TR201809802T4 - Mantarlarin hasat edi̇lmesi̇ i̇çi̇n si̇stem - Google Patents

Mantarlarin hasat edi̇lmesi̇ i̇çi̇n si̇stem Download PDF

Info

Publication number
TR201809802T4
TR201809802T4 TR2018/09802T TR201809802T TR201809802T4 TR 201809802 T4 TR201809802 T4 TR 201809802T4 TR 2018/09802 T TR2018/09802 T TR 2018/09802T TR 201809802 T TR201809802 T TR 201809802T TR 201809802 T4 TR201809802 T4 TR 201809802T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
conveyor belt
feature
mushrooms
vending machine
previous
Prior art date
Application number
TR2018/09802T
Other languages
English (en)
Inventor
Vogt Christian
Kruse Torben
Original Assignee
Pilzkulturen Wesjohann Gbr
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pilzkulturen Wesjohann Gbr filed Critical Pilzkulturen Wesjohann Gbr
Publication of TR201809802T4 publication Critical patent/TR201809802T4/tr

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G18/00Cultivation of mushrooms
    • A01G18/70Harvesting

Abstract

Bir kavrama elemanı olan bir otomatın mantarı taşıma bandından almasıyla ve bunu kutuların içine koymasıyla ulaşılır, burada her bir kutuyu içinde bulunan mantarlar ile birlikte otomatik olarak tartan bir tartma istasyonu, otomatın doldurma sırasında tartma istasyonundan her seferinde tartma istasyonu üzerinde bulunan kutunun/ kutuların gerçek ağırlığı hakkında geri bildirim elde edeceği şekilde otomata bağlanmış bir mantarların yetiştirilmesi ve hasat edilmesi için bir geliştirilmiş sistem ile ilgilidir.

Description

TEKNIK ALAN Bulus, mantarlarin hasat edilmesi için en azindan birtoplama rafi olan bir sistem ile ilgilidir, burada bir alt katmanin üzerinde yetisen mantarlartoplama rafinin üzerinde en azindan bir düzlem içine yerlestirilmistir.
TEKNIGIN BILINEN DURUMU WO 03/092354 A1 sayili belgeden mantarlarin yetistirilmesi ve hasat edilmesi için bu tür bir sistem görülmektedir, bu sistem toplama rafinin yaninda ilerleyen en azindan bir tasima bandi ve toplama rafinin uzunlamasina yayilmasina paralel bir nakil yönü bulunur, burada tasima bandinin hasat edilen mantarlarinin girisi için en EP O 593 680 A1 sayili belgeden, mantarlarin otomatik seçilerek hasat edilmesi için bir cihaz görülmektedir.
Genel olarak, mantarlarin klimali ve mantarin türüne göre karartilmis veya aydinlik alanlarda üretildigi bilinmektedir. Bir alt katman üzerinde büyüyen mantarlar burada tercihen ranza tabakalarinin üzerinde çok sayida düzlem içinde birbirinin üzerinde tarhlarin içine yerlestirilmistir, burada alt katmanin mantar türü ile uyumlanmis bir bilesimi bulunur. Bu sekilde üretim alani mümkün oldugunca etkin sekilde degerlendirilir ve yetistirilme için gerekli olan zemin yüzeyi mümkün oldugunca düsük tutulur. Mantar belli bir büyüklüge ulastiktan sonra, düzenli mesafelerde elle hasat edilir. Mantarin mümkün oldugunca etkin sekilde toplanabilmesi için, hasat edilebilecek olgunlukta olan mantarlarin bir toplama rafinin üzerinden ilerletilmesi teknigin bilinen durumundan bilinmektedir. Toplama rafinin üzerinde mantarlar tercihen bir düzlem içinde bulunurlar, böylece rafin yaninda zeminde bulunan toplayici elemanlar mantarlara iyi derecede yaklasirlar ve mantarlari podyumlar veya asansörler gibi ilave mekanizmalar olmadan kolaylikla toplayabilirler. Toplama raflarinin böylelikle bir uygun çalisma yüksekligi bulunur. Toplayici elemanlar bilinen sistemlerde mantarlari dogrudan kaplarin içine toplarlar, mantarlar daha sonra bu kaplarin içinde pazara getirilirler. Toplayici elemanlar, her kabin dogru doluluk agirligina sahip olmasi için sorumluluk tasimak zorundadirlar.
Bilinen sistemin sakincasi, bu sekilde sadece sinirli toplama verimliliginin elde edilebilmesidir, çünkü bütün toplama ve paketleme süreci elle gerçeklestirilir.
Toplama verimliliginden, her bir zaman biriminde hasat edilen ve pazar sartlarina hazir sekilde paketlenen miktar anlasilir. Mantar tariminda toplama maliyetleri üretim maliyetlerinin en büyük payini olustururlar, böylece toplama verimliliginin arttirilmasina imkân saglayan sistemlere bir ihtiyaç vardir.
BULUSUN TANIMI Bulusun bu nedenle amaci, mantarlarin yetistirilmesi ve hasat edilmesi için bir gelistirilmis sistemin hazirlanmasidir. Özellikle toplama verimliligi arttirilmalidir ve toplama maliyetleri düsürülmelidir.
Giriste bahsedilen türde bir sistemden yola Çikilarak amaca, bir kavrama elemani olan bir otomatin mantari tasima bandindan almasiyla ve bunu kutularin içine koymasiyla ulasilir, burada her bir kutuyu içinde bulunan mantarlar ile birlikte otomatik olarak tartan bir tartma istasyonu, otomatin doldurma sirasinda tartma istasyonundan her seferinde tartma istasyonu üzerinde bulunan kutunun/ kutularin gerçek agirligi hakkinda geri bildirim elde edecegi sekilde otomata baglanmistir.
Yararli düzenlemelerin her biri, bagimli istemlerin konusudur. Ilgili istemlerde tek tek uygulanan özellikler herhangi bir sekilde ve teknolojik olarak anlamli sekilde birbiri ile birlestirilebildigine ve böylelikle bulusun baska düzenlemelerinin gösterilebildigine dikkat çekilmelidir.
Bulusa uygun sistemin teknigin bilinen durumuna karsi sahip oldugu yarar, toplama rafinin yaninda ilerleyen tasima bandindan dolayi toplayici elemanlarinin çok etkin sekilde çalisabilmeleridir. Toplayici elemanlar mantarlari tarhlardan toplarlar ve dogrudan tasima bandinin üzerine birakirlar. Bu sirada kat edilecek yollar çok düsük seviyededir. Tasima bandi mantarlari o zaman, yararli sekilde otomatik hale getirilmis olan daha islenmesi için olan yerlere naklederler. Bu sekilde toplama verimliligi önemli derecede arttirilabilir, böylece maliyetler toplam olarak düsürülebilir.
Bulusa uygun tasima bandi, basit olarak her bir hasat edilen mantar ile donatilabilecek sekilde olusturulmustur. Ideal olarak tasima bandi esas olarak toplama rafina paralel sekilde ilerler. Tasima bandi, toplama rafindan bagimsiz olarak olusturulabilir. Bunun anlami, tasima bandinin bandi tasiyan bir tasiyici yapisinin veya raf yapisinin bulunmasidir. Ancak tasima bandinin toplama rafinin üzerine tutturulmus olmasi veya bunun içine yapisal olarak monte edilmis olmasi da düsünülebilir. Burada tasima bandinin kendine ait bir tasima yapisi göz ardi edilebilir. Tasima bandinin degistirilebilir hiz ile motorlu olarak hareketli olmasi tercih edilir. Hizin degistirilebilir sekilde ayarlanabilir olmasiyla mantarlari hasat eden kisilerin toplama hizina bir uyum saglanmasi mümkün olur.
Yararli sekilde tasima bandi, toplama rafinin bütün uzunlugu boyunca uzanir.
Bunun sagladigi yarar, mantarlari hasat eden kisilerin toplama rafi boyunca her yerde durabilmeleri ve toplanan mantarlari dogrudan tasima bandinin üzerine daha sonraki islemler için birakabilmeleridir. Toplama, bu sekilde etkin sekilde gerçeklesebilir. Özellikle tercih edilen tasima bandinin toplama rafinin en azindan bir ucunun 'üzerinden, ideal sekilde mantarlarin otomatik paketlemesi için bir otomatin bulundugu ucunun üzerinden disari dogru uzanmasidir. Bu sekilde, otomatin hasat edilen mantarlari iyi derecede kavrayabilmesi saglanmis olur.
Ideal olarak tasima bandinin girintisi olarak tasima bandinin uzunlamasina yönünde ilerleyen en azindan bir yarik söz konusudur. Mantarlari hasat eden kisiler mantarlari saplari asagi gelecek sekilde tek tek yarigin içine sokarlar. Yarik, en küçük mantar kafasinin çapindan daha küçük olan bir eni bulunacak sekilde ve en büyük sap çapindan daha büyük olacak sekilde olusturulmalidir, böylece mantarlar mantar kafasinin kenari ile her seferinde yarigin yaninda tasima bandinin üzerinde Yarik, yararli sekilde bütün tasima bandi boyunca boydan boya ilerleyen bir yarik olarak uzanir. Bunun sagladigi yarar, mantarlarin herhangi bir sekilde yan yana bandin üzerine birakilabilmesidir.
Yarigin olusturulmasi için tasima bandinin, bant seklinde, paralel ve birbirinden mesafeli iki elemani bulunur, bunlar tasima bandinin uzunlamasina yönünde uzanirlar. Ideal olarak bu elemanlar bir esnek/ elastiki malzemeden meydana gelirler. Bu düzenlemenin araciligiyla, farkli büyüklükleri olan mantarlarin tasinabilmesine imkân saglanmis olur. Mantarlarin özellikle kalin bir sapi bulunursa, o zaman malzeme esner ve yarik genisler. Ilaveten sekil degistirebilir olmasiyla, üst yüzeyine etki yapan kuvvetlere karsi çok hassas olan mantarlarin yarigin içine sokarken hasarlanmamasi saglanmis olur.
Esas olarak, tasima bandinin çok sayida yariginin bulunmasi da düsünülebilir.
Yariklar esit veya farkli uzunluklarda ve/ veya enlerde yapilmis olabilirler. Yariklar ilaveten arka arkaya veya sira halinde veya kaydirilmis olarak da, yararli sekilde birbirine paralel sekilde kaydirilmis olarak yerlestirilmis olabilirler. ilaveten, yariklarin tek tek toplama yerleri ile iliskilendirilmis olmasi da düsünülebilir. Toplama yeri olarak, üzerinde bir toplayici elemaninin bulundugu mantarlarin tarhlarindan toplandigi bir yer anlasilir. Bunun sagladigi yarar, tasima bandinin arkadaki toplama yerleri için toplayici elemanlarinin toplanan mantarlarini içeri sokabilecegi hala bos yariklarinin bulunmasidir. Arkadaki toplama yerlerinden bulusa uygun olarak, tasima bandinin halihazirda diger toplama yerlerini geçtikten sonra ulasacagi yerler anlasilir.
Yariklarin yerine tasima bandinin üzerinde mantarlarin girisi için çok sayida delik bulunabilir. Delikler burada tercihen bütün tasima bandi boyunca yerlestirilmistir.
Delikler burada farkli çaplara sahip olabilirler.
Tasima bandinin üzerine mantar sapinin uçlarini otomatik olarak kesmek için bir cihaz yerlestirilmis olabilir. Mantar sapinin alt ucunun kesilmesi hasat sürecine dâhildir ve nihai ürünün kalitesi için vaz geçilmezdir. Tasima bandinin üzerinde bulunan mantarlartasinirken, kesme cihazinin önünden geçerler, bu sekilde mantar sap uçlari otomatik olarak kesilir. Teknigin bilinen durumunda elle toplayici elemanlari tarafindan gerçeklestirilen otomatiklestirilen kesme araciligiyla, bulusa uygun sistemin toplama verimliligi daha gelistirilebilir. Mantar saplarinin otomatiklestirilen kisaltilmasinin bir baska yarari, mantar saplarinin mümkün oldugunca düzenli ve temiz bir kesimin gerçeklesmesidir. Sapin çok kisa olmayan bir bölümünün araciligiyla mantarlarin kendi agirliklari artar, bu sekilde toplam olarak daha yüksek bir hasat verimi olusturulabilir. Kesme cihazinin bir kesme elemani olarak en azindan bir kesici aleti bulunabilir, bu tasima bandina tercihen paralel olarak veya egik olarak yerlestirilmistir ve bunun biçagi kesilecek mantarin yönüne dönüktür. Kesme cihazinin çok sayida kesici aleti bulunabilir. Kesme elemanlari olarak dönen biçaklar da düsünülebilir.
Yararli sekilde sistemin iki tasima bandi bulunur. Tasima bantlari bu sirada rafin karsilikli bulunan taraflarinin üzerinde uzanirlar ve tercihen toplama rafinin bütün uzunlamasina yayilmasi boyunca uzanirlar. Bu sekilde toplayici elemanlar toplama rafinin üzerinde her iki tarafindan çalisabilirler.
Bulusa uygun sistemin, mantarlari tasima bandindan alan ve bunlari bir kutunun veya kabin içine koyan bir kavrama elemani olan bir otomati bulunur. Bu tür bir kap, içine mantarlarin perakende pazari için paketlendigi örnek olarak (plastikten veya kartondan) bir kasedir.
Tercihen otomat olarak bir robot, 'özellikle bir endüstri robotu söz konusudur.
Otomatin kavrama elemani emme kiskaci olarak olusturulmus olabilir. Özellikle tercihen emme kiskaci mantari yukaridan, yani mantar kafasindan tutar. Emme kiskacinin, bir emme kafasi bulunabilir, burada bir alçak basinç olusturulmasiyla her bir mantar emilir, yani kavranir. Ideal olarak otomat çok kiskaçli olarak olusturulmustur. Bunun anlami, eszamanli olarak çok sayida mantar alinabilir olmasidir.
Otomat, tercihen bir hareketli raf 'üzerine yerlestirilmistir. Ideal olarak rafin tekerlekleri bulunur, böylece elle toplama rafinin yanina itilebilir. Rafin sabitleme elemanlari bulunur, bunlar ile toplama rafinin üzerine sabitlenebilir. Bu sekilde, kullanimi sirasinda hareketli raf güvenli sekilde toplama rafinin üzerine yerlestirilmesi saglanir, böylece kabin sorunsuz doldurulmasi mümkün olur.
Otomat tercihen toplama rafinin ön tarafinin üzerine veya bir ucuna yerlestirilmistir.
Bu sekilde tasima bandinin üzerinde bulunan bütün mantarlar otomatin hareket yariçapinin içinde kalirlar ve bunun tarafindan yakalanabilirler ve kutularin içine konulabilirler. Bu sekilde mantarlarin az sayida cihaz ile asiri derecede etkin bir hasadi elde edilebilir. Ideal olarak otomat hareketli sekilde bir hareketli raf 'üzerine yerlestirilmistir. Bu, mantarlarin toplama rafi boyunca her iki tarafta toplandiginda ve ilgili tasima bandinin üzerine konuldugunda özellikle yararlidir. Otomat, o zaman seçime bagli olarak bir tarafa veya diger tarafa ilerler ve orada mantarlari alabilir ve kaplarin için koyabilir. Otomat örnek olarak bir ray boyunca kayabilir sekilde yerlestirilmis olabilir. Otomatin ilerletilmesi hem elle veya otomatik olarak gerçeklesebilir.
Otomat, tasima bandinin üzerinde bulunan mantarlari basit sekilde siradan alacak ve kutularin içine koyacak sekilde olusturulmamis olabilir, ancak seçerek ve böylelikle sadece çok belirli mantarlari kavrayacak sekilde olusturulmus olabilir.
Mantarlarin seçimiyle örnek olarak kaplari arzu edilen bir büyüklük dagilimi içindeki mantarlar ile doldurmak mümkündür. ilaveten böylece hedefli sekilde, hedef agirliga mümkün oldugunca yaklasilabilen bir doluluk agirligi elde edilebilir.
Doldurulacak kabin örnek olarak yaklasik seviyeden hedef agirligi bulundugunda, o zaman otomat hedefli olarak mümkün oldugunca küçük bir mantar arar, bunu kavrar ve kabin içine koyar.
Ideal olarak sistemin veya otomatin mantarlarin veya mantar kafasi boyutlarinin görsel yakalanmasi için bir mekanizmasi bulunur. Mekanizma mantarlari tasima bandinin üzerinde konumlandirir, böylece otomat kavrama elemani ile hedefli olarak bunu kavrayabilir. Otomat algilanan görsel verilere dayanarak kontrol edilir. Mekanizma bu sirada mantar kafalarinin özellikle çapini degerlendirir. Bir mantarin agirligi, mantar kafasi çapi ile iliskilidir. Sistem mantar kafasi çapini tanidiginda, burada, örnek olarak bir deneysel olarak önceden elde edilen bir formülün araciligiyla hesaplayarak yaklasik olarak agirligini elde edebilir.
Mantar kafasi büyüklügünü algilamak için otomatin, bir fotograf makinesi veya baska uygun bir sensör mekanizmasi bulunabilir.
Bulusa uygun sistemin bir tartma istasyonu bulunur. Tartma istasyonu, kutularin içinde bulunan mantarlar ile birlikte agirligini otomatik olarak yakalamak için kullanilir. Tartma istasyonu tercihen otomatin dogrudan yakinda bulunur. Otomat hasat edilmis mantarlari tartma istasyonunun üzerinde bulunan kaplarin içine doldurur. Tartma istasyonu yararli sekilde, çok sayida kabin agirligini eszamanli olarak yakalayabilecek sekilde olusturulmustur. Bunun için tercihen çok sayida tartma yeri bulunur. Bu, otomatin eszamanli olarak çok sayida kabi doldurabilme yararini sunar. Otomatin bunun disinda mantar büyüklügünü veya mantar kafasi büyüklügünü yakalamak için bir mekanizmasi bulunur, böylece otomat kaplari seçerek büyüklügüne ve agirligina göre mantarlar ile doldurulabilir, burada otomat mantarlari kesintisiz olarak tasima bandinin üzerinden kavrayabilir.
Tartma istasyonu ve otomat ideal olarak, ilgili kap hedef agirliga ulastiginda tartma istasyonundan veya tartma yerinden otomatik olarak uzaklastirilacak ve daha sonra yeni, bos bir kap tartma istasyonunun/ tartma yerinin üzerine konulacak sekilde birbirine baglanmistir. Bulusa uygun olarak tartma istasyonu ve otomat, otomatin kesintisiz olarak tartma istasyonunun üzerinde bulunan kaplarin her birinin geçerli agirligi hakkinda tartma istasyonundan geri bildirim elde edecek sekilde birbirine baglanmistir. ilaveten sistem, örnek olarak kâseler gibi doldurulacak kaplari otomatik olarak bir doldurma pozisyonuna veya bir tartma yerine ilerletecek ve doldurulduktan sonra otomatik olarak buradan uzaklastiracak ve sonraki islemler ile nakledecek sekilde olusturulmus olabilir. Kaplarin beslenmesi için sistemin, aslinda bilinir sekilde bir veya çok sayida kâse istifleme elemani bulunabilir.
Bulus ve de teknik ortam asagida sekillerin yardimiyla daha ayrintili olarak açiklanacaktir. Sekillerin, bulusun özellikle tercih edilen uygulama varyantlarini gösterdigine dikkat çekilmelidir. Bulus ancak gösterilen uygulama varyantlari ile kisitli degildir. Özellikle bulus, teknik olarak anlamli oldugu müddetçe, istemlerde açiklanmis veya açiklama içinde bulus ile ilgili olarak açiklanmis olan teknik özelliklerin herhangi bir birlesimini içerir. Çizimler Gösterilenler sunlardir: Sekil 1*de, bulusa uygun bir sisteme sematik üstten bakis, Sekil 2`de, bulusa uygun bir sisteme sematik yandan bakis, Sekil 3'te, bir baska düzenleme içindeki bulusa uygun bir sisteme sematik üstten Çizimlerdeki Detaylarin Açiklanmasi Mantarlarin yetistirilmesi ve hasat edilmesi için sistem 12 Toplama rafi 14 Tasima bandi 14, Tasima bandi 18 Tasima bandinin bant seklindeki elemanlari 16' Tasima bandinin bant seklindeki elemanlari 16” Tasima bandinin bant seklindeki elemanlari 18 Yarik Mantar 22 Mantar saplarinin kesilmesi için cihaz 24 Biçak 26 Otomat 28 Kavrama elemani otomat 28' Kavrama elemani otomat 28” Kavrama elemani otomat Tartma istasyonu 32 Tartma yeri 32' Tartma yeri 32” Tartma yeri 34 Kap 36 Hareketli raf 38 Raf BULUSUN DETAYLI AÇIKLANMASI Sekil 1”de, bir olasi düzenleme olarak bulusa uygun bir sistemin (10) üzerine bir sematik üstten görünüm gösterilmistir. Mantarlarin yetistirilmesi ve hasat edilmesi için olan sistemin (10) en azindan bir toplama rafi (12) bulunur, burada bir alt katman üzerinde büyüyen mantarlar toplama rafi (12) üzerinde en azindan bir düzlem içine yerlestirilmistir. Yeri en uygun sekilde degerlendirebilmek için, mantarlarin çok sayida düzlem içinde üst üste üretilmesi yararli olabilir. Toplama rafi (12) yaninda ideal sekilde dogrudan toplama rafini (12) sinirlayan ve bunun üzerine tutturulmus olan bir tasima bandi (14) ilerler. Tasima bandi (14) toplama rafinin (12) uzunlamasina yayilmasi yönünde bir nakil yönüne sahiptir. Tasima bandinin (14) nakil yönü sekil 1`de bir ok araciligiyla gösterilmistir. Bulusa uygun olarak tasima bandinin (14) hasat edilen mantarlarin (20) girisi için en azindan bir girintisi (18) bulunur. Sekil 1'de tasima bandi (14) toplama rafinin (12) bütün uzunlugu boyunca uzanir. Tasima bandinin (14) tasima bandinin (14) uzunlamasina ilerleyen bir tek yarigi (18) bulunur, bu bütün tasima bandinin (14) boyunca uzanir. Bunun sagladigi yarar, mantarlarin (20) toplandiktan sonra dogrudan bandin (14) üzerine konulabilmesidir. Tasima bandinin (14) yarigi (14) iki bant seklindeki birbirinden mesafeli eleman (16', 16”) araciligiyla olusturulmustur.
Elemanlar (16”, 16") ideal olarak elastiki veya esnek bir malzemeden meydana gelir. Bu sekilde, üst yüzeylerinin üzerine etki yapan kuvvetlere karsi çok hassas olan mantarlarin yarigin içine sokulurken hasarlanmamasi saglanmis olur, çünkü Sekil 2'de, bir bulusa uygun sistemin (10) üzerine bir sematik yandan görünüm gösterilmistir. Tasima bandinin (14) üzerine mantar saplarinin otomatik kesilmesi için bir cihaz (22) yerlestirilmistir. Mantar saplarinin kesilmesi hasat sürecine aittir ve nihai ürünün kalitesi için vaz geçilmez derecededir. Tasima bandinin (14) üzerinde bulunan mantarlar (20) paketlemeye dogru yolunun üzerinde kesme cihazinin (22) önünden geçerler, bu sekilde mantar sapinin uçlari otomatik olarak kesilir. Otomatik hale getirilmis kesme islemi, toplama verimliliginin gelistirilmesine neden olur. Kesme cihazinin (22) kesici eleman olarak bir kiskaci/ biçagi (24) bulunur, bu tasima bandina (14) paralel olarak yerlestirilmistir. Bu sekilde mantarlar (20) bir düz kesime ulasirlar, bu mantarlarin (20) kalitesi için özellikle yararlidir.
Sekil 3”te, bulusa uygun bir sisteme (10) bir sematik üstten bakis gösterilmistir. sirada toplama rafinin (12) karsilikli bulunan taraflarinin üzerinde uzanirlar. Yararli sekilde tasima bantlari (14', 14”) toplama rafinin (12) en azindan bir ucunun üzerinden, ideal olarak bir otomatin (26) bulundugu ucun üzerinden disari dogru uzanir. Bu sekilde, otomatin (26) toplanan mantarlari (20) daha iyi sekilde Toplama rafinin (12) bir ön yüzüne mantarlari (20) tasima bantlarindan (14', 14”) alan ve bunlari kutularin (24) içine koyan kavrama elemani (28) olan bir otomat (26) yerlestirilmistir. Otomat (26) olarak, tercihen aslinda bilinir yapi türünde bir robot söz konusudur. Otomat (36) bir hareketli rafin (36) üzerine yerlestirilmistir. Ideal olarak rafin tekerlekleri bulunur, böylece elle toplama rafinin üzerine dogru itilebilir.
Otomat (26) hareketli sekilde hareketli rafin (36) üzerine yerlestirilmistir. Bu sekilde otomat (26) mantarlari her iki tasima bandindan (14', 14”) kavrayabilir ve kaplarin (34) içine koyabilir. Otomat, toplama rafinin (12) tercihen ön yüzeyi boyunca ilerleyen bir ray (38) boyunca kaydirilabilir sekilde yerlestirilmistir.
Sistemin (10) bunun disinda bir tartma istasyonu (30) bulunur. Tartma istasyonu (30) kaplarin (34) içinde bulunan mantarlarin (20) agirliginin otomatik olarak algilanmasi için kullanilir. Tartma istasyonu (30) dogrudan otomatin (26) yakininda bulunur. Otomat (26) hasat edilmis mantarlari (20) tartma istasyonu (30) üzerinde bulunan kaplarin (34) içine doldurur. Tartma istasyonunun çok sayida tartma yeri agirligini eszamanli olarak ve birbirinden bagimsiz olarak yakalayabilir. Bu sekilde, otomatin (26) eszamanli olarak çok sayida kabi (34) doldurabilmesi mümkün olur.
TANIMLAMADA BELIRTILEN REFERANSLAR Basvuran tarafindan belirtilen bu referanslar listesi yalnizca okuyucu için bir kolaylik saglamasi içindir. Avrupa patent dokümaninin bir parçasini teskil etmez.
Referanslarin derlenmesinde büyük bir özen gösterilmis olmakla birlikte hatalar veya eksiklikler olabilir ve EPO bu anlamda hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir.
Tarifnamede Atifta Bulunulan Patent Belgeleri

Claims (11)

ISTEMLER
1. Mantarlarin yetistirilmesi ve hasat edilmesi için, en azindan bir toplama rafi (12) olan sistem (10) olup, burada bir alt katman üzerinde büyüyen mantarlar (20) bir toplama rafinin (12) üzerinde en azindan bir düzlem içine yerlestirilmis olup, ve toplama rafinin (12) yaninda ilerleyen en azindan bir tasima bandi (14) ve toplama rafinin (12) uzunlamasina yayilmasi için bir paralel nakil yönü bulunmakta olup, burada tasima bandinin (14) hasat edilen mantarlarin (20) girisi için en azindan bir girintisi (18) bulunmakta olup, bu sistemin özelligi; mantarlari (20) tasima bandindan (14) alan ve bunlari kutularin (34) içine koyan bir kavrama elemani (28) olan bir otomat (26) ve içinde bulunan mantarlar (20) ile birlikte kutularin (34) her birini tartan bir tartma istasyonu (30) olmasi, burada tartma istasyonunun (30) otomata (26), otomatin (26) doldurulma sirasinda tartma istasyonunun (30) üzerinde bulunan kutularin/ kutunun (34) her birinin geçerli agirligi hakkinda tartma istasyonundan (30) geri bildirim elde edecegi sekilde baglanmis olmasi ile karakterize edilir.
2. Istem 1'e göre sistem (10) olup, özelligi; tasima bandinin (14) esas olarak toplama rafinin (12) bütün uzunlugu boyunca uzanmasi ile karakterize edilir.
3. Istem 1 veya 2'ye göre sistem (10) olup, özelligi; tasima bandinin (14) hasat edilen mantarlarin girisi için tasima bandinin (14) uzunlamasina yönünde ilerleyen en azindan bir yariginin (18) bulunmasi ile karakterize edilir.
4. Önceki istemlere göre sistem (10) olup, özelligi; yarigin (18) bütün tasima bandi (14) boyunca uzanmasi ile karakterize edilir.
5. Önceki istemlere göre sistem (10) olup, özelligi; tasima bandinin (14), tasima bandinin (14) uzunlamasina yönünde uzanan ve yarigi (18) olusturan bant seklinde, birbirine mesafeli elemanlarinin (16,, 16”) bulunmasi ile karakterize edilir.
6. Önceki istemlere göre sistem (10) olup, özelligi; tasima bandinin (14) yarigi (18) olusturan elemanlarinin elastiki veya esnek bir malzemeden meydana gelmesi ile karakterize edilir.
7. Onceki istemlere göre sistem (10) olup, Özelligi; tasima bandinin (14) üzerine mantar sapinin uçlarinin kesilmesi için bir cihazin (22) yerlestirilmis olmasi ile karakterize edilir.
8. Önceki istemlere göre sistem (10) olup, özelligi; sistemin (10) iki tasima bandinin (14) bulunmasi, burada tasima bantlarinin (14) rafin (12) karsilikli bulunan taraflarina yerlestirilmis olmasi ile karakterize edilir.
9. Önceki istemlere göre sistem (10) olup, özelligi; sistemin (10) mantarlarin veya mantar kafa büyüklüklerinin görsel algilanmasi için bir mekanizmasinin bulunmasi ile karakterize edilir.
10. Istem 1 ila 9iden herhangi birine göre sistem (10) olup, özelligi; otomatin (26) tercihen toplama rafinin (12) bir ön yüzünün üzerine yerlestirilmis olmasi ile karakterize edilir.
11. Onceki istemlere göre sistem (10) olup, özelligi; tartma istasyonunun (30) çok sayida tartma yeri (32) içermesi ile karakterize edilir.
TR2018/09802T 2015-04-13 2016-04-13 Mantarlarin hasat edi̇lmesi̇ i̇çi̇n si̇stem TR201809802T4 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE102015105606.2A DE102015105606B4 (de) 2015-04-13 2015-04-13 System zum Ernten von Pilzen

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201809802T4 true TR201809802T4 (tr) 2018-07-23

Family

ID=55750355

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/09802T TR201809802T4 (tr) 2015-04-13 2016-04-13 Mantarlarin hasat edi̇lmesi̇ i̇çi̇n si̇stem

Country Status (13)

Country Link
EP (1) EP3081071B1 (tr)
CY (1) CY1120601T1 (tr)
DE (1) DE102015105606B4 (tr)
DK (1) DK3081071T3 (tr)
ES (1) ES2674666T3 (tr)
HR (1) HRP20181006T1 (tr)
HU (1) HUE038311T2 (tr)
LT (1) LT3081071T (tr)
PL (1) PL3081071T3 (tr)
PT (1) PT3081071T (tr)
RS (1) RS57459B1 (tr)
SI (1) SI3081071T1 (tr)
TR (1) TR201809802T4 (tr)

Families Citing this family (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN108308666B (zh) * 2018-04-09 2024-01-23 嘉善宁远农业开发有限公司 一种双孢菇菇柄自动切割装置
CN109277157A (zh) * 2018-10-23 2019-01-29 福清市火麒麟食用菌技术开发有限公司 一种食用菌栽培基质回收分离装置
CN109429917B (zh) * 2018-11-19 2024-02-23 吉林大学 一种双孢菇自动采集装置
ES2892480T3 (es) * 2018-12-27 2022-02-04 Jacobus Alexander Jozef Lemmen Sistema para cultivar setas
DE102019113516A1 (de) 2019-05-21 2020-11-26 Pilzkulturen Wesjohann GbR ( vertretungsber. Gesellsch. Erich Wesjohann, Dirk Wesjohann, Jan Wesjohann, Anne Wesjohann, 49429 Visbek) System zur Kultivierung und Ernte von Pilzen
NL2024396B1 (nl) * 2019-12-06 2021-08-31 Cornelissen/Derkx Beheer B V Inrichting voor het wegen van een champignon
NL2026229B1 (en) 2020-08-06 2022-04-08 Gerardus Maria Van Doremaele Marcus A device for packing mushrooms
DE102021114939B4 (de) 2021-05-28 2023-02-16 Pilzland Produktions GmbH Vorrichtung zur Kultivierung und Ernte von Pilzen
EP4094571A1 (de) 2021-05-28 2022-11-30 Pilzland Produktions GmbH Vorrichtung zur kultivierung und ernte von pilzen
US11856898B2 (en) 2021-08-03 2024-01-02 4Ag Robotics Inc. Automated mushroom harvesting system
CN114056664B (zh) * 2021-11-09 2022-12-13 上海机器人产业技术研究院有限公司 一种金针菇自动摘取-切根-配重及包装系统
CN114313423B (zh) * 2021-11-09 2023-02-24 上海机器人产业技术研究院有限公司 金针菇自动配重装置
NL2031233B1 (nl) * 2022-03-10 2023-09-19 Alexander Jozef Lemmen Jacobus Werkwijze en inrichting voor het in een verpakking plaatsten van champignons
WO2023170285A1 (en) * 2022-03-10 2023-09-14 Jacobus Alexander Jozef Lemmen Method and apparatus for placing mushrooms in a package
NL2031232B1 (nl) * 2022-03-10 2023-09-19 Alexander Jozef Lemmen Jacobus Werkwijze en inrichting voor het verwerken van champignons
CN114885758B (zh) * 2022-06-01 2023-12-22 山东农业大学 适用于香菇菌棒采摘的被动式末端执行器及采收方法

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL190860B (nl) * 1989-08-22 1994-05-02 Wilhelmus Nicolaas Johannes He Champignonoogstmachine.
NL9101205A (nl) * 1991-07-09 1993-02-01 Ccm Beheer Bv Inrichting en werkwijze voor het automatisch selectief oogsten van champignons.
NL9202065A (nl) * 1992-11-27 1994-06-16 Hendrik Fockens Werkwijze en inrichting voor het transporteren en snijden van agrarische producten.
BE1014812A3 (nl) * 2002-05-03 2004-04-06 Districhamp N V Inrichting voor het transporteren en afsnijden van geplukte champignons.
GB0218125D0 (en) * 2002-08-05 2002-09-11 Mckeown Colm A robot harvesting system
FI20055187A (fi) * 2005-04-22 2006-10-23 Green Automation Ltd Oy Laitteisto seinien poimimiseksi
DE102011011411B4 (de) * 2011-02-16 2018-08-23 Servatius Schneiders System und Verfahren zur Kultivierung und Ernte von Pilzen

Also Published As

Publication number Publication date
PL3081071T3 (pl) 2018-09-28
LT3081071T (lt) 2018-07-25
EP3081071A1 (de) 2016-10-19
DE102015105606A1 (de) 2016-10-13
EP3081071B1 (de) 2018-04-11
DE102015105606B4 (de) 2016-10-27
HUE038311T2 (hu) 2018-10-29
ES2674666T3 (es) 2018-07-03
HRP20181006T1 (hr) 2018-08-24
RS57459B1 (sr) 2018-09-28
CY1120601T1 (el) 2019-12-11
DK3081071T3 (en) 2018-07-23
PT3081071T (pt) 2018-06-21
SI3081071T1 (en) 2018-08-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
TR201809802T4 (tr) Mantarlarin hasat edi̇lmesi̇ i̇çi̇n si̇stem
RU2508621C2 (ru) Подвижная система для улучшения сбора и первичной обработки яблок, цитрусовых, косточковых плодов и т.п.
EP1996007B1 (en) Device and method for harvesting crop and cropholder
CN108327989B (zh) 一种自动化苹果套网套装箱机
NL1014338C2 (nl) Werkwijze en inrichting voor het oogsten van agrarische producten, in het bijzonder vruchten.
ES2744528T3 (es) Sistema y procedimiento para cultivar y recolectar hongos
KR101238176B1 (ko) 병버섯 자동 수확장치
CN111492898B (zh) 用于生长蘑菇的系统
US9861037B2 (en) Mechanical produce harvester with gathering belts
US10750675B2 (en) Vertical hydroponic tower plant container handling system
US20170000184A1 (en) System and method of processing produce
CN110831430A (zh) 用于输送蘑菇的设备
US10765064B2 (en) Vertical hydroponic tower harvesting system
CN107572030A (zh) 一种草莓半自动采收包装设备及其草莓包装袋
JP2007515922A (ja) 自動化プランター
JP2022103208A (ja) 取得装置及び取得システム
EP0954988A1 (en) Apparatus and method for processing and packing mushrooms
BE1023145B1 (nl) Maïsoogsttoestel en maaidorser die maïsoogsttoestellen bevat
CN113412051B (zh) 获取装置以及获取系统
CN209492568U (zh) 烟草田地间采收搬运装置
CN109964652B (zh) 草莓采摘装置
NL1026753C2 (nl) Oogstinrichting.
CZ20004304A3 (cs) Způsob a zařízení na zpracování a balení hub a podobně
NL1024960C2 (nl) Werkwijze en inrichting voor het verwijderen van plantdelen.
JP3738796B2 (ja) 根菜収穫機のコンテナ降ろし装置