SE463524B - Anordning foer utbyte av minst en vals foer en kalander - Google Patents

Anordning foer utbyte av minst en vals foer en kalander

Info

Publication number
SE463524B
SE463524B SE8502042A SE8502042A SE463524B SE 463524 B SE463524 B SE 463524B SE 8502042 A SE8502042 A SE 8502042A SE 8502042 A SE8502042 A SE 8502042A SE 463524 B SE463524 B SE 463524B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
roller
calender
frame
gripping
transport
Prior art date
Application number
SE8502042A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8502042L (sv
SE8502042D0 (sv
Inventor
J Pav
R Wenzel
P Svenka
R Rauf
Original Assignee
Kleinewefers Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kleinewefers Gmbh filed Critical Kleinewefers Gmbh
Publication of SE8502042D0 publication Critical patent/SE8502042D0/sv
Publication of SE8502042L publication Critical patent/SE8502042L/sv
Publication of SE463524B publication Critical patent/SE463524B/sv

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21GCALENDERS; ACCESSORIES FOR PAPER-MAKING MACHINES
    • D21G1/00Calenders; Smoothing apparatus
    • D21G1/02Rolls; Their bearings
    • D21G1/0293Provisions or constructions to facilitate the removal of the rolls

Landscapes

  • Casting Or Compression Moulding Of Plastics Or The Like (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Treatment Of Fiber Materials (AREA)
  • Replacement Of Web Rolls (AREA)

Description

15 20 25 30 35 f f' r f; f.
L"|' J: (_:- (_ sätt, företrädesvis helt automatiskt. utan att man tar hjälp av en intilliggande vals. Lösningen på detta problem är angi- ven i patentkravet 1.
Härvid skall beaktas a) att transportanordningen är försedd med aktiva element, nämligen lyftanordningen och gripelementen, så att en direkt överföring av valsen från stativet till transport- anordningen eller omvänt möjliggöres, och b) att samtliga medel finns för en helautomatisk drift, var- vid låsanordningen har en egen drívanordning och lager- blocken uppvisar en gripansats, vilken kan gripas av grip- elementen. Även dessa gripelement har en gripdrivanord- ning. Slutligen har även lyftanordningen en lyftdrivanord- ning.
Speciellt lämplig är en styranordning. som manövrerar de enskilda drivorganen enligt ett förutbestämt styrprogram. På detta sätt uppnås ett automatiskt arbetsschema vid vilket tillförsäkras att de enskilda drivorganen alltid påverkas i riktig ordningsföljd och vid riktig tidpunkt.
Med särskild fördel utgör gripelementen de verksamma organen hos en hanteringsrobot, vars läge övervakas av avkännare.
Dylika verksamma organ styrs av en reglerkrets, vid vilken de av styranordningen förutbestämda börvärdena jämföres med de av avkännarna fastställda ärvärdena. Detta gör det möjligt att utföra gripfunktionen mycket exakt och snabbt samt att skona de samverkande delarna.
Företrädesvis har lagerblocket på den griphuvudet frânvända sidan en avsmalnande tvärsektion. Vid införingen av hållaren erhålles därför en automatisk riktning.
Det är vidare lämpligt om lagerblocket intill gripansatsen uppvisar anslag, mot vilka anligger tvärs mot hâllarens mittplan förskjutbara kolvar hos lâsanordningen. Detta utgör 10 15 20 25 30 35 :.'7 ïfë* ëüà u¿% ett speciellt enkelt sätt att låsa lagerblocket i hållaren.
Utgår man från en kalander med en huvudvals och minst en mot dess omkrets pressbara yttervalsar, varvid transportanordning- en förskjuter den utbytbara valsen parallellt med valsaxeln mellan det inre läget och det yttre läget, är det en speciell fördel om yttervalsarna är försedda med i hållarna vilande lagerblock och är utbytbara medelst gripelementen, lyftanord- ningen och transportanordningen. Dessa yttervalsar befinner sig nämligen utanför styrsystemet för materíalbanan. De kan därför utan svårighet röra sig så långt att deras lagerblock utlyftes ur hållarna. Man kan därefter förse samtliga ytter- valsar eller en del av dem med ett elastiskt överdrag.
Vid en föredragen utföringform är hållarna utformade på av kalanderstativet uppburna ställorgan, vilka medelst ett ställ- don är förskjutbara från ett arbetsläge, i vilket yttervalsen anlígger mot periferin av huvudvalsen. till ett växlingsläge. i vilket gripelementen samverkar med gripansatserna. växlings- läget kan vara så valt att gripelementen utan svårighet kan gripa gripansatserna.
Det är särskilt lämpligt om ställdonet utgöres av hydraul- cylindrar, vilka dessutom tjänar som belastningsanordning för anpressning av yttervalsarna mot huvudvalsen. Detta ger en mycket enkel utföringsform.
Vidare bör ställorganen utgöras av inställningsarmar. som är svängbara kring en i stativet fast vridpunkt. Eftersom ställ- organen enbart måste tillryggalägga en kort sträcka, är sväng- ningslagringen lämplig och konstruktivt mindre komplicerad än en linjär lagring.
Det är även lämpligt om hållarna är så anordnade att deras mittplan i arbetsläget bildar en vinkel av högst 30° med tangenten i valsspalten, och är riktat uppåt på den öppna sidan av hållaren. Genom dessa åtgärder uppnås att lager- blocken kan vila mot motsvarande ytor hos hållaren vid pålägg- 10 15 20 25 30 35 P (,| ~.
C; u L I ._,| J :lä ning av belastning. Vidare kan lagerblocken utan svårigheter lyftas ur hållarna.
När flera, särskilt fyra utbytbara yttervalsar är anordnade i var sin kvadrant kan en gemensam transportanordning anordnas.
Detta förenklar konstruktionen i förhållande till användningen av transportanordningar som är samordnade med enbart en ytter- vals.
Från konstruktionssynpunkt är det lämpligt att transportanord- ningen uppvisar ett transportstativ med två med varandra förbundna sidodelar, som uppbär lyftanordningen med gripele- menten och sträcker sig över kalanderstativet, En sådan trans- portanordning kan uppbära.gripelementen för samtliga ytter- valsar.
Kalanderstatívet är härvid lämpligen så utformat att minst en sidoramdel av kalanderstativet uppvisar urtag mellan foten och lagret för huvudvalsen och/eller ovanför detta lager för sido- förskjutningen av yttervalsarna. Det räcker därvid med en för- hållandevis liten tvärförskjutning av valsarna som just är tillräcklig för lyftningen av lagerblocket ur hållaren. Där- efter kan den axelparallella förskjutningen åstadkommas. Detta spar utrymme och tid vid valsbytet. vid ett alternativt utförande är transportstativet förskjut- bart på skenor, som upptill vilar på kalanderstativet, varvid sidodelarna består av en brygga med nedåtriktade armar. Detta ger ett förhållandevis lätt transportstativ.
Vid ett annat utförande uppvisar transportstativet portallik- nande sidodelar och är förskjutbart på skenor på underlaget.
Detta utförande är även lämpligt för tunga valsar. vid en ytterligare utföringsform av uppfinningen är det lämp- ligt med ett i ytterläget placerbart valsbärstativ. vilket uppvisar hållare med en form som motsvarar hållarna i kalandern. Isynnerhet kan dessa hållare ha ett läge. som mot- 10 15 20 25 30 35 =,"'I"' HQ* LPUJ uLLi' svarar de för hållarna i kalanderstativet vid utlyftning respektive införing av lagerblocken (växelläge). Ett sådant valsbärstativ upptar valsarna på liknande sätt som kalandern.
Det lämpar sig både som laddningsstativ för nya valsar och som förvaríngsstativ för utbytta valsar och kan betjänas av transportanordningen på samma sätt som hållarna i kalandern.
Dessutom kan de i valsbärstativet lagrade och där företrädes- vis med sina lagerblock i hållarna likaså låsta valsarna vårdas, eftersom de liksom förut är roterbara i sina lager- block. Rengöringen, svarvningen, slipningen, poleringen eller tvättningen av valsarna kan därför ske utan att valsarna ytterligare behöver bytas.
I detta sammanhang är det lämpligt att valsbärstativet är rör- ligt, särskilt förskjutbart. Sålunda kan rörelsebanor för valsbärstativet leda från ytterlägena till ett från driftsrum- met för kalandern skilt rum. Man kan då snabbt bringa hela stativet på skenorna eller medelst en krans till detta isole- rade rum, där underhåll kan utföras, utan att kalandern utsätts för en nedsmutsning genom damm eller liknande. Före- trädesvis är valsaggregaten vid början av valsbytesförloppet automatiskt rörliga från det isolerade rummet till ytterläget och vid slutet åter rörliga tillbaka. vid ett ytterligare utförande kan ett valsbärstativ vara anbringbart på båda sidor och transportanordningen vara för- skjutbar mellan kalandern och de båda valsbärstativen. Det är då möjligt att transportanordningen kan nedlägga de valsar, som skall bytas, på det ena valsbärstativet och genast där- efter insätta nya valsar i kalandern så att avbrottstiden blir kort.
Det är ännu lämpligare om transportanordningen har dubbla satser av lyftanordningar med gripelement för upptagande av två i axelriktningen efter varandra anordnade valsar. På detta sätt kan då i ett arbetsförlopp ske samtidig demontering av de gamla valsarna och montering av de nya valsarna. 10 15 20 25 30 35 -~ 6 èbu C24 Vid detta utförande skall lyft- de dubbla satserna kunna drivas i huvudsak synkront, vilket och gripdrivanordningarna hos även minskar insatserna för styrningen. vid ett ytterligare utförande av uppfinningen har man sörjt för att samtliga energitillförsel- och signalledningar för en utbytbar vals är sammanförda till åtminstone ett kopplinge- block, att valsen på åtminstone en ände har en motsvarande flerledningsanslutning och att på kalanderstativet är anordna- de manöversystem för automatisk inkoppling och urkoppling. Även med sådana ledningar försedda valsar kan därför bytas helautomatiskt.
Det är även fördelaktigt om avkänningsdon är anordnade för övervakning av ytkvaliteten hos de utbytbara valsarna och att en signalgivare automatiskt utlöser valsbytet när ett förut- bestämt kvalitetsgränsvärde underskrides. På detta sätt kan en helautomatisk drift för kalandern erhållas med motsvarande valsbyte.
Föredragna utföringsformer av uppfinningen beskrives närmare nedan under hänvisning till bifogade ritningar, där fig. 1 är en schematisk sidovy av en kalander enligt uppfinningen med en till ytterläget förskjuten transportanordníng. fig. 2 är en ändvy av kalandern med en däröver förskjuten transportanord- ning, fig. 3 är en ändvy av ett valsbärstatív, fig. 4 visar schematiskt en styr- och regleranordning. fig. 5 visar en kalander med två valsbärstativ fig 6 är en schematisk planvy av fig 5, och fig. 7 är en ändvy av en kalander med en omvandlad transportanordníng.
Den i fig. 1 och 2 visade kalandern innefattar ett kalander- stativ 1 med två uppåtstående ramdelar 2 och 3, vilka nedtill är förbundna medelst balkar 4 och upptill medelst skenor 6. I kalanderstativet 1 är fast lagrad en central huvudvals 8, vilken kan drivas av en motor 10 över en elastisk koppling 9.
Valsen utgöres exempelvis av en hård vals, som alltså består av stål eller gjutstål, och kan företrädesvis uppvärmas. 10 15 20 25 30 35 $' C Cl | Üï ND __F\ Denna huvudvals 8 är samordnad med fyra yttervalsar 11-14. Åtminstone en del av dessa yttervalsar kan uppbära ett elas- tiskt överdrag. Företrädesvis är samtliga yttervalsar utforma- de som nedböjning reglerande valsar, vilka på känt sätt upp- visar en valsmantel, som med hjälp av hydrostatiska stödele- ment är anordnad på en vridfast bärare. När man nedan talar om "valsändar" handlar det om ändarna hos de roterbara valsaxlar- na eller om ändarna hos denna bärare.
Lagringen av yttervalsarna sker så som skall beskrivas nedan i samband med yttervalsen 12. Varje valsände 15 är lagrad i ett lagerblock 16, vilket å sin sida vilar i en åt en sida öppen hållare 17 och är låst i denna hållare medelst en lâsanordning 18, som är ställbar medelst en låsdrivanordning 19. I utföringsexemplet består låsanordningen av två kolvar till en hydraulcylinder. vilka samverkar med anslag 20 på lagerblocket 16. Kilformigt förlöpande, lutande ytor 21 på lagerblocket 16 underlättar införingen i hållaren 17 och de samverkar med motsvarande sneda ytor på hållaren. Hållaren 17 är själv formad på en inställningsarm 22, som kan svänga kring en i ramarna fast vridpunkt 23. En belastningsanordning 24 i form av en på ramen ledbart förbunden hydraulcylinder tjänar som ínställningsanordning. Denna kan svänga yttervalsen 12 från det visade växelläget B (vänstra halvan i fig. 2) till dess arbetsläge A (fig. 1). i vilket den anligger mot huvudvalsen 8, varvid samtidigt den nödvändiga belastningskraften pålägges valsspalten för erhållande av den nödvändiga dellasten. Vid en inställning i motriktning återföres yttervalsen 12 åter till växelläget B, som är rumsligt definierat.
En transportanordning 25 uppvisar ett stativ 26 med två sido- delar 27 och 28, vilka är förbundna med varandra medelst balkar 29 och 30. Transportstativet 26 är förskjutbart på skenorna 6 och 7 medelst en drivanordning 31. Varje ramdel består av en övre bryggdel 32 samt två nedåtriktade armar 33 och 34. Såsom nedan skall beskrivas i samband med yttervalsen 14 har varje lagerblock 16 en grípansats 35, som kan gripas 10 15 20 25 30 35 a..- 40: 524 genom gripelement 36. Dessa gripelement 36 kan medelst en gripdrivanordning 37 röra sig från varandra och mot varandra.
Gripelementen kan inställas i längdriktning av en lyftanord- ning 38, som är försedd med en lyftdrivanordning 39 i form av en hydraulcylinder. varvid grípelementen 36 är lagrade i en styrning 40. Styrningen 40 för de undre yttervalsarna befinner sig i en förlängning av lyftdrivanordningen 39. Styrningarna 140 för de övre yttervalsarna är av platsskäl anordnade bred- vid de motsvarande lyftdrivanordningarna 139.
Härigenom kan gripelementen 36 gripa gripansatsen 35, och efter det att låsanordningen 18 lösgjorts kan yttervalsen 14 på sina lagerblock 16 utlyftas rätlinjigt ur hållaren 17 till ett innerläge C (högra halvan i fig. 2). Härifrån kan yttervalsen genom förskjutning av hela transportstativet 26 föras ut ur kalandern och till ytterläget D (Fig. 1).
Ramdelarna 2 och 3 uppvisar mellan lagret för huvudvalsen 8 och deras fot sídourtag 2a. 2b och ovanför lagret ett övre urtag 2c, så att yttervalsarna obehindrat kan transporteras till ytterläget D.
Hållarnas 17 mittplan är så orienterade att de sträcker sig snett uppåt genom den öppna sidan. I växelläget B förlöper mittplanet i huvudsak parallellt med tangenten till huvud- valsens 8 períferi. så att en bekväm utlyftning av lager- blocken 16 kan göras ur hållarna 17. I arbetsläget A bildar mittplanet enbart en liten vinkel med tangenten. I de båda lägena har man därför sett till att lagerblocken förblir i hållaren även utan låsanordning 18 och detta på grund av valsens vikt. Vid påläggandet av en belastningskraft överföres denna helt och hållet på lagerblocket över hållarens sido- väggar.
I området för ytterläget finns ett valsbärstativ 41 med två sidodelar 42 och 43, vilka är förbundna med varandra medelst balkar 44 och som har den i fig. 3 visade formen. Sammanlagt finns fyra hållare 45. vilka till sin form motsvarar hållarna 17 i kalandern. Deras läge motsvarar det läge som hållarna 17 10 15 20 25 30 35 __Y\- ( \ (_, Y (171 P3 _f\ intar i växelläget B. De är var och en försedda med låsanord- ningar 118, vilka har låsdrivorgan 119 och vilka motsvarar låsanordningarna 18 på hållarna 17. De utbytta yttervalsarna kan därför med sina lagerblock 22 införas på motsvarande sätt i hållarna 45, som de utlyfts ur hållarna 17. Valsbärstativet 41 kan därefter avlägsnas från kalandern på skenor 46 och 47 som förlöper på underlaget, exempelvis till ett annat rum, där i detta bärstativ 41 kan äga rum ett underhåll av ytter- valsarna genom rengöring, svarvning, slipning, polering och/eller tvättning.
Ett andra valsbärstativ 41, som innehåller nya yttervalsar, kan därefter bringas till ytterläget D. Medelst transport- anordningen 25, lyftanordningarna 38 och gripelementen 36 kan dessa nya yttervalsar uttas ur hållarna 45 och införas i hållarna 17 i kalandern.
Detta arbetsförlopp kan automatiseras och göras så fullstän- digt att transportanordningen 25 arbetar som hanteringsrobot, vid vilken gripelementen tjänar som verksamma organ och lyft- drivanordningen 39 samt transportdrivanordningen utgör delar av manipulatorer.
Konstruktionen samt styrningen och regleringen av hanteringe- roboten är känd. Härvid hänvisas exempelvis till VDI-Zeitschrift 123 (1981) sid. 790-793 och 839-843. För detta ändamål är en styr- och regleranordning 48 med ett processtyrsystem anordnad, vilken med sin del 49 på vanligt sätt styr det egentliga kalandreringsförloppet, dvs. ger i förväg exempelvis på grundval av uppmätta materialegenskaper E och förutbestämda parametrar F bestämda styrvärden för driften, vilka jämföras med de återgivna ärvärdena R. I beroende av dessa storheter avges energitillförselkommandon, exempelvis ett tryck pl för en belastningsanordning 24, ett tryck pz för stödelementen hos en nedböjning reglerande vals eller en temperatur T för huvudvalsen 8. Regler- och styr- anordningen 48 uppvisar en andra del 50, som svarar för vals- bytet. Delen 50 matas med ett program P för de vid bytet 10 15 20 25 30 35 10 (fl Fd \J erforderliga arbetsmomenten. Läget och rörelsen hos de rörliga delarna eller deras inbördes samordning fastställes av av- känningsdon, av vilka ett avkänníngsdon 51 visas på ett grip- element i fíg. 2. Dessa avkänningssignaler F jämföres med de av programmet förutbestämda börvärdena. I beroende härav avges manöversígnaler, exempelvis en manöversignal B för omställ- 1 ning av en belastningsanordning 24, en manöversignal B2 för låsdrivorganet 19, en manöversignal B3 för grípdrivanord- ningen 37, en manöversignal B4 för lyftdrivanordningen 39 och en manöversignal BS för transportdrivanordningen 31.
Om transportanordningen 25 är utformad som en robot på detta sätt erhålles följande arbetsförloppz Genom en manöversignal Bl svänges yttervalsen från arbetsläget A till växelläget B.
Genom en manöversignal B4 förskjutes de öppna gripelementen 36 över griphuvudet. Genom en manöversignal B3 slutes grip- elementen¿.Genom en manöversignal B2 lösgöres låsanordníng- en. Genom en manöversignal Bg bringas yttervalsen från växelläget B till ínnerläget C. Genom en manöversignal B5 förskjutes transportanordningen till ytterläget D. Genom en manöversignal H4 införes lagerblocken 16 i hållarna 45.
Genom en manöversignal B3 öppnas grípelementen. Genom en manöversignal B4 avdrages gripelementen från griphuvudet.
Transportanordningen 25 är därefter redo för en ny arbetscykel.
Såsom visas i fíg. l är ett avkänningsdon 52 anordnat, som kan röra sig fram och åter på en bana 53 längs ytan av yttervalsen 12. Donet fastställer valsens ytegenskaper. Detta kan exempel- vis ske med en temperaturgívare, som mäter temperaturprofilen. och/eller med ett optiskt avkänningsdon, som fastställer ytkvaliteten på basis av spridningsljus. Ett sådant mätvärde M tillföres regler- och styranordníngen 48 och jämföres med ett gränsvärde G. Ett omkopplingsdon 54 låter valsbytet ske auto- matískt när ytbeskaffenheten underskrider ett bestämt gräns- värde.
Såsom framgår i fíg. 2 påverkar valsbytesanordningen ej kalanderns drift, eftersom den befinner sig helt utanför styr- 10 15 20 25 30 35 11 __; . - _ - f 'TÛÖ J¿."r systemet för materialbanan 55. Denna ledes från en förrådsvals 56 över styrvalsar 57 och 58 till huvudvalsen 8, och genom- löper där de med yttervalsarna 11-14 bildade valsspalterna och föres därefter över två ytterligare styrvalsar 59 och 60 till en upplindningsvals 61.
När yttervalsen enbart skall förses med energitillförsel- och signalledníngar, exempelvis när det handlar om en nedböjnings- reglerande vals, är dessa ledningar sammanförda till ett kopplingsblock 63 eller två liknande block, som med var sin flerledningsanslutning 64 är förbundet med yttervalsens ände eller ändar 15. Ett hanteringssystem 65 har till uppgift att automatiskt separera kopplingsblocket 63 från flerlednings- anslutningen 64. Denna åtgärd vidtas innan valsarna upplyftes ur hållarna 17. Med samma hanteringssystem 65 åstadkommes även kopplingsingreppet, när de nya valsarna insatts. vid utföringsformen enligt fig. 5 har kalandern samma upp- byggnad som i fig. 1. Därför användes samma hänvisningsbeteck- ningar. Enbart transportanordningen 125 uppvisar ett modifie- rat stativ 126. Detta har nämligen förutom ramdelarna 27 och 28 två ytterligare uppåtstående ramdelar 127 och 128. vilka samtliga är förbundna med varandra medelst stag 129. Även skenorna 106 har en större längd. De båda ramparen 27 och 28 samt 127 och 128 är lika utformade. En dubbel omgång av upp- lyftningsanordningarna 38 och gripelementen 36 föreligger sålunda. Denna transportanordning kan sålunda hantera två axiellt efter varandra anordnade yttervalsar.
Vidare är på båda sidor av kalandern anordnat ett valsbär- stativ 41 respektive 141. Valsbärstativet 141 har samma upp- byggnad som valsbärstativet 41 och är förskjutbart på skenor 146. Skenorna 46 och 146 leder, såsom visas i fig. 6, in i ett underhållsrum 66. som är skilt från kalanders driftsrum 68 medelst en vägg 67. Med hjälp av en bärstativdrivanordning 68, 169 kan valsbärstativen förflyttas från det i fig. 6 med hel- dragna linjer visade läget X, X' i kalandern till det strecka- de läget Y, Y' i rummet 66. 10 15 20 25 30 35 12 -P (fä n OT fx) 4§~ På grund härav kan valsbytet genomföras på speciellt snabbt sätt, såsom framgår nedan. När en valsbytessígnal alstras för- flyttas ett med genomgångna valsar belastat valsbärstativ 141 och ett tomt valsstativ 41 automatiskt från deras lägen Y, Y' i kalandern till deras lägen X, X'. Transportanordníngens 125 hanteringselement griper samtidigt fyra ytteraxlar 11-14, som skall bytas, i kalandern samt fyra genomgångna yttervalsar i valsbärstativet 141. Därefter förskjutes transportanordningen 125 åt höger. Nu nedlägges samtidigt de nya yttervalsarna i kalandern och de utbytta valsarna i valsbärstativet 41. Där- efter förflyttas valsbärstativen 41 och 141 åter tillbaka till rummet 66. Bytestiden och därmed stilleståndstiden för kalandern är utomordentligt kort.
Det är även möjligt att byta mindre än fyra yttervalsar, exempelvis enbart en yttervals. Detta kan till och med ske under löpande kalanderdrift, om en behandling av banan 55 är tillräcklig med enbart tre pressningar under en kort tid.
Vid den alternativt utföringsformen enligt fig. 7 användes för motsvarande delar hänvisningsbeteckningar höjda med 200. Åter- igen befinner sig lagerblocken í bytesläget B på den vänstra sidan och på den högra sidan i innerläget C. Den väsentliga skillnaden består i att ramdelarna 227 är portalliknande utformade och kan förflyttas på skenor 206 och 207 lagda på underlaget. Härigenom är även lyftanordningarna 238 för de undre yttervalsarna 211 och 214 försedda med på sidan anordna- de styrningar 240 bredvid lyftdrivanordningarna 239.
Griphuvudena 35 kan även vara anordnade på ett annat ställe på lagerblocken 16, exempelvis skjuta ut ât sidan.
Det är uppenbart att kalandern även kan ha andra utformningar, exempelvis ha över varandra anordnade valsar. Dessa valsar kan efter delning av valsstapeln utlyftas i huvudsak horisontellt medelst gripelementen. 13 ..
-Fr (J CF! FJ ä.
Styr- och regleranordníngen 48 kan exempelvis vara av typ 584 av fabrikat Modicon eller av typ LSI 11/23 av fabrikat Digital Equipment.

Claims (25)

10 15 20 25 30 35 14 I* @\ (_) Ch h) __[~. Patentkrav
1. Anordning för utbyte av minst en vals för en kalander med ett kalanderstatív (1) och en med drivanordning försedd trans- portanordning (25), med vilken valsen är förskjutbar relativt kalanderstativet (1) mellan ett innerläge och ett ytterläge (laddnings- eller förvaringsläge), varvid ändarna av valsen är lagrade i lagerblock (16), vilka är lösbara från kalander- stativet och var och en försedd med en ansats (20). varjämte för varje lagerblock (16) är anordnad en med en drivanordning försedd överföringsanordning, vilken samverkar med ansatsen och med vilken valsen och dess lagerblock är förskjutbar på transportanordníngen mellan ett utbytesläge i kalanderstativet och innerläget. k ä n n e t e c k n a d av att varje lager- block (16) vilar i en åt en sida öppen hållare (17), i vilken det är fixerat medelst en med ett låsdrivorgan (19) försedd låsanordning (18). att varje ansats är utformad som gripansats (35), som kan gripas av gripelement (36), vilka är påverkbara av ett gripdrivorgan (37), och att överföringsanordningen ut- göres av en på transportanordningen (25) anordnad lyftanord- ning (38), vilken uppbär gripelementen och är anordnad att lyfta det på sin gripansats gripna lagerblocket ur hållaren och införa detsamma i hållaren med hjälp av dess lyftdriv- organ.
2. Anordning enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d av en styranordning (48), som påverkar de enskilda drivorganen enligt ett förutbestämt styrprogram (P).
3. Anordning enligt krav 1 eller 2. k ä n n e t e c k n a d av att gripelementen (36) utgör de verksamma organen hos en hanteringsrobot vars läge övervakas av avkänningsdon.
4. Anordning enligt något av kraven l-3, k ä n n e t e c k - n a d av att lagerblocket (16) på den gripansatsen (35) frånvända sidan har ett avsmalnande tvärsnitt.
5. Anordning enligt något av kraven l-4, k ä n n e t e c k - n a d av att tvärs mot hållarens (17) mittplan anligger en z» 10 15 20 25 30 35 15 _r~ (J *~ LN (__: 1 i* 2' -ï förskjutbar kolv hos låsanordningen (18) mot i närheten av gripansatsen (35) befintliga anslag (20) hos lagerblocket (16).
6. Anordning enligt något av kraven 1-5, k ä n n e t e c k - n a d av att vid användning av en kalander med en huvudvals (8) och minst en mot dess omkrets anpressbar yttervals (ll-14) samt en transportanordning (25), vilken år anordnad att förskjuta den utbytbara valsen parallellt med valsaxeln mellan innerläget och ytterläget, är varje yttervals försedd med de i hållarna (17) vilande lagerblocken (16) och utbytbar med gripelementen (36), lyftanordningen (38) och med trans- portanordningen.
7. Anordning enligt krav 6, k ä n n e t e c k n a d av att hållarna (17) är utformade på i kalanderstativet (1) uppburna ställorgan (22), vilka medelst ett ställdon (24) är förskjut- bara från ett arbetsläge (A), i vilket yttervalsen (11-14) anligger mot periferin av huvudvalsen (8), till ett bytesläge (B), i vilket gripelementen (36) samverkar med gripansatserna (35).
8. Anordning enligt krav 7. k ä n n e t e c k n a d av att ställdonet (24) utgöres av hydraulcylindrar, vilka dessutom tjänar som belastningsanordning för anpressning av ytterval- sen (11-14) mot huvudvalsen (8).
9. Anordning enligt krav 7 eller 8, k ä n n e t e c k n a d av att ställorganet (22) utgöres av inställningsarmar, vilka är svängbara kring i stativet fasta ledpunkter (23).
10. Anordning enligt något av kraven 6-9, k ä n n e - t e c k n a d av att hållarna (17) är så anordnade att deras mittplan i arbetslâget (A) bildar en vinkel av högst 30° med tangenten i valsspalten och är riktat uppåt på den öppna sidan av hållaren.
11. Anordning enligt något av kraven 6-10, k ä n n e - t e c k n a d av att vid flera, särskilt fyra utbytbara 10 15 20 25 30 35 . _. _, _.- r) _, 16 f . :_ _. f ITQ »J ...IL *r yttervalsar (11-14), vilka är anordnade var och en i en kvadrant, är en gemensam transportanordníng (25, 125) anord- nad. av att
12. Anordning enligt krav 11. k ä n n e t e c k n a d transportanordningen (25) har ett transportstativ (26) med två .inbördes förbundna sídodelar (27, 28), som uppbär lyftanordningen (38) med gripelementen (36) och sträcker sig över kalanderstativet (1).
13. Anordning enligt krav 12, k ä n n e t e c k n a d av att åtminstone en ramdel (2, 3) på sidan av kalanderstativet (1) uppvisar urtag (2a, 2b, Zc) för sidoförskjutningen av yttervalsarna (11-14) mellan foten och lagret för huvudvalsen (8) och/eller ovanför detta lager.
14. Anordning enligt krav 12 eller 13, k ä n n e t e c k - av att transportstativet (26) är förskjutbart på skenor (6, 7), vilka vilar ovanpå kalanderstativet (1), var- jämte sidodelarna (27, 28) består av en brygga (32) med ned- åtriktade armar (33, 34). n a d
15. , Anordning enligt krav 12 eller 13, k ä n n e t e c k - n a d sídodelar (227) och är förflyttbart på skenor (206, 207). av att transportstativet (226) uppvisar portalliknande
16. Anordning enligt något av kraven 1-15, k ä n n e - t e c k n a d av ett i ytterläget (D, D') anbringbart vals- bärstativ (41: 141) som uppvisar hållare (45) med en form som motsvarar hållarna (17) i kalandern.
17. Anordning enligt krav 16, k ä n n e t e c k n a d av att hållarna (45) har ett läge. som motsvarar läget för hållarna (17) i kalanderstativet (1) vid lyftning resp. in- föring av lagerblocken (bytesläget B).
18. Anordning enligt krav 16 eller 17, k ä n n e t e c k - n a d av att valsbärstativet (41: 141) är rörligt, särskilt förskjutbart. 10 15 20 25 30 35 l7 ¿f'2 ïflñ fo Ql-v-t-I'
19. Anordning enligt krav 18, k ä n n e t e c k n a d av att rörelsebanan (skenor 46, 146) för valsbârstativet (41; 141) leder från ytterläget (D, D') till ett från kalanderns driftsutrymme skilt rum (66).
20. Anordning enligt krav 18 eller 19. k ä n n e t e c k - n a d av att valsbärstativet (41; 141) vid början av vals- växlingsförloppet är automatiskt rörligt från det avskilda rummet (66) till ytterläget (D. D') medelst ett drivorgan (69, 169) och vid slutet åter rörligt tillbaka.
21. Anordning enligt något av kraven 16-20, k ä n n e - t e c k n a d av att på båda sidor av kalandern är anbring- bart ett valsbärstativ (41, 141) och att transportanordningen (125) är förskjutbar mellan kalandern och de båda valsbär- stativen.
22. Anordning enligt något av kraven 1-21, k ä n n e - t e c k n a d av att transportanordningen (125) innefattar dubbla omgångar av lyftanordningar (38) med gripelement (36) för upptagande av två i axelriktningen efter varandra anord- nade valsar.
23. Anordning enligt krav 21 och 22, k ä n n e t e c k - n a d av att lyft- och gripdrivorganen (39, 37) för dubbel- arrangemanget är drivbara i huvudsak synkront.
24. Anordning enligt något av krav 1-23, k ä n n e t e c k - n a d av att samtliga energitillförsel- och signalledningar (62) för en utbytbar vals (11-14) är sammanförda till åtmins- tone ett kopplingsblock (63), att valsen på åtminstone en ände (15) uppvisar en motsvarande flerledningsanslutning (64) och att på kalanderstativet (1) är anordnade hanteringssystem (65) för automatisk inkoppling och urkoppling.
25. Anordning enligt något av krav 1-24, k ä n n e t e c k - n a d av att avkänningsdon (52) är anordnade för övervakning f: .'- ff. .'. ur '_ av ytkvalíteten hos de utbytbara valsarna (ll-M) och att en sígnalgívare (54) automatiskt utlöser valsbytet när ett för- utbestämt kvalítetsgränsvärde (G) underskrídes.
SE8502042A 1984-05-02 1985-04-26 Anordning foer utbyte av minst en vals foer en kalander SE463524B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3416212A DE3416212C2 (de) 1984-05-02 1984-05-02 Vorrichtung zum Auswechseln mindestens einer Walze für einen Kalander

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8502042D0 SE8502042D0 (sv) 1985-04-26
SE8502042L SE8502042L (sv) 1985-11-03
SE463524B true SE463524B (sv) 1990-12-03

Family

ID=6234796

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8502042A SE463524B (sv) 1984-05-02 1985-04-26 Anordning foer utbyte av minst en vals foer en kalander

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4685390A (sv)
JP (1) JPS60246892A (sv)
CA (1) CA1245497A (sv)
CH (1) CH670268A5 (sv)
DE (1) DE3416212C2 (sv)
FI (1) FI77725C (sv)
GB (1) GB2158116B (sv)
NL (1) NL8501160A (sv)
SE (1) SE463524B (sv)

Families Citing this family (26)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3631803A1 (de) * 1986-09-18 1988-03-31 Bhs Bayerische Berg Einseitige wellpappenmaschine
DE3738973C1 (de) * 1987-11-17 1989-05-18 Kleinewefers Gmbh Vorrichtung zum Auswechseln elastischer Superkalander-Walzen
DE4301096C2 (de) * 1993-01-18 1994-10-27 Troester Maschf Paul Kalander
US6280548B1 (en) 1995-01-05 2001-08-28 Goodyear Tire & Rubber Method and apparatus for building a laminate and forming a carcass subassembly for a tire
US5513560A (en) * 1995-01-05 1996-05-07 The Goodyear Tire & Rubber Company Quick changeover method and apparatus for calender apparatus
US5762740A (en) * 1995-01-05 1998-06-09 The Goodyear Tire & Rubber Company Method for building a laminate from an assembly of tire components to form a casing
CA2145794A1 (en) * 1995-01-05 1996-07-06 James Alfred Ii Benzing Method and apparatus for cutting a cord reinforced elastomeric laminate
US6109322A (en) * 1995-12-15 2000-08-29 The Goodyear Tire & Rubber Company Laminate composite structure for making an unvulcanized carcass for a radial ply tire as an intermediate article of manufacture
DE19713285A1 (de) * 1997-03-29 1998-10-01 Voith Sulzer Papiermasch Gmbh Preßvorrichtung für eine Papiermaschine
DE19832065A1 (de) * 1998-07-16 2000-01-20 Voith Sulzer Papiertech Patent Kalanderanordnung für Bahnen aus Papier oder ähnlichem Material
DE19832064C2 (de) * 1998-07-16 2000-09-07 Voith Sulzer Papiertech Patent Kalander für Bahnen aus Papier oder ähnlichem Material
DE19856517C2 (de) * 1998-12-08 2001-02-15 Voith Paper Patent Gmbh Vorrichtung zum Walzenaustausch bei einem Kalander
US6240763B1 (en) * 1999-05-21 2001-06-05 Danieli Technology, Inc. Automated rolling mill administration system
DE10310468A1 (de) * 2003-03-11 2004-09-23 Thyssenkrupp Elastomertechnik Gmbh Vorrichtung zum Wechseln von Walzen an Kalandern
US7175578B2 (en) * 2003-11-14 2007-02-13 Marquipwardunited, Inc. Rotary die cutter with rectilinear split die cylinder translation
DE102005037646A1 (de) * 2005-08-05 2007-02-15 Voith Patent Gmbh Vorrichtung zur Herstellung und/oder Behandlung einer Materialbahn
DE102007026400A1 (de) * 2007-06-06 2008-12-11 Siemens Ag System zur Ermittlung von Parametern eines metallischen Bauteils einer Industrieanlage und System zum Wechseln einer Walze
DE102008027968A1 (de) * 2008-06-12 2009-12-17 Langenstein & Schemann Gmbh Walzmaschine und Verfahren zum Wechseln der Walzen oder der Walzenwerkzeuge der Walzmaschine
DE102010014346A1 (de) * 2010-04-09 2011-10-13 Sms Siemag Ag Verfahren zum fliegenden Arbeitswalzenwechsel in Gießwalzanlagen und Warmbandstraßen
AU2012258296B2 (en) * 2012-03-21 2013-12-12 Lewis Australia Pty Ltd Conveyor Belt Roller Replacement
JP6650228B2 (ja) 2015-08-17 2020-02-19 株式会社神戸製鋼所 繊維強化熱可塑性樹脂テープの製造装置及び製造方法
DE102017107120A1 (de) * 2017-04-03 2018-10-04 Andritz Küsters Gmbh Verfahren und Vorrichtung zur Behandlung einer Warenbahn
DE102018111229A1 (de) * 2018-05-09 2019-11-14 Andritz Küsters Gmbh Walze, Kalander und Verfahren zur Montage und Demontage einer Walze an einem Kalander
IT201900003707A1 (it) * 2019-03-14 2020-09-14 Futura Spa Calandra per il trattamento di materiali nastriformi.
EP3851217B1 (de) * 2020-01-15 2022-07-13 Primetals Technologies Germany GmbH Verbesserte adaption eines walzenmodells
US11478831B2 (en) 2020-03-04 2022-10-25 Primetals Technologies USA LLC Mechanical high speed roll change system for use with robotic roll change system

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE16963C (de) * W. R. SCHÜRMANN in Düsseldorf Neuerungen an Roll- und Bogencalandern
US639974A (en) * 1898-06-04 1899-12-26 George A Heyl Calendering-machine.
DE1054952B (de) * 1955-07-28 1959-04-16 Kleinewefers Soehne J Kalander fuer Textilien, Papier, Kunststoff od. dgl.
BE636181A (sv) * 1962-08-15
US3244090A (en) * 1964-09-01 1966-04-05 Perkins & Son Inc B F Calender
DE1561730C3 (de) * 1967-09-01 1974-01-03 Standard International Corp., Boston, Mass. (V.St.A.) Vorrichtung zum Auswechseln einer elastischen Kalanderwalze in einem Kalander
DE2201630C3 (de) * 1972-01-14 1981-07-23 Paul Troester Maschinenfabrik, 3000 Hannover Verriegelungsvorrichtung für eine Profilwalze eines Kalanders
US4168660A (en) * 1977-10-19 1979-09-25 Usm Corporation Sugar mill
DE3039743C2 (de) * 1980-10-22 1985-06-27 Maschinenfabrik Köppern GmbH & Co KG, 4320 Hattingen Vorrichtung zum Auswechseln der Walzen in Zweiwalzenpressen

Also Published As

Publication number Publication date
SE8502042L (sv) 1985-11-03
GB8511040D0 (en) 1985-06-12
SE8502042D0 (sv) 1985-04-26
GB2158116A (en) 1985-11-06
CH670268A5 (sv) 1989-05-31
FI851504L (fi) 1985-11-03
JPS60246892A (ja) 1985-12-06
GB2158116B (en) 1987-12-09
FI77725B (fi) 1988-12-30
DE3416212C2 (de) 1986-12-18
NL8501160A (nl) 1985-12-02
US4685390A (en) 1987-08-11
JPH0235080B2 (sv) 1990-08-08
CA1245497A (en) 1988-11-29
DE3416212A1 (de) 1985-11-07
FI851504A0 (fi) 1985-04-15
FI77725C (sv) 1989-04-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE463524B (sv) Anordning foer utbyte av minst en vals foer en kalander
CA2103819C (en) Roll press
RU2572043C2 (ru) Машина глубокой печати с подвижной тележкой, поддерживающей подборочный цилиндр для краски
USRE35345E (en) Machine for creasing and cutting endless webs of cardboard and the like
US6125752A (en) Multi-color flexographic rotary machine with main drum and independent separate color units
EP1149694B1 (en) Easy-of-maintenance printing press having a stack of offset perfecting printing units
US6038972A (en) Quick change system for a press
FI69150B (fi) Foerfarande foer drivande av ett valsaggregat foer banor och valsaggregat foer tillaempande av foerfarandet
KR870001627B1 (ko) 슈퍼캘린더의 닙이완 장치 및 방법
CN101380841A (zh) 印刷机的处理装置
JP5913571B2 (ja) 凹版印刷機用のインク拭き取りシステム
JP6087347B2 (ja) 凹版印刷機用のインク拭き取りシステム
CN102049329A (zh) 辊式磨机
CN105537166A (zh) 一种用于钢带表面清洁的干刷机
US5127249A (en) Levelling installation
US20170167056A1 (en) Arrangement of Combing Cylinders in a Combing Machine
US2686939A (en) Drawing frame or system comprising an endless belt for conveying the fibrous material in slubbing, roving, and spinning frames
US5282418A (en) Roller changer
WO2001053604A1 (en) Roll-changing apparatus
KR20010103332A (ko) 강교구조물의 보강재 용접장치
EP0607945B1 (en) Horizontal condenser for card set, with automatic spool changing
CN217229572U (zh) 一种地毯生产用上料装置
CN210064271U (zh) 一种水平式双向自动平衡校正器
SU975242A1 (ru) Станок дл зачистки кромки листа
JP2000309313A (ja) 材料ウエブに印刷を施す方法と装置

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8502042-8

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8502042-8

Format of ref document f/p: F