6 200 g tuoretta hakattua koivupuuta hakkeena höyry-painekäsiteltiin 5 minuutin ajan ja kuidutettiin esimerkissä 1 annetulla tavalla ja uutettiin vedellä. Kuituaineksen saanti oli 69 % laskettuna lähtöaineena käytettävän puun absoluuttisesta kuivapainosta. Kuituaineksen kokonaishiilihydraattipitoisuus oli hydrolyyin jälkeen 64 %; siitä oli 85 % glukoosia. Sulavuus oli märehtijöillä, kokeiltuna kuten esimerkissä 4, 61 %.
Vastaavalla tavalla, mutta kuitenkin 160°C lämpötilassa ja 4 tunnin aikana käsitellyllä koivupuulla saatiin seuraavia tuloksia: kuituaineksen saalis 70 %, kuituaineksen kokonaishiilihydraattipitoisuus hydrolyysin jälkeen 65 %, josta glukoosia 87 % ja kuituaineksen sulavuus 63 %.
Vastaavalla tavalla, mutta 185°C lämpötilassa 4 tunnin ajan käsitelty koivupuu antoi seuraavia tuloksia: kuituaineksen saalis 64 %, kuituaineksen kokonaishiilihydraattipitoisuus hydrolyysin jälkeen 61 %, josta 94 % glukoosia, kuituaineksen sulavuus 90 %.
Hydrolyysi glukoosiksi seurasi, kuten edellisissä esimerkeissä on kuvattu.

Claims (2)

11 62140
1. Förfarande för utvinning av glukos ur cellulosahaltiga " vegetabiliska rämaterial, som uppslutits genom tryckängbehand- ling med mättad änga och defibrering utan tillsats av syror, med undantag av ättiksyra upp tili 6 vikt-% räknat pä absolut torrt rämaterial, kännetecknat av att tryckängbehandlingen utförs vid en tanperatur av 160-220°C under en tid av frän 2 minuter till 4 timmar, de sälunda uppslutna vegetabiliska rämaterialen lakas med vatten och eventuellt därpä med en utspädd alkalivatten-lösning eller endast med en utspädd alkalivattenlösning, fiber-materialet separeras och hydrolyseras med en syra eller enzyma-tiskt tili glukos.
1. Menetelmä glukoosin valmistamiseksi selluloosapatoisista kasviraaka-aineista, jotka on louhdettu kyllästetyllä höyryllä tapahtuneen paine-höyrykäsittelyn ja kuidutuksen avulla lisäämättä happoja, lukuunottamatta etikkahappoa, jota on korkeintaan 6 Daino-% laskettuna absoluuttisen kuivasta raaka-aineesta, tunnettu siitä, että paine-höyrykäsittely suoritetaan 160-220°C:n lämpötilassa 2 minuutin - 4 tunnin aikana, näin louh-detut kasviraaka-aineet uutetaan vedellä ja mahdollisesti seuraa-vaksi laimealla vesipitoisella alkalilla tai vain laimealla vesipitoisella alkalilla, kuituaine erotetaan ja se hydrolysoidaan hapolla tai entsymaattisesti glukoosiksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että alkaliuutos tapahtuu liuoksessa, joka sisältää 0,1-4 paino-% NaOH:a, edullisesti 0,2-1 paino-% NaOH:a ja erikoisen edullisesti 0,3-0,6 paino-% NaOH:a.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että louhdettujen kasviraaka-aineiden emäksellä suoritetun uuttamisen jälkeen saatu kuituainejäännös pestään perusteellisesti vedellä ja/tai neutraloidaan.
2. Förfarande enligt patentkravet 1, kännetecknat av att den alkaliska lakningen företas med en lösning med en hait av 0,1-4 vikt-% NaOH, fördelaktigt 0,2-1 vikt-% NaOH och synner- ligen fördelaktigt 0,3-0,6 vikt-% NaOH.
FI772233A 1976-07-20 1977-07-19 Foerfarande foer framstaellning av glukos av cellulosahaltiga vaextraoaemnen FI62140B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
AT534576 1976-07-20
AT534576A AT350986B (de) 1976-07-20 1976-07-20 Verfahren zur gewinnung von glucose aus zellulosehaltigen pflanzlichen rohstoffen

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI772233A FI772233A (fi) 1978-01-21
FI62140B true FI62140B (fi) 1982-07-30

Family

ID=3574769

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI772233A FI62140B (fi) 1976-07-20 1977-07-19 Foerfarande foer framstaellning av glukos av cellulosahaltiga vaextraoaemnen

Country Status (14)

Country Link
US (1) US4160695A (fi)
JP (1) JPS6052800B2 (fi)
AT (1) AT350986B (fi)
CA (1) CA1087122A (fi)
CH (1) CH631210A5 (fi)
DE (1) DE2732289A1 (fi)
ES (1) ES460856A1 (fi)
FI (1) FI62140B (fi)
FR (1) FR2359206A1 (fi)
GB (1) GB1582480A (fi)
IT (1) IT1077402B (fi)
PL (1) PL110696B1 (fi)
SE (1) SE439323B (fi)
SU (1) SU1072816A3 (fi)

Families Citing this family (32)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2737118A1 (de) * 1977-08-17 1979-03-01 Projektierung Chem Verfahrenst Verfahren zur gewinnung von zuckern, gegebenenfalls cellulose und gegebenenfalls lignin aus lignocellulosischen pflanzlichen rohstoffen
DE2827388C2 (de) * 1978-06-22 1982-11-11 Hans Dipl.-Ing. 7758 Meersburg Knauth Verfahren zur Gewinnung von Zuckern aus cellulosehaltigen Rohstoffen
FR2433475A1 (fr) * 1978-08-16 1980-03-14 Prunet Achille Dispositif permettant de rendre une enceinte ou cuve autovidante et cuve equipee d'un tel dispositif
US4237226A (en) * 1979-02-23 1980-12-02 Trustees Of Dartmouth College Process for pretreating cellulosic substrates and for producing sugar therefrom
US4298013A (en) * 1980-04-28 1981-11-03 Philip Morris, Inc. Method for recycling cellulosic waster materials from tobacco product manufacture
DE3225074A1 (de) * 1982-07-05 1984-01-12 Josef Erne & Co, Rohrbogenwerk, 6824 Schlins Verfahren und vorrichtung zur abtrennung der hemicellulose und des lignins von cellulose in lignocellulosischen pflanzenmaterialien, zur gewinnung von cellulose, gegebenenfalls zuckern und gegebenenfalls loeslichem lignin
US4831127A (en) * 1983-07-12 1989-05-16 Sbp, Inc. Parenchymal cell cellulose and related materials
DE3428661A1 (de) * 1983-08-09 1985-03-07 Krupp Industrietechnik GmbH Werk Buckau Wolf, 4048 Grevenbroich Verfahren zur hydrolyse von lignocellulosehaltiger biomasse
AT387981B (de) * 1985-01-17 1989-04-10 Bobleter Ortwin Verfahren zur hydrothermalen und enzymatischen hydrolyse von stroh und anderen pflanzenmaterialien
AT391493B (de) * 1988-06-08 1990-10-10 Waagner Biro Ag Verfahren zum aufschluss von cellulosehaeltiger biomasse
US5876505A (en) * 1998-01-13 1999-03-02 Thermo Fibergen, Inc. Method of producing glucose from papermaking sludge using concentrated or dilute acid hydrolysis
EP1767658A1 (en) * 2001-02-28 2007-03-28 Iogen Energy Corporation Method of processing lignocellulosic feedstock for enhanced xylose and ethanol production
AU2002234469B2 (en) * 2001-02-28 2007-07-19 Iogen Energy Corporation Method of processing lignocellulosic feedstock for enhanced xylose and ethanol production
AT500706B1 (de) * 2004-07-30 2007-01-15 Bobleter Ortwin Verfahren zum aufschliessen von biomasse
CA2595484A1 (en) * 2006-08-07 2008-02-07 John Allan Fallavollita Process for recovery of holocellulose and near-native lignin from biomass
US7815741B2 (en) 2006-11-03 2010-10-19 Olson David A Reactor pump for catalyzed hydrolytic splitting of cellulose
US7815876B2 (en) 2006-11-03 2010-10-19 Olson David A Reactor pump for catalyzed hydrolytic splitting of cellulose
US9127325B2 (en) 2008-07-24 2015-09-08 Abengoa Bioenergy New Technologies, Llc. Method and apparatus for treating a cellulosic feedstock
CA2638160C (en) * 2008-07-24 2015-02-17 Sunopta Bioprocess Inc. Method and apparatus for conveying a cellulosic feedstock
CA2638150C (en) * 2008-07-24 2012-03-27 Sunopta Bioprocess Inc. Method and apparatus for conveying a cellulosic feedstock
CA2638159C (en) * 2008-07-24 2012-09-11 Sunopta Bioprocess Inc. Method and apparatus for treating a cellulosic feedstock
CA2638152C (en) * 2008-07-24 2013-07-16 Sunopta Bioprocess Inc. Method and apparatus for treating a cellulosic feedstock
CA2650919C (en) * 2009-01-23 2014-04-22 Sunopta Bioprocess Inc. Method and apparatus for conveying a cellulosic feedstock
CA2650913C (en) * 2009-01-23 2013-10-15 Sunopta Bioprocess Inc. Method and apparatus for conveying a cellulosic feedstock
CA2638157C (en) * 2008-07-24 2013-05-28 Sunopta Bioprocess Inc. Method and apparatus for conveying a cellulosic feedstock
US8915644B2 (en) 2008-07-24 2014-12-23 Abengoa Bioenergy New Technologies, Llc. Method and apparatus for conveying a cellulosic feedstock
CA2673134A1 (en) * 2009-07-17 2011-01-17 Murray J. Burke Method and apparatus for the heat treatment of a cellulosic feedstock upstream of hydrolysis
EP2767633A1 (en) 2009-08-24 2014-08-20 Abengoa Bioenergy New Technologies, Inc. Method for producing ethanol, and co-products from cellulosic biomass
CN102115994B (zh) * 2010-01-06 2012-08-29 安琪酵母股份有限公司 一种木质纤维素原料的处理方法
RU2624668C1 (ru) * 2016-05-23 2017-07-05 Федеральное государственное бюджетное учреждение науки Институт проблем химико-энергетических технологий Сибирского отделения РАН (ИПХЭТ СО РАН) Способ получения высококонцентрированных растворов глюкозы из целлюлозосодержащего сырья
FI20205615A1 (fi) * 2020-06-12 2021-12-13 Upm Kymmene Corp Puusta johdettu hiilihydraattikoostumus
FI20205614A1 (fi) * 2020-06-12 2021-12-13 Upm Kymmene Corp Puusta johdettu hiilihydraattikoostumus

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2198785A (en) * 1937-06-07 1940-04-30 Mohr John Method for treating waste materials
FR896034A (fr) * 1942-07-13 1945-02-09 Hermann Schubert Procédé pour l'obtention des polyoses (polysaccharures) du bois, à partir du bois, de la paille et d'autres matières de départ végétales
US2510668A (en) * 1945-10-08 1950-06-06 Alfred M Thomsen Method of converting woody substances
GB934904A (en) * 1960-09-16 1963-08-21 Ledoga Spa Improvements in or relating to pentose solutions
DE1567335C3 (de) * 1967-10-17 1979-03-29 Rudolf Dipl.-Ing. 8000 Muenchen Eickemeyer Verfahren und Vorrichtung zum chemischen Aufschluß cellulosehaltigen Materials
US3565687A (en) * 1968-02-26 1971-02-23 Okamura Oil Mill Manufacturing method of xylose with cottonseed hulls as material
DE1950729A1 (de) * 1968-10-24 1970-06-18 Forsch Die Gaerungsindustrie E Verfahren zur enzymatischen Hydrolyse von zellulosehaltigen Ausgangsmaterialien
CA933028A (en) * 1970-12-21 1973-09-04 Bender Frederick Method of converting broad-leafed wood or bagasse into nutritious fodder and the nutritious fodder so produced
US4018620A (en) * 1975-05-19 1977-04-19 Biocel Corporation Method of hydrolyzing cellulose to monosaccharides

Also Published As

Publication number Publication date
DE2732289A1 (de) 1978-01-26
JPS6052800B2 (ja) 1985-11-21
SU1072816A3 (ru) 1984-02-07
ES460856A1 (es) 1978-04-16
AT350986B (de) 1979-06-25
CH631210A5 (de) 1982-07-30
FI772233A (fi) 1978-01-21
PL199762A1 (pl) 1978-03-13
SE439323B (sv) 1985-06-10
PL110696B1 (en) 1980-07-31
FR2359206B1 (fi) 1983-01-14
US4160695A (en) 1979-07-10
IT1077402B (it) 1985-05-04
JPS5334935A (en) 1978-03-31
GB1582480A (en) 1981-01-07
FR2359206A1 (fr) 1978-02-17
ATA534576A (de) 1978-11-15
CA1087122A (en) 1980-10-07
SE7708301L (sv) 1978-01-21
DE2732289C2 (fi) 1988-10-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI62140B (fi) Foerfarande foer framstaellning av glukos av cellulosahaltiga vaextraoaemnen
CN101855368B (zh) 糖产品制备方法
US4742814A (en) Process for production of xylitol from lignocellulosic raw materials
SU1194282A3 (ru) Способ разложени лигноцеллюлозного материала
JP5520822B2 (ja) バイオマス成分の分離プロセス
US4239906A (en) Method for obtaining a purified cellulose product from corn hulls
FI62101B (fi) Foerfarande foer framstaellning av xylaner spjaelkningsprodukter av desamma och fiberaemnen ur xylanhaltiga vaextraomaterial
US20060169430A1 (en) Method for producing pulp and lignin
EP0138882A1 (en) Improved organosolv process for hydrolytic decomposition of lignocellulosic and starch materials
CZ20013627A3 (cs) Způsob dělení biomasy obsahující lignocelulózu
CN109826044B (zh) 棉杆中纤维素、半纤维素、木质素的分离方法
NO128174B (fi)
JP2007282597A (ja) 木質バイオマスの可溶化方法
CN111472186B (zh) 一种水热预处理制备优质农作物秸秆溶解浆的方法
Vega et al. Fractionation of lignocellulose materials with phenol and dilute HCl
Puiţel et al. Fractionation of agricultural waste biomass by means of integrated biorefinery concept.
FI65786C (fi) Foerfarande foer tillvaratagning av cellulosa ur cellulosahaltigt material
CS260305B1 (en) Method of lignin insulation

Legal Events

Date Code Title Description
FC Application refused

Owner name: PROJEKTIERUNG CHEMISCHE