DK2322719T3 - Indretninger til dækning af ekspansionsfuger - Google Patents

Indretninger til dækning af ekspansionsfuger Download PDF

Info

Publication number
DK2322719T3
DK2322719T3 DK10189679.3T DK10189679T DK2322719T3 DK 2322719 T3 DK2322719 T3 DK 2322719T3 DK 10189679 T DK10189679 T DK 10189679T DK 2322719 T3 DK2322719 T3 DK 2322719T3
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
joint
profiles
profile
expansion
corrugated
Prior art date
Application number
DK10189679.3T
Other languages
English (en)
Inventor
Christian Braun
Original Assignee
Maurer Söhne Engineering Gmbh & Co Kg
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Maurer Söhne Engineering Gmbh & Co Kg filed Critical Maurer Söhne Engineering Gmbh & Co Kg
Application granted granted Critical
Publication of DK2322719T3 publication Critical patent/DK2322719T3/da

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01DCONSTRUCTION OF BRIDGES, ELEVATED ROADWAYS OR VIADUCTS; ASSEMBLY OF BRIDGES
    • E01D19/00Structural or constructional details of bridges
    • E01D19/06Arrangement, construction or bridging of expansion joints

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Bridges Or Land Bridges (AREA)
  • Road Paving Structures (AREA)
  • Building Environments (AREA)
  • Orthopedics, Nursing, And Contraception (AREA)
  • Mutual Connection Of Rods And Tubes (AREA)
  • Joining Of Building Structures In Genera (AREA)
  • Prostheses (AREA)

Description

Beskrivelse
Opfindelsen angår indretninger til dækning af ekspansionsfuger mellem to byggekomponenter, der udviser mindst to fugeprofiler til at holde et ekspansions-5 bånd, der i det mindste delvist tætner ekspansionsfugen, og som hver især via en ankerkonstruktion kan fastgøres på den pågældende byggekomponent. Opfindelsen angår endvidere en profilkonstruktion til en indretning til dækning af en ekspansionsfuge samt fremgangsmåder til fremstilling af fugeprofiler. 0 Indretninger til dækning af ekspansionsfuger kendes fra teknikkens stade. Ek sempelvis fremgår af DE 35 22 884 A1 en indretning til dækning af ekspansionsfuger, især i betonbroer. Denne indretning har på fugerandene på en underbygning fastgjorte L-formede fugeprofiler af metal, der strækker sig lige parallelt med fugeranden. På fugeprofilerne er der til tætning af ekspansionsfugen nedadtil 5 fastgjort et tætningsbånd, der dækker fugen. Fugeprofilet er via ankerskiver og ankerbøjler forankret i en fugerandunderbygning. Fugerandunderbygningen er indstøbt i en udsparing i en brobærende konstruktion. Vejbelægningen støder i hvert enkelt tilfælde lateralt op til det pågældende fugeprofil. Ό Endvidere kendes fra DE 29 43 872 A1 en tætning til ekspansionsfuger mellem vejbaneplader.
En anden dækningsindretning fremgår af DE 101 08 907 A1. I denne forbindelse er en overbygning og en støttepille udstyret med fugeprofiler i flere dele, hvor der !5 i fugeprofilernes kloagtige profilstykker er indknappet et tætningsbånd. På fuge profilernes overside er der tilvejebragt et fingerpladearrangement, der griber over fugespalten, og som er udformet flugtende med det tilstødende bitumenlag. Fin-gerpladearrangementerne af støttepille og overbygning griber ind i hinanden. Ό Det har vist sig som en ulempe ved løsningen i det først nævnte dokument, at en lige fugekant på byggekomponenterne påvirkes med høje slagkræfter af køretø- jer, der kører over, hvilket gør sig bemærket i form af svingninger og støj. Oveni kommer påvirkningen af kørekomforten på grund af den på tværs forløbende spalte. Begrænsningen af afstanden mellem fugeprofilerne til som regel 80 mm er begrundet deri. Dette problem har man forsøgt at løse med de i det andet dokument nævnte fingerpladearrangementer. Ved hjælp af fingerpladearrangemen-terne er det sikret, at der finder en mere kontinuerlig belastningsovergang sted fra den ene byggekomponent til den anden byggekomponent. Resultatet er, at der frembringes væsentligt mindre baggrundsstøj, og spalten på grund af den forbedrede overkørselskomfort yderligere kunne øges til for eksempel maksimalt 100 mm. Indbygning af fingerplader har imidlertid vist sig bekosteligt i praksis, da fingerpladerne skal positioneres tilsvarende nøjagtigt og derefter skrues sammen. Sammenskruningerne skal desuden vedligeholdes. En sammensvejsning af fingerpladerne er kun mulig ved konstruktioner med flere elastisk efter hinanden koblede profiler, da tætningsprofilerne kun kan indbygges eller udskiftes med vidt åbnede fugespalter. Det har desuden vist sig, at mellemrummene mellem de enkelte fingre i zonerne, der ikke påvirkes af køretøjsdækkene, tenderer til tilsmudsninger, der kan forringe tætningsarrangementets funktionsevne og kræve yderligere vedligeholdelsesarbejder.
Til grund for opfindelsen ligger følgelig den opgave at angive indretninger til dækning af ekspansionsfuger og en profilkonstruktion, der samlet er lettere og hurtigere at montere, og ved hvilke en sådan tilsmudsningstendens ikke er givet. Endvidere skal der angives fremgangsmåder til fremstilling af fugeprofiler. På indretningssiden løses opgaven ved hjælp af indretninger til dækning af ekspansionsfuger mellem to byggekomponenter med kendetegnene i krav 1 og 18. Foretrukne videreudviklinger af opfindelsen er angivet i underkravene.
Ifølge opfindelsen udviser en første indretning til dækning af en ekspansionsfuge mellem to byggekomponenter mindst to fugeprofiler til at holde et ekspansionsbånd hhv. tætningsbånd, der i det mindste delvist tætner ekspansionsfugen, og som hver især med en ankerkonstruktion kan fastgøres på den pågældende byggekomponent, hvor de fortrinsvis ved vejbaneoverfladen liggende fugeprofiler er udført bølgeformede i fugelængderetning og tilpasset til hinanden i forløbet. Følgelig forankres det mindst ene, fortrinsvis ligeledes bølgeformet udførte ekspansionsbånd i to bølgeformede fugeprofiler.
Som følge af den bølgeformede udførelse af fugeprofilerne kan en afdækning i form af fingerpladearrangementer eller lameller spares, fordi selve fugeprofilerne tilvejebringer en bølgeformet afslutning. De overtager altså ifølge opfindelsen selve fingerpladernes funktion. Følgelig kan der ikke længere samle sig smuds mellem de sparede komponenters bestanddele. Endvidere er ekspansionsfugen vandtæt, dvs. vand føres lateralt bort ved hjælp af tætningsbåndet og kan ikke trænge frem i de derunder liggende områder af ekspansionsfugen.
Som følge af det bølgeformede arrangement muliggøres endvidere en væsentligt mere kontinuerlig overgang af belastningen mellem byggekomponenterne, således at baggrundsstøjen, når motorkøretøjer, især lastvogne, kører over ekspansionsfugen, endnu en gang er betydeligt reduceret. Til dette bør bølgerne i de modsatliggende byggekomponenters fugelængdeprofiler overlappe hinanden set i retning af fugelængdeaksen. Fortrinsvis udgør overlapningen mindst 5 mm. På denne måde har køretøjsdæk, der ruller over ekspansionsfugen, bestandigt en tilstrækkelig kontaktflade.
En yderligere fordel er, at indretningen til forskel fra lige forløbende, ved overfladen liggende randprofiler kan dække en større ekspansionsvej mellem byggekomponenterne og dermed den maksimalt mulige bredde af ekspansionsfugen.
Som følge af anvendelsen af de bølgeformede fugeprofiler kan der desuden undværes forstærknings- eller støtteribber til asfaltbelægningen, som ellers ville være nødvendige for at forebygge dannelse af sporriller i vejbanebelægningen. Betonforbindelsen er fortrinsvis udført retlinjet.
Endelig er montagen af fugeprofilerne og tætningsprofilerne hhv. tætningsbåndene mere enkel, fordi hvert fugeprofil kan leveres til anlægspladsen som indbyggeklart modul, og ekspansionsbåndet kan indknappes lettere og hurtigere på grund af den bedre tilgængelighed.
Det bølgeformede fugeprofil fastgøres i hvert enkelt tilfælde på den pågældende komponent ved hjælp af en ankerkonstruktion. Ved byggekomponenter af stål, især stålbroer, kan ankerkonstruktionen være udført som bærer eller ankerplade, der er påsvejset på en byggekomponent. Er byggekomponenterne af beton, udviser ankerkonstruktionen fortrinsvis bøjleformede ankerelementer, der indstøbes i betonen af den pågældende byggekomponent.
Foretrukket er fugeprofilerne udført således, at de i det mindste delvist krager ud over ekspansionsfugen. På egnet måde slutter mindst et af fugeprofilerne i vertikal retning af i niveau med oversiden af den tilhørende byggekomponent eller en vejbanebelægning. På denne måde stilles en mere kontinuerlig overgang til rådighed mellem fugeprofilet og oversiden af byggekomponenten. Den dermed forbundne ankerkonstruktion (også betegnet forankringskonstruktion) udviser på egnet måde et lige forløb parallelt med ekspansionsfugen hhv. bygningsværksfugen.
Fugeprofilernes bølgelængde, dvs. afstanden mellem to hosliggende minima i fugelængderetning, udgør på egnet måde maksimalt 600 mm. Denne foranstaltning sikrer, at en lastvogns tvillingedækarrangement, hvis bredde er standardiseret, er bredere end fugeprofilets bølgelængde.
Fugeprofilernes amplitude, dvs. den maksimale elongation hhv. udbøjning, bør udgøre mellem 50 mm og 150 mm, fortrinsvis mellem 75 mm og 125 mm, yderligere foretrukket 100 mm. Følgelig kan bredere ekspansionsfuger dækkes. For øjeblikket er kun ekspansionsfugedækningsarrangementer til ekspansionsfuge- bredder på op til 80 mm tilladt. Ved større ekspansionsfuger har der hidtil nødvendigvis skullet tilvejebringes centerprofiler eller lamelarrangementer hhv. traverser. Med indretningen ifølge opfindelsen kan ekspansionsfugebredden øges til 150 mm, uden at en mellemliggende konstruktion er nødvendig. Afhængigt af 5 fugeprofilets bølgelængde og amplitude kan principielt endda endnu større eks pansionsfugebredder dækkes.
Det er særligt fordelagtigt, når et af fugeprofilerne er udført i et stykke. På denne måde kan det f.eks. fremstilles rationelt med strengstøbe- eller valsefremgangs-0 måden med samtidig eller efterfølgende bølgeformet deformation.
Fugeprofilet kan imidlertid også være udført i flere dele. Især kan fugeprofilet udvise en fortrinsvis vertikal, bølgeformet ribbe, hvorpå der er anbragt en bølgeformet dækplade. Ved et arrangement i flere dele kan ribben være sammensat af 5 et antal bueformede ribbeafsnit. Dækpladen kan være udskåret i et stykke af en plade. Profilet sammensættes altså af flade plader, der hver især let kan bringes i den passende form, ribben ved bukning, dækpladen ved tilskæring.
Fortrinsvis er et fugeprofil i tværsnit udført F- eller Y-formet til at holde et eks-!0 pansionsbånd. Benene, der optager ekspansionsbåndet, bør i den forbindelse i vertikal retning være udført kragende indad for at sikre, at ekspansionsbåndet holdes pålideligt på fugeprofilet.
De bølgeformede fugeprofiler kan i topområdet udvise bølgeformede udkragnin-!5 ger. Ved hjælp af denne foranstaltning kan spalten mellem byggekomponenterne i modsætning til ekspansionsvejen gøres bredere endnu en gang. Udkragningerne sikrer en overlapning af fugeprofilerne, således at der bestandigt stilles en tilstrækkelig kontaktflade til rådighed til køretøjsdæk, der ruller over ekspansionsfugen. !0
De bølgeformede udkragningers amplitude og bølgelængde er på egnet måde mindre end amplituden og bølgelængden af de bølgeformede fugeprofiler. Følgelig følger forløbet af de bølgeformede fugeprofiler fortrinsvis en stor primærbølge, mens forløbet af udkragningerne følger en mindre sekundærbølge. På fugeprofilerne kan der være påsvejset dækplader, der udviser de bølgeformede udkragninger. Ved hjælp af dækpladerne kan udkragningerne lettere dannes. De er tilmed mere montagevenlige. I fugeprofilerne kan der være indknappet et ekspansionbånd for eksempel af elastomer. Ekspansionsbåndet kan have fortykkelser på randsiden, der kommer hvilende til anlæg på underskæringerne af det F-formede fugeprofil. På denne måde stilles en permanent mere sikker og enkel fastholdelse af ekspansionsbåndet på fugeprofilet til rådighed. Særligt ved de ovenfor nævnte bølgedimensioner er det muligt at anvende et ekspansionsbånd af gummi, der traditionelt er lige, og som først som følge af indbygning bringes i bølgeform.
Det er særligt hensigtsmæssigt, når mindst et af fugeprofilerne er sammensvejset med den tilknyttede ankerkonstruktion. Som følge af denne stofsluttende forbindelse fastgøres fugeprofilet permanent på ankerkonstruktionen. Afhængigt af udførelsen af svejsesømmene er konstruktionen også vandtæt, således at fugtighed ikke kan trænge ind i spalten mellem fugeprofilet og ankerkonstruktionen. Mindst en ankerkonstruktion kan udvise en/et på fugesiden bølgeformet ankerplade eller ankerprofil, hvorpå fugeprofilet er fastgjort. Det vil sige, at fugeprofilet er anbragt på et fastgørelsesben. Fastgørelsesbenet er på fugesiden tilpasset til fugeprofilets kontur. Følgelig kan ankerkonstruktionen være anbragt på samme højde og dermed særligt byggepladsbesparende.
Ankerprofilet kan især til forankring i beton være T- eller L-formet i tværsnit. Denne form har vist sig optimal til effektiv kraftoverføring af de på fugeprofilet virkende belastninger fra køretøjerne til byggekomponenterne. Da kan et horisontalt fastgørelsesben nemlig rage ind i ekspansionsfugen og bære fugeprofilet, mens forankringen af den samlede konstruktion sker ved hjælp af en række ankerbøjler, der kan anbringes godt på ribben. Dette muliggør en fuldfladet støtte af fugeprofilet på ankerkonstruktionen og en god fastgørelse af de mange ankerbøjler i betonen.
Fortrinsvis er mindst et af fugeprofilerne via en bølgeformet udkragende ankerkonsol fikseret på en ståltværdrager i en byggekomponent, især en stålbygge-komponent.
Mellem fugeprofilerne kan der være tilvejebragt en mellemliggende konstruktion, der udviser et bølgeformet fugeprofil. Til dækning af større spalter anbringes der for eksempel på traverser forskydeligt anbragte centerdragere eller lameller hhv. centerprofiler mellem byggekomponenterne. Centerdragerne eller centerprofilerne henholdsvis lamellerne kan være udført bølgeformede. Disse mellemliggende konstruktioner kan endvidere på de sider, der vender mod de tilgrænsende byggekomponenter, udvise fugeprofiler. Følgelig kan en bredere ekspansionsfuge på særlig fordelagtig måde dækkes med de bølgeformede fugeprofiler. Baggrundsstøjen, der opstår ved kørsel over denne indretning, er mindre end ved traditionelle lamelkonstruktioner. Dertil kommer optagelse af større ekspansionsveje pr. enkeltspalte. En sådan konstruktion kan ses som alternativ til den for eksempel i DE 197 05 531 A1 beskrevne støjbeskyttelsesforanstaltning. Den giver fordelen ved mindre tilsmudsning samt lettere udskiftelighed af tætningsbåndene hhv. tætningsprofilerne.
Ifølge en yderligere løsning af opgaven udviser en anden indretning til dækning af en ekspansionsfuge mellem to byggekomponenter mindst to fugeprofiler til at holde et ekspansionsbånd, der i det mindste delvist tætner ekspansionsfugen, og som hver især med en ankerkonstruktion kan fastgøres på den pågældende komponent. På fugeprofilerne er der anbragt dækplader, der udviser til hinanden tilpassede bølgeformede udkragninger, hvor konturen af de bølgeformede udkragninger fremkommer af en addition af en primærbølge og en sekundærbølge.
Ved denne løsning kan fugeprofilerne være udført lige. Dækpladerne er fortrinsvis påsvejset på fugeprofilerne. Den særlige fordel ved denne løsning er, at dobbeltbølgerne frembringes med dækplader, der kan fremstilles særligt rationelt med moderne skæremaskiner.
Ifølge krav 18 udviser profilkonstruktionen et fugeprofil til at holde et ekspansionsbånd. Ifølge opfindelsen er fugeprofilet bukket og/eller valset bølgeformet. I det mest simple tilfælde danner et enkelt fugeprofil altså profilkonstruktionen.
Det er særligt fordelagtigt, når profilkonstruktionen består af mindst et fugeprofil og en dermed forbundet ankerkonstruktion. Således kan randprofilet leveres til anlægspladsen som et slags præfabrikeret modul, hvor det kun skal fastgøres på hhv. indbygges i komponenten.
Fortrinsvis er fugeprofilet fastgjort på en ankerkonstruktions fastgørelsesben, der udviser en til det bølgeformede forløb af fugeprofilet tilpasset yderkant. Således kan fugeprofilet fuldfladet støtte på yderkanten af fastgørelsesbenet, uden at dele rager ud over fugeprofilet og ind i komponentspalten. Fastgørelsesbenet bør i indbygget tilstand være orienteret horisontalt, for at fugeprofilet så vidt muligt kan strække sig i vertikal retning.
Fastgørelsesbenet er med fordel en del af et T- eller L-formet ankerprofil i ankerkonstruktionen. T-formen har netop til forankring i beton vist sig som særligt egnet udformning af ankerkonstruktionen. Således kan det horisontale fastgørelsesben rage ind i ekspansionsfugen og danne en støtte for fugeprofilet, mens ribben tilvejebringer en god fastgørelsesmulighed for de fortrinsvis bøjleformet udførte ankerelementer. Derved kan der etableres en enkel forbindelse af forankringen med den sædvanligvis lige forløbende bygningsværkafslutning og ved betonbygningsværker en ren forskalling.
Ved stålbygningsværker kan det horisontale fastgørelsesben være støttet på for- skelligt langt udkragende plader, der er forbundet med en lige forløbende endetværdrager.
Selve fugeprofilet bør udvise kloformede udkragninger til at holde et ekspansionsbånd. Da kan tætningsprofilet fastgøres formsluttende på fugeprofilet ved hjælp af fortykkelser.
Den opadtil i niveau med bygningsværkets overside afsluttende del af det bølgeformede fugeprofil kan udføres af et korrosionsbestandigt materiale, for eksempel ædelstål, og forbindes med en derunder liggende del af normalt byggestål. Sådanne hybriddragere har særligt lang levetid, da korrosionsbeskyttelsen på de eksponerede dele hyppigt beskadiges.
Ifølge krav 1 er fugeprofilet ved udførelse i flere dele i det mindste delvist og ved udførelse i et stykke samlet presset, valset og/eller bukket bølgeformet med en varmformningsfremgangsmåde eller en koldformningsfremgangsmåde.
Opfindelsen forklares efterfølgende nærmere ved hjælp af på figurerne viste udførelseseksempler. Her viser skematisk:
Fig. 1 et første udførelseseksempel på en indretning ifølge opfindel sen til dækning af en ekspansionsfuge mellem to byggekomponenter i en perspektivisk afbildning; fig. 2 den på fig. 1 viste indretning i en isometrisk afbildning; fig. 3 den på fig. 1 viste indretning i en afbildning nedefra; fig. 4 den på fig. 1 viste indretning i en afbildning oppefra; fig. 5 den på fig. 1 viste indretning i en snitafbildning; fig. 6 den på fig. 1 viste indretning i en afbildning fra højre; fig. 7 den på fig. 1 viste indretning i en afbildning forfra; fig. 8 et andet udførelseseksempel på en indretning ifølge opfindel sen til dækning af en ekspansionsfuge mellem to byggekomponenter med et som svejsekonstruktion udført fugeprofil i en perspektivisk snitafbildning; fig. 9A og 9B et tredje udførelseseksempel på en indretning til dækning af en ekspansionsfuge i en tværsnitsafbildning og i en udsnitsafbildning; fig. 10A og 10B et fjerde udførelseseksempel på en indretning til dækning af en ekspansionsfuge i en tværsnitsafbildning og i en udsnitsafbildning; fig. 11 et femte udførelseseksempel på en indretning til dækning af en ekspansionsfuge med en mellemliggende konstruktion; fig. 12A og 12B en udførelsesform for indretningen til dækning af en ekspansionsfuge, hvor fugeprofilerne udviser bølgeformede udkragninger på deres forsider, og fig. 13A og 13B en indretning til dækning af en ekspansionsfuge med lige fugeprofiler og bølgeformede udkragende dækplader. I figurbeskrivelsen er ens dele forsynet med identiske henvisningstegn. På fig. 1 til 8 er vist en første og en anden udførelsesform for indretningen 1,81 ifølge opfindelsen til dækning af en ekspansionsfuge mellem to byggekomponen- ter 2a, 2b.
Indretningen 1 hhv. 81 udviser foreliggende to profilkonstruktioner, der hver især kan fastgøres på en byggekomponent 2a, 2b. Hver profilkonstruktion består igen i hvert enkelt tilfælde som en slags modul af et fugeprofil 4, 84 og en ankerkonstruktion 3. Fugeprofilerne 4, 84 fastgøres altså ved hjælp af ankerkonstruktionerne 3 på den pågældende byggekomponent, for eksempel en brodrager 2a hhv. 2b. De tjener til at holde et kun på fig. 7 vist ekspansionsbånd 2c af gummi. Dette fastgøres efter fastgørelse af profilkonstruktionerne på de pågældende fugeprofiler 4, 84. I udførelseseksemplerne på fig. 1 til 8 består indretningen til dækning af en ekspansionsfuge 1, 81 altså i hvert enkelt tilfælde af to profilkonstruktioner og et ekspansionsbånd 2c.
Som man især kan se på fig. 1 til 5 og 8 (på fig. 5 og 8 er snitplanet betegnet med SE), forløber fugeprofilerne 4, 84 bølgeformet i fugelængderetning FLR. I den forbindelse er de over for ekspansionsfugen 2 liggende anbragte fugeprofiler 4, 84 tilpasset hinanden i forløbet. Således kan de gribe ind i hinanden, når komponentspalten hhv. ekspansionsfugen 2 mindskes i deres bredde, og fugeprofilerne 4, 84 nærmer sig hinanden. Ifølge opfindelsen overtager fugeprofilerne 4, 84 nu selve funktionen af de hidtil anvendte fingerplader, således at fingerpladerne kan bortfalde.
Profilkonstruktionerne er på begge byggekomponenter udført ens, men indbygget spejlvendt hhv. drejet 180Q. Fugeprofilernes 4, 84 bølgelængde WL, altså afstanden mellem to hosliggende maksima i fugelængderetning FLR, udgør ca. 500 mm. Følgelig er det sikret, at en bølgelængde WL af fugeprofilet 4, 84 som regel er smallere end en lastvogns tvillingehjul. Dette tjener frem for alt støjbeskyttelsen og ved store spaltebredder kørekomforten. I indbygget tilstand er vejbanebelægningen 5a på den side 5 af fugeprofilet 4, 84, der vender bort fra ekspansionsfugen 2, påført afsluttende i niveau med oversi den 6 af fugeprofilet eller fugeprofilerne 4, 84. Også dette tjener støjbeskyttelsen, men også kørekomforten. Fugeprofilet er forbundet, f.eks. sammensvejset, med en derunder liggende del.
Fugeprofilernes 4, 84 amplitude A udgør ca. 100 mm. På grund af fugeprofilernes 4, 84 bølgeform kan - til forskel fra profilkonstruktioner med et lige fugeforløb - ekspansionsfuger 2 uden videre og især uden mellemliggende konstruktioner dækkes op til en bredde på 100 mm. Således kan anbringelse af ellers sædvanlige centerdragere etc. undværes, eller antallet af disse centerdragere kan reduceres. På fig. 1 til 7 er fugeprofilerne 4 udført i et stykke. De er fremstillet af et strengstøbe- eller valseprofil, der med en koldformningsfremgangsmåde blev bukket i den bølgeformede form. hivert fugeprofil 4 er F-formet i tværsnit, hvor holdebenene 7, 8 til ekspansionsbåndet er udført kloformede, således at der findes underskæringer 9 på holdebenene 7, 8, hvori ekspansionsbåndet kan komme hvilende til anlæg. På fig. 8 er fugeprofilet 84 udført som svejsekonstruktion i flere dele. I denne forbindelse er simpelt bukkede, vertikale ribbeafsnit 85 sat sammen således, at de danner en bølgeformet, vertikal ribbe 86. På den vertikale ribbe 86 er påsvejset en bølgeformet dækplade 87, der er i et stykke. Endvidere er der på den vertikale ribbe 86 på fugesiden 88 under dækpladen 87 påsvejset et holdeben 89, der i vertikal retning VR er bukket let opad. På denne måde udformes den karakteristiske F-form i det bølgeformede fugeprofils 84 tværsnit.
Fugeprofilerne 4, 84 på samtlige fig. 1 til 8 er hver især påsvejset på en tværdel 10 af et T-formet ankerprofil 11, specielt på det således nævnte fastgørelsesben 12. Yderkanten 13 af fastgørelsesbenet 12 udviser et bølgeformet forløb og er tilpasset til den bølgeformede ribbes 86 forløb. På det T-formede ankerprofil 11 er der på den side 11a, der vender bort fra ekspansionsfugen 2, med regelmæssige mellemrum tilvejebragt ankerskiver 14 og på ankerskiverne 14 ankerbøjler 15. Ankerbøjlerne kan bestå af flere indbyrdes forbundne, lige eller bukkede ankerbøjleelementer. Følgelig kan fugeprofilet 4, 84 indstøbes i en fugerandunderbygning 16, der er tilvejebragt i en udsparing 17 i byggekomponenterne 2a, 2b, som man bedst kan se på fig. 7. Foreliggende er der tale om ankerkonstruktioner 3, altså om sådanne, der tjener til forankring af fugeprofilerne 4, 84 i betonkomponenter 2a, 2b. På fig. 9A og 9B er vist en tredje udførelsesform for indretningen 91 til dækning af en ekspansionsfuge 2. To byggekomponenter 2a, 2b udviser hver især udsparinger 94. I udsparingerne 94 er der anbragt fugeprofiler 96. Udsparingerne er i øvrigt fyldt med polymerbeton 98 (PC, engl. polymer concrete). Fortrinsvis anvendes produktet MAURER Betoflex® som polymerbeton. Hvert fugeprofil 96 udviser et holdeafsnit 100 og et forankringsafsnit 102, der danner en ankerkonstruktion. Holdeafsnittene 100 er udført i det væsentlige C-formede og udviser kloformede ben 104, 105 til at holde et ekspansionsbånd 2c. Forankringsafsnittene 102 strækker sig på de sider af holdeafsnittene 96, der vender bort fra ekspansionsfugen 2, i horisontal retning HR og er udført vingeformede. Under fugeprofilerne 96 er der anbragt vertikalt forløbende forskallingsribber 109. Som man især kan se på fig. 9B, er fugeprofilerne 96 udført tilpasset til hinanden. Hver forskallingsribbe 109 er sammensat af to slags forskallingsribbeafsnit 111, 112, der har to former: det ene forskallingsribbeafsnit 111 minder i form om et ”T”, der er stillet på hovedet og trukket i bredden, mens andre forskallingsribbeafsnit 112 er udført bukkede. Forskallingsribbeafsnittene 111,112 er forbundet med hinanden. Forskallingsribberne 109 er tabte forskallinger, det vil sige, de bliver ikke fjernet efter støbningen af polymerbetonen.
På fig. 10A og 10B er vist en fjerde udførelsesform 121 for indretningen til dækning af en ekspansionsfuge 2. Også her er der i hver især af to af en ekspansionsfuge 2 adskilte byggekomponenter 2a, 2b tilvejebragt en udsparing 124. I hver udsparing 124 er der i hvert enkelt tilfælde anbragt et fugeprofil 126. Den øvrige del af udsparingen 124 er fyldt med polymerbeton 128. Fortrinsvis anvendes også her produktet MAURER Betoflex® som polymerbeton. Fugeprofilerne 126 er tilpasset til hinanden i forløbet. Ekspansionsbåndet 2c holdes mellem de to fugeprofiler 126. Fugeprofilerne 126 er udført i et stykke og bølgeformet og udviser holdeafsnit 130 og forankringsafsnit 132, der danner ankerkonstruktioner. Holdeafsnittene 130 har i det væsentlige samme form som holdeafsnittene 100 på fig. 9A og 9B. Forankringsafsnittene 132 er på den side af holdeafsnittene 130, der vender bort fra ekspansionsfugen 2, tilvejebragt på en nedre del af holdeafsnittene 130. Floldeafsnittene 130 har hver især form som en vinge eller ribbe. På holdeafsnittene 130 er der sat vertikale forskallingsribber 134. Som man kan se på fig. 10B, er forskallingsribberne 134 i denne variant udført bølgeformede. Forskallingsribberne 134 kan bestå af flere bueformede forskallingsribbeafsnit 136, der er føjet sammen med hinanden. På fig. 11 er vist en femte udførelsesform for indretningen 141 til dækning af en ekspansionsfuge, hvor der mellem to fugeprofiler 4, som de kendes fra fig. 1-8 og beskrivelsen ovenfor, er tilvejebragt en set ovenfra bølgeformet mellemliggende konstruktion 143. Den mellemliggende konstruktion 143 udviser en centerdrager 144, der i tværsnit fjernt minder om en dobbelt-T-drager med en supplerende centertværdel. På de sider, der vender mod fugeprofilerne 4, er centerdrageren 144 ligeledes forsynet med fugeprofiler 145,146, der udviser kloformede ben 147 til at optage et ikke nærmere vist ekspansionsbånd. På fig. 12A og 12B er vist en yderligere udførelsesform for indretningen 151 til dækning af en ekspansionsfuge ved maksimal ekspansion, hvor fugeprofilerne 154 i topområdet 152 udviser bølgeformede udkragninger 153. Udkragningerne 153 er i den forbindelse tilvejebragt på dækplader 155, der er fastgjort, dvs. svejset, på fugeprofilerne 154. Mens fugeprofilerne 154 i forløbet følger en primærbølge, er forløbet af udkragningerne 153 præget af en sekundærbølge. Sekundærbølgen har en mindre bølgelængde og amplitude end primærbølgen. De længst fremkragende udkragninger 153 af dækpladerne 155 overlapper hinanden set i fugelængderetning FLR. Dækpladerne 155 er af ædelstål. Dækpladernes 155 højde HD1 udgør ca. 20 mm. Afstanden AD1 mellem dækpladerne 155 målt på tværs af fugelængderetningen FLR udgør i hvert punkt maksimalt 160 mm. Endvidere ligger de hosliggende spidser 158 af modsatliggende udkragninger 153 maksimalt 100 mm adskilt fra hinanden.
Fig. 13A og 13B viser en indretning 161 til dækning af en ekspansionsfuge, der ikke falder ind under opfindelsen og er vist ved maksimal ekspansion. Indretningen 161 udviser her nu to lige fugeprofiler 162 til at holde et ekspansionsbånd 2c, der i det mindste delvist tætner ekspansionsfugen. Fugeprofilerne 162 kan hver især fastgøres på ankerkonstruktioner 163 på den pågældende byggekomponent. På fugeprofilerne 162 er der anbragt, især svejset, dækplader 164. Dækpladerne 164 udviser til hinanden tilpassede, bølgeformede udkragninger 165. Konturen 166 af de bølgeformede udkragninger 165 fremkommer på ny af en addition af en primærbølge og en sekundærbølge. Sekundærbølgens bølgelængde og amplitude er ligeledes mindre end primærbølgens. De længst fremkragende udkragninger 165 af dækpladerne 164 rager frem til ind i fugemidten. I denne tilstand foreligger altså den mindst mulige overlapning af profilerne, hvorfor dette udgør den størst mulige åbningsgrad af ekspansionsfugekonstruktionen. Også her er dækpladerne 164 af ædelstål. Dækpladernes 164 højde HD2 udgør cirka 20 mm. Afstanden AD2 mellem dækpladerne 164 målt på tværs af fugelængderetningen FLR udgør i hvert punkt maksimalt 160 mm. Endvidere ligger hosliggende spidser 169 af modsatliggende udkragninger 165 maksimalt 100 mm adskilt fra hinanden.

Claims (21)

1. Indretning (1, 81, 91, 121, 141, 151) til dækning af en ekspansionsfuge (2) mellem to byggekomponenter (2a, 2b), der udviser mindst et ekspansionsbånd (2c), der i det mindste delvist tætner ekspansionsfugen (2), kendetegnet ved, at indretningen udviser to fugeprofiler (4, 84, 96, 126, 154) med kloformede udkragninger (7, 8, 104, 105, 147) til at holde ekspansionsbåndet (2c), hvor mindst et af fugeprofilerne (4, 84, 96, 126, 154) er udført i et stykke eller flere dele, hvor ekspansionsbåndet (2c) ved hjælp af fortykkelser er forankret formsluttende i fugeprofilerne, og fugeprofilerne (4, 84, 96, 126, 154) hver især med en ankerkonstruktion (3, 98, 102, 128, 132) kan fastgøres på den pågældende byggekomponent (2a, 2b), og fugeprofilerne (4, 84, 96, 126, 154) er udført bølgeformede i fugelængderetning (FLR) og tilpasset til hinanden i forløbet, hvor ved en udførelse i flere dele af mindst et fugeprofil (4, 84, 96, 126, 154) dette i det mindste delvist presses, valses og/eller bukkes bølgeformet med en varmformningsfremgangsmåde eller koldformningsfremgangsmåde, og ved en udførelse i et stykke af mindst et fugeprofil (4, 84, 96, 126, 154) dette fortrinsvis presses, valses og/eller bukkes bølgeformet med en varmformingsfrem-gangsmåde eller koldformningsfremgangsmåde.
2. Indretning ifølge krav 1, kendetegnet ved, at fugeprofilerne (4, 84, 96, 126, 154) er udført i det mindste delvist kragende ud over ekspansionsfugen (2).
3. Indretning ifølge et af de foregående krav, kendetegnet ved, at mindst et af fugeprofilerne (4, 84, 96, 126, 154) i vertikal retning (VR) slutter af opadtil i niveau med oversiden af den tilhørende byggekomponent (2a, 2b) eller vejbanebelægningen (5a).
4. Indretning ifølge et af de foregående krav, kendetegnet ved, at fugeprofilernes (4, 84, 96, 126, 154) bølgelængde (WL) maksimalt udgør 600 mm.
5. Indretning ifølge et af de foregående krav, kendetegnet ved, at fugeprofilernes (4, 84, 96, 126, 154) amplitude (A) udgør mellem 50 mm og 150 mm, fortrinsvis mellem 75 mm og 125 mm, yderligere foretrukket 100 mm.
6. Indretning ifølge krav 5, kendetegnet ved, at fugeprofilet (84) udviser en bølgeformet ribbe (86), hvorpå der er anbragt en bølgeformet dækplade (87).
7. Indretning ifølge et af de foregående krav, kendetegnet ved, at mindst et fugeprofil (4, 84, 96,126, 154) i tværsnit er udført F- eller Y-formet til at holde et ekspansionsbånd.
8. Indretning ifølge et af de foregående krav, kendetegnet ved, at de bølgeformede fugeprofiler (154) i topområdet (152) udviser bølgeformede udkragninger (153).
9. Indretning ifølge krav 8, kendetegnet ved, at de bølgeformede udkragningers (153) amplitude og bølgelængde er mindre end de bølgeformede fugeprofilers (154) amplitude og bølgelængde.
10. Indretning ifølge et af de foregående krav, kendetegnet ved, at ekspansionsbåndet (2c) er indknappet i fugeprofilerne (4, 84, 96, 126, 154).
11. Indretning ifølge et af de foregående krav, kendetegnet ved, at mindst et af fugeprofilerne (4, 84, 154) er sammensvejset med den tilknyttede ankerkonstruktion (3).
12. Indretning ifølge et af de foregående krav, kendetegnet ved, at mindst en ankerkonstruktion (3) udviser en/et på fugesiden bølgeformet ankerplade eller ankerprofil (11), hvorpå et af fugeprofilerne (4, 84, 154) er fastgjort.
13. Indretning ifølge krav 12, kendetegnet ved, at ankerprofilet (11) er T- eller L-formet i tværsnit.
14. Indretning ifølge et af de foregående krav, kendetegnet ved, at mindst et af fugeprofilerne via en bølgeformet udkragende ankerkonsol er fikse-ret på en ståltværdrager i en byggekomponent.
15. Indretning ifølge et af de foregående krav, kendetegnet ved, at der mellem fugeprofilerne (4, 84) er tilvejebragt en mellemliggende konstruktion (143), der udviser mindst et yderligere bølgeformet fugeprofil (145, 146).
16. Indretning ifølge krav 15, kendetegnet ved, at den mellemliggende konstruktion (143) er en centerdrager (144), der på de sider, der vender mod byggekomponenterne (2a, 2b), udviser bølgeformede fugeprofiler (145, 146).
17. Indretning ifølge et af de foregående krav, kendetegnet ved, at den øvre del af et fugeprofil, fortrinsvis op til en højde på 10 mm, er fremstillet af et korrosionsbestandigt materiale, fortrinsvis ædelstål.
18. Indretning (151) til dækning af en ekspansionsfuge mellem to byggekomponenter, der udviser mindst to fugeprofiler (154) til at holde et ekspansionsbånd (2c), der i det mindste delvist tætner ekspansionsfugen, og som hver især med en ankerkonstruktion (3) kan fastgøres på den pågældende byggekomponent, kendetegnet ved, at indretningen udviser fugeprofiler (154) i et stykke med kloformede udkragninger (8) til at holde ekspansionsbåndet (2c), hvor ekspansionsbåndet (2c) ved hjælp af fortykkelser er forankret formsluttende i fugeprofilerne (154), hvor fugeprofilerne (154) i forløbet følger en primærbølge, og der på fugeprofilerne (152) er anbragt dækplader (155), der udviser til hinanden tilpassede bølgeformede udkragninger (153), hvor konturen af de bølgeformede udkragninger (153) fremkommer af en addition af primærbølgen og en sekundærbølge.
19. Indretning ifølge et af de foregående krav, kendetegnet ved, at fugeprofilet (4, 84, 154) er fastgjort på et fastgørelsesben (12) i en ankerkonstruktion (3), hvor en yderkant (13) af fastgørelsesbenet (12) er tilpasset til fugeprofilets (8, 84) bølgeformede forløb.
20. Indretning ifølge krav 19, kendetegnet ved, at fastgørelsesbenet (12) i indbygget tilstand er orienteret i det væsentlige horisontalt.
21. Indretning ifølge krav 19 eller 20, kendetegnet ved, at fastgørelsesbenet (12) er en del af et T- eller L-formet ankerprofil (11) i ankerkonstruktionen.
DK10189679.3T 2009-11-11 2010-11-02 Indretninger til dækning af ekspansionsfuger DK2322719T3 (da)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE102009052751A DE102009052751A1 (de) 2009-11-11 2009-11-11 Vorrichtungen zur Überbrückung von Dehnfugen, Profilkonstruktion und Verfahren zur Herstellung von Fugenprofilen

Publications (1)

Publication Number Publication Date
DK2322719T3 true DK2322719T3 (da) 2015-10-26

Family

ID=43617876

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK10189679.3T DK2322719T3 (da) 2009-11-11 2010-11-02 Indretninger til dækning af ekspansionsfuger

Country Status (6)

Country Link
EP (1) EP2322719B1 (da)
DE (2) DE202009018663U1 (da)
DK (1) DK2322719T3 (da)
HU (1) HUE025997T2 (da)
PL (1) PL2322719T3 (da)
RU (1) RU2544186C2 (da)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN102587274B (zh) * 2012-02-27 2015-01-14 刘强 伸缩缝构件和桥梁伸缩缝装置和伸缩缝装置安装方法
DE202013001442U1 (de) 2013-02-15 2013-04-24 Schreiber Brücken Dehntechnik GmbH Überbrückung von Dehnfugen bei befahrbaren Bauwerken
AT15632U1 (de) * 2016-11-25 2018-03-15 Emsolpro Gmbh Verladerampe
DE102018112634A1 (de) * 2018-05-25 2019-11-28 HSD Industriebeläge GmbH Fugenprofil
DE202018102948U1 (de) 2018-05-25 2018-06-12 HSD Industriebeläge GmbH Fugenprofil
AU2021221674A1 (en) * 2021-08-25 2023-03-16 Illinois Tool Works Inc. Joint former apparatus

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1970553U (de) * 1964-08-25 1967-10-19 Margret Bahlo Buegelhaken.
SU580032A1 (ru) * 1975-11-24 1977-11-15 Магнитогорский Дважды Ордена Ленина И Ордена Трудового Красного Знамени Металлургический Комбинат Им.В.И.Ленина Способ гибки профилей с гофрами жесткости
SU620308A1 (ru) * 1976-04-12 1978-08-25 Магнитогорский Дважды Ордена Ленина И Ордена Трудового Красного Знамени Металлургический Комбинат Им.В.И.Ленина Способ изготовлени гофрированных листов
DE2943872A1 (de) * 1979-10-30 1981-05-14 Motonosuke Ashiya Hyogo Arai Dichtung fuer dehnungsfugen
SU1142195A1 (ru) * 1983-06-17 1985-02-28 Магнитогорский Дважды Ордена Ленина,Ордена Октябрьской Революции И Ордена Трудового Красного Знамени Металлургический Комбинат Им.В.И.Ленина Способ производства профилей высокой жесткости
DE3522884C1 (de) * 1985-06-26 1986-10-30 Gebr. Hennig Gmbh, 8045 Ismaning Teleskopabdeckung
DE3835603A1 (de) * 1988-10-19 1990-05-10 Kober Ag Vorrichtung zum ueberbruecken und abdichten von dehnungsfugen, insbesondere in fahrbahnen
RU2088355C1 (ru) * 1992-05-07 1997-08-27 Евгений Николаевич Чебурахин Способ изготовления гнутых гофрированных профилей
DE19637915C2 (de) * 1996-09-17 2001-03-01 Alfred Hartkorn Einknöpfprofilanordnung für eine Fugenüberbrückungskonstruktion
DE19705531C2 (de) 1997-02-13 2001-07-05 Maurer Friedrich Soehne Vorrichtung zur Überbrückung von Dehnfugen
DE10108907C2 (de) 2001-02-23 2003-07-17 Maurer Friedrich Soehne Einprofilige Überbrückungsvorrichtung und Verfahren zur Sanierung einer solchen

Also Published As

Publication number Publication date
RU2010145216A (ru) 2012-05-20
RU2544186C2 (ru) 2015-03-10
EP2322719A2 (de) 2011-05-18
PL2322719T3 (pl) 2016-02-29
DE102009052751A1 (de) 2011-05-26
DE202009018663U1 (de) 2012-07-16
HUE025997T2 (hu) 2016-05-30
EP2322719A3 (de) 2012-10-03
EP2322719B1 (de) 2015-07-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK2322719T3 (da) Indretninger til dækning af ekspansionsfuger
KR101053485B1 (ko) ㄷ자형 플레이트를 이용한 조립식 신축이음장치 및 이를 이용한 신설/보수 시공공법
US3713368A (en) Road joint seal and end dam construction
RU2006146012A (ru) Перекрывающее устройство
US20100065651A1 (en) Solid track comprising a concrete strip
KR101291810B1 (ko) 교량용 신축이음장치 및 그 시공방법
US3977802A (en) Expansion joint and seal
NL2003886C2 (nl) Met een voegovergang uitgeruste brug van een snelweg.
KR101607996B1 (ko) 블럭 아웃 깊이 낮춤 가능형 교량용 신축이음장치
KR102052963B1 (ko) 탄성 보강재를 이용한 신축이음 보수 공법
CN113931063A (zh) 一种防卡跨缝梳齿型桥梁伸缩装置
RU2460837C2 (ru) Монолитный путь на мосту для рельсовых транспортных средств
KR100736858B1 (ko) 배수관을 갖는 교량용 신축이음장치 및 그의 시공 방법
KR20080107567A (ko) 가설교량의 트러스구조
JP3631483B2 (ja) 道路橋用伸縮継手
KR100622008B1 (ko) 일체식 교대 교량의 합성구조
CN209854547U (zh) 无缝全橡胶桥梁伸缩缝装置
CN110195408B (zh) 桥梁伸缩缝防尘装置及其防尘减震装置
JP5738819B2 (ja) 止水構造
CN219260713U (zh) 一种伸缩缝结构
KR102047159B1 (ko) 횡단 레벨차 슬래브용 코너레벨강절재 및 이를 이용한 봉함재 설치공법
JP2007270570A (ja) 道路用継手
KR200398418Y1 (ko) 배수관을 갖는 교량용 신축이음장치
JP3789412B2 (ja) 道路橋の埋設型ジョイント用の埋設継手及び道路橋の埋設型ジョイント
CN216739243U (zh) 一种防卡跨缝梳齿型桥梁伸缩装置