SE458125B - Anordning foer sammanfogning av ett flerskiktigt mjukt tygarbetsstycke - Google Patents

Anordning foer sammanfogning av ett flerskiktigt mjukt tygarbetsstycke

Info

Publication number
SE458125B
SE458125B SE8403518A SE8403518A SE458125B SE 458125 B SE458125 B SE 458125B SE 8403518 A SE8403518 A SE 8403518A SE 8403518 A SE8403518 A SE 8403518A SE 458125 B SE458125 B SE 458125B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
fabric
unit
joining
axis
selectively
Prior art date
Application number
SE8403518A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8403518D0 (sv
SE8403518L (sv
Inventor
P N Bowditch
Original Assignee
Draper Lab Charles S
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Draper Lab Charles S filed Critical Draper Lab Charles S
Publication of SE8403518D0 publication Critical patent/SE8403518D0/sv
Publication of SE8403518L publication Critical patent/SE8403518L/sv
Publication of SE458125B publication Critical patent/SE458125B/sv

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D05SEWING; EMBROIDERING; TUFTING
    • D05BSEWING
    • D05B27/00Work-feeding means
    • DTEXTILES; PAPER
    • D05SEWING; EMBROIDERING; TUFTING
    • D05BSEWING
    • D05B33/00Devices incorporated in sewing machines for supplying or removing the work
    • DTEXTILES; PAPER
    • D05SEWING; EMBROIDERING; TUFTING
    • D05BSEWING
    • D05B23/00Sewing apparatus or machines not otherwise provided for

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Sewing Machines And Sewing (AREA)
  • Treatment Of Fiber Materials (AREA)
  • Paper (AREA)

Description

458 125 sammanfogningshuvud.
Ett annat ändamål är att åstadkomma ett system för samman- fogning av lager av mjukt tyg under styrning av respektive tyglager utmed två axlar. Med en sådan tvåaxlig styrning kan avrundningar åstadkomma (dvs. sammanfogning av olika långa konturer) liksom tredimensionella sömnadsoperationer kan genomföras (där två lika långa konturer sammanfogas).
Föreliggande uppfinning utgöres sålunda av ett system för tillverkning av sydda artiklar från ett band av mjukt tyg. Systemet innefattar en matare för selektiv matning av dessa band av mjukt tyg i riktningen av en första referens- axel (Y). Presentationen av tyget kan också styras i rikt- ningen av en andra axel (X), Y-axeln. som är vinkelrät mot och skär En vikningsapparat kontrollerar tygets läge, så att tyg- bandet vikes mot sig själv längs en vikningsaxel, en vinkel med matningsaxeln (Y-axeln), som bildar så att ett vikt parti bildas med ett övre skikt liggande ovanpå ett undre skikt. tt stöd användes för att positionera de övre och undre skik- ten av det vikta partiet i ett väsentligen plant tygläge.
Vid en utföringsform av uppfinningen innefattar nämnda stöd en ramelement, en stödenhet kopplad till mataren, och en driv- motor och en tillhörande länkmekanism för selektiv inställ- ning av ramelementet relativt stödenheten i X-axelns riktning.
Ett par nedre transportbandenheter är kopplade till ramele- mentet, varvid varje sådan nedre transportbandenhet inne- fatter ett flertal kontinuerliga transportband belägna under tygläget. Dessa nedre transportband har plana övre parter, som är anordnade att med sin övre yttersida vara i friktions- ingrepp med det undre skiktet av det vikta tygpartíet- De nedre transportbandsenheterna är anordnade intill varandra längs X-axeln, varvid varje enhet innefattar en tillhörande drivanordning för selektiv drivning av de nedre transport- banden, så att det till dessa band friktionskopplade tyg- skiktet kan ställas in i X-axelns riktning.
Ett par övre transportbandsenheter är likaledes kopplade till ramelementet. De övre transportbandsenheterna är anord- nade att ställas in så att de är belägna ovanför de nedre lÛ 458 125 3 transportbandsenheterna. Var och en av de övre transportbands- enheterna innefattar ett flertal övre transportband (som kan ställas in mittför respektive nedre transportband). De övre transportbanden har plana undre parter som är belägna på av- stånd från de övre parterna hos de nedre transportbanden. De övre transportbanden är anordnade att med sina nedre ytter- ytor vara i friktionsingrepp med det övre tygskiktet i det vikta tygpartiet. Var och en av de övre transportbandsenhe- terna har en tillhörande drivanordning för selektiv drivning av de övre transporthanden, så att det till dessa transport- band friktíonskopplade övre tygskiktet ställes in i X-axelns riktning. Området mellan de övre transportbandens undre par- ter och de nedre transportbandens övre parter definierar tyg- läget, så att tygläget är väsentligen parallellt med det plan som bildas av de varandra skärande X- och Y-axlarna.
I allmänhet användes en datoriserad styrenhet för selektiv styrning av drivorganen för respektive transportband, så att de övre och nedre tygskikten kan positioneras väsentligen oberoende av varandra i X-axelns riktning längs tygläget. I alternativa utföringsformer av uppfinningen kan respektive transportbandsenheter vara styrbara även i Y-axelns riktning, så att de övre och nedre tygskikten kan positioneras väsent- ligen oberoende av varandrsa såväl i X-axelns riktning som Y-axelns riktning längs tygläget, varigenom respektive tyg- skikts rörelse kan styras i dessa riktningar.
Ltt tygsammanfognings- eller syhuvud innefattar en övre enhet och en nedre enhet. Dessa övre och nedre enheter är an- ordnade att röra sig tillsammans längs den med Y-axeln paral- lella riktningen mellan de övre transportbandsenheterna och de nedre transportbandsenheterna. En tillhörande drivanord- ning styr läget för sammanfogningshuvudets övre och nedre enheter längs deras rörelseaxel. Sammanfogningshuvudet är selektivt drivbart till att bilda sömmar i tyget i tygläget under styrning från en datoriserad styreneht. _ Vid en utföringsíorm av uppfinningen innefattar åtminsto- nc ett par av paren av närbelägna transportbandsenheter mot- stående par av ändlösa transportband och en tillhörande styr- enhet, som är så anordnad, att paren av ändlösa transport- 458 125 lö Ix) CJ OJ (rv U band kan selektivt dragas tillbaka i X-ritningen, så att sammanfogningshuvudet kan passera däremellan i Y-riktningen.
Sammanfogningshuvudet kan innefatta en nålenhet med en trådbärande, längsträckt nål, som sträcker sig längs en nål- referensaxel, som är vinkelrät mot tygläget. Under drift drives nålen fram och tillbaka genom tygläget längs nålrefe- rensaxeln. Nålenheten innefattar vidare en övre matningsenhet, som påverkas av en tillförd drivsignal för att selektivt driva det översta tygskiktet i området intill nålen i riktningen av en övre axel, som är vinkelrät mot nålreferensaxeln. _ En spolenhet användes vanligtvis vid denna utföringsform av uppfinningen och är därvid anordnad att samverka med nål- enheten till att bilda stygnen. nedre matníngsenhet, Spolenheten innefattar en som påverkas av en nedre matningsdriv- signal för selektiv drivning av det undre tygskiktet i området intill nålen i riktningen av en nedre axel, som är vínkelrät mot nålreferensaxeln.
En datoriserad styrenhet användes van- ligtvis för att selektivt rotera nålenheten och spolenheten omkring nålreferensaxeln. Styrenheten är anordnad att kunna styra rotationen av nålenheten och spolenheten tillsammans eller oberoende av varandra.
Vid en utföringsform av uppfinningen innefattar systemet en styrenhete för alstring av en delsammanfogningssignal, som representerar det önskade läget för sammanfogningen av tyg- skikten relativt dessa skikt. Lägeskännaren alstrar signaler representerande det aktuella läget för det övre respektive nedre tygskiktet. En styrenhet har övergripande kontroll över transportbandsenheterna liksom över roteríngen av matningsen- heterna och nål- och spolenheterna och även över matningsen- heternas funktion, så att koordinerade rörelser av respektive enheter uppnås- Med denna utformning ger respektive transport- bandsenheter en vidsträckt eller storskalig lägesstyrning av de övre och nedre tygskikten.
Hatningsenheterna ger en lokal eller småskali g lägesstyrning för de övre och nedre tygskikten i området nära intill sammanfogningshuvudets nål.
I det följande skall uppfinningen närmare beskrivas i an- slutning till bifogade ritningar, i vilka fig. 1 är en perspektivvy av de väsentliga elementen i 458 125 s en som exempel visad utföringsform av uppfinningen; íig. 2 visar ett tvärsnitt genom ett utförande av ett tygsammanfogningshuvud för systemet enligt fig. l; fig. 3a-3f illustrerar arbetssättet hos tygvikningsenheten i systemet enligt íig. 1; fig. u illustrerar en tygstödsenhet avsedd att användas i systemet enligt fig. l; och fig. 5 visar en perspektivvy av de väsentliga elementen i en annan, såsom exempel visad utföringsform av uppfinningen.
Pig. l är en perspektivvy av de väsentliga elementen i en föredragen utföringsform av en sammanfogníngsanordning 10, tillsammans med en uppsättning av varandra skärande referens- koordinataxlar X, Y OCH Z.
I fig. l visas en tygmatningsenhet allmänt betecknad med 12, vilken innefattar en tygtransportplatta lä och en tyg- transportbandenhet 18. Ett långsträckt band av mjukt tyg 20 är visat inlagt mellan transportbandsenheten 18 och plattan ln. Det lângsträckta tygbandet 20 har en tygaxel 22 i bandets íängdriktning. Plattan 14 är kopplad till en matarram (ej visad i fig. 1), som är kopplad till plattan lH genom en länkmekanism, som tillåter rörelse av plattan lä längs trans- portvägar (ej visade i fig. 1) som är koaxiella med axlarna 23 och 2H (vilka i sin tur är parallella med Y~axeln).
Enheten 12 är rent allmänt anordnad att mata tyget i Y- axelns riktning. Såsom beskrives mera í detalj i det följande, är plattan lfl rörlig i de med pilarna lüa och 1Hb markerade riktningarna, och transportbandsenheten 18 är rörlig i de medelst pilarna l8a, l8b och 180 markerade riktningarna.
Anordningen l0 innefattar vidare en tygvikningsenhet, allmänt bestående av plattan lu, en veckformingsrulle, en veckupptagningsrulle 28 och en transportbandsenhet 30. De bärande mekanismerna och de tillhörande drivmotorerna och länksystemen för dessa element är ej visade i fig. l. Tyg- vikningsenheten är anordnad att vika partier av tyget 20 mot sig själv längs en vikningsaxel 20a(riktad tvärs axeln 22) till att bilda ett övre parti 2la och ett undre parti 2lb.
Ett stöd för det vikta tyget innefattar ett ramelement 3U och en stödenhet 36. Stödenheten 36 innefattar en länkmeka- 458 125 l5 1- D nism och en drivmotor kopplade till ramelementet 3U på ett sådant sätt, att ramelementet 3H kan röras i X-axelns rikt- ning (markerad medelst pilar 3Ha) längs transportvägar (ej visade i fig. l), som är koaxiella med axlarna 36 och 38 (vilka i sin tur är parallella med X-axeln). Vid den visade utföringsformen åstadkommer en drivmotor och en tillhörande länkmekanism vidare en styrd rörelse av ramen 3% i riktningen av pilen 3ub.
Tygveckstödet innefattar ett par undre transportbandsen- heter 30 och HO, som är kopplade till ramelementet 3H. Trans- portbandsenheterna 30 och H0 innefattar ett flertal ändlösa band. Utsidorna av banden är anordnade att vara i friktions- ingrepp med partier av tyget 20, som är belägna intill ban- den.
Transportbandsenheterna 30 och M0 är anordnade intill varandra längs X-axeln med ett mellanrum H2 mellan enheterna.
Tygvecksstödet innefattar vidare motorer och tillhörande länk- mekanismer (ej visade i fig. 1) för selektiv drivning av de ändlösa banden i enheterna 30 och H0.
Ett par övre transporthandsenheter H6 och H8 är också kopplade till ramelementet 3H. Var och en av dessa bandenhe- ter H6 och H8 innefattar ett flertal ändlösa band. Dessa övre band är anordnade att med sin utsida vara i friktionsingrepp med delar av tyget 20, som är belägna intill bandet.
Vid den visade utföringsformen är bandenheterna H6 och H8 så kopplade till ramelementet 3U, att dessa bandenheter H6 och H8 kan svängas omkring en med X-axeln parallell axel u9. I fig. l är bandenheten H6 visad i ett övre läge, men kan svängas såsom markerat medelst pilen 50 till ett sådant läge att banden i enheten H6 är belägna mittemot och på något avstånd från ( i riktningen B) från banden i enheten 30. En- heten 48 är utformad på motsvarande sätt- Såsom visat är band- enheten M8 belägen ovanför bandenheten UC, så att banden i enheten H8 är belägna mittför och på något avstånd (i Z* riktningen) från banden i enheten H0. Med denna utformning är banden i enheterna H6 och H8 belägna på ena sidan om ett väsentligen plant tyglägeg50 i det av X- och Y-axlarna defi- nierade planet, medan banden i enheterna 30 och H0 är belägna 458 125 under detta tygläge 50.
Anordníngen 10 innefattar vidare en tygsammanfogningsen- het 110 i form av en symaskin med en övre nålenhet 112 och en undre spolenhet 11%. En tygplåt 1H0 sträcker sig från sam- manfogningsenheten 110 i ett plan väsentligen parallellt med ovansidan av banden i enheterna 30 och UD. Sammanfogningsen- heten 110 är selektivt rörlig längs gejdrar (ej visade i fig. 1), som är koaxiella med axlarna 116 och 118. Dessa rö- relsegejdrar för sammanfogningsenheten 110 är fast kopplade till ramen SH.
- Vid den visade utföringsformen innefattar nålenheten 112 en långsträckt nål 120, som sträcker sig längs en axel 124 och en övre matarklack 126 (ej visad i fig. 1). Sammanfog- ningsenheten 110 är anordnad att selektivt styra en fram- och återgående rörelse av nålen 120. Enheten 112 kan vidare selektivt roteras omkring axeln l2H, såsom markerat medelst pilen 126.
Spolenheten llh innefattar en nedre matarklack 128. Spol- enheten llH är belägen under tygplåten 140 öch är anordnad att kunna roteras omkring axeln 124. Såsom beskrivas närmare i det följande kan enheterna 112 och llä roteras oberoende av varandra eller tillsammans. Sammanfogningsenheten 110 inne- fattar vidare en motor och tillhörande drivlänkmekanism för styrning av sammanfognjngsenhetens 110 läge i pilens 130 riktning, som är parallell med Y-axeln. Denna motor och denn drivlänkmekanism är ej visade i fig. 1.
Eftersom vid denna utformning av anordningen sammanfog- ningsenheten 110 är fast kopplad till ramen 34, rör sig sam- manfogningsenheten 110 tillsammans med ramen 3H i pilens 13H riktning.
Pig. 1 visar vidare en styrenhet l4H för styrning av olika motorer för drivning av de olika elementen i anordningen 10.
Ehuru det ej visas i fig. 1, kan till ramen SH kopplade tyg- lägeskännare användas för alstring av signaler, som represen- terar tygdelarnas 22 position i tygläget 50. Såsom beskrives i det följande, kan dessa signaler användas tillsammans med styrenheten lflfl och övriga element i anordningen 10 för åstad- kommande av en fullständigt automatiserad sammanfogningsopera- 458 125 tion.
Pig. 2 visar ett snitt genom sammanfogningsenheten 110.
Denna innefattar en motor 160, som är kopplad via en kugg- växel 162, en drivrem 164, ihåliga axlar 166 och 168, vinkel- växlar 170 och 172, axlar 174 och 176 samt vinkelväxlar 178 och 180 till axlarna 182, 184, 186 och 188. mang ger den konventionella Detta arrange- typen av rörelser för nålen 120, spolenheten 114 och tillhörande matarklackar 126 och 128.
Vid den visade utföringsformen är en motor 200 kopplad via en kuggväxel 202, en drivrem 206, axlar 208 och 210, samt vinkelväxlar 212 och 214 till de roterbart lagrade husen 216 och 220. Detta arrangemang möjliggör rotation av nålenheten 112 och spolenheten 114 omkring axeln 124.
Vid den visade utföringsformen är dessutom en motor kopplad via en'kuggväxel 222 till axeln 208 tillsammans med en koppling (ej visad), så att olika rotation av nålenheten 112 och spolenheten 114 uppnås. 220 Denna olika rotation gör det möjligt för anordningen 10 att nollställa stygnlinjens läge till arbetsstyckenas kanter, då så erfordras.
Motorn 20 styr vinkelorienteringen av nålenheten 112 och spolenheten 114 omkring nålaxeln 124, såsom fordras för att stygnlinjen skall ha korrekt azimutríktning relativt anord- ningens 10 huvudramar, såsom bestämt av styrlogiken och sy- huvudets x-y-rörelse relativt de vikta tygdelarna 2la och 2lb.
Vid den visade utföringsformen styres motorernas 120, 200 och 220 drift av styrenheten 144. Vid alternativa utförings~ former kan separata processorer, som kan vara kopplade till varandra, användas för styrning av olika motorer och opera- tioner i anordningen 10.
I alternativa utföringsformer kan separata motorer direkt styra de roterande rörelserna hos nålenheten 112 respektive spolenheten 114. _Fig. 3A-3? illustrerar arbetssättet för tygvikningsen- heten. Dessa figurer visar de väsentliga delarna av tygvik- ningsenheten i sidovy. 1 ett första steg, visat i fig. SA matas tyget 20 av transportbandenheten 18, så att tyget sträcker sig förbi plattan 14 och ned under rullen 26.
I veckformnings- I denna fas av vikningsoperationen-är ramen 34, )._| gr! 458 125 9 till vilken de övre bandenheterna H6 och H8 är kopplade, visad i sitt översta läge, medan ramen 3H, som uppbär bandenheterna och H0, är belägen pá rörelsegejdrarna som sträcker sig längs axlarna 36 och 38. Veckupptagningsrullen 28 är overksam i detta steg av operationen.
Pig. 3B visar nästa operationssteg, vid vilket viknings- plattan 14 har drivits i riktningen lub tillsammans med rullen 26, så att tyget 20 på plattan lfl sträcker sig in i tygvecks- läget (dvs. mellan enheterna 30, H0 och 46, 48)- Tyget 20 är i detta läge tillräckligt långt för att sträcka sig över rullen 28. _ I nästa steg, som visas i fig. 3C, förskjutes rullen 26 nedåt, så att tyget 20 klämmes mellan rullen 26 och ovansi- dorna av banden 30, H0.
Därefter drages plattan lH tillbaka, såsom visat i fig. BD, medan rullen 26 förblir i sitt nedersta läge och håller kvar det vikta tyget i tygveeksläget 50. Därefter återgår rullen 26 till sitt ursprungsläge, såsom visat i fig. 3E} så att endast det vikta tyget förblir kvar i tygveeksläget. Såsom visat i fig. 3F, svänges därefter den banden H6 och H8 uppbärande ramen 3H till ett sådant läge, att de undre parterna av ban- den UB och H8 sänkes ned till att ligga nära intill det övre skiktet av det vikta tygpartiet i tygvecksläget. I detta läge är de mot varandra vända ytorna av banden 30, 40 och banden M6, H8 i friktionsingrepp med den undre respektive den övre delen av det vikta tyget i tygvecksläget 50. Därefter kan respektive rörelser hos banden i enheterna 30, H0 och H6. H8 oberoende styra den övre delen respektive den undre delen av det vikta tyget. Vidare kan hela ramen 3H förflyttas i X- riktningen genom styrning av respektive bands rörelse, så att en rörelse liknande den hos ett larvbandsfordon erhålles, varigenom respektive bandenheter kan förflyttas tvärs rela- tivt tyget, utan att det aktuella läget för de vikta tygpar- tlerma zia och 211» grams. - Pig. H visar såsom exempel ett arrangemang av bandenhe~ terna 30, H0 och H6, H8, vid vilket olika, motstående band i bandgrupperna H6, H8 kan selektivt dragas tillbaka för att tillåta passage mellan dem av nålen 120 i sammanfogningsene 458 125 heten 110. Detta arrangemang finnes beskrivet i detalj i den amerikanska patentansökningen 3#5 756. Kortfattat kan nämnas att sammanfogningsenheten 110 i fig. U är anordnad att röra sig längs gejdrar 216 (längs axlarna 116 och 118). i fig. 4 motsvarar ramen BH i Ramen 23k fig. l och är anordnad att röra sig längs X-axelns riktning. Det yttersta bandet 2H8 i den övre bandenheten, såsom visat i fig. U, är anordnat att löpa runt fyra rullar 270, 272, 27U och 276. Rullarna 272 och 276 är fasta relativt ramen 23U. Rullarna 270 och 27H är anord- nade att kunna förskjutas i X-riktningen relativt ramen 23H.
Rullarna 270 och 274 är sammankopplade genom en länk 252, som styres medelst pinnar 254 och 256 och 27H kan förflyttas i X- , så att rullarna 270 axelns riktning. En trycklufts- cylindern 280 och en tillhörande fjäder 282 är inkopplade mellan ramen 23U och rullen 27k , och i sitt normalt indragna ak tiverade läge är tryckluftscylindern 280 inställd i det i fíg. H visade läget tillsammans med rullarna 270 och 27U.
Då solenoiden 280 avaktiveras, och 270 så, förskjutes rullarna 274 att länken 252 förskjutes till sitt andra änd- läge mot pinnarna 25k och 256, vilket medför, att den del av bandet 2H8 som tidigare var beläget i mellanrummet mellan enheterna H6 och H8 drages tillbaka från detta mellanrum, varigenom nålen 120 tillåtes att passera mellan respektive bandenheter vid denna punkt. Genom denna operation kan en koordinerad omställning av bandet 248 tillsammans med de öv- riga banden i k enheten (såsom styrt av en växelventil) åstad- ommas då nålen 120 rör sig i Y-axelns riktning (då samman- fogningsenhcten 110 förflyttas framåt eller bakåt i rikt- ningen 130). Styrenheten 290 för styrning av rade omställning av respektive band kan ingå lHH i olika utföringsformer av uppfinningen denna koordine- i styrenheten , eller kan vara en separat styrenhet som samverkar med styrenheten luk. _Med det ovan beskrivna och i fig. l-H visade arrange- manget kan ett långsträckt tyghand 20 matas fram till den uppbärande enheten, där tyget kan vikas längs en viknings- axel, som är riktad tvärs tygets huvudaxel.
Med tyget i detta vi kta läge kan de övre och undre bandenheterna användas för att justera in läget för de övre och undre skíkten 2la 458 125 ll respektive 2lb av det vikta tyget. Bandenheterna kan ge en vidsträckt eller storskalig styrning av tyget för presenta- tion av detsamma till syhuvudet. Matarklackarna, som kan se- lektivt roteras tillsammans med nàlenheten 112 och spolenhe- ten llH, ger en lokal eller småskalig styrning av det mjuka tyget för presentation av detsamma till nålen 120 i området omedelbart intill nålen. Det mjuka tyget vikes sålunda auto- matiskt och presenteras för sammanfogningsoperationerna. Ge- nom styrning av banden grovjusteras tygets läge, och genom styrning av matarklackarna finjusteras tygets läge, varvid de relativa lägena för det övre och det undre skiktet av det vi:ta partiet styres i såväl X- som Y-riktningen. Som ett re- sultat härav kan en tredimensionell sömnad åstadkommas. Vidare kan även rynkning åstadkommas, då två olika långa konturer sammanfogas. I samverkan med tyglägeskännarna kan hela pro- cessen automatiseras, tillsammans med delsammanfogningsbe- skrivningen som är inprogrammerad i styrenheten lhb. Som en följd härav kan hela sömnadsoperationen genomföras automa- tiskt utan mänskliga ingrepp.
Vid olika arbetsmoder kan den småskaliga finstyrningen av tyget inom området för nålen 120 åstadkommas genom olika stora rörelser och rotationer av matarklackarna l26 och 128. Genom exempelvis variering av matarklackarnas rörelselängd för den övre respektive den undre matarklacken kan antalet stygn per centimeter styras. Genom olika stora matarsteg för matar- klackarna 126 respektive 128 kan en rynkning av en söm åstad- kommas om så önskas. Genom att röra de övre bandenheterna olika relativt de undre bandenheterna i Y-riktningen, kan icke spegelvända sömmar åstadkommas i arbetsstycket, dvs. tredimensionella kurvor. Nettoresultatet av den olika rörel- sen av de övre respektive undre bandenheterna i Y-axelns riktning är en underrullning eller överrullning av stygn- linjen i enlighet med vad som erforderas för att fortsätta en flat plan sammanfogning och för att bibehålla den erfor- derliga inriktningen i Y-riktningen då sömmen fortsätter i X-riktningen. En ytterligare fördel med den olika rörelsen av bandenheterna i Y-axelns riktning är att en fininriktning av tygskikten relativt varandra kan åstadkommas. 458 125 LP lO FJ (11 12 Pig. 5 visar en alternativ utföringsform av en anordning 310 enligt uppfinningen, som liknar den i fig. l visade. I fig. 5 är element motsvarande de i fig. l visade försedda med samma hänvisningsbeteckningar. Anordningen 310 är en in- anordning, line som innefattar en matare (ej visad) för frammatning av ett lerskiktigt tygstycke (exempelvis innefattande en vikt tygsektion eller två förtillskurna överlappande tygstycken).
I den visade utföringsformen i fig. är banden i respektive bandenheter 30, 40 och H6, H8 rörliga endast i riktningen 3Ha, men i andra utföringsformer kan en eller flera av bandenheterna vara rörlig även i riktningen 3Hb. I anordningen 3l& är ramen och sammanfogningsenheten 110 stationära.
Med detta arrangemang kan tygarbetsstycket styrbart posi- tioneras i X-riktningen, varvid de övre och undre skikten är pcsitionerbara oberoende av varandra (vilket tillåter rynkning G är exempelvis de övre och undre skikten föres fram till nålen 120 med olika hastigheter).
.Nålenheten ll2 och spolenheten llh är roterbara omkring axeln l2H, såsom visat i fig. 5, genom styrbar rotering av dessa enheter relativt den övriga delen av sammanfognings- enheten 110. I alternativa utföringsformer kan emellertid hela sammanfogningsenheten vara styrbart roterbar omkring axeln l2H. Även andra utföringsformer av uppfinningen är möjliga inom uppfinningens ram. De visade och beskrivna utförings- formerna skall därför i aïla avseenden betraktas som illustra- tiva utföringsexempel.

Claims (3)

1. /3 458 125 Patentkrav l. Anordning för sammanfogning av delar av ett flerskiktigt mjukt tygarbetsstycke, k ä n n e t e e k n a d av att den innefattar: A. matningsorgan (l2) för selektiv matning av det flerskikt~ tiga mjuka Lygarbetsstycket i riktningen av en X-referensaxel, som är vinkelrät mot en Y-referensaxel och skär denna, varvid Lygarbetsstycket innefattar ett övre skikt (Zla) och ett under detta liggande undre skikt (2lb), B. 'organ för understödjning av nämnda övre och undre skikt av arbetsstycket i ett plant tygläge (50) som är väsentligen parallellt med X- och Y-axlarna, C. organ (SH, 30, HO, H6, H8) för oberoende selektiv lägesin- ställning av nämnda övre och undre skikt (?la, Qlb) i X-axelns riktning, D. en tygsammanfogningsenhet (llü) innefattande sammanfog- ningsorgan (ll2, llh) anordnade intill nämnda tygläge (50) och tillhörande organ för selektiv inställning av nämnda sam- manfogningsorgan längs Y-axeln relativt tygläget, varvid dessa sammanfogningsorgan innefattar selektivt drivbara organ (120) för sammanfogning av nämnda övre och undre skikt (Zla, âlb) i tygläget (50) i det aktuella läget för sammanfognings- organen, L. en styrenhet för tygsammanfogningsenheten (110) innefat- tande organ för fastställning av sammanfogningsorganens (ll2, llu) läge och för selektiv styrning av sammanfogningsorganens funktion.
2. Anordning enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d av att nämnda matningsorgan (12) innefattar organ för styrning av matningsorganen och därmed det därpå vilande tyget i Y-axelns riktning.
3. Anordning enligt krav l, k ä n n e t e e k n a d av att den innefattar organ för oberoende, selektiv lägesinställ- ning av de övre och undre skikten (2la, 2lb) i Y-axelns rikt- ning. I H. Anordning enligt något av kraven l - 3, k ä n n e - t e c k n a d av att nämnda sammanfogningsorgan innefattar ny. 458 125 A. en nålenhet (112) innefattande en trådbärande, långsträckt nål (120) som sträcker sig längs en nálreferensaxel (12%) vinkelrätt mot tygläget (50), och tillhörande organ för selek- tiv drivning av nålen fram och åter längs nålreferensaxeln och genom tygläget, och en därtill kopplad, övre matarklack- enhet (126), vilken innefattar organ anordnade att under in- verkan av en övre matarklackdrivsignal selektivt driva det övre tygskiktet (Zla) i riktninga1av axövre axel, vinkelrät mot nålreferensaxeln (124), B. som är en spolcnhet (llß) innefattande en spole och anordnad att samverka med nålenheten (ll2), och en undre matarklackenhet (l28) innefattande organ anordnade att under inverkan av en undre matarklackdrivsignal selektivt driva det undre tyg- skiktet i riktningen av en nedre axel, som är vinkelrät mot nålreferensaxeln (12%), och s.. organ (200) för selektiv rotering av nålenheten (ll2) och spolenheten (llu) omkring nâlreferensaxcln (12%). 5. Anordning enligt krav 1, k ä_n n e t e c k n a d av organ för åstadkommande av nämnda flerskiktiga tygarbetsstycke från ett långsträckt band (20) av mjukt tyg, vilket band har en med bandets längsriktning parallell Lygaxel (22), om- fattande ínmatningsorgan (12) för selektiv matning av det mjuka tyg- bandet (20) med dess tygaxel (22) parallell med nämnda Y- referensaxel, organ (14, 26, 28) för vikning av ett parti av nämnda mjuka tygband (20) omkring sig själv längs en viktningsaxel (20a) som är riktad tvärs tygaxeln, så att nämnda flerskiktiga tygarbetsstycke erhålles, varvid det vikta tygpartiet inne- fattar ett övre skikt (2la) och ett under detta liggande undre skikt (21b), samt organ för överföring av nämnda vikta tygparti. 6. ;Anordning enligt krav 5, k ä n n e t e c k n a d av att nämnda inmatningsorgan (12) innefattar organ för styrning av inmatningsorganens och det därpå belägna tygets läge i X- axelns riktning relativt nämnda understödjande organ. 458 125 fa 7. Anordning enligt krav U, k ä n n e t e c k n a d av att den vidare innefattar: D. organ för alstring av en delsammanfogningssígnal repre- senterande det önskade läget för sömmen mellan nämnda tyg- skikt (2la, 2lb) relativt tygskikten, I E. en övre tyglägesgivare innefattande organ för detektering av det övre tygskiktets (Zla) läge och för alstring av en detta representerande övre tyglägessígnal, F. en undre tyglägesgivare innefattande organ för detekte- ríng av det undre tygskiktets läge och för alstríng av en detta representerande undre tyglägessignal, _ G- en provinställningsstyrenhet innefattande organ anordnade att under inverkan av nämnda övre och undre tyglägessignaler och nämnda delsammanfogningssignal styra tygskiktens lägen till att avvika med mindre än ett förutbestämt avstånd från nämnda önskade läge, H. en tininställningsstyrenhet innefattande organ anordnade att under inverkan av nämnda övre och undre tyglägessignaler och nämnda delsammanfogningssignal alstra nämnda övre och undre_matarklackdrivsignaler och organ för styrning av nålen- hetens (ll2) och spolenhetens (llß) vinkelläge, så att nämnda övre och undre matarklackenheter (126, 128) styr de övre och undre tygskiktens (Zla, 2lb) lägen i omrâdet nära intill nålen (120) till att väsentligen överensstämma med nämnda önskade läge. 8. Anordning enligt krav U eller 7, k ä n n e t e c k n a d av att den innefattar organ för olika styrning av nämnda övre och undre matarklackar (126, 128). 9. Anordning enligt krav l, k ä n n e t e c k n a d av att nämnda understödjande organ innefattar: i. en till matningsorganen (12) kopplad ram (3U), ii. ett par undre bandenheter (30, HO), som är kopplade till ramen (SH) och innefattar ett flertal ändlösa undre band_med plana övre parter, vilka ligger under tygläget (50) och är anordnade att med sina utsidor vara i friktionsingrcpp med det undre skiktet (2lb) av arhetsstycket, varvid dessa undre tandenheter (30, HU) är belägna intill varandra längs X-axeln och varje sådan undre bandenhet innefattar tillhörande band- 458 125 14 drivorgan för selektiv drivning av nämnda undre band, så att det därtill kopplade undre skiktet (2lb9 kan lägesinställas i X-axelns riktning, och iii. ett par övre bandenheter (H6, 48), som är kopplade till ramen (3H) och innefattar ett flertal ändlösa övre band med plana undre parter belägna mittför och på avstånd från de plana övre parterna av de undre banden, varvid dessa övre band är belägna ovanför tygläget (50) och anordnade att med sin utsida vara i friktionsingrepp med det övre skiktet (Zla) av arbetsstycket, varjämte var och en av de övre bandenheterna innefattar tillhörande övre banddrivorgan för selektiv driv- ning av dc övre banden, så att det till dessa kopplade skiktet kan lägesinställas i X-axelns riktning, varvid övre om- rådet mellan de övre bandens undre parter och de undre ban- dens övre parter definierar nämnda tygläge (50); nämnda selektiva lägesinställningsorgan innefattar en tygstyrenhet innefattande organ för selektiv styrning av de undre banddrivorganen, de övre banddrivorganen och X-ram- drivorganen, så att de övre och undre skikten (2la, 2lb) kan ställas in väsentligen oberoende i X-axelns riktning i tyg- läget (50); och nämnda tygsammanfogningsenhet (110) innefattar: en övre enhet (ll2) selektivt inställbar längs Y-axeln mellan de övre bandenheterna (H6, H8), och en undre enhet i. (llfl) selektivt inställbar utmed Y-axeln mellan de undre band- enheterna (30, H0), varvid den övre enheten (112) är belägen ovanför tygläget (50) och den undre enheten (llh) är belägen under den övre enheten och nedanför tygläget (50), varjämte dessa övre och undre enheter (112, llß) innefattar selektivt drivbara sammanfogningsorgan (120) för sammanfogning av varandra närbelägna partier av de övre och undre skikten (Zla, 2lb) i tygläget (5Û) mellan de övre och undre enheterna (llfi, llü), och V _ ii. drivorgan för sammanfogningsenheten för selektiv inställ- ning av nämnda övre och undre enheter (112, llß) relativt ramen (SH) i Y-axelns riktning; och nämnda styrenhet för tygsammanfogningsenheten innefattande 458 125 /z organ för selektiv styrning av nämnda drivorgan för sammanfog- ningsenheten för fastställning av ett aktuellt läge för nämnda övre och undre enheter (112, llß) och för selektiv styrning av sammanfogningsorganens (120) funktion i sammanfogningsen- hetens aktuella läge. l0. Anordning enligt krav 13, k ä n n e t e c k n a d av att åtminstone en av nämnda bandenheter (30, UU, H6, H8) inne- fattar tillhörande Y-drívorgan för selektiv drivning av band- enheten 5 Y-axelns riktning, och organ för selektiv styrning av desea ?~drivorgan, så att de övre och undre skikten (Qla, 2lb) kan ställas in väsentligen oberoende i Y-axelns riktning i tygläget (50). ll. Anordning enligt krav 9 eller 10, k ä n n e t e c k n a d av att åtminstone ett av nämnda par av närbelägna bandenheter (30, HC och H6, H8) innefattar par av motstående band och en tillhörande styrenhet, så att nämnda par av motstående band kan selektivt dragas tillbaka i X-riktningen för att tillåta passage av nämnda sammanfogningsenhet (ll0) däremellan i Y-riktningen.
SE8403518A 1983-07-19 1984-07-03 Anordning foer sammanfogning av ett flerskiktigt mjukt tygarbetsstycke SE458125B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US06/515,126 US4512269A (en) 1983-07-19 1983-07-19 Automated assembly system for seamed articles

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8403518D0 SE8403518D0 (sv) 1984-07-03
SE8403518L SE8403518L (sv) 1986-01-04
SE458125B true SE458125B (sv) 1989-02-27

Family

ID=24050074

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8403518A SE458125B (sv) 1983-07-19 1984-07-03 Anordning foer sammanfogning av ett flerskiktigt mjukt tygarbetsstycke

Country Status (16)

Country Link
US (1) US4512269A (sv)
JP (1) JP2552104B2 (sv)
KR (1) KR920003668B1 (sv)
AR (1) AR244519A1 (sv)
AU (1) AU564068B2 (sv)
BR (1) BR8403590A (sv)
CA (1) CA1227702A (sv)
DE (1) DE3426679A1 (sv)
ES (1) ES8605598A1 (sv)
FR (1) FR2549504B1 (sv)
GB (1) GB2143551B (sv)
IN (1) IN161654B (sv)
IT (2) IT1179738B (sv)
MX (1) MX160498A (sv)
SE (1) SE458125B (sv)
ZA (1) ZA845273B (sv)

Families Citing this family (34)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS6072587A (ja) * 1983-09-27 1985-04-24 佐藤精器株式会社 湾曲縁部のすくい縫製方法とその装置
US4632046A (en) * 1984-03-08 1986-12-30 The Charles Stark Draper Laboratory, Inc. Assembly system for seamed articles
US4607584A (en) * 1984-10-09 1986-08-26 The Charles Stark Draper Laboratory, Inc. System for folding limp material segments
JPS61109591A (ja) * 1984-11-02 1986-05-28 プリンスミシン株式会社 ミシン
US4601249A (en) * 1984-12-24 1986-07-22 Frye David E Cloth stitching apparatus and method
US4748923A (en) * 1986-04-11 1988-06-07 Richard R. Walton Method and apparatus for automated loading of apparel segments to a garment assembly machine and the like
US4651659A (en) * 1986-05-30 1987-03-24 The Charles Stark Draper Laboratory, Inc. Apparatus for controlling the shape of a flexible spline
JPH0798111B2 (ja) * 1986-06-14 1995-10-25 岩瀬プリンス株式会社 布団等のミシン装置
DE3625882C2 (de) * 1986-07-31 1995-02-02 Duerkopp Adler Ag Nähautomat mit einem Nähkopf mit Drehgehäuse
DE3632046C2 (de) * 1986-09-20 1993-11-25 Duerkopp Adler Ag Verfahren zum Betrieb eines Nähautomaten mit einem Nähkopf mit Drehgehäuse
EG18225A (en) * 1986-12-30 1992-09-30 Pacifique Dunlop Limited Improvement in or relating to the handling of limp fabric
US4850292A (en) * 1987-02-18 1989-07-25 Michael Levy Shirt placket constructor and automatic finish stitch boxer
JP2653050B2 (ja) * 1987-04-24 1997-09-10 ブラザー工業株式会社 自動縫製機
US4719864A (en) * 1987-05-11 1988-01-19 The Charles Stark Draper Laboratory, Inc. Limp material seam joining apparatus with rotatable limp material feed assembly
US4756262A (en) * 1987-07-17 1988-07-12 Sewtec Limited Multi-needle sewing machine
US4742790A (en) * 1987-09-25 1988-05-10 The Reece Corporation Dart stretcher for pocket welting machine
DE3737369C1 (de) * 1987-11-04 1989-03-09 Texpa Arbter Maschb Gmbh Naehanlage fuer Stoffstuecke
DE3801820A1 (de) * 1988-01-22 1988-11-24 Baeckmann Reinhard Verfahren und einrichtung zum steppen und schneiden von polsterteilen und aehnlichen werkstuecken
US4836119A (en) * 1988-03-21 1989-06-06 The Charles Stark Draper Laboratory, Inc. Sperical ball positioning apparatus for seamed limp material article assembly system
GB8823266D0 (en) * 1988-10-04 1988-11-09 Courtaulds Plc Processing flexible sheet workpieces
US4886006A (en) * 1989-02-21 1989-12-12 Ssmc Inc. Fabric easing drum
US5031553A (en) * 1989-08-18 1991-07-16 501 Texpa-Arbter Maschinenbau Gmbh Method and assembly for producing protective covers for mattresses including: sewing elastic bands, corner seams, hemming, measuring, conveying & positioning fabric & having adjustable sewing needle trajectories
US5065684A (en) * 1990-05-15 1991-11-19 The Charles Stark Draper Laboratory, Inc. Limp material segment transport apparatus for sewing machines
US5088430A (en) * 1990-05-15 1992-02-18 The Charles Stark Draper Laboratory, Inc. Limp material segment coupler for a sewing machine to transport fabric workpieces
US5145158A (en) * 1990-09-07 1992-09-08 Mim Industries, Inc. Method and apparatus for attaching binding to extensible material
US6082281A (en) * 1996-05-23 2000-07-04 Diversified Systems, Inc. Automatic pillow sham sewing machine
US6189470B1 (en) 1996-05-23 2001-02-20 Stephen J. Root Automatic pillow sham sewing machine
US7871480B1 (en) 2001-11-21 2011-01-18 Toney Wayne H Apparatus and method for making motor vehicle air bags, and air bags made by same
US8850999B1 (en) 2011-02-10 2014-10-07 Daniel K. Kalkbrenner Sewing machine feed device
TWI468568B (zh) * 2013-08-23 2015-01-11 Chee Siang Ind Co Ltd The conveyor of the sewing machine
US10081893B2 (en) * 2014-06-11 2018-09-25 Orisol Asia Ltd. Computer-controlled sewing machine positioning system integrated with processing device, and positioning method thereof
CN109594207B (zh) * 2017-09-30 2020-09-01 杰克缝纫机股份有限公司 一种交互式送料装置
US10889929B1 (en) * 2020-07-01 2021-01-12 Softwear Automation, Inc. Adaptive apparatus for transporting and sewing material along arbitrary seam shapes
US11499257B2 (en) * 2020-08-04 2022-11-15 Softwear Automation, Inc. Material aligner

Family Cites Families (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3450076A (en) * 1966-10-07 1969-06-17 Thomas A E Bender Stitching,tufting and carving machine
US3483835A (en) * 1968-05-31 1969-12-16 Zeeman Mfg Co Felling machine
BE754603A (fr) * 1969-08-19 1971-01-18 Farah Mfg Co Inc Machine a piquer des poches appliquees
BE748857A (en) * 1970-04-13 1970-09-16 Her Majesty Ind Inc Electronically synchronised sewing machine with separate nee - having no mechanical linkage between
GB1371667A (en) * 1971-06-19 1974-10-23 Rimoldi C Spa Virginio Workpiece feeding apparatus
DE2319405A1 (de) * 1973-04-17 1974-11-07 Otto Hess V-foermiger aufhaenger und vorrichtung zum annaehen eines v-foermigen oder kantengeraden aufhaengers an ein stoffteil oder in einen saum
DE2326683C3 (de) * 1973-05-25 1975-11-13 Duerkoppwerke Gmbh, 4800 Bielefeld Vorrichtung zum Einbringen eines Zuschnittelles in einen Nähautomaten
DE2452186A1 (de) * 1974-11-02 1976-05-06 Beisler Gmbh Vorrichtung an elektromotorisch angetriebenen naehmaschinen zum naehen von sissons an naehgutteilen
US4274345A (en) * 1978-02-06 1981-06-23 Kochs Adler Ag Machine for sewing together workpiece parts having edges of equal or unequal length by means of a bead seam
EP0006009A1 (en) * 1978-05-31 1979-12-12 Leonard Thomas Frank Bryan Severing of material from continuous web
FR2457920A1 (fr) * 1979-05-29 1980-12-26 Anvar Installation de traitement lineaire d'un bord courbe d'une piece souple telle qu'une piece textile
US4401044A (en) * 1981-02-04 1983-08-30 The Charles Stark Draper Laboratory, Inc. System and method for manufacturing seamed articles
US4435837A (en) * 1981-03-05 1984-03-06 President And Fellows Of Harvard College Pattern recognition and orientation system
US4457243A (en) * 1982-02-04 1984-07-03 The Charles Stark Draper Laboratory, Inc. Automated seam joining apparatus
US4425858A (en) * 1982-02-26 1984-01-17 Amf Incorporated Means for processing sheets of material

Also Published As

Publication number Publication date
SE8403518D0 (sv) 1984-07-03
GB2143551A (en) 1985-02-13
DE3426679A1 (de) 1985-01-31
ES534415A0 (es) 1986-03-16
GB8418246D0 (en) 1984-08-22
IT1179738B (it) 1987-09-16
BR8403590A (pt) 1985-06-25
AU3001484A (en) 1985-01-24
MX160498A (es) 1990-03-12
AU564068B2 (en) 1987-07-30
AR244519A1 (es) 1993-11-30
IN161654B (sv) 1988-01-09
KR920003668B1 (ko) 1992-05-06
CA1227702A (en) 1987-10-06
ES8605598A1 (es) 1986-03-16
KR850001329A (ko) 1985-03-18
FR2549504B1 (fr) 1986-10-10
US4512269A (en) 1985-04-23
IT8453648V0 (it) 1984-07-18
FR2549504A1 (fr) 1985-01-25
IT8467724A0 (it) 1984-07-18
SE8403518L (sv) 1986-01-04
IT8467724A1 (it) 1986-01-18
GB2143551B (en) 1986-09-03
JPS6075081A (ja) 1985-04-27
ZA845273B (en) 1985-02-27
JP2552104B2 (ja) 1996-11-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE458125B (sv) Anordning foer sammanfogning av ett flerskiktigt mjukt tygarbetsstycke
JP2646238B2 (ja) 多層柔撓布地加工物を縫い合わせるための縫製機
CN1042049C (zh) 一种面上带有枕头的床垫罩子的制备方法及其装置
CA1220983A (en) Automated seam joining apparatus
EP2463429A2 (en) Belt loop sewing apparatus and method of controlling belt loop sewing apparatus
JP5241406B2 (ja) ループ材供給装置
US4401044A (en) System and method for manufacturing seamed articles
US5619940A (en) Automatic sandwich linking method and machine
US5730075A (en) Automatic linking method
JP5084296B2 (ja) 玉縁縫いミシン
JP7230557B2 (ja) ミシン用ワーク送り装置
KR200466197Y1 (ko) 패턴 재봉기의 x-y 이송 구동장치
DE3801820A1 (de) Verfahren und einrichtung zum steppen und schneiden von polsterteilen und aehnlichen werkstuecken
CN1223313A (zh) 毛毯的缝制装置
JP7172691B2 (ja) ミシン用ワーク送り制御装置
CN108708084B (zh) 一种三维送料缝纫机的送料压脚调节机构
JP2023102863A (ja) 折り合せ縫製装置
JP2929370B2 (ja) 縫製方法並びに縫製装置
JP4546634B2 (ja) 縫製物送り装置
JPS6243500Y2 (sv)
US2260361A (en) Upholstery machine
JPS6030233B2 (ja) 模様連続縫製装置
JPS6251638B2 (sv)
JPS60129076A (ja) 長い曲縁を有する布帛の自動縫製装置
JP2002146664A (ja) ミシンの枠体駆動装置

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8403518-7

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8403518-7

Format of ref document f/p: F