NO157178B - Katalysator for polymerisering av olefiner. - Google Patents

Katalysator for polymerisering av olefiner. Download PDF

Info

Publication number
NO157178B
NO157178B NO793365A NO793365A NO157178B NO 157178 B NO157178 B NO 157178B NO 793365 A NO793365 A NO 793365A NO 793365 A NO793365 A NO 793365A NO 157178 B NO157178 B NO 157178B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
compound
reaction
alkyl
mol
carbon atoms
Prior art date
Application number
NO793365A
Other languages
English (en)
Other versions
NO793365L (no
NO157178C (no
Inventor
Umberto Scata
Enrico Albizzati
Enzo Giannetti
Original Assignee
Montedison Spa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Montedison Spa filed Critical Montedison Spa
Publication of NO793365L publication Critical patent/NO793365L/no
Publication of NO157178B publication Critical patent/NO157178B/no
Publication of NO157178C publication Critical patent/NO157178C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F10/00Homopolymers and copolymers of unsaturated aliphatic hydrocarbons having only one carbon-to-carbon double bond
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F4/00Polymerisation catalysts
    • C08F4/02Carriers therefor
    • C08F4/022Magnesium halide as support anhydrous or hydrated or complexed by means of a Lewis base for Ziegler-type catalysts

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
  • Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse vedrører en katalysator av den art
som er angitt i krav l's ingress. Katalysatoren er spesielt nyttig ved stereoregulær polymerisering av oc-olefiner
CH2=CHR, hvor R er en alkyl- eller arylgruppe inneholdende 1
- 8 karbonatomer.
Iitaliensk patent nr. 1042711. er beskrevet katalysatorer som er nyttige ved polymerisering av a-olefiner, og som fremstilles ved å omsette en Ti-forbindelse og en elektron-donorforbindelse med en bærer basert på Mg-dihalogenid erholdt ved omsetning av en orga-nometallisk Mg-forbindelse, inneholdende OR-grupper bundet til Mg-atomet, med et halogeneringsmiddel annet enn halogenerte Ti-forbindelser, og som i det minste delvis er i stand til å omdan-
ne den organometalliske Mg-forbindelse til et dihalogenid.
Katalysatoren beskrevet i dette patent muliggjør meget høye po-lymerutbytter i forhold til Ti-forbindelsen som inneholdes i katalysatoren. I noen tilfeller er imidlertid utbyttet ikke til-fredsstillende hvis det refereres til halogenidet som er tilstede i de halogenerte forbindelser som utgjør katalysatoren.
For høye innhold av halogenerte forbindelser i polymeren er ikke ønskelig, da de forårsaker korrosjonsfenomener i apparater som brukes for viderebearbeiding av polymeren.
Det er nå overraskende funnet at det er mulig å frem-
stille en katalysator for polymerisering av olefi-
ner, hvilke katalysatorer utviser forbedrete egenskaper sammenlig-net med katalysatorer som inntil nå er oppnådd fra de ovenfor nevnte organiske forbindelser av Mg.
Katalysatoren ifølge foreliggende oppfinnelse er særpreget ved det
som er angitt i krav l's karakteriserende del> nemlig at
a) titanforbindelsen er en halogenert Ti-forbindelse inneholdende minst én Ti-halogenbinding, b) elektron-donorforbindelsen som ikke inneholder aktive hydrogenatomer (ED), som sådan eller som et
kompleks med en elektron-akseptorforbindelse, er omsatt med reaksjonsproduktet c) i slike mengder og under slike betingelser at 0,2 - 4 mol av forbindelse (ED) pr. gram-atom Ti av forbindelse a) er tilstede i reaksjonsproduktet oppnådd ved omsetning av a), b) og
c), og
c) det faste reaksjonsprodukt av omsetningen mellom minst én elektron-donorforbindelse inneholdende aktive hydrogenatomer (HED), såsom alifatiske, cykloalifatiske og aromatiske alkoholer og tioalkoho-ler med 1-20 karbonatomer, fenoler og tiofenyler med 6-20 karbonatomer og silanoler med 1 -20 karbonatomer, og et forfremstilt Mg-dihalogenid, eller komplekser derav med en forbindelse (ED), er erholdt ved spaltning med et halogeneringsmiddel annet enn Ti-forbindelsen anvendt under a), og som ikke er et hydrogenhalogenid, av en organisk Mg-forbindelse med formelen:
hvori R er en alkyl-, alkenyl-, cykloalkyl- og arylgruppe med 1-20 karbonatomer, X er halogen eller gruppen R, OR eller COX', hvori X har den ovenfor gitte betydning og X' er halogen, 0 <m <2; 0 < n < 2 ; m + n = 2.
Komplekset mellom Mg-dihalogenid og (ED) anvendt under c) inneholder opp til 6 mol (ED) forbindelse pr. mol Mg dihalogenid og (ED) forbindelsen inneholder fortrinnsvis én eller flere elektro-negative grupper Inneholdende oksygena-tomer. F.eks. er (ED) forbindelsen en alkyleter, slik som etyleter, n-butyleter, isoamyleter.
Som en følge av den ovenfor indikerte reaksjon forefinnes i det minste på overflaten av katalysatorbestanddelen reaksjonsproduk-tene dannet mellomminst ett Mg-dihalogenid, en
Ti-forbindelse og en (ED) forbindelse, hvori"forholdet'mellom mol (ED) og gram-atomene av Ti ligger i området 0,2 - 4.
Forbindelsene, bortsett fra Mg-dihalogenidene, anvendt ved fremstilling av katalysatorbestanddelene har den generelle formel:
hvori R har den allerede angitte betydning, og X er halogen, særlig klor, brom og jod, R, OR eller COX', hvori R har den allerede angitte betydning, og X' er et halogen, m er 0<m<2, ner 0<n<2, og m + n = 2.
Foretrukne forbindelser er Mg-monoalkyler og -fenyler, Mg-mono-og -dialkoholater, Mg-dialkyler.■
Noen eksempler på disse forbindelser er: n-butyl-magnesiumklorid, fenylmagnesiumklorid, n-butyl-magnesiumbutoksy , n-pro-pyl-magnesiumpropoksy, sek.-butyl-magnesiumklorid, magnesiumdi-etyl, benzyl-magnesiumklorid, Mg(OC2H5)2, ClMgOC2H5, ClMgOCgH5, ClMgOSi(C6H5)3.
Mg-forbindelsene kan anvendes som sådanne eller i form av komplekser med etere eller aminer (eksempler på slike komplekser er beskrevet i GB patent nr. 1.34 3.781) eller med organometalliske forbindelser av elementer slik som Al, Zn, B, Si, eller med me-tallalkoholater såsom Ti- og Zr-tetraalkoholater, Al-alkoholater.
De foran angitte forbindelser omsettes fortrinnsvis i form av oppløsninger i hydrokarboner eller av komplekser derav oppløse-lige i hydrokarboner.
Innen feltet oppløselige komplekser er de med formelen:
MgR2. n A1R3
(hvori n fortrinnsvis ligger i området 0,15 - 2,5 og R er en hydrokarbongruppe med 1-20 karbonatomer, særlig en alkylgruppe med 2-12 karbonatomer) av spesiell interesse på grunn av mulig-heten av erholdelse av katalysatorbestanddeler med en meget snever partikkelfordeling.
Slike komplekser fremstilles generelt ved å omsette i henhold til konvensjonelle metoder, metallisk Mg med et organisk haloge-nid anvendt i en støkiometrisk mengde, og deretter med A1R3-forbindelsen.
Fremgangsmåtene ved fremstilling av RmMgXn forbindelsene er velkjente i litteraturen (se eksempelvis Chem.Inc. (1960) 1533; Tetrahedron Letter (1962) 631).
<p>rosessene som muliggjør transformering, i det minste delvis,
av de ovenfor nevnte metallorganiske Mg-forbindelser til Mg-di-halogenider er velkjente i litteraturen.
De består i å omsette R^^n forbindelsen med et halogeneringsmiddel som er i stand til å innføre Mg-halogenbindinger i den metallorganiske forbindelse av Mg. Eksempler på slike halogeneringsmidler er: SiCl4, halogensilaner såsom ClSi(CH3)3, Cl3SiCH3, S0C12, Al-alkylhalogenider såsom A1(C2H5)2C1, Al (C2H,-) Cl2, halogenider såsom A1C13, AlBr3, SnCl^ ,
BF3, BC13, SbCl3, ZnCl2, alkyl-
eller arylhalogenider såsom dikloretan, klorbenzen eller CCl^. Mengden av halogeneringsmiddel må være slik at den metallorganiske Mg-forbindelse omdannes til dihalogenidet i en mengde høyere enn 10%.
Halogeneringsmidlet kan omsettes med forbindelsen R^S^ enten når denne allerede er dannet eller når den dannes.
Spaltningsproduktet av Mg-forbindelsen omsettes for-
trinnsvis med (HED)-forbindelsen. Omsetningen med (HED)-forbindelsen utføres fortrinnsvis i nærvær av (ED)-f orbindelsen. Sistnevnte kan imidlertid omsettes enten før eller senere, eller som allerede forklart under reaksjonen mellom Ti-forbindelsen og produkt c).
En av de foretrukne fremgangsmåter ved fremstilling av komplekset ifølge foreliggende oppfinnelse består i å spalte R^MgX^forbindelsen eller kompleksene derav med en (ED)- forbindelse for å erholde et produkt bestående av eller innbefattende et Mg dihalogenid eller komplekser derav med etere, og deretter omsette dette produkt med (HED)-forbindelsen og (ED)-forbindelsen og derpå med Ti forbindelsen.
I henhold til en variant som utføres før omsetningen med Ti-forbindelsen kan adduktet som dannes mellom Mg-dihalogenidet og (HED)-forbindelsen spaltes til Mg-dihaloenidet ved hjelp av bestanddeler som er i stand til å reagere med (HED)-forbindelsen og fjerne denne fra adduktet. Slike bestanddeler er eksempelvis organometalliske Al-forbindelser, såsom AMC^H^Jg, Al (C2H,-) 2C1, halogenider av Si, Sn, etc.
Den halogenerte Ti-forbindelse velges fortrinnsvis fra halogeni-dene av tetravalent og trivalent Ti, spesielt fra TiCl^, TiBr^, Til^, TiCl^, og fra halogenalkoholatene av Ti slik som eksempelvis Cl2Ti(0-nC4Hg)2, Cl3TiOCH3.
Fortrinnsvis er Ti-forbindelsen en væske under reaksjonsbetin-gelsene: for dette formål anvendes faste Ti-forbindelser, slik som TiCl3, i oppløsning i passende oppløsningsmidler, som generelt består av elektron-doncr&rbindelser slik som etere, estere, aminer, alkoholer. I de sistnevnte tilfelle anvendes elektron-donorforbindelsen for å oppløse Ti-forbindelsen og kan anvendes som (ED)-forbindelse.
Elektron-donorforbindelsen (ED) velges fortrinnsvis fra forbindelsene, hvori elektron-donorgruppen omfatter minst ett oksygen-atom.
Visse foretrukne forbindelser er alkyl- og arylestrene av aromatiske karboksylsyrer, estrene av kiselsyre, etrene, ketonene og anhydridene av aromatiske karboksylsyrer.
Spesifikke eksempler er metyl- og etylestrene av benzo- eller p-toluensyre, Si(OC2H5)^, di-n-butyleter, etyl-fenyl-eter, ben-zofenon.
Mengden av elektron-donorforbindelse anvendt ved reaksjonen er slik at minst 0,5 og opp til 4 mol av forbindelsen forblir fiksert på katalysatorbestanddelen og er ikke ekstraherbar ved behandling med TiCl^ ved 80°C i 2 timer.
(HED)- forbindelsen velges fortrinnsvis fra de alifatiske alkoholer inneholdende 2-12 karbonatomer, slik som eksempelvis etanol, n-butanol, 2-etyl-heksanol, n-oktanol, og de ikke orto-sub-stituerte fenoler slik som eksempelvis 4-tert.-butyl-fenoly p-kresol, 3-naftol.
Silanolene som er nyttige ved fremstillingen av foreliggende katalysator har formelen
RnSi(OH)4_n
hvori R er en alkyt, cykloalkyl- eller arylgruppe med 1-18 karbonatomer, og l<n<3. Eksempler på slike forbindelser er: tri-metylsilanol, trifenylsilanol, difenyl-disilanol og butyltrisila-nol.
Katalysatorer for polymeriseringen av olefiner erholdes fra katalysatorbestanddelene ifølge foreliggende oppfinnelse ved å omsette komponentene med metallo-alkyl Al-forbindelser, eksempelvis Al-trialkyler, halogenider av Al-alkyl, såsom A1(C2H^)3, Al(i-C4H9)3, A1(C2H5)2C1, eller forbindelser R2Al-0-AlR2, eller blandinger av slike aluminiumforbindelser med organometalliske Mg forbindelser, såsom Mg-dialkyler eller Mg-alkylalkoksy.
Al/Ti forholdet kan ligge innen vide grenser, eksempelvis mellom 1 : 1000.
Ved stereoregulær polymerisering av a-olefinene CH2=CHR, hvori
R er en alkyl- eller arylgruppe inneholdende 1-8 karbonatomer, så anvendes fortrinnsvis Al-trialkylforbindelser, spesielt når de er kombinert i form av komplekser med en elektron-donorforbindelse (ED) anvendt i mengder på 0,01 - 1 mol pr. mol Al-alkylforbindelse.
Når Al/Ti forholdet holdes ved verdier lavere enn ca. 30, vil Al-alkylforbindelsen ikke reagere med elektron-donorforbindelsen, eller den sistnevnte anvendes i begrensete mengder, lavere enn 0,3 mol pr. mol Al-alkylforbindelse.
a-olefinene velges fortrinnsvis fra propylen, buten-1 og blandinger derav med etylen.
I tilfellet polymerisering av etylen eller blandinger derav med a-olefiner CH9=CHR, hvori R er en alkylgruppe med 1-6 karbonatomer, så anvendes Al-trialkyl- og Al-dialkylmonohalogenidfor-bindelser.
Polymeriseringen av olefiner og blandinger derav utføres i henhold til kjente metoder, ved at det arbeides i flytende fase enten i nærvær eller fravær av et inert hydrokarbonoppløsningsmid-del, eller i gassfasen.
Polymerisasjonstemperaturen ligger generelt i området 50 - 150°C. Det arbeides ved atmosfærestrykk eller under overtrykk.
De følgende eksempler illustrerer oppfinnelsen.
EKSEMPEL 1
300 ml SiCl4 ble inført under nitrogenatmosfære i en 750 ml's flaske utstyrt med en rører, et termometer og en dryppetrakt. Deretter ble tilsatt dråpevis 80 ml av en 1,66 M heptanoppløs-ning av komplekset (Mg(n-C4Hg)2)3. A1(C2H^)3.
Etter avsluttet tilsetning ble temperaturen bragt til 50°C
og reaksjonen fikk forløpe i 4 h. Det faste stoff ble fraskilt ved filtrering og vasket med n-heptan ved 50°, og deretter igjen suspendert i en heptanoppløsning inneholdende 0,0265 mol etylbenzoat og 0,12 mol etanol, og reaksjonen fikk forløpe i 2 h ved 60°C. Etter filtrering og 3 vaskebehandlinger med 200 ml's porsjoner n-heptan, ble faststoffet suspendert i 200 ml TiCl^, oppvarmet ved 100°C i 2 h, TiCl4 fjernet ved filtrering og en tilsvarende mengde igjen tilsatt. Etter 2 h ble faststoffet filtrert og vasket med n-heptan ved 90°C inntil klorioner ikke kunne påvises i filtratet. Ved analyse av tørrstoffet så viste dette den følgende sammensetning:
Data vedrørende propylenpolymeriseringsforsøket utført under anvendelse av, som fast katalysatorbestanddel, den ovenfor beskrev-ne forbindelse er gjengitt i tabell I.
Polymerisasjonen av propylen ble utført under de nedenfor angitte betingelser. 5 mmol av blandingen av aluminiumtrialkyler med den følgende sammensetning av gassene (volum%) etter hydrolyse:
etan = 9
isobutan = 49,4
n-butan = 41,2
propan = 0,16
isobuten = 0,24
ble omsatt ved romtemperatur med 1,25 mmol metyl-paratoluat i 80 ml vannfri og avsvovlet n-heptan i 5 min..
50 ml av denne oppløsning ble bragt i kontakt med en passende mengde av katalysatorbestanddelen indikert i tabell I. De gjen-værende 30 ml ble fortynnet til 1000 ml med n-heptan og innført under nitrogentrykk i en stålautoklav med et volum på 3000 ml, forsynt med en magnetisk rører og et termometer, og ble termore-gulert til 50°C, og hvori propylen ble innført. På samme måte ble katalysatorbestanddelsuspensjonen innført i autoklaven. Etter lukning av autoklaven ble hydrogen tilsatt opp til et partial-trykk på 0,3 kp/cm^, hvoretter autoklaven ble oppvarmet til 70°C under samtidig innmatning av propylen til et total rykk på 7 kp/ cm 2. Dette trykk ble holdt konstant under hele polymerisasjonen ved innføring av monomeren.
Polymerisasjonen ble stoppet etter 4 h og polypropylen ble iso-lert ved behandling med metanol og aceton. Resultatene av poly-merisas jonsforsøkene utført under de ovenfor nevnte betingelser og under anvendelse av katalysatorbestanddelene beskrevet i. ek-semplene er gjengitt i tabell I.
EKSEMPEL 2
Det ble arbeidet som beskrevet i eksempel 1, men under anvendelse av (Mg(n-C^Hg)2)2 • Alfi-C^Hg)^ i en 1,33 M heptanoppløsning.
De analytiske data for den erholdte faste katalysatorbesfcanddel var: Ti = 1,8 vekts%, Cl = 58,6 vekts%, og polymerisasjonsre-sultatene for propylen utført under de samme betingelser som i eksempel 1 er gjengitt i tabell I.
EKSEMPEL 3
Det ble arbeidet som i eksempel 1, under anvendelse av en 0,66
M oppløsning av (Mg(n-C4H9)2)2 .<A>l(i-C4H9)3< De analytiske data vedrørende den faste katalysatorbestanddel var som følger: Ti = 2,1 vekts%; Cl = 60,2 vekts%, og polymerisasjonsresultåtene for propylen utført under betingelsene angitt i eksempel 1 er gjengitt i tabell I.
EKSEMPEL 4
Det ble arbeidet som beskrevet i eksempel 1 ved anvendelse av en 0,3 M oppløsning av (Mg(n-C4Hg)2)2 . Al(i-C4Hg)2(0-n-C4H9).
De analytiske data vedrørende den faste katalysatorbestanddel
er som følger: Ti = 2,3 vekts%; Cl = 58,0 vekts%, og polymeri-sas jonsresultåtene for propylen utført under betingelsene angitt i eksempel 1 er gjengitt i tabell I.
EKSEMPEL 5
500 ml SiCl4 ble innført under en nitrogenatmosfære i en 750 ml's flaske forsynt med rører, termometer og dryppetrakt. Deretter ble 200 ml av en 0,53 M heptanoppløsning av (Mg(n-C^Hg)^.Al(i-C^Hg)^ tilsatt dråpevis. Etter avsluttet tilsetning ble temperaturen bragt til 50°C hvoretter reaksjonen fikk firløpe i 4 h. Faststoffet ble separert ved filtrering etter 4 vaskebehandlinger med 200 ml<1>s porsjoner av n-heptan ved 50°C, hvoretter det igjen ble suspendert i 4 2,4 ml av en 0,5 M etylbenzoatoppløsning, og fikk reagere i 2 h ved 60°C. Etter filtrering, ble faststoffet behandlet i 53 ml av en 1 M heptanoppløsning av n-C4HgOH og omsatt ved 60°Ci2 h, og etter 3 vaskninger med 200 ml porsjoner n-heptan ved den samme temperatur ble faststoffet igjen suspendert i 200 ml TiCl4 og oppvarmet til 100°C i 2 h, hvoretter TiCl4 ble fjernet ved filtrering og en tilsvarende mengde derav tilsatt igjen. Etter 2 h ble reaksjonsblandingen filtrert, og faststoffet vasket med n-heptan ved 90°C inntil klorionene ikke kunne påvises i filtratet.
Det således erholdte faststoff ble etter tørking under vakuum underkastet analyse, og ga den følgende sammensetning: Ti = 1,8 vekts%, Cl = 58,2 vekts%.
Data vedrørende propylenpolymerisasjonsforsøk utført under de samme betingelser som angitt i eksempel 1 er angitt i tabell I.
EKSEMPEL 6
300 ml 4 M SiCl^ oppløsning i iso-oktan ble innført, under en
nitrogenatmosfære, i en 750 ml's flaske forsynt med rører, termometer og dryppetrakt. Deretter ble dråpevis tilsatt 136 ml av en 0,885 M iso-oktanoppløsning av komplekset (C4Hg)MgC1.2,29(C4Hg)2C Temperaturen ble holdt ved 15°C i 30 min. og deretter ved 30°C
i 3 h. Faststoffet ble separert ved filtrering og vasket med n-heptan ved romtemperatur.
Det resulterende faststoff ble suspendert i 500 ml n-heptan inneholdende etylbenzoat og etanol i mengder tilsvarende henholdsvis 0,2 og 1,4 mol pr. gramatom Mg.
Blandingen fikk reagere ved 60°C i 1 time, hvoretter TiCl4 ble tilsatt i en mengde tilsvarende forholdet gramatom Mg / TiCl4 = 1/20 og blandingen ble deretter oppvarmet til 110°C i 2 timer.
Deretter ble væskefasen separert ved filtrering ved 120°C og
ny TiCl^ ble tilsatt i den ovenfor indikerte mengde i forhold til Mg. Reaksjonsblandingen ble holdt ved 120°C i 2 h, hvoretter den ble filtrert ved 100°C og vasket med n-heptan inntil klorioner ikke kunne påvises. Det tørkete faststoff viste ved analyse den følgende sammensetning: Ti = 2,9 vekts%, Cl = 63 vekts%.
Det tørre faststoff ble anvendt som en katalysatorbestanddel ved polymeriseringen av propylen utført under de følgende betingelser: 5,05 mmol av en blanding av Al-butyler (54,4 mol% Al-(isobutyl)3, og resten utgjort av Al-(n-butyl)3), ble omsatt ved romtemperatur med 1,69 mmol metyl-p-toluat i 80 ml vannfri n-heptan i 5 min.. 30 ml av denne oppløsning ble fortynnet med 50 ml vanfri n-heksan og bragt i kontakt med 53 mg av den faste katalysatorbestanddel.
Den resulterende suspensjon ble innført under en nitrogenatomos-fære, i en rustfri stålautoklav med en kapasitet på 2,5 1, forsynt med magnetisk rører og termoelement og inneholdende 870 ml n-heksan mettet med propylen ved 40°C. Deretter ble de gjenvæ-rende 50 ml av oppløsningen inneholdende Al-butyl og metyl-p-toluat innført i en propylenstrøm.
Etter at autoklaven var lukket ble 300 N cc hydrogen innført,
og temperaturen ble bragt til 60°C, og propylen ble samtidig inn-ført inntil et totaltrykk pa 9 kp/cm 2. Under polymerisasjonen ble trykket holdt konstant ved innføring av propylen.
Etter 4 h ble polymeriseringen stoppet, og polymeren ble separert fra oppløsningsmidlet ved stripping med damp og ble tørket ved 70°C i en nitrogenstrøm.
Det ble erholdt 4 32 g polymer tilsvarende et utbytte på 281 kg/g Ti.
Isotaktisitetsindeksen ble bestemt ved ekstraksjon i kokende n-heptan i 3 h og ble funnet å være 89,5.
EKSEMPEL 7
Eksempel 6 ble gjentatt bortsett fra at 77 ml av en 1,39 M opp-løsning av komplekset (n-C4Hg)MgCl . 2,29(n-C4H9)20 i toluen ble tilsatt dråpevis til 300 ml av en 1,43 M oppløsning av Al(<C>2H5)C<l>2 i n-heksan.
Temperaturen ble holdt ved 25°C i 3 h.
Det slik dannete faststoff ble separert ved filtrering og vasket med n-heptan ved 50°C, og deretter suspendert i 500 ml n-heptan inneholdende etylbenzoat og etanol i mengder som henholdsvis tilsvarte 0,2 og 3 mol pr. gramatom Mg. Omsetningen med TiCl4 ble utført under de samme betingelser som vist i eksempel 6.
Analyse av det tørkete faststoff viste at det inneholdt: Ti - 2,5 vekts%; Cl = 64 vekts%. 51 mg av den faste katalysatorbestanddel ble anvendt ved polymerisering av propylen under betingelsene vist i eksempel 6. Polymerutbyttet var 290 kg/g Ti, og isotaktisitetsindeksen var 90,5.
EKSEMPEL 8
Dette eksempel ble utført i henhold til eksempel 6, bortsett fra at 3,1 M oppløsning av (C2Hj-)MgCl i etyleter ble dråpevis tilsatt til 300 ml av en 4 M oppløsning av SiCl^ i n-heksan. Temperaturer ble holdt ved 25°C i 3 h. 75 mg av det tørkete faststoff erholdt ved omsetningen med TiCl^ og som inneholdt 2,7 vekts% Ti og 64 vekts% Cl, ble anvendt ved polymeriseringen av propylen under de samme betingelser som i eksempel 6.
Det ble erholdt 456 g polymer med et utbytte på 225 kg/g Ti og en isotaktisitetsindeks på 91,5.
EKSEMPEL ■ 9
11,44 g Mg(OC2H5)2 og 136 g SiCl^ ble innført i en flaske. Under omrøring ble suspensjonens temperatur bragt til 60°C og holdt ved denne temperatur i 21 h. Det dannete faststoff ble derpå sepa rert ved filtrering, vasket med n-heptan ved romtemperatur og suspendert i 500 ml n-heptan inneholdende etylbenzoat og etanol i mengder som henholdsvis tilsvarte 0,2 og 2 mol pr. gramatom Mg. Omsetningen fikk ferløpe ved 60°C i 1 h. Det faste produkt ble separert ved filtrering og ble deretter behandlet i 2 h med 200 ml TiCl^ ved 135°. Blandingen ble filtrert varm, hvoretter 200 ml TiCl^ ble tilsatt til faststoffet, og blandingen ble holdt ved 135 C i 2 h, hvoretter det ble filtrert varmt og vasket med n-heptan inntil klorionene ikke kunne påvises.
En del av det tørkete faststoff ble analysert og ble funnet å inneholde: Ti = 2,6 vekts%J Cl = 64 vekts.
Det tørkete faststoff ble deretter anvendt som katalysatorbestand del ved polymeriseringen av propylen utført under betingelsene i eksempel 6. Polymerutbyttet var 320 kg/g Ti, isotaktisitets-eller karboksamino-lavere-alkylamino, med en forbindelse med formel
hvori Y, H og Z har overnevnte betydning, og tilstedeværende beskyttelsesgrupper avspaltes.
Den aktiverte karboksylsyregruppe COA^, resp. COA2 kan eksempelvis være en syreanhydrid, f. eks. med karbonsyre-lavere-alkylestere, som karbonsyreetyl eller isobutylester, et syreazid, et syreamid, som et imidazolid, isooksazolid eller en aktivert ester. Som aktiverte estere skal det spesielt nevnes: cyanmetylester, karboksymetylester, p-nitrofenyl-tioester, metoksyetyltioester, acetylaminoetyltioester, p-nitrofenylester, 2,4,5-triklorfenylester, N-hydroksy-succinimidester, N-hydroksy-ftalimidester, 8-hydroksy-chinolinester, N-hydroksy-piperidinester. Aktive estere kan også eventuelt fåes med et karbodiimid under tilsetning av N-hydroksysuccinimid eller et usubstituert eller f. eks.
ved halogen, metyl eller metoksy substituert 1-hydroksybenzo-triazol eller 3-hydroksy-4-okso-3,4-dihydro-benzo /~d7-l,2,3-triazin.
Man foretrekker som aktive estere slike med N-hydroksysuccinimid eller deres C-substituejonsprodukter, som N-hydroksy-metyl-eller -dimetylsuccinimid, eller omsetningen med karbodiimid, som karbodiimid selv eller l-etyl-3-(diametylaminopropyl)-karbodiimid .
De dertil anvendte utgangsstoffer er kjent eller lar seg fremstille på i og for seg kjent måte.
Hvis i de nye forbindelser med I T betyr 0, kan de også fremstilles på i og for seg kjent måte når en forbindelse med formel
EKSEMPEL 17
14,3 mg av katalysatorbestanddelen fremstilt i henhold til eksempel 6, suspendert i 1000 ml heksan inneholdende 2 g Al-triisobutyl, ble innført i autoklaven beskrevet i eksempel 6, idet innføringen ble utført i en svak etylenstrøm..
Temperaturen ble raskt bragt til 85°C under samtidig innføring av hydrogen til et trykk på 7,4 kp/cm 2 hvoretter etylen ble inn-ført til et trykk på 15 kp/cm<2>.
Polymerisasjonen ble utført i 4 h under kontinuerlig innføring av etylen for å holde et konstant trykk på 15 kp/cm 2. Ved avsluttet polymerisasjon ble det erholdt 290 g polymer med et utbytte på 699 kg pr. g Ti.

Claims (3)

1. Katalysator for polymerisering av olefiner omfattende en aluminiumalkylforbindelse og et fast reaksjonsprodukt erholdt ved omsetning av a) en titanforbindelse og b) en elektrondonor-forbindelse (ED) som ikke inneholder aktivt hydrogen med c) et fast reaksjonsprodukt erholdt ved omsetning av minst én elektrondonorforbindelse inneholdende aktive hydrogenatomer og et Mg-dihalogenid, eller et kompleks av dette produkt med en elektrondonorforbindelse, karakterisert ved at a) titanforbindelsen er en halogenert Ti-forbindelse inneholdende minst én Ti-halogenbinding, b) elektron-donorforbindelsen som ikke inneholder aktive hydrogenatomer (ED), som sådan eller som et kompleks med en elektron-akseptorforbindelse, er omsatt med reaksjonsproduktet c) i slike mengder og under slike betingelser at 0,2 - 4 mol av forbindelse (ED) pr. gram-atom Ti av forbindelse a) er tilstede i reaksjonsproduktet oppnådd ved omsetning av a), b) og c), og c) det faste reak sjonsprodukt av omsetningen mellom minst én elektron-donorforbindelse inneholdende aktive hydrogenatomer (HED), såsom alifatiske, cykloalifatiske og aromatiske alkoholer og tioalkoho-ler med 1-20 karbonatomer, fenoler og tiofenyler med 6-20 karbonatomer og silanoler med 1 -20 karbonatomer, og et forfremstilt Mg-dihalogenid, eller komplekser derav med en forbindelse (ED), er erholdt ved spaltning med et halogeneringsmiddel annet enn Ti-forbindelsen anvendt under a), og som ikke er et hydrogenhalogenid, av en organisk Mg-forbindelse med formelen: hvori R er en alkyl-, alkenyl-, cykloalkyl- og arylgruppe med 1 - 20 karbonatomer, X er halogen eller gruppen R, OR eller COX', hvori X har den ovenfor gitte betydning og X' er halogen, 0<m<2; 0<n<2; m + n = 2.
2. Katalysator ifølge krav 1, karakterisert ved at forbindelsen a) er et Ti-tetrahalogenid, forbindelsen (ED) anvendt i b) er en alkyl-, aryl- eller cy-kloalkylester av benzosyre eller derivater derav, og produkt c) er erholdt ved å omsette 0,1-6 mol av en alifatisk al-kohol eller en fenol med 1 mol Mg-diklorid eller -dibromid eller komplekser derav med etere, erholdt ved spaltning, med halogeneringsmidler såsom SiCl^, halogenerte forbindelser av Si, S0C12, halogenider av Al-alkyl og SnCl4, av mono- og di-alkyl-Mg-forbindelser, eller komplekser derav med etere, og av Mg-mono- og -dialkoholater.
3. Katalysator ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at aluminiumtrialkylforbindelsen er kompleksert ved omsetning med 0,1-1 mol av elektorn-donorforbindelsen (ED).
NO793365A 1978-10-23 1979-10-18 Katalysator for polymerisering av olefiner. NO157178C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IT28994/78A IT1099416B (it) 1978-10-23 1978-10-23 Componenti e catalizzatori per la polimerizzazione delle olefine

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO793365L NO793365L (no) 1980-04-24
NO157178B true NO157178B (no) 1987-10-26
NO157178C NO157178C (no) 1988-02-03

Family

ID=11225504

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO793365A NO157178C (no) 1978-10-23 1979-10-18 Katalysator for polymerisering av olefiner.

Country Status (14)

Country Link
US (1) US4464478A (no)
JP (1) JPS5558207A (no)
AT (1) AT365206B (no)
AU (1) AU534511B2 (no)
BE (1) BE879507A (no)
CA (1) CA1131202A (no)
DE (1) DE2942829A1 (no)
ES (1) ES485256A1 (no)
FR (1) FR2439795A1 (no)
GB (1) GB2033409B (no)
IT (1) IT1099416B (no)
NL (1) NL187398B (no)
NO (1) NO157178C (no)
ZA (1) ZA795619B (no)

Families Citing this family (31)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ZA801724B (en) * 1979-04-01 1981-03-25 Stamicarbon Catalytic titanium compound,process for the manufacture thereof,and process for the polymerization of lakenes-1 with application of such a titanium component
JPS56161406A (en) * 1980-05-17 1981-12-11 Mitsubishi Petrochem Co Ltd Polymerization of ethylene
IT1141295B (it) * 1980-04-22 1986-10-01 Montedison Spa Componenti e catalizzatori per la polimerizzazione delle alfaolefine
US6777508B1 (en) 1980-08-13 2004-08-17 Basell Poliolefine Italia S.P.A. Catalysts for the polymerization of olefins
FR2495162B1 (fr) * 1980-12-02 1985-09-27 Charbonnages Ste Chimique Catalyseur de polymerisation de l'ethylene comprenant un compose aromatique du silicium
JPS57205407A (en) * 1981-06-11 1982-12-16 Toyo Sutoufuaa Chem:Kk Catalytic component for alpha-olefin polymerization and homopolymerization or copolymerization of alpha-olefin
JPS57205409A (en) * 1981-06-11 1982-12-16 Toyo Sutoufuaa Chem:Kk Catalytic component for alpha-olefin polymerization and homopolymerization or copolymerization of alpha-olefin
JPS57205406A (en) * 1981-06-11 1982-12-16 Toyo Sutoufuaa Chem:Kk Catalytic component for alpha-olefin polymerization and homopolymerization or copolymerization of alpha-olefin
JPS57205408A (en) * 1981-06-11 1982-12-16 Toyo Sutoufuaa Chem:Kk Catalytic component for alpha-olefin polymerization and homopolymerization or copolymerization of alpha-olefin
EP0085231B1 (en) * 1981-12-17 1986-11-12 Imperial Chemical Industries Plc Catalyst composition, production and use
FR2529209A1 (fr) * 1982-06-24 1983-12-30 Bp Chimie Sa Catalyseurs pour la polymerisation et la copolymerisation du propylene et procedes de polymerisation utilisant ces catalyseurs
FR2529207A1 (fr) * 1982-06-24 1983-12-30 Bp Chimie Sa Procede pour la preparation de supports de catalyseurs pour la polymerisation des alpha-olefines et supports obtenus
FR2529206A1 (fr) * 1982-06-24 1983-12-30 Bp Chimie Sa Procede de preparation de supports a base de chlorure de magnesium pour la preparation de catalyseurs de polymerisation des alpha-olefines et supports obtenus
IT1195953B (it) * 1982-09-10 1988-11-03 Montedison Spa Componenti e catalizzatori per la polimerizzazione di olefine
DE3373482D1 (en) * 1982-12-28 1987-10-15 Toa Nenryo Kogyo Kk Catalyst component for polymerization of olefins
JPS59145203A (ja) * 1983-02-08 1984-08-20 Toho Titanium Co Ltd オレフィン類重合用触媒成分の製造方法
FR2546522B1 (fr) * 1983-05-25 1985-07-26 Ato Chimie Procede de preparation d'une composante de metal de transition pour un systeme catalytique de polymerisation d'olefines
JPS6049005A (ja) * 1983-08-30 1985-03-18 Toa Nenryo Kogyo Kk α―オレフイン重合用触媒成分
US4625003A (en) * 1983-08-30 1986-11-25 Toa Nenryo Kogyo Kabushiki Kaisha Catalyst component for polymerization of olefins (P-1026)
JPS6049004A (ja) * 1983-08-30 1985-03-18 Toa Nenryo Kogyo Kk α―オレフイン重合用触媒成分
JPS6049006A (ja) * 1983-08-30 1985-03-18 Toa Nenryo Kogyo Kk α―オレフイン重合用触媒成分
JPS6049007A (ja) * 1983-08-30 1985-03-18 Toa Nenryo Kogyo Kk α―オレフイン重合用触媒成分
JPS60115603A (ja) * 1983-11-29 1985-06-22 Toa Nenryo Kogyo Kk オレフインの重合方法
JPH062772B2 (ja) * 1984-02-28 1994-01-12 東燃株式会社 オレフイン重合用触媒成分の製造方法
US5349033A (en) * 1986-06-14 1994-09-20 Hoechst Aktiengesellschaft Process for the preparation of polyolefin
IT1199833B (it) * 1986-11-10 1989-01-05 Himont Inc Catalizzatori per la preparazione di polimeri delle alfa-olefine a stretta distribuzione dei pesi molecolari
US4870039A (en) * 1987-11-24 1989-09-26 Shell Oil Company Olefin polymerization catalysts from soluble magnesium alkoxides made from mixed magnesium alkyls and aryls
US4870040A (en) * 1987-11-24 1989-09-26 Shell Oil Company Olefin polymerization catalysts from soluble magnesium alkoxides made from alkyl or aryl magnesium mixed with a branched or aromatic aldehyde
IT1241062B (it) * 1990-01-10 1993-12-29 Himont Inc Componenti e catalizzatori per la polimerizzazione di olefine
DE69502884T2 (de) * 1994-07-20 1998-10-15 Idemitsu Petrochemical Co Polypropylenharz und daraus hergestellte Folie
US5767031A (en) * 1995-06-07 1998-06-16 Fina Technology, Inc. Ziegler-Natta catalysts modified with metallocenes

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4076924A (en) * 1974-09-03 1978-02-28 Mitsui Petrochemical Industries Ltd. Process for polymerization or copolymerizing olefins containing at least 3 carbon atoms
IT1042711B (it) * 1975-09-19 1980-01-30 Montedison Spa Compnenti di catalizzatori per la polimerizzazione di olefine
JPS52104593A (en) * 1976-03-01 1977-09-02 Mitsui Petrochem Ind Ltd Polymerization of olefins
DE2640679A1 (de) * 1976-09-09 1978-03-16 Montedison Spa Katalysatoren und katalysatorkomponenten zur polymerisation von olefinen
US4189553A (en) * 1976-12-01 1980-02-19 The Dow Chemical Company High efficiency catalyst for polymerizing olefins

Also Published As

Publication number Publication date
FR2439795B1 (no) 1985-03-01
AU534511B2 (en) 1984-02-02
ZA795619B (en) 1980-10-29
IT7828994A0 (it) 1978-10-23
JPS6363562B2 (no) 1988-12-07
AU5194279A (en) 1980-05-01
IT1099416B (it) 1985-09-18
AT365206B (de) 1981-12-28
DE2942829A1 (de) 1980-04-30
CA1131202A (en) 1982-09-07
GB2033409B (en) 1983-09-01
BE879507A (fr) 1980-04-21
ES485256A1 (es) 1980-07-01
FR2439795A1 (fr) 1980-05-23
US4464478A (en) 1984-08-07
NL7907704A (nl) 1980-04-25
JPS5558207A (en) 1980-04-30
NL187398B (nl) 1991-04-16
DE2942829C2 (no) 1991-05-16
NO793365L (no) 1980-04-24
GB2033409A (en) 1980-05-21
ATA686379A (de) 1981-05-15
NO157178C (no) 1988-02-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO157178B (no) Katalysator for polymerisering av olefiner.
US4220554A (en) Components of catalysts for polymerizing alpha-olefins and the catalysts formed from the components
CA1141092A (en) Olefin polymerization catalyst compositions and a process for the polymerization of olefins employing such compositions
FI62672B (fi) Katalysator foer polymerisation av alfa-olefiner innehaollandeminst 3 kolatomer och blandningar av dessa med eten
US7388060B2 (en) Catalyst component for olefin (co)polymerization, preparation thereof, a catalyst comprising the same and use thereof
CA1145318A (en) Olefin polymerisation catalyst, process and polyolefin product
NO160303B (no) Polymeriseringskatalysator, katalysatorbestanddel for fremstilling av katalysatoren og anvendelse av katalysatoren.
NO155775B (no) Katalysator for polymerisering av alfa-olefiner og blandinger derav med ethylen, og katalysatorkomponent for anvendese ved fremstilling av denne.
JPH0270708A (ja) ポリプロピレンの製造方法
DE69709236T2 (de) Verfahren zur Herstellung von Ethylenpolymeren
IL97679A (en) Catalyst components and catalysts for the polymerization of olefins
NO147475B (no) Fremgangsmaate til fremstilling av en fast, baaret ziegler-katalysatorkomponent
KR101246777B1 (ko) 올레핀 중합 또는 공중합을 위한 촉매 성분, 이의 제조방법, 이를 포함하는 촉매 및 이의 용도
US4120883A (en) Method for producing an organomagnesium complex
RU2133757C1 (ru) Катализатор и способ (со)полимеризации этилена
FI101545B (fi) Trifluoripropyylillä substituoituja silaaniyhdisteitä sisältävä kataly ytti alfaolefiinien polymeroimiseksi
CA2369170A1 (en) Magnesium/titanium alkoxide complexes and polymerization catalysts made therefrom
JPH072791B2 (ja) オレフイン重合体製造法
JPS61174206A (ja) オレフイン重合用触媒成分
US4452912A (en) Process for producing a supported catalyst for the polymerization of .alpha.
KR920003840B1 (ko) 올레핀 중합촉매성분의 중합법
CA1262344A (en) Supported polyolefin catalyst components and methods of making and using same
KR100240518B1 (ko) 에틸렌 중합용 촉매 및 이를 이용한 에틸렌 중합체와 에틸렌/알파-올레핀 공중합체의 제조방법
CA1139291A (en) Polymerisation catalyst and process
KR800001213B1 (ko) 알파-올레핀류 중합용 촉매 성분