SE454876B - Tradmatarreserv - Google Patents
TradmatarreservInfo
- Publication number
- SE454876B SE454876B SE8305087A SE8305087A SE454876B SE 454876 B SE454876 B SE 454876B SE 8305087 A SE8305087 A SE 8305087A SE 8305087 A SE8305087 A SE 8305087A SE 454876 B SE454876 B SE 454876B
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- wire
- magazine
- reserve
- instrument
- feed
- Prior art date
Links
Classifications
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D04—BRAIDING; LACE-MAKING; KNITTING; TRIMMINGS; NON-WOVEN FABRICS
- D04B—KNITTING
- D04B15/00—Details of, or auxiliary devices incorporated in, weft knitting machines, restricted to machines of this kind
- D04B15/38—Devices for supplying, feeding, or guiding threads to needles
- D04B15/48—Thread-feeding devices
- D04B15/482—Thread-feeding devices comprising a rotatable or stationary intermediate storage drum from which the thread is axially and intermittently pulled off; Devices which can be switched between positive feed and intermittent feed
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B65—CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
- B65H—HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL, e.g. SHEETS, WEBS, CABLES
- B65H51/00—Forwarding filamentary material
- B65H51/20—Devices for temporarily storing filamentary material during forwarding, e.g. for buffer storage
- B65H51/22—Reels or cages, e.g. cylindrical, with storing and forwarding surfaces provided by rollers or bars
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B65—CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
- B65H—HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL, e.g. SHEETS, WEBS, CABLES
- B65H57/00—Guides for filamentary materials; Supports therefor
- B65H57/003—Arrangements for threading or unthreading the guide
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B65—CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
- B65H—HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL, e.g. SHEETS, WEBS, CABLES
- B65H2701/00—Handled material; Storage means
- B65H2701/30—Handled filamentary material
- B65H2701/31—Textiles threads or artificial strands of filaments
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Textile Engineering (AREA)
- Spinning Or Twisting Of Yarns (AREA)
- Knitting Machines (AREA)
- Looms (AREA)
- Forwarding And Storing Of Filamentary Material (AREA)
- Guides For Winding Or Rewinding, Or Guides For Filamentary Materials (AREA)
Description
454 876 öppet, drivbart mothallarelement, och tràdledaren är öppnings- och stäng- ningsbar. Genom att det radiellt utåt öppna mothàllarelementet är driv- bart, paläggs tråden vid utdragningen alltid en mothàllskraft, som för- hindrar att träden dras ut okontrollerat från magasinstrumman. Denna mothållskraft gör det möjligt att lata.mothål1arelementet vara öppet radiellt utåt, så att någon omständlig iträdning inte längre erfordras.
Genom att tràdledaren kan öppnas och slutas undviker man även här beho- vet att omständligt trä i tråden. Denna utformning av mothållarelementet och trädledaren gör det möjligt att lägga på en obruten tråd på trad- 'matarreserven.för tillfällig magasinering och därefter äter frige den helt genom trádmatarreserven.
Det drivna och radiellt utåt öppna mothàllarelementet kan vara utfört på olika sätt. Vid ett mekaniskt mycket enkelt utförande består det av den med ett flertal hal försedda periferiytan pa magasinstrum- mans inre, som i sin tur är anslutet till en undertryckskälla. Det under- tryck som genom hålen i magasinstrummans periferiyta verkar på trådarna medför, att den utdragningskraft som från magasinstrummans utgivnings- ände utövas på tråden motverkas av en returkraft, som förhindrar, att tråden okontrollerat lämnar trumman. Företrädesvis är hålen därvid ut- förda som längsgående slitsar, som sträcker sig i stort sett över hela magasinslängden på magasinstrumman, emedan därigenom de enskilda pà magasinstrumman uppsamlade tràdvarven oberoende av sitt läge på trumman alltid kan utsättas för mothallskraft med en lättframställd trumma.
För att ytterligare förbättra den mothállarverkan som hålen ut- övar med hjälp av det genom dem på tråden verkande undertrycket kan i en utföringsform av uppfinningen det av hålen bildade mothållarelementet även innefatta en vid magasinstrummans utgivningsände anordnad ring- valk. Den ytterligare omböjning av tråden detta medför ökar trädens friktion, så att okontrollerad utdragning av träden från magasinstrum- man förhindras även vid relativt lågt undertryck inuti magasinstrumman.
När tradmatarreserven är avsedd enbart för att tillfälligt maga- sinera en begränsad tradreserv, kan den vid sådana tràdmatningsreserver vanliga tràdframskjutningsskivan utelämnas. Istället kan magasinstrum- man vara så utförd, att den kan ställas om axiellt i förhållande till tràdinmatningstället och trâdledaren. Därigenom kommer varje nytt varv att jämnt och fint lägga sig intill det på magasinstrumman närmast föregående pàlagda varvet. Framskjutningsrörelsen hos tràdmatarreserven med magasinstrumman - eller magasinstrumman i tràdmatarreserven - kan 454 876 styras med don, som även för tradmatarreserven från ett viloläge till ett arbetsläge.
Drivningen för magasinstrumman mäste vara elastiskt utförd, för att trummans drivhastighet ska kunna anpassas till spänningarna hos den inmatade och den utgivna tråden. Detta kan exempelvis realiseras med en momentmotor. Företrädesvis drivs magasinsvalsen i detta syfte via en slirkoppling.
Vid ett föredraget utförande av uppfinningsföremâlet bildas mothàllarelementet - istället för den med häl försedda periferiytan på magasinstrumman - av en relativt magasinstrumman drivbar trâdmothàllar- ring. Därigenom bortfaller den speciella undertrycksanslutningen för magasinstrumman, vilket även leder till att mindre buller alstras. För att minska friktionen mellan träd och tràdmothällarring och öka tråd- mothàllarringens effektiva livslängd är ringen lämpligen utförd i plast.
Lämpligen är magasinstrumman försedd med en fyllnadsvakt, som allt efter de av tillämpningen bestämda förutsättningarna övertar styr- ningen av ytterligare anordningar. Som exempel kan trádmatarreservens drivning stannas. eller kan hastigheten hos ett efterföljande trådupp- tegningeetäiie e ex en epeie askee (ee e ex nu B 2 706 018).
För att magasinstrumman inte ska kunna överfyllas kan puls- räknaren vara förbunden med en stoppanordning.
För att ytterligare underlätta inledningen av reservuppbyggnaden är lämpligen magasinstrumman vid sin utgivningsände försedd med en radi- ellt utåt öppen trådmothàllare. Denna kan vara utförd eller monterad pà olika sätt. Vid ett lämpligt utförande av uppfinningsföremálet är den lagrad nedsänkbart i magasinstrumman. Härvid är tràdmothållaren med fördel elastiskt belastad radiellt inåt, medan magasinstrumman inne- fattar en axiellt förskjutbar inställningskona, som kan föras till ett läge där den verkar på trádmothàllarens innerände. För att minska frik- tionen mellan inställningskonan och tràdmothållaren kan därvid tråd- mothàllaren vara säkrad mot vridning i magasinstrumman och vid sin innerände uppbära ett i magasinstrummans perifeririktning orienterat hjul som stöd för tràdmothàllaren mot inställningskonan.
Ett mycket fördelaktigt utförande av uppfinningsföremàlet har visat sig bestå i att magasinstrumman vid sin utvigningsände är för- längd med en utåt avsmalnande stympad kona, pá vars mantelyta trádmot- hállaren är anordnad. Genom ändring av tràdmatarreservens orientering i förhållande till tràdbanan, genom ändring av avståndet mellan tråd- 454 876 4 matarreserven och den efterföljande trådledaren eller genom en relativ- rörelse mellan tràdmothállaren och den stympade konan kan man därvid uppnå, att tradmothàllaren antingen befinner sig i en bana som korsar tràdbanan, eller ligger på avstånd från denna och inte heller utgör hinder i banan för den från trådmatarreserven utdragna tråden. Särskilt fördelaktigt är det att anordna trådmothàllaren alldeles intill den stympade konans större diameter, emedan tråden därigenom, med tråd- matarreserven så anordnad relativt mantelbanan att mantellinje och tråd- bana löper i stort sett parallellt, lätt kan tas emot av en tràdmot- hållare, som endast obetydligt skjuter ut från den stympade konans mantellinje. Träden kan avlägsnas genom ändring av tràdbanan eller genom ändring av tràdmothållarens läge relativt tràdbanan. Företrädes- vis är tràdmothàllaren i detta syfte lagrad nedsänkbart i den stympade konans periferiyta.
När mothàllarelementet utgörsav en tràdmothâllarring, utgör företrädesvis trådmothallaren en del av denna relativt magasinstrumman drivbara tràdmothållarring. För att man härvid ska få enkla drivningar för magasinstrumman och tradmothållarringen är bada dessa med fördel förbundna, med en gemensam drivaxel via var sin slirkoppling, varvid lämpligen bade magasinstrumman och trådmothållarringen uppbär var sin hysteresskiva, medan en permanentmagnet är anordnad på den gemensamma drivaxeln mellan dessa båda hysteresskivor.
I ett fördelaktigt utförande av uppfinningsföremálet är tradmot- hállaren utförd som en hake med i drivriktningen öppet gap, varvid den effektiva livslängden kan ökas genom att tràdmothållaren i sitt gap har en keramisk insats. ' När av olika skäl trådmatarreserven inte behöver arbeta kontinu- erligt, vilket t ex är fallet vid openend-spinnmaskiner, är tràdmatar- ' reserven placerad på ett sådant ställe, att den inte pá något sätt pa- verkar tràdbanan, t ex genom riktningsändring. I detta fall är trad- ledaren lämpligen utförd som trâdmatare, som för tråden från den givna trádbanan till en tràdbana som korsar den roterande trådmothàllarens bana, varvid lämpligen trådledaren består av två tradledardelar, som kan föras ifran varandra. 1 När ett tràdbrott inträffar utan att den fortsatta tràdmatningen till tràdmatarreserven avbryts medför detta att trådmatarreserven blir överfull. Om tràdmatarreserven bara används för tidsbegränsad reserv-° hållning av tråden och sedan släpper tråden fri, så att denna återgår till en normal, d vvs icke riktningsändrad tràdbana, slaknar tråden tillfälligt. Med hänsyn till dessa fall, dvs uppfångníng av den fort- satt matade eller genom slaknande uppträdande trådlängden, är vid en 5 454 876 vidareutveckling av uppfinningsföremalet mynningen på ett utsugsrör an- ordnad i närheten av tràdbanan för den till magasinstrumman inmatade träden. När ett sådant tràdbrott uppträder efter tràdmatarreserven, t ex i tràdskarvningsanordningen genom att tràdskarvningen misslyckats, är det för att förhindra överfyllning av trådmatarreserven lämpligt att anordna en tradvakt i tràdbanan eller trådskarvningsanordningen, vilken vakt är styrande förbunden med anordningen för att bilda och/eller leverera tråden. För att härvid inte bara den fortsatta matningen av tråd till tradmatarreserven ska stoppas, utan även reserven kunna töm- mas, är trådvakten vid en fördelaktig vidareutveckling av uppfinninge- föremàlet dessutom styrande förbunden med magasínstrummans roterande drivorgan, varvid rotationsriktningen hos det roterande drivorganet är omkastbar.
När tràdmatarreserven inte behövs kontinuerligt, utan endast för bestämda arbetsmoment, är vid en textilmaskin med ett flertal arbets- ställen och en serviceanordning, som passerar förbi dessa arbetsställen, och valfritt kan tilldelas dessa arbetsställen, enligt uppfinningen magasinstrumman och tràdbanan anordnade att kunna föras till en inbördes spetsig vinkel på så sätt, att magasinstrummans utgivningsände kommer närmare trâdbanan än inmatningsänden.
Den enligt uppfinningen utförda trådmatarreserven tillåter en mycket mångsidig användning. Sålunda kan den i alla kända användnings- fall, t ex vid väv-, stick- och virkmaskiner, liksom vid openend-spinn-_ anordningar, liksom tidigare utnyttjas stationärt. Arbetsförberedelser- na, vid vilka tråden förs till den förutbestämda tràdbanan, underlättas härvid betydligt, eftersom tråden kan träs i tràdmatarreserven utan att man måste ha tillgång till en fri tràdände. Tvärtom kan man vid den en- ligt uppfinnigen utförda tràdmatarreserven föra in den obrutna tråden från sidan i trådmatarreserven. Detta öppnar helt nya använåningsmöjlig- heter för tradmatarreserven, eftersom en sådan tràdmatarreserv nu också kan komma till användning när den endast behöver finnas vid arbetstället en kort tid för ett alldeles bestämt arbetsmoment. Tràdmatarreserven kan således vid andra tider än under detta arbetsmoment vara placerad i beredskapsställning i närheten av arbetsstället eller på en servicean- ordning, som betjänar flera likartade arbetsställen. Detta leder till avsevärda besparingar i utrymme och materiel, särskilt när tràdmatarre- serven ska användas på maskiner med ett stort antal likartade arbets- ställen, t ex en openend-spinnmaskin.
I det följande kommer uppfinningen att diskuteras närmare med ledning av ritningen, vilken enbart visar de element som är oundgäng- ligen nödvändiga för att förstå uppfinningen. Därvid visar fig 1 ett 454 876 6 första utgörande av en enligt uppfinningen utformad tradmatarreserv i genomskärning i en endast partiellt och schematiskt visad openend- spinnmaskin med en trádskarvningsanordning; fig 2 en frontvy av den i fig 1 visade tradmatarreserven med utelämnande av de element som inte behövs för beskrivningen, och av den till trådmatarreserven hörande tràdledaren; fig 3 en detalj från fig 2; och fig 4 en andra utförings- form av tràdmatarreserven enligt uppfinningen, varvid tràdmatarreserven i figurens övre del visas i genomskärning och i den undre delen i sidovy.
Tràdmatarreserven 1 enligt fig 1 och 4 kan i princip komma till användning vid alla textilmaskiner, där en tradmatarreserv 1 med maga- sinstrumma 10 kan nyttjas, t ex vid virk- eller stickmaskiner eller vid vävmaskiner. Då emellertid arbetsförhållandena vid en openend-spinn- maskin är besvärligare än vid de nyssnämnda maskinerna, särskilt om tràdmatarreserven ska vara anordnad på en körbar serviceanordning 2, kommer uppbyggnaden och funktionen hos tràdmatarreserven 1 i det följan- de att beskrivas i samband med en openend-spinnmaskin.
I fig 1 visas av en sådan openend-spinnmaskin endast den med en rektangel angivna spinnanordningen 3, ett utmatningsvalspar 30 och en spolanordning 6. En i spinnanordningen bildad tråd 31 dras med hjälp av utmatningsvalsparet 30 ut ur spinnanordningen 3 och matas sedan till spolanordningen 6, där träden 31 lindas upp på en bobin för att bilda en spole.
Serviceanordningen 2, som kan köras längs openend-spinnmaskinen och därmed betjäna ett flertal spinnställen på denna maskin efter var- andra, förs för att utföra denna betjäning på känt sätt in i trådbanan mellan utmatningsvalsparet 30 och det som spolanordning utförda tråd- upptagningsstället. Till spolanordningen 6 hör därvid en av service- anordningen 2 styrbar (icke visad)-drivanordning. Utöver detta innefat- tar serviceanordningen 2 vid det visade utföringsexemplet ett hjälput- matningsvalspar 30, som via en rem drivs av en motor 21.
Serviceanordningen 2 innefattar utanför den av openend-spinn- maskinens utmatningsvalspar 30 och hjälputmatningsvalsparet 20 i service-J anordningen 2 bestämda trâdbanan 32 i trädens löpriktning efter varandra ä den redan nämnda tràdmatarreserven 1 och en trádskarvningsanordning 23, som vara utförd på olika sätt, t ex som knytanordning.
Den i fig 1 visade tràdmatarreserven 1 innefattar en bas 11, med vars hjälp den är stelt lagrad eller svängbart lagrad på en arm eller stànganordning pa serviceanordningen 2. Basen 11 är i sin tur försedd med ett nav 110, i vilket en drivaxel 12 är lagrad med ett eller flera lager 111. Den redan omtalade magasinstrumman 10 ärlagrad på axeln 12 454 876 7 med hjälp av ett lager 100 och är pà sin mot basen 11 vända inmatnings- ände 101 försedd med medbringarslitsar 102. En tràdframskjutningsskiva 13 står i kuggingrepp med dessa medbringarslitsar 102 och är vridbart lagrad på basens 11 nav 110 medelst ett lager 130, varför den förs med av magasinstrumman 10 när denna roterar. Tràdframskjutningsskivan 13 är på känt sätt snedställd relativt den av drivaxeln 12 bildade axeln 122 för magasinstrumman för att den erforderliga trådframskjutningen ska erhållas.
Basen 11 har en cylindrisk mantel 112, som delvis omger trädfram- skjutningsskivan 13 vid dennas periferi, men ändock låter den skjuta ut så mycket från mantelns112 ändyta, att den kan utöva den erforderliga framskjutningsverkan pà tråden.
Axeln 12 är ansluten till en roterande drivanordning 120, som i fig 1 har formen av en motor, men man kan även använda andra driv- ningar, t ex drev som drivs av andra drivna element. Denna drivanord- ning 120 sitter på tràdmatarreservens 1 bas 11. Vid sin fria ände uppbär drivaxeln 12 en gavelskiva 121, som roterar med axeln 120 med samma hastighet.
Mellan gavelskivan 121 och magasinstrumman 10 är, som framgår av fig 1, ett som trådmothállarring 14 utformat mothállarelement vrid- bart lagrat på axeln 12 med hjälp av ett lager 140. Tràdmothállarríngen 14 täcker med en kort periferiyta 142 över både magasinstrummans 10 ut- givningsände 103 och gavelskivans 121 ytterperiferi, för att eliminera risken för att tråden 31 ska klämmas fast mellan trådmothàllarringen 14 och magasinstrumman 10 å ena sidan och gavelskivan 121 à andra sidan.
I fig 2 och 3 visas en del av trádmothållarringen 14. Som synes innefattar tràdmothâllarringen 14 vid sin periferi flera tràdmothàllare 141, men i vissa fall räcker det med en enda sådan trådmothàllare 141.
Tràdmothållaren resp -mothållarna 141 är öppna radiellt utåt, så att en tråd 30 utifrân kan föras in i trådmothàllarens 141 ingreppszon.
Tràdmothållaren 141 har i fig 2 och 3 formen av en hake med i trad- mothàllarens 14 drivriktning 145 (se fig 2) öppet gap 144. Som skydd mot förslitning är en keramisk insats 146 så som visas i fig 3 anordnad i detta gap 144.
Hagasinstrummans 10 lager 100 är anordnat på avstånd från trum- mans utgivningsände, så att magasinstrumman 10 med en radiell vägg 104 tillsammans med trådmothàllarringen 14 bildar en kammare 15. En perma- nentmagnet 150 är anordnad i denna kammare 15 pà drivaxeln 12 pa av- stånd från både den radiella väggen 104 och trådmothållarringen 14.
Magasinstrumman 10 uppbär på den mot permanentmagneten 150 vända sidan av den radiella väggen 104 en hysteresskiva 105, medan trådmothállar- 454 876 s ringen 14 på sin mot permanentmagneten 150 vända sida uppbär en hysteresskiva 143. De båda som hystereskopplingar utförda slirkopp- lingarna drivs således från axeln 12 via en enda permanentmagnet 150.
I förlängningen av den av drivaxeln 12 bildade axeln 122 för tràdmatarreserven 1 ligger en tràdledare 4, som består av två relativt varandra rörliga delar 40 och 41. Tràdledardelen 40 uppbärs, så som visas i fig 1, stationärt av serviceanordningen 2, medan trádledardelen 41 uppbärs rörligt av serviceanordningen 2. Som framgår av fig 2 är båda trådledardelarna 40 och 41 gaffelformiga, varvid trådledardelen 41 är svängbart lagrad på svängtappen 42. Trådledardelen 41 kan med L hjälp av en icke visad svängdrivanordning föras från ett beredskapsläge 410 till det visade slutna läget, varvid den griper den efter tràdbanan 32 gående tråden 31 och för den med sig till det i fig 2 visade läget, där träden 31 är innesluten och leds mellan tràdledardelarna 40 och 41.
Till magasinstrumman 10 hör en rotationsövervakningsanordning, som innefattar en givare 50 för avkänning av trådmothàllarringen 14.
Givaren är ansluten till en pulsräknare 50, till vilken även trådskarv- ningsanordningen 23 är styrningsmässigt ansluten. Pulsräknaren 5 är i sin tur styrningsmässigt ansluten till hjälputmatningsaralsparets 20 motor 21 via en styranordning 51.
Mynningen 240 pà ett rörligt utsugsrör 24 är anordnad nära tråd- banan mellan utmatningsvalsparet 30 och trádmatarreserven 1, medan mynningen pà ett utsugsrör 26 är anordnad nära trådbanan efter hjälp- utmatningsvalsparet 20.
Mellan.trädskarvningsanordningen 23 och hjälputmatningsvalsparet 20 finns en tràdvakt 25, som genom en styranordning 250 är förbunden med tràdmatarreservens 1 roterande drivning 120 och med en inmatnings- anordning för inmatning till spinnanordningen 3 av fibersträngar, som ska lösas upp i enskilda fibrer. Mellan trádvakten 25 och spolanord- ningen 6 finns också en trådavböjningsanordning 27. n Den ovan beskrivna anordningen fungerar på följande sätt: 1 Under den normala, ostörda spinnprocessen matas den i spinnanord- ningen 3 bildade träden 31 ut från spinnanordningen med hjälp av utmat- ningsvalsparet 30 och matas till spolanordningen 6. Om ett tràdbrott uppträder beordras serviceanordningen 2 på känt sätt till det berörda spinnstället, där den avhjälper trådbrottet. Den spunna tråden 31 kapas sedan vid stillastående spolanordning 6, varvid det tràdparti som går till spolanordningen 6 via tràdavböjningsanordningen 27 förs till det i läget 241 befintliga utsugningsröret 24, som därmed håller detta trâdparti spänt. Det andra trådpartiet, som hela tiden fortsatt matas 454 876 9 fram av spinnanordningen, läggs i genom hjälputmatningsvalsparet 20 och förs till utsugsröret 26 och sugs där ut kontinuerligt.
Trådmatarreserven 1 befinner sig härvid med sin axel 122 i spet- sig vinkel.oC mot trådbanan 32, varvid utgivningsänden 103 ligger när- mare tràdbanan. Tràdmatarreservens 1 roterande drivning 120 driver via axeln 12, permanentmagneten 150 och hysteresskivorna 105 och 143 maga- sinstrumman 10 och tràdmothâllarringen 14, som obehindrat.följer denna drivrörelse. varvtalet hos drivaxeln 12, magasinstrumman 10 och trad- mothållarringen 14, som först roterar synkront, är därvid så valt, att magasinstrummans periferihastighet blir högre än den hastighet, med vilken tråden 31 matas ut från spinnanordningen 3 genom utmatnings- valsparet 30. , Nu förs trådledardelen 41 fràn sitt beredskapsläge 410 till det visade slutna läget, i vilket det tràdparti som sträcker sig till hjälp- utmatningsvalsparet 20 blir inneslutet mellan tràdledardelarna 40 och 41. Detta tràdparti kommer därvid in i banan för den roterande trádmot- hállaren 141, som av detta tràdparti, vilket av det med samma hastighet som utmatningsvalsparet 30 roterande hjälputmatningsvalsparet 20 hålls spänt, hindras att rotera vidare. Magasinstrumman 10 roterar dock med oförminskad hastighet. Tràdpartiet matar först tills vidare ut genom hjälputmatningsvalsparet 20 och förs undan av det efter hjälputmat- ningsvalsparet 20 följande utsugsröret 26.
Det andra trådpartiet, som går från spolanordningen 6 till ut- sugsrörets 24 mynning 240, leds så att det inte kommer in i tràdmatar- reserven 1.
De bada tràdpartier som ska skarvas ihop läggs pà det beskrivna sättet med hjälp av tràdavböjningsanordningen 27 och utsugsröret 24 resp trådledaren 4 och hjälputmatningsvalsparet 20 parallellt med var- andra, så att de säkert kan tas upp av trádskarvningsanordningen 23 för att skarva tråden.
Så länge trådskarvningsanordningen 23 inte har trätt i funktion fungerar tràdmatarreservens 1 trådmothållarring 14 som trádutjämnings~ element. Om nämligen tràdspänningen tillfälligt minskar nagot vrids tràdmothàllarringen 14 i drivriktningen 145 och åstadkommer därvid en viss upplindning kring magasinstrumman 10, som då tràdspänningen åter ökar, t ex efter avslutad tràdskarvning, åter lindas av.
Därefter träder trådskarvningsanordningen 23 i funktion, varvid de tràdpartier som ska skarvas ihop måste bringas till stillastående.
Genom styranordningen 5 stannar trådskarvningsanordningen 23 motorn 21, så att även hjälputmatningsvalsparet 20 stannas. 454 876 10 Det tradparti som därefter produceras av spinnanordningen 5 och matas fram av utmatningsvalsparet 30 slaknar således, så att tràdmot- hàllaren 141, som redan innan fattat tag i detta tràdparti, nu ocksa böjar rotera. den Sedan frammatade tràdlängden kommer således till magasinstrumman 10 och avlämnas där, varvid trádframskjutningsskivan 13 på känt sätt hela tiden skjuter de tidigare lindningsvarven från inmatningsänden 101 på magasinstrumman 10 så långt i riktning mot trum- mans utgivningsände 103, att de nya lindningsvarven hela tiden kan lägga sig mellan de befintliga varven och tràdframskjutningsskivan.13, Då reservmagasineringen påbörjas minskas magasinstrummans 10 hastighet långsamt till trådmatningshastigheten, som är bestämd av varvtalet hos utmatningsvalsparet 30. Därvid följer även trádmothàllar- ringen 14 med tràdmothàllaren 141 med i denna hastighetsändring, emedan endast fluktuationer på trådmatarreservens 1 utgivningssida leder till relativrörelser mellan magasinstrumman 10 och tràdmothallarringen 14.
Eftersom emellertid inte någon tråd matas ut från trâdmatarreserven 1 under trådskarvningen och eftersom trådledaren 4 är anordnad i förläng- ningen av trådmatarreservens 1 axel 122, så att några spänningsändring- ar inte kan uppträda på trädmatarreservens 1 tràdutgivningssida, rote- rar tràdmothàllarringen 14 och magasinstrumman 10 synkront. Emedan den plats där tråden matas in i tràdmatarreserven 1 är en fast punkt, utgör rotationsvargen hos tràdmothàllarringen 14 ett mått på det på magasins- trumman 10 befintliga tràdförrádet. Därför kan rotatíonsvarven för tråd mothállarringen 14 användas för att mäta den på magasinstrumman 10 upp- samlade tràdmängden. Därför är magasinstrumman 10 försedd med en rota- tionsövervakningsanordning, vars givare 50 väsentligen innefattar en ljuskälla och en fotocell eller är utförd som induktiv givare. Rota- tionsövervakningsanordningen signalerar således fotoelektriskt eller induktivt tràdmothållarens resp -hållarnas 141 passager så länge tråd- skarvningsanordningen 23 haller pà med sitt arbete.
Medan tråden 31 samlas pa tràdmatarreserven 1 kan denna även lagra ett tràdöverskott, som uppträder momentant vid början eller slu- tet av trädskarvningsanordningens arbete, varvid tràdmothàllarringen 14 då momentant löper före magasinstrumman 10 i drivriktningen 145. Även denna sträcka avkänns av rotationsövervakningsanordningen och registreras av pulsräknaren 5 i form av pulser.
Då de båda trádpartier som går till trådmatarreserven 1 och spolanordningen 6 skarvas ihop av tràdskarvningsanordningen 23, avskílj de trådändar som går till utsugsrören 24 och 26 och sugs undan.
När trådskarvningsanordningen 23 har avslutat sitt arbete avger _ 454 876 11 den ett tillhörande styrkommando genom styranordningen 51 till spolan- ordningen 6, som nu återupptar sitt uppspolningsarbete. Till följd av uppspolningsspänningen upplöses härvid den på trådmatarreserven 1 an- samlade tràdreserven. Den av trådskarvningsanordningen 23 till styran- ordningen 51 avgivna styrpulsen kastar om pulsräknaren 5 till nedräk- ning. Tràdskarvningsanordningen fyller således uppgiften som anordning för att bestämma tràdmothållarringens 14 rotationsriktning, emedan tràdmothàllarringen 14, då tråden 31 ges ut från magasinstrumman 10, roteras motsatt magasinstrummans 10 drivriktning 145 av den utgiwna tråden 31. Genom jämförelse mellan de vid baklängesrotationen av tråd- mothàllarringen 14 avgivna pulserna och antalet pulser som tidigare av- _gavs vid framlängesrotationen kan fastställas om den lagrade tràdreser- ven har förbrukats eller inte. När pulsräknaren åter kommit till noll slår den om, så att den vid nästa magasineringsförlopp åter räknar uppåt.
En sådan anordning för att mäta fyllnadsgraden hos magasinstrum- man 10 med hjälp av en pulsräknare har den fördelen, att den är oberoen- de av tràdhastigheten, trâdtjockleken, varvtalen vid trådmatarreserven och av dimensionerna på tràdmatarreserven. Detta gäller även oberoende av lagringstiden. Tràdmatarresezvens fyllnadsgrad bestäms enbart genom antalet varv hos trådmothàllarringen 14 i pålindningsriktningen (= drivriktningen 145).
För att trådreserven inte ska kunna ges ut okontrollerat från magasinstrumman 10 måste träden 31 hela tiden hållas spänd. Detta åstad- kommes av den genom permanentmagneten 150 och hysteresskivan 143 drivna tradmothållarringen 14. Därigenom kan tråden 31 endast ges ut från maga- sinstrumman 10 i den utsträckning som spänningsskillnader uppträder i tråden till följd av skillnaden mellan inmatningshastigheten till tråd- matarreserven 1, vilken bestäms av utmatningsvalsparets 30 rotations- hastighet, och tràdmatarreservens 1 utgivningshastighet, som först be- stäms av hjälputmatningsvalsparets 20 rotationshastighet och senare av spolanordningens 6 uppspolningshastighet eller av utebliven utgivning vid arbetande tràdskarvningsanordning. Tack vare den elastiskt arbetande kopplingen med permanentmagneten 150 och hysteresskivan 143 uppfàngas emellertid uppträdande spänningstoppar omedelbart genom ändring av trádmothâllarringens 14 rotation. Trádmothållarringen 14 med sin tråd- mothallare 141 fungerar alltså som ett mothållarelement, som endast tillåter, att den trádmängd lämnar magasinstrumman 10 som motsvarar den givna utgivningshastighetens verkliga hastighetsöverskott i för- hållande till inmatningshastigheten.
Sedan trådmatarreserven 1 tömts kan serviceanordningen 2 lämna 454 876 e 12 spinnstället och köra till ett annat spinnställe för att där åter utföra sin uppgift. ' Den ovan med ledning av ett föredraget utföringsexempel beskriv- na anordningen kan allt efter användningsområde modifieras på många sätt. p Exempelvis behöver den roterande drivningen 120 inte innefatta en egen drivmotor, utan axeln 12 kan drivas via lämpliga växlar från vilken som helst för ändamålet lämpad, roterande del i serviceanord~ ningen 2, då en sådan är för handen, eller från maskinen. Istället för en gemensam permanentmagnet 150 för att driva magasinstrumman 10 och tràdmothâllarringen 14 kan man anordna två separat, från varandra åt- skilda permanentmagneter, så att de som slirkopplingar utförda driv- kopplingarna för magasinstrumman 10 och trådmothållarringen 14 blir helt oberoende av varandra. De erforderliga vridmomenten och effekterna hos hystereskopplingarna (hysteresskiva 143 och permanentmagnet 150 resp hysteresskiva 104 och permanentmagnet 150) får väljas med hänsyn till förutsättningarna och i vissa fall justeras in genom ändring av avståndet mellan hysteresskíva 143 resp 104 och permanentmagnet 150.
I ett sådant fall är det särskilt fördelaktigt med separat, på driv- axeln 12 omställbara permanentmagneter för de båda hysteresskivorna 143 och 104. Man kan också istället för hystereskopplingar använda virvelströms- eller vätskekopplingar, varvid man även kan tänka sig att anordna separata drivningar, t ex momentmotorer, för magasinstrum- man 10 och trådmothållarringen 14.
Trådmothållarringen 14 kan även drivas från magasinstrumman 10 via en friktionskoppling, varvid friktionskopplingen kan utgöras av en filtbeläggskoppling, Att driva trådmothållarringen 14 oberoende av magasinstrumman 10 har dock den fördelen, att även de tràdspänningsfall som sett i trådens löpriktning uppträder efter trådmatarreserven 1 kan kompenseras av trådmothållarringen 14.
Den med hänvisning till fig 1 beskrivna drivningen är emellertid särskilt fördelaktig på grund av att den är ytterst kompakt, inte be- höver några elektriska ledningar, som går in inuti tràdmatarreserven 1, och t o m kan kompensera trådspänningsfall, som uppträder efter tråd- matarreserven 1.
Trådmothàllarringen 14 kan likaså vara annorlunda utformad och tillverkas av olika material. Sålunda är det lämpligt, även om inte alltid erforderligt, att utforma trådfàngaren resp -fångarna 141 som hakar, emedan det garanterar att tråden 31 särskilt snabbt fångas upp av den trådbanan 54 k0TS&nd8_ÜIåäm0thållar8n 141. När man har en sgm 454 876 13 hake utformad tràdmothàllare 141 är dess gap 144 öppet i den av det roterande drivorganets 120 rotationsriktning bestämda vridningsriktning- en 145, emedan tråden 31 därigenom hålls fast och leds speciellt säkert både vid upplindningen på tràdmatarreserven 1 och vid avlindning från tràdmatarreserven 1.
Tràdmothàllarringen 14 kan därvid vara gjord av metall och skyd- das genom keramiska insatser 146 i trådmothållarnas 141 gap 144. Som alternativ till keramiska insatser 146 kan man anordna små trissor, vilkas axlar är så orienterade, att trissorna kan rotera i trädens löp- riktning, varigenom friktionen minskas. Särskilt fördelaktigt är det dock att använda en tràdmothållarring 1 av plast, emedan tràdmothållar- ringen 14 på grund av att den måste kunna accelereras snabbt vid början av reservmagasineringen ska ha minsta möjliga tröghetsmoment. För att_ höja nötningshâllfastheten hos en av plast gjord trádmothållarring 14 kan denna vara försedd med belagda, t ex förkromade tràdmothållare 141, vilket inte bara ökar den effektiva livslängden, utan samtidigt ocksa minskar glidmotståndet mellan tråden 31 och tràdmothàllarringen 14. Även den öppnings- och slutbara trådledaren 4 kan vara annor- lunda utformad. Särskilt vid tràdmatarreserver som är avsedda för virk- stick- eller vävmaskiner kan det vara tillräckligt att utgöra tràdleda- ren 4 i ögleform med ett cirkelbägformigt parti, som är elastiskt pâ- _ satt på den cirkelbàgformiga resten av tràdledaren 4 och manuellt eller automatiskt kan fällas ut mot verkan av en fjäder. Det visade utförandet med en delbar trádledare 4 med två från varandra isärförbara trådledar- delar 40 och 41 är speciellt lämpat som en tràdtransportör, med vilken tråden 31 genom en sväng- eller skjutrörelse hos den rörliga trádledar- delen 41 kan föras till läget i förlängningen av trådmatarreservens 1 axel 122 mellan de båda trâdledardelarna 40 och 41. Det är emellertid också möjligt att genom lämplig placering av trådmatarreserven 1 i för- hållande till tràdbanan 32 sörja för att tråden 31 även utan hjälp av en trådtransportör korsar trâdmothàllarens 141 bana, och eventuellt med hjälp av en tràdtransportör korsar tràdmothàllarens 141 bana, och even- tuellt med hjälp av tràdmothallaren 141 kommer in i den på ett härtill anpassat sätt styrda trådledaren 4. Denna trâdledare 4 kan vid en sett i trädens löpriktning efter trådmatarreserven 1 anordnad trådskarvnings- anordning 23 även vara sa anordnad, att den inte bara smaverkar med trâdmatarreserven 1, utan också med trådskarvningsanordningen 23 och tillför träden till 'denna pà det sätt som krävs för tràdskarvningsanord- ningens senare arbete. Även anordningen för att bestämma trådrotationsriktningen kan 454 876 14 vara annorlunda utförd. Vid det ovan beskrivna utförandet bildas den av tràdskarvningsanordningen, emedan tràdmatarreserven 1 i beroende av dennas arbete ökar eller minskar den lagrade trädreserven. Man kan emellertid också anordna ett givarpar, som på känt sätt bestämmer trå- dens rotationsriktning, tillsammans med trådmothållarringen 14 eller magasinstrumman 10. Ett sådant givarpar gör det också möjligt att exakt bestämma den tidpunkt, vid vilken trädens rotationsriktning kastas om.
Spolanordningen 6 kan därigenom kopplas in mycket mjukt, så att även trädens rotationsriktning i förhållande till arbetsänden på en tråd- skarvningsanordning 25 ändras med fördröjning, utan att det kan leda till fel i det av pulsräknaren 5 lagrade värdet.
Allt efter trädmatarreservens 1 användningsområde kan fyllnads- vakten undvaras. I detta fall räcker det att från trádskarvningsanord- ningen 23 koppla in en tidkrets, som mäter trådskarvningsanordningens arbetstid, och i beroende av denna tid avger en signal att tradmatar- reserven nu är tömd. Härvid kan tidkretsen vara förinställbar med olika värden, så att olika tider för trådskarvningen, olika trådinmatnings- och utmatningshastigheter och olika tràdspänningar, inklusive tillräck- lig matningssäkerhet, kan vägas in i denna tid. _ Även när det faktiskt finns en fyllnadsvakt kan denna vara annor- lunda utförd. Som angivits i samband med exemplet i fig 1 används där en pulsräknare 50, vilken genom upp- eller nedräkning avgör om magasine- trumman 10 är fylld eller tömd. Man kan emellertid istället ordna så att trádframskjutningsskivan 1 är elastiskt belastad på sådant sätt, att den vid anliggning mot tràdvarv manövrerar en strömställare och då den går fri från tràdvarv, dvs vid tom magasinstrumma, friger denna strömställare genom belastningskraftens verkan. Alternativt kan en av medbringarslitsarna vara förlängd i riktning mot magasinstrummans 10 utmatningsände och uppta en arm, som normalt genom fjäderverkan pressas utåt över magasinstrummans 10 periferiyta. När det emellertid finns tråd ansamlad på magasinstrumman 10 ligger tradvarven över denna elao~ tiskt lagrade arm och trycker den mot fjäderkraften radiellt inåt.
Denna elastiskt lagrade arm ingår i en strömställare, eller manövrerar denna, så att man även här, liksom vid det i samband med tràdframmat- ningsskivan 13 beskrivna exemplet, får en fyllnadsvakt.
Särskilt när tràdmatarreserven 1 kan samverka med flera olika arbetsställen efter varandra, t ex vid lagring på en svängarm med vars hjälp trådmatarreserven kan föras till samverkan med tva intilliggande arbetställen, eller vid lagring på en serviceanordning 2, som kan köras längs flera arbetsställen, är det fördelaktigt om trådmatarre- serven kan tömmas snabbt igen, och därmed efter mycket kort tid åter 454 876 15 föras bort. I detta syfte är den i fig 1 visade styranordningen 51 inte bara anordnad att kunna koppla till och från motorn 21 och spol- anordningen 6, utan är även utförd som hastighetsregulator. Denna hastighetsregulator, vilken som visas är ansluten till pulsräknaren 5 (eller någon på annat sätt utfonmad fyllnadsvakt, samt till tràdskarv- ningsanordningen 23), mottar från trådskarvningsanordningen 23, då denna inleder sitt arbete, en signal att stanna hjälputmatningsanord- ningen 25, då denna inleder sitt arbete, en signal att stanna hjälput- matningsvalsparet 20 och spolanordningen 6. Rotationsövervakningsanord- ningen 50 registrerar nu tradmothàllarens 14 rotation. När trádskarv- ningen är klar signaleras även detta av trådskarvningsanordningen 25 till styranordningen 51, som nu beordrar spolanordningen att dra ut tråden 31 från magasinstrumman 10 med förhöjd hastighet. Alldeles innan magasinstrumman helt tömts avger pulsräknaren 5 en signal om detta till styranordningen 51, som minskar spolanordningens 6 med t ex 50% till- fälligt förhöjda hastighet till den normala produktionshastigheten.
Detta görs stegvis eller steglöst på sådant sätt, att den ansamlade tràdreserven förbrukats samtidigt som den normala spolhastigheten nas.
Som exempel kan styranordningen 51 innefatta en digitalanalog- omvandlare, som omvandlar det i pulsräknaren 5 lagrade talet till ett analogt värde. Detta analogvärde styr spolanordningens hastighet, var- vid man genom lämplig utformning av styranordningen kan se till att ett bestämt maxvärde aldrig överskrides. Detta maxvärde utgör ett börvärde, som således anger den högsta spolhastigheten. Ärvärdet, som ska jäm- föras med börvärdet, erhålles ur summan av det värde som motsvarar den normala spolhastigheten och det från pulsräknaren 5 avledda analogvär- det. Om denna summa (ärvärde) är lägre än börvärdet, bestämmer den spol- anordningens 6 hastighet, medan när ärvärdet överstiger börvärdet bör- värdet styr spolanordningens hastighet. Därigenom kan man få en mjuk övergång till spolanordningens 6 normala spolhastighet.
Utsugsröret 24 håller under trådskarvningen fast det trádparti som går till spolanordningen 6. Man kan också anordna sa, att utsugs- röret 24 i detta syfte först hämtar tràdpartiet från spolanordningen 6 eller en överföringsanordning, som har dragit av tråden från spolanord- ningen 6. Under den pågående trådskarvningen, eller åtminstone vid början av detta arbete, när tràdskarvningsanordningen 23 griper tråd- partiet, intar utsugsrörets 24 mynning 240 det strecket inritade läget 241, men vandrar sedan till det i fig 1 med heldragna linjer visade läget. I detta läge fyller utsugsröret 24 uppgiften att fånga upp den tråd som friges från tràdmatarreserven 1 då denna töms och som till- 454 876 16 fälligt följer trádbanan 35. Tack vare den normal spänningen vid upp- spelningen förbrukas även detta tradöverskott praktiskt taget utan nâgra större spänningsfluktuationer, så att spolens uppspolningskvalitet inte påverkas negativt.
Om tradskarvningen misslyckats upptäcks detta av trådvakten 25.
Denna avbryter därefter genast trådmatningen till trádmatarreserven 1, och är i detta syfte via styranordningen 250 styrande förbunden med an- ordningen för att bilda (spinnanordningen 3) eller mata tråden 31 (utmat- ningsanordning för att mata ut tråden från en spole, t ex i en garnbear- betande eller garnbehandlande maskin). Den fortsatta matningen av tråden 31 till tràdmatarreserven 1 blockeras således. Magasinstrumman 1 mäste nu befrias från sin tråd 31 för att förhindra alltför stora ansamlade mängder. Detta kan givetvis utföras för hand. Vid det visade utförandet är istället trádvakten 25 genom styranordningen 250 även förbunden med tràdmatarreservens 1 roterande drivning 120. Om nu ett trådbrott regist- reras efter tràdskarvningsanordningen 23, blockeras på detta sätt inte bara den fortsatta matningen av tråden 31 till trådmatarreserven 1, utan samtidigt kastas rotationsriktningen hos magasinstrumman 10 om genom att den roterande drivningens 120 rotationsriktning kastas om, så. att utsugsröret 24 kan dra ut och föra bort den tråd 31 som samlats på maga- sinstrumman 10 och som i regel gar till trådskarvningsanordningen.
Tradmatarreserven 1 kan också tömmas på andra sätt. Som exempel kan tràdledaren 4 innefatta ett icke visat valspar med upplyftbar tryck- rulle, vilket vid tràdbrott drar ut tråden från trådmatarreserven 1 och för fram en ytterligare, icke visad bortsugningsanordning.
Efter ett tràdbrott avges, när tràdmatarreserven 1 tömts, en ordersignal, så att serviceanordningen 2 kan upprepa den misslyckade spinnstartsproceduren.
Enligt vad som visats och beskrivits ligger trådmatarreserven i en ställning, som är snedställd med en vinkel cß relativt tràdbanan 32, emedan detta gör det lättast att mata tråden 31 till trådmatarreserven 1.
Tradmatarreserven 1 kan emellertid även anordnas pa andra sätt i för- hållande till trådbanan 32, om man med hjälp av lämpliga stationära eller rörliga trádledare försäkrar sig om att tråden 31 kan föras till en bana som korsar tràdmothàllarens 141 bana.
När trådmatarreserven 1 är stationärt anordnad, dvs när den under drift av den anordning den tillhör, t ex trádinmatningsstället på en stickmaskin, ständigt befinner sig i driftsläge och därvid hela tiden bär en viss, lagrad trådmängd, behövs inte någon tràdfångare, emedan tråden 31 då vid första tillfället läggs på för hand på tràdmatarreser- .ul . 454 876 17 ven 1, och man sedan genom lämpliga åtgärder ser till att den lagrade trádmängden inte underskrider en viss minsta mängd resp inte överskrider en viss största mängd.
Pulsräknaren 5 kan styra olika förlopp allt efter vid vilken maskin tradmatarreserven används. Som exempel kan den då den kommer till ett visst värde stoppa en underordnad anordning, t ex mataranordningen till en spinnanordning 3. Detta kan exempelvis vara lämpligt när flera efter varandra följande försök att skarva träden 31 med tràdskarvnings- anordningen 23 misslyckats, eftersom trâdmatarreserven 1 annars skulle överfyllas.
På liknande sätt kan det vara nödvändigt att stoppa en stick- maskin när pulsräknaren kommit till ett visst värde, emedan detta tyder på fel i tràdutgivningen.
Pulsräknaren 5 kan emellertid också vara styrande förbunden med drivanordningen till en utgivningsanordning. Detta är fallet vid det ovan beskrivna exemplet, där utgivningsanordningen bildas av spolanord- ningen 6. Denna utgivningsanordning kan emellertid också bildas av en stickmaskin eller liknande, eller också av själva tràdmatarreserven, när denna drar ut tråden 31 från en förrådsspole och inte får den in- matad av ett utmatningsvalspar 30. I detta fall stoppas drivanordningen 120, så att tràdmatarreserven 1 inte längre kan ta till sig tråd.
I det följande kommer med ledning av fig 4 att beskrivas ett ut- föringsexempel av en tràdmatarreserv 7, som kan vara utförd såväl med som utan trådfàngare 8. I den följande beskrivningen används för de element som är oförändrade i förhållande till de motsvarande elementen i fig 1 samma hänvisningsbeteckningar.
Tràdmatarreserven 7 i fig 4 visas i figurens övre halva i genom- skärning, i den undre halvan däremot i sidovy.
Liksom den i fig 1 visade trådmatarreserven 1 innefattar tråd- matarreserven 7 en bas 11, med vars hjälp trådmatarreserven 7 pà lämp- ligt sätt, t ex i en servieeanbrdning 2, för att dröja vid exemplet openend-spinnmaskin, är lagrad. I basens 11 nav 110 är även här en axel 12, med vilken magasinstrumman 70 är vridsäkert förbunden i ena änden, lagrad med hjälp av ett lager 111. Drivaxelns 12 andra ände är kopplad till en roterande drivanordning 120 (se fig 1, t ex momentmotor eller annan motor med en mellanliggande slirkoppling), så att magasinstrumman 70 drivs i beroende av det på trumman verkande motriktade motståndet från tråden 31.
Vid det i fig 4 visade exemplet är magasinstrumman 70 pà sin mot basen 11 vända inmatningsände försedd med medbringarslitsar 102, som 454 876 _ 18 emellertid i motsats till det i fig 1 visade utförandet är tätade på insidan av magasinstrumman med en isatt ring 71. Den i dessa medbringar- slitsar 102 ingripande trådframskjutningsskivan 13 är, också till skill- nad mot utförandet i fig 1, på sin utsida lagrad i basens mantel 112 med hjälp av ett lager 113.
Magasinstrumman 70 är vid sin utgivningsände 103 försedd med en ringvalk 72, som övergår i en avsmalnande stympad kona 73. Över hela magasinslängden 74, dvs mellan inmatningsänden 101 och utgivningsänden 103, är magasinstrumman 70 över sin periferiyta försedd med ett antal likformigt fördelade hål 75, som i det visade utförandet har formen av längsgående slitsar. Det är emellertid också möjligt att använda ett motsvarande antal cylindriska hål, som är så fördelade över magasine- längden 74, att den magasinerade tråden 31 alltid befinner sig inom verkanszonen för minst ett sådant hål 75, varvid dessa hål 75 lämp- ligen är anordnade längs linjer, som går skruvformigt runt magasine- trumman 70. 1 Till basen 11 ansluter på den från magasinstrumman 70 vända si- dan ett rörformigt parti 76, i vilket mynnar en sugluftsstuts 77 för en till en icke visad undertryckskälla ansluten sugluftsledning. Par- tiet 76 är genom hål 760 i basen 11 kopplat till det inre 78 av maga- sinstrumman 70.
När tràdmatarreserven 7 är i drift ligger undertryck pà suglufts- stutsen 77 och verkar på utsidan av magasinstrumman 70 genom hälen 760 och 75, emedan trådmatarreservens inre i övrigt är tätt (se ringen 71).
När nu tråd 31 läggs pa magasinstrummans 70 magasinslängd 74, varvid trumman drivs av en roterande drivning 120 med slirmöjlighet, suger undertrycket åt sig tråden 31 och håller i den. Om tråden vid en senare tidpunkt åter ska matas ut från magasinstrumman 70, fungerar dessa hal 75 och det genom dem verkande undertrycket på tråden 31 som mothàllar- element för tråden 31. Tràdens 31 mothållning på magasinstrumman 70 är i det visade utföringsexemplet förhöjd genom den ytterligare åtgärden att begränsa utgivningsänden 103 på magasinstrummans 70 magasinslängd 74 medelst den nämnda ringvalken 72, då denna tillför träden 31 en ytterligare avböjning och därmed ytterligare friktionsytor för den träd som utges. I förhållande till ett utförande av en sådan trädmatarreserv 7, vars mothållarelement bildas av sugluftshál 75, men som saknar en sådan ringvalk 72, är mothàllarverkan större.
För att träden 31 även vid ett sådant utförande av trádmatar- reserven 7 ska kunna matas automatiskt till magasinstrumman 70, finns även här en traamothaiiare e. I motsats till utförandet i rig 1, där M 454 876 19 tràdfángaren 141 kan röra sig relativt magasinstrumman 10, förs tråd- mothàllaren 8 alltid med av magasinstrumman 70 vid dennas rotations- rörelse. För att tràdmothàllaren 8 bara ska verka under sitt infång- ningsarbete och i övrigt inte hindra trädens utgivning från trádmatar- reserven 7, är den så utförd och så lagrad i magasinstrumman 70, att den kan tänkas in i magasinstrumman 70 och då inte längre skjuter ut från magasinstrummans 70 yta.
Tràdmothàllaren 8 måste även här vara öppen utåt, varför man liksom vid exemplet i fig 2 och 3 kan använda som hakar utformade tråd- fàngare.
Vid ett konstruktivt enkelt och därför föredraget utförande, som beskrivs i anslutning till exemplet i fig 4, är en stympad kona 75, vars strösta diameter motsvarar ringvalkens 72 diameter och som smalnar av mot sin fria ände, ansluten till ringvalkens 62 från maga- sinstrummans 70 magasinslängd 74 vända sida. En bussning 80 för tråd- mothàllaren 8 är anordnad i denna stympade kona 73 i närheten av ring- valken 72, varvid trådmothàllaren innefattar ett mothallarstift 81.
Mothållarstiftet 81 uppbär inuti bussningen 80 en bricka 82, vars mot den stympade konans 73 utsida vända sida är belastad av en tryckfjäder 83, som i sin tur är stödd mot bussningens 80 yttre tvärvägg 84. För att begränsa slaglängden är bussningen 80 försedd med en ytterligare tvärvägg 85 på den mot trådmatarreservens 7 inre utrymme 78 vända sidan, mot vilken ytterligare tvärvägg brickan 82 kommer till anligg- ning då fångstiftets 81 inre ände friges.
I magasinstrumman 70 löper en axiellt förskjutbar inställninge- kona 9, vilken uppbär en stödskiva 90, som dels tjänar som stöd för magasinstrumman 70 och dels över sin periferi är försedd med likformigt fördelade drivpinnar 91, vilka med hjälp av på motsvarande sätt för- delade hål 114 i basen 11 löper vridsäkert. Drivpinnarna 91 är vid sina från stödskivan 90 vända ändar förbundna med någon lämplig slag- drivanordning (icke visad), t ex en slagrörclsemagnet, en pneumatiskt eller hydrauliskt styrd cylinder, etc.
På stödskivans 90 mot den stympade konan 73 vända sida sitter den egentliga konan 92, som genom förskjutning längs trádmatarreservens 7 drivaxel 12 kan föras till att verka på mothållarstiftet 81 resp åter frige detta. Eftersom magasinstrumman 70 och drivaxeln 12 roterar, medan inställningskonan 9 inte roterar, kan man givetvis anordna lämp- liga lager dels mellan inställningskonan 9 och magasinstrumman 70 och dels mellan inställningskonan 9 och drivaxeln 12.
När banorna för mothàllarstiftet 81 och trâdbanan 32 fátts att 454 876 20 korsa varandra genom lämplig förskjutning av tràdledaren 4 (fig 1) eller trådmatarreserven, förs genom manövrering av den icke visade slagdrivanordningen konan 92 via drivpinnarna 91 till anliggning mot mothâllarstiftets 81 innerände eller, om det finns flera mothállarstift, mot deras innerändar. Som följd av detta skjuts mothàllarstiftet resp -stiften mot kraften från de tillhörande tryokfjädrarna 83 ut från ytan på magasinstrummans 70 stympade kona 73. Tråden 31 fattas vid magasins- trummans 70 rotation av mothållarstiftet 81, resp ett av dem, så att tråden 31 lindas upp på tràdmatarreserven 7. Under tiden innan trädens 31 utgivning från trâdmatarreserven 7 avbrutits, lindas därvid träden 31 upp pà magasinstrumman 70 exakt lika fort som den ges ut, så att den först stannar vid ett enda varv.
För att säkerställa att inte heller detta enda varv bildas innan träden 31 stannats i partiet efter tràdmatarreserven 7, manöv- reras lämpligen även inställningskonans 9 slagdrivanordning från den - anordning, som stannar tràdutgivningen vid trådskarvningsanordningen 23. Sålunda styr vid användning av en trådmatarreserv 7 istället för tradmatarreserven 1 i en openend-spinnmaskin enligt fig 1 trådskarv- ningsanordningen 23 slàgrörelsemagneten för drivpinnarna 91. När slag- rörelsemagneten faller efter att trådskarvningsanordningen fullbordat sitt arbete dras konan 92 tillbaka från fàngstiftet 81, som nu släpper lös tråden 31. Tråden 31 hålls emellertid på grund av det i hålen 75 verkande undertrycket på magasinstrummans 70 yta tillbaka tills genom förhöjd dragspänning på tråden 31 från spolanordningen 6 tråden utges exakt i enlighet med behovet från magasinstrumman 70.
Vid ett enkelt utförande av anordningen räcker det att genom lämpligt material och val av form på mothàllarstiftets 81 innerände hålla nötningen pà denna inom acceptabla gränser. Den effektiva livs- längden kan dock ökas genom att mothàllarstiftet säkras mot drivning, t ex genom ickerund form på stiftet 81 självt eller på dess bricka 82 och en motsvarande styrning genom bussningen 80 eller dess tvärväggar 84 och 85, och vid sin innerände förses med en trissa 86, som är orien- terad i magasinstrummans 70 rotationsriktning och rullar utmed konan 90, när denna kommer i kontakt med trissan 86.
Mothàllarstiftets 81 drivning i radiell riktning kan givetvis ske på annat sätt än det visade. Sonxaempel kan mothâllarstiftets 81 innerände vara försedd med en drivfot, som löper i en radiell vägg (icke visad) pà magasinstrumman 2 i en av tva parallella ledbanor, var- vid mothållarstiftets 81 drivfot kan föras över från den ena till den andra ledbanan med hjälp av en omläggbar växel. Växeln kan därvid vara ha, 454 876 21 mekaniskt eller elektriskt manövrerad. De båda ledbanorna är inbördes koncentriska och uppvisar endast växlar, som kan föra drivfoten från den inre till den yttre ledbanan. När drivfoten går i den inre ledbanan, är mothallarstiftet 81 insänkt i den stympade konans 73 periferivägg, och när drivfoten gär i den yttre banan skjuter fàngstiftet ut från den stympade konans periferivägg.
När trádmatarreserven 7 är utförd enligt fig 4 är det visser- ligen möjligt att också anordna trådmothållaren 8 vid den cylindriska änden på magasinstrummans 70 magasinslängd 74 eller på ringvalkens 72 periferi, så att den stympade konan 73 blir obehövlig, men det har visat sig, att det är särskilt fördelaktigt att anordna fångstiftet 81 i den stympade konan 73, speciellt nära dennas största diameter, emedan en sådan placering av trådmatarreserven 7 relativt tràdbanan 32, att den stympade konans 73 mantellinje ligger i huvudsak parallellt med trådbanan och alldeles intill denna, gör att träden 31 kan fångas upp av ett relativt kort mothállarstift 81 och därmed ett relativt kort slag hos inställningskonan 9, även när trädledaren 4 inte är ut- formad som tràdtransportör. a Istället .för ettflinsänkbart mothållaretift S1 i den stympade konan 73 kan denna kona 73 på sin mantelyta vara försedd med en icke styrbar trådfångare, som genom minskning av det axiella avståndet mellan trådmatarreserven 7 och trådledaren 4 förs in i trådbanan 53. Härvid omställs tràdmatarreserven 7, eller eventuellt endast magasinstrumman 70, även relativt ett inmatningsställe (utgivningsvalsparet 30). Det är därför också tänkbart att fortsätta denna rörelse även sedan träden 31 fångats in, så att man även utan hjälp av en tràdframskjutnings- skiva 13 kan lägga tråden i intill varandra liggande varv på magasins- trumman 70, varigenom trådframskjutningsskivan 13 även kan undvaras. Även vid en anordning enligt fig 4 kan man med hjälp av en fyllnadsvakt med en pulsräknare enkelt bestämma om det finns någon tråd kvar på magasinstrumman 70 eller om den är tom. Vid upplindning av tråden 31 kan den lagrade tràdmängden mätas utgående från mothållar- stiftets passager, närmare bestämt på samma sätt som beskrivits i sam- band med fig 1. Dä tråden lindas av från magasinstrumman 70 kan de trådvarv räknas på ringvalken 72 som är motriktade ringvalkens rota- tion, vilket möjliggörs genom lämpligt val av material för magasine- trumman 70 och tråden 31 med olika reflexionsegenskaper.
När tràdmatningen till tràdmatarreserven 1 resp 7, t ez vid stickmaskiner, avbryts vid tràdbrott kan även utsugsröret 24 undvaras, medan utsugsröret 26 hur som helst inte behövs vid stickmaskiner.
Claims (11)
1. Tràdmatarreserv med en roterande drivning (120) och en av denna roter- ande drivning drivbar magasinstrumma (10, 70), till vars ínrnatningsände (101) tråden (31) tülförs väsentfigen tangentieflt fran ett innwatningsstäfle, och frân vars utgívningsände (103) traden (31) dras ut nwot verkan av ett drivbart nnothaflar- elenwent genonn en i trunnnans (10, 70) axelförlängning (122) anordnad tradledare (14), kännetecknad av att nnouiâflarelenientet (1fi; 70, 75, 72) är öppet radieflt utåt, och att trädledaren (4) är öppnings- och slutbar pa sddant sätt, att träden (31) utan att tràdbanan bryts kan föras in i rnagasínstrurnnwans (10, 70) trddnwatar- reserv från sidan.
2. Trâdmatarreserv enligt kravet 1, kännetecknar! av att mothâllarele- mentet (70, 75) bildas av den med ett flertal hal (75) försedda periferiytan pa magasinstrumman (70), vilka hâl (75) mynnar i maqasinstrummans inre (78), som i sin tur är anslutet tfll en underlryckskäfla (77), varvid företrädesvis hälen (75) är utförda sonilängsgàende sütsan vflka sträcker sig över väsentügen hela nwaga- *r 454 876 23 sinstrumrnans (70) magasinslängd (74), och eventuellt mothâllarelcmentet (70, 75, _72) även innefattar en vid magasinstrummans (70) utgivníngsände (103) anordnad ' ringvalk (72).
3. Trâdmatarreserv enligt kravet 1 eller 2, känneteeknad av att magasins- trumrnan (10, 70) är axiellt förskjutbar relativt tràdinmatningsstället (30) och tràdledaren (4).
4. 11. Tradmatarreserv enligt nagot av kraven 1 till 3, kännetecknar! av att magasinstrumman (10, 70) drivs via en slirkoppling (105, 150).
5. Trâdmatarreserv enligt kravet 1, 3, eller li, kännetecknad av att mothallarelementet bildas av en relativt magasinstrumrnan (10) drivbar tràclmot- hallarring (14), vilken företrädesvis är utförd i plast.
6. Tradmatarreserv enligt nagot av föregående krav, kännetecknar! av, att magasinstrumman (10, 70) är utrustad med en fyllnadsvakt, som företrädesvis är förbunden med en stoppanordning.
7. Trâdmatarreserv enligt kravet 1, 3, lr eller 6, kännetccknad av att magasinstrumman (10, 70) vid sin utgivninqsände (103) är försedd med en rudiellt utât öppen tradmothallare (1141, 8), som företrädesvis är lagrad insâinkbart i maga- sinstrumman (70). B.
Tradmatarreserv enligt kravet 7, känneteeknad av att tràdmothallaren är elastiskt belastad radiellt inåt, varvid magasinstrumman (70) innefattar en axiellt förskjutbar inställningskona (9), som verkar på tradmothâllarens (8) inner- ände, varvid tradmothàllaren företrädesvis är vridsäkrat styrd i magasinstrumman (70) och vid sin innerände uppbär en i magasinstrummans (70) perifeririktning orienterad trissa (06) som stöd mellan inställningskonan (9) och tràdmothallaren (8).
9. Tradmatarreserv enligt kravet 7 eller 8, 'kännetecknad av att magasins- trumman (70) fran sin utgivningsširide (105) iir fiirlšiiigtl i form av en zivsiiizilnriridzr, stympad kona (73), pà vars rnantelyta trådmothflllaren (8) är anordnad, företrädesvis i omedelbar närhet av den stympaclc konans (73) större diameter, varvid före- trädesvis trâdmothâllaren (8) även är insåinkbar i den stympade konans (73) peri- feriyta.
10. Trådmatarreserv enligt kravet 7, kiinneteeknad av att tradrnothâllaren (1111) utgör en del av en relativt magasinstrumman (10) drivbar tråldmothallan ring (14).
11. Trådmatarreserv enligt kravet 10, kiinnetecknad av att bade magasins- trumman (10) och trâdmothâllarringen (14) är förbundna med en gemensam drivaxel (12) genom var' sin surkoppiing (143, 150; 105, iso).
12. Trndmoturrescrv enligt kravet 11, kiiiinotccknatl av att niagasinstrum- man (10) och trâdmothallarringen (14) uppbär var sin hysteresskiva (105, 143), 454 876 24 och att en permanentmagnet (150) är anordnad pà den gemensamma drivaxeln (12) mellan dessa bada hysteresskivor (105, 143).
13. Trådmatarreserv enligt något av kraven 7 till 12, kännetecknad av att tràdmothàllaren (141) är utformad som en hake, vilken har ett i drivriktningen (145) öppet gap (144), som företrädesvis är förstärkt med en keramisk insats (146).
14. Trâdmatarreserv enligt nagot av kraven 7 till 13, kännetecknad av att tràdledaren (4) är utformad som en tradtransportör, som för tråden (31) från en förutbestämd trâdbana (32) till en trâdbana, som korsar banan för den roterande trádmothallaren (141; 8).
15. Trâdmatarreserv enligt l (4) består av tva fràn varandra isörförbara trâdledardelar (40, 41).
16. Tràdmatarreserv enligt nagot av föregående krav, kännctecknad av att mynningen (240) pa ett utsugsrör (24) är anordnad intill trädbanan (33) för den till magasinstrumman (10, 70) inmatade tråden (31).
717. Trådmatarreserv enligt nagot av föregående krav, för en textilmaskin med ett flertal arbetsställen och en längs detta flertal arbetsställen körbar ser- viceanordning, som kan växla mellan arbetsställena, kännetccknad av att maga- sinstrurnman (10, 70) och tradbanan (32) kan föras till inbördes spetsig vinkel (a) pa sådant sätt, att magasinstrummans (10, 70) utgivningsände (103) kommer när- mare tràdbanan (32) än inmatningsänden (101).
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DE19823238376 DE3238376C2 (de) | 1982-10-16 | 1982-10-16 | Fadenspeicher |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE8305087D0 SE8305087D0 (sv) | 1983-09-21 |
SE8305087L SE8305087L (sv) | 1984-04-17 |
SE454876B true SE454876B (sv) | 1988-06-06 |
Family
ID=6175872
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE8305087A SE454876B (sv) | 1982-10-16 | 1983-09-21 | Tradmatarreserv |
Country Status (9)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP0108195B1 (sv) |
JP (1) | JPS59138563A (sv) |
CS (1) | CS264315B2 (sv) |
DE (1) | DE3238376C2 (sv) |
GB (1) | GB2128213B (sv) |
HK (1) | HK30187A (sv) |
IN (1) | IN161751B (sv) |
MY (1) | MY8700359A (sv) |
SE (1) | SE454876B (sv) |
Families Citing this family (16)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE4104863A1 (de) * | 1991-02-16 | 1992-08-20 | Fritz Stahlecker | Vorrichtung zum zwischenspeichern eines fadens |
JP4048902B2 (ja) * | 2002-10-07 | 2008-02-20 | 村田機械株式会社 | 紡績機の糸弛み取り装置 |
JP3700706B2 (ja) * | 2003-03-13 | 2005-09-28 | 村田機械株式会社 | 紡績機 |
EP1457446B9 (en) * | 2003-03-13 | 2010-11-17 | Murata Kikai Kabushiki Kaisha | Tension control and slack eliminating device for a yarn winder |
EP2423142B1 (en) * | 2003-03-13 | 2013-05-01 | Murata Kikai Kabushiki Kaisha | Method for operating a yarn winder |
DE102004057825A1 (de) * | 2004-12-01 | 2006-06-08 | Saurer Gmbh & Co. Kg | Spulstelle einer Kreuzspule herstellenden Textilmaschine |
JP2006306588A (ja) * | 2005-04-28 | 2006-11-09 | Murata Mach Ltd | 繊維機械における糸の弛み取り装置 |
ITMI20060311A1 (it) * | 2006-02-21 | 2007-08-22 | Btsr Int Spa | Dispositivo perfezionato di alimentazione di filo o filatio ad una macchina tessile e metodo per attuare tale alimentazione |
JP2010077576A (ja) * | 2008-09-29 | 2010-04-08 | Murata Machinery Ltd | 紡績機 |
JP2011173674A (ja) * | 2010-02-24 | 2011-09-08 | Murata Machinery Ltd | 糸巻取機 |
CZ303880B6 (cs) * | 2012-07-12 | 2013-06-05 | Rieter Cz S.R.O. | Bubnový mezizásobník príze na pracovním míste textilního stroje a zpusob jeho rízení |
CZ304712B6 (cs) * | 2013-12-20 | 2014-09-03 | Rieter Cz S.R.O. | Bubnový mezizásobník příze pro textilní stroj |
JP2016044016A (ja) * | 2014-08-21 | 2016-04-04 | 村田機械株式会社 | 糸巻取装置及び自動ワインダ |
DE102017110358A1 (de) * | 2017-05-12 | 2018-11-15 | Maschinenfabrik Rieter Ag | Fadenberührendes Bauteil einer Kreuzspulen herstellenden Textilmaschine |
JP2019038662A (ja) * | 2017-08-25 | 2019-03-14 | 村田機械株式会社 | 糸ガイド部材、糸貯留装置、及び糸巻取機 |
JP7515707B2 (ja) * | 2021-04-28 | 2024-07-12 | 株式会社島精機製作所 | 糸長計測装置及び編糸のバッファ装置 |
Family Cites Families (18)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US2479826A (en) * | 1945-07-18 | 1949-08-23 | Stevens & Co Inc J P | Thread antislack device |
CH445404A (de) * | 1965-10-06 | 1967-10-15 | Sulzer Ag | Greiferschützenwebmaschine mit Schussfadenspeichervorrichtung |
GB1211681A (en) * | 1966-06-14 | 1970-11-11 | Heath & Co Ltd G H | Improvements in or relating to the handling of flexible elongated material |
CH472518A (de) * | 1966-12-13 | 1969-05-15 | Sulzer Ag | Webmaschine mit Schussfaden-Zwischenspeicher |
CH462062A (de) * | 1967-08-24 | 1968-08-31 | Fischer Ag Brugg Georg | Vorrichtung zum periodischen Abwickeln und Abmessen vorbestimmter Längen des Schussgarnes für Webmaschinen |
FR2031995A5 (en) * | 1969-02-12 | 1970-11-20 | Diederichs Sa Ateliers | Weft pre-unwinder for continuous-feed - rectilinear loom |
US3604472A (en) * | 1969-12-22 | 1971-09-14 | North American Rockwell | Filling storage device for looms |
DE2345986B2 (de) * | 1973-09-12 | 1976-06-24 | Ab Iro, Ulricehamn (Schweden) | Fadenliefervorrichtung fuer textilmaschinen |
CH573351A5 (sv) * | 1973-03-16 | 1976-03-15 | Iro Ab | |
DE2553892C3 (de) * | 1975-11-29 | 1979-10-04 | Skf Kugellagerfabriken Gmbh, 8720 Schweinfurt | Abzugsvorrichtung für eine Offenendspinnmaschine |
DE2555802A1 (de) * | 1975-12-11 | 1977-06-23 | Lawson Hemphill | Garnspannvorrichtung fuer garnspeicher |
CH616902A5 (sv) * | 1976-10-28 | 1980-04-30 | Sulzer Ag | |
DE2706018C2 (de) * | 1977-02-12 | 1979-04-26 | Schubert & Salzer Maschinenfabrik Ag, 8070 Ingolstadt | Spulvorrichtung |
DE2716017C2 (de) * | 1977-04-09 | 1979-04-26 | Barmag Barmer Maschinenfabrik Ag, 5630 Remscheid | Fadenbremse an einem Fadenspeicher |
DE2717314A1 (de) * | 1977-04-19 | 1978-11-02 | Schubert & Salzer Maschinen | Verfahren und vorrichtung zum fadenbruchbeheben und zum ansetzen von faeden an offend-end-spinnvorrichtungen |
DE2838993C2 (de) * | 1977-09-14 | 1986-07-10 | Hollingsworth (U.K.) Ltd., Accrington, Lancashire | Vorrichtung zum Anspinnen bei einer Offenend-Spinnmaschine |
DE2900449C2 (de) * | 1979-01-08 | 1982-05-13 | SIPRA Patententwicklungs-und Beteiligungsgesellschaft mbH, 7000 Stuttgart | Fadenspeicher- und -liefervorrichtung für Textilmaschinen |
JPS5626038A (en) * | 1979-08-10 | 1981-03-13 | Nissan Motor | Weft yarn storage apparatus of shuttleless loom |
-
1982
- 1982-10-16 DE DE19823238376 patent/DE3238376C2/de not_active Expired
-
1983
- 1983-07-22 EP EP83107199A patent/EP0108195B1/de not_active Expired
- 1983-08-30 CS CS836264A patent/CS264315B2/cs unknown
- 1983-09-02 JP JP16058383A patent/JPS59138563A/ja active Granted
- 1983-09-21 SE SE8305087A patent/SE454876B/sv not_active IP Right Cessation
- 1983-10-13 GB GB08327371A patent/GB2128213B/en not_active Expired
- 1983-10-31 IN IN1341/CAL/83A patent/IN161751B/en unknown
-
1987
- 1987-04-15 HK HK30187A patent/HK30187A/xx unknown
- 1987-12-30 MY MY8700359A patent/MY8700359A/xx unknown
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
SE8305087L (sv) | 1984-04-17 |
MY8700359A (en) | 1987-12-31 |
EP0108195B1 (de) | 1987-10-28 |
GB8327371D0 (en) | 1983-11-16 |
DE3238376C2 (de) | 1984-08-09 |
DE3238376A1 (de) | 1984-04-26 |
SE8305087D0 (sv) | 1983-09-21 |
JPH0413272B2 (sv) | 1992-03-09 |
CS626483A2 (en) | 1988-09-16 |
GB2128213A (en) | 1984-04-26 |
GB2128213B (en) | 1986-08-13 |
IN161751B (sv) | 1988-01-30 |
EP0108195A1 (de) | 1984-05-16 |
CS264315B2 (en) | 1989-07-12 |
JPS59138563A (ja) | 1984-08-09 |
HK30187A (en) | 1987-04-24 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
SE454876B (sv) | Tradmatarreserv | |
TW443986B (en) | Method and takeup apparatus for winding a continuously advancing yarn | |
EP2145849B1 (en) | Yarn winder | |
EP2157039B1 (en) | Textile machine | |
EP2159180B1 (en) | Yarn winding device and automatic winder | |
US8292211B2 (en) | Yarn grasping device for automatic yarn transfer in turret type winders | |
US4553709A (en) | Yarn accumulator | |
CN102574656A (zh) | 纱线卷绕装置 | |
ITMI20000479A1 (it) | Gruppo di assistenza per una macchina tessile producente bobine incrociate. | |
HU203705B (en) | Device for storing and stripping of controlled stressing continuous fibre- or yarn-like products | |
EP0037641B1 (en) | Cross winding machine | |
JP2009502692A (ja) | 綾巻きボビンを製造する紡績機の巻き取りステーション | |
CN102574655A (zh) | 纱线卷绕装置 | |
US5224330A (en) | Arrangement for the intermediate storage of a yarn | |
US5330115A (en) | Method and apparatus for forming a reserve winding on a rotating empty tube | |
CZ282592A3 (en) | Process and apparatus for stopping a package on open-end spinning machine | |
CS195300B2 (en) | Method of winding up the conical,crossly spooled bobbins at constant speed of the yarn feed and facility for executing the same | |
CS229931B2 (en) | Overhuug revolving centring spindle | |
ITMI971589A1 (it) | Procedimento e dispositivo per l'inizio di filatura di un punto di filatura ad estremita' aperta dopo una rottura del filo | |
CZ133893A3 (en) | Device for removing supporting turns, especially reserve turns and/or ends of fibers within the region of a cop bobbin foot | |
SE454807B (sv) | Anordning for att meta en pa en magasinstrumma magasinerad tradlengd | |
US5810270A (en) | Method and device for continuous loss free bobbin change | |
CN105692341A (zh) | 用于操作制造交叉卷绕筒子的纺织机的工位的方法和装置 | |
US5279104A (en) | Process and device for the piecing of an open-end spinning device | |
JPS6290333A (ja) | 自動糸継ぎ玉揚げ装置 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
NUG | Patent has lapsed |
Ref document number: 8305087-2 Effective date: 19940410 Format of ref document f/p: F |