RO111406B1 - Compozitie erbicida cu antidot si procedeu de combatere a buruienilor - Google Patents

Compozitie erbicida cu antidot si procedeu de combatere a buruienilor Download PDF

Info

Publication number
RO111406B1
RO111406B1 RO95-01086A RO9501086A RO111406B1 RO 111406 B1 RO111406 B1 RO 111406B1 RO 9501086 A RO9501086 A RO 9501086A RO 111406 B1 RO111406 B1 RO 111406B1
Authority
RO
Romania
Prior art keywords
alkyl
substd
alkoxy
halo
opt
Prior art date
Application number
RO95-01086A
Other languages
English (en)
Inventor
Glock Jutta
Hudetz Manfred
Original Assignee
Ciba Geigy Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ciba Geigy Ag filed Critical Ciba Geigy Ag
Publication of RO111406B1 publication Critical patent/RO111406B1/ro

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01NPRESERVATION OF BODIES OF HUMANS OR ANIMALS OR PLANTS OR PARTS THEREOF; BIOCIDES, e.g. AS DISINFECTANTS, AS PESTICIDES OR AS HERBICIDES; PEST REPELLANTS OR ATTRACTANTS; PLANT GROWTH REGULATORS
    • A01N37/00Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing organic compounds containing a carbon atom having three bonds to hetero atoms with at the most two bonds to halogen, e.g. carboxylic acids
    • A01N37/18Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing organic compounds containing a carbon atom having three bonds to hetero atoms with at the most two bonds to halogen, e.g. carboxylic acids containing the group —CO—N<, e.g. carboxylic acid amides or imides; Thio analogues thereof
    • A01N37/22Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators containing organic compounds containing a carbon atom having three bonds to hetero atoms with at the most two bonds to halogen, e.g. carboxylic acids containing the group —CO—N<, e.g. carboxylic acid amides or imides; Thio analogues thereof the nitrogen atom being directly attached to an aromatic ring system, e.g. anilides
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01NPRESERVATION OF BODIES OF HUMANS OR ANIMALS OR PLANTS OR PARTS THEREOF; BIOCIDES, e.g. AS DISINFECTANTS, AS PESTICIDES OR AS HERBICIDES; PEST REPELLANTS OR ATTRACTANTS; PLANT GROWTH REGULATORS
    • A01N25/00Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators, characterised by their forms, or by their non-active ingredients or by their methods of application, e.g. seed treatment or sequential application; Substances for reducing the noxious effect of the active ingredients to organisms other than pests
    • A01N25/32Ingredients for reducing the noxious effect of the active substances to organisms other than pests, e.g. toxicity reducing compositions, self-destructing compositions

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Dentistry (AREA)
  • Pest Control & Pesticides (AREA)
  • Agronomy & Crop Science (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Plant Pathology (AREA)
  • Toxicology (AREA)
  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Separation Of Suspended Particles By Flocculating Agents (AREA)
  • Steroid Compounds (AREA)
  • Hydrogenated Pyridines (AREA)
  • Semiconductor Lasers (AREA)
  • Catching Or Destruction (AREA)

Description

Prezenta invenție se referă la o compoziție erbicidă cu antidot pentru combaterea ierburilor și buruienilor din culturile de plante folositoare, în special, a culturilor de porumb, conținând un 5 erbicid și un antidot, care protejează plantele folositoare, dar nu și buruienile de acțiunea fitotoxică a erbicidului.
La folosirea erbicidelor este posibil ca în funcție de doza erbicidului și de 10 modul de aplicare, de planta de cultură, de natura pământului și de condițiile climaterice, ca durata iluminării, temperatura și cantitatea precipitațiilor, ca și plantele de cultură să fie atacate într-o 15 măsură considerabilă.
Pentru a preveni aceste probleme sau altele similare, au fost propuse diferite substanțe ca antidot, care au rolul de a antagoniza efectul dăunător al 20 erbicidului asupra plantei de cultură, adică să protejeze planta, dar practic să nu micșoreze acțiunea erbicidă asupra buruienilor care trebuiesc combătute.
S-a constatat că antidoturile 25 propuse au adesea, atât față de plantă, cât și față de erbicid și parțial și de dependență de modul de aplicare o acțiune foarte tipică, adică un anumit antidot se potrivește adesea pentru o 30 anumită plantă de cultură și pentru o clasă de materiale erbicide specifice.
Se cunosc compoziții erbicide cu antidot pentru protecția culturilor de plante utile de acțiunea fitotoxică a 35 acțiunii erbicidului, constituită din cloroacetanilidă și tiolcarbamați ca erbicid și ca antidot un derivat de acilamidă cu formula:
în care, X este -SQ- sau(l)-SO2-; R1 este cianoalchil, halogen-alchil sau halogenalchenil; R2 și R3 sunt hidrogen, alchil, halogenalchil, alchenil, alchinil, alcoxialchil; R4 și R5 sunt hidrogen, 50 alchenil, achinil, cian, alcoxialchil, C00R8, -CO-NRg: R6 și R7 sunt halogenalchil sau halogenalcoxi (E.P.
0149974)
Se știe că anumite clor și diclor acetamide se pot utiliza la protejarea plantelor de cultură de acțiunea fitotoxică a compusului a RS, 'S(-)-(1 '-metil-2'metoxietil)-cloroacetil-2-etil-6-metilanilina cu cu formula (I):
Cl-I3 ,C(O)CH?CI >CH—CH,OCH3 ( I >
I 2 3 ch3 în care, Ro reprezintă metil sau etil (brevet US 5OO26O6).
Invenția elaborează o compoziție erbicidă cu antidot care conține, pe lângă agenții ajutători uzuali, inerți de formulare, ca materiale purtătoare, solvenți și agenți de umectare, ca substanță activă un amestec dintre:
a) o cantitate activă ca erbicid dintr-un compus cu formula (I):
CH,
C(O)GH2CI ...
|\|< \ 1 / 5ch- ch2 ocHj ch3 în care, Ro reprezintă metil sau etil și un antidot cu formula (II):
CO CHCI2 în raport de la 18:1 până la 30:1.
Un alt obiect al invenției îl constitue un procedeu de combatere a buruienilor și ierburilor în culturile de plante utile prin tratarea culturilor sau suprafețelor ce urmează a fi cultivate cu 0,001-10 kg/ha compus erbicid ca antidot și cu 0,005-0,5 kg/ha dintr-un compus chimic cu formula (II). Procedeul este destinat, în special, cambaterii selective a buruienilor și ierburilor în culturile de porumb.
Invenția prezintă avantaje prin aceea că realizează o compoziție erbicidă cu antidot care este foarte activă în combaterea buruienilor, fără a provoca daune culturilor.
Se dă, în continuare, un exemplu de realizare a invenției.
Acțiunea fitotoxică preemergentă a erbicidului cu formula (I), în amestec cu t
RO 111406 Bl antidotul cu formula (II), asupra porumbului.
în vase din materiale sintetice se seamănă porumb în pământ standard. Imediat după semănat se pulverizează substanțele din compoziție în forma unei suspensii apoase (5OO I apă/ha). Aceste substanțe se realizează prin una din formulările 1 până la 8 de mai jos.
Cantitatea de erbicid folosită cu formula (I) este de 4000, 3000 si 2000 g/ha. Antidotul se aplică într-un raport de 1:18, 1:24 și 1:30 față de erbicid. 5 Inclusiv se cultivă plante pentru test în sere în condiții optime. După 22 zile de durată a testului se evaluează acțiunea fitotoxică a erbicidului asupra porumbului (în procente de fitotoxicitate).
a) cantitatea de erbicid necesară: 4000 g/ha Raportul între erbicid și antidot,% fitotoxicitate fără antidot65
18:1 20
24:1 20
30:1 15
b) cantitatea de erbicid necesară: 3000 g/ha Raportul între erbicid și antidot,% fitotoxicitate fără erbicid55
18:1 O
24:1 O
30:1 O
c) cantitatea de erbicid necesară: 2000 g/ha Raportul între erbicid și antidot,% fitotoxicitate fără erbicid25
18:1 O
24:1 O
30:1 O
Rezultatele arată că, cu ajutorul 30 compușilor cu formula (II), se pot reduce clar daunele provocate de erbicid asupra plantelor de cultură.
Un antidot cu formula (II) poate fi introdus în funcție de scopul aplicării la 35 tratarea semințelor plantei de cultură , băițuirea semințelor sau butașilor, înainte sau după introducerea semințelor în sol.
Poate fi aplicat și doar ca atare sau împreună cu erbicidul, înainte sau 40 după creșterea plantelor. Tratarea plantei sau a semințelor cu antidotul, poate, deci avea loc, în principal, independent de momentul aplicării erbicidului.
Tratarea plantei poate fi totuși 45 făcută și prin aplicarea simultană de erbicid și antidot, spre exemplu, ca amestec în tanc.
Cantitatea de antidot care se aplică erbicidului este orientată în funcție 50 de modul de aplicare.
La tratarea câmpurilor, care are loc, fie prin folosirea unui amestec în tanc cu o combinație de antidot și erbicid, sau prin aplicare separată de antidot și erbicid, raportul între antidot și erbicid e de regulă de la 1:100 până la 1:1, de preferință, între 1:50 și 1:10
De regulă se aplică la tratarea câmpului de la 0,001 până la 5,0 kg antidot/ha, de preferință de laO,O1 până la 0,5 kg antidot/ha.
Cantitatea de erbicid folosită se află de regulă între 0,001 și 10 kg/ha, de preferință, totuși/ntre 0,005 și 5 kg/ha.
Compozițiile, conform invenției, sunt indicate pentru toate metodele de aplicare obișnuite în agricultură, ca de exemplu, aplicare preemergentă, aplicare post emergentă și băițuirea semințelor.
La băițuirea semințelor se aplică, în general , de la 0,001 până la 10 g antidot/kg de semințe, de preferat , de la 0,05 până la 2 g antidot/kg de r
RO 111406 Bl semințe.
Dacă se aplică antidotul în formă lichidă înainte de semănare sub dospirea semințelor, atunci, conform scopului se folosesc soluții antidot, care conțin subsțante active într-o concentrație de la 1 până la 1ODOO, de preferință, de la 100 până la 1000 ppm.
Pentru aplicare se prelucrează compușii cu formula [II], sau combinații de compuși cu formula [II] cu erbicizi cu formula (I). Conform scopului aceste combinații se condiționează împreună cu materialele auxiliare uzuale în tehnica de formulare. Spre exemplu se pot formula sub forma de concentrate emulsionabile, paste care pot fi unse, soluții care pot fi direct pulverizate sau emulsii diluate, pulberi pulverizabile, pulberi solubile, compoziții sub forma de praf, granulate sau microcapsule.
Formulările sunt realizate în mod cunoscut, spre exemplu, prin amestecarea intimă și/sau măcinare a substanțelor active cu substanțe de adaos și cu compuși de diluare, ca spre exemplu, solvenți sau substanțe purtătoare solide.
De asemenea, pot fi folosiți în plus compuși activi de suprafață, tenside, la realizarea formulărilor.
Ca solvenți pot fi folosite: hidrocarburi aromatice, de preferință, fracțiunile C8 până la C12, ca de exemplu, amestecuri de xilol sau naftaline substituite, esteri ai acidului ftalic ca dibutilftalat sau dioctilftalat, hidrocarburi alifatice, ca ciclohexan sau parafine, alcooli și glicoli ca eterii și esterii acestora ca etanol, etilenglicol, etilenglicolmonometileter sau etileter, cetone ca ciclohexanona, solvenți puternic polari ca N-metil-2-pirolidona, dimetilsulfoxidul sau dimetilformamidă, ca și în condițiile date uleiuri vegetale epoxidate cu ulei de nucă de cocos epoxidat sau ulei de soia, sau apă.
Ca substanțe purtătoare solide, spre exemplu, pentru compuși de pulverizare sau pulberi dispersabile, se folosesc, de regulă falii de roci minerale naturale, ca spre exemplu calcit, talc, caolin, montmorilonit sau atapulgit.
Pentru îmbunătățirea proprie taților fizice se pot adăuga și acid silicic foarte dispers sau polimerizate adsorbante foarte disperse. Ca purtătoare de adsorbante, granulate se pot folosi tipuri poroase, ca de exemplu, piatra ponce, spărturi de cărămidă, sepiolit sau bentonită, iar ca materiale purtătoare neadsorbante se pot folosi, spre exemplu, calcit sau nisip. în afară de aceasta se pot folosi, o multitudine de materiale granulate de natură organică sau anorganică, ca în special, dolomit sau resturi vegetale, în funcție de antidot și în condițiile date și erbicide neionogene, cation- și/sau anionactive, tenside cu bune proprietăți de emulsionare și dispersare.
Prin tenside se înțeleg și amestecuri de tenside. Tenside anionice potrivite pot fi așa numitele săpunuri solubile în apă ca și compuși activi de suprafață sintetici, solubili în apă.
Ca săpunuri sunt numite sărurile alcaline, alcalino-pământoase sau în anumite condiții date, săruri de amoniu substituite ale acizilor grași superiori, C10C22, ca de exemplu, sărurile de sodiu sau potasiu ale acidului oleic sau stearic, sau pot fi obținute din amestecuri de acizi grași naturali, ca de exemplu, uleiul de nucă de cocos sau seu. De menționat că săruri de acizi grași sunt sărurile acidului metil-taurinic.
Mai des sunt totuși folosite așa numitele tenside sintetice, în special, sulfonați de acizi grași, sulfați grași, derivați de benzimidazol sulfonați sau alchilarilsulfonați.
Sulfonații grași sau sulfații grași se găsesc, de obicei, ca săruri alcaline, alcalino-pământoase sau în condiții date, săruri de amoniu substituite și prezintă un radical alchil cu 8 până la 22 atomi de carbon, în care alchilul include și partea de alchil din radicalul de acil, de exemplu, sarea de sodiu sau calciu a acidului ligninsulfonic, a esterului acidului dodecil sulfuric sau a unui amestec de alcooli grași sulfatați obținuți din acizi grași naturali.
Aici aparțin și sărurile esterului acidului sulfuric și ale acizilor sulfonici ale
RO 111406 Bl aducților alcooli-grași-etilenoxid.
Derivații de benzimidazol sulfonați conțin de preferință grupuri de acizi 2sulfonici și un radical de acid gras cu 9 până la 22 atomi de carbon. Alchil-aril sulfonații sunt, spre exemplu, sărurile de sodiu, calciu sau trietanolamina a acidului dodecilbenzolsulfonic, a acidului dibutilnaftalinsulfonic sau a unui produs de condensare a formaldehidei cu acid naftalinsulfonic.
în continuare, se pune problema fosfaților corespunzători, ca de exemplu, sărurile esterului acidului fosforic a unui aduct p-nonilfenol-(4-14)-etilenoxid sau fosfolipide.
Ca tenside neionice se pune problema în primul rând a derivaților esterilor poliglicolici ai alcoolilor alifatici sau cicloalifatici, a acizilor grași saturați sau nesaturați și a alchilfenolilor, care pot conține 3 până la 3D grupuri de glicol eter și 8 până la 20 de atomi de carbon în radicalul hidrocarburii alifatice și 6 până la 18 atomi de carbon în radicalul alchil al alchilfenolilor.
Alte tenside neionice potrivite, sunt cele solubile în apă care au grupe de 2D până la 250 etilenglicol eteri și 10 până la 100 grupe de propilenglicol eteri în aducții polietilen oxid și polipropilenglicol, etilendiaminopolipropilenglicol și alchilpolipropilenglicol cu 1 până la 10 atomi de carbon în catena de alchil.
Compușii numiți, conțin în mod uzual pe unitatea de propilenglicol 1 până la 5 unități de etilenglicol.
Ca exemple de tenside neionice pot fi amintiți, nonilfenolpolietoxi-etanol, poliglicoleter de ulei de ricin, aducțipolipropilen-polietilenoxid, tributilfenoxipolietoxietanol, polietilenglicol și octilfenoxipolietoxietanol.
în continuare se au în vedere și esterii acizilor grași ai polioxi-etilensorbitanului, ca polioxietilensorbitantrioleat.
La tensidele cationice este vorba înainte de toate de săruri de amoniu cuaternare care conțin ca N-substituent cel puțin un rest de alchil cu 8 până la 22 atomi de carbon care ca alți substituenți inferiori prezintă radicali halogenați de alchil, benzii sau hidroxialchil inferior. Sărurile sunt, de preferință, prezentate ca halogenuri, sulfați de metil sau sulfați de etil, de exemplu, clorură de steariltrimetilamoniu sau bromura de benzil-(2-cloroetil)etilamoniu
Tenside folosite în tehnica de formulare, care pot fi aplicate și în compozițiile, conform invenției, sunt printre altele descrise în ~MC CUTCHEON's DETERGENT and EMULSIFIERS ANUAL ~MC Publishing Corp., Ridgewood New Jersey, 1981; Stache, H., -TENSID TASCHENBUCH-, Editura Cari Hanser, Mîinchen Viena, 1981; și J. Ash. -Encyclopedia of Surfactants-, voi. I-III, Chemical Publishing Co., New York, 1980-81.
Formulările agro-chimice conțin de regulă 0,1 până la 99 % de greutate, în special, 0,1 până la 95 % de grfstfete substanță activă cu formula (II), sau amestecul de substanță activă antidot/ erbicid, cu 1 până la 99,9 % de grutate, în special, 5 până la 99,8 % de grutate o substanță ajutătoare de formulare solidă sau lichidă și O până la 25 % de greutate, în special, 0,1 până la 25 % de greutate un tensid.
Deși ca produs comercial sunt preferate mai degrabă compozițiile concentrate, consumatorul final folosește, de regulă, compoziții diluate.
Compozițiile pot conține și alte adaosuri ca, stabilizatori, antispumanți, regulatori ai viscozității, lianți, adezivi ca și îngrășăminte sau alte substanțe active ca, de exemplu, cloracetanilide comerciale cum ar fi; frontier, metazaclor, acetoclor, alaclor, metolaclor sau butaclor pentru obținerea efectelor speciale.
Pentru utilizarea de compuși cu formula (II), sau a compozițiilor ce îi conțin la protejarea plantelor de cultură împotriva acțiunii dăunătoare a erbicidului cu formula (I), se au în vedere diferite metode și tehnici, așa cum, spre exemplu, sunt:
a) Băițuirea semințelor cu o substanță activă cu formula (II), în formă de praf de stropit prin agitare într-un vas, până la repartizarea uniformă pe suprafața semințelor, hăituire uscată. Se » ’ Λ
RO 111406 Bl folosește astfel, 1 până la 5OO g substanță activă cu formula (II), 4 g până la 2 kg pulbere de stropit, pe 100 kg sămânță.
b] Băițuirea semințelor cu un 5 concentrat de emulsie a suprafeței active cu formula [II], după metoda (a), băițuire umedă.
c) Băițuirea prin imersarea semințelor într-o baie cu 100-1000 ppm sub- 10 stanță activă cu formula (II), timp de 1 până la 72 h și într-un caz dat, urmată de uscarea semințelor, băițuire prin imersare.
Băițuirea semințelor sau tratarea 15 semințelor germinate sunt conform naturii metodelor preferate de aplicare, deoarece, tratarea cu substanță este îndreptată integral asupra culturii respective. 20
i) Se folosesc, de regulă, 1 până la 1000 g antidot, de preferință, 5 până la 250 g antidot, la 100 kg sămânță, la care în funcție de metoda ce face posibilă adăugarea de alte substanțe micro- 25 nutritive, se poate devia de la concentrațiile limită date în sus sau în jos, băițuiri repetate.
ii] Aplicări din amestecuri pe tanc.
Se folosește o prelucrare lichidă a unui amestec de antidot și erbicid, raportul cantitativ este între 10:1 și 1:100, cantitatea necesară de erbicid fiind de la 0,001 până la 10 kg pe hectar.
Asemenea amestec în tanc se aplică înainte sau după semănare.
iii) Aplicarea în brazde semănate. Antidotul se introduce sub forma de emulsie concentrată, praf de stropit sau ca granulat în brazdele semănate deschise și deasupra se aplică, după acoperirea normală a brazdelor, erbicidul prin procedeul curent.
iv) Cedarea controlată de substanțe. Substanța cu formula (II) se trece într-o soluție cu purtători de granulație minerali sau granulați polimerizați, uree/formaldehidă, și se lasă să se usuce. în condițiile date, se poate face o acoperire, granulate de învelire, care permit ca substanța să fie cedată dozat peste un timp anumit.
Acțiunea compoziției, conform invenției, se explică mai îndeaproape prin următoarele exemple:
Exemple de formulare pentru amestecuri ale compusului cu formula [I] cu un antidot cu formula [II].
A. Pentru obținera unor concentrate de emulsie se amestecă următorii compuși În % de greutate:
Fq Concentrate de emulsie
Compuși al bl cl dl
Amestec de substanțe active 5 % 10 % 25 % 50%
□odecilbenzensulfonat de calciu 6 % 8 % 6 % 8 %
Poliglicoleter de ricin (36 mol EO) 4% 4% 4%
Octilfenol-poliglicoleter ( 7-8 mol EO) 4% - 2 %
Ciclohexanona - - 10% 20%
Amestecuri de hidrocarburi aromatice cu 9-12 carbon 85 % 78% 55 % 16 %
se pot prin cu apă emulsii de orice
Uin asemenea concentrație dorită.
B. Pentru obținerea unor soluții se amestecă următorii compuși: F2 Soluții
Compuși a) b) c) d)
Amestec de substanțe active 5 % 10 % 50% 90%
Diprcpilenglicol-metileter - 20 % 20% -
Poletilenglicol MG-400 20% 10% - -
Metil-2-pirolidcna - - 30% 10%
Amestec de hidrocarburi aromatice cu 9-12 carboni 75 % 60% -
ι
RO 111406 Bl
Soluțiile sunt potrivite pentru folosirea în formă de picături cât mai mici.
C. Se pot obține pulberi de stropit prin amestecarea următorilor compuși:
F3 Pulbere de stropit
Compuși a) b) c) d)
Amestec de substanțe active 5 % 25 % 50% 80%
Lignosulfonat de sodiu 4 % - 3 % -
Laurilsulfat de sodiu 2 % 3 % - 4%
Diixobutil-naftalinsulfonat de sodiu - 6 % 5 % 6 %
0ctilfenol-poliglicoleter(7-8 mol EO] - 1 % 2 % -
Acid silicic foarte dispers 1 % 3% 5 % 10%
Caolin 88 % 62 % 35 % -
Substanța activă se amestecă bine cu substanțele de adaos și se macină cu o moară potrivită. Se obține pulbere de stropit, care se diluează cu apă în suspensii de orice concentrații dorite.
D. Se pot obține granulate de acoperire prin amestecarea compușilor de mai jos:
F4 Granule de acoperire
Compuși a) b) c)
Amestec de substanțe active 0,1 % T5“%
Acid silicic foarte dispers 0,9 % 2 % 2 %
Purtători organici (¢0,1-1 mm) ca exemplu CaC03 sau SiO2 99 % 93 % 83 %
Substanța activă se dizolvă în purtători și apoi solventul este evaporat clorură de metilen, pulverizată pe în vid.
E. Granulele de acoperire se pot obține prin amestecarea următorilor compuși: F5 Granule de acoperire
Compuși a) b) c)
Amestec de substanțe active 0,1 % 5 % 15 %
Polietilenglicol MG 200 1,0 % 2 % 3 %
Acid silicic foarte dispers 0,9 % 1 % 2 %
Purtători anorganici (¢0,1-1 mm) ca exemplu CaC03 sau Si02 98 % 92 % 80 %
Substanța activă fin măcinată se polietilenglicol. În acest mod se obțin împrăștie uniform cu un amestecător pe granulate de acoperire lipsite de praf, materialul purtător umezit cu
F. Granulele extrudate se obțin prin amestecarea următorilor compuși:
F6 Granule extrudate
Compuși a) b) c) d)
Amestec de substanțe active 0,1 3 % 5 % 15 %
Lignosulfonat de sodiu 1,5 % 2 % 3 % 4%
Carboxilmetilceluloza 1,4 % 2 % 2% 2 %
Caolin 97,0 % 93 % 90% 79 %
RO 111406 Bl
Substanța activă se amestecă cu materiale de adaos, se macină și se umezesc cu apă. Acest amestec se ex trudează și apoi se usucă în curent de aer.
G. Compoziție sub formă de praf se obține prin amestecarea următorilor compuși: F7 Compoziție sub formă de praf.
Compuși a] b] c]
Amestec de substanțe active 0,1 % 1 % 5 %
Talc 39,9 % 49 % 35 %
Caolin 60,0 % 50% 60%
Se obțin compoziții sub formă de purtătoare și se amestecă într-o moară praf gata de aplicat, în care substanța potrivită.
activă se amestecă cu substanțe
H. Concentrate de suspensie se obțin prin amestecarea următorilor compuși: Fg Concentrat de suspensii.
Compuși a) b) c) d)
Amestec de substanțe active 3 % 10% 25 % 50 %
Etilenglicol 5 % 5 % 5 % 5 %
Nonilfenol-poliglicoleter(15 mol EO) - 1 % 2 % -
Ligno sulfonat de sodiu 3 % 3 % 4% 5 %
Carboximetilceluloza 1 % 1 % 1 % 1 %
Soluție apoasă de formaldehidă 37% 0,2 % 0,2 % 0,2 % 0,2 %
Emulsie de ulei siliconic 0,8 % 0,8 % 0,8 % □,8 %
Apă 87 % 79 % 62 % 38 %
Substanță activă fin măcinată, se 25 amestecă intim cu substanțele de adaos. Se obține astfel un concentrat de suspensie din care se pot obține prin diluare cu apă suspensii de orice concentrație dorită. 30

Claims (3)

  1. Revendicări
    1. Compoziție erbicidă cu antidot, cararacterizată prin aceea că este 35 constituită dintr-un erbicid cu formula generală I:
    ch3 C(O)CH2CI \—/ n<ch— ch2och3 t’) 40 Ro ch3 în care, Ro reprezintă metil sau etil și un antidot cu formula II:
    CX°I I 3 cochci2 în raport de la 18:1 până la 30:1.
  2. 2. Procedeu de combatere a buruienilor și ierburilor în culturile de plante utile, caracterizat prin aceea că, culturile sau suprafețele de cultură sunt tratate cu 0,001 până la 10 kg/ha cu un compus erbicid cu formula (I) și cu o cantitate de 0,005 kg/ha, compus chimic cu formula (II), ca antidot.
  3. 3. Procedeu de combatere a buruienilor și ierburilor, conform revendicării 2, caracterizat prin aceea că este destinat combaterii selective a buruienilor și ierburilor în culturile de porumb.
RO95-01086A 1994-06-03 1995-06-02 Compozitie erbicida cu antidot si procedeu de combatere a buruienilor RO111406B1 (ro)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH175894 1994-06-03
CH225394 1994-07-14

Publications (1)

Publication Number Publication Date
RO111406B1 true RO111406B1 (ro) 1996-10-31

Family

ID=25688580

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
RO95-01086A RO111406B1 (ro) 1994-06-03 1995-06-02 Compozitie erbicida cu antidot si procedeu de combatere a buruienilor

Country Status (32)

Country Link
US (2) US6569806B1 (ro)
EP (1) EP0685157B1 (ro)
JP (2) JPH07330506A (ro)
KR (1) KR100350329B1 (ro)
CN (1) CN1101647C (ro)
AT (1) ATE179570T1 (ro)
AU (1) AU704019B2 (ro)
BG (1) BG61747B1 (ro)
BR (1) BR9502648A (ro)
CA (1) CA2150781A1 (ro)
CO (1) CO4410276A1 (ro)
CZ (1) CZ288339B6 (ro)
DE (1) DE59505814D1 (ro)
EE (1) EE9500018A (ro)
ES (1) ES2133702T3 (ro)
FI (1) FI952651A (ro)
GR (1) GR3030624T3 (ro)
HR (1) HRP950287B1 (ro)
HU (1) HU216970B (ro)
IL (1) IL113965A (ro)
LV (1) LV11247B (ro)
NO (1) NO952203L (ro)
NZ (1) NZ272257A (ro)
PL (1) PL181415B1 (ro)
RO (1) RO111406B1 (ro)
RU (1) RU2150833C1 (ro)
SI (1) SI0685157T1 (ro)
SK (1) SK73295A3 (ro)
SV (1) SV1995000025A (ro)
TN (1) TNSN95064A1 (ro)
UA (1) UA46700C2 (ro)
ZA (1) ZA954553B (ro)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA2243696C (en) * 1996-03-15 2008-09-23 Novartis Ag Herbicidal synergistic composition and method of weed control
AR036047A1 (es) * 2001-06-13 2004-08-04 Syngenta Participations Ag Composicion herbicida selectiva y metodo para controlar selectivamente malezas y pastos en cultivos de plantas utiles
UA78326C2 (uk) * 2002-06-12 2007-03-15 Сінгента Партісіпейшнс Аг Гербіцидна синергетична композиція та спосіб боротьби з ростом небажаної рослинності
KR101444776B1 (ko) 2007-11-14 2014-09-30 엘지디스플레이 주식회사 액정표시장치의 제조방법
RU2473201C2 (ru) * 2011-04-19 2013-01-27 Государственное научное учреждение Чеченский научно-исследовательский институт сельского хозяйства Российской академии сельскохозяйственных наук Способ возделывания кукурузы

Family Cites Families (26)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4708735A (en) 1971-04-16 1987-11-24 Stauffer Chemical Co. Herbicide compositions
US4971618A (en) 1971-04-16 1990-11-20 Ici Americas Inc. Herbicide compositions
JPS5614083B2 (ro) * 1972-02-07 1981-04-02
US3959304A (en) 1974-07-01 1976-05-25 Stauffer Chemical Company Certain 3-haloacyl-2,2,5-trimethyl-oxazolidines
CH640108A5 (de) 1978-02-06 1983-12-30 Nitrokemia Ipartelepek Unkrautvernichtungsmittel.
DE2948535A1 (de) 1979-12-03 1981-06-25 Basf Ag, 6700 Ludwigshafen Dichloracetamide, herbizide mittel, die acetanilide als herbizide wirkstoffe und diese dichloracetamide als antagonistische mittel enthalten, sowie ihre verwendung zur bekaempfung unerwuenschten pflanzenwuchses
DE2930452A1 (de) 1979-07-26 1981-02-26 Bayer Ag N,n'-bis-(halogenacyl)-diaza-cycloalkane zum schutz von kulturpflanzen vor schaedigungen durch herbizide
CA1178286A (en) 1979-12-26 1984-11-20 Ppg Industries, Inc. Antidotal compounds for use with herbicides
US4443628A (en) 1979-12-26 1984-04-17 Ppg Industries, Inc. Antidotal compounds for use with herbicides
HU187284B (en) 1980-12-11 1985-12-28 Mta Koezponti Kemiai Kutato In Herbicide compositions containing antitoxines of aldehyde- and ketone-derivatives
DE3262501D1 (en) 1981-10-16 1985-04-11 Ciba Geigy Ag N-(1'-methyl-2'-methoxyethyl)-n-chloroacetyl-2-ethyl-6-methyl aniline as a herbicide
BR8206082A (pt) * 1981-10-20 1983-09-13 Sipcam Composicao herbicida seletiva para milho e sorgo,processo para a fabricacao e processo para aplicacao
US4579691A (en) 1983-04-21 1986-04-01 Ciba-Geigy Corporation Haloacylaminoalkylphosphonates
US4734119A (en) 1983-11-15 1988-03-29 Ciba-Geigy Corporation Novel phosphorus compounds for protecting cultivated plants from the phytotoxic action of herbicides
MX159669A (es) 1983-12-12 1989-08-02 Ciba Geigy Ag Procedimiento para la preparacion de derivados de acilamida
US4618361A (en) * 1983-12-12 1986-10-21 Ciba-Geigy Corporation Acylamides and compositions for the protection of cultivated plants against the phytotoxic action of herbicides
US4601745A (en) * 1983-12-12 1986-07-22 Ciba-Geigy Corporation Composition for the protection of cultivated plants against the phytotoxic action of herbicides
ATE47836T1 (de) 1984-05-28 1989-11-15 Ciba Geigy Ag Mittel zum schuetzen von kulturpflanzen vor der phytotoxischen wirkung von herbizid wirksamen chloracetaniliden.
ZA853997B (en) 1984-05-28 1986-01-29 Ciba Geigy Ag Composition for protecting culture plants from the phytotoxic action of herbicidally active chloracetanilides
US4846880A (en) 1986-12-15 1989-07-11 Monsanto Company 2-(Dichloroacetyl)-3-substituted-1,2,3,4-tetrahydroisoquinolines as herbicide antidotes
US5256625A (en) 1987-08-13 1993-10-26 Monsanto Company Safening imidazolinone herbicides
US5225570A (en) * 1987-08-13 1993-07-06 Monsanto Company 5-heterocyclic-substituted oxazolidine dihaloacetamides
US5256626A (en) * 1987-08-13 1993-10-26 Monsanto Company Herbicidal compositions safened by 5-heterocyclic-substituted oxazolidine dihaloacetamides compounds
UA63884C2 (en) * 1995-04-12 2004-02-16 Singenta Participations Ag Herbicidal composition and a method of controlling the emergence of undesirable plants
US6159899A (en) 1996-03-15 2000-12-12 Novartis Crop Protection, Inc. Herbicidal composition and method of weed control
CA2243696C (en) 1996-03-15 2008-09-23 Novartis Ag Herbicidal synergistic composition and method of weed control

Also Published As

Publication number Publication date
CN1113410A (zh) 1995-12-20
EE9500018A (et) 1995-12-15
CZ142095A3 (en) 1995-12-13
DE59505814D1 (de) 1999-06-10
HUT71509A (en) 1995-12-28
HU9501629D0 (en) 1995-07-28
LV11247A (lv) 1996-06-20
NO952203D0 (no) 1995-06-02
ES2133702T3 (es) 1999-09-16
RU95108871A (ru) 1997-05-10
KR960000026A (ko) 1996-01-25
RU2150833C1 (ru) 2000-06-20
CA2150781A1 (en) 1995-12-04
TNSN95064A1 (fr) 1996-02-06
KR100350329B1 (ko) 2002-11-05
SK73295A3 (en) 1995-12-06
FI952651A (fi) 1995-12-04
IL113965A (en) 1999-04-11
BG99687A (bg) 1995-12-29
UA46700C2 (uk) 2002-06-17
SV1995000025A (es) 1996-01-10
NO952203L (no) 1995-12-04
CN1101647C (zh) 2003-02-19
GR3030624T3 (en) 1999-10-29
AU2045195A (en) 1995-12-14
US6569806B1 (en) 2003-05-27
JP2007063290A (ja) 2007-03-15
HU216970B (hu) 1999-10-28
ATE179570T1 (de) 1999-05-15
BG61747B1 (bg) 1998-05-29
FI952651A0 (fi) 1995-05-31
SI0685157T1 (en) 1999-08-31
PL181415B1 (pl) 2001-07-31
JPH07330506A (ja) 1995-12-19
CO4410276A1 (es) 1997-01-09
HRP950287B1 (en) 1999-12-31
NZ272257A (en) 1997-01-29
US20030224937A1 (en) 2003-12-04
ZA954553B (en) 1995-12-04
CZ288339B6 (en) 2001-05-16
HRP950287A2 (en) 1997-06-30
LV11247B (en) 1996-10-20
EP0685157B1 (de) 1999-05-06
BR9502648A (pt) 1996-04-09
AU704019B2 (en) 1999-04-15
PL308822A1 (en) 1995-12-11
IL113965A0 (en) 1995-10-31
EP0685157A1 (de) 1995-12-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR20040035801A (ko) 제초제 조성물
EA001470B1 (ru) Синергетическая гербицидная композиция и способ борьбы с сорняками
AU2012210146B2 (en) Pesticide composition comprising sulphur, an acaricide and an agrochemical excipient
RO111406B1 (ro) Compozitie erbicida cu antidot si procedeu de combatere a buruienilor
EA009211B1 (ru) Синергические гербицидные средства, содержащие гербициды из группы бензоилпиразолов
ES2218502T3 (es) Agente herbicida.
KR920002219B1 (ko) 제초 조성물
HU213380B (en) Selective herbicidal composition
JP4212194B2 (ja) 効力が増強された5−メチルイソオキサゾール組成物
EP0616770B1 (de) Selektiv-herbizides Mittel
CN114097811B (zh) 一种包含氯吡嘧磺隆和二氯吡啶酸的除草组合物及其应用
CS254995B2 (en) Herbicide with improved residual activity
KR100523318B1 (ko) 약효 증진 물질을 포함하는 트리싸이클라졸 살균제 조성물
JPH0776504A (ja) 除草剤組成物
JPS63179805A (ja) 除草組成物
RO110592B1 (ro) Compozitie erbicida, cu antidot si metoda de combatere selectiva a buruienilor
HU194028B (en) Synergetic fungicide containing thiophoshoric acid-ester and dithiocarbamate-derivative as agent
KR20010078028A (ko) 살균제 디메쏘모르프(dimethomorph)의 식물잎에 대한 흡수성을 증진시키는 계면활성제 조성물 및이를 포함하는 살균제 조성물
JPH0232005A (ja) 除草剤組成物
ITMI980867A1 (it) Uso di composizioni erbicide selettive e metodo di trattamento
JPS59144704A (ja) 混合除草剤
JPH04154704A (ja) 農園芸用殺菌剤組成物
JPS63185901A (ja) 除草組成物
JPS63190803A (ja) 除草組成物
JPS5989606A (ja) 除草組成物