NL9301664A - Lichtgevoelige kleursamenstelling, kleurfilter, werkwijze voor het vervaardigen van een kleurfilter en een weergeefinrichting op basis van een vloeibaar kristal. - Google Patents

Lichtgevoelige kleursamenstelling, kleurfilter, werkwijze voor het vervaardigen van een kleurfilter en een weergeefinrichting op basis van een vloeibaar kristal. Download PDF

Info

Publication number
NL9301664A
NL9301664A NL9301664A NL9301664A NL9301664A NL 9301664 A NL9301664 A NL 9301664A NL 9301664 A NL9301664 A NL 9301664A NL 9301664 A NL9301664 A NL 9301664A NL 9301664 A NL9301664 A NL 9301664A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
photosensitive
color composition
resin
pigment
color filter
Prior art date
Application number
NL9301664A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Toppan Printing Co Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from JP7672293A external-priority patent/JP3222254B2/ja
Priority claimed from JP15682193A external-priority patent/JP2894155B2/ja
Application filed by Toppan Printing Co Ltd filed Critical Toppan Printing Co Ltd
Publication of NL9301664A publication Critical patent/NL9301664A/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08KUse of inorganic or non-macromolecular organic substances as compounding ingredients
    • C08K5/00Use of organic ingredients
    • C08K5/16Nitrogen-containing compounds
    • C08K5/34Heterocyclic compounds having nitrogen in the ring
    • C08K5/3467Heterocyclic compounds having nitrogen in the ring having more than two nitrogen atoms in the ring
    • C08K5/3477Six-membered rings
    • C08K5/3492Triazines
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F290/00Macromolecular compounds obtained by polymerising monomers on to polymers modified by introduction of aliphatic unsaturated end or side groups
    • C08F290/02Macromolecular compounds obtained by polymerising monomers on to polymers modified by introduction of aliphatic unsaturated end or side groups on to polymers modified by introduction of unsaturated end groups
    • C08F290/06Polymers provided for in subclass C08G
    • C08F290/064Polymers containing more than one epoxy group per molecule
    • GPHYSICS
    • G02OPTICS
    • G02BOPTICAL ELEMENTS, SYSTEMS OR APPARATUS
    • G02B5/00Optical elements other than lenses
    • G02B5/20Filters
    • G02B5/22Absorbing filters
    • G02B5/223Absorbing filters containing organic substances, e.g. dyes, inks or pigments

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Optics & Photonics (AREA)
  • Optical Filters (AREA)
  • Materials For Photolithography (AREA)

Description

Korte aanduiding: Lichtgevoelige kleursamenstelling, kleurfilter, werkwijze voor het vervaardigen van een kleurfilter en een weergeefinrichting op basis van een vloeibaar kristal.
De uitvinding heeft betrekking op een lichtgevoelige kleur-samenstelling, bestaande uit een pigmentdispergerend hars, een pigment, een dispergeermiddel, een fotopolymerisatie-initiator en 'een oplosmiddel. De uitvinding heeft verder betrekking op een kleurfilter dat een dergelijke lichtgevoelige kleursamenstelling bevat, een werkwijze voor het vervaardigen van een kleurfilter en op een weergeefinrichting, op basis van een vloeibaar kristal, welke weergeefinrichting een dergelijk kleurfilter bevat.
Met name heeft deze uitvinding betrekking op een voor licht gevoelige kleursamenstelling geschikt voor het vervaardigen van een kleurfilter dat wordt toegepast in kleurweergeefapparatuur op basis van een vloeibaar kristal, kleurvideocamera's, beeldscanners en dergelijke. De onderhavige uitvinding heeft dan ook betrekking op een kleurfilter waarbij gebruik wordt gemaakt van de voor licht gevoelige kleursamenstelling en op een werkwijze voor het vervaardigen van dergelijke kleurfilters.
Kleurfilters worden toegepast in weergeefinrichtingen op basis van een vloeibaar kristal, in kleurvideocamera's, beeldscanners en dergelijke. Als werkwijzen voor het vervaardigen van kleurfilters kunnen de hierna volgende methoden (1) tot (3) worden genoemd als bekende werkwijzen.
(1) Een pigment wordt gedispergeerd in een acryl hars met behulp van een dispergeermiddel ter verkrijging van een samenstelling (hierna aangegeven als "kleursamenstelling"). Deze kleursamenstelling wordt aangebracht op een substraat van glas en een voor licht gevoelig resistmateriaal (b.v. AZOPLATE, merk, in de handel gebracht door Hoechst Japan Ltd.) wordt verder hierop aangebracht, gevolgd door drogen. Daarna wordt dé deklaag bestraald onder toepassing van een masker, gevolgd door het ontwikkelen ter vorming van een resistpatroon en daarna wordt de kleurende samen-stellingslaag verwijderd met een etsoplossing voor dat gedeelte waarbij geen resistpatroon aanwezig is, ter vorming van een patroon van een gekleurd produkt. Daarna wordt de resterende niet noodzakelijke resist op het patroon van een gekleurd produkt gestript om een patroon te verkrijgen (zie Japanse octrooiaanvrage, ter inzage gelegd onder nr. 60-237403).
(2) Een voor licht gevoelig middel wordt verder aan deze kleur-samenstelling zoals beschreven in methode (1) toegevoegd om de kleurende samenstelling gevoelig voor licht te maken, die daarna kan worden aangebracht op een substraat, gevolgd door drogen en daarna bestralen en ontwikkelen ter verkrijging van een gekleurd patroon (zie Japanse octrooiaanvrage, ter inzage gelegd onder nr. 2-181704). In dit geval omvat het lichtgevoelige middel bisazideverbindingen en diazoverbindingen.
(3) Een fotopolymerisatie-initiator (initiator voor het polymeri-seren onder invloed van licht) en een onder invloed van licht te polymeri-seren monomeer worden verder aan deze kleursamenstelling, zoals in methode (1) beschreven, toegevoegd om de kleurende samenstelling gevoelig te maken voor licht, die daarna wordt aangebracht op een substraat, gevolgd door drogen, en een voor zuurstof ondoorlaatbare laag bestaande uit PVA of dergelijke die hierop wordt gevormd, gevolgd door bestralen en ontwikkelen ter verkrijging van een gekleurd patroon (zie Japanse octrooiaanvrage, ter inzage gelegd onder nr. 2-144502). In dit geval omvat de töegepaste initiator voor de voor de polymerisatie acetofenon- en benzylmethylketal-verbindingen.
In de methode (3) wordt de voor zuurstof ondoorlaatbare laag om de volgende redenen gevormd. In deze werkwijze waarin een initiator voor de fotopolymerisatie wordt toegevoegd aan de kleursamenstelling heeft de fotopolymerisatie van de kleursamenstelling plaats in een ketenvorm en zodoende is de gevoeligheid, vereist wanneer de kleursamenstelling wordt bestraald, een weinig hoger dan bij methode (2). Omdat echter de kleursamenstelling in methode (3) wordt geremd bij het ondergaan van de poly-merisatiereactie, door de aanwezigheid van zuurstof kan de patroonvorming · door bestralen problematisch worden uitgevoerd in een zuurstofatmosfeer, zodat de mate van bestraling naar verhouding groot moet worden gemaakt om de fotopolymerisatiereactie te doen plaats hebben. Daarom wordt de voor zuurstof ondoorlaatbare laag gevormd op een laag van een kleurende samenstelling zodat de kleurende samenstelling niet op een dergelijke wijze door zuurstof wordt beïnvloed.
Bij dergelijke conventionele werkwijzen voor het vervaardigen van kleurfilters maakt methode (1) echter gebruik van een kleursamen-stelling die zelf geen gevoeligheid heeft en zodoende kan de laag van de kleursamenstelling niet tot een patroon worden verwerkt door etsen tenzij een fotogevoelig positief resistmateriaal ook wordt aangebracht met de kleursamenstelling en de aldus gevormde deklaag wordt verwerkt tot een patroon. Nadat de laag voor de kleursamenstelling is verwerkt tot een patroon moet de resterende niet noodzakelijke resist ook nog worden gestript. Dit resulteert in eèn langdurige werkwijze voor het vervaardigen van kleurfliters en veroorzaakt een nadeel bij de produktie te weten een daling bij de opbrengst van de produkten.
De methode (2) heeft niet het nadeel genoemd in methode (1) omdat de kleursamenstelling een gevoeligheid voor licht heeft gekregen, maar heeft wel het nadeel dat de gevoeligheid laag is omdat het pigment licht absorbeert zodat de mate van bestraling redelijk hoog moet worden gemaakt.
Met de methode (3) kan een hogere gevoeligheid worden verwacht dan bij methode (2) omdat het bestralen wordt uitgevoerd via de voor zuurstof ondoorlaatbare laag. Voor het vervaardigen van kleurfilters is echter een lange bewerking nodig overeenkomend met de stap ter vorming van een laag die voor zuurstof ondoorlaatbaar is, waardoor een daling van de opbrengst van de produkten wordt veroorzaakt.
Naast het boven aangegevene zijn kleurfilters bekend uit de Japanse octrooiaanvragen, ter inzage gelegd onder nrs. 2-199404 en 3-53201 die een pigment bevatten gedispergeerd in een acrylhars. Uit de Japanse octrooiaanvragen, ter inzage gelegd onder nrs. 60-212603 en 2-287304 zijn kleurfilters bekend die een pigment bevatten gedispergeerd in een poly-amidehars. Uit de Japanse octrooi publicaties 60-129707 en 60-129738 en 60-129739 zijn kleurfilters bekend die een pigment bevatten gedispergeerd in een derivaat van een polyvinylalcohol.
Deze kleurfilters vertonen echter alle de karakteristieke kurven van de lichttransmissie zoals is weergegeven in fig. 22. Weergeef-inrichtingen op basis van vloeibaar kristal, waarbij gebruik wordt gemaakt van dergelijke kleurfilters, hebben echter donkere schermen. Zodoende is er bij weergeefinrichtingen op basis van vloeibaar kristal, die heldere weergeefschermen moeten hebben zoals bij "lap top" computers en grootbeeldtelevisies, het probleem dat het onmisbaar is het aantal terugkaatsingen te vergroten om een voldoende weergeefgedrag te verkrijgen, hetgeen resulteert in een verhoging van het energieverbruik en daardoor worden de inrichtingen slechts bruikbaar gedurende een korte tijdsduur wanneer batterijen worden toegepast.
De onderhavige uitvinding is gedaan rekening houdende met de problemen samenhangende met de stand van de techniek zoals boven beschreven. Een doelstelling is daarom het verkrijgen van voor licht gevoelige kleursamenstellingen waardoor het mogelijk wordt een kleurfilter te verkrijgen met een hoge gevoeligheid, met een hoge bestandheid tegen chemicaliën en ook met een goede werking bij een korter produktieprocédé.
Een andere doelstelling volgens de onderhavige uitvinding is het verkrijgen van een kleurfilter, gevormd onder toepassing van een dergelijke voor licht gevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding.
Verder wordt volgens de onderhavige uitvinding een werkwijze beoogd ter verkrijging van een kleurfilter, waarmee het mogelijk is een kleurfilter te vervaardigen met een hoge gevoeligheid, met een hoge bestandheid tegen chemicaliën en ook met een goede werkzaamheid bij een korter produktieprocédé.
Een andere doelstelling volgens de onderhavige uitvinding is het verkrijgen van een weergeefinrichting op basis van een vloeibaar kristal waarbij gebruik-wordt gemaakt van een dergelijk kleurfilter volgens de onderhavige uitvinding.
De onderhavige uitvinders hebben gevonden dat de boven vermelde doelstellingen kunnen worden bereikt met een lichtgevoelige kleursamenstelling zoals in de aanhef vermeld, hierdoor gekenmerkt dat de foto-polymerisatie-initiator een triazineverbinding bevat.
De onderhavige uitvinding geeft een voor licht gevoelige kleursamenstelling bestaande uit een hars voor het hierin dispergeren van een-pigment, een pigment, een dispergeermiddel, een fotopolymerisatie-initiator en een oplosmiddel en eventueel een onder invloed van licht-polymeriseerbaar monomeer, waarbij de initiator voor de fotopolymerisatie een triazineverbinding bevat. Als een bij voorkeur toegepaste uitvoeringsvorm volgens de uitvinding is de voor licht gevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding gebaseerd op een fotogevoelige kleursamenstelling die ook als fotopolymerisatie-initiator een imidazol-verbinding bevat, naast de triazineverbinding. Als een andere de voorkeur verdienende uitvoeringsvorm geeft de onderhavige uitvinding een voor licht gevoelige kleursamenstelling waarin het hars waarin het pigment is gedispergeerd en dat hierbij wordt toegepast, een acryl hars, een epoxy-acrylaathars of een in alkalische stoffen oplosbaar voor licht gevoelig hars met een fluoleenring bevat.
De onderhavige uitvinding heeft ook betrekking op een werkwijze voor het vervaardigen van een kleurfilter bestaande uit het aanbrengen van een deklaag op een substraat welke deklaag bestaat uit een voor licht gevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding, de voor licht gevoelige kleursamenstelling aangebracht op het substraat te onderwerpen aan patroonsgewijze bestraling om de voor licht gevoelige kleur-samenstelling te onderwerpen aan harden onder invloed van licht bij het niet bestraalde gedeelte en het ontwikkelen van het bestraalde voor licht gevoelige gedeelte van de kleursamenstelling volgens het bepaalde patroon om een met licht gehard gedeelte achter te laten blijven van de voor licht gevoelige kleursamenstelling op het substraat. Ook geeft de uitvinding een kleurfilter dat volgens deze werkwijze wordt verkregen. In het bijzonder geeft de onderhavige uitvinding een uitvoeringsvorm voor het kleurfilter waarbij het kleurfilter een laagdikte heeft van het door licht geharde produkt van de voor licht gevoelige kleursamenstelling op het substraat en een gewichtspercentage van het totale pigment en dispergeermiddel in het door licht geharde produkt is niet meer dan 60 pm%.
De onderhavige uitvinding geeft ook een weergeefinrichting op basis van een vloeibaar kristal die substraten bevat die tegenover elkaar zijn opgesteld, waarbij hiertussen een kleurfilter is aangebracht, een transparante geleidende film en een laag van vloeibaar kristal en op elke buitenzijde van de substraten een polariserende film is aangebracht, waarbij het kleurfilter bestaat uit het kleurfilter volgens de onderhavige uitvinding.
De uitvinding wordt nader toegelicht aan de hand van de volgende beschrijving waarbij is verwezen naar de bijgevoegde tekening waarin: fig. 1 een blokschema is voor de produktie van een kleurfilter waarbij gebruik wordt gemaakt van de voor licht gevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding, fig. 2 een dwarsdoorsnede is van een stap bij het vervaardigen van een kleurfilter waarbij gebruik wordt gemaakt van de voor licht gevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding, fig. 3 een dwarsdoorsnede is van een stap bij het vervaardigen van een kleurfilter waarbij gebruik wordt gemaakt van de voor licht gevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding, fig. 4 een dwarsdoorsnede is van een kleurfilter waarbij gebruik wordt gemaakt van de voor licht gevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding, fig. 5 een bestralingsspectrogram is van een voorbeeld van de voor licht gevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding, fig. 6 een bestralingsspectrogram is van een ander voorbeeld van de voor licht gevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding, fig. 7 een bestralingsspectrogram is van een ander voorbeeld van de voor licht gevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding, fig. 8 een bestral ingsspectrogram is van weer een ander voorbeeld van de voor licht gevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding, fig. 9 een bestralingsspectrogram is van een ander voorbeeld van de voor licht gevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding, fig. 10 een bestral ingsspectrogram is van nog een ander voorbeeld van de voor licht gevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding, fig. 11 een bestral ingsspectrogram is van een ander voorbeeld van de voor licht gevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding, fig. 12 de spectrale karakteristieke kurven weergeeft van een voorbeeld van het kleurfilter volgens de onderhavige uitvinding, fig. 13 een dwarsdoorsnede is van een weergeefinrichting op basis van vloeibaar kristal volgens een voorbeeld van de onderhavige uitvinding, fig. 14 spectrale karakteristieke kurven weergeeft van andere voorbeelden van het kleurfilter volgens de onderhavige uitvinding, fig. 15 een blokschema is voor het vervaardigen van een kleurfilter waarbij gebruik wordt gemaakt van een conventionele voor licht gevoelige kleursamenstelling, fig. 16 een dwarsdoorsnede is van een stap bij het vervaardigen van een kleurfilter waarbij gebruik wordt gemaakt van een conventionele voor licht gevoelige kleursamenstelling, fig. 17 een dwarsdoorsnede is van een stap bij het vervaardigen van een kleurfilter waarbij gebruik wordt gemaakt van een conventionele voor licht gevoelige kleursamenstelling, fig. 18 een dwarsdoorsnede is van een stap bij het vervaardigen van een kleurfilter waarbij gebruik wordt gemaakt van een conventionele voor licht gevoelige kleursamenstelling, fig. 19 een dwarsdoorsnede is van een kleurfilter waarbij gebruik wordt gemaakt van een conventionele voor licht gevoelige kleursamenstelling, fig. 20 een bestralingsspectrogram is van een conventionele voor licht gevoelige kleursamenstelling, fig. 21 een bestralingsspectrogram is van een andere conventionele voor licht gevoelige kleursamenstelling en fig. 22 spectrale karakteristiek kurven weergeeft van een conventioneel kleurfilter.
De voor licht gevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding bevat een hars waarin pigment wordt gedispergeerd, een pigment, een dispergeermiddel, een initiator voor de fotopolymerisatie en een oplosmiddel en eventueel een onder invloed van lichtpolymeriseerbaar monomeer, waarbij volgens de uitvinding een triazineverbinding wordt gebruikt als de initiator voor de polymerisatie onder invloed van licht of als de fotopolymerisatie-initiator.
Volgens de onderhavige uitvinding kan als hars waarin het pigment wordt gedispergeerd een acryl hars, een epoxy-acrylaathars en een in alkalische stoffen oplosbaar voor licht gevoelig hars met een fluoleen-ring worden toegepast.
Het acryl hars dat hierbij kan worden toegepast kan harsen omvatten verkregen door het polymeriseren van gewoonlijk 3 tot 5 soorten monomeren gekozen uit acryl zuur, methacrylzuur, alkyl acryl aten of alkyl-methacrylaten zoals methyl acrylaat en methylmethacrylaat en hydroxyethyl-acrylaat of hydroxyethylmethacrylaat, met een molekuulgewicht van ongeveer 5000 tot ongeveer 100.000.
In het bijzonder verdient het de voorkeur een hars te gebruiken verkregen door het copolymeriseren van monomeren voor een acryl hars samengesteld uit 10 tot 25 gew.% monomeer met de hierna volgende formule (5), 10 tot 30 gew.% monomeer met formule (6) en 40 tot 80 gew.% monomeer met formule (7), weergegeven op het formuleblad. (In de formules geven R1 en R2 elk H of CHg weer en R3 is een alkyl groep met 1 tot 5 kool stofatomen).
Wanneer het acryl hars wordt verkregen door copolymerisatie van dergelijke monomeren kunnen verder benzyl acrylaat, fenylacrylaat, benzyl-methacrylaat, acrylonitril, vinylacetaat, N-vinylpyrrolidon, tetrahydro-furfurylmethacrylaat of dergelijke worden toegevoegd.
Voor het epoxy-acrylaathars kan een epoxy-acrylaathars met formule (1) bij voorkeur worden toegepast waarbij R^ een waterstofatom of een lagere alkyl groep voorstelt, R5 een waterstofatoom of een methyl groep is en n is een geheel getal van 0 tot 20. Dit epoxy-acrylaathars is nader beschreven in de Japanse octrooiaanvrage, ter inzage gelegd onder nr. 3-205417, die aangeeft dat het hars geschikt is voor bovenste deklagen. De onderhavige uitvinders hebben echter de voortreffelijke bestralings-karakteristieken van dit epoxy-acrylaathars waargenomen en gevonden dat dit hars ook een harscomponent is voor de voor licht gevoelige kleursamen-stellingen. Zodoende is dit toegepast volgens de onderhavige uitvinding.
Dit epoxy-acrylaathars kan enkelvoudig worden gebruikt als het pigmentdispergerend hars. Dit epoxy-acrylaathars en een onverzadigde polyester, weergegeven door formule (2), waarbij R^ een waterstofatoom is of een lagere alkylgroep, Z overeenkomt met -C0-CH=CH-C0-, en m is een herhalend getal, met een specifieke viscositeit van 0,3 tot 2,5 dl/g kan ook in combinatie worden gebruikt als het hars voor het dispergeren van het pigment, onder toepassing van het eerste materiaal in een hoeveelheid van 15 tot 90 gew.% en het laatste materiaal in een hoeveelheid van 10 tot 85 gew.%. Dit epoxy-acrylaathars en ten minste een van de tri- of hoger functionele acrylaatverbindingen of epoxy-acrylaatverbindingen kan ook in combinatie worden gebruikt als het hars voor het dispergeren van het pigment onder toepassing van het eerste materiaal in een hoeveelheid van 15 tot 90 gew.% en het laatste materiaal in een hoeveelheid van 10 tot 85 gew.%.
Als in alkalische stoffen oplosbaar voor licht gevoelig hars met een fluoleenring kan bij voorkeur een hars worden gebruikt weergegeven door formule (3), waarbij X -C0-Y-C00H voorstelt waarbij Y een restgroep is van een zuuranhydride, of -H, de groep -C0-Y-C00H aanwezig is in een hoeveelheid van niet minder dan 30 mol%; Ar een aromatische restgroep is met formule (8), waarbij R8 tot R11 elk een waterstofatoom of een lagere alkyl groep zijn, R7 een waterstofatoom is of een methyl groep en n is een geheel getal van 1 tot 20. Dit in alkalische stoffen oplosbaar voor licht gevoelig hars is nader beschreven in de Japanse octrooiaanvrage, ter inzage gelegd onder nr. 5-70528. Volgens de onderhavige uitvinding wordt het in alkalische stoffen oplosbare voor licht gevoelige hars, beschreven in genoemde publicatie, gebruikt als het hars waarin het pigment kan worden gedispergeerd.
Dit in alkalische stoffen oplosbaar, voor licht gevoelig hars met formule (3) heeft een fluoleenring en een koolstof-koolstof dubbele binding, en daardoor is het mogelijk een goed kleurfilter te verkrijgen met een verbeterde bestandheid tegen warmte en gedrag voor de patroon-vorming. Omdat ook dit hars zelf met licht polymeriseerbaar is kan geen additioneel met licht polymeriseerbaar monomeer worden verwerkt in de voor licht gevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding wanneer dit hars wordt gebruikt als het hars waarin het pigment wordt gedispergeerd in de voor licht gevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding.
Met betrekking tot het pigment kunnen C.I. nrs. 9, 97, 122, 123, 149, 168, 177, 180, 192, 215 enzovoort worden toegepast als rode pigmenten, C.I. nrs. 7, 36 enzovoort kunnen worden gebruikt als groene pigmenten, C.I. nrs. 15, 22, 60, 64 enzovoort kunnen worden gebruikt als blauwe pigmenten, C.I. nrs. 20, 24, 86, 93, 109, 110, 117, 125, 137, 138, 147, 148, 153, 154, 166, 168 enzovoort kunnen worden gebruikt als gele pigmenten, C.I. nrs. 36, 43, 51 , 55, 59, 61 enzovoort kunnen worden gebruikt als oranje pigmenten en C.I. nrs. 19, 23, 29, 30, 37, 40, 50 enzovoort kunnen worden gebruikt als violette pigmenten. Hiervan kan slechts een soort pigment worden gebruikt of meerdere soorten pigmenten kunnen in combinatie worden toegepast. Voor de spectrale instelling van het kleurfilter worden gewoonlijk twee of drie soorten pigmenten in combinatie gebruikt.
Er zijn geen bijzondere beperkingen ten aanzien van de hoeveelheid gebruikt pigment. Onder gewoonlijke omstandigheden kan het pigment worden gebruikt in een hoeveelheid van ongeveer 50 tot 150 gew.delen, op basis van 100 gew.delen van het hars voor het dispergeren van het pigment.
Het dispergeermiddel dat kan worden toegepast kan worden gekozen uit een groot aantal dispergeermiddelen. Hiertoe kunnen bijvoorbeeld oppervlakte actieve stoffen, tussenprodukten van pigmenten, tussen-produkten van kleurstoffen, sol-dispergeermiddelen en dergelijke worden toegepast.
Er is geen bepaalde beperking ten aanzien van de hoeveelheid toegepast dispergeermiddel. Onder gebruikelijke omstandigheden kan het dispergeermiddel worden toegepast in een hoeveelheid van ongeveer 1 tot 10 gew.delen gebaseerd op 100 gew.delen van het hars waarin het pigment wordt gedispergeerd.
Met betrekking tot het onder invloed van licht polymeriseerbare monomeer omvat de voor licht gevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding zowel de uitvoeringsvormen waarin het door licht polymeriseerbare monomeer van belang is als de uitvoeringsvorm waarin het met licht polymeriseerbare monomeer niet van belang is. Wanneer bijvoorbeeld het hars wordt gebruikt waarin het pigment kan worden gedispergeerd, verkregen door het copolymeriseren van acrylmonomeren, weergegeven door de formules (5), (6) en (7) is het met licht polymeriseerbare monomeer van belang. Wanneer anderzijds het hars wordt gebruikt waarin het pigment met formules (1) of (3) kan worden gedi spergeerd is het met licht polymeriseerbare monomeer niet van belang. Met name hoeft het niet te worden verwerkt in de voor licht gevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding wanneer een hars dat zelf polymeriseerbaar is onder invloed van licht zoals het epoxy-acrylaathars met formule (1) of het in alkalische stoffen oplosbare voor licht gevoelige hars met formule (3) zoals boven beschreven, wordt gebruikt als het hars waarin het pigment kan worden gedispergeerd. Onder gebruikelijke omstandigheden kan het echter de voorkeur verdienen dat het wordt opgenomen in de voor licht gevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding. Zelfs wanneer het epoxy-acrylaathars met formule (1) of het in alkalische stoffen oplosbare voor licht gevoelige hars met formule (3) wordt gebruikt als het hars voor het dispergeren van het pigment, verdient het de voorkeur dat het met behulp van licht polymeriseerbare monomeer op geschikte wijze hierin wordt verwerkt.
Als het fotopolymeriseerbare monomeer kan een bifunctioneel monomeer, een trifunctioneel monomeer of een polyfunctioneel monomeer worden gebruikt. Zo kunnen bijvoorbeeld 1,6-hexaandioldiacrylaat, etheen-glycoldiacrylaat, neopentylglycoldiacrylaat en trietheenglycoldiacrylaat worden toegepast als bifunctioneel monomeer, trimethylolpropaantriacry-laat, pentaerythritoltriacrylaat en tris(2-hydroxyethyl)isocyanaat worden gebruikt als het trifunctionele monomeer en ditrimethylolpropaantetra-acrylaat, dipentaerythritolpentaacrylaat en dipentaerythritolhexaacrylaat als het polyfunctionele monomeer worden gebruikt. In de handel verkrijgbare produkten van dergelijke fotopolymeriseerbare monomeren kunnen worden toegelicht met produkten verkrijgbaar bij Showa Highpolymer Co., Ltd., Toagosei Chemical Industry Co., Ltd., Nippon Kayaku Co., Ltd. en dergelijke.
Er zijn geen bepaalde beperkingen ten aanzien van de hoeveelheid van het toegepaste fotopolymeriseerbare monomeer. Onder gebruikelijke omstandigheden kan het fotopolymeriseerbare monomeer worden gebruikt in een hoeveelheid van ongeveer 20 tot 150 gew.delen op basis van 100 gew.delen hars waarin het pigment is gedispergeerd.
Het oplosmiddel wordt op geschikte wijze gekozen in afhankelijkheid van de samenstelling van het monomeer van het hars waarin het pigment wordt gedispergeerd, het type fotopolymeriseerbaar monomeer en het type fotopolymerisatie-initiator. Onder gebruikelijke omstandigheden kunnen een of meer soorten gekozen uit tolueen, xyleen, ethylcellosolve, ethylcello-solveacetaat, diglym, cyclohexanon en dergelijke worden toegepast.
In de voor licht gevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding is het van belang de triazineverbinding te verwerken als de fotopolymerisatie-initiator zoals boven beschreven. Dit kan de gevoeligheid voor bestralen van de voor licht gevoelige kleursamenstelling zeer hoog maken. Het is zodoende mogelijk de hoeveelheid bestraling te besparen en ook wordt het niet noodzakelijk een mogelijke zuurstofwerende laag te vormen wanneer het kleurfilter wordt vervaardigd. Bovendien kan het kleur-filter een verbeterde chemische bestandheid hebben zonder elke mogelijke bijzondere behandeling nadat het is vervaardigd. Zodoende wordt het mogelijk om de werkwijze voor het vervaardigen van kleurfilters aanzienlijk te bekorten en om de produktiviteit en kwaliteit sterk te verbeteren.
De trizineverbinding die kan worden toegepast volgens de onderhavige uitvinding kan piperonyl-s-trizine, 2,4,6-tris(trichloormethyl )-s-triazine, 2-(p-methoxystyryl)-4,6-bis(trichloormethyl)-s-triazine, 2-fenyl-4,6-bi s(tri chloormethyl)-s-tri az i ne, 2-(p-methoxyfenyl)-4,6-bi$-(trichloormethyl)-s-triazine, 2-(p-chloorfenyl)-4,6-bis(trichloormethyl)-s-triazine en 2-(4'-methoxy-T-nafthyl)-4,6-bi s (tri chl oormethyl)-s-triazine omvatten. De triazineverbinding zoals boven beschreven kan enkelvoudig worden gebruikt of kan worden gebruikt in een combinatie van verschillende soorten. Een met name de voorkeur verdienende triazineverbinding kan 2-(p-methoxystyryl)-4,6-bis(trichloormethyl)-s-triazine of 2-(4'-methoxy-1'-nafthyl)-4,6-bis(trichloormethyl)-s-triazine zijn.
Als de fotopolymerisatie-initiator kan een imidazolverbinding worden gebruikt in combinatie met de triazineverbinding.
De imidazolverbinding die wordt toegepast in combinatie met de triazineverbinding kan een 2-(2,3-dichloorfenyl)4,5-difenyl-imidazol-dimeer, een 2-(2,3-dichloorfenyl)-4,5-bis(3-methoxyfenylHmidazoldimeer, een 2-(2,3-dichloorfenyl )-4,5-bis(4-methoxyfenyl Hmidazoldimeer, een 2-(2,3-dichloorfenyl)-4,5-bis(4-chloorfenyl)-imidazoldimeer, 2-(2,3-di-chloorfenyl)-4,5-di(furyl)-imi dazol, 2,2'-bis(2-chloorfenyl)-4,5,41,5' -tetrafenyl-1,2'-biimidazol en 2,2,-bis(2-chloorfenyl)-4,5,4',5'-tetra(3,4-methyleendioxyfenyl)-1,1'-bi-lH-imidazol zijn. Een met name de voorkeur verdienende imidazolverbinding kan 2,2'-bis(2-chloorfenyl)-4,5,4',5’-tetrafenyl-1,2'-biimidazol of 2,2'-bis(2-chloorfenyl)-4,5,41,5'-tetra-(3,4-methyleendioxyfenyl)-1,1'-bi-lH-imidazol zijn.
Verder kan als de fotopolymerisatie-initiator een of meer soorten bekende fotopolymerisatie-initiatoren in combinatie worden gebruikt. IRGACURE 907, 651, 184 (benzyldimethylketalverbindingen), verkrijgbaar bij Ciba-Geigy Limited, 2,4-diethylthioxanthon (verkrijgbaar bij Nippon Kayaku Co., Ltd.), benzofenon of dergelijke kunnen bijvoorbeeld in combinatie met de triazineverbinding worden gebruikt.
Er bestaan geen bijzondere beperkingen ten aanzien van de hoeveelheid toegepaste fotopolymerisatie-initiator. Wanneer de triazineverbinding enkelvoudig wordt gebruikt of in een combinatie van meerdere soorten kan de triazineverbinding gewoonlijk worden gebruikt in een hoeveelheid van 5 tot 50 gew.delen en bij voorkeur van 10 tot 30 gew.delen, als benadering, gebaseerd op 100 gew.delen fotopolymeriseerbaar monomeer. Wanneer de triazineverbinding en de imidazolverbinding in combinatie worden gebruikt kan de triazineverbinding gewoonlijk worden toegepast in een hoeveelheid van 1 tot 50 gew.delen en bij voorkeur van 5 tot 30 gew.delen, als benadering, en de imidazolverbinding kan gewoonlijk worden gebruikt in een hoeveelheid van 1 tot 40 gew.delen, bij voorkeur 5 tot 20 gew.delen, gebaseerd op 100 gew.delen fotopolymeriseerbaar monomeer.
De respectieve componenten zoals boven beschreven kunnen op de volgende wijze worden gemengd. Wanneer het acrylhars bijvoorbeeld wordt gebruikt als het hars waarin het pi pent kan worden gedispergeerd worden het acrylhars en het pigment goed gekneed onder toepassing van een tweelingwals of dergelijke ter vorming van vlokken. Daarna worden de vlokken gemengd met het dispergeermiddel en het oplosmiddel ter vorming van een pasta en het fotopolymeriseerbare monomeer en de fotopolymeri-satie-initiator worden aan deze pasta toegevoegd. Zodoende wordt de voor licht gevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding bereid. Wanneer het epoxy-acrylaathars wordt gebruikt als het hars waarin het pi pent kan worden gedispergeerd kunnen het epoxy-acrylaathars en het pigment goed worden gemengd met behulp van een zandmolen of dergelijke.
De fotogevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding, die op deze wijze is verkregen, kan geschikt zijn voor het vervaardigen van kleurfilters, in het bijzonder geschikt voor het vervaardigen van kleurfilters zoals toegepast in kleurweergeefapparatuur op basis van vloeibaar kristal, kleur-videocamera's, beeldscanners en dergelijke. Zonder beperking tot deze apparaten kan de voor licht gevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding ook op ruime schaal worden toegepast als UV-inkt, een voor licht gevoelige deklaagsamenstelling en dergelijke.
Het kleurfilter volgens de onderhavige uitvinding omvat een substraat en hierop gevormd een gekleurde laag bestaande uit een voor licht gevoelige kleursamenstelling die is gehard ter verkrijging van een bepaald patroon. Een dergelijk kleurfilter kan worden vervaardigd door een werkwijze bestaande uit de stappen van het aanbrengen van een deklaag van de voor licht gevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding op een substraat, het onderwerpen van de voor licht gevoelige kleursamenstelling aangebracht op het substraat aan een patroonsgewijs bestra len om de voor licht gevoelige kleursamenstelling te doen harden tot foto-harding bij het onbestraalde gedeelte, en het ontwikkelen van patroons-gewijze bestraalde voor licht gevoelige kleursamenstelling zodat een door licht gehard gedeelte van de voor licht gevoelige kleursamenstelling op het substraat achterblijft.
In dit kleurfilter kan het produkt met een laagdikte van de gekleurde laag op het substraat en een gewichtspercentage van het totaal van het pigment en het dispergeermiddel in de gekleurde laag bij voorkeur zodanig worden vervaardigd dat dit niet meer is dan 60 pm%. Hiertoe kan de laagdikte van de gekleurde laag op geschikte wijze kleiner worden gemaakt of het gewichtspercentage van het totaal aan pigment en dispergeermiddel in de gekleurde laag kan op geschikte wijze lager zijn of dit kan met beide plaats hebben. Het op deze wijze regelen van de dikte van de laag van het produkt van de gekleurde laag en het gewichtspercentage van het totaal aan pigment en dispergeermiddel in de gekleurde laag zal zodanig zijn dat deze niet meer is dan 60 pm%, waardoor het mogelijk wordt de lichtdoorlating van de rood gekleurde laag van het kleurfilter 2 tot 29% te maken ten opzichte van licht met een golflengte van 400 tot 550 nm en 85% of meer met betrekking tot licht met een golflengte van 620 tot 700 nm, waarbij de doorlatendheid van licht van een groen gekleurde laag 2 tot 18% bedraagt met betrekking tot het licht met een golflengte van 400 tot 650 nm, 70% of meer met betrekking tot licht met een golflengte van 525 tot 555 nm en 80% of meer met betrekking tot licht met een golflengte waartoe de laag een hoogste lichttransmissie heeft, en de lichttransmissie van een blauw gekleurde laag 75% of meer is met betrekking tot licht met een golflengte van 440 tot 480 nm, 84 tot 93% met betrekking tot licht met golflengten waarbij de laag een hoogste lichttransmissie heeft, en 23% of meer met betrekking tot licht met golflengten van 580 tot 700 nm. Zodoende wordt het mogelijk voor de gekleurde lagen van de respectieve kleuren de helderheid te verbeteren zodat deze een hoog contrast hebben. Zodoende wordt het mogelijk voor een weergeefinrichting met vloeibaar kristal waarbij gebruik wordt gemaakt van dit kleurfilter, een helder weergeef-scherm te verkrijgen met een verbeterde beeldkwaliteit.
Bij de werkwijze voor het vervaardigen van het kleurfilter uit de voor licht gevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding is de stap voor de vorming van een laag voor het weren van zuurstof niet noodzakelijkerwijs vereist, maar kan naar keuze worden aangebracht. Werkwijzen beschreven in de Japanse octrooiaanvragen, ter inzage gelegd onder nrs. 3-53201, 2-199403, 2-199404 en 2-144502 zijn bekend met betrekking tot het vervaardigen van kleurfilters. Het kleurfilter volgens de onderhavige uitvinding kan worden vervaardigd op dezelfde wijze als de genoemde werkwijze zolang de fotogevoelige kleursamenstelling volgens de onderhavige uitvinding wordt toegepast.
Het kleurfilter verkregen op de wijze beschreven zoals boven is aangegeven is geschikt als kleurfilter dat wordt toegepast in vloeibare kristal cel!en van kleurweergeefapparaten op basis van vloeibaar kristal en is met name geschikt als kleurfilter toegepast in volledige kleurweergeef-apparatuur op basis van vloeibaar kristal, waarbij gebruik wordt gemaakt van TN (getwiste nematische) vloeibare kristallen, GH (gast-gastheer) vloeibare kristallen of FLC (ferro-electrische vloeibare kristallen). Het is ook geschikt als een kleurfilter voor de kleurscheiding toegepast in beeldpick-up-apparatuur in vaste toestand zoals kleur-videocamera's en beeldscanners.
De weergeefapparatuur op basis van vloeibaar kristal volgens de onderhavige uitvinding bevat substraten die tegenover elkaar zijn geplaatst waartussen een kleurfilter is aangebracht, een transparante, geleidende film en een laag van vloeibaar kristalmateriaal en op elke buitenzijde van het substraat een polariserende film is aangebracht waarbij het kleurfilter, het kleurfilter volgens de onderhavige uitvinding bevat, zoals boven is aangegeven. In deze uitvoeringsvorm kan de inrichting van dezelfde structuur zijn als een bekende structuur, behalve dat het kleurfilter volgens de onderhavige uitvinding wordt gebruikt als het kleurfilter. De uitvinding wordt verder toegelicht aan de hand van de volgende voorbeelden.
Voorbeeld I
(A) Bereiding van voor licht gevoelige kleursamenstellingen.
Eerst werden 20 gew.delen methacrylzuur, 10 gew.delen methyl-methacrylaat, 55 gew.delen butylmethacrylaat en 15 gew.delen hydroxyethyl-methacrylaat opgelost in 300 g ethylcellosolve. Aan de ontstane oplossing werd 0,75 gew.deel azobisisobutylronitril toegevoegd onder een atmosfeer van stikstof en de reactie werd uitgevoerd gedurende 5 uren bij 70 °C ter verkrijging van een acrylhars. Dit acrylhars werd verdund met ethylcello- solve zodat de harsconcentratie 10¾ was.
Vervolgens werd aan 90,1 g verdund acryl hars 9,0 g pigment (als rood pigment RI0T0GEN RED GD, in de handel gebracht door Toyo Ink Mfg.
Co., Ltd., in combinatie met PARIOTOL YELLOW D1819, in de handel gebracht door BASF Wyandotte Corp.; als groen pigment RIONOL GREEN 2YS, in de handel gebracht door Toyo Ink Mfg. Co., Ltd., in combinatie met PARIOTOL YELLOW D1819, in de handel gebracht door BASF Wyandotte Corp.; of als blauw pigment RIONOL BLUE ES, in de handel gebracht door Toyo Ink Mfg.
Co., Ltd., in combinatie met RIONOGEN VIOLET HR, in de handel gebracht door Toyo Ink Mf. Co., Ltd., en PARIOTOL YELLOW D1819, in de handel gebracht door BASF Wyandotte Corp.) en 0,9 g dispergeermiddel werden toegevoegd, dat daarna zorgvuldig werd gekneed onder toepassing van een molen met drie walsen ter verkrijging van kleursamenstellingen overeenkomend met de respectieve rode, groene en blauwe kleuren.
Aan 100 g van elk van de kleursamenstellingen van de respectieve kleuren werden 4 g trimethylolpropaantriacrylaat als met licht polymerf-seerbaar monomeer en 0,8 g piperonyl-s-triazine als fotopolymerisatie-initiator toegevoegd, gevolgd door zorgvuldig roeren. De voor licht gevoelige kleursamenstellingen werden op deze wijze bereid.
(B) Vervaardigen van het kleurfilter.
Volgens het blokschema weergegeven in fig. 1 werd een kleurfilter vervaardigd onder toepassing van de voor licht gevoelige kleursamenstellingen bereid zoals boven aangegeven in (A).
Met name werd eerst zoals weergegeven in fig. 2 een blauwe voor licht gevoelige kleursamenstelling door roteren als deklaag aangebracht op een transparant glazen substraat 1 (1100 omwentelingen per minuut, 40 seconden), gevolgd door drogen en daarna voorbakken bij 70 °C gedurende 20 seconden ter vorming van een blauwe, voor licht gevoelige kleursamenstel-lingslaag 2. Daarna werd een masker 3 hierop aangebracht zoals weergegen in fig. 3 en de kleursamenstellingslaag 2 werd onderworpen aan bestralen met licht L (200 mJ/cm2). Daarna werd de ontwikkeling uitgevoerd onder toepassing van een waterige oplossing van 2,5% natriumcarbonaat, gevolgd door zorgvuldig wassen met water. Daarna werd het pigment dat hechtte aan het glazen substraat 1 verwijderd door wrijven met een zachte spons, gevolgd door verder wassen met water, drogen en daarna bakken gedurende 1 uur bij 230 °C. Zodoende werd zoals aangegeven in fig. 4 een patroon 2p van een gekleurde laag bestaande uit een gehard produkt van de voor licht gevoelige kleursamenstelling gevormd op het glazen substraat 1. Het patroon 2p van deze gekleurde laag had een dikte van 1,2 pm.
Onder toepassing van de respectieve groene en rode voor licht gevoelige kleursamenstellingen bereid in (A) werd de vorming van het patroon van de gekleurde laag op vergelijkbare wijze herhaald. In dit geval werd de hoeveelheid straling met betrekking tot de groene voor licht gevoelige kleursamenstelling ingesteld op 300 mJ/cm2, en de hoeveelheid bestraling met betrekking tot de rode voor licht gevoelige kleursamenstelling werd ingesteld op 150 mJ/cm2.
Het aldus vervaardigde kleurfilter werd getest met betrekking tot de bestandheid ten opzichte van chemicaliën. Met name werd het kleurfilter ondergedompeld in 5% NaOH, 5% H2SO4, N-methylpyrrolidon (NMP), γ-butyllacton en isopropanol (IPA) elk bij kamertemperatuur gedurende 30 minuten om visueel het ui terlijk hiervan te onderzoeken na onderdompeling en de hechting van het patroon van de gekleurde laag op het glazen substraat. De beoordeling werd uitgevoerd op basis van de volgende drie beoordelingen. Het kleurfilter werd ook behandeld met damp van iso-propanol (IPA) om de uiterlijke vorm hiervan te onderzoeken en de hechting van het patroon van de gekleurde laag aan het glazen substraat na de behandeling. De beoordeling werd op vergelijkbare wijze uitgevoerd op basis van drie niveaus.
A: Geen veranderingen door de chemicaliën zijn te zien, waaruit een goede bestandheid ten opzichte van chemicaliën blijkt.
B: Veranderingen zijn weinig te zien, maar er is geen probleem bij de praktische toepassing.
C: Veranderingen zijn zo groot dat dit niet acceptabel is bij praktische toepassing, hetgeen wijst op een zwakke bestandheid tegen chemicaliën.
De resultaten zijn weergegeven in tabel A.
Een bestralingsspectrogram van de blauwe voor licht gevoelige kleursamenstellingen werd ook op de volgende wijze uitgevoerd. De voor licht gevoelige kleursamenstelling werd aangebracht als deklaag op een glazen substraat ter verkrijging van ee monster gevolgd door bakken bij 70 °C gedurende 20 minuten. Daarna werd het monster aangebracht in een bestralingsspectroscoop en bestraald met licht vanaf de zijde waarop de voor licht gevoelige kleursamenstelling was aangebracht terwijl de golflengte en intensiteit werden gewijzigd, om de spectrale karakteristieken bij het bestralen te meten. De verkregen resultaten zijn weergegeven in fig. 5.
. Voorbeeld II
De voor licht gevoelige kleursamenstellingen werden op dezelfde wijze bereid als aangegeven in voorbeeld I behalve dat als foto-polymerisatie-initiator 0,8 g piperonyl-s-triazine werd vervangen door 0,8 g 2-(p-methoxystyryl)-4,6-bis(trichloormethyl)-s-triazine. Een kleur-filter werd ook op dezelfde wijze vervaardigd.
Daarna werd de chemische bestandheid van het kleurfilter beoordeeld op dezelfde wijze als aangegeven in voorbeeld I. De verkregen resultaten zijn weergegeven in tabel A. Een spectrogram van de blauwe voor licht gevoelige kleursamenstelling werd ook opgenomen. De verkregen resultaten zijn weergegeven in fig. 6. Het aantal stappen van heldere lijnen bij golflengten van 365 nm, 405 nm en 436 nm van dit spectrogram zijn ook weergegeven in tabel B.
Voorbeeld III
De voor licht gevoelige kleursamenstellingen werden op dezelfde wijze bereid als aangegeven in voorbeeld I behalve dat als foto-polymerisatie-initiator 0,8 g piperonyl-s-triazine werd vervangen door 0,8 g 2-(4'-methoxy-l'-nafthyl)-4,6-bis(trichloormethyl)-s-triazine en 0,4 g 2-(p-methoxystyryl)-4,6-bis(trichloormethyl)-s-triazine. Een kleurfilter werd ook op dezelfde wijze vervaardigd, mits bij de produktie van het kleurfilter de hoeveelheid bestraling met betrekking tot de blauwe, groene en rode voor licht gevoelige kleursamenstellingen elk werd ingesteld op respectievelijk 100 mJ/cm2, 150 mJ/cm2 en 150 mJ/cm2.
Daarna werd de chemische bestandheid van het kleurfilter beoordeeld op dezelfde wijze als aangegeven in voorbeeld I. De verkregen resultaten zijn weergegeven in tabel A. Een spectrogram van de’ blauwe, voor licht gevoelige kleursamenstelling werd ook opgenomen. De verkregen resultaten zijn weergegeven in fig. 7. Het aantal stappen van de heldere lijnen bij golflengten van 365 nm, 405 nm en 436 nm van dit spectrogram zijn weergegeven in tabel B.
Voorbeeld IV
Voor licht gevoelige kleursamenstellingen werden op dezelfde wijze bereid als aangegeven in voorbeeld I behalve dat als foto-polymerisatie-initiator 0,8 g piperonyl-s-triazine werd vervangen door 0,8 g 2-(p-methoxystyryl)-4,6-bis(trichloormethyl)-s-triazine en 0,4 g 2,2'-bis(2-chloorfenyl)-4,5,41,5'-tetrafenyl-l,2'-bi imi dazol. Een kleur-filter werd ook op dezelfde wijze vervaardigd, waarbij voor de produktie van het kleurfilter de hoeveelheid bestraling met betrekking tot de blauwe, groene en rode voor licht gevoelige kleursamenstellingen elk werd ingesteld op respectievelijk 150 mJ/cm2, 200 mJ/cm2 en 100 mJ/cm2.
Daarna werd de chemische bestandheid van het kleurfilter op dezelfde wijze beoordeeld als aangegeven in voorbeeld I. De verkregen resultaten zijn weergegeven in tabel A. Een spectrogram van de blauwe voor licht gevoelige kleursamenstelling werd ook opgenomen. De verkregen resultaten zijn weergegeven in fig. 8. Het aantal stappen van de heldere lijnen bij golflengten van 365 nm, 405 nm en 436 nm van dit spectrogram zijn weergegeven in tabel B.
Vergel ke nd_v£0 rb^ejd_l (A) De bereiding van lichtgevoelige kleursamenstellingen.
Kleursamenstellingen overeenkomend met rode, groene en blauwe kleuren werden op dezelfde wijze bereid als aangegeven in voorbeeld I. Aan 100 g van elke respectieve kleursamenstel1ing werden 4 g trimethylol-propaantriacrylaat als door licht polymeriseerbaar monomeer en 0,8 g IRGACURE 907, merk, in de handel gebracht door Ciba-Geigy Limited, als fotopolymerisatie-initiator toegevoegd, gevolgd door zorgvuldig roeren. De voor licht gevoelige kleursamenstellingen werden op deze wijze bereid.
(B) Vervaardigen van het kleurfilter.
In overeenstemming met het blokschema zoals weergegeven in fig. 15 werd een kleurfilter vervaardigd onder toepassing van de voor licht gevoelige kleursamenstellingen bereid in het bovenvermelde ter vergelijking dienende voorbeeld 1 -(A).
Met name werd eerst, zoals aangegeven in fig. 16 een blauwe, voor licht gevoelige kleursamenstell ing door roteren als deklaag aangebracht op een transparant glazen substraat 1 (1100 omwentelingen per minuut, 40 seconden), gevolgd door drogen en vervolgens voorbakken bij 70 °C gedurende 20 seconden ter vorming van een blauwe, voor licht gevoelige kleursamenstellingslaag 2x. Daarna werd zoals aangegeven in fig. 17 een 5% polyvinylalcoholoplossing als deklaag aangebracht ter vorming van een zuurstofwerende laag 4, gevolgd door drogen bij 70 °C gedurende 20 minuten. Daarna werd een masker 3 hierop aangebracht zoals weergegeven in fig. 18 en de samenstellingslaag 2x voor de kleur werd bestraald met licht L (1200 mJ/cm2). Daarna werd het ontwikkelen uitgevoerd onder toepassing van een waterige oplossing van 2,5% natrium-carbonaat, gevolgd door zorgvuldig wassen met water. Vervolgens werd het pigment, gehecht aan het glazen substraat 1, verwijderd door wrijven met een zachte spons, gevolgd door verdere wassing met water, drogen en daarna bakken bij 230 °C gedurende 1 uur. Zoals weergegeven in fig. 19 werd zodoende een patroon 2xp (dikte: 1,2 pm) van een gekleurde laag samengesteld uit een gehard produkt van de voor licht gevoelige kleur-samenstelling gevormd op het glazen substraat 1.
Onder toepassing van de respectieve groene en rode voor licht gevoelige kleursamenstellingen bereid in (A) werd de vorming van het patroon van de gekleurde laag op vergelijkbare wijze herhaald ter vervaardiging van een kleurfilter (vergelijkend voorbeeld 1-1). In dit geval werd de hoeveelheid licht met betrekking tot de groene voor licht gevoelige kleursamenstelling ingesteld op 2300 mJ/cm2 en de hoeveelheid bestraling met betrekking tot de rode voor licht gevoelige kleur- samenstelling op 1000 mJ/cm2.
Om de chemische bestandheid van het aldus vervaardigde kleurfilter te verbeteren werden de volgende drie soorten nabehandelingen uitgevoerd. In de eerste plaats werd een bedekkend materiaal (0PT0MER SS7265, in de handel gebracht door Japan Synthetic Rubber Co., Ltd.) als deklaag aangebracht op het kleurfilter, gevolgd door drogen ter vorming van een dekkende laag (vergelijkend voorbeeld 1-2). Op de tweede plaats werd het kleurfilter verhit bij 230 °C gedurende 2 uren (vergelijkend voorbeeld 1-3). Op de derde plaats werd het bestraald met ultraviolette stralen (bestralingsomstandigheden: golflengte 365 nm, 300 mJ/cm2) (vergelijkend voorbeeld 1-4).
Het op deze wijze vervaardigde kleurfilter werd getest met betrekking tot de chemische bestandheid op dezelfde wijze als aangegeven in voorbeeld I.
De verkregen resultaten zijn weergegeven in tabel A.
Een spectrogram van de blauwe voor licht gevoelige kleur-samenstelling werd ook opgenomen. De verkregen resultaten zijn weergegeven in fig. 21. Het aantal stappen van heldere lijnen bij golflengten van 365 nm, 405 nm en 436 nm van dit spectrogram zijn weergegeven in tabel B.
Tabel A
Figure NL9301664AD00221
Opmerking *1: Er trad een lichte scheuring op.
*2: Er werd kruiselingse verkleuring (ongelijkmatige kleur) waargenomen.
*3: Er werd kruiselingse verkleuring (ongelijkmatige kleur) enigszins waargenomen.
Tabel B
Figure NL9301664AD00222
Zoals duidelijk zal zijn uit tabel A tonen de kleurfilters van de voorbeelden een voortreffelijk chemische bestandheid zonder enige nabehandeling.
Zoals ook is te zien uit de spectrogrammen weergegeven in de fig. 5 tot 8 (voorbeelden I tot IV) en fig. 20 (vergelijkend voorbeeld 1) en tabel B is de lichtgevoeligheid bij golflengte 365 nm 1 in vergelijkend voorbeeld ls maar is anderzijds 5 tot 6 in de voorbeelden I-IV, waaruit blijkt dat de voor licht gevoelige kleursamenstellingen van de voorbeelden een opmerkelijk hoge gevoeligheid hebben.
Voorbeeld V
(A) Bereiding van voor licht gevoelige kleursamenstellingen.
Een epoxy-acrylaathars (merk: V-259-SF; in de handel gebracht door Nippon Steel Chemical Co., Ltd.) werd verdund met ethyl cellosolve zodat een harsconcentratie was verkregen van 10%.
Daarna werd aan 90,1 g verdund acrylhars 9,0 g pi pent (als rood pigment RI0T0GEN RED GD, in de handel gebracht door Toyo Ink Mfg. Co.,
Ltd., in combinatie met PARI0T0L YELLOW Dl819, in de handel gebracht door BASF Wyandotte Corp.; als groen pigment RI0N0L GREEN 2YS, in de handel gebracht door Toyo Ink Mfg. Co., Ltd., in combinatie met PARI0T0L YELLOW Dl819, in de handel gebracht door BASF Wyandotte Corp.; of als blauw pipent RI0N0L BLUE ES, in de handel gebracht door Toyo Ink Mfg. Co.,
Ltd., in combinatie met RI0N0GEN VIOLET HR, in de handel gebracht door
Toyo Ink Mfg. Co., Ltd. en PARI0T0L YELLOW Dl819, in de handel gebracht door BASF Wyandotte Corp.) en 0,9 g dispergeermiddel toegevoegd die vervolgens zorgvuldig werden gekneed onder toepassing van een molen met drie walsen ter verkrijging van kleursamenstellingen overeenkomend met de respectieve rode, groene en blauwe kleuren.
Aan 100 g van elke kleursamenstelling van de respectieve kleuren werden 4 g trimehtylolpropaantriacrylaat als fotopolymeriseerbaar monomeer en 0,8 g 2-(p-methoxystyryl)-4,6-bis(trichloormethyl)-s-triazine als foto-polymerisatie-initiator toegevoegd, gevolgd door zorgvuldig roeren. De voor licht gevoelige kleursamenstellingen werden op deze wijze bereid.
(B) Vervaardigen van een kleurfilter.
Onder toepassing van de voor licht gevoelige kleursamenstellin-gen, bereid zoals boven aangegeven onder (A) werd een kleurfilter vervaardigd op dezelfde wijze als aangegeven in voorbeeld I behalve dat de hoeveelheid bestraling met betrekking tot de blauwe, groene en rode voor licht gevoelige kleursamenstellingen alle respectievelijk werden ingesteld op 250 mJ/cm2, 300 mJ/cm2 en 150 mJ/cm2. Het bakken na het ontwikkelen, wassen met water en drogen werd uitgevoerd bij een temperatuur van 200 °C.
Een spectrogram van de blauwe voor licht gevoelige kleur-samenstelling werd ook opgenomen. De verkregen resultaten zijn weergegeven in fig. 9. Het aantal stappen van de heldere lijnen bij golflengten van 365 nm, 405 nm en 436 nm van dit spectrogram zijn weergegeven in tabel C.
Voorbeeld VI
Voor licht gevoelige kleursamenstellingen werden op dezelfde wijze bereid als aangegeven in voorbeeld I behalve dat 0,8 g 2-(4'-methoxy-1'-nafthyl)-4,6-bis(trichloormethyl)-s-triazine en 0,4 g 2-(p-methoxystyryl)-4,6-bis(trichloormethyl)-s-triazine werden gebruikt als fotopolymerisatie-initiatoren. Een kleurfilter werd ook op dezelfde wijze vervaardigd waarbij echter bij het vervaardigen van het kleurfilter de hoeveelheid bestraling met betrékking tot de blauwe, groene en rode voor licht gevoelige kleursamenstellingen elk werden ingesteld op respectievelijk 120 mJ/cm2, 180 mJ/cm2 en 100 mJ/cm2.
Een spectrogram van de voor blauw licht gevoelige kleursamen-stelling werd ook opgenomen. De verkregen resultaten zijn weergegeven in fig. 10. Het aantal stappen van de heldere lijnen bij golflengten van 365 nm, 405 nm en 436 nm van dit spectrogram zijn weergegeven in tabel C.
Voorbeeld VII
Voor licht gevoelige kleursamenstellingen werd op dezelfde wijze bereid als aangegeven in voorbeeld I behalve dat 0,8 g 2-(p-methoxy-styryl)-4,6-bis(trichloormethyl)-s-triazine en 0,4 g 2,2'-bis(2-chloor-fenyl)-4,5,41,5'-tetrafenyl-1,2'-biimidazol werden gebruikt als fotopolymerisatie-initiatoren. Ook werd een kleurfilter op dezelfde wijze vervaardigd waarbij echter bij de het vervaardigen van het kleurfilter de mate van bestraling met betrekking tot de blauwe, groene en rode voor licht gevoelige kleursamenstellingen elk werden ingesteld op respectievelijk 180 mJ/cm2, 230 mJ/cm2 en 120 mJ/cm2.
Een spectrogram van de blauwe voor licht gevoelige kleur-samenstelling werd ook opgenomen. De verkregen resultaten zijn weergegeven in fig. 11. Het aantal stappen van de heldere lijnen bij golflengten van 365 nm, 405 nm en 436 nm van dit spectrogram zijn weergegeven in tabel C.
Verg el j_j _k e_n d_v o_o_r b_e e_l_d_2 (A) Bereiding van de voor licht gevoelige kleursamenstellingen.
Kleursamenstellingen overeenkomend met de respectieve rode, groene en blauwe kleuren werden op dezelfde wijze bereid als aangegeven in voorbeeld V. Aan 100 g van elk van de respectieve kleursamenstellingen werden 4 g trimethylolpropaaritriacrylaat als door licht polymeriseerbaar monomeer en 0,8 g IRGACURE 907, merk, in de handel gebracht door Ciba-Geigy Limited, als fotopolymerisatie-initiator toegevoegd, gevolgd door zorgvuldig roeren. De fotogevoelige kleursamenstellingen werden op deze wijze bereid.
(B) Vervaardigen van een kleurfilter.
Onder toepassing van de voor licht gevoelige kleursamenstellingen bereid in (A) zoals boven aangegeven, werd een kleurfilter vervaardigd op dezelfde wijze als aangegeven in vergelijkend voorbeeld 1.
Een spectrogram van de blauwe voor licht gevoelige kleur-samenstelling werd ook opgenomen. De verkregen resultaten zijn weergegeven in fig. 21. Het aantal stappen van heldere lijnen bij golflengten van 365 nm, 405 nm en 436 nm van dit spectrogram zijn weergegeven in tabel C.
Tabel C
Figure NL9301664AD00251
Zoals duidelijk zal zijn uit de spectrogrammen die zijn weergegeven in de fig. 9 tot 11 (voorbeelden V tot VII) en fig. 21 (vergelijkend voorbeeld 2) en tabel C, is de lichtgevoeligheid bij de golflengte van 365 nm 1 in vergelijkend voorbeeld 2, anderzijds is deze 5 tot 6 in de voorbeelden V tot VII, waaruit blijkt dat de lichtgevoelige kleursamenstellingen van de voorbeelden een opmerkelijk hoge gevoeligheid hebben.
Voorbeeld VIII
(A) Bereiding van voor licht gevoelige kleursamenstellingen. Eerst werden 20 gëw.delen methacrylzuur, 10 gew.delen methyl-methacrylaat, 55 gew.delen butylmethacrylaat en 15 gew.delen hydroxyethyl-methacrylaat opgelost in 300 g ethylcellosolve. Aan de verkregen oplossing werd 0,75 gew.deel azobisisobutyronitril toegevoegd onder stikstof-atmosfeer en de reactie werd uitgevoerd bij 70 °C gedurende 5 uren ter verkrijging van een acrylhars. Dit acrylhars werd verdund met ethylcellosolve zodat het hars een concentratie had van 10%.
Vervolgens werden aan 94 g verdund acrylhars 5,7 g pigment, zoals hierna is aangegeven en 0,3 g dispergeermiddel, zoals hierna is aangegeven, toegevóegd, hetgeen vervolgens zorgvuldig werd gekneed onder toepassing van een molen met drie walsen ter verkrijging van kleurende harsen overeenkomend met de respectieve rode, gele, groene, blauwe en violette kleuren.
(i) Rood kleurend pigment:
Pigment: RI0T0GEN RED GD (in de handel gebracht door Toyo Ink Mfg. Co., Ltd.; C.I. Pigment Red 168).
Dispergeermiddel: Verbinding met formule 9 aangegeven op het formuleblad.
(ii) Geel kleurend hars.
Pigment: PARI0T0L YELLOW Dl819 (in de handel gebracht door BASF Wyandotte Corp.; C.I. Pigment Yellow 139).
Dispergeermiddel: Verbinding met formule 10 aangegeven op het formuleblad.
(iii) Groen kleurend hars.
Pigment: RI0N0L GREEN 2YS (in de handel gebracht door Toyo Ink Mfg. Co., Ltd.; C.I. Pigment Green 36).
Dispergeermiddel: Een koper fthalocyaninederivaat met formule cupc[so2n(c18h37)212 (iv) Blauw kleurend hars.
Pigment: RI0N0L BLUE ES (in de handel gebracht door Toyo Ink Mfg. Co., Ltd.; C.I. Pigment Blue 15-6).
Dispergeermiddel: Een koper fthalocyaninederivaat met formule (11), aangegeven op het formuleblad.
(v) Violet kleurend hars.
Pigment: RIONOGEN VIOLET HR (in de handel gebracht door Toyo Ink Mfg. Co., Ltd.; C.I. Pigment Violet 23).
Dispergeermiddel: Het koperfthalocyaninederivaat zoals toegepast als dispergeermiddel bij de blauw kleurende samenstelling.
Onder toepassing van de kleurende harsen (i) tot (v) van de aldus verkregen respectieve kleuren werden rode, groene en blauwe kleur-samenstellingen bereid op de volgende wijze.
(I) Rood kleurende samenstelling:
Het rood kleurende hars en het geel kleurende hars werden gemengd in een verhouding van 70:30 berekend op het gewicht.
(II) Groen kleurende samenstelling:
Het groen kleurende hars en het geel kleurende hars werden gemengd in een verhouding van 80:20.
(III) Blauw kleurende samenstelling:
Het blauw kleurende hars en het violet kleurende hars werden gemengd in een gewichtsverhouding van 95:50.
Aan 100 g van elk van de kleurende samenstellingen (I) tot (III) van de respectieve kleuren werden 5,64 g trimethylolpropaantriacrylaat als fotopolymeriseerbaar monomeer en 1,36 g 2-(4'-methoxy-11-nafthyl)4,6-bis-(trichloormethyl)-s-triazine als fotopolymerisatie-initiator toegevoegd, gevolgd door zorgvuldig roeren. De voor licht gevoelige kleursamenstellin-gen werden op deze wijze bereid.
(B) Vervaardigen van een kleurfilter.
Onder toepassing van de voor licht gevoelige kleursamenstellin-gen bereid zoals boven aangegeven in (A) werd een kleurfilter vervaardigd op dezelfde wijze zoals aangegeven in voorbeeld I behalve dat gekleurde lagen, verkregen door het met licht harden van de blauwe, groene en rode voor licht gevoelige kleursamenstellingen werd uitgevoerd, elk gebruikt met een laagdikte van 1,1 pm en de hoeveelheid bestraling met betrekking tot de voor licht gevoelige kleursamenstellingen van de respectieve kleuren werd respectievelijk ingesteld om 100 mJ/cm2, 150 mJ/cm2 en 80 mJ/cm2.
Het totale gewichtspercentage van het pigment en het dispergeer- middel in de gekleurde laag was 39 gew.%. Hieruit volgde dat het produkt met de laagdikte van de gekleurde laag en het gewichtspercentage van het totaal van pigment en dispergeermiddel in de gekleurde laag 42,9 pm% was. De karakteristieke kurven voor de lichttransmissie van het aldus verkregen kleurfilter werden ook uitgezet ter verkrijging van de resultaten zoals weergegeven in fig. 12.
(C) Vervaardigen van weergeefinrichting op basis van vloeibaar kristal.
Op het kleurfilter vervaardigd zoals boven aangegeven in (B)
O
werd een transparante geleidende film met een laagdikte van 1500 A aangebracht door sputteren bij lage temperatuur en daarna werd op de transparante, geleidende film een polyimidefilm gevormd met een laagdikte
O
van 400 A, gevolgd door wrijven. Daarna werd een transistor in de vorm van een dunne film van een tegengestelde elektrode op een hier tegenover gelegen substraat afgesloten met een afsluitend medium en de vloeibare kristallen werden in de ruimte geïnjecteerd tussen de elektroden voor het vervaardigen van een cel met vloeibare kristallen. Zodoende werd een kleurweergeefinrichting 10 van vloeibare kristallen met een kleurfilter 2 in de vloeibare kristalcel vervaardigd zoals weergegeven in fig. 13. In fig. 13 heeft verwijzingsgetal 1 betrekking op een substraat,. 2 heeft betrekking op het kleurfilter, 11 op de transparante geleidende film, 12 op de polyimidefilm, 13 op het tegenover gelegen substraat, 14 op de tegenover gelegen elektrode, 15 op een beschermende film, 16 op de vloeibare kristallen, 17 op een polariserende film en 18 op een polariserende fi lm.
De weergeefinrichting met vloeibare kristallen, op deze wijze vervaardigd, had een helder en goed scherm door de hoge lichttransmissie van het kleurfilter.
V_erge_l j_j_ke]id_vo^o_rbe^ej_d_3 (A) Bereiden van de voor licht gevoelige kleursamenstellingen.
KIeursamenstellingen overeenkomend met de respectieve rode, groene en blauwe kleuren werden bereid op dezelfde wijze als aangegeven in voorbeeld VIII. Aan 100 g van elke respectieve kleursamenstelling werd 5,64 g trimethylolpropaantriacrylaat als een met licht polymeriseerbaar monomeer en 0,56 g 2,2'-bis(2-chloorfenyl)-4,5,4',5'-tetrafenyl-1,2'-bi-(1-H-imidazol) toegevoegd, gevolgd door zorgvuldig roeren. De voor licht gevoelige kleursamenstellingen werden op deze wijze bereid.
(B) Vervaardigen van een kleurfilter.
Onder toepassing van de voor licht gevoelige kleursamenstellingen bereid zoals boven aangegeven onder (A) werd een kleurfilter vervaardigd op dezelfde wijze als aangegeven in vergelijkend voorbeeld 1 behalve dat gekleurde lagen, verkregen door het met licht harden van de blauwe, groene en rode voor licht gevoelige kleursamenstellingen elk werden bereid met een laagdikte van 1,6 pm en de hoeveelheid bestraling met betrekking tot de blauwe, groene en rode voor lichtgevoelige kleursamenstellingen werd elk ingesteld op respectievelijk 5 mJ/cm2, 10 mJ/cm2 en 3 mJ/cm2.
Het totale gewichtspercentage van het pigment en het dispergeer-middel in de gekleurde laag was 39 gew.%. Hieruit volgde daarom dat het produkt van de laagdikte van de gekleurde laag en het gewichtspercentage van het totaal aan pigment en dispergeermiddel in de gekleurde laag 42,9 pm% was. Karakteristieke kurven van de lichttransmissie van het kleurfilter, op deze wijze verkregen werden ook uitgezet waaruit bleek dat de helderheid zwak was zoals weergegeven in fig. 22.
Voorbeeld IX
(A) Bereiding van de voor licht gevoelige kleursamenstellingen.
Eerst werden 100 gew.delen (0,165 mol) epoxy-acrylaatverbinding van 9,9'-bis(4-hydroxyfenyl)fluoreen, 50 gew.delen (0,33 mol) tetra-hydrofthaalzuuranhydride, 0,02 gew.deel tetraethylammoniumbromide en 150 gew.del en cellosolveacetaat gemengd om de reactie uit te voeren bij 100 °C gedurende 5 uren. Het verkregen reactieprodukt correspondeerde met de verbinding met formule (3) waarbij n = 1. Dit reactieprodukt wordt hierna aangegeven als de harsoplossing A.
De harsoplossing A werd verdund met cellosolveacetaat zodat deze in een harsconcentratie van 10 gew.% aanwezig was. Daarna werden 90,1 gew.delen verdund hars, 9,0 gew.delen fthalocyanine blauw pigment en 0,9 gew.deel koperfthalocyaninederivaat (een dispergeermiddel) toegevoegd, die daarna zorgvuldig werden gekneed onder toepassing van een molen met drie walsen ter verkrijging van een blauwe kleursamenstelling. Op vergelijkbare wijze werden groen en rood kleurende samenstellingen verkregen onder toepassing van een koperhalidefthalocyaninetype pigment als groen pigment en respectievelijk een chinofthaleen-rood als rood pigment.
Aan 100 gew.delen van elk van de kleurende samenstellingen van de respectieve kleuren werden 2 gew.delen 2-(p-methoxystyryl)-4,6-bis-(trichloormethyl)-s-triazine als fotopolymerisatie-initiator toegevoegd, gevolgd door zorgvuldig roeren. De voor licht gevoelige kleursamenstellin-gen werden op deze wijze bereid. In deze voor licht gevoelige kleursamen-stellingen werden geen veranderingen in de viscositeit waargenomen na bewaren gedurende een maand.
(B) Vervaardigen van een kleurfilter.
Volgens het blokschema weergegeven in fig. 1 werd op vergelijkbare wijze als de produktie van het kleurfilter in voorbeeld I, een kleurfilter vervaardigd onder toepassing van de voor licht gevoelige kleur-samenstellingen bereid zoals boven aangegeven in (A).
Met name werd eerst, zoals weergegeven in fig. 2, een blauwe voor licht gevoelige kleursamenstelling door roteren als laag aangebracht op een transparante glazen substraat 1 (1100 omwentelingen per minuut, 5 seconden) gevolgd door drogen en daarna voorbakken bij 80 °C gedurende 5 seconden ter vorming van een blauwe, voor licht gevoelige kleursamen-stellingslaat 2. Daarna werd een masker 3 hierop aangebracht zoals weergegeven in fig. 3 en de kleurende samenstellingslaag 2 werd bestraald met licht L (300 mJ/cmz). Daarna werd het ontwikkelen uitgevoerd onder toepassing van een waterige oplossing van 2,5% natriumcarbonaatoplossing, gevolgd door zorgvuldig wassen met water. Vervolgens werd het pigment dat was gehecht aan het glazen substraat 1 verwijderd door wrijven met een zachte, spons, gevolgd door verdere wassing met water, drogen en vervolgens bakken gedurende 1 uur bij 200 °C. Zoals weergegeven in fig. 4 werd een patroon 2p van een gekleurde laag, samengesteld uit een gehard produkt van de voor licht gevoelige kleursamenstelling op het glazen substraat 1 gevormd. Het patroon 2p van deze gekleurde laag had een dikte van 2 pm.
Onder toepassing van de respectieve groene en rode voor licht gevoelige kleursamenstellingen bereid in (A) werd de vorming van het patroon van de gekleurde laag op vergelijkbare wijze herhaald. Bij deze uitvoeringsvorm werd de hoeveelheid bestraling met betrekking tot de groene voor licht gevoelige kleursamenstelling ingesteld op 500 mJ/cmz en de hoeveelheid bestraling met betrekking tot de rode voor licht gevoelige kleursamenstelling op 250 mj/cmz.
Kleurkarakteristieken van het aldus vervaardigde kleurfilter werden gemeten. De verkregen resultaten zijn weergegeven in fig. 14. Zoals duidelijk zal zijn uit fig. 14 heeft dit kleurfilter een zeer goede transparantheid. Dit kleurfilter werd ook behandeld gedurende 1 uur bij 260 °C en de kleurkarakteristieken na de behandeling werden ook gemeten. De verkregen resultaten zijn samen weergegeven in fig. 14. Zoals duidelijk zal zijn uit fig. 14 veroorzaakt het kleurfilter minder verandering in de kleurkarakteristieken en heeft een zeer goede bestandheid tegen warmte.
Voorbeeld X
(A) Bereiden van voor licht gevoelige kleursamenstellingen.
Een harsoplossing A, bereid in voorbeeld IX werd verdund met cellosolveacetaat zodat een harsconcentratie werd verkregen van 10 gew.%. Daarna werden aan 90,1 gew.delen verdund hars 9,0 gew.delen fthalocyanine blauw pigment en 0,9 gew.deel koperfthalocyaninederivaat (een dispergeer-middel) toegevoegd die daarna zorgvuldig werden gekneden onder toepassing van een molen met drie walsen ter verkrijging van een blauw kleurende samenstelling. Op vergelijkbare wijze werden groene en rode voor licht gevoelige kleursamenstellingen verkregen.
Aan 100 gew.delen van elk van de kleursamenstellingen van de respectieve kleuren werden 4,0 gew.delen trimythylolpropaantriacrylaat als fotopolymeriseerbaar monomeer en 0,8 gew.deel 2-(p-methoxystyryl)-4,6-bis-(trichloormethyl)-s-triazine als fotopolymerisatie-initiator toegevoegd, gevolgd door zorgvuldig roeren. De voor licht gevoelige kleursamenstellingen werden op deze wijze bereid.
(B) Vervaardigen van een kleurfilter.
Onder toepassing van de voor licht gevoelige kleursamenstellingen, bereid zoals boven aangegeven onder (A), werd een kleurfilter vervaardigd op dezelfde wijze als aangegeven in voorbeeld IX behalve dat de hoeveelheid bestraling met betrekking tot de blauwe, groene en rode voor licht gevoelige kleursamenstellingen elk werden ingesteld op respectievelijk 100 mJ/cm2, 200 mJ/cmz en 80 mJ/cm2.
Voorbeeld XI
(A) Bereiding van voor licht gevoelige kleursamenstellingen.
Eerst werden 90 gew.delen (0,3 mol) pentaerythritoltriacrylaat, 30 gew.delen (0,2 mol) tetrahydrofthaalzuuranhydride, 0,02 gew.deel tetraethylammoniumbromide en 120 gew.delen cellosolveacetaat gemengd om de reactie uit te voeren gedurende 5 uren bij 100 °C. Het verkregen reactie-produkt komt overeen met de verbinding met de formule (4), aangegeven op het formuleblad, waarbij X -C0-Y-C00H voorstelt waarbij Y een resterende groep is van een zuuranhydride of -H, en de groep -C0-Y-C00H is in een hoeveelheid van minder dan 30 mol%.
Dit reactieprodukt wordt hierna aangegeven als harsoplossihg B.
Daarna werden 50 gew.delen harsoplossing A bereid in voorbeeld IX en de boven vermelde harsoplossing B gemengd en het mengsel werd verdund met cellosolveacetaat ter verkrijging van een harsconcentratie van 10 gew.%. Daarna, werden aan 90,1 gew.delen verdund hars 9,0 gew.delen fthalocyanine blauw pigment en 0,9 gew.deel koperfthalocyaninederivaat (een dispergeermiddel) toegevoegd, die daarna zorgvuldig werden gekneed onder toepassing van een molen met drie walsen ter verkrijging van een blauw kleurende samenstelling. Op vergelijkbare wijze werden groene en rode voor licht gevoelige kleursamenstellingen verkregen onder toepassing van respectievelijk een koperhalidefthalocyaninetype pigment als groen pigment en chinofthaleen-rood als rood pigment.
Aan 100 gewichtsdelen van elk van de kleurende samenstellingen van de respectieve kleuren werd 0,8 gew.deel 2-(p-methoxystyryl)-4,6-bi (trichloormethyl)-s-triazine als fotopolymerisatie-initiator toegevoegd en 5 gew.del en bisfenol-A-type epoxyhars (merknaam: ΕΡΙΚ0ΤΕ 828; in de handel gebracht door Yuka Shell Epoxy Kabushikikaisha) dat verder werd toegevoegd, gevolgd door zorgvuldig roeren. De voor licht gevoelige kleursamen-stellingen werden op deze wijze bereid.
(B) Vervaardigen van een kleurfilter.
Onder toepassing van de voor licht gevoelige kleursamenstellin-gen bereid zoals boven aangegeven onder (A) werd een kleurfilter vervaardigd op dezelfde wijze als aangegeven in voorbeeld IX. Als resultaat werd een goed kleurfilter verkregen.
Voorbeeld XII
(A) Bereiding van de voor licht gevoelige kleursamenstellingen.
Op dezelfde wijze als aangegeven in voorbeeld XII werden kleur-samenstellingen van de respectieve kleuren verkregen onder toepassing van de harsoplossing A bereid in voorbeeld IX en de harsoplossing B bereid in voorbeeld XI. Daarna werden aan 100 gew.del en van elk van de kleurende samenstellingen van de respectieve kleuren 2 gew.delen 2-(p-methoxy-styryl)-4,6-bis(trichloormethyl)-s-triazine als fotopolymerisatie-initiator toegevoegd, gevolgd door zorgvuldig roeren. De voor licht gevoelige kleursamenstellingen werd op deze wijze bereid, (B) Vervaardigen van een kleurfilter.
Onder toepassing van de voor licht gevoelige kleursamenstellingen bereid zoals boven aangegeven in (A) werd een kleurfilter vervaardigd op dezelfde wijze als aangegeven in voorbeeld X. Als een resultaat werd een goed kleurfilter verkregen.

Claims (17)

1. Licht gevoelige kleursamenstelling bestaande uit een hars waarin een pigment kan worden gedispergeerd, een pigment, een dispergeer-middel, een fotopolymerisatie-initiator en een oplosmiddel, met het kenmerk, dat de fotopolymerisatie-initiator een triazineverbinding bevat.
2. Licht gevoelige kleursamenstelling volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat deze verder een met licht polymeriseerbaar monomeer bevat.
3. Licht gevoelige kleursamenstelling volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de fotopolymerisatie-initiator verder een imidazol-verbinding bevat.
4. Licht gevoelige kleursamenstelling volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat de fotopolymerisatie-initiator verder een imidazol-verbinding bevat.
5. Licht gevoelige kleursamenstelling volgens een van de conclusies 1 tot 4, met het kenmerk, dat de triazineverbinding 2-(p-methoxystyryl)-4,6-bis(trichloormethyl)-s-triazine of 2-(41-methoxy-1'-nafthyl)-4,6-bis(trichloormethyl)-s-triazine is.
6. Licht gevoelige kleursamenstelling volgens conclusie 3 of 4, met het kenmerk, dat de imidazolverbinding 2,2'-bis(2-chloorfenyl)-4,5,4',5'-tetrafenyl-l,2'-biimidazol of 2,2'-bis(2-chloorfenyl)-4,5,41,5'-tetra(3,4-methyleendioxyfenyl)-l,l'-bi-lH-imidazol is.
7. Licht gevoelige kleursamenstelling volgens conclusie 2 of 4, met het kenmerk, dat het hars voor het hierin dispergeren van het pigment bestaat uit een acryl hars.
8. Licht gevoelige kleursamenstelling volgens conclusie 7, met het kenmerk, dat het acrylhars bestaat uit monomeren die 10 tot 25 gew.% monomeer met formule (5), 10 tot 30 gew.% monomeer met formule (6) en 40 tot 80 gew.% monomeer met formule (7) bevatten, waarbij R en R elk een waterstofatoom of een methyl groep is en R is een alkyl groep met 1 tot 5 kool stofatomen.
9. Licht gevoelige kleursamenstelling volgens conclusie 2 of 4, waarbij het hars voor het hierin dispergeren van het pigment bestaat uit een epoxy-acrylaathars weergegeven door formule (1), aangegeven op het formuleblad, waarbij R4 een waterstofatoom is of een lager alkylgroep, is een waterstofatoom of een methyl groep en n is een geheel getal van 0 tot 20.
10. Licht gevoelige kleursamenstelling volgens conclusie 2 of 4, met het kenmerk, dat het hars voor het hierin dispergeren van het pigment bestaat uit 15 tot 90 gew.% epoxy-acrylaathars weergegeven door formule (1), aangegeven op het formuleblad, waarbij R^ een waterstofatoom is of c een lager alkyl groep, R is een waterstofatoom of een methyl groep en n is een geheel getal van 0 tot 20, en 10 tot 85 gew.% onverzadigde polyester weergegeven door formule (2), aangegeven op het formuleblad, waarbij R6 een waterstofatoom is of een lager alkyl groep, Z komt overeen met -C0-CH=CH-C0- en m is een herhalend getal, met een specifieke viscositeit van 0,3 tot 2,5 dl/g.
11. Licht gevoelige kleursamenstelling volgens conclusie 2 of 4, waarbij het hars voor het hierin dispergeren van het pigment bestaat uit 15 tot 90 gew.% epoxy-acrylaathars weergegeven door formule (1), aangegeven op het formuleblad, waarbij R^ een waterstofatoom of een lager 5 alkyl groep is, R is een waterstofatoom of een methyl groep en n is een geheel getal van 0 tot 20 en uit 10 tot 85 gew.% van ten minste één tri-of hoger functionele acrylaatverbinding of epoxy-acrylaatverbindingen.
12. Licht gevoelige kleursamenstelling volgens een van de conclusies 1 tot 4, waarbij het hars voor het hierin dispergeren van pigment bestaat uit een in alkalische stoffen oplosbaar voor licht gevoelig hars weergegeven door formule (3), aangegeven op het formuleblad, waarbij X overeenkomt met -C0-Y-C00H, waarbij Y een resterende groep is van een zuuranhydride of een waterstofatoom, de groep -C0-Y-C00H aanwezig is in een hoeveelheid van niet minder dan 30 mol%, Ar komt overeen met een aromatische resterende groep met formule (8), aangegeven op het formuleblad, waarbij R® tot R^1 elk een waterstofatoom of een lager alkyl groep zijn, R^ is een waterstofatoom of een methyl groep en n is een geheel getal van 1 tot 20.
13. Kleurfilter bestaande uit een substraat en een gekleurde laag dat hierop patroonsgewijs is gevormd, met het kenmerk, het bestaan uit een gehard produkt van de voor licht gevoelige kleursamenstelling volgens een van de conclusies 1 tot 4.
14. Kleurfilter volgens conclusie 13, met het kenmerk, dat het produkt een laagdikte van de gekleurde laag op het substraat heeft en een gewichtspercentage van het totale pigment en dispergeermiddel in de gekleurde laag niet meer is dan 60 pm%.
15. Werkwijze voor het vervaardigen van een kleurfilter bestaande uit de stappen voor het aanbrengen op een substraat van de voor licht gevoelige kleursamenstel ling volgens een van de conclusies 1 tot 4, het onderwerpen van de voor licht gevoelige kleursamenstelling aangebracht op het substraat tot patroonsgewijze bestraling om de voor licht gevoelige kleursamenstelling onder invloed van licht te doen harden bij het niet-bestraalde gedeelte en het ontwikkelen van de patroonsgewijze bestraalde voor licht gevoelige kleursamenstelling zodat een door licht gehard gedeelte wordt verkregen van de voor licht gevoelige kleur-samenstelling die achterblijft op het substraat.
16. Weergeefinrichting met vloeibaar kristalmateriaal bestaande uit een uit substraten die tegenover elkaar zijn aangebracht, waarbij hiertussen een kleurfilter is geplaatst, een transparante geleidende film en een laag van vloeibare kristallen en op elke buitenzijde van de substraten een gepolariserende film is geplaatst, met het kenmerk, dat het kleurfilter een kleurfilter omvat volgens conclusie 13.
17. Weergeefinrichting met vloeibaar kristalmateriaal volgens conclusie 16, met het kenmerk, dat het kleurfilter overeenkomt met het kleurfilter volgens conclusie 14. CORRECTIE VAN ERRATUM Voor de op 28 september 1993 ingediende octrooiaanvrage 9301664 kan op blz. 26, regel 19 "gewichtsverhouding van 95:50" worden gelezen als: "gewichtsverhouding van 95:5.".
NL9301664A 1992-09-29 1993-09-28 Lichtgevoelige kleursamenstelling, kleurfilter, werkwijze voor het vervaardigen van een kleurfilter en een weergeefinrichting op basis van een vloeibaar kristal. NL9301664A (nl)

Applications Claiming Priority (12)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP25923592 1992-09-29
JP25923592 1992-09-29
JP25923392 1992-09-29
JP26021692 1992-09-29
JP25923692 1992-09-29
JP26021692 1992-09-29
JP25923692 1992-09-29
JP25923392 1992-09-29
JP7672293A JP3222254B2 (ja) 1993-04-02 1993-04-02 カラーフィルタおよび液晶表示装置
JP7672293 1993-04-02
JP15682193 1993-06-28
JP15682193A JP2894155B2 (ja) 1993-06-28 1993-06-28 感光性着色組成物およびそれを用いたカラーフィルタ

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL9301664A true NL9301664A (nl) 1994-04-18

Family

ID=27551364

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9301664A NL9301664A (nl) 1992-09-29 1993-09-28 Lichtgevoelige kleursamenstelling, kleurfilter, werkwijze voor het vervaardigen van een kleurfilter en een weergeefinrichting op basis van een vloeibaar kristal.

Country Status (2)

Country Link
KR (1) KR100290514B1 (nl)
NL (1) NL9301664A (nl)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP2002022925A (ja) * 2000-07-11 2002-01-23 Nippon Steel Chem Co Ltd カラーフィルターの製造方法及び着色感光性樹脂組成物
KR100599866B1 (ko) * 2004-12-21 2006-07-12 제일모직주식회사 컬러필터용 감광성 수지 조성물 및 이를 이용한 재료
CN100543091C (zh) * 2005-06-17 2009-09-23 虹创科技股份有限公司 彩色滤光片喷墨墨水
KR20160139723A (ko) 2015-05-28 2016-12-07 김태열 경조사용 화환대

Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1981002261A1 (en) * 1980-02-14 1981-08-20 Minnesota Mining & Mfg Pressure-sensitive adhesive tape produced from photoactive mixture of acrylic monomers and polynuclear-chromo phore-substituted halomethyl-s-triazine
EP0320264A2 (en) * 1987-12-09 1989-06-14 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Colour filter
DE3842507A1 (de) * 1987-12-18 1989-06-29 Fuji Photo Film Co Ltd Verfahren zur herstellung eines mehrfarbigen musters fuer farbfilter
EP0371398A2 (en) * 1988-11-26 1990-06-06 Toppan Printing Co., Ltd. Color filter for multi-color liquid-crystal display panel
EP0421086A2 (en) * 1989-10-06 1991-04-10 Nippon Steel Corporation Epoxy acrylate resins and photosensitive resin compositions therefrom
EP0434968A2 (de) * 1989-11-29 1991-07-03 BASF Aktiengesellschaft Lichtempfindliche Zubereitung und Verfahren zur Herstellung von Photoresisten und Druckplatten
US5096801A (en) * 1989-04-03 1992-03-17 Fuji Photo Film Co., Ltd. Color image recording method

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3613632A1 (de) * 1986-04-23 1987-10-29 Hoechst Ag Photopolymerisierbares gemisch und dieses enthaltendes photopolymerisierbares aufzeichnungsmaterial

Patent Citations (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1981002261A1 (en) * 1980-02-14 1981-08-20 Minnesota Mining & Mfg Pressure-sensitive adhesive tape produced from photoactive mixture of acrylic monomers and polynuclear-chromo phore-substituted halomethyl-s-triazine
EP0320264A2 (en) * 1987-12-09 1989-06-14 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Colour filter
DE3842507A1 (de) * 1987-12-18 1989-06-29 Fuji Photo Film Co Ltd Verfahren zur herstellung eines mehrfarbigen musters fuer farbfilter
EP0371398A2 (en) * 1988-11-26 1990-06-06 Toppan Printing Co., Ltd. Color filter for multi-color liquid-crystal display panel
US5096801A (en) * 1989-04-03 1992-03-17 Fuji Photo Film Co., Ltd. Color image recording method
EP0421086A2 (en) * 1989-10-06 1991-04-10 Nippon Steel Corporation Epoxy acrylate resins and photosensitive resin compositions therefrom
EP0434968A2 (de) * 1989-11-29 1991-07-03 BASF Aktiengesellschaft Lichtempfindliche Zubereitung und Verfahren zur Herstellung von Photoresisten und Druckplatten

Also Published As

Publication number Publication date
KR100290514B1 (ko) 2001-09-17
KR940007603A (ko) 1994-04-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR101802093B1 (ko) 착색 조성물, 컬러 필터 및 컬러 액정 표시 소자
JP3218256B2 (ja) アルカリ現像型感光性着色組成物
JPH0675373A (ja) 感光性着色組成物およびカラーフィルターの製造方法およびカラーフィルター
KR101676731B1 (ko) 착색 조성물의 제조방법
WO2012147954A1 (ja) カラーフィルタ用着色硬化性組成物、着色硬化膜、カラーフィルタの製造方法、カラーフィルタ及び表示装置
JP6911971B2 (ja) 着色組成物、着色硬化膜及び表示素子
JP2998880B2 (ja) 感光性着色組成物、カラーフィルタ及びカラーフィルタの製造方法
JP2004219809A (ja) 遮光性感光樹脂組成物、遮光性感光樹脂転写材料、遮光性画像の形成方法、及びカラーフィルター
KR100904176B1 (ko) 반투과반사형 액정표시장치용 컬러필터 경화성 조성물, 컬러필터, 및 액정표시장치
NL9301664A (nl) Lichtgevoelige kleursamenstelling, kleurfilter, werkwijze voor het vervaardigen van een kleurfilter en een weergeefinrichting op basis van een vloeibaar kristal.
JP5742407B2 (ja) 着色組成物、カラーフィルタ及び表示素子
JP2009300835A (ja) 感放射線性組成物、カラーフィルタおよびカラー液晶表示素子
JP2007047756A (ja) 光硬化性組成物、カラーフィルタ及びその製造方法
KR20060101193A (ko) 염료함유 네거티브형 경화성 조성물, 컬러필터 및 그제조방법
JP4529460B2 (ja) 感光性着色組成物、それを用いて形成されるカラーフィルタ、およびカラーフィルタの製造方法
JP2005189720A (ja) 感光性樹脂組成物、感光性転写材料、および、画像形成方法
JPH08123017A (ja) 感光性着色組成物
WO2009116244A1 (ja) 緑色画素、緑色画素形成用感放射線性組成物、カラーフィルタおよびカラー液晶表示素子
JPH06201913A (ja) 感光性着色組成物、カラーフィルタ及びカラーフィルタの製造方法
JPH09178932A (ja) 着色感光性樹脂組成物及びカラーフィルタ
JP5041745B2 (ja) カラーフィルタの製造方法及び該方法で作製されたカラーフィルタを用いた半透過型液晶表示装置
JP4379979B2 (ja) 着色組成物及びそれを用いたカラーフィルタ
JP2003313217A (ja) 光硬化性組成物およびそれを用いたカラーフィルター
JP2001115049A (ja) 着色組成物及びそれを用いたカラーフィルタ
JP5035309B2 (ja) 感光性着色組成物、それを用いて形成されるカラーフィルタ、およびカラーフィルタの製造方法

Legal Events

Date Code Title Description
A1A A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
BN A decision not to publish the application has become irrevocable