NL1026088C2 - Geluidssignaalopwekinrichting en werkwijze voor het reduceren van pop-ruis. - Google Patents

Geluidssignaalopwekinrichting en werkwijze voor het reduceren van pop-ruis. Download PDF

Info

Publication number
NL1026088C2
NL1026088C2 NL1026088A NL1026088A NL1026088C2 NL 1026088 C2 NL1026088 C2 NL 1026088C2 NL 1026088 A NL1026088 A NL 1026088A NL 1026088 A NL1026088 A NL 1026088A NL 1026088 C2 NL1026088 C2 NL 1026088C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
signal
pulse
width
reduced
power
Prior art date
Application number
NL1026088A
Other languages
English (en)
Other versions
NL1026088A1 (nl
Inventor
Il-Joong Kim
Goog-Chun Cho
Original Assignee
Samsung Electronics Co Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from KR1020030028174A external-priority patent/KR100604815B1/ko
Application filed by Samsung Electronics Co Ltd filed Critical Samsung Electronics Co Ltd
Publication of NL1026088A1 publication Critical patent/NL1026088A1/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1026088C2 publication Critical patent/NL1026088C2/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03FAMPLIFIERS
    • H03F3/00Amplifiers with only discharge tubes or only semiconductor devices as amplifying elements
    • H03F3/20Power amplifiers, e.g. Class B amplifiers, Class C amplifiers
    • H03F3/21Power amplifiers, e.g. Class B amplifiers, Class C amplifiers with semiconductor devices only
    • H03F3/217Class D power amplifiers; Switching amplifiers
    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03FAMPLIFIERS
    • H03F1/00Details of amplifiers with only discharge tubes, only semiconductor devices or only unspecified devices as amplifying elements
    • H03F1/30Modifications of amplifiers to reduce influence of variations of temperature or supply voltage or other physical parameters
    • H03F1/305Modifications of amplifiers to reduce influence of variations of temperature or supply voltage or other physical parameters in case of switching on or off of a power supply
    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03FAMPLIFIERS
    • H03F2200/00Indexing scheme relating to amplifiers
    • H03F2200/351Pulse width modulation being used in an amplifying circuit

Description

Korte aanduiding: Geluidssignaalopwekinrichting en werkwijze voor het reduceren van pop-ruis.
ACHTERGROND VAN DE OITVINDING
1. Gebied van de uitvinding
De uitvinding is gericht op een geluidssignaalopwekinrichting en een werkwijze voor het reduceren van pop-ruis in een klasse-D 5 versterker.
2. Toelichting van de stand van de techniek
Voor het versterken van audiosignalen gebruikte audiosignaal-versterkers worden in het algemeen geclassificeerd in klassen A, 10 AB, B, C en D, afhankelijk van hun operationele toestand tijdens de vermogensversterkingstrap.
Onder de verschillende klassen van audiosignaalversterkers zijn de klasse-D versterkers populairder omdat hun rendement hoger is dan dat van klasse-AB versterkers en hun lineariteit bovendien 15 superieur is als gevolg van weinig overspraak.
Klasse-D versterkers worden ook wel schakel-modus versterkers genoemd, omdat deze lijken op schakel-modus spanningsregelaars. Een klasse-D versterker gebruikt een op een analoog ingangssignaal of digitaal PCM-signaal uitgevoerde pulsbreedtemodulatie(PWM)werkwijze. 20 Dit betekent, dat een analoog ingangssignaal wordt gemoduleerd door een hogere-frequentiemodulatie- of dragersignaal, gewoonlijk een zaag-tanddriehoeksgolf, of een digitaal PCM-ingangssignaal wordt omgezet in een gerelateerd PHM-signaal. Na pulsbreedtemodulatie is het analoge ingangssignaal of het digitale PCM-signaal discreet of digitaal, waar-25 bij pulsbreedten worden gebruikt om signaalsterkten van het oorspronkelijke ingangssignaal weer te geven.
Het aan de versterker gepresenteerde PWM-signaal is een hoogfrequent digitaal signaal met variërende breedten. Een lage-banddoor-laatfilter wordt gebruikt om de hoge-frequentiecomponent te filteren 30 teneinde het ingangssignaal te onttrekken en schakelruis te verminderen.
Fig. 1 toont een golfvorm van ingangssignalen PWMA en PWMB, die aan een conventionele klasse-D versterker zijn toegevoerd, waarbij de pulsbreedtemodulerende signalen PWMA, PWMB in hoofdzaak dezelfde puls- «026088- I - 2 - I breedte hebben maar in £ase tegengesteld zijn aan elkaar. Fig. 2 toont I een golfvorm van een luidsprekerspanning VC1, wanneer PWMA, PWMB en I vermogen DET1 worden toegevoerd (hierin gaat DET1 over van "Laag" naar I "Hoog"/ wanneer de spanning wordt aangeschakeld). Uit fig. 2 blijkt# 5 dat een hevige doorschieting optreedt op of nabij het tijdstip waarop I vermogen wordt toegevoerd. De doorschieting wordt veroorzaakt door de- I zelfde pulsbreedte van de pulsbreedtemodulerende signalen PWMA., PWMB.
I Deze doorschietspanning VCl op de luidspreker resulteert in "klik- of I pop-"ruis. er bestaat derhalve behoefte aan een inrichting en een I 10 werkwijze voor het genereren van PWM-signalen, die een klasse-D ver- I sterker doen werken, maar zonder de pop-ruis na toevoer van vermogen I of wanneer vermogen van de versterker wordt verwijderd.
I SAMENVATTING VAN DE OITVINDING
I 15 Een schakeling is verschaft voor het manipuleren van een eer- ste pulsbreedtemodulatie(PWM) signaal en een tweede PWM-signaal voor I afgifte aan een versterker, waarbij het eerste PWM-signaal eenzelfde fase als het tweede PWM-signaal heeft of met het tweede PWM-signaal I een tegengestelde-faserelatie heeft, waarbij de schakeling omvat: I 20 een vermogensdetector voor het detecteren van aanschakeling van het I vermogen voor de versterker en voor het afgeven van een vermogen- I aan signaal; en een pulsgenerator met: een werkcyclusgenerator voor I het genereren van een met het eerste PWM-signaal corresponderend eerste pulssignaal en een met het tweede PWM-signaal corresponderend 25 tweede pulssignaal; en een pulsreductiegenerator voor het genereren van een eerste puls met een gereduceerde breedte of een tweede puls met een gereduceerde breedte voor afgifte aan de versterker na ont- I vangst van het vermogen-aan signaal.
I Bij voorkeur bevat de pulsgenerator verder een besturing voor I 30 het afgeven van de eerste puls met gereduceerde breedte of de tweede I puls met gereduceerde breedte na ontvangst van het vermogen-aan sig- I naai en voor het daarna afgeven van het eerste pulssignaal en het I tweede pulssignaal aan de versterker.
I Volgens deze uitvoeringsvorm bevat de schakeling bij voorkeur I 35 verder een selectieschakeling voor het genereren van een selectiesig- I naai voor het kiezen tussen de eerste en tweede PWM-signalen tijdens I één selectiemodus en de van de pulsgenerator afkomstige signalen tij- I dens een andere selectiemodus, en een teller voor het bepalen van de tijd na ontvangst van het vermogen-aan signaal en om het selectiesig- 1026088“ - 3 - naai in de andere selectiemodus af te geven na het bereiken van een voorafbepaalde telling voor het afgeven van de eerste en tweede PWM-signalen aan de versterker, waarbij de pulsbreedte van de eerste puls met gereduceerde pulsbreedte ongeveer de helft bedraagt van de puls-5 breedte van het eerste pulssignaal.
Volgens een aspect van de uitvinding bevat de schakeling verder een vertraging voor het over een voorafbepaalde tijd vertragen van het eerste pulssignaal teneinde een vertraagd eerste pulssignaal af te geven, welk pulssignaal overgaat met een vertraging van de 10 voorafbepaalde tijd om een tijdsruimte tussen de overgang van het vertraagde eerste pulssignaal en de overgang van het tweede pulssignaal te verschaffen, waarbij de versterker een in serie geschakeld paar van transistoren bevat voor het op de poorten daarvan ontvangen van het eerste pulssignaal en het tweede pulssignaal.
15 Volgens een andere uitvoeringsvorm van de uitvinding is een schakeling verschaft voor het manipuleren van een eerste pulsbreed-temodulatie (PWM) signaal en een tweede PWM-signaal voor afgifte aan een versterker, waarbij het eerste PWM-signaal eenzelfde fase als het tweede PWM-signaal heeft of met het tweede PWM-signaal een te-20 gengestelde-faserelatie heeft, waarbij de schakeling omvat: een vermogensdetector voor het detecteren van uitschakeling van het vermogen voor de versterker en voor het afgeven van een vermogen-uit signaal; en een teller voor het tellen van de duur van de pulsbreedte van het eerste PWM-signaal, waarbij de teller wordt geacti-25 veerd na detectie van het vermogen-uit signaal, en voor het afgeven van een selectiesignaal na het bereiken van een voorafbepaalde tijdstelling van de gereduceerde breedte om een afgifte van een eerste PWM-signaal met gereduceerde pulsbreedte of een tweede PWM-signaal met gereduceerde pulsbreedte te veroorzaken voorafgaande aan het 30 voltooien van de vermogen-uit schakeling van de versterker. Bij voorkeur bevat de schakeling verder een synchronisatieschakeling voor het synchroniseren van het vermogen-uit signaal onder gebruikmaking van een systeemklok, waarbij de versterker een paar transistoren bevat voor het op de poorten daarvan ontvangen van het eerste PWM-signaal en 35 het tweede PWM-signaal.
De schakeling bevat verder een mute-schakeling voor het afgeven van het selectiesignaal om een afgifte van een eerste PWM-sig-naal met gereduceerde pulsbreedte of een tweede PWM-signaal met gereduceerde pulsbreedte na ontvangst van een mute-signaal te veroorzaken, 1026088-
I - 4 - I
I waarbij de mute-schakeling een AND-poort is, en waarbij het eerste I
I PWM-signaal met gereduceerde pulsbreedte of het tweede PWM-signaal met I
I gereduceerde pulsbreedte het door de versterker ontvangen laatste I
I pulssignaal voorafgaande aan voltooiing van de vermogen-uit schakeling I
I 5 is, en waarbij de gereduceerde breedte ongeveer de helft van de I
I breedte van het eerste PWM-signaal of het tweede PWM-signaal bedraagt. I
I Volgens nog een andere uitvoeringsvorm van de uitvinding is een I
I schakeling verschaft voor het manipuleren van een eerste pulsbreedte- I
I modulatie(PWM)signaal en een tweede PWM-signaal voor afgifte aan een I
I 10 versterker, waarbij het eerste PWM-signaal eenzelfde fase als het I
tweede PWM-signaal heeft of met het tweede PWM-signaal een tegenge- I
I stelde-faserelatie heeft, waarbij de schakeling omvat: een vermogens- I
I detector voor het detecteren van aanschakeling van het vermogen voor I
I de versterker en voor het afgeven van een vermogen-aan signaal en het I
15 detecteren van een uitschakeling van het vermogen voor de versterker I
I en het afgeven van een vermogen-uit signaal; een pulsgenerator met: I
een werkcyclusgenerator voor het genereren van een met het eerste PWM- I
I signaal corresponderend eerste pulssignaal en een met het tweede PWM- I
signaal corresponderend tweede pulssignaal en een gereduceerde-breed- I
20 tegenerator voor het genereren van ten minste één van een eerste puls I
I met een gereduceerde breedte en een tweede puls met een gereduceerde I
I breedte; een besturing voor het selecteren van één van de eerste puls I
I met gereduceerde breedte en de tweede puls met gereduceerde breedte I
I voor afgifte aan de versterker na ontvangst van het vermogen-aan sig- I
I 25 naai en voor het selecteren van het eerste pulssignaal en het tweede I
pulssignaal voor het daarna afgeven aan de versterker; en een teller I
I voor het tellen van de duur van de pulsbreedte van het eerste PWM-sig- I
I naai, waarbij de teller wordt geactiveerd na detectie van het vermo- I
I gen-uit signaal en een selectieschakeling voor het afgeven van een I
30 uit-selectiesignaal na het bereiken van een voorafbepaalde tijdstel- I
I ling voor de gereduceerde breedte om een afgifte van één van een eer- I
ste PWM-signaal met gereduceerde breedte en een tweede PWM-signaal met I
gereduceerde breedte te veroorzaken, waarbij de selectieschakeling I
I verder een teller bevat voor het tellen van de tijd na ontvangst van I
I 35 het vermogen-aan signaal en het afgeven van een selectiesignaal voor I
I het eerst afgeven van één van de eerste puls met gereduceerde breedte I
I en de tweede puls met gereduceerde breedte en voor het vervolgens af- I
I geven van het eerste pulssignaal en het tweede pulssignaal aan de ver- I
I sterker. I
I 1026088- - 5 -
De schakeling volgens deze uitvoeringsvorm bevat verder een mute-schakeling voor het afgeven van het aan-selectiesignaal voor het aan de versterker afgeven van één van de eerste puls met gereduceerde breedte en de tweede puls met gereduceerde breedte na ont-5 vangst van een mute-signaal, waarbij de mute-schakeling wordt gesynchroniseerd onder gebruikmaking van een systeemklok en na mute-inacti-vering, teneinde een afgifte van één van het eerste PWM-signaal met gereduceerde breedte en het tweede PWM-signaal met gereduceerde breedte te veroorzaken, waarbij het eerste pulssignaal met gereduceer-10 de breedte een pulsbreedte van ongeveer de helft van de pulsbreedte van het eerste pulssignaal heeft, en waarbij de voorafbepaalde tijds-telling van de gereduceerde breedte ongeveer de helft van de duur van de pulsbreedte van het eerste PWM-signaal bedraagt.
De schakeling volgens deze uitvoeringsvorm bevat verder een 15 vertraging voor het over een voorafbepaalde tijd vertragen van het eerste pulssignaal teneinde een vertraagd eerste pulssignaal af te geven, welk pulssignaal overgaat met een vertraging van de voorafbepaalde tijd om een tijdsruimte tussen de overgang van het vertraagde eerste pulssignaal en de overgang van het tweede pulssignaal te ver-20 schaffen, waarbij de versterker een paar transistoren bevat voor het op de poorten daarvan ontvangen van het vertraagde eerste pulssignaal en het tweede pulssignaal, en waarbij de versterker een paar transistoren bevat voor het op'de poorten daarvan ontvangen van het eerste pulssignaal en het tweede pulssignaal.
25 Volgens een ander aspect van de uitvinding is een werkwijze verschaft voor het manipuleren van een eerste pulsbreedtemodula-tie(PWM)signaal en een tweede PWM-signaal voor afgifte aan een versterker, waarbij het eerste PWM-signaal eenzelfde fase als het tweede PWM-signaal heeft of met het tweede PWM-signaal een tegenge-30 stelde-faserelatie heeft, waarbij de werkwijze omvat: het detecteren van een aan-schakeling van het vermogen voor de versterker en het afgeven van een vermogen-aan signaal; en het genereren van een met het eerste PWM-signaal corresponderend eerste pulssignaal en een met het tweede PWM-signaal corresponderend tweede pulssignaal; en het ge-35 nereren van een eerste puls met gereduceerde breedte of een tweede puls met gereduceerde breedte voor afgifte aan de versterker na ontvangst van het vermogen-aan signaal.
Bij voorkeur bevat de werkwijze verder het aan de versterker afgeven van de eerste puls met gereduceerde breedte of de tweede puls 1026088* I - 6 -
I met gereduceerde breedte na ontvangst van het vermogen-aan signaal en I
het daarna afgeven van het eerste pulssignaal en het tweede pulssig- I
naai aan de versterker, en het genereren van een selectiesignaal voor I
het selecteren tussen de eerste en tweede PWM-signalen tijdens één I
I 5 selectiemodus en het selecteren tussen het eerste pulssignaal en het I
I tweede pulssignaal tijdens een andere selectiemodus voor afgifte aan I
de versterker, waarbij de eerste puls met gereduceerde breedte een I
I pulsbreedte heeft van ongeveer de helft van de pulsbreedte van het I
eerste pulssignaal. I
I 10 Volgens nog een ander aspect van deze uitvoeringsvorm bevat I
I de werkwijze verder het over een voorafbepaalde tijd vertragen van I
I het eerste pulssignaal om een vertraagd eerste pulssignaal af te I
geven, welk vertraagde eerste pulssignaal overgaat met een door de I
I voorafbepaalde tijd bepaalde vertraging om een tijdsruimte tussen de I
I 15 overgang van het vertraagde eerste pulssignaal en de overgang van I
I het tweede pulssignaal te verschaffen, en de stappen van: het detec- I
I teren van een uitschakeling van het vermogen voor de versterker en I
I het afgeven van een vermogen-uit signaal; het tellen van de duur I
I van de pulsbreedte van het eerste PWM-signaal na detectie van het I
I 20 vermogen-uit signaal; en het afgeven van een selectiesignaal na het I
I bereiken van een voorafbepaalde tijdstelling van de gereduceerde I
I breedte om een afgifte van een eerste PWM-signaal met gereduceerde I
I pulsbreedte of een tweede PWM-signaal met gereduceerde pulsbreedte I
voorafgaande aan voltooiing van de uitschakeling van het vermogen voor I
25 de versterker te veroorzaken, waarbij het eerste PWM-signaal met gere- I
duceerde pulsbreedte of het tweede PWM-signaal met gereduceerde puls- I
I breedte het door de versterker voorafgaande aan voltooiing van de uit- I
schakeling van het vermogen ontvangen laatste pulssignaal is, en I
I waarbij de gereduceerde breedte ongeveer de helft van de breedte van I
I 30 het eerste PWM-signaal of het tweede PWM-signaal bedraagt. I
I Volgens nog een andere uitvoeringsvorm van de uitvinding is I
I een schakeling verschaft voor het manipuleren van een eerste puls- I
I breedtemodulatie(PWM)signaal en een tweede PWM-signaal voor afgifte I
I aan een versterker, waarbij het eerste PWM-signaal eenzelfde fase I
35 als het tweede PWM-signaal heeft of met het tweede PWM-signaal een I
tegengestelde-faserelatie heeft, waarbij de schakeling omvat: midde- I
len voor het detecteren van de aanschakeling van het vermogen voor I
de versterker en het afgeven van een vermogen-aan signaal en het de- I
tecteren van een uitschakeling van het vermogen voor de versterker I
1026088- - 7 - en het afgeven van een vermogen-uit signaal; middelen voor het genereren van een met het eerste PWM-signaal corresponderend eerste puls-signaal en een met het tweede PHM-signaal corresponderend tweede pulssignaal, en een gereduceerde-breedtegenerator voor het genereren van 5 ten minste één van een eerste puls met een gereduceerde breedte en een tweede puls met een gereduceerde breedte; middelen voor het selecteren van één van de eerste puls met gereduceerde breedte en de tweede puls met gereduceerde breedte voor afgifte aan de versterker na ontvangst van het vermogen-aan signaal en voor het selecteren van het eerste 10 pulssignaal en het tweede pulssignaal voor afgifte aan de versterker; en een teller voor het tellen van de duur van de pulsbreedte van het eerste PWM-signaal, waarbij de teller wordt geactiveerd na detectie van het vermogen-uit signaal, en een selectiesignaal voor het afgeven van een uit-selectiesignaal na het bereiken van een voorafbepaalde 15 tijdstelling van de gereduceerde breedte om een afgifte van één van een eerste PWM-signaal met gereduceerde breedte en een tweede PWM-signaal met gereduceerde breedte te veroorzaken.
KORTE BESCHRIJVING VAN DE TEKENNGEN
20 De uitvoeringsvormen van de uitvinding zullen duidelijker wor den, wanneer de gedetailleerde beschrijving van uitvoeringsvormen wordt gelezen onder verwijzing naar de bijgevoegde tekeningen, waarin: fig. IA een golfvorm van een PWM-schakelsignaal en fig. 1B een klasse-D versterker toont; 25 fig. 2 een doorschietresponsie van een luidsprekerspanning, wanneer deze gebruikt wordt met de versterker van fig. 1, toont; fig. 3 een blokschema van een schakelsignaalopwekinrichting volgens een uitvoeringsvorm van de uitvinding toont; fig. 4 een schakeling van een halve-brugtype klasse-D verster-30 ker, die één vermogensbron heeft, toont; fig. 5A een schakeling van een halve-brugtype klasse-D versterker, die twee vermogensbronnen heeft, toont; fig. 5B een schakeling van een volledige-brugtype klasse-D versterker, die één vermogensbron heeft, is; 35 fig. 6 een gedetailleerd blokschema van een pulssignaalopwek- schakeling van fig. 3 toont; fig. 7 golfvormen van een eerste detectiesignaal DETl en eerste en tweede pulssignalen PULl, PUL2 van de pulssignaalopwekschakeling volgens een uitvoeringsvorm van de uitvinding toont; 1026088- I - 8 - I fig. 8 schakelgolfvormen op het moment van vermogen-aan schake- I ling voor de schakelsignaalopwekinrichting toont? I fig. 9 schakelgolfvormen op het moment van vermogen-uit schake- I ling voor de schakelsignaalopwekinrichting toont; 5 fig. 10 een blokschema van een schakelsignaalopwekinrichting volgens een andere uitvoeringsvorm van de uitvinding toont; I fig. 11 schakelgolfvormen op het moment van mute-aanschakeling I en mute-uitschakeling voor de schakelsignaalopwekinrichting toont; I fig. 12 een grafiek is, welke grafiek een responsie van luid- I 10 sprekerspanning in een audiogeluidregeneratie-inrichting volgens een I uitvoeringsvorm van de uitvinding toont; I fig. 13 een stroomschema is, welk stroomschema een werkwijze I van het genereren van een schakelsignaal volgens een uitvoeringsvorm van de uitvinding toont.
I 15
GEDETAILLEERDE BESCHRIJVING VAN VOORKEURSUITVOERINGSVORMEN
Hierna, zullen voorkeursuitvoeringsvormen van de uitvinding in I detail worden beschreven onder verwijzing naar de bijgevoegde tekenin- gen. Er dient opgemerkt te worden, dat voor de eenvoud van illustratie I 20 en toelichting dezelfde verwijzingscijfers worden gebruikt voor aan-
I duiding van dezelfde of equivalente onderdelen of gedeelten. I
I Fig. 3 is een schakelsignaalopwekinrichting 600 volgens een I
I voorkeursuitvoeringsvorm van de uitvinding. I
I Onder verwijzing naar fig. 3, bevat de schakelsignaalopwekin- I
I 25 richting 600 een vermogensdetectieschakeling 610, een pulssignaalop- I
I wekschakeling 620, een eerste selectieschakeling 630, een audiosig- I
I naalprocessor 640, een tweede selectieschakeling 650 en een dode-tijd- I
besturingsschakeling 660. I
De algemene werking van de schakelsignaalopwekinrichting 600 I
30 wordt hierin beschreven. De vermogensdetectieschakeling 610 detecteert I
vermogen-aan schakeling en geeft een eerste detectiesignaal DETl aan I
de pulssignaalopwekschakeling 620 af. De vermogensdetectieschakeling I
610 detecteert ook een onderbreking van de vermogenstoevoer of vermo- I
gen-uit schakeling en geeft een tweede detectiesignaal DET2 af, welk I
35 tweede detectiesignaal aan de audiosignaalprocessor 640 wordt afgege- I
ven. De vermogensdetectieschakeling 610 ontvangt een tijdbepalingssig- I naai PPS voor het synchroniseren van tijdbepalingssignalen van de in- I
richting met een systeemklok. De periode van het tijdbepalingssignaal I
PPS correspondeert met de periode van de door de audiosignaalprocessor I
1026088- - 9 - 640 gegenereerde PWM-signalen. Verder genereert de vermogensdetectie-schakeling 610 een stuursignaal SEL en geeft dit stuursignaal af aan de pulssignaalopwekschakeling 620, de eerste selectieschakeling en de tweede selectieschakeling 650.
5 De pulssignaalopwekschakeling 620 genereert een eerste pulssig- naal PULl en een tweede pulssignaal PUL2 in reactie op het eerste de-tectiesignaal DET1 en het stuursignaal SEL. Een systeemkloksignaal kan worden gebruikt om de pulssignalen POLI en PUL2 te synchroniseren. Volgens ten minste één voorkeursuitvoeringsvorm van de uitvinding wor-10 den de pulssignalen PULl en PUL2 vormgegeven door de pulssignaalopwekschakeling 620 om met tegengestelde fase te worden afgegeven en om aanvankelijk kleinere pulsbreedten na toevoer van de eerste detectie-signalen DET1 te hebben teneinde gelijktijdige aanschakeling van de transistoren in de audiogeluidregeneratieschakeling te voorkomen.
15 De audiosignaalprocessor 640 ontvangt een audio-ingangssignaal AUDIO en moduleert het audio-ingangssignaal AUDIO met een pulstrein om een pulsbreedte-gemoduleerd audiosignaal APWM af te geven, waarin de breedte van de pulsen de sterkten van het audio-ingangssignaal representeert. De audiosignaalprocessor 640 geeft de pulsbreedtemodulatie-20 periode PPS af en is bij voorkeur gedeactiveerd, wanneer het tweede detectiesignaal DET2 actief is, hetgeen uitgeschakeld vermogen signaleert.
De eerste selectieschakeling 630 selecteert het eerste pulssignaal PULl of het pulsbreedte-gemoduleerde audiosignaal APWM in reactie 25 op het stuursignaal SEL en geeft een eerste geselecteerd signaal MUXA
af. De tweede selectieschakeling 650 selecteert het tweede pulssignaal PUL2 of het pulsbreedte-gemoduleerde audiosignaal APWM in reactie op het stuursignaal SEL en geeft een tweede geselecteerd signaal MUXB af. Elk uitgangssignaal van de eerste en tweede selectieschakelingen 630, 30 650 is derhalve het pulssignaal PULl, PUL2 of het pulsbreedte-gemoduleerde audiosignaal APWM in tegengestelde fase. De eerste en tweede selectieschakelingen 630, 650 zijn bij voorkeur multiplexers.
De dode-tijdbesturingsschakeling 660 ontvangt de eerste en tweede geselecteerde signalen MUXA, MUXB van de eerste respectievelijk 35 tweede selectieschakelingen 630, 650. Volgens een uitvoeringsvorm van de uitvinding bevat de dode-tijdbesturingsschakeling 660 vertragings-elementen (niet weergegeven) voor het met een voorafbepaalde dode-tijd vertragen van de schakelsignalen.
1026088- I -ιο ί Het vertragingselement is bestemd voor het met een voorafbe- I paalde tijd vertragen van het eerste pulssignaal teneinde een ver- I traagd eerste pulssignaal af te geven, welk vertraagde eerste pulssig- I naai overgaat met een vertraging van de voorafbepaalde tijd om een I 5 tijdsruimte tussen de overgang van het vertraagde eerste pulssignaal I en de overgang van het tweede pulssignaal te verschaffen.
I Bij voorkeur wordt de vertraging toegepast op de stijgende I (overgang van laag naar hoog) randen van de MUXA- en MUXB-signalen.
I Deze dode-tijdsvertraging creëert een tijdsruimte tussen de overgang I 10 van het vertraagde eerste pulssignaal en de overgang van het tweede
I pulssignaal om gelijktijdige aanschakeling of uitschakeling van de I
transistoren in een audiogeluidregeneratie-inrichting te voorkomen. De I
I dode-tijdbesturingsschakeling 660 geeft eerste en tweede schakelsigna-
I len PWMA, PWMB aan de audiogeluidregeneratie-inrichting af. I
I 15 Fig. 4 toont een halve-brugtype audiogeluidregeneratie-inrich- I
I ting 680, die twee in serie geschakelde MOS-transistoren 101, 103, I
I twee diodes Ml, M2, een banddoorlaatfilter met een inductantie L en I
I een condensator C, en een luidspreker 105 bevat. Eén aansluiting van I
I elk van de diodes Ml en M2 is met een bronelektrode van de transistor I
20 verbonden en de andere aansluiting van elk van de diodes is met een I
afvoerelektrode van de transistor verbonden. I
De door de selectiesignaalopwekschakeling 600 gegenereerde eer- I
ste en tweede schakelsignalen PWMA, PWMB worden in de poortelektroden I
van de MOS-transistoren 101, 103 ingevoerd en worden door de met de I
25 eerste en tweede schakelsignalen PWMA, PWMB corresponderende MOS-tran- I
sistoren 101, 103 versterkt. Aangezien de eerste en tweede versterkte I
schakelsignalen PWMA en PWMB een geluidscomponent en een schakelfre- I
quentiecomponent bevatten, wordt een lage-frequentiebanddoorlaatfilter I
gebruikt om de schakelfrequentiecomponent uit te filteren teneinde het I
30 geluidssignaal terug te winnen. I
Fig. 5A toont een alternatieve audiogeluidregeneratie-inrich- I
ting, die van een halve-brugtype is met twee transistoren 101, 103, I
twee vermogensbronnen 1/2 Vdc, 1/2 Vdc, een banddoorlaatfilter met een I
inductantie L en een condensator C, en een luidspreker 105. Fig. 5B I
35 toont een andere audiogeluidregeneratie-inrichting, die van een voor- I
brugtype is met één vermogensbron Vdc, vier transistoren 101, 103, I
301, 303 en een banddoorlaatfilter LI, L2, C. Voor de vakman zal het I
duidelijk zijn, dat de in de uitvinding toepasbare audiogeluidregene- I
ratie-inrichting 680 niet tot de in fig. 4, 5A en 5B getoonde inrich- I
1026088~ - 11 - ting is beperkt, maar elke audiogeluidregeneratie-inrichting met ten minste twee transistoren met respectieve poortelektroden voor het ontvangen van schakelsignalen PWMA, PWMB, en een lage-frequentiebanddoor- laatfilter omvat.
5 Fig. 6 is een voorbeeld van een schakelingsdiagram van de puls- signaalopwekschakeling 620 van fig. 3. Deze schakeling ontvangt als invoeren het vermogen-aan detectiesignaal DETl en het signaal SEL, welke signalen afkomstig zijn van de vermogensdetectieschakeling 610, om pulssignalen PUL1 en PUL2 te genereren. Na overgang van "Laag" naar 10 "Hoog" van het DET-signaal, genereren de halve-pulsgeneratoren 622 en 623 beginpulsen met halve breedte (kwart cyclus) om de beginpulsen van PUL1 en PÜL2 met een pulsbreedte gelijk aan de helft (½) van de puls-breedte van het gemoduleerde audiosignaal APWM af te geven. Vervolgens worden MUX 626 en MUX 627 geselecteerd om de door de 50:50 pulsgenera-15 toren 624 afgegeven signalen door te laten, met een werkingscyclus gelijk aan die van de systeemklok CLK en met dezelfde periode als die van het pulsperiodesignaal PPS. Volgens een alternatieve uitvoeringsvorm wordt slechts één van de twee halve-pulsgeneratoren 622 en 623 gebruikt, afhankelijk van het feit of de transistoren 101, 301, 103, 20 301 van NMOS- of PMOS-type zijn, teneinde aanvankelijk een halve puls op PüLl of PUL2 te genereren.
Een besturing 625 geeft de eerste puls met gereduceerde breedte of de tweede puls met gereduceerde breedte na ontvangst van het vermogen-aan signaal af voor het daarna aan de versterker afgeven van het 25 eerste pulssignaal en het tweede pulssignaal.
Fig. 7(a) toont golfvormen van het eerste detectiesignaal DETl en de eerste en tweede pulssignalen PUL1, PUL2 in het geval, dat de MOS-transistoren 101, 303, 103, 301 van fig. 1 en 3 NMOS-transistoren zijn. Fig. 7(b) toont golfvormen van de eerste en tweede pulssignalen 30 PüLl, PUL2, die toepasbaar zijn, wanneer de MOS-transistoren 101, 303 van fig. 1 en 3 PMOS-transistoren zijn en de MOS-transistoren 103, 301 NMOS-transistoren zijn. Te zien is, dat de signalen PUL1 en PDL2 tegengesteld in fase zijn in fig. 7(a) en in fase zijn in fig. 7(b).
Fig. 8 toont schakelgolfvormen op een moment van vermogen-aan 35 schakeling voor de schakelsignaalopwekinrichting 600 en schakelsignalen PWMA, PWMB. Met het selectiesignaal SEL aanvankelijk op een logisch niveau "Laag", worden de signalen PüLl en PUL2 via eerste selec-tieschakeling 630 en tweede selectieschakeling 650 als PWMA en PWMB af gegeven'.
1026088· I - 12 -
De werking van de schakelsignaalopwekinrichting 600 wordt ver- I
I der beschreven onder verwijzing naar fig. 3, 6, 7 en 8. Wanneer vermo- I
I gen PW aan de schakelsignaalopwekinrichting 600 wordt geleverd, geeft I
I de vermogensdetectieschakeling 610 het eerste detectiesignaal DETl met I
5 overgang van logisch niveau "Laag" naar logisch niveau "Hoog" aan de I
I pulssignaalopwekschakeling 620 af. De vermogensdetectieschakeling 610 I
I geeft ook een signaal SEL, dat aanvankelijk een logisch niveau "Laag” I
I heeft, aan de pulssignaalopwekschakeling 620, de eerste selectiescha- I
I keling 630 en de tweede selectieschakeling 650 af. I
I 10 De pulssignaalopwekschakeling 620 genereert het eerste pulssig- I
I naai PUL1 en het tweede pulssignaal PUL2 in reactie op het eerste de- I
I tectiesignaal DETl, zoals is weergegeven in fig. 7(a) en 7(b). De au- I
I diosignaalprocessor 640 geeft het pulsbreedte-gemoduleerde audiosig- I
I naai APWM af. I
I 15 De eerste selectieschakeling 630 geeft het eerste geselecteerde I
I signaal MUXA aan de dode-tijdbesturingsschakeling 660 en het tweede I
I geselecteerde signaal MUXB aan de dode-tijdbesturingsschakeling 660 af I
I in reactie op het "lage" niveau van het stuursignaal SEL. I
I De dode-tijdbesturingsschakeling 660 geeft de eerste en tweede I
I 20 schakelsignalen PWMA, PWMB aan de MOS-transistoren van de audioge- I
I luidregeneratie-inrichting 680 (fig. 4, 5A en 5B) af. I
I uit fig. 7(a) en 8 blijkt, dat een breedte Tonf van een eerste I
I puls 701 van het eerste pulssignaal PUL1 ongeveer Ton/2 bedraagt en I
kleiner is dan elke breedte (Ton) van andere pulsen 702, 703, 704, I
25 705. De eerste puls 701 representeert een eerste gegenereerde puls van I
het eerste pulssignaal PÜL1 in de pulssignaalopwekschakeling 620, wan- I
neer het vermogen PW is geleverd. De pulsen 703, 705 representeren I
tweede respectievelijk derde pulsen van het eerste pulssignaal PUL1. I
De puls 702 representeert een eerste puls van het tweede pulssignaal I
30 PUL2 en de puls 704 representeert een tweede puls van het tweede puls- I
signaal PUL2. Bij voorkeur bedraagt de pulsbreedte Tonf van de eerste I
puls 701 van het eerste pulssignaal PUL1 ongeveer de helft van de I
breedte van de andere pulsen 702, 703, 704, 705. Verder bedraagt de I
breedte Tonf van de eerste puls 701 van het eerste pulssignaal PUL1 I
35 ongeveer een kwart (k) cyclus van de andere pulsen 702, 703, 704. Elke I
cyclus (Tsw) van de andere pulsen 702, 703, 704, 705 is dezelfde als I
een cyclus van het pulsbreedte-gemoduleerde audiosignaal APWM. Een I
breedte van een (n)-de puls is in hoofdzaak dezelfde als een breedte I
van een (n+l)-ste puls. De aan de transistor van een klasse-D verster-
1026088- I
- 13 - ker (bijv. 101 in fig. 4) toegevoerde oorspronkelijke pulsbreedte 701 dient voor het aanschakelen van de transistor bij gereduceerde energie na toevoer van vermogen, aldus wordt de pop-ruis geminimaliseerd aangezien een overmaatreactie is geminimaliseerd. Hoewel de oorspronke-5 lijke pulsbreedte van PULl of PUL2 tot een halve pulsbreedte is gereduceerd, zoals is beschreven, kunnen andere pulsbreedtereducties,zoals een-kwart tot een-derde pulsbreedte, eveneens toepasbaar zijn voor het reduceren van pop-ruis.
Nadat een voorafbepaalde tijd is verstreken, wordt het stuur-10 signaal SEL van logisch "Laag" naar logisch "Hoog" veranderd en wordt de pulssignaalopwekschakeling 620 buiten werking gesteld in reactie op het actieve (logisch "Hoog") stuursignaal SEL. Vervolgens wordt het uitgangssignaal van de audiosignaalversterker 640, het pulsbreedte-ge-moduleerde audiosignaal APWM, door de eerste en tweede selectieschake-15 lingen 630 en 650 geselecteerd voor afgifte aan de dode-tijdbestu-ringsschakeling 660. Volgens een uitvoeringsvorm van de uitvinding wordt de voorafbepaalde tijd ingesteld door een fabrikant als een standaardwaarde of door een gebruiker als een willekeurige waarde. Overeenkomstig de in fig. 8 weergegeven uitvoeringsvorm bedraagt de 20 voorafbepaalde tijd ongeveer 2½ cycli.
De dode-tijdbesturingsschakeling 660 geeft de eerste en tweede schakelsignalen PWMA, PWMB aan de MOS-transistoren van de klasse-D versterkers 408 (fig. 4 en 5) af. Volgens een uitvoeringsvorm van de uitvinding is de voorafbepaalde dode-tijd (DT) een tijd voor het be-25 schermen tegen gelijktijdige aanschakeling of uitschakeling van de MOS-transistoren 101, 103, 301, 303. De dode-tijdbesturingsschakeling 660 maakt de breedte van ten minste één van de eerste en tweede schakelsignalen PWMA, PWMB met de voorafbepaalde dode-tijd (DT) kleiner, aldus gelijktijdige aanschakeling of uitschakeling van de MOS-transis-30 toren 101, 103, 301, 303 voorkomend. De dode-tijdbesturingsschakeling 660 bevat vertragingselementen voor het implementeren van de vertraging (dode tijd) teneinde één van de of beide schakelsignalen PWMA en PWMB korter in pulsbreedte op logisch niveau "Hoog" te maken. Volgens één uitvoeringsvorm wordt de vertraging toegepast op de stijgende ran-35 den van beide schakelsignalen PWMA en PWMB.
Onder verwijzing naar fig. 8, geeft de schakelsignaalopwekin-richting 600 de eerste en tweede schakelsignalen PWMA, PWMB tijdens de voorafbepaalde periode "Tp" (of "startmodus") af. Tijdens de "Tp" periode zijn de eerste en tweede schakelsignalen PWMA, PWMB in hoofdzaak 1026088" I - 14 -
hetzelfde als de eerste en tweede pulssignalen (PULl, PUL2). Na de I
I "Tp" periode geeft de schakelsignaalopwekinrichting 600 de eerste en I tweede schakelsignalen PWMA, PWMB tijdens een "Ta" periode (of "geluid
I PWM-modus") af. Tijdens de "Ta" periode zijn de eerste en tweede scha- I
I 5 kelsignalen PWMA, PWMB in hoofdzaak hetzelfde als het pulsbreedte-ge- I
I moduleerde audiosignaal APWM. Volgens een uitvoeringsvorm van de uit- I
I vinding zijn de pulsbreedten 702, 704 van het tweede schakelsignaal I
I PWMB kleiner dan de pulsen 703 en 705 van het signaal PWMA, bij voor- I
I keur met een hoeveelheid 2*DT, in vergelijking met het schakelsignaal I
I 10 PWMA.
I Op de uitschakeling van de versterker toepasbare beschermende I
I maatregelen worden beschreven onder verwijzing naar fig. 9, welke fi- I
I guur schakelgolfvormen op een moment van uitschakeling voor de scha- I
I kelsignaalopwekinrichting 600 toont. I
I 15 Volgens een voorkeursuitvoeringsvorm van de uitvinding schat de I
I audiosignaalprocessor 640 aan-perioden Toni, Ton2 van het signaal APWM I
I en geeft de audiosignaalprocessor 640 een geschatte waarde PPS aan de I
I vermogensdetectieschakeling 610 af. Bij voorkeur zijn de pulsperiode I
I of duur van elke cyclus van de eerste en tweede schakelsignalen PWMA, I
20 PWMB in hoofdzaak constant en zijn de aan-perioden Toni, Ton2 variabel I
I volgens een audiosignaal AUDIO. De cyclusduur wordt bij voorkeur ge- 1
I schat onder gebruikmaking van een teller (niet weergegeven). I
I Bij voorkeur telt de teller de tijd na ontvangst van het vermo- I
I gen-aan signaal teneinde het selectiesignaal in een andere selectiemo- I
I 25 dus na het bereiken van een voorafbepaalde telling af te geven voor I
I het aan de versterker afgeven van de eerste en tweede PWM-signalen. I
Bij voorkeur telt de teller de duur van de pulsbreedte van het I
eerste PWM-signaal, waarbij de teller wordt geactiveerd na detectie I
I van het vermogen-uit signaal, voor het afgeven van een selectiesignaal I
I 30 na het bereiken van een voorafbepaalde gereduceerde-breedte tijdstel- I
I ling teneinde een afgifte van een eerste PWM-signaal met gereduceerde I
I pulsbreedte of een tweede PWM-signaal met gereduceerde pulsbreedte te I
I veroorzaken om uitschakeling van het vermogen van de versterker te I
I voltooien. I
I 35 Deze tellerwaarde kan in een buffereenheid (niet weergegeven) I
I worden opgeslagen en het buffer wordt elke cyclus met de geschatte I
I waarde PPS bijgewerkt. De geschatte waarde PPS wordt gebruikt voor het I
I besturen van een pulsbreedte 903 om pop-ruis te verminderen, wanneer I
I 1026088- - 15 - het geleverde vermogen PW wordt uitgeschakeld, dit wil zeggen, dat het vermogen PW van niveau "Hoog" naar niveau "Laag" overgaat.
Tijdens uitschakeling kunnen de vermogensdetectieschakeling 610, de pulssignaalopwekschakeling 620 en de audiosignaalprocessor 640 5 buiten werking zijn gesteld. De* vermogensdetectieschakeling 610 detecteert de uitschakeling van het vermogen en geeft een tweede detectie-signaal DET2 aan de audiosignaalprocessor 640 af. De audiosignaalprocessor 640 stopt de werking van pulsbreedtemodulatie in reactie op het tweede detectiesignaal DET2. Volgens een uitvoeringsvorm van de uit-10 vinding wordt het tweede detectiesignaal DET2 veranderd in een logisch niveau "Laag" (of gedeactiveerd) met een gereduceerde pulsbreedte, bij voorkeur de helft van de aan-periode Ton2 of kwart cyclus. De breedte van een puls 903 is derhalve kleiner dan de breedte Ton2 van de puls 902, waarbij de puls 903 de laatste puls voorafgaande aan de uitscha-15 keling van het vermogen is. Bij voorkeur is de breedte van de puls 903 in hoofdzaak een halve breedte van de puls 902 of een kwart van een periode van een normale cyclus van het eerste schakelsignaal PWMA of het tweede schakelsignaal PWMB. De gereduceerde pulsbreedte is een functie van de in het buffer opgeslagen tellerwaarde. Bijvoorbeeld 20 wordt een een-derde pulsbreedte in puls 903 verkregen door overgang van DET2 van "Hoog" naar "Laag" bij een-derde van de in het buffer opgeslagen tijdswaarde.
Fig. 10 is een blokschema van een schakelsignaalopwekinrichting 1000 volgens een andere uitvoeringsvorm van de uitvinding. De schakel-25 signaalopwekinrichting 1000 bestuurt een aan-periode van eerste en tweede schakelsignalen PWMA, PWMB in reactie op een mute-signaal /MUTE.
Onder verwijzing naar fig. 10 bevat de schakelsignaalopwekinrichting 1000 een vermogensdetectieschakeling 610, een pulssignaalop-30 wekschakeling 620, een eerste selectieschakeling 630, een audiosignaalprocessor 641, een tweede selectieschakeling 650, een dode-tijdbe-sturingsschakeling 660 en een logische poort 1110.
De vermogensdetectieschakeling 610 detecteert een geleverd vermogen PW en genereert een voor-besturingssignaal PSEL. Het voor-bestu-35 ringssignaal PSEL wordt ingevoerd in één van twee ingangen van de logische poort 1110. Het uitgangssignaal van de logische poort 1110 is een stuursignaal SEL, dat soortgelijk functioneert als het SEL-signaal in fig. 3 om tussen POLI en PUL2 of APWM als uitgangssignalen van de selectieorganen 630 respectievelijk 650 te selecteren.
1026088- I - 16 -
I De audiosignaalprocessor 641 geeft een mute-stuursignaal CMUTE
I aan de logische poort 1110 af in reactie op een mute-signaal /MUTE. De I audiosignaalprocessor 641 bestuurt de tijd, waarin CMUTE actief of in- actief is. De werkingen en functies van de audiosignaalprocessor 641 5 van de uitvinding zijn in hoofdzaak hetzelfde als die van de audiosig- I naalprocessor 640 in fig. 3, met de uitzondering van de mogelijkheid I om het stuursignaal (SEL) door de audiosignaalprocessor 641 via het I CMUTE-signaal buiten werking te doen stellen. Volgens de onderhavige I uitvoeringsvorm is de logische poort 1110 bij voorkeur een AND-poort I 10 of een equivalente poort van de AND-poort. De logische poort 1110 ont- I vangt het MUTE-besturingssignaal CMUTE en het voor-besturingssignaal I PSEL, en genereert een stuursignaal SEL.
I Fig. 11 toont schakelgolfvormen bij mute-aan en mute-uit voor I de schakelsignaalopwekinrichting 1000 in fig. 10. Er wordt nu verwezen I 15 naar fig. 10 en 11, waarin, wanneer de schakelsignaalopwekinrichting I 1000 als een "geluidspulsbreedtemodulerende(PWM)modus" werkt, het I PSEL-signaal zich op een logisch niveau "Hoog" bevindt en het mute- I signaal /MUTE inactief is op het logische niveau "Hoog" (of "mute-uit modus"). Tijdens de mute-uit modus geeft de schakelsignaalopwekinrich- 20 ting 1000 eerste en tweede schakelsignalen PWMA, PWMB, die in hoofd- I zaak hetzelfde zijn als het door de audiosignaalprocessor 641 afgege- ven pulsbreedte-gemoduleerde audiosignaal APWM, af.
Wanneer het mute-signaal /MUTE naar een logisch niveau "Laag" (of "mute-aan modus") is overgegaan, geeft de audiosignaalprocessor 25 641 op zijn beurt een mute-besturingssignaal CMUTE aan de logische poort 1110 af. Wanneer het mute-besturingssignaal CMUTE naar een Ιοί gisch niveau "Laag" is overgegaan, gaat het stuursignaal SEL naar een logisch niveau "Laag" over. Tijdens een PWM-geluidsmodus, bevindt het I voor-besturingssignaal zich op een "Hoog" niveau, gaat het stuursig- I 30 naai SEL naar hetzelfde logische niveau als het logische niveau van I het mute-besturingssignaal CMUTE over. Zoals in de hierboven beschre- I ven uitvoeringsvorm voor uitschakeling van het vermogen onder verwij- zing naar fig. 9, schat de audiosignaalprocessor 641 de pulsbreedte I van een "aan-periode" (Toni). De audiosignaalprocessor 641 kan verder
35 het mute-besturingssignaal CMUTE genereren om de "aan-periode" van de I
I laatste puls 1103 met een gereduceerde pulsbreedte voorafgaande aan de I
I mute-besturing te besturen. I
De eerste selectieschakeling 630 en de tweede selectieschake- I
ling 650 worden omgeschakeld in reactie op het stuursignaal SEL. Bij I
1026088- - 17 - voorkeur worden de eerste selectieschakeling 630 en de tweede selec-tieschakeling 650 omgeschakeld wanneer de pulsbreedte Tonlf (of aan-periode) van de puls 1103 kleiner dan de pulsbreedte Toni (of aan-pe-riode) van de puls 1101 is, bij voorkeur is Tonlf de helft van Toni.
5 De audiosignaalprocessor 641 geeft het pulsbreedte-gemoduleerde audio-signaal APWM af. Aldus wordt in reactie op de puls 1103 in de klasse-D versterker gegenereerde pop-ruis verminderd.
Wanneer de mute-aan modus overgaat naar de mute-uit modus gaat het mute-signaal /MUTE over naar een logisch niveau "Hoog". De audio-10 signaalprocessor 641 geeft het mute-besturingssignaal CMÜTE aan de AND-poort 1110 af voor het in reactie op het mute-signaal /MUTE naar een logisch niveau "Hoog" doen overgaan van het stuursignaal. De audiosignaalprocessor 641 kan derhalve het mute-besturingssignaal CMUTE genereren om de "aan-periode" van puls 1105 te besturen.
15 De AND-poort 1110 geeft het stuursignaal SEL, dat een logisch niveau "Hoog" heeft, af in reactie op het mute-besturingssignaal CMUTE, dat een logisch niveau "Hoog" heeft, en het voor-besturingssig-naal PSEL, dat een logisch niveau "Hoog" heeft.
De eerste selectieschakeling 630 en de tweede selectieschake-20 ling 650 worden in reactie op het stuursignaal SEL, dat een logisch niveau "Hoog" heeft, omgeschakeld. De eerste selectieschakeling 630 en de tweede selectieschakeling 650 worden omgeschakeld, wanneer de pulsbreedte Ton3f (of aan-periode) van de puls 1105 kleiner dan de pulsbreedte Ton3 (of aan-periode) van de puls 1107 is. Volgens een voor-25 keursuitvoeringsvorm van de uitvinding is de aan-periode van de puls 1105 ongeveer de helft van de aan-periode van de puls 1107. Derhalve zal elke pop-ruis, die door de puls 1105 kan worden gegenereerd, minder zijn dan pop-ruis, die door de puls 1107 kan worden gegenereerd.
Fig. 12 is een grafiek, die een reactie van de luidsprekerspan-30 ning in een audiogeluidregeneratie-inrichting volgens een uitvoeringsvorm van de uitvinding toont. De spanning Vel in fig. 12 is kleiner dan de spanning Vel in fig. 2 en de doorschietreactie is aanzienlijk gereduceerd in vergelijking met de conventionele doorschietreactie in fig. 2. Door gebruik te maken van de schakelsignaalopwekinrichting 600 35 of 1000 is daardoor pop-ruis voor de geluidssignaalopwekinrichting (klasse-D versterker) verminderd.
Fig. 13 is een stroomschema, dat een werkwijze voor het genereren van een schakelsignaal volgens een uitvoeringsvorm van de uitvinding toont. Onder verwijzing naar fig. 3, 10 en 13, wordt allereerst 1026088'
I - 18 - I
I vermogen aangeschakeld (Stap 1400). De vermogensdetectieschakeling 610 I
detecteert of het vermogen is aangeschakeld (Stap 1401). Wanneer het I
I vermogen is aangeschakeld, geeft de vermogensdetectieschakeling 610 I
I een eerste detectiesignaal DET1 af (Stap 1403). De pulssignaalopwek- I
I 5 schakeling 620 genereert pulssignalen POLI, POL2 (Stap 1405). Een oor- I
I spronkelijke eerste puls 701 heeft een halve breedte in vergelijking I
I met pulsen 702, 703, 704. I
I Het door de vermogensdetectieschakeling 610 gegenereerde stuur- I
I signaal SEL gaat van een logisch niveau "Laag” over naar een logisch I
I 10 niveau "Hoog" na het verstrijken van een voorafbepaalde periode. De I
I voorafbepaalde periode is een periode voor het stabiliseren van het I
door de audiosignaalprocessor 640 of 641 gegenereerde pulsbreedte-ge- I
I moduleerde audiosignaal APWM. Na de aanvankelijke signalen met geredu- I
I ceerde breedte worden regelmatige pulssignalen PDLl en POL2 afgegeven I
I 15 (Stap 1407). I
Na stabilisatie van het pulsbreedte-gemoduleerde audiosignaal I
APWM worden de eerste selectieschakeling 630 en de tweede selectie- I
schakeling 650 geselecteerd om PWM-signalen in de PWM-geluidsmodus in I
reactie op het stuursignaal SEL, dat zich op het logische niveau I
I 20 "Hoog" bevindt, af te geven (Stap 1409). I
I Wanneer vermogen PW wordt onderbroken of uitgeschakeld, detec- I
I teert de vermogensdetectieschakeling 610 uitschakeling van het vermo- I
I gen en geeft de vermogensdetectieschakeling 610 het tweede detectie- I
I signaal DET2 aan de audiosignaalprocessor 640 af (Stap 1410). Zoals is I
I 25 weergegeven in fig. 9, gaat het tweede detectiesignaal DET2 over naar I
een inactief niveau, wanneer de laatste pulsbreedte 903 ongeveer de I
I helft van de pulsbreedte 902 is. Vervolgens wordt de PWM-geluidsmodus I
stopgezet, wanneer het vermogen volledig is uitgeschakeld (Stap 1411). I
I De audiosignaalprocessor 640 detecteert een toestand van het I
I 30 mute-signaal/ MUTE en bepaalt of het mute-signaal /MUTE zich in een I
I toestand van mute-aan bevindt. Indien het mute-signaal /MOTE zich niet I
I in een toestand van mute-aan bevindt, voert de schakelsignaalopwekin- I
I richting 1000 een PWM-geluidsmodus uit. Wanneer de schakelsignaalop- I
I wekinrichting 1000 zich in een toestand van mute-aan bevindt, geeft de I
I 35 audiosignaalprocessor 641 een mute-besturingssignaal CMÜTE aan de AND- I
I poort 1110 af, De eerste selectieschakeling 630 en de tweede selectie- I
I schakeling 650 worden in reactie op het stuursignaal SEL omgeschakeld. I
I Hoewel de uitvinding hierin onder verwijzing naar de bijge- I
I voegde tekeningen is beschreven, zal het duidelijk zijn, dat de uit- I
I 1026086" - 19 - vinding niet tot deze uitvoeringsvormen beperkt is, en dat verschillende andere veranderingen en modificaties daarin kunnen worden aangebracht door de vakman zonder het kader en de gedachte van de uitvinding te verlaten. Dergelijke veranderingen en modificaties worden be-5 oogd binnen het kader van de uitvinding, zoals gedefinieerd door de bijgevoegde conclusies, te liggen.
1026088“

Claims (25)

1. Schakeling voor het manipuleren van een eerste pulsbreedte- I I modulatie (PWM) signaal en een tweede PWM-signaal voor afgifte aan een I I versterker, waarbij het eerste PWM-signaal eenzelfde fase als het I I tweede PWM-signaal heeft of met het tweede PWM-signaal een tegenge- I I 5 stelde-faserelatie heeft, waarbij de schakeling omvat: I I een vermogensdetector voor het detecteren van aanschakeling I I van het vermogen voor de versterker en voor het afgeven van een I I vermogen-uit signaal; en I I een teller voor het tellen van de duur van de pulsbreedte van I 10 het eerste PWM-signaal, waarbij de teller wordt geactiveerd na de- I I tectie van het vermogen-uit signaal, en voor het afgeven van een I I selectiesignaal na het bereiken van een voorafbepaalde tijdstelling I I van de gereduceerde breedte om een afgifte van een eerste PWM-sig- I I naai met gereduceerde pulsbreedte of een tweede PWM-signaal met ge- I I 15 reduceerde pulsbreedte te veroorzaken voorafgaande aan het voltooien I van de vermogen-uit schakeling van de versterker. I
2. Schakeling volgens conclusie 1, verder bevattende een syn- I I chronisatieschakeling voor het synchroniseren van het vermogen-uit I I signaal onder gebruikmaking van een systeemklok. I I 20
3. Schakeling volgens conclusie 1, waarbij de versterker een I I paar transistoren bevat voor het op de poorten daarvan ontvangen van I I het eerste PWM-signaal en het tweede PWM-signaal. I
4. Schakeling volgens conclusie 1, verder bevattende een mute- I I schakeling voor het afgeven van het selectiesignaal om een afgifte I I 25 van een eerste PWM-signaal met gereduceerde pulsbreedte of een tweede I PWM-signaal met gereduceerde pulsbreedte na ontvangst van een mute- I I signaal te veroorzaken. I
5. Schakeling volgens conclusie 4, waarin de mute-schakeling I I een AND-poort is. I I 30
6. Schakeling volgens conclusie 5, waarbij het eerste PWM- I signaal met gereduceerde pulsbreedte of het tweede PWM-signaal met ge- I I reduceerde pulsbreedte het door de versterker ontvangen laatste puls- I I signaal voorafgaande aan voltooiing van de vermogen-uit schakeling is. I I 102608a- 9
7. Schakeling volgens conclusie 3, waarbij de gereduceerde breedte ongeveer de helft van de breedte van het eerste PWM-signaal of het tweede PWM-signaal bedraagt.
8. Schakeling voor het manipuleren van een eerste pulsbreedte-5 modulatie (PWM) signaal en een tweede PWM-signaal voor afgifte aan een versterker, waarbij het eerste PWM-signaal eenzelfde fase als het tweede PWM-signaal heeft of met het tweede PWM-signaal een tegenge-stelde-faserelatie heeft, waarbij de schakeling omvat: een vermogensdetector voor het detecteren van aanschakeling van 10 het vermogen voor de versterker en voor het afgeven van een vermogen-aan signaal en het detecteren van een uitschakeling van het vermogen voor de versterker en het afgeven van een vermogen-uit signaal; een pulsgenerator met: een werkcyclusgenerator voor het genereren van een met het eerste PWM-signaal corresponderend eerste pulssig-15 naai en een met het tweede PWM-signaal corresponderend tweede pulssig-naal en een gereduceerde-breedtegenerator voor het genereren van ten minste één van een eerste puls met een gereduceerde breedte en een tweede puls met een gereduceerde breedte; een besturing voor het selecteren van één van de eerste puls 20 met gereduceerde breedte en de tweede puls met gereduceerde breedte voor afgifte aan de versterker na ontvangst van het vermogen-aan signaal en voor het selecteren van het eerste pulssignaal en het tweede pulssignaal voor het daarna afgeven aan de versterker; en een teller voor het tellen van de duur van de pulsbreedte van 25 het eerste PWM-signaal, waarbij de teller wordt geactiveerd na detectie van het vermogen-uit signaal en een selectieschakeling voor het afgeven van een uit-selectiesignaal na het bereiken van een voorafbepaalde tijdstelling voor de gereduceerde breedte om een afgifte van één van een eerste PWM-signaal met gereduceerde breedte en een tweede 30 PWM-signaal met gereduceerde breedte te veroorzaken.
9. Schakeling volgens conclusie 8, waarbij de selectieschakeling verder een teller bevat voor het tellen van de tijd na ontvangst van het vermogen-aan signaal en het afgeven van een selectie-signaal voor het eerst afgeven van één van de eerste puls met geredu- 35 ceerde breedte en de tweede puls met gereduceerde breedte en voor het vervolgens afgeven van het eerste pulssignaal en het tweede pulssignaal aan de versterker. 1026088‘ I 22 Η
10. Schakeling volgens conclusie 8/ verder bevattende een I mute-schakeling voor het afgeven van het aan-selectiesignaal voor I het afgeven van één van de eerste puls met gereduceerde breedte en de I tweede puls met gereduceerde breedte aan de versterker na ontvangst I S van een mute-signaal.
11. Schakeling volgens conclusie 10, waarbij de mute-schake- I ling wordt gesynchroniseerd onder gebruikmaking van een systeemklok en na mute-inactivering, teneinde een afgifte van één van het eerste PWM- signaal met gereduceerde breedte en het tweede PWM-signaal met geredu- I 10 ceerde breedte te veroorzaken.
12. Schakeling volgens conclusie 8, waarbij het eerste puls- I signaal met gereduceerde breedte een pulsbreedte van ongeveer de helft I van de pulsbreedte van het eerste pulssignaal heeft. I
13 PWM-signaal met gereduceerde pulsbreedte voorafgaande aan voltooiing van de uitschakeling van het vermogen voor de versterker te veroorzaken.
13. Schakeling volgens conclusie 8, waarbij de voorafbepaalde I I IS tijdstelling van de gereduceerde breedte ongeveer de helft van de duur I I van de pulsbreedte van het eerste PWM-signaal bedraagt. I
14. Schakeling volgens conclusie 8, verder bevattende een I I vertraging voor het over een voorafbepaalde tijd vertragen van het I eerste pulssignaal teneinde een vertraagd eerste pulssignaal af te I 20 geven, welk pulssignaal overgaat met een vertraging van de voorafbe- I paalde tijd om een tijdsruimte tussen de overgang van het vertraagde I I eerste pulssignaal en de overgang van het tweede pulssignaal te ver- I I schaffen. I
15. Schakeling volgens conclusie 14, waarbij de versterker een I I 25 paar transistoren bevat voor het op de poorten daarvan ontvangen van I I het vertraagde eerste pulssignaal en het tweede pulssignaal. I
16. Schakeling volgens conclusie 8, waarbij de versterker een I I paar transistoren bevat voor het op de poorten daarvan ontvangen van I het eerste pulssignaal en het tweede pulssignaal. I I 30
17. Werkwijze voor het manipuleren van een eerste pulsbreedte- I I modulatie(PWM)signaal en een tweede PWM-signaal voor afgifte aan een I I versterker, waarbij het eerste PWM-signaal eenzelfde fase als het I I tweede PWM-signaal heeft of met het tweede PWM-signaal een tegenge- I stelde-faserelatie heeft, waarbij de werkwijze omvat: I 35 het detecteren van een aanschakeling van het vermogen voor de I versterker en het afgeven van een vermogen-aan signaal; en I 1026081- « het genereren van een met het eerste PWM-signaal corresponderend eerste pulssignaal en een met het tweede PWM-signaal corresponderend tweede pulssignaal; en het genereren van een eerste puls met gereduceerde breedte of 5 een tweede puls met gereduceerde breedte voor afgifte aan de versterker na ontvangst van het vermogen-aan signaal, waarbij de werkwijze verder de stappen omvat: het detecteren van een uitschakeling van het vermogen voor de versterker en het afgeven van een vermogen-uit signaal; 10 het tellen van de duur van de pulsbreedte van het eerste PWM- signaal na detectie van het vermogen-uit signaal; en het afgeven van een selectiesignaal na het bereiken van een voorafbepaalde tijdstelling van de gereduceerde breedte om een afgifte van een eerste PWM-signaal met gereduceerde pulsbreedte of een tweede
18. Werkwijze volgens conclusie 17, verder bevattende het afgeven van de eerste puls met gereduceerde breedte of de tweede puls 20 met gereduceerde breedte aan de versterker na ontvangst van het vermogen-aan signaal en het daarna afgeven van het eerste pulssignaal en het tweede pulssignaal aan de versterker.
19. Werkwijze volgens conclusie 17, verder bevattende het genereren van een selectiesignaal voor het selecteren tussen de eerste 25 en tweede PWM-signalen tijdens één selectiemodus en het selecteren tussen het eerste pulssignaal en het tweede pulssignaal tijdens een andere selectiemodus voor afgifte aan de versterker.
20. Werkwijze volgens conclusie 17, waarbij de eerste puls met gereduceerde breedte een pulsbreedte heeft van ongeveer de helft van 30 de pulsbreedte van het eerste pulssignaal.
20. GEWIJZIGDE CONCLUSIES
21. Werkwijze volgens conclusie 17, verder bevattende het over een voorafbepaalde tijd vertragen van het eerste pulssignaal om een vertraagd eerste pulssignaal af te geven, welk vertraagde eerste pulssignaal overgaat met een door de voorafbepaalde tijd bepaalde 35 vertraging om een tijdsruimte tussen de overgang van het vertraagde eerste pulssignaal en de overgang van het tweede pulssignaal te verschaffen. 102603«- I 24 Η
22. Werkwijze volgens conclusie 17, waarbij het eerste PWM- I signaal met gereduceerde pulsbreedte of het tweede PWM-signaal met ge- I reduceerde pulsbreedte het door de versterker voorafgaande aan vol- I tooiing van de uitschakeling van het vermogen door de versterker ont- I 5 vangen laatste pulssignaal is.
23. Werkwijze volgens conclusie 17, waarbij de gereduceerde I breedte ongeveer de helft van de breedte van het eerste PWM-signaal of I het tweede PWM-signaal bedraagt.
24. Werkwijze volgens conclusie 17, verder bevattende het af- I 10 geven van het selectiesignaal om een afgifte van een eerste PWM- signaal met gereduceerde pulsbreedte of een tweede PWM-signaal met gereduceerde pulsbreedte na ontvangst van een mute-signaal te ver- I oorzaken.
25. Schakeling voor het manipuleren van een eerste pulsbreed- I 15 temodulatie(PWM)signaal en een tweede PWM-signaal voor afgifte aan een versterker, waarbij het eerste PWM-signaal eenzelfde fase als I het tweede PWM-signaal heeft of met het tweede PWM-signaal een te- I gengestelde-faserelatie heeft, waarbij de schakeling omvat: I middelen voor het detecteren van de aanschakeling van het ver- I 20 mogen voor de versterker en het afgeven van een vermogen-aan signaal I en het detecteren van een uitschakeling van het vermogen voor de I versterker en het af geven van een vermogen-uit signaal; I middelen voor het genereren van een met het eerste PWM-signaal I corresponderend eerste pulssignaal en een met het tweede PWM-signaal I 25 corresponderend tweede pulssignaal, en een gereduceerde-breedtegenera- I tor voor het genereren van ten minste één van een eerste puls met een I gereduceerde breedte en een tweede puls met een gereduceerde breedte; I middelen voor het selecteren van één van de eerste puls met ge- I I reduceerde breedte en de tweede puls met gereduceerde breedte voor af- I I 30 gifte aan de versterker na ontvangst van het vermogen-aan signaal en I voor het selecteren van het eerste pulssignaal en het tweede pulssig- I naai voor afgifte aan de versterker; en I een teller voor het tellen van de duur van de pulsbreedte van I het eerste PWM-signaal, waarbij de teller wordt geactiveerd na detec- I 35 tie van het vermogen-uit signaal, en een selectieschakeling voor het I afgeven van een uit-selectiesignaal na het bereiken van een voorafbe- I paalde tijdstelling van de gereduceerde breedte om een afgifte van één I 102808£t- « η van een eerste PWM-signaal met gereduceerde breedte en een tweede PWM-signaal met gereduceerde breedte te veroorzaken. 102908«-
NL1026088A 2003-05-02 2004-04-29 Geluidssignaalopwekinrichting en werkwijze voor het reduceren van pop-ruis. NL1026088C2 (nl)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
KR20030028174 2003-05-02
KR1020030028174A KR100604815B1 (ko) 2003-05-02 2003-05-02 신호 발생장치 및 신호 발생방법
US67283903 2003-09-26
US10/672,839 US6987418B2 (en) 2003-05-02 2003-09-26 Sound signal generating apparatus and method for reducing pop noise

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL1026088A1 NL1026088A1 (nl) 2004-11-03
NL1026088C2 true NL1026088C2 (nl) 2005-04-07

Family

ID=33422285

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1026088A NL1026088C2 (nl) 2003-05-02 2004-04-29 Geluidssignaalopwekinrichting en werkwijze voor het reduceren van pop-ruis.

Country Status (4)

Country Link
JP (1) JP2004336765A (nl)
CN (1) CN1607721A (nl)
DE (1) DE102004022354B4 (nl)
NL (1) NL1026088C2 (nl)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
KR100618408B1 (ko) * 2005-05-17 2006-08-31 (주)펄서스 테크놀러지 디지털 앰프용 펄스 폭 변조기, 디지털 앰프의 팝 노이즈감소 방법 및 디지털 앰프
JP2007166190A (ja) * 2005-12-13 2007-06-28 Matsushita Electric Ind Co Ltd D級アンプ
JP4513021B2 (ja) 2005-12-28 2010-07-28 ソニー株式会社 ディジタルアンプ装置及びディジタルアンプ装置のミュート方法
JP5056360B2 (ja) * 2006-11-15 2012-10-24 セイコーエプソン株式会社 D級アンプの制御回路および液体噴射装置、印刷装置
JP5230139B2 (ja) 2007-08-07 2013-07-10 セミコンダクター・コンポーネンツ・インダストリーズ・リミテッド・ライアビリティ・カンパニー 音声信号処理装置
JP5026488B2 (ja) 2008-10-28 2012-09-12 旭化成エレクトロニクス株式会社 Pwm信号生成回路、d級増幅器及びその駆動方法
JP5776237B2 (ja) * 2011-03-17 2015-09-09 セイコーエプソン株式会社 容量性負荷駆動回路および流体噴射装置
CN103379411A (zh) * 2012-04-13 2013-10-30 立锜科技股份有限公司 降低音频系统启动或关闭时的瞬变信号的控制装置及方法
EP2658117B1 (en) * 2012-04-27 2014-08-20 Nxp B.V. Pop-noise reducing method for adjusting switching frequency or phase in a class-D amplifier
US9473861B1 (en) * 2015-09-16 2016-10-18 Semiconductor Components Industries, Llc Method of forming a semiconductor device and structure therefor
JP7119681B2 (ja) * 2018-07-16 2022-08-17 株式会社デンソー 信号伝達装置及び駆動装置

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0503571A1 (en) * 1991-03-11 1992-09-16 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Pulse-width modulation amplifier
US6118336A (en) * 1998-10-30 2000-09-12 Intersil Corporation Start-up circuit for self oscillating class D modulator
EP1184973A1 (en) * 2000-08-29 2002-03-06 STMicroelectronics S.r.l. Power amplification equipment

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH0666592B2 (ja) * 1989-11-30 1994-08-24 株式会社東芝 電力増幅装置
JP2843728B2 (ja) * 1992-12-25 1999-01-06 株式会社ケンウッド パルス幅変調増幅回路
US5805020A (en) * 1996-06-27 1998-09-08 Harris Corporation Silent start class D amplifier
JP4003257B2 (ja) * 1997-07-02 2007-11-07 松下電器産業株式会社 パルス幅変調オーディオアンプ
JPH11346120A (ja) * 1998-03-31 1999-12-14 Matsushita Electric Ind Co Ltd 高効率電力増幅装置
US6362683B1 (en) * 1999-07-29 2002-03-26 Tripath Technology, Inc. Break-before-make distortion compensation for a digital amplifier
JP2002344250A (ja) * 2001-05-14 2002-11-29 Victor Co Of Japan Ltd オーディオ用mos・fet電力増幅回路
DE10255352B3 (de) * 2002-11-27 2004-02-12 Infineon Technologies Ag Verfahren und Vorrichtung zur Korrektur von Signalverzerrungen in einer Verstärkereinrichtung

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0503571A1 (en) * 1991-03-11 1992-09-16 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Pulse-width modulation amplifier
US6118336A (en) * 1998-10-30 2000-09-12 Intersil Corporation Start-up circuit for self oscillating class D modulator
EP1184973A1 (en) * 2000-08-29 2002-03-06 STMicroelectronics S.r.l. Power amplification equipment

Also Published As

Publication number Publication date
NL1026088A1 (nl) 2004-11-03
DE102004022354A1 (de) 2004-11-25
JP2004336765A (ja) 2004-11-25
DE102004022354B4 (de) 2010-04-01
CN1607721A (zh) 2005-04-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL1026088C2 (nl) Geluidssignaalopwekinrichting en werkwijze voor het reduceren van pop-ruis.
US6987418B2 (en) Sound signal generating apparatus and method for reducing pop noise
EP3985854B1 (en) Programmable frequency range for boost converter clocks
US7679348B2 (en) Switching regulator
US9065401B2 (en) Amplification systems and methods with noise reductions
US20060261886A1 (en) System and method for reducing audible artifacts in an audio system
US7417504B2 (en) Startup and shutdown click noise elimination for class D amplifier
US8228117B2 (en) Quiet power up and power down of closed loop digital PWM modulators
KR102216825B1 (ko) 오디오 증폭기에서 예측 스위칭하기 위한 시스템 및 방법
JP2007049690A (ja) D級増幅器
JP4513832B2 (ja) D級増幅回路
JP2004072707A (ja) パワーアンプ装置
US8829945B2 (en) Circuit and method for dynamic biasing of an output stage
JPH10254580A (ja) メモリ装置のディジタル遅延同期回路
US11108365B2 (en) Class-D amplifier and operating method
US7932779B2 (en) D-class amplifier
JP5026488B2 (ja) Pwm信号生成回路、d級増幅器及びその駆動方法
JP4443143B2 (ja) 過電流保護回路
JP2004023216A (ja) パワーアンプ装置
US9991852B2 (en) System and method for close-down pop reduction
JPH1141077A (ja) 誤動作防止機能を備えた制御回路
JP2004221664A (ja) 音声出力制御装置
JPH04321318A (ja) 突入電流防止回路
JP2003264436A (ja) パルス増幅装置
US8284963B2 (en) Method and apparatus for diminishing mismatch effects between switched signals

Legal Events

Date Code Title Description
AD1A A request for search or an international type search has been filed
RD2N Patents in respect of which a decision has been taken or a report has been made (novelty report)

Effective date: 20041130

PD2B A search report has been drawn up
SD Assignments of patents

Owner name: SAMSUNG ELECTRONICS CO., LTD.

Owner name: DIGITAL AND ANALOG CO., LTD.

MK Patent expired because of reaching the maximum lifetime of a patent

Effective date: 20240428