NL8203983A - Fosforamide derivaten, werkwijze ter bereiding daarvan en geneesmiddelen, die deze bevatten. - Google Patents

Fosforamide derivaten, werkwijze ter bereiding daarvan en geneesmiddelen, die deze bevatten. Download PDF

Info

Publication number
NL8203983A
NL8203983A NL8203983A NL8203983A NL8203983A NL 8203983 A NL8203983 A NL 8203983A NL 8203983 A NL8203983 A NL 8203983A NL 8203983 A NL8203983 A NL 8203983A NL 8203983 A NL8203983 A NL 8203983A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
compound
formula
diamino
integer
denotes
Prior art date
Application number
NL8203983A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Eisai Co Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Eisai Co Ltd filed Critical Eisai Co Ltd
Publication of NL8203983A publication Critical patent/NL8203983A/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07FACYCLIC, CARBOCYCLIC OR HETEROCYCLIC COMPOUNDS CONTAINING ELEMENTS OTHER THAN CARBON, HYDROGEN, HALOGEN, OXYGEN, NITROGEN, SULFUR, SELENIUM OR TELLURIUM
    • C07F9/00Compounds containing elements of Groups 5 or 15 of the Periodic Table
    • C07F9/02Phosphorus compounds
    • C07F9/06Phosphorus compounds without P—C bonds
    • C07F9/22Amides of acids of phosphorus
    • C07F9/222Amides of phosphoric acids
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61PSPECIFIC THERAPEUTIC ACTIVITY OF CHEMICAL COMPOUNDS OR MEDICINAL PREPARATIONS
    • A61P13/00Drugs for disorders of the urinary system
    • A61P13/02Drugs for disorders of the urinary system of urine or of the urinary tract, e.g. urine acidifiers
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61PSPECIFIC THERAPEUTIC ACTIVITY OF CHEMICAL COMPOUNDS OR MEDICINAL PREPARATIONS
    • A61P15/00Drugs for genital or sexual disorders; Contraceptives

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Pharmacology & Pharmacy (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Nuclear Medicine, Radiotherapy & Molecular Imaging (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Bioinformatics & Cheminformatics (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Urology & Nephrology (AREA)
  • Endocrinology (AREA)
  • Reproductive Health (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Luminescent Compositions (AREA)

Description

* 0
Br/Bl/lh/21
Fosforamide derivaten, werkwijze ter bereiding daarvan en geneesmiddelen, die deze bevatten.
De uitvinding heeft betrekking op fosforamide derivaten, werkwijzen ter bereiding daarvan en farmaceuti-sche preparaten, die deze bevatten. Meer in het bijzonder heeft de uitvinding betrekking op fosforamide derivaten 5 met de formule 1, waarin X en ϊ elk een waterstofatoom voorstellen of X en Y te zamen een valentiebinding tussen de twee aangrenzende koolstofatomen vormen, waaraan zij resp. zijn gebonden, en n een geheel getal van 0 tot 2 aan-geeft, werkwijze ter bereiding daarvan en farmaceutische 10 preparaten, die deze als een werkzaam bestanddeel bevatten voor de behandeling van uretrale calculosis.
Uretrale calculosis is een op het gebied van de urologie tegenwoordig moeilijk te behandelen ziekte. De term "uretrale calculosis" omvat calculosis in de pelvis 15 renalis, calis, ureter, blaas, urethra en prostaat.
De uretrale calculi kunnen afhankelijk van de bestanddelen daarvan worden ingedeeld in de klassen van fosfaatstenen, oxalaatstenen, uraatstenen en cystine-stenen. Clinisch worden enkele van deze stenen als mengsels 20 herkend. Op grond van statistische gegevens wordt geschat, dat fosfaatstenen met inbegrip van mengsels daarvan ongeveer 40-60% van alle typen uretrale stenen uitmaken. Zo zijn fosfaatstenen έέη van de twee meest gebruikelijke typen uretrale stenen, waarbij de andere oxalaatstenen zijn.
25 Het oorzakelijke mechanisme van fosfaatcalculosis is in het algemeen als volgt: indien de urethra besmet raakt met een urease producerende bacterie, zoals Myxomyce-tes bacterie, wordt ureum in de urine tot ammoniak ontleed, hetgeen de urine alkalisch maakt. Als gevolg worden onoplos-30 bare fosfaten, zoals magnesiumammoniumfosfaat, in de vorm van fosfaatsteen neergeslagen. Vergelijk Hideo Takeuchi c.s., "Urology Bulletin”, 23, (7), 647-651 (1977).
Patienten, die aan fosfaatcalculosis Idjden, die 8203983 t » -2- door een uretrale infectie wordt veroorzaakt, herstellen clinisch minder goed in vergelijking met andere calculosis patienten. Dit type uretrale calculosis is daarom zeer kwaadaardig beschouwd.
5 Therapeutische methoden voor de behandeling van fosfaatcalculosis, die tegenwoordig clinisch worden toege-past, kunnen ruw genomen in de volgende twee groepen worden verdeeld. De eerste groep omvat methoden voor het verwijde-ren van de stenen door een chirurgische ingreep en de 10 tweede groep omvat methoden voor het elimineren van de urease producerende bacterien, zoals Myxomycetes bacterien, met behulp van een geneesmiddel, zoals een uretraal anti-bioticum, bijvoorbeeld ampilline. Chirurgische behandelingen zijn echter in beperkte mate doeltreffend omdat de fosfaat-15 stenen bros zijn en gemakkelijk breken, waardoor de fosfaat-stenen niet volledig kunnen worden verwijderd en de kwaal van fosfaatcalculosis bovendien dikwijls opnieuw optreedt.
Met betrekking tot de methoden van medische behandeling onder toepassing van uretrale antibiotica wordt door de 20 kliniekartsen in het algemeen onderkend, dat de effectivi-teit van de antibiotica ernstig wordt beperkt. Een reden hiervan is, dat de mate, waarin de bacterien door het anti-bioticum worden verwijderd, onvoldoende is in verband met de aanwezigheid van de fosfaatstenen.
25 In verband met het optreden van nieuwe tegen antibiotica resistente stammen vein urease producerende bacterien, microbiele substitutie en neveneffekten van de antibiotica is verder continue toediening van de antibiotica in grote hoeveelheden gedurende een lange periode niet 30 gewenst. Indien slechts antibioticum wordt gebruikt, kan de beoogde behandeling tegenwoordig niet op voldoende wijze worden uitgevoerd. Onder deze omstandigheden wordt het door de kliniekartsen uitermate wenselijk geacht, dat een nieuwe therapeUtische methode wofdt ontwikkeld.
35 Onlangs heeft het mechanisme van het begin van de bovengenoemde uretrale fosfaatcalculosis aandacht ge-trokken. Onderzoek is uitgevoerd met betrekking tot hydroxam-zuurverbindingen, die de door urease veroorzaakte ontleding 8203983 « * · -3- __ van ureum in urine tot ammoniak specifiek remmen. Verder zijn fosforamide derivaten, zoals N-(diaminofosfinyl)benz-amide, beschreven (Amerikaans octrooischrift no. 4.182.881). Clinisch aanvaardbare verbindingen zijn totnogtoe echter 5 niet ontwikkeld.
Na uitgebreide onderzoekingen van diverse ver-bindingen werd nu gevonden, dat fosforairJ.de derivaten met de algemene formula 1, waarin X en Y elk een waterstofatoom voorstellen of X en Y te zaroen een valentiebinding vormen 10 tussen de twee aangrenzende koolstofatomen', waaraan zij resp. zijn gebonden, en n een geheel getal van 0 tot 2 aan-geeft, uitmuntende effekten als mdiddelen voor de behandeling van uretrale calculosis bezitten.
Meer in het bijzonder werd gevonden, dat fosfor-15 amide derivaten met de formule 1, die een isoprenoide keten en een van bekende verbindingen afwijkende structuur bezitten, een sterk urease remmend effekt, een sterk steen-vorming remmend effekt, een hoge migratiesnelheid in urine en een grote mate van veiligheid bezitten. De verbindingen 20 volgens de uitvinding kunnen daarom continu gedurende lange perioden worden toegediend en kunnen als een uitmun-tend middel worden gebruikt voor de behandeling van uretrale calculosis, in het bijzonder fos'faatstenen en pyelonefritis of als een middel voor het verminderen van het optreden en 25 weer optreden van deze kwalen. Deze ontdekkingen leiden tot de totaliteit van de uitvinding.
De uitvinding heeft daarom ten doel nieuwe fosforamide derivaten te verschaffen, die bruikbaar zijn als een middel voor de behandeling van uretrale calculosis en die 30 voor therapeutisch gebruik veilig zijn.
De onderhavige uitvinding heeft verder ten doel werkwijzen te verschaffen voor het bereiden van dergelijke nieuwe fosforamide derivaten.
Tevens heeft de uitvinding ten doel farmaceuti-35 sche preparaten te verschaffen voor de behandeling van uretrale calculosis of pyelonifritis, die de nieuwe fosforamide derivaten als werkzame bestanddelen daarin bevatten.
De verbindingen volgens de uitvinding bezitten 8203983 -4- nieuwe structuren, die in de bekende literatuur niet zijn beschreven. Specifieke voorbeelden van de verbindingen volgens de uitvinding zijn de volgende: N- (diaminofosfinyl)-3-methyl-2-buteenamide, 5 N- (diaminofosfinyl)-3-methylbutaanamide, N-(diaminofosfinyl)-3,7-dimethy1-2-octeenamide, N- (diaminofosfinyl)-3,7-dimethyloctaanamide, N- (diaminofosfiny1)-3,7/11-1rimethy1-2-dodeceen-amide, en 10 N-(diaminofosfinyl)-3,7,11-trimethyldedecaan- amide.
De werkwijzen, die voor de bereiding van de verbindingen van de onderhavige uitvinding worden toegepast, zijn aangegeven in het reaktieschema van de figuur, waarin 15 η, X en Y dezelfde betekenissen bezitten als bovenstaand gedefinieerd.
Een carboxamide met de formule 2 wordt met fosfor-pentachloride omgezet voor het verkrijgen van een verbinding (3), die dan met mierenzuur wordt omgezet in een fosforyl-20 chloride met de formule 4 en welke verbinding (4) met ammoniak wordt omgezet voor het verkrijgen van de beoogde verbinding (1).
De bovenvermelde omzettingen, die uitgevoerd worden voor het verkrijgen van de verbinding (1) uit de 25 verbinding (2), kunnen worden uitgevoerd in een oplosmiddel, dat op geschikte wijze uit inerte oplosmiddelen is gekozen, die niet aan de reaktie deelnemen. Als dergelijke oplosmiddelen kunnen bijvoorbeeld tetrachloorkoolstof, chloroform, diethylether en tetrahydrofuran worden genoemd. Resultaten, 30 die de voorkeur verdienen, worden verkregen door de reaktie-temperatuur zo te regelen, dat deze binnen het traject van ongeveer -10°C tot kamertemperatuur wordt gehouden bij de trappen, die toegepast worden voor het verkrijgen Vein (4) uit (2) en een traject van ongeveer -20° tot 20°C bij de 35 trap voor het verkrijgen van (1) uit (4).
Voor een verdere toelichting van de effekten van de onderhavige uitvinding worden onderstaand voorbeelden van farmacologische proeven gegeven.
8203983 -5-
Als vergelijkende verbinding werd N-(diamino-f os finyl )-benzami<3e (Amerikaans octrooischrift no. 4.182.881) gebruikt en vergeleken met de verbindingen van de onder-havige uitvinding.
5
Proef (1) Urease remmende effekten:
Uit Johannes broodpitten geextraheerde en ver-volgens gezuiverde urease en door Proteus mirabilis gepro-duceerde urease werden gebruikt. De molalre concentratie 10 van de te onderzoeken verbinding/ die 50% van de aanwezige urease remmende/ werd bepaald volgens de methode van Kobashi c.s., Biochim. Biophys. Acta, 227, 429-441 (1971) en de methode van Qkuda c.s., Saishin Igaku (The Latest Medical Science) 21 (3), 622-627 (1966).
15 De onderzochte verbindingen werden de volgende:
Verbinding A volgens de uitvinding: N—(diaminofosfiny1)-3-methyl-2—buteenamide met de formule 5. Verbinding B volgens de uitvindina: N-(diaminofosfinyl)-3,7-dimethyl-2-octeenamide met de 20 formule 6.
Verbinding C volgens de uitvinding: N-(diaminofosfinyl)-3-methylbutaanamide met de formule 7. Verbinding D volgens de uitvinding: N—(diaminofosfinyl)-3,7-diroethyloctaanamide met de formule 8. 25 Vergelijkende verbinding: N-(diaminofosfinyl)benzamide met de formule 9.
De resultaten zijn aangegeven in tabel A.
TABEL A Urease remmende effekten__ 50% urease remmende cone. ^ *50
Onderzochte Johannes _ ^ ,.,.
verbinding broodpitten Proteus -m-rahilis _ urease__intakt-cellen vrii v.cel.
1 "" *1 _ Q ... 2
Verbinding A 6.3 x 10 1.8 x 10 1.6 x 10 -Verbinding B 5.2 x 10 1.5 x 10 1.6 x 10
—....... ' ............. "" — — Q Q
Verbinding C 1.6 x 10 6-8 x 10 6.1 x 10
Verbinding D 8.7 x 10 1.4 x 10__-_
Verg. verbinding 6.0 x 10 1.8 x 10 1.3 x 10 8203983 • t -6-
Uit tabel A is het duidelijk, dat de verbindingen van de uitvinding sterke urease reramende effekten vertoon-den.
5 Proef (2): Migratiesnelheid in urine:
Aan S.D. ratten met een gewicht van ongeveer 200 gram werd peroraal 50 mgA9 van een te onderzoeken verbinding toegediend. Het urease remmende vermogen van de urine, die gedurende 24 uren daama werd uitgescheiden, 10 werd gemeten. De migratiesnelheid in urine-van elk van de onderzochte verbindingen werd bepaald volgens de methode van Kobashi c.s., Yakugaku Zasshi 93 (12), 1564—1572 (1973) en J. Biochem. J)3, 287-293 (1973).
De resultaten zijn in tabel JB aangegeven.
15 Tabel B Migratiesnelheid in urine
Onderzochte Migratiesnelheid in urine (%) verbinding Gemiddelde + S.E.
Verbinding A 29,6+2,1 20--;----
Verg. verbinding 21,0+2,7
Uit tabel B is duidelijk, dat de verbinding volgens de uitvinding een hoge migratiesnelheid in urine 25 vertoonde en beter was dan de vergelijkende verbinding ( (P<0,05) .
Proef (3) Remming van de vorming van vesicale calcali bij ratten, die met Proteus mirabilis zijn besmet: 30 Vrouwelijke S.D. ratten met een gewicht van ongeveer 200 gram werden in de blaas daarvan met Proteus mirabilis besmet om infektie te veroorzaken. Vier dagen na de besmetting werd met de perorale toediening van een te onderzoeken verbinding aangevangen en werd de toediening 35 gedurende 5 dagen voortgezet. De in de blaas bij elke rat gevormde calculi werden gewogen. De resultaten zijn in tabel C samengevat.
8203983 4 · -7- TABEL C.
Ondertochta 00513 Sewioht van significant verbinding «iculi (mg) verschil per dag (gemid. + S.E.) ~ - . - 34.5+2.6
Geen — ___
Verbinding A 50 10.9+2.8 0.001_ 12.5 10.7+3.9 °·001__ j ~ j vara, verbin- 12.5 22.5+4.0 0.05 I ding---------- !---
Uit tabel C is het duidelijk, dat de verbinding volgens de uitvinding een uitmuntend effekt bezat op het reiranen van de vorming van calculi en veel beter was dan de vergelijkende verbinding.
5
Proef (4) Acute toxiciteit:
Acute toxiciteiten van te onderzoeken verbin-dingen werden onderzocht door perorale toediening van de te onderzoeken verbindingen, gesuspendeerd in 0,5%'s 10 carboxymethylcellulose, aan mannelijke en vrouwelijke S.D. ratten (8 weken oud).
De resultaten zijn in tabel D aangegeven.
TABEL D Acute toxiciteit (LD^g) 15 Onderzochte LD-0 mg/kg verbinding
Verbinding A Mannelljk > 6000
Vrouwelijk > 4242 20
Tabel D bevestigd, dat de verbinding A, een typische verbinding van de onderhavige uitvinding slechts een zeer geringe toxiciteit bezat en van zeer grote veilig-heid was.
De resultaten van de bovenvermelde farmacologische 8203983 « t ♦ -δ- __ proeven doen vermoeden, dat de verbindingen volgens de uitvinding een sterk urease reramend effekt en een hoge migratiesnelheid in urine bezitten. De verbindingen volgens de uitvinding zijn daarom opmerkelijk effektief voor het 5 remmen van calculusvorming en zijn daarom bruikbaar voor de behandeling van uretrale calculosis kwalen, in het bijzonder uretrale fosfaatcalculosis. Van nog groter belang is, dat de verbindingen volgens de onderhavige uitvinding slechts een zeer geringe toxiciteit bezitten, zodat zij 10 zeer veilig zijn in het gebruik voor de behandeling van uretrale calculosis, in het bijzonder uretrale fosfaatcalculosis, omdat een continue toediening van een genees-middel gedurende een lange periode vereist is bij de behandeling van uretrale calculosis.
15 De verbindingen volgens de uitvinding vertonen uitmuntende effekten bij de behandeling van uretrale calculosis, in het bijzonder uretrale fosfaatcalculosis, indien zij als de enige behandelingsmiddel worden gebruikt. De verbindingen volgens de uitvinding kunnen echter in combina-20 tie met andere uretrale antibiotica, zoals ampicilline, sulfaxnethoxazool, sulfisomesool, sulfametopyrazine en nitrofurantoine worden gebruikt.
Opgemerkt is, dat pyelonefritis, die door infektie met urease producerende bacterien, zoals Myxomycetes 25 bacterie, wordt veroorzaakt, clinisch ernstig wordt in verband met de toxiciteit van de ammoniak, die door ont-leding van het in de urine aanwezige ureum wordt gevormd.
De verbindingen volgens de uitvinding zijn eveneensjvan nut voor de behandeling door dergelijke bacterien veroorzaakte 30 pyelonefritis. Het is in dit geval eveneens mogelijk de verbindingen volgens de uitvinding in combinatie met de bovengenoemde uretrale antibiotica te gebruiken.
Bij de behandeling van uretrale calculosis en pyelonefritis met de verbindingen volgens de uitvinding 35 kunnen de verbindingen volgens de uitvinding peroraal of parenteraal, bijvoorbeeld door intramusculaire, subcutane of intraveneuze injectie of met suppositorien worden toegediend. De dosering voor de humane behandeling wisselt 8203983 t -9- afhankelijk van de omstandigheden van de patient en ligt in het algeineen in het traject van 20-3000 mg/dag/volwas-sene, bij voorkeur 500-1500 mg/dag/volwassene.
De verbindingen volgens de uitvinding worden 5 gebruikt ia de vorm van tabletten, korrels, poeders, capsules, indiceerbare oplossingen of suppositorien, die bereid worden volgens op het technische gebied van de bereiding van farmaceutische prepaten gewoonlijk toegepaste methoden.
Bij de bereiding van vaSte prodiikten voor per-10 orale toediening worden een excipients en,~ indien noodzake-lijk, een bindroiddel, een desintegreermiddel, een glij-middel, een kleurende stof en een corrigens aan de verbin-ding toegevoegd en wordt het verkregen mengsel vervolgens tot tabletten, beklede tabletten, korrels, poeders of 15 capsules gevormd.
Als excipients kan bijvoorbeeld lactose, mais-zetmeel, witte suiker, glucose, sorbitol of kristallijne cellulose worden gebruikt. Als bindmiddel kan bijvoorbeeld polyvinylalcohol, polyvinylether, ethylcellulose, methyl-20 cellulose, acacia, tragacanth, gelatine, shellac, hydroxy-propylcellulose, hydroxylpropylzetmeel, polyvinylpyrrolidon, witte suiker of sorbitol wofden gebruikt. Als desintegreer-hulpmiddel kan bijvoorbeeld zetmeel, agar, gelatinepoetder, kristallijne cellulose, calciumcarbonaat, natriumwater-25 stofcarbonaat, calciumcitraat, dextrine of pectine worden gebruikt. Als glijmiddel kcin bijvoorbeeld magnesiumstearaat, talk, polyethyleenglycol, siliciumoxide of geharde plantaar-dige olien worden gebruikt. Als kleurende stof kan elke bekende als geneesmiddeltoevoegsel toegelaten kleurende 30 stof worden gebruikt. Als corrigens kunnen cacaopoeder, menthol, aromapoeder, pepermuntolie, borneol of kaneel-poeder worden gebruikt. Deze tabletten en korrels kunnen, indien noodzakelijk, met suiker, gelatine en dergelijke worden bekleed.
35 Bij de bereiding van een vloeibaar produkt voor perorale toediening worden een corrigens, een buffer, stabiliseermiddel, enz., indien noodzakelijk, aan de ver-binding toegevoegd en wordt het mengsel vervolgens opgelost 8203983 -ΙΟ- ____ in een siroop volgens een gebruikelijke methode. .
Bij de bereiding van indiceerbare oplossingen worden, indien noodzakelijk, een middel voor het instellen van de pH, een buffer, suspendeermiddel, solubiliseer-5 middel, stabiliseermiddel, isotoonmakend middel, conserveer-middel en dergelijke aan de verbinding toegevoegd en wordt het mengsel tot een oplossing voor subcutane, intramusculaire of intraveneuze injectie verwerkt.
Als suspendeermiddelen kunnen bijvoorbeeld methyl-10 cellulose, polysorbaat 80, hydroxyethylcel'lulose, acacia, tragacanth-poeder, natriumcarboxymethylcellulose en poly-oxyethyleensorbitanmonolauraat worden genoemd. Als solubili-seermiddelen kunnen bijvoorbeeld een polyoxyethyleenadduct van geharde ricinusolie, polysorbaat 80, nicotinamide, 15 polyoxyethyleensorbitanmonolauraat, macrogol en ethylesters van ricinusolievetzuren worden genoemd. Als stabiliseer-middelen kunnen bijvoorbeeld natriumsulfiet, natriummetha-sulfiet en ethers worden genoemd. Als conserveermiddelen kunnen bijvoorbeeld methyl p-hydroxybenzoaat, ethyl p-hydro-20 xybenzoaat, sorbinezuur, fenol, cresol en chloorcresol worden genoemd.
De volgende voorbeelden lichten de onderhavige uitvinding nader toe, zonder het kader van de uitvinding te beperken.
25 Bereidingsvoorbeeld 1 N-(diaminofosfinyl)-3-methyl-2-buteenamide:
In 300 ml watervrij tetrahydrofuran werd 10 g 3-methyl-2-buteenamide opgelost. Aan de verkregen oplossing werd onder afkoeling tot -10°C 20 g fosforpentachloride 30 toegevoegd en werd het mengsel 30 minuten geroerd. Vervolgens werden druppelsgewijs bij -10°C aan het mengsel 4,6 g 99%'s mierenzuur toegevoegd en werd het gehele mengsel gedurende 30 minuten bij 20°C geroerd. De reaktievloeistof werd daama afgezogen. In het filtraat werd onder afkoeling tot 35 -20°C gasvormige ammoniak geleid. De temperatuur van het mengsel werd tot kamertemperatuur verhoogd en het mengsel werd 30 minuten geroerd. De verkregen kristallen werden afgefiltreerd. Na tweemaal extraheren met 100 ml warm 8203983 -11- methanol werd het extract tot -20°C afgekoeld en werden de zo gevormde kristalien afgeflltreerd. Na herkristallisatie uit 100 ml methanol werd 5,5 g van de beoogde verbinding als produkt verkregen. De eigenschappen van het produkt 5 waren als volgt: (1) Smeltpunti 180°C (ontleding) (2) Elementaire analyse voor C5Hl2N302P.l/2H20:
C Η N P
Berekend (%) 32,26 6,99 22,58 16,64 10 Gevonden (%), 32,16 6,87 22,85 16,47 (3) IR (cm"1): 1200 ($), 1620 (g) , 1660 (C-C), 3100*3400 (NH) (4) NMR (ζ waarde, DMSO): 2,80 (3H, doublet) 15 2,10 (3H, doublet) 4,04 (4H, singlet) 5,82 (1H, singlet) 8,85 (1H, singlet)
Bereidingsvoorbeeld 2 20 N-(dlaminofosfinyl)-3-methylbutadnamide:
In 300 ml tetrachloorkoolstof werden 14 g 3-methyl-butaanamide opgelost. Bij de verkregen oplossing werden bij kamertemperatuur 14 g fosforpentachloride gevoegd en werd het mengsel gedurende 30 minuten geroerd. Bij het 25 mengsel werd druppelsgewijs 3,1 g 99%'s mierenzuur gevoegd en het gehele mengsel werd 30 minuten bij kamertemperatuur geroerd. Vervolgens werd hierin onder afkoeling tot -20°C gasvormige ammoniak geleid. Het mengsel werd tot kamertemperatuur opgewarmd en gedurende 30 minuten bij kamer-30 temperatuur geroerd. De verkregen kristallen werden afge- filtreerd en met 100 ml methanol geextraheerd, terwijl zij warm werden gehouden. Het extract werd geconcentreerd en uit methanol herkristalliseerd, waarbij 8 g van de beoogde verbinding als produkt werd verkregen, die de volgende 35 eigenschappen bezat: (1) Smeltpunt: 170°C (ontleding) (2) Elementaire analyse voor Cj-H^N^C^P.l/^H^: 8203983 -12-
C Η N P
Berekend (%) 31,92 8,04 22,33 16,46
Gevonden (%) 31,77 8,16 22,51 16,25 (3) IR (cm”1) 1200 (g) , 1620 (9) , 3100V3400 (NH) 5 (4) NMR (6 waarde, DMSO) : 0,80V0,88 (6H, doublet), 1,80 VI,94 (1H, multiplet), 1,9811*2,00 (2H, doublet), 3,90 (4H, singlet), 10 8,80 (1H, singlet).
Bereidlngsvoorbeeld 3 N- (diaminofosfinyl)-3,7-dimethyl-2-octeenamide;
In 600 ml watervrij tetrahydrofuran werden 20 g 3,7-dimethyl-2-octeenamide opgelost. Bij de verkregen 15 oplossing werd onder afkoeling tot -10°C 24,6 g fosforpenta-chloride gevoegd en werd het verkregen mengsel gedurende 30 minuten geroerd. Bij het mengsel werd druppelsgewijs 5,4 g 99%'s mierenzuur gevoegd, waarna het mengsel gedurende 30 minuten bij kamertemperatuur werd geroerd. Vervolgens 20 werd daarin onder afkoeling tot -20°C gasvormige ammoniak geleid. Het mengsel werd opgewarmd tot kamertemperatuur en gedurende 30 minuten bij kamertemperatuur geroerd. De reaktieoplossing werd gefiltreerd en het filtraat werd geconcentreerd. Na herkristallisatie uit 100 ml methanol 25 werd de beoogde verbinding als produkt verkregen. Het produkt bezat de volgende eigenschappen:
(1) Smeltpunt: 159°C
(2) Elementaire analyse voor c1oH22N3°2P‘1^Ii2^:
C Η N P
30 Berekend (%) 46,86 9,05 16,40 12,08
Gevonden (%) 46,70 9,17 I6m61 12,01 (3) IR (cm"1): 1200 (9) , 1620 (9), 1660 (?*C) , 3100&3400 (NH) (4) NMR (^ waarde, DMSO): 35 0,84v9,90 (6H, doublet), 1,00>2,00 (7H, multiplet), 2,08 (3H, singlet), 8203983 -13- 3,96 (4H, singlet), 5.76 (1H, singlet), 8.76 (1H, singlet).
Bereidingsvoorbeeld 4 5 N-(diaminofosflnyl)-3,7-dimethyloctaanamide;
In 100 ml tetrachloorkoolstof werden 8 g 3,7-dimethyloctaanamide opgelost. Bij de verkregen oplossing werden bij kamertemperatuur 9,7 g fosforpentachloride gevoegd, waama het mengsel 30 minuten werd geroerd. Ver-10 volgens werd hierin onder afkoeling tot -20°C gasvormige ammoniak geleid, De temperatuur van het mengsel werd tot kamertemperatuur verhoogd en het mengsel werd gedurende 30 minuten bij kamertemperatuur geroerd. De verkregen kristallen werden afgefiltreerd. Na extractie met 100 ml 15 warm methanol werd het geconcentreerde residu uit 30 ml methanol herkristalliseerd, waarbij 3,9 g van de beoogde verbinding als produkt werd verkregen.
(1) Smeltpunt: 155°C
(2) Elementaire analyse voor ci0H24N3O2P*1/,f^H2O:
20 C Η N P
Berekend (%) 46,50 9,76 16,27 11,99
Gevonden (5) 46,35 9,87 16,42 11,77 (3) IR (can”1) : 1200 (9) , 1620 (9) , 3100~3?00 (NH) 25 (4) NMR {ζ waarde, DMSO) 0,80*0,86 (9H, doublet), 1,00ν2,20 (10H, multiplet) 3.90 (4H, singlet) 8.90 (1H, singlet) 30 Bereidingsvoorbeeld 5 N-(diaminofosfinyl)-3,7,ll-trlmethyl-2-dodeceenamide:
In 300 ml watervrij tetrahydrofuran werden 20 g 3,7,ll-trimethyl-2-dodeceenamide opgelost. Bij de verkregen oplossing werden onder afkoeling tot -10°C 17,4 g fosfor-35 pentachloride gevoegd, waama het mengsel 30 minuten werd geroerd. Bij het mengsel werd druppelsgewijs 3,8 g 99%'s mierenzuur gevoegd, waama het mengsel 30 minuten bij kamertemperatuur werd geroerd. Vervolgens werd daarin onder 8203983 -14- ________ ·* afkoeling tot -20°C gasvorroige ammoniak geleid. De tempera-tuur van het mengsel werd tot kamertemperatuur verhoogd en het mengsel werd 30 minuten bij kamertemperatuur geroerd.
De reaktievloeistof werd gefiltreerd en het filtraat werd 5 geconcentreerd. Het residu werd uit 300 ml methanol her-kristalliseerd/ waarbij 5,5 g van de beoogde verbinding als produkt werd verkregen.
(1) Smeltpunt: 134°C.
(2) Elementaire analyse voor Cl3H32N302P.1/2H2Q·
10 ' C Η 'N P
Berekend (%) 55,19 10,19 12,98 9,49
Gevonden (%) 55,01 10,30 12,99 9,28 (3) IR (cm"1) : 1200 (2), 1620 (2),
P C
1660 (C=C) , 3100-/3400 (NH) 15 (4) NMR (S'waarde, DMSO) : 0,82-/0,88 (9H, doublet),' 1,00-/2,04 (14H, multiplet) , 2,08 (3H, singlet), 3,98 (4H, singlet), 20 * 5,80 (1H, singletl, 8,74 (1H, singlet).
Bereidingsvoorbeeld 6 N- (diaminofosfinyl) - 3,7,11-trimethyldodecaanainide:
In 100 ml tetrachloorkoolstof werden 8,5 g 3,7,11- 25 trimethyldodecaanamide opgelost. Bij de verkregen oplossing werd bij kamertemperatuur 7,3 g fosforpentachloride gevoegd, waarna het mengsel 30 minuten werd geroerd. Bij het mengsel werden druppelsgewijs 1,6 g 99%'s nierenzuur gevoegd, waarna het mengsel 30 minuten werd geroerd. Vervolgens werd daarin onder afkoeling van -20°C gasvormige ammoniak geleid. De temperatuur werd tot kamertemperatuur verhoogd en het mengsel werd gedurende 30 minuten bij kamertemperatuur geroerd. De reaktievloeistof werd gefiltreerd en het filtraat werd geconcentreerd. Het residu werd uit methanol 35 herkristalliseerd, waarbij 4,0 g van de beoogde verbinding als produkt werd verkregen.
(1) Smeltpunt: 132°C.
8203983 -is- (2) Elementaire analyse voor C gH^N^C^P.1/21^0:
C Η N P
Berekend (%) 54,86 10,74 12,79 9,43
Gevonden (%) 54,62 10,86 12,90 9,22 5 (3) IR (cnf1): 1200 (9), 1620(9), 3100~3Ϊ00 (NH) (4) NMR (S waarde, DMSO) : 0,80^0,86 (12H, doublet), 1,00-.2,20 (17H, raultiplet) 10 3,90 (4H, singlet), 8,82 (1H, singlet).
8203983

Claims (14)

1. Verbinding met de formule 1 waarin X en Y elk waterstof voorstellen of X en Y te zamen een valentiebinding vormen tussen de twee aangrenzende koolstofatomen, waaraan zij resp. zijn verbonden, en n een geheel getal van 0 tot 2 5 aangeeft.
2. Als verbinding volgens conclusie 1 N-(diamino-fosfinyl)-3-methyl-2-buteenamide.
3. Als verbinding volgens conclusie 1 N-(diamino-fosfiny1)-3-methy1-butaanamide..
4. Als verbinding volgens conclusie 1 N-(diamino- fosfinyl)-3,7-dimethyl-2-octeenamide.
5. Als verbinding volgens conclusie 1 N-(diamino-f os f i ny 1) - 3,7- dime thy l-o ctaanami de.
6. Als verbinding volgens conclusie 1 N~(diamino- 15 fosfinyl)-3,7/ll-trimethyl-2-dodeceenamide.
7. Als verbinding volgens conclusie 1 N-(diamino-fosfinyl)-3,1,11-trimethyldodecaanamide.
8. Werkwijze ter bereiding van een verbinding met de formule 1, waarin X en Y elk waterstof voorstellen of 20. en Y te zamen een dubbele binding tussen de twee aangrenzende koolstofatomen vormen, waaraan zij resp. zijn gebonden, en n een geheel getal van 0 tot 2 aangeeft, \ met het kenmerk, dat men een fosforylchloride met de formule 4, waarin η, X en Y dezelfde betekenis bezitten als boven-25 staand gedefinieerd, met ammoniak omzet onder vorming van de genoemde verbinding.
9. Werkwijze ter bereiding van een verbinding met de formule 1 waarin X en Y elk waterstof voorstellen of X en Y te zamen een dubbele binding vormen tussen de 30 twee betreffende aangrenzende koolstofatomen, waaraan zij resp. zijn gebonden, en n een geheel getal van 0 tot 2 aangeeft, met het kenmerk, dat men een verbinding met de formule 3, waarin η, X en Y dezelfde betekenissen als bovenstaand gedefinieerd bezitten, met mierenzuur omzet 35 onder vorming van een fosforylchloride met de formule 4, waarin η, X en Y dezelfde betekenissen als bovenstaand gedefinieerd bezitten, en het verkregen fosforylchloride 8203983 ? * -17- vervolgens met ammonlak omzet onder vorming van de genoemde verbinding.
10. Werkwijze ter bereiding van een verbinding met de formule 1, waarin X en Y elk waterstof voorstellen 5 of X en Y te zamen een dubbele binding tussen de twee aangrenzende koolstofatomen vormen, waaraan zij resp. zijn gebonden, en n een geheel getal van 0 tot 2 aangeeft, met het kenmerk, dat men een carboxamide met de formule 2, waarin η, X en Y dezelfde betekenissen als bovenstaand 10 gedefinieerd bezitten, met fosforpentachloride omzet onder vorming van een verbinding met de formule 3, waarin η, X en Y dezelfde betekenissen als bovenstaand gedefinieerd bezitten, de verkregen verbinding vervolgens met mierenzuur omzet onder vorming van een fosforylchloride met de formule 15 4, waarin η, X en Y dezelfde betekenissen als bovenstaand gedefinieerd bezitten, en daama het verkregen fosforylchloride met ammoniak omzet onder vorming van de eerst-genoemde verbinding.
11. Farmaceutisch preparaat voor de behandeling 20 van uretrale calculosis, gekenmerkt door een effectieve hoeveelheid van een fosforamide derivaat met de formule 1, waarin X en Y elk waterstof voorstellen of X en Y te zamen een dubbele binding tussen de twee aangrenzende koolstofatomen vormen, waaraan zij resp. zijn gebonden, en n een 25 geheel getal van 0 tot 2 aangeeft, als werkzaam bestanddeel en een farmaceutisch toelaatbare drager.
12. Farmaceutisch preparaat voor de behandeling van pyelonefritis veroorzaakt door een uretrale infectie met urease vormende bacterien, gekenmerkt door een effec- 30 tieve hoeveelheid van een fosforamide derivaat met de formule 1, waarin X en Y elk waterstof voorstellen of X en Y te zamen een dubbele binding tussen de twee aangrenzende koolstofatomen vormen, waaraan zij resp. zijn gebonden, en n een geheel getal van 0 tot 2 aangeeft, als werkzaam 35 bestanddeiel en een farmaceutisch toelaatbare drager.
13. Toepassing van een preparaat volgens conclusie 11 voor de behandeling van uretrale calculosis.
14. Toepassing van een farmaceutisch preparaat volgens conclusie 12 voor de behandeling van pyelonifritis. 8203983
NL8203983A 1981-10-19 1982-10-15 Fosforamide derivaten, werkwijze ter bereiding daarvan en geneesmiddelen, die deze bevatten. NL8203983A (nl)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP56165669A JPS5899490A (ja) 1981-10-19 1981-10-19 リン酸アミド誘導体およびその製造方法ならびにそれを含有する医薬
JP16566981 1981-10-19
AT53783 1983-02-16
AT0053783A AT377766B (de) 1981-10-19 1983-02-16 Verfahren zur herstellung eines neuen phosphoramidderivats

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8203983A true NL8203983A (nl) 1983-05-16

Family

ID=38811178

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8203983A NL8203983A (nl) 1981-10-19 1982-10-15 Fosforamide derivaten, werkwijze ter bereiding daarvan en geneesmiddelen, die deze bevatten.

Country Status (13)

Country Link
US (1) US4454126A (nl)
JP (1) JPS5899490A (nl)
AT (1) AT377766B (nl)
BE (1) BE894729A (nl)
CA (1) CA1182128A (nl)
CH (1) CH654011A5 (nl)
DE (1) DE3238726A1 (nl)
ES (1) ES8401088A1 (nl)
FR (1) FR2514768B1 (nl)
GB (1) GB2111503B (nl)
IT (1) IT1153266B (nl)
NL (1) NL8203983A (nl)
SE (1) SE442204B (nl)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4800194A (en) * 1985-08-01 1989-01-24 Norwich Eaton Pharmaceuticals, Inc. Acylphosphorotriamides useful as lipid-altering agents
US4668667A (en) * 1985-08-01 1987-05-26 Norwich Eaton Pharmaceuticals, Inc. Acylphosphorotriamides useful as lipid-altering agents
US5571169A (en) * 1993-06-07 1996-11-05 Endovascular Instruments, Inc. Anti-stenotic method and product for occluded and partially occluded arteries
JPH0426495A (ja) * 1990-05-22 1992-01-29 Brother Ind Ltd ミシンモータの駆動装置
WO1997011705A1 (en) * 1995-09-26 1997-04-03 Takeda Chemical Industries, Ltd. Phosphorylamides, their preparation and use
WO1998042347A1 (en) * 1997-03-25 1998-10-01 Takeda Chemical Industries, Ltd. Pharmaceutical composition containing a phosphorylamide and an ayntibiotic

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2360797C2 (de) * 1973-12-06 1985-05-23 Henkel KGaA, 4000 Düsseldorf Pharmazeutische Präparate
US4182881A (en) * 1978-07-19 1980-01-08 Morton-Norwich Products, Inc. N-[Diaminophosphinyl]arylcarboxamides
PH16234A (en) * 1979-08-14 1983-08-11 Eisai Co Ltd Polyphenylcarboxylic acid amides

Also Published As

Publication number Publication date
ATA53783A (de) 1984-09-15
FR2514768A1 (fr) 1983-04-22
DE3238726A1 (de) 1983-04-28
US4454126A (en) 1984-06-12
ES516625A0 (es) 1983-11-16
IT8223802A0 (it) 1982-10-19
GB2111503B (en) 1985-04-03
CH654011A5 (fr) 1986-01-31
AT377766B (de) 1985-04-25
FR2514768B1 (fr) 1985-10-25
JPS642598B2 (nl) 1989-01-18
SE442204B (sv) 1985-12-09
SE8205902L (sv) 1983-04-20
ES8401088A1 (es) 1983-11-16
CA1182128A (en) 1985-02-05
BE894729A (fr) 1983-04-19
JPS5899490A (ja) 1983-06-13
SE8205902D0 (sv) 1982-10-18
IT1153266B (it) 1987-01-14
GB2111503A (en) 1983-07-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0017195B1 (en) Derivatives of 2,5-disubstituted-cyclohexane-1,3-diones, process for preparation thereof and pharmaceutical composition containing them
EP0495776A1 (en) STABILIZED COMPLEXES COMPOSED OF STICKOXYD / PRIMARY AMINE FOR USE AS CARDIOVASCULAR ACTIVE SUBSTANCES.
JP2001525322A (ja) 胃酸分泌を抑制する複素環式化合物、それらの製造法およびそれらの医薬組成物
CN111635309B (zh) 一种新型解热镇痛药物及其制备方法和用途
SU1604158A3 (ru) Способ получени производных гризеоловой кислоты
EP1529041B1 (de) Neue prodrugs von 1-methyl-2-(4-amidinophenylaminomethyl)-benzimidazol-5-yl-carbonsäure-(n -2-pyridil-n-2-hydroxycarbonylethyl)-amid, ihre herstellung und ihre verwendung als arzneimittel
DE69132052T2 (de) Uracil-reductase-inaktivator
JP3119738B2 (ja) N−フェニル−2−シアノ−3−ヒドロキシクロトンアミド誘導体および免疫調整性を有する医薬品としてのその使用
JPH09505581A (ja) イノシトール三燐酸エステルの炎症性障害治療への使用
JP3208437B2 (ja) 癌転移抑制剤
DE2924691C2 (nl)
NL8203983A (nl) Fosforamide derivaten, werkwijze ter bereiding daarvan en geneesmiddelen, die deze bevatten.
KR100363692B1 (ko) 치료제용도의피리딜비스인산염
EP0391971B1 (en) Improving toxicity profiles in chemotherapy
FR2580642A1 (fr) 5-pyrimidinecarboxamides et traitement de la leucemie et des tumeurs en les utilisant
DE69128626T2 (de) Enzyminaktivatoren
EP0243369B1 (de) 9-halogenprostaglandin-clathrate und ihre verwendung als arzneimittel
US4507301A (en) Anti-cancer composition for delivering 5-fluorouracil
KR100355096B1 (ko) 신규푸린유도체및그약학적으로허용되는염
CZ20021433A3 (cs) Proléčivo na bázi 6-methoxy-2-naftyloctové kyseliny
JPS62294616A (ja) 抗真菌用薬剤
EP0623623B1 (en) 2-aminoethanesulfonic acid/zinc complex
JPH0228189A (ja) アスコルビン酸リン酸エステル誘導体およびその製造法
KR100398289B1 (ko) 신규 안트라사이클린 유도체 및 그 제조방법
DE3143592A1 (de) Quaternaere n,n(pfeil hoch)3(pfeil hoch)-di(ss-brompropionyl)-n&#39;,n(pfeil hoch)2(pfeil hoch)-dispirotripiperaziniumsalze, verfahren zu deren herstellung und arzneimittel mit zytostatischer wirkung

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BV The patent application has lapsed