DK169417B1 - Stald til husdyr, navnlig til svin - Google Patents

Stald til husdyr, navnlig til svin Download PDF

Info

Publication number
DK169417B1
DK169417B1 DK193489A DK193489A DK169417B1 DK 169417 B1 DK169417 B1 DK 169417B1 DK 193489 A DK193489 A DK 193489A DK 193489 A DK193489 A DK 193489A DK 169417 B1 DK169417 B1 DK 169417B1
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
box
air
sleeping
stable according
air duct
Prior art date
Application number
DK193489A
Other languages
English (en)
Other versions
DK193489A (da
DK193489D0 (da
Inventor
Helmut Bugl
Sen Josef Haeufele
Jun Josef Haeufele
Original Assignee
Helmut Bugl
Sen Josef Haeufele
Jun Josef Haeufele
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=6352574&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=DK169417(B1) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Helmut Bugl, Sen Josef Haeufele, Jun Josef Haeufele filed Critical Helmut Bugl
Publication of DK193489D0 publication Critical patent/DK193489D0/da
Publication of DK193489A publication Critical patent/DK193489A/da
Application granted granted Critical
Publication of DK169417B1 publication Critical patent/DK169417B1/da

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; CARE OF BIRDS, FISHES, INSECTS; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K1/00Housing animals; Equipment therefor
    • A01K1/0047Air-conditioning, e.g. ventilation, of animal housings
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; CARE OF BIRDS, FISHES, INSECTS; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K1/00Housing animals; Equipment therefor
    • A01K1/0041Rotary, round or circular animal barns
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; CARE OF BIRDS, FISHES, INSECTS; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K1/00Housing animals; Equipment therefor
    • A01K1/02Pigsties; Dog-kennels; Rabbit-hutches or the like

Description

i DK 169417 B1
Den foreliggende opfindelse angår en stald til husdyr, navnlig svin, hvori dyrene holdes enkeltvis eller flere sammen i sovebokse således, at de kun kan ligge ved siden af hinanden og overvejende i en, eventuelt også i modsat 5 retning, og hvori der kan være tilvejebragt tilførsels-, ventilerings- og/eller afgangs luftindretninger, gennem hvilke den mængde luft, som svarer til dyrenes behov, kan renses.
Til holdning af husdyr, især svin, i stalde tilstræbes det 10 at stille et staldsystem til disposition, som er så økonomisk som muligt.
I de ny staldsystemer anvendes der overvejende helspaltegulve, ved hvilke dyrenes ekskrementer går gennem spalten og ned i derunder værende opfangningsbeholdere. Følgelig 15 befinder dyrene sig permanent over deres ekskrementer, hvis lugte tilsvarende stiger opad, således at dyr med særligt godt udviklede lugteorganer, som f.eks. svin, ikke kan føle sig godt tilpas i sådanne omgivelser. Det er bevist, at dyrenes velbefindende og dermed vægtforøgelse forbedredes 20 betydeligt, når staldklimaet blev udformet optimalt.
Hertil kommer, at temperaturen i de hidtil kendte stalde hele døgnet, ja i hele opfedningsperioden, er næsten konstant. I den forbindelse blev der som den optimale lufttemperatur i staldene i almindelighed valgt temperaturer mel-25 lem 16 og 25°C. Denne konstante temperatur svarer dog ikke til levende væseners normale temperaturkrav.
Indåndingsluften skal til gengæld være væsentligt lavere under søvnen end den temperatur, der omgiver kroppen. I hvile- og sovetiden er den optimale indåndingstemperatur 10 30 til 20°C, medens den lufttemperatur, som omgiver kroppen, bør være ca. 30 til 36°C og derover ved optimal luftfugtighed. Det er derfor indlysende, at det at holde husdyr i DK 169417 B1 2 nyere staldsystemer med ens indåndings- og kropslufttemperatur ikke er gavnligt hverken for dyrenes sundhed eller øvrige velbefindende. Når indåndingslufttemperaturen passer, er temperaturen på den luft, som omgiver kroppen, for 5 lav, og energianvendelsen i kroppen fører til vægttab eller dårlig foderudnyttelse. Ved højere temperaturer, især af indåndingsluften, belastes dyrenes kredsløb derimod meget, hvilket fører til kredsløbsforstyrrelse ofte med dødelig udgang.
10 Der er derfor blevet udviklet staldsystemer, hvor man har forsøgt at forbedre klimaet i stalden ved hjælp af tilførsel af frisk luft og opvarmning. Herved stiger omkostningerne for at holde husdyr dog meget, således at rentabiliteten falder tilsvarende.
15 Fra vesttysk offentliggørelsesskrift nr. 3.310.595 kendes et luftsystem til forbedring af luftklimaet i svinestier. I disse svinestier adskilles indåndingsluften fra den øvrige luft. Indåndingsluften tilføres via frisklufttilførselsdyser i dyrenes indåndingsområde, idet luftadskillelsen sker 20 ved hjælp af en tværmembran (manchet), som omslutter dyrets hals. Derudover henføres hver enkelt frisklufttilførselsdyse til et udblæsningsrør for målrettet udføring af udåndingsluften. I svinestiens kropsluftdel er der tilvejebragt en varmluftsdyse med løbende tilførselsluft, ligeledes med 25 et højt energiforbrug, som bidrager til opdæmning af den luft, der omgiver kroppene, og til forhøjelse af disses temperatur (sengesystem). Den nødvendige manchetlignende skillevæg hæmmer dog dyrenes bevægelsesfrihed. Ved en yderligere udførelsesform af den kendte svinesti er der tilve-30 jebragt en fastgøringsanordning, hvortil dyret er bundet, og som også skal slutte tæt om dyrets krop. Derved er det ikke muligt for dyret at bevæge sig frit hverken inden for svinestien eller uden for denne.
DK 169417 B1 3
En stald til husdyr af den ovennævnte art kendes fra vesttysk offentliggørelsesskrift nr. 3.447.753. I denne stald har hver soveboks i det nedre område af den frontmur, som dyret normalt vender hovedet mod, en relativ lille åbning, 5 gennem hvilken soveboksen er forbundet med en indretning til tilførsel af indåndingsluft, en såkaldt åndedrætsboks. Denne åndedrætsboks er ligeledes en del af soveboksen og begge rum står altid i forbindelse med hinanden. Denne stald blev, hvad forsøg viste, ikke modtaget særligt godt 10 af dyrene. En grund hertil er, at den køligere indåndingsluft ikke blot breder sig i indåndingsområdet, men i hele soveboksens indvendige rum, således at der er fare for en for lav temperatur i soveboksen. En anden grund hertil er den ugunstige anordning af åndedrætsboksen henholdsvis af 15 den åbning, der forbinder åndedrætsboksen med soveboksen. Åbningen er, som allerede omtalt, anbragt i soveboksens frontmur, mod hvilken dyret sædvanligvis vender hovedet, og nærmere bestemt i det nedre område af denne frontmur. Derved skulle det liggende dyr være tilskyndet til at lægge 20 sit hoved i nærheden af denne åbning. For at rejse sig op må dyret dog atter bevæge sig baglæns for at komme fri af boksens frontmur, hvilket strider mod dyrets naturlige fremadbevægelse, når den rejser sig op. Endelig giver den kendte soveboks ikke dyret tilstrækkelig stor bevægelsesmu-25 lighed.
Den foreliggende opfindelse har til opgave at tilvejebringe en stald til husdyr, navnlig svin, hvor der på den ene side sikres adskillelse mellem den del, der omslutter dyrets krop, og hoved- og indåndingsområdet og på den anden side 30 alligevel opretholdes bevægelsesfrihed for dyret.
Opgaven løses ifølge opfindelsen ved, at stalden har en soveboks, hvis åbning er dækket af et enkelt eller flerdelt forhæng og er dimensioneret så stor, at dyret på eget initiativ kan bevæge sit hoved eller sin krop hen i et 35 område uden for soveboksen.
DK 169417 B1 4
Denne udformning, nemlig at forsyne soveboksen med en af et forhæng dækket åbning, har den store fordel, at der sikres en streng adskillelse mellem dyrets kropsområde og hoved-henholdsvis indåndingsområde. Denne adskillelse muliggør, 5 at temperaturen på den luft, som på den ene side omgiver dyrets krop og på den anden side dyrets hoved henholdvis næse, altid uafhængigt af hinanden kan afstemmes efter hinanden alt efter dyrets behov. På den ene side sikres en god foderudnyttelse og en god kvalitet af det opdrættede 10 dyrs kød på grund af den passende tempererede indåndingsluft, og på den anden side kan luftrummet i den fra indåndingsområdet adskilt holdte boks, hvori dyrets krop ligger, når det sover eller hviler, holdes så lille som muligt og nødvendigt i boksen, hvorved der enten ved af hjælp af 15 dyrets egen kropsvarme eller ved kun ringe energiforbrug frembringes en optimal temperatur for dyret (sengesystem).
Åbningen i soveboksen sikrer desuden, at dyrene uhindret kan gå ind og ud, og at de under søvnen eller hvilen kan lægge hovedet ud i det fri. Derved har dyrene den ønskede 20 bevægelsesfrihed.
Ved systemet ifølge opfindelsen anvendes der fortrinsvis fire forskellige størrelser sovebokse under opdrætningspe-rioden, f.eks. til pattegrise og opdrætningsgrise, til fedning og avl. I den mindste soveboks opholder grisene 25 sig, indtil de når en vægt af ca. 10 kg; indtil 30 kg. anbringes grisene i den mellemstore soveboks, medens der, indtil de når en vægt på 100 kg. eller mere, anvendes den største boks.
Der kan være tilvejebragt mere end en åbning i soveboksen, 30 således at svinene efter frit valg kan ligge med hovedet til den ene eller den anden side. Kroppen ligger samtidig altid i soveboksen og hovedet i det fri med en passende tempereret indåndings- og hovedluft.
DK 169417 B1 5
Ifølge en anden videreudvikling af opfindelsen dannes der gennem soveboksen et selvstændigt kropsområde, hvori der frembringes en varm, trækfri luft, som jævnt omgiver dyrets krop, og som anvendes til ventilering. På denne måde er 5 dyrets krop altid omgivet af varm ventileringsluft i soveboksen, medens det kan lægge hovedet udenfor via forhænget.
Ventileringen kan føres således, at der overalt i soveboksen kan opnås de samme temperaturer. På grund af, at luftrummet i boksen omkring dyret kun holdes så stort som 10 nødvendigt, kan den optimale omgivende temperatur for dyrets krop holdes med et meget lavt energiforbrug. Tilførselsluf trørets åbninger kan være formet som slidser, huller eller lignende, alt efter med hvilke lufthastigheder og luftmængder der køres. Da der i soveboksen kun føres venti-15 leringsluft ind, opnås der den yderligere fordel, at luften er meget tør. Derved er varmen meget behagelig, og der kan ikke udvikle sig nogen bakterier i soveboksen.
For yderligere at opfylde dyrets behov må der ikke opstå træk i soveboksen. I soveboksen anvendes der derfor ikke 20 varm- eller friskluftstilførsel, men derimod, som allerede nævnt, kun ventileringsluft. Dette fører til et lavt energiforbrug, og der er næsten intet varmetab, fordi åbningerne af dækket af forhæng.
Ifølge en yderligere videreudvikling af opfindelsen er 25 soveboksens gulv samt sidevægge og afdækning varmeisoleret. Derved opstår der højst et lille varmetab gennem soveboksens vægge, og dermed er energiforbruget lavt.
Boksens afdækning kan yderligere være inddelt en eller flere gange og have en eller flere klapper, som kan åbnes.
30 Ifølge en anden videreudvikling af opfindelsen kan afdækningen alt efter dyrenes behov åbnes eller lukkes manuelt eller automatisk. Desuden kan soveboksen også være forsynet DK 169417 B1 6 med en facade med en klap, som nemt kan åbnes og lukkes. Disse anordninger letter adgangen til soveboksens indre for f.eks. at kunne lægge nyfødte grise ind i boksen eller at besigtige soveboksen indre.
5 Ifølge opfindelsen kan soveboksen være forsynet med en blød liggeflade for at forhøje dyrenes komfort i soveboksen endnu mere.
Ifølge en anden videreudvikling af opfindelsen kan det for åbningen dækkende forhæng bestå af lameller, som er anbragt 10 ved siden af hinanden og/eller bag hinanden. Samtlige lameller er bevægelige for at give dyrene mulighed for at gå ind og ud samt flytte hovedet ind i indåndingsområdet under søvnen eller hvilen. Forhænget er dannet således, at der, når dyrene ligger ned med hovedet i det fri, går mindst 15 mulig varme tabt samt således, at der næsten ikke når noget køligere luft ind i det varme kropsområde. Forhænget kan efter frit valg have forskellig højde, og de enkelte lameller kan have forskellig bredde. F.eks. kan lamellerne være breddere i forhængets øvre område og smallere i forhængets 20 nedre område. Ifølge en yderligere udførelsesform kan forhænget være i flere lag. Ved udførelsen af f.eks. to bag hinanden anbragte forhæng har det ene forhæng breddere lameller i det øvre område af soveboksens åbning, og det andet forhæng har smallere lameller i det nedre område af 25 åbningen. Det andet forhæng kan også overlappe det første forhæng og være anbragt uden over det første forhæng. Når dyrene f.eks. ligger med hovedet i det fri, hænger de bredde øvre lameller vertikalt. Hovedet befinder sig mellem de mindre, længere lameller, som slutter tæt om hovedet for 30 hindre varmetab fra kropsområdet.
Ifølge en anden videreudvikling af opfindelsen er ventileringssystemet for driften af en enkelt boks eller flere bokse lagt sammen, idet der, når flere sovebokse drives DK 169417 B1 7 sammen, indsættes et centralapparat til luftrensningen. Derudover kan der til styringen af ventileringen, især til flere bokse, tilvejebringes en enkel, med håndkraft betjen-bar klap i tilførsels- og afgangsluftrøret eller en automa-5 tisk relæteknik.
Hvis ønsket kan soveboksen også drives uden ventilering. Den nødvendige varme til svinene kan ligeledes frembringes med infrarøde lamper, stråleovne, varmluft, gulvvarme og andre varmekilder. Varmefordelingen i soveboksen er så dog 10 ikke så jævn som med varm ventileringsluft. Den klare adskillelse i et varmt boksområde og et køligt hovedområde med kold henholdsvis for indåndingsluften tempereret luft sikres desuden heller ikke her.
Stalden kan ifølge en anden videreudvikling af opfindelsen 15 være således udstyret, at soveboksene, eventuelt i forskellige længder, er anbragt enkeltvis, i cirkelform eller i række ved siden af eller bag hinanden. Den cirkelformede stald er især fordelagtig ved svin, da dyrets i det fri værende hoved i så fald kommer til at ligge i midten af 20 soveboksenes cirkelanordning, og hovederne ikke har brug for så meget plads som kroppene.
I alle tilfælde skal man altid sørge for, at der i soveboksen altid kun stilles så meget plads til rådighed, som størrelsen af det pågældende dyr nødvendiggør, for at nå de 25 med den foreliggende opfindelse tilstræbte resultater. Både soveboksens længde og bredde skal således tilpasses de pågældende dyrs behov. I denne forbindelse kan boksens sidevægge og afdækning tilpasses dyrenes størrelser f.eks. gennem trinløs forskydning. Ved hjælp af sådanne ændringer 30 i dimensionerne kan det enkelte dyrs behov opfyldes. Samtidig skal det sikres, at hvert enkelt dyr får sin egen plads således, at kroppen kan ligge i soveboksens varme del og hovedet i det fri, dvs. uden for det varme område. Det er DK 169417 B1 8 ikke fornuftigt, at dyrene ligger direkte bag hinanden, fordi hovedet ville komme til at ligge i det varme område, og indåndingsluften ville ligeledes være varm. Ved mindre dyr skal kun et mindre soveområde være tempereret og kun 5 ved større dyr et større rum, hvis dyrene ikke sættes ind i en anden stald.
Til ventilering af stalden uden for soveboksene tilføres der ifølge et princip ifølge opfindelsen over en bredere front frisk luft, således at dyret kan stikke sin næse 10 gennem åbningen et eller andet sted i soveboksen udadtil, hvor der overalt findes frisk indåndingsluft.
Til regulering af ventileringen henholdsvis ind- og/eller udåndings- eller hovedluften uden for soveboksen kan stalden ifølge en anden videreudvikling af opfindelsen forsynes 15 med forskelligt konstruerede indretninger, i det følgende kort kaldes åndedrætsbokse.
Ved tilstødende sovebokse strækker en sådan åndedrætsboks sig kanalformet langs boksene, dvs. at der for disse bokse er en fælles indretning.
20 Indåndingsområdet kan være henført til soveboksen i form af mindst en åndedrætsboks. Ifølge en variant kan åndedrætsboksene være anbragt neden for indåndingsområdet og være forsynet med en luftgennemtrængelig afdækning. Ifølge en yderligere udformningsvariant af åndedrætsboksene kan der i 25 disse være tilvejebragt mindst en afgangs luftkanal og/eller en tilførselsluftkanal. I disse åndedrætsbokse kan afgangs-og tilførselsluftkanalen i det væsentlige være tilvejebragt ved siden af hinanden, idet afgangs luftkanal en er anbragt i en mindre afstand fra soveboksens åbning end tilførsels-30 luftkanalen. Det er ligeledes en fordel, når afgangsluftkanalen står i forbindelse med en sidekanal og/eller en gulvkanal. På denne måde kan det f.eks. hindres, at der ved DK 169417 B1 9 udsugning af åndedræts luften langs afgangs luftkanal en ikke dannes træk over afdækningen, når åndedræts luften ud over afgangsluftkanalen også trækkes væk i de mod afgangsluftkanalen åbnede, men ellers lukkede side- og gulvkanaler. Som 5 en videre udformning af staldens indåndingsområde kan der oven over åndedrætsboksen tilvejebringes et prel blik til omledning af tilførsel s luften for at forbedre luftstrømforholdene i indåndingsområdet yderligere.
Ifølge en anden udførelsesform af opfindelsen kan der oven 10 over indåndingsområdet anbringes en åndedrætsboks, som er luftgennemtrængelig nedad. I denne åndedrætsboks kan tilførsel si uf tkanal en være anbragt i nærheden af åbningen og afgangsluftkanalen på den fra åbningen bortvendte side af tilførsel s luftkanal en. En sådan åndedrætsboks kan desuden 15 være således udformet, at der mellem åbningen og tilførsel s luf tkanal en er tilvejebragt en luftkanal til hovedet for at tilføre hovedet tempereret luft.
Ifølge en anden udførelsesform af opfindelsen kan der tilvejebringes en åndedrætsboks med en tilførselsluftkanal 20 oven over indåndingsområdet og en yderligere åndedrætsboks med en afgangsluftkanal neden under indåndingsområdet. Denne tilførselsluftkanals underside kan være udformet som udløb for tilførselsluften således, at tilførselsluften strømmer nedad langs forhænget. Desuden kan der ved denne 25 tilførselsluftkanals luftudløbsunderside være tilvejebragt mindre luftudløbsslidser, huller, udboringer eller lignende. Det er en fordel, hvis slidsen er så bred, at luftstrømningen er 1aminar.
Om dagen kan temperaturen på ventileringsluften, f.eks.
30 mellem klokken ca. 8 og 11, hvor svinene er meget aktive, ligeledes sænkes for at spare energi (holde strømforbruget lavt).
DK 169417 B1 10
Ifølge en videreudvikling af opfindelsen kan der i en stald med mange sovebokse tilføres frisk luft fra staldloftet til alle soveboksenes indåndingsområder, og afgangs luften kan føres væk gennem afgangs luftkanaler, som findes i ånde-5 drætsbokse under gulvet.
Endelig kan temperaturen på venti lerings luften i sovebokse-ne under opdrætningen af dyrene tilpasses dyrenes behov. Temperaturen sænkes i den forbindelse trinvis for f.eks. under de første faser af opdrætningen at vænne nyfødte 10 grise til de lavere temperaturer udenfor.
Opfindelsen skal i det følgende forklares nærmere under henvisning til tegningen, på hvilken fig. 1 i perspektiv viser en soveboks ifølge opfindelsen, fig. 2 i perspektiv viser en anden udførelsesform af sove-15 boksen ifølge fig. 1, fig. 3 skematisk og i perspektiv viser to over for hinanden liggende sovebokse, som er anbragt ud til et åndedrætsområde, fig. 4 skematisk og i perspektiv viser en udførelsesform 20 af det af lameller bestående forhæng, fig. 5 skematisk og i perspektiv viser en med en åndedrætsboks forsynet stald, fig. 6 skematisk og i perspektiv viser en med en åndedrætsboks forsynet stald, idet åndedrætsboksen har 25 en tilførsels-, afgangs- og hovedluttkanal, fig. 7 skematisk og i perspektiv viser en stald ifølge fig. 5, hvis åndedrætsboks er forsynet med et prel-blik, fig. 8 skematisk og i perspektiv viser en med åndedræts-30 bokse forsynet stald, idet der er tilvejebragt en åndedrætsboks med en tilførselsluftkanal oven over indåndingsområdet og en yderligere åndedrætsboks med en afgangsluftkanal neden under indåndingsområdet, DK 169417 B1 11 fig. 9 viser et skematisk tværsnit af en stald, ved hvilken frisklufttilførslen er således reguleret, at al staldluften føres mellem soveboksene som frisk indåndingsluft og føres væk gennem en udsugning un-5 der gulvet, og fig. 10 set ovenfra viser en cirkelrund stald bestående af flere sovebokse.
I fig. 1 ses en udførelsesform af en soveboks i en stald ifølge opfindelsen. Soveboksen består af et gulv 1, en 10 inddelt og opklappelig afdækning 2, sidevægge 3 og en klap 6, som er tilvejebragt ved soveboksens frontside og er nem at åbne og lukke. For at hindre varmetab kan strukturelementerne 1, 2, 3 og 6 være isolerede byggedele. Denne soveboks har desuden mindst en åbning 4, som er dækket af 15 et enkelt eller flerdelt forhæng 5. For cirkulation af varm ventileringsluft er soveboksen forsynet med et luftindsugningsrør 7. Varm luft suges ind gennem en varmeanordning og blæses gennem luftindsugningsrøret ud 7 i kropsområdet.
I fig. 2 ses en anden udførelsesform af den i fig. 1 viste 20 soveboks. Denne soveboks har et luftindsugningsrør 7 og et afgangsluftrør 21, gennem hvilke ventileringsluft sendes i dyrets kropsområde. Luftindsugningsrøret 7 og afgangsluftrøret 21 er forsynet med en enkelt klap 8, som kan reguleres manuelt eller med en automatisk relæteknik. Soveboksens 25 åbning 4 lukkes med et enkelt bræt 9.
Fig. 3 viser en stald med sovebokse ifølge fig. 1 eller 2, der ligger over for hinanden, og et indåndingsområde, hvortil indåndingsluften føres gennem et tilførselsluftrør 22.
De viste åbninger 4 i væggene 23 og 24 kan være forsynet 30 med af lameller bestående forhæng 5, så dyrene kan gå ind og ud.
DK 169417 B1 12 I fig. 4 vises et af flerdelte, forskelligt høje og bredde lameller bestående forhæng 5. Når dyret ligger ned, hænger de kortere og breddere lameller 25 vertikalt oven over dyrets hoved, medens hovedet befinder sig mellem de smalle-5 re og lange lameller 26, som slutter tæt om hovedet. Dermed sikres det, at der undgås tab af varm luft gennem forhænget 5.
I fig. 5 ses en indretning til regulering af den luft, der omgiver dyrets henholdsvis svinets hovedområde, i det 10 følgende kort kaldet åndedrætsboks. Åndedrætsboksen 10 har en tilførsel 11 til den rensede tilførselsluft henholdsvis indåndingsluft samt en afgangs luftkanal 34 til udsugning af den fra dyret udpustede åndedrætsluft. Denne åndedrætsboks 10 er ved sin overside forsynet med en luftgennemtrængelig 15 afdækning 35.
Fig. 6 viser en anden udførelsesform af en åndedrætsboks 12. Boksen har ved sin overside en tilførsel 13 til indåndingsluften, en afgangsluftkanal 14, gennem hvilken afgangen af den af dyret forbrugte luft finder sted, samt en 20 hovediuftkanal 15, gennem hvilken tilførslen af hovedluft finder sted.
I fig. 7 ses en stald med en åndedrætsbok ifølge fig. 5, hvor åndedrætsboksen 10 er forsynet med en prelplade 20. Ved hjælp af denne prelplade 20 omledes tiIførselsluften 25 11, og afgangsluften kan, som det fremgår af fig. 7, bedre suges ud.
I fig. 8 ses en åndedrætsboks 32 oven over indåndingsområdet. Indåndingsluften føres via en tilførselsluftkanal 37 oppe fra med coandaeffekt langs lamellerne nedad over dyre-30 nes hoveder og næser for at blive ført væk gennem en med en afgangsluftkanal 36 forsynet åndedrætsboks 38. Desuden er der oven over indåndingsområdet anbragt en åndedrætsboks 33, som f.eks. har en ved undersiden af tilførselsluftkanalen 37 tilvejebragt smal slids 39.
DK 169417 B1 13 Åndedrætsboksenes luftudløbsåbninger kan i øvrigt udformes frit efter de behov, der er for lufttilførsel.
I fig. 9 ses en stald med mange sovebokse. Stalden har ved staldloftet en frisklufttilførsel, gennem hvilken al stald-5 luften føres som friskluft mellem soveboksene henholdsvis ind i soveområderne over dyrenes hoveder og næser for derpå at blive ført væk ved hjælp af udsugning 40 under gulvet. Frisklufttilførslen kan f.eks. ske via et i og for sig kendt dyseloft med ensartet fordeling af luften over alle 10 soveboksene.
I fig. 10 ses en stald, som består af flere sovebokse i en cirkelform. Den er særligt egnet til svin. Svinenes bredde kroppe er anbragt i staldens kropsområde 27, og svinene har stukket hovederne gennem en med et lamelforhæng dækket 15 åbning i staldens indervæg 28 ind i indåndingsområdet 29, hvortil der føres frisk indåndingsluft gennem et tilførselsluftrør 30. Svinet kan gå ind i og ud af boksen gennem en med et lamel forhæng dækket åbning i ydervæggen 31.

Claims (25)

1. Stald til husdyr, navnlig svin, hvori dyrene holdes enkeltvis eller flere sammen i sovebokse således, at de kun kan ligge ved siden af hinanden og overvejende i en, even-5 tuelt også i modsat retning, hvori der kan være tilvejebragt tilførsels-, ventilerings- og/eller afgangsiuftind-retninger, gennem hvilke den mængde luft, som svarer til dyrenes behov, kan renses, og hvori hver soveboks ved mindst en side er forsynet med en åbning, gennem hvilken 10 dyret kan bevæge sig i det mindste delvis ud af soveboksen, kendetegnet ved, at åbningen (4) er dækket af et enkelt eller flerdelt forhæng (5) og er dimensioneret så stor, at dyret på eget initiativ kan bevæge sit hoved eller sin krop hen i et område uden for soveboksen.
2. Stald ifølge krav 1, kendetegnet ved, at soveboksen, som omslutter dyrets krop, er udformet adskilt fra indåndingsområdet.
3. Stald ifølge krav 2, kendetegnet ved, at der i soveboksen frembringes en trækfri luft, som omgiver 20 dyrets krop i det væsentlige jævnt, og som anvendes som ventileringsluft.
4. Stald ifølge krav 1, kendetegnet ved, at soveboksens bund (1) samt sidevægge (3) og afdækning (2) er varmeisolerede.
5. Stald ifølge krav 1, kendetegnet ved, at soveboksen yderligere er forsynet med en blød liggeflade.
6. Stald ifølge krav 4, kendetegnet ved, at afdækningen (2) alt efter dyrenes behov kan åbnes eller lukkes manuelt eller automatisk. DK 169417 B1 15
7. Stald ifølge krav 1, kendetegnet ved, at forhænget (5) består af ved siden af hinanden og fortrinsvis yderligere bag hinanden anbragte lameller.
8. Stald ifølge krav 7, kendetegn et ved, at 5 der i forhængets (5) øvre område er anbragt breddere lameller (25) og i forhængets (5) nedre område smallere lameller (26).
9. Stald ifølge krav 3, kendetegnet ved, at ventileringssystemet til driften af en enkelt boks eller 10 flere bokse er lagt sammen, idet der er tilvejebragt et central apparat til luftrensningen, når flere bokse drives sammen.
10. Stald ifølge krav 3, kendetegnet ved, at der til styringen af ventileringen, især til flere 15 bokse, er tilvejebragt en enkelt med håndkraft betjenbar klap (8) i tilførsels- og afgangs luftrøret (7 og 21) eller en automatisk relæteknik.
11. Stald ifølge krav 1, kendetegnet ved, at soveboksen er udstyret med en varmekilde, såsom infrarø- 20 de lamper, stråleovne, varmluft, gulvvarme eller lign.
12. Stald ifølge krav 1, kendetegnet ved, at sidevæggene (3) og afdækningen (2) kan tilpasses dyrenes størrelsesforhold.
13. Stald ifølge krav 1, kendetegnet ved, 25 at der kan tilvejebringes so vebokse af forskellig størrelse til pattegrise og opdrætningsgrise, til fedning og avl, hvori dyrene flyttes rundt i overensstemmelse med deres størrelse. DK 169417 B1 16
14. Stald ifølge krav 1, kendetegnet ved, at soveboksene står enkeltvis, eller at flere sovebokse, eventuelt i forskellige længder, er anbragt i cirkel form eller i række ved siden af eller bag hinanden.
15. Stald ifølge krav 1-14, kendetegnet ved, at der er tilvejebragt mindst en indretning (10; 12; 32; 33 eller 38) for tilførsel og styring af ind- og/eller udåndingsluften for det enkelte dyr, hvilken indretning uden for soveboksen er henført til dyrets indåndingsområde 10 (åndedrætsboks).
16. Stald ifølge krav 15, kendetegnet ved, at der i åndedrætsboksen (10, 12, 32, 33 eller 38) er tilvejebragt mindst en tilførselsluftkanal (11; 13; 37) og/eller mindst en afgangsluftkanal (14; 34; 36).
17. Stald ifølge krav 15 og 16, kendetegnet ved, at åndedrætsboksen (10) er anbragt neden under indåndingsområdet og forsynet med en luftgennemtrængelig afdækning (35).
18. Stald ifølge krav 17, kendetegnet ved, 20 at afgangs luftkanal en (34) og tilførsel s luftkanal en (11) i åndedrætsboksen (10) i det væsentlige er anbragt ved siden af hinanden, idet afgangsluftkanalen (34) er anbragt i en mindre afstand fra soveboksens åbning (4) end tilførselsluf tkanal en (11).
19. Stald ifølge krav 18, kendetegnet ved, at afgangsluftkanalen (34) står i forbindelse med en sidekanal og/eller en bundkanal.
20. Stald ifølge krav 17, kendetegnet ved, at der oven over åndedrætsboksen er tilvejebragt en prel-30 plade (20) til omledning af tilførsel s luften. DK 169417 B1 17
21. Stald ifølge krav 15 og 16, kendetegnet ved, at åndedrætsboksen (12) er anbragt oven over indåndingsområdet og er luftgennemtrængelig nedad.
22. Stald ifølge krav 21, kendetegnet ved, 5 at tilførsel s luftkanal en (13) er anbragt i nærheden af åbningen (4) og afgangs luftkanal en (14) på den fra åbningen (4) bortvendte side af tilførselsluftkanalen (13).
23. Stald ifølge krav 22, kendetegnet ved, at der mellem åbningen (4) og tilførselsluftkanalen (13) er 10 tilvejebragt en hovedluftkanal (15) til tilførsel af tempereret hovedluft.
24. Stald ifølge krav 15, kendetegnet ved, at der oven over indåndingsområdet er tilvejebragt en åndedrætsboks (32; 33) med en tilførselsluftkanal (37) og neden 15 under indåndingsområdet en yderligere åndedrætsboks (38) med en afgangsluftkanal (36).
25. Stald ifølge et af kravene 1-14, kendetegnet ved, at friskluften til soveboksene i en stald med mange so vebokse føres til indåndingsområderne fra stal dl of- 20 tet og føres bort gennem en udsugning (40) under gulvet.
DK193489A 1988-04-21 1989-04-20 Stald til husdyr, navnlig til svin DK169417B1 (da)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3813471 1988-04-21
DE3813471A DE3813471A1 (de) 1988-04-21 1988-04-21 Anordnung zur haltung von vieh

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK193489D0 DK193489D0 (da) 1989-04-20
DK193489A DK193489A (da) 1989-10-22
DK169417B1 true DK169417B1 (da) 1994-10-31

Family

ID=6352574

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK193489A DK169417B1 (da) 1988-04-21 1989-04-20 Stald til husdyr, navnlig til svin

Country Status (18)

Country Link
US (1) US5107792A (da)
EP (1) EP0338580B2 (da)
JP (1) JPH0722472B2 (da)
CN (1) CN1032181C (da)
AT (1) ATE108609T1 (da)
BR (1) BR8901898A (da)
CA (1) CA1316051C (da)
DD (1) DD283756A5 (da)
DE (2) DE3813471A1 (da)
DK (1) DK169417B1 (da)
ES (1) ES2061766T3 (da)
HU (1) HU207638B (da)
IE (1) IE63677B1 (da)
MX (1) MX174241B (da)
PL (1) PL156361B1 (da)
SU (1) SU1748626A3 (da)
UA (1) UA13318A (da)
YU (1) YU82289A (da)

Families Citing this family (24)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH683138A5 (de) * 1992-08-24 1994-01-31 Beat Stadelmann Mastschweinestall.
DE19519185C2 (de) * 1995-05-24 1999-02-18 Isidor Gloning Tierschutzhütte
EP0742999B1 (de) * 1995-05-15 1998-07-01 Isidor Gloning Tierschutzhütte
US5950565A (en) * 1995-09-22 1999-09-14 Guyot; Jean Noel Animal husbandry containment apparatus
DE19645264A1 (de) * 1996-11-02 1998-05-07 Hermann Dorth Fütterungseinheit für Pferde
US8973533B2 (en) * 2011-10-03 2015-03-10 L. T. Hampel Corp. Livestock confinement pen with wall panel having divided opening
EP1593304A1 (de) * 2004-05-03 2005-11-09 Hertach & Partner (Paul Hertach, Res Hertach, Roli Hertach) Abferkelbucht
DE102005028851B4 (de) * 2005-06-22 2009-02-12 Volker Herrmann Abferkelkiste für eine Abferkelbucht
MX2009003381A (es) * 2006-09-29 2009-04-09 Delaval Holding Ab Metodo y sistema de control para disminuir la carga termica en animales.
US8800497B2 (en) * 2008-02-25 2014-08-12 Hatchtech Group B.V. Use of a cyclone separator and climate chamber for hatching eggs and/or keeping poultry
DE202008018466U1 (de) 2008-10-28 2014-10-15 Eberhard Blaffert Vorrichtung zur Beheizung von Aufenthalsbereichen für Tiere als Intensivstrahlungselement
DE102008053498A1 (de) 2008-10-28 2010-05-06 Eberhard Blaffert Vorrichtung zur Beheizung von Aufenthaltsbereichen für Tiere als Intensivstrahlungselement
DK2760280T3 (da) * 2011-09-26 2018-01-15 Future Farming Aps Varmelampe
CH705282B1 (de) * 2011-11-30 2013-01-31 Ueli Koller Vorhanganordnung für einen Ferkelkasten.
CN102511263A (zh) * 2011-12-01 2012-06-27 江苏绿苑园林建设有限公司 金叶过路黄种茎直播成坪方法
CN103181332A (zh) * 2013-04-12 2013-07-03 池上剑 一种母猪分娩栏
CN103960039B (zh) * 2014-05-29 2016-01-20 夏德君 一种无土草皮栽培方法
CN104221891A (zh) * 2014-08-27 2014-12-24 济南笨八戒食品有限公司 猪只采精、换圈、人工辅助配种用多功能架
CN108605791A (zh) * 2016-11-29 2018-10-02 丹阳市金土地景观苗木专业合作社 一种菊花专用培养土
US11178846B2 (en) * 2017-07-21 2021-11-23 Enviro-Max, Inc. Environmental control apparatus for animal housing facilities
US11122769B1 (en) * 2017-08-25 2021-09-21 Tazwa Brown Dog kennel
CN109511509B (zh) * 2018-04-13 2021-06-29 四川格睿园林科技有限公司 一种草坪快速繁殖的培育方法
CN110663460A (zh) * 2019-09-23 2020-01-10 常德市西湖区三江园林建设有限公司 一种禽料、鱼料草场优良粗纤维类草种的培植方法
CN112470940B (zh) * 2020-10-15 2023-03-31 浙江理工大学 一种实验动物房用低阻节能空调装置

Family Cites Families (26)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2560661A (en) * 1949-01-24 1951-07-17 Charles E Poovey Kennel closure
US2956539A (en) * 1958-03-31 1960-10-18 Henry W Boening Hen nest
US3159139A (en) * 1961-10-30 1964-12-01 John M Haggard Livestock apparatus
US3239599A (en) * 1963-04-30 1966-03-08 Ohio Brass Co Unitary connector for cables and transformers
US3338213A (en) * 1966-04-25 1967-08-29 Reynolds Marlyn Ward Farrowing shelter
US3464388A (en) * 1967-03-06 1969-09-02 Rodney W Stout Gnotobiotic systems
CH488370A (de) 1968-03-01 1970-03-31 Schwegler Hans Wärmeplatte und ihre Verwendung als Bodenplatte in einem Ferkelstall
US3962993A (en) * 1975-02-21 1976-06-15 Dattilo Donald P Temperature controlled animal house
US3991717A (en) * 1975-12-04 1976-11-16 Robert Royce Buchanan Kennel, circular facility
US4036177A (en) * 1976-02-13 1977-07-19 Unifab Corporation Bio-test cage and support therefor
US4205627A (en) * 1978-01-10 1980-06-03 Buchanan Robert R Animal cage
US4343304A (en) * 1980-07-17 1982-08-10 Hickmann Horst R Veterinary inhalation therapy apparatus
US4334501A (en) * 1980-07-21 1982-06-15 Mcdaniel Diana G Animal shelter and feed dispenser
AU7945082A (en) 1981-01-14 1982-07-22 Bp Nutrition (Uk) Limited Pig rearing unit and method
US4348986A (en) * 1981-03-05 1982-09-14 Marrs James H Farrowing pens
DE3310595A1 (de) * 1983-03-23 1984-09-27 Helmut Dipl.-agr.-Ing. 7407 Rottenburg Bugl Anordnung zur haltung von vieh, wie schweine, rinder, gefluegel, kaninchen, sowie viehaufnahme-behaelter zur anwendung in dieser anordnung
DD217405A1 (de) 1983-05-31 1985-01-16 Univ Dresden Tech Ferkelkiste
DE3403930A1 (de) 1984-02-04 1985-08-14 Ewald 4425 Billerbeck Leopold Schweinekoben fuer die ferkelaufzucht
US4528941A (en) * 1984-05-07 1985-07-16 Spengler Charles W Free-standing environmental chambers supported by plenum
GB2165373B (en) 1984-10-09 1987-10-14 Christopher Alan Knock A louvre panel unit
DE3447752C1 (de) 1984-12-21 1986-05-22 Helmut Dipl.-agr.-Ing. 7407 Rottenburg Bugl Einrichtung zum Einatmen von Frischluft für Tiere in Stallhaltung
DE3447753A1 (de) * 1984-12-21 1986-06-26 Helmut Dipl.-agr.-Ing. 7407 Rottenburg Bugl Anordnung zur haltung von vieh, wie schweine, rinder, gefluegel usw.
US4696257A (en) * 1985-08-30 1987-09-29 John F. Neary Self drying pet litter box
US4690100A (en) * 1985-10-22 1987-09-01 Thoren Caging Systems, Inc. Ventilated animal housing and service system with cage filter covers
DD244488A1 (de) 1985-12-20 1987-04-08 Bauakademie Ddr Beheizbares ferkelnest
US4729343A (en) * 1986-12-22 1988-03-08 Lydia Evans Sleeping quarters for pets

Also Published As

Publication number Publication date
BR8901898A (pt) 1989-11-28
EP0338580B2 (de) 2001-01-03
EP0338580B1 (de) 1994-07-20
JPH01312946A (ja) 1989-12-18
JPH0722472B2 (ja) 1995-03-15
MX174241B (es) 1994-05-02
CA1316051C (en) 1993-04-13
ES2061766T3 (es) 1994-12-16
SU1748626A3 (ru) 1992-07-15
US5107792A (en) 1992-04-28
EP0338580A2 (de) 1989-10-25
ATE108609T1 (de) 1994-08-15
CN1037820A (zh) 1989-12-13
DK193489A (da) 1989-10-22
DD283756A5 (de) 1990-10-24
DE3813471C2 (da) 1990-01-18
HU207638B (en) 1993-05-28
EP0338580A3 (de) 1991-09-18
DE3813471A1 (de) 1989-11-02
DE58908060D1 (de) 1994-08-25
IE891305L (en) 1989-10-21
IE63677B1 (en) 1995-05-31
UA13318A (uk) 1997-02-28
YU82289A (en) 1991-06-30
CN1032181C (zh) 1996-07-03
HUT51096A (en) 1990-04-28
DK193489D0 (da) 1989-04-20
PL156361B1 (en) 1992-03-31
PL279016A1 (en) 1989-12-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK169417B1 (da) Stald til husdyr, navnlig til svin
US6491580B2 (en) Individual room duct and ventilation system for livestock production building
RU2268633C2 (ru) Кровать
US5123595A (en) Method and apparatus for heating and ventilating a poultry house
JPWO2019088228A1 (ja) 環境指数ユニットおよび家畜舎システム
US5915620A (en) Apparatus for heating and ventilating a farm enclosure
KR100693071B1 (ko) 분만사의 환기시스템
KR20090087271A (ko) 돈사의 환기시스템
US6926664B2 (en) Hoodless incubator
KR20080027467A (ko) 취침시스템
JPH0779592B2 (ja) 鶏 舎
KR20040019412A (ko) 이유기의 가축 사육을 위한 축사
NL1026448C2 (nl) Dierenverblijf en werkwijze voor het verversen van een in een dergelijk dierenverblijf aanwezige atmosfeer.
CN209359261U (zh) 一种畜牧兽医用幼崽保温箱
CN220326480U (zh) 一种牛养殖用牛舍通风装置
EP0058030A2 (en) An improved rearing unit
CN220211419U (zh) 一种仔猪繁育用可调节温度猪舍
KR101001318B1 (ko) 청정 자돈사
KR200268491Y1 (ko) 송아지방
KR200261159Y1 (ko) 계사용 예열공기환풍장치
EP4251928A1 (en) Livestock-housing ventilation system
JPS6214856Y2 (da)
GB2095527A (en) Rearing units for animals
CA2323013A1 (en) Apparatus for heating and ventilating a farm enclosure
JP2000060345A (ja) 動物ケージ収容ラック

Legal Events

Date Code Title Description
B1 Patent granted (law 1993)
PBP Patent lapsed

Country of ref document: DK