NL8003050A - Sonde voor het meten van het zuurstofgehalte in het afvoergas van verbrandingskrachtwerktuigen; toepassing van deze sonde. - Google Patents

Sonde voor het meten van het zuurstofgehalte in het afvoergas van verbrandingskrachtwerktuigen; toepassing van deze sonde. Download PDF

Info

Publication number
NL8003050A
NL8003050A NL8003050A NL8003050A NL8003050A NL 8003050 A NL8003050 A NL 8003050A NL 8003050 A NL8003050 A NL 8003050A NL 8003050 A NL8003050 A NL 8003050A NL 8003050 A NL8003050 A NL 8003050A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
probe
probe according
exhaust gas
aluminum
platinum
Prior art date
Application number
NL8003050A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Degussa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Degussa filed Critical Degussa
Publication of NL8003050A publication Critical patent/NL8003050A/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N27/00Investigating or analysing materials by the use of electric, electrochemical, or magnetic means
    • G01N27/26Investigating or analysing materials by the use of electric, electrochemical, or magnetic means by investigating electrochemical variables; by using electrolysis or electrophoresis
    • G01N27/403Cells and electrode assemblies
    • G01N27/406Cells and probes with solid electrolytes
    • G01N27/407Cells and probes with solid electrolytes for investigating or analysing gases
    • G01N27/4077Means for protecting the electrolyte or the electrodes
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F01MACHINES OR ENGINES IN GENERAL; ENGINE PLANTS IN GENERAL; STEAM ENGINES
    • F01NGAS-FLOW SILENCERS OR EXHAUST APPARATUS FOR MACHINES OR ENGINES IN GENERAL; GAS-FLOW SILENCERS OR EXHAUST APPARATUS FOR INTERNAL COMBUSTION ENGINES
    • F01N11/00Monitoring or diagnostic devices for exhaust-gas treatment apparatus, e.g. for catalytic activity
    • F01N11/007Monitoring or diagnostic devices for exhaust-gas treatment apparatus, e.g. for catalytic activity the diagnostic devices measuring oxygen or air concentration downstream of the exhaust apparatus

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Immunology (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Measuring Oxygen Concentration In Cells (AREA)
  • Catalysts (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials By The Use Of Fluid Adsorption Or Reactions (AREA)
  • Exhaust Gas Treatment By Means Of Catalyst (AREA)

Description

* f ' I' VO 51¾
Titel: Sonde voor het meten van het zuurstofgehalte in het afvoergas van verbrandingskrachtverktuigen; toepassing van deze sonde.
De uitvinding heeft "betrekking op een verbeterde zuurstofsonde voor het meten van het zuurstofgehalte in het afvoergas van verbran-dingskrachtwerktuigen, waarmee het mogelijk is cm ook in het vette afvoergasgebied (Λ ^ l) een voor een gunstige mengregeling voldoende 5 ontwikkeld sondensignaal te verkrijgen.
Voor het ontgiftigen van afvoergassen uit verbrandingskracht-werktuigen worden behalve oxydatiekatalysatoren steeds meer ook multifunctionele katalysatoren, ook wel drieweg-katalysatoren genoemd, gebruikt. Deze drieweg-katalysatoren bezitten de eigenschap dat ze 10 de schadelijke stoffen CO, HC en NO in een bepaald gebied van de af- Λ voergassamenstelling tegelijkertijd amzetten. Om dit gebied van de af-voergassamenstelling in stand te houden, worden de katalysatoren bij motorvoertuigen in verbinding met een regelbare vergasser of een inspuitinrichting ("closed loop") ter zuivering van het afvoergas 15 toegepast. Daarbij wordt met behulp van een zuurstofmeetsonde, de z.g.A-sonde, het zuurstofgehalte in het afvoergas bepaald. De sonde produceert een spanning tot 300 mV, die overeenkomt met de in het afvoergas heersende partiële zuurstof druk. Deze spanning wordt elec-tronisch versterkt en regelt via een regelaar de vorming van het mengsel 20 door het inspuitsysteem of een vergasser. De regeling dient zo plaats te vinden, dat de samenstelling van het afvoergasmengsel met een zo nauw mogelijke bandbreedte steeds de optimale, simultane omzetting van CO, HC en HO op het meest gunstige bedrijfspunt van de katalysa- Λ tor moge lijk maakt.
25 Het middelste werkgebied van gangbare drieweg-katalysatoren ligt bij λ* 0,985-1,00, d.w.z. net in het vette gebied van de mengsel-vorming. De zuurstofsonde wordt derhalve voorzien van vetafvoergas.
Gebleken is dat het sondensignaal, dat voor de katalysator wordt af-genomen, door de in het afvoergas aanwezige componenten waterstof en 30 CO wordt vervalst. Dit sondensignaal is dan niet volledig ontwikkeld.
Daardoor springt de sondenspanning boven het regelgebied van het systeem uit, wat tot een te overvloedige mengselvorming en daarmede tot vergroting van de emissie leidt. Yooral bij de omzetting van stikstofoxyden heeft echter een nauwkeurige regeling van de mengsel-35 vorming een gunstige invloed op het optimale arbeidspunt van een drie- R η n 3 η ς n -2- we g-katalysator.
Het doel van de uitvinding is cm een zich in een vette afvoer-gasstrocm "bevindende zuurstofmeetsonde zodanig te verbeteren, dat niet volledig ontwikkelde sondensignalen worden vermeden en daarmede een te 5 overvloedige mengselvorming achterwege blijft.
Men heeft nu verrassenderwijze gevonden, dat bij anmanteling van de meettaster van een in de vette afvoer gasstrocm geplaatste zuurstof-sonde met een katalytisch actieve, gasdoorlatende omhulling, een duidelijk ontwikkeld, voor een mengregeling zeer geschikt sondensignaal 10 wordt verkregen. De uitvinding betreft derhalve een verbeterde sonde voor het meten van het zuurstofgehalte in het afvoergas van verbran-dingskrachtverktuigen, welke gekenmerkt ia doordat de door het afvoergas omspoelde, als opwekker van het electrische sondensignaal dienende vaste stofelectrolytmeettaster voorzien is van een deze niet aanrskende, kata-15 lytisch actief gemaakte gasdoorlatende omhulling.
Volgens een voorkeursuitvoeringsvorm van de uitvinding is de meettaster resp. een deze omgevende, van openingen voorziene beschermende mantel cmhuld met een met katalysatormateriaal bekleed, resp. geïmpregneerd gaas van oxydevrij, hittebestendig staal in een of meerdere 20 lagen.
Het katalysatormateriaal kan onmiddellijk op de omhulling of op een katalyse-bevorderende metaaloxydetussenlaag, die op zijn beurt op de omhulling is aangebracht, zijn afgescheiden. Een bijzonder gunstige variant van de uitvinding maakt gebruik van een katalyseo-bevorderende 25 tussenlaag van een aluminiumoxyde uit de overgangsreeks. Dit aluminiumoxyde kan nog toevoegingen van oxyde van de elementen cerium, zirkoon, ijzer, nikkel, tin, zink, molybdeen, de zeldzame aardmetalen en calcium, strontium en barium of mengsels daarvan, bevatten. Onder aluminiumoxyde van de overgangsreeks wordt actief, d.w.z. katalyse-30 bevorderend aluminiumoxyde verstaan, dat de volgende kristallografisch bepaalbare fasen kan bevatten: respen öC-A1o0 .
. . . d 3
Met de verbetering volgens de uitvinding van in de handel gebruikelijke zuurstofmeetsonden wordt een eenvoudige en goedkope weg aangegeven, hoe het mengregelingssysteem van verbrandingskrachtwerktui-35 gen met betrekking tot het regelgedrag aanzienlijk verbeterd kan worden.
800 30 50
* J
-3-
Met een nauwkeuriger regeling word®. behalve brandstofbesparing vooral wezenlijk betere emis s iewaarden bereikt, omdat bet optimale bedrijfspunt van een in bet systeem toegepaste drieweg-katalysator nauwkeuriger kan worden aangehouden. Vooral de omzetting van stikstof oxyde wordt drastisch 5 verbeterd.
Een ander voordeel is hierin gelegen, dat de met aluminiumoxyde of een ander sterk oppervlakteactief materiaal beklede omhulling tegelijkertijd als filter werkt en de taster van de -sonde tegen afzetting van additiematerialen van brandstof en olie beschermt. Dit kan onder 10 omstandigheden een verlenging van de levensduur van thans 15.000 mijl tot langere looptijden bewerken.
Het katalysatormateriaal kan uit metalen van de platinagroep eventueel gecombineerd met onedele metalen, zoals aluminium of nikkel, bestaan. Tot bruikbare platinagroepmetalen behoren platina, ruthenium, 15 palladium, iridium en rhodium, mengsels of legeringen van deze mengsels, b.v. platina/palladium, platina/rhodium, platina/paUadium/rhodium, platina/iridium, platina/palladium/iridium. De voorkeur hébben platina/ rhodium-samenstellingen of platina/rhodium/ aluminiums amenstellingen.
Wanneer een veelvoud van katalysatormetalen wordt gebruikt, kunnen ze 20 gescheiden of tegelijkertijd op de dragers worden afgescheiden. Het gehalte aan platinagroepmetaal als katalytisch actief element op de sonden-cmhulling bedraagt bij voorkeur cm economische redenen niet meer dan 15 gew$ en kan 0,01-12 gew.$, bij voorkeur 1-10 gew.% bedragen. Wanneer de platinagroepccmponent van de omhulling meer dan een van deze metalen 25 bevat, kan deze ccmponent in een gewichtsverhouding tussen platina en de gebruikelijke platinagroepmetalen tussen 1:3 en 20:1 aanwezig zijn. Het gehalte aan een of meerdere onedele metalen kan in totaal een veelvoud van het platinagroepmetaalgehalte bedragen.
Het aanbrengen van de katalytisch actieve ccmponent qp het basis-30 metaalgeraamte van het gaas kan volgens een van de in aanmerking kamende bekende methoden, door impregneren plaatsvinden. Ook bestaat de mogelijkheid cm het edelmetaal galvanisch door electroplatteren op het metaaloppervlak af te scheiden of op het metaaloppervlak op te dampen.
Als materiaal voor de sondencmhulling is b.v. een gaas van een 35 oxydevrije, hittebestendige, aluminium bevattende edelmetaallegering 800 30 50 -fc- geschikt gebleken. Dergelijke materialen "bestaan b.v. uit een ijzer, chroom, aluminium alsmede eventueel cerium of yttrium "bevattende legering. Materiaal No. l.kJ25 volgens DIN is een dergelijk materiaal.
Er kunnen echter ook legeringen zoals Kanthal D, roestvrij staal 316, 5 Inconel 6θΟ, 601 en andere, "b.v. in het Duitse Offenlegungsschrift 2.U50.66U vermelde legeringen worden gebruikt.
Het gaas kan een maaswijdte van 0,2-0,025, bij voorkeur 0,15-0,5, in het bijzonder 0,1 mm hebben en een draaddikte van 0,15-0,025, bij voorkeur 0,1-0,05, in het bijzonder 0,07 mm bezitten.
10 De uitvinding betreft voorts het gebruik van de verbeterde sonde voor het produceren van een met de rest zuurstofconcentratie in de af-voergassen van verbrandingskrachtverktuigen overeenkomende potentiaal als grootheid voor het regelen van de samenstelling van de lucht/ brandstofverhouding.
15 De uitvinding wordt aan de hand van uitvoeringsvoorbeelden te zamen met de tekening nader toegelicht. In de tekening tonen: fig. 1 een volgens de uitvinding verbeterde zuurstofsonde; fig. 2 de voor een gebruikstechnisch onderzoek van de /\ -sonde volgens de uitvinding gebruikte opstelling; 20 fig. 3 het zuurstofmeetsondensignaal voor en achter een auto- afvoergaszuiveringskatalysator bij vette lucht/brandstofverhoudingen van 0,9677 - 0,9992; fig. U sondensignalen van een in de handel verkrijgbare en een volgens de uitvinding verbeterde zuurstofsonde bij lucht/brandstofver-25 houdingen van \=0,9755-1,0231, waarbij het aanbrengen van de platina-groepmetaalcomponent direct op de sondenamhulling na 3 uur temperen daarvan bij 900°C aan de lucht plaatsvond; fig. 5 sondensignalen van een in de handel verkrijgbare en een volgens de uitvinding verbeterde zuurstofsonde bij lucht/brandstof-30 verhoudingen van/{=0,9755-1,0231 , waarbij het aanbrengen van de platina-groepmetaalcomponent op een extra op het gaas aangebrachte, als drager voor de katalytisch werkzame edelmetalen fungerende tussenlaag van actief aluminiumoxyde plaatsvond.
Volgens fig. 1 bestaat een uitvoeringsvorm van de uitvinding 35 uit een/{-sonde van de Firma Robert Bosch GmbH, Stuttgart, zoals getoond 800 30 50 * * -5- op biz. 9 van bet artikel van Grunde T Engh en Stephen Wallmann,
Society of Automativ Engineers,.bOO Commonwealth Drive, Warrendale,
Pa. 15096, USA - Ur. 7T0295.
Een sondenlichaam 1, dat op de wijze van een bougie in een van 5 een schroefdraad voorziene opening in het afvoergaskanaal wordt geschroefd, draagt aan de onderkant een als vaste stofelectrolyt uitgevoerde, van binnen en van buiten met platina en een Spinell-schutlaag beklede zircoondioxyde-meettaster 2, die door een cylindrische beschermende mantel van hittebestendig metaal 3 is omsloten. De langszijde van 10 de mantel bevat een spleet, de kopzijde bestaat uit massief materiaal.
Het gedeelte van de beschermende mantel aan de rugzijde is tussen de meettaster en het deel van het sondenlichaam dat de schroefdraad draagt, ingepast. Tegen het langsgedeelte van de beschermende mantel zijn' boven elkaar drie lagen van een gaas H van materiaal Uo. ΙΛ725 volgens 15 Dill met een uitwendig oppervlak van ongeveer 3 x 6 cm gewikkeld.
Het gaas bestaat uit draden met een diameter van 0,07 mm en een maaswijdte.van 0,1 mm en is bekleed met een katalysatormateriaal»
Tn het massieve materiaal van de beschermende mantel aan de kop van de sonde is in het midden een stiftte?5 bevestigd. Daaroverheen is 20 eendn het midden uitgeboorde kap 6 van oxydevrij, hittebestendig metaal ongeslagen, die cm het benedenuiteinde van de gaaslagen b grijpt. De kap is met een gezrekerdemoer 7 aan de kop van de sonde aangeschroefd. Aansluitend aan de "bougie schroef draad" van het sondenlichaam 1 is een houderring 8, die cm het bovenuiteinde van de gaaslagen U grijpt, 25 bevestigd.
Het is duidelijk dat andere in de handel verkrijgbare sonden op vergelijkbare wijze kunnen worden gevarieerd, waarbij als bevestigingsmiddel voor de katalysatordrager ook klemmen, lassen of solderen kan worden toegepast. Ook kan een aan de voet van de schroefdraad van het 30 sondenlichaam bevestigde gaaskap zijn aangebracht. In plaats van een metallische gaasdrager b kan ook gasdoorlatend keramisch materiaal, b.v. sterk poreus massief keramisch materiaal, of een gasdoorlatend netwerk van keramisch materiaal worden gebruikt, dat hetzij met mechanische middelen hetzij door vastkitten met een temperatuurbestendige 35 ' kit aan het sondenlichaam 1 wordt bevestigd.
800 3 0 50 -6- *
Fig. 2 toont de voor het gebruikstechnische onderzoek van de jL-sonde volgens de uitvinding toegepaste opstelling. Hierin stelt positie 9 de motor voor, waarbij de bereiding van het mengsel door regeleenheid 10 wordt gestuurd. De regeleenheid 10 verkrijgt de invloed uitoefende groot-5 heid van zuurstof sonde 11, die zich in de afvoergasstrocm van de motor bevindt. De afvoergasstrocm wordt -langs de^ -somden 12 en 13 gevoerd, waarbij het bij sonde 13 cm een volgens de uitvinding verbeterde uitvoering gaat. Met behulp van het tijdrelais lU wordt periodiek ( 1 Hz) luchtzuurstof aan het afvoergas toegevoerd, waardoor de ^-waarde met 10 - ^ - 0,07 om een telkens voorafbepaalde mengverhouding oscilleert.
Met de schrijver 15 worden signalen van de twee verschillende sondes 12 en 13 opgetekend. Een deel van de afvoergasstrocm wordt naar het ana-lyseapparaat 16 geleid, cm de samenstelling van het afvoergas continu te controleren. De resultaten worden met schrijver 17 opgetekend.
15 Voorbeeld I:
Een gaas met een.maaswijdte van 0,1 mm en een draaddikte van 0,07 mm van materiaal Ho. 1Λ725 ( ingeschreven merk Aluchram ¥; 15$ chroom, 5% aluminium, cerium en de rest ijzer) werd gedurende 3 uur bij 900°C in een zuurstofhoudende atmosfeer getemperd. Het aldus behandelde gaas 20 werd als in fig. 1 beschreven in dme lagen op een in de handel verkrijgbare sonde bevestigd. Na voorverhitting van de cmmanteling tot op ongeveer 70°C werd geïmpregneerd met edelmetaal door aanbrengen van een alcoholische oplossing (methanol) van HgPtClg en RhCl^, die in de oplossing met een metaalverhouding van Pt/Rh van 5:1 aanwezig waren. De 25 totale op het gaas aangebrachte hoeveelheid edelmetaal bedroeg 50 mg per sonde. In aansluiting aan de impregnering werd de sonde licht gedroogd.
Voorbeeld II:
Een gaas, zoals in voorbeeld I gebruikt, werd aan dezelfde voor-30 behandeling gedurende 3 uur bij 900°C onderworpen. Na bevestiging van drie lagen in de in fig. 1 weergegeven opstelling werd 0,1 g actief ΑΙ^Ο^ per sonde op het gaas aangebracht. Een daaropvolgende tempering gedurende 2 uur bij 500°C voerde tot een aluminiumoxyde met een specifiek o oppervlak van 120 m /g. Het impregneren van de katalyse -bevorderende 35 tussenlaag werd op dezelfde wijze en met dezelfde edelmetaalverhouding 8003050 r ; -τ- resp. edelmetaalbekleding als in voorbeeld I uitgevoerd.
Voorbeeld III;
Een in de handel verkrijgbare zuurstofmeetsonde en een volgens de uitvinding verbeterde sonde, vervaardigd volgens voorbeeld I, werden 5 voor een gebruikstechnisch onderzoek in een opstelling als in fig. 2 weergegeven ingebouwd. Bij een gelijk lastpunt en een gelijke toevoer-gastemperatuur werd de middelbare -waarde van het lucht/brandstof-mengsel trapsgewijze van de vette naar de magere zijde toe veranderd.
Door een pulserende toevoeging van lucht (frequentie 1 Hz) varieerde 10 de -waarde daarbij periodiek met - 0,07. Deze wijze van werken komt ongeveer overeen met die van een auto met geregelde mengselvorming.
De signalen van de twee sonden werden door schrijver 15 in fig. 2 opgetekend en zijn in de fig. ha. - 1+e weergegeven. De geëvalueerde gegevens staan in tabel A.
15 Tabel A: Hoogte van het sondensignaal in mV van een in de handel verkrijgbare sonde (A) en een volgens voorbeeld I verbeterde sonde (B).
j.
k sonde A sonde B i 20 ^___^ 0,9755 20 310 0,9871 80 390 1,0028 250 1+50 1,0112 270 U30 j 25 1,0213 320 370
Zoals duidelijk uit de fig. ka - Ue in samenhamg met tabel A kan worden afgeleid, bezit de volgens de uitvinding verbeterde sonde duidelijke voordelen t.o.v. in. de handel verkrijgbare meetsonden. Bij 30 lucht/brandstofverhoudingen van A s<l is het signaal van de sonde (A) slechts onvolledig ontwikkeld en als invloed uitoefenende grootheid voor het sturen van een regeling slecht geschikt. Dit leidt tot onregelmatigheden in de mengselvorming en daarmede tot een hoger brandstofverbruik en een hogere emissie van schadelijke stoffen. De volgens 35 de uitvinding verbeterde sonde (B) geeft daarentegen over het gehele 800 3 0 50 « -8- beslagen λ-gebied een gelijkmatig, goed ontwikkeld sondensignaal, waardoor een aanzienlijk nauwkeuriger regeling van de mengselvonning op het optimale bedrijfspunt van een drieweg-katalysator mogelijk wordt gemaakt. Besparing van brandstof en vooral een aanzienlijke verbetering 5 . van de emissiewaarde, vooral de stikstofoxyde-emissie, zijn daarvan het gevolg.
Voorbeeld IV:
Zoals in voorbeeld III werd een in de handel verkrijgbare en een volgens de uitvinding verbeterde zuurst ofimeets onde, vervaardigd 10 volgens voorbeeld II, voor een bedrijfstechnisch onderzoek in de in • fig. 2 weergegeven opstelling ingebouwd. Het onderzoek werd op dezelfde wijze uitgevoerd als in voorbeeld III. De verkregen sondensignalen zijn in de fig. 5a - 5e opgetekend en de geëvalueerde gegevens in tabel B verzameld.
15 Tabel B. Hoogte van het sondensignaal in mV van een in de handel verkrijgbare sonde (A) en een volgens voorbeeld II verbeterde sonde (C).
^ sonde A sonde C
20 ____ 0,9755 20 590 0,9876 70 660 1,0028 250 6k0 1,0112 270 630 25 1,0213 320 600
Ook in het geval van de sonde (C) volgens de uitvinding wordt een duidelijk voordeel t.o.v. een in de handel verkrijgbare zuurstof-meetsonde gerealiseerd. De verschillen zijn hier echter nog duidelijker 30 dan in het geval van voorbeeld III en de hoogte van de signalen van sonde (C) kan over het gehele bestreken A-gebied als lineair worden beschouwd, derhalve een uitstekende invloed uitoefenende grootheid voor een optimale regeling voor systemen, als voor de mengselvorming van een verbrandingskrachtwerktuig nodig zijn.
80 0 3 0 50 35

Claims (9)

  1. 2. Sonde volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de meettaster resp. een deze omgevende, van cpeningen voorziene "beschermende mantel met een met katalysatormateriaal bekleed resp. geïmpregneerd gaas van oxydevrij, hittebestendig staal in een of meerdere lagen is omhuld.
  2. 3. Sonde volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk,dat het kataly satormateriaal onmiddellijk op de omhulling is afgescheiden. k. Sonde volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat het katalysatormateriaal op een katalyse bevorderende metaaloxydetussenlaag is afgescheiden.
  3. 5. Sonde volgens conclusie met het kenmerk, dat de katalyse bevorderende tussenlaag uit een aluminiumoxyde van de overgangsreeks bestaat.
  4. 6. Sonde volgens een of meer van de conclusies 1-5, met het kenmerk, dat als katalysatormateriaal metalen van de platinagroep, eventueel 20 gecombineerd met onedele metalen zijn toegepast.
  5. 7. Sonde volgens conclusie 6, met het kenmerk, dat een platina/ rhodiums amenstelling is gebruikt.
  6. 8. Sonde volgens conclusie 6, met het kenmerk, dat een platina/ rhodium/ aluminiums amenstelling is gebruikt.
  7. 9. Sonde volgens een of meer van de conclusies 1-8, met het kenmerk, dat de omhulling uit een aluminium bevattende edelstaallegering bestaat.
  8. 10. Soide volgens conclusie 9, dat de omhulling uit een ijzer, chroom, aluminium en eventueel cerium of yttrium bevattende legering, bij voorkeur materiaal No. 1.U725 volgens DIN bestaat.
  9. 11. Toepassing van de sonde volgens een of meer van de conclusies 1-10 voor het opwekken van een met de rest zuurstofconcentratie in de afvoergassen van verbrandingskrachtwerktuigen overeenkomende potentiaal ah grootheid voor het regelen van de samenstelling van de lucht/brand-stofverhouding. 8003050
NL8003050A 1979-09-19 1980-05-27 Sonde voor het meten van het zuurstofgehalte in het afvoergas van verbrandingskrachtwerktuigen; toepassing van deze sonde. NL8003050A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2937802 1979-09-19
DE2937802A DE2937802C2 (de) 1979-09-19 1979-09-19 Verbesserte Sonde zur Messung des Sauerstoffgehalts im Abgas von Verbrennungskraftmaschinen

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8003050A true NL8003050A (nl) 1981-03-23

Family

ID=6081233

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8003050A NL8003050A (nl) 1979-09-19 1980-05-27 Sonde voor het meten van het zuurstofgehalte in het afvoergas van verbrandingskrachtwerktuigen; toepassing van deze sonde.

Country Status (13)

Country Link
US (1) US4362605A (nl)
JP (1) JPS56100355A (nl)
BR (1) BR8005884A (nl)
CA (1) CA1150355A (nl)
DD (1) DD152997A5 (nl)
DE (1) DE2937802C2 (nl)
FR (1) FR2465878A1 (nl)
GB (1) GB2059072B (nl)
IT (1) IT1128943B (nl)
NL (1) NL8003050A (nl)
PL (1) PL131055B1 (nl)
SE (1) SE449794B (nl)
SU (1) SU1080761A3 (nl)

Families Citing this family (23)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3743295C1 (de) * 1987-12-19 1988-07-07 Daimler Benz Ag Vorrichtung zur Verlaengerung der Lebensdauer und Verbesserung der Messrepraesentanz einer in dem Abgasstrom eines Verbrennungsmotors eingebauten Lambda-Sonde
US5271816A (en) * 1988-11-18 1993-12-21 Mitsubishi Jidosha Kogyo Kabushiki Kaisha Oxygen sensor
US4903648A (en) * 1989-04-14 1990-02-27 Outboard Marine Corporation Engine with improved exhaust gas sensing
JPH0331546A (ja) * 1989-06-27 1991-02-12 Mitsubishi Motors Corp 内燃機関の空燃比制御装置
US5083427A (en) * 1990-02-12 1992-01-28 Ford Motor Company Apparatus and method to reduce automotive emissions using filter catalyst interactive with uego
JP2989929B2 (ja) * 1991-05-13 1999-12-13 株式会社デンソー 内燃機関の空燃比制御装置
US5535135A (en) * 1993-08-24 1996-07-09 Motorola, Inc. State estimator based exhaust gas chemistry measurement system and method
DE4330749C2 (de) * 1993-09-10 1995-07-06 Siemens Ag Vorrichtung zur Messung des Partialdrucks von Sauerstoff in einem Gasgemisch
DE4334672C2 (de) * 1993-10-12 1996-01-11 Bosch Gmbh Robert Sensor zum Nachweis von Stickoxid
JPH07333192A (ja) * 1994-06-07 1995-12-22 Nippondenso Co Ltd 酸素センサ
GB2321314A (en) * 1996-09-24 1998-07-22 Rosemount Analytical Inc Passive cell protection for solid electrolyte gas analyzer
FR2762045B1 (fr) * 1997-04-10 1999-06-04 Renault Dispositif d'echappement pour moteur a combustion interne et son procede de fabrication
US6551498B2 (en) 2001-02-13 2003-04-22 Delphi Technologies, Inc. Lower protective shield for an exhaust sensor and method for making the same
DE10153735B4 (de) * 2001-10-31 2007-12-13 Robert Bosch Gmbh Meßfühler
FR2854923B1 (fr) * 2003-05-12 2006-06-23 Peugeot Citroen Automobiles Sa SYSTEME D'AIDE A LA REGENERATION D'UN PIEGE A NOx
JP4932350B2 (ja) * 2006-06-29 2012-05-16 株式会社吉野工業所 ヒンジキャップ
JP4950113B2 (ja) * 2007-06-05 2012-06-13 日本特殊陶業株式会社 センサ
US8839746B2 (en) * 2010-10-29 2014-09-23 Utc Fire & Security Corporation Oxygen measuring apparatuses
WO2012085989A1 (ja) * 2010-12-24 2012-06-28 トヨタ自動車株式会社 気筒間空燃比ばらつき異常検出装置およびその方法
JP5787180B2 (ja) * 2012-08-07 2015-09-30 トヨタ自動車株式会社 排ガスセンサ
JP2014215069A (ja) * 2013-04-23 2014-11-17 株式会社日本自動車部品総合研究所 ガスセンサ
JP2014215230A (ja) * 2013-04-26 2014-11-17 株式会社日本自動車部品総合研究所 ガスセンサ素子
US11193853B2 (en) * 2019-01-28 2021-12-07 Cummins Emission Solutions Inc. Remanufacturable sensing assemblies and methods of remanufacture

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3981785A (en) * 1969-07-18 1976-09-21 Westinghouse Electric Corporation Electrochemical sensor for reactive gas mixtures
JPS5033892A (nl) * 1973-07-24 1975-04-01
US4132615A (en) * 1974-04-05 1979-01-02 Robert Bosch Gmbh Internal combustion engine exhaust gas oxygen sensor and catalyzer combination
DE2416629C2 (de) * 1974-04-05 1983-10-27 Robert Bosch Gmbh, 7000 Stuttgart Meßeinrichtung für die Bestimmung des Sauerstoffgehaltes in Abgasen, vorwiegend von Verbrennungsmotoren
JPS51111387A (en) * 1975-03-26 1976-10-01 Nissan Motor Co Ltd Electrochemical detector of gas concentration
JPS5297789A (en) * 1976-02-11 1977-08-16 Nippon Soken Oxygen concentration detector
JPS5922900B2 (ja) * 1976-10-29 1984-05-29 日本碍子株式会社 主として内燃機関よりの排気ガス中の酸素分圧測定装置
JPS5381191A (en) * 1976-12-25 1978-07-18 Toyota Motor Co Ltd Oxygen concentration sensor
JPS5417414A (en) * 1977-07-08 1979-02-08 Nippon Soken Inc Exhaust gas purifying system
JPS5425888U (nl) * 1977-07-25 1979-02-20
US4151060A (en) * 1978-02-01 1979-04-24 Westinghouse Electric Corp. Solid state filter for gas sensors
US4199425A (en) * 1978-11-30 1980-04-22 General Motors Corporation Solid electrolyte exhaust gas sensor with increased NOx sensitivity
DE2852647C2 (de) * 1978-12-06 1986-04-30 Robert Bosch Gmbh, 7000 Stuttgart Verfahren zur Herstellung eines Schichtsystems auf Festelektrolyten für elektrochemische Anwendungen

Also Published As

Publication number Publication date
SE8006561L (sv) 1981-03-20
GB2059072A (en) 1981-04-15
FR2465878B1 (nl) 1983-05-27
DE2937802C2 (de) 1987-02-19
PL226809A1 (nl) 1981-05-22
US4362605A (en) 1982-12-07
SE449794B (sv) 1987-05-18
JPS56100355A (en) 1981-08-12
DD152997A5 (de) 1981-12-16
FR2465878A1 (fr) 1981-03-27
IT1128943B (it) 1986-06-04
GB2059072B (en) 1983-10-19
PL131055B1 (en) 1984-09-29
IT8068147A0 (it) 1980-07-17
BR8005884A (pt) 1981-03-24
DE2937802A1 (de) 1981-04-09
SU1080761A3 (ru) 1984-03-15
CA1150355A (en) 1983-07-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8003050A (nl) Sonde voor het meten van het zuurstofgehalte in het afvoergas van verbrandingskrachtwerktuigen; toepassing van deze sonde.
SU1170958A3 (ru) Катализатор дл очистки выхлопных газов двигателей внутреннего сгорани и способ его получени
US5116800A (en) High durability and exhuast catalyst with low hydrogen sulfide emissions
AU606222B2 (en) Catalytic converter
US4347113A (en) Oxygen content exhaust gas sensor, and method of its manufacture
US6027703A (en) Method for operating a purification device for gases as well as a purification device for gases
KR860000890A (ko) 내연기관의 배기가스 처리용 다기능 촉매
FR2495957A1 (fr) Catalyseur et procede perfectionnes pour le traitement des gaz d&#39;echappement des moteurs a combustion interne
MX173116B (es) Procedimiento para la purificacion de gases de escape de motores diesel
US6019946A (en) Catalytic structure
JPS644250A (en) Catalyst for cleaning exhaust gas and its production
DE59503759D1 (de) Sorptionskatalysator zur sorptiven und oxidativen Reinigung der Abgase von Dieselmotoren
ES8306605A1 (es) &#34;procedimiento para la combustion de sustancias contaminantes contenidas en gases de escape de motores o maquinas de combustion que funcionan con alcohol&#34;.
JPH06504367A (ja) 気体、特に内燃機関の排ガス中の酸素含有量の測定のための、触媒活性保護層を有するセンサー及びそのようなセンサーの製法
DE19635977A1 (de) Sensor zur Überwachung eines NOx-Katalysators
GB1462639A (en) Oxygen measuring sensors
AU4598799A (en) Method for purifying a gas stream
US4987112A (en) Catalyst to eliminate noxious substances contained in the exhaust gases of predominantly alcohol fueled internal combustion engines, a process for its preparation, and uses
US6634168B1 (en) Exhaust gas purification system
EP0624399A1 (fr) Procédé de préparation d&#39;un catalyseur utilisable notamment dans le traitement des gaz d&#39;echappement des moteurs à combustion interne
WO2005090956A1 (de) Messfühler zur bestimmung der sauerstoffkonzentration im abgas von brennkraftmaschinen
JPS577255A (en) Catalyst for reforming of methanol
FR2343505A1 (fr) Catalyseur pour l&#39;oxydation et la reduction catalytiques des constituants d&#39;un gaz
JPS6046652B2 (ja) 電気化学的測定セル
GB1524520A (en) Bonding of metals to solid electrolytes

Legal Events

Date Code Title Description
BV The patent application has lapsed