NL192178C - Digitaalschakeling voor het opwekken van een ruisvrij vertikaal synchro- nisatiesignaal. - Google Patents

Digitaalschakeling voor het opwekken van een ruisvrij vertikaal synchro- nisatiesignaal. Download PDF

Info

Publication number
NL192178C
NL192178C NL8007081A NL8007081A NL192178C NL 192178 C NL192178 C NL 192178C NL 8007081 A NL8007081 A NL 8007081A NL 8007081 A NL8007081 A NL 8007081A NL 192178 C NL192178 C NL 192178C
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
circuit
signal
window
counter
pulse
Prior art date
Application number
NL8007081A
Other languages
English (en)
Other versions
NL192178B (nl
NL8007081A (nl
Original Assignee
Sony Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from JP17174379A external-priority patent/JPS5696576A/ja
Priority claimed from JP17174279A external-priority patent/JPS5696579A/ja
Application filed by Sony Corp filed Critical Sony Corp
Publication of NL8007081A publication Critical patent/NL8007081A/nl
Publication of NL192178B publication Critical patent/NL192178B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL192178C publication Critical patent/NL192178C/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/04Synchronising
    • H04N5/08Separation of synchronising signals from picture signals
    • H04N5/10Separation of line synchronising signal from frame synchronising signal or vice versa
    • GPHYSICS
    • G11INFORMATION STORAGE
    • G11BINFORMATION STORAGE BASED ON RELATIVE MOVEMENT BETWEEN RECORD CARRIER AND TRANSDUCER
    • G11B15/00Driving, starting or stopping record carriers of filamentary or web form; Driving both such record carriers and heads; Guiding such record carriers or containers therefor; Control thereof; Control of operating function
    • G11B15/60Guiding record carrier
    • G11B15/602Guiding record carrier for track selection, acquisition or following
    • GPHYSICS
    • G11INFORMATION STORAGE
    • G11BINFORMATION STORAGE BASED ON RELATIVE MOVEMENT BETWEEN RECORD CARRIER AND TRANSDUCER
    • G11B27/00Editing; Indexing; Addressing; Timing or synchronising; Monitoring; Measuring tape travel
    • G11B27/02Editing, e.g. varying the order of information signals recorded on, or reproduced from, record carriers
    • G11B27/022Electronic editing of analogue information signals, e.g. audio or video signals
    • G11B27/024Electronic editing of analogue information signals, e.g. audio or video signals on tapes

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Television Signal Processing For Recording (AREA)
  • Synchronizing For Television (AREA)

Description

1 192178
Digitale schakeling voor het opwekken van een ruisvrij verticaal synchronisatiesignaai
De uitvinding heeft betrekking op een digitale schakeling voor het opwekken van een ruisvrij verticaaf synchronisatiesignaai, omvattende: een eerste flip-flopschakeling die is ingericht voor ontvangst van een 5 binnenkomend, van een videosignaal afgeleid, samengesteld synchronisatiesignaai dat voorzien is van horizontale en verticale synchronisatiesignalen en van balanceringspulsen; een eerste EN-poortschakeling die het uitgangssignaal van de eerste flip-flopschakeling en een binnenkomend kloksignaal ontvangt; een eerste verscheidene bits omvattende teller die is ingericht voor ontvangst van het uitgangssignaal van de eerste flip-flopschakeling; een logische schakeling die verscheidene uitgangssignalen van de eerste 10 verscheidene bits omvattende teller ontvangt, en die een venstersignaal opwekt; een tweede, verscheidene bits omvattende teller, waaraan het verticale synchronisatiesignaai wordt toegevoerd.
Een dergelijke digitale schakeling is bekend uit het Amerikaanse octrooischrift 3.925.613.
Deze bekende digitale schakeling dient in een videobandopnameapparaat voor het bijvoorbeeld synchroniseren van de diverse servobesturingen van de draaiende elementen in een videobandapparaat.
15 Deze uit genoemde literatuurplaats bekende schakeling verschaft zelfs een digitale vorm van een dergelijke schakeling voor het opwekken van een verticaal synchronisatiesignaai, zodat een dergelijke schakeling gemakkelijk in geïntegreerde vorm kan worden uitgevoerd. Bovendien is een dergelijke digitale schakeling geschikt voor het direct besturen van digitale servoschakelingen voor het aandrijven van de diverse roterende componenten van een videobandapparaat.
20 Deze bekende schakeling heeft echter het nadeel, dat zij twee verschillende kloksignalen vereist, hetgeen uiteraard twee verschillende kloksignaalgeneratoren vereist. Dit zijn kostbare componenten, in het bijzonder door de veelal toegepaste kristaloscillatoren, hetgeen de totale schakeling kostbaar en omvangrijk maakt.
Het doel van de onderhavige uitvinding is het verschaffen van een dergelijke schakeling, waarvoor 25 slechts een enkele kloksignaal noodzakelijk is.
Dit doel wordt bereikt door middel van een tweede EN-poortschakeling die het venstersignaal van de van de logische schakeling en het binnenkomende samengestelde synchronisatiesignaai ontvangt, en die een terugkeerpuls afgeeft aan de eerste en de tweede verscheidene bits omvattende tellers, waarbij de tweede verscheidene bits omvattende teller een uitgangssignaal van de eerste verscheidene bits omvattende teller 30 ontvangt.
De structuur van deze schakeling laat het toe dat slechts één enkel kloksignaal behoeft te worden gebruikt, zodat de nadelen van de stand van de techniek worden vermeden.
De uitvinding zal worden verduidelijkt in de nu volgende beschrijving aan de hand van de tekening. Daarin 35 tonen: figuur 1 een schema van een voor toepassing bij een videobandapparaat bestemd, digitaal servobesturingsstelsel volgens een uitvoeringsvorm van de uitvinding, figuur 2 een schema van de motoraandrijfschakeling van het stelsel volgens figuur 1, figuur 3 een onderaanzicht op een roteerbare bandleitrommeleenheid van het stelsel volgens figuur 2, 40 figuur 4 een schema van enige details van het stelsel volgens figuur 1, en figuur 5 enige golfvormen van in verschillende punten in het schema volgens figuur 4 optredende signalen.
Aan de hand van de figuren 1-3 zal eerst een digitaal servobesturingsstelsel volgens een uitvoeringsvorm 45 van de uitvinding worden beschreven. Dit servobesturingsstelsel kan bij alle typen videobandapparaat met schroeflijnvorminge bandaftasting worden toegepast, doch de onderhavige beschrijving heeft betrekking op toepassing bij een videobandapparaat van het type met twee magneetkoppen, waarbij de magneetband over een hoek van 180° om de bandleitrommel wordt geslagen.
Figuur 1 toont in blokschema een schakeling ter verkrijging van foutsignalen voor regeling van de 50 rotatiefase en de rotatiesnelheid van zowel de roteerbare bandleitrommeleenheid als de kaapstander van een videobandapparaat. Figuur 2 toont het schema van een door de van de schakeling volgens figuur 1 afkomstige foutsignalen geregelde of bestuurde motoraandrijfschakeling. Bij het servobesturingsstelsel volgens de hier beschreven uitvoeringsvorm zijn respectievelijk aan de roteerbare bandleitrommeleenheid en de kaapstander een impulsgenerator PG en een frequentiegenerator FG toegevoegd, welke dienen voor 55 detectie van resp. de rotatiefase en de rotatiesnelheid van zowel de roteerbare bandleitrommeleenheid als de kaapstander.
Bij het hier beschouwde videobandapparaat van het type met schroeflijnvormige bandaftasting zijn twee 192178 2 magneetkoppen A en B aangebracht op een roteerbare bandleitrommeleenheid 1, zoals figuur 2 laat zien. Aan het onderoppervlak van de bandleitrommeleenheid 1 zijn op onderling gelijke hoekafstanden (60°) Verdeeld zes permanente magneten 2 aangebracht, terwijl zich binnen de door deze zes magneten gevolgde rotatiebaan een permanente magneet 3 bevindt. Langs de rotatiebaan van de permanente 5 magneten 2 zijn, over een hoek van 30-40° ten opzichte van elkaar verschoven, twee uitleeskoppen 4 en 5 aangebracht, terwijl langs de door de ene permanente magneet 3 gevolgde rotatiebaan een verdere uitleeskop 6 is aangebracht. Daarbij vormen de permanente magneten 2 en 3 met de uitleeskoppen 4 en 5 de reeds genoemde impulsgenerator PG. Tijdens de rotatie van de bandleitrommeleenheid 1 worden door de uitleeskoppen 4 en 5 respectievelijke impulsvormige signalen SPGA en SPGB afgegeven, welke 10 gewoonlijk een impulsherhalingsfrequentie van 180 hertz hebben. De onderlinge afstand van de impulsvormige signalen SPGA en SPGB vertegenwoordigt de rotatiesnelheid van de bandleitrommeleenheid 1. Door de uitleeskop 6 wordt een impulsvormig signaal PPG afgegeven, dat gewoonlijk een frequentie van 30 hertz heeft en de rotatiefase van de bandleitrommeleenheid 1 vertegenwoordigt.
Op de as van een voor langstransport van een magneetband 7 dienende kaapstander 8 is een 15 magnetisch wiel 9 aangebracht, dat langs zijn omtreksoppervlak een opeenvolging van magnetische noorden zuid-polen laat zijn. Nabij dit omtreksoppervlak van het wiel 9 is een tweetal uitleeskoppen 10 en 11 aangebracht, welke tezamen met het magnetische wiel 9 de reeds genoemde frequentiegenerator FG vormen en tijdens bedrijf respectievelijk impulsvoimige signalen FGA en FGB afgeven, waarvan de frequentie gewoonlijk bijvoorbeeld 450 hertz bedraagt. De onderlinge afstand van de impulsvormige signalen 20 FGa en FGB vertegenwoordigt de rotatiesnelheid van de kaapstander 8. Een in een stuursignaalspoor van de magneetband 7 opgenomen stuursignaal CTL wordt tijdens bedrijf uitgelezen door een stuursignaalkop 12 en dient voor regeling van de kaapstanderrotatiefase tijdens signaalweergave.
Het stelsel volgens figuur 1 is verdeeld in een met gebroken lijnen omgeven, digitaal gedeelte en een analoog gedeelte; het gehele stelsel is uitgevoerd op één LSI chip.
25 De reeds genoemde impulsvormige signalen SPGA, SPGB, FGA, FGB en het stuursignaal CTL van respectievelijk de uitleeskoppen 4, 5,10,11, en 12 worden toegevoerd aan het stelsel volgens figuur 1.
Voor meting van de intervallen tussen opeenvolgende impulsen van deze signalen wordt telling van klokimpulsen toegepast, zodanig, dat de door de desbetreffende tellers bereikte telwaarde wordt gebruikt voor regeling van de arbeidsfactor van de impulsbreedte gemoduleerde uitgangssignalen van de verschil-30 lende schakelingen. Deze uitgangssignalen komen als respectievelijke foutspanningen ter beschikking aan de genoemde LSI chip. Een referentieoscillator 15 dient voor opwekking van de genoemde klokimpulsen; deze tonen verschillende impulsherhalingsfrequenties en worden aan de genoemde tellers toegevoerd. Behalve de klokimpulsen geeft de referentieoscillator 15 bovendien een referentie-impuls af. Tijdens signaalopname of tijdens signaalweergave onder synchronisatie d.m.v. een extern synchronisatiesignaal 35 wordt de referentie-oscillator 15 synchroon met een uit een kleursalvosignaal van het verwerkte videosignaal afgeleid hulpdraaggolfsignaal SC gestuurd. Tijdens signaalweergave zonder synchronisatie door middel van een uitwendig synchronisatiesignaal werkt de referentieoscillator 15 zelf-exciterend.
Bij de bandleitrommelsnelheidsservobesturing volgens het in figuur 1 weergegeven stelsel, wordt het impulsvormige signaal SPGA via een schakeling 17 met variabele vertragingsduur aan een flip-flop 16 40 toegevoerd voor instelling daarvan, terwijl het impulsvormige signaal SPGB voor terugstelling van de flip flop 16 dient. De impulsduur of -breedte van de uitgangsimpuls van de flip-flop 16 vormt een maat voor, respectievelijk komt overeen met, de rotatiesnelheid van de bandleitrommeleenheid 1. De desbetreffende uitgangsimpuls dient voor activering van een trommelsnelheidsteller 18, welke klokimpulsen telt. De daarbij door de teller 18 bereikte telwaarde wordt aan een impulsbreedtemodulatieschakeling 19 toegevoerd voor 45 regeling van de arbeidsfactor van het uitgangssignaal daarvan, dat via een bufferversterker 20 als foutspanning DS voor de bandleitrommelfaseservobesturing ter beschikking komt. Voor instelling van de variabele vertragingsduur, waaraan het impulsvormige signaal SPGA door de schakeling 17 wordt onderworpen, wordt aan de laatstgenoemde een snelheidsinstelspanning Ec1 toegevoerd.
Bij de bandleitrommelfaseservobesturing volgens het in figuur 1 weergegeven stelsel wordt het impuls-50 vormige signaal PPG via een schakeling 22 van variabele vertragingsduur voor instelling aan een flip-flop 21 toegevoerd. Deze krijgt voor terugstelling een referentiesignaal SP, met een impulsherhalingsfrequentie van 30 hertz van de referentieoscillator 15 toegevoerd. De breedte van de uitgangsimpuls van de flip-flop 21 vertegenwoordigt derhalve de rotatiefase van de bandleitrommeleenheid 1. Deze uitgangsimpuls van de flip-flop 21 activeert een trommelfaseteller 23 voor telling van klokimpulsen. De daarbij door de teller 23 55 bereikte telwaarde wordt aan een impulsbreedtemodulatieschakeling 24 toegevoerd voor regeling van de arbeidsfactor van het uitgangssignaal van de schakeling 24, dat via het vaste contact a van een schakel-eenheid 25 en een bufferversterker 20 als foutspanning DP.PMW ter beschikking komt. De instelling van de 3 192178 fase van het impulsvormige signaal PPG geschiedt door regeling van de variabele vertragingsduur van de schakeling 22 met behulp van een fasei-instelspanning Ec2.
Tijdens speciale wijzen van signaalweergave, zoals signaalweergave bij langzaam bewegend beeld, signaalweergave bij stilstaand beeld en in de bedrijfstoestand ’’zoeken", is de schakeleenheid 25 overge-5 schakeld naar zijn vaste contact b. Daartoe ontvangt de schakeleenheid 25 via een schakeling 26 van het "Schmidf’-type een schakelsignaal SS. Tijdens een dergelijke speciale wijze van signaalweergave wordt via de schakeling 26 een uit het weergegeven of uitgelezen videosignaal afgescheiden, horizontaal synchronisatiesignaal PB.HD, evenals een deel van het uitgangssignaal van de impulsbreedtemodulatie-schakeling 24 toegevoerd aan een impulsbreedtemodulatieschakeling 27 voor levering van een zodanige 10 foutspanning DP.PWM, respectievelijk voor zodanige regeling van de bandleitrommelrotatiesnelheid, dat het horizontale synchronisatiesignaal PB.HD met regelmatige intervallen wordt uitgelezen.
Bij het schema volgens figuur 1 dienen alle schakelingen 26 van het ’’Schmidf’-type voor eliminatie van stoorsignaalinvloeden.
Het impulsvormige signaal PPG wordt tevens gebruikt om een schakelsignaal SW voor de magneet-15 koppen A en B te vormen. Daartoe worden de impulsvormige signalen SPGA en PPG toegevoerd aan een bemonsterschakeling 28, welke nagenoeg het midden van het interval tussen opeenvolgende impulsen van het impulsvormige signaal PPG detecteert. Het detectie-uitgangssignaal van de bemonsterschakeling 28 wordt via een schakeling 29 met variabele, door middel van een instelspanning Ec3 geregelde vertragingsduur toegevoerd aan een schakelimpulsgenerator 30, waaraan tevens het impulsvormige signaal PPG wordt 20 toegevoerd. Het vooraf bepaalde schakelsignaal SW wordt op basis van dit impulsvormige signaal PPG en van het door de bemonsterschakeling 28 vastgestelde intervalmiddelen gevormd en, binnen het stelsel volgens figuur 1, toegevoerd aan de verticale synchronisatiesignaalgenerator 49, welke een verticale ondetdrukkingsimpuls VBLK voor besturing tijdens normale signaalweergave, benevens een pseudo-verticaal-synchronisatiesignaal VD' tijdens speciale signaalweergave levert.
25 Bij de kaapstandersnelheidsservobesturing van het stelsel volgens figuur 1 wordt het impulsvormige signaal FGA door de schakeling 26 van het ”Schmidt”-type aan een flip-flop 31 toegevoerd voor instelling daarvan, terwijl het impulsvormige signaal FGB voor terugstelling aan de schakeling 26 wordt toegevoerd.
De breedte of duur van de uitgangsimpuls van de flip-flop 31 komt overeen met de rotatiesnelheid van de kaapstander 8 en wordt voor activering toegevoerd aan een kaapstandersnelheidsteller 32 voor telling van 30 klokimpulsen. De door de kaapstandersnelheidsteller 32 bereikte telwaarde wordt aan de impulsbreedtemo-dulatieschakeling 33 toegevoerd voor regeling van de arbeidsfactor van het uitgangssignaal daarvan, dat via de bufferversterker 20 als foutspanning CS.PWM voor regeling van de kaapstanderrotatiesnelheid ter beschikking komt. Afhankelijk van de ingestelde rotatiesnelheid van de kaapstander 8 welke verandert met de opneem-/weergeeftijdsduur (b.v. signaalopname/-weergave gedurende één uur of gedurende 2 uur), 35 wordt door middel van een schakeleenheid 34 bepaald welke klokimpulsen, respectievelijk klokimpulsen met welke impulsherhalingsfrequentie, voor telling aan de kaapstandersnelheidsteller worden toegevoerd. Via een schakeling 26 en een snelheidsinstelschakeling 35 met enige flip-flops wordt aan de schakeleenheid 34 een snelheidsinstelsignaal SH als stuursignaal toegevoerd.
Bij de kaapstanderfaseservobesturing volgens het in figuur 1 weergegeven stelsel wordt het impulsvor-40 mige signaal FGB via een schakeling 26 van het "Schmidf’-type toegevoerd aan een frequentiedelende teller, welke een impulsvormig uitgangssignaal met een impulsherhalingsfrequentie van ongeveer 30 hertz afgeeft, dat tijdens signaalopname via een contact REC.ASS van een schakeleenheid 37 aan een flip-flop 38 wordt toegevoerd voor instelling daarvan. Tegelijkertijd wordt via een contact REC van de schakeleenheid een van de referentiegenerator 15 afkomstig signaal SP2 van 30 hertz aan een flip-flop 38 45 toegevoerd voor instelling daarvan; bovendien wordt het signaal SP2 als signaal REC.CTL via een bufferversterker 20 voor opname in het stuursignaalregistratiespoor van de magneetband afgegeven. De breedte of duur van de uitgangsimpuls van de flip-flop 38 geeft de fase van de kaapstander 8 weer; deze uitgangsimpuls van de flip-flop 38 wordt voor activering aan een kaapstanderfaseteller 39 toegevoerd voor telling van klokimpulsen. De daarbij door de kaapstanderfaseteller 39 bereikte telwaarde wordt aan een 50 impulsbreedtemodulatieschakeling 40 toegevoerd voor regeling van de arbeidsfactor van het uitgangssignaal daarvan, dat via de bufferversterker 20 als foutspanning CP.PWM voor regeling van de kaapstanderfase ter beschikking komt. Tijdens signaalweergave wordt het signaal SP2 via een schakeling 41 met variabele vertragingsduur en het contact PB.ASS van de schakeleenheid 37 aan de flip-flop 38 toegevoerd voor instelling daarvan. Een uit de magneetband uitgelezen signaal PB.CTL wordt via een contact PB van de 55 schakeleenheid 37 voor terugstelling aan de flip-flop 38 toegevoerd. De uitgangsimpuls van de flip-flop 38 wordt voor activering aan de kaapstanderfaseteller 39 toegevoerd. De daarbij door de kaapstanderfaseteller bereikte telwaarde wordt aan de impulsbreedtemodulatieschakeling 40 toegevoerd voor regeling van de 192178 4 arbeidsfactor van het uitgangssignaal daarvan, dat via een bufferversterker 20 als foutspanning CP.PWM voor regeling van de kaapstanderfase ter beschikking komt.
Aan de schakeling 41 met variabele vertragingsduur wordt voor instelling van de referentiepositie van het door de referentie-oscillator 15 afkomstige signaal SP2 een instelspanning Ec4 toegevoerd. Wanneer via 5 een poortschakeling 42 aan de schakeleenheid 37 als schakelsignaai een signaalöpnamestelsignaal REC of een nog nader te beschrijven ’’assemble editing”-stelsignaal wordt toegevoerd, schakelt de schakeleenheid 37 over.
De impulsvormige signalen FGA en FGe worden via respectievelijke schakelingen 26 toegevoerd aan een frequentievermenigvuldiger 43 voor frequentievermenigvuldiging met 4. Het uitgangssignaal van de 10 frequentievermenigvuldiger 43 wordt toegevoerd aan een impulsbreedtemodulatieschakeling 44 en een kaapstandersnelheidsdetectieschakeling 45. De impulsbreedtemodulatieschakeling 44 geeft tijdens een speciale wijze van signaalweergave een signaal CS.PWM als kaapstandersnelheidsdetectiesignaal af.
Tijdens ’’assemble editing” wordt het onderste beweegbare contact van de schakeleenheid 37, wanneer een beginpunt van ’’editing” is gevonden, van het vaste contact REC.ASS overgeschakeld naar het vaste 15 contact PB. De frequentiedelende teller 36 wordt teruggesteld door het signaal PB.CTL. Gesteld kan derhalve worden, dat de stuursignalen CTL en de videoregistratiesporen voorafgaande aan en na het bereiken van het beginpunt van ’’editing” op de magneetband op de juiste wijze worden gecombineerd. Wanneer het noodzakelijk is, dat het uitgangssignaal van de referentieosdllator 15 met de even genummerde en de oneven genummerde rasters van ontvangen videosignalen wordt gesynchroniseerd, wordt de 20 referentieosdllator 15 teruggesteld door een van een videobeelddetectieschakeling 47 afkomstige beeld-impuls. Een samengesteld synchronisatiesignaal REC.SYNC van de ontvangen videosignalen wordt via een schakeling 26 toegevoerd aan een verticale synchronisatiescheidingsschakeling 48. De videobeelddetectieschakeling 47, welke wordt geactiveerd door een AAN-UIT-signaal, geeft de beeldimpulsen af op basis van het van de verticale synchronisatiescheidingsschakeling 48 afkomstige, verticale synchronisatiesignaal VD. 25 De hiervoor genoemde foutspanningen worden toegevoerd aan de verschillende schakelingen volgens figuur 2. Daarbij worden de foutsignalen DS.PWM en DP.PWM toegevoerd aan respectievelijk bijbehorende integrerende schakelingen 50 en 51, voor omzetting in gelijkspanningen, welke in een opteller 52 bij elkaar worden opgeteld tot een uitgangssignaal, dat via een motoraandrijfversterker 53 aan een bandleitrommel-aandrijfmotor 54 wordt toegevoerd voor regeling vein de rotatiefase en de rotatiesnelheid van de motor 54. 30 De foutspanningen CS.PWM en CP.PWM worden respectievelijk toegevoerd aan integrerende schakelingen 55 en 56 voor omzetting in gelijkspanningen, welke door een opteller 57 worden opgeteld tot een signaal, dat via het vaste contact a van een schakeleenheid 58 en een motoraandrijfversterker 59 wordt toegevoerd aan een kaapstanderaand rijf motor 60 voor regeling van de rotatiefase en de rotatiesnelheid van de motor 60.
35 Tijdens speciale signaalweergave is de schakeleenheid 58 door een signaal SS overgeschakeld naar zijn vaste contact a. In dat geval wordt de desbetreffende foutspanning CS.PWM door een regelschakeling 61 vergeleken met een snelheidsdesignatiesignaal SCM. Het vergelijkingsuitgangssignaal van de schakeling 61 wordt via een integrerende schakeling 62, de schakeleenheid 58 en de motoraandrijfversterker 59 aan de kaapstanderaandrijfmotor 60 toegevoerd, zodat deze met de gedesigneerde snelheid roteert.
40 Vervolgens zullen aan de hand van figuur 4 uitvoeringsvormen van een verticale synchronisatiesignaal-scheidingschakeling 48 en een videobeelddetectieschakeling 47 worden beschreven.
De verticale synchronisatiescheidingsschakeling 48 volgens figuur 4 omvat een schakeling 71 van het ’’Schmidf’-type, een flip-flop 72, een modulo-32-teller 73, een modulo-4-teller 74, EN-poortschakelingen 75, 76, en 77, omkeerschakelingen 78, 79 en 80 en een OF-poortschakeling 81. Voorts vertoont de verticale 45 synchronisatiescheidingsschakeling 48 een ingangsaansluiting 70 en een klokingangsaansluiting 82. In verschillende punten, respectievelijk aan verschillende leidingen, a-i van de schakeling 48 verschijnende signalen hebben respectievelijk de gedaante volgens de figuur 5A-5J.
Via de ingangsaansluiting 70 wordt een samengesteld synchronisatiesignaal SYNC volgens figuur 5A toegevoerd aan de leiding a. Een verticaal synchronisatiesignaal VD volgens figuur 5J verschijnt als 50 uitgangssignaal van de modulo-4-teller 74 aan de leiding i. Het samengestelde synchronisatiesignaal SYNC bevat een horizontaal synchronisatiesignaal HD, vereffeningsimpulsen EQ en een verticaal synchronisatiesignaal VDo. Het reeds genoemde, verticale synchronisatiesignaal VD, dat aan de leiding i verschijnt, vertegenwoordigt een vooraf bepaalde positie binnen de periode van het verticale synchronisatiesignaal VDo. Voor detectie van het verticale synchronisatiesignaal VDo en ruis wordt bij de hier beschreven 55 uitvoeringsvorm een venstersignaal gevormd op basis van het tijdstip, waarop het samengestelde synchronisatiesignaal SYNC het lage niveau ”0” aanneemt. Door detectie wordt vastgesteld, of het samengestelde synchronisatiesignaal SYNC binnen de periode van het venstersignaal het hoge niveau ”1” 5 192170 bereikt, of niet.
Vervolgens zal de werking van de verticale synchronisatiescheidingsschakeling 48 worden beschreven aan de hand van de golfvormen volgens de figuren 5A-5J.
Het aan de leiding a verschijnende, samengestelde synchronisatiesignaal SYNC wordt via de schakeling 5 71 van het Schmidt-type aan de EN-schakeling 76 en de flip-flop 72 toegevoerd. Op een tijdstip t1 wordt de flip-flop 72 ingesteld door de dalende flank van het horizontale synchronisatiesignaal HD van het samengestelde signaal SYNC. De Q-uitgang van de flip-flop (zie de leiding b) komt op het niveau ”1”, zodat de EN-poortschakeling 77 wordt opengestuurd voor de via de ingangsaansluiting 82 ontvangen klokimpulsen, welke door de teller 73 worden geteld.
10 Deze klokimpulsen zijn b.v. afkomstig van de referentieoscillator 15 volgens figuur 1 en hebben b.v. een impulsherhalingsfrequentie van 1 megahertz.
De uitgangsleiding c voor het derde telbit van de teller 73 en de uitgangsleiding d voor het vierde telbit van de teller 73 zijn via respectievelijk de omkeerschakelingen 79 en 80 veibonden met de ingangs-aansluitingen van de EN-poortschakeling 75, waarvan de uitgangsleiding f via de OF-poortschakeling 81 15 met de omkeerschakeling 80 is verbonden. Het bij de inversie door de omkeerschakeling 80 verkregen uitgangssignaal g volgens figuur 5H vormt het venstersignaal, dat aan de EN-poortschakeling 76 wordt toegevoerd.
Wanneer het samengestelde synchronisatiesignaal SYNC tot aan het volgende horizontale synchronisatiesignaal HD of de volgende vereffeningsimpuls EQ geen ruis of dergelijk stoorsignaal blijkt te 20 bevatten, of wanneer het samengestelde synchronisatiesignaal tot het volgende horizontale synchronisatiesignaal HD of de volgende vereffeningsimpuls EQ op het hoge niveau ”1” blijft, blijft het venstersignaal g echter op het lage niveau ”0”, d.w.z. wordt het ’’venster" niet geopend.
Wanneer het horizontale synchronisatiesignaal HD van het samengestelde synchronisatiesignaal SYNC op het tijdstip t, aan de schakeling 71 van het ”Schmidt”-type wordt toegevoerd, telt de teller 73 de 25 klokimpulsen, waarbij aan de uitgangsleiding c voor het derde bit het desbetreffende telwaardesignaal verschijnt. Daarop daalt het uitgangsniveau van de omkeerschakeling 79 en stijgt het uitgangsniveau van de EN-poortschakeling 75 aan de leiding f, zodat het aan de leiding g verschijnende uitgangsniveau van de omkeerschakeling 80 stijgt. Deze niveaustijging aan de leiding g en het hoge niveau "1”, dat het samengestelde synchronisatiesignaal SYNC na het horizontale synchronisatiesignaal HD vertoont, bewerkstelligen 30 dat het aan de leiding h verschijnende uitgangsniveau van de EN-poortschakeling 76 stijgt. Daardoor wordt de flip-flop 72 teruggesteld zodat zijn aan de leiding b verschijnende Q-uitgangssignaal het niveau ”0” aanneemt. Als gevolg daarvan blokkeert de EN-poortschakeling 77 de verdere klokimpulsen, welke via de ingangsaansluiting 82 verschijnen. Het venstersignaal g wordt niet afgegeven (het venster wordt niet geopend) en blijft op het lage niveau "0" tot het verschijnen van het volgende horizontale synchnonisatie-35 signaal HD of de volgende vereffeningsimpuls EQ.
De flip-flop 72 wordt steeds wanneer het horizontale synchronisatiesignaal HD of een vereffeningsimpuls EQ aan de ingangsaansluiting 70 verschijnt, ingesteld en teruggesteld. Op een tijdstip ^ verschijnt het verticale synchronisatiesignaal VDo, waarbij het samengestelde synchronisatiesignaal SYNC het niveau ”0” aanneemt, waardoor de flip-flop 72 wordt ingesteld. De teller 73 begint dan klokimpulsen te tellen.
40 Aangezien het samengestelde synchronisatiesignaal SYNC op het lage niveau ”0” blijft, wordt de EN-poortschakeling 76 niet opgestuurd; de teller 73 vervolgt zijn telling van klokimpulsen, waarbij de telleruitgangen voor respectievelijk het derde bit, het vierde bit en het vijfde bit in volgorde op het niveau tussen ”1” komen. Als gevolg daarvan verschijnt het venstersignaal g , dat gedurende een vensterperiode het niveau ”1” blijft vertonen; het venster blijft gedurende die periode open. De vereffeningsimpuls PQ' van 45 het verticale synchronisatiesignaal VDo verschijnt niet binnen het venster, d.w.z. binnen de genoemde periode van het venstersignaal g . De flip-flop 72 wordt niet door deze vereffeningspuls PQ', welke een positieve impuls vormt, teruggesteld. De achterflanken van de venstersignalen g worden geteld door de modulo-4-teller 74. Wanneer vier dergelijke venstersignalen door de teller 74 zijn geteld, verschijnt aan de uitgangsleiding i van de teller 74 het verticale synchronisatiesignaal VD. Uit het feit dat het samengestelde 50 synchronisatiesignaal SYNC gedurende vier vensterperioden of periode van het venstersignaal g op het lage niveau ”0” blijft, volgt de conclusie, dat een uit vier vensterperioden bestaande periodeduur van het verticale synchronisatiesignaal VDo nodig is voor afscheiding van het verticale synchronisatiesignaal VD daaruit. Na afloop van de periode van het verticale synchronisatiesignaal VDo wordt dezelfde operatie, welke van het tijdstip tn tot t2 is uitgevoerd, herhaald.
55 Wanneer een stoorsignaal N met een negatieve amplitude, als met een gebroken lijn in figuur 5A weergegeven, gedurende het tijdvak van t1 tot tj, in het samengestelde synchronisatiesignaal SYNC optreedt, respectievelijk daarop is gesuperponeerd, vindt dezelfde operatie als voor het horizontale

Claims (2)

192178 6 synchronisatiesignaal HD of voor de vereffeningsimpuls EQ plaats. De flip-flop 62 wordt ingesteld en binnen zeer korte tijd teruggesteld. Het venstersignaal g verschijnt niet (het venster gaat niet open). Wanneer het stoorsignaal N met een negatieve amplitude gedurende aanzienlijke tijd blijft bestaan, zal het venstersignaal verschijnen. Indien de aanzienlijke tijd korter dan vier vensterperioden van het venstersignaal duurt, wordt 5 echter geconcludeerd, dat het niet om de periode van het verticale synchronisatiesignaal VDo gaat. Wanneer tijdens de periode van het verticale synchronisatiesignaal VDo een stoorsignaal met een positieve amplitude verschijnt, bestaat het gevaar, dat het verticale synchronisatiesignaal VD niet wordt ’’gevangen”. Teneinde dit risico tegen te gaan, kan een verticale synchronisatiesignaalgenerator van zelfexciterend type met de modufo-4-teller 74 worden gekoppeld. 10 Bij de verticale synchronisatiescheidingsschakeling volgens de uitvinding wordt op basis van de stijgende flank of de dalende flank van het samengestelde synchronisatiesignaal een venstersignaal gevormd, b.v. op de tijdstippen t, en t^ dat gedurende een vooraf bepaalde vensterperiode op een vooraf bepaald niveau van b.v. ”1” wordt gehouden. Een niveauverandering van het samengestelde synchronisatiesignaal wordt ten minste gedurende één van de vensterperioden van de venstersignalen gedetecteerd. Wanneer een 15 dergelijke niveauverandering niet wordt gedetecteerd, wordt een uitgangssignaal afgegeven, b.v. het verticale synchronisatiesignaal VD. De verticale synchronisatiescheidingsschakeling volgens de uitvinding kan derhalve worden uitgevoerd als een geheel digitale schakeling zonder capaciteit, zoals figuur 4 laat zien, zodat uitvoering als geïntegreerde schakeling mogelijk is. De schakeling paart een bedrijfszekere en nauwkeurige werking aan een 20 goede beveiliging tegen stoorsignalen. De schakeling 47 bestaat uit een beeldimpulsvormingsschakeling 90, en een stoorverhinderings-schakeling 91. De beeldimpulsvormingsschakeling 90 omvat een differentiërende schakeling 94 met twee omkeerschakelingen 91, 92 en een exclusieve logische optelschakeling 93, benevens een flip-flop 95, een EN-poortschakeling 96, een teller 97, een decode©reenheid 98, een teller 99, een EN-poortschakeling 100 25 en tenslotte nog een differentiërende schakeling 104, bestaande uit twee omkeerschakelingen 101,102 en een exclusieve logische optelschakeling 103. Aan de tellers 97 en 99 worden via een ingangsaansluiting 105 van bijvoorbeeld de referentieoscillator 15 volgens figuur 1 afkomstige klokimpulsen met een impuls-herhalingsfrequentie van b.v. 1 megahertz toegevoerd. De stoorverhinderingsschakeling 91 omvat een flip-flop 106, EN-poortschakelingen 107,108, een teller 109, een decodeereenheid 110, een 30 OF-poortschakeling 111 en een uitgangsaansluiting 112.
1. Digitale schakeling voor het opwekken van een ruisvrij verticaal synchronisatiesignaal, omvattende: een eerste flip-flopschakeling die is ingericht voor ontvangst van een binnenkomend, van een videosignaal afgeleid, samengesteld synchronisatiesignaal dat voorzien is van horizontale en verticale synchronisatiesignalen en van balanceringspulsen; een eerste EN-poortschakeling die het uitgangssignaal van de eerste flip-flopschakeling en een 40 binnenkomend kloksignaal ontvangt; een eerste verscheidene bits omvattende teller die is ingericht voor ontvangst van het uitgangssignaal van de eerste flip-flopschakeling; een logische schakeling die verscheidene uitgangssignalen van de eerste verscheidene bits omvattende teller ontvangt, en die een venstersignaal (g) opwekt; 45 een tweede, verscheidene bits omvattende teller waaraan het verticale synchronisatiesignaal (i) wordt toegevoerd, gekenmerkt door: een tweede EN-poortschakeling (76) die het venstersignaal (g) van de logische schakeling (75, 78, 79, 81) en het binnenkomende samengestelde synchronisatiesignaal ontvangt, en die een terugkeerpuls (h) afgeeft aan de eerste en de tweede verscheidene bits omvattende tellers (73, 74), waarbij 50 de tweede verscheidene bits omvattende teller (74) een uitgangssignaal (e) van de eerste verscheidene bits omvattende teller (73) ontvangt.
2. Schakeling volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de logische schakeling een EN-poortschakeling (75) en een OF-poortschakeling (81) omvat, dat de uitgangsaansluitingen van de EN-poortschakeling 7 192178 verbonden is met een van de ingangsaansluitingen van de OF-poortschakeling, en dat de beide ingangs* aansluitingen van de EN-poortschakeling via inverters (78, 79) verbonden zijn met uitgangsaansluitingen van de eerste teller. Hierbij 5 bladen tekening
NL8007081A 1979-12-29 1980-12-29 Digitaalschakeling voor het opwekken van een ruisvrij vertikaal synchro- nisatiesignaal. NL192178C (nl)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP17174379 1979-12-29
JP17174379A JPS5696576A (en) 1979-12-29 1979-12-29 Framing circuit
JP17174279A JPS5696579A (en) 1979-12-29 1979-12-29 Vertical synchronizing separation circuit
JP17174279 1979-12-29

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL8007081A NL8007081A (nl) 1981-08-03
NL192178B NL192178B (nl) 1996-10-01
NL192178C true NL192178C (nl) 1997-02-04

Family

ID=26494357

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8007081A NL192178C (nl) 1979-12-29 1980-12-29 Digitaalschakeling voor het opwekken van een ruisvrij vertikaal synchro- nisatiesignaal.

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4459612A (nl)
AT (1) AT385381B (nl)
AU (1) AU535411B2 (nl)
DE (1) DE3048539A1 (nl)
FR (1) FR2472893B1 (nl)
GB (1) GB2067054B (nl)
NL (1) NL192178C (nl)

Families Citing this family (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3343455A1 (de) * 1983-12-01 1985-06-13 Philips Patentverwaltung Gmbh, 2000 Hamburg Schaltungsanordnung zum erkennen der vertikalaustastluecke in einem bildsignal
FR2556903B1 (fr) * 1983-12-15 1986-04-11 Telediffusion Fse Procede et circuits de regeneration d'instants significatifs d'un signal periodique
DE3443925C1 (de) * 1984-12-01 1986-01-30 Philips Patentverwaltung Gmbh, 2000 Hamburg Schaltungsanordnung zum Unterscheiden der beiden Halbbilder in einem Fernsehsignal
DE3512755A1 (de) * 1985-04-10 1986-10-16 Institut für Rundfunktechnik GmbH, 8000 München Verfahren zum feststellen der zeitlichen lage der vertikalsynchronimpulse in einem fbas- oder bas-signal
DE3783458D1 (de) * 1987-10-02 1993-02-18 Itt Ind Gmbh Deutsche Digitale erzeugung von vertikalsynchron- und halbbild-identifikationssignalen.
DE3809076A1 (de) * 1988-03-18 1989-09-28 Philips Patentverwaltung Schaltungsanordnung zur auswertung eines video-synchronsignales
DE3832330C2 (de) * 1988-09-23 1995-11-30 Broadcast Television Syst Schaltungsanordnung zur Ableitung von horizontalfrequenten und veritikalfrequenten Impulsen
US5175620A (en) * 1989-11-14 1992-12-29 Samsung Electronics Co., Ltd. Synchronism detecting circuit utilizing pulse width
US5774185A (en) * 1995-06-21 1998-06-30 Sony Corporation Method of and apparatus for removing equalizing pulses without using external pins
DE19541223A1 (de) * 1995-11-04 1997-05-07 Philips Patentverwaltung Schaltungsanordnung zur Ableitung von horizontalfrequenten und vertikalfrequenten Impulsen
KR0157125B1 (ko) * 1995-12-30 1998-11-16 김광호 복합 영상 기기의 블랙킹 신호 발생 제어 회로
CN1193438A (zh) * 1996-02-01 1998-09-16 菲利浦电子有限公司 垂直同步信号检测器
US6028640A (en) * 1997-05-08 2000-02-22 Sony Corporation Current source and threshold voltage generation method and apparatus for HHK video circuit
US6018370A (en) * 1997-05-08 2000-01-25 Sony Corporation Current source and threshold voltage generation method and apparatus for HHK video circuit
US5999222A (en) * 1997-09-04 1999-12-07 Hughes-Jvc Technology Corporation Digital vertical sync separator
TW486909B (en) * 2000-11-06 2002-05-11 Benq Corp Signal converting apparatus

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1217699A (en) * 1968-08-28 1970-12-31 Pye Ltd Synchronising pulse separators
JPS5024085B1 (nl) * 1970-12-19 1975-08-13
JPS5729108B2 (nl) * 1973-06-19 1982-06-21
US3962540A (en) * 1973-06-25 1976-06-08 Tokyo Shibaura Electric Co., Ltd. Device for extracting a predetermined synchronizing signal from a composite synchronizing signal
JPS5845876B2 (ja) * 1976-03-19 1983-10-13 ソニー株式会社 磁気再生装置
JPS5382121A (en) * 1976-12-27 1978-07-20 Matsushita Electric Ind Co Ltd Vertical synchronizing signal separation circuit by means of digital system
JPS5399718A (en) * 1977-02-10 1978-08-31 Nec Corp Signal state detector circuit
JPS5814791B2 (ja) * 1977-05-09 1983-03-22 三洋電機株式会社 抜き取りパルス発生装置
JPS6043709B2 (ja) * 1977-07-13 1985-09-30 日本電気株式会社 垂直同期装置
JPS5545151A (en) * 1978-09-27 1980-03-29 Hitachi Ltd Detection circuit for vertical synchronizing signal
JPS5575386A (en) * 1978-12-01 1980-06-06 Hitachi Ltd Detector circuit for vertical synchronous pulse
JPS56165469A (en) * 1980-05-23 1981-12-19 Sony Corp Detecting method of vertical synchronous signal

Also Published As

Publication number Publication date
GB2067054B (en) 1984-04-04
US4459612A (en) 1984-07-10
AU535411B2 (en) 1984-03-22
AT385381B (de) 1988-03-25
ATA633280A (de) 1987-08-15
DE3048539A1 (de) 1981-09-17
AU6567380A (en) 1981-07-09
FR2472893A1 (fr) 1981-07-03
NL192178B (nl) 1996-10-01
GB2067054A (en) 1981-07-15
FR2472893B1 (fr) 1986-06-20
NL8007081A (nl) 1981-08-03
DE3048539C2 (nl) 1989-04-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL192178C (nl) Digitaalschakeling voor het opwekken van een ruisvrij vertikaal synchro- nisatiesignaal.
KR900002624B1 (ko) 메모리를 이용한 비디오 테이프 레코더의 저속 재생장치
KR840000861A (ko) 트랙킹 프리셋트 보정회로
US4606053A (en) Bi-phase decoder
NL192896C (nl) Faseservobesturingsschakeling voor een videobandapparaat met een regiefunctie.
US5155477A (en) Video signal display apparatus with a liquid crystal display unit
JPS59175288A (ja) 磁気記録装置
KR100197594B1 (ko) 배속재생을 위한 가변콘트롤신호 기록/재생장치 및 그 방법
NL192556C (nl) Apparaat voor videosignaalweergave uit schuin op een magneetband gelegen registratiesporen.
NL7907274A (nl) Weergeefapparaat.
JPH0570982B2 (nl)
GB1231941A (nl)
JPS648951B2 (nl)
KR0155766B1 (ko) 장시간 녹화 및 재생용 비데오 테이프 레코더
US5067030A (en) System for reproducing picture signals and inserting character signals in the reproduced picture signals
JPS6134765A (ja) 同期信号発生装置
KR890000837B1 (ko) 자기기록 재생장치의 제어신호 발생회로
KR920017023A (ko) 자기기록 장치
CA1174329A (en) Synchronizing signal detecting circuit
JP2597968B2 (ja) 回転ヘツド型ビデオ信号再生装置
KR920002326Y1 (ko) 비데오 카세트 레코더(vcr)의 자동 트래킹 장치
EP0130573A2 (en) Servo system for magnetic recording/reproduction apparatus
SU1166175A1 (ru) Устройство автотрекинга видеомагнитофона
SU1739382A1 (ru) Устройство записи телевизионного сигнала
JPH0620294B2 (ja) 磁気再生装置

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
BK Erratum

Free format text: PAT.BUL.04/97,HEADING P,SECTION 2,PAGE 499:IN THE TITLE OF THE INVENTION THE WORD DIGITAALSCHAKELING SHOULD BE MODIFIED INTO:DIGITALE SCHAKELING

V4 Discontinued because of reaching the maximum lifetime of a patent

Free format text: 20001229