NO141928B - Kjettingstopper for en rundstaalkjetting, saerlig en skipsankerkjetting - Google Patents
Kjettingstopper for en rundstaalkjetting, saerlig en skipsankerkjetting Download PDFInfo
- Publication number
- NO141928B NO141928B NO770138A NO770138A NO141928B NO 141928 B NO141928 B NO 141928B NO 770138 A NO770138 A NO 770138A NO 770138 A NO770138 A NO 770138A NO 141928 B NO141928 B NO 141928B
- Authority
- NO
- Norway
- Prior art keywords
- chain
- link
- pieces
- arms
- recesses
- Prior art date
Links
- 229910000831 Steel Inorganic materials 0.000 claims description 4
- 210000000629 knee joint Anatomy 0.000 claims description 4
- 239000010959 steel Substances 0.000 claims description 4
- 238000000465 moulding Methods 0.000 description 6
- 230000014759 maintenance of location Effects 0.000 description 2
- 230000004888 barrier function Effects 0.000 description 1
- 230000000903 blocking effect Effects 0.000 description 1
- 238000010276 construction Methods 0.000 description 1
- 210000002414 leg Anatomy 0.000 description 1
- 238000000034 method Methods 0.000 description 1
- 230000000717 retained effect Effects 0.000 description 1
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B63—SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
- B63B—SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING
- B63B21/00—Tying-up; Shifting, towing, or pushing equipment; Anchoring
- B63B21/18—Stoppers for anchor chains
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Combustion & Propulsion (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Ocean & Marine Engineering (AREA)
- Load-Engaging Elements For Cranes (AREA)
- Macromonomer-Based Addition Polymer (AREA)
Description
Oppfinnelsen vedrører en kjettingstopper for en rundstålkjetting, særlig en skipsankerkjetting, med to parallelt med kjettingens lengderetning anordnede føringsbaner for de horisontalt liggende kjettingledd, hvilke føringsbaner mellom seg begrenser et spor for føringen av kjettingens loddrett stående ledd, og med minst en over kjettingen, om en horisontal bolt svingbar klemarm med formstykker for fastholding av den strekk-påvirkede kjetting. En slik kjettingstopper er kjent fra det tyske patentskrift nr. 934 746.
For å en sikker oppankring av skip og samtidig avlaste ankervinsjen for ankerkjettingens strekk, med tilhørende anker, anvendes det såkalte kjettingstoppere som plasseres mellom krysset og ankervinsjen. Kjettingstopperne må være slik inn-rettet at de kan oppta de opptredende krefter helt frem til ankerkjettingens bruddbelastning, uten fare for at det oppstår be-skadigelser på kjettingleddene før bruddbelastningen nås.
Ved de hittil anvendte, såkalte kilestoppere (Dog-Type) føres kjettingen over en føringsbane og det vertikale kjettingledd fastholdes ved hjelp av en på føringens øvre åpne side tverrliggende stålstav med omtrentlig rettvinklet tverrsnitt. Dette gjør at det vertikale kjettingledd bare holdes ensidig. Praksis har vist at en slik ensidig fastholding av kjettingleddet ikke er tilstrekkelig til å kunne oppta krefter helt opp til bruddbelastningen for kjettingen. Dette gjelder også for kjettingstopperen ifølge det tyske patentskrift nr. 934 746.
Det er riktignok kjent en kjettingstopper for en rundstålkjetting (tysk patentskrift nr. 1 136 601), hvor det er anordnet to symmetrisk om kjettingens lengderetning plasserte.,
i horisontale plan bevegelige klembakker som'tjener til fastholding av den strekkbelastede kjetting og er svingbare om loddrette,
både begge sider av kjettingføringen anordnede tapper. Disse klembakker er utformet slik at de, sett i retning av ankerstrekket, angriper på andre siden av sine vektarmers svingetapper og legger seg som en formsluttende sperre foran det kjettingledd som skal fastholdes. For betjening av klembakkene er det anordnet en gjengespindel som virker på lengre svingearmer forbundet med klembakkearmene, slik at åpning og lukking av klembakkene i samsvar med betjeningen av gjengespindlene krever lang tid. En slik kjettingstopper er imidlertid meget ruvende og lar seg derfor vanskelig ettermontere. Dessuten må de på klembakkene virkende krefter opptas av gjengespindlene, via klembakkene og de der-med forbundne svingearmer.
Hensikten med oppfinnelsen er å tilveiebringe en kjettingstopper av den innledningsvis nevnte type med mest mulig plassbesparende konstruksjon og på en slik måte at de på klemar-menes formstykker virkende krefter ikke må opptas av bevegelige deler i kjettingstopperen, men oppfanges av faststående motlager-deler.
Dette oppnås ifølge oppfinnelsen ved at to formstykker er anordnet parallelt ved siden av hverandre og mellom seg frigjør en vertikal sliss for gjennomføringen av kjettingens vertikale ledd, og ved at formstykkene har en slik lengde at de i stoppstillingen griper sperrende, inn i utsparinger i føringsba-nene-for de Horisontale kjettingledd. Formstykkene til klemarmene omslutter derved, sett i retning av ankerstrekket, kjettingens horisontale ledd på en slik formsluttende måte at det horisontale kjettingledd som følge av den tilveiebragte dobbelforbindelse er i stand til å kunne oppta krefter helt opp til kjettingens bruddbelastning, uten fare for beskadigelse av kjettingen eller kjettingstopperen. En slik kjettingstopper sikrer således ikke bare en sikker fastholding av ankerkjettingen, men kan også gjøres så kompakt at den med sin grunnplate også kan ettermonteres, det vil si plasseres på allerede forhåndenværende festeinnretninger.
Ved en foretrukken utførelsesform av oppfinnelsen er formstykkene anordnet på to parallelt med hverandre om en felles horisontal bolt svingbare klemarmer..
For at det av formstykkene fastholdte horisontalt liggende kjettingledd skal ha sikker fastholding i formstykkene har formstykkene hensiktsmessig utsparinger som er tilpasset formen til kjettingens horisontale ledd og virker på den, sett i strekkretningen foran liggende runding av det angjeldende kjettingledd, på begge sider av det tilsluttede, vertikalt stående kjettingledd.
Ifølge et ytterligere trekk ved oppfinnelsen er hver av de to utsparinger i føringsbanene utformet med en i ankerets trekkretning liggende, vertikal motlagerflate for det til-hørende formstykke. Klemarmene er utformet som dobbelte vektsten-ger og har motvekter på sine ytterender, slik at klemarmene også manuelt kan svinges lett ut fra sperrestillingen..
Ved den foran nevnte første utførelsesform av oppfinnelsen kan formstykkene bare svinges ut av utsparingene i fø-ringsbanene etter en innhiving av ankerkjettingen. Det kan imidlertid av og til være ønskelig å kunne bevege formstykkene ut av sperrestilling uten på forhånd å betjene vinsjen.
Dette kan ifølge oppfinnelsen oppnås ved at formstykkene er slik leddanordnet på klemarmen eller klemarmene at de kan løftes- ut av føringsbanenes utsparinger, loddrett på kjetting-leddenes lengdeutstrekning. Formstykkene trekkes altså ut henholds-vis føres inn loddrett på kjettingen. Ved en delbelastning på kjettingstopperen kan man derfor frigjøre kjettingen også uten betjening av ankervinsjen. Denne utførelsesform egner seg særlig for mindre kjettingdimensjoner.
Forbindelsen mellom formstykkene og klemarmen eller klemarmene utformes fortrinnsvis som en kneleddforbindelse.
Dessuten er det på klemarmen eller klemarmene anordnet et anslag på en slik måte at formstykkene etter utløftin-gen fra utsparingene i kjettingens føringsbaner kan svinges ut av kjettingområdet ved en ytterligere dreiing om svingeaksen til klemarmen eller klemarmene.
Ytterligere detaljer og fordeler ved oppfinnelsen vil gå frem av den etterfølgende beskrivelse av de på tegningene skjematisk viste, foretrukne utførelseseksempler.
Fig. 1 viser et vertikalt snitt gjennom en kjettingstopper etter snittlinjen I-l i fig. 2,
fig. 2 viser et grunnriss av kjettingstopperen,
med enkelte deler gjennomskåret,
fig. 3 viser i større målestokk detaljer ved kjettingstopperen innenfor den i fig. 1 avmerkede sirkel III,
fig. 4 viser et vertikalt snitt gjennom kjettingstopperen etter snittlinjen IV-IV i fig. 2, og
fig. 5 viser et vertikalt snitt gjennom en ytterligere utførelse av kjettingstopperen, og hvor det for deler som stemmer overens med delene i det første utførelseseksempel, er benyttet de samme henvisningstall.
Den i fig. 1-4 viste kjettingstopper består av en grunnplate 1 og to derfra i parallell avstand oppragende side-vanger 2. Mellom sidevangene 2 er det anordnet to føringsbaner 3 for de horisontalt liggende ledd 4 i den kjetting som skal stop-pes. De to horisontale føringsbaner 3 danner mellom seg et spor 5 for føring av kjettingens vertikalt' stående ledd 6, og er ved endene gitt en avskråning. I hver av de to horisontale førings-baner 3 er det en utsparing 7 med en i ankerkjettingens strekkretning omtrent kileformet avfallende grunnflate 8 som skrår mot en loddrett motlagerflate 9 for formstykkene 10 til to klemarmer 11. Klemarmene 11 er svingbart lagret mellom de to sidevangene, om en bolt 12. De loddrette motlagerflater 9 i de to utsparinger 7 befinner seg i et felles loddrett plan som, sett i ankerkjettingens strekkretning, ligger foran svingeboltens 12 lengdeakse.
Begge klemarmer II er utformet som dobbelte vektarmer og har løst innbyrdes forbindelse ved hjelp av en bolt 13. De er ved sine respektive ytterender forsynt med motvekter 14 med håndtak 15, for derved å muliggjøre en manuell inn- og ut-svinging av klemarmene.
Hver klemarm 11 har ved sin nedre ende en i en vinkel på ca. 30 - 40° i forhold til armens lengdeakse i ankerkjettingens strekkretning (pilen 16 i fig. 1) avbøyet forlengelse hvormed den griper inn i utsparingen 7 i kjettingstopperens horisontale føringsbane 3. Denne nedre avbøyede forlengelse er utformet som formstykker 10 med en utsparing 17 som er tilpasset formen til kjettingens horisontale ledd 4, og med en loddrett an-slagsflate 18 hvormed formstykket i stoppstillingen ligger an mot utsparingens 7 loddrette motlagerplate 9- Formstykkene er dessuten anordnet i en slik innbyrdes avstand at de mellom seg danner en vertikal sliss for gjennomføring.av kjettingens vertikale ledd 6.
Kjettingstopperen virker på følgende måte: Etter utløsning blir de to klemarmer 11 svinget slik fra den i fig. 1 med strekpunkterte linjer antydede hvile-stilling, at de ligger an mot kjettingen med sine formstykker 10. Svingingen skjer om bolten 12. Ved en bevegelse av kjettingen i retning av pilen 16 vil formstykkene 10 gripe over det etterføl-gende vertikale kjettingledd 6 og falle ned i de to mellomrom mellom to på hverandre følgende horisontale kjettingledd 4. Derved går formstykkene inn i de utsparingene 7 i føringsbanene 3-Det neste horisontale kjettingledd 4 vil med sin i strekkretningen foran liggende runding gripe inn i de tilpassede utsparinger 17 i formstykkene 10 og bevirke en svinging av begge klemarmer 11 helt til disse kommer til anlegg mot de loddrette motlagerfla-tene 9 i de tilhørende utsparinger 7 med sine respektive anslags-flater 18. Ankerkjettingen er nå låst på en sikker måte. Ved at utsparingene 17 i formstykkene 10 er tilpasset rundingen til kjettingleddet som skal fastholdes, er man sikret en skikkelig dobbel, skjærpåkjent forbindelse som er egnet til å overføre krefter helt til oppnåelsen av kjettingens bruddbelastning.
For åpning av kjettingstopperen beveges ankerkjettingen i retning av pilen 19 i fig. 1, slik at klemarmene 11 med tilhørende formstykker 10 kan løftes ut av låsestillingen og ved en videre bevegelse av kjettingen kan gli langs de bevegede kjettingledd. Klemarmene 11 kan manuelt bringes til den horisontale stilling og sperres i denne stilling.
Ved den i fig. 5 viste kjettingstopper er klemarmen 11 utformet som en vinkelarm og har på sin ytterende en mot-vekt 14 med håndtak 15, slik at en manuell betjening av klemarmen og formstykkene muliggjøres.
Formstykkene 10 er ikke stivt anordnet på klemar-rmen 11, men er slik svingbart forbundet med klemarmen at de kan løftes loddrett ut av utsparingene 7 i føringsbanene 3. Forbindelsen mellom formstykkene 10 og klemarmen 11 dannes av et slags kneledd 11', idet det på klemarmen, like ved siden av kneleddet, er anordnet et anslag 20 for formstykkene 10.
I fig. 5 er de to endestillinger I og III for den sperrede og åpnede kjettingstopper samt en mellomstilling II vist. I sperrestillingen I står formstykkene 10 omtrent loddrett og griper inn mellom to horisontale kjettingledd 4 og ned i utsparingene 7 i de to føringsbaner 3- Klemarmen 11 ligger an mot et anslag 21 mellom sidevangene 2. Ved en svinging av klemarmen 11 til mellomstillingen II blir begger formstykker 10 løftet loddrett ut mellom kjettingleddene 4, helt til de i mellomstillingen II får anlegg mot anslagene 20 på klemarmen 11, slik at de ved en videre bevegelse av klemarmen 11 om bolten 12 svinges ut av kjettingområdet, til endestillingen III.
Ved innføringen av formstykkene 10 i sperrestillingen I går man frem på omvendt måte.
Claims (8)
1. Kjettingstopper for en rundstålkjetting, særlig en skipsankerkjetting, med to parallelt med kjettingens lengderetning anordnede føringsbaner for de horisontalt liggende kjettingledd, hvilke føringsbaner mellom seg danner et spor for føringen av kjettingens vertikalt stående ledd, og med minst en over kjettingen om en horisontal bolt svingbar klemarm med formstykker for fastholding av den strekkbelastede kjetting, karakterisert ved at to formstykker (10) er anordnet parallelt ved siden av hverandre og mellom seg danner en loddrett sliss for gjennomføring av kjettingens vertikale ledd (6),
og ved at formstykkene (10) har en slik lengde at de i stoppstillingen griper sperrende inn i utsparinger (7) i føringsbane-ne .(3) for kjettingens horisontale ledd (4).
2. Kjettingstopper ifølge krav 1, karakterisert ved at formstykkene (10) er anordnet på to parallelt med hverandre, om en felles horisontal bolt (12) svingbare klemarmer (11).
3. Kjettingstopper ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at formstykkene (10) har utsparinger (17) som er tilpasset formen til kjettingens horisontale ledd (14) og virker på den i strekkretningen foran liggende runding på det angjeldende ledd (4) i kjettingen, på begge sider av det tilsluttede vertikale kjettingledd (6).
4. Kjettingstopper ifølge et eller flere av kravene 1-3, karakterisert ved at hver av de to utsparinger (7) i føringsbanene (3) er utformet med en i ankerets strekkretning liggende loddrett motlagerflate (9) for det til-hørende formstykke (10).
5. Kjettingstopper ifølge et eller flere av kravene 1-4, karakterisert ved at klemarmene (11) er utformet som dobbelte vektarmer og bærer motvekter (14) på sine ytterender.
6. Kjettingstopper ifølge krav 1, karakterisert ved at formstykkene (10) er slik leddanordnet på klemarmen eller klemarmene (11) at de kan løftes ut av utsparingene (7) i føringsbanene (3), loddrett på kjettingledde-nes (4,6) lengdeutstrekning.
7- Kjettingstopper ifølge krav 6, karakterisert ved at forbindelsen mellom formstykkene (10) og klemarmen eller klemarmene (11) er utformet som kneledd (11').
8. Kjettingstopper ifølge krav 6 eller 7, karakterisert ved at det på klemarmen eller klemarmene (11) er anordnet et anslag (20) for formstykkene (10).
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DE2552057A DE2552057C3 (de) | 1975-11-20 | 1975-11-20 | Kettenstopper für eine Rundeisenkette, insbesondere Schiffsankerkette |
DE2609569A DE2609569C2 (de) | 1975-11-20 | 1976-03-08 | Kettenstopper für eine Rundeisenkette, insbesondere Schiffsankerkette |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
NO770138L NO770138L (no) | 1977-09-09 |
NO141928B true NO141928B (no) | 1980-02-25 |
NO141928C NO141928C (no) | 1980-06-04 |
Family
ID=62567089
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
NO770138A NO141928C (no) | 1975-11-20 | 1977-01-17 | Kjettingstopper for en rundstaalkjetting, saerlig en skipsankerkjetting. |
Country Status (2)
Country | Link |
---|---|
DE (2) | DE2552057C3 (no) |
NO (1) | NO141928C (no) |
Families Citing this family (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE2746066C2 (de) * | 1977-10-13 | 1983-10-27 | Karl-Hermann 2082 Tornesch Eßler | Kettenstoppvorrichtung |
DE3224167A1 (de) * | 1982-06-29 | 1983-12-29 | Hermann Sürken GmbH & Co KG, 2990 Papenburg | Ankerkettenstopper |
DE3248207A1 (de) * | 1982-12-27 | 1984-07-05 | Maschinenfabrik Bröhl GmbH, 5474 Brohl-Lützing | Kettenzuggeraet fuer rundstahlketten, insbesondere zum verzurren von ankerstegketten und dergleichen |
CN103640672A (zh) * | 2013-11-25 | 2014-03-19 | 无锡起岸重工机械有限公司 | 船用掣链器 |
CN108860466B (zh) * | 2018-07-17 | 2023-06-09 | 大连海事大学 | 一种闸刀式制链器 |
Family Cites Families (2)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE934746C (de) * | 1953-04-18 | 1955-11-03 | Kampnagel Ag Vormals Nagel & K | Vorrichtung zum Halten einer Kette, insbesondere Ankerkette |
DE2213308C3 (de) * | 1972-03-18 | 1975-03-27 | Howaldtswerke-Deutsche Werft Ag Hamburg Und Kiel, 2300 Kiel | Ankerkettenstopper |
-
1975
- 1975-11-20 DE DE2552057A patent/DE2552057C3/de not_active Expired
-
1976
- 1976-03-08 DE DE2609569A patent/DE2609569C2/de not_active Expired
-
1977
- 1977-01-17 NO NO770138A patent/NO141928C/no unknown
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
DE2609569C2 (de) | 1982-08-05 |
DE2609569A1 (de) | 1977-09-15 |
NO141928C (no) | 1980-06-04 |
DE2552057A1 (de) | 1977-06-02 |
DE2552057B2 (de) | 1980-02-07 |
DE2552057C3 (de) | 1981-01-29 |
NO770138L (no) | 1977-09-09 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
NO144818B (no) | Anordning for stoetdempende anbringelse og lagring av en dental suprastruktur | |
NO141928B (no) | Kjettingstopper for en rundstaalkjetting, saerlig en skipsankerkjetting | |
US3336068A (en) | Lifting clamp | |
US4077348A (en) | Chain stopper | |
US11312597B2 (en) | Gripping device for shells | |
US2986422A (en) | Plate lifting clamp | |
US2324361A (en) | Angle iron clamp | |
US3599297A (en) | Wire grip | |
US5024476A (en) | Tool for handling a heavy elongate article | |
NO122169B (no) | ||
US3685457A (en) | Detachable gripping means for monocable aerial tramways | |
US3519305A (en) | Hoisting clamp | |
NO149030B (no) | Loefteredskap | |
US2668733A (en) | Tongs with work holding jaws | |
US1852703A (en) | Car stop | |
CN209094248U (zh) | 一种带激光保护装置的折弯机 | |
US20030234480A1 (en) | Plank cramp and clamp assembly | |
US3438474A (en) | Apparatus for attachment to an inlet box of a cold-rolling train | |
RU2337052C1 (ru) | Автозахват для транспортировки мелкоштучных бетонных изделий | |
US517347A (en) | lewis | |
SU1172862A1 (ru) | Захватное устройство дл дисков | |
US982483A (en) | Vise. | |
SU919972A1 (ru) | Захват-кантователь дл цилиндрических грузов | |
SU1132855A1 (ru) | Захватно-транспортирующее устройство | |
US2450151A (en) | Mechanical gripping tool |