SE425155B - Forfarande for anordnande av en portabel lyftbom ovanfor en last samt portabel lyftbom for genomforande av forfarandet - Google Patents

Forfarande for anordnande av en portabel lyftbom ovanfor en last samt portabel lyftbom for genomforande av forfarandet

Info

Publication number
SE425155B
SE425155B SE7809059A SE7809059A SE425155B SE 425155 B SE425155 B SE 425155B SE 7809059 A SE7809059 A SE 7809059A SE 7809059 A SE7809059 A SE 7809059A SE 425155 B SE425155 B SE 425155B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
boom
rails
lifting
crane
main beam
Prior art date
Application number
SE7809059A
Other languages
English (en)
Other versions
SE7809059L (sv
Inventor
W M Hass
H E Niehaus
J L Pack
Original Assignee
Nat Southwire Aluminium Compan
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nat Southwire Aluminium Compan filed Critical Nat Southwire Aluminium Compan
Publication of SE7809059L publication Critical patent/SE7809059L/sv
Publication of SE425155B publication Critical patent/SE425155B/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66CCRANES; LOAD-ENGAGING ELEMENTS OR DEVICES FOR CRANES, CAPSTANS, WINCHES, OR TACKLES
    • B66C17/00Overhead travelling cranes comprising one or more substantially horizontal girders the ends of which are directly supported by wheels or rollers running on tracks carried by spaced supports
    • B66C17/06Overhead travelling cranes comprising one or more substantially horizontal girders the ends of which are directly supported by wheels or rollers running on tracks carried by spaced supports specially adapted for particular purposes, e.g. in foundries, forges; combined with auxiliary apparatus serving particular purposes

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Carriers, Traveling Bodies, And Overhead Traveling Cranes (AREA)
  • Load-Engaging Elements For Cranes (AREA)
  • Orthopedics, Nursing, And Contraception (AREA)
  • Bridges Or Land Bridges (AREA)
  • Prostheses (AREA)
  • Control And Safety Of Cranes (AREA)
  • Electrolytic Production Of Metals (AREA)

Description

'7_8Ü9059=~4 2 _ Varje sådan rad av celler är innesluten i ett rum eller en hall med en längd av nâgra hundra meter. Varje rad är vidare för- sedd med en kran av portal- eller traverstyp för betjäníng av de olika cellerna i raden.
Under processförloppet absorberar celltrågets som katod fung- erande infodring en del badmaterial, varigenom dess innerdiameter minskar, celltrâgets form förvrängs och dess vikt nästan dubblas.
Infodringen förslits normalt gradvis och har en livslängd av 1-5 år (1200 dagar í medeltal). När celltrâget blivit förslitet måste den gamla kolinfodringen avlägnas och celltrâget på nytt infodras med nytt material. På grund av ovannämnda viktökning, kommer emeller- tid celltråget att vara alltför tungt för att kunna lyftas med den förefintliga portal- eller traverskranen. Följaktligen har cell- trågen hitintills måst nyinfodras på stället, och stationen ifråga vara ur drift den tid som erfordras för rivning och avlägsnande av den gamla infodringen, avlägsnande av celltrâget från raden ifråga och ersättande av detsamma med ett reservtråg, samt nyinfodring av det nya tråget på stället. Under denna tid kommer naturligtvis, eftersom stationen ifråga är ur drift, anläggningens kapacitet att minska motsvarande. Vid en anläggning omfattande flera hundra cel- ler, är vanligtvis minst två eller tre celler ur drift vid varje tidpunkt. Att cellen därvid är kvar i raden innebär dessutom all- tid vissa risker för personalen. _ Om portal- eller traverskranen hade kapacitet att lyfta ett uttjänt celltråg innan den badabsorberande infodringen avlägsnats från detsamma, skulle givetvis denna spilltid och risk kunna mins- kas avsevärt. Eftersom emellertid stora aluminiumreduktionsanlägg- ningar omfattar ett flertal cellrader och hallar, vilka var och en betjänas av en separat portalkran, skulle det krävas avsevärda kapitalinvesteringar för att förbättra var och en av dessa kranar till sådan nivå att de skulle få kapaciteten för att lyfta uttjänta celltråg vägande ca 95 t. Dessutom skulle en sådan förbättrad krans kapacitet kunna utnyttjas endast en bråkdel av tiden, och det normala dagliga arbetet, t.ex. transportering av tappskänkar och annan utrustning, skulle icke endast bli ookonumiskt utan även be- svärligt att utföra med en kran med en mycket större kapacitet än som erfordras. _ Med hänsyn till det föregående, är det sålunda helt klart att det finns ett behov inom detta område av tekniken av ett kransys- 7809059-4 3 tem, särskilt användbart vid aluminiumreduktionsanläggningar, som har kapacitet för att lyfta tunga, uttjänta elektrolysceller inkrus- terade med badindränkta kolinfodringar, utan att det är nödvändigt att var och en av de redan förefintliga portalkranarna förbättras till den punkt vid vilken de normala arbetsoperationerna måste ut- föras med en kran med mycket större kapacitet än som normalt er- fordras.
Ett primärt syfte med föreliggande uppfinning är därför att förbättra arbetseffektiviteten och produktionen för aluminiumreduk- tionsanläggningar.
Närmare bestämt är ett syfte med uppfinningen att minska spilltiden vid cellstationerna under avlägsnande och utbyte av de uttjänta celltrâgen.
Ett annat syfte med uppfinningen är att åstadkomma ett kran- system för utbyte av uttjänta cellträg som icke kräver att den bad- indränkta kolinfodringen först rives och avlägsnas från desamma.
Dessa och andra syften med uppfinningen uppnås, såsom kommer att framgå av det följande, enligt uppfinningen genom åstadkommande av en portabel lyftbom, som kan transporteras på ett särskilt mark- gående fordon till varje rad av celler eller hall i en aluminium- reduktionsanläggning. Lyftbommen är anordnad att upplyfbas av den för cellraden förefintliga portalkranen och att användas i samver- kan därmed för att lyfta förslitna celltråg inkrusterade med en badgenomdränkt kolinfodring. Portalkranens och lyftbommens kombi- nerade lyftkapacitet är tillräcklig för att lyfta och transportera de uttjänta cellträgen utan att man först nödvändigtvis måste av- lägsna den gamla infodringen från desamma.
Med hänsyn till det föregående, torde det vara klart att det även finns behov inom detta omrâde av tekniken av en lyftbom, som kan arbeta i ovannämnda system för utförande av de beskrivna funk- tionerna.
Det är sålunda dessutom ett syfte med föreliggande uppfinning att åstadkomma en ny portabel lyftbom som är anordnad att bli trans- porterad till en arbetsplats och upplyft av en förefintlig portal- kran till ett arbetsläge överbryggande två parallella skenor och som utmärker sig av att den innefattar en sig horisontellt sträckan- de huvudbalk med organ vid sina ändar för uppbärande av hjul för rullande uppbärande av lyftbommen på skenorna, varvid huvudbalken innefattar en teleskopisk del, och organ för indragning av den tele- 'uppbär ett odrivet kedjehjul. 7809059-4 4 skopiska delen för minskning av huvudbalkens längd till en dimen- sion mindre än avståndet mellan de parallella skenorna, varigenom den portabla lyftbommen kan upphöjas och nedsänkas mellan skenorna medan den är belägen vinkelrätt däremot.
Ett ytterligare syfte med uppfinningen är att åstadkomma en portabel lyftbom som beskrivits ovan och som utmärker sig av en hydraulmekanism som är anordnad att förlänga huvudbalkens telesko- piska del från dess indragna läge för att öka dess längd till en dimension ekvivalent med avståndet mellan de parallella skenorna, varigenom hjulen kan anordnas på desamma.
Den nya portabla lyftbommen konstruerad enligt föreliggande uppfinning innefattar ovannämnda hydraulmekanism monterad i det inre av den teleskopiska delen och sträckande sig i dess längdrikt- ning, varvid den teleskopiska delen innefattar inre och yttre rela- tivt rörliga koncentrískar hus, och utmärker sig vidare av att hyd- raulmekanismen innefattar en cylinder som är monterad inuti det inre huset och har en arbetsarm stelt förbunden med det yttre hu- set, varigenom påverkan av hydraulmekanismen bringar armen att för- flytta det yttre huset i förhållande till det inre huset, därigenom âstadkommande antingen indragning eller förlängning av den telesko- piska delen.
Den portabla lyftbommen innefattar en hydraulisk lyftmeka- nism, som uppbärs av huvudbalken och innefattar minst en vertikalt anordnad kolv-cylinderenhet. En arbetsstäng utgår från kolven och Minst ett odrivet kedjehjul är ro- terbart monterat i bärramen och en lyft kedja är förd över minst ett kedjehjul. och den andra änden uppbär en lastkrok anordnad att förbindas med Ena änden av kedjan är förbunden med huvudbalken det uttjänta celltrâget. En källa för hydraulvätska är anordnad att selektivt tillföras till hydraullyftanordningen, varigenom höj- ning och sänkning av arbetsstången kommer att förorsaka translation och rotation av det odrivna kedjehjulet och motsvarande rörelse av kedjan för förflyttning av celltrâget eller annan last i motsvaran- de riktning. , Ännu ett syfte med föreliggande uppfinning är att åstadkomma ett förfarande för verksam placering av den ovan beskrivna förläng- bara portabla lyftbommen ovanför en last för arbete i tandem i sam- verkan med en förefintlig portalkran, vilket förfarande utmärker sig av att man anordnar lyftbommen under en på parallella luftskenor 7809059-4 . 5 uppburen portalkran med lyftbommen inriktad vinkelrätt mot skenorna och sträckande sig i sin längdriktning ett avstånd mindre än av- ståndet mellan skenorna, lyfter lyftbommen med portalkranen till ett läge ovanför skenorna, förlänger lyftbommen i dess längdrikt- ning för anbringande av dess änddelar ovanför skenorna, nedsänker lyftbommen på skenorna så att den uppbärs både av skenorna och por- talkranen, och förflyttar både kranen och lyftbommen som en enhet längs skenorna till ett läge ovanför lasten.
Uppfinningen beskrives närmare nedan under hänvisning till bifogade ritning, på vilken fig. 1 visar en perspektivvy av den portabla lyftbommen enligt föreliggande uppfinning upphängd över en förefintlig portalkrans parallella skenor, vilken kran visas punktstreckad ovanför lyftbommen med sina lyftvajrar förbundna med bommens huvudbalk, fig. 2A och 2B visar tillsammans ett tvärsnitt längs linjen 2-2 i fig. 1, dvs. lyftbommens högra respektive vänstra sida, huvudbalkens utdragbara del och dess hydrauliska påverknings- mekanism, fig. 3 visar en förstorad sprängperspektivvy av den ut- dragbara delen av lyftbommens huvudbalk, varvid lämpliga delar av- lägsnats för att tydligare visa utskjutningsanordningen eller tryck- kilen-och dess tillhörande hydraullyftmekanism såväl som hydraul- mekanismen för förlängning och sammandragning av den utdragbara delen, fig. M visar en förstorad sidovy av lyftbalkens hydraullyft- mekanism, varvid lämpliga delar avlägsnats för att tydligare visa hydraulcylindrarna och kolvarna, samt de odrívna kedjehjulens bär- ram som är monterad på kolvstängerna, vilken ram visas punktstreckad i sitt övre läge, fig. 5 visar en schematísk vy av lyftbalkens hyd- raulsystem, och fíg. 6A, 6B och 60 visar schematiska vyer av tan- demkransystemet, varvid fig. 6A visar hur den bärbara lyftbalken lyfts till ett läge ovanför portalkranens kranskenor, fig. 6B hur lyftbalkens huvudbalk förlängs så att dess hjul blir belägna omedel- bart ovanför respektive kranskena och fig. 60 hur lyftbommen sätts ned på kranskenorna.
Såsom framgår av ritningen, särskilt fig. 1, innefattar an- ordningen enligt föreliggande uppfinning en portabel lyftbom 10.
Bommen 10 visas belägen på parallella skenor 11, 12 för en förefint- lig portalkran 13, som visas punktstreckad på plats omedelbart in- till bommen 10. Kranen 13 omfattar en (icke visad) ovanför densamma belägen vagn; från vilken lyftvajrar 14, 15 hänger ned. Dessa vajrar omfattar lastbärorgan eller krokar 16, 17, vilka är anordnade att kopplas till den portabla lyftbommen 10. vsoáose-4 6 . Lyftbommen 10 omfattar en sig horisontellt sträckande huvud- balk 18, sig vinkelrätt mot densamma sträckande sekundärbalkar 19, 20 vid varje ände av huvudbalken 18, ändbalkar 21, 22 och 23, 2H, vilka utgår från var och en av sekundärbalkarna 19 respektive 20, samt drivhjul 25, vilka är monterade i var och en av ändbalkarna 21, 23 i rullingrepp med skenorna 11, 12. Sekundärbalken 19 är be- lägen innanför skenan 11 på ett avstånd från densamma som är till- räckligt för att kranens 13 förarhytt 26 skall rymmas mellan desam- ma. Lyftbalken 18 omfattar dessutom en lyftmekanism 30 och en tele- skopisk del 35, vilka kommer att beskrivas närmare nedan.
Såsom framgår bättre av fig. 2A och 3, omfattar huvudbalkens 18 teleskopiska del 35 ett yttre hus 36 som är förflyttbart relativt ett inre hus 37. Det yttre huset 36 omfattar topp- och bottenplat- tor 38, 39 samt en ändplatta U0. Det inre huset 37 omfattar topp- och bottenplattor H1, H2 samt en ändplatta H3. En hydraulcylinder UH är lämpligt monterad i det inre huset 37, och omfattar en kolv- stång Ä5 som sträcker sig genom ändväggen Ä3 och är lämpligt fäst vid det yttre husets 36 ändvägg H0. Den övre plattan 38 omfattar, såsom framgår bäst av fig. 3, en längsgående slits och en något lu- tande änddel 48. Med hänsyn till det föregående, torde det vara helt klart, att påverkan av hydraulcylindern 44, medelst hydraul- vätska eller gas som tillföres via det i fig. 5 visade hydraulsyste- met, kommer att förorsaka antingen en utdragning eller indragning av det yttre huset 36 i förhållande till det inre huset 37. 2 Den teleskopiska delen 36 omfattar dessutom en utskjutnings- anordning 50, vilken kan höjas ovanför eller sänkas till i nivå med det yttre husets 36 topplatta 38 medelst hydraulcylindrar 51, 52 och deras respektive kolvstänger 53, 5Ä. Utskjutningsanordningen omfat- tar en lutande ändplatta 55, vilken är anordnad att gå till ingrepp med ändplattan 48, då utskjutningsanordningen 50 nedsänkes till i nivå med topplattan 38, se fig. 2A. Då den teleskopiska delen 35 är maximalt utdragen, fungerar därvid utskjutníngsanordningen 50 som en stel insats i huvudbalken 18. Då den teleskopiska delen 35 är maximalt indragen, kommer utskjutningsanordningen 50 att befinna sig i sitt översta läge, vilket visas i fig. 3,wæWád.slitsen H7 i topplattan 38 mottager hydraulcylindrarnas 51, 52 kolvstänger 53,.54- Lyftmekanismen 30, vilken visas i fig. 1, 2A, 2B och 4, omfattar ett hus 60, som är uppburet vid mitten av huvudbalken 18.
Huset 60 uppbär tvâ hydraulcylindrar 61, 62, från vilka kolvstänger 7so§os9-4 7 65, 63 sträcker sig uppåt. Kolvstängerna 65, 6ü uppbär en bärram 65 i vilken fyra odrivna kedjehjul 66 är lämpligt lagrade. Lyftme- kanismen 30 omfattar dessutom fyra lyftkedjor 67, vilka var och en vid ena änden är fäst vid huset 60 och anordnade över respektive kedjehjul 66. De fria ändarna av var och en av kedjorna 67 hänger ned från sitt respektive kedjehjul 66 genom vertikalt gående borr- ningar 68 i huvudbalken 18. Var och en av kedjorna 67 här ett lämpligt isolatorblock 69 för elektrisk och termisk isolering av kedjornas 67 undre delar från resten av lyftmekanismen. Vart och ett av isolatorblocken 69 omfattar flera termiskt och elektriskt isolerande skikt, varigenom det värme och den eventuella elektriska laddning som den uttjänta elektrolyscellen, som är förbunden med krokarna 70 på kedjorna 67, här på kommer att hindras från att via kedjorna 67 överföras till lyftmekanismen och sålunda även till resten av tandemkrananordningen. De isolerande fldkten kan vara ut- förda av asbest eller annat liknande lämpligt isolationsmaterial. _' Såsom torde vara helt klart, kommer vid drivning av lyftmeka- nismen 50 genom lämplig reglering av tillförseln av hydraulvätskan eller gasen till cylindrarna från det hydrauliska reglersystemet som visas i fig. 5, ramen 65 som uppbäres av kolvstängerna 63, 6U antingen att upplyftas eller nedsänkas, varigenom sålunda de odriv- na kedjehjulen 66 kommer att utföra både en translationsrörelse och rotera. Denna kombinerade translations- och rotationsrörelse re- sulterar i ett rörelseförhâllande kedjor 67 till ram 65 av 2:1.
Såsom visas i Pig. 1 uppbär de fria ändarna av lyftkedjorna 67 lastfasthållande organ eller krokar 70, vilka är anordnade att hop- kopplas med lasten.
Såsom framgår av fig. 2A och 2B, omfattar den portabla lyft- bommens 10 huvudbalk kopplingsaggregat 75, 76, vilka är belägna på motsatta sidor om lyftmekanismen 50. Kopplingsaggregaten 75, 76 är monterade i vertikalt riktade, i huvudbalken 18 utförda borrning- ar 77. Kopplingsaggregaten 75, 76 omfattar monteringsstänger 78, vilka är lämpligt fästa i borrningarna 77, och ett block 79, i vil- ket en pinne 8O är monterad för mottagande av krokarna 16, 17 på portalkrancns 13 lyftvajrar ih, 15. Anordnade mellan stängerna 78 och blocken 79 är belastningsmätningsorgan 81, vilka är anordnade att mäta och ange storleken av den last som uppbäres av kranen 13.
Det sätt på vilket belastningsmätningsorganen 81 utnyttjas vid drivningen av tandemkrananordningen kommer att beskrivas ut- förligare nedan. 7s09os9-4 8 I fíg. 5 visas schematiskt detaljerna av det hydrauliska regler- @systemet enligt föreliggande uppfinning. Det hydrauliska systemet omfattar en reservoir 90, från vilken hydraulvätska kan pumpas me- delst pumpar 91, 92 drivna av en elektrisk motor 93. Pumparna 91, 92 och motorn 93 är belägna inuti det inre av huvudbalken, såsom framgår av fig. 2B. Hydrauliska ledningar 94, 95 sträcker sig från var och en av pumparna 91, 92 via lämpliga strypventiler till olika hydrauliska reglercylindrar vid föreliggande uppfinning.
Sålunda framgår av fig. 5 att ledningarna 94, 95 går till lyftmeka- nismens 30 cylindrar 61, 62,utskjutningsanordningens 50 cylindrar 51, 52, den teleskopiska delens 35 cylinder 44 och till minst ett låspinneaggregat 96, vilket påverkas då lyftmekanismen 30 når I sitt maximala vertikala läge, varigenom lasten kan fästas fast vid den portabla lyftbommens 10 huvudbalk 18. Det hydrauliska regler- systemet omfattar dessutom lämpliga fyrvägsventiler 97, 98, 99 och 100, vilka är förbundna med var och en av hydrauloylindrarna för reglering av deras arbete. Därutöver är lämpliga strypventiler anordnade i kommunikation med kolvsidan av varje cylinder för åstad- kommande av ett absolut stopp idet fall en av hydraulledningarna krånglar.
I fig. 6A, 6B och 6C visas ordningsföljden för arbetsstegen vid anordnande av den portabla lyftbommen 10 på skenorna 11, 12 me- delst portalkranen 13. Vid det första steget transporteras lyft- bommen 10 medelst ett lämpligt markgâende fordon, t.ex. någon lämp- lig trailer, till den aktuella raden av elektrolysceller och pla- ceras den under den förefintliga portalkranen 13. Därefter nedsän- kes kranens 13 lyftvajrar 14, 15 och ansluts krokarna 16, 17 till kopplingsaggregatet 75, 76, se fig. 6A.. I detta läge befinner sig lyftbommens 10 huvudbalk i sitt indragna läge.
Portalkranens 13 (icke visade) lyftmotor aktiveras därefter för upplyftníng av lyftbommen 10 tills dess hjul 25 är belägna ovan- för skenornas 11, 12 plan, såsom visas i fig. 6B. Vid denna punkt rullas portalkranens 13 (icke visade) vagn till vänster, sett såsom i fig. 6B, så att hjulen 25 på den stationära sidan av huvudbalken 18 anbringas direkt ovanför skenan 11. Hydraulvätska insläppes därefter vid hydraulcylinderns 44 kolvsida för förlängning av huvud- bnlkens 18 telvskopiska del 35 tills hjulen 25 som uppbäres vid den teleskopiska delens 35 ände är belägna direkt ovanför skenan 12.
Vid denna punkt påverkas hydraulcylindrarna 51, 52 för nedsänkning 7809059-4 9 av utskjutningsanordningen 50 till det i fíg. 2A visade läget, vari- genom en stel förbindning med det yttre husets 36 topplatta 38 upp- rättas. Lyftvajrarna lä, 15 nedsänkes därefter något tills den por- tabla lyftbommens 10 hjul 25 går till ingrepp med skenorna 11, 12.
Detta visas i fig. 60.
Med lyftbommen 10 och kranen 13 sålunda sammanlåsta, förflyt- tas de därefter av kranoperatören i tandem genom hallen av elektrolys- celler för placering i arbetsläge ovanför en uttjänt elektrolyscell.
Vid förflyttning av lyftbommen 10 och kranen 13 längs skenorna 11, 12, drives var och ettav drivhjulen oberoende av varandra. Systemet är emellertid företrädesvis så utformat att drivhjulen 25 bortkopp- las medelst hastighetsberoarëe strömställare då lyftbommen 10 rör sig med en hastighet av ca 10 m/min. Ovanför denna hastighet, kan tandemanordningen drivas enbart medelst portalkranens 13 drivanord~ ning. Lyftbommen 10 omfattar företrädesvis bromsar (icke visade), vilka frikopplas automatiskt, då portalkranens drivanordning till- föres energi. _ Då tandemkrananordningen befinner sig i läge ovanför en ut- tjänt elektrolyscell, nedsänkes lyftkedjorna 67 och kopplas krokar- na 70 till celllen. Vid denna punkt aktiveras portalkranens 13 (icke visade) lyftmotor och studeras belastningsmätningsorganen för bestämmande av när portalkranen 13 uppbär en i förväg bestämd del av lasten, företrädesvis H0 t, vid lyftning av en elektrolyscell på 95 t. Vid denna punkt stoppas portalkranens 13 lyftmotor och akti- veras lyftbommens 10 lyftmekanism 30, så att den portabla lyftbom- men 10 kommer att uppbära resten av lasten. Sedan lasten blivit upplyft maximalt och i läge direkt under huvudbalken 18, pâverkas lâspinnarna 96 (fig. 5) för fastlåsning av elektrolyscellen säkert mot huvudbalken 18. Den uttjänta elektrolyscellen kan därefter transporteras längs raden av celler till ett läge ovanför en trailer, varefter föregående steg kan genomföras i omvänd ordning och cellen nedsänkas på trailern, på vilken den kan transporteras till en un- derhâllsstation.
En nyinfodrad reservcell kan därefter transporteras till ra- den av celler och anbringas på plats medelst tandemkrananordningen genom utförande av ovan uppräknade operationer i omvänd ordning.
Den portabla lyftbommen 10 kan därefter nedsänkas och frigö- ras frân portalkranen, och transporteras tillbaka till sin uppställ- ningsplats. Portalkranen 13 är därefter fri att utföra rutinfunk-

Claims (7)

1. 7so9o59-4 10 tioner vid raden av celler intill den tidpunkt då det är nödvändigt att åter sammankoppla den med den portabla lyftbommen 10 för lyft- ning av en annan uttjänt elektrolyscell. I ' Såsom framgår av det ovanstående kan enligt föreliggande upp- finning användas en portabel lyftbom i samverkan med en förefintlig portalkran för möjliggörande av en förbättrad arbetseffektivitet och produktion vid aluminiumreduktionsanläggningar. Den nya tandem- krananordningen förenklar avlägsnandet av uttjänta elektrolysceller genom att man icke först behöver riva cellens badindränkta infod- ring, och ersätta den med en nyinfodrad cell, varigenom således spilltiden för elektrolyscellerna vid aluminiumreduktionsanläggning- ar dramatiskt minskar med ca 85% jämfört med tidigare kända förfa- randen. P a t e n t k r a v l.. Förfarande för verksamt anordnande av en i sin längdrikt- ning förlängbar portabel lyftbom ovanför en last, k ä n n e t e c k- n a t a v att man anordnar lyftbommen under en på parallella luft- skenor uppburen portalkran vinkelrätt mot skenorna och med en ut- sträckning i sin längdriktning som är mindre än avståndet mellan skenorna, lyfter bommen medelst kranen till ett läge ovanför skenor- na, förlänger bommen i dess längdriktning för anbringande av dess änddelar ovanför skenorna, nedsänker bommen på skenorna så att den uppbärs både av skenorna och portalkranen,*och förflyttar både kran- en och bommen som en enhet längs skenorna till ett läge ovanför last- en.
2. Förfarande enligt patentkrav l, k ä n n e t e c k n a t a v att förlängningen innefattar förflyttning av bommen mot en av skenorna och uppbärande av ena änden därav på skenan, och därefter teleskopisk utskjutning av den andra änden av bommen tills den når ett läge ovanför den andra skenan.
3. Portabel lyftbom anordnad att bli transporterad till en arbetsplats och upplyft av en förefintlig portalkran till ett arbets- läge överbryggande två parallella skenor, k ä n n e t e c k n a d atv -att den innefattar en horisontell huvudbalk (18) med organ vid sina ändar för uppbärande av hjul (24) för rullande uppbärande av bommen (10) på skenorna (ll, 12), varvid huvudbalken innefattar en mleskopisk dcl (35) och organ (44, H5) för indragning av den'tele- skopisxa delen (35) för minskning ev nuvudbeikens (18) längd till en längd som är mindre än avståndet mellan de parallella skenorna (ll, .x 7809059-4 11 12), varigenom bommen kan upphöjas och nedsänkas mellan skenorna (ll, 12) medan den är belägen vinkelrätt däremot.
4. Lyftbom enligt patentkrav 3, k ä n n e t e c k n a d a v att den dessutom innefattar organ (44, 45) för förlängning av den teleskopiska delen (35) från dess indragna läge för att öka huvud- balkens (18) längd till en längd ekvivalent med avståndet mellan de parallella skenorna (ll, 12), varigendm hjulen (25) kan anord- nas därpå.
5. : " Lyftbom enligt patentkriv 4, k ä n n e t e c k n a d a v att huvudbalken (18) dessutom innefattar ett utskjutningsblock (50) anordnat att insättas i balker för upprättande-av en fast förbindning då den teleskopiska delen (35) är helt utdragen.
6. Lyftbom enligt patentkrav 5, k ä n n e t e c k n a d a v att utskjutningsblocket (50) är uppburet på hydrauliska organ (51, 53 och 52, 54) för upplyftning och nedsänkning av detsamma, varvid dessa hydrauliska organ är monterade i det inre av huvudbalken (18).
7. Lyftbom enligt patentkrav 4, k ä n n e t e c k n a d a v att organen för indragning och organen för förlängning innefattar hydrauliska organ (44, 45) som är monterade i det inre av den tele- skopiska delen (35) innefattar inre och yttre relativt förflyttbara koncentriska hus (37 resp. 36), att de hydrauliska organen (44, 45) innefattar en hydreuieyi-inder (44) monter-ed inuti det inre huset (57) och har en kolvstång (45) stelt förbunden med det yttre huset (36), varigenom påverkan av de hydrauliska organen (44, 45) bringar kolv- stången (45) att förflytta det yttre huset (36), därigenom åstadkom- mande antingen indragning eller förlägning av den teleskopiska delen (55). ANFURDA PUBLIKATIONER:
SE7809059A 1975-03-18 1978-08-28 Forfarande for anordnande av en portabel lyftbom ovanfor en last samt portabel lyftbom for genomforande av forfarandet SE425155B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US05/559,484 US3973679A (en) 1975-03-18 1975-03-18 Bridge crane with load cells for correlating the lift operation

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE7809059L SE7809059L (sv) 1978-08-28
SE425155B true SE425155B (sv) 1982-09-06

Family

ID=24233767

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7603365A SE405347B (sv) 1975-03-18 1976-03-17 Forfarande for lyftning av en last under anvendning av ett par kranar i tandem samt anordning herfor
SE7809059A SE425155B (sv) 1975-03-18 1978-08-28 Forfarande for anordnande av en portabel lyftbom ovanfor en last samt portabel lyftbom for genomforande av forfarandet

Family Applications Before (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE7603365A SE405347B (sv) 1975-03-18 1976-03-17 Forfarande for lyftning av en last under anvendning av ett par kranar i tandem samt anordning herfor

Country Status (9)

Country Link
US (1) US3973679A (sv)
JP (1) JPS5918317B2 (sv)
BR (1) BR7601649A (sv)
CA (1) CA1032115A (sv)
DE (1) DE2611468C2 (sv)
FR (1) FR2304561A1 (sv)
GB (2) GB1536348A (sv)
NO (1) NO150356C (sv)
SE (2) SE405347B (sv)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1354280A (en) * 1970-12-31 1974-06-05 Taylor Woodrow Const Ltd Vessels
JPS55164206A (en) 1979-06-11 1980-12-20 Mitsui Petrochem Ind Ltd Preparation of wax
US4597497A (en) * 1981-12-16 1986-07-01 Koehring Morgan Hoist with redundant safety features
US4584166A (en) * 1983-03-29 1986-04-22 Combustion Engineering, Inc. Tooling system for remote load positioning
US4706825A (en) * 1985-05-22 1987-11-17 Harsco Corporation Portable folding bridge crane
US4653653A (en) * 1985-08-27 1987-03-31 The Alliance Machine Company Hoisting systems
US4730743A (en) * 1986-12-15 1988-03-15 Dynamic Hydraulic Systems, Inc. Hydraulically operated bridge crane
ATE105821T1 (de) * 1990-02-10 1994-06-15 Bartholomy & Co Verfahren zum chaotischen zwischenlagern von wickelkörpern sowie ein- und auslagerungsvorrichtung hierfür.
US5264067A (en) * 1992-04-23 1993-11-23 Geber Garment Technology, Inc. Adjustable length carriage compatible for use with differing spreading table widths and types
CN1082028C (zh) * 1998-06-24 2002-04-03 吕传水 起重机主梁矫形方法
US7814937B2 (en) * 2005-10-26 2010-10-19 University Of Southern California Deployable contour crafting
WO2007059260A2 (en) 2005-11-16 2007-05-24 Mhe Technologies, Inc. Trolley installer
CN102849627A (zh) * 2011-06-29 2013-01-02 沈阳铝镁设计研究院有限公司 电解槽集中大修转运系统阴极搬运天车
US8820717B2 (en) * 2012-10-26 2014-09-02 Tin Inc. System and method for placing a tarpaulin over a load
CN104495663B (zh) * 2014-12-18 2017-08-08 上海人造板机器厂有限公司 一种适用于人造板生产线中的上垫板机用提升装置

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DD39517A (sv) *
US3104016A (en) * 1957-12-16 1963-09-17 Alliance Machine Co Coil handling crane
US3768668A (en) * 1971-12-17 1973-10-30 Combustion Eng Fuel bundle and control element assembly handling mechanism

Also Published As

Publication number Publication date
CA1032115A (en) 1978-05-30
NO150356C (no) 1984-10-03
JPS51116558A (en) 1976-10-14
SE405347B (sv) 1978-12-04
GB1536348A (en) 1978-12-20
FR2304561A1 (fr) 1976-10-15
FR2304561B1 (sv) 1980-02-29
SE7809059L (sv) 1978-08-28
BR7601649A (pt) 1976-09-14
US3973679A (en) 1976-08-10
SE7603365L (sv) 1976-09-19
DE2611468A1 (de) 1976-10-07
NO150356B (no) 1984-06-25
DE2611468C2 (de) 1982-12-23
JPS5918317B2 (ja) 1984-04-26
GB1536347A (en) 1978-12-20
NO760934L (sv) 1976-09-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE425155B (sv) Forfarande for anordnande av en portabel lyftbom ovanfor en last samt portabel lyftbom for genomforande av forfarandet
CN102978668B (zh) 电解阴阳极板的吊运方法及其吊具
CN105703275B (zh) 通信电缆应急抢修车
CN104773527B (zh) 一种双向链斗式分层窖池出料机及其工作方法
CN115596463A (zh) 一种已运营隧道病害修复用拱架安装装置
CN114629056A (zh) 一种移动式配网带电作业机器人
CN108910761B (zh) 进出料小车夹钳移动操作台以及夹钳更换方法
CN210103322U (zh) 一种自驱式城市地下预制综合管廊铺设吊装机
CN217650768U (zh) 一种旋转式电磁挂梁起重机
CN106930227B (zh) 一种库区模型的流水线制作方法
CN114914844B (zh) 一种输电线路带电作业机器人及其应用方法
US4053059A (en) Portable overhead crane and method of installing it
CN102959132B (zh) 用于接通生产铝的电解池的短路楔块的提取装置
CN212893566U (zh) 一种防摇摆型起重机
CN213201428U (zh) 一种铜管加工生产用上料装置
CN110846631B (zh) 一种辅助更换磁控溅射旋转靶材的装置
CN211004263U (zh) 一种铸造模具吊装结构
CN113481972A (zh) 一种钢筋笼上料运输及下笼装置
CN109095346B (zh) 一种建筑材料自动化吊装存放设备
CN208522333U (zh) 一种手车式断路器检修装置
CN218434801U (zh) 一种用于履带式高空作业平台的臂架拼接工装
US4121955A (en) Treatment of electrodes
CN210001946U (zh) 一种锌电解阳极板吊装装置
CN218206699U (zh) 一种已运营隧道病害修复用拱架安装装置
CN215800007U (zh) 一种通用机械设备的金属零配件加工用电镀装置

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 7809059-4

Effective date: 19880126

Format of ref document f/p: F