BE1004028A7 - Werkwijze en inrichting voor het laten luiden van een door een motor aangedreven klok. - Google Patents

Werkwijze en inrichting voor het laten luiden van een door een motor aangedreven klok. Download PDF

Info

Publication number
BE1004028A7
BE1004028A7 BE9001066A BE9001066A BE1004028A7 BE 1004028 A7 BE1004028 A7 BE 1004028A7 BE 9001066 A BE9001066 A BE 9001066A BE 9001066 A BE9001066 A BE 9001066A BE 1004028 A7 BE1004028 A7 BE 1004028A7
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
motor
determined
clock
control signal
control
Prior art date
Application number
BE9001066A
Other languages
English (en)
Inventor
Pascal Roobrouck
Original Assignee
Clock O Matic Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Clock O Matic Nv filed Critical Clock O Matic Nv
Priority to BE9001066A priority Critical patent/BE1004028A7/nl
Priority to DE69116109T priority patent/DE69116109T2/de
Priority to EP91870181A priority patent/EP0486453B1/fr
Priority to AT91870181T priority patent/ATE132647T1/de
Application granted granted Critical
Publication of BE1004028A7 publication Critical patent/BE1004028A7/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G10MUSICAL INSTRUMENTS; ACOUSTICS
    • G10KSOUND-PRODUCING DEVICES; METHODS OR DEVICES FOR PROTECTING AGAINST, OR FOR DAMPING, NOISE OR OTHER ACOUSTIC WAVES IN GENERAL; ACOUSTICS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • G10K1/00Devices in which sound is produced by striking a resonating body, e.g. bells, chimes or gongs
    • G10K1/28Bells for towers or the like
    • G10K1/30Details or accessories
    • G10K1/34Operating mechanisms
    • G10K1/347Operating mechanisms for an oscillating bell which is driven twice per cycle
    • G10K1/348Operating mechanisms for an oscillating bell which is driven twice per cycle electrically operated

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Acoustics & Sound (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Control Of Electric Motors In General (AREA)
  • Devices For Supply Of Signal Current (AREA)
  • Telephone Function (AREA)

Abstract

Deze uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het laten luiden van een door een motor aangedreven klok. Een eerste stuursignaal wordt gegenereerd onder besturing waarvan een draairichtingsparameter van de motoras, respectievelijk een klokbewegingsparameter wordt bepaald. Voor het bepalen van een energietoevoer aan de motor wordt een tweede stuursignaal gegenereerd bij niet-correspondentie van genoemde parameters onder bepaalde omstandigheden. De uitvinding heeft ook betrekking op een inrichting voor het toepassen van genoemde werkwijze.

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



   "Werkwijze en inrichting voor het laten luiden van een door een motor aangedreven klok"
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het laten luiden van ten minsten een door een motor aangedreven klok waarbij voor een omwenteling van de motoras een reeks posities worden vastgelegd en telkens als de motoras   een   van de posities uitgenoemde reeks bereikt een eerste stuursignaal wordt gegenereerd en onder besturing van elk eerste stuursignaal een draairichtingsparameter van de motoras wordt bepaald. 



   De uitvinding heeft eveneens betrekking op een inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze. 



   Een dergelijke werkwijze en inrichting zijn bekend uit het octrooi DE-3714465. Hierbij wordt de klok door de motor aangedreven waardoor de klokbeweging een zekere amplitude vertoont. 



  Bij de bekende werkwijze wordt voor deze amplitude een "sollwert" vastgeslegd. Deze "sollwert" is een critische waarde waarop voortdurend wordt toegezien. Verder wordt de motor gestuurd in functie van deze critische waarde. Dit gebeurt op een zodanige manier dat de klok in elke bewegingsrichting deze critische waarde rechtstreeks bereikt of deze op continue wijze benadert. 



   Een nadeel van de bekende werkwijze is dat deze nogal omslachtig is. De opglegde waarde van de amplitude dient immers nauwkeurig en rechtstreeks of continue bereikt te worden. Hierdoor wordt ook de sturing van de motor critisch. Verder geschiedt de sturing tussen beide draairichtingen van de klok afzonderlijk wat de sturing eveneens omslachtiger maakt. 



   De uitvinding heeft tot doel een werkwijze voor te schrijven welke minder direct afhangt van een critische waarde. 



  Een werkwijze volgens de uitvinding heeft hiertoe het kenmerk dat onder besturing van elke eerste stuursignaal verder een klokbewegingsparameter die een momentane bewegingsrichting 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 van de klokbeweging aangeeft wordt bepaald, en waarbij de draairichtings- resp. klokbewegingsparameter ten minste tijdelijk worden opgeslagen en er uit die opgeslagen draairichtingsparameter nagegaan wordt of de motoras haar draairichting nagenoeg behouden heeft gedurende een periode waarin een voorafbepaald aantal opeenvolgende eerste stuursignalen gegenereerd werden en bij vaststelling dat deze nagenoeg behouden blijft gedurende genoemde periode een met die nagenoeg behouden draairichting corresponderende klokbewegingsparameter wordt bepaald en er nagegaan wordt of genoemde corresponderende klokbewegingsparameter correspondeert met de kloksbewegingsparameter bepaald bij 

  laatst gegenereerde eerste stuursignaal, en bij niet correspondentie daarvan een tweede stuursignaal gegenereerd wordt voor het bepalen van een energietoevoer aan de motor. Het genereren van eerste en tweede stuursignalen maakt het bewaken van de   klok-en   motorbeweging mogelijk en geeft dus de mogelijkheid om deze bij te sturen in het geval er een afwijking wordt vastgesteld. Hierdoor is het niet langer meer noodzakelijk deze critische waarde aan te houden. 



   Volgens een eerste uitvoeringsvorm van de uitvinding wordt telkens na verloop van voorafbepaalde tijdsintervallen een derde stuursignaal gegenereerd en wordt onder besturing van het derde stuursignaal ten minste een motorfunctie onderzocht. Hierdoor wordt eveneens een tijdsbewaking   geïntroduceerd.   



   Volgens een tweede uitvoeringsvorm van een werkwijze volgens de uitvinding wordt bij genoemde niet correspondentie een eerste amplitude behorende bij een eerste bewegingsrichting van de klok bepaald. Hierdoor is het mogelijk om een door de omstandigheden zoals bijvoorbeeld klimatologische of andere de opgelegde waarde voor de ingestelde amplitude telkens in te stellen. 



   Volgens een derde uitvoeringsvorm van de uitvinding wordt onder besturing van het tweede stuursignaal het tijdstip van de richtingsverandering van de klok telkens opgeslagen. 



   Volgens een vierde uitvoeringsvorm van een werkwijze volgens de uitvinding wordt onder besturing van het tweede stuursignaal een hoeveelheid toe te voeren energie alsook een uitwijking van de 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 klokbeweging waarop de energie dient te worden toegevoerd bepaald op basis van ten minste   een   der parameters, klokbewegingsparameter waarop de niet-correspondentie werd vastgesteld, het aantal richtingsveranderingen, een instelparameter. Hiermee kan genoemde energietoevoer telkens bepaald worden in de opeenvolgende stadia van de klokbeweging. 



   Volgens een vijfde voorkeursuitvoeringsvorm van de uitvinding waarbij het luiden een opstartfase, een regimefase en een remfase bevat en waarbij elke fase een eigen instelparameter bevat, wordt voor elk der fasen hierbij genoemde toe te voeren energie en uitwijking op basis van de bij die fase behorende instelparameter bepaald. 



   Volgens een zesde voorkeursuitvoeringsvorm van de uitvinding wordt een tweede amplitude van de klokbeweging bepaald volgens een tweede klokbeweging tegenovergesteld aan genoemde eerste klokbeweging, en wordt het verschil bepaald tussen ten minste twee opeenvolgende eerste en tweede amplituden, wordt er nagegaan of dit verschil een ingestelde waarde overschrijdt en waarbij bij het vaststellen hiervan een gemiddelde wordt bepaald dat als evenwichtsstand van de klokbeweging wordt ingesteld. Hiermee kan het evenwichtspunt van de klokbeweging steeds bepaald worden en hiermee ook de absolute amplitude van de klok op elk ogenblik van haar beweging. 



   Volgens een zevende voorkeursuitvoeringsvorm van de uitvinding wordt een correctie op de motorsturing uitgevoerd in functie van de ingestelde evenwichtsstand. 



   Volgens een achtste voorkeursuitvoeringsvorm van de uitvinding wordt aan ten minste   een   der motorwerkingsparameters, toerental en motorstroom, respectievelijk klokbewegingsparameters, een eerste respectievelijk een tweede paar grenswaarden opgelegd, en wordt verder onder besturing van genoemd eerste stuursignaal nagegaan of genoemde motorwerkingsparameters binnen genoemde eerste paar grenswaarden ligt en onder besturing van genoemde tweede stuursignaal of de uitwijking van de klokbeweging binnen genoemd tweede paar grenswaarden valt en wordt verder bij het niet vaststellen hiervan een alarmsignaal gegenereerd. Dankzij deze maatregel worden eventuele 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 gevaarlijke toestanden vermeden waarbij de klokbeweging, bijvoorbeeld door storingen in het net, buitengewoon hoge amplituden zou kunnen bereiken.

   Dit laatste kan een akoestisch storend effect veroorzaken of zou kunnen leiden tot een beschadiging of zelfs breuk van mechanische onderdelen zoals klepel, ophanging van de klok of de klok zelf. 



   Volgens een negende voorkeursuitvoeringsvorm van de uitvinding worden de tijdsstippen waarop het tweede, respectievelijk derde stuursignaal gegenereerd wordt, telkens bepaald worden, en waarbij het verschil tussen het tijdsstip waarop het derde signaal gegenereerd werd en een daaraan voorafgaand tweede signaal gegenereerd werd, bepaald en wordt er nagegaan of genoemd verschil een ingestelde waarde overschrijdt en bij het vaststellen hiervan een alarmsignaal gegenereerd. 



   Volgens een tiende voorkeursuitvoeringsvorm van de uitvinding wordt onder besturing van genoemd alarmsignaal de motor gedeactiveerd. 



   Andere bijzonderheden en details zullen blijken uit de hierna volgende beschrijving van een uitvoeringsvoorbeeld van een werkwijze en een inrichting volgens de uitvinding. 



   De hierna volgende verwijzingscijfers hebben betrekking op de bijgevoegde tekeningen. 



   Figuur 1 geeft een schematische weergave ven een inrichting volgens de uitvinding. 



   Figuur 2 stelt een detailaanzicht voor van een sensor gebruikt in de inrichting volgens de uitvinding. 



   Figuur 3 stelt een flowchart voor van een programma voor het genereren van een tweede stuursignaal onder besturing van een eerste stuursignaal. 



   Figuren 4, respectievelijk 5 stellen elk een flowchart voor van het programma voor het opstarten en het   regimeluiden,   respectievelijk het remmen van de klok. 



   Figuur 6 stelt een flowchart voor van het programma dat uitgevoerd wordt onder besturing van een derde stuursignaal. 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 



   Figuur   1   laat een principeschema zien van een klok 11 met klepel 19 welke klok door een motor 3 aangedreven wordt, bijvoorbeeld een asynchrone elektrische motor. De klok is gemonteerd 
 EMI5.1 
 in een klokstoe 16, welke het gestel vormt en middels een as 15 is opgehangen. Op genoemde as 15 is een loopwiel 17 gemonteerd dat via een overbrengingsorgaan, bijvoorbeeld een aandrijfketting 18 met de motoras 30 verbonden is. 



   De klok wordt middels het overbrengingsorgaan in beweging gebracht door de motor. De motor is verbonden met een schakeleenheid. De schakeleenheid is voorzien van een ingang voor de aansluiting op een voedingsbron, bijvoorbeeld het net. 



   De inrichting bevat verder een sensor 24 voor het detecteren van de motorbeweging. Deze sensor heeft een uitgang verbonden met een eerste ingang van een verwerkingseenheid   25,   welke een tweede ingang heeft voor het aansluiten van een bedieningsorgaan 20, bijvoorbeeld een toetsenbord 28 voorzien van een weergavescherm, bijvoorbeeld een   LCD.   Een uitgang van de verwerkingseenheid 25 is verbonden met de schakeleenheid   tH1   waardoor een gesloten regellus gevormd wordt welke de motor, de sensor, de schakeleenheid en de verwerkingseenheid bevat. Door deze gesloten regellus is het mogelijk om de beweging van de motor en dus van de daarmee verbonden klok te bewaken en bij te sturen zoals hieronder zal worden beschreven. 



   Figuur 2 laat een uitvoeringsvoorbeeld zien van de sensor. Deze bevat een getande schijf 5 welke op de motoras gemonteerd is nagenoeg loodrecht op het vlak van de schijf 5 en ter hoogte van de tanden in de schijf stralen twee nagenoeg parallelle lichtbundels 32. De tanden corresponderen met een reeks posities in de 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 beweging van de motoras. De rotatie van de motoras zal de schijf in beweging brengen waardoor de lichtbundels opeenvolgend onderbroken en doorgelaten worden. Fotodiode detecteren dit onderbreken en doorlaten van de   lichtbundels.   De schijf is zodanig gekozen dat er om de   7030'een   verandering optreedt in het gedetecteerde signaal.

   Door het gebruik van twee lichtbundels is het tevens mogelijk om naast de grootte van de rotatieverandering eveneens de verandering in draairichting vast te stellen, namelijk door de volgorde vast te stellen waarin de bundels worden onderbroken. 



   De door de fotodiodes gevormde detectoren zullen nu een blokgolf genereren wanneer de motor draait. Elke flank van deze blokgolf vormt een eerste stuursignaal dat aan de verwerkingseenheid wordt   af gegeven.   



   De verwerkingseenheid 2 bevat een data verwerkende eenheid, bijvoorbeeld een microprocessor, die op de bekende wijze voorzien is van een geheugen alsook van een ingangs/uitgangs interface. 



  De data verwerkende eenheid verzorgt het sturen van de motor en zodoende van de klokbeweging. 



   Het eerste stuursignaal wordt door de   verwerking-   eenheid verder verwerkt en zal een programma starten (STR) dat voorgesteld is door een flowchart uit   figuur 3. De verschillende   st4Dpen van dit programma zullen nu worden beschreven. 



    LRI :    Hier wordt onderzocht of de motoras in wijzerszin of in tegenwijzerszin draait. Dit gebeurt middels de sensor zoals hoger beschreven. 



  N : = N + l : Indien vastgesteld is dat de motoras in wijzerszin draait, wordt een teller met een eenheid   verhoogd.   



  N : =   N-l   : Bij draaien in tegenwijzerszin wordt de teller met   een   eenheid verlaagd. 



    DB :    Er wordt onderzocht of de motor bij de motorhoek zoals gegeven door de tellerstand N afgeschakeld moet worden. Onder motorhoek dient hierbij verstaan te worden de hoek bereikt door de motoras   t. o. v.   een initiële rustpositie van de motoras, waarbij genoemde hoek bijvoorbeeld 

 <Desc/Clms Page number 7> 

 positief gemeten wordt in tegenwijzerszin. 



    STM :    de motor wordt gedeactiveerd. 



  EN : Indien in DB echter vastgesteld wordt dat de motor niet moet afgeschakeld worden, wordt onderzocht of de motor bij de motorhoek N aangeschakeld moet worden. 



  RVl : Indien de motor dient te worden aangeschakeld, wordt er onderzocht of de aan de motor geleverde stoom van richting omgekeerd is. 



    S/SHR : in    Naargelang de motor in wijzerszin (L) respectievelijk'tegenwijzerszin (H) draait, wordt de hoek van de motoras waarop het starten dient plaats te vinden in wijzerszin respectievelijk tegenwijzerszin verschoven. 



  MON : Indien echter in   R V 1   geen richtingsverandering in de stroom vastgesteld werd, wordt de motor aangeschakeld. 



  SEC : Indien bij EN vastgesteld werd dat de motor niet moet worden aangeschakeld, wordt er onderzocht of een motorparameter zoals bijvoorbeeld toerental, motorstroom binnen een interval van vooraf ingestelde grenswaarden valt. 



   Verder verloopt de werkwijze volgens de uitvinding op nagenoeg identieke wijze naargelang respectievelijk vastgesteld wordt dat de motoras in wijzerszin, respectievelijk tegenwijzerszin draait en zal bij wijze van voorbeeld enkel het geval van rotatie van de motoras in wijzerszin hierna beschreven worden. 



    CSL :    Hier wordt nagegaan of de motoras haar draairichting nagenoeg behouden heeft gedurende een periode waarin een vooraf bepaald aantal opeenvolgende genoemde eerste stuursignalen gegenereerd worden. Dit wordt bijvoorbeeld gerealiseerd door de stand van de teller N te onderzoeken en na te gaan of deze een waarde aangeeft die hoger is dan een vooraf bepaald getal. 

 <Desc/Clms Page number 8> 

 
 EMI8.1 
 RMI : 
De draairichting van de motoras wordt bepaald, bijvoorbeeld uit het sensor signaal en opgeslagen in een geheugenelement. 



   CCM :
Bij vaststelling dat de draairichting van de motoras nagenoeg behouden blijft gedurende genoemde periode wordt een met die nagenoeg behouden draairichting corresponderende klokbewegingsparameter bepaald. 



    DCM :   
De momentane klokbewegingsparameter wordt nu bepaald, bijvoorbeeld door middel van een verdere sensor opgesteld langs het door de klok beschreven traject. 



    CLL :   
Hier wordt nagegaan of genoemde corresponderende klokbewegingsparameter correspondeert met de momentane klokbewegingsparameter. 



    CPL :   
Bij het vaststellen van een niet-correspondentie daarvan wordt een tweede stuursignaal gegenereerd. 



   Dit dient voor het bepalen van een energietoevoer van de motor zoals verderop zal beschreven worden. 



    CCL :   
De teller N wordt op nul gezet. 



   ACL :
Een eerste respectievelijk een tweede amplitude in een eerste . respectievelijk tweede richting van de klokbeweging worden berekend. 



   DAL : het verschil wordt bepaald tussen de eerste en de tweede amplitude. 



   TAL :
Hier wordt er nagegaan of genoemd verschil een ingestelde waarde overschrijdt. 



    ZRL :   
Bij het vaststellen hiervan wordt een gemiddelde bepaald uit beide genoemde eerste en tweede amplituden. Dit gemiddelde wordt dan als evenwichtsstand van de klokbeweging gekozen. 

 <Desc/Clms Page number 9> 

 



  Verder wordt dan een correctie uitgevoerd op de motorsturing in functie van de ingestelde evenwichtsstand. 



  STP : Het programma is afgehandeld. 



  De bepaling van de energietoevoer aan de motor wordt eveneens onder besturing van de verwerkingseenheid uitgevoerd. Hiertoe zijn in het geheugen   stuurprogramma's   opgeslagen. 



   Figuren 5, 6 laten een stroomdiagram zien van de verschillende stappen hoe volgens de uitvinding de energietoevoer aan de motor wordt bepaald. De hier weergegeven programma's worden gestart (STR) onder besturing van het tweede stuursignaal. 



   Figuur 5 laat de opeenvolgende stappen zien voor het opstarten en het luiden van de klok. 



  TRA : Wanneer de klok moet luiden wordt de motor omgepoold voor tractie. 

 <Desc/Clms Page number 10> 

 



   Onder "tractie" wordt de toestand verstaan waarbij energie aan de klokbeweging moet worden toegevoerd, ten einde de klokbeweging in een regime fase te brengen of te houden. 



  TAT : Hier wordt onderzocht of genoemde eerste klokamplitude een ingestelde waarde overschrijdt, bijvoorbeeld   60 .   



  TOS : Hier wordt onderzocht of het aantal slingeringen per minuut een ingestelde waarde overschrijdt. 



  STA : Dit is een startfase waarbij een impulsgrootte wordt bepaald in functie van het door de motor te leveren koppel. De motor wordt dan bekrachtigd ten einde het koppel af te leveren en de klok in beweging te brengen. 



  RUN : Dit is een aanloopfase. Hierbij wordt volgens een lineair verband tussen de impulsgrootte en een actuele amplitude van de klok, de motor bekrachtigd over een hoek welke evenredig is met de actuele amplitude van de klok. Het evenredig deel is instelbaar door de parame-   ter "aanlopen". De   bekrachtigingshoek wordt eveneens als gecentreerd rond genoemde evenwichtsstand van de klok beschouwd. Hierbij wordt dan de impulsgrootte bepaald als het produkt van de instelbare parameter   "aanlopen",   tot tussen 0 en 100, en de procentuele actuele amplitude. 



   De grootheid impulsstart wordt dan bepaald als de halve impulsgrootte. 



  ST   1/6 :   Dit is een regime toestand. De bekrachtigingsduur van de motor en het moment in functie van de uitwijking van de klokbeweging wordt er bepaald, bijvoorbeeld door middel van een digitale PI-regelaar. 



   In   ST 1   wordt een afwijking bepaald tussen actuele en ingestelde klokamplitude. Verder wordt in   ST 1   nagegaan of genoemde afwijking kleiner is dan een ingestelde waarde,   bijvoorbeeld -600.   Indien dit vastgesteld wordt, wordt aan de afwijking deze ingestelde waarde toegeschreven. 



   Verder wordt in ST2 een incrementele grootheid   "hoekint" bepaald,   waarbij deze laatste telkens   gerncrementeerd   wordt 

 <Desc/Clms Page number 11> 

 met het produkt van de in ST1 bepaalde afwijking met de I parameter van de PI-regelaar, zijnde de geaccumuleerde afwijking tussen de actuele amplitude en de ingestelde amplitude. Dit geaccumuleerd deel kan enerzijds nooit negatief worden, en anderzijds nooit groter worden dan de ingestelde amplitude, waarmee een niet-lineaire begrenzing op de PI-regelaar gevormd wordt. 



   In ST2 wordt verder nagegaan als de   grootheid"hoekint"   strict negatief is. Indien dit vastgesteld wordt wordt aan de grootheid "hoekint"de waarde nul toegeschreven. Indien echter vasgesteld wordt 
 EMI11.1 
 dat de grootheid"hoekint"positief is, wordt nagegaan of de grootheid "hoekint"groter is dan de actuele amplitude. Wordt dit vastgesteld dan wordt aan de grootheid"hoekint"de waarde van genoemde amplitude toegeschreven. Verder wordt in ST3 de grootheid impulsgrootte bepaald als de som van de zonet bepaalde   grootheid"hoekint"met   het produkt van de hoger bepaalde afwijking met de P-parameter van de PI-regelaar. 



   Deze laatste vormt een correctie welke evenredig is met de afwijking tussen ingestelde en actuele amplitude. De totale bekrachtigingsduur van de motor is dan de som van de respectievelijke hoger bepaalde P- en I gedeelten, wat volgt uit de opeenvolgende uitvoering van de stappen ST2 en ST3 resp. Deze bekrachtingsduur wordt dan in ST4, resp. ST5 verdeeld over de beweging in een eerste en resp. een tweede bewegingsrichting, tegengesteld aan de eerste, van de klok volgens de instelparameter "asymmetrie". 



   De bekrachtigingsduur in genoemde eerste richting wordt in ST4 bepaald als het produkt van de hoger bepaalde grootheid impulsgrootte met genoemde procentuele instelparameter asymmetrie. 



   In ST4 sordt verder nog nagegaan of de impulsgrootte negatief is. 



   Wordt dit vastgesteld dan wordt aan deze de waarde nul toegeschreven. 



   Vervolgens wordt de bekrachtiginsduur in genoemde tweede richting in ST5 bepaald als het produkt van de hoger bepaalde impulsgrootte met een factor instelparameter procentuele asymmetrie afgetrokken van de eenheid. Verder wordt in ST5 nagegaan of de impulsgrootte negatief is. Wordt dit vastgesteld, dan wordt aan genoemde impulsgrootte de waarde nul toegeschreven. Hiermee heeft men opnieuw een niet-lineair begrenzing van de regelaar. De positie voor het bekrach- 

 <Desc/Clms Page number 12> 

 tigen van de motor kan worden ingesteld met de parameter instelwaarde in ST6. 



   Figuur 6 laat dan het geval zien waarbij de klok tot stilstand gebracht moet worden. 



    BRK :    De motor wordt omgepoold voor remmen van de klokbeweging. 



    THB :    Hier wordt onderzocht of genoemde eerste klokamplitude een eerste ingestelde waarde overschrijdt. 



    BR1 :    Voor het remmen wordt de'motor bekrachtigd voor een evenredig deel van de actuele amplitude. De grootte van dit evenredig deel is instelbaar met de parameter "remmen". De bekrachtiging heeft plaats onmiddellijk na een verandering van bewegingsrichting van de klok. De impulsgrootte wordt hierbij bepaald als het produkt van genoemde parameter remmen met de procentuele actuele eerste amplitude. De grootheid impulsstart wordt ingesteld op genoemde actuele eerste amplitude. 



  TSB ? : Hier wordt onderzocht of genoemde eerste klokamplitude een tweede ingestelde waarde overschrijdt welke kleiner is dan genoemde eerste ingestelde waarde. 



  BRL : Ten einde verder te remmen wordt de motor bekrachtigd voor een verder evenredig deel van de actuele amplitude dat duidelijk kleiner is dan genoemd evenredig deel uit   BRI,   bijvoorbeeld   een   vierde. 



  OFF : Aan de grootheid impulsgrootte, resp. impulsstart, wordt de waarde nul toegekend. Hierbij is de motor dus niet meer bekrachtigd en het luiden van de klok is over. 



   Voor het bewaken van de klokbeweging voorziet de werkwijze volgens de uitvinding nog een tijdsbewaking welk gerealiseerd wordt door de verwerkingseenheid die daartoe het in figuur 6 weergegeven stroomdiagramme doorloopt. Het aldaar weergegeven programma wordt gestart (STR) telkens als de klok in beweging wordt 

 <Desc/Clms Page number 13> 

 gebracht door de motor. 



  SCT : Een teller wordt geinitialiseerd en gaat de tijd tellen, bijvoorbeeld in seconden. 



  TE   ? :   Er wordt nagegaan of de teller een veelvoud van een voorafbepaald telgetal bereikt. Bijvoorbeeld na 5,10, 15,... seconden. 



    G3 :    Telkens als de teller zo een veelvoud bereikt heeft wordt een derde stuursignaal gegenereerd. 



  DT, T3 : Het tijdstip T3 waarop het derde stuursignaal gegenereerd werd wordt bepaald. 



    DT. Tl :    Het tijdstip   Tl   waarop het laatste eerste stuursignaal werd gegenereerd wordt opgehaald. 



    AT = TI-T3 :    Het verschil AT tussen   T. en T-wordt   bepaald. 
 EMI13.1 
 aT Er wordt nagegaan of het verschil een voorafbepaalde waarde overschrijdt. 



  ALM : Een alarmsignaal wordt gegenereerd en de motor wordt gedeactiveerd. 



  CH : Verdere motorparameters, zoals het stroomverbruik en klokparameters worden onderzocht. 



  OFF   ? :   Er wordt nagegaan of de motor uitgeschakeld werd.

Claims (16)

  1. CONCLUSIES 1. Werkwijze voor het laten luiden van ten minste een door een motor aangedreven klok waarbij voor een omwenteling van de motoras een reeks posities worden vastgesteld en telkens als de motoras een van de posities uit genoemde reeks bereikt een eerste stuursignaal wordt gegenereerd en onder besturing van elk eerste stuursignaal een draairichtingsparameter van de motoras wordt bepaald, daardoor gekenmerkt dat onder besturing van elk eerste stuursignaal verder een klokbewegingsparameter die een momentane bewegingsrichting van de klokbeweging aangeeft wordt bepaald,
    en waarbij de draairichtings-respectievelijk klokbewegingsparameter ten minste tijdelijk worden opgeslagen en er uit die opgeslagen draairichtingsparameter nagegaan wordt of de motoras haar draairichting nagenoeg behouden heeft gedurende een periode waarin een vooraf bepaald aantal opeenvolgende eerste stuursignalen gegenereerd werden en bij vaststelling dat deze nagenoeg behouden blijft gedurende genoemde periode een met die nagenoeg behouden draairichting corresponderende klokbewegingsparameter wordt bepaald en er nagegaan wordt of genoemde corresponderende klokbewegingsparameter correspondeert met de klokbewegingsparameter bepaald bij een laatst gegenereerde eerste stuursignaal en bij niet-correspondentie daarvan een tweede stuursignaal gegenereerd wordt voor het bepalen van een energietoevoer aan de motor.
  2. 2. Werkwijze volgens conclusie 1, daardoor gekenmerkt dat telkens na verloop van voorafbepaalde tijdsintervallen een derde stuursignaal wordt gegenereerd en onder besturing van het derde stuursignaal ten minste een motorfunctie wordt onderzocht.
  3. 3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, daardoor gekenmerkt dat bij genoemde niet-correspondentie een eerste amplitude behorende bij een eerste bewegingsrichting van de klok wordt bepaald.
  4. 4. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 3, daardoor gekenmerkt dat onder besturing van het tweede stuursignaal het tijdstip van richtingsverandering van de klok telkens opgeslagen wordt. <Desc/Clms Page number 15>
  5. 5. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 4, daardoor gekenmerkt dat onder besturing van het tweede stuursignaal een hoeveelheid toe te voeren energie alsook een uitwijking van de klokbeweging waarop de energie dient te worden toegevoegd bepaald worden op basis van ten minste een der parameters, klokbewegingsparameter waarop de niet-correspondentie werd vastgesteld, het aantal richtingsveranderingen, een instelparameter.
  6. 6. Werkwijze volgens conclusie 5, waarbij het luiden een opstartfase, een regimefase en een remfase bevat en waarbij elke fase een eigen instelparameter bevat, daardoor gekenmerkt dat voor elk der fasen hierbij genoemde toe te voeren energie en uitwijking op basis van de bij die fase behorende instelparameter wordt bepaald.
  7. 7. Werkwijze volgens een van de conclusies 3 tot 6, daardoor gekenmerkt dat een tweede amplitude van de klokbeweging wordt bepaald volgens een tweede klokbeweging en het verschil wordt bepaald tussen ten minste twee opeenvolgende eerste en tweede amplituden, er nagegaan wordt of dit verschil een ingestelde waarde overschrijdt en waarbij bij het vaststellen hiervan een gemiddelde wordt bepaald dat als evenwichtsstand van de klokbeweging wordt ingesteld.
  8. 8. Werkwijze volgens conclusie 7, daardoor gekenmerkt dat een correctie op de motorsturing wordt uitgevoerd in functie van de ingestelde evenwichtsstand.
  9. 9. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 8, daardoor gekenmerkt dat aan ten minste een der motorwerkingsparameters, toerental en motorstroom, respectievelijk klokbewegingsparameters, een eerste, respectievelijk tweede paar grenswaarden wordt opgelegd, en verder onder besturing van genoemd eerste stuursignaal nagegaan wordt of genoemde motorwerkingsparameters biennen genoemde eerste paar grenswaarden ligt en onder besturing van genoemd tweede stuursignaal nagegaan wordt of de uitwijking van de klokbeweging, binnen genoemd tweede paar grenswaarden valt en verder bij het niet-vaststellen hiervan een alarmsignaal wordt gegenereerd.
  10. 10. Werkwijze volgens een van de conclusies 2 tot 9, daardoor gekenmerkt dat de tijdstippen waarop het tweede, respectievelijk derde stuursignaal gegenereerd wordt telkens bepaald <Desc/Clms Page number 16> worden, en waarbij het verschil tussen het tijdstip waarop het derde signaal gegenereerd werd en een daaraan voorafgaand tweede signaal gegenereerd werd, bepaald worden, en er nagegaan wordt of genoemd verschil een ingestelde waarde overschrijdt en bij het vaststellen hiervan een alarmsignaal gegenereerd wordt.
  11. 11. Werkwijze volgens conclusies 9 of 10, daardoor gekenmerkt dat onder besturing van genoemd alarmsignaal de motor gedeactiveerd wordt.
  12. 12. Inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 11, waarbij de motor (3) verbonden is met een schakeleenheid (zig die een ingang heeft waarop een voedingsbron (30) aansluitbaar is en met een sensor (24) voor het opnemen van de draairichting en de hoekverandering van de motoras, waarbij de inrichting is voorzien van middelen voor het vastleggen van genoemde reeks posities die met de sensor verbonden zijn en van een eerste generator voor het genereren van genoemd eerste stuursignaal, waarbij genoemde eerste generator met de sensor is verbonden, daardoor gekenmerkt dat genoemde sensor verbonden is met een verwerkingseenheid (25) voor het bijsturen van de motor,
    waarbij de verwerkingseenheid een eerste geheugeneenheid bevat voor het onthouden van de draairichtingsparameter van de motoras en van de klokbewegingsparameter en met genoemde schakeleenheid, waarbij de inrichting verder voorzien is van een tweede generator voor het genereren van genoemde tweede stuursignaal, waarbij de verwerkingseenheid genoemde tweede generator bevat.
  13. 13. Inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze volgens een van de conclusies 3 tot 6 en 7 tot 11, waarbij de motor (3) verbonden is met een schakeleenheid ( die een ingang heeft waarop een voedingsbron (30) aansluitbaar is en met een sensor (24) voor het opnemen van de draairichting en de hoekverandering van de motoras, waarbij de inrichting is voorzien van middelen voor het vastleggen van genoemde reeks posities die met de sensor verbonden zijn en van een eerste generator voor het genereren van genoemd eerste stuursignaal, waarbij genoemde eerste generator met de sensor is verbonden, daardoor gekenmerkt dat de verwerkingseenheid een tweede <Desc/Clms Page number 17> geheugeneenheid bevat voor het bijhouden van genoemde eerste, respectievelijk tweede klokamplitude.
  14. 14. Inrichting volgens een van de conclusies 12 of 13, daardoor gekenmerkt dat deze is voorzien van een instelmodule (20) welke aansluitbaar is met genoemde verwerkingseenheid.
  15. 15. Inrichting volgens een van de conclusies 12 tot 14, daardoor gekenmerkt dat middelen zijn voorzien voor het vaststellen, respectievelijk onthouden van de klokamplituden welke overeenstemmen met een verandering van de bewegingsrichting van de klok.
  16. 16. Inrichting volgens een van de conclusies 12 tot 15, daardoor gekenmerkt dat een derde signaalgenerator is voorzien voor het genereren van genoemd alarmsignaal.
BE9001066A 1990-11-12 1990-11-12 Werkwijze en inrichting voor het laten luiden van een door een motor aangedreven klok. BE1004028A7 (nl)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9001066A BE1004028A7 (nl) 1990-11-12 1990-11-12 Werkwijze en inrichting voor het laten luiden van een door een motor aangedreven klok.
DE69116109T DE69116109T2 (de) 1990-11-12 1991-11-12 Verfahren und Anordnung zum Läuten einer Glocke
EP91870181A EP0486453B1 (fr) 1990-11-12 1991-11-12 Procédé et dispositif pour faire sonner une cloche
AT91870181T ATE132647T1 (de) 1990-11-12 1991-11-12 Verfahren und anordnung zum läuten einer glocke

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9001066A BE1004028A7 (nl) 1990-11-12 1990-11-12 Werkwijze en inrichting voor het laten luiden van een door een motor aangedreven klok.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1004028A7 true BE1004028A7 (nl) 1992-09-08

Family

ID=3885007

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE9001066A BE1004028A7 (nl) 1990-11-12 1990-11-12 Werkwijze en inrichting voor het laten luiden van een door een motor aangedreven klok.

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP0486453B1 (nl)
AT (1) ATE132647T1 (nl)
BE (1) BE1004028A7 (nl)
DE (1) DE69116109T2 (nl)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ATE315268T1 (de) * 1999-10-20 2006-02-15 Joh Muff Ag Verfahren zur steuerung des schwungwinkels einer kirchenglocke
ATE470215T1 (de) * 2001-11-09 2010-06-15 Clock O Matic Nv Eine methode und ein gerät zur kontrolle des pendelwinkels einer glocke
EP2551844B1 (de) * 2011-07-28 2014-05-07 Muff Kirchturmtechnik AG Verfahren zum Regeln des Auslenkwinkels einer Glocke sowie Antriebsvorrichtung zum geregelten Betreiben einer an die Antriebsvorrichtung angekoppelten Glocke

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3310567C2 (de) * 1983-03-23 1985-12-12 Paul 8263 Burghausen Salomon Verfahren zum Steuern des Antriebsmotors einer Glockenläutmaschine sowie Vorrichtung zur Durchführung des Verfahrens
DE3701828A1 (de) * 1987-01-23 1988-08-04 Stuehrenberg Rolf Regelvorrichtung fuer glockenlaeutemaschinen
DE3714465C3 (de) * 1987-04-30 1995-06-29 Philipp Hoerz Gmbh & Co Kg Verfahren zum Steuern des Antriebsmotors einer Glockenläutemaschine und Vorrichtung zur Durchführung des Verfahrens

Also Published As

Publication number Publication date
ATE132647T1 (de) 1996-01-15
EP0486453B1 (fr) 1996-01-03
EP0486453A1 (fr) 1992-05-20
DE69116109D1 (de) 1996-02-15
DE69116109T2 (de) 1996-09-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5089761A (en) Motor control system
JP4280413B2 (ja) 機械の駆動方法並びに駆動装置
BE1004028A7 (nl) Werkwijze en inrichting voor het laten luiden van een door een motor aangedreven klok.
JP2010117362A (ja) 移動ウェブの弾性係数を決定する方法
EP0836764B1 (en) Method and unit for controlling the synchronization of complex machines in case of electric power failure
US5220257A (en) Motor torque control circuit with barking control and motor drive system using the same
BE1014308A5 (nl) Werkwijze en inrichting voor het sturen van een opwikkelinrichting.
JP2000023476A5 (nl)
JPS6283713A (ja) 自動焦点調節装置
JPS6360435A (ja) カメラ制御方法
KR920007322B1 (ko) 릴모터의 브레이크 제어방법
JP3652712B2 (ja) ヒータ温度制御システム
JPH01321263A (ja) 張力制御方法
JP2580997Y2 (ja) 回転軸系の捩り振動制振装置
JP2563214B2 (ja) 電動機の制御装置
FR2629067A1 (fr) Procede et installation pour accelerer une bobine de remplacement dans une installation de traitement de produits en bandes, en particulier pour des rotatives d&#39;imprimerie
JP2561662Y2 (ja) 張力制御装置
US4903537A (en) Rotor shaft turning apparatus
JP2887164B2 (ja) 減速機の振動減衰装置
JPH04109890A (ja) ノンバックラッシュ制御の速度制御装置
JP3810680B2 (ja) 組合せ計量装置
JPH0352541A (ja) 低温環境におけるモータ保護方式
SU956401A1 (ru) Устройство дл регулировани линейной скорости намотки материала
JPS63302797A (ja) ステッピングモ−タ制御装置
JP2579160B2 (ja) ミシンにおける電動機の速度制御装置

Legal Events

Date Code Title Description
RE20 Patent expired

Owner name: CLOCK O MATIC N.V.

Effective date: 19961112