RO113850B1 - Procedeu de obtinere a izomerilor acizilor benzendicarboxilici de inalta puritate - Google Patents

Procedeu de obtinere a izomerilor acizilor benzendicarboxilici de inalta puritate Download PDF

Info

Publication number
RO113850B1
RO113850B1 RO94-01218A RO9401218A RO113850B1 RO 113850 B1 RO113850 B1 RO 113850B1 RO 9401218 A RO9401218 A RO 9401218A RO 113850 B1 RO113850 B1 RO 113850B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
oxidation
post
extraction
process according
paste
Prior art date
Application number
RO94-01218A
Other languages
English (en)
Inventor
Vladimir Filippovich Nazimok
Nadezhda Nikolaevna Goncharova
Valerij Petrovich Yurjev
Vladimir Dmitrievich Manzurov
Original Assignee
Samsung General Chemicals Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from RU93046191/04A external-priority patent/RU2047595C1/ru
Priority claimed from RU93046190/04A external-priority patent/RU2047594C1/ru
Application filed by Samsung General Chemicals Co filed Critical Samsung General Chemicals Co
Publication of RO113850B1 publication Critical patent/RO113850B1/ro

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C51/00Preparation of carboxylic acids or their salts, halides or anhydrides
    • C07C51/16Preparation of carboxylic acids or their salts, halides or anhydrides by oxidation
    • C07C51/21Preparation of carboxylic acids or their salts, halides or anhydrides by oxidation with molecular oxygen
    • C07C51/255Preparation of carboxylic acids or their salts, halides or anhydrides by oxidation with molecular oxygen of compounds containing six-membered aromatic rings without ring-splitting
    • C07C51/265Preparation of carboxylic acids or their salts, halides or anhydrides by oxidation with molecular oxygen of compounds containing six-membered aromatic rings without ring-splitting having alkyl side chains which are oxidised to carboxyl groups
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C51/00Preparation of carboxylic acids or their salts, halides or anhydrides
    • C07C51/42Separation; Purification; Stabilisation; Use of additives
    • C07C51/48Separation; Purification; Stabilisation; Use of additives by liquid-liquid treatment
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C63/00Compounds having carboxyl groups bound to a carbon atoms of six-membered aromatic rings
    • C07C63/14Monocyclic dicarboxylic acids
    • C07C63/15Monocyclic dicarboxylic acids all carboxyl groups bound to carbon atoms of the six-membered aromatic ring
    • C07C63/261,4 - Benzenedicarboxylic acid

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Low-Molecular Organic Synthesis Reactions Using Catalysts (AREA)

Description

Prezenta invenție se referă la un procedeu de obținere a izomerilor acizilor benzendicarboxilici de înaltă puritate, inclusiv a acidului tereftalic (TA),a acidului izoftalic (IA) și a acidului ftalic (PA), care sunt cei mai importanți monomeri și semiproduși în chimia polimerilor pentru materiale plastice, fibre chimice , filme, lacuri și vopsele.
Este știut faptul că acidul tereftalic este folosit ca materie primă pentru obținerea filmelor și fibrelor poliesterice, fiind în mod obișnuit preparat prin așazisul procedeu SD, în care para-xilenul este oxidat cu oxigen molecular în prezența catalizatorilor conținând metale grele și în acid acetic drept solvent. Totuși, deoarece acidul tereftalic obținut prin procedeul SD conține o cantitate ridicată (1OOO. ..3OOOppm) de 4-carboxibenzaldehidă (notată mai jos “4-CBA”), acesta nu poate fi utilizat drept materie primă corespunzătoare pentru obținerea filmelor și fibrelor poliesterice.
Prin urmare, a fost acceptat un procedeu în care acidul tereftalic reacționează cu metanolul pentru a forma dimetiltereftalatul, care este purificat ușor, după purificare acesta reacționează cu glicolul pentru a rezulta poliester. Un procedeu mai des aplicat pentru purificarea acidului tereftalic cuprinde trepte de dizolvare a acidului tereftalic în apă la temperatură și presiune înaltă, apoi tratarea soluției rezultate cu hidrogen peste un catalizator de metal nobil, cum este paladiul, cu scopul de a obține acid tereftalic înalt purificat, care conține mai puțin de 25 ppm 4CBA.
Procedeele de mai sus prezintă următoarele dezavantaje:
-primul procedeu produce metanol în timpul procesului de obținere a poliesterului;
- al doilea procedeu necesită două instalații separate, pentru oxidare și, respectiv, pentru purificare, deoarece condițiile de oxidare și purificare, de exemplu solventul, catalizatorul și modul de operare, sunt diferite unele față de celelalte.
Până în prezent au fost propuse mai multe procedee de îndepărtare a dificultăților pe care le întâmpină procesele de mai sus.
Au fost propuse procedee (US 4 772 748, JP 62-270548 și 63-239 82B) de obținere a acidului tereftalic fără treapta de purificare reductivă, în care para-xilenul este oxidat cu oxigen molecular prin intermediul a 4 trepte consecutive, în prezența catalizatorului cobalt-mangan-brom în acid acetic. Conform acestor procedee, para-xilenul este oxidat, în prima treaptă de oxidare la 18D...230°C timp de 40...15.0 min, cu o conversie mai mare de 95%, iar în a doua treaptă de oxidare este oxidat la o temperatură mai scăzută cu 2...30°C față de cea din primul vas de reacție, timp de 20...90 min; în a treia treaptă de oxidare este oxidat la 235...290°C timp de 10...60 min și în final, în treapta a patra de oxidare, este oxidat la 260°C.
Deoarece acidul tereftalic (TA) obținut prin procedeul descris mai sus conține 0,027% de 4-carboxibenzaldehidă (CBA), acesta nu poate fi folosit direct pentru obținerea filmelor și fibrelor poliesterice.
De altfel, acest procedeu prezintă o serie de dezavantaje, cum ar fi:
-este necorespunzător din punct de vedere tehnologic și economic, deoarece temperatura înaltă, circa 260°C, folosită pentru oxidarea impurităților în treptele a treia și a patra .cauzează de asemenea oxidarea solventului care este acid acetic;
-timpul atât de lung de reacție în prima treaptă de oxidare scade eficiența procedeului;
-conținutul de 4-carboxibenzaldehidă prezent în acidul tereftalic ca impuritate este încă ridicat (0,027%).
Procedeul prezentat mai sus este dezavantajos deoarece eficiența este relativ scăzută și rezultă acid tereftalic mai puțin purificat, în comparație cu procedeul convențional care folosește treapta reductivă de purificare.
Un alt procedeu constă în aceea că para-xilenul este oxidat cu oxigen
RO 113850 Bl molecular în prezența unor compuși de metale grele și a unui compus cu brom în mediu de acid acetic, cu o conversie mai mare de 90%, amestecul rezultat este dispersat la 14O...23O°Cîn atmosferă de oxigen molecular pentru a reduce diametrul mediu al particulelor de acid tereftalic cu mai mult de 20% (prima treaptă de purificare), după care urmează a doua treaptă, în care pasta obținută în prima treaptă de purificare este oxidată cu oxigen molecular la o temperatură cu cel puțin 1O°C mai înaltă decât în treapta precedentă și cuprinsă între 180 și 300°C (JP 57-212881A). Procedeul permite obținerea de acid tereftalic care poate fi folosit direct în procesele de polimerizare.
Procedeul de mai sus necesită un echipamant special pentru dispersarea acidului tereftalic, de exemplu un agitator cu viteză mare de rotație. Astfel este dificil să se obțină acid tereftalic de înaltă puritate cu un conținut de 4-carboxibenzaldehidă mai mic de 0,0025%.
Un alt procedeu constă în aceea că partea de produs brut obținută prin oxidare catalitică în fază lichidă a paraxilenului este tratată cu oxigen molecular în mediu de acid acetic, în prezența catalizatorului format din compuși de cobalt, mangan, crom, ceriu, plumb sau din amestecul lor, cantitatea de catalizator fiind de 0,01...5,0% din greutatea acidului tereftalic care este purificat (brevet german 1270030). Procedeul este dezavantajos deoarece tratamentul este efectuat la o temperatură mai înaltă de 250°C timp de o oră, iar acidul acetic, precum și impuritățile, sunt oxidate.
Problema tehnică pe care o rezolvă invenția este stabilirea unui procedeu îmbunătățit de obținere a izomerilor acidului benzendicarboxilic de înaltă puritate, fără treapta suplimentară de purificare catalitică.
Procedeul de obținere a izomerilor acizilor benzendicarboxilici de înaltă puritate, fără o treaptă suplimentară de purificare catalitic reductivă, conform invenției, cuprinde (a) o etapă de oxidare în care izomerul xilenului este oxidat cu oxigen molecular sau cu un gaz care conține oxigen molecular, în prezența unui sistem catalitic compus din cobalt, mangan, brom și unul sau mai multe metale grele, alese dintre nichel, crom, zirconiu și ceriu în acid carboxilic alifatic inferior, etapă ce se realizează la 15O...23O°C și (b) o etapă de extracție/post oxidare, în care produsul de oxidare este cristalizat pentru a rezulta o turtă de izomer al acidului benzendicarboxilic brut, turtă care este retrecută sub formă de pastă, prin adăugare de solvent, care este un acid carboxilic alifatic inferior, apoi se încălzește la o temperatură de 2OO...28O°C pentru a extrage în solvent impuritățile conținute, iar pasta rezultată este oxidată cu sistemul catalitic menționat la o temperatură cu
2.. .80°C mai scăzută decât temperatura de încălzire menționată, fiecare din etapele de oxidare și extracție/postoxidare fiind efectuate în una sau două trepte, precizând că una sau amândouă din etapele menționate trebuie să fie efectuate de două ori.
Procedeul conform invenției prezintă următoarele avantaje:
-treapta de extracție/postoxidare, în care solventul reciclat este folosit pentru a extrage impuritățile sub încălzire, face posibilă oxidarea selectivă a impurităților fără a determina oxidarea solventului;
- în procesul de preparare a acidului benzendicarboxilic, cuprinzând trei sau patru trepte de oxidare în total, este posibilă oxidarea selectivă a izomerilor acidului benzendicarboxilic la temperatură moderată cu un randament ridicat, prin folosirea unei concentrații specifice a unui sistem catalitic perfecționat, compus din cobalt, mangan și brom, împreună cu unul sau mai multe metale grele, alese dintre nichel, crom, zirconiu și ceriu în fiecare treaptă de oxidare, astfel ca viteza treptei limită de oxidare în care izomerii acidului toluic și carboxibenzaldehida sunt oxidați la acid benzendicarboxilic poate fi accelerată, în
RO 113850 Bl timp ce reacția secundară care produce compuși organici colorați cu greutate moleculară mare poate fi evitată;
-introducerea amestecului de reacție în reactor la o viteză liniară ridicată de 6...30 m/s asigură o distribuție rapidă și aproape omogenă a amestecului de reacție peste zona de reacție. Și încălzirea preliminară a amestecului de reacție la o temperatură între 15O°C și temperatura reacției de oxidare poate elimina gradientul de temperatură în zona de reacție și asigură un proces de reacție constant în întreg volumul de reacție, în combinație cu amestecarea rapidă a amestecului de reacție. Astfel este posibil să se reducă pierderea de acid carboxilic alifatic inferior folosit ca solvent, datorită oxidării acestuia.
Aceste caracteristici și avantaje ale prezentei invenții fac posibilă producerea izomerului acidului benzendicarboxilic de înaltă puritate, având indice de culoare nu mai mare de 1O°H și conținând mai puțin de 0,0025% de izomer carboxibenzaldehidă, ca impuritate principală, concomitent cu micșorarea pierderii de solvent.
Prin procedeul conform invenției se execută o dată sau de două ori o treaptă de oxidare, în care izomerul xilenului este oxidat cu oxigen molecular sau cu gaz conținând oxigen molecular, în prezența unui sistem catalitic compus din cobalt, mangan, brom și cel puțin un metal greu, ales dintre nichel, crom, zirconiu și ceriu într-un acid carboxilic alifatic inferior și se execută o dată sau de două ori o treaptă de extracție/ postoxidare, în care produsul oxidat este cristalizat pentru a separa o turtă de izomer brut al acidului benzendicarboxilic, turta este trecută sub formă de pastă, adăugând ca solvent un acid alifatic inferior, după care se încălzește pentru a extrage în solvent impuritățile, iar pasta rezultată este oxidată cu sistemul catalitic menționat, cu condiția ca oricare sau ambele trepte menționate să fie executate de două ori.
Procedeul conform invenției poate fi sintetizat ca procedeul 1, în care treapta de oxidare are loc de două ori și treapta de extracție/postoxidare are loc o dată, procedeul 2,în care treapta de oxidare are loc de două ori și treapta de extracție/postoxidare are loc de două ori și procedeul 3, în care treapta de oxidare are loc o dată, iar treapta de extracției/postoxidare are loc de două ori.
Prin termenul de “extracție/ postoxidare” folosit în prezenta invenție se înțelege un proces care constă dintr-o treapta de extracție în care produsul din prima sau a doua treaptă de oxidare este cristalizat pentru a separa o turtă de izomer brut al acidului benzendicarboxilic, turta este retrecută sub formă de pastă prin adăugarea unui solvent care este un acid alifatic inferior, urmând o încălzire pentru a extrage în solvent impuritățile conținute, și o treaptă de oxidare în care pasta rezultată din treapta de extracție este oxidată cu un sistem catalitic. Sistemul catalitic conform invenției folosit în această treaptă de oxidare (treapta postoxidare] este același cu cel folosit în prima sau a doua treaptă de oxidare.
Izomerii xilenului folosiți ca materie primă în procedeul conform invenției pot include orto-, meta- și paraizomerii, iar acești izomeri conduc la carboxibenzaldehidele corespunzătoare (notate în continuare “CBA”) ca impurități în treapta de oxidare. Astfel, dacă se utilizează ca materii prime para-, meta- sau orto-xilen se obțin, respectiv, 4-CBA, 3CBA sau 2-CBA.
Conform procedeului din prezenta invenție, un amestec de reacție compus din izomer al xilenului, acid carboxilic alifatic inferior și catalizatori este încălzit la o temperatură mai înaltă de 150°C și mai scăzută decât temperatura primei reacții de oxidare și apoi este introdus în vasul primei reacții de oxidare la o viteză liniară de 6...30 m/s în contra sens cu direcția de rotație a fluidului din vasul de reacție.
Reacția de oxidare este executată într-un acid carboxilic alifatic inferior, prin folosirea oxigenului molecular sau a unui gaz conținând oxigen molecular la 150
RO 113850 Bl
... 23O°C, timp de 20...60 minute, în prezența unui sistem catalitic compus din cobalt-mangan-brom și din unul sau mai multe metale grele, alese dintre nichel, crom, zirconiu și ceriu.
în prezenta invenție, ca oxigen molecular sau gaz conținând oxigen molecular este folosit oxigen sau aer și pentru a doua oxidare sau în prima sau în a doua extracție/postoxidare se folosește un amestec de aer și gazul de ventilare rezultat din prima oxidare.
Acidul carboxilic alifatic inferior folosit ca mediu de reacție, precum și ca solvent de extracție în procedeul conform invenției poate fi un acid alifatic cu
1...6 atomi de carbon, de exemplu acidul acetic, acidul butanoic, acidul pentanoic sau acidul hexanoic, de preferință acidul acetic.
Sistemul catalitic utilizat în procedeul conform invenției constă, în principal, din cobalt, mangan și brom și conține de asemenea unul sau mai multe metale grele, alese dintre nichel, crom, zirconiu sau ceriu. Exemple de compuși ai cobaltului pot include, fără o limitare la aceștia, acetat de cobalt sau naftenat de cobalt. Exemple de compuși ai manganului pot include, fără o limitare la aceștia, acetat de mangan sau naftenat de mangan. Exemple de compuși ai bromului pot include, fără o limitare la aceștia, bromură de sodiu sau tetrabrometanul sau un amestec de compuși ai bromului și compuși ai clorului într-un raport de 1:0,001...0,5, exprimat în brom și clor. Compușii cu clor pot include, fără o limitare la aceștia, ZrCI2, NiCI2.6H20 sau acid clorhidric și pot fi adăugați ca atare sau sub formă de sare cu zirconiul sau nichelul, care este folosit ca un component al sistemului catalitic.
Metalul greu folosit drept component al sistemului catalitic pentru procedeul conform invenției poate fi sub forma oricărei sări care poate fi dizolvată într-un acid carboxilic alifatic inferior, în particular acid acetic, de preferință sub formă de acetat. Raportul dintre fiecare component al catalizatorului variază în funcție de fiecare treaptă de oxidare, după cum va fi prezentat mai jos.
în cazul în care treapta de oxidare este executată de două ori, pasta rezultată în prima treaptă de oxidare este oxidată timp de 10...30 minute, prin folosirea aceluiași sistem catalitic ca în prima oxidare, a gazului de ventilație de la reactorul primei oxidări, a aerului și a refluxului rezultat din treapta de cristalizare de după a doua oxidare.
în treapta de extracție/ postoxidare, solventul conținut în pastă este înlocuit cu solvent nou, după care urmează încălzirea (treapta de extracție). Operația de încălzire are drept scop extragerea impurităților conținute în pastă. După încălzire, pasta ce conține impuritățile extrase este răcită și oxidată cu același sistem catalitic ca cel folosit în treapta de oxidare (treapta postoxidare). Etapa de extracție/postoxidare poate fi executată o dată sau de două ori.
Extracția/postoxidarea din cadrul procedeului conform invenției va fi în continuare descrisă mai detaliat.
în treapta de extracție/ postoxidare,pasta de izomer brut al acidului benzendicarboxilic, obținută din prima sau a doua treaptă de oxidare, este izolată pentru a rezulta o turtă, iar turta este retrecută în formă de pastă cu ajutorul acidului carboxilic alifatic inferior care este obținut în fazele de izolare și spălare a turtei din pasta rezultată din treapta extracție/postoxidare. După retrecerea sub formă de pastă, pasta rezultată este tratată prin încălzire la o temperatură de 2OO...28O°C timp de
5...60 minute, pentru a extrage acidul toluic și carboxibenzaldehida (CBA) conținute drept impurități în cristalele de izomer ale acidului benzendicarboxilic. în acest caz, acidul carboxilic alifatic reciclat de la treptele de izolare și spălare pentru petrecerea sub formă de pastă a turtei poate fi refolosit, astfel că o cantitate mai mare de 60% din acidul carboxilic alifatic inferior conținut în pasta din treapta anterioară de oxidare poate fi înlocuită.
Pasta conținând impurități, rezultată din extracția prin încălzire, este su
RO 113850 Bl pusă oxidării prin folosirea sistemului catalitic și a gazului conținând oxigen molecular, la o temperatură mai scăzută cu 2...8O°C decât temperatura de extracției, timp de 10...30 minute, iar pasta rezultată este izolată și spălată.
Treapta extracție/postoxidare de mai sus poate fi efectuată o dată sau de două ori și, în consecință, compoziția și concentrația sistemului catalitic, cantitatea de acid carboxilic alifatic inferior necesar la trecerea în stare de pastă, precum și concentrația impurităților conținute în acidul benzendicarboxilic brut obținut de la fiecare treaptă de oxidare, variază. Cu toate acestea, în unele cazuri, în final rezultă acid benzendicarboxilic înalt purificat care conține mai puțin de 0,0025% carboxibenzaldehidă, iar pentru acest scop trebuie să se efectueze cel puțin de două ori una sau amândouă din treptele de oxidare și extracție/postoxidare.
în continuare vor fi prezentate mai detaliat condițiile de reacție ale procedeelor 1, 2 și 3.
Pentru procedeul 1, sistemul catalitic folosit în treapta de postoxidare are un raport al (Mt), o concentrație de metal greu adăugat la componentul cobalt-mangan-brom (Co+Mn), o concentrație de cobalt plus mangan de 1:0,01 ...0,2 și concentrația totală de metal(e) greu(le) adăugat este de 5O...3OOppm. Concentrația de metale grele folosită în prima oxidare: a doua oxidare: prima extracție/postextracție este de 1:0,5 ... 0,9:0,05...0,20. în cadrul acestui procedeu .solventul pentru trecerea în stare de pastă a turtei din a doua treaptă de oxidare este reciclat din treapta de spălare pentru spălarea turtei rezultate din prima treaptă de extracție/ postoxidare. Solventul reciclat trebuie să fie într-o cantitate astfel încât să înlocuiască cel puțin 60% din acidul carboxilic inferior conținut în pasta din a doua treaptă de oxidare.
Prin aplicarea procedeului 1 de obținere a acidului benzendicarboxilic de puritate ridicată, concentrația de carboxibenzaldehidă (CBA) conținută în acizii benzendicarboxilici bruți obținuți în prima oxidare, în a doua oxidare și în prima extracție/postoxidare este de 0,060,16%, 0,03-0,08% și respectiv mai puțin de 0,00025%.
în cazul procedeului 2, raportul (Co+Mn) la (Mt) este de 1:0,01 ...0,2 și concentrația totală de metal(e) greu(le) folosit în prima oxidare este de 30... 200 ppm. Concentrația metalului(elor) greu (le) folosit în prima oxidare: a doua oxidare: prima extracție/postoxidare: a doua extracție/postoxidare este de 1:0,5...0,9:0,1 ...0,3:0,05...0,2. Solventul pentru trecerea în formă de pastă a turtei din a doua treaptă de oxidare este reciclat de la treapta de izolare pentru izolarea turtei din pasta obținută în treapta a doua de extracție/postoxidare. Solventul reciclat trebuie să fie într-o cantitate astfel încât să înlocuiască cel puțin 60% din acidul carboxilic inferior conținut în pasta din a doua treaptă de oxidare. Solventul pentru retrecerea în stare de pastă a turtei din prima treaptă de extracție/ postoxidare este reciclat la treapta de spălare pentru spălarea turtei rezultate din a doua treaptă de extracție/postoxidare. Solventul reciclat trebuie să fie într-o cantitate astfel încât să înlocuiască cel puțin 60% din acidul carboxilic inferior conținut în pasta din prima treaptă de extracție/postoxidare. Prin reciclarea solventului de extragere a impurităților crește eficiența utilizării solventului și astfel este posibilă micșorarea pierderii de solvent.
Procedeul 2 de obținere a acizilor benzendicarboxilici de înaltă puritate asigură o concentrație de carboxibenzaldehidă ca impuritate conținută în acizii benzendicarboxilici rezultați de la prima oxidare, a doua oxidare, prima extracție/postoxidare și a doua extracție/postoxidare de 0,1...0,4%. 0,05 ... 0,15%, 0,01...0,03% și, respectiv, mai puțin de 0,0025%.
în cazul procedeului 3, raportul (Co+Mn) la (Mt) este de 1:0,01...0,2 și concentrația totală de metal(e) greu(le) este de 40...300 ppm. Concentrația
RO 113850 Bl metalului(elor) greu(le) folosit în prima oxidare: prima extracție/postoxidare: a doua extracție/postoxidare este de 1:0,05...0,5:0,05...0,2. Solventul pentru retrecerea în stare de pastă a turtei din prima treaptă de extracție/ postoxidare este reciclat la treapta de izolare pentru izolarea turtei din pasta obținută în a doua treaptă de extracție/ postoxidare. Solventul reciclat trebuie să fie într-o cantitate astfel încât să înlocuiască cel puțin 60% din acidul carboxilic inferior conținut în pasta din prima treaptă de oxidare. Solventul pentru retrecerea în stare de pastă a turtei din prima treaptă de extracție/postoxidare este reciclat la treapta de spălare pentru spălarea turtei din pasta obținută în a doua treaptă de extracție/postoxidare. Solventul reciclat trebuie să fie într-o cantitate astfel încât să înlocuiască cel puțin 60% din acidul carboxilic inferior conținut în pasta din prima treaptă de extrație/ postoxidare.
Procedeul 3 de obținere a acizilor benzendicarboxilici de înaltă puritate asigură o concentrație de carboxibenzaldehidă ca impuritate conținută în acizii benzendicarboxilici rezultați de la prima oxidare, prima extracție/postoxidare și a doua extracție/post- oxidare de 0,04...0,15%. 0,01 ...0,05% și, respectiv, mai puțin de 0,0025%.
Luând în considerare costul instalației și pierderea de reactant și solvent pe care le implică aplicarea fiecăruia dintre cele trei procedee, se poate opta pentru unul dintre acestea. Astfel, dacă se dorește un cost mai scăzut pentru instalația aferentă procedeului, de preferință se alege procedeul 1, procedeu în care concentrația de catalizator folosit este relativ ridicată. Dacă se dorește reducerea pierderii de izomeri ai xilenului și de acid carboxilic alifatic inferior prin oxidare, de preferință se alege procedeul 2, procedeu în care treapta de oxidare se execută în condiții mai blânde. Cel mai preferat este procedeul 3, procedeul care necesită un cost și pierderi de reactant moderate.
în continuare se dau câteva exem12 ple de realizare a procedeului conform invenției, în legătură cu fig. 1... 3:
-fig. 1 reprezintă schema procedeului în care treapta de oxidare se execută de două ori și treapta de extracție/postoxidare se execută o singură dată (procedeul 1).
-fig.2 reprezintă schema procedeului în care treapta de oxidare se execută de două ori și treapta de extracție/postoxidare se execută de două ori (procedeul 2).
-fig.3 reprezintă schema procedeului în care treapta de oxidare se execută o singură dată și treapta de extracție/postoxidare se execută de două ori (procedeul 3).
Exemplele de mai jos nu sunt limitative. Metalele sunt folosite sub formă de acetat, bromul este sub formă de acid bromhidric, iar procentele “%”, dacă nu se specifică altceva, sunt procente în greutate.
Exemplele de la 1 la 9 și exemplele comparative de la 1 la 7 sunt valabile pentru procedeul 1: treapta de oxidare este efectuată de două ori, iar treapta de extracție/postoxidare este efectuată o singură dată.
Exemplul 1,Se prepară un amestec de reacție într-un vas de titan care este echipat cu un agitator și cu manta de încălzire. Amestecul de reacție are următoarea compoziție: 17% p-xilen (1734 Kg), 80,63 %’acid acetic, 2 % apă, 732 ppm cobalt, 588 ppm mangan, 70 ppm nichel și 2270 ppm brom.
Amestecul de reacție este introdus în încălzitor folosind o pompă centrifugă și este încălzit la 160°C. Amestecul preîncălzit este apoi introdus cu o viteză liniară de 20 m/s prin 4 duze în reactorul de oxidare (volum V=10 m3) echipat cu două agitatoare paralele tip turbină instalate pe un ax comun. Oxidarea este efectuată la 198°C și 18 Kg/cm2 timp de 40 minute.
Produsul rezultat din prima oxidare este încărcat în reactorul al doiiea de oxidare și tratat cu reflux de la cristalizatorul conectat la al doilea reactor de oxidare și un amestec de gaz ventilat
RO 113850 Bl de la primul reactor de oxidare și aer. în timpul celei de- a doua oxidări concentrația apei este menținută la 10%. Puritatea acidului tereftalic obținut după treapta secundară de oxidare a crescut de 1,9 și 1,3 ori exprimat în 4-carboxibenzaldehidă și, respectiv, indice de culoare comparativ cu cel al produsului de la prima oxidare.
Amestecul de reacție pentru prima extracției/postoxidare este preparat într-un vas echipat cu agitator. Turta izolată din produsul din a doua oxidare, care conține 15% solvent rezidual, este introdus în reactor și supus extragerii cd solvent a impurităților conținute. Ca solvent pentru extracție este folosit un solvent care este reciclat de la treapta de spălare pentru spălarea turtei rezultate din prima treaptă de extracție/post- oxidare. Cantitatea de solvent reciclat este astfel încât 85% din solventul total conținut în produsul de la oxidarea secundară să fie înlocuită. Pasta care rezultă conține 25% acid tereftalic.
Pasta este alimentată în încălzitor pentru a fi încălzită la aproximativ 23O°C și apoi este trimisă la un vas echipat cu un agitator și care poate menține temperatura constantă, unde pasta este menținută 10 minute (prima extracție). Pasta tratată prin încălzire este alimentată la reactorul pentru prima extracție/ postoxidare, unde pasta este tratată cu un amestec de gaz ventilat de la primul reactor de oxidare și aer la 200°C și în același timp reactorul este alimentat cu soluției de acid bromic/acid acetic, compusă din cobalt, mangan, nichel, 95% acid acetic, 4,875% apă și 0,125% acid bromic (prima postoxidare). Compoziția amestecului de reacție în prima extracție/post- oxidare este 20% acid tereftalic, 7% apă, 132 ppm (Co+ Mn +Ni) și 212 ppm brom.
Timpul de reacție a primei postoxidări este de 20 minute. După terminarea reacției, produsul este cristalizat la 105°C sub presiune atmosferică, întrun colector. Solidele sunt izolate prin centrifugare, spălate cu acid acetic proaspăt și uscate. Produsul final de la treapta de postoxidare conține 25 ppm 4-carboxibenzaldehidă și are un indice de culoare de 8°H. Randamentul este de 98%, iar timpul total de oxidare de la prima oxidare la prima extracție/ postoxidare este de 80 minute.
Prin introducerea foarte rapidă a amestecului de reacție în reactor este posibilă atingerea unei distribuții rapide omogene a temperaturii și a concentrației reactanților în reactor și utilizarea catalizatorilor specifici, iar adoptarea treptei de extracție folosind solventul reciclat face posibilă oxidarea selectivă a compușilor specifici pentru a obține izomeri ai acidului italic de înaltă puritate, care nu conțin mai mult de 25 ppm de izomer carboxibenzaldehidic și care are un indice de culoare mai mic de 10°H,precum și continuarea rapidă a procedeului. Fiecare treaptă a procedeului poate fi prelungită cu 10 până la 40 minute.
Condițiile de oxidare și rezultatele obținute prin aplicarea procedeului din exemplul 1 sunt prezentate în tabelul 1.
Exemplul 2. Acest exemplu constă în repetarea procedurii din exemplul 1, cu excepția faptului că se folosesc 40 ppm de nichel, 20 ppm de crom, 30 ppm de zirconiu și 40 ppm de ceriu în locul a 70 ppm de nichel, iar timpii de reacție și temperaturile sunt modificate așa cum se arată în tabelul 1. Produsul final, acidul tereftalic, conține 15 ppm de 4-carboxibenzaldehidă (4-CBA) și are un indice de culoare de 4°H.
Condițiile de oxidare și rezultatele obținute prin aplicarea procedeului din exemplul 2 sunt prezentate în tabelul 1.
Exemplul 3.Acest exemplu constă în repetarea procedurii din exemplul 1, cu excepția faptului că se folosesc 120 ppm de zirconiu în locul a 70 ppm de nichel, iar timpii de reacție și temperaturile sunt modificate așa cum se arată în tabelul 1. Produsul final, acidul tereftalic, conține 24 ppm de 4-carboxibenzaldehidă (4-CBA) și are un indice de culoare de 8°H.
Condițiile de oxidare și rezultatele
RO 113850 Bl obținute prin aplicarea procedeului din exemplul 3 sunt prezentate în tabelul 1.
Exemplul 4.Acest exemplu constă în repetarea procedurii din exemplul 1, cu excepția faptului că se folosesc 120 ppm de ceriu în locul a 70 ppm de nichel, iar timpii de reacție și temperaturile sunt modificate așa cum se arată în tabelul 1. Produsul final, acidul tereftalic, conține 22 ppm de,4-carboxibenzaldehidă (4-CBA) și are un indice de culoare de 7°H.
Condițiile de oxidare și rezultatele obținute prin aplicarea procedeului din exemplul 4 șunt prezentate în tabelul 1.
Exemplul 5,Acest exemplu constă în repetarea procedurii din exemplul 1, cu excepția faptului că cantitatea de nichel a fost mărită de la 70 ppm la 10 ppm, iar timpii de reacție și temperaturile sunt modificate așa cum se arată în tabelul 1. Produsul final, acidul tereftalic, conține 20 ppm de 4-carboxibenzaldehidă (4-CBA) și are un indice de culoare de 7°H.
Condițiile de oxidare și rezultatele obținute prin aplicarea procedeului din exemplul 5 sunt prezentate în tabelul 1.
Exemplul 1 comparativ. Acest exemplu constă în repetarea procedurii din exemplul 1, cu excepția faptului că nu se adaugă nichel, iar timpii de reacție și temperaturile sunt modificate așa cum se arată în tabelul 1. Produsul final, acidul tereftalic, conține 25 ppm de 4carboxibenzaldehidă (4-CBA) și are un indice de culoare de 46°H.
Condițiile de oxidare și rezultatele obținute prin aplicarea procedeului din exemplul 1 comparativ sunt prezentate în tabelul 1.
Exemplul 2 comparativ.Acest exemplu constă în repetarea procedurii din exemplul 1, cu excepția faptului că viteza de introducere a amestecului de reacție este modificată de la 28 m/s la 1 m/s, iar timpul de extracție este modificat de la 10 minute la 1 minut. Produsul final, acidul tereftalic, conține 650 ppm de 4-carboxibenzaldehidă (4-CBA) și are un indice de culoare de 26°H.
Condițiile de oxidare și rezultatele obținute prin aplicarea procedeului din exemplul 2 comparativ sunt prezentate în tabelul 1.
Exemplul 3 comparativ. Acest exemplu constă în repetarea procedurii din exemplul 5, cu excepția faptului că se folosesc 50 ppm de nichel și 50 ppm de crom în locul a 100 ppm de nichel și concentrația catalizatorului (Co+ Mn+ Ni+Cr) în prima reacție de postoxidare și concentrația de brom sunt modificate de la 132 ppm și 212 la 21 ppm și, respectiv, 32 ppm. Produsul final, acidul tereftalic, conține 421 ppm de 4-carboxibenzaldehidă (4-CBA) și are un indice de culoare de 9°H.
Condițiile de oxidare și rezultatele obținute prin aplicarea procedeului din exemplul 3 comparativ sunt prezentate în tabelul 1.
Exemplul 4 comparativ.Acest exemplu constă în repetarea procedurii din exemplul 1, cu excepția faptului că nu se adaugă nichel, iar temperatura de introducere a amestecului de reacție și de încălzire și temperaturile de reacție în prima extracție/post oxidare sunt modificate de la 160oC, 23O°C și 200°C la 60°C, 180°Cși, respectiv, 180°C . Produsul final, acidul tereftalic, conține 222 ppm de 4-carboxibenzaldehidă (4-CBA) și are un indice de culoare de 21 °H.
Condițiile de oxidare și rezultatele obținute prin aplicarea procedeului din exemplul 4 comparativ sunt prezentate în tabelul 1.
Exemplul 6. Acest exemplu constă în repetarea procedurii din exemplul 1, cu excepția faptului că se folosește mxilen în locul p-xilenului. Produsul final, acidul tereftalic, conține 15 ppm de 3carboxibenzaldehidă (3-CBA) și are un indice de culoare de 10°H.
Condițiile de oxidare și rezultatele obținute prin aplicarea procedeului din exemplul 6 sunt prezentate în tabelul 1.
Exemplul 5 comparativ.Acest exemplu constă în repetarea procedurii din exemplul 6, cu excepția faptului că nu se adaugă nichel, viteza liniară de introducere a amestecului de reacție este modificată de la 2Q m/s la 1 m/s, iar
RO 113850 Bl timpul de menținere în prima treaptă de extracție este modificat de la 10 minute la 3 minute. Produsul final, acidul tereftalic, conține 160 ppm de 4-carboxibenzaldehidă (4-CBA) și are un indice de culoare de 48 °H.
Condițiile de oxidare și rezultatele obținute prin aplicarea procedeului din exemplul 5 comparativ sunt prezentate în tabelul 1.
Exemplul 7. Acest exemplu constă în repetarea procedurii din exemplul 1, cu excepția faptului că se folosește oxilen în locul p-xilenului și se folosesc 40 ppm de nichel, 20 ppm de crom, 30 ppm de zirconiu și 40 ppm de ceriu, în locul a 70 ppm de nichel. Produsul final, acidul tereftalic, conține 20 ppm de 2carboxibenzaldehidă (2-CBA) și are un indice de culoare de 10Ή.
Condițiile de oxidare și rezultatele obținute prin aplicarea procedeului din exemplul 7 sunt prezentate în tabelul 1.
Exemplul 6 comparativ.Acest exemplu constă în repetarea procedurii din exemplul 1, cu excepția faptului că pxilenul este înlocuit cu o-xilen și viteza liniară de introducere a amestecului de reacție este modificată de la 20 m/s la m/s. Produsul final, acidul tereftalic, conține 28 ppm de 2-carboxibenzaldehidă (2-CBA) și are un indice de culoare de 20°H.
Condițiile de oxidare și rezultatele obținute prin aplicarea procedeului din exemplul 6 comparativ sunt prezentate în tabelul 1.
Exemplele de la 8 la 17 și exemplele comparative de la 7 și 8 sunt valabile pentru procedeul 2: treapta de oxidare este efectuată de două ori, iar treapta de extracție/postoxidare este efectuată de două ori.
Exemplul 8.Pentru oxidarea pxilenului este utilizată o instalație continuă, constituită dintr-un colector al amestecului de reacție, o pompă dozatoare, un reactor echipat cu agitator, un condensator și un cristalizator. Un amestec de reacție a cărui compoziție este 14% p-xilen (330 g), 83,9% acid acetic, % apă, 254 ppm cobalt, 127 ppm mangan, 23 ppm zirconiu și 632 ppm brom este introdus în colectorul amestecului de reacție.
Se încălzește amestecul preliminar la 160°C și se alimentează în reactor (1 I) în timp ce acesta este umplut cu aer. Amestecul reacționează la 192°C, în acest timp cantitățile de gaze, de exemplu 02, CO sau C02, temperatura, presiunea și viteza de consum a amestecului de reacție și aerului, precum și probele de produs de reacție sunt monitorizate la un interval adecvat. Probele sunt separate în faze lichidă și solidă și analizate cantitativ și calitativ prin tehnici cunoscute, cum ar fi cromatografie, polarografie și fotometrie.
Pasta rezultată de la prima oxidare este alimentată în reactorul pentru a doua oxidare și este tratată la 185°C cu aer și gaz ventilat de la reactorul primei oxidări și cu refluxul de la cristalizatorul legat la reactorul pentru a doua oxidare. Produsul celei de- a doua oxidări este izolat pentru a rezulta o turtă care este retrecută sub formă de pastă cu soluția mumă rezultată, reciclată din treapta de izolare, în scopul izolării turtei din pasta rezultată din a doua extracție/oxidare și apoi este alimentată în reactorul pentru prima extracție/postoxidare. Conținuturile din reactorul pentru prima extracție/ postoxidare sunt încălzite la 230°C, apoi sunt menținute timp de 7 minute la această temperatură, după care sunt răcite la 198°C și supuse reacției de oxidare. Concentrația catalizatorului folosit la oxidare este de 5 ori mai mică decât cea a catalizatorului folosit în prima oxidare. După prima treaptă de extracție/postoxidare concentrația de carboxibenzaldehidă în produsul final, acid tereftalic, se reduce de la 950 ppm (după a doua oxidare) la 200 ppm, iar indicele de culoare se reduce de la 9Ή la 7°H.
Turta izolată rezultată din produsul primei trepte de extracție/ postoxidare este retrecută sub formă de pastă cu acid acetic reciclat de la treapta de spălare, pentru spălarea turtei izolate de
RO 113850 Bl la a doua extracție/postoxidare, și apoi introdusă în reactorul pentru a doua extracție/postoxidare. Amestecul din reactorul pentru a doua extracție/ postoxidare este încălzit la 23O°C, apoi este menținut timp de 7 minute la această temperatură, după care este răcit la 198°C și se supune reacției de oxidare. Concentrația catalizatorului folosit în a doua postoxidare este de 10 ori mai mică decât cea a catalizatorului folosit în prima oxidare. Produsul celei de- a doua postoxidări este răcit și acidul tereftalic este izolat și spălat cu acid acetic proaspăt.
Condițiile de oxidare și rezultatele obținute prin aplicarea procedeului din exemplul 8 sunt prezentate în tabelul 2.
Prin aplicarea procedeului conform acestui exemplu, se obține acid tereftalic de înaltă puritate, care conține 14 ppm de 4-carboxibenzaldehidă (4CBA) și are un indice de culoare de 6°H.
Exemplul 9.Acest exemplu constă în repetarea procedurii din exemplul 8, cu excepția faptului că se folosește clorură de zirconil în locul bromurii de zirconil. Această schimbare a compusului de zirconiu de la bromură de zirconil la clorură de zirconil nu produce o schimbare a indicelui de culoare a acidului tereftalic obținut, dar conținutul de 4-carboxibenzaldehidă este redus de la 14 ppm la 11 ppm.
Condițiile de oxidare și rezultatele obținute prin aplicarea procedeului din exemplul 9 sunt prezentate în tabelul 2.
Exemplul 10. Acest exemplu constă în repetarea procedurii din exemplul 8, cu excepția faptului că în locul bromurii de zirconiu este folosită clorură de nichel hexahidrată. Prin compararea rezultatelor acestui exemplu cu rezultatele din exemplul 8 se constată faptul că conținutul de 4-carboxibenzaldehidă în cele două exemple este același, dar indicele de culoare a acidului tereftalic rezultat în exemplul 1 CI este mai scăzut.
Condițiile de oxidare și rezultatele obținute prin aplicarea procedeului din exemplul 10 sunt prezentate în tabelul 2.
Exemplul 11. Acest exemplu constă în repetarea procedurii din exemplul 8, cu excepția faptului că în locul compusului de zirconiu este folosit compus de ceriu. Se obține acid tereftalic de înaltă puritate.
Condițiile de oxidare și rezultatele obținute prin aplicarea procedeului din exemplul 11 sunt prezentate în tabelul 2.
Exemplul 12.Acest exemplu constă în repetarea procedurii din exemplul 8, cu excepția faptului că în locul compusului de zirconiu este folosit compus de crom. Se obține acid tereftalic de înaltă puritate.
Condițiile de oxidare și rezultatele obținute prin aplicarea procedeului din exemplul 12 sunt prezentate în tabelul 2.
Exemplul 13.Acest exemplu constă în repetarea procedurii din exemplul 8, cu excepția faptului că în locul compusului de zirconiu este folosit un amestec de compuși de zirconiu, nichel și crom. Prin compararea rezultatelor acestui exemplu cu rezultatele din exemplul 8 ,se constată faptul că conținutul de 4-carboxibenzaldehidă în cele două exemple și indicele de culoare a acidului tereftalic rezultat sunt mai scăzute.
Condițiile de oxidare și rezultatele obținute prin aplicarea procedeului din exemplul 13 sunt prezentate în tabelul 2.
Exemplul 7 comparativ.Acest exemplu constă în repetarea procedurii din exemplul 13, cu excepția faptului că nu se adaugă metal greu. Calitatea acidului tereftalic rezultat nu este conformă cu cerințele de înaltă puritate.
Condițiile de oxidare și rezultatele obținute prin aplicarea procedeului din exemplul 7 comparativ sunt prezentate în tabelul 2.
Exemplele 14 și 15. Aceste exemple constau în repetarea procedurii din exemplul 8, cu excepția faptului că capacitatea reactorului este de 10 m3în loc de 1 I. Reactorul este echipat cu două agitatoare paralele și cu o duză pentru controlul vitezei și direcției de introducere a amestecului. Prima și a doua treaptă de oxidare sunt efectuate la aceeași temperatură ca în exemplul 8 și prima și a doua postoxidare suntefectuate la 188...199°C. Concentrația de catalizator este de aproape două ori mai mare în exemplul 14 și de aproximativ 1,5 ori în exemplul 15, comparativ cu exemplul 8. Se obține acid tereftalic de înaltă puritate ce conține 10 ppm și, respectiv, 24 ppm 4carboxibenzaldehidă.
Condițiile de oxidare și rezultatele obținute prin aplicarea procedeelor din exemplele 14 și 15 sunt prezentate în tabelul 2.
Exemplul 8 comparativ. Acest
RO 113850 Bl exemplu constă în repetarea procedurii din exemplul 14, cu excepția faptului că amestecul de reacție este introdus la o viteză de 5 m/s prin 4 branșamente, în locul folosirii unei duze, iar temperaturile și timpii de reacție sunt modificați așa cum se prezintă în tabelul 2. Indicele de culoare a acidului tereftalic obtinut este 28°H.
Condițiile de oxidare și rezultatele obținute prin aplicarea procedeului din exemplul 8 comparativ sunt prezentate în tabelul 2.
Exemplele 16 și 17, Aceste exemple constau în repetarea procedurii din exemplul 8, cu excepția faptului că se oxidează m-xilen și, respectiv, o-xilen, în locul p-xilenului și tn locul zirconiului este folosit nichel.
Se obține acid izoftalic și ftalic înalt purificați, ce conțin 12 ppm și, respectiv, 23 ppm de carboxibenzaldehidă (CBA) și are un indice de culoare de 6°H și, respectiv, 1O°H.
Condițiile de oxidare și rezultatele obținute prin aplicarea procedeelor din exemplele 16 și 17 sunt prezentate în tabelul 2.
Exemplele de la 18 la 20 ( procedeul 3: treapta de oxidare este executată o dată și apoi treapta de extracție/post oxidare este executată de două ori).
Exemplul 18.Acest exemplu constă în oxidarea p-xilenului conform procedeului 3. Un amestec de reacție având compoziția 14 % p-xilen (378 gj, 83,8% acid acetic, 2% apă, 618 ppm cobalt, 292 ppm mangan, 61 ppm nichel și 1416 ppm brom este introdus în colectorul amestecului de reacție.
Amestecul de reacție este încălzit preliminar la 16O°C și apoi alimentat continuu în reactor în timp ce acesta este umplut cu aer. Amestecul reacționează la 188°C și în acest timp cantitățile de gaze, de exemplu 02, CO sau C02, temperatura, presiunea și viteza de consum a amestecului de reacție și aerului, precum și probele de produs de reacție sunt monitorizate la un interval adecvat. Probele sunt separate în faze lichide și solide și analizate cantitativ și calitativ prin tehnici cunoscute, cum ar fi cromatografie, polarografie și fotometrie.
Pasta rezultată de la prima oxidare, după terminarea primei oxidări, este răcită la 1OO°C pentru a rezulta o turtă care este retransformată în pastă cu soluție mumă reciclată de la treapta de izolare a turtei obținute din a doua extracție/postoxidare și apoi alimentată în reactorul primei trepte de extracție/ postoxidare. Conținutul din reactorul primei trepte de extracție/postoxidare este încălzit la 24O°C, apoi este menținut la această temperatură timp de 15 minute și răcit la 198 °C, după care este supus oxidării. Concentrațiile metalelor grele și bromului în catalizator folosite la oxidare sunt de 7 ori și de 9 ori mai mici decât cele ale catalizatorului folosit în prima oxidare.
Turta izolată rezultată din produsul primei trepte de extracție/ postoxidare este retrecută sub formă de pastă cu acid acetic reciclat de la treapta de spălare pentru spălarea turtei izolate de la a doua extracție/postoxidare și apoi introdusă în reactorul pentru a doua extracție/postoxidare. Amestecul din reactorul pentru a doua extracție/ postoxidare este încălzit la 24O°C, apoi este menținut timp de 15 minute la această temperatură, după care este răcit la 198°C și se supune reacției de oxidare. Concentrația catalizatorului folosit în a doua postoxidare este de 10 ori mai mică decât cea a catalizatorului folosit în prima oxidare. Produsul celei de- a doua postoxidări este răcit și acidul tereftalic este izolat și spălat cu acid acetic proaspăt.
Condițiile de oxidare și rezultatele obținute prin aplicarea procedeului din exemplul 18 sunt prezentate în tabelul 2.
Exemplul 19.Acest exemplu constă în repetarea procedurii din exemplul 18, cu excepția faptului că în locul catalizatorilor proaspeți sunt utilizați catalizatori recuperați din soluția mamă a primei oxidări. Se obține acid tereftalic de înaltă puritate.
Condițiile de oxidare și rezultatele obținute prin aplicarea procedeului din exemplul 19 sunt prezentate în tabelul 3.
Exemplul 20. Acest exemplu constă în repetarea procedurii din exemplul 18, cu excepția faptului că în locul celor 61 ppm de nichel se folosesc 31 ppm de nichel și 31 ppm de zirconiu. Concentrația de catalizator folosit în prima și a doua postoxidare este redusă de 8 ori și, respectiv, de 12 ori, comparativ cu cea din prima oxidare. Se obține acid tereftalic de înaltă puritate.
Condițiile de oxidare și rezultatele obținute prin aplicarea procedeului din exemplul 120 sunt prezentate în tabelul
3.
Ν’ cu
Φ _Q (Π Η φ
Π3
Οί
Φ ra ra
O
ο tf
Φ u_ (ϋ •σ
X ο
Ζ3
Ο •σ <
Q_ C .§ Έ
H
CO CU φ ίϋ *Ό
X
Ο (0
Ε ’u. CL
00 00 r- r- 46 26
in Tf CN o LO O
io CM CN CN CN io
CM CD
θ o O O CM O O
CN CM CN CN CM CN CN
s-\' O O O 00 o O
O O O 00 o O
CM CM CN CN CN CN
O O O O 25 O O
X~ o O o O O O
O CO CO co τ- CO CO
CO CN CN CN ΟΝ CN CN
CM
O O 00 o O
O O CM CN CN v— CN CN
CM IO LO IO o O
O 00 O CD χ- 00 00 x~ CD CO CO
O O CD 00 O
o Ο CN CN CN T~· CN
CM LO LO LO LO IO
35
40 CO CO CO CO CO
198 198 198 198 200 198 198
2270 2270 2270 2270 2500 2270 2270
NÎ70 IMÎ40 Cr20 Zr30 Ce40 Zr120 Ce120 00ΙΊΝ 1 1
00 O O O O o o
00 co 00 00 io 00 co
LO io LO LO io IO io
732 700 700 700 950 700 700
x— CN CO V IO O 2c
X X X X X EX.
ω in UJ LU LU X LU
σ>
cn xt o CD
O O CM
O CO CM
O CD
O
CD m CO cd co o o LO CM
IO o gg o LO
IO o LO cd o co
X in
O
CN
CN in
CN x—
CN
O O
CD CN
,o
O o
00 CN
O O
o O CO
oo CN
o O
CN CN
80 180
O O
CN CN
LO O
CO TT
00 co
CD
X“
CM
O O
r- r-
CN CN
CN CN
o
r-
00
58 00 00
LO
732 732
4c CD
Ex. X LU
CD CLI
O tf
ID CU
o
CM
O CN
CN
O CN
O CO CN
O CN
CN
O CN
O O (N
O CO CN
RO 113850 Bl co CU [X cu
<D
CD θ I 3 o O CD lo IO 28
< IO co' CO to co' k- io co
“ θO Q_ 00 CO «o o o o 24 32 CM
T- V- CM CN <0
Q.
E c
H E O. *·> 20 20 20 20 20 20 20 io 00 IO <O
Έ θ 198 198 200 00 O) T““ 00 o 198 198 188 199 00 00 00 co
CX—s
Ε -E
H E r- u- k- IO CN LO IO
** k- k- T- ·
p, Temp. n) T(°C) 230 230 240 230 230 230 230 225 230 225 IO CM CN
SI 20 20 20 20 20 20 20 IO 20 io O CM
d Λ EO φ o Η H 198 198 200 198 198 198 198 198 00 00 198 200
CL — Ε -E r- r- k- o LO O k-
H
Q_ ~ 230 230 240 230 230 230 230 225 230 225 240
CL — E .£ P E 20 20 20 20 20 20 20 00 20 00 20
emp. ’C) t(i 185 185 185 185 185 185 185 185 185 185 185
-U CM CM csi CM CM CM CN CO CD IO CM
S/LU M ' T“
U. X—X E .£ P E 38 38 38 38 38 38 38 40 40 40 40
192
emp. ’C) t 192 192 192 192 192 192 192 192 192 200
H F-
I- CO IO
t CN £0 1
o CM δ CN CN 1 CN CM 1 1 f 1
Vw» CO CO co CO (0 CN δ δ o CN
CQ CD co CD CD co CO CM xr CM
CO CD co O s
CO co st ’M
5= CN CN Φ cm 52 IO co co <O Ν'
N N Z. O o Έ Z <2 1 st CN
N O «ΐ- ± Z
Mn 27 27 kCM 27 FCN 127 r- Ο o O r-
v— x- <N IO o IO CM
CM CN CN X-
Co 254 254 254 254 254 254 254 500 o o •*r 500 254
CO CD O T- CN CO Q xT co O CD
T~ k- 00
Ex X UJ X X X X X X X X
UJ UJ UJ UJ UJ UJ LU LU X LU
Ex.17 254 127 Ni24 810/8 200 48 12 185 25 225 6 200 26 225 5 190 22 23 10 ο
CO
Έ
CD X> ro
Ο tf cn cu
00 00 Γ-
co CD ΙΟ
40 O O
CN CM CN
00 0) CO O 00 o
IO <O oo
X“
O O o
V xr
CM CN CN
LO IO 40
CSI CN CM
o O IO
co 00 00
y T“
IO 40 O
o O O
xr CO Xf
CM CN CN
CN CM CM
y '' y
04 CN CO
LO 40 xt
00 CN CN
00 CD CD
τ- y
Ο CO xT
T“ y y
xr xt y
y *
CO <O CO
z z ’z
CN CN CN
CD O) O)
CN CN CM
618 618 618
00 CD O
y y CM
X X X
ω UJ UJ
RO 113850 Bl

Claims (15)

  1. Revendicări
    1. Procedeu de obținere a izomerilor acizilor benzendicarboxilici de înaltă puritate, fără o treaptă suplimentară de purificare catalitic reductivă, caracterizat prin aceea că, cuprinde:
    (a) o etapă de oxidare, în care izomerul xilenului este oxidat cu oxigen molecular sau cu un gaz care conține oxigen molecular, în prezența unui sistem catalitic compus din cobalt, mangan, brom și unul sau mai multe metale grele, alese dintre nichel, crom, zirconiu și ceriu în acid carboxilic alifatic inferior, etapă ce se realizează la 15O...23O°C și (b) o etapă de extracție/ postoxidare, în care produsul de oxidare este cristalizat pentru a rezulta o turtă de izomer al acidului benzendicarboxilic brut, turtă care este retrecută sub formă de pastă prin adăugare de solvent, care este un acid carboxilic alifatic inferior, apoi se încălzește la o temperatură de 2OO...28O°C pentru a extrage în solvent impuritățile conținute, iar pasta rezultată este oxidată cu sistemul catalitic menționat la o temperatură cu
  2. 2...8O°C mai scăzută decât temperatura de încălzire menționată, fiecare din etapele de oxidare și extracție/ postoxidare fiind efectuată în una sau două trepte, precizând că una sau amândouă din etapele menționate trebuie să fie efectuate de două ori.
    2. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, etapa de oxidare se realizează în două trepte, prima treaptă de oxidare fiind o oxidare propriu-zisă, iar în a doua treaptă de oxidare produsul oxidat obținut în prima treaptă este reoxidat în prezența sistemului catalitic menționat.
  3. 3. Procedeu conform revendicării
    1, caracterizat prin aceea că, fiecare dintre etapele procedeului, oxidarea și extracția/postoxidarea, se realizeză în câte două trepte, oxidarea constând dintr-o treaptă de oxidare propriu-zisă și dintr-o a doua treaptă, în care produsul oxidat obținut în prima treaptă este reoxidat în prezența sistemului catalitic menționat, iar extracția/ postoxidarea constând din două trepte succesive , în fiecare dintre acestea realizându-se o cristalizare pentru a rezulta o turtă de izomer brut al acidului benzendicarboxilic, turta este retrecută sub formă de pastă prin adăugare de solvent, care este un acid carboxilic alifatic inferior, apoi se încălzește la o temperatură de
    2OO...28O°C pentru a extrage impuritățile conținute și pasta rezultată este oxidată cu sistemul catalitic menționat la o temperatură cu 2...8O°C mai scăzută decât temperatura de încălzire menționată.
  4. 4. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, etapa de extracție /post oxidare se realizează în două trepte succesive, în fiecare dintre acestea realizându-se o cristalizare pentru a rezulta o turtă de izomer brut al acidului benzendicarboxilic, turta este retrecută sub formă de pastă prin adăugare de solvent, care este un acid carboxilic alifatic inferior, apoi se încălzește la o temperatură de 2OO...28D°C pentru a extrage în solvent impuritățile conținute și pasta rezultată este oxidată cu sistemul catalitic menționat la o temperatură cu 2...8O°C mai scăzută decât temperatura de încălzire menționată.
  5. 5. Procedeu conform revendicărilor 1...4, caracterizat prin aceea că, amestecul de reacție care se introduce în zona de oxidare este încălzit în prealabil la o temperatură cuprinsă între 15O°C și temperatura etapei de oxidare.
  6. 6. Procedeu conform revendicărilor 1...4, caracterizat prin aceea că, solventul, care este un acid carboxilic alifatic inferior, utilizat pentru a readuce turta de izomer rezultată din etapa de oxidare sub formă de pastă,este reciclat în etapa de extracție/postoxidare de la prima sau a doua treaptă de îndepărtare a impurităților, pentru a fi utilizat în a doua treaptă de îndepărtare a impurităților sau la o altă etapă de extracție/ postoxidare.
  7. 7. Procedeu conform revendicărilor 2...4, caracterizat prin aceea că, amestecul de reacție este alimentat în
    RO 113850 Bl zona de oxidare la o viteză liniară de 6
    ...30m/s în contracurent cu direcția de rotație a conținutul zonei de oxidare.
  8. 8. Procedeu conform revendicării 2, caracterizat prin aceea că, raportul concentrație metalelor grele, alese dintre nichel, crom, zirconiu și ceriu față de concentrația totală de cobalt și mangan este de 0,01...0,2:1, iar concentrația totală a metalelor grele menționate este
    50...300 ppm.
  9. 9. Procedeu conform revendicării 2, caracterizat prin aceea că, raportul concentrației metalelor grele, alese dintre nichel, crom, zirconiu și ceriu folosită în prima treaptă de oxidare, în a doua treaptă de oxidare și în prima treaptă de postoxidare este 1:0,5 ...0,9 :0,05...0,2.
  10. 10. Procedeu conform revendicării 3, caracterizat prin aceea că, raportul concentrației metalelor grele, alese dintre nichel, crom, zirconiu și ceriu față de concentrația totală de cobalt și mangan, este de 0,01.. .0,2:1 și concentrația totală a metalelor grele menționate este de 30...200 ppm.
  11. 11. Procedeu conform revendicării 3, caracterizat prin aceea că, raportul concentrației metalelor grele, alese dintre nichel, crom, zirconiu și ceriu, utilizate în prima treaptă de oxidare, în a doua treaptă de oxidare, în prima etapă de postoxidare și în a doua treaptă de postoxidare, este de 1:0,5 ...
    0,9:0,1...0,3:0,05...0,2.
  12. 12. Procedeu conform revendicării 4, caracterizat prin aceea că, raportul concentrației metalelor grele, alese dintre nichel, crom, zirconiu și ceriu față de concentrația totală de cobalt și mangan, este de 0,01 ...0,2:1, iar concentrația totală a metalelor grele menționate este 40...300 ppm.
  13. 13. Procedeu conform revendicării 4, caracterizat prin aceea că, raportul concentrației metalelor grele, alese dintre nichel, crom, zirconiu și ceriu, utilizate în prima treaptă de oxidare, în prima treaptă de postoxidare și în a doua treaptă de post- oxidare, este de 1:0,05...0,5:0,05...0,2.
  14. 14. Procedeu conform revendicării 1, caracterizat prin aceea că, bromul existent în sistemul catalitic este sub forma unui compus al bromului sau a unui amestec de compus al bromului și de compus al clorului, într-un raport de 1:0,001...0,5, exprimat în brom și clor.
  15. 15. Procedeu conform revendicării 6, caracterizat prin aceea că, cantitatea de acid carboxilic inferior reciclat este stabilită astfel încât cel puțin 60% din acidul carboxilic inferior conținut în pasta rezultată de la etapa de oxidare să poată fi înlocuită.
RO94-01218A 1993-09-28 1993-11-30 Procedeu de obtinere a izomerilor acizilor benzendicarboxilici de inalta puritate RO113850B1 (ro)

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
RU93046191/04A RU2047595C1 (ru) 1993-09-28 1993-09-28 Способ получения изомеров фталевых кислот с высокой степенью чистоты
RU93046190/04A RU2047594C1 (ru) 1993-09-28 1993-09-28 Способ получения изомеров бензолдикарбоновых кислот с высокой степенью очистки
PCT/KR1993/000106 WO1995009143A1 (en) 1993-09-28 1993-11-30 Production method of high purity isomers of benzenedicarboxylic acids

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO113850B1 true RO113850B1 (ro) 1998-11-30

Family

ID=26653761

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO94-01218A RO113850B1 (ro) 1993-09-28 1993-11-30 Procedeu de obtinere a izomerilor acizilor benzendicarboxilici de inalta puritate

Country Status (21)

Country Link
US (1) US5359133A (ro)
JP (1) JP3009223B2 (ro)
KR (1) KR970000136B1 (ro)
CN (1) CN1050118C (ro)
AU (1) AU5576394A (ro)
BE (1) BE1008546A4 (ro)
BG (1) BG62324B1 (ro)
BR (1) BR9305996A (ro)
CA (1) CA2128719C (ro)
DE (2) DE4397599T1 (ro)
ES (1) ES2081265B1 (ro)
FR (1) FR2710638B1 (ro)
GB (1) GB2286588B (ro)
IT (1) IT1271011B (ro)
MY (1) MY108978A (ro)
PL (1) PL175685B1 (ro)
RO (1) RO113850B1 (ro)
SA (1) SA94140587B1 (ro)
SK (1) SK280582B6 (ro)
TW (1) TW307753B (ro)
WO (1) WO1995009143A1 (ro)

Families Citing this family (78)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5929274A (en) * 1995-06-07 1999-07-27 Hfm International, Inc. Method to reduce carboxybenzaldehyde isomers in terephthalic acid or isophthalic acid
WO1996041790A1 (fr) * 1995-06-08 1996-12-27 Mogilev Order Of Lenin Proizvodstvennoe Obiedinenie 'khimvolokno' Named After V.I. Lenin Processus de production d'acide isophtalique de purete monomerique
JP3757995B2 (ja) * 1996-07-12 2006-03-22 三菱瓦斯化学株式会社 高純度イソフタル酸の製造方法
JP3341620B2 (ja) * 1997-03-19 2002-11-05 株式会社日立製作所 芳香族ポリカルボン酸の製造方法および装置
KR20000041506A (ko) * 1998-12-22 2000-07-15 유현식 아로마틱폴리카본산의 제조방법
US6194607B1 (en) 1998-12-22 2001-02-27 Samsung General Chemicals Co., Ltd. Method of producing aromatic carboxylic acids by oxidizing alkyl aromatic hydrocarbons or partially oxidized intermediates thereof
US6180822B1 (en) 1998-12-22 2001-01-30 Samsung General Chemical Co., Ltd. Method of producing aromatic carboxylic acids by oxidizing alkyl aromatic compounds or partially oxidized intermediates thereof with carbon dioxide containing gas
KR100549107B1 (ko) * 1999-04-28 2006-02-06 삼성토탈 주식회사 아로마틱 폴리카본산의 제조방법
US6465685B1 (en) 1999-11-24 2002-10-15 General Electric Company Method for oxidation of xylene derivatives
US6399790B1 (en) 1999-11-24 2002-06-04 General Electric Company Method for oxidation of xylene derivatives
RU2002122090A (ru) 2000-01-18 2004-01-20 Инка Интернэшнл С.П.А. (It) Окисление алкилароматических соединений в ароматические кислоты в водной среде
US6657068B2 (en) 2002-03-22 2003-12-02 General Electric Company Liquid phase oxidation of halogenated ortho-xylenes
US6649773B2 (en) 2002-03-22 2003-11-18 General Electric Company Method for the manufacture of halophthalic acids and anhydrides
US6657067B2 (en) 2002-03-22 2003-12-02 General Electric Company Method for the manufacture of chlorophthalic anhydride
WO2004052822A1 (en) * 2002-12-09 2004-06-24 Eastman Chemical Company Process for the oxidative purification of terephthalic acid
US7074954B2 (en) * 2002-12-09 2006-07-11 Eastman Chemical Company Process for the oxidative purification of terephthalic acid
BR0316462A (pt) * 2002-12-09 2005-10-11 Eastman Chem Co Processos para reduzir uma suspensão de ácido carboxìlico purificado, para purificar um produto de oxidação em estágios, para produzir um produto de ácido carboxìlico purificado, e, suspensão de ácido carboxìlico purificado
US7161027B2 (en) * 2002-12-09 2007-01-09 Eastman Chemical Company Process for the oxidative purification of terephthalic acid
US7132566B2 (en) * 2003-09-22 2006-11-07 Eastman Chemical Company Process for the purification of a crude carboxylic acid slurry
WO2004052820A1 (en) * 2002-12-09 2004-06-24 Eastman Chemical Company Process for the purification of a crude carboxylic acid slurry
US7546747B2 (en) * 2004-01-15 2009-06-16 Eastman Chemical Company Process for production of a dried carboxylic acid cake suitable for use in polyester production
US7348452B2 (en) * 2004-04-22 2008-03-25 Eastman Chemical Company Liquid phase oxidation of P-xylene to terephthalic acid in the presence of a catalyst system containing nickel, manganese, and bromine atoms
US20050283022A1 (en) * 2004-06-18 2005-12-22 Sheppard Ronald B Filtrate preparation process for terephthalic acid filtrate treatment
US7541489B2 (en) 2004-06-30 2009-06-02 Sabic Innovative Plastics Ip B.V. Method of making halophthalic acids and halophthalic anhydrides
US7741515B2 (en) 2004-09-02 2010-06-22 Eastman Chemical Company Optimized liquid-phase oxidation
US7572936B2 (en) 2004-09-02 2009-08-11 Eastman Chemical Company Optimized liquid-phase oxidation
US7504535B2 (en) 2004-09-02 2009-03-17 Eastman Chemical Company Optimized liquid-phase oxidation
US7568361B2 (en) 2004-09-02 2009-08-04 Eastman Chemical Company Optimized liquid-phase oxidation
US7507857B2 (en) 2004-09-02 2009-03-24 Eastman Chemical Company Optimized liquid-phase oxidation
US7371894B2 (en) 2004-09-02 2008-05-13 Eastman Chemical Company Optimized liquid-phase oxidation
US7910769B2 (en) 2004-09-02 2011-03-22 Eastman Chemical Company Optimized liquid-phase oxidation
WO2006028817A2 (en) * 2004-09-02 2006-03-16 Eastman Chemical Company Optimized liquid-phase oxidation
US7692037B2 (en) 2004-09-02 2010-04-06 Eastman Chemical Company Optimized liquid-phase oxidation
US7582793B2 (en) 2004-09-02 2009-09-01 Eastman Chemical Company Optimized liquid-phase oxidation
US7683210B2 (en) 2004-09-02 2010-03-23 Eastman Chemical Company Optimized liquid-phase oxidation
US7589231B2 (en) 2004-09-02 2009-09-15 Eastman Chemical Company Optimized liquid-phase oxidation
US7692036B2 (en) 2004-11-29 2010-04-06 Eastman Chemical Company Optimized liquid-phase oxidation
US7381836B2 (en) 2004-09-02 2008-06-03 Eastman Chemical Company Optimized liquid-phase oxidation
US7615663B2 (en) * 2004-09-02 2009-11-10 Eastman Chemical Company Optimized production of aromatic dicarboxylic acids
US7550627B2 (en) * 2005-03-08 2009-06-23 Eastman Chemical Company Processes for producing aromatic dicarboxylic acids
US20060205974A1 (en) * 2005-03-08 2006-09-14 Lavoie Gino G Processes for producing aromatic dicarboxylic acids
US7919652B2 (en) * 2005-05-19 2011-04-05 Eastman Chemical Company Process to produce an enriched composition through the use of a catalyst removal zone and an enrichment zone
US7884231B2 (en) * 2005-05-19 2011-02-08 Eastman Chemical Company Process to produce an enriched composition
US7557243B2 (en) * 2005-05-19 2009-07-07 Eastman Chemical Company Enriched terephthalic acid composition
US20060264664A1 (en) * 2005-05-19 2006-11-23 Parker Kenny R Esterification of an exchange solvent enriched composition
US7880031B2 (en) * 2005-05-19 2011-02-01 Eastman Chemical Company Process to produce an enrichment feed
US7834208B2 (en) * 2005-05-19 2010-11-16 Eastman Chemical Company Process to produce a post catalyst removal composition
US7741516B2 (en) * 2005-05-19 2010-06-22 Eastman Chemical Company Process to enrich a carboxylic acid composition
US7432395B2 (en) * 2005-05-19 2008-10-07 Eastman Chemical Company Enriched carboxylic acid composition
US20060264656A1 (en) * 2005-05-19 2006-11-23 Fujitsu Limited Enrichment process using compounds useful in a polyester process
US7897809B2 (en) * 2005-05-19 2011-03-01 Eastman Chemical Company Process to produce an enrichment feed
US20060264662A1 (en) * 2005-05-19 2006-11-23 Gibson Philip E Esterification of an enriched composition
US7884232B2 (en) 2005-06-16 2011-02-08 Eastman Chemical Company Optimized liquid-phase oxidation
US20070155987A1 (en) * 2006-01-04 2007-07-05 O'meadhra Ruairi S Oxidative digestion with optimized agitation
US20070179312A1 (en) * 2006-02-02 2007-08-02 O'meadhra Ruairi Seosamh Process for the purification of a crude carboxylic axid slurry
US7326808B2 (en) * 2006-03-01 2008-02-05 Eastman Chemical Company Polycarboxylic acid production system employing cooled mother liquor from oxidative digestion as feed to impurity purge system
US7501537B2 (en) * 2006-03-01 2009-03-10 Eastman Chemical Company Polycarboxylic acid production system employing oxidative digestion with reduced or eliminated upstream liquor exchange
US7816556B2 (en) * 2006-03-01 2010-10-19 Eastman Chemical Company Polycarboxylic acid production system employing enhanced multistage oxidative digestion
US20070208194A1 (en) * 2006-03-01 2007-09-06 Woodruff Thomas E Oxidation system with sidedraw secondary reactor
US7772424B2 (en) * 2006-03-01 2010-08-10 Eastman Chemical Company Polycarboxylic acid production system employing enhanced evaporative concentration downstream of oxidative digestion
US7420082B2 (en) * 2006-03-01 2008-09-02 Eastman Chemical Company Polycarboxylic acid production system employing hot liquor removal downstream of oxidative digestion
US7888529B2 (en) * 2006-03-01 2011-02-15 Eastman Chemical Company Process to produce a post catalyst removal composition
US7393973B2 (en) * 2006-03-01 2008-07-01 Eastman Chemical Company Polycarboxylic acid production system with enhanced residence time distribution for oxidative digestion
US7326807B2 (en) * 2006-03-01 2008-02-05 Eastman Chemical Company Polycarboxylic acid production system with enhanced heating for oxidative digestion
US20100056750A1 (en) * 2006-12-21 2010-03-04 Ritter Joachim C Process for the synthesis of halogenated aromatic diacids
US8614350B2 (en) 2008-01-15 2013-12-24 Eastman Chemical Company Carboxylic acid production process employing solvent from esterification of lignocellulosic material
US8455680B2 (en) 2008-01-15 2013-06-04 Eastman Chemical Company Carboxylic acid production process employing solvent from esterification of lignocellulosic material
KR20140102761A (ko) * 2011-12-29 2014-08-22 유오피 엘엘씨 테레프탈산의 제조 방법
US9156765B2 (en) 2011-12-29 2015-10-13 Uop Llc Process for oxidizing alkyl-aromatic compounds
US8927764B2 (en) 2011-12-29 2015-01-06 Uop Llc Process for producing terephthalic acid
US9045408B2 (en) 2011-12-29 2015-06-02 Uop Llc Process for oxidizing alkyl-aromatic compounds
US9024059B2 (en) 2011-12-29 2015-05-05 Uop Llc Process for producing terephthalic acid
US9085522B2 (en) 2011-12-29 2015-07-21 Uop Llc Process for producing terephthalic acid
US9199906B2 (en) 2013-09-24 2015-12-01 Eastman Chemical Company Processes for producing isophthalic acid
US9212121B2 (en) * 2013-09-24 2015-12-15 Eastman Chemical Company Processes for producing terephthalic acid
CN105688988B (zh) 2014-12-16 2018-11-27 财团法人工业技术研究院 糠醛化合物的氧化反应催化剂及糠醛化合物的氧化方法
CN107954850A (zh) * 2017-11-02 2018-04-24 华东理工大学 间苯二甲酸的制备方法
CN107963964A (zh) * 2017-11-02 2018-04-27 华东理工大学 间苯二甲酸的制备方法

Family Cites Families (24)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1270030C2 (de) * 1962-04-27 1973-07-19 Verfahren zur reinigung von terephthalsaeure
US3595908A (en) * 1966-11-01 1971-07-27 Inst Francais Du Petrole Two-step oxidation of paraxylene for the production of terephthalic acid
DE1643721B1 (de) * 1967-12-22 1971-10-21 Basf Ag Verfahren zur kontinuierlichen Herstellung von Benzoldicarbonsaeuren
US3626001A (en) * 1968-05-09 1971-12-07 Atlantic Richfield Co Method for the production of high-purity isophthalic or terephthalic acid
US3683017A (en) * 1970-04-01 1972-08-08 Fmc Corp Oxidation of p-xylene and p-tolujc acid to terephthalic acid
JPS5518698B1 (ro) * 1971-04-03 1980-05-21
US3845117A (en) * 1972-12-14 1974-10-29 Halcon International Inc Process for preparation of phthalic acids
US3920735A (en) * 1973-05-21 1975-11-18 Standard Oil Co Zirconium enhanced activity of transition metal-bromine catalysis of di- and trimethyl benzene oxidation in liquid phase
JPS5291835A (en) * 1976-01-29 1977-08-02 Mitsubishi Chem Ind Ltd Prepation of terephtalic acid for direct polymerization
US4201871A (en) * 1978-02-23 1980-05-06 Asahi Kasei Kogyo Kabushiki Kaisha Process for recovering terephthalic acid
JPS5555138A (en) * 1978-10-19 1980-04-22 Mitsubishi Chem Ind Ltd Preparation of highly pure terephthalic acid
EP0021747B1 (en) * 1979-07-02 1983-05-18 Imperial Chemical Industries Plc Process for the preparation of terephthalic acid
US4334086A (en) * 1981-03-16 1982-06-08 Labofina S.A. Production of terephthalic acid
JPS57200328A (en) * 1981-06-03 1982-12-08 Mitsubishi Chem Ind Ltd Preparation of terephthalic acid
JPS59104345A (ja) * 1982-12-03 1984-06-16 Kuraray Yuka Kk 直接重合用に適したテレフタル酸の製造方法
JPS59106435A (ja) * 1982-12-10 1984-06-20 Mitsubishi Chem Ind Ltd 高純度テレフタル酸の製法
JPS60233032A (ja) * 1984-05-04 1985-11-19 Kuraray Yuka Kk 直接重合用に適したテレフタル酸の製造法
US4892970A (en) * 1985-12-30 1990-01-09 Amoco Corporation Staged aromatics oxidation in aqueous systems
JPH0662495B2 (ja) * 1986-05-16 1994-08-17 三菱化成株式会社 高純度テレフタル酸の製法
JP2504461B2 (ja) * 1987-04-24 1996-06-05 三菱化学株式会社 高品質テレフタル酸の製法
US4786753A (en) * 1987-05-18 1988-11-22 Amoco Corporation Oxidation process for the manufacture of aromatic acids from alkylaromatic compounds
EP0465100B1 (en) * 1990-06-25 1994-09-28 Mitsubishi Gas Chemical Company, Inc. Process for producing high purity isophthalic acid
CA2050866A1 (en) * 1990-09-10 1992-03-11 George F. Schaefer Oxidation of dialkyl polyaromatics to dicarboxypolyaromatics
JP3231134B2 (ja) * 1993-05-11 2001-11-19 住友化学工業株式会社 微粒子計測方法およびそのための装置

Also Published As

Publication number Publication date
GB2286588A (en) 1995-08-23
BE1008546A4 (nl) 1996-06-04
FR2710638B1 (fr) 1996-04-26
PL308537A1 (en) 1995-08-21
MY108978A (en) 1996-11-30
ES2081265A1 (es) 1996-02-16
CN1103860A (zh) 1995-06-21
KR970000136B1 (ko) 1997-01-04
TW307753B (ro) 1997-06-11
SK280582B6 (sk) 2000-04-10
JPH08506571A (ja) 1996-07-16
BG98919A (bg) 1995-05-31
JP3009223B2 (ja) 2000-02-14
US5359133A (en) 1994-10-25
GB9415915D0 (en) 1995-05-24
ES2081265B1 (es) 1996-10-16
DE4397599T1 (de) 1997-07-24
GB2286588B (en) 1996-09-11
IT1271011B (it) 1997-05-26
ITMI941879A1 (it) 1996-03-14
SA94140587B1 (ar) 2006-11-12
BG62324B1 (bg) 1999-08-31
SK87794A3 (en) 1995-05-10
CA2128719A1 (en) 1995-03-29
WO1995009143A1 (en) 1995-04-06
KR950008467A (ko) 1995-04-17
ITMI941879A0 (it) 1994-09-14
DE4397599C2 (de) 1998-02-19
BR9305996A (pt) 1997-10-21
CA2128719C (en) 1998-06-09
FR2710638A1 (fr) 1995-04-07
AU5576394A (en) 1995-04-18
PL175685B1 (pl) 1999-01-29
CN1050118C (zh) 2000-03-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RO113850B1 (ro) Procedeu de obtinere a izomerilor acizilor benzendicarboxilici de inalta puritate
US3839435A (en) Process for producing fiber grade terephthalic acid
KR100282074B1 (ko) 2,6-나프탈렌디카복실산의제조방법
KR101525656B1 (ko) 알킬 방향족 화합물의 산화 방법
US3402184A (en) Process of aromatic hydrocarbon oxidation
KR101470114B1 (ko) 테레프탈산의 정제 방법
US8835678B2 (en) Solid terephthalic acid composition
US20150065747A1 (en) Process for ProducingTerephthalic Acid
US2723994A (en) Oxidation of xylene and toluic acid mixtures to phthalic acids
BRPI0708391A2 (pt) processo para produção de ácido carboxìlico
CN110573487B (zh) 使用加压的湿气管线以避免纯化的对苯二甲酸pta过滤器和管线中的结垢
CA2210154A1 (en) Process for producing aromatic carboxylic acids
CN112441909A (zh) 2,6-萘二甲酸的合成方法
RU2047594C1 (ru) Способ получения изомеров бензолдикарбоновых кислот с высокой степенью очистки
JPH0454149A (ja) 高純度イソフタル酸の製造方法
JP3232774B2 (ja) 高純度のテレフタル酸の製造方法
CN112441908B (zh) 合成2,6-萘二甲酸的方法
EP3562573A1 (en) Purified terephthalic acid (pta) vent dryer vapor effluent treatment
KR20060015321A (ko) 브롬화 안트라센 촉진자를 이용한 방향족 탄화수소의 산화
RU2254324C2 (ru) Непрерывный способ получения высокочистой терефталевой кислоты
US20150099898A1 (en) Process for removing amide impurities in aromatic carboxylic acids
TW538032B (en) Process for producing aromatic carboxylic acid
SU482038A3 (ru) Способ получени терефталевой кислоты
JPH0662495B2 (ja) 高純度テレフタル酸の製法
JPH0222057B2 (ro)