FI61284C - Kollagenkorvskinn med slaet yta och foerfarande samt straengsprutningsanordning foer bildande av det samma - Google Patents

Kollagenkorvskinn med slaet yta och foerfarande samt straengsprutningsanordning foer bildande av det samma Download PDF

Info

Publication number
FI61284C
FI61284C FI760083A FI760083A FI61284C FI 61284 C FI61284 C FI 61284C FI 760083 A FI760083 A FI 760083A FI 760083 A FI760083 A FI 760083A FI 61284 C FI61284 C FI 61284C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
strands
gel
collagen
layers
extruder
Prior art date
Application number
FI760083A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI61284B (fi
FI760083A (fi
Inventor
Francis Ziolko
Original Assignee
Devro Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Devro Inc filed Critical Devro Inc
Publication of FI760083A publication Critical patent/FI760083A/fi
Publication of FI61284B publication Critical patent/FI61284B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI61284C publication Critical patent/FI61284C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22CPROCESSING MEAT, POULTRY, OR FISH
    • A22C13/00Sausage casings
    • A22C13/0003Apparatus for making sausage casings, e.g. simultaneously with stuffing artificial casings
    • A22C13/0006Apparatus for making artificial collagen casings
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22CPROCESSING MEAT, POULTRY, OR FISH
    • A22C13/00Sausage casings
    • A22C2013/0056Sausage casings nets and similar open structures to hold sausages and meat in general

Description

klA*»·! ΓβΙ f11vKUULUTUSJULKAISU
JSa lBJ 1} utlAggningsskrift 6 1 2 84 C (45) Patentti nsyonn?tty 12 07 1902 ^ ^ (51) Ky.ik.3/hrt.ci.3 B 29 D 23/05* A 22 C 13/00 SUOMI—FINLAND (*) Patanttlhakamui — Ptnwwflknlng 760003 (22) H»k*mtopilvl— Aiwttknlngtrfkg 15.01.76 ' (23) Alkupllvi — GUtlghatsdtg 15.01.76 (41) Tullut julkitukil — Bllvlt off«ttllg 17.07.76
Patentti' ja rekiiterihallitus .... ,..., ,. . , .
_ ' . (44) Nlhtivikslptnon )« kuuLlullultun pvm. —
Patent- och ragictaratyrelaan ' AntMnn uttagd oeh utUkriftm pubikund 31.03.82 (32)(33)(31) Pyydetty etuolkeu* — Begird prlorttet l6.01.75 USA(US) 5^65 (71) Devro, Inc., Soiaerville, New Jersey, USA(US) (72) Francis Ziolko, Somerville, New Jersey, USA(US) (7^) Oy Kolster Ab [5h) Kollageenista tehty sileäpintainen makksrankuori, ja menetelmä sekä suulakepuristinlaite sen muodostamiseksi - Kollagenkorvskinn med slät yta och forfarande samt strängsprutningsanordning för bildande av det samma
Keksinnön kohteena on sileäpintainen kollageeni-makkarankuori, jolla on putkimainen rakenne, joka käsittää kaksi kovetettua samankeskistä kerrosta yhdistyneenä toisiinsa, ja menetelmä sekä suulakepuristinlaite tällaisen kuoren valmistamiseksi.
Sopivien viimeistelykäsittelyjen jälkeen tämän keksinnön tuotteet mukautetaan erityisesti käytettäviksi syötävänä kuorena tuoreelle sianlihamakkaralle, jolloin ne täytyy keittää ennen niiden nauttimista, sekä myös wieniläis- että frankfurtilais-tyyppisille makkaroille. Jälkimmäistä tyyppiä olevat makkarat käsitellään yleensä savustamalla ja keittämällä pakkaajan toimesta ja yleensä ne pelkästään kuumennetaan uudelleen ennen nauttimista. Kun makkarat on varustettu syötävillä kuorilla, on tarpeetonta poistaa kuori ennen makkaran syöntiä.
Luonnollisilla makkarankuorilla, jotka on valmistettu lampaan, sian tai naudan sisälmyksistä, on tiettyjä luontaisia haittoja, joita 2 61284 ovat makkarankuoren seinämän epätasaisuus ja huokoisuus, vaihtelut makkarankuoren koossa ja syötävyydessä sekä suuret vaihtelut markkinahinnoissa ja saatavuudessa. Lukuunottamatta muutamia lampaan sisälmyksistä valmistettuja, ne ovat sitkeitä ja kovia pureskeltaviksi. Luonnolliset makkarankuoret on myös vaikea puhdistaa ja valmistaa ihmisen kulutettaviksi. Lisäksi luonnollisten makkarankuorien seinänpaksuus ja läpimitta vaihtelevat, mikä aiheuttaa vaikeuksia nykyaikaisen suurinopeuksisen täyttämisen aikana. Näistä vajavuuksista johtuen on tehty monia yrityksiä parempien syötävien makkarankuorien valmistamiseksi proteiiniaineesta, kuten kollageenista.
Nykyään on kaupallisesti saatavissa putkimaisia kollageeni-tuotteita, kuten makkarankuoria. Kollageeni-makkarankuorten käytöllä valmistettaessa makkaroita ja vastaavia tuotteita erittäin suurino-peuksisella automaattilaitteistolla on ollut ainoastaan rajoitettu menestys. Niinpä kollageeni-makkarankuoret, jotka osoittautuvat hauraiksi, ovat syynä ylenmääräisiin konekatkoihin, kun taas riittävän lujat kuoret, toimiakseen koneessa hyvin, ovat sitkeitä eivätkä yleensä ole hyväksyttäviä syötäväksi tuotteeksi.
US-patentissa n:o 3 122 788, myönnetty 3.3.1964 Emanuel Roy Lieberman:ille, kuvataan monia alan aikaisempia menetelmiä putkimaisten kollageeni-tuotteiden valmistamiseksi käytettäviksi makkarankuo-rina. Edellä mainittu Lieberman-patentti kohdistuu erityisesti laitteistoon ja menetelmään putkien valmistamiseksi kollageenista jatkuvalla suulakepuristusprosessilla ja se on nykyään teollisessa käytössä. Siinä kuvataan myös suulakepuristinmekanismia ja menetelmää tällaisten kollageeni-makkarankuorten valmistamiseksi.
Alaan perehtyneelle on tunnettua, että kollageenilla on ainutlaatuiset Teologiset ominaisuudet. Niinpä, kun hapolla turvotettua kollageeni-geeliä (nimitetään joskus myös "suulakepuristusmassaksi" tai "dispersioksi" alan aikaisemmissa patenteissa), syötetään suulakepuristimen läpi, pyrkivät turvonneet kollageeni-fibrillit ja/tai -kuidut kasautumaan yhdeksi matoksi ja suuntautuvat suulakepuristus-virtauksen suuntaan. Lisäksi on havaittu, että kun muodostettu kollageeni muovataan putkimaiseksi rakenteeksi, tapahtuu tiettyä suuntautumista, joka aiheuttaa makkarankuoren lohkeilun tai repeämisen tässä suuntaussuunnassa.
Niinpä on ollut tunnettua, että yksi pääsyistä, jotka aiheuttavat heikkoja kohtia suulakepuristettuihin kollageeni-makkarankuo-riin, on kollageeni-fibrillien ja/tai -kuitujen pyrkimys suuntautua 61284 kollageeni-virtauksen suuntaan kun tällaiset fibrillit ja/tai kuidut sattumalta kohtaavat esteen kulkureitillään suulakepuristuksen aikana. Tämä ominaisuus voi ilmetä esimerkiksi yleensä pitkittäissuuntaisena saumana tai vikana makkarankuoren seinämässä.
Toinen ilmiö, joka tapahtuu käsiteltäessä turvonnutta kolla-geeniainetta, joko kuitumaista tai fibrillimäistä, on, että kun juokseva kollageenimassa joutuu virtausolosuhteisiin, on vaikutus sellainen, että se "muistaa" rajaolosuhteet, joiden alaisena se on virrannut. Niinpä on havaittu, että kun kaksi tällaista juoksevaa massaa tuodaan kosketukseen toistensa kanssa, niiden kosketuspintojen määrittämä raja-alue jatkuu juoksevassa massassa ja säilyy jopa muodoissa, esim. putkimaisena, jollaiseksi tällainen massa senjälkeen suulake-puristetaan tai muulla tavalla muovataan. Tähän asti on ajateltu, että tällaisten raja-alueiden muodostuminen kollageeni-massoista suu-lakepuristettuihin tuotteisiin luo heikkoja alueita, jotka heikentävät tällä tavalla muodostettua tuotetta.
Jos esimerkiksi turvonneesta kollageeni-fibrilleistä muodostettu massa pannaan virtaamaan kehämäiseen onteloon, kuten suulake-puristuksessa, kehällä olevasta sisääntuloaukosta, jolloin juokseva massa jakautuu ja sen jälkeen jakautuneet virtaukset saatetaan virtaamaan yhteen, jää alue, jolla jaetut virrat kohtaavat ja sulautuvat, aineen muistiin pysyvänä raja-alueena ja siitä tulee kovassa käytössä heikko alue.
Edellä mainitussa Lieberman-patentissa yritettiin voittaa edellä esitetyt luontaiset ongelmat ja vaikeudet, joita esiintyy, kun turvonnutta kollageenia saatettiin suulakepuristettavaksi suulakepu-ristuslaitteella ja menetelmällä, jossa turvotettu kollageenimassa saatettiin voimakäsittelyyn kollageenin mielivaltaisen suuntaamisen aikaansaamiseksi edellä mainittujen ongelmien poistamiseksi, jotka ovat luontaisia suulakepuristettaessa turvonnutta kollageenia. Niinpä patentin 3 122 788 suulakepuristimessa pidetään huoli siitä, että aikaisempi muisti pyyhitään pois käyttämällä pyörivää kiekkoa.
Keksinnön määrittelemiseksi niin, että se tulee selvästi ymmärretyksi, käytetään tässä tiettyjä käsitteitä, jotka määritellään seuraavasti: Käsitteellä "rihma" tarkoitetaan kollageeni-geelin muotoa sen jälkeen kun se on pakotettu pienen aukon läpi, minkä jälkeen se ulkonäöltään muistuttaa rihmaa tai palasta spagettia sikäli että se on suhteellisen pitkä suhteessa läpimittaansa, joka on suhteellisen pieni.
4 61284
Kollageenin fibrillit ja/tai kuidut, jotka sijaitsevat rihman ulkopinnalla, ovat pääasiallisesti pituussuunnassa suunnattuja tuloksena voimista, joille alttiiksi kollageenigeeli saatetaan sen kulkiessa aukon läpi. Kollageeni-fibrilleillä ja/tai -kuiduilla, jotka sijaitsevat rihmojen sisäosissa, voi olla mikä tahansa suuntautuminen ja todennäköisesti suuntautuminen on lähinnä mielivaltainen.
Käsitteellä "kerros", kuten tässä käytetään, tarkoitetaan sarjaa tai joukkoa kollageenigeeli-rihmoja, jotka ovat suuntautuneet pääasiallisesti samaan suuntaan toistensa kanssa ja ovat karkeasti ottaen keskenään yhdensuuntaisia. Lopullisen makkarankuoren kovetetuissa kerroksissa kollageeni, kuten myöhemmin yksityiskohtaisemmin selitetään, on muovattu makkarankuoreksi, jonka paksuus on huomattavasti pienempi kuin alkuperäisten rihmojen läpimitta. Kerrokset ja erityisesti rihmat, joista kerrokset muodostetaan, on valmistusprosessin aikana latistettu kahden vastakkaisiin suuntiin pyörivän suulakepuristimen leikkausvaikutuksella rengasmaisen tilan leveydellä suulakepuristimien välissä ja lopullisen makkarankuoren kovettami-sella ja kuivaamisella niin, että rihmat lopullisessa makkarankuo-ressa eivät ole enää ulkonäöltään spagettia muistuttavia, vaan ovat poikkileikkaukseltaan jonkinverran epäsäännöllisiä. Rihmat eivät tällä kertaa ole erillisessä muodossa, koska ne ovat osittain sulautuneet raja-alueillaan viereisten rihmojen kanssa ja jonkinverran latistuneen rihman kanssa, mahdollisesti lievästi viereisen rihman kanssa limittyen. Kuitenkin, johtuen kerroksia muodostavien rihmojen ulkopinnalla olevien fibrillien ja/tai kuitujen pääosan pitkittäisestä suuntauksesta, pysyvät rihmojen ääriviivat havaittavina, ainakin makkarankuoren ollessa märkä. Tämän keksinnön mukaisen prosessin jälkeen tuote saatetaan jatkokäsittelyyn. Tämän jatkokäsittelyn seurauksena hapon turvottama geeli neutraloituu, suuri osa sen vesi-sisällöstä poistuu ja putkimainen rakenne kovettuu makkarankuoreksi, joka sitten kuivataan.
Tämä keksintö on suoraan vastakohta edellä mainitun Lieberman-patentin opetuksille.
Tämän keksinnön mukaisesti ei tehdä mitään ponnisteluja kolla-geenifibrillien ja/tai -kuitujen mielivaltaisen suuntauksen saamiseksi. Tämän keksinnön mukaisesti turvonneen kollageenin luontaisia ominaisuuksia suuntautua ja "muistaa" tai että sillä on "muistit", käytetään hyväksi putkimaisen kollageeni-makkarankuoren muodostamiseksi, joka on lujempi kuin makkarankuoret, jotka on valmistettu 5 61284 edellä mainitun Lieberraan-patentin mukaisesti ja jotka kuitenkin ovat mureita ja syötäviä. Tämä keksintö käyttää sentähden hyväkseen sitä, mitä tähän asti on pidetty turvonneen kollageenin ei-toivottavina ominaisuuksina lujemman putkimaisen kollageenimakkarankuoren muodostamiseksi, jota voidaan menestyksellisesti käsitellä erittäin suurilla nopeuksilla käyvillä automaattisilla makkarantekolaitteilla.
Keksinnön mukaiselle kollegeenimakkarankuorelle on tunnusomaista, että kummankin kerroksen muodostaa joukko kollageeni-rihmoja suuntautuneena kierukkamaisesti päinvastaiseen suuntaan kuin rihmat toisessa näistä kerroksista.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle edellä esitetyn kaltaisen makkarankuoren valmistamiseksi suulakepuristamalla sisägeeli ja ulko-geeli erikseen on tunnusomaista, että (a) syötetään sisägeeli säteittäisesti ulospäin ensimmäisen säteit-täisesti ulottuvien aukkojen muodostaman ryhmän läpi suulakepuristimessa, niin että muodostuu joukko sisägeelirihmoja; (b) syötetään ulkogeeli säteittäisesti sisäänpäin toisen säteittäisesti ulottuvien aukkojen muodostaman ryhmän läpi, niin että muodostuu joukko ulkogeelirihmoja; (c) saatetaan säteittäisesti sisäänpäin suunnattu ulkogeeli ja säteittäisesti ulospäin suunnattu sisägeeli yhteen, niin että muodostuu juokseva massa, jolla on pääasiassa rengasmainen poikkileikkaus, jossa rihmat ulkogeelistä sijaitsevat pääasiassa lähellä renkaan ulkorajaa ja rihmat sisägeelistä sijaitsevat pääasiassa lähellä renkaan sisärajaa; (d) pyöritetään rengasmaista massaa kahden vastakkain pyörivän, samankeskisen pinnan välissä ulkogeelirihmojen ja sisägeelirihmojen suuntaamiseksi tällä tavoin vastakkaisiin kierukkamaisiin suuntiin; ja (e) kovetetaan yhdistettyjen kerrosten muodostama putki.
On havaittu, että nämä kerrokset pysyvät erillisinä kerroksina vielä jälkikäsittelyn jälkeen ja että nämä kerrokset voidaan erottaa toisistaan.
Toisin sanoen turvonnut kollageeni-sisägeeli ja -ulkogeeli jaetaan kumpikin joukoksi, esim. 32 rihmaksi, suulakepuristamalla turvonnut kollageeni kahden vastakkain pyörivän aukkosarjan läpi. Kun nämä kaksi näin kehitettyä kerrosta pakotetaan suulakepuristimen läpi, ne muovautuvat samankeskisiksi vastakkaissuuntaisiksi kierukoiksi makkarankuoren pituusakselin ympärille. Kun makkarankuori 61284 kovetetaan näiden säikeiden "muisti" säilyy ja kovetettujen rihmojen ääriviivat voidaan havaita valmiin tuotteen kovetetuissa kerroksissa. Koska rihmat sisä- ja ulkogeelistä muovataan vastakkaisiksi samankeskisiksi kierukoiksi, ne näyttävät verkkomaisilta makkarankuoren seinämässä. Näin muodostunut verkkomainen rakenne tekee mahdolliseksi näiden kahden kerroksen toistensa lujittamisen, jolloin valmiiseen tuotteeseen saadaan suuri rasituskestävyys.
Niinpä tämän keksinnön mukaisesti, vaikkakin nämä kaksi sarjaa geelirihmoja on saatettu yhteen näennäisesti muodostamaan yksinkertainen juokseva geelimassa niiden ollessa vastakkain pyörivien pintojen välissä, aiheuttavat luontaiset suuntautumis- ja muistiominai-suudet sen, että geelit poistuvat vastakkain pyöriviltä pinnoilta kahtena kerroksena, jotka vielä koostuvat samasta joukosta rihmoja, joiksi ne alunperin muodostettiin. Lisäksi fibrillien ja/tai kuitujen, jotka saadaan puristamalla pienten aukkojen läpi, suuntaus säilyy huolimatta mekaanisesta lisätyöstä ja kollageenigeelin senjälkeisestä käsittelystä.
Lyhyesti, kollageenigeeli saatetaan alttiiksi mekaaniselle voimalle, joka aikaansaa tietyn suuntautumisen, joka kollageenigeelin muistiominaisuuksien johdosta pysyy lopullisessa tuotteessa.
Niinpä fibrillit ja/tai kuidut tulevat suunnatuiksi pitkin spagettimaisen rihman pituutta tuloksena suulakepuristamisesta pienten aukkojen läpi. Seuraavaksi rihmakerrokset suuntautuvat kierukkamai-sesti vastakkaisiin suuntiin tuloksena kulkemisesta kahden vastakkain pyörivän suulakepuristuslaitteen läpi. Nämä suuntaukset pysyvät lopulliseen tuotteeseen asti. Kuten edellä esitettiin, pyrkivät rihmat kuitenkin litistymään jonkin verran tuloksena kulkemisesta samankeskisten vastakkain pyörivien pintojen välissä ja tuloksena senjälkeisestä käsittelystä. On myös mahdollista, että samankeskisten vastakkain pyörivien pintojen pyyhkivän vaikutuksen tuloksena tapahtuu jonkinverran fibrillien ja/tai kuitujen suuntauksesta poikkeamista.
Poistumisen jälkeen on sentähden yksi rihmakerros kierukkamai-sesti suuntautunut yhteen suuntaan ja toinen rihmakerros kierukka-maisesti suuntautunut vastakkaiseen suuntaan. Kierukkakulmaa voidaan säätää antamaan mikä tahansa kulma verkkomaiseen makkarankuori-raken-teeseen.
Lisäksi keksinnön kohteena on suulakepuristuslaite, jolle on 7 61284 tunnusomaista, että se käsittää; (a) kiinteän rungon; (b) kiinteän elimen, joka on asennettu tähän runkoon; (c) onton sisäsuulakepuristuselimen, joka on asennettu tähän runkoon ja jossa on joukko sen läpi säteittäisesti ulottuvia aukkoja kollageenin suuntaamiseksi ulospäin; (d) laitteen sisäsuulakepuristuselimen asentamista varten runkoon samankeskisestä kiinteän elimen suhteen ja välimatkan päähän ulospäin siitä; (e) ulkosuulakepuristuselimen, jossa on joukko sen läpi säteittäisesti ulottuvia aukkoja kollageenin suuntaamiseksi sisäänpäin; (f) laitteen ulkosuulakepuristuselimen asentamiseksi runkoon saman-keskisesti sisäsuulakepuristuselimen suhteen ja välimatkan päähän ulospäin siitä kanavan muodostamiseksi niiden väliin; ja (g) laitteen sisäsuulakepuristuselimen pyörittämistä varten yhteen suuntaan ja laitteen ulomman suulakepuristuseiimen pyörittämiseksi vastakkaiseen suuntaan.
Oheiset piirustukset kuvaavat keksinnön erästä suoritusmuotoa ja selittävät yhdessä selityksen kanssa keksinnön periaatteet. Piirustuksissa kuvio 1 on kaavamainen virtauskaavio, joka kuvaa yleisesti geelien suulakepuristusmenetelmää tämän keksinnön mukaisesti, kuvio 2 on kaavamainen perspektiivikuva tämän keksinnön valmiin lopputuotteen osasta, kuvio 2A on kaavamainen päätykuva kuviossa 2 esitetystä tuotteesta, kuvio 3 on päätykuva koneen etuosasta, kuvio 4 on päätykuva koneen poistopäästä, kuvio 5A on pystyleikkaus koneen etupään osasta, otettu yleisesti pitkin viivaa 5A - 5A kuviossa 3, kuvio 5B on pystyleikkaus koneen poisto-osasta, tämän kuvan ollessa jatkoa kuvalle 5A ja se otetaan kuvion 4 viivaa 5B - 5B pitkin, kuvio 6 on pystyleikkaus, joka on otettu kuvion 5A viivaa 6-6 pitkin ja se esittää käyttömekanismia sisemmän suulakepuristusosan pyörittämistä varten, kuvio 7 on samanlainen kuin kuvio 6, tämän kuvan ollessa otettu kuvan 5A viivaa 7-7 pitkin ja se esittää käyttömekanismia ulkosuulake-puristusosan pyörittämistä varten, 8 61284 kuvio 8 on pystyleikkaus kuviossa 5B esitetyn koneen poisto-osasta, piirrettynä jonkinverran suurempaan mittakaavaan, kuvio 9 on pystyleikkaus kuvion 8 viivaa 9-9 pitkin, kuvio 10 on pystyleikkaus, joka on otettu yleisesti kuvion 8 viivaa 10-10 pitkin, kuvio 11 on pystyleikkaus, joka on otettu yleisesti kuvan 5B viivaa 11-11 pitkin, kuvio 12 on pystyleikkaus, joka on otettu kuvion 5B viivaa 12-12 pitkin, kuvio 13 on suurennettu esitys alueesta, jossa sisä- ja ulko-geelit kohtaavat pyörimistä ja suulakepuristusta varten, kuvio 14 on modifioitu muoto stabiloimisrenkaasta konetta varten, kuvio 15 on toinen muunnelma stabiloimisrenkaasta, jota koneessa voidaan käyttää.
Keksinnön ymmärtämiseksi yleisesti, viitataan kuvioihin 1,2 ja 2A.
Tämän keksinnön mukaisesti laite sisältää sisäsuulakepuristin-elimen, jossa on sisäkara, ja ulkosuulakepuristinelimen, jossa on ulkokara. Hammaspyörävälitys, jota kuvataan myöhemmin, pyörittää sisä-suulakepuristin-elintä yhteen suuntaan (myötäpäivään, kuten piirroksissa on esitetty).
Sisägeeli A syötetään laitteen sisään tuloaukon kautta, joka sijaitsee koneen tulopäässä ja kulkee ympyränmuotoisen kulkutien läpi, jonka yksi seinä on sisäsuulakepuristinelin, ja jonka toinen seinä on kiinteä putki, jota kuvataan myöhemmin. Ulkogeeli B syötetään koneeseen tuloaukon kautta ja syötetään ulkosuulakepuristineli-meen. Sisägeeli A ohjataan kahden sarjan läpi, joissa on joukko aukkoja yleensä säteittäin ulospäin ja ulkogeeli B syötetään läpi joukon aukkoja yleensä säteittäisesti sisäänpäin. Täten sisä- ja ulkogeeleis-tä muodostuu sarja rihmoja, jotka myöhemmin yhtyvät kerroksiksi ja kollageenitibrillit ja/tai -kuidut suuntautuvat tämän tuloksena virtauksen suuntaan. Kuten kuviossa 1 on esitetty, nämä kaksi geeliä yhtyvät lähellä koneen poistopäätä ja liikkuvat lyhyen matkan tilassa uiko- ja sisä-suulakepuristinelimen välissä, jotka pyörivät vastakkaisiin suuntiin, ja sitten uiko- ja sisävakaajan välissä, jotka muodostavat vakauttavan renkaan. Sisä- ja ulkogeelien rihmat suuntautuvat täten yleensä kierukkamaiseen suuntaan vastakkain pyörivien sisä- ja ulkopuristinelinten vaikutuksesta. Kuten kuvioista 1 ja 2A voidaan nähdä, käsittää tuote, joka purkautuu uiko- ja sisävakaajan välistä, 9 61284 verkkomaisen kerrosrakenteen, joka on muodostunut rihmoista, joilla on vastakkain suunnatut kierrukkamaiset suuntaukset.
Tämä kierukkamainen suuntaus pysyy jopa sen jälkeen, kun putkimainen kollageeni-tuote on saatettu jatkokäsittelyyn, jonka seurauksena hapon turvottama geeli neutraloituu, suuri osa sen vesisisällöstä poistuu ja putkimainen rakenne kovettuu makkarankuoreksi, joka sitten kuivataan, kuten voidaan nähdä kuviosta 2.
Kuvio 2 esittää lopullista tuotetta, osoittaen että syntynyt putkimainen tuote säilyttää kierukkamaisen verkkomaisen rakenteen. Niinpä, kuten kuviosta 2A voidaan nähdä, käsittää lopullinen tuote verkkomaisen rakenteen, jonka muodostaa kaksi samankeskistä kerrosta 3 ja 5 vastakkaisesti kierukkamaisesti suunnatuista kovetetuista rihmoista. Kuten aaltoviivalla 7 on osoitettu kohdassa, missä kerrokset kohtaavat saattaa olla suhteellisen pieni amorfinen raja-alue, missä fibrillinen ja/tai kuitujen suuntautuminen voi olla mielivaltainen. Joka tapauksessa on selvää, että ulkokerros koostuu vallitsevasti ulkogeelirihmoista, jotka on kierukkamaisesti suunnattu yhteen suuntaan, ja sisäkerros koostuu vallitsevasti sisägeelirihmoista, jotka ovat kierukkamaisesti suuntautuneet toiseen suntaan.
Kuten kuviossa 2 on esitetty, on kierukan kulma mitattuna viivasta, joka kulkee pitkin kuoren pituussuuntaa, edullisesti n. 35-50°, vaikkakin tätä kulmaa voidaan laajalti vaihdella, jos niin halutaan.
Kuoren maksimilujuutta varten voidaan haluta erilaisia kulmia riippuen nimenomaisista koneista, joilla kuorta tullaan lopullisesti käyttämään makkaran valmistuksessa, koska erilaiset koneet aiheuttavat erilaisia jännityksiä makkarankuoreen.
Pohjimmiltaan kuitenkin, kuten kuvioissa 2 ja 2A on esitetty, käsittää lopullinen tuote kaksi kovitettua kerrosta 3 ja 5, kummankin kerroksen ollessa muodostunut joukosta rihmoja 9, jolloin toisen kerroksen rihmat ovat kierukkamaisesti suunnattuja vastakkaiseen suuntaan toisen kerroksen rihmoihin nähden.
Sen jälkeen kun putkimainen tuote on poistettu tämän keksinnön suulakepuristimesta, se saatetaan jatkokäsittelyyn, jollainen on esitetty US patentissa n:o 3 535 125.
Täten valmistettu lopullinen makkarankuori sisältää kaksi kerrosta kollageenirihmoja, jotka nyt ovat kovettuneessa muodossa. Vastakkain pyörivien suulakepuristimien toiminnasta, rengasmaisen kulkutien leveyden vaikutuksesta, joka on pienempi kuin kerrokset muodos- 10 61 284 tavien yksittäisten rihmojen läpimitta, ja kovettamis- ja kuivausvai-heista, joita käytettiin makkarankuoren viimeistelyyn, on seurauksena, että kovetetussa kerroksessa olevat rihmat eivät enää säilytä alkuperäistä spagettia muistuttavaa ulkonäköä. Sensijaan rihmat ovat poikkileikkaukseltaan jonkinverran epäsäännöllisiä ja ovat ulkonäöltään litteämpiä ja rihmat ovat osittain sulautuneet vierekkäiseen rihmaan, raja-alueilla rihman ollessa limittynyt seuraavaan nähden. Kuitenkin rihmojen ulkopinnalla olevien fibrillien ja/tai kuitujen pääosan pitkittäisestä suuntauksesta johtuen pysyvät rihmojen ääriviivat havaittavina, erityisesti kun makkarankuori on märkä, makkarankuoren kovetetuissa kerroksissa. Makkarankuoren kummallakin kerroksella näyttää olevan nauhamainen vaikutus, nauhojen ollessa jonkinverran epäsäännöllisiä, mutta karkeasti yhdensuuntaisia ja alkuperäiset rihmat mieleenjohdattavia, joista ne valmistettiin. Valmiin makkarankuoren ulkopinta on suhteellisen sileä eikä se sisällä vakoja tai juomuja, kuten brittiläisessä patentissa n:o 1 166 398. Koska suuntautuminen, joka näkyy kovetetuissa rihmoissa, jotka muodostavat toisen kerroksen, on päinvastaisessa suunnassa toisen samankeskisen kerroksen suuntauksen suhteen, on putkimaisella rakenteella verkkomainen ulkonäkö. Rakenne ei kuitenkaan ole todella verkko, koska makkarankuoren seinämässä ei ole reikiä. Lopullinen makkarankuori on laminaatti (makkarankuoren kaksi kerrosta voidaan itseasiassa vetää erilleen varovaisesti käsittelemällä) ja on verkon näköinen. Kummassakin kerroksessa on kovetetuilla rihmoilla, jotka muodostavat kerroksen, nauhamainen ulkonäkö, jossa, jos makkarankuori on märkä, vaih-telee vaaleampia ja tummempia alueita, mikä tekee mahdolliseksi nähdä alkuperäiset rihmat ja niiden raja-alueet ja nähdä valmiin makkarankuoren verkkomainen ulkonäkö.
Niinpä on huomattava, että rihmat ja kerrokset, kuten ne on kuvattu kuvioissa 1,2 ja 2A on esitetty jonkinverran ihannoidussa tilassa, kun taas todellisessa käytännössä rihmat pyrkivät litistymään ja sulautumaan rajoillaan.
Tässä viitataan kuvioihin 5A, 5B ja kuvioon 8.
Niissä näkyy kiinteä pesä eli runko 6, johon muut suulakepuris-tinmekanismin elimet on asennettu. Runkoon on jollakin sopivalla tavalla kiinnitetty ontto kiinteä elin 8. Kiinteä elin 8 on ontto am-moniakkikaasun kulun mahdollistamiseksi, jota käytetään jatkokäsittelyssä, joka tapahtuu sen jälkeen kun putkimainen kollageeni on poistettu tämän keksinnön laitteesta.
Kiinteä sisäelin 8 on varustettu kierteellä 10 toisesta päästään 61284 mutterin 12 vastaanottoa varten. Mutteri 12 pitää sisävakaajaelimen 16 kiinnitetyssä asemassa runkoon 6 (kuvio 5B).
Sisävakaaja 16 on välittömästi ulkovakaajan 18 vieressä muodostaen vakauttavan renkaan. Kuten kuviosta nähdään, kulkee geeli sen jälkeen kun se on suulakepuristettu sisäsuulakepuristimen 55 ja ulko-suulakepuristimen 57 välissä, uiko- ja sisävakaajän välistä, kun kollageenituote poistetaan suulakepuristinmekanismista tuotteen koon määräämiseksi sen poistuessa. Ulkovakaaja on kiinnitetty pesälaip-paan 17 jollakin sopivalla tavalla, kuten ruuveilla 20. Tilaa sisä-ja ulkovakaajan välissä voidaan vaihdella riippuen lopulliselle tuotteelle haluttavasta koosta ja/tai ominaisuuksista.
Suulakepuristimen vastakkaisessa eli tulopäässä sijaitsee tulo-aukko 22, jonka läpi sisägeeli A syötetään koneeseen (kuvio 5A).
Sisäkaralaakeriin 24 on asennettu sisäkara 2. Sisäkara 2 on samankeskinen onton kiinteän elimen 8 kanssa välimatkan päässä siitä kulkutien 11 muodostamiseksi sisägeeliä A varten. Sisäkara 2 ja sisä-suulakepuristin 55 muodostavat yhdessä sisäsuulakepuristin-aliaggre-gaatin.
Sisäkaran 2 lisäksi on ulkokara 4 asennettu ulkokaralaakeriin 26. Ulkokara 4 on asennettu niin, että se on samankeskinen sisäkaran 2 suhteen. Ulkokara 4 yhdessä ulkosuulakepuristimen 57 kanssa muodostavat ulkosuulakepuristinelimen.
Ulkosuulakepuristin 57 on välimatkan päässä sisäsuulakepuristi-mesta 55 muodostaen kulkutien geeleille niiden kulkua varten sen-jälkeen kun sisägeeli ja ulkogeeli on saatettu yhteen. Kulkutien leveys sisä- ja ulkosuulakepuristimien välillä voi vaihdella riippuen lopulliselle tuotteelle haluttavista ominaisuuksista, mutta eräässä käytännön tapauksessa se oli 0,483 mm. Ulkogeeli syötetään ulkosuula-kepuristimeen tuloaukon 27 kautta.
Tämän keksinnön mukaisesti on järjestetty laite, jolla sisä-ja ulkosuulakepuristinelimiä pyöritetään vastakkaisiin suuntiin. Tämä laite on parhaiten esitetty kuvioissa 5A, 6 ja 7. Kuten näkyy, siinä on käyttöakseli 28. Käyttöakselia pyöritetään jollakin tavanomaisella moottorilaitteella, jota kuviossa ei näy. Käyttöakseli 28 on kiilattu kiilalaitteella 30 suhteellisen suureen käyttöhammaspyörään 32.
Sisäsuulakepuristinelimen tapauksessa käyttöhammaspyörä 32 liittyy välihammaspyörään 34, joka puolestaan liittyy hammaspyörään 36, joka on kiinnitetty sisäkaraan 2 kiilalaitteella 38 sisäsuulakepuristinelimen pyörittämiseksi myötäpäivään (ks. kuviot 1 ja 6). Toisaalta käyttöhammaspyörä 32 liittyy suoraan hammaspyörään 40, joka on kiin- 12 61 284 nitetty ulkokaraan 4 kiilalaitteella 42 ulkosuulakepuristinelimen pyörittämiseksi vastapäivään. Sisä- ja ulkosuulakepuristinelimien liikesuunta ei ole tärkeä niin kauan kuin sisä- ja ulkosuulakepuris-tinelimet pyörivät päinvastaisiin suuntiin.
Ei ole välttämätöntä, mutta on edullista, että sisä- ja ulko-suulakepuristinelimet pyörivät suurinpiirtein samalla nopeudella. Kollageenivirtojen kierukkakulmaa makkarankuoren kummassakin kerroksessa voidaan muutella vaihtelemalla vastakkain pyörivien suulakepuristimien suhteellista nopeutta ja makkarankuoren suulakepuristus-nopeutta.
Tämän keksinnön mukaisesti sisä- ja ulkosuulakepuristimissa 55 ja 57 on joukko aukkoja sekä sisä- että ulkogeelien suulakepuris-tamiseksi joukoksi rihmoja. Kollageenigeelin puristaminen aukkojen läpi suuntaa tässä fibrillit ja/tai kuidut puristuksen suuntaan ainakin kerrokset muodostavien rihmojen ulkopinnalla ja tämä suuntaus säilyy vielä myöhemmin käsittelyn jälkeen. Näiden rihmojen ja niiden suunnattujen fibrillien ja/tai kuitujen muisti pysyy valmiissa tuotteessa. Aukkojen voidaan sentähden ajatella olevan muistisuulakkeita.
Spesifinen rakenne on esitetty kuvioissa 9 ja 10 sekä kuviossa 13.
Kuviossa 9 ulkogeeli tulee tuloaukon 27 kautta ensimmäiseen tilaan 44, aukkosarjan 46 läpi toiseen tilaan 48 ja toisen aukkosarjan 50 kautta kolmanteen tilaan 52. Ulkogeeli kulkee sitten, kuten nuolilla on osoitettu, sarjan ulkogeeliaukkoja 54 kautta ulkosuulakepu-ristimeen 57.
Kuten näkyy, on tällaisia aukkoja 32 kpl, mutta niitä voi olla suurempi tai pienempi lukumäärä, sillä niiden spesifinen lukumäärä ei ole ratkaiseva tekijä. Niinpä tyydyttäviä kollageeni-makkarankuo-ria on tehty 16 ja 24:llä aukolla suulakepuristimessa. Mahdollisesti jopa pienempi tai suurempi luku aukkoja olisi tyydyttävä. Lisäksi, vaikka piirroksissa kummallakin suulakepuristimella on sama lukumäärä aukkoja, tämän ei uskota olevan vaatimus. Kuljettamalla ulkogeeli ulkoaukkojen 54 läpi se muovautuu sarjaksi rihmoja, mikä saa fibrillit ja/tai kuidut asettumaan puristuksen suuntaan. Fibrillit ja/tai kuidut "muistavat" tämän suuntaamisen huolimatta rihmojen muodostumisesta kerroksiksi ja myöhemmästä käsittelystä.
Sisägeeli suulakepuristetaan aukkosarjan läpi, kuten voidaan nähdä kuvioista 9 ja 10. Sisägeelin tapauksessa sisäsuulakepuristi-messa 55 on kaksi sarjaa aukkoja 56. Kuten kuvasta näkyy, on aukkojen 13 61284 lukumäärä 32, kuten ulkosuulakepuristimen tapauksessa, mutta lukumäärä voisi olla suurempi tai pienempi, sillä lukumäärä ei ole ratkaiseva tekijä.
Mitä suurempi aukkojen lukumäärä on, sitä suurempi on rihmojen lukumäärä virroissa kummassakin kerroksessa ja sitä hienommaksi tulee valmiin makkarankuoren verkkomainen ulkonäkö.
Sisäsuulakepuristuselimen suhteellisen pienestä läpimitasta johtuen havaittiin edulliseksi käyttää kahta 16 aukon sarjaa mieluummin kuin yhtä 32 aukon sarjaa. Kuten kuviosta 13 voidaan nähdä, ovat aukkosarjat sivullesiirrettyjä mieluummin kuin linjassa. Kuvio 13, joka esittää sivuun siirtyneitä aukkoja 56, esittää myös tilan 65 käytön geelin vastaanottoa varten välittömästi ennen geelin kulkeutumista sisä- ja ulkosuulakepuristimien väliin.
Aukkojen läpimitta sisä- ja ulkosuulakepuristimissa on suhteellisen pieni ja keksinnön eräässä suoritusmuodossa se oli 1,575 mm.
On huomattava, että tämä mitta on huomattavasti suurempi kuin kulkutien leveys uiko- ja sisäsuulakepuristimien välissä. Tästä on seurauksena, kuten edellä esitettiin, että rihmojen muoto muuttuu jonkinverran sikäli, että ne menettävät todellisen rihmamaisen ulkomuotonsa, joka niillä on suulakepuristuksessa ja saavat jonkinverran litteän muodon. Kuvaavia tarkoituksia varten putkimainen tuote, joka on esitetty koneen poistopäässä (kuvio 1), on kuitenkin kaavamainen ja esitetty jonkinverran ihannoidussa muodossa.
Kuviot 9 ja 10 kuvaavat nuolten avulla sisägeelin A kulkureittiä säteittäin ulospäin sisäsuulakepuristuselimestä, kun taas ulko-geeli B kulkee säteittäin sisäänpäin. Uiko- ja sisägeelit yhtyvät tilassa sisä- ja ulkosuulakepuristimien välissä ja kulkevat yhdessä kunnes poistuvat. (Ks. kuviot 58 ja kuv. 8). Näiden kahden geelin kulkiessa yhdessä ne itseasiassa säilyttävät erillisen samaisuutensa kerroksina johtuen edeltäneestä suulakepuristamisesta, jossa sisä- ja ulkogeelit muovattiin erillisiksi rihmoiksi.
Tuote poistetaan koneesta sen kuljettua kiinteiden sisä-16 ja ulko-18 vakaajaeIinten välistä. Sisä- ja ulkovakaajat ovat samanlaisia kuin suutinelimet ja niiden tehtävänä on antaa syntyvälle tuotteelle muuttumattomat mitat. Kuten edellä esitettiin, voi väli sisä-ja ulkovakaajien välillä vaihdella riippuen valmiille tuotteelle 14 61 284 haluttavasta paksuudesta ja/tai ominaisuuksista. Sitten suulakepu-riste saatetaan jatkokäsittelyyn, kuten aikaisemmassa alan tekniikassa on kuvattu ja edullisesti, kuten on kuvattu US-patentissa n:o 3 535 125, minkä tuloksena muodostuvat rihmojen kovetetut kerrokset, jotka ovat valmiissa tuotteessa.
Kuviot 14-15 kuvaavat miten lopputuotteen läpimittaa voidaan vaihdella muuttamalla geelien kulkureittiä, kun ne kulkevat sisä- ja ulkovakaajien välissä. Niinpä esimerkiksi kuvio 14 kuvaa kulkureittiä sisä- ja ulkovakaajan välissä, joka kulkee ulospäin tuotteen läpimitan lisäämiseksi. Kuvio 15 kuvaa sisä- ja ulkovakaajien sisäänpäin suuntautuvaa kulkua syntyvän tuotteen läpimitan pienentämiseksi. On huomattava, että kiinnityslaitteiden ansiosta, joita käytetään sisä- ja ulkovakaajaelimiä varten, joita edellä kuvattiin, on suh-j teellisen helppo asia muuttaa kuorituotteen läpimittaa.
Kuvio 11 kuvaa erästä toista keksinnön erikoispiirrettä. Kuviossa on esitetty tuloaukko 60, joka johtaa jäähdytyskulkutielle 62, joka päättyy poistoaukkoon 64, josta jäähdytysneste poistuu. Kuviossa on esitetty myös eri poistoaukkoja ja jäähdytys-, voitelu ja/ tai paineenalennuskulkuteitä, joiden on havaittu olevan avuksi keksinnön käytännössä, mutta joita ei pidetä ratkaisevina ja sentähden niitä ei ole kuvattu yksityiskohtaisesti.
Seuraava esimerkki kuvaa tämän keksinnön etuja verrattuna alan aikaisempaan käytäntöön, josta esimerkkinä on edellä mainittu Lieberman-patentti.
Tässä käytettyinä seuraavat käsitteet määritellään seuraavasti:
Vetolujuus: Tämä on vetojännitys kilogrammoina, joka tarvitaan murtamaan makkarankuori, kun 60-90 cm pituista makkarankuorta venytetään katkeamispisteeseen käsinpideltävällä maksimin osoittavalla voimanmit-tauskojeella.
Mur to ilmanpa ine: Tämä on ilmanpaine, joka vaaditaan murtamaan 60-90 cm pituinen makkarankuori, joka on täytetty paineilmalla, kunnes se murtuu. Kuoren murtamiseen vaadittava paine mitataan maksimilukeman osoittavalla painemittarilla.
Vedenmurtopaine: Tämä on vedenpaine, joka vaaditaan murtamaan 60-90 cm pituinen makkarankuori, joka on täytetty vedellä ympäristön lämpötilassa mitattuna maksimilukeman osoittavalla painemittarilla.
15 61284
Esimerkki I
Kalkitsematonta vuotaa, kuten sitä kaupallisesti käytetään kollageenikuorituotannossa, jauhettiin n. 6 mm kokoisiksi osasiksi.
N. 170 kg jauhettua vuotaa pienennettiin edelleen vesilietteessä nopeasti pyörivän leikkurin läpi. Hienonnettu liete (n. 500 1) sekoitettiin yhtäsuuren tilavuusmäärän kanssa n. 19-%:sta selluloosa-lietettä 0,46-%:sessa kloorivetyhapossa. Seos homogenoitiin kaksivaiheisessa homogenointilaitteessa, joka toimi 10,34 MPa:n paineella kummassakin vaiheessa. Näin muodostuneen suulakepuristusmassan annettiin seistä yli yön ja se homogenoitiin uudelleen kaksivaiheisessa homogenointilaitteessa, joka toimi 13,8 MPa:n paineella kummassakin vaiheessa. 16-24 tunnin seisomisen jälkeen suulakepuristusmassa suodatettiin 0,229 mm ja sitten 0,1524 mm metallilankasuotimen läpi ja pumpattiin yksivaiheisen homogenointilaitteen läpi 17,24 MPa:n koko-naispaineella.
Näin valmistettu geeli syötettiin suulakepuristimeen, samanlaiseen, jollainen on kuvattu aikaisemmassa alan tekniikassa (Lieberman US-patentti n:o 3 122 788). Tätä alan aikaisempaa suulakepuristinta käytettiin juoksupyörän nopeudella 175 r/min. ja suulakepuristettiin putkimaista makkarankuorta, jonka litistetty leveys oli 43-44 mm, nopeudella n. 7,5 m/min. Näin suulakepuristettu makkarankuori saatiin kaasulla täytetyssä muodossa päättömällä hihnalla ja pestiin, pehmennettiin, kuivattiin ja kurottiin, kuten Fagan'in US-patentissa n:o 3 535 125 on kuvattu. N. 0,8 g/min. ammoniakkia käytettiin makkaran-kuoren sisäpuolella ja 1,6 g/min. ulkopuolisessa kammiossa vasta suulakepuristetun makkarankuoren kovettamiseksi. Pehmennin koostui 5.5 %:sta glyseriiniä, 1,1 %;sta natriumkarboksimetyyliselluloosaa ja 450 ppm:sta (miljoonasosasta) dekstroosia vedessä. Ohut päällyste mineraaliöljyä levitettiin pinnalle kuivaamisen jälkeen ja ennen kuromista.
Samaa geeliä, jota syötettiin aikaisemman tekniikan tason mukaiseen suulakepuristimeen, syötettiin tämän keksinnön suulakepuristimeen ja näin valmistettua makkarankuorta käsiteltiin samalla tavalla. Geelivirta jaettiin tasaisesti kahden tuloaukon kesken sisä-ja ulkogeeliä varten ja putkimainen makkarankuori suulakepuristettiin 7.5 m:n minuuttinopeudella, jolloin sen litistetty leveys oli 42,5- 43.5 m. Vastakkain pyöriviä suulakepuristinelimiä käytettiin kumpaakin nopeudella 105 r/min. päinvastaisissa suunnissa. Ammoniakkivir- 16 61284 taukset olivat 1,2 g/min sekä makkarankuoren sisä- että ulkopuolella. Tämä makkarankuori pehmennettiin samassa pehmenninkylvyssä ja päällystettiin öljyllä samoin kuin makkarankuori edellisessä tapauksessa.
Tämän keksinnön suulakepuristimella valmistetulla makkarankuo-rella on helposti eroitettava verkkomainen rakenne, joka on muodostunut risteävistä kierukkamaisista rihmoista uiko- ja sisäkerroksissa suulakepuristuksen aikana. Ennen kovettamista ammoniakilla tämä rakenne oli helposti pelkällä silmällä nähtävissä. Kuivaamisen jälkeen makkarankuorta voitiin tutkia täyttämällä se vedellä ja tutkimalla makkarankuoren pintaa. Näissä olosuhteissa verkkomainen rakenne oli jälleen paljain silmin nähtävissä. Tässä esimerkissä kie-rukkamaisten rihmojen kulma kummassakin kerroksessa oli n. 45° makkarankuoren akselin suhteen tai n. 90° toistensa suhteen.
Sekä tekniikan tason aikaisemmin tuntema makkarankuori että tämän keksinnön makkarankuori kuumakovetettiin sitten kuumentamalla huoneen lämpötilasta 85°C:seen 12 tunnin aikana ja pitämällä sitten 85°C:ssa 6 tuntia. Kosteuttamisen jälkeen n. 20-40 %:n kosteuspitoisuuteen mitattiin seuraavat fysikaaliset ominaisuudet.
Tekniikan tason aikai- Verkkomainen semmin tuntema kuori kuori
Litistetyn putken leveys 44,7 mm 44,5 mm
Paksuus 0,0376 mm 0,0404 mm
Vetolujuus 13,7 kg 20,0 kg
Murtoilmanpaine 115 kPa 135 kPa
Vedenmurtopaine 57 kPa 60 kPa
Frankfurter-tyyppisiä makkaroita valmistettiin käyttäen Ty-Linker-konetta (Linker Machines, Ins., New Jersey, Model 140 ACL).
Viisi pötköä (10,5 m pitkiä) kumpaakin täytettyä makkarankuorta kaksoissidottiin, jolloin näille kahdelle testimakkarankuorelle saatiin seuraavat murtumaprosentit:
Testi n;o 1 Näyte Tekiikan tason aikai- Verkkomainen semmin tuntema kuori kuori 1 0,83 % 2,5 % 2 1,67% 0 % 3 2,5 % 0 % 4 0,83 % 0 % 5 0 % 0 % 17 61 284
Kaksoislenkin teossa (double ty-linking) lenkit muodostetaan pakottamalla säikeet solmuun samanaikaisesti lenkin kummassakin päässä. Tämän toimituksen kestää tämän keksinnön verkkomainen makkarankuori paremmin.
Eräänä toisena päivänä samanlainen testi useammilla pötköillä tästä kokeesta antoi seuraavat murtumaprosentit:
Testi n:o 2 Näyte Tekniikan tason aikai- Verkkomainen semmin tuntema kuori kuori 1 1,67% 0 % 2 0 % 0,83 % 3 0,83 % 0 % 4 1,67% 0 % 5 2,5 % 0 % Käyttäen uutta suulakepuristuslaitetta ja yleisesti seuraten edellä esitettyä esimerkkiä, mutta lievästi vaihdellen toimintaolosuhteita ja lähtöaineita valmistettiin joukko erilaisia verkkomaisia kollageeni-makkarankuoria tämän keksinnön piirissä. Nämä osoittautuivat erittäin tyydyttäviksi käytettäviksi iuuyilla nopeuksilla käyvissä makkarantekokoneissa, kuten Townsend puoliautomaattisessa BD4A täyttökoneessa ja lenkintekokoneessa ja täysautomaattisessa Townsend malli DB2A-koneessa. Tekniikan tason tuntemat aikaisemmat makkaran-kuoret, jotka oli valmistettu pääasiallisesti samoista kollageeni-valmistemuodoista ja pääasiallisesti samoissa olosuhteissa, paitsi että käytettiin alan aikaisempia suulakepuristimia, aiheuttivat liiallista murtumista kun niitä käytettiin tällaisissa suurilla nopeuksilla käyvissä koneissa ja niiden katsottiin pahasti epäonnistuneen tällaisissa laitteissa.
Tämä keksintö, laajemmassa muodossaan, ei rajoitu esitettyihin ja kuvattuihin spesifisiin vaiheisiin, prosesseihin ja peruspiirteisiin, vaan poikkeamia voidaan tehdä niistä oheisten patenttivaatimusten piirissä poikkeamatta keksinnön periaatteista ja menettämättä sen pääetuja.

Claims (9)

61284 18
1. Sileäpintainen kollageeni-makkarankuori, jolla on putkimainen rakenne, joka käsittää kaksi kovetettua samankeskistä kerrosta (3,5) yhdistyneenä toisiinsa, tunnettu siitä, että kummankin näistä kerroksista muodostaa joukko kollageenirihmoja (9) suuntautuneena kierukkamaisesti päinvastaiseen suuntaan kuin rihmat toisessa näistä kerroksista.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen makkarankuori, tunnet-t u siitä, että kollageeni-rihmoissa on fibrillejä ja/tai kuituja, jotka ainakin näiden rihmojen ulkopinnoilla ovat pääasiallisesti suuntautuneet rihmojen suuntaan.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen makkarankuori, tunnet-t u siitä, että rihmat toisessa kerroksessa muodostavat vastakkain suunnattujen rihmojen kanssa toisessa kerroksessa verkkomaisen putkimaisen pääasiallisesti ei-huokoisen rakenteen.
4. Menetelmä patenttivaatimuksen 1 mukaisen kollageeni-makkaran-kuoren valmistamiseksi suulakepuristamalla sisägeeli ja ulkogeeli erikseen, tunnettu siitä, että (a) syötetään sisägeeli säteittäisesti ulospäin ensimmäisen säteit-täisesti ulottuvien aukkojen (56) muodostaman ryhmän läpi suulakepuristimessa, niin että muodostuu joukko sisägeelirihmoja; (b) syötetään ulkogeeli säteittäisesti sisäänpäin toisen säteittäisesti ulottuvien aukkojen (54) muodostaman ryhmän läpi, niin että muodostuu joukko ulkogeelirihmoja; (c) saatetaan säteittäisesti sisäänpäin suunnattu ulkogeeli ja säteittäisesti ulospäin suunnattu sisägeeli yhteen, niin että muodostuu juokseva massa, jolla on pääasiassa rengasmainen poikkileikkaus, jossa rihmat ulkogeelistä sijaitsevat pääasiassa lähellä renkaan ulkorajaa ja rihmat sisägeelistä sijaitsevat pääasiassa lähellä renkaan sisärajaa: (d) pyöritetään rengasmaista massaa kahden vastakkain pyörivän, samankeskisen pinnan välissä ulkogeelirihmojen ja sisägeelirihmojen suuntaamiseksi tällä tavoin vastakkaisiin kierukkamaisiin suuntiin; ja (e) kovetetaan yhdistettyjen kerrosten muodostama putki.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kerroksissa on sama lukumäärä rihmoja. 19 61 284
6. Suulakepuristinlaite patenttivaatimuksen 1 mukaisen putkimaisen kollageeni-makkarankuoren muodostamiseksi, tunnettu siitä, että se käsittää: a) kiinteän rungon (6); b) kiinteän elimen (8), joka on asennettu tähän runkoon; c) onton sisäsuulakepuristuselimen (55), joka on asennettu tähän runkoon ja jossa on joukko sen läpi säteittäisesti ulottuvia aukkoja kollageenin suuntaamiseksi ulospäin; d) laitteen sisäsuulakepuristuselimen asentamista varten runkoon samankeskisesti kiinteän elimen suhteen ja välimatkan päähän ulospäin siitä; e) ulkosuulakepuristuselimen, jossa on joukko sen läpi säteittäisesti ulottuvia aukkoja kollageenin suuntaamiseksi sisäänpäin; f) laitteen ulkosuulakepuristuselimen asentamiseksi runkoon samankeskisesti sisäsuulakepuristuselimen suhteen ja välimatkan päähän ulospäin siitä kanavan muodostamiseksi niiden väliin; ja g) laitteen sisäsuulakepuristuselimen pyörittämistä varten yhteen suuntaan ja laitteen ulomman suulakepuristuselimen pyörittämiseksi vastakkaiseen suuntaan.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen laite, tunnettu siitä, että aukot sisäsuulakepuristuselimessä ja ulkosuulakepuristus-elimessä ovat lähellä toisiaan.
8. Patenttivaatimuksen 6 mukainen laite, tunnettu siitä, että siinä on tuloaukko (22) sisägeelin syöttöä varten tilaan sisäsuulakepuristuselimen ja kiinteän elimen välissä.
9. Patenttivaatimuksen 6 mukainen laite, tunnettu siitä, että siinä on sisempi (16) ja ulompi (18) vakaajalaite kiinnitettyinä runkoon lähelle laitteen poistopäätä. 20 61284
FI760083A 1975-01-16 1976-01-15 Kollagenkorvskinn med slaet yta och foerfarande samt straengsprutningsanordning foer bildande av det samma FI61284C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US54146575 1975-01-16
US05/541,465 US4060361A (en) 1975-01-16 1975-01-16 Extruder apparatus for forming a tubular casing

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI760083A FI760083A (fi) 1976-07-17
FI61284B FI61284B (fi) 1982-03-31
FI61284C true FI61284C (fi) 1982-07-12

Family

ID=24159712

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI760083A FI61284C (fi) 1975-01-16 1976-01-15 Kollagenkorvskinn med slaet yta och foerfarande samt straengsprutningsanordning foer bildande av det samma

Country Status (23)

Country Link
US (2) US4060361A (fi)
JP (1) JPS5918017B2 (fi)
AR (1) AR208015A1 (fi)
AT (1) AT355409B (fi)
BE (1) BE837660A (fi)
BR (1) BR7600236A (fi)
CA (1) CA1081032A (fi)
CH (1) CH613844A5 (fi)
DE (1) DE2600716A1 (fi)
DK (1) DK152876C (fi)
ES (1) ES444307A1 (fi)
FI (1) FI61284C (fi)
FR (1) FR2297780A1 (fi)
GB (1) GB1520934A (fi)
IE (1) IE42239B1 (fi)
IL (1) IL48846A (fi)
IT (1) IT1053308B (fi)
NL (1) NL185702C (fi)
NO (1) NO143296C (fi)
NZ (1) NZ179420A (fi)
SE (1) SE428631B (fi)
YU (1) YU12976A (fi)
ZA (1) ZA76253B (fi)

Families Citing this family (28)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4207045A (en) * 1974-12-10 1980-06-10 Rasmussen O B Extrusion apparatus involving rotations
IN144765B (fi) * 1975-02-12 1978-07-01 Rasmussen O B
JPS51104082A (en) * 1975-03-10 1976-09-14 Rheon Automatic Machinery Co Tasokijino seizosochioyobihoho
US4450131A (en) * 1981-11-19 1984-05-22 Teepak, Inc. Zero runout counter-rotating film extruder
SE435598B (sv) * 1983-04-12 1984-10-08 Dziewanowski Andre Forfarande och anordning for framstellning av extruderade ror
JPS6064021A (ja) * 1983-09-19 1985-04-12 Toyota Motor Corp 車両エアコン用可変容量コンプレツサ
GB8602950D0 (en) * 1986-02-06 1986-03-12 Cadbury Ltd Extrusion die
DE8804123U1 (fi) * 1988-03-26 1988-05-19 Hoechst Ag, 6230 Frankfurt, De
USH1592H (en) * 1992-01-17 1996-09-03 Viskase Corporation Cellulosic food casing
US5277857A (en) * 1992-01-17 1994-01-11 Viskase Corporation Method of making a cellulose food casing
US5215001A (en) * 1992-07-23 1993-06-01 Narcisi Henry R Fast cook pasta machine and pasta combination
DE69214825T2 (de) * 1992-11-28 1997-02-20 Frisco Findus Ag Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung von gefrorenem Kuchen mit Krokantschichten
US5292472A (en) * 1992-12-18 1994-03-08 Bridgestone Corporation Coextrusion apparatus and method with rotating cord guidance
NL9400602A (nl) * 1994-04-15 1995-11-01 Townsend Engineering Co Werkwijze voor het vervaardigen van voedselstrengen met een uit eiwit gevormde huls en inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze.
US5603884A (en) * 1994-11-18 1997-02-18 Viskase Corporation Reinforced cellulosic film
AU2246197A (en) * 1996-01-26 1997-08-20 Foster-Miller Inc. Die with grooved feed zone for extruding polymer
US5882741A (en) * 1996-01-26 1999-03-16 Foster-Miller, Inc. Members having a multiaxially oriented coating of thermotropic liquid crystalline polymer and method and apparatus for producing such members
US6533564B1 (en) * 1999-02-10 2003-03-18 Jowat Corporation Apparatus for forming adhesive cartridges
ITRM20010566A1 (it) * 2001-09-18 2003-03-18 Refin Srl Metodo ed apparecchiatura per il condizionamento superficiale di estrusi alimentari.
US7338517B2 (en) * 2003-06-04 2008-03-04 University Of South Carolina Tissue scaffold having aligned fibrils and artificial tissue comprising the same
DE102005023148B4 (de) * 2005-05-13 2009-07-30 Airbus Deutschland Gmbh Rohrleitung zur Durchleitung von Luft zur Klimatisierung in Luftfahrzeugen
EP2797727B1 (en) 2011-07-12 2018-09-12 FABIOS Spólka Akcyjna An extrusion device and a method for manufacturing a cylindrical collagen casing
NL2011382C2 (en) * 2013-09-04 2015-03-09 Marel Townsend Further Proc Bv Method of extruding sausage sleeves of at least partial collagen, extrusion head and extruded collagen sleeves.
NL2012976B1 (en) * 2014-06-10 2016-06-27 Marel Townsend Further Proc Bv Controlled sausage manufacturing process.
US10232551B2 (en) * 2016-04-15 2019-03-19 Cc3D Llc Head and system for continuously manufacturing composite hollow structure
DE102017005999A1 (de) 2017-05-28 2018-11-29 Entex Rust & Mitschke Gmbh Herstellung von essbaren Wurstpellen aus Kollagen oder gleichartigen Stoffen durch Extrudieren
WO2019157054A1 (en) 2018-02-06 2019-08-15 James Prue System, apparatus and method for manufacturing braid reinforced tubing
CN113388911B (zh) * 2021-06-10 2022-08-23 重庆大学 一种高取向性胶原纤维及其用途、制备方法和制备装置

Family Cites Families (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE101191C1 (fi) *
DE659706C (de) * 1934-03-30 1938-05-10 Becker & Co Naturinwerk Wursthuelle aus faserigen Pressmassen, insbesondere aus zerkleinerten Hautabfaellen
US2096221A (en) * 1935-11-08 1937-10-19 Transparent Package Company Sausage and artificial casing therefor
GB509810A (en) 1938-04-05 1939-07-21 Oskar Walter Becker A process and apparatus for the manufacture of tubular products particularly suitable for use as artificial sausage skins
NL273581A (fi) * 1961-01-16 1900-01-01
US3281897A (en) * 1963-02-15 1966-11-01 Plastic Textile Access Ltd Extruded plastic tubing
US3221372A (en) * 1963-09-16 1965-12-07 Johnson & Johnson Apparatus for extruding collagen fibrils
GB1144046A (en) * 1966-02-05 1969-03-05 Induplas S P A Method and apparatus for the manufacturing of tubes of plastics material
DE1507952A1 (de) * 1966-03-26 1970-01-08 Becker & Co Naturinwerk Hautfaserdarm sowie Vorrichtung zu dessen Herstellung
US3535125A (en) * 1968-09-16 1970-10-20 Devro Inc Process for the manufacture of edible collagen casings
US3759647A (en) * 1969-04-10 1973-09-18 Turner Alfrey Us Apparatus for the preparation of multilayer plastic articles
US3649143A (en) * 1969-05-01 1972-03-14 Pierson Ind Inc Composite tubular film apparatus
DE2026385A1 (de) * 1970-05-29 1971-12-09 Anger Kunststoff Scheibenextruder
US3933960A (en) * 1970-09-11 1976-01-20 Btr Industries Limited Method of extruding fiber reinforced plural layered plastic tubes
DE2365159C3 (de) * 1973-11-24 1982-03-18 Naturin-Werk Becker & Co, 6940 Weinheim Wursthülle für Koch- und Brühwürste aus wenigstens zwei thermoplastischen Kunststoffschichten

Also Published As

Publication number Publication date
NL185702C (nl) 1990-07-02
FI61284B (fi) 1982-03-31
SE428631B (sv) 1983-07-18
AR208015A1 (es) 1976-11-22
NO143296C (no) 1981-01-14
DE2600716A1 (de) 1976-07-22
BE837660A (fr) 1976-07-16
AU1028676A (en) 1977-07-21
BR7600236A (pt) 1976-08-31
AT355409B (de) 1980-03-10
YU12976A (en) 1982-06-30
FR2297780B1 (fi) 1982-03-19
NL185702B (nl) 1990-02-01
ES444307A1 (es) 1977-12-01
IE42239B1 (en) 1980-07-02
DK152876B (da) 1988-05-30
NL7600349A (nl) 1976-07-20
US4060361A (en) 1977-11-29
DK152876C (da) 1988-10-17
CH613844A5 (fi) 1979-10-31
NZ179420A (en) 1979-03-16
JPS5918017B2 (ja) 1984-04-25
NO143296B (no) 1980-10-06
ATA24776A (de) 1979-07-15
ZA76253B (en) 1977-08-31
IL48846A (en) 1979-01-31
US4138503A (en) 1979-02-06
SE7600330L (sv) 1976-07-19
FI760083A (fi) 1976-07-17
DE2600716C2 (fi) 1987-11-19
IL48846A0 (en) 1976-03-31
GB1520934A (en) 1978-08-09
CA1081032A (en) 1980-07-08
IT1053308B (it) 1981-08-31
FR2297780A1 (fr) 1976-08-13
JPS5195158A (fi) 1976-08-20
DK6276A (da) 1976-07-17
NO760049L (fi) 1976-07-19
IE42239L (en) 1976-07-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI61284C (fi) Kollagenkorvskinn med slaet yta och foerfarande samt straengsprutningsanordning foer bildande av det samma
US6235328B1 (en) Process for producing a linked, co-extruded edible product
RU2340193C2 (ru) Способ производства колбасного изделия с внешним контуром любой геометрической формы и устройство для его осуществления
US3122788A (en) Apparatus and method for producing collagen tubing by continuous extrusion
KR100199152B1 (ko) 연속적인 식품 가공 시스템
CN103261495B (zh) 生产乳蛋白质纤维的方法以及所述方法得到的乳蛋白质纤维
US8414284B2 (en) Extruder and roller-die combination
US2676356A (en) Device for the production of tubular membranes such as sausage skins
US3221372A (en) Apparatus for extruding collagen fibrils
KR100361221B1 (ko) 동시압출된 식료품을 링크 연결하기 위한 방법 및 장치
US2688154A (en) Device for extruding thin-walled tubing
US20060153953A1 (en) Method and device for producing a seamless edible cellulose casing
KR100769973B1 (ko) 수세 공정 특성을 가진 산업용 셀룰로오스 멀티필라멘트의제조 방법 수세 공정
FI84239B (fi) Foerfarande foer framstaellning av ett konstgjort, oregelbundet bildat korvskinn av kollagen genom straengsprutning och anordning foer utfoerande av foerfarandet.
CA1113776A (en) Collagen net-like casing, extruder and process therefor
US6436456B1 (en) Edible collagen casing
DE10261496A1 (de) Eßbare Flachfolie
US20040146668A1 (en) Seamless tubular film, process and apparatus for producing a seamless tubular film
US3938220A (en) Zone regulation of casing inflation gas
US2203387A (en) Method of assembling rubber filaments into thread
US2271865A (en) Method of assembling rubber filaments into thread
WO2004054372A2 (de) Spinnmasse für die herstellung von essbaren nahrungsmittelhüllen
WO1998021973A1 (fr) Boyau de collagene et appareil de fabrication d'un tel boyau
JP3026422B2 (ja) 製麺方法
JPH0789841B2 (ja) コラーゲンケーシングの製造方法

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: DEVRO, INC.