SE464466B - Foerfarande och anordning foer spaanavskiljande delning av traedstammar till allsidigt bearbetade traeprodukter medelst profilspaanavskiljning - Google Patents

Foerfarande och anordning foer spaanavskiljande delning av traedstammar till allsidigt bearbetade traeprodukter medelst profilspaanavskiljning

Info

Publication number
SE464466B
SE464466B SE8700607A SE8700607A SE464466B SE 464466 B SE464466 B SE 464466B SE 8700607 A SE8700607 A SE 8700607A SE 8700607 A SE8700607 A SE 8700607A SE 464466 B SE464466 B SE 464466B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
corner
saw
depth
tool
penetration direction
Prior art date
Application number
SE8700607A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8700607D0 (sv
SE8700607L (sv
Inventor
A Reuter
Original Assignee
Linck Masch Gatterlinck
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=25841360&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=SE464466(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Linck Masch Gatterlinck filed Critical Linck Masch Gatterlinck
Publication of SE8700607D0 publication Critical patent/SE8700607D0/sv
Publication of SE8700607L publication Critical patent/SE8700607L/sv
Publication of SE464466B publication Critical patent/SE464466B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27BSAWS FOR WOOD OR SIMILAR MATERIAL; COMPONENTS OR ACCESSORIES THEREFOR
    • B27B33/00Sawing tools for saw mills, sawing machines, or sawing devices
    • B27B33/20Edge trimming saw blades or tools combined with means to disintegrate waste
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27BSAWS FOR WOOD OR SIMILAR MATERIAL; COMPONENTS OR ACCESSORIES THEREFOR
    • B27B1/00Methods for subdividing trunks or logs essentially involving sawing
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27BSAWS FOR WOOD OR SIMILAR MATERIAL; COMPONENTS OR ACCESSORIES THEREFOR
    • B27B5/00Sawing machines working with circular or cylindrical saw blades; Components or equipment therefor
    • B27B5/29Details; Component parts; Accessories
    • B27B5/30Details; Component parts; Accessories for mounting or securing saw blades or saw spindles
    • B27B5/34Devices for securing a plurality of circular saw blades on a single saw spindle; Equipment for adjusting the mutual distance
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27LREMOVING BARK OR VESTIGES OF BRANCHES; SPLITTING WOOD; MANUFACTURE OF VENEER, WOODEN STICKS, WOOD SHAVINGS, WOOD FIBRES OR WOOD POWDER
    • B27L11/00Manufacture of wood shavings, chips, powder, or the like; Tools therefor
    • B27L11/007Combined with manufacturing a workpiece

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Sawing (AREA)
  • Processing Of Stones Or Stones Resemblance Materials (AREA)
  • Debarking, Splitting, And Disintegration Of Timber (AREA)

Description

464 466 10 15 20 25 30 35 eller i sin omgivning har en fiberriktning som ur grenriktningen övergår i bågform till träväxtriktningen. Eftersom i enlighet med den kända metoden den icke sågade ytan hos kantutskärningen bearbetas med den periferiska ytan av skärverktyget som bär upp hackknivarna, dvs att det direkt bearbetas med hackknivseggarna, kan under nämnda ogynnsamma förutsättningar särskilt i närheten av grenarna splitter rivas ut ur träytan vilka uppvisar ett sådant djup att de inte kan fullständigt elimineras även i samband med det efterföljande avskiljningssågsnittet.
Till grund för uppfinningen ligger uppgiften att förbättra ett förfarande av det inledningsvis angivna slaget på så sätt att även under de angivna ogynnsamma förutsättningarna var och en av de bearbetade träytorna erhålls utan de tidigare nämnda skadorna. Färdig- ställandet av en för de förfaringssättsförbättrande åtgärderna ända- målsenlig anordning är även en uppgift för den föreliggande upp- finningen.
Ifråga om förfarandet löses uppgiften i enlighet med uppfinningen medelst kännetecknen i den kännetecknande delen av huvudkravet.
Innan lösningen i enlighet med uppfinningen och de därpå baserade föredragna utföringsformerna diskuteras i detalj, skall några begrepp som används i kraven närmare förklaras respektive definieras: När i ingressen till krav 1 ordningsföljden av de däri angivna förfa- ringsstegen nämns den fyrsidiga avplaningen av trästammen så skall därmed inte den tidsmässiga ordningsföljden av de olika åtgärderna strängt fastläggas. Det förhåller sig så att det vid praktiskt genomförda anläggningar är brukligt att först avplana två mitt emot varandra liggande ytor för att omedelbart därefter avplana de två återstående mitt emot varandra liggande sidorna av stammen medelst två verktyg anordnade vinkelrätt mot de första verktygen eller efter en 90° vridning och tillbakakörning genom de första verktygen eller körning genom ytterligare två verktyg som är anordnade på samma sätt 10 15 20 25 30 35 464 466 som de första. Det är emellertid exempelvis också möjligt att först avplana två mitt emot varandra liggande sidor för att sedan och anslutningsvis fräsa ur de angränsande vankantiga hörnen och even- tuellt även skära av de därigenom frilagda sidobräderna för att först därefter avplana de återstående träsidorna och företa ytterligare bearbetningssteg.
I samband med beskrivningen av förfarandet enligt uppfinningen talas det om en första och en andra riktning, i vilken hörnmaterialet hos stammen arbetas bort, varvid var och en av riktningarna är vinkelrät mot stamaxeln. Härigenom skall den riktning anges, i vilken i för- hållande till ett visst ställe hos stamlängden verktyget tränger djupare in i trämaterialet. Fackmannen är införstådd med att genom matningsrörelsen hos stammen i dess längdriktning i förhållande till de stationära verktygen ett inträngande av verktygen i trämaterialet även försiggår med en komponent som visar i stammens längdriktning.
Detta gäller såväl för bortarbetningen i den första som i den andra riktningen.
När det talas om bortarbetníngen av ett hörn och i detta sammanhang den spånavskiljande bearbetningen av ytterligare hörnmaterial och slutligen av resterande hörnmaterial nämns, så gäller det därvid inte ett stegvist utfräst hörnområde såsom ifråga om exempelvis det tyska patentet 29 28 949 utan istället ett enstaka hörn som begränsar en sidobräda eller eventuellt flera sidobrädor med samma bredd. Begreppet "resterande hörnmaterial" hänför sig till det material som måste avlägsnas för den fullständiga utarbetningen av ett sådant hörn. I ett hörnområde hos stammen kan därför ännu en vankant bli över, som elimi- neras genom utfräsning av ytterligare ett hörn. Motsvarande förfarande i enlighet med den tyska patentskriften 29 28 949 är användbart i kombination med förfarandet som det här göres anspråk på.
I motsvarighet till möjligheten att modifiera följden hos sidoavpla- ningen behöver ej heller hörnutfräsningarna företas samtidigt. De kan exempelvis företas parvis efter varandra. 10 15 20 25 30 35 464 466 När i enlighet med ordalydelsen i kraven ett hörnsnitt väsentligen skall föras till hörnets hörnpunkt, så skall genom den relativa inskränkningen därmed uttryckas att denna hörnpunkt icke är matema- tiskt exakt fastlagd utan att den kan exempelvis förskjutas med bredden hos ett sågsnitt i samband med ett senare avskiljande av en sidobräda.
Införandet av minst ett verktygshuvud av ett första slag i ingressen till patentkrav 23 skall å ena sidan innefatta det i ett av under- kraven angivna utförandet enligt vilket en bearbetningsenhet i regel innehåller verktygshuvudena parvis i syfte att samtidigt bearbeta stammen från två mitt emot varandra liggande sidor men även ett utförande vid vilket ett verktygshuvud som i regel är utfört med en kombination av hackknivar och sågblad är uppdelat i två efter varandra följande verktygshuvuden, av vilka det ena endast uppvisar hackknivar och det andra endast sågblad för såginsnittet. Ett sådant utförande är emellertid inte brukligt av praktiskt konstruktiva skäl. Definitionen av minst ett verktygshuvud av andra slaget bör förstås på motsvarande sätt.
Begreppet som gäller anordningen av minst en avskiljningssåg skall innefatta möjligheten av existensen av en enda bandsåg för avskiljning av en sidobräda. Då avskiljningen av sidobrädan genomförs med cirkel- sågar, används i regel två cirkelsågar som är förskjutna i förhållande till varandra i matningsriktningen som från var sin sida på mitt emot varandra liggande sidor tränger in i stammen. Det är dessutom möjligt att fler än en avskiljningssåg föreligger därigenom att utöver avskiljningssågen för avskiljning av de beskrivna sidobräderna det även finns delningssågar för uppdelning av huvudvaran.
Genom förfarandet i enlighet med uppfinningen undviks de nackdelar som @ nämns i samband med förfarandet enligt tyska patentskriften 29 18 622, därigenom att det i och för sig fördelaktiga bortarbetandet av hörn- ~ material i en första riktning vilken är vinkelrät mot sågavskiljnings- snittet endast genomförs delvis och att hörnmaterialet, som gränsar lO 15 20 25 30 35 464 466 till sågavskiljningssnittet, som skall företas, väsentligen bort- arbetas i den andra riktningen som är parallell med sågavskiljnings- snittet.
Inom ramen för uppfinningen är det nu principiellt möjligt att i ett första steg bortarbeta hörnmaterial i en första riktning och det resterande hörnmaterialet i en andra riktning i ett andra steg eller tvärtom. Båda förfarandevarianterna har sina fördelar och nackdelar.
Den första varianten ansluter sig närmare till det tidigare kända förfarandet därigenom att i den första riktningen, som är vinkelrät mot sågavskiljningssnittet minst en finbearbetning företas som är vinkelrät mot den mot sågavskiljningssnittet vinkelräta ytan, i en föredragen utföringsform och i avhängighet av stamdiametern, varvid dock tilläggsvis hörnmaterial spånas bort i den första riktningen, emellertid endast till ett sådant djup som är mindre än djupet hos hörnet så att hörnmaterial blir kvar i anslutning till sågavskilj- ningssnittet, som skall utföras, vvilket hörnmaterial arbetas bort i ett andra steg i en riktning parallell till riktningen hos sågdel- ningssnittet. Den kantyta vars kvalitet vid det kända förfarandet är i fara genom periferieggarna hos hackknivarna berörs på detta sätt endast av gavelsidorna av knivhuvudet, varigenom de ofördelaktiga uthuggningarna undviks. I de fall då det härför använda verktygs- huvudet med perifera hackknivar med sin gavelsida redan frambringar en hörnyta i en kvalitet som är tillfyllest för att genom den strykande bearbetningen av avskiljningssågen erhålla en slutgiltig yta i sågkvalitet vore det inte erforderligt att bearbeta denna yta vid bortspåningen av hörnmaterialet som angränsar till sågavskiljnings- snittet medelst ett ytterligare parallellt såginsnitt. Då emellertid den yta som bearbetats av gavelsidan av ett hackknivshuvud ofta inte ger den önskade kvaliteten genomförs i en föredragen utföringsform av förfarandet, som här beskrivs, vid bortspåningen av hörnmaterialet som, gränsar till sågavskiljningssnittet, också ett såginsnitt i den andra riktningen. Härvid är det särskilt fördelaktigt om såginsnittet följer något efter matningen hos hackknivarna så att det material som 10 15 20 25 30 35 464 466 skall borttagas medelst hackknivarna ännu är förbundet med stammen.
Efterföljningen av sågsnittet erhålles därigenom att man på lämpligt sätt använder ett kombinerat verktygshuvud som uppbär sågbladselement utöver hackknivar och vars yttre kretsdiameter är något mindre än diametern hos hackknivarna. * Om kretsdiametern hos sågbladelementen skulle vara något större än diametern hos hackknivarna, skulle i det fall att ett tidigare såg- insnitt har anbringats i den första riktningen, en trästrimla, som på dess baksida är begränsad av det första såginsnittet, avskíljas från stammen genom djupet hos det andra såginsnittet till hörnpunkten av hörnet innan verktygshuvudets hackknivar kan sönderdela nämnda trä- strimla i det andra steget. Den vissa restavsats som därigenom uppstår att det andra såginsnittet icke genomförs till hörnpunkten hos hörnet kan lätt avlägsnas genom den svepande avskiljningssågen.
Det delvisa bortarbetande av hörnmaterial i den första riktningen kan företas genom ett första såginsnitt eller genom delvist bortspånande vid full hörnbredd eller också genom att båda åtgärderna vidtas sam- tidigt eller efter varandra, varvid det första såginsnittet företas före den partiella bortspåningen.
I vart fall skall genom dessa åtgärder eftersträvas att den parallellt i den första bearbetningsriktningen löpande hörnytan redan dp får en hög bearbetningskvalitet. Även om man i ett första bearbetningssteg använder ett kombinerat verktyg med hackkniv och sågblad, vid vilket toppkretsgsradien hos sågbladet överskrider motsvarande radie hos hackkniven med ungefär bredden av ett användbart spån kan avsmalningen, dvs koniciteten hos stammen medföra att det vankantiga hörnet blir så litet i stammens smalaren del att hörndjupet underskrider bredden hos ett användbart spån, så att ett såginsnitt genomförs, varvid hackknivarna dock inte skär. Om alltid tunna stammar bearbetas, kan det inträffa att hack- knivarna kan bortfalla i det första bearbetningssteget. Dylika 10 15 20 25 30 35 464 466 avvikelser skall inte leda därtill att förfarandet skall anses ligga utanför skyddsområdet för föreliggande uppfinning.
Likaså kan man tänka sig verktyg för det första bearbetningssteget som inte uppvisar något sågblad för finbearbetningen av hörnytan som är parallell med den första riktningen, varvid nämnda verktyg genom sin speciella knivanordning eventuellt är lämpliga att redan företa en finbearbetning av nämnda yta. Det första bearbetningssteget är därför inte nödvändigtvis bundet vid existensen av ett sågbladselement. Ett dylikt bearbetningshuvud skulle i enlighet med uppfinningen även kunna sättas in för det andra bearbetningssteget.
I enligthet med den andra grundvarianten av förfarandet enligt uppfinningen bortarbetas i det första steget hörnmaterial i den till sågavskiljningssnittet parallella andra riktningen och det resterande hörnmaterialet som angränsar till den mot sågavskiljningssnittet vinkelräta ytan bortarbetas i ett andra steg som är parallellt med den första riktningen som är parallell till denna hörnyta.
Denna omvända bearbetningsföljd kan uppvisa olika fördelar. Sålunda behöver verktygshuvudet för det första bearbetningssteget i den andra riktningen endast svara mot tjockleken hos sidobrädan som skall avskiljas, varför verktygshuvudet begränsas till nämnda tjocklek.
Emedan sidoprodukterna i regel uppvisar en relativt ringa tjocklek, klarar man sig här i regel med ett smalt verktygshuvud som därutöver ligger inom breddområdet hos kommersiellt bearbetningsbart hackspån- material så att ingen delning av spånen blir erforderlig för framställning spånmaterial som är lämpligt för vidare bearbetning.
I den mån som den andra riktningen är riktad i vertikal led, vilket är lämpligt av praktiska skäl, kan det vara fördelaktigt att genomföra den huvudsakliga spånavskiljningen ur hörnen i den andra riktningen emedan stammen i regel understöds av ett bordstöd i denna riktning.
Härigenom undviks förekomsten av svängningar hos stammen i samband med bearbetningen. En bearbetning med horisontellt riktade krafter kan 464 466 10 15 20 25 30 35 lätt leda till svängningar hos stammen i horisontell riktning och detta kan ha ofördelaktig inverkan på de efterföljande sågbladen hos avskiljningssågarna.
Vid användning av kombinerade verktyg är det vid det här beskrivna andra förfaringssättet även fördelaktigt att den utstående delen av tänderna hos sågbladselementet i förhållande till hackknivarna kan hållas lägre än vid den första varianten, vilket bidrar till en bättre sidostabilitet hos tänderna. Vid den andra varianten av förfarandet bör även beaktas att det första såginsnittet i den första riktningen inte utföres för djupt, så att det resterande hörnmaterialet som skall spånas bort vid det andra steget i slutet av detta bearbetningssteg ännu har tillräcklig förbindning med stammen. Bortspåningen i det första bearbetningssteget skall endast göras så djupt att det reste- rande hörnmaterialet, under beaktande av det andra såginsnittet i det andra bearbetsningssteget, ännu har en bredd som svarar mot ett användbart hackspånmaterial. Ungefär över hälften av den bredden skall det resterande hörnmaterialet förbli förbundet med stammaterialet efter genomförandet av det första sågsnittet i det senare avskiljningssnittets plan. Även för det andra förfaringssättet är det naturligtvis tänkbart att använda verktyg som omedelbart efterlämnar en finbearbetad sidoyta så att en kombination av användningen av ett sågblad tillsammans med hackknivarna blir överflödig. Väsentligt för uppfinningen är att hörnytorna inte erhåller omedelbar bearbetning medelst periferieggarna hos hackkniven.
En för förfarandet enligt uppfinningen lämplig anordning kännetecknas av den kännetecknande delen hos patentkravet 23.
En föredragen utföringsform av anordningen består däri att alltid ett verktygshuvud av det första slaget och ett verktygshuvud av det andra slaget, som efter varandra utför de båda bearbetningsstegen för bort- arbetning av ett hörn, är anordnade på en gemensam justerbar släde. 10 15 20 25 30 35 464 466 Emedan de båda verktygshuvudena för bortbearbetningen av ett hörn förblir i fast ställning i förhållande till varandra kan de anordnas fasta ömsesidigt läge. För att ändra läget hos ett hörn som skall bortarbetas behöver då endast den gemensamma släden justeras.
I det följande kommer uppfinningen att närmare beskrivas i detalj under hänvisning till de bifogade ritningarna.
Fig.
Fig.
Fig.
Fig.
Fig.
Fig.
Fig. 1-3 visar deltvärsnittet av en trästam i schematisk framställ- ning, hos vilken bortarbetandet av två vankantiga hörn i enlighet med en första variant av förfarandet visas fram till avskiljningen av den genom hörnen frilagda brädan; 4 och 5 visar en schematisk planvy och en sidovy av ett verk- tygshuvud av det första slaget avsett för bortarbetning av det i Fig. 4 streckat visade materialet; 6 och 7 visar en schematisk planvy och en sidovy av ett verk- tygshuvud av det andra slaget avsett för bortarbetning av det i Fig. 2 streckat visade materialet; 8 visar en schematisk planvy av en del av anläggningen för genomförandet av det beskrivna förfarandet i enlighet med dess första variant; 9 och 10 visar två hörnträprofiltvärsnitt, som kan framställas i enlighet med det beskrivna förfarandet; 11 visar en gavelvy av en anordning som är lämplig för genomförandet av de väsentliga stegen hos det beskrivna förfarandet i dess första variant; 12 visar en sidovy av anordningen enligt Fig. 11, varvid tilläggsvis antyds den avskiljningssåg som är ansluten till anordningen; och 464 466 10 15 20 25 30 35 10 Fig. 13 och 14 visar deltvärsnittet hos en trästam i schematisk fram- ställning, hos vilken visas den stegvisa bortarbet- ningen av två vankantiga hörn i enlighet med en andra variant av förfarandet.
Fig. l visar schematiskt deltvärsnittet av en trästam 1 med en avplanad utsida 2, på vars två sidor urfräsningar skall företas av vankantiga hörnområden 3, vilka urfräsningar i sidled skall begränsa en sidobräda 4, som uppvisar den avplanade ytan 2 som utsida. I ett första bearbetningssteg för bortarbetandet av de vankantiga hörn- områdena borttages först den i Fig. 1 streckat visade virkesdelen, varvid bortarbetningen sker i riktningen som anges av pilar 5. I denna riktning utföres en gång för varje hörn ett första såginsnitt 6, som sträcker sig till det fulla djupet av den tilltänkta hörnurfräsningen, dvs tills hörnpunkten 7 hos hörnet, som skall bortarbetas. Djupet hos det första såginsnittet 6 bestämmer samtidigt också väsentligen tjock- leken hos sågbrädan 4, som skall avskiljas senare. Samtidigt med eller omedelbart efter införandet av det första såginsnittet bortspånas ytterligare trämaterial 8 återigen i samma riktning som visas av pilarna 5 ur hörnområde 3 i form av hackspån. Djupet hos urspåningen som bestäms av det streckade området 8, förblir dock mindre än djupet hos det första såginsnittet 6. Djupdifferensen bör vara sådan att de återstående materialdelarna fortfarande och utan problem kan avlägsnas med hackknivar och överföras till kommersiellt användbara hackspån.
Bortarbetandet av det i Fig. 1 streckat visade materialet företas lämpligen med ett kombinerat verktygshuvud som i relation till trä- tvärsnittsläget i enlighet med Fig. 1 roterar kring en vertikal axel.
Ett sådant verktygshuvud visas schematiskt i Fig. 4 och 5.
Detta verktygshuvud består av en väsentligen cylindrisk bärare 10 av hackknivar med två hackknivar ll anordnade vid bärarens 10 omkrets, varvid verktygshuvudet uppbärs av en drivaxel 9, och varvid riktningen hos knivarnas eggar väsentligen överensstämmer med en cylindermantel- linje. På den fria gavelytan hos hackknivbäraren 10 är anordnad ett 10 15 20 25 30 35 464 466 ll sågblad 12, som består av två segment, varvid sågbladens periferi- cirkel uppvisar en radiedifferens 14 i förhållande till periferi- cirkeln 15 för hackknivarna 11 på så sätt att perifericirkeln hos sågbladet är större än perifericirkeln hos hackknivarna. Radie- avståndet 14 svarar mot djupskillnaden mellan det första såginsnittet 6 och utfräsningsdjupet hos ytterligare material 8 i Fig. 1. Radie- differensen 14 kan ligga mellan ca 10 och 25 mm.
Nästa steg för bortarbetandet av hörnområdena 3 visas i Fig. 2. I enlighet med denna figur föreligger redan två hörnytor 16, som är bearbetade i sågsnittskvalitet genom de första såginsnitten 6, varvid hörnytorna 16 bildar de långa kantytorna hos sidobrädan 4, som skall avskiljas senare. Bortarbetningen av det resterande hörnmaterialet sker nu i riktning motsvarande pilarna 17 medelst ett andra såginsnitt 18, som väsentligen bearbetar den andra hörnytan 19 (Fig. 3) i såg- snittskvalitet och medelst en urfräsning 20. Totalt avlägsnas genom det andra bearbetningssteget det i Fig. 2 streckat visade materialet.
Vid bortarbetningen av detta material i riktning motsvarande pilarna 17 går hackknivsverktyget alltid något före sågen, så att materialet som skall borttagas av hackknivverktyget förblir i förbindelse med stammen 1. Skulle detta inte vara fallet, skulle genom såginsnittet 18 och åtminstone mot slutet av detta bearbetningssteg en materialstrimla avskiljas från stammen 1 som inte skulle kunna nås av hackkniven för avskärning till hackspån. Vid det praktiska genomförandet drivs hack- kniven in till utrymmet för det första såginsnittet 6 i syfte att avlägsna materialstrimlan 20 så fullständigt som möjligt. Det andra såginsnittet 18 drivs dock inte helt fram till såginsnittet 6, så att den sista resten av materialstrimlan 20 fortfarande har förbindelse med stammen 1, när den nås av hackkniven.
Såsom visas i Fig. 3 kvarblir därigenom i det urfrästa hörnet en mindre avsats 21 som emellertid avlägsnas helt i samband med avskilj- ningssnittet för sågbrädan 4 medelst ett svepande sågsnitt. Medelst avskiljningssnittet avlägsnas därmed det i Fig. 3 streckat visade materialet 22, varigenom sidobrädan 4 fullständigt avskiljs från stammen 1. 464 466 10 15 20 25 30 35 12 Ett verktygshuvud för bortarbetning av det resterande hörnmaterialet i enlighet med förfarandesteget i Fig. 2 visas i Fig. 6 och 7. Detta verktygshuvud av andra steget uppbärs av en fritt lagrad drivaxel 23 och uppvisar en hackknivsbärare 24, vid vars periferi två hackknivar 25 är anordnade. På den fria gavelsidan uppbär även detta verktygs- huvud ett sågblad 26. I motsats till verktygshuvudet av första steget har sågbladet 26 här en mindre ytterdiameter än hackknivarna 25, vilket visas medelst radiedifferensen 27 på ritningen. Denna radie- skillnad 27 är lämpligen något större än tjockleken hos sågbladet 12 som tillhör verktygshuvudet av första steget. Vid det praktiska genomförandet är det troligen tillräckligt om radieskillnaden 27 svarar mot ungefär den dubbla tjockleken hos såginsnittet 6.
Vid det praktiska genomförandet av det beskrivna förfarandet genomförs de i Fig. 1-3 beskrivna bearbetníngsstegen företrädesvis symmetriskt och samtidigt på mitt emot varandra liggande sidor av trästammen 1.
Ett sådant samtidigt genomförande framgår av Fig. 8, som schematiskt visar en del av en anläggning för genomförande av det beskrivna för- farandet i sin första variant. En trästam 1 framföres i pilens 29 riktning medelst matningsrullar 28 på en i övrigt ej visad transport- bana. Stammen 1 är redan avplanad vid dess ytterytor 2. Två verktygs- huvuden av första slaget 31 som är roterbara kring vertikala axlar och som i sin utformning svarar mot verktygshuvudena enligt Fig. 4 och 5 avlägsnar först på båda sidor av stammen 1 det i Fig. 1 streckat visade materialet. Skymda av de båda i Fig. 8 visade verktygshuvudena 31 är på motsvarande sätt därunder ytterligare två verktygshuvuden av samma slag anordnade symmetriskt, vilka bearbetar de nedre hörnen hos stammen 1. Efter verktygshuvudena av första slaget 31 träder sedan verktygshuvuden av andra slaget 32 i ingrepp med stammen 1, varvid nämnda verktygshuvuden är roterbart drivna kring horisontella axlar 33. Verktygshuvudena av andra slaget 32 motsvarar det i Fig. 6 och 7 visade verktygshuvudet. Med dessa bortarbetas det material som i Fig. 2 visas streckat. Även här är ytterligare två verktygshuvuden anord- nade som i planvyn är dolda av de båda visade huvudena 32. Slutligen avskiljs sidobräderna 4 från stammen 1 medelst två avskiljningssågar 10 15 20 25 30 35 464 466 13 34, som även de är roterbart drivna kring horisontella axlar 35.
Härvid avlägsnas det material som visas streckat i Fig. 3. Efter slutet av det visade arbetsförloppet erhålls ett fyrkantträ (Kantholz) samt två sidobrädor vilka visas i tvärsnitt i Fig. 9. Fig. 10 visar i tvärsnitt en stamuppdelning, vid vilken den i Fig. 8 visade bearbet- ningsföljden har företagits två gånger efter varandra vid hörn som anordnats förflyttade stegvis (versetzt abgestuft).
En anordning som kan finna användning vid genomförandet av det beskrivna förfarandet visas närmare i detalj i Fig. 11 och 12. Denna anordning innefattar verktygshuvudena av första och andra slaget samtidigt som avskiljningssågarna, såsom antyds i Fig. 12, inte bildar någon omedelbar byggnadsmässig enhet med den anordning, som innehåller verktygshuvudena av första och andra slaget, utan är anordnade i en icke visad separat ram.
Med hänvisning till Fig. 11 har på båda sidorna av en transportbana 36 som uppbär stammen 1 två spegelvända bearbetningsenheter 37 anordnats.
Matningn av stammen 1 på transportbanan 36 sker medelst de matnings- rullar 28 som antyds i Fig. 12.
Med hänvisning till Fig. 11 är varje bearbetningsenhet 37 medelst dess ram 38 lagrad på en gejderanordning 39, på vilken bearbetningsenheten medelst en positioneringsdrivning 40 kan förskjutas i riktning mot och bort från transportbanan 36. Två i vertikal riktning justerbara och styrda slädar 41 och 42 uppbär var sitt verktygshuvud av det första slaget 31 och ett verktygshuvud av det andra slaget 32, varvid de båda verktygshuvudena av det första slaget 31 inbördes är anordnade kon- centrískt samt drivbara från en gemensam vertikal axel 30. För att möjliggöra höjdlägesjustering av slädarna 41 och 42 och med dem av verktygshuvudena 31 är drivaxeln 30 utformad som en profilinsticks- axel, på vilken verktygshuvudena 31 är förskjutbara under bibehållande av dess formlåsning med axeln. Drivningen av den vertikala axeln 30 sker över en remdrift 45 av en drivmotor 46. Slädarna 41 och 42 förfogar för sin separata höjdinställning över var sin egen positio- 464 466 10 15 20 25 30 35 14 neringsdrivning 47 respektive 48. De kring horisontella axlar 33 roterbart drivna verktygshuvudena av det andra slaget 32 drivs för att möjliggöra höjdomställningar av de nämnda verktygshuvudena bärande slädarna 41 och 42, medelst dubbelt länkade insticksaxlar 49, som erhåller sin rotationsrörelse över en gemensam remdrift 50 av en drivmotor 51. Anordningen av remdriften framgår tydligare av Fig. 12.
Remdriften är så utformad att den omslingrar var och en av driv- rullarna 52 tillhörande verktygshuvudena 32 i motsatta riktningar för att uppnå motsatta rotatíonsriktningar.
Emeden ett verktygshuvud 31 med tillhörande verktygshuvud 32, alltid tillsammans genomför en komplett hörnurfräsning och därvid kan hållas i ett fast lägesförhållande till varandra, är det möjligt att anordna verktygshuvudena på en gemensam släde 41 respektive 42. Naturligtvis bör vissa justeringsmöjligheter finnas vid den verktygshuvudena bärande släden för inträngningsdjupet av det ena verktygshuvudet i förhållande till det andra. Läget hos ett hörn, som skall fräsas ut kan fastsällas enbart genom höjdinställning av släden 41 respektive 42 och förskjutning av ramen 38 tillhörande en bearbetningsenhet 37 på gejderanordningen 39 medelst positioneringsdrivningen 40.
I Fig. 13 och 14 visas schematiskt deltvärsnittet av en trästam l med redan avplanad sidoyta 2, ur vilken stam vankantiga hörn skall arbetas bort på sätt som liknar förfarandet enligt Fig. 1-3 men i enligthet med en andra variant av huvudförfarandet i syfte att slutligen kunna avskilja en sidobräda 4, som avgränsas av de bortarbetade hörnen. I enlighet med denna andra variant av förfarandet bortarbetas i enlighet med Fig. 13 i ett första bearbetningssteg först det där streckat visade hörnmaterialet i den genom pilarna 17 angivna andra riktningen som är parallell med sågavskiljningssnittet som skall företas senare.
Från denna riktning görs ett första såginsnitt 53 för varje hörn.
Samtidigt eller omedelbart efter anbringandet av detta första såginsnitt 53 bortspånas ytterligare virke 54 i form av hackspån i riktningen av pilen 17 ur hörnområdet 3. Denna bortspåning genomförs dock endast till ett djup som är så mycket som motsvarande ett 10 15 20 25 30 35 464 466 15 restmått 55 (se Fig. 14) mindre än den det förutsedda djupet av hörnet. Detta restmått 55 svarar minst mot bredden av ett användbart hackspån med tillägg av bredden hos sågsnittet.
Det första såginsnittet 53 anbringas något djupare än djupet till vilket virkesmaterialet 54 spånas bort och så mycket djupare som försprångssmåttet 56 (se Fig. 14), som uppgår till ca hälften av restmåttet 55 minskat med en sågsnittsbredd. I ett andra bearbetnings- steg bortarbetas sedan det resterande hörnmaterialet i den medelst pilarna 5 angivna riktningen såsom visas i Fig. 14. Detta genomförs medelst ett andra såginsnitt 57 och bortspåning av restmaterial 58. I syfte att undvika att ofördelaktigt påverka de ytor som skall bear- betas medelst det senare såginsnittet vid avskiljningen av sidobrädan 4 genomförs bortbearbetandet av det resterande hörnmaterialet i den andra riktningen 5 företrädesvis endast till ett djup som är så mycket mindre än det förutsedda djupet hos hörnet som motsvarande ungefär en sågsnitssbredd, så att avskiljningssågen täcker en ringa trärest 59 och avlägsnar densamma.
Av Fig. 13 framgår att verktyget vid denna variant av förfarandet och för det första bearbetningssteget ur den andra riktningen 17 inte behöver vara väsentligen bredare än de vanligtvis förekommande tjock- lekarna för sidobrädan 4. Dessutom erhålls när den andra riktningen 17 är lodrät, såsom visas i figurerna och såsom är lämpligt i praktiskt utförande, stabilare arbetsförhållanden för borttagandet av den största materialandelen av hörnet, emedan den stam som skall bearbetas stöds i vertikal riktning. I motsats härtill medför verktyg som intränger i materialet i horisontell riktning lätt tvärsvängningar hos stammen. Förutsatt att man för det andra bearbetningssteget ur den första riktningen 5 endast lämnar restmaterial motsvarande bredden av ett hackspån, behöver verktyget för detta bearbetningssteg endast uppvisa den härför erforderliga bredden.
Det är för fackmannen uppenbart att periferidiametrarna hos de enskilda verktygselementen måste utföras så att de svarar mot de i 464 466 10 15 20 25 30 35 16 samband med Fig. 13 och 14 beskrivna differenserna i inträngningsdjup hos verktygen när kombinerade verktyg används med hackknivar och sågbladselement och som visas i samband med den första varianten av förfarandet i Fig. 4-7 . För det andra bearbetningssteget enligt Fig. 14 kan ett verktyg användas, vid vilket periferidiametern är lika hos sågbladselementen och hackknivarna.
För förloppet av den andra varianten av förfarandet är det även självklart att förloppsschemat såsom det visas i Fig. 8 för den första varianten av förfarandet måste ändras på så sätt att verktygshuvudena med horisontella axlar sedda i träets matningsriktning måste anordnas först och att verktygshuvudena med de vertikala axlarna måste följa efter dem med horisontella axlar. Detta gäller på motsvarande sätt även för det maskinella utförandet såsom detta visas i Fig. ll och 12.
I princip kan samma anordning användas, varvid stammen dock måste genomlöpa anordningen i motsatt riktning, varvid det bör beaktas att verktygshuvudena måste ha den rätta rotationsriktningen. Beskrivningen till Fig. 11 och 12 är därför även användbar på motsvarande sätt för en maskin för genomförandet av den andra varianten av förfarandet.

Claims (34)

1. 0 15 20 25 30 35 464 466 17 PATENTKRAV l. Förfarande för spånavskiljande delning av trädstammar till all- sidigt bearbetade träprodukter såsom bräder och kantvirke medelst så kallad profilspånavskiljning (Profilzerspanung), vid vilken stammen lämnas med vankanter över åtminstone en del av dess längd och avplanas i rät vinkel på fyra sidor under bearbetningen, varvid hörn arbetas ut i rät vinkel från de vankantiga kantområdena, varvid hörnmaterial tillhörande ett hörn arbetas ut i en första djupinträngningsriktníng vinkelrät mot stamaxeln, och de av två bortarbetade hörn begränsade sidobräderna avskiljs medelst sågavskiljningssnitt i en andra riktning vinkelrät mot stamaxeln och mot den första riktningen, k ä n n e - t e c k n a t av att hörnmaterialet av ett hörn delvis arbetas bort ur varje hörn, vart och ett i två separata steg med olika djup- inträngningsriktningar, varvid bortarbetningen i ett av stegen genomförs i en första djupínträngningsriktning och i det andra steget i en andra djupínträngningsriktning.
2. Förfarande enligt krav l, k ä n n e t e c k n a t av att hörn- materialet i det första steget bortarbetas delvis i den första djupinträngningsriktningen (5) och att resterande hörnmaterial (18, 20) bortarbetas i den andra djupinträngningsriktningen (17).
3. Förfarande enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a t av att bortarbe- tandet av hörnmaterial i den första djupinträngningsriktningen (5) består däri att ett första såginsnitt (6) införs till väsentligen det avsedda djupet hos hörnet (hörnpunkt 7) för att finbearbeta den mot sâgavskiljningssnittet (22) vinkelräta hörnytan (16) i sågsnitts- kvalitet.
4. Förfarande enligt krav 2 eller 3, k ä n n e t e c k n a t av att i det första steget (ytterligare) hörnmaterial (8) spånas bort i den första djupinträngningsriktningen (5) till ett djup som är mer än en sågsnittsbredd mindre än det avsedda djupet (hörnpunkt 7) hos hörnet. 10 15 20 25 30 35 464 466 18
5. Förfarande enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a t av att bortspå- ningen av (ytterligare) hörnmaterial (8) i den första djupinträng- ningsriktningen (5) fullföljs till ett avstånd av 10-25 mm från hörnpunkten (7) hos hörnet (3).
6. Förfarande enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a t av att införandet av det första såginsnittet (6) i den första djupinträng- ningsriktningen (5) genomförs före eller samtidigt med bortspâningen av (ytterligare) hörnmaterialet (8) i den första djupinträngnings- riktningen (5).
7. Förfarande enligt något av kraven 2-6, k ä n n e t e c k n a t av att i det andra steget det resterande hörnmaterialet (20) bortspånas i den andra djupinträngningsriktningen (17).
8. Förfarande enligt krav 7, k ä n n e t e c k n a t av att samtidigt med bortspåningen av det resterande hörnmaterialet (20) i den andra djupinträngningsriktningen (17) ett andra sâgsnitt (18) genomförs i den andra djupinträngningsriktningen (17) i syfte att bearbeta den hörnyta (19) som är parallell med sågavskiljningssnittet (22).
9. Förfarande enligt krav 8, k ä n n e t e c k n a t av att det andra såginsnittet (18) i den andra djupinträngningsriktníngen (17) är något tidsfördröjt i förhållande till hörnbortspåningen (20) i det andra steget.
10. Förfarande enligt krav 8 eller 9, k ä n n e t e c k n a t av att det andra såginsnittet (18) utförs till ett djup, som är mindre än djupet hos hörnbortspåningen i det andra steget (20).
11. ll. Förfarande enligt något av kraven 8-10, k ä n n e t e c k n a t av att sågavskiljningssnittet (22) genomförs väsentligen i planet tillhörande det andra såginsnittet (18). 10 15 20 25 30 35 464 466 19
12. Förfarande enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t av att i det första steget hörnmaterialet i den andra djupinträngningsriktningen l (17) delvis arbetas bort och att det resterande hörnmaterialet (57, 58) arbetas bort i det andra steget i den första djupinträngnings- riktningen (5).
13. Förfarande enligt krav 12, k ä n n e t e c k n a t av att hörn- material (54) i den andra djupinträngningsriktningen (17) väsentligen bortarbetas fram till ett djup som är så mycket mindre än det avsedda hörndjupet som ett restmått (55), varvid restmåttet (55) svarar mot minst bredden av hackspån tillhörande hackspån som bortarbetats i den första djupínträngningsriktningen (5) med ett tillägg svarande mot en sågsnittsbredd.
14. Förfarande enligt krav 13, k ä n n e t e c k n a t av att före eller samtidigt med bortspånandet av hörnmaterial (54) i den andra djupinträngningsriktningen (17) ett första såginsnitt (53) införs i den andra djupinträngsriktningen (17) för bearbetning av den mot den andra djupinträngningsriktningen (17) parallella hörnytan.
15. Förfarande enligt krav 14, k ä n n e t e c k n a t av att det första såginsnittet (53) införs till ett djup som är mindre än det avsedda hörndjupet.
16. Förfarande enligt krav 14 eller 15, k ä n n e t e c k n a t av att det första såginsnittet (53) införs till ett djup som är så mycket större än djupet, till vilket hörnmaterial (54) skall spånas bort i den andra djupinträngníngsriktningen (17), som ett föregångsmått (56).
17. Förfarande enligt krav 16, k ä n n e t e c k n a t av att föregångsmåttet (56) uppgår till cirka hälften av restmåttet (55) minskat med en sågsnittsbredd.
18. Förfarande enligt något av kraven 12-17, k ä n n e t e c k n a t av att vid det andra steget i den första djupinträngningsriktningen 10 15 20 25 30 35 464 466 20 (5) införs ett andra såginsnitt (57) för bearbetning av den mot den första djupinträngningsriktningen (17) parallella hörnytan och att det resterande hörnmaterialet (58) spånas bort.
19. Förfarande enligt krav 18, k ä n n e t e c k n a t av att bort- arbetandet av det resterande hörnmaterialet (58) i den första djupinträngningsriktningen (5) företas till ett djup som är lika med avsedda djupet av hörnet minskat med mindre än en sågsnittsbredd.
20. Förfarande enligt något av kraven 4-ll eller 14-19, k ä n n e - t e c k n a t av att det för genomförandet av första såginsnittet (6, 53) i det första steget och bortspåningen av (ytterligare) hörnmate- rial (8, 54) från det första steget används ett kombinerat verktyg (31) med hackknivar (ll) och sågbladssegment (12) på en koncentrisk axel, hos vilket verktyg sågbladssegmenten (12) uppvisar en större toppkretsdiameter än hackknívarna (ll).
21. Förfarande enligt något av kraven 7-10, k ä n n e t e c k n a t av att för hörnbortspåningen (20) i det andra steget och för det andra såginsnittet (18) används ett kombinerat verktyg (32) med hackknivar (25) och sågbladssegment (26) på en koncentrisk axel (33), vid vilket verktyg sågbladssegmenten (26) uppvisar en toppkretsdiameter som är mindre än hackknivarnas (25).
22. Förfarande enligt krav 18 eller 19, k ä n n e t e c k n a t av att för hörnbortspåningen i det andra steget och för det andra såginsnittet (57) används ett kombinerat verktyg med hackknivar och sågbladssegment på en koncentrisk axel, vid vilket verktyg sågblads- segmenten och hackknivarna uppvisar lika toppkretsdiameter.
23. Anordning för genomförandet av förfarandet enligt krav 1 med bearbetningsenheter anordnade på båda sidor av en matarbana för den stam som skall bearbetas, vilka bearbetningsenheter väsentligen är utförda symmetriskt och i förekommande fall omställbara i sidleds- avstånd i förhållande till matarbanan, varvid till varje enhet är anordnat minst ett verktygshuvud av första slaget som är roterbart 10 15 20 25 30 35 464 466 21 anordnat kring en första i förhållande till stamaxeln vinkelrät axelriktning, vilket verktygshuvud har anordnade vid sin omkrets 4 väsentligen axelparallella verktygselement och i förekommande fall har anordnadminst en avskiljningssåg bakom verktygshuvudet av första slaget sedd i matarbanans matarriktníng, vilken avskiljningssåg har ett snittplan, som är parallellt med denna första axelriktning för verktygshuvudet av första slaget, k ä n n e t e c k n a d av att sedd i matarbanans (36) riktning före eller efter det åtminstone ena verktygshuvudet av första slaget (31) och före den i förekommande fall minst ena avskiljningssågen (34) är anordnat åtminstone ett verktygs- huvud av andra slaget (32) som är roterbart drivet kring en andra axelriktning (33) vinkelrät mot stamaxeln och mot den första axelrikt- ningen (30) som har väsentligen axelparallella verktygselement anord- nade vid verktygshuvudets periferi åtminstone i form av hackknivar (25).
24. Anordning enligt krav 23, k ä n n e t e c k n a d av att den andra axelriktningen (33) är vågrät.
25. Anordning enligt krav 23 eller 24, k ä n n e t e c k n a d av att verktygshuvuden av första (31) och andra (32) slaget är anordnade parvis vid var och en av bearbetningsenheterna, varvid varje par är så utfört omställbart ifråga om inbördes avstånd.
26. Anordning enligt något av kraven 23-25, k ä n n e t e c k n a d av att varje verktygshuvud av första slaget (31) och det tillhörande verktygshuvudet av andra slaget (32) är gemensamt fast anordnade på en omställbär släde (41, 42).
27. Anordning enligt något av kraven 23-26 för genomförandet av förfarandet enligt något av kraven 2-ll, 20 eller 21, k ä n n e - t e c k n a d av att varje verktygshuvud av det andra slaget (32) sedd i matarbanans (36) riktning är anordnad efter det tillhöriga verktygshuvudet av första slaget (31). 10 15 20 25 30 35 464 466 22
28. Anordning enligt krav 27, k ä n n e t e c k n a d av att verk- tygshuvudena av andra slaget (32) är kombinerade verktygshuvuden som förutom hackknivar (25) bär sâgbladssegment (26) som vart och ett är anordnat vid den sida på verktygshuvudet som pekar mot axeln hos den stam (1) som skall bearbetas.
29. Anordning enligt krav 28, k ä n n e t e c k n a d av att toppkretsen för sågbladselementen (26) är mindre än hackknivarnas (25) toppkrets.
30. Anordning enligt krav 28 eller 29, k ä n n e t e c k n a d av att verktygshuvudena av första slaget (31) är kombinerade verktygshuvuden som utöver hackknivar (ll) uppbär sågbladselement (12) på den sida som är vänd mot axeln tillhörande den stam (1) som skall bearbetas, varvid sågbladselementens toppkretsdiameter är större än toppkretsdiametern hos intillliggande hackknivar (11).
31. Anordning enligt något av kraven 23-26 för genomförande av för- farandet enligt något av kraven 12-20 eller 22, k ä n n e t e c k - n a d av att varje verktygshuvud av andra slaget (32) sedd i matar- banans (36) riktning är anordnad före det tillhörande verktygshuvudet av första slaget (31).
32. Anordning enligt krav 31, k ä n n e t e c k n a d av att verk- tygshuvudena av första slaget (31) utgör kombinerade verktygshuvuden som förutom hackknivar även uppbär sågbladselement, varvid sågblads- elementen är anordnade på den verktygssida, som visar mot axeln till- hörande den stam, som skall bearbetas.
33. Anordning enligt krav 32, k ä n n e t e c k n a d av att hack- knivarna och sågbladselementen uppvisar lika toppkretsdiameter.
34. Anordning enligt något av kraven 31-33, k ä n n e t e c k n a d av att verktygshuvudena av andra slaget (32) är kombinerade verk- tyshuvuden som förutom hackknivar även uppbär sågbladselement på den 10 464 466 23 sida som visar mot axeln till den stam som skall bearbetas, varvid sâgbladselementens toppkretsdiameter är större än toppkretsdiametern hos intilliggande hackknívar.
SE8700607A 1986-02-27 1987-02-16 Foerfarande och anordning foer spaanavskiljande delning av traedstammar till allsidigt bearbetade traeprodukter medelst profilspaanavskiljning SE464466B (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3606292 1986-02-27
DE19873702890 DE3702890A1 (de) 1986-02-27 1987-01-31 Verfahren und vorrichtung zur spanenden zerlegung von baumstaemmen in allseitig bearbeitete holzerzeugnisse mittels profilzerspanung

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8700607D0 SE8700607D0 (sv) 1987-02-16
SE8700607L SE8700607L (sv) 1987-08-28
SE464466B true SE464466B (sv) 1991-04-29

Family

ID=25841360

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8700607A SE464466B (sv) 1986-02-27 1987-02-16 Foerfarande och anordning foer spaanavskiljande delning av traedstammar till allsidigt bearbetade traeprodukter medelst profilspaanavskiljning

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4848427A (sv)
AT (1) AT399307B (sv)
CA (1) CA1277574C (sv)
DE (1) DE3702890A1 (sv)
FI (1) FI82896C (sv)
SE (1) SE464466B (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1992022402A1 (en) * 1991-06-17 1992-12-23 Ari Ab Improvements in the breakdown of logs

Families Citing this family (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5201351A (en) * 1991-08-12 1993-04-13 Hurdle Jr Ennis J Edger for a conventional sawmill
AT24U1 (de) * 1993-04-19 1994-10-25 Johann Wolf Verfahren zur bearbeitung von rundholz und vorrichtung zur durchführung des verfahrens
SE514304C2 (sv) * 1997-10-10 2001-02-05 Ari Ab Anordning och förfarande för bearbetning av en timmerstock
DE19829112C1 (de) * 1998-06-30 2000-03-30 Esterer Wd Gmbh & Co Hackschnitzel, Verfahren und Vorrichtung zum Erzeugen eines Hackschnitzels sowie zum Profilieren eines Baumstammes und deren Verwendungen
DE19960319C1 (de) * 1999-12-15 2001-07-26 Dietz Hans Vorrichtung zum Erzeugen eines Hackschnitzels sowie Vorrichtung zum Profilieren eines Baumstammes
US6637483B2 (en) 2000-06-08 2003-10-28 Key Knife, Inc. Method and apparatus for profiling a log
US6968879B2 (en) 2001-07-30 2005-11-29 Key Knife, Inc. Knife and apparatus for clamping a knife
US6688351B2 (en) 2002-02-20 2004-02-10 Key Knife, Inc. Adjustable profiling head for a wood cutting apparatus
US7219706B2 (en) 2002-09-06 2007-05-22 Key Knife, Inc. Apparatus having adjustable saws for wood cutting
US6712105B1 (en) 2002-09-26 2004-03-30 Key Knife, Inc. Method and apparatus for planing an article of wood
DE102004051933A1 (de) * 2004-10-25 2006-05-04 Gebrüder Linck Maschinenfabrik "Gatterlinck" GmbH & Co KG Vorrichtung und Verfahren zum Profilieren von Baumstämmen
US7117907B2 (en) * 2004-11-26 2006-10-10 Coe Newnes/Mcgehee Inc. Apparatus for adjustably profiling a cant
FI127662B (sv) * 2015-11-24 2018-11-30 Veisto Oy Anläggning och förfarande för att behandla stockar
CN105773719B (zh) * 2016-03-07 2018-06-15 江苏柚尊家居制造有限公司 一种新型木工锯切装置

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3304971A (en) * 1964-02-24 1967-02-21 Mill Equipment Inc Small log plant
US3457978A (en) * 1966-11-07 1969-07-29 Mo Och Domsjoe Ab Method and apparatus for cutting logs into lumber and recovering the byproducts
US3738404A (en) * 1971-02-22 1973-06-12 W Walker Method of producing dressed lumber from logs
US3934630A (en) * 1973-04-16 1976-01-27 Cockle Roy R Method and apparatus for producing rough cut lumber
DE2920543A1 (de) * 1979-05-21 1980-12-04 Kreibaum O Sen Verfahren und vorrichtung zum verarbeiten von rundholz zu schnittholz
DE2918622C2 (de) * 1979-05-09 1981-11-19 Gebrüder Linck Maschinenfabrik und Eisengießerei Gatterlinck, 7602 Oberkirch Verfahren und Vorrichtung zur spanenden Zerlegung von Baumstämmen in allseitig bearbeitete Holzerzeugnisse
US4239069A (en) * 1979-08-10 1980-12-16 Zimmerman Edwin H Automatic cant production machine
DE3244393C1 (de) * 1982-12-01 1984-03-01 Wurster u. Dietz GmbH u. Co Maschinenfabrik, 7400 Tübingen Verfahren zum Herstellen von allseitig bearbeiteten Holzerzeugnissen sowie Vorrichtung zur Durchfuehrung des Verfahrens
DE3514892C1 (de) * 1985-04-25 1986-08-07 Wurster u. Dietz GmbH u. Co Maschinenfabrik, 7400 Tübingen Verfahren und Vorrichtung zum Zerspanen von Holz, insbesondere zur spanenden Zerlegung von mit Baukanten versehenen Baumstämmen

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1992022402A1 (en) * 1991-06-17 1992-12-23 Ari Ab Improvements in the breakdown of logs
US5421386A (en) * 1991-06-17 1995-06-06 Ari Ab Breakdown of logs

Also Published As

Publication number Publication date
FI870814A0 (fi) 1987-02-25
ATA31287A (de) 1994-09-15
FI82896C (sv) 1991-05-10
DE3702890C2 (sv) 1990-03-22
CA1277574C (en) 1990-12-11
DE3702890A1 (de) 1987-09-03
US4848427A (en) 1989-07-18
FI870814A (fi) 1987-08-28
SE8700607D0 (sv) 1987-02-16
FI82896B (fi) 1991-01-31
AT399307B (de) 1995-04-25
SE8700607L (sv) 1987-08-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE464466B (sv) Foerfarande och anordning foer spaanavskiljande delning av traedstammar till allsidigt bearbetade traeprodukter medelst profilspaanavskiljning
SE438110B (sv) Forfarande och anordning for spanskerande sonderdelning av timmerstockar
US4327789A (en) Method and apparatus for the chipping dissection of tree logs into all-round machined lumber products
CN102101253B (zh) 双刃刀片用六轴多工位集成专用磨床
SE470378B (sv) Sätt och anordning för sönderdelning av stock till bräder och plank
NO855313L (no) Innretning til fliskuttende bearbeidelse av sidene av trestammer.
NO142948B (no) Fremgangsmaate og innretning for tilveiebringelse av utnyttbart trevirke av rundtoemmer
SE456810B (sv) Foerfarande foer framstaellning av allsidigt bearbetade traeprodukter och anordning foer genomfoerande av foerfarandet
US3324909A (en) Apparatus and process for peeling logs
SE510101C2 (sv) Förfarande och anläggning för delning av stockar i smärre virkesstycken
SE530932C2 (sv) Förfarande och anläggning för sågning av en timmerstock
US3032084A (en) Dividing wood, especially round timber logs
CA1265025A (en) Timber planing machines
CN111107967B (zh) 用于工件加工的方法、计算机程序产品以及工件加工设备
US4301844A (en) Method and chip-manufacturing edging-mill for edging board
US4991636A (en) Timber planing machines
EP2353811A1 (en) Method and apparatus for dividing a log into pieces of lumber
KR200419426Y1 (ko) 석재 샘플의 측모서리 가공 장치
CN205734195U (zh) 一种修枝剪刀片磨削治具
CN107379130A (zh) 一种家具加工两用平刨机
RU2755818C1 (ru) Способ и технологическая линия для распиловки бревен
WO2019115009A1 (de) Verfahren zum auftrennen länglicher werkstücke aus holz, kunststoff und dergleichen in lamellen sowie bearbeitungsmaschine zur durchführung eines solchen verfahrens
CN205032929U (zh) 一种铣、磨复合机床的机头结构
US416869A (en) The edges of cards and papee
RU2013200C1 (ru) Комбинированный деревообрабатывающий станок

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8700607-8

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed