NO115658B - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NO115658B
NO115658B NO15363064A NO15363064A NO115658B NO 115658 B NO115658 B NO 115658B NO 15363064 A NO15363064 A NO 15363064A NO 15363064 A NO15363064 A NO 15363064A NO 115658 B NO115658 B NO 115658B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
formula
ether
acid
water
group
Prior art date
Application number
NO15363064A
Other languages
English (en)
Inventor
J Schmutz
F Hunziker
F Kuenzle
Original Assignee
Wander Ag Dr A
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from CH741363A external-priority patent/CH436302A/de
Application filed by Wander Ag Dr A filed Critical Wander Ag Dr A
Publication of NO115658B publication Critical patent/NO115658B/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07HSUGARS; DERIVATIVES THEREOF; NUCLEOSIDES; NUCLEOTIDES; NUCLEIC ACIDS
    • C07H15/00Compounds containing hydrocarbon or substituted hydrocarbon radicals directly attached to hetero atoms of saccharide radicals
    • C07H15/20Carbocyclic rings
    • C07H15/22Cyclohexane rings, substituted by nitrogen atoms
    • C07H15/238Cyclohexane rings substituted by two guanidine radicals, e.g. streptomycins

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Biotechnology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Genetics & Genomics (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)

Description

Fremgangsmåte for fremstilling av terapeutisk virksomme 6-basisk substituerte morfantridiner.
Foreliggende oppfinnelse vedrører en fremgangsmåte for fremstilling av 6-basisk substituerte morfantridiner av formelen:
samt av syre-addisjonssalter av disse. I formel I betyr R en rett eller forgrenet alkylengruppe med høyst 5 C-atomer. R, er hydrogen, lavere alkyl, lavere hydroksyalkyl, acylert lavere hydroksyalkyl eller alkoksyalkyl med høyst 5 C-atomer. R2og R3er like eller forskjellige og er hydrogen, lavere alkyl eller sammen en etylen-gruppe, og i dette tilfelle er R en etylen-, trime-.tylen- eller propylengruppe, og i dette tilfelle er R en etylen-, trimetylen- eller propylengruppe. R4og R- er like eller forskjellige og betyr hydrogen eller halogen. Med uttrykket «lavere» alkyl osv. forståes slike med 1 til 3 C-atomer. Fortrinnsvis er den basiske substituent i 6-stilling en 4-metyl-l-piperazinylgruppe. Eventuelle sub-sti tu enter i benzenkjernene befinner seg fortrinnsvis i 3- eller 8-stilling.
De nevnte forbindelser I fåes når en reak-sjonsblanding som inneholder nitrilium-, resp. imoniumkationer av formelen: hvor R4og Rr, har den ovenfor angitte betydning, omsettes med et amin av formelen:
hvor R, R,, R2og R3 har den ovenfor angitte betydning.
Nitrilium-, resp. imoniumkationene av formelen II kan oppfattes som dissosiasjonsproduk-ter av forbindelser av formelen:
hvor R, og R5har den ovenfor angitt betydning, og X er et halogenatom, sulfhydrylgruppen eller en eventuelt aktivert alkoksy- eller alkyltiogrup-pe, f. eks. en p-nitrobenzyltiogruppe. Slike forbindelser IV får man f. eks. ved overføring av laktamer av formelen: hvor R4og R3har den ovenfor angitte betydning, til tiolaktamene, om ønskes under etter-følgende alkylering av sistnevnte, eller ved om-setning av laktamene V med et halogenerings-middel, som fosforoksyklorid eller fosforpentaklorid, fortrinnsvis i nærvær av katalytiske mengder av dimetylanilin eller dimetylformamid. Laktamene V kan på sin side f. eks. fåes ved rmgslutning av tilsvarende o-isocyanatdifenyl-metaner med aluminiumklorid. Alt etter den kjemiske natur av resten X og også eventuelle substituehter R4og R5 er forbindelsene IV i de oppnådde reaksjonsblandinger mer eller mindre sterkt dissosiert i nitrilium-, resp. imoniumkationene, slik at reaksjonsblandingene kan anvendes direkte for omsetningen med aminet av formel III. Til dels kan de på denne eller annen måte fremstilte forbindelser av formel IV iso-leres i udissosiert form og gir da ved oppløs-ning i et passende, fortrinnsvis polart oppløs-ningsmiddel, eventuelt under oppvarmning og i nærvær av aminet av formel III, som også kan tjene som oppløsningsmiddel, de ønskede nitrilium-, resp. imoniumkationer II. Reaksjonsblandingene som inneholder kationer av formel II, kan videre f. eks. fremstilles ved intramolekylær Ritter-reaksjon (angrep av en nitrilgrup-pe på en fenylkation) ved o-cyandifenylmetaner, ved Beckmann'sk omleiring av eventuelt passende substituert antronoksim eller ved Schmidt-reaksjon av eventuelt passende substituert antron med nitrogenhydrogensyre. De to sistnevnte reaksjoner fører visstnok, i tilfelle man går ut fra usymmetrisk substituerte antronoksimer, resp. antron, til isomerblandinger, som om nød-vendig etterpå må skilles fra hverandre. Som anioniske komponenter kan i de nevnte reaksjonsblandinger foruten de som utledes fra sub-stituenten X i formelen IV, alt etter dannelse-måten for kationene II f. eks. opptre anioner av svovelsyre, toluensulfonsyre, fosforsyre, fluss-syre, borfluorhydrogensyre osv. Forbindelser av formel I fåes videre når urinstoffderivater av formelen
hvor R, R,, R2, R3, R4og R5har den ovenfor angitte betydning, dehydratiseres, eksempelvis ved flere timers innvirkning av dehydratiseringsmid-ler som sinkdiklorid, aluminiumklorid, tinn-te-traklorid, fosforsyre og lignende, fortrinnsvis imidlertid av fosforoksyklorid, eventuelt i nærvær av et inert oppløsningsmiddel med passende kokepunkt, som benzen, toluen osv.
Videre får man forbindelser i henhold til formel I, når syreamider eller tioamider av formelen:
hvor R, R1;<R>2, Ra, R4samt R5har den ovenfor angitte betydning, og Y er et oksygen- eller svo-velatom, ved intramolekylær kondensering bringes til ringslutning. En rent termisk kondensering lykkes som regel ikke ved syreamider som på sin side f. eks. er tilgjengelige ved reduksjon av tilsvarende nitroforbindelser, snarere derimot ved tioamidene, som man f. eks. får ved behandling av syreamidene med fosforspentasulfid, og som før den etterfølgende kondensering ikke be-høver å bli isolert. Særlig ved syreamidene er det hensiktsmessig å arbeide i nærvær av konden-seringsmidler, som f. eks. fosforpentaklorid, fosforoksyklorid, fosgen, polyfosforsyre og lignende. Det må antas at ringslutningen herunder tildels forløper over mellom-trinn, som imidklorid, amidklorid, imidofosfat, amidofosfat eller salt-aktige derivater av disse, hvilke som regel ikke kan pågripes. Kondenseringen av tioamidene kan begunstiges ved nærvær av kvikksølvsalter eller ved intermediær dannelse av eventuelt aktiverte imidotioetere. Oppvarmning og eventuell anvendelse av et inert fortynningsmiddel er fordelak-tig og når det arbeides med fosforoksyklorid og fosforpentaklorid også tilsetningen av katalytiske mengder av dimetylformamid eller dimetylanilin. Endelig får man forbindelser av formel I idet aminer av formelen hvor R4og R, har den ovenfor angitte betydning, eller i aminogruppen lav-monoalkylerte derivater av disse, behandles med reaksjonsdyktige estere av alkoholer av formelen:
hvor R, Rj og R2har den ovenfor anførte betydning, om nødvendig etter forutgående eller sam-tidig innvirkning av en basisk katalysator eller et metalliseringsmiddel som natriumamid, liti-umamid, natriumhydrid, butyl-litium, fenylna-trium, natrium-etylat eller kalium-t-butylat. Som estere kommer særlig slike av halogenhy-drogensyrer i betraktning, samt av sulfonsyrer eller karbonsyrer. De nødvendige aminer VIII og deres lav-monoalkylerte derivater får man ved innvirkning av ammoniakk, resp. lavere al-kylamin på reaksjonsblandinger som inneholder nitrilium-, resp. imoniumkationer av formel II.
Såfremt det etter en av disse fremgangs-måter oppnåes forbindelser i henhold til formel I, i hvilke en eller flere av restene R^ R2og R3er hydrogen, kan restene Rx og/eller R2og/eller R3i de ovenfor angitte andre betydninger etterpå innføres hver for seg, f. eks. ved at de sekundære eller primære aminer fremstilt på den ovenfor beskrevne måte omsettes med reaksjonsdyktige estere av alkoholer av formelen R^OH resp. R2-OH resp. R3-OH.
De på den beskrevne måte oppnådde baser er i de fleste tilfeller krystalliserbare og kan de-stilleres uspaltet i høyvakuum. De danner med anorganiske og organiske syrer, eksempelvis saltsyre, bromhydrogensyre, svovelsyre, salpetersyre, fosforsyre, eddiksyre, oksalsyre, vinsyre, toluensulfonsyre og lignende, i vann-bestandige addisjonssalter, i hvilken form produktene likeledes kan anvendes.
De på den beskrevne måte erholdte baser og deres syreaddisjonssalter er nye forbindelser, som kan finne anvendelse som virksomme stoffer i legemidler. Særlig kommer produktene i betraktning som neuroplegika, neuroleptika og analge-tika. Enkelte av dem er egnet til behandling av psykotiske tilstander. Virkningen ytrer seg far-makologisk ved en sterk motilitetsdempning hos mus, som kan innnebære en kataleptisk virk-ning. Motilltetsdempningen påvises ved måling av løpeaktiviteten etter Caviezel og Baillod (Pharm. Acta Heiv., 33, 469 (1958)). Løpeaktivi-tetsverdiene av noen produkter fremstilt i henhold til oppfinnelsen samt deres toksisitet er i følgen tabell I oppført sammenlignet med de tilsvarende tall for klorpromazin.
Eksempel 1 :
En blanding av 4,9 g 5,6-dihydro-6-okso-morfantridin, 37 ml fosforoksyklorid og 1,5 ml dimetylanilin oppvarmes i 3 timer under til-bakeløp. Den ved inndampning av reaksj onsblandingen i vakuum ved 60° C oppnådde seigt-f ly tende olje fortynnes med 20 ml absolutt dioksan og oppvarmes etter tilsetning av 30 ml N-metylpiperazin i 4 timer under tilbakeløp. Den oppnådde klare oppløsning inndampes i vakuum ved 60° C til tørrhet. Residuet fordeles mellom eter og ammoniakkvann. Eteroppløsningen fraskilles, vaskes med vann og ekstraheres derpå med ln eddiksyre. Det eddiksure uttrekk tilsettes ammoniakkvann og ekstraheres derpå med eter. Eter-oppløsningen vaskes med vann, tør-kes over natriumsulfat, filtreres gjennom leirjord og inndampes. Residuet bringes til krystal-lisering fra eter/petroleter og omkrystalliseres fra aceton/petroleter. Man får 6,0 g (88 % av teorien) 6-(4-metyl-l-piperazinyl)-morfantridin med smeltepunkt 138—138,5° C.
Det som utgangsmateriale anvendte 5,6-di-hydro-6-okso-morfantridin fåes hensiktsmessig på følgende måte.
Man oppløser 30,2 g o-aminodifenylmetan i 65 ml absolutt toluen og lar ved 0 til — 10° C under omrøring tildryppe 140 ml av en 20%'s fosgenoppløsning i toluen. Den melkeaktige blanding oppvarmes under langsom gjennomledning av fosgen i løpet av 30 minutter til tilbakeløps-temperatur og denne opprettholdes i ca. 20 minutter. I den kokende reaksj onsblanding inn-ledes i løpet av 10 minutter under kraftig om-røring tørr nitrogen. Etter avdampning av opp-løsningsmidlet får man ved vakuumdestillasjon 29,7 g (86% av teorien) o-isocyanatodifenyl-metan med kokepunkt 169° C/12 Torr.
Man oppvarmer 21,1 g aluminiumklorid i 110 ml o-diklorbenzen til 80° C og lar under om-røring tildryppe en oppløsning av 29,7 g o-isocya-natodifenylmetan i 60 ml o-diklorbenzen, hvorunder blandingen oppvarmes til 120° C. Denne temperatur opprettholdes i 1 time under omrør-ing. Etter avkjøling heller man reaksj onsblandingen i 200 ml 2n saltsyre, hvorunder det dannes en bunnfelling. Etter vanndampdestillasjon isolerer man residuet ved filtrering og krystalli-serer fra aceton/vann. Man får 28,6 g (97 % av teorien) 5,6-dihydro-6-oksomorfantridin med smeltepunkt 201—203° C.
Eksempel 2:
33,5 g 5,6-dihydro-6-okso-morfantridin over-helles med 10 ml N,N-dimetylanilin, og etter tilsetning av 300 ml fosforoksyklorid oppvarmes i 4 timer under tilbakeløp. Reaksj onsblandingen inndampes i vakuum. Residuet suspenderes i absolutt xylen. Det ved inndampning av denne suspensjon i vakuum oppnådde residuum opptas i eter og heller på is/vann. Eter-fasen fraskilles og vaskes tre ganger med fortynnet saltsyre, hvorunder de saltsure vaskevann tilbakevaskes med eter. De forente eter-faser vaskes etter hverandre med vann, natriumbikarbonatoppløs-ning, vann og mettet natriumkloridoppløsning, tørkes over natriumsulfat, behandles med aktivt kull, filtreres gjennom leirjord og konsentreres i vidtgående grad. Ved tilsetning av petroleter får man 30,2 g (83 % av teorien) 6-klor-formantridin i form av svakt gulaktig fargede prismer med smeltepunkt 49—51° C.
7,5 g av på denne måte oppnådd 6-klormor-fantridin blir i 100 ml absolutt xylen oppvarmet i 4 timer under tilbakeløp med 15 ml N,N-dime-tylaminoetylamin. Reaksj onsblandingen tilsettes vann og konsentrert natronlut. Den vandige fase fraskilles og vaskes med eter og den til vaskin-gen anvendte eter forenes med xylenfasen. Den organiske fase ekstraheres fullstendig med fortynnet saltsyre. De forente sure uttrekk vaskes med eter, gjøres alkalisk med konsentrert natronlut og ekstraheres derpå med eter. Eter-uttrekket vaskes med vann og mettet natrium-kloridoppløsning, tørkes over natriumsulfat, behandles med aktivt kull og inndampes. Residuet opptas i petroleter. Oppløsningen filtreres gjennom leirjord og inndampes i vidtgående grad. Ved avkjøling av den konsentrerte oppløsning dannes hvite prismatisk-tavleaktige krystaller. Man får 7,2 g 6-(|3-dimetylaminoetylamino)-morfantridin med smeltepunkt 92—94° C.
Eksempel 3:
6,7 g o-[(4-metyl-l-piperazinyl)karboksami-do]difenylmetan oppvarmes med 75 ml fosfor-syreklorid i 30 timer under tilbakeløp. Reaksj onsblandingen inndampes til tørrhet i vakuum. Residuet tilsettes under kjøling med vann og gjø-res alkalisk med konsentrert natronlut. Det ved to gangers utrystning med eter oppnådde uttrekk vaskes to ganger med vann, og ekstra heres derpå fullstendig med fortynnet saltsyre. De forente saltsure uttrekk vaskes med vann, gjøres alkalisk med konsentrert natronlut og ut-rystes to ganger med eter. Eter-uttrekket vaskes med vann og mettet natriumkloridoppløs-ning, tørkes over natriumsulfat, filtreres gjennom leirjord og inndampes. Residuet krystalliseres fra petroleter. Man får 3,0 g 6-(4-metyl-l-piperazinyl)-morfantridin med smeltepunkt 138
—138,5° C, som er identisk med produktet ifølge eksempel 1,
Eksempel 4:
16,6 g 2-amino-difenylmetan-2'-tiokarbon-syre-(4-metyl)-piperazid kokes i 24 timer under tilbakeløp med 17,0 g finpulverisert kvikksølv-II-acetat i 200 ml xylen. Etter filtrering av reaksj onsblandingen ekstraheres den sterke base som inneholdes i filtratet ved utrystning med fortynnet eddiksyre. Den fra de eddiksure ekstrak-ter med ammoniakk frigjorte base opptas i eter. Det tre ganger med vann vaskede og over natriumsulfat tørkede eter-uttrekk inndampes og filtreres over aluminiumoksyd. Det til tørrhet overførte filtrat kan krystallisere fra petroleter. Man får 8,7 g 6-(4-metyl-l-piperazinyl)-morfantridin med smeltepunkt 138—138,5° C, som er identisk med produktet ifølge eksempel 1.
På analog måte som ved de foran anførte
eksempler får man fra tilsvarende utgangsstof-fer de i følgende tabell II anførte produkter. Her har R, Rx, R2, R3, R4og Rri den tidligere angitte betydning. I høyre kolonne betyr Ac aceton, E eter, K kloroform, Me metanol og Pe petroleter.
Eksempel 5:
10,3 g 6-amino-morfantridin kokes med 4,0 g pulverisert natriumamid i 100 ml absolutt dioksan 1 time under tilbakeløp. Under fortsatt til-bakeløp tildryppes i løpet av 30 minutter en løs-ning av 8,0 g metyl-bis-|3-kloretylamin i 25 ml absolutt dioksan. Etter ytterligere 15 timer til-bakeløp inndampes til tørrhet i vakuum, og inn-dampningsresten fordeles mellom eter og vann. Etter to gangers utvaskning av eter-fasen med vann adskilles de basiske andeler ved uttømmen-de ekstraksjon med fortynnet eddiksyre. Det eddiksure uttrekk tilsettes ammoniakkvann og ekstraheres deretter med eter. Eterløsningen vaskes med vann, tørkes over natriumsulfat, filtreres gjennom leirjord og inndampes. Inn-dampningsresten krystalliseres fra eter/petroleter og omkrystalliseres fra aceton/petroleter. Man får 7,1 g (49 % av teorien) 6-(4-metyl-l-piperazinyl)-morfantridin med smeltepunkt 137,5—138,5° C, som er identisk med det ifølge eksemplene 1 og 3 oppnådde produkt.

Claims (1)

  1. Patentkrav : Fremgangsmåte for fremstilling av terapeutisk virksomme 6-basisk substituerte morfantridiner av formelen
    hvor R er en rett eller forgrenet alkylengruppe med høyst 5 C-atomer, R, er hydrogen, lavere alkyl, lavere hydroksyalkyl, acylert lavere hydroksyalkyl eller alkoksyalkyl med høyst 5 C-atomer, R2 og R3er like eller forskjellige og betyr hydrogen, lavere alkyl eller sammen en etylen-gruppe, og i dette tilfelle er R en etylen-, trimetylen- eller propylengruppe, og R4og R5er like eller forskjellige og kan bety hydrogen eller halogen, samt syre-addisjonssalter herav,karakterisert vedat man enten a) omsetter en reaksj onsblanding som inneholder nitrilium-, resp. imoniumkationer av formelen:
    hvor R4og R5har den ovenfor anførte betydning, med et amin av formelen:y•_ *>,< i
    hvor R, RlfR2og R3har den ovenfor anførte betydning, eller at man b) dehydratiserer urinstoffderivater av for- melen:
    hvor R, R1( R2, R3, R4og R5har den ovenfor an-førte betydning, eller at man c) intramolekylært kondenserer syreamider eller tioamider av formelen:
NO15363064A 1963-06-14 1964-06-11 NO115658B (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH741363A CH436302A (de) 1963-06-14 1963-06-14 Verfahren zur Herstellung 6-basisch substituierter Morphanthridine
US37415864A 1964-06-10 1964-06-10

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NO115658B true NO115658B (no) 1968-11-11

Family

ID=25701285

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO15363064A NO115658B (no) 1963-06-14 1964-06-11

Country Status (10)

Country Link
BE (1) BE649284A (no)
BR (1) BR6459986D0 (no)
DE (1) DE1470427C3 (no)
DK (1) DK115402B (no)
FI (1) FI42561B (no)
FR (1) FR3490M (no)
GB (1) GB1006156A (no)
NL (1) NL140239B (no)
NO (1) NO115658B (no)
SE (4) SE331684B (no)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CH624682A5 (no) * 1976-11-10 1981-08-14 Sandoz Ag
SI1696931T1 (sl) 2003-12-22 2009-08-31 Acadia Pharm Inc Amino substituirani diaril(a,d)cikloheptenski analogi kot muskarinski agonisti in postopki za zdravljenje nevropsihiatričnih motenj

Also Published As

Publication number Publication date
DE1470427B2 (de) 1974-11-14
BR6459986D0 (pt) 1973-07-19
NL6406700A (no) 1964-12-15
GB1006156A (en) 1965-09-29
FR3490M (fr) 1965-08-16
SE318279B (no) 1969-12-08
SE331685B (no) 1971-01-11
DE1470427A1 (de) 1969-12-18
DE1470427C3 (de) 1975-07-03
SE331684B (no) 1971-01-11
NL140239B (nl) 1973-11-15
BE649284A (no) 1964-12-15
SE331683B (no) 1971-01-11
DK115402B (da) 1969-10-06
FI42561B (no) 1970-06-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DE69628484T2 (de) Zyklische Verbindungen, ihre Herstellung und ihre Verwendung als Tachykininrezeptorantagonisten
NO156385B (no) Anordning for laasing av dreibare maskinelementer.
EP1725556A1 (en) Hiv integrase inhibitors
NO166719B (no) Hydroksylgruppeholdig akrylatkopolymerisat, framgangsmaateved fremstilling derav og anvendelse derav i overtrekksmidler.
US3389139A (en) 6-homopiperazino and piperazinomorphanthridines
TW202246282A (zh) Mk2抑制劑、其合成及其中間體
HRP20050039A2 (en) Crystal forms of olanzapine and processes for their preparation
NO143223B (no) Analogifremgangsmaate til fremstilling av terapeutisk aktive 1,3-dimetyl-1h-pyrazol(3,4b)kinoliner
SU593669A3 (ru) Способ получени тиено (3,2-с) пиридина
NO115658B (no)
SU576928A3 (ru) Способ получени производных 1он-тиено(3,2-с) (1) бензазепина или их солей
US3176017A (en) Aroylalkyl derivatives of diazabicyclo-nonanes and-decanes
Meakins et al. Substituted imidazo [2, 1-b] thiazoles from 2-aminothiazoles and α-bromo ketones: efficient preparation and proof of structure
Mosher et al. Heterocyclic Basic Compounds. II. Aminoalkylamino-s-triazines1
EP0430485A2 (en) Quinoline compound
NO129744B (no)
NO153434B (no) Fremgangsmaate og anordning for graving av en groeft.
NO165419B (no) Innretning for laasing og frigjoering av gjenstander beregnet for offentlig bruk, saasom bagasjetraller.
US3509165A (en) Process for preparing pyridinium betaines and derivatives
IL26416A (en) History of 6,5 - Dihydro - Divance - [e, b] - Azpine-6, 11 - 11 - Basic-transformed oxen
Shah et al. Synthesis and diuretic activity of 2-amino-4-arylamino-6-mercapto-s-triazines and related derivatives
DK145781B (da) Analogifremgangsmaade til fremstilling af ditiino(1,4)(2,3-c)pyrrolderivater
NO131345B (no)
NO160366B (no) Analogifremgangsmaate for fremstilling av terapeutisk aktive (2-((amino- eller nitro-pyridinyl)amino)-fenyl)arylmethanoner.
SU900810A3 (ru) Способ получени 4-арилхиназолин-2/1н/-онов