SE449672B - Minnesanordning, innefattande tva par atkomstledningar - Google Patents

Minnesanordning, innefattande tva par atkomstledningar

Info

Publication number
SE449672B
SE449672B SE8202234A SE8202234A SE449672B SE 449672 B SE449672 B SE 449672B SE 8202234 A SE8202234 A SE 8202234A SE 8202234 A SE8202234 A SE 8202234A SE 449672 B SE449672 B SE 449672B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
pair
access
elements
charge
lines
Prior art date
Application number
SE8202234A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8202234L (sv
Inventor
B S Moffitt
A R Ross
Eatontown Nj
Allentown Penn
Original Assignee
Western Electric Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Western Electric Co filed Critical Western Electric Co
Publication of SE8202234L publication Critical patent/SE8202234L/sv
Publication of SE449672B publication Critical patent/SE449672B/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G11INFORMATION STORAGE
    • G11CSTATIC STORES
    • G11C8/00Arrangements for selecting an address in a digital store
    • G11C8/16Multiple access memory array, e.g. addressing one storage element via at least two independent addressing line groups

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Microelectronics & Electronic Packaging (AREA)
  • Static Random-Access Memory (AREA)

Description

10 20 25 HO 449 672 2 minnescellen A1 öppnas under styrning från en ordval-avkodare.
Eftersom "A"-ledningen har den höga signalen tillförd till sig, tvingas cellen A1 att därvid etablera en "1".
För läsoperationer har sekvensen ett förhandsladdningsinter- vall när båda åtkomstledningarna "A" och "Ä" hålls på hög nivå.
Men vid slutet av förhandsladdningsintervallet avlägsnas de höga signalerna från båda ledningarna, varvid de förblir höga till följd av parasit-kapacitans. Transmissionsgrindarna är då öppna- de mellan åtkomstledningarna och mínnescellen. Eftersom det ej sker något underhåll av den höga signalen på nágondera av led- ningarna, ger minnesvippan signaler på ledningarna "A" och "K" vilka är representativa för cellens A1 tillstånd. Om cellen hade en “1" lagrad, skulle sålunda "A" kvarlämnas pà hög nivå, under det att ledningen "K" skulle urladdas låg. Förhandsladdningen är erforderlig, eftersom minnescellerna har lågeffekt-resistans till positiv matningsspänning och ej kan urladda átkomstledningarna utan att påverka de lagrade data.
Förhandsladdnings- och läsintervallen tidstyres medelst tva faser från en klocka. Denna klocka och minnesanordning bildar ett synkront läsminnessystem. Skrivoperationen sker likaledes synkront och har sålunda ett förhandsladdningsintervall, men förhandsladdningen överdrives med ingángsdata, och intervallet används endast för adress- och datainställning.
Det finns situationer i vilka man önskar erhålla access till ett enda minnesaggregat från mer än en port. I typiska fall skulle detta åstadkommas genom användning av en multiplexeranord- ning vid den enda port~accesspunkten, och in/utgången från minnet skulle fördelas mellan olika register. Detta arrangemang blir besvärligt för styrningsändamål och kan vara dyrbart att förvcrk~ liga. En ytterligare nackdel med ett sådant arrangemang uppstår när minnet redan átkommes vid sin maximala hastighet för en enda port. Eftersom access-tiden är fast, kommer i en sådan situation tillfogandet av ytterligare portar att medföra en minskning i access-möjligheten fràn var och en av portarna. Följaktligen är det omöjligt att garantera realtid-minnesfunktion.
Detta problem har man tidigare kommit tillrätta med genom att använda tvâ minnen och köra sekvensiellt mellan minnena för växelvis drift. Vid tidluck-utbytesoperationer skulle exempelvis en ram läsas in i ett första minne under en första cykel. Under nästa cykel skulle ramen läsas ut ur det första minnet under det 10 20 25 30 H0 449 672 5 att en andra ram skulle läsas in i det andra minnet. Under nästa cykel skulle den tredje ramen läsas in i det första minnet, under det att den andra ramen skulle läsas från det andra minnet.
Problemet kvarstår sålunda fortfarande, eftersom ett enda minne kräver komplicerad perifer styrning när det har flerport- -möjlighet och när ett flertal åtkomster kan inträffa under samma mínnescykel» Problemet löses enligt uppfinningen i en minnesanordning som innenaller ett andra par åtkomstledningar som är koordinerade med elementen, varvid det andra paret åtkomstledningar är oberoende av det första paret âtkomstledningar för att tillföra förhands- laddade avfrågningssignaler till elementen, och varvid det andra paret åtkomstledningar är anordnade att förhandsladda avfråg- ningssignaler vid en annan tidpunkt än då förhandsladdningen av avfrågningssignaler sker på det första paret avfrågningsledning- ar, så att de koordinerade elementen kan svara med det i desamma lagrade signalvärdet via det andra paret åtkomstledningar obero- ende av svaret via det första paret åtkomstledníngar.
Flerport-möjligheter åstadkommas genom en sådan anordning av minnescellerna att man för varje minnesoperationscykel kan erhål- la multipel-access. Detta resultat erhålles genom att man åstad- kommer en struktur som möjliggör individuell cell-àtkomst på samtidighetsbasis och som säkerställer att ingen cell samtidigt kan àtkommas från mer än en port. Anordningen innefattar till- fogandet av ytterligare bitlednings-accesspar till varje minnes- element, varvid varje accesspar betjänar en särskild port. I en utföringsform uppnås separat access genom selektiv styrning av ingångarna på sådant sätt att i samtliga situationer olika celler adresseras i var och en av minnescyklerna. ' I en andra utföringsform separeras portarna genom klock-' signalfasgivare som alternerar förhandsladdnings- och åtkomst- intervallen mellan portarna för att säkerställa att medan den enaf porten faktiskt läser data, den andra porten befinner sig i förhandsladdnings-arbetssättet. Genom att använda rätt klookfas för var och en av access-ledningarna, så att dessa är ur fas med varandra, är det möjligt att säkerställa att när en access-led- ning är i förhandsladdnings-arbetssättet, en annan kan ha access till information från godtycklig minnescell.
Dessa och ytterligare ändamål med och egenskaper hos uppfin- ningen samt dennas verkningssätt och användning av kommer att 10 20 LU O 35 HO 449 672 H närmare beskrivas i anslutning till på bifogade ritning med fig. 1 - 3 visade utföringsexempel. Fig. 1 visar ett minne som har ett andra access-ledníngspar. Pig. 2 visar en tidigare känd minnescell som har ett enda access-par, och fig. 3 visar ett tidsdiagram för access-styrning mellan de båda portarna i fig. 1.
Som framgår av fig. 1 består dubbel-minnet, som är visat såsom förstärkningsvärde-bufferten 700, av ett NMOS-minnesaggre- gat av känd typ (fig. 2) vilket är modifierat för ástadkommande av dubbelaocess~möjlighet. Access till minnet 700 kan erhållas antingen via registret 703 eller via registret 702, av vilka vart och ett arbetar med tvà oberoende adresser och med två oberoende databussar. Det bör observeras att det dubbelminne som är före- mål för vår uppfinning kan användas inom ett brett tillämpnings- område.
Bussen N01 avger signaler för läsning eller skrivning och kan erhålla access till vilken som helst av de 32 horisontella positionerna (0-31) vilken valts av adressavkodaren 705. Samti- digt och oberoende kan bussen 707 om så önskas läsa ut vilken som helst av de 32 positioner som är vald av adressavkodaren 701.
Båda bussarna går vidare som bitledningspar (exempelvis bitled- ningsparet 0, 0) genom samtliga minnespositioner, och som kommer att framgå av det följande kommer access från den ena bussen ej att medföra någon begränsning i möjligheten att erhålla access från den andra bussen. Bitledningspar används såsom 1/O-ställ- níngsledningar för skrivoperationer och som skillnadsutgángar för läsoperationer i enlighet med vad som ovan beskrivits. Bitled- ningsparet 01 och 01 hos registret 704 går vidare till bit- cellerna 702 i den översta raden (0-0 till 31-0) och även bitled- ningsparet 0 och 0 hos registret 703 går till samma celler.
I ett ej modifierat NMOS-minnesaggregat, enligt fig. 2, skulle en uppsättning bitledningspar och ett IN/UT-register med en adressavkodare vara anslutna till minnesaggregatet. I och för detta resonemang kommer att antas att detta är väljaren 701 och registret 703. Varje läs- eller skrivoperation är en tvåstegs- process. Det första steget är att förhandsladda samtliga bitled- ningspar. Detta förhandsladdningsarrangemang är välkänt. Sålun- da drivs ieaningama o uni 5 och» ö' uni š sin. hög nivå av kretsarna i registret 703. Detta förhindrar att ledningarna ändrar data i bitcellerna under näsföljande steg.
Vid en läsoperation är nästa steg att slå ifrån förhands- ff, Uï 10 20 25 30 35 HO 449 672 5 laddningsdrivningen och slå till en av ordvalsledningarna frán Väliafefl 701. När man slår ifrån förhandsladdningsdrivningen lämnas bitledningarna kapacitivt laddade till hög nivå, under det att ordvalsledningen slår till motsvarande transmissionsgrindar 7021 och 7025. Dessa transmissionsgrindar tillåter bitcellerna att "dra ner" en av bitledningarna (O eller Ü beroende på lagrat datum) för varje cell 1 samma kolumn. Varje bitledningspar rättar sig sålunda efter det datum som är lagrat i den tillhöran- de valda bitcellen, och registret låser sedan detta datum för utmatning.
Bitcell-resistorerna 7R1 och 7R2 är högresistiva för att minnets effektförbrukning skall nedbringas till ett minimum, under det att transistorerna 7023 och 7024 kan dra ned endera av bitledningarna till låg nivá. Förhandsladdningen är erforderlig eftersom resistorerna ej kan "dra upp" bitledningarna till hög nivå.
Vid en skrivoperation är nästa steg att ersätta förhands- drivningen med drivning fran ingångsdata och slå till en av valledningarna. Ingångsdata tar överhand över förhandsladdningen och bitcell-data så att cell-data 1-ställes eller 0-ställes beroende på ingàngsdata.
Förhandsladdningen och läs/skrivoperationerna styrs av klocksignaler. Förhandsladdningen utföres när klocksignalen är hög och läsning eller skrivning utföres när klocksignalen är låg.
Det i fig. 1 visade dubbelbuss-arrangemanget möjliggör ett tvåfasigt arbetande minnessystem så att två oberoende uppsätt- ningar IN/UT;register och ordväljare kan erhålla access till samtliga av samma minnesceller i motsatta klocksignalfaser. När ett av registren, exempelvis utgångsregístret 703, är i förhands- laddnings-arbetssättet är vippan i minnesoellen av grindarna 7921 och 7025 isolerad fràn detta registers bitaccess-ledningar.
Under samma tid kan det andra registret, exempelvis ingàngs/ut- gängsregistret YOU, vara i läs/skrivfasen och i själva verket ha access till samma cell. Denna växelvisa operation styrs av inbördes motfasiga klocksignaler som avges av klockan 102.
Fasskill- naden förhindrar den potentiellt katastrofala situation 1 vilken båda bitledningarna samtidigt väljer samma bitcell.
Fasrclationerna mellan dessa signaler visas i fig. 3.
I den visade utföringsformen används bussen 707 endast för läsoperationer, men den kan även användas för såväl läs- som skrivoperationer, om sá 10 15 25 30 HU 449 672 önskas. Z Arbetssättet med dubbla bitledningar och dubbla faser gör det möjligt för minnet 700 att effektivt fördubbla sin hastighet, så att dubbelt så många âtkomster kan ske genom oberoende portar i samma tidsintervall. _ Detta arrangemang med dubbla faser kan ytterligare utökas genom att man har tre bitledningspar och tre access-portar och bussvallogik för tvâ av de tre access-portarna. Adressvallogik för en utgångsport kan vara gemensam för IN/UT-register. Adres- ser uppträder samtidigt på varje register och på yttre bussval- styrorgan när och från vilken buss bussdata skall skrivas in i minnet. Genom detta arrangemang erhålles ett flexibelt treport- -minnessystem i vilket två portar är ingångar och samtidigt kan skriva till mer än en plats och från vilken som helst av två bussar, under det att den tredje porten är en utgång och möjlig- gör samtidig utläsning från en tredje buss. Eftersom två portar báda arbetar i samma klockfas, skulle detta kunna medföra en konflikt för skrivning, men bussval-logiken säkerställer att för varje given position endast en buss kommer-att avge skrivdata vid varje given tidpunkt. Den tredje bussen arbetar i den motsatta fasen och kan sålunda ej komma i konflikt med någon av de övriga två. .q

Claims (3)

7 449 672 PATENTKRAV
1. Minnesanordning (700) innefattande: ett flertal lagringselement (702); ett första par åtkomstledningar (0, Ö) som är koordinerade med elementen för att tillföra förhandsladdade avfrågningssignaler till elementen; varvid vart och ett av elementen är anordnat att svara på de förbandsladdade avfrågningssignalerna med det signalvärde som är lagrad i detsamma, varvid svaret inträffar vid en tidpunkt omedel- bart efter förhandsladdningen av den första åtkomstledníngen, varjämte elementen är anordnade att vara isolerade (7021, 7025) från de första åtkomstledningarna under förhandsladdningsintervallet, k ä n n e t e c k n a d av att minnesanordningen innehåller: ett andra par àtkomstledningar (0', 5') som är koordinerade med elementen, varvid det andra paret åtkomstledningar är oberoende (7022, 7026) av det första paret åtkomstledningar för att tillföra för- handsladdade avfrågníngssignaler till elementen; och varvid det andra paret ätkomstledningar är anordnade att förhandsladda avfrågningssignaler vid en annan tidpunkt än då för- handsladdningen av avfrâgníngssignaler sker på det första paret avfràgningsledningar, så att de koordinerade elementen kan svara med det i desamma lagrade signalvärdet via det andra paret àtkomstled- ningar oberoende av svaret via det första paret åtkomstledningar.
2. Anordning enligt kravet 1, k ä n n e t e c k n a d av att den växelvisa förhandsladdningen styrs av motsatta klockfaser fran en förhandsladdnings- och läs/skrivklocka.
3. Anordning enligt kravet 1, k ä n n e t e c k n a d av att minnesanordningen dessutom innehåller ett första in/utregister som är förknippat med den första upp- sättningen átkomstledningar och ett andra in/utregíster som är förknippat med den andra IN/UT-uppsättningen åtkomstledningar; varvid vart och ett av registren är anordnat att alstra för- handsladdnings-avfrågningssignalerna som svar på ingångssignaler vilka tillföres till detsamma från en yttre källa; varvid registren även är anordnade att till den yttre källan tillföra svarssignalerna från de koordinerade minneselementen H. Anordning enligt kravet 2, k ä n n e t e c k n a d av att minnesanordningen är en NMOS-anordning.
SE8202234A 1981-04-23 1982-04-07 Minnesanordning, innefattande tva par atkomstledningar SE449672B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US06/256,697 US4395765A (en) 1981-04-23 1981-04-23 Multiport memory array

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE8202234L SE8202234L (sv) 1982-10-24
SE449672B true SE449672B (sv) 1987-05-11

Family

ID=22973231

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8202234A SE449672B (sv) 1981-04-23 1982-04-07 Minnesanordning, innefattande tva par atkomstledningar

Country Status (16)

Country Link
US (1) US4395765A (sv)
JP (1) JPS57181493A (sv)
AU (1) AU546325B2 (sv)
BE (1) BE892929A (sv)
CA (1) CA1173566A (sv)
CH (1) CH654947A5 (sv)
DE (1) DE3214230C2 (sv)
ES (1) ES511598A0 (sv)
FR (1) FR2504714B1 (sv)
GB (1) GB2097623B (sv)
HK (1) HK7086A (sv)
IE (1) IE53486B1 (sv)
IL (1) IL65529A (sv)
IT (1) IT1150876B (sv)
NL (1) NL192755C (sv)
SE (1) SE449672B (sv)

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4541076A (en) * 1982-05-13 1985-09-10 Storage Technology Corporation Dual port CMOS random access memory
US4737933A (en) * 1983-02-22 1988-04-12 Storage Technology Partners CMOS multiport general purpose register
JPH0640439B2 (ja) * 1986-02-17 1994-05-25 日本電気株式会社 半導体記憶装置
FR2595859B1 (fr) * 1986-03-14 1988-05-13 Radiotechnique Compelec Memoire avec tampon amplificateur
DE3881222D1 (de) * 1987-01-23 1993-07-01 Siemens Ag Halbleiterspeicher mit wahlfreiem zugriff ueber zwei getrennte ein/ausgaenge.
JPS63225836A (ja) * 1987-03-13 1988-09-20 Brother Ind Ltd 記憶装置
US5093807A (en) * 1987-12-23 1992-03-03 Texas Instruments Incorporated Video frame storage system
US5166903A (en) * 1988-10-25 1992-11-24 International Business Machines Corporation Memory organization with arrays having an alternate data port facility
US5150328A (en) * 1988-10-25 1992-09-22 Internation Business Machines Corporation Memory organization with arrays having an alternate data port facility
US4995001A (en) * 1988-10-31 1991-02-19 International Business Machines Corporation Memory cell and read circuit
US5235543A (en) * 1989-12-29 1993-08-10 Intel Corporation Dual port static memory with one cycle read-modify-write
US5708850A (en) * 1994-07-27 1998-01-13 Sony Corporation Parallel processing system for time division multiplex data transfer including read/write dual port memory accessible to bus and digital signal processor during opposite phases of clock

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3618050A (en) * 1969-05-07 1971-11-02 Teletype Corp Read-only memory arrays in which a portion of the memory-addressing circuitry is integral to the array
US3636528A (en) * 1969-11-14 1972-01-18 Shell Oil Co Half-bit memory cell array with nondestructive readout
US3866180A (en) * 1973-04-02 1975-02-11 Amdahl Corp Having an instruction pipeline for concurrently processing a plurality of instructions
US3916394A (en) * 1974-12-09 1975-10-28 Honeywell Inf Systems High-speed random access memory
US3978459A (en) * 1975-04-21 1976-08-31 Intel Corporation High density mos memory array
US4051358A (en) * 1976-02-20 1977-09-27 Intel Corporation Apparatus and method for composing digital information on a data bus
JPS52129337A (en) * 1976-04-23 1977-10-29 Hitachi Ltd Memory circuit
US4104719A (en) * 1976-05-20 1978-08-01 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Multi-access memory module for data processing systems
US4125877A (en) * 1976-11-26 1978-11-14 Motorola, Inc. Dual port random access memory storage cell
US4123799A (en) * 1977-09-19 1978-10-31 Motorola, Inc. High speed IFGET sense amplifier/latch
US4209851A (en) * 1978-07-19 1980-06-24 Texas Instruments Incorporated Semiconductor memory cell with clocked voltage supply from data lines
EP0011375A1 (en) * 1978-11-17 1980-05-28 Motorola, Inc. Multi-port ram structure for data processor registers
JPS5634179A (en) * 1979-08-24 1981-04-06 Mitsubishi Electric Corp Control circuit for memory unit

Also Published As

Publication number Publication date
IT1150876B (it) 1986-12-17
IE53486B1 (en) 1988-11-23
CA1173566A (en) 1984-08-28
IL65529A (en) 1985-05-31
GB2097623A (en) 1982-11-03
AU8293282A (en) 1982-10-28
GB2097623B (en) 1984-09-26
ES8302945A1 (es) 1983-02-16
ES511598A0 (es) 1983-02-16
DE3214230C2 (de) 1994-01-13
DE3214230A1 (de) 1982-11-18
NL192755B (nl) 1997-09-01
BE892929A (fr) 1982-08-16
IE820949L (en) 1982-10-23
HK7086A (en) 1986-02-07
IT8220885A0 (it) 1982-04-22
NL192755C (nl) 1998-01-06
NL8201680A (nl) 1982-11-16
US4395765A (en) 1983-07-26
SE8202234L (sv) 1982-10-24
CH654947A5 (de) 1986-03-14
JPS57181493A (en) 1982-11-08
FR2504714B1 (fr) 1989-04-28
IL65529A0 (en) 1982-07-30
AU546325B2 (en) 1985-08-29
FR2504714A1 (fr) 1982-10-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR940000148B1 (ko) 듀얼포트 반도체 기억장치
US5345419A (en) Fifo with word line match circuits for flag generation
US6081441A (en) Content-addressable memory
JP2740063B2 (ja) 半導体記憶装置
US4875196A (en) Method of operating data buffer apparatus
US6856527B1 (en) Multi-compare content addressable memory cell
KR950010758B1 (ko) 다이나믹형 메모리
SE449672B (sv) Minnesanordning, innefattande tva par atkomstledningar
EP0675500B1 (en) An improved memory device and method of construction
JPH0760594B2 (ja) 半導体記憶装置
US5036494A (en) Memory accessing
KR890010915A (ko) 반도체 메모리
KR100680520B1 (ko) 프리셋 스위치를 갖는 멀티-포트 메모리 셀
GB1519985A (en) Computer momories
US20010043506A1 (en) Random access memory having independent read port and write port and process for writing to and reading from the same
EP0575829B1 (en) Serial access memory with column address counter and pointers
EP1137011B1 (en) String programmable nonvolatile memory with NOR architecture
EP0570977A2 (en) Semiconductor memory device
US5014244A (en) Integrated memory circuit with parallel and serial input and output
EP0259862A1 (en) Semiconductor memory with improved write function
US4020470A (en) Simultaneous addressing of different locations in a storage unit
JPS6052999A (ja) メモリ装置
US4677591A (en) Semiconductor memory device
US5394364A (en) High-speed memory readout circuit using a single set of data buffers
US6580628B2 (en) Associative memory

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8202234-4

Effective date: 19900411

Format of ref document f/p: F