SE463462B - Soemnadsmaskin - Google Patents

Soemnadsmaskin

Info

Publication number
SE463462B
SE463462B SE8801664A SE8801664A SE463462B SE 463462 B SE463462 B SE 463462B SE 8801664 A SE8801664 A SE 8801664A SE 8801664 A SE8801664 A SE 8801664A SE 463462 B SE463462 B SE 463462B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
belts
unit
support surface
needle
feed
Prior art date
Application number
SE8801664A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8801664D0 (sv
SE8801664L (sv
Inventor
D S Barrett
W B Costain
Original Assignee
Draper Lab Charles S
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Draper Lab Charles S filed Critical Draper Lab Charles S
Publication of SE8801664D0 publication Critical patent/SE8801664D0/sv
Publication of SE8801664L publication Critical patent/SE8801664L/sv
Publication of SE463462B publication Critical patent/SE463462B/sv

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D05SEWING; EMBROIDERING; TUFTING
    • D05BSEWING
    • D05B27/00Work-feeding means
    • DTEXTILES; PAPER
    • D05SEWING; EMBROIDERING; TUFTING
    • D05CEMBROIDERING; TUFTING
    • D05C7/00Special-purpose or automatic embroidering machines
    • DTEXTILES; PAPER
    • D05SEWING; EMBROIDERING; TUFTING
    • D05BSEWING
    • D05B27/00Work-feeding means
    • D05B27/10Work-feeding means with rotary circular feed members
    • D05B27/12Work-feeding means with rotary circular feed members rotating continuously
    • DTEXTILES; PAPER
    • D05SEWING; EMBROIDERING; TUFTING
    • D05BSEWING
    • D05B29/00Pressers; Presser feet
    • D05B29/06Presser feet

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Sewing Machines And Sewing (AREA)

Description

465 '10 l5 40 462 21 att syhuvudet och matningsanordningen roteras relativt tyget som skall sammanfogas.
Banden i sömnadsmaskinen enligt US patent 4457243 kan drivas individuellt för rotering av arbetsstycket relativt ett stationärt syhuvud och arbetsstyckets stödyta före eller under presentationen av arbetsstycket till nålen. Rotationen av arbetsstycket under sömnaden är endast effektiv i en be- gränsad utsträckning med sådana system.
US patent 4632046 beskriver en sömnadsmaskin, vid vilken hela syhuvudet, inklusive matningsanordningen, kan roteras om nålaxeln, medan tyget som skall sammanfogas hålles i en fast orientering. Sådana system kräver relativt stora och kompli- cerade anordningar för att åstadkomma dessa rörelser.
US patent 4512269 beskriver ett känt sömnadssystem, vid vilket syhuvudet och en tillhörande enhet med matartänder kan roteras omkring nålaxeln, medan den övriga delen av maskinen, inklusive arbetsstyckets stödyta, hålles stationär.
Vid det senast nämnda kända systemet kan emellertid den vinkel med vilken tyget presenteras för syhuvudet justeras för att åstadkomma en förbättrad mycket noggrann krökt som jämfört med tidigare utvecklade system, varvid det dock föreligger en begränsad kontroll av tygarbetsstycket nära nålen. I synnerhet vid automatiserad sömnad, då arbetsstyckena måste sys längs krökta banor, med eller utan precisionsavrundningar, påverkar lägesstyrningen av arbetsstycket nära intill nålen i hög grad kvaliteten hos sömmen och dess bana.
Det är därför ett ändamål med föreliggande uppfinning att åstadkomma en förbättrad sömnadsmaskin för framställning av krökta eller raka sömmar i ett mjukt böjligt tygarbetsstycke.
Ett annat ändamål med uppfinningen är att åstadkomma en förbättrad sömnadsmaskin med en mycket noggrann styrning av det tyg som skall sammanfogas nära intill nålen.
Ett ytterligare ändamål är att åstadkomma en förbättrad automtiserad sömnadsmaskin för framställning av krökta eller raka sömmar med hållning i ett mjukt tygarbetsstycke.
Föreliggande uppfinning avser en sömnadsmaskin för samman- fogning av delar av ett av flera lager bestående mjukt tyg- arbetsstycke. Sömnadsmaskinen innefattar en väsentligen plan stödyta för arbetsstycket. Maskinen innefattar vidare ett sy- huvud, som innehåller en lângsträckt nål och ett tillhörande drivorgan för drivning av nålen längs en nålaxel, som bildar l0 40 4623 462 en vinkel relativt stödytans huvudplan. Nålen kan drivas så att dess spets passerar fram och åter genom en öppning i stöd- ytan. Syoperationen sker i samverkan med en tillhörande spol- enhet placerad under stödytan för arbetsstycket. Maskinen innefattar vidare en selektivt drivbar matare för transport av ett parti av ett mjukt tygarbetsstycke på stödytan och intill nålaxeln i riktningen av en matningsaxel, vilken matningsaxel har en fast orientering relativt mataren. En kopplingsenhet kopplar mataren roterbart till syhuvudet, så att mataren kan roteras selektivt omkring nålaxeln.
En styrenhet, företrädesvis i form av en programmerad digital dator, innefattar en matningsstyrning anordnad att selektivt styra mataren till att transportera arbetsstycket längs matningsaxeln. Styrenheten innefattar vidare en orien- teringsstyrning anordnad att selektivt styra matarens vinkel- läge relativt syhuvudet så att matningsaxeln kan justerbart förflyttas till vilken som helst vinkel relativt en referens- axel på stödytan för arbetsstycket.
Mataren innefattar en matarram, en till matarramen kopp- lad ändlös transportör och en tillhörande drivmotor och trans- mission för drivning av transportören. Transportören kan inne- fatta ett eller flera ändlösa band. Vid en utföringsform inne- fattar transportören ett par ändlösa band anordnade på mot- satta sidor om nålen, varvid varje band är anordnat runt en tillhörande uppsättning roterbara stödorgan fästa vid matar- ramen. Drivmotorn är anordnad att driva banden tillsammans eller var för sig. Vart och ett av banden har en långsträckt del av sin nedersta, utvändiga yta liggande väsentligen i ett referens- plan, som är väsentligen parallellt med och beläget ovanför planet för arbetsstyckets stödyta i ett område i närheten av öppningen. Nämnda partier av bandens utvändiga ytor är anordnade att röra sig längs respektive bandaxlar, vilka ligger i referens planet, och är inbördes parallella och belägna på motsatta sidor om nålaxeln. Med fördel har banden utvändiga ytor anordnade att komma i ingrepp med det mjuka tygarbetsstycket med en rela- tivt hög friktionskoefficient.
Med denna uppbyggnad kan styrenheten.selektivt justera presentationsvinkeln för ett mjukt tygarbetsstycke relativt nålen i syhuvudet. De i kontakt med arbetsstyckets övre lager liggande lângsträckta partierna av banden ger en mycket exakt lägesstyrning av arbetsstycket, i synnerhet i området nära 465 462 l0 40 intill nålen. Som följd härav kan mycket noggranna raka eller krökta sömmar sys i arbetsstycket. Vidare kan olika matnings- hastigheter åstadkommas för arbetsstyckets övre och nedre lager, så att krökta sömmar med mycket noggrann hållning också kan åstadkommas. Föreliggande uppfinning är speciellt lämplig för användning i ett automatiserat sammanfogningssystem, vid vilket ett minimum av operatörer erfordras för att bibehålla och styra det mjuka tygarbetsstyckets läge och rörelse i när- heten av nålen.
Vid olika utföringsformer av uppfinningen kan maskinen innefatta en spännanordning, som kan selektivt pressa partierna av bandens utvändiga ytor i riktning mot arbetsstyckets stöd- yta, vilket är speciellt lämpligt under sömnaden, eller lyfta bort nämnda bandpartier från stödytan, så att arbetsstycket blir fritt rörligt mellan sömnadsoperationerna.
De ovan nämnda och andra ändamål med uppfinningen liksom uppfinningen själv skall närmare beskrivas i det följande i anslutning till bifogade ritningar, i vilka Fig. l är en perspektivvy av de väsentliga delarna av en såsom exempel visad utföringsform av ett sammanfogningssystem utformat enligt uppfinningen; Fig. 2 schematiskt visar de övre ändlösa banden i systemet enligt Fig. 1; Fig. 3A och 3B illustrerar funktionen hos de utdragbara banden vid systemet enligt Fig. 1; Fig. 4 är en sidovy av matarenheten och tillhörande element i systemet i Fig. l; Fig. 5 är en perspektivvy delvis i genomskärning av matar- enheten vid systemet enligt Fig. 1; och Fig. 6 och 7 schematiskt visar alternativa system för drivning och rotering av de nära nålen belägna banden i matar- enheten enligt uppfinningen.
Fig. l visar i perspektiv de -väsentliga delarna av en föredragen utföringsform av ett sammanfogningssystem (eller en sömnadsmaskin) 110 tillsammans med en uppsättning varandra skärande referenskoordinataxlar X, Y och Z. Systemet 110 inne- fattar tvâ stödbord ll2 och ll4 samt en sömnadsenhet ll6. I huvudsak liknar sammanfogningssystemet ll0 det i US patent 4632046 beskrivna systemet och de delar av sammanfogningssyste- met 110 som motsvarar delar i systemet enligt nämnda patent är försedda med samma hänvisningsbeteckningar. Såsom framgår 40 463 462 av Fig. 1 innefattar systemet 110 ej ett betraktningsunder- system och ett manipulerings- (viknings)-undersystem, men olika utföringsformer kan innefatta sådana undersystem, exempelvis i den form som beskrives i US patent 4632046 eller i annan form.
Såsom Fig. 1 visar har vart och ett av borden 112 och 114 en plan övre yta ll2a respektive l14a. Vid alternativa utföringsformer kan endera av eller båda ytorna ll2a och l14a avvika från en sådan plan form. Ytorna kan exempelvis vara cylindriska omkring en axel parallell med Y-axeln.
En uppsättning parallella ändlösa band (120 respektive 122) är fästa vid vart och ett av borden 112 och 114. Varje uppsättning band 120 och 122 är svängbar omkring en tillhörande axel l20a respektive l22a, vilka axlar är parallella med Y- axeln, från ett läge väsentligen parallellt med ifrågavarande yta ll2a respektive 1l4a (slutet läge) till ett läge väsent- ligen vinkelrätt mot dessa ytor (öppet läge). I Fig. 1 är banduppsättningen 120 visad i ett delvis öppet läge, medan banduppsättningen 122 är visad i ett stängt läge väsentligen parallellt med ovansidan ll4a hos bordet 114.
Sömnadsenheten 116 innefattar en sömnadsmaskin 140 avsedd att röra sig linjärt längs Y-axeln. Sömnadsenheten 116 inne- fattar vidare en bandenhet innehållande en första uppsättning parallella ändlösa band 150 och en andra uppsättning parallella ändlösa band 152. Banden i dessa banduppsättningar 150 och 152 är så anordnade att deras nedre ytor kan på friktionsväg driva ett material mellan sig och en underliggande stödyta 158 för ett arbetsstycke, vilken yta är i huvudsak kontinuerlig med ytorna ll2a och l14a, under styrning från en styrenhet 124.
Såsom beskrives mera i detalj i det följande i samband med Fig. 4 och 5, innefattar sömnadsmaskinen 140 ett väsentligen plant stödelement 159 för arbetsstycket (vilket stödelement utgör en del av stödytan 158, såsom beskrives i det följande), ett syhuvud l40a, en spolenhet (ej visad) under 'ementet 159 och en tillhörande drivenhet (som arbetar under styrning från styrenheten 124). Syhuvudet l40a innefattar en nål 202, som sträcker sig längs en nålaxel 202a, som går genom en öppning 159a i stödelementet 159. Axeln 202a är skild från stödelementet 159 huvudplan. Sömnadsmaskinen 140 är anordnad att på konven- tionellt sätt selektivt driva nålen 202 fram och åter längs nålaxeln 202a i samverkan med spolenheten för att åstadkomma 465 40 4é2sün Fig. 2 visar bandenheterna 120, 150, 152 och 122 schematiskt tillsammans med sömnadsmaskinen 140, varvid band- uppsättningarna 150 och 152 innefattar växelvis ändlösa band löpande över tre rullar och ändlösa band löpande över två rullar. Under drift styr styrenheten 124 det med tre rullar försedda band som befinner sig intill sömnadsmaskinens 140 syhuvud, så att detta band drages tillbaka från rörelsevägen för nålen 202, då nålen befinner sig i området mellan detta band och det motstående bandet med två rullar. Annars befinner sig ändarna av banden i de varandra motstâende uppsättningarna 150 och 152 intill varandra. Banden kan drivas av styrenheten 124 på ett sådant sätt att tygspänningen i tyget mellan under- sidan av banden i uppsättningarna 150 och 152 och ytan 158 styres, i synnerhet inom områden belägna på avstånd från nål- axelns 202a grannskap (dvs. inom området för det tillbaka- dragna bandet).
Vid den föreliggande utföringsformen av uppfinningen innefattar ytan 158 ett flertal ändlösa bandenheter 151 och 153, som ligger under respektive band i uppsättningarna 150 och 152. Ovanytorna av banden i uppsättningarna 151 och 153 tillsammans med ett plant element som omger dessa ovansidor och tillsammans med elementet 159 bildar stödelementet 158.
Banduppsättningarna 151 och 153 styres också av styrenheten 124, så att man erhåller en väsentligen oberoende styrning av de övre och nedre tyglager som finnes mellan banduppsätt- ningarna 150, 152 och de underliggande banduppsättningarna 151 och 153 (exemplifierade med band l5la och 153a i Fig. 4, se nedan). 0 Banden kan exempelvis utgöras av tandade transmissions- band av neopren med polyesterfiberarmering, som uppbäres av och löper över tandade rullar. Banden kan ha en tjocklek av 0,75-1 mm och en bredd av 9,5 mm. Ett skikt av polyuretan- skum är fäst vid bandens utåt vända ytor medelst ett lim. ~ Med denna uppbyggnad ger nämnda skum en väsentlig friktions- kontakt med det intill banden belägna materialet, så att då * banden rör sig förflyttar de det intilliggande tyget på mot- svarande sätt. För de övre banden är skumskiktet 9,5 mm tjockt, medan det för de nedre banden har en tjocklek av ca 3 mm. Det tjockare skiktet ger en ökad anpassningsförmåga till material med varierande tjocklek. 40 465 462 Fig. 3A visar två samhörande och samverkande band l50a och l52a tillhörande uppsättningarna 150 och l5l i ett första tillstånd, vid vilket syhuvudet l40a är beläget på något annat ställe än mellan dessa båda band. Fig. 3B visar samma samverkade band i ett andra tillstånd, då syhuvudet l40a är beläget mellan dessa båda band l50a och l52a. Såsom visas i Fig. 3A och 3B är vart och ett av banden l50a och l52a anordnat på tre rullar, varav en är fast (rullen längs till höger i Fig. 3A och 3B för bandet l50a och rullen längs till vänster i Fig. 3A och 3B för bandet l52a) och de andra två är styrbart förflyttbara. Med detta utförande kan ett mjukt tyg som skall sys justeras in i rätt läge mellan banduppsättningarna 150, 152 och ytan l58, varjämte sömnadsmaskinen l40 kan selektivt styras att röra sig längs det mellanrum som bildas av de tillbakadragna banden längs en axel parallell med maskinens 140 Y-axel, så att en söm kan selektivt åstadkommas på tyget under styrning från styrenheten 124.
Under drift styr bandenheterna delarna av ett av flera lager bestående mjukt tygarbetsstycke längs en referensaxel (X) relativt nålen på arbetsstyckets stödyta 158. Såsom be- skrivet i US patent 4632046 kan de av banden bildade material- matningsenheterna selektivt förflytta de övre och undre lagren av ett av flera lager bestående materialarbetsstycke med olika matningshastigheter (vildet exempelvis medger hållning). De av de ändlösa banden bildade materialmatningsenheterna inne- fattar därför vid den föredragna utföringsformen individuellt tillbakadragbara band, såsom beskrives i US patenten 4457243 och 4632046, för optimering av materialstyrningen i de viktiga delarna av arbetsstycket, i synnerhet inom de delar av arbets- stycket som ej ligger omedelbart intill nålen.
Sammanfogningssystemet ll0 innefattar vidare en tygmat- ningsenhet 210 i nålens omedelbara närhet. Denna enhet 210 är visad endast allmänt i Fig. l-3B men beskrives i detalj i det följande i anslutning till Fig. 4 och 5. Rent allmänt är enheten 210 placerad intill och runt nålen 202. Matningsenheten 210 innefattar en matare 212 och en koppling 204.
Såsom närmare beskrivet i det följande är kopplingen 208 roterbart kopplad (omkring nålaxeln 202a) till maskinens l40 syhuvud l40a. Mataren 212 är fäst vid (och roterbart tillsammans med) kopplingen 214. Mataren 212 innefattar ett par ändlösa band 220 och 222, vilkas nedre utsidor ligger väsentligen i ett 465 462 40 parallellt med huvudplanet för elementet 159 i arbetsstyckets stödyta 158. Ytterytan eller utsidan hos dessa band kan bestå av polyuretanskum eller något annat material som lämpar sig för friktionsingrepp med det övre lagret i ett arbetsstycke som befinner sig mellan dessa banddelar och stödelementet 159.
Den bärande enheten för banden 220 och 222 (beskrives mera i detalj i det följande) kan selektivt lyfta upp nämnda band- partier från elementet 158 eller pressa nämnda bandpartier i riktning mot elementet 158. Då banden 220 och 222 är pressade i riktning mot elementet 158 kan banden drivas selektivt av styrenheten 124, så att den underliggande delen av det övre lagret av arbetsstycket förflyttas i riktningen av en matnings- axel, som är väsentligen parallell med elementets 158 huvud- plan. Vid alternativa utföringsformer kan mataren 212 innefatta ett annat antal ändlösa band, exempelvis ett enda band, eller tre eller flera band i stället för bandet 220 och 222.
Ehuru i det visade utförandet arbetsstyckets stödyta 158 är plan, kan denna yta även ha andra former (exempelvis cylind- risk med en radia som är stor jämfört med mellanrummet mellan matningsbandenheterna 150, 151 och matningsbandenheterna 152, 153). Sådana andra former avses falla inom den här använda definitionen "väsentligen plana" arbetsytor.
Sammanfogningssystemet 110 innefattar vidare drivmotorer och transmissioner, som arbetar under styrning från styrenheten 124 för selektiv rotering av kopplingen 212 (och den därvid fästa mataren 210) omkring nålaxeln 202a och för selektiv driv- ning av banden 220 och 222, så att en nålnära styrning av läget för arbetsstyckets övre lager kan erhållas i vilken som helst önskad riktning inom hela varvet 3600 (R) runt nålaxeln 202a.
Vid andra utföringsformer kan detta intervall (R) vara begränsat.
Med denna utformning och ett roterbart syhuvud och mat- ningsstyrning kan mycket exakta krökta sömmar sys, utan att hela sömnadsmaskinen behöver roteras relativt det material som sys, eller materialet behöver roteras relativt sömnadsmaskinen, vilket varit de enligt känd teknik använda principerna. Eventuell' hållning i dessa sömmar kan också styras mycket exakt. Dessa fördelar ökar i betydelse, då sömnadsmaskinen är automatiskt styrd och användes tillsammans med automatiserade maskiner och det ej finns några operatörer som kan upprätthålla och styra det mjuka tygarbetsstyckets läge och rörelse nära den punkt där sömnadsoperationen pågår, dvs. omedelbart i närheten av nålen. 40 ' 9' 463 462 Fig. 4 visar en sidovy delvis i genomskärning (dvs. genom de tillbakadragna banddelarna i de övre bandmatningsenheterna 150 och 152) av en del av sammanfogningssystemet 110. Element svarande mot element i Fig. l-3B är försedda med samma hänvis- ningsbeteckningar i Fig. 4. Den i Fig. 4 visade delen av sys- temet 110 är speciellt lämplig för illustrering av framställ- ningen av en söm (med hållning) i ett arbetsstycke~som har ett övre mjukt tyglager 230 och ett undre mjukt tyglager 232. I Fig. 4 bildas arbetsstyckets stödyta 158 av elementet 159 och ovansidan av det vänstra materialmatningsbandet l53a (till- hörande matningsbandenheten 153), ovansidan av det högra materialmatningsbandet 15la (tillhörande bandmatningsenheten 151) samt de fasta ytor (ej visade i Fig. 4) som omger ovan- sidan av dessa band. Undersidorna av det vänstra materialmat- ningsbandet l52a (tillhör bandmatningsenheten 152) och det högra materialmatningsbandet l50a (tillhör bandmatningsenheten 150) är pressade i riktning mot arbetsstyckets stödyta.
Vid det i Fig. 4 visade utförandet är matarens 212 band 220 och 222 anordnade att löpa runt var sin uppsättning om tre rullar, som är roterbart kopplade till en matarram 260 (som i sin tur är oroterbart kopplad till kopplingen 214).
För att framställa den önskade sömmen med hållning driver styr- enheten 124 (tillsammans med sina tillhörande drivmotorer och transmissioner) banden l51a, l52a och l53a så att deras ut- sidor rör sig i pilarnas l5lb, l52b respektive 153b i riktning med en hastighet M, medan bandet l50a drives så att dess ut- sida rör sig i pilens l50b riktning med en hastighet M+E, var- jämte banden 220 och 222 drives i den med pilen 220a i Fig. 4 visade riktningen med en önskad hastighet mellan M och M+E, så att en våg av materiallagret 230a uppstår och en hållen söm kan framställas. Vid den föredragna utföringsformen är för- farandet och anordningen för drivning av banden 150-152 och för styrning av den synkroniserade tillbakadragningen av de rätta övre banden 150 och 152 desamma som beskrives i US patent 4632046.
Det föredragna utförandet av matningsenheten 210 visas i perspektiv och delvis i genomskärning i Fig. 5. Matnings- enheten 210, som i huvudsak innefattar kopplingen 214 och mataren 212 (med banden 220 och 222), omfattar också en statio- när del 240 tillhörande huset för sömnadsmaskinens 140 syhuvud l40a. Nålen 202 och dess tillhörande drivstång 203 sträcker 463 462 l5 40 sig genom husdelen 240 längs nålaxeln 202a. Éusdelen 240 fungerar som en stabil, icke roterande "bas" för kopplingen 214 och mataren 202 i matningsenheten 210. Den nedersta delen av hus- delen 240 innefattar ett par, på vertikalt avstånd från varandra belägna, inåt riktade flänsar 240a och 240b.
Kopplingen 214 innefattar ett skâlformat hus 244 med en utåt riktad periferiell fläns 244a, som är belägen mellan flänsarna 240a och 240b på husdelen 240, så att det skålformade huset 240 är fritt att rotera (runt axeln 202a) relativt hus- delen 244. En invändig kuggkrans 248 är fäst vid den övre änden av det skålformade huset 244. En drivremsskiva 250 inuti hus- delen 240 är kopplad via en axel 252 (lagrad i husdelen 240) och ett drev 254 till kuggkransen 248. Med denna utformning kan bandet 256 drivas medelst en motor (ej visad) under styr- ning av styrenheten l24 för selektiv rotering av det skålfor- made huset 244 omkring nâlaxeln 202a.
Mataren 212 innefattar en ram 260, som uppbär en uppsätt- ning bandrullar på ömse sidor om nålaxeln 202a. Vid det visade utförandet innefattar ramen 260 en öppning 260a omkring nålaxeln 202a för nålens 202 passage. Två ändlösa band 220 och 222 löper över var sin av uppsättningarna av bandrullar, så att varje band har sin nederst belägna yta väsentligen parallell med huvudplanet för elementet 259 i stödytan 158. Rullarna 226a, 226b och 226c uppbär bandet 220, medan rullarna 228a (ej synlig), 228b och 228c uppbär bandet 222. Vid andra utföranden kan andra bandkonfigurationer användas. Bandet 220 kan exempelvis ersättas av ett par ändlösa band, varav det ena löper över rullarna 226a och 226b och det andra bandet löper över rullarna 226b och 226c.
Vid det här beskrivna utförandet är rullarna 226a och 228a kopplade till en central axel 230 så att rullarnas rota- tion bibringar båda banden 220 och 222 en motsvarande rörelse.
Rullarna 226a och 228a är anordnade att drivas selektivt under styrning av styrenheten 124 via ett matardrivsystem. Detta matardrivsystem innefattar en motor (ej visad), som styres av styrenheten 124 och som är kopplad till en drivrem 270. Driv- remmen 270 driver remskivan 272, en inre axel 274 (anordnad inuti och lagrad i axeln 252), ett drev 276, ett solhjul 278 (lagrad i en del 244b av det skålformade huset 240), ett drev 280, en axel 282 (kopplad till det skålformade huset 244 så att axeln kan rotera omkring en med axeln 202a parallell axel och så att axeln kan förflyttas axiellt, båda relativt det skål- 40 11' 463 462 formade huset 244, och också lagrad i ramen 260), ett koniskt kuggdrev 284, och ett koniskt kugghjul 286 (fäst vid axeln 230). Med denna uppbyggnad ger en rörelse av drivremmen 270 (såsom bestämt av styrenheten 124) en motsvarande rörelse hos banden 220 och 222. Ramens 260 orientering är fixerad rela- tivt det skålformade huset 244 med hjälp av axeln 282 och en stång 288 (som sträcker sig från ramen 260 och är förskjut- bart lagrad i det skålformade huset 244 i en riktning paral- lellt med axeln 202a).
Fig. 6 och 7 illustrerar schematiskt två alternativa drivsystem, som kan användas för drivning av banden 220 och 222 och rotering av ramen 260 (och därmed bandet 220 och 222) i stället för de i Fig. 5 såsom exempel visade systemen.
En höjdstyrenhet styr selektivt (under styrning från styrenheten 124) ramens 260 läge relativt det skålformade huset 244 i axelns 202a riktning. Denna höjdstyrenhet inne- fattar en uppsättning pneumatiska manöverorgan fästa vid hus- delen 240. Varje manöverorgan innefattar en tillhörande lyft- stâng (anordnad för linjär rörelse längs en axel parallell med axeln 202a). Respektive lyftstänger är stelt kopplade vid sina nedre ändar till en ring 290 med ett T-format spår, vilken ring är anordnad inuti det skålformade huset 244. I Fig. 5 visas ett manöverorgan 294 och dess tillhörande lyftstång 296, men med fördel användes åtminstone två ytterligare manöverorgan med tillhörande lyftstänger, så att en optimal lägesstyrning av ringen 290 erhålles. Höjdstyrenheten innefattar vidare ett i tvärsektion T-format element 298, som sträcker sig från dre- vet 280 och vars övre ände 299 ligger inuti det T-formade spåret i ringen 290. Med denna utformning styr de pneumatiska manöver- organen ringens 290 läge, varvid ringen i sin tur (via elemen- tet 298, drevet 280 och axeln 282) styr ramens 260 läge rela- tivt husdelen 240 och elementet 159 i arbetsstyckets stödyta 158. Med denna utformning kan styrenheten 124 selektivt styra undersidorna av banden 220 och 222 till att antingen pressas i riktning mot ett arbetsstycke mellan banden och elementet 159 eller att lyftas upp från ett sådant arbetsstycke. För att en aktiv styrning av banden 220 och 222 skall vara möjlig inom hela det vertikala rörelseområdet för ramen 260, är sol- hjulet 278 utformad med en tillräcklig längd i axelns 202a riktning, så att drevet 280 alltid är i ingrepp med solhjulet 278. 465 462 12' Vid det såsom exempel i Fig. 5 visade utförandet till- åter sålunda matningsenheten 210 en styrd rotation av banden 220 och 222 runt 3600 relativt det fasta syhuvudet l40a i sömnadsmaskinen 140 och dessutom en styrd vertikal (Z-axel) förflyttning av banden, allt styrt från styrenheten 124.
Banden 220 och 222 ger en exakt styrning av arbetsstycket i nålens närhet och samtidigt vilken som helst presentations- eller matningsvinkel för arbetsstycket till nålen 202a. Ben oberoende styrningen av samtliga materialmatningsband i sys- temet samverkar sålunda till att ge en hög grad av styrning av arbetsstycket och gör det möjligt att framställa exakta krökta sömmar med praktiskt taget vilken som helst krökning, liksom med hållning om så önskas.
Uppfinningen kan realiseras även med andra utföringsformer utan att man avviker från de väsentliga kännetecknen för upp- finningen. De beskrivna utföringsformerna skall därför i alla avseenden betraktas som illustrativa och ej begränsande, och uppfinningens omfattning anges av de bifogade patentkraven och ej av den föregående beskrivningen. 'i

Claims (5)

1. l. /3 463 462 Patentkrav Sömnadsmaskin för sammanfogning av delar av ett av flera lager bestående, mjukt böjligt tygarbetsstycke, innefattande: A. B. C. en väsentligen plan stödyta (159) för arbetsstycket, en långsträckt nål (202), en syhuvudsenhet (l40a) innefattande selektivt manöv- rerbara drivorgan för drivning av nålen (202) längs en nålaxel (202a), som bildar en vinkel relativt stöd- ytan (159), varvid nâlens spets rör sig fram och åter genom en öppning (l59a) i stödytan, en selektivt manövrerbar matningsenhet (210) inne- fattande matningsorgan (212) för transport av ett av- snitt av tygarbetsstycket på nämnda stödyta (159) och i närheten av nålaxeln (202a) i riktningen av en matningsaxel, som har en fast orientering relativt matningsenheten. en kopplingsenhet (214) innefattande organ för roter- bar sammankoppling av matningsenheten (210) med sy- huvudsenheten (l40a), så att matningsenheten är selek- tivt roterbar omkring nålaxeln (202a), och en styrenhet (124) innefattande: i. matningsstyrande organ för selektiv styrning av matningsenhetens funktion, ii. orienteringsstyrande organ för selektiv styrning av matningsenhetens vinkelorientering, så att matningsaxeln kan ställas in i vilken som helst vinkel inom ett förutbestämt vinkelområde R, där R är större än noll mätt relativt en referens- axel på stödytan, k ä n n e t e c k n a d av att matningsenheten (210) inne- fattar: i. ii. en ram (260), en ändlös bandtransportör innefattande åtminstone ett ändlöst band (220, 222) anordnat att löpa över en tillhörande uppsättning roterbara bärelement (226, 228) fästa vid nämnda ram (260), varvid vart och ett av dessa band har en del av sin ytteryta liggande väsentligen i ett referensplan, som är väsentligen 465 H' 4-62 parallellt med och beläget ovanför nämnda plana stöd- yta (159) för arbetsstycket i området nära intill nämnda öppning (l59a), varjämte dessa delar av nämnda ytterytor hos nämnda band (220, 222) är anordnade att röra sig längs respektive bandaxlar, vilka ligger i nämnda referensplan och är inbördes parallella och belägna på ömse sidor om nålaxeln (220a), iii. en av nämnda matningsstyrande organ (124) påverkad, selektivt manövrerbar drivmotor med tillhörande transmissionselement (270, 272, 274, 276, 278, 280, 282) för drivning av vart och ett av nämnda band (220, 222) runt dess tillhörande uppsättning av bär- element (226, 228).
2. Sömnadsmaskin enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att nämnda band (220, 222) har ytterytor anordnade att vara i ingrepp med det mjuka tygarbetsstycket (230) med en relativt hög friktionskoefficient.
3. Sömnadsmaskin enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att matningsenheten (210) vidare innefattar inställningsorgan (290, 296, 298) anordnade att selektivt kunna pressa nämnda delar av bandens (220, 222) utsidor i riktning mot nämnda stöd- yta (159), och att nämnda matningsstyrande organ (124) innefattar organ för styrning av nämnda inställningsorgan, så att den banden (220, 222) i riktning mot stödytan (159) pressande kraften har ett valt värde.
4. Sömnadsmaskin enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d av att kopplingsenheten (214) innefattar inställningsorgan (290 296, 298) för styrning av matningsenhetens (210) läge mellan ett första läge, i vilket nämnda delar av bandens (220, 222) utsidor är pressade i riktning mot nämnda stödyta (159) och ett andra läge, i vilket nämnda delar av bandens utsidor är be- lägna på ett förutbestämt avstånd från nämnda stödyta, och att nämnda styrenhet (124) innefattar organ för selektiv styrning av nämnda inställningsorgan mellan nämnda första och andra lägen.
5. Sömnadsmaskin enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att den ändlösa bandtransportören innefattar två ändlösa band (220, 222). f?
SE8801664A 1987-05-11 1988-05-03 Soemnadsmaskin SE463462B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US07/048,373 US4719864A (en) 1987-05-11 1987-05-11 Limp material seam joining apparatus with rotatable limp material feed assembly

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8801664D0 SE8801664D0 (sv) 1988-05-03
SE8801664L SE8801664L (sv) 1988-11-12
SE463462B true SE463462B (sv) 1990-11-26

Family

ID=21954222

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8801664A SE463462B (sv) 1987-05-11 1988-05-03 Soemnadsmaskin

Country Status (15)

Country Link
US (1) US4719864A (sv)
JP (1) JP2646238B2 (sv)
KR (1) KR950013640B1 (sv)
AR (1) AR246563A1 (sv)
AU (1) AU592288B2 (sv)
BR (1) BR8802271A (sv)
CA (1) CA1310863C (sv)
DE (1) DE3816217A1 (sv)
ES (1) ES2008472A6 (sv)
FR (1) FR2615211B1 (sv)
GB (1) GB2204882B (sv)
IT (1) IT1219283B (sv)
MX (1) MX163703B (sv)
SE (1) SE463462B (sv)
ZA (1) ZA882729B (sv)

Families Citing this family (23)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3625881C2 (de) * 1986-07-31 1995-02-02 Duerkopp Adler Ag Nähautomat mit einem Nähkopf mit Drehgehäuse
US4922842A (en) * 1988-03-02 1990-05-08 Union Special Corporation Hemmer seamer assembly
US4972787A (en) * 1988-03-02 1990-11-27 Union Special Corporation Hemmer seamer assembly
US4836119A (en) * 1988-03-21 1989-06-06 The Charles Stark Draper Laboratory, Inc. Sperical ball positioning apparatus for seamed limp material article assembly system
US4886006A (en) * 1989-02-21 1989-12-12 Ssmc Inc. Fabric easing drum
DE4037802A1 (de) * 1989-12-27 1991-07-04 Pfaff Ag G M Naehmaschine mit einer drehvorrichtung
US5065684A (en) * 1990-05-15 1991-11-19 The Charles Stark Draper Laboratory, Inc. Limp material segment transport apparatus for sewing machines
US5088430A (en) * 1990-05-15 1992-02-18 The Charles Stark Draper Laboratory, Inc. Limp material segment coupler for a sewing machine to transport fabric workpieces
FR2665191B1 (fr) * 1990-07-27 1992-11-20 Rouleau Patrick Dispositif de guidage de tissu et procede de couture automatique.
US5410975A (en) * 1993-12-15 1995-05-02 Ykk Corporation Apparatus for sewing fabric pieces to slide fastener chain
US5461999A (en) * 1994-04-06 1995-10-31 Marcangelo; Steven Edge guiding apparatus for sewing machines
US6415727B1 (en) * 1998-03-09 2002-07-09 Diversified Systems, Inc. Flanging machine
US6123039A (en) * 1999-12-07 2000-09-26 Yugen Kaisha Niiken Kogyosho Endless-belt type walking presser foot
JP4689194B2 (ja) * 2004-06-02 2011-05-25 キヤノン株式会社 光学素子の駆動装置、該駆動装置を用いて構成した光空間伝送装置、レンズ装置
WO2010086795A2 (en) * 2009-01-29 2010-08-05 Lohia Starlinger Limited A fabric pulling mechanism for automated sewing or seam making machines and a method of pulling fabric
US8997670B2 (en) * 2010-03-18 2015-04-07 Wayne J. Book Conveyance system that transports fabric
JP2013198551A (ja) 2012-03-23 2013-10-03 Brother Ind Ltd 上送り装置及びミシン
JP2014008103A (ja) 2012-06-28 2014-01-20 Brother Ind Ltd ミシン及び上送り装置
JP2014068893A (ja) * 2012-09-28 2014-04-21 Brother Ind Ltd 上送り装置及びミシン
TWI468568B (zh) * 2013-08-23 2015-01-11 Chee Siang Ind Co Ltd The conveyor of the sewing machine
CN104195749B (zh) * 2014-07-31 2016-04-13 浙江诺之股份有限公司 高档皮衣的缝制方法及其专用缝线工具
CN105088551B (zh) * 2015-08-28 2018-03-09 诸暨市樱之秀服饰有限公司 一种缝纫机旋转压脚
JP2017074269A (ja) * 2015-10-16 2017-04-20 Juki株式会社 ミシン

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE73306C (de) * P. HO-MANN in Düsseldorf, Friedrichstr. 33 Cylinder-Nähmaschine
DE36428C (de) * J. BACK-HAUSS in Gotha Rotations-Nähmaschine
DE310854C (sv) *
DE1114690B (de) * 1959-05-27 1961-10-05 Xaver Fendt & Co Maschinen U S Regulaer-Kettenstich-Naehmaschine
US3650229A (en) * 1969-07-23 1972-03-21 Ivanhoe Research Corp Feed guide for sheet material
US3693561A (en) * 1970-06-05 1972-09-26 Singer Co Automatic edge guide mechanism for sewing machines
GB1362055A (en) * 1971-02-27 1974-07-30 Asahi Chemical Ind Method of sewing hair-end meshes for wig making
US4100864A (en) * 1977-01-17 1978-07-18 Usm Corporation Automatic work guidance mechanism
US4457243A (en) * 1982-02-04 1984-07-03 The Charles Stark Draper Laboratory, Inc. Automated seam joining apparatus
CH657392A5 (de) * 1982-07-13 1986-08-29 Zellweger Uster Ag Verfahren und vorrichtung zur messung der spannung an textilen flaechengebilden auf textilmaschinen, insbesondere webmaschinen.
US4512269A (en) * 1983-07-19 1985-04-23 The Charles Stark Draper Laboratory, Inc. Automated assembly system for seamed articles
US4632046A (en) * 1984-03-08 1986-12-30 The Charles Stark Draper Laboratory, Inc. Assembly system for seamed articles

Also Published As

Publication number Publication date
US4719864A (en) 1988-01-19
AR246563A1 (es) 1994-08-31
FR2615211A1 (fr) 1988-11-18
GB2204882B (en) 1991-02-06
DE3816217A1 (de) 1988-12-15
MX163703B (es) 1992-06-15
GB8810940D0 (en) 1988-06-15
FR2615211B1 (fr) 1991-04-05
SE8801664D0 (sv) 1988-05-03
IT1219283B (it) 1990-05-03
CA1310863C (en) 1992-12-01
IT8867430A0 (it) 1988-05-10
SE8801664L (sv) 1988-11-12
KR950013640B1 (ko) 1995-11-13
BR8802271A (pt) 1988-12-06
JP2646238B2 (ja) 1997-08-27
AU592288B2 (en) 1990-01-04
ES2008472A6 (es) 1989-07-16
ZA882729B (en) 1989-02-22
GB2204882A (en) 1988-11-23
KR880014174A (ko) 1988-12-23
AU1467688A (en) 1988-11-17
JPS6440087A (en) 1989-02-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE463462B (sv) Soemnadsmaskin
KR920003668B1 (ko) 봉재품의 자동조립장치
SU1274619A3 (ru) Устройство дл укладки волокнистых материалов при изготовлении слоистых изделий
RU2178472C1 (ru) Устройство для подачи пуговиц, имеющее функцию контроля ширины и центрирования
US4457243A (en) Automated seam joining apparatus
US4608936A (en) Apparatus for automatically fabricating cut and edge stitched textile articles
DE69937902T2 (de) Einnadelsteppdeckenmaschiene für kettenstich mit korrektur der nadeldrängung
CN1639406B (zh) 多水平针绗缝机与方法
US4362077A (en) Apparatus for working on sheet material and having magnetic holddown means
GB2115842A (en) Means for processing sheets of material
EP0241645A1 (en) Improved blade sharpening and guide mechanism
US20110203737A1 (en) Tape laying apparatus and method
IE57384B1 (en) Apparatus for cutting sheet material having one or more layers
US10882126B2 (en) Take-up and payoff system for vertical profiling cutting saw (VPX)
US5406872A (en) Side-by-side programmable feed system
US20240026585A1 (en) Manipulation device for material webs to be sutured by means of a sewing machine
CN102002826B (zh) 缝纫机
US4924787A (en) Apparatus for forming a seam
US11015275B2 (en) Method of quilting layered input web
EP0288830A1 (en) Web slitter
CN113373604B (zh) 多标签车缝机
CN220907843U (zh) 一种环形制品缝纫装置
GB2121839A (en) Apparatus for use in the manufacture of tubular articles such as women's tights
WO1991017298A1 (en) Drive assembly for seam-forming apparatus
CN213951567U (zh) 一种用于扒缝机的输送机构及扒缝机

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8801664-7

Effective date: 19941210

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8801664-7

Format of ref document f/p: F