SE438803B - Sett och anordning vid framstellning av sandgjutformar eller liknande - Google Patents

Sett och anordning vid framstellning av sandgjutformar eller liknande

Info

Publication number
SE438803B
SE438803B SE7908112A SE7908112A SE438803B SE 438803 B SE438803 B SE 438803B SE 7908112 A SE7908112 A SE 7908112A SE 7908112 A SE7908112 A SE 7908112A SE 438803 B SE438803 B SE 438803B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
filling
chamber
mold
pressure
model
Prior art date
Application number
SE7908112A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7908112L (sv
Inventor
W Ahrens
Original Assignee
Wagner & Co Alfelder Masch
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Wagner & Co Alfelder Masch filed Critical Wagner & Co Alfelder Masch
Publication of SE7908112L publication Critical patent/SE7908112L/sv
Publication of SE438803B publication Critical patent/SE438803B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B22CASTING; POWDER METALLURGY
    • B22CFOUNDRY MOULDING
    • B22C15/00Moulding machines characterised by the compacting mechanism; Accessories therefor
    • B22C15/23Compacting by gas pressure or vacuum

Description

7908112-1 2 DE-OS 2 554 414 lyckas man med detta väsentligen därigenom, att såväl presstampanordningen som även modellen och sandmassan un- der förtätningsförloppet är inneslutna i en vakuumtät kammare, som bildas genom undre bordet, formflaskan, fyllramen och ett fyllramen uppåt över pressanordningen upp till en övre avtätnings- vägg förlängande skarvstycke. Härigenom uppnås väsentligt bättre resultat än vid en mekanisk förtätning utan avluftning. Anordnin- gen är dock relativt omständlig och framförallt känslig för stör- ningar, då å ena sidan tätningarna är anordnade på delar, som är utsatta för hög förslitning och å andra sidan den ständiga avsug- ningen inom de i formdelarna och modellerna anordnade kanalerna leder till kraftiga erosionsframträdanden i avsugningskanalerna.
Dessutom måste man vid denna anordning med presstamparna uppbrin- ga ett väsentligt förtätningsarbete för att uppnå den önskade ho- mogena förtätningen._ Vid skottförfarandena, som arbetar ned alstring av ett undertryck i fylBæmmææm,1æm dä:viafl:sß;tiLLnmfl¿æl,att'ü3chä:i.fjUkamæmen1mfl börjn1av äflfiïföfiknget Qfiger,vankænmmri§æm äfing afizpårnwi hfiï.tüü@er in i formmassan och ej fullständigt kan avledas från nassan, så att oregelbun- daflnnrr bildas i sæufiínmytan respektive hnüiflåsor i det inre av sæuflínnen.
Detta hk: till en ökning avlæßsationägmnen vid fimmßtällning av gjuqrxket.
Uppfinningens uppgift är att avhjälpa detta och föreslå ett förfarande s ävenlfien skottäüflnpp och utælnæ%aniä reLmjvtlfip'mmnga1fömiünüp'avfjUnassn1öwn'mihlLa1vn1fiáfriutfinm- ning av ftunwtan vid blåsfri framställning av sandformen eller liknande. Samti- digt bör vid garnmïkandet av säjer denlüitills uppträdnfih höga förslitnnrfim särskilt vid tänxüxnåflxmna och i avsugnhkfimanalerna ummfikas.
Denna upgift löses genom sättet enligt uppfinningen vid framställning av sandgjutfornar eller liknande, varvid först en för iknflnníng av en gjutform tillräcklig nängd formmassa införes i en magasineringskamare och trycket sänkes under aünosfiàflzycket i en fimmfilaskas fyllnnninnehållandermtællen,varefter finmnessan nflïtes i fyllnrmrt överlmxbllen från magasükuingäfimneren uder samtidig födiüning,1áàumfirxknat av att efüerlmxuetisk awiüningënæm iræqa- sineringskannaren trycket sänkes under atmosfärtrycket, varefter under upprätt- hållande av undertrycket i magasineringskanneren och i formflaskans fyllrum form- massan överföres från magasineringskammaren till fyllrunnEr.under utnyttjande av qmgfluaflæm. 7 Vid det nya sättet evakueras såväl fyllrummet i formflas- kan ovanför modellen som även en särskild, gentemot ytter- 5 7908112-1 atmosfären hermetiskt avtätbar magasineringszon före fyllningen av fyllrummet med formmassa, varvid i magasineringszonen en för formning av formen tillräcklig mängd massa befinner sig.
Genom evakueringen av luft avlägsnas luftmotståndet över hela fallhöjden mellan två magasineringszoner och fyllrum för formmassan vid dess ifyllning. Fríges sedan förbindelsen mel- lan magasineringszon och fyllrum, faller den avluftade formmas- san utan den vanliga uppbromsningen genom luft i fritt fall in i fyllrummet. Genom de nya åtgärderna ökas därmed jämfört med de kända åtgärderna "fallhöjden" för formmassan pà ett verk- ningsfullt sätt i fyllrummet. Eftersom sanden eller en annan formmessa redan i stor utsträckning är befriad från luft, innan formmassan ifylles i fyllrummet, kan förbindelsen mellan de_ under undertryck stående zonerna och rummen à ena sidan och den anordning, som alstrar undertryck, avbrytas under fyllningsför- loppet, utan att undertrycket ändrar sig under fyllningsför- loppet. Därigenom undvikes en varaktig avsugning med den där- med förbundna höga korrosionen eller erosionen av tätningarna och ledningarna. Eftersom sanden redan är befriad från luft och faller in i fyllrummet via en eventuellt förstorad fallhöjd upp- nås en väsentligt mera likformig sandifyllning och enbart under inverkan av tyngdkraften en väsentligt större förtätning av den ifyllda sanden över modellen. Avsaknaden av luft åstadkommer därvid en väsentligt skarpare utformning även av finare eller svåra modellkonturer, i jämförelse med det kända skakförfarandet.
Vid formmassor med härdande eller härdbara bindemedel, särskilt konsthartsbindemedel, räcker ofta den på detta sätt uppnådda för- tätningen helt och hållet, så att en förtätning genom inskjutning av sanden eller genom en presstampanordning ej är nödvändig.
Vid vanliga formsandsorter med t.ex. bentonit är ytterliga- re förtätningsàtgärder lämpliga.
Det nya sättet möjliggör såsom beskrivits, att man befriar sanden från luft före ifyllnad i fyllrummet och detta i stor ut- sträckning och medger dessutom en utöver tyngdkraftsverkan gåen- de acceleration av sanden under ifyllningen, genom att magasi- neringszonen och fyllrummet bringas till sänkt tryck i förhål- lande till omgivande atmosfär och även hålles, där trycket i fyllrummet dock gentemot det i magasineringszonen är lägre. Den exakt reglerbara tryckskillnaden kan utnyttjas till ytterligare acceleration av sanden under ifyllningen utan nämnvärd påverkan 7908112-1 av undertrycket i fyllrummet. Även låter sig magasineringszonen i förhållande till in- matningsanordningen hermetiskt avtätas valfritt genom en rörlig eller flexibel vägg, som vid fyllnadsförloppets början på sin yttersida kan påverkas av atmosfärtryck.
Det är emellertid även med fördel möjligt att inom det gentemot ytteratmosfären hermetiskt avtätade området anordna en presstampanordning, som efter ifyllning och före förtätning av fyllnadsmaasan kan bringas till verkan för efterförtätning av denna massa.
För utövníng av det nya sättet går uppfinningen ut från en anordning, som uppvisar en anordning för att införa en förut- bestämd mängd formmassa i det genom formflaska och modell begrän- sade fyllrummet, en anordning för lufttät tillslutning av fyll- rummet, som.ër förbindbart via en manövrerbar förslutning med inmatningsanordningen och en anordning för alstrande av ett gentemot atmosfärtrycket väsentligt sänkt tryck i fyllrummet.
Denna anordning är enligt uppfinningen så ytterligare ut- bildad, att under inmatningsanordningen och över en formflaskan upptagande förtätningskammare en magasineringskammare är anord- nad för att upptaga den för ett formningsförlopp tillräckliga formmassemängden, att magasineringskammaren är beskickningsbar via inmatningsanordningen och för fyllning av fyllrummet för- bindningsbar med förtätningskammaren och utbildad som trycksluss och att såväl förtätningskammaren som även magasineringskamma- ren är förbindningsbara med anordningen för alstring av ett för- utbestämt undertryck. Vid denna anordning erhålles den väsent- liga fördelen, att alla för hermetisk avtätning nödvändiga tät- ningsytor i det inre av anordningen ej är anordnade på delar, som omedelbart deltar i framställningen av sandformen. Därmed låter sig dessa tätningar väsentligt bättre skyddas mot förslit- ning och möjliggör därmed en väsentligt bättre hermetisk avtät- ning gentemot ytteratmosfären. Fyllrummet är skilt gentemot den med ytteratmosfären i fri förbindelse stående inmatningsanord- ningen för formmassan genom den som trycksluss utbildade maga- sineringskammaren. Såsom vid en trycksluss är känt, är magasi- neringskammaren omväxlande förbindningsbar med inmatningsanord- ningen för tillförsel av den önskade formmassemängden respektive med förtätningskammaren för överförande av formmassan in i fyll- rummet. 5 7908112-1 Det har därvid visat sig som särskilt fördelaktigt, då mellan magasineringskammaren och förtätningskammaren en manövrer- bar förslutning finnes, som är genomsläpplig för luft men dock ej för formmassan, då förslutningen befinner sig i sitt tillslu- tande läge eller spärrläge. Härvid är magasineringskammaren på mycket enkelt sätt för alstring av undertrycket strömningsmässigt förbunden med förtätningskammaren, så att blott förtätningskam- maren behöver anslutas till anordningen för alstring av under- trycket. Härvid kan strömningsmotståndet, som förslutningen och/eller den däröver liggande formmassan erbjuder den utström- mande luften, med fördel utnyttjas för att under alstring av ett undertryck i magasineringskammaren och förtätningskammaren i magasineringskammarens övre del ovanför formmassemängden åstad- komma en något mindre sänkning av trycket på sådant sätt, att mellan både kamrarna en önskad förutbestämd tryckskillnad alst- ras för accelerering av formmassemängden under dess överförande från magasineringskammaren till fyllrummet.
Vid den nya anordníngen kan vanliga modeller och formflas- kor användas, som på intet sätt behöver åtgärder för avsugning av luften, då båda är fullständigt inneslutna i förtätningskam- maren, som som helhet kan anslutas till anordningen för alstring av undertrycket. Eftersom under pàfyllningsförloppet sandmassan, som skall pàfyllas, är hermetiskt avskärmad från ytteratmosfären, motverkas den annars vanliga dammutvecklingen, såsom den även kan uppträda vid skottförfaranden och detta med stor verkan.
Vid användning av en mekanisk presstampförtätningsanord- ning är det lämpligt att utbilda magasineringskammaren så, att denna med presstampanordningen respektive ät tätningsanfangs- huvud är förskjutbart upptagen i en gemensam undertryckskammare, så att den valfritt kan bringas i linje med fyllrummet, utan att därigenom undertrycket i magasineringskammaren eller i förtät- ningskammaren ofördelaktigt påverkas. Efterförtätningen kan även ske genom att trycka upp modellen i formflaskan mot den ifyllda sandmassan. Lämpligen sker förtätningen«dock med ett presshuvud med flera stampar, som påverkar den ifyllda sandmas- sans översida. I båda fallen upprätthålles undertrycket under den mekaniska efterförtätningen.
Uppfinningen förklaras närmare i anslutning till schema- tiska ritningar, där ett utföringsexempel är visat. 7903112-1 _6 Fig. 1 visar i vertikalsnítt en föredragen utföringsform av en maskin för att genomföra det nya sättet, fig. 2 och 5 på liknande sätt som fig. 1 maskinen i olika arbetsfaser jämfört med maskinens viloläge enligt fig. 1, fig. 4 en vy av maskinen enligt fig. 1 delvis i snitt, sedd i riktningen för formflaskor- nas tillförseltransportbana, fig. 5 i större skala och i tvär- snitt den hermetiska_avtätningen i området under modellen, fig. 6 på liknande sätt som fíg. 5 avtätningen i området ovan- för modellen och fig. 7 visar slutligen på liknande sätt avtät- ningen i området för ett förskjutbart spjäll.
Vid det i fig. 1 _ 5 visade utförandeexemplet är maskinen för genomförande av sättet betecknad med 1. Maskinen uppvisar en matartransportör 2 för formmassan, som ifylles i en matar- tratt 5. Tratten 3 uppvisar på sin utmatningssida 41 en herme- tiskt avtätningsbar tillslutning, t.ex. i form av en genom manöveranordningen 45 manövrerbar tillslutande lucka 45 manövrer- bar mellan öppet läge enligt fig. 1 och stängt läge enligt fig. 2 motsvarande dubbelpilen 44, varvid luckan i slutet läge enligt fig. 2 samverkar med motsvarande tätningar 43a.
Maskinbädden 5 är fästad till ett fundament 4, som via pelare 6 understödjer maskinens övriga delar ovanför bädden 5.
Mellan pelarna leder en horisontell parallellt med rit- ningens plan i fig. 1 belägen transportbana genom maskinen, medelst vilken t.ex. tomma formflaskor 9 tillföres i pilens 8 riktning till driftsläge för formflaskan 10 respektive de med sandformar fyllda formflaskorna 11 borttransporteras i fig. 1 åt vänster.
Formflaskorna 9 - 11 uppvisar på känt sätt på sina under- sidor centrerande uttag 12, som kan samverka med centrerstíft 15 på modellen 14 respektive på modellbäraren 15, då formflaskan enligt fig. 2 och 5 sitter på modellen.' Modellen 14 är utbytbart anordnad på centrerstiften 15 respektive på modellhàllaren 15.
Modellhâllaren är utformad som en ringformig husdel, som i det visade exemplet är ákbar ut ur maskinen i riktning vinkelrätt mot ritningens plan i figuren. Denna àkbarhet kan användas för att byta ut modellen eller ännu hellre för omväxlande framställ- ning av gjutformar i överflaskor och underflaskor. I detta fall är husdelen 15 med modellen 14 under byte mot en liknande del àkbar in i maskinen respektive ut ur maskinen. För detta ända- mål är huset 15 löst uppstöttat på inåt pekande bärfingrar 17, vilka är anordnade på insidan av en bärrem 16, i vilken löprul~ lar 18 är upptagna, med vilka bärramen 16 är àkbar vinkelrätt 7 '79138112-1 mot ritningens plan på skenor 19. Skenorna är avstödda på kon- soler 20 på pelarna 6. På undersidan uppvisar huset 13 cent- reringsuttag 21, i vilka oentrerstänger 22 kan gripa in under- ifrån. Centrerstängerna 22 upptas i lodrät riktning förskjut- bara motsvarande dubbelpilen 29 i cylindrar 25. Anordningen kan utföras så, att centrerstängerna 22 är elastiskt förspända i det uppåt utdragna läget, varvid dock vid överskridande av en förutbestämd kraft kan trängas tillbaka mot förspänningen i cylindern 25. Centreringsfingrarna 22 låter sig emellertid 'även genom styrning av cylindern 25 föras in och ut, ifall detta önskas.
Cylindern 25 är anbragt på ett bord 24, som uppbär en kolvliknsnde bottentíllslutningsdel 27. Bordet 24 är fäst i änden på en kolvstáng 25, som i dubbelpilens 50 riktning är åk- bar upp och ned genom manövrering av en cylinder 26 i maskinens bädd 5.
Den yttre konturen 51 på bottentillslutningsdelen 27 är anpassad till husdelens 15 bottenöppning, när det gäller dess konturform och storlek. I bottenöppningens omkrets är en skjut- lucketätning 52 anordnad, som med hermetisk avtätning på omkret- sen 51 kan uppta bottentillslutningsdelen.
Pâ ovansidan uppvisar bottentillslutningsdelen 27 med- bringartappar 28 för att gripa in i motsvarande uttag på under- sidan av modellen 14.
Huset 15 är så utformat, att det med sin övre del vid ut- skjutning av kolvstången 25 och genom medtagande medelst centre- ringsfingret 22 teleskopliknande griper om utanpå den i drifts- läge befintliga formflaskan 10 med radiellt spel, varvid huset 15 är avlyftbart från sin bäranordning 16. Huset 15 är höjbart så långt, tills det med sin övre långt från formmassans påfyll- ningszon liggande kanttätande griper mot ringtätningen 52 till en övre vid stativet fästad husdel 82.
Den övre vid stativet fästade husdelen 82 är utformad som en undertryckkammare, uppbäres genom pelarna 6 och uppbär å sin sida páfyllnadstratten 5 med tillslutníngen 45. I det visade exemplet omsluter tätningen 45 ett centralt uttag i undertrycks- kammaren 82, från vars kant inåt bärfingrar 52 sticker in, påd vilka en fyllram 50 stöder sig i det visade viloläget enligt fig. 1. Ovanför fyllramens 50 begränsningsplan enligt det i fig. 1 visade läget ligger mynningsplanet 48 för ett mellanmaga- 79os112-1 8 sin 40, som i det visade exemplet är förskjutbart enligt pilen 56 i undertryckskammaren 82. Mellanmagasinet 40 uppvisar en knivaktig undre kant, som bildar utloppsmynningen 48 och på av- stånd ovanför mynningsöppningen 48 finns en manövrerbar till- slutningsanordning 46. I det visade exemplet är tillslutningen för dessa ändamål utformad som ett känt jalusilàs 46. Företrä- desvis är làselementen i jalusilåset så anordnade och utformade, att de i det i fig. 1 visade tillslutna läget bildar en spärr för formmassan 47, dock är fritt genomsläppliga för luft.
Jalusielementen 46 kan även vara utformade hålsiktliknande.
Ovanför jalusilàset begränsas en magasineringskammare 81, som uppåt i förhållande till pàfyllningsanordningen 2, 5 kan av- tätas hermetiskt medelst skjutluckan 45 enligt fig. 2 och 5.
Yid den i fig, 4 - 5 avsedda förskjutbarheten av mellanmagasinet 40 kan det vara lämpligt att vid övre änden av mellanmagasinet anordna en tätning 42, som i läget enligt fig. 1 och 2 förbinder mellanmagasinet mer eller mindre tätande med den under luckan 45 liggande delen av tratten.
Mellanmagasinet 40 tjänar à ena sidan för mellanmagasine- ring av en för framställning av en form tillräcklig mängd sand eller formmassa. Å andra sidan uppfyller det ändamålet att tjäna som trycksluss för maskinen, såsom detta ytterligare nedan närmare kommer att beskrivas. Det framgår, att formmaseemängden i jämförelse med mellanmagasinets 40 volym är så dimensionerad, att ovanför sandmassan ett formmassefritt övre rum 81 finnes.
I det visade exemplet antages att den i fyllrummet ifyllda sandmassan kräver en mekanisk efterförtätning medelst en press- anordning. I det föredragna, i fig. 1 _ 5 visade exemplet, finns för detta ändamål ett màngstamppresshuvud 55, som från viloläget enligt fig. 1 kan förskjutas till arbetsläget enligt fig. 3 med hjälp av en förskjutningsanordning 57 motsvarande pilen 56.
Lämpligen är mellanmagasinet 40 och mångstamppresshnvudet 55 ut- bildade som en förskjutbar enhet, som som helhet är anordnad i undertryckskammaren 82. Anordningen är så utformad, att mellan- magasinet 40 och presshuvudet 55 omväxlande kan bringas i linje med fyllrummet.
Anordningen är ansluten till en vakuumkälla, som är kopplad efter en undertrycksbehållare med stor volym. Mellan dessa båda kan i förbindelsen dem emellan en reglerbar ventil vara anordnad. Åtgärderna för att åstadkomma vakuumet uppnås vid anord- 9 7908112-1 ningen enligt uppfinningen på särskilt enkelt sätt.
Såsom med streckad linje är antytt i fig. 1 är det låd- formiga stativet 5 till maskinen utformat som ihålig låda, så- som antydes vid Sa. På motsvarande sätt är en, företrädesvis alla pelare 6 utbildade som ihåliga pelare, vilka med sin undre ände står i fri strömningsförbindelse med den làdformiga under- delen 5. Vid övre änden mynnar de ihåliga pelarna i den som undertryckskammare 82 betecknade övre lådan. Såsom framgår av fig. 1 i jämförelse med fig. 4 är den övre lådan 82 samtidigt utbildad som övre bärelement motsvarande den undre lådformiga underdelen 5. Om man tittar i riktningen av den i fig. 1 visa- de styrbanan 7 för formflaskorna 9 _ 11, ser man, att lådan 82 i det inre av sig är uppdelad i tre huvudkammare 120, 121 och 122 och detta med hjälp av skiljeväggar 125 och 124. I det vi- sade exemplet slutar den mittre kammaren 120 vid kortänden iïen väggarna 124 och 125 förbindande tvärvägg 125. Med hjälp av tätningarna vid 42 låter sig den.mittre kammardelen 120 herme- tiskt tillstängas. I denna är den av mellanmagasinet 40 och press- stamphuvudet 55 bildade enheten förskjutbart anordnad, såsom framgår av fig. 1.
De båda sidobelägna kamrarna 121 och 122 är utåt och mot den mittre kammaren 120 hermetiskt avtätade och står i fri ström- ningsförbindelse med varandra via den framför ändväggen 125 lig- gande kammaren 128. I denna ände på lådan 82 finnes en anslut- ningsstuds 71, som, såsom pilen 72 antyder, står i ständig för- bindelse med en ej visad undertryckskälla. I kamrarna 121 och 122 mynnar även de ihåliga pelarna 6, så att kamrarna 121, 122, förbindelsekammaren 128, de ihåliga pelarna 6 och den ihàligt làdformade underdelen 5 utgör en undertrycksbehållare med stor volym, som är integrerad i maskinen och som ständigt kan stå i öppen förbindelse med undertryckskällan och ombesörjer ett lik- formigt och snabbt verkande vakuum för maskinen.
I en eller båda skiljeväggarna 125 och 124, företrädesvis i kammaren 121 respektive 122, är en förbindelse anordnad mellan å ena sidan den genom de nämnda delarna bildade undertrycksbe- hållaren och den mittre kammaren 120 i den övre undertryckslådan 82. I det visade exemplet finns två sådana utifrån reglerbara förbindelser 150 respektive 151. Varje förbindelse uppvisar en i tillhörande kammare 121 respektive 122 öppet mynnande studsar 152, liksom även en utifrån reglerbar ventil 155, Sådana ventil- regleringar är liksom de övriga maskinregleringarna kända och be- 7908112-1 10 höver ej här närmare beskrivas. Vid öppning av ventilen 155 står den mittre kammaren 120 i öppen strömningsförbindelse med undertrycksbehállaren. I kammaren 120 uppstår alltså ett mot- svarande undertryck, som förbi fyllramen 50 respektive förbi den upplyftade formflaskan 10 (jämför fig. 2) slagaktigt ombesörjer det önskade undertrycket i förtätningskammaren 80 (jämför fig. 3) och därmed även i den tomma formflaskan 10.
Alstringen av undertrycket i mellanmagasinet 40 sker före- trädesvis via det luftgenomsläppliga låset 46 och formmassan 47.
Såsom i fig. 1 antydes kan dessutom från mellankammaren 128 en förbiledning 74, företrädesvis i form av en flexibel un- dertrycksslang genom den mittre kammaren 120 mynna i mellanmaga- sinet 40 och detta i dess övre rum 81. Denna förbindelse upp- visar företrädesvis en utifrån inställbar strypning 75, så att undertrycksalstringens förlopp och undertryckets storlek exakt kan regleras i det övre rummet 81, ifall detta önskas.
De för åen hermetiska avtätníngen väsentliga tätningarna 51, 52 respektive 55 respektive 42 är närmare beskrivna i fig. 5 - 7.
Fig. 5 visar tätningen vid 52 mellan den kolvliknande botten- tillslutningsdelen 27 och bottenöppníngen på husdelen 15, I fig. 5 visas i större skala endast delsnitt av dessa båda delar i tät- ningsområdet. Husdelen 15 uppvisar ett uttag 100, som går runt omkring delen och i vilket mot en skuldra efter varandra en läpp- tätning 101, en distansring 102, ett ytterligare tätningselement 105 är anordnade, vilka delar genom en spännring 104 hålles in- 5 spända medelst skruven 105 på plats. iLäpptätningen 101 och tät- ningsringen 105 samverkar med den på motsvarande sätt bearbetade ytan 31 på bottentillslutningsdelen 27 med Eldning av en herme- tisk avtätning, varvid det framgår, att läpptätningen 101 kan. vara försedd med ett känt förspänningselement för förstärkning av läppens förspänning.
Tätningen 55 mellan den övre vakuumlådan 82 och den övre ändkanten på husdelen 15 visas i fig. 6. Den övre änden på den höj- och sänkbara husdelen 15 är endast antydd med streckpunkte- ring. Pâ vakuumlådans 82 undersida är en nedåt öppen not 111 anordnad, vilken omger öppningen, som upptager fyllramen 50. I noten 111 är en tätningsring 112 inlagd. Med denna tätningsring samverkar under tryck husets 15 övre ände. Eftersom tätningen och husets 15 övre ände gentemot formflaskans 10 öppning uppvisar en 11 7908112-1 stor diameter, ligger tätningsområdet 55 bort från de genom sand eller liknande påverkade områdena, särskilt som fyllningen av formflaskorna alltid sker vid slutna delar, så att även ur denna_ synpunkt inget damm och ingen sand kan komma till tätningsom- rådet 55.
I fig. 6 visas dessutom skuldran 110, på vilken fyll- ramens 50 fingrar 52 i det undre läget enligt fig. 1 stöder sig eller ligger mot, varvid anordningen är så utförd, att i varje läge i detta område vakuumet mellan förtätningskammaren 80 och vakuumlådan 82 utan hinder kan gripa genom.
Tätningen 42 i skjutluckans 45 område visas i fig. 7 i delsnitt. Trattens 5 undre ände uppvisar en slits, i vilken luckan 45 styres förskjutbart. Luckan stöder nedåt på en ring- tätning 115 i ett genomgângsöppningen begränsande flänsavsnitt på undertryckshuset 82. Vakuumet arbetar så kraftigt och snabbt, att i stängt läge luckan 45 pressas fast genom det yttre atmosfär- trycket mot tätningen 115, så att på detta ställe även vid föro- rening av tätningen en hermetisk tillslutning uppnås.
Den undre sidan av husdelens 82 fläns är slätbearbetad.
Med denna släta yta samverkar en ringtätning 116, som är inlagd i en uppåt öppen not på mellanmagasinet 40, så att detta på det visade sättet är förskjutbart. Tätningen är så utformad, att den hermetiska avtätningen åtminstone säkerställas i läget för mellanmagasinet enligt fig. 1 och 2. Detta är önskvärt, emedan i dessa lägen företrädesvis trots det härskande undertrycket i övre rummet 81 i det hermetiskt avtätade mellanmagasinet och för- tätningskammaren 80 mellan de båda ett olika starkt undertryck bör härska, så att i det övre rummet 81 på mellanmagasinet ett något mindre undertryck säkerställes än i förtätningskammaren 80.
Vid läget enligt fig. 5 behövs denna skillnad i undertryck ej längre, så att i läget enligt fig. 5 eller vid början av mellan- magasinets rörelse ur läget enligt fig. 2 till läget enligt fig. 5 tätningen utmed tätningsringen 116 ej längre behöver vara verk- sam. Självklart härskar även vid läget enligt fíg. 5 hela vakuumet, eftersom hela mittre kammaren 120 i maskinens arbets- faser hàlles vid det förutbestämda undertrycket.
Den visade maskinens arbetssätt är det följande.
Fig. 1 visar maskinen i utgàngs- eller viloläge. tet antas att den fulla formflaskan 11 lämnat maskinen, under det att den tomma formflaskan 10 skjutits in i maskinen och formflaskan 9 7908112-1 _ 12 hållas i beredskapsläge. _ Det antas att när det gäller formflaskan 11 det rör sig om en överflaska. Vid det föredragna driftsättet tjänar sedan formflaskan 10 som underflaska, så att överflaskar och under- flaskor formas omväxlande, såsom detta i och för sig är känt.
Såsom visas i fig. 4 är för detta ändamål hållaren eller fästet 16 rörligt fram och tillbaka mellan två lägen medelst en skjutanordníng, av vilken endast kolven 90 visas motsvarande dubbelpilen 91 tvärs för skjutbanan 7 för formflaskorna. Hål- laren eller fästet 16 tjänar att understöda två lika utformade husdelar 15a, 15b, varvid husdelen 15a innehåller modellen 14a för underflaskan och husdelen 15b modellen 14b för överflaskan.
Husdelarna 15a och 15b är oberoende av varandra höj- och sänk- bara gentemot den på skenorna 19 àkbara hållaren eller fästet.
Går man tillbaka till fig. 1 så framgår det, att den önska- de sandmängden 47 fyllts in i mellanmagasinet 40. Luckan 45 är öppen. I kamrarna 121, 122 och 128 härskar likaledes såsom i den lådformiga underdelen 5 hela undertrycket. Dessa delar är dock hermetiskt avtätade från den mittre kammaren 120, eftersom ventilerna 155 är stängda. Den mittre kammaren 120 står liksom 5 förtätningskammaren 80 och mellanmagasinet 40 under atmosfärtryck.
Kolvstången 25 föres ut och bottentillslutningsdelen 27 föres under hermetiskt avtätning vid 52 in i husets 15 bottenöpp- ning. Därvid lägger sig tapparna 28 mot modellens 14 undersida, under det att centreringsfingrarna 22 griper in i husets 15 centreringsöppningar 21, Vid ytterligare rörelse på bottentill- slutningsdelen 27 medtages husdelen 15. Under loppet av dessa rörelser griper centreringsstiften 15 in i centreringsöppningar- na 12 på underflaskan 10 och medtager underflaskan vid ytterligare rörelse, varvid dock husdelen 15 helt griper omkring underflaskan.
Därefter lägger sig den övre kanten på huset 15 avtätande vid 55 mot undersidan på undertryckslådan 82. Genom de under tryck eftergivande centreringsfingrarna 22 upprätthålles det erforder- liga avtätningstrycket. Dock kan bottentillslutningsdelen 27 röra sig vidare uppåt, varvid formflaskan lyfter fyllramen 50, som teleskopartat griper över den undre änden på mellanmagasinet 40. Anordningen befinner sig nu i det första mellanläget, i vilket förtätningskammaren 80 vid punkterna 51, 52, 55 liksom vid stängning av luckan 45 även vid 42 utåt är hermetiskt tillsluten.
Ventilerna 155 öppnas, så att vakuumet från kamrarna 121, 122 kan 1, 79ns112-1 utbreda sig i den mittre kammaren 120 på undertryckslådan 82 och gå igenom spalten, som omger den i övre läget befintliga form- flaskan 40 och utbreda sig i förtätningskammaren 80. Förtät- ningskammaren och alla däri inneslutna delkamrar tömmas utomor- dentligt snabbt till inställt undertryck. Genom det luftgenom- släppliga låset 46 sker även en avsugning av luften ur mellan- magasinet 40 och den däri inneslutna sandmassan. Sandmassan er- bjuder ett motstånd mot avsugning av luften, så att i det övre rummet 81 undertrycket utbildas långsammare än i kammarområdena under låset 46. Har man i förtätningskammaren BJ uppnått det önskade trycket, har man även i övre rummet 81 på mellanmagasinet 40 uppnått ett undertrycksvärde, som är ett tecken på tillräcklig avluftning av sandmassan 47 och då öppnas låset 46 slagliknande, såsom visas i fig. 2. Den avluftade sanden faller snabbt in i underflaskans fyllnadsrum 10, varvid sandens rörelse nedåt under inverkan av tyngdkraften ej motverkas av något luftmotstànd.
Därvid kan man sörja för att låsets 46 öppning sker vid en tid- punkt, dà undertrycksvärdet i övre rummet 81 i mellanmagasinet 40 ännu ej nått det fulla undertrycksvärdet i förtätningskamma- ren 80, så att en tryckskillnad uppstår, som ytterligare accele- rerar sanden nedåt; Eftersom i formflaskan över modellen ingen luft befinner sig, kan sanden med största noggrannhet och form- skärpa anpassa sig till alla formfinheter även vid en invecklad modellyta. Dessutom erhåller man en mycket hög täthet på den en- bart genom tyngdkraften eller i förekommande fall med utnyttjande av tryckskillnaden ifyllda formmassan.
Efter fyllning av formen har arbetscykelns andra arbetsfas uppnåtts (fig. 2).
Som nästa sänkas kolvstången 25 så långt, att fyllramen 50 når läget enligt fig. 1, utan att dock den hermetiska tätningen vid punkterna 34, 52, 42 och 55 upphäves. Genom manövrering av cylindern 57 förskjutes mellanmagasinet 40 tillsammans med presstamphuvudet ur läget enligt fíg. 2 till.1äget enligt fig. 5.
Den hermetiska avtätningen av den mittre kammaren 120 sker via den i slutet läge befintliga luckan 45. I alla kamrarna upprätt- hàlles således hela undertrycket. I anslutning därtill höjas kolvstången 25 ytterligare något, till dess att fyllramen bakom mellanmagasinet 40 uppnått läget enligt fig. 5. Presstamphuvudet, som här är utformat som ett mångstamphuvud, sättas i drift för att uppnå en efterförtätning av sandmassan över modellen. Detta 79as112-1 14. är ej alltid erforderligt, då ofta förtätningen genom vakuum- páfylínaden av den avluftade sanden är tillräcklig.
Företrädesvis är anordningen så beskaffad, att formflas- korna i ett gentemot formflaskbanan 7 upphöjt läge efter påfyll- ningen och förtätníngen och i förekommande fall efter ytterliga- re behandling såsom härdning av formmassan över modellen kan avstödjas medelst ej visade làselement till huset 15. Då kolv- stången 25 sänkes, kan under upprätthållande av vakuumet, dvs. under bibehållande av husets 15 läge i det i fis. 5 visade läget bottentillslutningsdelen 27 med modellen 14 sänkas så långt, att den formade sandformen kommer fri från modellen. Då detta sker i vakuum, underlättas avformningen väsentligt, då även i djupt lig- gande modellområden ett ytterligare undertryck kan uppstå, som hittills vid avformning lätt ledde till avrivning av sandform- delar. Vid den ytterligare sänkrörelsen brytes även tätníngen vid 42 och hela anordningen luftas, efter det att först ventiler- na 155 stängts.- Vidden vidare sänkrörelsenpà kclvstàngen 25 sänker sig slutligen även formflaskan 10 med huset 15 ned och upptas av formflaskbanan 7, under det att huset 15 och botten- förslutningsdelen 27 intager utgångsläget enligt fig. 1, där huset 15 enligt vad som visas i fig. 4 kan bytas ut för att föra fram modellen för överflaskan med tillhörande husdel 15b i drift- läge i maskinen. Är avluftningen av formmassan 47 genom botten- låset 46 så kraftigt hindrad, att maskinens cykeltid otillbörligt skulle förlängas, kan via förbiledningen 74 och den inställbara strypningen 75 en direkt avluftning av det övre utrymmet 81 och därmed en ytterligare avluftning av sandmassan 47 uppnås. Via denna anordning kan även det exakta tryckvärdet inställas i det övre rummet 81.
Luckan 45 kan vara så utformad, att den i sitt slutna läge i stället för en styv tillslutningsdel håller en bälg eller ett membran över mellanmagasinet 40 i beredskap, vilket under inver- kan av ytteratmosfärsn vid tilltagande undertryck lägger sig i mellanmagasinet på sandmassan och slungar denna vid öppning av låset 46 genom låsöppningarna in i formflaskans fyllrum. På detta sätt kan å ena sidan atmosfärtrycket för fyllnings- och förtät- ningsförloppet utnyttjas, utan att den tillförlitliga avluft- ningen av sandmassan 47 ofördelaktigt påverkas, under det att den befinner sig i magasineringskammaren 40.

Claims (13)

15 7908112-1 Patentkrav
1. l. Sätt vid framställning av sandgjutformar eller liknande. varvid först en för formning av en gjutform tillräcklig mängd formmassa införas i en magasineringskammare och trycket sänkes under atmosfärtrycket i en formflaskas fyllrum innehållande modellen. varefter formmassan införes i fylliummet över model- len från magasineringskammaren under samtidig förtätning. k ä n n e t e c k n a t av att efter hermetisk avtätning även i magasineringskammaren trycket sänkes under atmosfärtrycket, varefter under upprätthållande av undertrycket i magasine- ringskammaren och i formflaskans fyllrum formmassan överföres från magasineringskammaren till fyllrummet under utnyttjande av tyngdkraften.
2. Sätt enligt krav l. k ä n n e t e c k n a t av att de väsentligt under atmosfärtrycket liggande trycken i magasine- ringskammaren och i formflaskans fyllrum före och under form- massans överföring bringas till och hâlles vid förutbestämda och olika tryckvärden. varvid trycket i fyllrummet inställes på det lägre värdet.
3. Sätt enligt krav 1 eller 2. k ä n n e t e c k n a t av att under upprätthållande av hermetisk avtätning av magasinerings- kammare och fyllrum gentemot ytteratmosfären formmassan vid dess överföring till fyllrummet ytterligare accelereras genom att utsättas för ett atmosfärtrycket motsvarande tryck.
4. Sätt enligt ett eller flera av krav l-3. k ä n n e - t e c k n a t av att efter överföring av formmassan till fyllrummet. formmassan under upprätthållande av undertrycket över modellen ytterligare förtätas medelst presstampåverkan. exempelvis fyrstämpelpresshuvud.
5. Sätt enligt ett eller flera av krav l-4. k ä n n e t e c k n a t av att efter fyllningen och förtät- , *___ .._*-.f-~..«-_....-. . 7908112-1 . lb ningen och eventuellt efter ytterligare behandling av den för- tätade formmassan modellen och gjutformen skiljes från var- andra under upprätthållande av undertrycket innan undertrycket upphäves. '
6. Anordning för framställning av sandgjutformar eller liknan- de genom sättet enligt krav 1 med ett mellanmagasin för att upptaga en för formning av en gjutform tillräcklig mängd form- massa. ett genom modell. modellbärare och formflaska begränsat fyllrum. en anordning för lufttät förslutning av fyllrummet. en anordning för att alstra ett gentemot atmosfärtrycket väsentligt lägre tryck i fyllrummet och en manöverbar förslut- ning för att förbinda mellanmagasinet med fyllrummet för att införa formmassan i fyllrummet, k ä n n e t e c k n a d av att mellanmagasinet (40) är utbildat som trycksluss och på sin fyllsida uppvisar en lufttätt tillslutande förslutning (43)_ och att såväl en förtätningskammare (80), som upptager den på vanligt sätt utformade formflaskan (10). som även mellanmaga- sinet (40) är förbindningsbara via en förbindelseanordning med anordningen för alstríng av ett gentemot atmosfärtrycket väsentligt sänkt tryck. såväl vid sluten som även vid öppen förslutning (46) mellan fyllrum och mellanmagasin.
7. Anordning enligt krav 6. k ä n n e t e c k n a d av att anordningen för att alstra ett undertryck är förbindningsbar med förtätningskammaren (80), som upptaget formflaskan (10) och av att den mellan förtätningskammaren (80) och mellanmaga- sínets (40) magasineríngskammare (81) anordnade manövrerbara tíllslutningen (46). särskilt lamell~ eller jalusitillslut- ning. är utformad ogenomsläpplig för formmassan (47) men genomsläpplíg för luft.
8. Anordning enligt krav 6. k ä n n e t e c k n a d av att förhindelseanordningen uppvisar en förbiledning (74) mellan anordningen för alstringen av undertrycket och magasinkam- g marens (81) överdel 1 mellanmagasinet (40). med ett inställbart spjäll (75) för förändring av tvärsnittet. I? 7908112-1
9. Anordning enligt krav 6-B, k ä n n e t e c k n a d av att ett stämpelpress-huvud (55) och mellanmagasinet (40) är anord- nade i en gemensam. som undertryckkammare utformad husdel (82) och valfritt omväxlande kan bringas i läge över förtätnings- kammaren (80),
10. Anordning enligt ett eller flera av krav 6-9. k ä n n e - t e c k n a d av att en ringformad modellbärare (13) för begränsning av förtätningskammaren (80) och för att upptaga modellen (14) och formflaskan (10) gentemot formflaskans transportbana (7) är höjbar i avtätande ingrepp mot en ring- tätning (53) pâ husdelen (82). som upptar mellanmagasinet (40).
11. Anordning enligt krav 10. k ä n n e t e c k n a d av att den ringformade modellhäraren tillsammans med modellen (14) växlande med en likadant utbildad och anordnad husdel (l3a. 13b) är âkbar horisontellt i och ur linje med mellanmagasinet (40).
12. Anordning enligt krav 10 eller ll, k ä n n e t e c k - n a d av att i den undre öppna änden på modellbäraren (13) med hermetisk avtätning på omkretsen medelst skivtâtning (32) en höj» och sänkbar bottenförslutning (27) är teleskopiskt in- skjutbar, som samtidigt uppvisar elastiskt eftergivande centreringsstänger (22) för lyftning av modellbäraren (13).
13. Anordning enligt ett eller flera av krav 9-12. k ä n n e - t e c k n a d av att på husdelen (82) en fyllram (50) är teleskopiskt styrd och hâllen gentemot mellanmagasinets (40) undre ände.
SE7908112A 1978-10-02 1979-10-01 Sett och anordning vid framstellning av sandgjutformar eller liknande SE438803B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2842912A DE2842912C2 (de) 1978-10-02 1978-10-02 Verfahren und Vorrichtung zum Herstellen von Sandgießformen o.dgl.

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7908112L SE7908112L (sv) 1980-04-03
SE438803B true SE438803B (sv) 1985-05-13

Family

ID=6051150

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7908112A SE438803B (sv) 1978-10-02 1979-10-01 Sett och anordning vid framstellning av sandgjutformar eller liknande

Country Status (13)

Country Link
US (1) US4286937A (sv)
JP (1) JPS5550954A (sv)
BR (1) BR7906096A (sv)
CH (1) CH644039A5 (sv)
CS (1) CS222167B2 (sv)
DD (1) DD146258A5 (sv)
DE (1) DE2842912C2 (sv)
FR (1) FR2437897A1 (sv)
GB (1) GB2033274B (sv)
IT (1) IT1123220B (sv)
PL (1) PL125526B1 (sv)
SE (1) SE438803B (sv)
SU (1) SU915786A3 (sv)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4421466A (en) * 1981-06-29 1983-12-20 Auto-Cast International, Ltd. Apparatus for molding concrete articles and the like
EP0084627B1 (de) * 1981-12-28 1986-05-07 BMD Badische Maschinenfabrik Durlach GmbH Vorrichtung zum Verdichten von Giesserei-Formstoff
EP0100161A1 (en) * 1982-07-05 1984-02-08 Agustin Arana Erana Automatic sand box moulding machine
DE3322628A1 (de) * 1983-06-23 1985-01-03 Künkel - Wagner GmbH & Co KG, 3220 Alfeld Verfahren und vorrichtung zum herstellen von sandgiessformen
CH665971A5 (de) * 1983-11-30 1988-06-30 Fischer Ag Georg Einrichtung zum verdichten von koernigen formstoffen.
US4813818A (en) * 1987-08-25 1989-03-21 Michael Sanzone Apparatus and method for feeding powdered materials
DE3920889C2 (de) * 1989-06-26 1997-05-07 Kuenkel Wagner Prozesstechnolo Formmaschine
DE3937254A1 (de) * 1989-11-09 1991-05-16 Badische Maschf Gmbh Einrichtung zum verdichten von giessereiformstoffen
US5885625A (en) * 1996-06-14 1999-03-23 Materials Innovation, Inc. Pressurized feed shoe apparatus for precompacting powdered materials
EP0900645A3 (en) * 1997-08-07 1999-05-26 Intermetallics Co., Ltd. Method and apparatus for packing material
CN105798244B (zh) * 2016-05-04 2017-10-03 江阴机械制造有限公司 通用型射砂板
CN106825444B (zh) * 2017-03-16 2018-08-21 曹黎明 一种铸型制造设备
CN109967702B (zh) * 2019-03-18 2024-02-27 河北中北环保科技有限公司 一种粘土砂造型机

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1118405B (de) * 1957-02-22 1961-11-30 Fritz Hansberg Formmaschine zur pneumatischen Herstellung von Giessereikernen und Giessereiformen
DE1097621B (de) * 1956-03-23 1961-01-19 Fritz Hansberg Verfahren und Formmaschine zur pneumatischen Herstellung von Giessereikernen und Giessereiformen sowie Kasten hierfuer
US2904861A (en) * 1957-05-31 1959-09-22 Package Machinery Co Apparatus for and method of die casting under vacuum
US2975476A (en) * 1959-03-02 1961-03-21 John E Burke Press
US3328852A (en) * 1964-10-16 1967-07-04 Osborn Mfg Co Foundry sand forming machines
DE2554414C2 (de) * 1975-12-03 1982-07-01 Alfelder Maschinen- und Modell-Fabrik Künkel, Wagner & Co KG, 3220 Alfeld Verfahren und Vorrichtung zum Herstellen von Sandgießformen
DE2614219A1 (de) * 1976-04-02 1977-10-13 Buehler Eugen Verfahren zum einschiessen von kern- bzw. formsand aus einem sandvorratsbehaelter in einen kern- bzw. formkasten hinein mittels unterdruck und schiessanlage zur durchfuehrung dieses verfahrens
GB1552693A (en) * 1976-04-22 1979-09-19 Baker Perkins Holdings Ltd Manufacture of foundry cores and moulds
DE2727297C3 (de) * 1976-06-25 1980-07-10 Georg Fischer Ag, Schaffhausen (Schweiz) Verfahren und Einrichtung zum Herstellen von Gießereisandformen
GB1589277A (en) * 1976-11-08 1981-05-07 Stone Wallwork Ltd Mould or core-making
DE2653788C2 (de) * 1976-11-26 1981-08-27 Bühler, Eugen, Dipl.-Ing., 8871 Burtenbach Verfahren und Vorrichtung zum Herstellen von Gießformen aus bindemittelhaltigem Formsand
DE2833999C2 (de) * 1978-08-03 1981-11-19 Eugen Dipl.-Ing. 8871 Burtenbach Bühler Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung von Gießformen und -kernen

Also Published As

Publication number Publication date
CH644039A5 (de) 1984-07-13
BR7906096A (pt) 1980-05-20
IT7925821A0 (it) 1979-09-19
DE2842912A1 (de) 1980-04-10
FR2437897B1 (sv) 1983-03-11
SE7908112L (sv) 1980-04-03
GB2033274A (en) 1980-05-21
PL218685A1 (sv) 1980-06-16
PL125526B1 (en) 1983-05-31
FR2437897A1 (fr) 1980-04-30
CS222167B2 (en) 1983-05-27
SU915786A3 (en) 1982-03-23
JPS5550954A (en) 1980-04-14
DE2842912C2 (de) 1983-06-01
DD146258A5 (de) 1981-02-04
GB2033274B (en) 1983-06-15
IT1123220B (it) 1986-04-30
US4286937A (en) 1981-09-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE438803B (sv) Sett och anordning vid framstellning av sandgjutformar eller liknande
US2933785A (en) Process and devices for the production of blanks, cores, and moulds for casting purposes
SE438801B (sv) Formmaskin
US2563643A (en) Process for making cores
EP0774311A1 (en) Apparatus and method for producing a core
SU1003739A3 (ru) Устройство дл отделени твердых веществ от жидкости
US4770214A (en) Process for compacting and/or filling up pulverulent material
US2656575A (en) Core blowing apparatus
US773876A (en) Method of compacting finely-divided materials.
CN102320393A (zh) 一种翻盖式包装容器盖的盖紧装置
US773877A (en) Apparatus for compacting finely-divided materials.
SE438802B (sv) Sett for formning av en formdel i en underflaska
GB1265801A (sv)
JPS5855149A (ja) ガス硬化式主型造型装置
CN208826952U (zh) 一种多穴模具注塑的产品的连续分开包装机构
US3323559A (en) Container filling method and apparatus
DE1558761B2 (de) Vorrichtung zum abdichten an einer hydraulischen anoden presse
US2879922A (en) Equipment for compacting comminuted materials or the like
US3957478A (en) Cooling pressed glass articles
US302349A (en) Matthew b
JPH05318026A (ja) 空気衝撃砂箱式造形機用のヘッド
US773875A (en) Method of compacting finely-divided materials.
CN209351700U (zh) 一种自动上料的封口机
US856688A (en) Device for hermetically sealing metal receptacles for food.
GB786368A (en) Method and apparatus for filling open mouth receptacles

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7908112-1

Effective date: 19910507

Format of ref document f/p: F