NO322347B1 - Arbeidsskip - Google Patents

Arbeidsskip Download PDF

Info

Publication number
NO322347B1
NO322347B1 NO20013132A NO20013132A NO322347B1 NO 322347 B1 NO322347 B1 NO 322347B1 NO 20013132 A NO20013132 A NO 20013132A NO 20013132 A NO20013132 A NO 20013132A NO 322347 B1 NO322347 B1 NO 322347B1
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
hull
work
deck
ship
vessel
Prior art date
Application number
NO20013132A
Other languages
English (en)
Other versions
NO20013132L (no
NO20013132D0 (no
Inventor
Hans Van Der Poel
Original Assignee
Buitendijk Holding Bv
Hans Van Der Poel
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Buitendijk Holding Bv, Hans Van Der Poel filed Critical Buitendijk Holding Bv
Publication of NO20013132D0 publication Critical patent/NO20013132D0/no
Publication of NO20013132L publication Critical patent/NO20013132L/no
Publication of NO322347B1 publication Critical patent/NO322347B1/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B35/00Vessels or similar floating structures specially adapted for specific purposes and not otherwise provided for
    • B63B35/44Floating buildings, stores, drilling platforms, or workshops, e.g. carrying water-oil separating devices
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B35/00Vessels or similar floating structures specially adapted for specific purposes and not otherwise provided for
    • B63B35/44Floating buildings, stores, drilling platforms, or workshops, e.g. carrying water-oil separating devices
    • B63B35/4413Floating drilling platforms, e.g. carrying water-oil separating devices

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Earth Drilling (AREA)
  • Steroid Compounds (AREA)
  • Electrical Discharge Machining, Electrochemical Machining, And Combined Machining (AREA)
  • Harvesting Machines For Specific Crops (AREA)
  • Vehicle Body Suspensions (AREA)
  • Jib Cranes (AREA)
  • Load-Engaging Elements For Cranes (AREA)
  • Motorcycle And Bicycle Frame (AREA)
  • Cleaning Or Clearing Of The Surface Of Open Water (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår et arbeidsskip for å utføre offshoreoperasjoner, spesielt for preparering og/eller utnytting av utvinningssteder for naturlige resurser, slik som olje og gass.
Under offshoreutvinning av naturresurser, er det et økende behov for utnytting av utvinningssteder som er lokalisert relativt langt fra land og/eller ved en relativt stor dybde. Ifølge nåværende kunnskaper, antas det at omkring 65% av olje-forsyningen som vil utvinnes offshore er lokalisert i områder relativt langt bort fra land hvor sjøbunnen er lokalisert ved en dybde på minst 2000 m.
Ved preparering og utnytting av slike utvinningssteder, må preparering og utvinningsoperasjoner utføres på utvinningsstedet. Ved preparering og utnyttelse av et oljeutvinningssted, består disse operasjoner i blant annet trinnene med å plassere en ventil på sjøbunnen, tilveiebringe en stigerørskonstruksjon mellom ventilen og sjøoverflaten, boring av oljetilførselen i grunnen og gjøre den klar for produksjon, utvinning av olje fra grunnen, valgfri lagring og/eller behandling av olje, og uttømming av den utvunnede olje.
På grunn av den relativt store avstand fra land og/eller den relativt store dybde til sjøbunnen, har det blitt funnet å være problem med å preparere og ut-vinne slike utvinningssteder økonomisk. Når utvinningsstedet er lokalisert ved en relativt stor avstand fra land, kan f.eks. lager og personell transporteres med luft-fartøy i kun en begrenset utstrekning. Følgelig må lager og personell transporteres relativt hurtig over havet til arbeidsstedet, og på arbeidsstedet må tilstrekkelig lag-ringskapasitet være tilgjengelig. Når arbeidsstedet er lokalisert ved en relativt stor dybde, er det ikke mulig å tilveiebringe en arbeidsplattform på arbeidsstedet som er opplagret på sjøbunnen.
Det har allerede blitt foreslått at operasjoner for preparering og utvinning av slike utvinningssteder utføres ved å benytte en såkalt «semi-submersible» (halvt neddykkbar plattform). En slik konstruksjon omfatter et rektangulært dekk plassert på søyler (ben). Benene er forbundet ved å benytte flottører lokalisert under vannoverflaten. En slik halvt neddykkbar plattform er justerbar ved å variere opp-driftskraften til flottørene mellom en flytende posisjon hvor dekket er lokalisert ved en relativt stor avstand fra vannoverflaten og en halvt neddykkbar posisjon hvor dekket er lokalisert relativt nær vannoverflaten. I den flytende posisjonen er den halvt neddykkbare plattformen transport til utvinningsstedet for påfølgende funk-sjon, i den halvt neddykkbare posisjonen som arbeidsplattform. Det er en ulempe med en slik halvt neddykkbar plattform at den ikke selv kan seiles til et fjernt arbeidssted, men må taues til utvinningsstedet ved hjelp av en taubåt. Dessuten er seilingshastigheten til en slik konstruksjon begrenset slik at transport til et slikt fjernt utvinningssted tar for lang tid. Dessuten er tyngdepunktet til en slik konstruksjon lokalisert relativt høyt, slik at selv hvis få etasjer er opplagret på dekket er det en risiko for havari (kantring). Risikoen for kantring er enda økt under justeringen fra den flytende posisjonen til den halvt neddykkbare posisjonen.
US 3 837.309 beskriver en halvt neddykkbar plattformkonstruksjon med trekkene til innledningen av krav 1. Konstruksjonen er i stand til å flyttes ved hjelp av egen kraft og har et blokkformet, rektangulært skrog.
FR 1 366 164 beskriver en halvt neddykkbar plattform med en blokkformet lagringstank som, under transport, benyttes som et skrog.
Det har også blitt foreslått prepareringen og utvinningen av slike utvinningssteder som er langt borte og/eller lokalisert ved en stor dybde utføres ved å benytte et arbeidsskip med et konvensjonelt skrog anordnet med drivinnretning, et slikt skip med et langstrakt skrog er beskrevet i GB 2 150 516. Det er en ulempe med et slikt skip at når det ligger stille på utvinningsstedet følger det bølgebevegelser til vannoverflaten i en for høy grad. Følgelig er dekket ofte ikke stabilt nok til å utføre prepareringen og utvinningsoperasjonene. Dette fører til en i høy grad redusert produktivitet.
Det er mål med oppfinnelsen å tilveiebringe et skip som ikke har ulempene som angitt ovenfor. For å oppnå dette omfatter et arbeidsskip i henhold til oppfinnelsen et skrog anbrakt med drivinnretning og et dekk, hvilket skrog er temporært neddykkbart, bg hvilket dekk er justerbart forbundet ved en justerbar mellomliggende avstand til skroget ved forbindelsesretning, slik at arbeidsskipet er justerbart mellom en flytende posisjon hvor dekket er lokalisert nær skroget og en halvt neddykkbar posisjon hvor skroget er lokalisert vesentlig under vannoverflaten og dekket er lokalisert over vannflaten ved en avstand fra skroget.
Ifølge foreliggende oppfinnelse oppnås ovennevnte mål ved et arbeidsskip som er særpreget ved de trekk som fremkommer i det selvstendige krav 1. Skroget er fortrinnsvis av en langstrakt utforming, med et lengde- til breddeforhold på mer enn 3:1. Mer foretrukket har skroget et lengde- til breddeforhold som strekker seg fra omkring 4:1 til 5:1. Et slikt skrog med langstrakt form sørger for en høy seilehastighet ved relativt lav motorkraft og brenselsforbruk. Det er overraskende blitt funnet at, både i den flytende posisjonen og i arbeidsposisjonen sørger det langstrakte skroget for tilstrekkelig stabilitet. På grunn av dets langstrakte form, kan det langstrakte skroget være posisjonert med dets langsgående akser vesentlig tverrgående til bølgene og/eller vesentlig parallell til vinden. Dette forbedrer i høy grad operasjonsforholdene i den neddykkede eller flytende posisjonen sam-menlignet med et arbeidsfartøy med et vesentlig kvadratisk skrog, som har et lengde- til breddeforhold på omkring 1:1. Også under transport fra den flytende posisjonen til den neddykkede posisjonen kan slik posisjonering forbedre stabiliteten. Videre er det i skroget anordnet minst én hovedsaklig vertikalt anbrakt ar-beidssøyle (28) for behandling av stigerørs- eller borerørskonstruksjoner eller andre offshoreinstallasjoner, idet skroget (29) omfatter en kanal (26) som strekker seg vesentlig vertikalt gjennom skroget (2) og en åpning (27) i dekket (3), som svarer til kanalen (26), slik at vannet er tilgjengelig fra dekket (3) via åpningen (27) og kanalen (26).
Effekten som således oppnås er at i den flytende posisjonen kan arbeidsskipet seile til utvinningsstedet for egenhånd, uten en risiko for kantring, hurtig, og anordnet med tilstrekkelig lagre, idet i den halvt neddykkede posisjonen er det tilstrekkelig stabilt på utvinningsstedet. I den halvt neddykkbare posisjonen er overflaten til arbeidsskipet lokalisert nær vannoverflaten relativt liten, idet en stor del av den totale vekten av arbeidsskipet er lokalisert under vannoverflaten. Føl-gelig vil dekket selv når mye vind og/eller høye bølger er tilstede, være tilstrekkelig stabilt for å muliggjøre at operasjonen kan utføres. For å øke stabiliteten kan skroget i den halvt neddykkbare tilstanden, omfatte mer enn 50%, fortrinnsvis mer enn 60% av den totale vekten av arbeidsskipet. For en optimal stabilitet, er tyngdepunktet til arbeidsskipet i den halvt neddykkbare tilstanden lokalisert nær eller under vannoverflaten.
Det er også observert når i denne sammenheng referanse er gjort til et skrog, er dette et enkelt skrog, d.v.s. et skrog som danner et flytende legeme. Det er videre observert at arbeidsskipet også kan være benyttet på steder forskjellig fra utvinningssteder, f .eks. for å legge rørledninger på sjøbunnen. Følgelig vil referanse heretter gjøres til arbeidsstedet for arbeidsskipet.
Ytterligere utdypninger av fordelaktige utførelser til arbeidsskipet er beskrevet i underkravene.
Oppfinnelsen vil nå forklares mer detaljert med referanse til en eksemplifi-serende utførelse vist i en tegning. I tegningen: Fig. 1 er et skjematisk sideriss av et arbeidsskip i henhold til oppfinnelsen i den flytende posisjonen; Fig. 2 er et skjematisk sideriss av et arbeidsskip i henhold til oppfinnelsen i en halvt neddykket posisjon; Fig. 3 er et skjematisk topplanriss av arbeidsskipet i fig. 1, tatt på linje lll-lll; Fig. 4 er et skjematisk topplanriss av arbeidsskipet i fig. 1, tatt på linje IV-IV; og Fig. 5 er et skjematisk tverrsnitt av arbeidsskipet i fig. 2, tatt på linje V-V, idet det utelates et antall av detaljer.
Det skal bemerkes at figurene kun er skjematiske fremstillinger av en foretrukket utførelse av et arbeidsskip i henhold til oppfinnelsen. I figurene er like eller tilsvarende deler indikert med de samme referansenumre.
Fig. 1 viser et arbeidsskip 1 i en flytende posisjon. I den flytende posisjonen eller «transportposisjonen», kan skipet seile over sjøen til et arbeidssted. Arbeidsskipet 1 omfatter et skrog 2 og et deksel 3. Skrog 2 danner et enkelt flytende legeme og er temporært neddykkbart. Skroget 2 er anordnet med drivinnretning 4 og har en strømlinjeformet skrogform som i det minste delvis svarer til skrogfor-men til konvensjonelle sjøgående skip, slik at i forbindelse med den store avstanden som skal bereises kan arbeidsskipet seile tilstrekkelig hurtig i transportposisjonen, f.eks. ved en hastighet på minst 15 knop.
Dekket 3 er forbundet med skroget 2 ved å benytte forbindelsesinnretning 5 ved en justerbar mellomliggende avstand. Arbeidsskipet 1 er justerbart mellom
den flytende posisjonen vist i fig, 1 hvor dekket 3 er lokalisert nær skroget 2 og en halvt neddykket posisjon vist i fig. 2. Med referanse til fig. 2, er dekket 3 lokalisert ved en avstand fra skroget 2 og skroget 2 er lokalisert vesentlig under vannoverflaten 6. Når arbeidsskipet 1 har ankommet arbeidsstedet, er arbeidsskipet justert fra transportposisjonen til den halvt neddykkede eller «arbeids-» posisjonen. Jus-teringer er utført ved å redusere den flytende kraften til skroget 2. Dette kan fordelaktig gjøres ved å tilveiebringe skroget med ballasttanker 7 og med styreinnretning for å styre mengden av ballast lagret i ballasttankene. Dessuten, er den
mellomliggende avstanden mellom dekket 3 og skroget 2 justert til en større verdi ved å benytte forbindelsesinnretning 5, slik at dekket 3 er lokalisert over vannoverflaten 6 ved en avstand f ra skroget 2.
Forbindelsesinnretningene 5 er konstruert som ben 8 som er stivt forbundet til skroget 2, idet dekket 3 er anordnet med heis eller løfteinnretning for å mulig-gjøre avstandsjustering av dekket 3 i forhold til skroget 2 langs benene 8. Virkningen som således oppnås er at, på den ene side, kan forbindelsen mellom skroget 2 og benene 8 lett og sikkert gjøres vanntette, idet, på den annen side, kan justeringen av den mellomliggende avstanden mellom skroget 2 og dekket 3 utføres ved å benytte konvensjonelle heis- og løfteinnretninger som benyttet innen offshoreindustrien, f.eks. for å muliggjøre at et arbeidsdekk til en boreplattform kan flyttes langs benene. Fortrinnsvis er fire ben 8 benyttet, benene 8 er anordnet med tannstenger, og dekket 3 er anordnet med drev nær benene 8. Det er selv-følgelig også mulig å benytte flere eller færre ben 8. Det er observert at det selv-følgelig er mulig å konstruere forbindelsesinnretningen på en annen måte, f.eks. som ben 8 som er stivt forbundet til dekket 3 og kan flyttes langs skroget 2.
Arbeidsskipet 1 kan være posisjonert på arbeidsstedet ved å benytte en
dynamisk posisjoneringsanordning, f.eks. fire eller åtte uavhengige drevne skruer anbrakt tverrgående i forhold til hverandre. På mindre dyp vann, kan arbeidsskipet 1 selvfølgelig også være forankret på arbeidsstedet ved hjelp av bunnankere. Av-hengig av operasjonene som skal utføres av arbeidsskipet 1, kan dekket 3 være anordnet med forskjellige typer av installasjoner. Således kan f.eks. dekket være anordnet med en rørleggingsanordning 9 for legging av en rørledning 11 bygget opp fra rørsegmenter 10 over sjøbunnen. I et slikt tilfelle vil arbeidsskipet 1 i arbeidsposisjonen bevege seg sakte under leggingen av rørledningen 10. Et lager av rørsegmenter 10 kan så være opplagret i skroget 2 på en måte som beskrevet heretter.
Dessuten kan arbeidsskipet 1 benyttes som kranskip. I et slikt tilfelle kan en kran 12 eller en løfteanordning av en annen type være anordnet på et dekk 3 for å utføre heise- og løfteoperasjoner. Det er observert at en slik løfteanordning også kan være benyttet for å løfte dekket 3 i forhold til benene 8 eller for å utføre dekk-eller peledrivingsoperasjoner på sjøen.
Arbeidsskipet 1 vil heretter beskrives mer detaljert i en bruk som offshore-arbeidsskip for preparering og utvinning av et oljeutvinningssted.
Fra en havn, seiler arbeidsskipet 1 selvstendig i transportposisjonen vist i
fig. 1 til et oljeutvinningssted lokalisert ved en stor avstand fra en havn, hvilket sted (felt) må prepareres for utvinning og må så utvinnes. For navigasjonsformå-let, er dekket 3 til arbeidsskipet 1 anordnet med en bro 13. Taket til broen 13 er fordelaktig anordnet for å være et helikopterlandingssted 14. Med referanse til fig. 4, omfatter dekket 3 et antall av nivåer som inneholder arbeidsrom og sovelugarer for personer, slik som skifterom 15, soverom 16, rekreasjonsrom 17, tørre- og av-kjølte lagringsrom 18, vaskerom 19, pumperom 20, generatorrom 21, laboratorium 22 etc. I transportposisjonen er mengden av ballast lagret i ballasttankene 7 relativt liten, slik at skroget har så mye flytende kraft at det er lokalisert i det minste delvis over vannoverflaten 6.
Skroget 2 omfatter lagringsrom for å holde lagre, slik som vann, brensel, reservedeler, og andre produksjonshjelpemidler (fig. 3). Ved å gjøre benene 8 hule, er det oppnådd at det indre av skroget 2 er tilgjengelig, f.eks. for lasting av det indre av skroget 2.1 fig. 3 er det også synlig at benene omfatter en dobbelt-vegget kollisjonssone 8A.
Skroget 2 omfatter fordelaktig minst et lagringsrom 23 for vertikal lagring av rørsegmenter, slik som stigerørssegmenter 24 og/eller borerørssegmenter 25. Ved lagring av slike rørsegmenter i skroget, kan tyngdepunktet av arbeidsskipet senkes for på den måten å minimalisere risikoen for kullseiling. Følgelig er arbeidsskipet spesielt i transportposisjonen mye mer stabilt enn en halvt neddykkbar plattform. Ved lagring av stigerørsrør eller borerørssegmenter 24,25 i den vertika-le posisjonen, er det oppnådd at disse segmenter, bortsett fra å være effektivt lagret, også lett innføres i det indre av skroget 2 og fjernes derfra. Dette vil heretter forklares mer detaljert.
Når bredden av arbeidsskipet 1 er valgt mindre enn 31,5 m og mengden av ballast i ballasttanken 7 er justert ved styreinnretningen, slik at skroget 2 temporært vil være lokalisert relativt iangt over vannoverflaten, kan det være oppnådd at, hvis ønsket, kan arbeidsskipet gjøre bruk av Panama Kanalen for å redusere rei-sen til arbeidsstedet. Dette er vist i fig. 1 ved en vannlinje 6A.
Ved ankomst på arbeidsstedet, er ballasttankene 7 fylt med ballast, f.eks. vann, og skroget 2 er neddykket til under vannoverflaten 6 (fig. 2). Dessuten er dekket 3 flyttet oppover langs benene 8 ved å benytte løfleinnretning som vist i figuren slik at dekket 3 er lokalisert over vannoverflaten 6 ved en avstand fra skrø-get 2.1 denne arbeidsposisjonen, er dekket 3 tilstrekkelig stabilt for å utføre operasjoner derpå.
For å preparere utvinningsstedet for produksjon, er en ventilblokk senket
ved å benytte en kran 12 fra dekket 3 til sjøoverflaten. For å tilrettelegge dette omfatter skroget 2 en kanal 26 som strekker seg vesentlig vertikalt gjennom skroget 2 og en åpning 27 i dekket 3, som stemmer overens med kanalen 26, slik at vannet er tilgjengelig fra dekket 3 via åpningen 27 og kanalen 26. Via åpningen 27 og
kanalen 26, kan andre gjenstander, slik som roboter, selvfølgelig også senkes inn i vannet. Dessuten kan andre operasjoner utføres via åpningen 27 og kanalen 26, f.eks. peledrivingsoperasjoner for å feste en ventil på sjøbunnen. For å forstyrre strømlinjen til skroget 2 så lite som mulig, kan kanalen 27 være anordnet med en lukning nær bunnen av skroget 2. Selvfølgelig kan det også være fordelaktig å lukke kanalen 26 og/eller åpningen 27 i andre plasser, f.eks. for sikkerhetsformål.
Med referanse til fig. 1, fig. 2 og fig. 5 omfatter arbeidsskipet 1 videre en vesentlig vertikalt anbrakt arbeidssøyle 28 for behandling av stigerør eller bore-rørskonstruksjoner eller andre offshoreinstallasjoner. I den viste utførelse er det anordnet en sentral arbeidssøyle 28 med en kanal 26 som forløper deri. Arbeids-søylen 28 strekker seg også gjennom åpningen 27 i dekket 3 (fig. 5). Arbeidssøy-len 28 omfatter en opphengsanordning 30 for opphenging av en stigerørs- eller borerørskonstruksjon. I den halvt neddykkede tilstanden av arbeidsskipet 1, er det indre av skroget 2 tilgjengelig via de hule benene 8 og arbeidssøylen 28.
Fordelen med å tilveiebringe arbeidssøylen 28 med en integrert kanal 26 er at et avskjermet miljø er skapt som sørger for både adkomst til skroget og vannet. Spesielt kan virkningen av vind og bølger under heising og senking av gjenstander fra og inn i vannet minimaliseres ved å tilveiebringe det avskjermede miljøet.
Etter at en ventil har blitt plassert på sjøbunnen, er stigerørssegmenter 24
transportert fra skroget 2 via arbeidssøylen 28 til dekket 3. For dette formål omfatter arbeidsskipet 1 vertikal transportinnretning 31 for flytting av stigerørssegmenter 24 vertikalt opp og ned via det indre av benene 8 eller arbeidssøylen 28. Anbrakt i skroget 2 er bevegelsesinnretning 32 for etterfølgende flytting av stigerørsseg-mentene 24 vertikalt sideveis (fig. 2). Ved oppbygning av en stigere rekonstruk-sjon, er stigerørssegmentene 24 først transportert fra deres lagringsrom 23 til ar-beidssøylen 28 ved å benytte den horisontale flyteinnretningen 32 og deretter flyttet opp til høyden av dekket 3 ved å benytte vertikal flytteinnretning 31. Stigerørs-
segmenter 24 er så plassert over kanalen 26, f.eks. ved å benytte en kran 12 eller ytterligere horisontal flvtteinnretning, og festet til opphengsanordningen 30.1 ar-beidssøylen med integrert kanal, behøver stigerørsrørene i hovedsak å beveges opp og ned og behøver ikke å reorienteres. Så er et neste stigerørssegment 24
tilført på den samme måte og koplet med det foregående stigerørssegement 24. Hver gang når et stigerørssegment 24 har blitt koplet, er opphengsanordningen 20 koplet av og stigerør 34 formet ved det koplede stigerørssegmenter 23 senket ved å benytte heiseinnretning 35 og grepet igjen ved å benytte opphengsanordningen 30. Så snart stigerørsrør 34 har nådd sjøbunnen, er det koplet til ventilen. Under operasjonene er mulige bevegelser av arbeidsskipet 1 i forhold til stigerør 34 kompensert for ved å benytte avstandsinnretningen aksialt bevegbar innen kanalen 26, slik som hydrauliske teleskopiske sylindere 36.
For å muliggjøre boring av oljebrønnen kan borerørssegmenter 25 være tilført på samme måte som stigerørssegmenter 24. Den videre preparering av utvinningsstedet for produksjon er ikke forklart i mer detalj, siden det vil være klart for de som er faglært på området. Det er imidlertid observert at ved å utføre pro-sessen beskrevet i reverserende rekkefølge, kan stigerøret og borerørssegmente-ne 24, 25 være brakt tilbake inn i skroget 2.
Så snart som oljebrønnen er klar for produksjon, er olje tilført via stigerøret 34 og, valgfritt etter et første behandlingstrinn, sluppet ut via en rørledning 11 til land eller til et lagringsskip. Skroget 2 kan også omfatte en elter flere lagringstan-ker for lagring av olje utvunnet ved å benytte arbeidsskipet (fig. 3). Hvis lagrings-tankene er laget tilstrekkelig store, kan arbeidsskipet også fungere som såkalt FPSO eller lagringsskip. Under fyllingen av lagringstanken, må mengden av ballast lagret i ballasttankene 7 selvfølgelig kontrolleres ved å benytte styreinnretningen for på den måte å opprettholde den korrekte flytende kraft av skroget 2. Det er observert at arbeidssøylen 28 også kan være anbrakt eksentrisk på skipet.
Også anordnet er en hjelpearbeidssøyle 29.1 en slik hjelpearbeidssøyle 29, kan deler av stigerøret eller borerørskonstruksjonene være bygget opp samtidig på en analog måte som den som beskrevet foran og så senkes inn i vannet via arbeidssøylen 28 eller via en kanal 26 anbrakt i hjelpearbeidssøylen 29. Dette mu-liggjør ikke bare en meget hurtig oppbygning av et stigerør eller bore-rørskonstruksjon, men også den normale fortettelsen av sammensetningen under hardt vær når stigerørskonstruksjonen må koples av arbeidsskipet 1. Selvfølgelig kan en slik hjelpearbeidssøyle også være benyttet ved demontering av konstruk-sjoner.
Det indre av i det minste ett av benene eller arbeidssøylene kan videre fordelaktig være anordnet med innretning for føring av et vinsjetau til et bunnanker og med midler for lagring av en ankerkabel. Således oppnås at en stor lengde av vinsjetau og ankerkabler kan lagres effektivt.
Det er observert at konstruksjonsdelene til arbeidsskipet ikke er beskrevet i mer detalj, siden dé vil være åpenbare for de som er faglært på området.
Det er videre observert at oppfinnelsen ikke er begrenset til den eksemplifi-serende utførelsen vist her. Mange variasjoner av denne er mulig innen området av de følgende kravene.

Claims (16)

1. Arbeidsskip (1) omfattende et skrog (2) anordnet med drivinnretning (4) og et dekk (3), nevnte skrog (2) er temporært neddykkbart, og nevnte dekk er forbundet til skroget (2) ved å benytte forbindelsesinnretninger (5) ved en justerbar mellomliggende avstand, slik at arbeidsskipet (1) er justerbart mellom en flytende posisjon hvor dekket (3) er lokalisert nær skroget (2) og en halvt neddykkbar posisjon i hvilken skroget (2) er lokalisert vesentlig under vannoverflaten og dekket (3) er lokalisert over vannoverflaten ved en avstand fra skroget (2), der skroget (2) er av en langstrakt form, med et lengde- til breddeforhold på mer enn 3 :1, der det i skroget er anordnet minst én hovedsaklig vertikalt anbrakt arbeidssøyle (28) for behandling av stigerørs- eller borerørskonstruksjoner eller andre offshoreinstallasjoner, karakterisert ved at skroget (29) omfatter en kanal (26) som strekker seg vesentlig vertikalt gjennom skroget (2) og en åpning (27) i dekket (3), som svarer til kanalen (26), slik at vannet er tilgjengelig fra dekket (3) via åpningen (27) og kanalen (26).
2. Arbeidsskip (1) ifølge krav 1, karakterisert ved at skroget (2) har et lengde- til breddeforhold som strekker seg fra omkring 4:1 til 5:1.
3. Arbeidsskip (1) ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at forbindelsesinnretninger (5) omfatter ben (8) som er stivt forbundet til skroget (2), hvori dekket (3) er anordnet med heis eller løfte-innretning for å muliggjøre avstandsjustering av dekket (3) i forhold til skroget (2) langs benene (8).
4. Arbeidsskip (1) ifølge ethvert av de foregående krav, karakterisert ved at i den halvt neddykkede tilstanden omfatter skroget (2) mer enn 50%, fortrinnsvis mer enn 60% av den totale vekten av arbeidsskipet (1).
5. Arbeidsskip (1) ifølge ethvert av de foregående krav, karakterisert ved at i den halvt neddykkbare tilstanden er tyngdepunktet til arbeidsskipet (1) lokalisert nær eller under vannoverflaten.
6. Arbeidsskip (1) ifølge ethvert av de foregående krav, karakterisert ved at skroget (2) omfatter minst en ballasttank (7) og styreinnretning for å styre en mengde av ballast lagret i ballasttanken (7).
7. Arbeidsskip (1) ifølge ethvert av de foregående krav, karakterisert ved at skroget (2) omfatter minst en lagringstank for lagring av råmateriale utvunnet ved anvendelse av arbeidsskipet (1), nevnte lagringstank omfatter videre tilførsel og utslippsinnretning for tilførsel av det utvunnede råmateriale til lagringstanken og utslipp av dette derfra.
8. Arbeidsskip (1) ifølge ethvert av de foregående krav, karakterisert ved at skroget (2) omfatter minst et lagringsrom (23) for vertikal lagring av stigerørssegmenter (24) og/eller borerørssegmenter (25).
9. Arbeidsskip (1) ifølge ethvert av de foregående krav, karakterisert ved at kanalen (26) og/eller arbeidssøylen (28) omfatter en opphengsanordning for opphenging av en stigerørs- eller borerørskonstruksjon.
10. Arbeidsskip (1) ifølge krav 1, karakterisert ved at kanalen (26) er lukkbar i det minste nær bunnen av skroget (2).
11. Arbeidsskip (1) ifølge ethvert av kravene 1 -10, karakterisert ved at kanalen (26) strekker seg innen en arbeidssøyle (28).
12. Arbeidsskip (1) i henhold til ethvert av de foregående krav, karakterisert ved at det indre av skroget (2), i det minste i den halvt neddykkede tilstanden av arbeidsskipet (1) er tilgjengelig via det indre av forbindelsesinnretningen (5) og/eller arbeidssøylen (28).
13. Arbeidsskip (1) ifølge krav 12, karakterisert ved at det er anordnet vertikal transportinnretning (31) for å flytte stigerør (24) og/eller borerørssegmenter (25) vertikalt opp og ned via det indre av forbindelsesinnretningen (5) og/eller en arbeidssøyle (28), og hvori horisontale flytteinnretninger er anordnet i skroget (2) for påfølgende flytting av stige-røret (24) og/eller borerørssegmenter (25) vertikalt sideveis.
14. Arbeidsskip (1) iføIge ethvert av de foregående krav, karakterisert ved at det indre av minst en av forbindelsesinnretningene (5) og/eller arbeidssøylen (28) er fremskaffet med innretning forføring av et vinsjetau og/eller innretning for lagring av en ankerkabel.
15. Arbeidsskip (1) ifølge ethvert av de foregående krav, karakterisert ved at det er anordnet en heise- og/eller peledrivings-anordning (35).
16. Arbeidsskip (1) ifølge ethvert av de foregående krav, karakterisert ved at det er anordnet en rørleggingsanordning (9).
NO20013132A 1998-12-23 2001-06-22 Arbeidsskip NO322347B1 (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1010884A NL1010884C2 (nl) 1998-12-23 1998-12-23 Werkschip.
PCT/NL1999/000798 WO2000038977A1 (en) 1998-12-23 1999-12-23 Working ship

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO20013132D0 NO20013132D0 (no) 2001-06-22
NO20013132L NO20013132L (no) 2001-08-22
NO322347B1 true NO322347B1 (no) 2006-09-18

Family

ID=19768363

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO20013132A NO322347B1 (no) 1998-12-23 2001-06-22 Arbeidsskip

Country Status (16)

Country Link
US (1) US6539888B1 (no)
EP (1) EP1150881B1 (no)
JP (1) JP4559633B2 (no)
KR (1) KR100597551B1 (no)
CN (1) CN1139516C (no)
AT (1) ATE248099T1 (no)
AU (1) AU2006600A (no)
BR (1) BR9916588B1 (no)
CA (1) CA2356528C (no)
DE (1) DE69910840T2 (no)
DK (1) DK1150881T3 (no)
ES (1) ES2211212T3 (no)
NL (1) NL1010884C2 (no)
NO (1) NO322347B1 (no)
PT (1) PT1150881E (no)
WO (1) WO2000038977A1 (no)

Families Citing this family (31)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
KR101510201B1 (ko) * 2008-02-15 2015-04-08 아이티알이씨 비. 브이. 해상 시추 선박
EP2093143B1 (de) * 2008-02-19 2011-04-27 Wärtsilä Ship Design Germany GmbH Arbeitsschiff
US20100135728A1 (en) * 2008-05-14 2010-06-03 Kingtime Interanational Limited Mobile offshore drilling and production platform
KR100943457B1 (ko) * 2008-10-10 2010-02-22 삼성중공업 주식회사 시추선용 계류 시스템 및 그것을 이용한 시추선
US8256520B2 (en) * 2009-01-14 2012-09-04 National Oilwell Varco L.P. Drill ship
CN101643110B (zh) * 2009-08-27 2012-05-30 中交第三航务工程勘察设计院有限公司 单侧悬臂式水上勘探平台系统
US8662000B2 (en) 2009-11-08 2014-03-04 Ssp Technologies, Inc. Stable offshore floating depot
IT1401967B1 (it) 2010-09-24 2013-08-28 Saipem Spa Natante cargo per rifornire tubi a un natante di posa di tubazioni subacquee, metodo e kit di trasbordo di tubi da un natante cargo a un natante di posa di tubazioni subacquee.
CN102092465B (zh) * 2011-01-28 2013-04-24 中国海洋石油总公司 一种双月池浮式生产钻井储油船
NO336206B1 (no) * 2011-02-01 2015-06-15 Sevan Marine Asa Produksjonsenhet med slakt hengende stigerør og med tilpasset skrog og moonpool
CN102267545B (zh) * 2011-04-28 2013-12-04 中国海洋石油总公司 半潜式起重铺管船的船型
SG10201602165RA (en) * 2011-10-05 2016-04-28 Seahorse Equip Corp Method and apparatus for drilling multiple subsea wells from an offshore platform at a single site
CN102561741A (zh) * 2012-02-21 2012-07-11 张洪达 半潜式游乐平台
US20140238289A1 (en) * 2012-08-24 2014-08-28 Tsc Group Holdings Limited Mobile offshore drilling unit
CN102839666B (zh) * 2012-09-05 2015-05-13 三一集团有限公司 坐底式水上打桩平台
CN102923261A (zh) * 2012-10-29 2013-02-13 广东明阳风电产业集团有限公司 一种坐底式海上风机安装驳船
CN103010412A (zh) * 2012-12-06 2013-04-03 广东明阳风电产业集团有限公司 一种可坐底桁架式海上风机安装驳船
NL2010627C2 (en) * 2013-04-12 2014-10-14 Itrec Bv Subsea wellbore operations vessel.
MX365678B (es) 2013-04-12 2019-06-06 Itrec Bv Embarcación para operaciones de pozo submarino.
CN103863524A (zh) * 2014-03-13 2014-06-18 中交一航局第二工程有限公司 半潜式海上风力发电机组整体运输安装一体船及运输安装方法
CN104443289A (zh) * 2014-11-13 2015-03-25 广州打捞局 一种打桩船
KR200483928Y1 (ko) * 2015-08-20 2017-07-11 대우조선해양 주식회사 해수 유입용 케이슨 파이프가 마련된 해양구조물
KR101864145B1 (ko) * 2016-03-15 2018-06-05 삼성중공업 주식회사 해양구조물 설치선박
KR101864149B1 (ko) * 2016-03-15 2018-06-05 삼성중공업 주식회사 해양구조물 설치장비
KR101954842B1 (ko) * 2017-02-03 2019-03-06 삼성중공업 주식회사 상층 데크가 구비된 부유식 구조물
CN106956752A (zh) * 2017-02-22 2017-07-18 哈尔滨工程大学 一种灵便型深海采矿船型
CN107215429B (zh) * 2017-05-23 2019-04-16 大连理工大学 一种新型小水线面单体无人半潜艇
CN207644586U (zh) * 2017-07-20 2018-07-24 上海振华重工(集团)股份有限公司 坐底自升式风电打桩船
CN111550357B (zh) * 2020-05-13 2022-05-20 杭州巨浪能源科技有限公司 波浪能发电设备
CN113006745B (zh) * 2021-04-30 2023-01-10 刘刚 一种半潜式开采设备
CN113818856B (zh) * 2021-09-22 2023-02-17 烟台杰瑞石油装备技术有限公司 压裂作业船

Family Cites Families (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3001370A (en) * 1954-09-23 1961-09-26 John B Templeton Marine drilling methods and apparatus
US2946566A (en) * 1956-08-31 1960-07-26 Charles T Samuelson Subaqueous drilling apparatus
FR1366164A (fr) * 1963-05-29 1964-07-10 Nouvelles plate-formes marines de forage et de production
FR1384832A (fr) * 1963-11-29 1965-01-08 Cie Generale D Equipements Pou Dispositif flottant pour les forages en eau profonde
GB1169262A (en) * 1965-08-10 1969-11-05 Vickers Ltd Improved floatable vessel
US3433024A (en) * 1966-03-31 1969-03-18 Mobil Oil Corp Versatile marine structure
US3385069A (en) * 1966-10-07 1968-05-28 Bethlchem Steel Corp Mobile marine platform apparatus
US3590765A (en) * 1968-03-13 1971-07-06 Tecnico Inc Modular hull vessel and method of operation
US3685305A (en) * 1970-08-17 1972-08-22 Santa Fe Int Corp Column stabilized stinger
US3837309A (en) * 1971-06-17 1974-09-24 Offshore Technology Corp Stably buoyed floating offshore device
GB1430986A (en) * 1973-05-15 1976-04-07 Vickers Ltd Floatable vessel
US4266887A (en) * 1977-06-10 1981-05-12 Brown & Root, Inc. Self-elevating fixed platform
SE439913B (sv) * 1980-10-23 1985-07-08 Goetaverken Arendal Ab Semisubmersibel farkost
GB8332145D0 (en) * 1983-12-01 1984-01-11 Univ Strathclyde Marine vessels
US4692081A (en) * 1985-02-25 1987-09-08 William Bennett Riser pipe elevator
US5190410A (en) * 1990-10-31 1993-03-02 Nunley Dwight S Conversion of mat jack-up drilling platforms to floating drilling platforms
FR2737179B1 (fr) * 1995-07-26 1997-10-17 Technip Geoproduction Plate-forme d'exploitation petroliere en mer
NL1006287C2 (nl) * 1997-06-11 1998-12-14 Workships Contractors Bv Semi-afzinkbaar, mobiel boorvaartuig.

Also Published As

Publication number Publication date
NO20013132L (no) 2001-08-22
DK1150881T3 (da) 2003-12-22
DE69910840D1 (de) 2003-10-02
BR9916588A (pt) 2001-09-25
ATE248099T1 (de) 2003-09-15
EP1150881A1 (en) 2001-11-07
AU2006600A (en) 2000-07-31
US6539888B1 (en) 2003-04-01
CA2356528A1 (en) 2000-07-06
CA2356528C (en) 2007-12-18
NL1010884C2 (nl) 2000-06-26
KR100597551B1 (ko) 2006-07-06
WO2000038977A1 (en) 2000-07-06
JP2002533265A (ja) 2002-10-08
PT1150881E (pt) 2004-01-30
ES2211212T3 (es) 2004-07-01
EP1150881B1 (en) 2003-08-27
DE69910840T2 (de) 2004-05-27
KR20020002366A (ko) 2002-01-09
JP4559633B2 (ja) 2010-10-13
CN1139516C (zh) 2004-02-25
NO20013132D0 (no) 2001-06-22
CN1350499A (zh) 2002-05-22
BR9916588B1 (pt) 2014-01-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO322347B1 (no) Arbeidsskip
JP5192396B2 (ja) 深海設置船
US8689720B2 (en) Offshore equipment deploying and retrieving vessel
US8960116B2 (en) Dual draft crane vessel
CN110099845B (zh) 自推进自升式船舶
NO138555B (no) Fartoey med variabelt dypgaaende, saerlig borefartoey
AU2011201823B2 (en) Spar hull centerwell arrangement
NO172572B (no) Halvt nedsenkbart fartoey
AU2014321905B2 (en) Twin-hull offshore structure comprising an interconnecting central deck
JP2002537171A (ja) 浮遊式海洋構造物
NO743411L (no)
NO321609B1 (no) Fremgangsmate for montering av et dekk pa en fast eller flytende offshore-baerekonstruksjon og pongtong for bruk ved slik montering
WO2007097610A1 (en) Semi-submersible vessel, method for operating a semi-submersible vessel and method for manufacturing a semi-submersible vessel
WO2010109243A2 (en) Apparatus and method for handling a submersible item
AU2010216206B2 (en) Skid beam assembly for loading and transporting large structures
KR20180012003A (ko) 작업용 플랫폼을 구비하는 수리용 부선거
NO337402B1 (no) Et flytende skrog med stabilisatorparti
NO135056B (no)
USRE24346E (en) dawson
US3025678A (en) Marine method
NO330075B1 (no) Fremgangsmate for lofting, laring og transport av et objekt til sjos
NO843654L (no) Selvdrevet transportinnretning og fremgangsmaate for transport av prefabrikerte offshorekonstruksjoner
US20140041567A1 (en) Variable Stable Drilling Barge for Shallow Water Service (Inland and Offshore)
NO802427L (no) Offshore oljeproduksjon.
NO773816L (no) Anordning ved en flytende konstruksjon

Legal Events

Date Code Title Description
MM1K Lapsed by not paying the annual fees