SE405347B - Forfarande for lyftning av en last under anvendning av ett par kranar i tandem samt anordning herfor - Google Patents

Forfarande for lyftning av en last under anvendning av ett par kranar i tandem samt anordning herfor

Info

Publication number
SE405347B
SE405347B SE7603365A SE7603365A SE405347B SE 405347 B SE405347 B SE 405347B SE 7603365 A SE7603365 A SE 7603365A SE 7603365 A SE7603365 A SE 7603365A SE 405347 B SE405347 B SE 405347B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
crane
lifting
boom
load
rails
Prior art date
Application number
SE7603365A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7603365L (sv
Inventor
W M Hass
H E Niehaus
J L Pack
Original Assignee
Nat Southwire Aluminium Compan
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nat Southwire Aluminium Compan filed Critical Nat Southwire Aluminium Compan
Publication of SE7603365L publication Critical patent/SE7603365L/sv
Publication of SE405347B publication Critical patent/SE405347B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66CCRANES; LOAD-ENGAGING ELEMENTS OR DEVICES FOR CRANES, CAPSTANS, WINCHES, OR TACKLES
    • B66C17/00Overhead travelling cranes comprising one or more substantially horizontal girders the ends of which are directly supported by wheels or rollers running on tracks carried by spaced supports
    • B66C17/06Overhead travelling cranes comprising one or more substantially horizontal girders the ends of which are directly supported by wheels or rollers running on tracks carried by spaced supports specially adapted for particular purposes, e.g. in foundries, forges; combined with auxiliary apparatus serving particular purposes

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Carriers, Traveling Bodies, And Overhead Traveling Cranes (AREA)
  • Load-Engaging Elements For Cranes (AREA)
  • Electrolytic Production Of Metals (AREA)
  • Control And Safety Of Cranes (AREA)
  • Orthopedics, Nursing, And Contraception (AREA)
  • Bridges Or Land Bridges (AREA)
  • Prostheses (AREA)

Description

¿ 7693365-3 2 och en kan innehålla cza 100 seriekopplade celler.
Varje sådan rad av celler är innesluten i ett rum eller en hall med en längd av några hundra meter. Varje rad är vidare försedd med en kran av portal- eller traverstyp för betjäning av de olika cellerna i raden.
Under processförloppet absorberar celltrågets som katod funge- rande infodring en del badmaterial varigenom dess innerdiameter minskar, celltrågets form förvrängs och dess vikt nästan dubblas. Infodringen förslits normalt gradvis och har en livslängd av 1-5 år (1200 dagar i medeltal). När celltrâget blivit förslitet måste den gamla kolinfod- ringen avlägsnas och celltråget på nytt infodras med nytt material.
På grund av ovannämnda viktökning, kommer emellertid celltråget att vara alltför tungt för att kunna lyftas med den förefintliga portal- . eller traverskranen. Följaktligen har celltrågen hitintills måst nyin- fodras på stället, och stationen ifråga vara ur drift den tid som er- fordras för rivning och avlägsnande av den gamla infodringen, avlägs- nande av celltråget från raden ifråga och ersättande av detsamma med ett reservtråg, samt nyinfodring av det nya tråget på stället. Under denna tid kommer naturligtvis, eftersom stationen ifråga är ur drift, anläggningens kapacitet att minska motsvarande. Vid en anläggning om- fattande flera hundra celler, är vanligtvis minst två eller tre celler ur drift vid varje tidpunkt. Att cellen därvid är kvar 1 raden innebär dessutom alltid vissa risker för personalen.
Om portal- eller traverskranen hade kapacitet att lyfta ett uttjänt celltråg före den.badabsorberande infodringen avlägsnats från detsamma, skulle givetvis denna spilltid och risk kunna minskas avse- j värt. Eftersom emellertid stora aluminiumreduktionsanläggningar om- fattar ett flertal cellrader och hallar, vilka var och en betjänas av en separat portalkran, skulle det krävas avsevärda kapitalinvestering- ar för att förbättra var och en av dessa kranar till sådan nivå att de skulle få kapaciteten för att lyfta uttjänta celltråg vägande cza 95 t. Dessutom skulle en sådan förbättrad krans kapacitet kunna ut- nyttjas endast en bråkdel av tiden, och det normala dagliga arbetet, t.ex. transportering av tappskänkar och annan utrustning, skulle icke endast bli oekonomiskt utan även besvärligt att utföra med en kran med en mycket större kapacitet än som erfordras.
Med hänsyn till det föregående, är det sålunda helt klart att det finns ett behov inom.detta område av tekniken av ett kransystem, särskilt användbart vid aluminiumreduktionsanläggningar, som har kapa- citet för att lyfta tunga, uttjänta elektrolysceller inkrusterade med badindränkta kolinfodringar, utan att det är nödvändigt att var och en 7603365-3 3 av de redan förefintliga portalkranarna förbättras till den punkt vid vilken de normala arbetsoperationerna måste utföras med en kran med mycket större kapacitet än som normalt erfordras.
Ett primärt syfte med föreliggande uppfinning är därför att förbättra arbetseffektiviteten och produktionen för aluminiumreduk- tionsanläggningar.
Närmare bestämt är ett syfte med uppfinningen att minska spill- tiden vid cellstationerna under avlägsnande och utbyte av de ut- tjänta celltrågen.
Ett annat syfte med uppfinningen är att åstadkomma ett kransystem för utbyte av uttjänta celltråg som icke kräver att den badindränkta kolinfodringen först rives och avlägsnas från densamma.
Ett ytterligare syfte med uppfinningen är att åstadkomma ett förfarande för betjäning av aluminiumreduktionsanläggningar med flera rader av celler, vilka var och en servas av en separat ovan- för belägen portalkran med normal kapacitet för genomförande av ru- tinoperationerna vid anläggningarna, och ett system för ökning av lyftkapaciteten för var och en av portalkranarna då det är nödvän- digt att lyfta uttjänta celltråg ut ur raden och transportera dem tilI en underhållsstation, och att transportera de nyinfodrade celltrågen tillbaka till cellraderna.
Dessa och andra syften med uppfinningen uppnås genom ett förfarande för lyftning av en last under användning av ett par kranar i tandem, vilket huvudsakligen utmärker sig därigenom att man placerar en första kran på ett par luftskenor, placerar en andra kran på samma par skenor omedelbart intill den första kranen, verksamt förbinder den första kranens lyftorgan med den andra kra- nen varefter den andra kranen kommer att vara uppburen både av skenorna och den första kranen, förbinder den andra kranens lyftor- gan med en last och korrelerar gången av den första och andra kra- nens respektive lyftorgan, varigenom lasten kommer att bli propor- tionerligt fördelad däremellan.
Med uppfinningen åstadkommes även en anordning för utförande av ovanstående förfarande innefattande en portalkran på ett par luftskenor, en lyftbom som är monterad på skenorna omedelbart in- till kranen, varvid kranen innefattar lyftorgan, som är verksamt förbundna med bommen för påläggande av en lyftkraft på densamma, och bommen innefattar lyftorgan, som är anordnade att förbindas med en last, samt korreleringsorgan för korrelering av gången av bommen och bommens respektive lyftorgan, varigenom en last kan för- delas proportionerligt däremellan. 7603365 -3 H Uppfinningen beskrives närmare nedan under hänvisning till bifogade ritning, på vilken fig. 1 visar en perspektivvy av den por- tabla lyftbommen enligt föreliggande uppfinning upphängd över en före- fintlig portalkrans parallella skenor, vilken kran visas genomskinlig ovanför lyftbommen med sina lyftvajrar förbundna med bommens huvudbalk, fig. 2A och 2B visar tillsammans ett tvärsnitt längs linjen 2-2 i fig. 1, dvs. lyftbommens högra respektive vänstra sida, huvudbalkens utdrag- bara del och dess hydrauliska påverkningsmekanism, fig. 3 visar en för- storad sprängperspektivvy av den utdragbara delen av lyftbommens huvud- balk, varvid lämpliga delar avlägsnats för att tydligare visa utskjut- ningsanordningen eller tryckkilen och dess tillhörande hydraullyftmeka- nism såväl som hydraulmekanismen för förlängning och sammandragning av den utdragbara delen, fig. 4 visar en förstorad sidovy av lyftbalkens hydraullyftmekanism, varvid lämpliga delar avlägsnats för att tydligare visa hydraulcylindrarna och kolvarna, samt de odrivna kedjehjulens bär- ram som är monterad på kolvstängerna, vilken ram visas genomskinlig i sitt övre läge, fig. 5 visar en schematisk vy av lyftbalkens hydraul- system, och fig. 6A, 6B och 60 visar schematiska vyer av tandemkran- systemet,varv1d f1g,6A visar hur den bärbara lyftbalken]yns'wm.dtläge ovanför portalkranens kranbanor, fig. 6B hur lyftbalkens huvudbalk för- längs så att dess hjul blir belägna omedelbart ovanför respektive kran- bana och fig. 60 hur lyftbommen sätts ned på kranbanorna.
Såsom framgår av ritningen, särskilt fig. 1, innefattar anord- ningen enligt föreliggande uppfinning en portabel lyftbom 10. Bommen 10 visas belägen på parallella skenor ll, 12 för en förefintlig portal- kran 13, som visas genomskinlig på plats omedelbart intill bommen 10.
Kranen 13 omfattar en (icke visad) ovanför densamma belägen vagn, från vilken lyftvajrar 14, 15 hänger ned. Dessa vajrar omfattar lastbärorgan eller krokar 16, 17, vilka är anordnade att kopplas till den portabla lyftbommen 10.
Lyftbommen 10 omfattar en sig horisontellt sträckande huvud- balk 18, sig vinkelrätt mot densamma sträckande sekundärbalkar 19, 20 vid varje ände av huvudbalken 18, ändbalkar 21, 22 och 23, 24, vilka utgår från var och en av sekundär balkarna 19 respektive 20, samt drivhjul 25 vilka är monterade i var och en av ändbalkarna 21, 23 i rullingrepp med skenorna ll, 12. Sekundärbalken 19 är belägen innanför skenan ll på ett avstånd från densamma som är tillräckligt för att kra- nens 13 förarhytt 26 skall rymmas mellan desamma. Lyftbalken 18 omfatt- ar dessutom en lyftmekanism 30 och en teleskopisk del 35, vilka kommer att beskrivas närmare nedan. '7603365-3 5 Såsom framgår bättre av fig. 2A och 3, omfattar huvudbalkens 18 teleskopiska del 35 ett yttre hus 36 som är förflyttbart relativt ett inre hus 37. Det yttre huset 36 omfattar topp och bottenplattor 38, 39 samt en ändplatta 40. Det inre huset 37 omfattar topp och botten- plattor 41, 42 samt en ändplatta 43. En hydraulcylinder 44 är lämpligt monterad i det inre huset 37, och omfattar en kolvstång 45 som sträck- er sig genom ändväggen 43 och är lämpligt fäst vid det yttre husets 36 ändvägg 40. Den övre plattan 38 omfattar, såsom framgår bäst av fig. 3, en längsgående slits och en något lutande änddel 48. Med hänsyn till det föregående, torde det vara helt klart, att påverkan av hydraul- cylindern 44, medelst hydraulvätska eller gas som tillföres via det i fig. 5 visade hydraulsystemet, kommer att förorsaka antingen en utdrag- ning eller indragning av det yttre huset 36 i förhållandet till det inre huset 37. I Den teleskopiska delen 36 omfattar dessutom en utskjutningsan- ordning 50, vilken kan höjas ovanför eller sänkas till i nivå med det yttre husets 36 topplatta 38 medelst hydraulcylindrar 51, 52 och deras respektive kolvstänger 53, 54. Utskjutningsanordningen omfattar en lu- tande ändplatta 55, vilken är anordnad att gå till ingrepp med änd- plattan 48 då utskjutningsanordningen 50 nedsänkes till i nivå med topplattan 38, se fig. 2A. Då den teleskopiska delen 35 är maximalt utdragen, fungerar därvid utskjutningsanordningen 50 som en stel insats i huvudbalken 18. Då den teleskopiska delen 35 är maximalt indragen, kommer utskjutningsanordningen 50 att befinna sig i sitt översta läge, gvilket visas i fig. 3, varvid slitsen 47 i topplattan 38 mottager hyd- raulsylindrarnas 51, 52 kolvstänger 53, 54.
Lyftmekanismen 30, vilken visas i fig. 1, 2A, 2B och 4, omfatt- ar ett hus 60, som är uppburet vid mitten av huvudbalken 18. Huset 60 uppbär två hydraulcylindrar 61, 62, från vilka kolvstänger 63, 64 sträde er sig uppåt. Kolvstängerna 63, 64 uppbär en bärram 65 i vilken fyra odrivna kedjehjul 66 är lämpligt lagrade. Lyftmekanismen 30 omfattar dessutom fyra lyftkedjor 67, vilka var och en vid ena änden är fäst vid huset 60 och anordnade över respektive kedjehjul 66. De fria ändar- na av var och en av kedjorna 67 hänger ned från sitt respektive kedje- hjul 66 genom vertikalt gående borrningar 68 i huvudbalken 18. Var och en av kedjorna 67 bär ett lämpligt isolatorblock 69 för elektrisk och termisk isolering av kedjornas 67 undre delar från resten av lyftmeka- nismen. Vart och ett av isolatorblocken 69 omfattar flera termiskt och elektrisk isolerande skikt varigenom det värme och den eventuella elektriska laddning som den uttjänta elektrolyscellen, som är förbun- den med krokarna 70 på kedjorna 6?, bär på kommer att hindras från att 76663365 '-3 6 via kedjorna 67 överföras till lyftmekanismen och sålunda även till resten av tandemkrananordningen. De isolerande skikten kan vara utförda av asbest eller annat liknande lämpligt isolationsmaterial. 6 Såsom torde vara helt klart, kommer vid drivning av lyftmeka- nismen 30 genom lämplig reglering av tillförseln av hydraulvätskan -eller gasen till cylindrarna från det hydrauliska reglersystemet som . visas i fig. 5, ramen 65 som uppbäres av kolvstängerna 63, 64 antingen att upplyftas eller nedsänkas, varigenom sålunda de odrivna kedjehjul- en 66 kommer att utföra både en translationsrörelse och rotera. Denna kombinerade translations- och rotationsrörelse resulterar i ett rörelse- förhållande kedjor 67 till ram 65 av 2:1. Såsom visas 1 fig. 1 uppbär de fria ändarna av lyftkedjorna 67 lastfasthållande organ eller krokar 70, vilka är anordnade att hopkopplas med lasten.
Såsom framgår av fig. 2A och 2B, omfattar den portabla lyft- bommens 10 huvudbalk kopplingsaggregat 75, 76, vilka är belägna på mot- -'satta'sidor_om lyftmekanismen 30. Kopplingsaggregaten 75, 76 är monte- rade 1 vertikalt riktade i huvudbalken 18 utförda borrningar 77. Kopp- lingsaggregaten 75, 76 omfattar monteringsstänger 78, vilka är lämpligt fästa i borrningarna 77, och ett block 79, i vilket en pinne 80 är monterad för mottagande av krokarna 16, 17 på portalkranens 13 lyft- vajrar 14, 15. Anordnade mellan stängerna 78 och blocken 79 är belast- ningsmätningsorgan 81, vilka är anordnade att mäta och ange storleken av den last som uppbäres av kranen 13.
Det sätt på vilket belastningsmätningsorganen 81 utnyttjas vid Z drivningen av tandemkrananordningen kommer att beskrivas utförligare nedan. , I fig. 5 visas schematiskt detaljerna av det hydrauliska regler- systemet enligt föreliggande uppfinning. Det hydrauliska systemet om- fattar en reservoir 90, från vilken hydraulvätska kan pumpas medelst pumpar 91, 92 drivna av en elektrisk motor 93. Pumparna 91, 92 och motorn 95 är belägna inuti det inre av huvudbalken, såsom framgår av fig, 2B. Hydrauliska ledningar 94, 95 sträcker sig från var och en av pumparna 91, 92 via lämpliga strypventiler till olika hydrauliska reg- lercylindrar vid föreliggande uppfinning. Sålunda framgår av fig. 5, att ledningarna 94, 95 går till lyftmekanismens 30 cylindrar 61, 62, utskjutningsanordningens 50 cylindrar 51, 52, den teleskopiska delens 35 cylinder 44 och till minst ett lâspinneaggregat 96, vilket påverkas då lyftmekanismen 30 når sitt_maximala vertikala.läge, varigenom last- en kan fästas fast vid den portabla lyftbommens 10 huvudbalk ï8) Det hydrauliska reglersystemet omfattar dessutom lämpliga fyrvägsventiler I fig. 6A, 6B och 60 visas ordningsföljden för arbetsstegen vid anordnande av den portabla lyftbommen 10 pà skenorna ll, 12 medelst portalkranen 13. Vid det första steget transporteras lyftbommen 10 medelst ett lämpligt markgàende fordon, t.ex. någon lämplig trailer, till den aktuella raden av elektrolysceller och placeras den under den förefintliga portalkranen 13. Därefter nedsänkes kranens 13 lyftvajrar 14, 15 och ansluts krokarna 16, 17 till kopplingsaggregatet 75. 76, se fig. 6A. I detta läge befinner sig lyftbommens 10 huvudbalk i sitt in- dragna läge.
Portalkranens 13 (icke visade) lyftmotor aktiveras därefter för upplyftning av lyftbomma1 10 tillsdess hjul 25 är belägna ovanför skenornas ll, 12 plan, såsom visas i fig. 6B. Vid denna punkt rullas portalkranens 13 (icke visade) vagn till vänster,sett såsom i fig. 6B, så att hjulen 25 på den stationära sidan av huvudbalken 18 anbringas direkt ovanför skenan ll. Hydraulvätska insläppes därefter vid hydraul- oylinderns 44 kolvsida för förlängning av huvudbalkens 18 teleskopiska del 35 tills hJulen 25 som uppbäres vid den teleskopiska delens 35 ände är belägna direkt ovanför skenan 12. Vid denna punkt påverkas hyd- raulcylindrarna 51, 52 för nedsänkning av utskjutningsanordningen 50 till det i fig. 2A visade läget, varigenom en stel förbindning med det yttre husets 36 topplatta 38 upprättas. Lyftvajrarna 14, 15 nedsänkes därefter något tills den portabla lyftbommens 10 hjul 25 går till in- grepp med skenorna ll, 12. Detta visas i fig. 6C.
Med lyftbommen 10 och kranen 13 sålunda sammanlåsta, förflyttas de därefter av kranoperatören i tandem genom hallen av elektrolysceller för placering i arbetsläge ovanför en uttjänt elektrolyscell. Vid för- flyttning av lyftbommen 10 och kranen l3 längs skenorna ll, 12, drives enbart medelst portalkranens 13 drivanordning. Lyftbommen 10 omfattar företrädesvis bromsar (icke visade), vilka frikopplas automatiskt, då portalkranens drivanordning tillföras energi.
Då tandemkrananordningen befinner sig i läge ovanför en uttjänt elektrolyscell, nedsänkes lyftkedjorna ö? och kopplas krokarna 70 till

Claims (13)

7603365-3 8 cellen. Vid denna punkt aktiveras portalkranens 13 (icke visade) lyft- motor och studeras belastningsmätningsorganen för bestämmande av när portalkranen 13 uppbär en i förväg bestämd del av lasten,företrädesvis 40 t, vid lyftning av en elektrolyscell på 95 t. Vid denna punkt stopp- as portalkranens 13 lyftmotor och aktiveras lyftbommens 10 lyftmekanism 50 så att den portabla lyftbommen 10 kommer att uppbära resten av last- en. Sedan lasten blivit upplyft maximalt och i läge direkt under huvud- balken 18, påverkas láspinnarna 96 (fig. 5) för fastlasning av elektro- lyscellen säkert mot huvudbalken 18. Den uttjänta elektrolyscellen kan därefter transporteras längs raden av celler till ett läge ovanför en trailer, varefter föregående steg kan genomföras i omvänd ordning och cellen nedsänkas pà trailern, på vilken den kan transporteras till en underhàllsstation. En nyinfodrad reservcell kan därefter transporteras till raden av celler och anbringas på plats medelst tandemkrananordningen genom utförande av ovan uppräknade operationer i omvänd ordning. Den portabla lyftbommen 10 kan därefter nedsänkas och frigöras ifrån portalkranen. och transporteras tillbaka till sin uppställnings- plats. Portalkranen 13 är därefter fri att utföra rutinfunktioner vid raden av celler intill den tidpunkt då det är nödvändigt att åter sammankoppla den med den portabla lyftbommen 10 för lyftning av en annan uttjänt elektrolyscell. Såsom framgår av det ovanstående kan enligt föreliggande upp- finning användas en portabel lyftbom i samverkan med en förefintlig portalkran för möjliggörande av en förbättrad arbetseffektivitet och produktion vid aluminiumreduktionsanläggningar. Den nya tandemkranan- ordningen förenklar avlägsnandet av uttjänta elektrolysceller genom att man icke först behöver riva cellens badindränkta infodring, och ersätta den med en nyinfodrad cell, varigenom således spilltiden för elektrolyscellerna vidaluminiumreduktionsanläggningar dramatiskt minsk- ar med c:a 85 procent jämfört med tidigare kända förfaranden. Ãlientkrav
1. Förfarande för lyftning av en last under användning av ett par kranar i tandem, k ä_n n e t e c k n a t av att man placerar en första kran på ett par luftskenor, placerar en andra kran på :samma par skenor omedelbart intill den första kranen, verksamt för- *binder den första kranens lyftorgan med den andra kranen varefter den andra kranen kommer att vara uppburen både av skenorna och den ! första kranen, förbinder den andra kranens lyftorgan med en last ' och korrelerar gången av den första och andra kranens respektive__~ 7603365-3 9 lyftorgan, varigenom lasten kommer att bli proportionerligt för- delad däremellan.
2. Förfarande enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a t att korreleringssteget innefattar aktivering av den första kranens lyftorgan tills den första kranen uppbär en i förväg bestämd första aV del av lasten, sedan desaktivering av den första kranens lyftorgan och aktivering av den andra kranens lyftorgan för uppbärande av resten av lasten och därigenom lyfta densamma. 3. k ä n n e t e c k n a d av att den innefattar en portalkran (13) på ett par luftskenor (11, 12), en lyftbom (10) som är monterad på
3. Anordning för utförande av förfarandet enligt patentkrav 1, skenorna omedelbart intill kranen, varvid kranen innefattar lyft- organ, som är verksamt förbundna med bommen för pâläggande av en lyftkraft på densamma, och bommen innefattar lyftorgan, som är anordnade att förbindas med en last, samt korreleringsorgan (81) för korre- lering av gången av bommen och bommens respektive lyftorgan, varigenom en last kan fördelas proportionerligt däremellan.
4. A. Anordning enligt patentkrav 3, k ä n n e t e c k n a d av att kranens (13) lyftorgan innefattar en luftvagn med minst en därifrån nedhängande, lastbärorgan (16, 17) uppbärande blocklin- anordning (1H, 15), och att korreleringsorganen innefattar last- mätningsorgan (81), som är verksamt förbundna med lastbärorganen för angivande av när kranen uppbär en i förväg bestämd första del av lasten.
5. att bommen (10) innefattar en horisontell huvudhalk (18), varvid bommens lyftorgan innefattar hydrauliska domkraftorgan (61, 63 och 62, 6A) som uppbärs av huvudbalken och organ för aktivering av domkraftorganen för lyftning av lasten när lastmätningsorganen (81) anger att kranen (13) uppbär den första delen av lasten.
6. Anordning enligt patentkr': 5, k ä n n e t e c k n a d av att bommen (10) innefattar två k~pplingsorgan (75, 76) som är mon- terade på huvudbalken (18) på motsatta sidor om domkraftorganen (61, 63 och 62, 64), varvid luftvagnen har tvâ därifrån nedhängande block-linanordningar (1U och 15), och att var och en av block-linan- ordningarna uppbär en krok (16 resp. 17), som är anordnad att bringas till ingrepp med vart och ett av de två kopplingsorganen (75, 76).
7. Anordning enligt patentkrav 3, k ä n n e t e c k n a d av att anordningen dessutom innefattar drivorgan för förflyttning av kranen (13) och bommen (10) var för sig längs skenorna (11, 12), och synkroniseringsorgan för synkronisering av drivorganen så att_m Anordning enligt patentkrav H, k ä n n e t e c k n a d av 7603365-3 10 kranen och bommen förblir belägna omedelbart intill varandra då de förflyttas längs skenorna.
8. Anordning enligt patentkrav 7, k ä n n e t e c k n a d av att drivorganen innefattar drivhjul dels för kranen (13) och dels för bommen (10), drivmotororgan som är verksamt förbundna med vart och ett av drivhjulen, och låsorgan för fastlåsning av kranen och bommen vid varandra så att de kommer att röra sig som en enhet längs skenorna (11, 12).
9. Anordning enligt patentkrav 8, k ä n n e t e c k n a d av att den dessutom innefattar orgæ1 för bortkoppling av bommens (10) drivmotororgan då dess drivhjul roterar med en i förväg bestämd vinkelhastighet, varvid bommen därefter drives av kranen (13) via låsorganen.
10. Anordning enligt patentkrav 8, k ä n n e t e c k n a d av att den dessutom innefattar normalt inkopplade bromsorgan för bom- men (10), varvid bromsorganen är verksamt förbundna med kranens (13) motororgan, och organ för frânkoppling av bromsorganen efter aktivering av kranens motororgan.
11. Anordning enligt patentkrav 3, k ä n n e t e c k n a d av att bommen (10) innefattar en horisontell huvudbalk (18), vinkel- rätt däremot gående sekundära balkar (19, 20) vid varje ände av huvudbalken, ändbalkar (21-2U) vid varje ände av varje sekundärbalk, varvid ändbalkarna är anordnade att sträcka sig över var och en av de parallella skenorna (11, 12), samt hjul (25) som uppbäres av änd- balkarna för att rullande uppbära bommen på skenorna.
12. Anordning enligt patentkrav 3, k ä n n e t e c k n a d av att kranen (13) innefattar en ram belägen ovanför lyftbommen (10) och en förarhytt (26), som hänger ned från ramen, och att en av bom- mens sekundärbalkar (19) är belägen på ett sådant tillräckligt av? -- stånd från den närmaste skenan (Il) att ett anbríngande av hytten däremellan möjliggöres.
13. Anordning enligt patentkrav 3, k ä n n e t e c k n a d av att bommen (10) innefattar en horisontell huvudbalk (18), som är anordnad vinkelrätt mot de parallella skenorna (11, 12), varvid huvudbalken innefattar en teleskopisk del (35), och en hydraulme- kanism (H4, H5) för indragning av den teleskopiska delen, varigenom längden av huvudbalken kan göras mindre än avståndet mellan skenorna (11, 12). ANFÖRDA PUBLIKATIONER:
SE7603365A 1975-03-18 1976-03-17 Forfarande for lyftning av en last under anvendning av ett par kranar i tandem samt anordning herfor SE405347B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US05/559,484 US3973679A (en) 1975-03-18 1975-03-18 Bridge crane with load cells for correlating the lift operation

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7603365L SE7603365L (sv) 1976-09-19
SE405347B true SE405347B (sv) 1978-12-04

Family

ID=24233767

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7603365A SE405347B (sv) 1975-03-18 1976-03-17 Forfarande for lyftning av en last under anvendning av ett par kranar i tandem samt anordning herfor
SE7809059A SE425155B (sv) 1975-03-18 1978-08-28 Forfarande for anordnande av en portabel lyftbom ovanfor en last samt portabel lyftbom for genomforande av forfarandet

Family Applications After (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7809059A SE425155B (sv) 1975-03-18 1978-08-28 Forfarande for anordnande av en portabel lyftbom ovanfor en last samt portabel lyftbom for genomforande av forfarandet

Country Status (9)

Country Link
US (1) US3973679A (sv)
JP (1) JPS5918317B2 (sv)
BR (1) BR7601649A (sv)
CA (1) CA1032115A (sv)
DE (1) DE2611468C2 (sv)
FR (1) FR2304561A1 (sv)
GB (2) GB1536348A (sv)
NO (1) NO150356C (sv)
SE (2) SE405347B (sv)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1354280A (en) * 1970-12-31 1974-06-05 Taylor Woodrow Const Ltd Vessels
JPS55164206A (en) 1979-06-11 1980-12-20 Mitsui Petrochem Ind Ltd Preparation of wax
US4597497A (en) * 1981-12-16 1986-07-01 Koehring Morgan Hoist with redundant safety features
US4584166A (en) * 1983-03-29 1986-04-22 Combustion Engineering, Inc. Tooling system for remote load positioning
US4706825A (en) * 1985-05-22 1987-11-17 Harsco Corporation Portable folding bridge crane
US4653653A (en) * 1985-08-27 1987-03-31 The Alliance Machine Company Hoisting systems
US4730743A (en) * 1986-12-15 1988-03-15 Dynamic Hydraulic Systems, Inc. Hydraulically operated bridge crane
ATE105821T1 (de) * 1990-02-10 1994-06-15 Bartholomy & Co Verfahren zum chaotischen zwischenlagern von wickelkörpern sowie ein- und auslagerungsvorrichtung hierfür.
US5264067A (en) * 1992-04-23 1993-11-23 Geber Garment Technology, Inc. Adjustable length carriage compatible for use with differing spreading table widths and types
CN1082028C (zh) * 1998-06-24 2002-04-03 吕传水 起重机主梁矫形方法
US7814937B2 (en) * 2005-10-26 2010-10-19 University Of Southern California Deployable contour crafting
US11414306B2 (en) 2005-11-16 2022-08-16 Mhe Technologies, Inc. Trolley installer
CN102849627A (zh) * 2011-06-29 2013-01-02 沈阳铝镁设计研究院有限公司 电解槽集中大修转运系统阴极搬运天车
US8820717B2 (en) * 2012-10-26 2014-09-02 Tin Inc. System and method for placing a tarpaulin over a load
CN104495663B (zh) * 2014-12-18 2017-08-08 上海人造板机器厂有限公司 一种适用于人造板生产线中的上垫板机用提升装置

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DD39517A (sv) *
US3104016A (en) * 1957-12-16 1963-09-17 Alliance Machine Co Coil handling crane
US3768668A (en) * 1971-12-17 1973-10-30 Combustion Eng Fuel bundle and control element assembly handling mechanism

Also Published As

Publication number Publication date
DE2611468A1 (de) 1976-10-07
US3973679A (en) 1976-08-10
CA1032115A (en) 1978-05-30
NO150356B (no) 1984-06-25
FR2304561B1 (sv) 1980-02-29
GB1536348A (en) 1978-12-20
SE7809059L (sv) 1978-08-29
JPS51116558A (en) 1976-10-14
GB1536347A (en) 1978-12-20
JPS5918317B2 (ja) 1984-04-26
BR7601649A (pt) 1976-09-14
FR2304561A1 (fr) 1976-10-15
NO760934L (sv) 1976-09-21
DE2611468C2 (de) 1982-12-23
SE7603365L (sv) 1976-09-19
NO150356C (no) 1984-10-03
SE425155B (sv) 1982-09-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE405347B (sv) Forfarande for lyftning av en last under anvendning av ett par kranar i tandem samt anordning herfor
CN109653105B (zh) 箱梁桥悬臂施工挂篮主桁系统及其使用方法
CN106044552B (zh) 一种多支腿轮胎式铺轨起重机及施工方法
CN1311134C (zh) 下导梁式架桥机及其架梁方法
CN115596463A (zh) 一种已运营隧道病害修复用拱架安装装置
CN103950453B (zh) 矿道行进列车
CN107663859B (zh) 打桩机
CN108166392A (zh) 一种桥面板吊装设备及方法
CN208327184U (zh) 一种水利工程施工用拦污栅起吊安装装置
US4053059A (en) Portable overhead crane and method of installing it
CN108099927B (zh) 超长钢轨运输装置的卸载方法
CN106930227B (zh) 一种库区模型的流水线制作方法
CN115676648A (zh) 一种井下多功能检修车
CN206970027U (zh) 主机机架起升装置
CN215886909U (zh) 干熄焦焦罐检修工装车
CN102959133B (zh) 在将生产铝的电解池联线时用于移出短路楔块的装置
CN215516409U (zh) 一种地铁用钢管柱吊装用平台装置
CN102959132B (zh) 用于接通生产铝的电解池的短路楔块的提取装置
CN213201428U (zh) 一种铜管加工生产用上料装置
CN109898375B (zh) 液压换轨机
CN209210167U (zh) 一种机械化回收扁、圆尾绳的装置
CN208453121U (zh) 一种钢筋网片运输台车
CN218434801U (zh) 一种用于履带式高空作业平台的臂架拼接工装
CA1041951A (en) Method of and apparatus for handling spent pot shells
CN220300202U (zh) 一种吊车吨位提升用房梁加固机构

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7603365-3

Effective date: 19880126

Format of ref document f/p: F