RO121667B1 - Reactor de electroporaţie, pentru prelucrarea continuă a produselor în bucăţi - Google Patents

Reactor de electroporaţie, pentru prelucrarea continuă a produselor în bucăţi Download PDF

Info

Publication number
RO121667B1
RO121667B1 ROA200400109A RO200400109A RO121667B1 RO 121667 B1 RO121667 B1 RO 121667B1 RO A200400109 A ROA200400109 A RO A200400109A RO 200400109 A RO200400109 A RO 200400109A RO 121667 B1 RO121667 B1 RO 121667B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
drum
processing
reactor
electroporation
axis
Prior art date
Application number
ROA200400109A
Other languages
English (en)
Inventor
Christoph Schultheiss
Martin Kern
Original Assignee
Forschungszentrum Karlsruhe Gmbh
Kea-Tec Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Forschungszentrum Karlsruhe Gmbh, Kea-Tec Gmbh filed Critical Forschungszentrum Karlsruhe Gmbh
Publication of RO121667B1 publication Critical patent/RO121667B1/ro

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23NMACHINES OR APPARATUS FOR TREATING HARVESTED FRUIT, VEGETABLES OR FLOWER BULBS IN BULK, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; PEELING VEGETABLES OR FRUIT IN BULK; APPARATUS FOR PREPARING ANIMAL FEEDING- STUFFS
    • A23N1/00Machines or apparatus for extracting juice
    • A23N1/006Machines or apparatus for extracting juice by electroplasmolysis
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23CDAIRY PRODUCTS, e.g. MILK, BUTTER OR CHEESE; MILK OR CHEESE SUBSTITUTES; MAKING THEREOF
    • A23C3/00Preservation of milk or milk preparations
    • A23C3/07Preservation of milk or milk preparations by irradiation, e.g. by microwaves ; by sonic or ultrasonic waves
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C12BIOCHEMISTRY; BEER; SPIRITS; WINE; VINEGAR; MICROBIOLOGY; ENZYMOLOGY; MUTATION OR GENETIC ENGINEERING
    • C12MAPPARATUS FOR ENZYMOLOGY OR MICROBIOLOGY; APPARATUS FOR CULTURING MICROORGANISMS FOR PRODUCING BIOMASS, FOR GROWING CELLS OR FOR OBTAINING FERMENTATION OR METABOLIC PRODUCTS, i.e. BIOREACTORS OR FERMENTERS
    • C12M35/00Means for application of stress for stimulating the growth of microorganisms or the generation of fermentation or metabolic products; Means for electroporation or cell fusion
    • C12M35/02Electrical or electromagnetic means, e.g. for electroporation or for cell fusion

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Physical Or Chemical Processes And Apparatus (AREA)
  • General Preparation And Processing Of Foods (AREA)
  • Apparatuses For Bulk Treatment Of Fruits And Vegetables And Apparatuses For Preparing Feeds (AREA)
  • Immobilizing And Processing Of Enzymes And Microorganisms (AREA)
  • Food Preservation Except Freezing, Refrigeration, And Drying (AREA)
  • Processing Of Solid Wastes (AREA)
  • Preparation Of Fruits And Vegetables (AREA)
  • Fertilizers (AREA)
  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)

Abstract

Invenţia se referă la un generator de electroporaţie, pentru prelucrarea continuă a produselor în bucăţi, cum sunt produsele agricole sau de origine animală. Aceasta prezintă un tambur cu elemente de antrenare (5), dispuse pe suprafaţa unei mantale exterioare, în care circulă un lichidde prelucrare, cel mai adesea apa, care este conţinut într-o cameră ?i antrenează produsul ce se prelucrează, care este introdus printr-o deschidere. La imersare, materialul de prelucrat sau materialul recoltat este mai întâi degazat până când, fiind transportat în continuare, ajunge în zona de prelucrare propriu-zisă, unde este expus în a?a fel unor câmpuri electrice de înaltătensiune ?i de scurtă durată încât diferenţa de potenţial necesară pentru poraţie poate să acţioneze de-a lungul axei longitudinale a celulei. Fiind transportat în continuare, materialulde prelucrat este ridicat din reactor de către un grătar (14) ?i dirijat la un jgheab de evacuare (15).

Description

Invenția se referă la un reactor de electroporație pentru prelucrarea continuă pe scară tehnică largă a produselor în bucăți, a materialului supus prelucrării cum sunt produsele agricole ca sfecla de zahăr, cartofii, legumele, fructele, plantele medicinale și de asemenea a produselor de origine animală, într-un lichid de prelucrare cu impulsuri de înaltă tensiune. Produsele agricole sunt disponibile sub formă de elemente întregi, așa cum rezultă la recoltare prin sitare sau premărunțire.
Procedeul de deschidere a materialului celular cu câmpuri electrice pulsatorii (descărcări de înaltă tensiune) este denumit și drept electroporație sau electroplasmoliză.
Din literatura de specialitate, sunt cunoscute dispozitive care se aplică pentru tratamentul celulelor de plante, respectiv alimentelor compabile, dintre care, pentru exemplificare, se menționează documentele de brevete de invenție ce urmează.
US 3766050 „Apparatus for the treatment of fluids or solutions by electric fields, 16.10.1973. în acest document sunt descrise forme constructive de reactoare având electrozi dispuși în mod diferit și canale de curgere dimensionate diferit. Aceste reactoare pot fi utilizate exclusiv pentru cantități mici și mărimi mici ale particulelor.
US 4723483 „Electroplasmolyzer for processing vegetable stock, 09.02.1988. FR 2619489 „Electroplasmolyzerfor processing vegetable materials, 24.02.1989. în aceste documente sunt descrise secțiuni de reactor de formă rotundă, respectiv dreptunghiulară, în care perechile de electrozi sunt montate conform unor moduri de dispunere diferite. Produsul este transportat prin reactor sub acțiunea forței gravitaționale sau a unei presiuni de pompare.
US 5031521 „ Electroplasmolyzer for processing plant raw material, 16.02.1991. în acest document sunt descrise geometrii de reactor, similare celor din documentul US 4723483, însă energia electrică este aplicată totuși prin electromagneti.
US 5186800 „Electroporation of prokaryotic cells, 16.02.1993. Aici sunt descrise cele mai mici reactoare de laborator in care produse mici sunt tratate cantitativ cu impulsuri de tensiune. Reactoarele nu prezintă nici o piesa in mișcare.
US 5549041 „Batch mode food treatment using pulsed electric fields, 27.08.1996. Acest document descrie reactoare mici cu electrozi plăți, între care sunt pompate suspensii supuse tratamentului.
Procedeul de electroporație se aplică pentru extragerea substanțelor intracelulare. La aceasta, substanțele valoroase sunt extrase cel mai adesea prin presare, respectiv prin procese de extracție. Tratamentul cu câmpuri electrice pulsatorii se execută într-un lichid de proces care, cel mai adesea, este apa cu conductibilitate redusă.
Dispozitivele (reactoarele) cunoscute sunt aplicabile pentru alimente și suspensii ce pot fi pompate. Dacă însă este necesar să fie tratate și produse în bucăți cu 20...30 elemente de sortiment, greutatea unei bucăți fiind de 1...5 kg, atunci transportul produsului prin reactoarele cunoscute nu mai este posibil.
Față de dispozitivele cunoscute, prelucrarea industrială cu impulsuri de înaltă tensiune pentru electroporația unui material de proces supus prelucrării, cum ar fi un material agricol în bucăți, necesită un debit masic continuu și înalt, în condițiile unui efect cât mai uniform posibil al câmpului electric pulsatoriu.
Dificultățile precum și dezavantajele care se manifestă în stadiul tehnicii în legătură cu aceasta sunt cele ce urmează.
Debitul de produs în cazul produselor agricole care trebuie tratate în respectivul dispozitiv, sunt necesare adesea debite orare înalte (de exemplu, 600 mg de sfeclă/h, în industria zahărului). Dispozitivul trebuie neapărat să permită debite mari la o deteriorare cât mai redusă a produsului.
RO 121667 Β1
Transportul produsului 1 între produsul supus tratamentului și lichidul necesar pentru tratament cu impulsuri există doar o mică diferență de densitate. Acest fapt conduce la situația că, din cauza vitezei 3 de coborâre reduse, la o alunecare de la sine a produsului, nu sunt posibile debite de produs suficient de mari. 5
Probleme de înfundare
Din cauza formelor geometrice diferite ale produselor agricole supuse tratamentului, 7 există o tendință accentuată spre înfundări și formare de punți.
Geometria reactorului, înfundare9
Din cauza intensității câmpului (pulsație electrică) cu valori necesare înalte, pentru limitarea necesarului de energie, nu se poate realiza un diametru foarte mare al reactorului. 11 Un diametru mic al reactorului determină o tendință accentuată de înfundare.
Pierderea de produs13
Pentru evitarea pierderilor de produs (preextracție) și pentru limitarea electroliților care se acumulează în lichidul de exploatare, nu este totuși absolut obligatoriu tratamentul 15 unor produse nevătămate (sfecle, mere, tomate, castraveți etc., întregi).
Tratamentul produselor17 în special la fructe, se observă o plutire a produsului. în acest fel, nu se poate realiza un tratament suficient cu impulsuri de tensiune.19
Efectul câmpului electric
Pentru optimizarea alimentării necesare cu energie, este necesar ca produsul să 21 execute o mișcare relativă în raport cu câmpul electric pulsatoriu. Este de asemenea necesar un transport continuu.23
Față de cele de mai sus, problema care trebuie rezolvată prin invenție este aceea de a realiza o instalație care, la secțiuni relativ reduse de transport, să permită transportul con- 25 tinuu al unor fluxuri masice înalte, de exemplu, 600 mg/h, printr-un câmp electric cu pulsații periodice sau la intervale de timp prestabilite. Trebuie de asemenea ca, în combinație cu 27 dispozitive adecvate de producere a impulsurilor, de exemplu un banc de condensatoare având un comutator cu funcționare comandată sau cu străpungere automată, un generator 29 de tip Marx, să fie posibil a se executa, pe scară tehnică largă, o deschidere atermică a celulei printr-o perforare ireversibilă a membranei celulare a celulelor produselor vegetale, 31 la un necesar specific de energie redus.
Rezolvarea acestei probleme se face cu ajutorul unui reactor de electroporație, con- 33 form caracteristicilor revendicării 1. Aceasta constă dintr-un tambur cilindric, izolat electric sau confecționat dintr-un material dielectric, care, în poziție orizontală, se rotește în jurul axei 35 de rotație. Pe suprafața de manta exterioară a acestuia sunt amplasate si distribuite pe circumferință, niște elemente de antrenare. Respectivele elemente de antrenare sunt 37 așezate paralel cu axa de rotație a tamburului și sunt orientate radial spre exterior. O cameră cu perete dublu, din material dielectric, înconjoară cu peretele ei interior, tamburul cu 39 elementele lui de antrenare, fără atingere și echidistant, până la o zonă deschisă situată deasupra axei de rotație. Un dispozitiv de alimentare cu material de prelucrat comunică cu 41 zona deschisă a camerei și cu zona situată deasupra gurii lui de vărsare se reazemă pe peretele interior al camerei, la marginea de sus a zonei deschise menționate. în zona situată 43 dedesubtul gurii de vărsare este montat un grătar de aducere prin care circulă elementele de antrenare ale tamburului. Un jgheab de evacuare este așezat pe peretele interior din zona 45 deschisă situată la partea de jos a camerei.
Un grătar de evacuare, prin care, de asemenea, elementele de antrenare, după 47 emersiune din lichidul de prelucrare, adună materialul de prelucrat transportat aici și între timp prelucrat electric, conducându-l pe jgheabul de evacuare, pentru a fi transportat mai 49 departe.
RO 121667 Β1 într-o poziție situată la partea cea mai de jos a camerei de reacție, la limita exterioară a respectivei camere de reacție, este amplasat cel puțin un grup de electrozi, neizolați spre tambur, sau cel puțin un electrod ce se extinde pe înălțimea tamburului menționat. Acesta, prin intermediul unui întrerupător rapid, adecvat pentru tensiune înaltă, comandat sau cu autostrapungere, poate fi pus în legătură cu un acumulator de energie electrică, exterior, cu o viteză suficient de mare pentru a corespunde scopului de conectare cu grupul de electrozi menționat, conectarea făcându-se numai la acest grup de electrozi. în interiorul unor intervale de timp prestabilite, pe acest grup de electrozi, se aplică un potențial electric înalt, prin care, spre electrozii de potențial montați pe tambur și care sunt legați la pământ prin axul tamburului, se formează un câmp electric cât mai omogen posibil, care este atât de puternic, încât materialul de prelucrat, aflat în lichidul de prelucrare, este supus fenomenului de electroporație.
La instalația pregătită pentru exploatare, suprafața fiecărui grup de electrozi, expusă către montarea tamburului, este tot timpul udată complet de lichidul de prelucrare. De asemenea, fiecare grup de electrozi, printr-un întrerupător propriu, este conectat la un acumulator de energie electrică. Un astfel de acumulator de energie este, cel mai adesea, un banc de condensatoare cu descărcare rapidă, pentru ca respectiva creștere de tensiune electrică, respectiv de câmp electric, să se producă suficient de repede în zonele de reacție. Pentru aceasta, sunt aproximativ bine adecvate generatoare de tip Marx.
Alte caracteristici care, pe de altă parte, sunt adecvate scopului și, pe de alta, fac posibilă o comportare bună și constantă în timp, sunt prezentate mai jos.
Astfel, este necesar ca materialul de prelucrat să fie transportat cu viteză de rotație redusă și să fie eliminat aerul în zona de scufundare (zona de degazare). în zona tratamentului la înaltă tensiune (zona de reacție), câmpul electric produs în timpul pulsației capătă orientări diferite prin intermediul mișcării relative a electrozilor, fapt care conduce la o îmbunătățire clară a succesului tratamentului.
în timpul exploatării, nivelul lichidului de prelucrare se află în permanență între axa de rotație a tamburului și electrozii de pulsație, respectiv grupurile de electrozi situați cel mai sus. Zona de imersiune în lichidul de prelucrare este menținută fără electrozi pe o adâncime egală cu cel puțin de două ori distanța dintre electrozii de potențial și electrozii de pulsație, pentru o alimentare sigură a aerului și, prin acesta, pentru punerea în libertate a bulelor de aer ale amestecului format din material de prelucrat și lichidul de prelucrare.
întreaga instalație este ecranată din punct de vedere electromagnetic față de mediul înconjurător, pentru a nu produce deranjamente unui aparat sau unor instalații situate în afara ei.
în cele ce urmează, invenția va fi explicată mai detaliat, din punct de vedere funcțional și constructiv, în legătură cu fig. 1 până 3 din desenele anexate, care reprezintă:
- fig. 1, vedere laterală în secțiune a reactorului de electroporaționare;
- fig. 2, secțiune axială prin reactorul de electroporaționare;
- fig. 3, desfășurări ale suprafețelor de manta ale spațiului de reacție, cu dispunerea electrozilor.
Descrierea care urmează se face pe exemplul aplicării tratamentului la sfeclă.
Prin intermediul dispozitivului 13 de alimentare cu produs și grătarului 6 de aducere, sfeclele spălate în prealabil ajung în zona de alimentare a reactorului de electroporație și se așază în camerele de transport. Camera de transport sau fanta cu zona de reacție este formată de către tamburul 7, având aici un înveliș dielectric, și o delimitare exterioară a camerei 12 de reacție.
RO 121667 Β1
Prin rotirea tamburului cu ajutorul ansamblului 4 de acționare, elementele 5 de 1 antrenare raclează sfeclele de pe grătarul 6 de aducere și le trag în fanta de transport dintre tamburul 7 și peretele 12 al reactorului. După circa % de rotație a tamburului 7, sfeclele 3 transportate mai întâi, încă uscate, ajung în recipientul cu lichid de prelucrare, aici apă, al reactorului de electroporațiune. Intervalul de imersiune formează zona b de degajare. Aici, 5 prin măsuri adecvate cum arfi introducerea apei cu ajutorul unor duze, vibrații și alte măsuri adecvate de acest gen, sunt îndepărtate bulele de aer aderente. Acest lucru este important, 7 deoarece la trecerea tensiunii înalte, pe bulele de gaz se produc șocuri care, treptat, într-un interval de timp mai scurt sau mai lung, afectează funcționarea reactorului sau chiar îl 9 distrug.
După imersare în recipientul cu apă și degazare, sfeclele sunt transportate succesiv 11 în zonele de reacție c. în conformitate cu fig. 1, acestea sunt în număr de două, însă poate fi și numai una sau pot fi mai mult de două. Tensiunea impulsului, aici până la câteva sute 13 de kV, se aplică în apa respectivă prin electrozii metalici 1. Electrozii 1 de HV, aflați sub înaltă tensiune, sunt încorporați în peretele 12 al reactorului, fără supraînalțare către tam- 15 burul menționat (a se vedea fig. 1,2 și 3). Contraelectrozii 17, necesari pentru descărcarea de înaltă tensiune, aflați la potențialul de referință sau potențialul pământului, sunt prezenți 17 în suprafața mantalei tamburului 7 prin intermediul unui metal lustruit, expus în fanta menționată (a se vedea desfășurată din fig. 3). Prin dispunerea cu decalaj unghiular (zig-zag) a 19 electrozilor de impuls individuali, câmpul electric capătă de asemenea orientări diferite.
După rotirea în continuare a camerelor de transport, elementele de antrenare 5 ridică 21 sfeclele prelucrate din baia de apă și, cu ajutorul grătarului 14 de evacuare, sunt scoase din camerele de transport. în această parte, materialul de sfeclă poate fi scurs prin picurare și 23 condus la o altă prelucrare prin intermediul jgheabului 15 de evacuare. Elementele 5 de antrenare, carcasa 11a reactorului în zona camerei de reacție, stratul izolator dielectric al 25 tamburului 7, precum și izolația de înaltă tensiune a electrozilor 12 de impuls sunt confecționate din material izolator din punct de vedere electric cum ar fi polietilena natur (transpa- 27 rentă), polietilena neagră, polipropilenă gri (cenușie) poliuretan PU, materiale armate, respectiv armate cu fibră de sticlă, respectiv izolate electric prin acestea. Forma suprafeței exte- 29 rioare a elementelor 5 de antrenare este optimizată astfel încât se asigură stabilitatea mecanică necesară și este împiedicată producerea descărcărilor de înaltă tensiune prin 31 alunecare. Pentru suprimarea radiației electromagnetice în mediul înconjurător, instalația este ecranată în suficientă măsură, de exemplu cu metal. 33
Axa de rotație 3 situată deasupra nivelului de lichid nu evită pur și simplu problemele de etanșare și prin aceasta problemele de izolare electrică.35
Lista numerelor de referință
1. Electrod, grup de electrozi37
2. Deschidere
3. Ax de rotație39
4. Ansamblu de acționare, motor
5. Element de antrenare41
6. Grătar de aducere
7. Tambur43
8. Ramificație a potențialului
9a. Contact de potențial HV, potențial de înaltă tensiune45
9b. Contact al potențialului de referință
10. Borna de intrare a înaltei tensiuni47
RO 121667 Β1
11. Carcasa reactorului
12. Perete al reactorului
13. Dispozitiv de alimentare cu produs
14. Grătar de evacuare
15. Jgheab de evacuare
16. Arbore
17. Grup de electrod, grup de electrozi la potențial de referință a Zona de alimentare b Zona de degazare b1 Nivelul lichidului de prelucrare, deversare c Zona de reacție, domeniu activ, câmp electric critic d1 Nivelul lichidului de prelucrare, aflux d Zona de evacuare

Claims (4)

1. Reactor de electroporație pentru prelucrarea continuă a produselor în bucăți, a materialului supus prelucrării, cum sunt produsele agricole ca sfecla de zahăr, cartofii, legumele, fructele, plantele medicinale și de asemenea a produselor de origine animală, într-un lichid de prelucrare cu impulsuri de înaltă tensiune, constând din:
- un tambur cilindric (7) din metal, cu acoperire dielectrică sau complet din material dielectric, care, fiind în poziție orizontală, se poate roti în jurul axei cilindrului/axei de rotație cu 0,5 până la 4 rotații pe minut, elemente (5) de susținere pe peretele exterior al mantalei tamburului (7), care sunt dispuse și distribuite uniform pe acesta în jurul circumferinței, o carcasă (11) din material dielectric care, cu peretele (12) reactorului, înconjoară fără atingere, însă echidistant, tamburul (7) cu elementele lui (5) de antrenare până la o zonă deschisă situată deasupra axei (3) de rotație;
- un dispozitiv (13) de alimentare cu material de prelucrat, în a cărui zonă inferioară este montat un grătar (6) de aducere, care este amplasat în zona (a) de alimentare a reactorului de electroporație și prin care circulă elementele (5) de antrenare ale tamburului (7);
- o zonă (b) de degazare, o zonă (c) de reacție în fanta dintre tamburul (7) și peretele (12) de reactor al carcasei (11), precum și o zonă (d) de evacuare, care sunt străbătute de către elementele (5) de antrenare;
- un grătar (14) de evacuare prin care circulă elementele (5) de antrenare ale tobei (7), pentru a colecta materialul de prelucrat, adus acolo și între timp supus prelucrării, și pentru a-l dirija la un jheab (15) de evacuare situat în zona (d) de evacuare;
- cel puțin un grup (1) de electrozi neizolați spre tamburul (7), cu cel puțin un electrod (1) situat în zona cea mai adâncă a peretelui (12) de reactor care se extinde doar pe lungimea mantalei tamburului și este udat în permanență de către lichidul de prelucrare, fiecare grup de electrozi fiind conectat, printr-un întrerupător propriu, la un acumulator propriu de energie electrică; și
- grupuri de orificii (2) în acoperirea dielectrică de pe tamburul (7) metalic, către fantă, sau grupuri de electrozi (17) neizolați și legați la potențialul de referință, către fantă, amplasate pe aceasta sau pe tamburul (7) din material dielectric, la care, suprafețele de electrozi neizolate ale grupurilor de electrozi (17) de pe tamburul (7) sunt legate la pământ prin arborele (16), pentru ca în zona de fantă a grupului de electrozi (1) alimentați cu tensiune înaltă, în interiorul unui interval de timp de cel mult 3 ps, să poată fi aplicată o intensitate de
RO 121667 Β1 câmp electric de 10 kV/cm, prin care pe materialul de prelucrat ce este adus și care se află 1 în lichidul de prelucrare, pe celulele lui biologice, de-a lungul axei z principale corespunzătoare, axa cea mai lungă a celulei biologice, să se realizeze o diferență de potențial de 3 prag
Δφ = Ζ*Ε = 10ν 5 pentru electroporația ireversibilă, cel puțin o dată la respectiva trecere, umplerea cu fluid de prelucrare din fantă având un nivel sub axa (3) de rotație și deasupra grupului de electrozi 7 (17) situat cel mai sus și asigurarea unui domeniu de scufundare a materialului de prelucrat în lichidul de prelucrare în zona (b) de degazare, pe cel puțin o lățime de fantă, pentru 9 dezaerarea amestecului format din materialul de prelucrat și lichidul de prelucrare.
2. Reactor de electroporație, conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că 11 elementele (5) de antrenare dispuse pe tamburul (7) au un înveliș dielectric sau sunt dintr-un material dielectric, sunt rezistente la înconvoiere, iar pe suprafața exterioară, expusă, sunt 13 rezistente la uzura prin frecare și inerte față de mediul înconjurător de prelucrare.
3. Reactor de electroporație, conform revendicării 2, caracterizat prin aceea că ele- 15 mentele (5) de antrenare, rezistente la înconvoiere sunt montate elastic pe tamburul menționat. 17
4. Reactor de electroporație, conform uneia din revendicările 1 până la 3, caracterizat prin aceea că instalația este ecranată din punct de vedere electromagnetic, spre 19 exterior, cu ajutorul unui înveliș metalic.
ROA200400109A 2001-09-10 2002-08-27 Reactor de electroporaţie, pentru prelucrarea continuă a produselor în bucăţi RO121667B1 (ro)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE10144479A DE10144479C2 (de) 2001-09-10 2001-09-10 Elektroporationsreaktor zur kontinuierlichen Prozessierung von stückigen Produkten
PCT/EP2002/009529 WO2003022080A1 (de) 2001-09-10 2002-08-27 Elektroporationsreaktor zur kontinuierlichen prozessierung von stückigen produkten

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO121667B1 true RO121667B1 (ro) 2008-02-28

Family

ID=7698467

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
ROA200400109A RO121667B1 (ro) 2001-09-10 2002-08-27 Reactor de electroporaţie, pentru prelucrarea continuă a produselor în bucăţi

Country Status (11)

Country Link
US (1) US20050199134A1 (ro)
EP (1) EP1424910B1 (ro)
AT (1) ATE360376T1 (ro)
CA (1) CA2460569C (ro)
DE (2) DE10144479C2 (ro)
ES (1) ES2282466T3 (ro)
HU (1) HU228867B1 (ro)
MD (1) MD3640C2 (ro)
PL (1) PL199833B1 (ro)
RO (1) RO121667B1 (ro)
WO (1) WO2003022080A1 (ro)

Families Citing this family (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ES2259861B1 (es) * 2003-11-24 2007-10-01 Universidad De Zaragoza Proceso de extraccion de componentes de la uva.
DE102004013762B4 (de) * 2004-03-20 2006-08-03 Forschungszentrum Karlsruhe Gmbh Verfahren zur besseren und schonenden Freisetzung wertgebender Inhaltsstoffe aus Weinbeeren und ein daraus gewonnener Most
DE102004025046A1 (de) * 2004-05-18 2005-12-15 Forschungszentrum Karlsruhe Gmbh Einrichtung zum Elektroporieren von biologisch pflanzlichem Prozeßgut
DE102004028782B4 (de) * 2004-06-16 2012-03-01 Südzucker Aktiengesellschaft Mannheim/Ochsenfurt Extraktion von Inhaltsstoffen aus Rübenschnitzeln
DK1906772T3 (en) 2005-05-12 2015-10-19 Estrella Maarud Holding As TREATMENT OF POTATOES
DE102005062933A1 (de) * 2005-08-24 2007-03-22 Triton Gmbh Verfahren zur Behandlung von eine Zellstruktur aufweisenden Rohstoffen in der fleisch-, fleischnebenprodukte-, fisch- und seafoodverarbeitenden Nahrungsmittelindustrie
DE102006041447A1 (de) * 2006-09-04 2008-03-20 Lorenz Bahlsen Snack-World Holding Gmbh & Co. Kg Verfahren zum Herstellen von Kartoffelchips
EP1980158B9 (de) * 2007-04-05 2016-06-15 Intersnack Knabber-Gebäck GmbH & Co. KG Verfahren zum Entfernen von acrylamid- und/oder melanoidin-bildenden Zellinhaltsstoffen aus stärkehaltigem pflanzlichen Material, sowie pflanzliches Material mit verringertem Gehalt an Acrylamid und/oder Melanoidinen
DE102007016927A1 (de) 2007-04-05 2008-10-16 Kern, Martin Verfahren zur reversiblen und irreversiblen elektrophysikalischen Zellporation und die zur Durchführung erforderlichen Porationsreaktoren
DE102007039115A1 (de) 2007-07-24 2009-01-29 Breuer, Birgit Verfahren und Vorrichtung zur Aufbereitung organischer und/oder anorganischer Medien
DE102008020429B4 (de) * 2008-04-24 2012-02-02 Südzucker AG Mannheim/Ochsenfurt Verfahren zur Elektroporation von Rübenschnitzeln und Vorrichtung zur Durchführung dieses Verfahrens
FR2959399B1 (fr) * 2010-05-03 2012-10-12 Maguin Sas Procede et installation de traitement des tissus vegetaux pour en extraire une substance vegetale, notamment un jus.
DE202010007723U1 (de) * 2010-06-08 2011-09-29 Big Dutchman Pig Equipment Gmbh Flüssigfütterungsanlage mit Aufschlußreaktor
DE202010012478U1 (de) 2010-09-10 2011-12-12 Süd-Chemie AG Vorrichtung zur elektrokinetischen Desintegration der Zellbestandteile wässriger Suspensionen ohne verfahrensbedingte Vorzerkleinerung
DE102010052723B4 (de) 2010-11-25 2013-11-07 Technische Universität Ilmenau Verfahren und Vorrichtung zum Vorbereiten oder Bearbeiten von Prozessgut, insbesondere biologischen Prozesgut
DE102018201498A1 (de) * 2018-01-31 2019-08-01 Elea Vertriebs- Und Vermarktungsgesellschaft Mbh Vorrichtung zur Elektroporation von Lebensmitteln mit einem Schutz gegen Ablagerungen
DE102021107046A1 (de) 2021-03-22 2022-09-22 Elea Service Gmbh Verfahren und Vorrichtung zur Elektroporation eines biologischen Prozessgutes

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH495772A (de) * 1966-05-24 1970-09-15 Chemolimpex Verfahren und Einrichtung zur Behandlung von flüssigen Stoffen, insbesondere von Lösungen, durch elektrische Felder
SU751387A1 (ru) * 1978-05-15 1980-07-30 Опытный Завод Института Прикладной Физики Ан Молдавской Сср Способ электроплазмолиза растительного сырь
SU786966A1 (ru) * 1979-02-22 1980-12-15 Институт Прикладной Физики Академии Наук Молдавской Сср Электроплазмолизатор дл растительного сырь
SU843931A1 (ru) * 1979-04-11 1981-07-07 Опытный Завод Института Прикладной Физикиан Молдавской Ccp Электроплазмолизатор дл растительногоСыРь
SU888921A1 (ru) * 1979-09-21 1981-12-15 Министерство Пищевой Промышленности Молдавской Сср Электроплазмолизатор дл растительного сырь
SE430947B (sv) * 1982-05-26 1983-12-27 Inst Prikladnoi Fiziki Akademi Elektrisk plasmolysator for behandling av vegetabiliska ramaterial elektrisk plasmolysator for behandling av vegetabiliska ramaterial
US4723483A (en) * 1982-05-26 1988-02-09 Institut Prikladnoi Fiziki Akademii Nauk Moldav-Skoi Ssr Electroplasmolyzer for processing vegetable stock
SU1336293A1 (ru) * 1986-03-31 1990-05-15 Институт Прикладной Физики Ан Мсср Электроплазмолизатор дл растительного сырь
AU604058B2 (en) * 1987-06-19 1990-12-06 Institut Prikladnoi Fiziki Akademii Nauk Moldavskoi Ssr Method and device for treatment of vegetable raw material
FR2619489B1 (fr) 1987-08-21 1990-01-12 Inst Prikladnoi Fiziki Akademi Electroplasmolyseur pour le traitement de matieres vegetales
US5186800A (en) 1988-04-18 1993-02-16 Bio-Rad Laboratories, Inc. Electroporation of prokaryotic cells
WO1990011025A1 (en) 1989-03-27 1990-10-04 Opytny Zavod Instituta Prikladnoi Fiziki Akademii Nauk Moldavskoi Ssr Electroplasmolyser for treatment of vegetable raw material
US5549041A (en) * 1995-03-02 1996-08-27 Washington State University Research Foundation Batch mode food treatment using pulsed electric fields
US6331321B1 (en) * 2000-04-25 2001-12-18 John A. Robbins Process and apparatus for reduction of microorganisms in a conductive medium using low voltage pulsed electrical energy

Also Published As

Publication number Publication date
ES2282466T3 (es) 2007-10-16
PL367363A1 (en) 2005-02-21
CA2460569C (en) 2010-05-11
HU228867B1 (en) 2013-06-28
US20050199134A1 (en) 2005-09-15
MD3640B2 (ro) 2008-07-31
WO2003022080A1 (de) 2003-03-20
CA2460569A1 (en) 2003-03-20
HUP0401095A3 (en) 2005-11-28
PL199833B1 (pl) 2008-11-28
DE10144479A1 (de) 2003-03-27
HUP0401095A2 (hu) 2004-09-28
EP1424910B1 (de) 2007-04-25
DE10144479C2 (de) 2003-09-04
MD20040079A (ro) 2004-08-31
EP1424910A1 (de) 2004-06-09
MD3640C2 (ro) 2009-02-28
DE50210040D1 (de) 2007-06-06
ATE360376T1 (de) 2007-05-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RO121667B1 (ro) Reactor de electroporaţie, pentru prelucrarea continuă a produselor în bucăţi
AU602486B2 (en) Apparatus and method for electro-heating of food products
RU2592861C1 (ru) Сверхвысокочастотная установка для термообработки сырья в оболочке
US20190387783A1 (en) Method And Device For Treating Nuts, In Particular For Producing Nuts With Improved Shelling Properties
EP2941968A1 (en) Device for electroporation of potatoes and potato products
CN204104773U (zh) 一种食品脱毒机
MD20040081A (ro) Procedeu si reactor pentru descompunerea netermica si pasteurizarea materialelor organice prin electroporatie
CN107242583A (zh) 油茶果快速脱壳处理方法
CN206043372U (zh) 一种辣椒清洗输送设备
CN107348525A (zh) 高效的油茶果脱壳处理方法
WO2013114341A2 (en) Modular system for wet coffee processing without water pollution
RU2629221C1 (ru) Сверхвысокочастотная установка с резонатором, образованным между двумя сферами для термомеханического разрушения сырья
DK1980158T6 (en) A method for removing akrylamid- and / or cell-melanoidindannende ingredients from starchy plant material, as well as plant material with a reduced content of acrylamide and / or melanoidins.
RU2570300C1 (ru) Энергосберегающее устройство для очистки растительного сырья паром
RU2319425C1 (ru) Установка для производства пюреобразных концентратов
RU2600697C1 (ru) Сверхвысокочастотная установка для плавления жира
US757186A (en) Apparatus for scalding and washing fruits and vegetables.
RU2218204C2 (ru) Установка для экстракции
CN209893871U (zh) 一种葵花籽仁热风烘干机
RU2759808C1 (ru) Установка на основе саморегулируемых электронагревателей с наномодифицированными эластомерами и тепловыми аккумуляторами для очистки растительного сырья
CN207476909U (zh) 一种柑橘自动去皮装置
RU2319736C2 (ru) Барабанный аппарат для извлечения эфирных масел из цветочно-травянистого сырья
WO2020120784A1 (de) Pef-gargerät und pef-system
CN104388308A (zh) 一种用于新鲜食药材的综合微分子破壁机
KR101308902B1 (ko) 저온저압 식음료 제조장치