NL8103800A - Werkwijze en inrichting voor codering van een digitaal signaal op voor foutcorrectie geschikte wijze. - Google Patents

Werkwijze en inrichting voor codering van een digitaal signaal op voor foutcorrectie geschikte wijze. Download PDF

Info

Publication number
NL8103800A
NL8103800A NL8103800A NL8103800A NL8103800A NL 8103800 A NL8103800 A NL 8103800A NL 8103800 A NL8103800 A NL 8103800A NL 8103800 A NL8103800 A NL 8103800A NL 8103800 A NL8103800 A NL 8103800A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
word
error correction
sequences
information
words
Prior art date
Application number
NL8103800A
Other languages
English (en)
Other versions
NL191326B (nl
NL191326C (nl
Original Assignee
Sony Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sony Corp filed Critical Sony Corp
Publication of NL8103800A publication Critical patent/NL8103800A/nl
Publication of NL191326B publication Critical patent/NL191326B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL191326C publication Critical patent/NL191326C/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G11INFORMATION STORAGE
    • G11BINFORMATION STORAGE BASED ON RELATIVE MOVEMENT BETWEEN RECORD CARRIER AND TRANSDUCER
    • G11B5/00Recording by magnetisation or demagnetisation of a record carrier; Reproducing by magnetic means; Record carriers therefor
    • G11B5/02Recording, reproducing, or erasing methods; Read, write or erase circuits therefor
    • G11B5/09Digital recording
    • GPHYSICS
    • G11INFORMATION STORAGE
    • G11BINFORMATION STORAGE BASED ON RELATIVE MOVEMENT BETWEEN RECORD CARRIER AND TRANSDUCER
    • G11B20/00Signal processing not specific to the method of recording or reproducing; Circuits therefor
    • G11B20/10Digital recording or reproducing
    • G11B20/18Error detection or correction; Testing, e.g. of drop-outs
    • G11B20/1806Pulse code modulation systems for audio signals
    • G11B20/1809Pulse code modulation systems for audio signals by interleaving

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Error Detection And Correction (AREA)
  • Signal Processing For Digital Recording And Reproducing (AREA)

Description

' C/Ca/eh/1297 -ê J
Werkwijze en inrichting voor codering van een digitaal signaal op voor foutcorrectie geschikte wijze.
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze en een inrichting voor codering van een digitaal signaal op voor foutcorrectie geschikte wijze, en meer in· het bijzonder voor een dergelijke codering van een digitaal signaal, 5 dat over een aantal transmissiewegen is verdeeld. Nog meer in het bijzonder heeft de uitvinding betrekking op een werkwijze en inrichting voor dergelijke codering van een via een aantal distributiewegen over te dragen, bijvoorbeeld volgens een aantal registratiesporen van een registratiemedium op te 10 nemen, digitaal signaal.
In aanvraagsters Amerikaanse octrooiaanvrage nr, 218.256 van 19 december 1980 is een werkwijze voor codering op voor foutcorrectie geschikte wijze van een digitaal signaal beschreven, waarbij de mogelijkheid van foutcorrectie van en 15 daarmede de mogelijkheid van bescherming tegen zogenaamde "burst errors", hier aan te duiden als "gegroepeerde fouten", als gevolg van signaaluitval van een opgenomen signaal worden verkregen. Volgens die codeerwijze worden de woorden van een digitaal signaal voorafgaande aan overdracht of op-20 name aan verweving (interleaving) onderworpen, terwijl het digitale signaal na ontvangst of uitlezing door ontweving (de-interleaving) in zijn oorspronkelijke vorm wordt teruggebracht. Deze methode heeft het voordeel, dat eventuele door signaaluitval veroorzaakte, gegroepeerde fouten worden * 25 verdeeld over een betrekkelijk groot aantal oorspronkelijke informatieblokken of woordblokken van het digitale signaal, waardoor de corrigeerbaarheid van door een fout getroffen informatiewoorden toeneemt. Volgens deze methode worden im-pulscodegemoduleerde informatiewoordopeenvolgingen twee of 30 meer maal aan verweving onderworpen. Daarbij worden de informatiewoorden gegroepeerd volgens een aantal verschillende foutcorrectiecodeblokken, zodanig, dat ieder informatiewoord aan enige foutcorrectiewoorden is gerelateerd* Een dergelijke methode is zeer effectief bij de correctie van gegroepeerde 35 fouten (burst errors).
8103800 -2-.
* -* l
Daarnaast kent men digitale audiobandopneem-inrichtingen, welke werken met een vaststaande opneemkop en een registratiemedium met een aantal registratiesporen. Bij dergelijke inrichtingen wordt op een magneetband een aantal 5 onderling evenwijdige, zich in de bandlangsrichting uitstrekkende registratiesporen gevormd, waarin het in digitale vorm gebrachte audiosignaal meerkanalig wordt opgehomen. Teneinde bandopname bij verlaagde bandtransportsnelheid en zo gering mogelijk bandverbruik tijdens opname mogelijk te maken, 10 wordt daarbij een impulscodegemoduleerd audiosignaal, dat êén enkel audiokanaal vertegenwoordigt, over een aantal van de registratiesporen verdeeld op de magneetband opgenomen.
Bij een dergelijke inrichting met een vaststaande opneemmag-neetkop kan de hiervoor beschreven methode met meervoudige 15 verweving met voordeel worden toegepast ter verkrijging van een betere corrigeerbaarheid van gegroepeerde fouten. Als gevolg van het feit, dat hét impulscodegemoduleerde audiosignaal bij opname over een aantal registratiesporen wordt · verdeeld, doet zich echter het verschijnsel voor, dat een 20 zich over twee öf meer van dergelijke registratiesporen uitstrekkende, gegroepeerde fout, welke bijvoorbeeld het gevolg van een de desbetreffende registratiesporen bedekkende vingerafdruk of verontreiniging kan zijn, een nadelige invloed op de mogelijkheid tot foutcorrectie heeft. Voorts kan de cor-25 regeerbaarheid van willekeurig verdeeld opgetreden fouten van registratiespoor tot registratiespoor op ongewenste wijze verschillen.
De onderhavige uitvinding beoogt hierin verbetering te brengen en een werkwijze en inrichting voor codering van 30 een digitaal signaal op voor foutcorrectie geschikte wijze ' te verschaffen, waarbij zich de juist genoemde problemen niet voordoen.
Volgens de uitvinding wordt de voorgestelde codering bij voorkeur toegepast op een digitaal signaal, dat 35 als N opeenvolgingen van informatiewoordenverschijnt; daarbij wordt een aantal n foutcorrectiewoordopeenvolgingen, bijvoorbeeld door modulo-2-optelling, gevormd uit elementen, welke zelf worden gevormd uit de respectieve informatiewoorden van 8103800 » * £ - 3 - de Ν opeenvolgingen na vertraging daarvan over respectievelijk bijbehorende, verschillende vertragingsduren van (D-di) woorden, waarbij i en index vormt, welke steeds de respectievelijk bijbehorende van de n foutcorrectiewoordopeenvolgingen identifi-5 ceert en de waarden van i = 0 tot i = n - 1 kan hebben. De resulterende N informatiewoordopeenvolgingen en n foutcorrectie-woordopeenvolgingen worden aan respectieve, onderling verschillende totale vertragingsduren onderworpen, zodanig, dat de N informatiewoordopeenvolgingen respectieve totale ver-10 tragingsduren vertonen, welke met een geheel veelvoud van D woorden van elkaar verschillen. Uit de vertraagde N informatiewoordopeenvolgingen en n foutcorrectiewoordopeenvolgingen worden blokken gevormd, welke cyclisch worden verdeeld over M trans-missiewegen, zoals registratiesporen op een magnetisch regis-15 tratiemedium. Ter verkrijging van een optimale foutcorrectie-mogelijkeheid worden voor Μ, N, n, D en d^ gehele getalwaarden gekozen, welke voldoen aan de voorwaarde, dat in de eerste plaats het kleinst gemene veelvoud van twee willekeurige waarden (D-d^) steeds groter is dan (N+n-l)D en dat in de tweede plaats 20 zowel (D-d^) als M voor iedere waarde van (D-d^) priemgetallen zijn. Bij voorkeur wordt nog aan een verdere voorwaarde voldaan, namelijk dat M een gehele macht van 2 is (bijvoorbeeld 2, 4, 8, 16, enz) en dat (D-di) een oneven getal is. Aan deze voorwaarden wordt bijvoorbeeld voldaan wanneer voor Μ, N, n, D, d en d.
k o i 25 respectieve waarden 2 , 6, 2, 17, Oen 2 worden gekozen.
De hiervoor beschreven werkwijze wordt volgens de uitvinding voorts in een voor uitvoering daarvan geschikte inrichting gerealiseerd.
De uitvinding zal worden verduidelijkt in de nu 30 volgende beschrijving aan de hand van de bijbehorende tekening van enige uitvoeringsvormen, waartoe de uitvinding zich echter niet beperkt. In de tekening tonen: fig. 1 een blokschema ter verduidelijking van de door de uitvinding voorgestelde vertragingen en meervoudige 35 verwevingen, fig. 2 een schematische weergave van het op een magneetband gevormde registratiesporenpatroon volgens een uit- 8103800 - 4 - . * » voeringsvorm van de uitvinding/ fig. 3 en 4 blokschema's van respectievelijk een opneemstelsel en een weergeefstelsel voor toepassing bij ver-schillënde uitvoeringsvormen van de uitvinding, 5 fig. 5 een blokschema van een met dubbele verweving werkende schakeling volgens een uitvoeringsvorm van de uitvinding, fig. 6 een schematische weergave van een blok met een informatiewoordenopeenvolging in voor opname geschikte 10 vorm, fig. 7 een blokschema van een ontweefschakeling volgens een uitvoeringsvorm van de uitvinding, fig. 8 en 9 enige schematische weergaven ter verduidelijking van de bij de uitvinding toegepaste ontweving, en ' 15 fig. 10, 11 en 12 enige schematische weergaven, welke de relatie tussen de verschillende woordopeenvolgingen laten zien bij opname van een digitaal signaal volgens respectievelijk vie±, een en twee registratiesporen.
Fig. 1 toont, meer in het bijzonder het schema van 20 een codeerinrichting voor codering van een uit een geheel aantal N opeenvolgingen van ingangsinformatiewoorden bestaand, digitaal signaal onder invoeging van een geheel aantal n fout-correctiewoorden.
Bij de codeerinrichting volgens fig. 1 worden de 25 N informatiewoordopeenvolgingen, die bij voorkeur de gedaante van een impulscodegemoduleerd signaal in serievorm hebben, van links naar rechts verwerkt, waarbij aan de informatiewoordopeenvolgingen door als rechthoeken in fig. 1 getekende vertragingsschakelingen selectieve vertragingsduren worden 30 medegedeeld. Deze vertragingsduren van de verschillende vertragingsschakelingen zijn weergegeven in temen van steeds een geheel veelvoud van een woordlengteduur, zoals in de respectievelijk bijbehorende rechthoeken is weergegeven. In de praktijk is iedere desbetreffende vertragingsschakeling 35 -uitgevoerd als een geheugen van het RAM-type.
Het te coderen impulscodegemoduleerde signaal in serievorm wordt aan de codeerinrichting volgens fig. 1 toegevoerd in de gedaante van N impulscodegemoduleerde informatie- 8103800 it Λ - 5 - opeenvolgingen in parallelvorm. Daarbij worden deze N infor-matiewoordopeenvolgingen althans tenminste nagenoeg gelijkelijk verdeeld in twee groepen, te wetens W(0) -W(i-l) en W(i)-W(N-1). Tussen de laatste informatiewoordopeenvolging 5 W(i-l) van de eerste groep en de eerste informatiewoordopeenvolging W(i) van de tweede groep wordt een aantal n in de codeerinrichting gevormde foutcorrectiewoordopeenvolgingen gevoegd.
Wanneer het aangeboden digitale signaal een weer-10 gave van een audiokanaalsignaal vormt, verdient het de voorkeur, dat de aangrenzende monsters van het uitgangssignaal vertegenwoordigende, digitale woorden in afwisselende groepen terecht komen. Daardoor wordt vermeden, dat dergelijke aangrenzende monsters in het overgedragen signaal te dicht bij 15 elkaar terecht komen, zodat de eventuele maskering van niet-corrigeerbare fouten, bijvoorbeeld op basis van woordinter-polatie, wordt vergemakkelijkt. Het voorgaande kan worden weergegeven door te stellen, dat in opeenvolgende tijdsduren het audiosignaal vertegenwoordigende woorden verschijnen als woord- 20 paren W(0) en W(i), W(l) en W(i+1), _____ W(i-l) en W(N-l).
De woordopeenvolgingen (W(i)-W(N-l) krijgen derhalve langere vertragingsduren dan de woordopeenvolgingen W(0), W(i-l), zodat aan de uitgang van de codeerinrichting de afstand tussen opeenvolgende monsters van het audiosignaal vertegen-25 woordigende woorden zo groot mogelijk is.
De aldus verkregen impulscodegemoduleerde infor-matiewoordopeenvolgingen W(0)-W(i-1) worden met respectieve, onderling verschillende totale vertragingsduren van nul woorden, D woorden, 2D woorden,.... en (i-l)D woorden af gegeven als res-30 pectieve uitgangswoordopeenvolgingen W’ (o) -W1 (i-1). Op soortgelijke wijze worden de impulscodegemoduleerde informatiewoord-opeenvolgingen W(i)-W(N-1) met onderling verschillende, totale vertragingsduren van respectievelijk (i+n)D woorden, (i+n+l)D woorden,.... en (N++n-l)D woorden als respectievelijke uitgangs-35 woordopeenvolgingen W' (i)-W' (N-l) afgegeven.
Zoals uit fig. l naar voren komt, worden de desbetreffende vertragingsduren in n trappen teweeg gebracht, waar- 8103800 - 6 - —Λ I * * bij steeds voorafgaande aan iedere vertragingstrap n opeenvolgingen van foutcorrectiewoorden P(0)-P(n-1) worden gevormd. Meer in het bijzonder worden de N informatiewoordopeen-volgingen bij de hier beschreven codeerinrichting gebruikt 5 voor vorming van de foutcorrectiewoordopeenvolgingen P(0)-P(n-l) door modulo-2-optelling. Bij de beschreven codeerinrichting ontvangen de desbetreffende módulo-2-optellers, welke in fig. 1 als gevulde cirkels $ zijn weergegeven, als uitgangselementen aan. de ingangen van de decodeereenheid 10 van de desbetreffende van de n vertragings trappen vertraagde woorden. Deze, de genoemde uitgangselementen voor de modulo-2— optellers leverende ingangen van de vertragingselementen zijn in fig. 1 als open cirkels O weergegeven.
Zo wordt bijvoorbeeld de eerste foutcorrectie-15 woordöpeenvolging P(Ö) verkregen door modulo-2-optelling van de onvertraagde woorden W(Q)-W(N-1) .
Daarna worden eerder ontwikkelde foutcorrectie-woordopeenvolgingen na geschikte vertraging eveneens als uitgangselementen voor vorming van verdere foutcorrectie-20 woordopeenvolgingen gebruikt.
Zo krijgt de foutcorrectiewoordopeenvolging· P(0> bijvoorbeeld een vertragingsduur van id^ woorden om vervolgens voor vorming van de tweede foutcorrectiewoordopeenvolging P(l) als uitgangselement te worden gebruikt, te zamen 25 met de respectievelijk over duren van 0, d^, 2d^, ....(i-l)d^, (i+njd^, ....en (N+n-Dd^ woordduren vertraagde informatie-woordopeenvolgingen W(0)-W(i-1) en W(i)-W(N-1). Deze tweede· foutcorrectiewoordopeenvolging P.(1) wordt na daarop volgende vertraging over een duur (i+1) (d2~d1) voor de vorming van 30 de volgende foutcorrectiewoordopeenvolging P(2) als uitgangselement gebruikt te zamen met de over de respectieve woordduren 0, .(d^d^ , 2 (d2-d1),... .i (d2-d1), ..., (i+n) (d^d^,... en (N+n-1) (d2~d^) vertraagde informatiewoordopeenvolgingen W(0)-W(N-1) als overige uitgangselementen.
35 In het algemeen kan worden gesteld, dat de totale vertragingsduur, waaraan iedere impulscodegemoduleerde infor-matiewoordopeenvolging wordt onderworpen, in n trappen met ieder een verschillende vertragingsduur plaatsvindt, zodat iedere 8103800 t * f- - 7 - vertragingstrap zich een geheel veelvoud van (D-d^) verwijdert van de uitgang bevindt, waarbij D en d^ positieve gehele getallen zijn. Voor deze positieve gehele getallen d^ worden onderling verschillende waarden gekozen, zodanig, dat 5 d0 = o^d1<a2
Als gevolg daarvan verschijnen (N+n) opeenvolgingen van digitale woorden in de vorm van aan foutcodering en meervoudige verweving f'cross-interleave) -onderworpen uitgangs-opeenvolgingen W (0), W’ (1)',...W' (i-1), P'iQH P'(l),... , 10 P'(n-1), W' (i), W' (i+1),.... en N' (N-l). Deze uitgangswoord-opeenvolgingen, beschouwd in parallelrichting, vormen een progressie van opeenvolgende blokken met (N+n) aan meervoudige verweving onderworpen woorden. De opeenvolgende blokken bevatten voorts een synchronisatiewoord en een CRC-15 of ander controlecodewoord (CRC=cyclic-redundancy-check).
Deze blokken worden afwisselend over M transmissiewegen verdeeld, bijvoorbeeld aan M registratiesporen van een magneetband toegevoerd. Dit geschiedt zodanig, dat van een opeenvolging van respectieve blokken Bq, B^, B^,.....Bn het eerst- 20 genoemde blok Bq volgens een eerste registratiespoor wordt opgenomen, het blok B^ volgens een tweede registratiespoor wordt opgenomen en het blok B^ volgens een derde registratiespoor wordt opgenomen. De toegepaste verdeling is een cyclische, zodat bijvoorbeeld de blokken BM+1, B2m+1' * * * * weer v°l<ïens 25 het eerste registratiespoor worden opgenomen, terwijl de blokken BM+2' B2M+2' **** weer volgens het tweede registratiespoor worden opgenomen.
Zoals in het voorgaande reeds is opgemerkt, worden Se foutcorrectiewoorden P(!)-P(n-1) niet slechts uit de impuls-30 codegemoduleerde informatiewoorden W(0)-W(N-1) gevormd, doch tevens uit in eerdere trappen gevormde foutcorrectiewoorden.
Deze eerder gevormde foutcorrectiewoorden genieten als gevolg daarvan eveneens bescherming tegen het optreden van gegroepeerde of willekeurig verdeelde fouten en kunnen desgewenst 35 door middel van later gevormde foutcorrectiewoorden worden gecorrigeerd. Als gevolg daarvan kan worden gesteld, dat bij toename van het aantal n binnen ieder codeblok B^ toegepaste foutcorrectiewoorden de foutcorrectiemogelijkheid van de code 8103800 - 8 - ...
* * in zijn geheel toeneemt» De desbetreffende toename gaat echter gepaard met een toename van het aantal toe te passen vertra-gingstrappen, en derhalve aan een grotere gecompliceerdheid van de.toe te passen codeer- en decodeerinrichting. In verband 5 daarmede wordt bij de in het hierna volgende te beschrijven uitvoeringsvormen van de uitvinding voor het aantal vertragings-trappen en het daarmede overeenkomende aantal n foutcorrec-tiewoorden de waarde 2 aangehouden.
Volgens de uitvinding is de foutcorrectiemogelijk-10 heid van een aan meervoudige verweving (cross-interleave) onderworpen en volgens M registratiesporen van een magneetband opgenomen signaal gelijkwaardig aan de foutcorrectiemogelijkheid, welke kan worden verkregen bij opname van het desbetreffende signaal volgens slechts één enkel registratiespoor. Bij 15 de uitvinding zijn de foutcorrectiewoordopeenvolging P(0) en de woorden, welke de uitgangselementen voor die opeenvolging vormen, op de magneetband van elkaar gescheiden door intervallen van D blokken;· op soortgelijke wijze zijn de foutcor-rectiewoordopeenvolgingen P(l), P(2),...,P (n-1) en de respec-20 tievelijke informatiewoorden, welke de uitgangselementen voor de vorming van die foutcorrectiewoordopeenvolgingen hebben gevormd, respectievelijk van elkaar gescheiden door intervallen ter grootte van respectievelijk (D-d^, (D-d2), (D-dn_2) en (D-dn_1) blokken. Hoewel bij een meersporige op-25 name van een digitaal signaal twee of meer woorden van onderling verschillende registratiesporen door een zelfde gegroepeerde fout kunnen worden getroffen, kunnen de afstanden D, (D-d^, (D-d2),.... en (D-d^.^ derhalve zodanig worden gekozen, dat foutcorrectie toch mogelijk is. Volgens de uit-30 vinding worden deze afstanden zodanig gekozen, dat dié woorden, welke de uitgangselementen voor vorming van de respectieve foutcorrectiewoorden P(0), P (1) ...... ,P (n-1) vormen, van elkaar worden gescheiden, waardoor de waarschijnlijkheid, dat meer dan één dergelijk uitgangswoord door een zelfde gegroepeerde 35 fout wordt getroffen, zo klein mogelijk wordt. Ter verkrijging van een optimaal foutcorrectievermogen is het vereist, dat de hiervoor genoemde scheidingsafstanden voor alle M registratiesporen op de magneetband worden verkregen.
8103800 - 9 -
Daartoe dienen de waarden van N, η, M, Dend^ aan tenminste de volgende voorwaarden te voldoen: (1) het kleinst gemene veelvoud van twee willekeurige waarden (D-d^) dient groter te zijn dan het produkt 5 (N+n-l)D, hetgeen mathematisch kan worden weergegeven door: K.G.V. £(0-^), (d-d^jj > (N+n-1) D , waarbij K.G.V. de kleinst-gemene-veelvoud-operator is en i-< j voor i, j = 0 tot (n-1).
(2) Voor de vertragingsduren (D-d.) en voor het o*· 10 aantal registratiesporen M worden waarden gekozen, welke geen gemeenschappelijke factor groter dan één hebben. Dit wil zeggen, dat de waarden van (D-d^) en M priemgetallen dienen te zijn, hetgeen mathematisch kan worden weergegeven door: G.G.D. £(0^, M)] = Ia 15 waarbij G.G.D. de groötste-gemene-deler-operator is en i loopt van i = 0 tot i = (n-1).
De zojuist eerstgenoemde voorwaarde, waaraan voor alle combinaties van (D-d..) en (D-dj) moet worden voldaan, impliceert dat de voor vorming van de foutcorrectiewoord-20 opeenvolgingen P(i), waarbij i loopt van i = 0 tot i = (n-1), dienende uitgangselementen in de periode van de maximale ver-tragingsduur (N+n-l)D een maximale overlapping van één woord-duur vertonen. Hoewel de uitgangselementen voor vorming van een foutcorrectiewoord van een bepaalde foutcorrectiewoord-25 opeenvolging P(i) meer dan één foutief woord kunnen omvatten, dienen de voor vorming van het vergelijkbare foutcorrectiewoord van de daarop volgende foutcorrectiewoordopeenvolging P(i-1) gebruikte uitgangselementen derhalve niet meer dan één foutief woord te bevatten. Aan deze voorwaarde wordt onafhanke-30 lijk van de waarde van M (het aantal registratiesporen) voldaan.
De tweede hiervoor genoemde voorwaarde impliceert dat de voor vorming van ieder foutcorrectiewoord dienende uitgangselementen gelijkmatig over de verschillende registratiesporen worden verdeeld. Dit kan ook worden weergegeven door te 35 stellen, dat indien de voor vorming van ieder foutcorrectie- woordt gebruikte uitgangselementen in sterkere mate over sommige registratiesporen dan over andere registratiesporen worden ver- 8103800 I i » - - 10 - deeld, de foutcorrectiemogelijkheid van de toegepaste deco-deereenheid voor sommige registratiesporen groter dan voor andere registratiesporen zal zijn, zodat de mogelijkheid tot correctie van gegroepeerde fouten in ieder registratiespoor 5 van een meersporige opname zal verschillen van die mogelijkheid bij. enkelsporige signaalopname.
Hoewel zulks geen absoluut vereiste voor toepassing van de uitvinding is, dient bij voorkeur nog aan een derde voorwaarde te worden voldaan: 10 (3) wanneer twee vertragingsduren (D-d.) en (D-d.)
J
worden gedeeld door het registratiesporenaantal M, zullen de deelresultaten onderling verschillende restwaarden vartonen, hetgeen mathematisch kan worden weergegeven door: (D-d.) . (nodulo-M) ψ (D-d.) . (modulo-M) ,
J
15 waarbij i<o en i, j lopen van 0 tot (n-1) .
Dit criterium dient om zeker te stellen, dat de verschillende informatiewoordopeenvolgingen, welke voor vorming van de verschillende foutcorrectiewoordopeenvolgingen dienen, in onderling veïrschillende volgorden over de M-registratiesporen worden 20 verdeeld. Dit criterium dient tevens om zeker te stellen, dat de verschillende foutcorrectiewoordopeenvolgingen 3?(i) gelijkmatig over de M registratiesporen worden verdeeld.
Daarbij wordt opgemerkt, dat indien het aantal M registratiesporen een gehele macht van 2 vormt, dat wil zeggen 3c 25 M = 2 , aan de genoemde tweede voorwaarde (2) wordt voldaan indien (D-d.) een oneven getal is, terwijl aan het zojuist *. 1 > . v-i genoemde criterium (3) wordt voldaan, indien n = 2 =M/2.
Een speciale uitvoeringsvorm van de uitvinding zal nu meer in details worden beschreven aan de hand van fig. 2, * 30 welke een schematische weergave van een gedeelte van een magneetband 1 vormt, waarop een volgens de uitvinding gecodeerd, digitaal signaal is opgenomen. Bij deze uitvoeringsvorm wordt gebruik gemaakt van een magneetband 1 met een breedte van circa 6,4 m (1/4 inch) met 8 informatieregistratiesporen TDq-TD^, 35 twee analoge registratiesporen TA^ en TA^, een stuursignaal-registratiespoor TC en een tijdscoderegistratiespoor TT. Het opgenomen audiosignaal heeft de gedaante van een tweekanalig signaal, zoals een stereosignaal, zodat een paar impulscode- 8103800 - 11 - — * gemoduleerde audiosignalen CH1 en CH2 wordt toegevoerd aan en wordt verdeeld over afwisselende van de 8 informatie-registratiesporen TDq-TD^. Dit wil zeggen, dat het impuls-codegemoduleerde audiosignaal CH^ volgens de registratie-5 sporen TDq, TD2, TD^ en TDg wordt opgenomen, terwijl het audiosignaal CH2 volgens de registratiesporen ΤΟχ, TD^, TD^ en TD^ wordt opgenomen. Meer in het bijzonder worden opeenvolgende blokken B^, B2, B^ en B^ van het impulscodegemodu-leerde audiosignaal cyclisch aan de respectieve registratie-10 sporen TDg, TD^, TD2 en TDg toegevoerd, terwijl de opeenvolgende blokken B^, B2, B^ en B^ van het audiosignaal CH2 cyclisch aan de respectieve registratiesporen TD1, TD^, TD^ en TD^ worden toegevoerd.
De analoge registratiesporen TA^ en TA2, welke 15 respectievelijk langs de beide buitenranden van de magneetband 1 zijn gevormd, bevatten analoge versies van de respectieve audiosignalen CH^ en CH2 en dienen voor referentie-doeleinden, bijvoorbeeld ten behoeve van redactie (editing).
Het stuursignaalregistratiespoor TC bevat een 20 servostuursignaal, dat kan worden gebruikt voor regeling van de bandtransportsnelheid. In plaats daarvan of bovendien kan het stuursignaalregistratiespoor TC een adressignaal, een be-drijfstoestandsbesturingssignaal of dergelijke bevatten. Het desbetreffende stuursignaal volgens het stuursignaalregis-25 tratiespoor TC heeft bij voorkeur de gedaante van een met hoge registratiedichtheid opgenomen, gecodeerd informatie-signaal in serievorm (bijvoorbeeld volgens het 3PM-stelsel), dat voorafgaande aan opname op de magneetband aan frequentie-modulatie is onderworpen.
30 Het tijdscoderegistratiespoor TT kan een tijds- codesignaal bevatten, dat bijvoorbeeld kan worden gebruikt voor controle of bewaking van de verplaatsingshoeveelheid of -lengte van de magneetband 1.
De figuren 3 en 4 tonen een blokschema van res-35 pectievelijk een opneemstelsel en een weergeefstelsel voor toepassing bij verschillende uitvoeringsvormen van de uitvinding. De desbetreffende stelsels omvatten respectieve codeer- 8103800 » i * - 12 - eenheden en decodeereenheden volgens de onderhavige uitvinding.
Bij het opneerastelsel volgens fig. 3 worden de via respectieve ingangsaansluitingen 2a en 2b ontvangen, 5 impulscodegemoduleerde informatiesignalen CH^ en aan respectieve codeereenheden 3a en 3b toegevoerd. Deze codeereen-heden werken volgens het aan de hand van fig. 1 beschreven principe-en zullen nog meer in details worden beschreven. De codeereenheden 3a en 3b leveren gecodeerde informatieblokken 10 aan èen demultiplexeereenheid 4, welke dient voor verdeling van de beide signalen CH^ en over de 8 inforraatieregis-tratiespóren TDq-TD^. Meer in het bijzonder levert de demultiplexeereenheid 4 acht afzonderlijke uitgangssignalen aan respectieve modulatoren 5a-5h, welke via respectieve lijnver-15 sterkers 6a-6h een gemoduleerd uitgangssignaal toevoeren aan in êên lijn vaststaand aangebrachte opneemkoppen HRq-HR^.
Tegelijkertijd wordt via een stuursignaalingangs-aansluiting 7 een stuursignaal toegevoerd aan een stuur-signaalcodeereenheid 8, waarvan het op juiste wijze gecodeerde 20 uitgangssignaal via een modulator .9 en een versterker 10 aan een stuursignaalopneemkop HR wordt toegevoerd.
Zoals fig. 4 laat zien, zijn de informatiesignaal-weergeefkoppen HPq-HP^ en de stuursignaalweergeefkop HPC zodanig aangebracht, dat zij tijdens signaalweergave met de 25 respectieve informatieregistratiesporen TD^-TDy ên het stuur-signaalregistratiespoor TC van de magneetband 1 in aanraking verkeren. De signaalweergeefmagneetkoppen HPq-HP^ zijn via respectieve weergeefversterkers llarllh en 12 gekoppeld met respectieve kl'okimpulsextractieschakelingen 13a-l3h en 14. 30 Zoals reeds is opgemerkt, heeft het opgenomen signaal bij voorkeur een zodanig formaat, dat met een decodeereenheid van het "zelfklokkende" type kan worden gewerkt, waarbij de onderlinge bitafstanden van de opgenomen en vervolgens uitgelezen informatiesignalen worden gebruikt voor bepaling van de klokimpuls-35 herhalingsfrequentie.
Na de klokimpulsextractieschakelingen 13a-13h te zijn gepasseerd, worden de uitgelezen informatiesignalen via respectieve modulatoren 15a-15h toegevoerd aan respectieve 8103800 m *
V
- 13 - tijdbasiscorrectieschakelingen 16a-16h , terwijl tegelijkertijd door de klokimpulsextractieschakeling 14 uitgelezen stuursignalen via een demodulator 17 aan een stuursignaaldecodeer-eenheid 18 worden toegevoerd. Vooraf bepaalde adressignalen, 5 welke onderdeel uitmaken van de volgens het stuursignaalre- gistratiespoor TC opgenomen stuursignaal, worden door de stuur- . signaaldecodeereenheid 18 gedecodeerd tot adressignalen voor de respectieve tijdbasiscorrectieschakelingen 16a-16h, zodanig, dat deze adressignalen de inleesadressen van geheugen-10 schakelingen bepalen, welke onderdeel van de tijdbasiscorrectieschakelingen 16 uitmaken. Deze schakelingen krijgen hun uitleesadressignalen toegevoerd van een niét in de tekening weergegeven referentieklokimpulsbron, zodat de door de tijd-basiscorrefctieschakelingen 16 afgegeven uitgangsinformatie-15 signalen vrij van eventuele tijdbasisfouten zijn.
Hoewel zulks niet in fig. 4 is weergegeven, kan de stuursignaaldecodeereenheid 18 bovendien een kaapstander-servos tuur signaal voor nasturing van de bandtransportsnelheid leveren.
20 De door de respectieve tijdbasiscorrectieschake lingen 16a-16h afgegeven acht üitgangsinformatiesignalen worden respectievelijk toegevoerd aan de ingangsaansluitingen van een multiplexeereenheid 19, welke dient voor omzetting van de acht uitgelezen signalen in de twee impulscodegemoduleerde 25 audiosignalen CH.^ en CH2. Deze twee audiosignalen worden door de multiplexeereenheid 19 aan respectieve decodeereenheden 20a en 20b toegevoerd, welke complementair met de codeereen-heden 3a en 3b volgens fig. 3 zijn..en dienen voor correctie van eventuele fouten, welke tijdens signaalopname en -weer-30 gave kunnen optreden, en voor maskering van eventueel niet-corrigeerbare fouten. De tenslotte door de hier beschreven signaalbewerkingen herwonnen, impulscodegemoduleerde audiosignalen CH^ en CH2 komen aan respectieve uitgangsaansluitingen 21a en 21b ter beschikking.
35 De codeereenheden 3a en 3b van het opneemstelsel volgens fig. 3 hebben een zelfde uitvoering en bevatten een schakeling voor meervoudige verweving (multiple-interleave) 8103800 » * ·* - 14 - van het type volgens fig. 5.
Zoals fig. 5 laat zien, worden de impuïscodege-moduleerde audiosignalen CH^ en ieder verdeeld in 6 gescheiden woordopeenvolgingen, te weten de even genummerde 5 woordopeenvolgingen W(0), W(2) en W(4) en de oneven genummerde woordopeenvolgingen W(l), W(3) en W(5). Deze 6 woordopeenvolgingen worden woord voor woord toegevoerd aan een modulo-2-' opteller voor vorming van een eerste pariteitswoordopeen-volging P(0). Deze pariteitswoordopeenvolging wordt tijdens 10 signaalweergave gebruikt voor correctie van eventueel in de informatiewoordopeenvolgingen W(0)-W(5) aanwezige fouten.
De eerste pariteitswoordopeenvolging P(0) kan worden beschouwd als te zijn afgeleid door de volgende bewerking, waarbij © de modulo-2-optelling vertegenwoordigt: 15 P(0) = W(0) ©W(l) ©W(2) <+>f(3) C>W(4) ©W(5).
Iedere informatiewoordopeenvolging wordt in principe op de volgende wijze uit ieder zesde informatiewoord gevormd: JK0)=(W0, W6> W^2 · · · ) 20 W(2)=(W2, W8, W14 . . . ) .
25 W (4) = 0^, W1Q, . . . > W(1)=(W^, Wy, ^13 · · · ) 30 W(3)=(W3, W9’ W15 * * * *- W(5) = (Wc, ^17 · * · ^ ** 1
* , I
• _ * I
P(0)=(Pq. P6· P12 · · · ) j 8103800 - 15 -
Deze informatiewoordopeenvolgingen worden vervolgens toegevoerd aan een eerste verwevingstrap 22, welke de informatiewoordopeenvolgingen vertraagd ovér respectieve veelvouden van d^ woordduren. Daarbij worden de opeenvolgingen 5 W(0), W(4), P(0), W(l), W(3) en W(5) respectievelijk over duren 0, d1, 2d-L, 3dlt 5dir öd^^ en 7d1 vertraagd. De aldus door de verwevingstrap 22 vertraagde woordopeenvolgingen worden aangeduid met een accent. De aan de uitgang van de verwevingstrap 22 verschijnende 7 woordopeenvolgingen W(0), W* (2), W' (4) , 10 P' (0) , W' (1) , W' (3) , W' (5) worden toegevoerd aan een tweede modulo-2-opteller voor modulo-2-optelling tot een tweede pa-riteitswoordopeenvolging Q(0). Vervolgens worden de iiifor-matiewoordopeenvolgingen W(0) enW'(l) - W'(5) en de pari-teitswoordopeenvolgingen P'(0) en Q(0} toegevoerd aan een 15 tweede verwevingstrap 23, welke zodanige vertragingsschakelingen bevat, dat de opeenvolgingen W(0), W' (2), W’ (4) , P'(0) , Q(0), W’(1), W'(3) en W'(5) respectievelijk over 0, (D-d^), 2(ϋ^χ), 3(0^), 4 (D-d^) , SfD-dj), 6(D-dx) en 7 (D-d^ woordduren worden vertraagd. De verwevingstrap 23 geeft derhalve 20 aan zijn uitgang de 8 woordopeenvolgingen W(0), W"(2), Wn(4) , P”(0), Q' (0), W" (1), W” (3) en W" (5) af, waarbij een dubbel accent dient ter aanwijzing, dat een bepaalde woordopeenvolging twee vertragingen heeft ondergaan.
De door de tweede verwevingstrap 23 af gegeven 25 worden worden tot een blok volgens fig. 6 gecombineerd, waarna toevoeging van een voorloopsynchronisatiesignaal SYNC en achtervoeging van een CRC-codewoord plaatsvinden. De aldus uit achtereenvolgens het synchronisatiesignaal SYNC, de 8 tegelijkertijd aan de uitgang van de verwevingstrap 23 verschijnende 30 woorden en het CRC-controlewoord bestaande blokken worden aan de demultiplexeereenheid 4 toegevoerd voor verdeling over de verschillende modulatoren 5a-5h.
Pig. 7 toont enige details van de respectievelijk bijbehorende decodeereenheden 20a en 20b van het blokschema 35 volgens fig. 4; deze decodeereenheden vertonen eenzelfde uitvoering en zijn complementair met de codeereenheden volgens fig. 5 uitgevoerd.
8103800 o'* - 16 -
Tijdens signaalweergave worden de daarbij uitgelezen en door de multiplexeereenheid 19 afgegeven woordblokken eerst aan foutdetectie door middel van een niet in de tekening weergegeven CRC-controle-eenheid onderworpen, waarbij aan even-5 tuele foutieve woorden een wijzerbit wordt toegevoegd. Vervolgens wordt een dergelijk woordblok verdeeld in de acht woordopeenvolgingen, bestaande uit de even genummerde woord-opeenvolgingen W(0), W"(2) en W"(4), de pariteitswoordopeen-volgingen P"(0) en Q'(0) en de oneven genummerde informatie-10 woordopeenvolgingen W"(1), W"(3) en W"(5). Deze respectieve woordopeenvolgingen worden toegevoerd aan een ontwevingstrap 24, welke de verschillende woordopeenvolgingen aan vertragingen onderwerpt, welke de door de overeenkomstige verwevingstrap 23 van de codeereenheid 3a of 3b teweeg gebrachte vertragingen 15 ongedaan maakt, respectievelijk compenseert. De ontwevingstrap 24 wordt gevolgd door een Q-decodeereenheid 25, welke dient voor correctie van eventuele fouten in de verschillende woorden van de opeenvolgingen W(0), W*(2), W'(4), P'(0), W' (1), W*(3) en W'(5) door controle van deze woorden op basis van de 20 woorden van de tweede pariteitswoordopeenvolging Q(0).
Indien een door wijzerindicatie als foutief aangewezen woord door de Q-decodeereenheid 25 wordt gecorrigeerd, wordt de desbetreffende wijzerbitwaarde ("1") gewist ("l't^'O")►
Na de Q-decodeereenheid 25 te zijn gepasseerd, 25 worden de informatiewoordopeenvolgingen W(0), W'(2), W'(4), P' (0) , W' (1) , W' (3) en W' (5) toegevoerd aan een volgeiide ontwevingstrap 26, welke de desbetreffende opeenvolging aan respectieve vertragingen onderwerpt, welke de in de overeenkomstige verwevingstrap 22 van het opneemstelsel teweeg gebrachte ver-30 tragingen ongedaan maken, respectievelijk compenseren.
Vervolgens worden de aan ontweving onderworpen woordopeenvolgingen W(0)-W(5) en de eerste paritèitswoordopeen-volging P(0) toegevoerd aan een P-decodeereenheid 27.
In de P-decodeereenheid 27 wordt het voorkomen 35 van eeh door een fout getroffen woord in de opeenvolgingen W(0)-W(5) onderzocht op basis van vergelijking met de pariteits-woorden van de opeenvolgingen P(0). Indien een dergelijk fou- 8103800 - 17 - tief wordt aangetroffen en gecorrigeerd, wordt de daaraan toegevoegde wijzerbitwaarde ("1") gewist ("l'l^'O"). Indien echter meer dan één foutief woord aanwezig blijkt te zijn en de desbetreffende woorden niet alle kunnen worden gecorrigeerd, 5 blijft de wijzerwaarde van een niet-gecorrigeerd, .foutief woord ongewi j zigd ("1").
De P-decodeereenheid 27 wordt gevolgd door een compensatieschakeling 28 voor compensatie of maskering van eventueel niet-corrigeerbare, foutieve woorden; een derge-10 lijke maskering geschiedt bijvoorbeeld met behulp van een door interpolatie uit andere woorden gevormd woord. Indien bijvoorbeeld een bepaald woord, zoals het woord W(3) een niet-corrigeerbare fout vertoont, kan een bevredigende maskering van dit woord worden verkregen door vervanging van het woord 15 W(3) door een op basis van interpolatie tussen de aangrenzende woorden W(2) en W(4) verkregen woord. Dit wil zeggen, dat het voorkomen van een fout in het woord W(3) kan worden gemaskeerd door vervanging van dit woord door een waarde, welke het gemiddelde van de woorden W(2) en W(4) vormt.
20 De gedecodeerde en op de beschreven wijze gecom penseerde opeenvolgingen W(0)-W(5) worden door dê compensatieschakeling 25 toegevoerd aan een even/oneven-samenstelschake-ling 29, welke de zes woordopeenvolgingen tot een enkelkanalig, digitaal audiosignaal samenstelt ter verkrijging van het impuls-25 codegemoduleerde audiosignaal CH^ of CH2·
De verschillende vertragingsduren, welke bij de door de codeereenheid volgens fig. 5 uitgevoerde, dubbele verweving worden teweeg gebracht, hebben een onderlinge relatie, welke schematisch in fig. 8 is weergegeven. Volgens fig. 8 ver-30 schijnen de zeven opeenvolgingen W(0), W(2), W(4), P(0), W(l), W(3) en W(5) te zamen aan de ingang van de verwevingstrap 22 voor vorming van een eerste foutcorrectieblok. Aan de uitgang van de verwevingstrap 22, waar de woorden van het eerste fout-correctieblok over respectieve veelvouden van d^ woordduren 35 zijn vertraagd, verschijnt een tweede foutcorrectieblok W(0) , W/(2), W'(4), Ρ·(0), Q(0), W'(1), W’(3) en W' (5). De woorden van het tweede foutcorrectieblok worden in de tweede verwevings- 8103800 - 18 - trap 23 verweven en krijgen daarbij respectieve vertragingen, welke gehele veelvouden van (D-d^j bedragen. Aan de uitgang van de tweëde verwevingstrap 23 verschijnt dan een uitgangs-blokW.(O), W"(2), W" (4) , P" (0) , W" (1), W” (3) enW'(S).
5 Het zal derhalve duidelijk zijn, dat de woorden van het eerste foutcorrectieblok over een veelvoud van D zijn gescheiden van hun respectievelijk overeenkomstige plaats in het· uitgangsblok, terwijl de woorden van het tweede foutcorrectieblok over veelvouden van (D-d^ zijn vertraagd ten 10 opzichte van hun respectievelijk overeenkomstige positie in het uitgangsblok.
Zoals uit de voorgaande beschrijving naar voren komt, zijn bij de de co dee reenheid volgens fig. 5 bij de zojuist beschrevaiuitvoeringsvorm voor de parameters N, η, M, 15 respectievelijk de waarden 6, 2 en 4 gekozen. Aan de vereisten voor toepassing van de uitvinding wordt voldaan indien de vertragingsduurparameters D en d1 respectievelijke voorkeurswaarden 17 en 2 hebben. In dat geval wordt zowel aan de eerder genoemde voorwaarden (1)-(2) als aan het criterium (3) voldaan, 20 zoals zal worden uiteengezet.
Bij toetsing van de voorwaarde (1) met als uit-gangsgegeven dQ=0 blijkt, dat het kleinst gemene veelvoud van 17 en 15 gelijk 255 is, hetgeen groter is dan het produkt (N+n-l)xD = 7 x 17 = 119. Dit resultaat wordt duidelijk bij 25 beschouwing van fig. 9, welke de verschijntijdstippen laat zien van de verschillende woorden, welke de uitgangselementen bij de vorming van de pariteitswoorden P(0) en Q(0) vormen, waarbij D en d^ respectievelijk de waarden 17 en 2 hebben. De zes woorden, welke de uitgangselementen voor vorming van het 30 eerste pariteitswoord P(0) vormen, zijn geïdentificeerd met open cirkels, terwijl de zeven woorden, welke de uitgangselementen voor de vorming van het tweede pariteitswoord Q(0) vormen, met een kruis zijn geïdentificeerd. Zoals uit fig. 9 blijkt, zijn de opeenvolgingen, welke de uitgangselementen voor de 35 beide pariteitswoordopeenvolgingen P(0) en Q(0) bevatten, slechts voor het eerste informatiewoord W(0) gelijk aan elkaar. Indien nu voor D en d^^ respectievelijk de waarden 17 en 2 wofden 8103800 - 19 - · "· * gekozen, is de waarschijnlijkheid, dat zich meer dan éën foutief woord bevindt onder de verschillende woorden, welke de uitgangs-elementen voor vorming van de pariteitswoorden P(0) en Q(0) vormen, zo klein mogelijk. Aangezien D = 17 en(D-d^) = 15, dat 5 wil zeggen beide oneven getallen zijn, en aangezien M = 4 geen oneven factor bevat, zal het duidelijk zijn, dat ook aan de voorwaarde (2) wordt voldaan.
Zoals reeds is opgemerkt, wordt het impulscode-gemoduleerde informatiesignaal CH^ bij de hier beschreven 10 uitvoeringsvorm blok voor blok volgens de informatieregistra-tiesporen TDq, TD^, TD2 en TD^ opgenomen. Als gevolg van het feit, dat aan de voorwaarde (2) is voldaan, worden de als uit-gangselementen voor vorming van het pariteitswoord P(0) dienende woorden gelijkmatig verdeeld en derhalve gelijkmatig 15 over de vier informatieregistratiesporen TDq/ TD^, TD2 en TDg opgenomen, waarbij tussen dergelijke aangrenzende elementen steeds een vaste afstand D aanwezig is.
Op soortgelijke wijze worden de als uitgangsele-menten voor vorming van het tweede pariteitswoord Q (0) dienende 20 woorden eveneens gelijkmatig verdeeld en gelijkmatig volgens de vier informatieregistratiesporen opgenomen, waarbij zij weer van elkaar gescheiden zijn door een zelfde afstand (D-d^).
Als gevolg hiervan is de foutcorrectiemogelijkheid voor iedere van de vier informatieregistratiesporen TDq, TD^, TD2 en TDg 25 gelijk, zodat de foutcorrectiemogelijkheid van deze uitvoeringsvorm gelijkwaardig is aan dié bij enkelsporige opname.
Bovendien blijkt aan het criterium (3) te zijn vol-k—1 daan, daar n = 2 = 4/2 =2 . Zoals fig. 10 laat zien, worden de als uitgangselementen voor vorming van het paritèits-30 woord P(0) dienende woorden derhalve in de cyclisch herhaalde volgorde TDq, TD^, TD2, TDg verdeeld. De als uitgangselementen voor vorming van het pariteitswoord Q(0) dienende woorden worden daarentegen in een daarvan verschillende, cyclisch herhaalde volgorde. TDq, TDg, TD2, TD^ verdeeld.
35 De fig. 11 en 12 tonen het woordverdelingspatroon bij de aan meervoudige verweving onderworpen informatiewoord-opeenvolgingen ingeval van opname volgens respectievelijk' twee 8i0 3 8 00 (fc * V ' - 20 - registratiesporen en één enkel registratiespoor.
In het laatstgenoemde geval, opname volgens één enkel registratiespoor (fig. 12) wordt aan de voorwaarde (1) voldaan, terwijl bij opname volgens twee registratiesporen 5 (fig. 11) ook aan de tweede voorwaarde wordt voldaan.
Meer in het algemeen kan worden gesteld, dat in-dien bij toepassing van M-registratiesporen de waarde M=2 wordt gekozen, aan het criterium (.3) wordt voldaan wanneer D=17 en d^=2. Meer in het bijzonder geldt, dat indien k=2, 10 17 (modulo-4 )=1 en 15 (modulo-4)·«3.
Het zal derhalve duidelijk zijn, dat iedere willekeurige meervoudige verweving (cross-interleave) onder toepassing van de vertragingsduurparameterwaarden D=17 en d1=2 geschikt is voor, respectievelijk kan worden toegepast 15 bij, iedere êën-of meersporige signaalopname, waarbij het toegepaste aantal M-registratiesporen een macht van 2 is, dat wil zeggen 1, 2, 4, 8, enz.).
Opgemerkt wordt, dat hoewel bij de hiervoor beschreven uitvoeringsvormen de pariteitswoorden P(0) en Q(0) 20 als foutcorrectiecodes zijn toegepast, de uitvinding zich niet tot de toepassing van dergelijke pariteitswoorden beperkt, doch dat ook geheel andere foutcorrectiecodes kunnen worden toegepast, zoals bijvoorbeeld een foutcorrectiecode van het "br-adjacent" type.
25 De uitvinding bepekt zich derhalve niet tot de in het voorgaande beschreven en in de tekening weergegeven uitvoeringsvormen; verschillende wijzigingen kunnen in de beschreven details en in hun onderlinge samenhang worden aangebracht, zonder dat daarbij het kader van de uitvinding wordt 30 overschreden.
8103800

Claims (6)

1. Inrichting voor codering van een als N opeenvolgingen van informatiewoorden verschijnend, digitaal signaal op voor foutcorrectie geschikte wijze, bevattende een aantal codeertrappen voor vorming van een aantal n opeenvolgingen 5 van foutcorrectiewoorden uit uitgangselementen, welke op hun beurt door vertraging van de respectieve woorden van de N opeenvolgingen over respectieve, onderling verschillende ver-tragingsduren ter grootte van (0-¾) woordduren worden gevormd, waarin i een index is welke een bijbehorende van de n foutcor-10 rectiewoordopeenvolgingen identificeert en de waarden van i = 0 tot en met i = n-1 aanneemt, waarbij tussen twee opeenvolgende dergelijke codeertrappen tenminste ëën verwevings-trap is opgenomen, welke aan de ihformatiewoordopeenvolgingen en de reeds gevormde foutcorrectiewoordopeenvolgingen respec-/ 15 tieve, onderling verschillende vertragingsduren meedeelt, zodanig, dat de respectieve N informatiewoordopeenvolgingen respectieve totale vertragingsduren ondergaan, welke van elkaar verschillen met een bedrag van D woordduren of een geheel veelvoud daarvan, terwijl voorts een informatieverdeelschakeling 20 aanwezig is voor verdeling van uit N vertraagde informatiewoordopeenvolgingen en n foutcorrectiewoordopeenvolgingen bestaande informatieblokken over M transmissiewegen te verdelen, met het kenmerk, dat de waarden van D,N, n, Mend^ gehele getallen zijn, welke voldaan aan de voorwaarden, dat: 25 (1) het kleinst gemene veelvoud van iedere twee willekeurige waarden van (D-d^) groter is dan (N + n-l)D, en (2) de grootst gemene deler van (D-d^) en M gelijk 1 is.
2. Codeerinrichting volgens conclusie 1, met het 30 kenmerk, dat M een gehele macht van twee is en alle waarden van (D-d.) oneven getallen zijn.
3. Codeerinrichting volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat voor iedere twee willekeurige waarden van (D-d^) deling door M in onderling verschillende restbe- 35 dragen resulteert. 8103800 -r W - 22 - o. a. 8103800
4. Codeer inrichting volgens één of meer der voorafgaande conclusies, met het kenmerk, dat N, n en D respectievelijk de waarden 6, 2 en 17 hebben, terwijl d^=0 en d^=2.
5. Codeerinrichting volgens conclusie 1, 5 gekenmerkt door een eerste codeertrap voor vorming van een eerste foutcorrectiewoordopeenvolging uit N informatiewoord-opeenvolgingen, een op de eerste codeertrap volgende, eerste verwevingstrap (22) voor vertraging van de woordopeenvolgingen (W(0), W(l),.. .W(5)) en de eerste foutcorrectiewoordopeen-10 volging (P(0)) over respectieve vertragingsduren (0, d1, 2d^,.„ ..7d^) welke gehele veelvouden van een geheel aantal d^ maal de duur van êén woord bedragen, en door tenminste êên verdere codeertrap welke met tenminste êên verdere verwevingstrap (23) samenwerkt voor afgifte van een gecodeerd signaal 15 met N+n aan meervoudige verweving onderworpen informatie-woord- φη foutcorrectiewoordopeenvolgingen (W(0) , W" (2)... ..P"(0), Q'(0),....W"(5)), welke door respectieve vertragingen van elkaar zijn gescheiden over een duur, welke een geheel aantal D of een geheel veelvoud daarvan maal êên woordduur 20 bedraagt.
5 .- J C/Ca/eh/1297 o.a. 8103800 - .21 -CONCLUSIES
6. Decodeerinrichting voor toepassing in combinatie met een codeerinrichting volgens conclusie 1, gekenmerkt door tenminste êên aan een aantal foutcorrectiedecodeertrappen toegevoegde ontwevingstrap voor vertraging van de informatie- 25 woord- en foutcorrectiewoordopeenvolgingen van een gecodeerd signaal over respectieve vertragingsduren, welke complementair met de respectieve tijdens de codering teweeg gebrachte vertragingsduren zijn, waarbij iedere desbetreffende decpdeer-trap foutcorrectie van de daaraan toegevoegde informatie-op-30 eenvolgingen uitvoert op basis van een respectievelijk bijbehorende foutcorrectiewoordopeenvolging. 8103800
NL8103800A 1980-08-14 1981-08-13 Werkwijze voor het voor foutcorrectie coderen van een digitaal signaal dat bestaat uit N opeenvolgingen van datawoorden. NL191326C (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP11201480A JPS5736410A (en) 1980-08-14 1980-08-14 Error correcting method for multitrack recording
JP11201480 1980-08-14

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL8103800A true NL8103800A (nl) 1982-03-01
NL191326B NL191326B (nl) 1994-12-16
NL191326C NL191326C (nl) 1995-05-16

Family

ID=14575805

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8103800A NL191326C (nl) 1980-08-14 1981-08-13 Werkwijze voor het voor foutcorrectie coderen van een digitaal signaal dat bestaat uit N opeenvolgingen van datawoorden.

Country Status (19)

Country Link
US (1) US4429390A (nl)
JP (1) JPS5736410A (nl)
KR (1) KR850001675B1 (nl)
AT (1) AT373414B (nl)
AU (1) AU546335B2 (nl)
BE (1) BE889959A (nl)
BR (1) BR8105188A (nl)
CA (1) CA1156324A (nl)
CH (1) CH650368A5 (nl)
DE (1) DE3131764A1 (nl)
ES (1) ES8302384A1 (nl)
FR (1) FR2488758A1 (nl)
GB (1) GB2082809B (nl)
IT (1) IT1138908B (nl)
MX (1) MX150589A (nl)
NL (1) NL191326C (nl)
SE (1) SE451654B (nl)
SU (1) SU1327804A3 (nl)
ZA (1) ZA815231B (nl)

Families Citing this family (23)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS57136833A (en) * 1981-02-17 1982-08-24 Sony Corp Time-division multiplex data transmitting method
US4516219A (en) * 1981-12-18 1985-05-07 Mitsubishi Denki Kabushiki Kaisha Address designating method of memory and apparatus therefor
JPH0656695B2 (ja) * 1983-04-21 1994-07-27 ソニー株式会社 インタ−リ−ブ回路
JPH087946B2 (ja) * 1983-05-16 1996-01-29 三菱電機株式会社 Pcm記録及び再生装置
JPH07118160B2 (ja) * 1983-06-18 1995-12-18 ソニー株式会社 ディジタル情報信号の記録方法
JPS60143485A (ja) * 1983-12-29 1985-07-29 Ricoh Co Ltd 誤り訂正方式
US4727547A (en) * 1984-07-18 1988-02-23 Willi Studer Method and apparatus for decoding
JPH07111815B2 (ja) * 1984-07-23 1995-11-29 株式会社日立製作所 デイジタル信号記録方式
CH666975A5 (de) * 1984-12-18 1988-08-31 Studer Willi Ag Verfahren und vorrichtung zur aufzeichnung und wiedergabe codierter digitaler signale.
EP0220033B1 (en) * 1985-10-11 1993-07-14 Mitsubishi Denki Kabushiki Kaisha A pcm recording and reproducing apparatus
US4849976A (en) * 1987-08-03 1989-07-18 Scs Telecom, Inc. PASM and TASM forward error correction and detection code method and apparatus
US4849974A (en) * 1987-08-03 1989-07-18 Scs Telecom, Inc. PASM and TASM forward error correction and detection code method and apparatus
US4847842A (en) * 1987-11-19 1989-07-11 Scs Telecom, Inc. SM codec method and apparatus
JP3109087B2 (ja) * 1990-08-24 2000-11-13 ソニー株式会社 符号化装置及び復号化装置
US5285456A (en) * 1991-05-15 1994-02-08 International Business Machines Corporation System and method for improving the integrity of control information
US5745509A (en) * 1994-11-30 1998-04-28 U.S. Philips Corporation Transmission system via communications protected by an error management code
JP3394119B2 (ja) * 1995-10-17 2003-04-07 沖電気工業株式会社 誤り訂正符号化装置、誤り訂正復号化装置及び通信システム
KR100354744B1 (ko) * 1998-08-04 2002-12-11 삼성전자 주식회사 고밀도기록매체를위한인터리브방법및그회로
US7058086B2 (en) * 1999-05-26 2006-06-06 Xm Satellite Radio Inc. Method and apparatus for concatenated convolutional encoding and interleaving
US6154452A (en) * 1999-05-26 2000-11-28 Xm Satellite Radio Inc. Method and apparatus for continuous cross-channel interleaving
US6229824B1 (en) 1999-05-26 2001-05-08 Xm Satellite Radio Inc. Method and apparatus for concatenated convolutional endcoding and interleaving
RU2480840C2 (ru) * 2011-07-29 2013-04-27 Федеральное государственное унитарное предприятие "Государственный космический научно-производственный центр имени М.В. Хруничева" (ФГУП "ГКНПЦ им. М.В. Хруничева") Способ передачи информации и система для его осуществления
JP2013062737A (ja) * 2011-09-14 2013-04-04 Nec Corp 信号送受信回路

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5529482B2 (nl) * 1974-04-01 1980-08-04
US4145683A (en) * 1977-11-02 1979-03-20 Minnesota Mining And Manufacturing Company Single track audio-digital recorder and circuit for use therein having error correction
JPS54139406A (en) * 1978-04-21 1979-10-29 Sony Corp Digital signal transmission method
JPS5555412A (en) * 1978-10-17 1980-04-23 Victor Co Of Japan Ltd Signal recording and reproducing device

Also Published As

Publication number Publication date
AU546335B2 (en) 1985-08-29
NL191326B (nl) 1994-12-16
GB2082809B (en) 1984-11-28
AT373414B (de) 1984-01-25
ES504731A0 (es) 1983-01-01
BR8105188A (pt) 1982-04-27
SU1327804A3 (ru) 1987-07-30
SE8104804L (sv) 1982-04-07
SE451654B (sv) 1987-10-19
BE889959A (fr) 1981-12-01
KR850001675B1 (ko) 1985-11-13
JPS5736410A (en) 1982-02-27
FR2488758A1 (fr) 1982-02-19
CA1156324A (en) 1983-11-01
AU7393181A (en) 1982-02-18
US4429390A (en) 1984-01-31
MX150589A (es) 1984-05-31
JPH0157427B2 (nl) 1989-12-05
CH650368A5 (fr) 1985-07-15
ATA356881A (de) 1983-05-15
ES8302384A1 (es) 1983-01-01
FR2488758B1 (nl) 1985-01-04
IT1138908B (it) 1986-09-17
NL191326C (nl) 1995-05-16
DE3131764A1 (de) 1982-05-13
ZA815231B (en) 1982-07-28
GB2082809A (en) 1982-03-10
IT8123501A0 (it) 1981-08-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8103800A (nl) Werkwijze en inrichting voor codering van een digitaal signaal op voor foutcorrectie geschikte wijze.
EP0127687B1 (en) Method of recording pcm signal
KR920008229B1 (ko) 디지탈정보신호의 기록방법
SU1505451A3 (ru) Устройство дл декодировани информации с исправлением ошибок
EP0093969B1 (en) Method, apparatus and recording medium for error correction
US4238852A (en) Error correcting system
NL7907760A (nl) Werkwijze en inrichting voor het bewerken van digitale informatie.
NL8103001A (nl) Werkwijze en inrichting voor foutkorrektie.
KR850000165B1 (ko) Pcm신호 전송방법
NL8103002A (nl) Werkwijze en inrichting voor dekodering onder korrektie van transmissiefouten.
NL7908065A (nl) Werkwijze voor het registreren van een signaal en inrichting voor het toepassen daarvan.
NL8102441A (nl) Werkwijze met foutcorrectie voor het overdragen van data, een inrichting voor het uitvoeren van een dergelijke werkwijze, een informatiedrager geproduceerd door middel van een dergelijke werkwijze, een decodeur voor gebruik bij een dergelijke werkwijze, en een inrichting bevattende een dergelijke decodeur.
SE451775B (sv) Tidbaskorrigeringsanordning for korrigering av tidbasfel
JPH0351140B2 (nl)
NL8100924A (nl) Werkwijze en inrichting voor transmissie van digitale informatiewoorden.
NL8104006A (nl) Werkwijze en inrichting voor het redigeren van een op een registratiemedium opgenomen, digitaal signaal.
NL7907910A (nl) Verbeterde indeling voor digitale wandregistratie- inrichting.
EP0317197B1 (en) Error detection and correction method
JPH0353818B2 (nl)
EP0395125A2 (en) A PCM recording and reproducing apparatus
US4727547A (en) Method and apparatus for decoding
US5796755A (en) Error minimization in interleaved error correcting codes
KR830002525B1 (ko) Pcm 신호 전송 방법
JPH08212711A (ja) データ形成方法、データ再生方法、データ形成再生方法、データ形成装置、データ再生装置およびディスク
SU1280448A1 (ru) Способ контрол многоканального аппарата цифровой магнитной записи и устройство дл его осуществлени

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
V4 Discontinued because of reaching the maximum lifetime of a patent

Free format text: 20010813