NL8600292A - Brugversterker. - Google Patents

Brugversterker. Download PDF

Info

Publication number
NL8600292A
NL8600292A NL8600292A NL8600292A NL8600292A NL 8600292 A NL8600292 A NL 8600292A NL 8600292 A NL8600292 A NL 8600292A NL 8600292 A NL8600292 A NL 8600292A NL 8600292 A NL8600292 A NL 8600292A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
amplifier
input
output
inverting input
voltage
Prior art date
Application number
NL8600292A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Priority to NL8600292A priority Critical patent/NL8600292A/nl
Priority to US07/007,297 priority patent/US4758796A/en
Priority to EP87200157A priority patent/EP0234627B1/en
Priority to DE8787200157T priority patent/DE3768095D1/de
Priority to JP62022625A priority patent/JP2559392B2/ja
Priority to KR1019870000881A priority patent/KR960000774B1/ko
Publication of NL8600292A publication Critical patent/NL8600292A/nl
Priority to SG1133/92A priority patent/SG113392G/en
Priority to HK153/93A priority patent/HK15393A/xx

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03FAMPLIFIERS
    • H03F3/00Amplifiers with only discharge tubes or only semiconductor devices as amplifying elements
    • H03F3/181Low-frequency amplifiers, e.g. audio preamplifiers
    • H03F3/183Low-frequency amplifiers, e.g. audio preamplifiers with semiconductor devices only
    • H03F3/187Low-frequency amplifiers, e.g. audio preamplifiers with semiconductor devices only in integrated circuits
    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03FAMPLIFIERS
    • H03F3/00Amplifiers with only discharge tubes or only semiconductor devices as amplifying elements
    • H03F3/30Single-ended push-pull [SEPP] amplifiers; Phase-splitters therefor
    • H03F3/3081Duplicated single-ended push-pull arrangements, i.e. bridge circuits

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Power Engineering (AREA)
  • Microelectronics & Electronic Packaging (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Amplifiers (AREA)

Description

*v * »1 * φ PHN 11.639 1 N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken te Eindhoven Brugversterker.
De uitvinding heeft betrekking op een brugversterker bevattende tussen twee aansluitklemmen voor het aansluiten van een asymmetrische voedingsspanning: - een spanningsdeler, die is voorzien .van een aftakking voor het afnemen 5 van nagenoeg de halve voedingsspanning - een eerste versterker voor het versterken van een ingangssignaal, welke versterker is voorzien van een eerste niet-inverterende ingang, welke is gekoppeld met de aftakking van de spanningsdeler, een eerste inverterende ingang en een uitgang voor het aansluiten van een eerste 10 aansluitklem van een belasting, welke uitgang door middel van een weerstand met de eerste inverterende ingang is teruggekoppeld, en - een tweede versterker voor het versterken van het ingangssignaal, welke versterker is voorzien van een eerste niet-inverterende ingang welke is gekoppeld met de aftakking van de spanningsdeler, een eerste 15 inverterende ingang en een uitgang voor het aansluiten van een tweede aansluitklem van de belasting, welke uitgang door middel van een weerstand naar de eerste inverterende ingang is teruggekoppeld.
Een dergelijke brugversterker is geschikt voor het versterken van audio-signalen en kan in het bijzonder worden toegepast 20 in autoradios.
Een dergelijke brugversterker is bekend uit het Philips Data Handbook Integrated Circuits Part 1 March 1984 "Bipolar IC's for radio and audio equipment", pagina 310. De eerste versterker is hierbij uitgevoerd als een niet-inverterende tegengekoppelde versterker, waarbij 25 de te versterken ingangsspanning aan de niet-inverterende ingang wordt toegevoerd en waarbij via een tussen de uitgang en massa aangebrachte spanningsdeler een fractie van de uitgangsspanning naar de inverterende ingang wordt teruggekoppeld. De niet-inverterende ingang is verder verbonden met de aftakking van een tussen de voedingsaansluitpunten 30 aangebrachte spanningsdeler en bevindt zich daardoor gelijkspanningsmatig op de halve voedingsspanning. De inverterende · ingang en de uitgang bevinden zich eveneens op deze halve ^--- — I, — Γ----------Λ , 1 ΡΗΝ 11.639 2 voedingsspanning, doordat de versterker door een in de spanningsdeler tussen de uitgang en massa opgenomen condensator gelijkspanningsmatig volledig is tegengekoppeld. De tweede versterker vormt een inverterende versterker, waarbij een fractie van de uitgangsspanning van de eerste 5 versterker aan de inverterende ingang van de tweede versterker wordt toegevoerd. De tweede versterker is voor het overige op dezelfde wijze opgebouwd als de eerste versterker, waarbij de condensator voor de gelijkspanningstegenkoppeling met die van de eerste versterker tot een gemeenschappelijke condensator is gecombineerd. Deze condensator is een 10 niet-integreerbare electrolytische condensator. De aftakking van de tussen de voedingsklemmen aangebrachte spanningsdeler is via een eveneens niet-integreerbare elektrolytische condensator met massa verbonden teneinde de bromspanning van de voedingsspanning te onderdrukken. In principe kan deze condensator worden weggelaten, omdat 15 in dat geval de versterkte bromspanning op de uitgang van zowel de eerste als de tweede versterker verschijnt en dientengevolge geen signaalstroom door de belasting veroorzaakt. In principe is het eveneens mogelijk de condensator voor de gelijkspanningstegenkoppeling weg te laten en de uiteinden van de spanningsdelers voor de 20 signaaltegenkoppeling met de aftakking van de tussen de voedingsklemmen aangebrachte spanningsdeler te verbinden. In dat geval kan de met deze aftakking verbonden condensator niet worden weggelaten, omdat anders de tegenkoppelfactor en daarmee de versterking niet meer nauwkeurig vastligt.
25 De bekende brugversterker benodigt dan ook ten minste één niet-integreerbare condensator. Het is dan ook het doel van de uitvinding een brugversterker aan te geven, die volledig integreerbaar is en dus geen uitwendige componenten benodigt. Een brugversterker van een in de aanhef genoemde soort wordt volgens de uitvinding gekenmerkt, 30 doordat ten minste de eerste inverterende ingang van de eerste versterker en de eerste inverterende ingang van de tweede versterker zijn gekoppeld met een uitgang van een bufferversterker waarvan een ingang is gekoppeld met de aftakking van de spanningsdeler. Zoals op zich bekend bezit een bufferversterker een spanningsversterking van 35 nagenoeg gelijk aan één en is de uitgangsimpedantie ervan nagenoeg gelijk aan nul, zodat de uitgang van de bufferversterker zich gelijkspanningsmatig op de halve voedingsspanning bevindt, terwijl r \ Λ Λ Λ Λ 'Λ -Λ ι! · j * 4 ' ^ * PHN 11.639 3 signaalmatig deze uitgang een virtueel aardpunt vormt. Hierdoor kunnen de uiteinden van de voor de tegenkoppeling gebruikte spanningsdelers via de bufferversterker met de aftakking van de tussen de voedingsklemmen aangebrachte spanningsdeler worden verbonden zonder dat deze aftakking 5 via een condensator met massa verbonden behoeft te worden. De brugversterker volgens de uitvinding is daardoor volledig integreerbaar.
De eerste niet-inverterende ingangen van de eerste en de tweede versterker kunnen rechtstreeks of via de bufferversterker met de aftakking van de tussen de voedingsklemmen aangebrachte spanningsdeler 10 worden verbonden.
Een uitvoeringsvorm van een brugversterker volgens de uitvinding wordt gekenmerkt, doordat de eerste niet-inverterende ingang van de eerste versterker de ingang van het toevoeren van het ingangssignaal vormt. Deze uitvoeringsvorm kan nader worden gekenmerkt, 15 doordat de eerste inverterende ingang van de tweede versterker is gekoppeld met een aftakking van een over de uitgang van de eerste versterker aangebrachte spanningsdeler. Daarnaast is het ook mogelijk om via een spanningsomkeerschakeling de ingangsspanning rechtstreeks aan de eerste niet-inverterende ingang van de tweede versterker toe te voeren.
20 Een andere uitvoeringsvorm van een brugversterker volgens de uitvinding wordt gekenmerkt, doordat de eerste versterker is voorzien van: - een eerste ingangstrap met een eerste ingang, die de eerste niet-inverterende ingang van de versterker vormt, een tweede ingang, die de 25 eerste inverterende ingang van de versterker vormt en een uitgang, die is verbonden met de ingang van een uitgangstrap met een uitgang, die de uitgang van de eerste versterker vormt, en - een tweede ingangstrap met een eerste ingang, die een tweede niet-inverterende ingang van de eerste versterker vormt, een tweede ingang, 30 die een tweede inverterende ingang van de eerste versterker vormt en een uitgang, die is verbonden met de ingang van de uitgangstrap, en doordat de tweede versterker is voorzien van - een derde ingangstrap met een eerste ingang die de eerste niet-inverterende ingang van de tweede versterker vormt, een tweede ingang, 35 die de eerste inverterende ingang van de tweede versterker vormt en een uitgang, die is verbonden met de ingang van een uitgangstrap met een uitgang, die de uitgang van de tweede versterker vormt h. V ____ i ? -¾ PHN 11.639 4 - een vierde ingangstrap met een eerste ingang, die een tweede niet-inverterende ingang van de tweede versterker vormt, een tweede ingang, die een tweede inverterende ingang van de tweede versterker vormt en een uitgang, die is verbonden met de ingang van de uitgangstrap, 5 en doordat - de tweede niet-inverterende ingang van de eerste versterker en de tweede inverterende ingang van de tweede versterker zijn gekoppeld met een aansluitpunt voor het toevoeren van een ingangssignaal, en dat - de tweede inverterende ingang en de tweede niet-inverterende ingang 10 van zowel de eerste als de tweede versterker zijn gekoppeld met een aansluitpunt voor het voeren van een referentiepotentiaal. Door de tegenkoppeling van de eerste en de tweede versterker over afzonderlijke ingangstrappen te laten verlopen, kan de ingangsspanning niet alleen rechtstreeks aan de tweede niet-inverterende ingang van de eerste 15 versterker maar ook rechtstreeks aan de tweede inverterende ingang van de tweede versterker worden toegevoerd. Hierdoor wordt vermeden, dat vervorming van het uitgangssignaal kan optreden, zoals in het geval dat de ingangsspanning via een spanningsomkeerschakeling aan de eerste niet-inverterende ingang wordt toegevoerd of in het geval dat de 20 ingangsspanning via een met de uitgang van de eerste versterker verbonden spanningsdeler aan de eerste inverterende ingang van de tweede versterker wordt toegevoerd.
In het geval, dat de eerste, tweede, derde en vierde ingangstrap elk worden gevormd door een verschilversterker met een 25 differentiêle-naar-enkelzijdige omzetter kan deze uitvoeringsvorm nader worden gekenmerkt, doordat de eerste en de tweede ingangstrap een gemeenschappelijke differentiële-naar-enkelzijdige omzetter en de derde en de vierde ingangstrap een gemeenschappelijke differentiêle-naar-enkelzijdige omzetter bezitten.
30 De uitvinding wordt nader toegelicht aan de hand van bijgaande tekening, waarin figuur 1 een eerste uitvoeringsvorm van een brugversterker volgens de uitvinding toont, figuur 2 een uitvoeringsvorm van een bufferversterker 35 voor de schakeling van figuur 1 toont, figuur 3 een tweede uitvoeringsvorm van een brugversterker volgens de uitvinding toont, en * Λ ίΐ ^ Λ Λ’ V 0 V' „ &a £· % PHN 11.639 5 figuur 4 een uitvoeringsvorm van een versterker voor de schakeling van figuur 3 toont.
In figuur 1 is een een eerste uitvoeringsvorm van een brugversterker volgens de uitvinding weergegeven. De brugversterker 5 bevat een eerste versterker 1 met een niet-inverterende ingang 2, een inverterende ingang 3 en een uitgang 4. De niet-inverterende ingang 2 is door middel van een ingangsweerstand verbonden met de aftakking 14 van een tussen de positieve voedingsspanningsklem 15 en de massaklem 16 aangebrachte spanningsdeler met onderling gelijke weerstanden R2 en 10 R3. De niet-inverterende ingang 2 bevindt zich hierdoor op nagenoeg de halve voedingsspanning. De inverterende ingang 3 is verbonden met het aftakpunt van een door de weerstanden R5 en Rg gevormde spanningsdeler, die tussen de uitgang 4 en de uitgang 12 van een bufferversterker 9 is aangebracht. De niet-inverterende ingang 10 van 15 deze bufferversterker 9 is met de aftakking 14 van de spanningsdeler R2, R3 verbonden. De inverterende ingang 11 is met de uitgang 12 verbonden, zodat versterker 9 volledig is tegengekoppeld en derhalve een spanningsvolger vormt. De spanning op de uitgang 12 en dientengevolge de spanning op de inverterende ingang 3 van versterker 1 is daardoor 20 nagenoeg gelijk aan de halve voedingsspanning. Gelijkspanningsmatig bevinden de niet-inverterende ingang 2, de inverterende ingang 3 en daarom ook de uitgang 4 zich dus op de halve voedingsspanning.
Signaalmatig vormt de eerste versterker een niet-inverterende versterker, doordat de te versterken ingangsspanning wordt toegevoerd 25 aan een ingangsklem 13, die met de niet-inverterende ingang 3 is verbonden. Door de volledige tegenkoppeling is de uitgangsimpedantie van de bufferversterker 9 nagenoeg gelijk aan nul, zodat de uitgang 12 signaalmatig een virtueel aardpunt vormt. De tegenkoppelspanning en dientengevolge de spanningsversterking van de niet-inverterende eerste 30 versterker 1 wordt daardoor nagenoeg volledig bepaald door de weerstanden R5 en Rg.
De brugversterker bevat verder een tweede, aan de eerste gelijke versterker 5 met een niet-inverterende ingang 6, een inverterende ingang 7 en een uitgang 8. Op dezelfde wijze als bij de 35 eerste versterker is de niet-inverterende ingang 6 via een ontkoppelweerstand R? verbonden met de aftakking van de spanningsdeler R2, R3 en is de inverterende ingang 7 verbonden met een aftakking k-,----- _ I - n— ΡΗΝ 11.639 6 «τ* c van een door de weerstanden Rg en Rg gevormde spanningsdeler, die tussen de uitgang 8 van versterker 5 en de uitgang f2 van bufferversterker 9 is aangebracht. De niet-inverterende ingang 6 en de inverterende ingang 7 bevinden zich gelijkspanningsmatig dus eveneens op 5 de halve voedingsspanning. Signaalmatig vormt versterker 5 een inverterende versterker, doordat de te versterken spanning aan de inverterende ingang 7 wordt toegevoerd. Door de tegenkoppeling met weerstanden Rg en Rg is de inverterende ingang 7 Xaag-ohmig, waardoor de ingangsspanning niet rechtstreeks aan deze ingang kan worden 10 toegevoerd. Aan de inverterende ingang wordt daarom via een weerstand R12 een met behulp van een spanningsdeler met weerstanden R^q en R^ verkregen fractie van de uitgangsspanning van de eerste versterker I toegevoerd. De belasting Rt is tussen de uitgangen 4 en 8 van respectievelijk de eerste en de tweede versterker 1 en 5 opgenomen.
15 Opgemerkt wordt, dat de niet-inverterende ingang 2 van de eerste versterker 1 via de weerstand R^ en de niet-inverterende ingang 6 van de tweede versterker 5 via de weerstand Rg in plaats van met het aftakpunt 14 van de spanningsdeler R2, R3 ook rechtstreeks met de uitgang 12 van de bufferversterker 9 verbonden kunnen worden, zoals in 20 de figuur gestippeld is weergegeven. Verder wordt opgemerkt, dat in plaats van het toevoeren van de te versterken spanning aan de inverterende ingang 7 van de tweede versterker het ook mogelijk is de ingangsspanning via een spanningsomkeerschakeling rechtstreeks aan de niet-inverterende ingang 6 toe te voeren.
25 De brugversterker van figuur 1 benodigt voor de gelijkspanningsinstelling geen electrolytische condensators zoals de bekende brugversterker en kan daarom volledig worden geïntegreerd.
In figuur 2 is een uitvoeringsvorm van een bufferversterker voor de schakeling van figuur 1 weergegeven, waarbij 30 gelijke onderdelen met dezelfde verwijzingscijfers zijn aangegeven. De bufferversterker 9 wordt gevormd door twee als verschilpaar geschakelde NPN-transistors en T2, waarvan het gemeenschappelijke emitteraansluitpunt door middel van een stroombron I1 met massa is verbonden. De basis van transistor vormt de niet-inverterende 35 ingang 10 en de basis van transistor T2 vormt de inverterende ingang II van de bufferversterker. De kollektor van transistor T-j is door middel van een stroomspiegel met PNP-transistors T3 en T4 met de PHN 11.639 7 kollektor van transistor T2 verbonden. Deze kollektor is verder met de basis van een NPN-transistor Tg verbonden, die met een stroombron I2 als emittervolger is geschakeld, waarvan de uitgang 12 met de inverterende ingang 11 is verbonden.
5 Opgemerkt wordt, dat in plaats van de getoonde bufferversterker elke andere bufferversterker kan worden toegepast mits de spanningsversterking ervan maar nagenoeg gelijk is aan één en de uitgangsimpedantie maar nagenoeg gelijk is aan nul.
In figuur 3 is een tweede uitvoeringsvorm van een 10 brugversterker volgens de uitvinding weergegeven, waarbij gelijke onderdelen met dezelfde verwijzingscijfers als in figuur 1 zijn aangegeven. De eerste versterker 1 is bij deze uitvoeringsvorm .voorzien van een eerste ingangstrap 20, die is voorzien van een eerste ingang, die de eerste niet-inverterende ingang 2 van de eerste versterker 1 15 vormt, een tweede ingang, die de eerste inverterende ingang 3 van de eerste versterker 1 vormt en een uitgang 23, die is verbonden met de ingang 26 van een uitgangstrap 25, waarvan de uitgang de uitgang 4 van de eerste versterker 1 vormt. Deze uitgang 4 is door een weerstand Rg verbonden met de eerste inverterende ingang 3, die verder door een 20 weerstand Rg is verbonden met de uitgang 12 van bufferversterker 9, die op dezelfde wijze als bij figuur 1 met de aftakking 14 van de spanningsdeler R2, Rg is verbonden. De niet-inverterende ingang 2 is rechtstreeks verbonden met de uitgang 12 van deze bufferversterker 9. De niet-inverterende ingang 2, de inverterende ingang 3 en ten gevolge de 25 terugkoppeling met weerstand Rg eveneens de uitgang 4 bevinden zich daarom gelijkspanningsmatig op de halve voedingsspanning. De eerste versterker 1 bevat voorts een tweede, aan de eerste gelijke ingangstrap 29, die is voorzien van een eerste ingang, die de tweede niet-inverterende ingang 28 van de eerste versterker vormt, een tweede 30 ingang, die de tweede inverterende ingang 27 van de eerste versterker vormt en een uitgang 30, die is verbonden met de ingang 26 van de uitgangstrap 25. De inverterende ingang 27 is door middel van een weerstand R-jg met een klem 60 verbonden, die een referentiespanning vref voert· De niet-inverterende ingang 28 is door middel van de 35 serieschakeling van een aan de weerstand R^g gelijke weerstand R16 en een weerstand R^g met deze klem 60 verbonden. De inverterende ingang 27 en de niet-inverterende ingang 28 bevinden zich f·; Λ Λ Λ ) tL $ £ PHN 11.639 8 gelijkspanningsmatig op de referentiespanning Vre^. Deze spanning kan verschillend van de halve voedingsspanning op de niet-inverterende ingang 2 en de inverterende ingang 3 van de eerste ingangstrap 20 zijn. De inverterende ingang 28 is verder via de weerstand R^g verbonden met 5 de aansluitklem 13r waaraan de ingangsspanning wordt toegevoerd. De weerstand 18 bezit een weerstandswaarde die groot is ten opzichte van die van de weerstanden en R^g en functioneert dientengevolge als ingangsweerstand voor de ingangsspanning V^n naar de niet-inverterende ingang 28. De ingangsspanning V^n wordt via de ingangstrap 29 en de 10 uitgangstrap 25 op niet-inverterende wijze versterkt. Doordat de uitgang 12 van de bufferversterker 9 een virtueel massapunt vormt, wordt een door de weerstanden Rg en Rg bepaalde fractie van de spanning op uitgang 4 naar de inverterende ingang 3 teruggekoppeld. Deze teruggekoppelde spanning wordt via de ingangstrap 20 en de uitgangstrap 15 25 op inverterende wijze versterkt. De versterker 1 functioneert derhalve als een gebruikelijke niet-inverterende tegengekoppelde versterker, waarvan de versterking nagenoeg volledig wordt bepaald door de weerstanden Rg en Rg.
De brugversterker bevat verder een tweede versterker 5 20 die gelijk is aan de eerste versterker 1 en die is voorzien van een derde ingangstrap 40 met een eerste ingang, die de eerste niet-inverterende ingang 6 van de versterker 5 vormt, een tweede ingang die de eerste inverterende ingang 7 van de versterker 5 vormt en een uitgang 43, die is verbonden met de ingang 46 van een uitgangstrap 45, waarvan 25 de uitgang de uitgang 8 van de versterker 5 vormt, welke uitgang via een· aan de weerstand Rg gelijke weerstand Rg met de inverterende ingang 7 is verbonden. Deze inverterende ingang 7 is verder via een aan de weerstand Rg gelijke weerstand Rg en de niet-inverterende ingang 6 is rechtstreeks met de uitgang 12 van de bufferversterker 9 verbonden.
30 De ingangen 6 en 7 en ook de uitgang 8 bevinden zich daarom gelijkspanningsmatig op de halve voedingsspanning. De tweede versterker 5 is verder voorzien van een vierde ingangstrap 50 met een eerste ingang, die de de tweede niet-inverterende ingang 49 van versterker 5 vormt, een tweede ingang, die de tweede inverterende ingang 48 van de 35 versterker 5 vormt en een uitgang 51, die is verbonden met de ingang 46 van de uitgangstrap 45. De tweede niet-inverterende ingang 49 is via een weerstand R2q en de tweede inverterende ingang 48 is via de
*5 d *4 f\ Q
v ** V «-·» .--¾ w He* PHN 11.639 9 weerstanden Rig en R2<j met de klem 60 verbonden die de referentiespanning Vre£ voert. De weerstanden R.jg, R2q en R2-| zijn daarbij gelijk aan respectievelijk de weerstanden R^, R-jg en R^g. De tweede inverterende ingang 48 is verder via de weerstand R^g 5 verbonden met de aansluitklem 13 voor het toevoeren van de ingangsspanning V^n. De weerstand R21 dient hierbij als ingangsweerstand voor deze spanning naar de tweede inverterende ingang 48. De ingangsspanning V^n wordt via de ingangstrap 50 en de uitgangsstrap 45 op inverterende wijze versterkt. Een door de 10 weerstanden Rg en Rg bepaalde fractie van de uitgangsspanning wordt naar de eerste inverterende ingang 7 teruggekoppeld en vervolgens via de ingangstrap 40 en de uitgangstrap.46 nogmaals op inverterende wijze versterkt. De versterker 5 functioneert derhalve als een gebruikelijke inverterende tegengekoppelde versterker, waarvan de versterking nagenoeg 15 volledig door de weerstanden Rg en Rg wordt bepaald.
Deze uitvoeringsvorm heeft ten opzichte van de uitvoeringsvorm van figuur 1 het volgende voordeel. Bij de uitvoeringsvorm van figuur 1 doorloopt het ingangssignaal bij niet-inverterende versterking alleen de eerste versterker, terwijl bij 20 inverterende versterking het ingangssignaal zowel de eerste als de tweede versterker doorloopt. Hierdoor treden faseverschillen op, die tot vervorming van het uitgangssignaal aanleiding kunnen geven. Doordat bij de uitvoeringsvorm van figuur 3 de tegenkoppeling van de eerste en de tweede versterker 1 en 5 over afzonderlijke ingangstrappen plaats vindt, 25 kan de ingangsspanning V^n niet alleen rechtstreeks aan de niet-inverterende versterker 1 maar ook rechtstreeks aan de inverterende versterker 5 worden toegevoerd. Hierdoor treedt geen faseverschil op tussen het uitgangssignaal op de uitgang 4 van de eerste versterker 1 en het uitgangssignaal op de uitgang 8 van de tweede versterker 5, zodat 30 geen vervorming van het uitgangssignaal over de belasting Rt kan optreden. Eenzelfde voordeel treedt op ten opzichte van de uitvoeringsvorm, waarbij de ingangsspanning via een spanningsomkeerschakeling aan de niet-inverterende ingang van de tweede versterker wordt toegevoerd.
35 In figuur 4 is een vereenvoudigd schema van een mogelijke uitvoeringsvorm van de eerste versterker 1 voor de brugversterker van figuur 3 weergegeven. De tweede versterker 5 is op dezelfde wijze -·»*»<% \ A Λ ~ · \ , ; j / M / > J V J -*» V z*
»---' ' I
( PHN 11.639 10 opgebouwd. De eerste ingangstrap 20 bevat twee transistors T10 en T^-j, waarvan de emitters via weerstanden R-jq en R31 zijn verbonden | met de uitgang van een stroombron I-j, die met de positieve voedingsspanningsklem 15 is verbonden. De kollektor van transistor T^q 5 is rechtstreeks en de kollektor van transistor is door middel van een stroomspiegel met transistors en T15 met de uitgang 23 van de ingangstrap 20 verbonden. Met behulp van de stroomspiegel T14, worden de tengevolge van de terugkoppelspanning in de transistors T10, T11 vloeiende differentiële kollektorstromen in een 10 enkelzijdige uitgangsstroom omgezet, die aan uitgang 23 verschijnt. De tweede ingangstrap 29 is gelijk aan de ingangstrap 20 en bevat twee transistors en T^, waarvan de emitters via weerstanden R32 en R33 met de uitgang van een stroombron I2 zijn verbonden. De kollektors van de transistors T^2 en T^3 zijn verbonden met de 15 kollektor van respectievelijk transistor T-jq en transistor T^. De stroomspiegel T^, dient dientengevolge ook voor het omzetten van de ten gevolge van de ingangsspanning vloeiende differentiële kollektorstromen in de transistors T^2 en T|3 in een enkelzijdige uitgangsstroom naar de uitgang 23. Deze uitgang 23 is 20 verbonden met de ingang 26 van de uitgangstrap 25, die is voorzien van een zogenaamde Miller-trap, die een transistor T16 bevat, waarvan de kollektor via een niveauverschuivingsdiode Dj is verbonden met een bélastingsstroombron I3. Tussen de uitgang 60 en de ingang 26 van deze Miller-trap is een frequentiecompensatiecondensator aangebracht.
25 Deze uitgang 60 is verbonden met de basis van een eerste eindtransistor Τ-jg, die in serie met een tweede eindtransistor T^g tussen de positieve voedingsspanningsklem 15 en massaklem 16 is aangebracht. De emitter van transistor T18 en de kollektor van transistor T19 zijn verbonden met de uitgang 4 van de uitgangsstrap 25. Deze uitgangstrap 25 30 bevat verder een spanningsstroomomzetter 70, die wordt gevormd door twee transistors T2Q en T21 waarvan de emitters via weerstanden R34 en R35 zijn verbonden met de uitgang van een stroombron =21. De basis van transistor T2q is verbonden met de uitgang 60 van de Milltertrap, terwijl de basis van transistor T2^ via een diode D2 35 met de uitgang 4 en via een stroombron I7 met de positieve voedingsspanningsklem 15 is verbonden. De kollektor van transistor T2q is via een stroombron I5 = 21 verbonden met de positieve - ./ PHN 11.639 11 voedingsspanningsklem 15 en verder met de emitter van een stroomvolgertransistor τ22» waarvan de basis een referentiespanning Vc voert en waarvan de kollektor via een stroombron Ig = I met massaklem 16 en verder met de basis van eindtransistor T19 is 5 verbonden. De stroombron I7 en diode D2 zorgen ervoor, dat door de transistors T^g en een kleine ruststroom vloeit, zodat deze transistors in klasse -AB staan ingesteld. De bij aansturing door de Millertrap optredende verandering van de basis-emitterspanning van transistor Τί8 wordt door de spanningsstroomomzetter 70 omgezet in een 10 stuurstroom, waarmee transistor T^g in tegenfase met transistor T^g wordt aangestuurd.
Naast de in figuur 4 getoonde uitvoeringsvorm kunnen de eerste en de tweede versterker op elke andere dan de getoonde wijze worden uitgevoerd, mits deze maar zijn voorzien van een inverterende 15 ingang, die door tegenkoppeling laagohmig wordt en van een balanseindtrap.
De uitvinding is niet beperkt tot de getoonde uitvoeringsvormen maar binnen het kader van de uitvinding zijn voor de vakman vele variaties te bedenken.
,-;-;---- ,,, ,1

Claims (7)

1. Brugversterker bevattende tussen twee aansluitklemmen voor het aansluiten van een asymmetrische voedingsspanning: - een spanningsdeler, die is voorzien van een aftakking voor het afnemen van nagenoeg de halve voedingsspanning 5. een eerste versterker.voor het versterken van een ingangssignaal, welke versterker is voorzien van een eerste niet-inverterende ingang, welke is gekoppeld met de aftakking van de spanningsdeler, een eerste inverterende ingang en een uitgang voor het aansluiten van een eerste aansluitklem van een belasting, welke uitgang door middel van een 10 weerstand met de eerste inverterende ingang is teruggekoppeld, en - een tweede versterker voor het versterken van het ingangssignaal, welke versterker is voorzien van een eerste niet-inverterende ingang welke is gekoppeld met de aftakking van de spanningsdeler, een eerste inverterende ingang en een uitgang voor het aansluiten van een tweede 15 aansluitklem van de belasting, welke uitgang door middel van een weerstand naar de eerste inverterende ingang is teruggekoppeld, met het kenmerk, dat ten minste - de eerste inverterende ingang van de eerste versterker en de eerste inverterende ingang van de tweede versterker zijn gekoppeld met een 20 uitgang van een bufferversterker waarvan een ingang is gekoppeld met de aftakking van de spanningsdeler.
2. Brugversterker volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de eerste niet-inverterende ingang van de eerste versterker en de eerste niet-inverterende ingang van de tweede versterker eveneens met 25 de uitgang van de bufferversterker zijn gekoppeld.
3. Brugversterker volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de eerste niet-inverterende ingang van de eerste versterker de ingang van het toevoeren van het ingangssignaal vormt.
4. Brugversterker volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat 30 de eerste inverterende ingang van de tweede versterker is gekoppeld met een aftakking van een over de uitgang van de eerste versterker aangebrachte spanningsdeler.
5. Brugversterker volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de eerste versterker is voorzien van: 35. een eerste ingangstrap met een eerste ingang, die de eerste niet-inverterende ingang van de versterker vormt, een tweede ingang, die de eerste inverterende ingang van de versterker vormt en een uitgang, die ΡΗΝ 11.639 13 Λ is verbonden met de ingang van een uitgangstrap met een uitgang, die de uitgang van de eerste versterker vormt, en - een tweede ingangstrap met een eerste ingang, die een tweede niet-inverterende ingang van de eerste versterker vormt, een tweede 5 ingang, die een tweede inverterende ingang van de eerste versterker vormt en een uitgang, die is verbonden met de ingang van de uitgangstrap, en dat de tweede versterker is voorzien van - een derde ingangstrap met een eerste ingang die de eerste niet-inverterende ingang van de tweede versterker vormt, een tweede 10 ingang, die de eerste inverterende ingang van de tweede versterker vormt en een uitgang, die is verbonden met de ingang van een uitgangstrap met een uitgang, die de uitgang van de tweede versterker vormt - een vierde ingangstrap met een eerste ingang, die een tweede niet-15 inverterende ingang van de tweede versterker vormt, een tweede ingang, die een tweede inverterende ingang van de tweede versterker vormt en een uitgang, die is verbonden met de ingang van de uitgangstrap, en dat - de tweede niet-inverterende ingang van de eerste versterker en de 20 tweede inverterende ingang van de tweede versterker zijn gekoppeld met een aansluitpunt voor het toevoeren van een ingangssignaal, en dat - de tweede inverterende ingang en de tweede niet-inverterende ingang van zowel de eerste als de tweede versterker zijn gekoppeld met een aansluitpunt voor het voeren van een referentiepotentiaal,
6. Brugversterker volgens conclusie 5, met het kenmerk,, dat de eerste, tweede, derde en vierde ingangstrap elk worden gevormd door een verschilversterker met een differentiële-naar-enkelzijdige omzetter.
7. Brugversterker volgens conclusie 6, met het kenmerk, dat 30 de eerste en de tweede ingangstrap een gemeenschappelijke differentiële-naar-enkelzijdige omzetter en de derde en de vierde ingangstrap een gemeenschappelijke differentiêle-naar-enkelzijdige omzetter bezitten. * * —* m
NL8600292A 1986-02-07 1986-02-07 Brugversterker. NL8600292A (nl)

Priority Applications (8)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8600292A NL8600292A (nl) 1986-02-07 1986-02-07 Brugversterker.
US07/007,297 US4758796A (en) 1986-02-07 1987-01-27 Bridge amplifier operating from an asymmetrical power supply
EP87200157A EP0234627B1 (en) 1986-02-07 1987-02-03 Bridge amplifier
DE8787200157T DE3768095D1 (en) 1986-02-07 1987-02-03 Brueckenverstaerker.
JP62022625A JP2559392B2 (ja) 1986-02-07 1987-02-04 ブリツジ増幅器
KR1019870000881A KR960000774B1 (ko) 1986-02-07 1987-02-04 브릿지 증폭기
SG1133/92A SG113392G (en) 1986-02-07 1992-11-02 Bridge amplifier
HK153/93A HK15393A (en) 1986-02-07 1993-02-25 Bridge amplifier

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8600292A NL8600292A (nl) 1986-02-07 1986-02-07 Brugversterker.
NL8600292 1986-02-07

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8600292A true NL8600292A (nl) 1987-09-01

Family

ID=19847537

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8600292A NL8600292A (nl) 1986-02-07 1986-02-07 Brugversterker.

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4758796A (nl)
EP (1) EP0234627B1 (nl)
JP (1) JP2559392B2 (nl)
KR (1) KR960000774B1 (nl)
DE (1) DE3768095D1 (nl)
HK (1) HK15393A (nl)
NL (1) NL8600292A (nl)
SG (1) SG113392G (nl)

Families Citing this family (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
IT1215452B (it) * 1987-04-30 1990-02-14 Sgs Microelettronica Spa Amplificatore audio cosiddetto bridge perfezionato.
IT1214255B (it) * 1987-09-30 1990-01-10 Sgs Microelettronica Spa Amplificatore audio commutabile elettronicamente dalla configurazione stereo alla configurazione bridge.
IT1234895B (it) * 1988-04-27 1992-06-02 Sgs Thomson Microelectronics Rete di polarizzazione per coppie di amplificatori integrati commutabili da una configurazione asimmetrica ad una configurazione a ponte e viceversa.
DE69110065T2 (de) * 1990-02-14 1996-01-18 Philips Electronics Nv Stromausgleichschaltung.
US5128723A (en) * 1991-05-06 1992-07-07 Xerox Corporation Scavengeless development system having toner deposited on a doner roller from a toner mover
DE19525410A1 (de) * 1995-07-12 1997-01-23 Philips Patentverwaltung Schaltungsanordnung zum Übertragen von Tonsignalen
DE69727771T2 (de) * 1996-06-21 2005-01-13 Koninklijke Philips Electronics N.V. Brückenverstärker mit um die last gelegter rückkopplung
JP3727777B2 (ja) * 1997-04-28 2005-12-14 株式会社東芝 平衡型増幅器
IT1305650B1 (it) * 1998-12-16 2001-05-15 St Microelectronics Srl Circuito per assicurare una completa saturazione di entrambi gliamplificatori di un amplificatore a ponte configurato ad ingresso
WO2001099273A1 (en) * 2000-06-23 2001-12-27 Koninklijke Philips Electronics N.V. Dual bridge amplifier
US20030179892A1 (en) * 2002-03-25 2003-09-25 Madsen Kim Nordtorp System and method for an improved configuration for stereo headphone amplifiers
JP4738090B2 (ja) * 2005-08-05 2011-08-03 株式会社東芝 Btl方式の増幅回路
US7385448B2 (en) * 2006-05-17 2008-06-10 Intelleflex Corporation Circuitry for adaptively generating and using a reference voltage
US8330539B2 (en) * 2009-08-14 2012-12-11 Nxp B.V. Dynamic switchable mode dual bridge power amplifier
US8823453B2 (en) * 2012-11-07 2014-09-02 Semtech Corporation Instrumentation amplifier with rail-to-rail input range
JP2018107641A (ja) * 2016-12-27 2018-07-05 ヤマハ株式会社 バランス出力型増幅器
US11502649B2 (en) * 2020-04-16 2022-11-15 Mediatek Inc. High-linearity differential to single ended buffer amplifier

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3808545A (en) * 1972-10-04 1974-04-30 Int Radio & Electronics Corp High power bridge audio amplifier
DE2429953B2 (de) * 1974-06-21 1980-03-27 Siemens Ag, 1000 Berlin Und 8000 Muenchen Schaltungsanordnung zur Verarbeitung physiologischer Meßsignale
DE3234400A1 (de) * 1982-09-16 1984-03-22 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Halbleiter-verstaerkerschaltung

Also Published As

Publication number Publication date
JP2559392B2 (ja) 1996-12-04
EP0234627B1 (en) 1991-02-27
HK15393A (en) 1993-03-05
EP0234627A1 (en) 1987-09-02
SG113392G (en) 1993-01-29
KR960000774B1 (ko) 1996-01-12
JPS62190909A (ja) 1987-08-21
US4758796A (en) 1988-07-19
KR870008436A (ko) 1987-09-26
DE3768095D1 (en) 1991-04-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8600292A (nl) Brugversterker.
US3997849A (en) Push-pull amplifier
US4558287A (en) Signal processing circuit
JP3697679B2 (ja) 安定化電源回路
JPH0143485B2 (nl)
JPH0476524B2 (nl)
US4774478A (en) Feedback amplifier compensation circuitry
EP0217431A1 (en) Amplifier arrangement
JP3399329B2 (ja) 演算増幅器
EP0156410A1 (en) Amplifier arrangement
JPS6184913A (ja) 高域通過回路装置
Thus A compact bipolar class-HB output stage using 1-V power supply
JP3214174B2 (ja) 演算増幅器
JP2963934B2 (ja) 受光増幅回路
JPH0527282B2 (nl)
JP3221452B2 (ja) 電圧/電流変換回路
JP2538013Y2 (ja) ハイパスフィルタ回路
JP3838731B2 (ja) 増幅器
JP2739905B2 (ja) インターフエイス回路
JP3352104B2 (ja) カレントミラー回路
JP2680748B2 (ja) 結合容量回路
JPH0541618A (ja) 直流オフセツトの補正回路
JP2530709B2 (ja) 方形波三角波変換回路
JP2598121Y2 (ja) 電力増幅回路
JPS6229924B2 (nl)

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed