NO179290B - Fremgangsmåte for forbedring av oppförselen for magnesiumlegeringer med henblikk på mikrokrymping - Google Patents

Fremgangsmåte for forbedring av oppförselen for magnesiumlegeringer med henblikk på mikrokrymping Download PDF

Info

Publication number
NO179290B
NO179290B NO913693A NO913693A NO179290B NO 179290 B NO179290 B NO 179290B NO 913693 A NO913693 A NO 913693A NO 913693 A NO913693 A NO 913693A NO 179290 B NO179290 B NO 179290B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
strontium
alloys
improving
magnesium alloys
behavior
Prior art date
Application number
NO913693A
Other languages
English (en)
Other versions
NO913693D0 (no
NO913693L (no
NO179290C (no
Inventor
Jean Charbonnier
Gilles Nussbaum
Gilles Regazzoni
Original Assignee
Pechiney Electrometallurgie
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pechiney Electrometallurgie filed Critical Pechiney Electrometallurgie
Publication of NO913693D0 publication Critical patent/NO913693D0/no
Publication of NO913693L publication Critical patent/NO913693L/no
Publication of NO179290B publication Critical patent/NO179290B/no
Publication of NO179290C publication Critical patent/NO179290C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22CALLOYS
    • C22C23/00Alloys based on magnesium
    • C22C23/02Alloys based on magnesium with aluminium as the next major constituent

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Prevention Of Electric Corrosion (AREA)
  • Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)
  • Forging (AREA)
  • Mechanical Operated Clutches (AREA)
  • Mounting, Exchange, And Manufacturing Of Dies (AREA)
  • Domestic Plumbing Installations (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse angår en fremgangsmåte for forbedring av oppførselen for magnesiumlegeringer med henblikk på mikrokrymping.
Magnesiumlegeringer menes her å omfatte alle de som inneholder fra 4 til 10 vekt-56 aluminium og minst et element fra gruppen; Zn (opptil 3 %), Mn (opptil 1 $ >), og Si (opptil 1 %) som hovedtilsetningselementer idet resten er magnesium.
Legeringer som ASTM-standarder definerer som følger, skal mere spesielt nevnes: - AZ63 (legering inneholdende 6,0 vekt-# aluminium, 3,0 % sink, minst 0,15 % mangan)
AZ80 (legering inneholdende 8,5 vekt-# aluminium, 0,5 %
sink, minst 0,12 % mangan)
AZ91 (legering inneholdende 8,7 vekt-# aluminium, 0,7 H>
sink, minst 0,13 % mangan)
- AZ92 (legering inneholdende 9,0 vekt-# aluminium, 2,0 % sink, minst 0,1 % mangan) - AM60 (legering inneholdende 6,0 vekt-# aluminium, 0,13 % mangan) - AM100 (legering inneholdende 10,0 vekt-56 aluminium, 0,1 # mangan) - AS41 (legering inneholdende 4,2 vekt-# aluminium, 0,35 % mangan).
Disse legeringer har gode mekaniske egenskaper og utmerket korrosjonsmotstandsevne. Imidlertid har de generelt mikrokrympinger i strukturen når de hellestøpes fra flytende metall, enten i en sandform, i en tett form eller ved støping under trykk. Dette skyldes det faktum at metallet trekker seg sammen under størkning, sågar helt opp i en grad av flere volum-56. Evis intet flytende metall tilsettes i kontrak-sjonssonen dannes det et hulrom, noe som resulterer i dannelsen av et hulrom eller en krymping.
Når metallets størkningsintervall er meget langt slik tilfellet er for de ovenfor nevnte legeringer, dannes det en relativt utstrakt, pastalignende sone i det støpte stykket, i hvilken kontraksjonen gradvis skjer. Det flytende metall må således finnes sin vei mellom de faste dendritter en lang avstand og kan ikke fylle hulrommene. Som en konsekvens av dette dannes det mikroaktiviteter, fordelt mellom kornene ut gjennom den pastalignende sone; disse beskrives som mikrokrympinger. Nu har mikrokrympingen en tendens til å redusere de mekaniske egenskaper i stykkene som inneholder slike. Når det videre gjelder tynnveggede stykker danner de åpne porer som gjør stykkene ubrukbare for anvendelser der de underkastes trykk.
Når man ønsker å oppnå støpte stykker fra disse legeringer med gode mekaniske egenskaper eller i det minste tette, oppstår problemet med å forhindre dannelse av slike mikrokrympinger uten derved å måtte gi avkall på andre egenskaper som for eksempel korrosjonsmotstandevnen.
Problemet er selvfølgelig ikke nytt og fagmannen på magne-siumlegeringsstøping har søkt løsninger for å bøte på de nevnte problemer.
For eksempel er det funnet at tilsetning av kalsium reduserer nærværet av mikroporøsiteten i magnesiumlegeringene som angitt ovenfor. GB-PS 847.992 kan nevnes på dette området. Dette patent angir på side 2, linje 95 til 99, at magnesiumlegeringer med høyt innhold av aluminium og sink har en tendens til å danne mikrokrympinger og at nærværet av kalsium sterkt reduserer tendensen. Det skal imidlertid påpekes at ifølge krav 1 er de benyttede mengder fra 0,5 til 3 K>. Dette er relativt store mengder og slike mengder skaper visse vanskeligheter ved fremstillingen, spesielt adhesjon av metall og/eller stykker til utstyret.
Man har derfor søkt å finne en annen løsning med mindre mangler. Dette har ført til utvikling av en fremgangsmåte for forbedring av oppførselen for magnesiumlegeringer med henblikk på mikrokrymping under støping der legeringene inneholder 4 til 10 vekt-# aluminium og minst et element fra gruppen; Zn (opptil 3 <&), Mn (opptil 1 %) , og Si (opptil 1 %) som hovedtilsetningselementer, og der fremgangsmåten karakteriseres ved at strontium i en mengde fra 0,01 til 2 vekt-# settes til legeringene før støping.
Oppfinnelsen omfatter således tilsetning av et element av jordalkalimetallfamilien, nemlig strontium, til magnesium-1egeringen.
Nærværet av strontium i magnesiumlegeringer er angitt annensteds: GB-PS 687.934m 687.935 og 1.354.363. kan nevnes i denne forbindelse. Disse dokumenter angår imidlertid legeringer inneholdende litium og zirkonium og/eller Kadmium og sølv. Når det gjelder strontium opptrer dette blant andre legerende elementer som sink, Kadmium, torium, kvikksølv, sølv, barium, kalsium og bly, og elementet er ikke tilskrevet noen spesiell funksjon. Det er nu funnet at tilsetningen av strontium til de ovenfor nevnte magnesiumlegeringer har følgende virkninger: konsentrering av mikrokrympingen i en relativt begrenset sone i støpestykket og i ethvert tilfelle i en sone nær støpemunnen, det vil si i delen i umiddelbar nærhet av tilmatningspunktet, noe som muliggjør oppnåelse av hele
støpestykker ved forlengelse av sonen;
i vesentlig grad å redusere forskjellen mellom minimum-densitet og den densitet for legeringen der strontium-innholdene er høyest;
for derved å forbedre de mekaniske egenskaper for arbeidsstykket som oppnås uten derved å gi avkall på korrosj onsmotstandsevnen.
Mengden strontium som tilsettes er fra 0,01 til 2 vekt-# av legeringen. Under 0,01 # er virkningen neglisjerbar og over 2 # finnes tilsetningen å være skadelig fordi en stor mengde intermetalliske forbindelser dannes, noe som gjør metallet sprøtt.
Tilsetningen skjer fortrinnsvis i form av elementet, på i og for seg kjent måte.
Eksempel 1
Formålet er å vise den respektive virkning av tilsetningen av strontium og kalsium på arbeidsstykkenes densiteter.
Parallellepipediske prøvestykker med dimensjoner 15 mm x 30 mm x 250 mm støpes under like betingelser i sandformer ved en temperatur på 700°C.
Når de er fjernet fra formen undersøkes de ved hjelp av røntgenstråler og densiteten måles og utviklingen av densiteten i legeringen studeres som en funksjon av avstanden fra støpemunnen.
AZ91-legeringer inneholdende (a) 0; 0,018; 1 henholdsvis 2 % strontium og (b) 0,018; 1 henholdsvis 2 # kalsium underkastes denne metode.
Resultatene er gitt i diagrammene 1, 2 og 3 som sammenligner virkningen av både kalsium og strontium for hvert av disse innhold.
I prøvene inneholdende strontium finner man at:
densiteten ved en avstand på 150 mm fra munnen så og si er
lik den teoretiske densitet for legeringen;
jo høyere strontiuminnhold, jo mere reduseres innholdet av mikroporer;
feil konsentreres i en liten sone mens resten av prøven er friskere enn AZ91. Når det gjelder en industriell installering ville feilsonen bli matet med en stiger.
Hva angår kalsium har dette også en virkning selv om den er betydelig mindre bred enn den til strontium.
Eksempel 2
Formålet med dette eksempel er å vise virkningen av strontium på de mekaniske egenskaper for legering AZ91. Prøver uten mikrokrympinger i tilstandene T4 og T6 og inneholdende 0 og 0,3 5é strontium underkastes belastningsprøver ved omgivelses-temperatur og verdiene for elastisitetsgrensen RO,2, bruddstyrken Rm og forlengelsen A måles. Resultatene er gitt i følgende tabell.
Man skal huske på at tilstandene T4 og T6 tilsvarer oppløs-ningsvarmebehandlinger fulgt av en naturlig aldrings-behandling i det første tilfellet og en kunstig i det andre.
Det ble funnet at tilsetningen av strontium ikke ugunstig påvirker de mekaniske belastningsegenskaper og sågar forbedrer elastisitetsgrensen for legeringen i tilstanden T4. Fordi videre nærvær av strontium garanterer at det ikke vil være noe mikrokrymping kan man være sikker på at de oppnådde verdier er representative for egenskapene for hele stykket, et resultat som er mere vanskelig å oppnå i fravær av strontium.
Eksempel 3
Formålet med dette eksempel er å vise virkningen av strontium på korrosjonsmotstandsevnen.
For dette formål blir prøver av ÅZ91 inneholdende 0, 0,018 og 0,3 % strontium, tatt fra sentrum av de støpte prøver og gitt T4- eller T6-behandling, underkastes påvirkning av en vandig oppløsning inneholdende 5 vekt-# natriumklorid i 3 dager hvorefter vekttapet for prøven måles.
Resultatene er gitt i den følgende tabell:
Disse resultater viser at tilsetningen av strontium fører til en betydelig reduksjon i vekttapet for prøven, spesielt for innhold på 0,3 %.
Således reduserer fraværet av mikrokrymping i vesentlig grad det spesifikke overflateareal for prøvene og forbedrer som et resultat av dette, korrosjonsmotstandsevnen.
Oppfinnelsen kan anvendes spesielt for fremstilling av girkasser og konstruksjonsdeler for bærbare regnemaskiner.

Claims (2)

1. Fremgangsmåte for forbedring av oppførselen for magnesiumlegeringer med henblikk på mikrokrymping under støping med legeringer som inneholder 4 til 10 vekt-# Ål og minst et element fra gruppen; Zn (opptil 3 %), Mn (opptil 1 <&), og Si (opptil 1 %) som hovedtilsetningselementer, karakterisert ved at strontium i en mengde fra 0,01 til 2 vekt-# settes til legeringene før støping.
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved at strontium tilsettes i form av elementært strontium.
NO913693A 1990-09-28 1991-09-19 Fremgangsmåte for forbedring av oppförselen for magnesiumlegeringer med henblikk på mikrokrymping NO179290C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR9012455A FR2667328B1 (fr) 1990-09-28 1990-09-28 Procede permettant d'ameliorer le comportement a la microretassure des alliages de magnesium.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO913693D0 NO913693D0 (no) 1991-09-19
NO913693L NO913693L (no) 1992-03-30
NO179290B true NO179290B (no) 1996-06-03
NO179290C NO179290C (no) 1996-09-11

Family

ID=9401070

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO913693A NO179290C (no) 1990-09-28 1991-09-19 Fremgangsmåte for forbedring av oppförselen for magnesiumlegeringer med henblikk på mikrokrymping

Country Status (9)

Country Link
US (1) US5223215A (no)
EP (1) EP0478479B1 (no)
JP (1) JP2559306B2 (no)
KR (1) KR100225180B1 (no)
CA (1) CA2052372C (no)
DE (1) DE69109788T2 (no)
ES (1) ES2071961T3 (no)
FR (1) FR2667328B1 (no)
NO (1) NO179290C (no)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AU4983693A (en) 1992-09-11 1994-04-12 Nippon Kinzoku Co. Ltd. Refined magnesium material and process for producing the same
US5693158A (en) * 1993-02-12 1997-12-02 Mazda Motor Corporation Magnesium light alloy product and method of producing the same
EP0665299B1 (en) * 1993-12-17 2000-03-08 Mazda Motor Corporation Magnesium alloy cast material for plastic processing, magnesium alloy member using the same, and manufacturing method thereof
IL125681A (en) * 1998-08-06 2001-06-14 Dead Sea Magnesium Ltd Magnesium alloy for high temperature applications
US6322644B1 (en) * 1999-12-15 2001-11-27 Norands, Inc. Magnesium-based casting alloys having improved elevated temperature performance
US6808679B2 (en) * 1999-12-15 2004-10-26 Noranda, Inc. Magnesium-based casting alloys having improved elevated temperature performance, oxidation-resistant magnesium alloy melts, magnesium-based alloy castings prepared therefrom and methods for preparing same
CA2337630C (en) 2000-02-24 2005-02-01 Mitsubishi Aluminum Co., Ltd. Die casting magnesium alloy
US6342180B1 (en) 2000-06-05 2002-01-29 Noranda, Inc. Magnesium-based casting alloys having improved elevated temperature properties
JP3592659B2 (ja) * 2001-08-23 2004-11-24 株式会社日本製鋼所 耐食性に優れたマグネシウム合金およびマグネシウム合金部材
DE10251663A1 (de) * 2002-11-06 2004-05-19 Bayerische Motoren Werke Ag Magnesiumlegierung
CA2419010A1 (en) * 2003-02-17 2004-08-17 Noranda Inc. Strontium for melt oxidation reduction of magnesium and a method for adding strontium to magnesium
JP5249367B2 (ja) * 2003-06-19 2013-07-31 住友電気工業株式会社 マグネシウム基合金ねじ
CN1306052C (zh) * 2004-09-17 2007-03-21 中国科学院上海微系统与信息技术研究所 高耐蚀铸造镁铝合金及制备方法
DE102007061561A1 (de) 2007-12-18 2009-06-25 Magontec Gmbh Legierung umfassend Mg und Sr und hieraus gefertigte galvanische Opferanode
CN104745905A (zh) * 2013-12-30 2015-07-01 苏州昊卓新材料有限公司 一种高强度、高韧性压铸镁合金及其制备方法

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1979452A (en) * 1933-03-25 1934-11-06 Kemet Lab Co Inc Magnesium alloy
US2221254A (en) * 1939-11-13 1940-11-12 Dow Chemical Co Magnesium base alloy
US2464918A (en) * 1945-03-22 1949-03-22 Magnesium Elektron Ltd Magnesium base alloys
FR1214787A (fr) * 1958-02-11 1960-04-12 Fuchs Otto Alliages de magnésium à résistance de fluage élevée contre une déformation permanente aux températures élevées
US3119684A (en) * 1961-11-27 1964-01-28 Dow Chemical Co Article of magnesium-base alloy and method of making
US5041294A (en) * 1990-04-24 1991-08-20 Wm. Wrigley Jr. Company Sorbitol-modified flavor
US5143564A (en) * 1991-03-28 1992-09-01 Mcgill University Low porosity, fine grain sized strontium-treated magnesium alloy castings

Also Published As

Publication number Publication date
KR100225180B1 (ko) 1999-10-15
EP0478479A1 (fr) 1992-04-01
KR920006526A (ko) 1992-04-27
NO913693D0 (no) 1991-09-19
DE69109788T2 (de) 1995-09-21
US5223215A (en) 1993-06-29
NO913693L (no) 1992-03-30
JP2559306B2 (ja) 1996-12-04
FR2667328A1 (fr) 1992-04-03
CA2052372C (fr) 1997-03-18
CA2052372A1 (fr) 1992-03-29
NO179290C (no) 1996-09-11
ES2071961T3 (es) 1995-07-01
EP0478479B1 (fr) 1995-05-17
JPH0867928A (ja) 1996-03-12
FR2667328B1 (fr) 1992-11-06
DE69109788D1 (de) 1995-06-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO179290B (no) Fremgangsmåte for forbedring av oppförselen for magnesiumlegeringer med henblikk på mikrokrymping
EP0524644B1 (en) Heat resistant magnesium alloy
EP0124286A1 (en) Aluminium alloys
KR20040068021A (ko) 다이캐스팅용 알루미늄 합금
NO161866B (no) Aluminiumlegeringer.
US5552110A (en) Heat resistant magnesium alloy
US3993476A (en) Aluminum alloy
JPH0372695B2 (no)
JPS60121249A (ja) 耐応力腐食用アルミニウム基合金
US3892565A (en) Magnesium alloy for die casting
JPS613863A (ja) ダイカスト用マグネシウム基合金
CN1216167C (zh) 一种含锂高强铝合金材料及其制备方法
WO2005118900A1 (ja) 耐クリープマグネシウム合金
CA2297116A1 (en) High corrosion resistant aluminium alloy containing zirconium
CA2124512C (en) Heat resistant magnesium alloy
US4886557A (en) Magnesium alloy
KR20060040745A (ko) 다이 캐스팅용 내열 마그네슘 합금
JP6692409B2 (ja) 耐熱性マグネシウム合金
JPS6468440A (en) Corrosion-resistant aluminum alloy
US4919736A (en) Aluminum alloy for abrasion resistant die castings
JP2002348626A (ja) ダイカスト用アルミニウム合金材
US4714588A (en) Aluminum alloy having improved properties
WO2016136781A1 (ja) 耐熱マグネシウム合金
RU2198234C2 (ru) Сплав на основе магния и изделие, выполненное из него
KR100828861B1 (ko) 알루미늄합금 압출 소재