NO335566B1 - Håndstøtteanordning, særlig for hanske, for fastgjøring på et stavhåndtak. - Google Patents

Håndstøtteanordning, særlig for hanske, for fastgjøring på et stavhåndtak. Download PDF

Info

Publication number
NO335566B1
NO335566B1 NO20072847A NO20072847A NO335566B1 NO 335566 B1 NO335566 B1 NO 335566B1 NO 20072847 A NO20072847 A NO 20072847A NO 20072847 A NO20072847 A NO 20072847A NO 335566 B1 NO335566 B1 NO 335566B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
hand
support device
loop
hand support
hook
Prior art date
Application number
NO20072847A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20072847L (no
Inventor
Klaus Lenhart
Original Assignee
Lekisport Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Lekisport Ag filed Critical Lekisport Ag
Publication of NO20072847L publication Critical patent/NO20072847L/no
Publication of NO335566B1 publication Critical patent/NO335566B1/no

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A63SPORTS; GAMES; AMUSEMENTS
    • A63CSKATES; SKIS; ROLLER SKATES; DESIGN OR LAYOUT OF COURTS, RINKS OR THE LIKE
    • A63C11/00Accessories for skiing or snowboarding
    • A63C11/22Ski-sticks
    • A63C11/222Ski-stick handles or hand-straps
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A63SPORTS; GAMES; AMUSEMENTS
    • A63CSKATES; SKIS; ROLLER SKATES; DESIGN OR LAYOUT OF COURTS, RINKS OR THE LIKE
    • A63C11/00Accessories for skiing or snowboarding
    • A63C11/22Ski-sticks
    • A63C11/222Ski-stick handles or hand-straps
    • A63C11/2224Connection systems for hand-straps
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A63SPORTS; GAMES; AMUSEMENTS
    • A63CSKATES; SKIS; ROLLER SKATES; DESIGN OR LAYOUT OF COURTS, RINKS OR THE LIKE
    • A63C11/00Accessories for skiing or snowboarding
    • A63C11/22Ski-sticks
    • A63C11/228Accessories
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A45HAND OR TRAVELLING ARTICLES
    • A45BWALKING STICKS; UMBRELLAS; LADIES' OR LIKE FANS
    • A45B9/00Details
    • A45B9/02Handles or heads
    • A45B2009/025Handles or heads releasably connected to a wrist strap or a glove
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A45HAND OR TRAVELLING ARTICLES
    • A45BWALKING STICKS; UMBRELLAS; LADIES' OR LIKE FANS
    • A45B2200/00Details not otherwise provided for in A45B
    • A45B2200/05Walking sticks
    • A45B2200/055Walking sticks for Nordic walking
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A45HAND OR TRAVELLING ARTICLES
    • A45BWALKING STICKS; UMBRELLAS; LADIES' OR LIKE FANS
    • A45B9/00Details
    • A45B9/02Handles or heads

Landscapes

  • Walking Sticks, Umbrellas, And Fans (AREA)
  • Gloves (AREA)
  • Lock And Its Accessories (AREA)
  • Materials For Medical Uses (AREA)

Abstract

Det beskrives en håndstøtteanordning (25), slik som en håndrem som kan festes på hånden, eller en hanske, omfattende en bevegelig løkke (33) mellom tommelfingeren og pekefingeren, hvilken brukes til å fiksere håndstøtteanordningen i en hakelignende anordning (14-) på et stavhåndtak. En slik håndstøtteanordning (25) egner seg mest fortrinnsvis til bruk sammen med et stavhåndtak (1), særlig til spaserstokker, vandrerstaver, alpinskistaver, langrennsskistaver, gåstaver, hvilket er utstyrt med et håndtakslegeme (3) og en hakelignende anordning (14) for innfesting av en håndstøtteanordning, særlig i form av en håndrem eller en hanske. Inngrepsmidler (6, 11) er anbrakt i området ved den hakelignende anordning (14), slik at en løkkeformet, ringformet eller øyeformet anordning (33) som er tilveiebrakt på håndstøtteanordningen og er ført inn i den hakelignende anordning (14) ovenfra, blir selvlåsende fiksert i den hakelignende anordning (14).

Description

HÅNDSTØTTEANORDNING, SÆRLIG HANSKE, FOR FASTGJØRING PÅ ET STAVHÅNDTAK
Den foreliggende oppfinnelse vedrører en håndstøtteanordning, som for eksempel en hanske eller en håndrem, som kan festes på hånden, hvilken håndstøtteanordning har et koplingselement mellom tommelfingeren og pekefingeren for tilkopling til et stavhåndtak, særlig for spaserstokker, vandrerstaver, alpinskistaver, langrennsskistaver og gåstaver. En slik håndstøtteanordning egner seg fortrinnsvis for frigjørbar og selvlåsende fastgjøring på et stavhåndtak med et håndtakslegeme med en hakelignende anordning.
Et stavhåndtak slik det er kjent, for eksempel fra US 5,516,150, har en derpå tilveiebrakt hake, og en stiv bøylelignende anordning utformet av et buet metallelement er tilveiebrakt på den tilknyttede hanske, i området mellom tommelfingeren og pekefingeren. Bøylen har sin lange vange ført inn i en smal spalte i haken, og den hakelignende anordning fikserer bøylen, og således hansken, på stavhåndtaket.
Det er her sørget for at spalten er litt utvidet ved bunnen av haken, hvilket medfører at når bøylen føres inn i haken, tvinger den innledningsvis hakens to vanger fra hver-andre i en liten utstrekning, og at det er først når bøylen er blitt skjøvet inn i det utvi-dede parti, at vangene fjærer tilbake til den opprinnelige posisjon.
Elastisk deformering av den hakelignende anordning blir således brukt for enkelt å fiksere bøylen i haken og for å unngå den situasjon at bøylen lett kan gli ut av haken.
Ett av problemene med slike anordninger er at gjentatt deformering av slike kompo-nenter som vanligvis er laget av plast eller metall, er uønsket på grunn av tretthets-tegn.
Det finnes også det spesielle problem at materialers elastiske deformeringsoppførsel er sterkt avhengig av temperatur. Det er således også tilfelle at den fikseringsvirkning som oppnås gjennom deformeringen, verken er justerbar eller konstant for ulike tem-
peraturer.
Dette er absolutt uakseptabelt, særlig på sportsarenaen, siden meget store forskjeller
i temperatur er uunngåelig, på den ene side på grunn av ulike væreforhold og, på den annen side, som et resultat av oppheting eller oppvarming under bruk.
Alternativt, i stedet for å kople en håndstøtteanordning til en krokliknende innretning, beskriver US 2005/0225070 Al en håndstøtteanordning som kan være løsgjørbart forbundet til stavhåndtaket ved hjelp av et stivt forbindelseselement. Forbindelseselementet forbinder seg med et andre forbindelseselement som befinner seg i en for-dypning i stavhåndtaket, hvor nevnte andre forbindelseselement er bevegelig ved hjelp av et aktiveringselement plassert i øverste del av håndtaket.
Det er her oppfinnelsen kommer inn. Oppfinnelsens formål er således å tilveiebringe en håndstøtteanordning som har forbedringer overfor kjent teknikk og er beregnet til å festes på en frigjørbar og, særlig fortrinnsvis, selvlåsende måte på et stavhåndtak med en hakelignende anordning. Anliggendet her er særlig å forbedre en slik hånd-støtteanordning til bruk sammen med et stavhåndtak for spaserstokker, vandrerstaver, alpinskistaver, langrennsskistaver og gåstaver, hvor disse har et håndtakslegeme med en hakelignende anordning for fastgjøring av en håndstøtteanordning særlig i form av en håndrem eller av en hanske. Dette formål oppnås ved at håndstøtteanord-ningen, for eksempel en hanske eller en håndrem som kan festes på hånden, har et koplingselement mellom tommelfingeren og pekefingeren, en bevegelig, det vil si i seg selv fleksibel, løkke som er egnet til å feste håndstøtteanordningen på en hakelignende anordning på et stavhåndtak. En slik håndstøtteanordning viser seg å være vellyk-ket særlig når den brukes sammen med stavhåndtak hvor det er anordnet forskyvbare eller dreibare inngrepsmidler i området ved den hakelignende anordning, slik at en løkkelignende, ringlignende eller øyelignende anordning som blir ført eller skjøvet inn i den hakelignende anordning, fortrinnsvis i det vesentlige ovenfra, og er tilveiebrakt på håndstøtteanordningen, blir fiksert i den hakelignende anordning med selvlåsende virkning.
I stedet for, som det innenfor kjent teknikk vanligvis har vært ansett som absolutt nødvendig, å tilveiebringe et stivt element som koplingselementet, for at dette element i det hele tatt skal kunne skyves over den hakelignende anordning uten hjelp av, for eksempel, den andre hånd, består kjernen i oppfinnelsen således i å tilveiebringe et i seg selv fleksibelt, dvs. bevegelig, element i form av en enkel løkke. Dette betyr at koplingselementet er betraktelig mindre besværlig både under bruk, når håndstøtte-anordningen er festet på stavhåndtaket, og når håndstøtteanordningen ikke er festet på stavhåndtaket. Ikke desto mindre er en slik bevegelig løkke overraskende uten videre i stand til å oppta de høye krefter som oppstår, og den tillater i tillegg optimal styring selv når stavhåndtaket ikke gripes aktivt. Løkken er her fortrinnsvis festet slik på håndstøtteanordningen at den, som et resultat av at dens vedvarende egenstivhet, rager ut mellom tommelfingeren og pekefingeren slik at den lett kan skyves over den hakelignende anordning.
Håndstøtteanordninger som er særlig velegnet til å brukes sammen med et ovennevnt stavhåndtak, er derfor de som har en bevegelig løkke eller øye i V-området mellom tommelfingeren og pekefingeren. En slik håndstøtteanordning samhandler med et stavhåndtak som beskrevet ovenfor, å la nøkkel og lås eller støpsel og stikkontakt. Den lille løkke er spesielt komfortabel og er ikke til hinder, i hvilket tilfelle en slik hanske eller slik håndstøtteanordning også egner seg til skiskyting eller lignende.
Løkken er særlig en løkke som er laget av et fleksibelt materiale med et tilstrekkelig nivå av iboende stivhet til å stabilisere den i en posisjon i mellomrommet mellom tommelfingeren og pekefingeren, hvilket tillater den enkelt å bli ført inn over haken eller holdetappen og som, omvendt, ikke kan føles, eller bare så vidt kan føles under bruk. Mulige eksempler på løkker er de som er laget av kabel eller metalltråd, hvilke kan være overflatebelagt. Eksempler på andre elementer som i bunn og grunn også egner seg til bruk som materiale til slike løkker, er tekstilfibrer som er innhyllet i en hylse av vevd stoff, har begrenset ekspansjonsevne og er stabile i forhold til strekk, eller holdeelementer som er flettet på en snorlignende eller kabellignende måte ved bruk av tilsvarende materialer som for eksempel aramid, Kevlar®, Dyneema® osv. Dersom det gjøres bruk av slike materialer til løkken, er snorer med en tykkelse på 1-5 mm best egnet, idet en tykkelse på 2-3 mm foretrekkes. For å tildele løkken et tilstrekkelig nivå av iboende stivhet, kan slike snorer være forsynt med avstivningsele-menter, for eksempel en "kjerne" laget av nylonmonofilament eller innvevde fibrer bestående av et relativt stivt materiale, for eksempel nylon eller tynne metalltråder. Det er funnet ut at kabel med en tykkelse i området 0,5-2,5 mm, fortrinnsvis i området 1-2 mm, er særlig egnet.
Den for eksempel flettede eller tvunne kabel kan være belagt med et annet materiale, for eksempel kopper eller plast. Som et alternativ er det mulig å fremstille løkken av et plastmateriale, for eksempel også i båndform, fortrinnsvis av en fiberarmert plast, hvor for eksempel polyamid, PE, PP eller lignende er egnet, i hvilket tilfelle kombinerte materialer med en lagdelt oppbygning også er mulig, og særlig fortrinnsvis kan det tilveiebringes forsterkninger med fibrer for eksempel laget av aramid.
Løkken rager fortrinnsvis ut 5-20 mm, særlig 5-10 mm, i V-området mellom pekefingeren og tommelfingeren. I dette tilfellet strekker løkkens retning seg i en viss utstrekning i det vesentlige langs vinkelhalveringslinjen mellom tommelfingeren og pekefingeren.
Det er mulig for løkken å være justerbar, hvor denne justerbarhet er tilveiebrakt, på den ene side, for å tilpasse lengden spesifikt til brukeren, men også, når løkken ikke behøves, for å trekke denne sammen slik at den ikke kan kjennes under bruk. Det er også mulig for løkken, når den ikke er i bruk, å stues inn i en liten lomme som er tilveiebrakt for dette formål i håndstøtteanordningen, likeledes i V-området mellom pekefingeren og tommelfingeren. Denne sistnevnte mulighet er særlig liketil utformings-messig og, hva løkkens iboende stivhet angår, kan løkken på den ene side opptas i en slik lomme, og den forblir på den annen side, i det vesentlige uten at det må fattes spesielle tiltak i lommen, skjult under bruk av håndstøtteanordningen, hvis den ikke spesifikt manipuleres.
For å sikre at de krefter som virker på løkken, er koplet så godt som mulig til hånd-støtteanordningen, kan løkkens metalltråd/kabel være ført i retning av håndleddet, i det minste delvis, i eller på håndstøtteanordningen. Det er også mulig å tilveiebringe en kombinasjon med en justerbar anordning som den beskrevet i DE 19751978 C2, hvis beskrivelse uttrykkelig innbefattes i dette henseende. I stedet for det stive forbindelseselement angitt i dette dokument, er det ganske enkelt tilveiebrakt en fleksibel løkke. Løkken er betydelig mindre besværlig, særlig når hansken brukes uten staven.
Håndstøtteanordningen ifølge en første utførelse kjennetegnes således fortrinnsvis ved at løkken omfatter en i seg selv bevegelig kabel eller bøyle, eller en fleksibel plastsnor med iboende stivhet. Det foretrekkes her at løkken er festet på en i det vesentlige ubevegelig måte på håndstøtteanordningen, men selve løkken er av bevegelig utforming.
Som det allerede er nevnt, kan håndstøtteanordningen være en hanske, eller ellers en håndrem som har tre åpninger, og som kan festes på hånden særlig fortrinnsvis ved hjelp av en borrelås, hvorved det er tilveiebrakt en første åpning for tommelfingeren, en andre åpning er tilveiebrakt for de øvrige fingrer eller håndbaken, og en tredje åpning i håndremmen er tilveiebrakt for håndleddet.
For å tillate løkken så enkelt som mulig å bli ført inn på den hakelignende anordning, og for å sikre ideell kraftoverføring, viser det seg å være fordelaktig dersom den utra gende del av løkken på håndstøtteanordningen er anordnet i det vesentlige i det plan som, når hånden er åpen og utstrakt, er avgrenset av tommelfingeren og pekefingeren.
Som det allerede er nevnt, er løkken fortrinnsvis en løkke laget av et plastmateriale, fortrinnsvis en plastfiber som er orientert og/eller har begrenset utvidelsesevne, særlig fortrinnsvis basert på polyetylen, særlig fortrinnsvis orientert polyetylen, f.eks. Dyneema<®>, polyamid, polypropylen, aramid eller en kombinasjon av disse materialer. Foretrukne kombinasjoner er slike hvor en kjerne laget av, for eksempel, orienterte polyetylenfibrer er omgitt av flettede syntetiske fibrer å la en flettet hylse.
En ytterligere, foretrukket utførelse av håndstøtteanordningen ifølge oppfinnelsen kjennetegnes ved at løkkens lengde er justerbar, hvor det særlig fortrinnsvis er mulig for løkken å bli fullstendig forsenket i eller på hansken når den ikke er i bruk. Som et alternativ er det mulig at håndstøtteanordningen inneholder en nisje eller lomme som løkken kan føres inn i når den ikke er i bruk.
For å tillate løkken å festes så godt som mulig på håndstøtteanordningen, særlig på hansken, viser det seg å være fordelaktig dersom det ikke blottlagte område av løk-kens materiale over en lengde på 2-15 cm, særlig fortrinnsvis på i det minste 5 cm, i begge ender er heftforbundet, sydd eller vevd i eller på håndstøtteanordningen, og/eller i form av et mellomlag i håndstøtteanordningen, eller er festet på annen måte mellom de ytre lag av håndstøtteanordningen.
Løkkens materiale er også festet på håndstøtteanordningen for eksempel via en båndremse, særlig laget av vevd, plastbasert tekstilmateriale med en bredde på 3-30 mm, hvor denne båndremse er sydd særlig fortrinnsvis på håndstøtteanordningens utside, eller er klebeforbundet eller sydd fast på hansken, og båndremsen ytterligere fortrinnsvis er anordnet i V-en mellom tommelfingeren og pekefingeren for derved å omkranse håndbaken og håndflaten.
En ytterligere foretrukket utførelse kjennetegnes ved at en håndrem i en viss utstrekning kan være integrert i en hanske, i hvilket tilfelle selve håndremmen med den be-vegelige løkke kan brukes uten hansken, og hansken kan brukes med håndremmen innlagt i den. Håndstøtteanordningen kan således være konfigurert som en hanske, i hvilken det i én eller flere motsvarende utsparinger er anordnet en håndrem som fortrinnsvis har tre åpninger, og som kan festes på hånden, eller på/i hansken, særlig fortrinnsvis ved hjelp av en borrelås, hvorved en første åpning er tilveiebrakt for tommelfingeren, en andre åpning er tilveiebrakt for de øvrige fingrer eller håndbaken, og en tredje åpning i håndremmen er tilveiebrakt for håndleddet. Håndremmen er særlig fortrinnsvis anordnet slik i hansken at den kan justeres fra utsiden via en borrelås anordnet i området ved håndbaken. Håndremmen kan fordelaktig tas helt av fra hansken og kan brukes uten hansken.
En ytterligere foretrukket utførelse av håndstøtteanordningen utmerker seg ved at løkken i hvilestilling har en i det vesentlige halvsirkulær eller halvoval form, særlig fortrinnsvis med en diameter i området 3-10 mm.
Ytterligere foretrukne utførelser av håndstøtteanordningen ifølge oppfinnelsen blir beskrevet i de underordnede patentkrav.
Som det allerede er nevnt, kan en slik håndstøtteanordning særlig fortrinnsvis brukes sammen med et stavhåndtak som har en hakelignende anordning som løkken kan skyves inn i med selvlåsende virkning. Dersom det herfor inngrepsformål gjøres bruk av et dreibart eller forskyvbart element, skjer det i det vesentlige ikke noen material-deformasjon i haken i tilfelle av en selvlåsende mekanisme for fastgjøring av hånd-støtteanordningen på stavhåndtaket; det blir derfor fortrinnsvis brukt mekanismer hvor et motsvarende inngrepselement blir enten forskjøvet eller dreid når en løkkelig-nende, ringlignende eller øyelignende anordning blir skjøvet inn i en inngrepsposisjon. Det er således mulig på tilsvarende måte å tilveiebringe et spesifikt, elastisk monte-ringsarrangement fordisse inngrepsmidler, hvilket arrangement særlig er mindre utsatt for slitasje, er justerbart om hensiktsmessig, og har et lavt nivå av temperaturav-hengighet med hensyn til kreftene. Den hakelignende anordning er anordnet i stavhåndtakets øvre område, f.eks. på håndsiden, idet den hakelignende anordning omfatter en holdestift eller holdetapp som er anordnet fortrinnsvis i det vesentlige parallelt med stavaksen (selv om en spesifikk skråstilling også kan foreligge) og er forskjøvet i retning av håndsiden fra håndtakslegemet for å danne en innføringsspalte, hvor innføringsspaltens dybde er større enn holdetappens eller holdestiftens bredde og tykkelse. Forskjøvet betyr ikke nødvendigvis at holdetappen eller holdestiften må rage ut forbi konturen av håndtakslegemet; det er også mulig for holdetappen eller holdestiften å være plassert i en utsparing som er åpen mot toppen og bakover og er tilveiebrakt spesifikt for dette formål i håndtakslegemet. Det er typisk funnet ut at den hakelignende anordning fordelaktig har en bredde i området 3-15 mm, fortrinnsvis i området 4-10 mm, idet den hakelignende anordning har et i det vesentlige ovalt eller rektangulært (eventuelt med avrundede kanter) tverrsnitt, særlig fortrinnsvis i det minste i visse seksjoner perpendikulært på stavaksen, i hvilket tilfelle fortrinnsvis den korte hovedakse er rettet mot håndtakslegemet. Innføringsspalten har typisk en dyb de i området 5-30 mm, fortrinnsvis i området 10-15 mm. Det er her mulig for eksempel å tilveiebringe en liten konveksitet i den hakelignende anordning direkte overfor inngrepsmidlene.
Den hakelignende anordning kan være utformet integrert i håndtakslegemet. Særlig i kombinasjon med den mekanisme som blir beskrevet i nedenstående, og i det tilfelle hvor det i stavhåndtaket er tilveiebrakt en utsparing som skal romme mekanismen, viser det seg fortrinnsvis å være formålstjenlig å utforme den hakelignende anordning som en separat komponent. Denne blir deretter festet på håndtakslegemet via feste-midler, fortrinnsvis når mekanismen er blitt ført inn i håndtakslegemets utsparing. Dette kan gjennomføres for eksempel ved at den hakelignende anordning nedenunder haken har en festplate, ved hjelp av hvilken den hakelignende anordning kan festes på håndtakslegemet (for eksempel ved hjelp av en skrue eller nagle eller via en klem-memekanisme) fra håndsiden.
Som det allerede er blitt forklart, er håndtakslegemet fra håndsiden forsynt for eksempel med en utsparing som rommer et forskyvbart montert element, særlig fortrinnsvis i form av en sperreblokk, på eller i hvilken det er anordnet inngrepsmidler, hvor det er mulig for disse inngrepsmidler å være utformet enten integrert i sperreblokken eller som en separat komponent, og hvor i sistnevnte tilfelle denne separate komponent, for eksempel i form av en holdenese, kan være forbundet med sperreblokken enten fiksert eller via en bevegelig mekanisme.
Sperreblokken blir fordelaktig ledet slik at den kan forskyves parallelt med utsparingens retning, men det er også mulig å montere den for dreining. Sperreblokken er forspent mot den hakelignende anordning, hvilken er anordnet foran utsparingen, via en fjær (idet fjær generelt også dekker fjærende elastiske elementer), særlig fortrinnsvis via en spiralfjær. Dette resulterer i den ovennevnte selvlåsende mekanisme.
For at håndstøtteanordningen også skal kunne skilles fra stavhåndtaket igjen, skal det tilveiebringes midler for å skyve inngrepsmidlene tilbake og frigjøre håndstøtteanord-ningen fra haken. Dette er mulig for eksempel ved at det er mulig for sperreblokken å bli forskjøvet fra utsiden, mot fjærkraften, via i det minste én aktiveringsknapp, hvor den selvlåsende mekanisme blir frigjort under prosessen, i hvilket tilfelle det for dette formål særlig fortrinnsvis i håndtakslegemet er tilveiebrakt spalter på sidene i forhold til utsparingen, og via disse spalter er aktiveringsknapper, som er anordnet på begge sider, operativt forbundet med sperreblokken for eksempel via en fast forbindelse som er opprettet mellom disse to elementer via et tverrstykke eller en stift.
Det er i bunn og grunn mulig for sperreblokken å monteres dreibart eller forskyvbart på håndtakslegemet ved en lang rekke forskjellige fremgangsmåter. Det er således mulig for eksempel å utforme det øverste område i sin helhet, dvs. liksom toppområ-det av stavhåndtaket, som sperreblokken, i hvilket tilfelle den hakelignende anordning er tilveiebrakt i en viss utstrekning bak dette og fast forbundet med den nedre del av stavhåndtaket, eller utformet i ett med dette, for å tillate en løkke på håndstøttean-ordningen å fikseres mellom sperreblokken og den hakelignende anordning.
I eller på sperreblokken er det mulig å tilveiebringe i det minste én aktiveringsknapp,
via hvilken holdemidlet som er anordnet i sperreblokken, fortrinnsvis i form av en stift, kan forskyves mot fjærkraften, hvorved den selvlåsende mekanisme blir frigjort i denne prosess. Det er også mulig for håndtakslegemet å være forsynt med, fra håndsiden og ovenfra, en utsparing som opptar et forskyvbart og/eller dreibart montert element i form av en sperreblokk som det er anordnet inngrepsmidler i, hvor sperreblokken i
retning nedover er forspent for nødaktivering via en aksial spiralfjær som er anordnet i et hulrom i stavhåndtaket, og hvis spenning fortrinnsvis kan justeres via en justeringsmutter.
Håndtakslegemet kan fra oversiden være forsynt med en utsparing som rommer et forskyvbart og/eller dreibart montert element, særlig fortrinnsvis i form av en sperreblokk som det er anordnet inngrepsmidler på. Dersom utsparingen er tilveiebrakt ovenfra, er det da mulig uten å hindre sammenstilling eller montering å utforme den hakelignende anordning for eksempel integrert i håndtakslegemet, for eksempel i form av en enkel spalte eller et innsnitt anordnet i håndtakslegemet på håndsiden. Sperreblokken kan her være dreibart montert om et horisontalt, aksialt element som er anordnet mellom den hakelignende anordning og håndtakslegemet fortrinnsvis i det vesentlige parallelt med spaltens plan, og den kan være forspent mot den hakelignende anordning, anordnet på håndsiden, via en fjær, særlig fortrinnsvis via en spiralfjær eller en bladfjær. Sperreblokken kan da fra utsiden vippes mot fjærkraften, via i det minste én aktiveringsknapp, hvorved den selvlåsende mekanisme frigjøres i prosessen, i hvilket tilfelle for eksempel aktiveringsknappen er tilveiebrakt i det vesentlige på stavhåndtakets overside, dvs. sperreblokken er blottlagt ovenfra i en viss utstrekning, og en del eller et parti, eller en deloverflate, av sperreblokken utgjør aktiveringsknappen.
Inngrepsmidlene kan være utformet i form av en holdenese som har en skrådd side mot toppen, særlig fortrinnvis slik den ses i innføringsretningen, og som i den posisjon hvor den er forspent mot den hakelignende anordning, i retning nedover avgrenser et område for den løkkelignende, ringlignende eller øyelignende anordning, hvilket er innskrenket med hensyn til en fortrinnsvis regulerbar kraft. Det er her mulig for denne holdenese å være anordnet enten på sperreblokken, eller så å si motsatt, på den hakelignende anordning.
Inngrepsmidlene kan fortrinnsvis være utformet å la en sikkerhetsmekanisme slik at det i tilfelle av en belastning i retning av den hakelignende anordnings åpning over-skridende normal brukskraft, finner sted en nødutløsning av den løkkelignende, ringlignende eller øyelignende anordning, noe som ligner en mekanisme som også er kjent med hensyn til skibindinger. Dette kan gjennomføres enten via elastisk deformering av denne nese, eller i området ved denne nese, eller ellers, og dette er den foretrukne variant fordi den kan styres mye bedre og muligens endatil justeres, ved at holdenesen er dreibart montert om et fortrinnsvis horisontalt, aksialt element anordnet i det vesentlige perpendikulært på utsparingens åpningsretning. Dreining i retning oppover for å frigjøre området i retning oppover, er her bare mulig mot en definert og, som det allerede er nevnt, fortrinnsvis regulerbar kraft. Holdenesen kan være forspent via en vinkelfjær, via en elastomerfjær eller via en spiralfjær, eller via en kombinasjon av slike fjærende elementer, til den dreieposisjon hvor den sperrer av området, idet denne forspenning særlig fortrinnsvis er regulerbar, i hvilket tilfelle sikkerhetsaktivering finner sted bare under en kraft på mer enn 80-250 N. En ytterligere, analog utførelse av stavhåndtaket kjennetegnes ved at holdenesen er montert forskyvbart, i hvilket tilfelle forskyvning i retningen oppover for å frigjøre området er mulig mot en definert og fortrinnsvis regulerbar kraft, som angitt ovenfor, og kraften er fortrinnsvis sikret via en fjær eller et fjærende element.
Sikkerhetsaktivering kan for øvrig også gjennomføres via en ettergivningsvirkning i området ved den hakelignende anordning. Til dette formål kan den hakelignende anordning være konfigurert slik at den for å frigjøre området kan forskyves eller vippes om et aksialt element, mot en elastisk kraft, i retning av håndsiden. Som et alternativ, eller i tillegg, er det mulig å tilveiebringe et fjærende område på den hakelignende anordning på spaltesiden. Dette fjærende område kan være gjennomført, for eksempel, via en bladfjær eller et elastisk parti (spesifikt et mykt, elastisk polymerparti eller lignende).
Oppfinnelsen vil bli forklart mer detaljert nedenfor under henvisning til utførelsesek-sempler sammen med tegningene, hvor: Fig. 1 viser ulike oppriss av et stavhåndtak, idet a) viser et delvis gjennomsiktig sideriss, b) viser et oppriss bakfra (håndsiden), c) viser et eksplodert sideriss, d) viser et snitt langs linje A-A på fig. lc), e) viser et eksplodert oppriss i et snitt langs linje A-A på fig. lc), 0 viser et perspektivisk eksplodert oppriss, og g) illustrerer en alternativ hakelignende anordning med sikkerhetsaktiveringselement på haken; Fig. 2 viser en håndstøtteanordning med en løkke mellom tommelfingeren og pekefingeren; Fig. 3 a)-c) viser ulike utførelseseksempler på håndstøtteanordninger med løkke mellom tommelfingeren og pekefingeren; Fig. 4 viser ulike oppriss av et stavhåndtak, hvor a) viser et sideriss med sperreblokken innsatt, b) viser et sideriss uten sperreblokk, og c) viser en sperreblokk separat; Fig. 5 viser ulike varianter av et stavhåndtak analogt med fig. 4, idet a) illustrerer et sikkerhetsaktiveringsmiddel uten et separat sikkerhetsaktiveringselement, b) illustrerer et sikkerhetsaktiveringsmiddel med et forskyvbart montert sikkerhetsaktiveringselement, c) illustrerer et sikkerhetsaktiveringsmiddel med et dreibart montert sikkerhetsaktiveringselement, d) illustrerer et sikkerhetsaktiveringsmiddel med et sikkerhetsaktiveringselement som kan deformeres elastisk som en helhet, e) illustrerer et sikkerhetsaktiveringsmiddel, i hvilket sikkerhetsaktiveringselementet er anordnet på innsiden av den hakelignende anordning, og f) illustrerer et sikkerhetsaktiveringsmiddel med en hakelignende anordning som kan vippes som en helhet; Fig. 6 viser hele stavhåndtaket 1, idet a) viser et oppriss fra siden, b) viser et oppriss bakfra, c) viser et aksialt snitt langs linje B-B på b), og d) viser et oppriss av stavhåndtaket ovenfra; og Fig. 7 a) viser et sideoppriss av sperreblokken 6 sammen med de elementer som fester denne sperreblokk 6 i stavhåndtaket 1, b) viser et oppriss bakfra, c) viser et snitt langs linje A-A på b), og d) viser til slutt et oppriss ovenfra. Fig. la)-f) viser ulike oppriss av et stavhåndtak. Stavhåndtaket 1 omfatter et håndtakslegeme 3 som vanligvis er fremstilt av et plastmateriale ved hjelp av injeksjons-støping. Sett nedenfra har håndtakslegemet 3 en utsparing eller et hulrom 5 som staven, som er utformet av for eksempel et aluminiumsskaft eller et karbonfiber- eller
glassfiberskaft, kan skyves inn og festes i.
I sin øvre ende har stavhåndtaket 1 en utsparing 4 som fra en håndside 43 er utformet liksom som et blindhull. En sperreblokk 6 er tilveiebrakt i denne utsparing 4, hvilken typisk har en høyde i området 10-30 mm og en bredde i området 3-20 mm. Denne sperreblokk 6 blir ført forskyvbart i utsparingen 4, og er forspent i retning av utsparingens 4 åpning via en fjær 7. Fjæren 7 er en spiralfjær som i den ene ende blir ført i utsparingen i en stopperboring 8 som er konfigurert som et sylindrisk blindhull, og i den andre ende på en ledetapp 19 på sperreblokken 6.
Utsparingen 4 har i tillegg to gjennomgående spalter 17 som fører ut av håndtakslegemet 3 i sideretningen. Sperreblokken 6 for sin del har i disse områder boringer, i hvilke det på hver side kan festes en respektiv aktiveringsknapp 9. Aktiveringsknappen 9 har i hvert tilfelle et tverrstykke 20 som er rettet mot sperreblokken 6 og, når sperreblokken 6 er inntrykt, er det festet i sperreblokken 6 fra utsiden gjennom de ovennevnte spalter 17 på sidene, for hvilket formål det i hvert tilfelle kan brukes en skrue eller festestift 21. Dette medfører at aktiveringsknappen 9 kan forskyves fra utsiden via manipuleringer av aktiveringsknappene 9, idet sperreblokken 6 i normal stilling er plassert i størst mulig utstrekning i retning av håndsiden som et resultat av fjærens 7 kraft, hvor denne maksimale stilling fortrinnsvis blir bestemt av spaltens 17 ende på håndsiden. Sperreblokken 6 kan fra utsiden skyves inn i utsparingen 4 mot fjærens kraft, hvor dette frigjør sperremekanismen for håndstøtteanordningen.
En hakelignende anordning sikrer at håndstøtteanordningen faktisk er fastgjort på et slikt stavhåndtak. Denne hakelignende anordning omfatter en holdetapp 14 som er anordnet på håndsiden. Holdetappen 14 er litt forskjøvet fra selve stavhåndtaket i retning av hånden, hvorved det derimellom dannes en spalte som typisk har en dybde på i det minste 10 mm.
For lettere sammenstilling er holdetappen 14 forbundet med en festeplate 16 eller utformet i ett med denne. Festeplaten 16 er plassert under holdetappen 14 og kan være innsatt i en utsparing tilveiebrakt for dette formål i stavhåndtaket 3 og være festet i denne. Denne modul konstruksjon foretrekkes siden det således er mulig for holdetappen 14, som naturligvis er anordnet foran utsparingen 4, å settes på plass når de elementer som må anordnes i utsparingen 4, er blitt satt inn i utsparingen 4.
Sperreblokken 6 har for sin del likeledes en utsparing 24 som er avgrenset på sidene og i bunnen, men er åpen øverst. Sikkerhetsaktiveringselementet 12 er forskyvbart montert i utsparingen 24. For dette formål er sikkerhetsaktiveringselementet 12 mon tert slik i sperreblokken 6 at det kan dreies via en aksial stift 22. Denne dreibare montering skjer igjen mot en fjærkraft, idet det i dette tilfelle er tilveiebrakt en vinkelfjær 10. Denne vinkelfjær ligger, på den ene side, an mot utsparingens 24 grunnflate og ligger, på den annen side, an mot den bakre side av sikkerhetsaktiveringselementet
12. Fjærkraften holder således sikkerhetsaktiveringselementet 12 tilbake i dets lukke-de stilling, dvs. i den stilling hvor sikkerhetsaktiveringselementets 12 holdenese 11 sammen med holdetappen 14 avgrenser et avlukket område 15, i hvilket håndstøtte-anordningens løkke til slutt vil være plassert. Det er også mulig, i stedet for vinkelfjæ-ren 10, å bruke en spiralfjær eller en elastomerfjær eller lignende, eller kombinasjoner av slike fjærende elementer, som da er for eksempel i operativ forbindelse med utsparingens 24 bakre vegg. Bruk av en spiralfjær kan være fordelaktig særlig ved lave
temperaturer og tillater dessuten justering av nesens 11 tilbakeholdelseskraft. Sikkerhetsaktiveringselementet 12 kan, som det kan ses særlig på fig. lc) og f), i retning nedover ha et hakk for at kabelen med bedre virkning skal kunne sperres i området 15.
Som det er blitt nevnt allerede, har håndstøtteanordningen en løkke 33 som blir ført over holdetappen 14. Dersom løkken 33 blir ført over holdetappen ovenfra og trukket nedover, vil hele sperreblokken 6 da bli forskjøvet inn i utsparingen 4 fordi den skrå øvre side av sikkerhetsaktiveringselementet 12, i tilfelle trykk blir øvd ovenfra og nedover, skyver sperreblokken 6 bakover, mot fjærkraften, og spalten mellom holdetappen 14 og håndtakslegemet blir frigitt. Når løkken 33 har nådd området 15, fjærer hele sperreblokken 6 tilbake igjen mot holdetappen 14 som et resultat av fjærens 7 fjærkraft, og området 15 lukkes. Håndstøtteanordningen blir således automatisk festet/brakt i inngrep på håndtakslegemet uten at noen ytterligere manipuleringer er nødvendige.
Dersom håndstøtteanordningens løkke 33 skal tas ut igjen fra spalten mellom holdetappen 14 og håndtakslegemet, da kan hele sperreblokken 6 forskyves oppover, mot fjærkraften, via aktiveringsknappene 9, i hvilket tilfelle nesen 11 frigir området 15.
I tillegg til dette middel for automatisk fastgjøring av håndstøtteanordningen på håndtakslegemet er det tilveiebrakt en sikkerhetsaktiveringsmekanisme. Til dette formål kan sikkerhetsaktiveringselementet 12 åpnes oppover mot en fjærkraft, idet dette gjøres med sperreblokken 6 skjøvet helt frem til holdetappen 14. Dersom løkken 33 utsettes for en uttalt kraft i retning oppover (for eksempel i tilfelle av et fall), da dreier sikkerhetsaktiveringselementet 12 slik om et aksialt element 13 at området 15 blir frigitt, og løkken 33, og i samsvar med dette, håndstøtteanordningen, således blir fri-
gjort fra håndtakslegemet.
Som illustrert på fig. lg), kan sikkerhetsmekanismen også tilveiebringes på holdetappen 14. Til dette formål har holdetappen 14 en utsparing 42 som sikkerhetsaktiveringselementet 12 er montert slik i at det kan dreies om et aksialt element 13. Igjen er det tilveiebrakt en fjær 7, i dette tilfelle en spiralfjær som angir en nødvendig aktive-ringskraft. I dette tilfelle er det mulig for eksempel å justere fjærens 7 tilbakeførings-kraft via en skrue som kan aktiveres fra utsiden på holdetappen på håndsiden. Skruen kan skrus inn, for eksempel, for å forkorte fjæren, og fjærens tilbakeføringskraft økes således.
Fig. 2 viser en håndstøtteanordning som er konfigurert i overensstemmelse med oppfinnelsen. Håndstøtteanordningen er konfigurert som en hanske 25, og denne hanske 25 har i bunn og grunn en festeføring som den beskrevet i DE 19751978 C2. Med hensyn til detaljene i denne festeføring som omfatter bl.a. en omkransende festeanord-ning 31 så vel som justeringsmiddel 32 som kan være utformet f.eks. som en borrelås, henvises til DE 19751978 C2.
I stedet for det hakelignende forbindelseselement som er skildret i DE 19751978, er det imidlertid anordnet en løkke 33 i V-området mellom tommelfingeren 26 og pekefingeren 27 i dette tilfelle. Løkken er fremstilt av kabel, for eksempel rustfritt stål, innhyllede syntetiske fibrer, slik som aramid, Dyneema® eller lignende, med en tykkelse på 1,5 mm, idet kabelen er en tvunnet kabel som, om hensiktsmessig, kan være forsynt med et overtrekk laget av plast eller metall eller kan ha et rør av messing anbrakt rundt seg, eller har en mantel laget av f.eks. termoplastisk integrert utformet eller flettet polymermateriale.
Løkken 33 skal være festet slik på håndstøtteanordningen at de krefter som oppstår under bruk av staven, fordeles med god virkning over hånden. Dette er sikret i tilfellet med en håndstøtteanordning ifølge fig. 2. Alternative valgmuligheter er illustrert på fig. 3. På fig. 3a) er en kabel 35 fiksert for det første i den ene ende i et feste 36 i håndflaten. Den er deretter ført gjennom en ledehylse 34 til V-en mellom pekefingeren og tommelfingeren 26. Selve løkken 33 er blottlagt der, og kabelen 35 er ført nedover igjen gjennom ledehylsen 34. Ved den nedre ende av ledehylsen 34 er det tilveiebrakt et avbøyningsmiddel 37 og et feste 38, hvor kabelen 35 kan justeres variabelt (jf. pil). Løkkens 33 lengde kan således justeres tilpasset brukeren, og de krefter som oppstår, blir fordelt med god virkning over hansken. Det er videre mulig for kabelen 35 å bli trukket helt tilbake, i hvilket tilfelle det ikke finnes noen løkke 33 som rager utover. Dette er fordelaktig særlig når hansken ikke skal brukes sammen med stavhåndtaket. I motsetning til andre løsninger, hvor forbindelseselementer må tas av fra hansken, er denne løsning fordelaktig fordi forbindelseselementet, med andre ord løkken 33, blir skjult i håndstøtteanordningen i stedet for å måtte tas av fra den.
En annen valgmulighet er illustrert på fig. 3b). I dette tilfelle er kabelen 35 konfigurert som en omkransende kabel som lengdejusteres i sin nedre ende, ved en knapp 39. Det er mulig å tilveiebringe en ytterligere knapp 40 som er anordnet lenger nede, og via hvilken kabelen 35 kan trekkes inn dersom løkken 33 skal skjules.
Fig. 3c) illustrerer til slutt en valgmulighet hvor kabelen 35 er fiksert nederst via mid-let 36. Løkken 33 kan ikke lengdejusteres her. For at det likevel skal være mulig for løkken 33 å være skjult når den ikke er i bruk, er det tilveiebrakt en liten lomme 41 i V-området mellom tommelfingeren og pekefingeren. Når løkken 33 ikke er i bruk, kan den skyves inn i denne lomme 41 som har en åpning nederst, og den blir således holdt ute av veien.
Det er også mulig for håndstøtteanordningen 25 å være i form av en håndrem som brukes over en hanske, eller over bare hender, og har en løkke 33. Dersom det brukes en tradisjonell håndrem, tjener da mekanismen som et sikkerhetsaktiveringsmiddel; dersom det gjøres bruk av en håndrem som festes på hånden (vanligvis ved at håndremmen er ført både over håndleddet og mellom tommelfingeren og pekefingeren og er festet for eksempel med en borrelås), da er bruken ekvivalent med hanskeløsning-en som angitt ovenfor.
Et ytterligere utførelseseksempel er illustrert på fig. 4, selv om denne figur illustrerer et langrennsskistavhåndtak eller et gåstavhåndtak i stedet for et alpinskistavhåndtak. I stedet for å være utformet atskilt fra håndtakslegemet 3, utgjør den hakelignende anordning 14 i dette tilfelle en bestanddel i håndtakslegemet. Den hakelignende anordning 14 er virkeliggjort gjennom en spalte som er tilveiebrakt i håndtakslegemet 3. I samsvar med dette er utsparingen 4 som er tilveiebrakt for å romme sperreblokken 6, laget ovenfra. I dette utførelseseksempel er det da i tillegg slik at sperreblokken 6, i stedet for å være forskyvbar, er dreibart montert om et aksialt element 44. Aktiveringsknappen 9 er samsvarende anordnet i toppen, og vipping av sperreblokken 6 resulterer i at det innesluttede område 15 frigis. I utførelseseksemplet ifølge fig. 4 er det med det formål å forspenne sperreblokken 6, tilveiebrakt en bladfjær 7 i en motsvarende utsparing 46 i sperreblokken 6. En holdenese 11 er utformet i ett stykke med sperreblokken 6, idet denne nese 11 har en underskjæring i tilfellet med utførelsesek-semplet ifølge fig. 4. Dette utførelseseksempel har i samsvar med dette ikke noe sikkerhetsaktiveringsmiddel; i stedet tar løkken, når løkken utsettes for utstrakt trekk i
retning oppover ut av spalten, et fast tak i anordningen.
Det skal gjøres oppmerksom på at det også er mulig for hele det øvre område av stavhåndtaket 1 å være av en dreibar eller forskyvbar konfigurasjon så lenge mulighe-ten for automatisk innlåsing er tilveiebrakt. Det er derfor ikke noe behov for å tilveiebringe en utsparing slik tilfellet er i utførelseseksempelt ifølge fig. 4 (men på samme måte også i utførelseseksemplet ifølge fig. 1); i stedet er det også mulig for hele sperreblokken 6 å være utformet som det øverste område, eller som toppen, av stavhåndtaket og at den er montert enten forskyvbart eller dreibart. Fig. 5 illustrerer andre utførelseseksempler basert på utførelseseksemplet ifølge fig. 4. Fig. 5a) illustrerer den valgmulighet å forsyne nesen 11 med en side som er rettet oppover. Dersom løkken i dette utførelseseksempels tilfelle blir utsatt for uttalt trekk i retning oppover og ut av spalten, da vil sperreblokken 6 dreie, og dette sikrer sikkerhetsaktivering.
Et mer spesifikt sikkerhetsaktiveringsmiddel er illustrert på fig. 5b). I dette tilfelle er sikkerhetsaktiveringselementet 12 utformet som en forskyvbar nese som føres i en boring i sperreblokken 6 og er forspent mot en spiralfjær 49. I tilfelle løkken her blir utsatt for uttalt trekk ut av spalten, blir hele sikkerhetsaktiveringselementet 12 som nesen 11 er utformet integrert på, forskjøvet inn i sperreblokken 6 og frigir således området 15.
Et alternativt sikkerhetsaktiveringsmiddel er illustrert på fig. 5c. I dette tilfelle er sikkerhetsaktiveringselementet 12 montert slik at det kan dreies om et aksialt element 13 og er forspent mot en fjær 49. Når en løkke her blir utsatt for uttalt trekk ut av spalten, vipper hele sikkerhetsaktiveringselementet 12 som nesen 11 er utformet integrert på, inn i sperreblokken 6 og frigir området 15 i prosessen.
Et ytterligere alternativ er illustrert på fig. 5d). I dette tilfelle er sikkerhetsaktiveringselementet 12 utformet som et bladfjærlignende element, selv om det også kan være et elastomerisk element. Dette element kan beveges som et hele, og området 15 blir frigitt av nesen 11, som dannes av dette element, som et resultat av at hele elementet 12 blir deformert når en løkke utsettes for uttalt trekk ut av spalten.
En annen måte å gripe det an på, er brukt i utførelseseksemplet ifølge fig. 5e). I dette tilfelle er sikkerhetsaktiveringsmidlet tilveiebrakt på den hakelignende anordning 14. Til dette formål har den hakelignende anordning 14 en innvendig klaring, i hvilken det igjen er anordnet et bladfjærlignende element 12. I tilfelle det blir øvd en uttalt kraft, gir dette element etter i forhold til den hakelignende anordning 14 og frigir således likeledes området 15 å la et sikkerhetsaktiveringsmiddel.
En ytterligere måte å gripe det an på, er illustrert på fig. 5f). I dette tilfelle er hele den hakelignende anordning 14 montert slik at den kan dreies om et aksialt element 50. Dersom en uttalt kraft utgår fra spalten, dreier da hele den hakelignende anordning 14 i den illustrerte pils retning og frigir således området 15. Den dreibare montering av den hakelignende anordning 14 er likeledes sikret for eksempel via en spiralfjær mot en justerbar kraft.
Fig. 6 og 7 illustrerer et ytterligere utførelseseksempel ifølge oppfinnelsen. Fig. 6 illustrerer hele stavhåndtaket 1, idet fig. 6a) viser et oppriss fra siden og fig. 6b) viser et oppriss bakfra, dvs. fra håndsiden (pilen 43 på fig. 6a)). Fig. 6c) illustrerer et aksialt snitt langs linje B-B på fig. 6b), og fig. 6d) viser et oppriss av stavhåndtaket sett ovenfra.
Stavhåndtaket 1 for en alpinskistav har igjen et håndtakslegeme 3 og et hulrom 5 som tjener til å oppta stavskaftet (ikke illustrert).
I dette tilfelle er holdetappen 14 utformet i ett med håndtakslegemet 3, slik det kan ses av fig. 6c). Det er imidlertid også mulig her for holdetappen 14 å være i form av et separat element, å la fig. 10 og av elementene 14 og 16 illustrert der.
Håndtakslegemet 3 har en utsparing 4 som er åpen i toppen og i hvilken det er anordnet en sperreblokk 6. Sperreblokken 6 er illustrert i detalj på fig. 7.
På oversiden har sperreblokken 6 en aktiveringsknapp 61 som vil bli beskrevet i nedenstående. Den ergonomiske utforming av den bakre side av stavhåndtakets 1 øvre område er i dette tilfelle likeledes dannet av sperreblokken 6 siden sistnevnte til sidene for haken 14 har to utspring 59 som liksom omgir holdetappen 14 i det øvre område.
Holdetappen 14 er således optimalt innlagt i stavhåndtakets 1 ytre kontur, hvilket ikke oppfattes som forstyrrende, og det er mulig å unngå skader. Ikke desto mindre finnes det fremdeles en ideell innføringsåpning ovenfra for en kabelløkke 33, som illustrert på fig. 2.
Sperreblokken 6 inneholder en stift 57 som brukes for det automatiske inngrep, for eksempel, fra en kabelløkke 33. Stiften 57 er anordnet i det vesentlige horisontalt og parallelt med pilens 43 retning. Den er montert forskyvbart i sperreblokken 6, i en utsparing 60 tilveiebrakt spesifikt for dette formål, idet stiften 57 er forspent mot holdetappen 14 via en spiralfjær 58. Stiften 57 har en holdenese 11 som fortrinnsvis er skrånet av ovenfra, og er i retning nedover av i det vesentlige horisontal utforming, i hvilket tilfelle for eksempel et øye eller en kabelløkke 33 som føres inn ovenfra, for-skyver stiften 57 i retning bakover, mot spiralfjærens 58 spenning, og kabelløkken sperres nedenunder stiften 57 i området 15.
Fig. 7a) viser et generelt oppriss fra siden av sperreblokken 6 sammen med de elementer som fester denne sperreblokk 6 i stavhåndtaket 1. Fig. 7b) viser et oppriss bakfra, dvs. fra pilens 43 retning på fig. 6a), og fig. 7c) viser et snitt langs linje A-A på fig. 7b). Fig. 7d) viser til slutt et oppriss ovenfra.
Hele sperreblokken 6 blir holdt i utsparingen 4, som er åpen i toppen, i stavhåndtaket 1. Til dette formål har utsparingen 4 en gjennomgående boring til hulrommet 5. En festestift 54 er festet til sperreblokken 6 via et aksialt element 56 som rager gjennom denne gjennomgående boring og inn i hulrommet 5. Pa oversiden har festestiften 54 et øye 55 for dreibart å feste festestiften på sperreblokken 6 via det aksiale element 56. I sin nedre ende er festestiften 54 forsynt med gjenger.
Festestiften 54 eller sperreblokken 6 festet til denne er forspent i retning nedover ved hjelp av et stopperelement 52 som ligger an mot toppen av hulrommet 5, via en spiralfjær 51 som i den ene ende hviler nedenfra på en motsvarende tilveiebrakt skulder på stopperelementet 52, og i den andre ende hviler ovenfra på en underlagsskive 64 som via en justeringsmutter 53 er skrudd inn på festestiftens 54 gjenger fra undersi-den.
Denne utforming har bl.a. følgende fordeler:
For det første er sperreblokken 6, som er fremstilt som en hel enhet, meget li ketil å sette sammen eller montere. Den kan skyves inn i utsparingen 4 i stavhåndtaket 1 ovenfra, i hvilket tilfelle festestiften 54 som er tilveiebrakt på sperreblokken 6, blir skjøvet gjennom den gjennomgående boring mellom utsparingen 4 og hulrommet 5. Det er deretter mulig, for det første, for stopperelementet 52 og deretter spiralfjæren 51, å bli skjøvet nedenfra over festestiften 54 i hulrommet 5, og til slutt kan underlagsskiven og justeringsmutteren 53 skrus inn på gjengene på festestiften 54. Den fjærende elastiske festekraft
som sperreblokken 6 er påført i retning nedover via spiralfjæren 51, kan justeres ved at justeringsmutteren 53 skrus oppover i større eller mindre utstrekning, eller ved at det monteres ulike fjærer med ulik fjærkonstant, eller i kraft
av at forspenningen endres via avstandselementer. Endelig kan et aksialt dreieelement 44 skyves inn fra siden gjennom boringen 45 i håndtakslegemet, eller gjennom boringen 48 i sperreblokken 6, hvor sperreblokken 6 da som et resultat av dette er montert slik i utsparingen 4 at den kan dreies om det aksiale dreieelement 44.
For det andre sørger denne utforming for justerbar nødaktivering av hele sperreblokken 6. Dette fordi at dersom holdenesen 11 blir utsatt for altfor stor kraft nedenfra via en kabelløkke 33 eller et øye (for eksempel i tilfelle av et fall), dreier hele sperreblokken 6 da om det aksiale dreieelement 44, for eksempel i motursretningen på fig. 6c) og på fig. 7c). Dette pågår til området 15 blir frigitt og kabelløkken 33 eller øyet frigjøres fra haken. Denne utforming har da bl.a. den fordel at aktiveringskraften kan justeres meget greit for eksempel ved at stavskaftet blir tatt ut fra hulrommet 5 og justeringsmutteren 53 blir justert nedenfra, alt etter behov, med et motsvarende verktøy. Det er også tenkelig at fjæren justeres via en justeringsanordning som er innlemmet i, eller nedenunder, håndtaksområdet og for eksempel er i form av en delvis blottlagt finger-mutter, i hvilket tilfelle håndtaket ikke behøver demonteres for at aktiveringskraften skal kunne endres. Bruken av en spiralfjær 51 sikrer også denne sikkerhetsaktivering innenfor et vidt område av ulike temperaturforhold, og dessuten er spiralfjæren 51 skjult i det indre av stavhåndtaket 1 med slik god virkning at det er mulig å unngå tilsmussing, nedising eller lignende.
Dersom øyet eller kabelløkken som er skjøvet over holdetappen 14, skal frigjøres fra området 15 under normale forhold, er da en aktiveringsknapp 61 tilveiebrakt for dette formål på sperreblokkens 6 overside. Et aksialt dreieelement 62 er anordnet horisontalt, og på tvers av stiftens 57 retning, i sperreblokken 6. Det element som utgjør aktiveringsknappen 61, er montert slik inne i sperreblokken 6 at det kan vippes om dette aksiale element (i medurs retning på fig. 6c)). Dessuten er en ledestift 63 anordnet i stiften 57, likeledes horisontalt, og på tvers i forhold til stiften 57. Ledestiften 63 er likeledes montert i det element som utgjør aktiveringsknappen 61.
Dersom aktiveringsknappen 61, som er utformet i ett med sideutspringene 59, blir skjøvet nedover enten i området 61 eller ved utspringene 59, for eksempel med tommelfingeren på den hånd som griper staven, da vipper elementet som utgjør aktiveringsknappen, litt nedover som et hele og skyver således idet det dreier om det aksiale dreieelement 62, stiften 57 innover via ledestiften 63, mot spiralfjærens 58 kraft og frigir følgelig området 15 i retning oppover og frigjør således også en løkke som har
vært sperret inne i dette område.
Denne utforming er meget fordelaktig for så vidt som at utspringene 59 er ideelt plassert for den ønskede aktivering, men uønsket aktivering kan ikke desto mindre unngås helt.

Claims (14)

1. Håndstøtteanordning (25), som for eksempel en hanske eller en håndrem som kan festes på hånden, hvor håndstøtteanordningen (25) har, mellom tommelfingeren og pekefingeren, en fleksibel og/eller bevegelig løkke (33) som er egnet til å feste håndstøtteanordningen (25) på en hakelignende anordning (14) på et stavhåndtak,karakterisert vedat løkken (33) er tildannet av fleksibelt materiale og er festet til håndstøtteanordningen (25) på en i det vesentlige ubevegelig måte, men løkken (33) i seg selv er av fleksibel og bevegelig utforming med tilstrekkelig iboende stivhet, slik at løkken (33) rager utover et V-område mellom pekefingeren og tommelfingeren, og den utragende del av løkken (33) på håndstøtteanordningen (25) er anordnet i det vesentlige i det plan som når hånden er åpen og utstrakt, avgrenses av tommelfingeren og pekefingeren; ved at i hvilestilling, har løkken (33) hovedsakelig semi-sirkulær eller semi-oval form; og ved at løkken (33) er forsynt med tekstilfibrer innhyllet i en hylse av vevd stoff, med begrenset ekspansjonsevne og med stabilitet i forhold til strekk, eller av holdeelementer som er flettet på en snorlignende eller kabellignende måte.
2. Håndstøtteanordning (25) som angitt i krav 1,karakterisertved at håndstøtteanordningen (25) er en hanske.
3. Håndstøtteanordning (25) som angitt i ett av kravene 1-2,karakterisert vedat den er en håndrem som har tre åpninger, og som kan festes på hånden særlig fortrinnsvis ved hjelp av en borrelås, hvorved en første åpning er tilveiebrakt for tommelfingeren, en andre åpning er tilveiebrakt for de øvrige fingrer eller håndbaken, og en tredje åpning i håndremmen er tilveiebrakt for håndleddet.
4. Håndstøtteanordning (25) som angitt i ett av de foregående krav,karakterisert vedat løkken (33) er en løkke laget av et flettet plastmateriale, særlig fortrinnsvis basert på polyetylen, polyamid, polypropylen, aramid eller en kombinasjon av disse materialer.
5. Håndstøtteanordning (25) som angitt i ett av de foregående krav,karakterisert vedat løkken (33) har en tykkelse på 1-5 mm, fortrinnsvis 2-3 mm.
6. Håndstøtteanordning (25) som angitt i ett av de foregående krav,karakterisert vedat løkken (33) rager ut 5-20 mm, fortrinnsvis 5-10 mm, i V-området mellom pekefingeren og tommelfingeren.
7. Håndstøtteanordning (25) som angitt i ett av de foregående krav,karakterisert vedat løkkens (33) lengde er justerbar, idet det særlig fortrinnsvis er mulig for løkken å forsenkes i det vesentlige fullstendig i eller på hansken når den ikke er i bruk.
8. Håndstøtteanordning (25) som angitt i ett av de foregående krav,karakterisert vedat håndstøtteanordningen (25) inneholder en nisje eller lomme som løkken (33) kan føres inn i, når den ikke er i bruk.
9. Håndstøtteanordning (25) som angitt i ett av de foregående krav,karakterisert vedat i det minste over en lengde på 2-15 cm, særlig fortrinnsvis på minst 5 cm, er det ikke-blottlagte område av løkkens (33) materiale ved de to ender klebeforbundet, sydd eller vevd fast i eller på håndstøtteanordningen (25), og/eller i form av et mellomlag i håndstøttean-ordningen (25), eller er festet på annen måte mellom de ytre lag av håndstøt-teanordningen (25).
10. Håndstøtteanordning (25) som angitt i ett av de foregående krav,karakterisert vedat løkkens (33) materiale er festet på hånd-støtteanordningen (25) via en båndremse, særlig laget av vevd plastbasert tekstilmateriale med en bredde på 3-30 mm, hvor denne båndremse er sydd fast særlig fortrinnsvis på utsiden av håndstøtteanordningen (25), eller den er klebeforbundet med hansken, og hvor båndremsen ytterligere fortrinnsvis er anordnet i V-en mellom tommelfingeren og pekefingeren for å omkranse håndbaken og håndflaten.
11. Håndstøtteanordningen (25) som angitt i ett av de foregående krav,karakterisert vedat håndstøtteanordningen (25) er konfigurert som en hanske, i hvilken det i én eller flere motsvarende utsparinger er anordnet en håndrem som har tre åpninger, og som kan festes på hånden eller på/i hansken, særlig fortrinnsvis ved hjelp av en borrelås, hvorved en førs-te åpning er tilveiebrakt for tommelfingeren, en andre åpning er tilveiebrakt for de øvrige fingrer eller håndbaken, og en tredje åpning i håndremmen er tilveiebrakt for håndleddet, og håndremmen særlig fortrinnsvis er anordnet slik i hansken at den kan justeres fra utsiden via en borrelås anordnet i området ved håndbaken.
12. Håndstøtteanordning (25) som angitt i krav 11,karakterisertved at håndremmen kan tas helt av fra hansken og brukes uten hansken.
13. Håndstøtteanordning (25) som angitt i ett av de foregående krav,karakterisert vedat løkken (33) har en diameter i området 3-10 mm.
14. Håndstøtteanordning (25) som angitt i ett av de foregående krav, til bruk med, eller sammen med, et stavhåndtak (1), særlig til spaserstokker, vandrerstaver, alpinskistaver, langrennsskistaver og gåstaver, hvilket håret håndtakslegeme (3) og har en hakelignende anordning (14) for fastgjøring av en håndstøtteanordning, særlig i form av en håndrem eller av en hanske,karakterisert vedat det i området ved den hakelignende anordning (14) er anordnet forskyvbare eller dreibare inngrepsmidler (6, 11) slik at løkken (33) som blir skjøvet inn i den hakelignende anordning (14) i det vesentlige ovenfra, og som er tilveiebrakt på håndstøtteanordningen, blir fiksert i den hakelignende anordning (14) med selvlåsende virkning, og at særlig fortrinnsvis den hakelignende anordning (14) er anordnet i stavhåndtakets (1) øvre område på håndsiden, og at den hakelignende anordning omfatter en holdestift eller holdetapp (14) som er anordnet fortrinnsvis i det vesentlige parallelt med stavaksen og er forskjøvet fra håndtakslegemet (3) i retning av håndsiden til dannelse av en innføringsspalte, eller er anordnet som et innsnitt i håndtakslegemet (3), hvor innføringsspaltens dybde fortrinnsvis er større enn holdetappens (14) eller holdestiftens bredde og tykkelse.
NO20072847A 2004-12-23 2007-06-05 Håndstøtteanordning, særlig for hanske, for fastgjøring på et stavhåndtak. NO335566B1 (no)

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH21382004 2004-12-23
CH13942005 2005-08-25
PCT/CH2005/000729 WO2006066424A1 (de) 2004-12-23 2005-12-07 Handhaltevorrichtung insbesondere handschuh zur befestigung an einem stockgriff

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NO20072847L NO20072847L (no) 2007-09-17
NO335566B1 true NO335566B1 (no) 2014-12-29

Family

ID=36601333

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20072849A NO340165B1 (no) 2004-12-23 2007-06-05 Stavhåndtak
NO20072847A NO335566B1 (no) 2004-12-23 2007-06-05 Håndstøtteanordning, særlig for hanske, for fastgjøring på et stavhåndtak.

Family Applications Before (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20072849A NO340165B1 (no) 2004-12-23 2007-06-05 Stavhåndtak

Country Status (8)

Country Link
US (3) US7690085B2 (no)
EP (3) EP1827150B1 (no)
JP (3) JP5116484B2 (no)
CA (2) CA2591978C (no)
ES (1) ES2818543T3 (no)
HK (1) HK1107538A1 (no)
NO (2) NO340165B1 (no)
WO (2) WO2006066424A1 (no)

Families Citing this family (25)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA2590187A1 (en) * 2004-12-10 2006-06-15 Lekisport Ag Pole grip comprising an adjustable wrist strap
US8579329B2 (en) * 2004-12-23 2013-11-12 Lekisport Ag Pole grip
EP1827150B1 (de) * 2004-12-23 2017-08-30 Lekisport AG Handhaltevorrichtung insbesondere handschuh zur befestigung an einem stockgriff
ITVI20050317A1 (it) * 2005-11-30 2007-06-01 Gabel Srl Gruppo di aggancio e sgancio del passamano alla manopola di un bastoncino per attivita' sportive quali sci, trekking e simili
US8079617B2 (en) * 2006-02-07 2011-12-20 Lekisport Ag Pole grip
US7779487B1 (en) * 2007-05-24 2010-08-24 Robert Bitzer Glove with soft feel and high wear resistance
SE533189C2 (sv) * 2008-09-24 2010-07-20 Leonid Kuzmin Handtagssystem för en skidstav eller en gångstav
ATE490700T1 (de) * 2008-10-07 2010-12-15 Level Sport S R L Handschuh zur kopplung mit einem stock
WO2012104424A1 (de) 2011-02-04 2012-08-09 Lekisport Ag Faltstock, insbesondere für nordic walking
US9867436B2 (en) 2012-05-18 2018-01-16 Lekisport Ag Pole grip having a guided loop
KR102373137B1 (ko) 2014-09-09 2022-03-10 레키스포르트 아게 손잡이 루프를 갖는 폴 손잡이
RU2700820C2 (ru) 2014-11-07 2019-09-23 Лекиспорт Аг Рукоятка лыжной палки
CH713132A2 (de) 2016-11-10 2018-05-15 Reusch Int Gmbh Handschuh.
FR3060403B1 (fr) * 2016-12-15 2019-07-12 Salomon Sas Ensemble baton/article vestimentaire
IT201700028741A1 (it) * 2017-03-15 2018-09-15 Flavio Bernocchi Dispositivo per l'accoppiamento fra un guanto ed un bastone per pratica sportiva
JP7241084B2 (ja) * 2018-01-19 2023-03-16 レキスポルト アーゲー 紐掛けシステムを備えるグローブ
US11331560B2 (en) 2018-02-01 2022-05-17 Lekisport Ag Pole handle
CA3098773C (en) 2018-05-04 2021-04-06 Lekisport Ag Pole handle and pole comprising said pole handle
DE102018115164A1 (de) 2018-06-25 2020-01-02 Fatih Turgut Erholungsmittel und Erholungssystem
KR101989287B1 (ko) * 2018-12-06 2019-06-13 김경태 스트랩 장착기능을 갖는 등산용 스틱
JP7330070B2 (ja) * 2019-11-15 2023-08-21 株式会社シマノ 釣竿
JP2023513511A (ja) 2020-02-07 2023-03-31 レキスポルト アーゲー 折りたたみ式ポール
US11618529B2 (en) 2020-06-03 2023-04-04 Dextera Brakes, Llc Grip assembly for vehicle
US11731030B2 (en) * 2021-02-18 2023-08-22 Lloyd A. Marks Releasable magnetic ski pole strap system
EP4118997B1 (de) 2021-07-16 2023-11-08 Lekisport AG Faltstock

Family Cites Families (34)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2522344A (en) * 1947-05-03 1950-09-12 Harold I Carmin Glove for accurately handling seized objects
US3170703A (en) * 1962-09-06 1965-02-23 Marchand Jacques Sking gloves and mits
US3232632A (en) * 1963-04-05 1966-02-01 Robert E Lewis Ski pole strap attachment
JPS5298571U (no) * 1976-01-20 1977-07-25
JPS5298571A (en) * 1976-02-14 1977-08-18 Nippon Telegr & Teleph Corp <Ntt> Jitter measuring apparatus
JPS553011Y2 (no) * 1976-12-02 1980-01-24
JPS5378174A (en) * 1976-12-22 1978-07-11 Fujitsu Ltd Semiconductor device
US4730354A (en) * 1987-02-26 1988-03-15 Saito Edwin T Glove
US5003637A (en) * 1988-02-01 1991-04-02 Lonon Edward M Gloves with utility attachments
FR2634388B1 (fr) * 1988-07-21 1990-09-07 Salomon Sa Systeme de liaison d'un element tel qu'un baton de ski a la main d'un utilisateur, gant et baton de ski selon un tel systeme
FR2639244B1 (fr) * 1988-11-22 1994-11-18 Gamet Dispositif de liaison d'une poignee notamment d'un baton de ski a la main d'un utilisateur
US5110154A (en) * 1990-08-13 1992-05-05 Street Glenn M Combination ski pole and glove
US5312134A (en) * 1991-11-20 1994-05-17 Goode David P Ski glove/grip interlock system
US5516150A (en) 1991-11-20 1996-05-14 David P. Goode Ski glove/grip interlock system
JPH0739615A (ja) * 1992-10-05 1995-02-10 Goode Ski Technol スキー手袋とグリップとの連結構造
US5470108A (en) * 1992-10-05 1995-11-28 Goode; David P. Ski pole grip assembly
US5328205A (en) * 1993-08-12 1994-07-12 Bacharach David W Combination ski pole and hand strap
US5443287B1 (en) * 1993-11-18 2000-12-05 Galen Wells Quick release ski pole and strap system
DE19636852C1 (de) * 1996-09-11 1998-02-12 Klaus Lenhart Stockgriff mit Handschlaufe
DE29701662U1 (de) * 1997-02-03 1998-06-04 Lenhart Klaus Handschlaufe für Stöcke
DE19751978C2 (de) * 1997-11-25 2001-07-05 Klaus Lenhart Handschuh mit integrierter Handschlaufe für Stöcke
DE29801388U1 (de) * 1998-01-30 1999-06-02 Lenhart Klaus Stockgriff mit Handschlaufe
DE29904591U1 (de) * 1999-03-15 2000-08-24 Lenhart Klaus Stockgriff mit Handschlaufe
FR2795334B1 (fr) * 1999-06-22 2002-10-18 Salomon Sa Baton de ski
US6386588B1 (en) * 2000-02-02 2002-05-14 John Young Ski pole grip and strap system
US6286148B1 (en) 2000-12-05 2001-09-11 Salomon S.A. Glove
JP2005514538A (ja) * 2002-01-18 2005-05-19 マムート テック アクチェンゲゼルシャフト スリング
DE20219461U1 (de) * 2002-12-10 2004-04-22 Lenhart, Klaus Stockgriff mit Handschlaufe
ITVI20030123A1 (it) * 2003-06-27 2004-12-28 Gabel Srl Dispositivo per l'aggancio, lo sgancio rapido e di sicurezza
US8579329B2 (en) * 2004-12-23 2013-11-12 Lekisport Ag Pole grip
EP1827150B1 (de) * 2004-12-23 2017-08-30 Lekisport AG Handhaltevorrichtung insbesondere handschuh zur befestigung an einem stockgriff
US20060143867A1 (en) * 2005-01-03 2006-07-06 Ever Build-Up Industries Ltd. Handle with a detachable wrist strap attachment
ITVI20070012A1 (it) * 2007-01-15 2008-07-16 Gabel Srl Dispositivo per l'aggancio e lo sgancio del passamano alla manopola di un bastoncino per attivita' sportive
FR2950817B1 (fr) * 2009-10-01 2011-12-09 Salomon Sas Poignee de prehension pour baton

Also Published As

Publication number Publication date
EP3248497B1 (de) 2020-08-05
NO20072849L (no) 2007-09-17
EP3248497A1 (de) 2017-11-29
EP1827150B1 (de) 2017-08-30
US20080005826A1 (en) 2008-01-10
EP1827150A1 (de) 2007-09-05
EP1827623A1 (de) 2007-09-05
JP2008525061A (ja) 2008-07-17
JP2008525647A (ja) 2008-07-17
NO20072847L (no) 2007-09-17
EP1827623B1 (de) 2016-09-21
WO2006066423A1 (de) 2006-06-29
US20130062376A1 (en) 2013-03-14
CA2591978A1 (en) 2006-06-29
CA2591978C (en) 2014-01-07
NO340165B1 (no) 2017-03-20
US8307464B2 (en) 2012-11-13
JP5116484B2 (ja) 2013-01-09
CA2591974C (en) 2013-04-02
HK1107538A1 (zh) 2008-04-11
WO2006066424A1 (de) 2006-06-29
US7690085B2 (en) 2010-04-06
JP2012196464A (ja) 2012-10-18
US20080149154A1 (en) 2008-06-26
CA2591974A1 (en) 2006-06-29
JP5372207B2 (ja) 2013-12-18
ES2818543T3 (es) 2021-04-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO335566B1 (no) Håndstøtteanordning, særlig for hanske, for fastgjøring på et stavhåndtak.
US8579329B2 (en) Pole grip
CA2956481C (en) Pole handle with handle loop
US10660414B2 (en) Folding pole, in particular for Nordic walking
JP4316704B2 (ja) 一体形成された手首ストラップを有する手袋
US9867436B2 (en) Pole grip having a guided loop
EP1927381B1 (en) Highback with textile-like material for support
US8079617B2 (en) Pole grip
RU2700820C2 (ru) Рукоятка лыжной палки
NO339317B1 (no) Stavhåndtak.
NO319884B1 (no) Anordning for a veksle mellom to forskjellige tupper pa en stav
AU2014209030B2 (en) Attachment system for securing footwear
CN100559980C (zh) 用于固定在杖柄上的特别是手套的手保持装置
JP2015116485A (ja) ポール/リストストラップアセンブリ
JP7241084B2 (ja) 紐掛けシステムを備えるグローブ
EP2802391B1 (en) A hand strap for a skiing pole or similar
EP2029246A2 (en) Hand strap assembly for a sports pole
NO20110467A1 (no) Gripesystem for en skistav eller spaserstokk
EP1810729A1 (en) Hand strap for a sports pole