SE439075B - Berbar elektronisk ordbehandlingsenhet - Google Patents

Berbar elektronisk ordbehandlingsenhet

Info

Publication number
SE439075B
SE439075B SE7901453A SE7901453A SE439075B SE 439075 B SE439075 B SE 439075B SE 7901453 A SE7901453 A SE 7901453A SE 7901453 A SE7901453 A SE 7901453A SE 439075 B SE439075 B SE 439075B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
processing unit
word processing
keys
finger
keyboard
Prior art date
Application number
SE7901453A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7901453L (sv
Inventor
C Endfield
Original Assignee
Microwriter Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Microwriter Ltd filed Critical Microwriter Ltd
Publication of SE7901453L publication Critical patent/SE7901453L/sv
Publication of SE439075B publication Critical patent/SE439075B/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F3/00Input arrangements for transferring data to be processed into a form capable of being handled by the computer; Output arrangements for transferring data from processing unit to output unit, e.g. interface arrangements
    • G06F3/01Input arrangements or combined input and output arrangements for interaction between user and computer
    • G06F3/02Input arrangements using manually operated switches, e.g. using keyboards or dials
    • G06F3/023Arrangements for converting discrete items of information into a coded form, e.g. arrangements for interpreting keyboard generated codes as alphanumeric codes, operand codes or instruction codes
    • G06F3/0232Manual direct entries, e.g. key to main memory
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B41PRINTING; LINING MACHINES; TYPEWRITERS; STAMPS
    • B41JTYPEWRITERS; SELECTIVE PRINTING MECHANISMS, i.e. MECHANISMS PRINTING OTHERWISE THAN FROM A FORME; CORRECTION OF TYPOGRAPHICAL ERRORS
    • B41J5/00Devices or arrangements for controlling character selection
    • B41J5/08Character or syllable selected by means of keys or keyboards of the typewriter type
    • B41J5/10Arrangements of keyboards, e.g. key button disposition
    • B41J5/107Arrangements of keyboards, e.g. key button disposition for special purposes, e.g. Braille, Chinese, multi-language options

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Human Computer Interaction (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Input From Keyboards Or The Like (AREA)
  • Document Processing Apparatus (AREA)
  • Printers Characterized By Their Purpose (AREA)

Description

7901453-6 Ett ändamål med föreliggande uppfinning är att åstadkomma en bärbar elektronisk ordbehandlingsenhet, vilken är i stånd att redigera och lagra inmatad alfa-numerisk text och att styra ut- skrivningsformatet för den redigerade texten, när ordbehandlings- enheten är ansluten till en skrivare.
Enligt uppfinningen innefattar den bärbara elektroniska ordbehandlingsenheten ett manuellt manövrerbart inmatningstangent- bord; en intern energikälla; en textskärmsanordning; utgângsorgan för anslutning av ordbehandlingsenheten till en skrivare; och elektroniska komponenter, som innefattar minnesorgan och en mikro- processor, som är ansluten och programmerad för att motta signaler från tangentbordet, vilka svarar mot alfa-numeriska tecken och instruktioner för behandling av tecknen, redigera teckensignaler- na, mata signalerna till textskärmen för framvisning av tecknen såsom en redigerad text och lagra den redigerade texten och in- struktionssignaler för utskriftsformatet för utsändning genom utgångsorganet.
I en föredragen utföringsform har tangentbordet åtminstone fem tangenter och är mikroprocessorn programmerad för att svara på signaler, som alstras genom manövrering av någon tangent eller en kombination av upp till maximalt fem tangenter, för att alstra en kodad signal, som representerar ett speciellt alfa-numeriskt tecken eller en behandlingsinstruktion.
En utföringsform av uppfinningen skall nu såsom exempel beskrivas närmare nedan med hänvisning till de bifogade ritninge- figurerna, som visar en bärbar ordbehandlingsenhet med sex tan- genter.
Figur l visar en planvy av en enhet enligt uppfinningen.
Figur 2 visar en ändvy av enheten i figur l.
Figur 3 visar ett blockschema för enheten.
Figurerna ha-d är diagram, som visar tangentoperatörkoder för alfa-numeriska tecken och skiljetecken.
Den i figurerna l och 2 visade ordbehandlingsenheten l har en huvuddel, som väsentligen har formen av en stympad, fyrkantig pyramid.
Baksidan 3 på denna pyramid är väsentligen plan och är av- sedd att användas såsom stöd för operatörens handled. Den mot- 7901453-6 satta sidan M uppbär fyra tangenter 5, 6, 7 och 8, vilka är an- ordnade att manövreras uteslutande medelst pekfingret, lângfíng- ret, ringfingret respektive lillfingret på operatörens hand. En sidoyta 9 på pyramidkroppen 2 uppbär två ytterligare tangenter och ll, vilka är avsedda att manövreras medelst operatörens tumme.
Genom dessa två tangenter l0 och ll åstadkommas två tan- gentbord med fem tangenter, vilka vart och ett kan manövreras genom rörelser med fingrarna och tummen på en operatörs högra hand utan relativ rörelse mellan handen och stödet 3. Ett lämp- ligt tangentbord med fem tangenter är beskrivet i den brittiska patentskriften l.H96.522.
Framsidan H på huvuddelen har en framåt och uppåt lutande förlängning l2,,vilken uppbär en alfa-numerisk textskärm 13, vil- ken kan Visa tecken, som åstadkommits genom selektiv manövrering av någon tangent eller en kombination av upp till maximalt fem tangenter.
Varje tangent består av en knapp, som är anordnad att på- verka en konventionell mikrobrytare. Såsom framgår av figur 1 är fingertangenterna 5, 6, 7 och 8 var och en placerad i en ellipsoid- formad, konkav fördjupning i framsidan 4. Dessa fördjupningar tjänar till att styra och kvarhàlla fingrarna mot de respektive tangenterna.
Såsom framgår av figur 2 innefattar baksidan 3 på huvud- delen även en till-från-strömställare 14, ett laddningsuttag l5 och ett datauttag 16.
Den elektroniska kretsen för enheten visas i blockschema- form i figur 3, som visar en CMOS-mikroprocessor pP för 8 bitar (RCA typ CDP 1802), till vilken tangentbordet 2 med sex tangenter är anslutet; ett CMOS RAM-minne för 8192 bitgrupper (direktminne, 8x Toshiba typ TC 50U7P); en textskärm 13 med ljusemitterande dioder för l2 alfa-numeriska tecken (Litronix typ DL 1416); ett CMOS EPROM-minne för 2048 bitgrupper (Intersil typ lM 660U); och en ingång/utgång-krets 17, vilken är ansluten till datauttaget 16.
Ingång/utgång-kretsen 17 är anordnad för att göra det möjligt för ordbehandlingsenheten att kommunicera med en yttre anordning, t.ex. en skrivare. Andra yttre anordningar kan utgöras av en TV- eller monitorskärmenhet eller en kassettbandspelare för 7901453-6 åstadkommande av extra magnetisk lagring.
Enheten drives av en omladdníngsbar batteristapel 18, vil- ken är ansluten till laddningsuttaget 15. Till/frân-strömställa- ren 14 styr tillförseln av matningsspänning till anordningen med undantag av RAM-minnet, vilket har en direkt anslutning till batteristapeln 18 vid sidan av till/från-strömställaren. Härige- nom blir RAM-minnet icke flyktigt. Data kan sålunda kvarhållas i RAM-minnet, när enheten är frånslagen, så länge som tillräcklig energi finns kvar i batteristapeln, vilket kan vara fallet upp till tre veckor.
Ett resident program är lagrat i EPROM-minnet, vilket gör det möjligt för ordbehandlingsenheten att arbeta på det sätt, som närmare skall beskrivas nedan. Programmet är i sig självt icke unikt och utgör ingen del av föreliggande uppfinning. Tillräcklig information torde ges i beskrivningen för att ett lämpligt pro- gram skall kunna skrivas.
I drift avsöker processorn uP tangentbordets mikrobrytare och startar alstringen av ett tecken, när någon tangent nedtryckes eller påverkas. Denna process fortsätter, tills alla tangenterna i en speciell teckenkod har frisläppts, i vilket ögonblick den sammansatta koden omvandlas till ASCll 7-bit-kod och lagras i minnet RAM.
De tecken, som sammansättes och lagras i minnet RAM, bil- dar en text, som är åtkomlig genom inslagning av olika styrkod- tecken för framvisning av en godtycklig, utvald del av texten på textskärmen 13, "markeringen"; för redigering av den i minnet RAM lagrade texten; eller för lagring av skrívformatinstruktioner.
Enhetens resídenta program åstadkommer större delen av den ovan nämnda redigeringen och utskriftsformningen, som finnes i konventionella, icke bärbara ordbehandlingsenheter.
Det resídenta programmet upptäcker låg batterispänning och varnar operatören med ett meddelande "LADDA MIG" på text- skärmen 13. Det resídenta programmet gör det även möjligt för ordbehandlingsenheten att via lämpliga gränsytor kommunicera med ett antal yttre anordningar, t.ex. en hjulskrivare, en TV- eller monitorskärm, en mikrokassett i en dikteringsapparat, eller en modem/akustisk kopplingsanordning. Programmet tillåter överföring av textytor, som angivits av operatören och som är lagrade i minnet RAM, genom ingång/utgång-kretsen 17 till en 7901453-6 yttre anordning, som är ansluten till datauttaget 16. När en skrivare eller skärmenhet är inkopplad, åstadkommer programmet automatiskt formning av texten, inställning av vänster- och högermarginaler och inställning av tabuleringar.
Programmet möjliggör även inläsning av text i minnet RAM från en yttre anordning, som är ansluten till datauttaget.
Vid avsökning av tangentbordets mikrobrytare är mikro- processorn pP programmerad för att svara på operativa åtgärder på tangentbordet. En operativ åtgärd på tangentbordet är påver- kan och sedan frisläppning av en enstaka tangent eller tangenter- na i en utvald tangentkombinatíon, antingen samtidigt eller i sekvens, varvid åtgärden är fullbordad, när tangenten eller alla de manövrerade tangenterna åter har frisläppts. Fullbordan- det av en operativ åtgärd är villkoret för att processorn skall lagra en sammansatt kod, som representerar ett speciellt tecken.
Figur U visar en speciellt lämplig operatörskod för an- vändning vid tangentbordsanordningen. Anordningen av tangenter- na svarar mot ett givet mönster med fem punkter, av vilka en punkt eller en punktkombination ligger på konturen av större delen av alfabetets bokstäver i en given stil, varvid förhållan- det mellan de speciella signaler, som alstras genom manövrering av utvalda tangenter eller tangentkombinationer och de därige- nom representerade bokstäverna är sådant, att för större delen av alfabetet ett grafiskt samband finnes mellan en bokstav och en punkt eller punktkombination, som upptas av tangenten eller tangentkombinationen för en operativ åtgärd, som erfordras för alstring av den speciella signal, som representerar denna bok- stav.
Figuren visar en serie av 31 fem-punkt-mönster, vilket är det maximala antalet sätt för kombination av fem punkter. Varje punkt representerar läget för en tangent, nämligen från vänster till höger tumtangenten 10, pekfingertangenten 5, làngfinger- tangenten 6, ringfingertangenten 7 och lillfingertangenten 8.
En svart punkt representerar en tangent, som skall pà- verkas, och den bokstav eller det tecken, som representeras av denna speciella punkt eller punktkombination, visas där så är möjligt i sitt bildmässiga förhållande till denna punkt eller 791314-53-6 6 punktkombination. De tecken, som kan införas i ordbehandlingsen- heten genom enkel manövrering av de fem tangenterna 10, 5, 6, 7 och 8, betecknas det alfabetiska registret.
I detta alfabetiska register anger manövreringen av enbart tumtangenten 10 ett MBLLANRUM; manövreringen av fingertangenterna S, 8 och 7 ett HELT STOPP; manövreringen av fingertangenterna 5, 7 och 8 ett KOMMA; manövreringen av tangenterna 10, 5, 6 och 8 en APOSTROF; och manövreringen av fingertangenterna 5, 8 och 8 ett STRECK.
Den andra tumtangenten ll är en styrtangent. Vid påverkan av denna tangent inkopplas i enheten ett skiljetecken- och siffer- register. Punktkoderna för skíljetecken och siffror framgår lika- så av figur 4. Sifferkoderna följer såsom synes det konventionel- la döv-stum-teckensystemet.
Manövrering av denna tumstyrtangent ll i kombination med de fyra fingertangenterna 5, 6, 7 och 8 åstadkommer ett annat tan- gentbord med fem tangenter, och detta andra tangentbord användes för inmatning av styr- eller behandlingsinstruktioner i ordbehand- lingsenheten. De nedan uppställda styrinstruktionerna är givna medelst koder, som är baserade på de ekvivalenta bokstavskoderna.
Dessa koder anges av den understrukna bokstaven, t.ex. Q, den kodsígnal som âstadkommes genom påverkan av tumstyrtangenten ll och fingertangenterna 5 och 6.
STYRNING TANGENTKOMBINATION - TEXTSKÄRM Registeromkopplare Tangent ll - Övre skift: Z; tangenterna ll, - enstaka tecken 6, 7 Läsning av övre skift 2; tangenterna ll, - , 6, 7, 8 Återställning av övre X, 2 - skift Enstaka steg framåt §; tangenterna ll, - Textskärmen fram- , 6, 7 stegas ett steg.
Kontinuerlig läsning X, E Textskärmen läser framåt kontinuerligt framåt.
Enstaka steg bakåt gg tangenterna ll, Textskärmen gär 7 tillbaka ett steg.
STYRNING Kontinuerlig läsning bakåt Halt Radering av enstaka tecken Kontinuerlig radering Omedelbar radering Insättning Stryk insättning Vagnretur Tabulera Marginalindragning Stryk marginalindrag- ning Skrivstarttecken Skrivstopptecken Kort hopp Långt hopp Kort tillbakahopp Långt tillbakahopp Skriv (enkelt mel- lanrum) Skriv (dubbelt mel- lanrum) 1 TANGENTKOMBINATION Y, § §; tangenterna ll, 8 Q; tangenterna ll, , 6 ll, lw tangenterna ll, _.. tangenterna ll, uu- tangenterna ll; 6, 8 I h< ml- whfl mhp tangenterna 8 9 ll, 1% mn* , L ll, (DIN ; tangenterna 8 Lä tangenterna 8 J ll, h< -nu v 09' I tangenterna 7, 8 11, l< GUX 7901453-6 TEXTSKÄRM Textskärmen läser kon- tinuerligt bakåt.
Textskärmens rörelse stoppas.
Tecken till höger om det framvisade raderas och ersättas av nästa tecken eller mellanrum i minnet.
Ovanstående process upprepas automatiskt.
Minnet raderas mellan tecknen > och < .
Blinkande symbol EE till höger om textskär- men.
Ovanstående indikering upphör.
E A > (blinkande). < (blinkande). > < Textskärmen hoppar 128 tecken framåt eller till nästa tecken \, beroende på vilket som ger det kortaste hoppet.
Textskärmen hoppar till nästa > .
Textskärmen hoppar till- baka till föregående > .
START (av minne).
SKRIV SKRIV 7901453-6 8 Den i figur 4 visade operatörkoden torde lätt kunna läggas på minnet, eftersom även om det individuella grafiska sambandet mellan en utvald tangent eller tangentkombination för en given bokstav kan ändras,så finnes ett totalt grafiskt samband, som gör det möjligt att representera större delen av bokstäverna på detta sätt,och detta ger en inlärningsram._ Det har visat sig, att användningen av en sådan operatör- kod är ett effektivt hjälpmedel vid användningen av ordbehand- lingsenheten, emedan koden lätt och snabbt kan inläras.
Användningen av vad som i grund och botten är ett tangent- bord med fem tangenter, vid vilket en extra tumtangent åstadkom- mer ett andra tangentbord med fem tangenter, tillsammans med ord- behandlingsenheten enligt uppfinningen ger en enklare, mindre och billigare konstruktion än den som erhålles vid ett konven- tionellt tangentbord, emedan det icke föreligger något behov av en separat tangent för varje tecken eller styrinstruktion och an- vändningshastigheten för detta tangentbord är jämförbar med has- tigheten vid ett konventionellt tangentbord, eftersom fingrarna icke behöver flyttas från en tangent till en annan och tummen endast behöver förflyttas mellan två tangenter och icke behöver röras, när bokstäver inmatas i enheten. Även om en tangentbordsanordning för en högerhand har visats och beskrivits är det uppenbart, att tangentbordet likaväl kan spegelvändas för att passa för en vänsterhand.

Claims (7)

79131453-6 9 PATENTKRAV
1. Ordbehandlingsenhet innefattande följande delar, nämligen ett manuellt manövrerbart ingångstangentbord, en central proc- cessor inkopplad för att från nämnda tangentbord mottaga signa- ler alstrade genom manövrering av detsamma, minnesorgan som är anslutna till den centrala processorn och är styrda av denna, framvisningsorgan som är anslutna till den centrala proces- sorn, utgångsorgan som är anslutna till den centrala proces- sorn och som är anordnade för anslutning av ordbehandlingsen- heten till en skrivare e dyl, och en energikälla som är anslu- ten till alla de ovannämnda delarna, k ä n n e t e c k n a d därav, att ordbehandlingsenheten är bärbar i handen, att tan- gentbordet (2) är ett ackordtangentbord med fyra fingertangen- ter (5, 6, 7, 8) och minst en tumtangent (10 eller 11) och är anordnat att alstra alfanumeriska teckensignaler och orderin- struktionssignaler genom manövrering av enskilda tangenter och kombinationer (eller ackord) mellan två och alla tangenterna, att den centrala processorn är en mikroprocessor (pP) som är sammankopplad med minnesorganen (RAM, EPROM) och som är pro- grammerad för att mottaga teckensignaler från tangentbordet och för att lagra nämnda signaler såsom text i minnesorganen, vida- re för att mottaga ordersignaler från tangentbordet och bearbe- ta och redigera den lagrade texten i enlighet med ifrågavarande order, för att mata signaler till framvisningsorganen (13) för framvisning av den behandlade och redigerade texten och för att lagra den redigerade texten och utskriftsformningsinstruktioner för senare överföring genom utgångsorganen (17), och att den innefattar ett hus (1) för att inhysa alla de ovannämnda delar- na, varvid en handhavare kan hålla ordbehandlingsenheten i sin ena hand och manövrera tangenterna enbart med sin andra hand eller kan stödja ordbehandlingsenheten på en yta samtidigt som vederbörande manövrerar ordbehandlingsenheten med bara en hand.
2. Ordbehandlingsenhet enligt krav 1, k ä n n e t e c k - n a d därav, att den innefattar en andra tumtangent (11) och 7901453-6 10 att mikroprocessorn är så programmerad, att den ger gensvar på teckensignaler alstrade genom manövrering av den första tumtan- genten (10) eller någon av fingertangenterna (5, 6, 7, 8) an- tingen individuellt eller i kombination och att den ger order åt signaler alstrade genom manövrering av den andra tumtan- genten individuellt eller i kombination med en eller flera av fingertangenterna. _
3. Ordbehandlingsenhet enligt krav 1 eller krav 2, k ä n - n e t e c k n a d därav, att var och en av de fyra fingertan- genterna (5, 6, 7, 8) är så anbragt, att den företrädesvis ma- növreras av pekfingret, långfingret, ringfingret resp lillfing- ret och att tumtangenten eller varje tumtangent (10, 11) är så anbragt, att den bekvämt manövreras medelst handhavarens tumme.
4. H. Ordbehandlingsenhet enligt något av kraven 1-3, k ä n - n e t e c k n a d därav, att huset (1) har en huvuddel (2) som väsentligen har formen av en stympad, fyrkantig pyramid, vars framsida (U) uppbär de fyra fingertangenterna (5, 6, 7, 8), varjämte en sidoyta (9) hos nämnda pyramid uppbär tumtangenten eller båda tumtangenterna (10, 11). _
5. Ordbehandlingsenhet enligt krav 4, k ä n n e t e c k - n a d därav, att var och en av de fyra fingertangenterna (5, 6, 7, 8) är införd i en ellipsoidiskt konkav urtagning i husets (1) framsida (4).
6. Ordbehandlingsenhet enligt krav U eller krav 5, k ä n - n e t e c"k n_a d därav, att husets (1) bakre yta (3) är vä- sentligen plan och bildar en vinkel för att därvid tjänstgöra såsom ett stöd för handflatan hos en handhavare när vederböran- f de manövrerar ordbehandlingsenheten.
7. Ordbehandlingsenhet enligt_något av kraven H-6, k ä n - n e t e c k n a d därav, att huset (1) har en framåt och upp- åt lutande förlängning (12) som sträcker sig från husets främre del och som uppbär framvisningsorganen (13) Då sig. I
SE7901453A 1978-02-23 1979-02-19 Berbar elektronisk ordbehandlingsenhet SE439075B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB727178 1978-02-23

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7901453L SE7901453L (sv) 1979-08-24
SE439075B true SE439075B (sv) 1985-05-28

Family

ID=9829907

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7901453A SE439075B (sv) 1978-02-23 1979-02-19 Berbar elektronisk ordbehandlingsenhet

Country Status (14)

Country Link
JP (1) JPS54125924A (sv)
AU (1) AU524088B2 (sv)
BE (1) BE874334A (sv)
CA (1) CA1122714A (sv)
CH (1) CH631276A5 (sv)
DE (1) DE2906943A1 (sv)
DK (1) DK161415C (sv)
FR (1) FR2418493B1 (sv)
HK (1) HK10983A (sv)
LU (1) LU80971A1 (sv)
NL (1) NL7901432A (sv)
SE (1) SE439075B (sv)
SG (1) SG63782G (sv)
ZA (1) ZA79886B (sv)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5852718A (ja) * 1981-09-25 1983-03-29 Yoshio Kaneya 入力制御盤装置
JPS5915276A (ja) * 1982-02-02 1984-01-26 ア−ゴプリツク・リミテツド 短期操作習得に使用されるコ−デイツクキ−ボ−ド、習得方法およびそのコ−ド
DE3686930T2 (de) * 1985-07-18 1993-05-13 Yoshiro Hashimoto Tastatur fuer eine informationenverarbeitende vorrichtung.
JPS6219923A (ja) * 1985-07-18 1987-01-28 Yoshiro Hashimoto 片手操作型の情報処理用キ−ボ−ド
FR2585487B1 (fr) * 1985-07-29 1990-09-07 Guyot Sionnest Laurent Claviers pour ordinateurs, < a 70 cm2 et a moins de 13 contacts actionnes de facon combinee par les doigts d'une seule main
IT1189768B (it) * 1986-06-18 1988-02-04 Alfredo Fanara Piastrina per la introduzione digitale guidata di simboli alfanumerici o speciali in sistemi di elaborazione dati
US7901870B1 (en) 2004-05-12 2011-03-08 Cirrex Systems Llc Adjusting optical properties of optical thin films
US7565084B1 (en) 2004-09-15 2009-07-21 Wach Michael L Robustly stabilizing laser systems

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2109091A5 (sv) * 1970-09-24 1972-05-26 Commissariat Energie Atomique
IT980896B (it) * 1973-04-24 1974-10-10 Olivetti & Co Spa Perfezionamenti alle calcolatri ci elettroniche
FR2251864A1 (en) * 1973-11-21 1975-06-13 Termiflex Corp Portable input and output unit for connection to a data processor - is basically a calculator with transmitter and receiver
GB1496522A (en) * 1974-01-22 1977-12-30 Endfield C Keyboard
DE2606491B2 (de) * 1976-02-18 1980-04-03 Siemens Ag, 1000 Berlin Und 8000 Muenchen Textbearbeitungseinrichtung

Also Published As

Publication number Publication date
AU4444679A (en) 1979-08-30
ZA79886B (en) 1980-03-26
BE874334A (fr) 1979-06-18
DK161415C (da) 1991-12-23
DE2906943A1 (de) 1979-08-30
JPS54125924A (en) 1979-09-29
HK10983A (en) 1983-03-24
CH631276A5 (en) 1982-07-30
AU524088B2 (en) 1982-09-02
FR2418493B1 (fr) 1986-09-26
DK161415B (da) 1991-07-01
NL7901432A (nl) 1979-08-27
CA1122714A (en) 1982-04-27
DK75479A (da) 1979-08-24
SE7901453L (sv) 1979-08-24
DE2906943C2 (sv) 1989-12-21
FR2418493A1 (fr) 1979-09-21
LU80971A1 (fr) 1979-06-18
JPS6360410B2 (sv) 1988-11-24
SG63782G (en) 1983-09-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4360892A (en) Portable word-processor
US4091270A (en) Electronic calculator with optical input means
KR100453355B1 (ko) 인쇄를 이행하기 위한 문자정보처리장치
SE439075B (sv) Berbar elektronisk ordbehandlingsenhet
IE47858B1 (en) A portable keyboard device
JPS5920132B2 (ja) 和文編集作成機
CN100430877C (zh) 文字输入装置
EP0242857A2 (en) Word processor capable of automatic titling of documents
EP0273764B1 (en) Text processing system
EP0204147B1 (en) Word processor capable of automatic titling of documents
JP3536796B2 (ja) 印刷装置および印刷方法
JPS6118215B2 (sv)
JPS5917452B2 (ja) 漢字入力装置
JPS61143834A (ja) 文書処理装置
JPS6195475A (ja) 電子タイプライタ
JPS594331Y2 (ja) 練習機能を備えた文書作成装置
JPS61281320A (ja) メモ機能付電子式卓上計算機
JPS60209855A (ja) 電子機器
JPH038271B2 (sv)
GB2248129A (en) Buffer storage devices
JPS5962942A (ja) 文書入力装置
JPS6028667B2 (ja) 表示付タイプライタ
SE523540C2 (sv) Metod för att utföra stämpelutskrifter med en elektronisk stämpel
Davie Microprocessor paper-tape editor
JPS58176732A (ja) キ−入力装置

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7901453-6

Effective date: 19930912

Format of ref document f/p: F