FI97353C - Ohjaus- ja käsittelyjärjestelmä vesillä liikkuviin aluksiin - Google Patents

Ohjaus- ja käsittelyjärjestelmä vesillä liikkuviin aluksiin Download PDF

Info

Publication number
FI97353C
FI97353C FI895148A FI895148A FI97353C FI 97353 C FI97353 C FI 97353C FI 895148 A FI895148 A FI 895148A FI 895148 A FI895148 A FI 895148A FI 97353 C FI97353 C FI 97353C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
control
vessel
mode
turning
drive units
Prior art date
Application number
FI895148A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI895148A0 (fi
FI97353B (fi
Inventor
Kurt Nilsson
Original Assignee
Styr Kontroll Teknik I Stockho
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=20368386&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI97353(C) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Styr Kontroll Teknik I Stockho filed Critical Styr Kontroll Teknik I Stockho
Publication of FI895148A0 publication Critical patent/FI895148A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI97353B publication Critical patent/FI97353B/fi
Publication of FI97353C publication Critical patent/FI97353C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63HMARINE PROPULSION OR STEERING
    • B63H25/00Steering; Slowing-down otherwise than by use of propulsive elements; Dynamic anchoring, i.e. positioning vessels by means of main or auxiliary propulsive elements
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63HMARINE PROPULSION OR STEERING
    • B63H21/00Use of propulsion power plant or units on vessels
    • B63H21/21Control means for engine or transmission, specially adapted for use on marine vessels
    • B63H21/213Levers or the like for controlling the engine or the transmission, e.g. single hand control levers

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Control Of Position, Course, Altitude, Or Attitude Of Moving Bodies (AREA)
  • Control Of Vehicle Engines Or Engines For Specific Uses (AREA)
  • Mechanical Control Devices (AREA)
  • Steering Control In Accordance With Driving Conditions (AREA)
  • Toys (AREA)
  • Power Steering Mechanism (AREA)
  • Catching Or Destruction (AREA)

Description

97353
Ohjaus- ja käsittelyjärjestelmä vesillä liikkuviin aluksiin
Keksintö koskee vesillä liikkuvien alusten ohjaus- ja käsittelyjärjestelmää, jossa on kaksi erikseen käännettävää käyttöyksikköä, jotka on järjestetty aluksen peräosaan ja sivusuunnassa erilleen toisistaan. Nämä yksiköt voivat olla esimerkiksi suihkuyksikköjä, käännettäviä ns. työnti-miä tai "AQUAMATIC", "Z-DRIVE"- tai vastaavantyyppisiä käännettäviä potkuriyksiköitä (mutta eivät potkuriyksiköi-tä, joissa on paikoillaanpysyvä potkuriakseli ja erillinen peräsin).
Ensimmäisen tyyppinen tunnettu alusten ohjaus- ja käsitte-lyjärjestelmä, jossa on tällaiset kaksoiskäyttöyksiköt, käsittää kääntötoimilaitteen, jota ohjaussäädin, esimerkiksi vipu tai pyörä, voi käyttää ja joka pitää käyttöyksiköt käännettäessä samansuuntaisina, ja ajotoimilaitteen, jota tehonsäädin käyttää vastaavan käyttöyksikön eteenpäin tai taaksepäin kuljettavan työntötehon säätämiseksi.
·'·’ Alusta voidaan näinollen ohjata purjehtimaan eteenpäin tai . taaksepäin haluttuun suuntaan oikealle/vasemmalle, samoin- : kuin tekemään pyörivää tai kääntyvää liikettä (toinen : yksikkö asetettu kuljettamaan eteenpäin ja toinen taakse- : päin) , mikä voi olla eduksi satamissa ja muissa ahtaissa « paikoissa tapahtuvan käsittelyn kannalta. Sellaisella • · järjestelmällä ei kuitenkaan ole mahdollista päästä ; t·. puhtaasti sivuttaissuuntaiseen liikkeeseen. Liikkuminen • · · sivuttaissuuntaan vaatii nimittäin, että molemmat käyt-\ töyksiköt voidaan kääntää kulmaltaan vastakkaisiin suun- tiin siten, että kuljetussuunnat ovat vastakkaiset.
• · · • · • φ • · · *. Toisentyyppisessä tunnetussa ohjaus- ja käsittelyjärjes telmässä (US-A-3 976 023) kaikki ohjaustoiminnot saadaan aikaan yhdellä ainoalla säätävällä ohjaussauvalla, joka liikkuu kaksiulotteisesti. Kun ohjaussauvaa siirretään eteenpäin/taaksepäin, yhdistetty työntöteho eteenpäin tai 2 97353 taaksepäin kasvaa (kääntökulman eri säädöillä) ja kun ohjaussauvaa liikutetaan sivusuunnassa oikealle/vasemmal-le, päästään oikealle tai vasemmalle vievään ohjaustoimintoon. Käyttöyksiköiden tehoa voidaan säätää samanaikaisesti vetämällä ulos tai painamalla alas ohjaussauvassa oleva nuppi. Aluksen kääntyminen ja poikittaissuuntainen liike voidaan aikaansaada ohjaussauvan tietyillä asennoilla.
Samankaltainen, tätä toista tyyppiä oleva ohjaus- ja käsittelyjärjestelmä, joka siis käsittää vain yhden kaksiulotteisesti liikkuvan ("joystick"-tyyppisen) ohjaussauvan, tunnetaan julkaisusta EP-A-35859, jolloin järjestelmä käsittää toimintovalitsimen, joka mahdollistaa vaihtokytkennän toisaalta normaaliin ohjaustilaan ja toisaalta erityiskäsittelytilaan. Normaalissa ohjaustilas-sa aluksen liikkuessa normaalisti eteen- tai taaksepäin käyttöyksiköiden kääntökulmat säädetään keskenään yhdensuuntaisiksi, kun taas erityiskäsittelytilassa molempien käyttöyksiköiden kääntökulmat säädetään vastakkaisiin suuntiin siten, että saadaan voimaresultantti, jonka voimakomponentti vaikuttaa aluksen poikittaissuunnassa aluksen sivuttaissiirto- ja/tai kääntöliikettä varten.
:··: Normaalissa ohjaustilassa molempia käyttöyksiköltä käyte- : tään vakiosuuruisella käyttöteholla, jolloin käyttöyksiköt ohjataan samansuuntaisiksi ainoastaan ajettaessa täyttä .*.·. vauhtia ja käännetään symmetrisesti vastakkaisiin suuntiin vauhdin pienentämiseksi molempien käyttöyksiköiden käyttö- . . tehon pysyessä vakioisesti yhtä suurena. Erityiskäsittely- • · *”.* tilaan siirtymisen jälkeen käyttöyksiköiden kääntökulmat • · · ’ asetetaan sellaisiin (yleensä erilaisiin ja siten ei ·:*·: symmetrisiin) kulmiin, että voimaresultantti kulkee aluksen painopisteen kautta ja muodostaa aluksen pituus- • · · linjan kanssa kulman, joka vastaa ohjaussauvan kääntökul-maa. Tällöin pyritään aikaansaamaan aluksen puhdas yhden-suuntaissiirtyminen haluttuun suuntaan ilman siirtymistä seuraavaa aluksen kääntymistä.
3 97353 Tällainen ohjaus- ja käsittelyjärjestelmä voi todellakin näyttää yksinkertaiselta, koska käytetään vain yhtä vipua, mutta siitä huolimatta se vaatii, että tällaisen järjestelmän käsittävän aluksen perämiehelle annetaan perusteellinen koulutus, jotta hän hallitsisi eri käsittelyt, varsinkin käsittelyt satamissa. Lisäksi tällä järjestelmällä on vaikeaa kompensoida ulkoisia, esimerkiksi tuulesta ja virtauksesta aiheutuvia voimia, jotka siirtävät ja/tai kiertävät alusta.
Julkaisusta US-A 3 651 779 tunnetaan lopuksi patenttivaatimuksen 1 johdannon mukainen ohjaus- ja käsittelyjärjestelmä, joka käsittää kytkimen, jonka avulla siirrytään "cruise"-tilasta, joka vastaa yhdensuuntaisesti ohjattuja käyttöyksikköjä, käsittelytilaan, joka vastaa käyttöyksi-köiden synkronista ohjaamista vastakkaisiin suuntiin.
Tällä tunetulla laitteella on kuitenkin puutteita, jotka liittyvät toisaalta käsittely-yksikön rakenteeseen, joka säätimien suuren lukumäärän vuoksi ei käytännössä salli alukseen vaikuttavien ulkoisten voimien kompensoimista, ja '·'·* toisaalta ilman ehtoja toimivaan kytkimeen, joka sallii kytkemisen käsittelytilaan riippumatta käyttösuunnasta ja päällekytkennästä, mikä voi johtaa epämiellyttäviin ja : j j vaikeasti hallittaviin kytkentöihin.
• · :V; Tämän keksinnön tavoitteena on kehittää edelleen esitetty jä ohjaus- ja käsittelyjärjestelmiä, tarkemmin sanottuna : .·. sellaisia järjestelmiä, jotka on esitetty patenttivaati- • · · muksen 1 johdannossa, siten että henkilö kykenee suoriu- • · · *. tumaan monimutkaisista erityiskäsittelyistä, vaikka hän olisi suorittanut vain lyhyenkin perämieshar joittelun, : : samalla kun alukseen kohdistuvat ulkoiset voimat ovat • · · . *·. kompensoitavissa. Normaalissa purjehduksessa on näinollen mahdollista ohjata alusta vasemmalle tai oikealle tavanomaiseen tapaan käsittely-yksikköön kuuluvan ohjauslaitteen, kuten ohjauspyörän tai vivun avulla, kun taas ohjaus- ja käsittely-yksikköä käytetään tavalla, joka 4 97353 erityiskäsittelyjä toteutettaessa on helposti ymmärrettävissä ja luonnollinen loogisen säädön kannalta, erityisesti mahdollisia alukseen kohdistuvia ulkoisia voimia kompensoitaessa.
Tämä tavoite saavutetaan keksinnön mukaan patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa kuvattujen piirteiden avulla.
Käyttöyksiköiden kulma-asennon automaattisella asetuksella (erityiskäsittelytilassa) perämies voi keskittyä suhteellisen yksinkertaisiin säätötoimintoihin, kuten kääntymis-tai sivuttaisliikkeen nopeuden suurentamiseen tai pienentämiseen. On havaittu, että tällainen käsittely voidaan suorittaa äärimmäisen yksinkertaisesti, mutta silti täsmällisesti ja tehokkaasti, ja koska normaali purjehdus tapahtuu tavanomaiseen tapaan ohjaus- ja tehonsäätimien avulla, voi perämies nopeasti oppia hallitsemaan keksin-nönmukaista ohjaus- ja käsittelyjärjestelmää.
Ohjaussäädintä käytetään tällöin kulloisessakin erityiskäsittelytilassa (esim. kääntymis- tai siirtymistilassa) vaikuttamaan käyttöyksiköiden kääntökulmiin siten, että kääntökulmia muutetaan symmetrisesti vastakkaisiin suuntiin (siis samalla symmetria säilyttäen), jolloin voima-- resultantin vaikutuspiste siirtyy aluksen pitkittäislin- jalla tai sen pidennyksellä. Sivuttaissiirtymistilassa perämies voi tällöin yksinkertaisella tavalla aikaansaada joko kompensoivan kääntömomentin, mikäli alukseen tuulen tai virtausten tai samanaikaisen kääntöliikkeen johdosta ’·' ’ kohdistuu ulkoisia voimia. Kääntöliikkeen aikana voima- ..... resultantin vaikutuspisteen siirtyminen aikaansaa vääntö- momentin vahvistumisen tai heikkenemisen.
Kytkeytyminen tilasta toiseen aikaansaadaan esivalintakyt-kimen avulla, joka aikaansaa kytkeytymisen asetettuun tilaan vasta sen jälkeen, kun tietyt toiminta- ja käsitte-lyehdot on täytetty.
5 97353
Tehonsäädin muodostuu erikoissäätimestä, joka aikaansaa käyttötehon synkronisen asetuksen, kun sitä siirretään ensimmäisessä ulottuvuudessa, ja muutoksen tehotasapainos-sa, jolloin käyttöteho muuttuu vastakkaiseen suuntaan (eteen-taakse) vastaavasta käyttöyksiköstä, kun sitä liikutetaan toisessa ulottuvuudessa.
Keksintö kuvataan yksityiskohtaisemmin alla viitaten liitteenä oleviin piirustuksiin, jotka kuvaavat kaksi esimerkinomaista suoritusmuotoa.
Kuvio IA kuvaa kaaviomaisesti keksinnön ensimmäisen suoritusmuodon mukaiseen ohjaus- ja käsittelyjärjestelmään kuuluvan säätöyksikön, kuvio IB on hyvin paljon yksinkertaistettu lohkokaavio ohjaus- ja käsittelyjärjestelmästä kokonaisuudessaan, kuviot 2A ja 2B kuvaavat vastaavalla tavalla toisen suoritusmuodon mukaisen säätöyksikön ja ohjaus- ja käsit-telyjärjestelmän, "" kuvio 3 kuvaa kaaviomaisesti, kuinka keksinnön mukainen : ohjaus- ja käsittelyjärjestelmä toimii purjehdittaessa s'·'; kahdessa erilaisessa erityiskäsittelytilassa (kääntyminen .V. ja sivuttaisliike) ja • · . kuvio 4 kuvaa kaaviomaisesti, kuinka käyttövoima jakaantuu • · · kuvioiden 2A ja 2B mukaisessa ohjaus- ja käsittelyjärjes- • · · \ ’ telmässä.
• · :***: Kuvioissa IA ja IB on kuvattu kahden tavanomaisen kom- » » · ponentin ympärille rakennettu ohjaus- ja käsittelyjärjes-telmä, nimittäin vivun muodossa oleva ohjaussäätimen 1, jolla alus ohjataan oikealle tai vasemmalle, ja kaksoisvi-pusäätimen 2, jolla käyttöteho (moottoriteho) ja vasemman-ja oikeanpuoleisen käyttöyksikön kuljetussuunta (eteen- --- I.
97353 6 päin/taaksepäin) säädetään. Ohjaus- ja käsittelyjärjestelmä voidaan näin asentaa kytkeytymällä olemassaolevaan laitteistoon. Lisäksi asennetaan toimintavalitsin, joka on kolme nuppia 3, 4, 5 käsittävä esivalintakytkin normaalin ohjaustilan, kääntymistilan tai sivuttaisliiketilan valitsemiseksi. Asentoanturit a, b, c, d (kuvio IB) on järjestetty kummankin säätövivun 2a, 2b eteenpäin- ja taaksepäinoloasennon tunnistusta varten.
Ohjaussäädin 1, esivalintakytkin 3, 4, 5 ja säätövivun asento-anturi a, b, c, d on yhdistetty elektroniseen ohjausyksikköön 6, joka on varustettu loogisilla piireillä ja jonka lähdöstä lähtevät säätösignaalit kääntötoimiyksi-köihin 7, 8 oikealle ja vastaavasti vasemmalle kääntävien käyttöyksiköiden kulmansäätöä varten. Nämä kääntöyksiköt 7, 8 ovat mieluiten sähkömekaanisia, sähköhydraulisia tai sähköpneumaattisia servoyksikköjä. Tehonsäädin 2 on tavanomaiseen tapaan esimerkiksi mekaanisesti tai hydraulisesti yhdistetty ajotoimiyksiköihin 9, 10, vastaavan käyttöyksikön käyttötehoon (tai moottoritehoon) ja työn-tösuuntaan (eteen/taakse) vaikuttamista varten.
: : Ohjausyksikön 6 loogiset piirit dekoodaavat sisääntulevat • signaalit ja käynnistävät molemmat kääntöyksiköt 7, 8, {:\ jotta käyttöyksiköiden kääntökulma vastaa haluttua purjeh- dustilaa ja ohjaus- ja tehonsäätimien asetusta.
• » · . . NORMAALI-ohjaustilassa (esivalintanuppi 3) ohjataan ja • « · ••j/ käsitellään alusta tavanomaiseen tapaan, ja ohjaussäädin • · · ’·* ' toimii niin, että käyttöyksiköt käännettäessä pysyvät ·:··· samansuuntaisina, samalla kun kunkin käyttöyksikön käyttö- .***. teho ja suunta voidaan asettaa yksilöllisesti tehonsäätö- ·. vipujen 2a, 2b avulla. Tätä ohjaustilaa käytetään tavalli- sesti liikuttaessa eteenpäin tai taaksepäin, tai yksinkertaisia käsittelyjä varten.
Suhteellisen monimutkaisia käsittelyjä, kuten niitä 7 97353 varten, joita tarvitaan satamissa, kiinnityttäessä laituriin jne., käytetään esivalintanuppeja 4 ja 5 kääntymistilaan tai vastaavasti sivuttaisliiketilaan kytkemistä varten. Ohjaussäätimen 1 aikaansaama käyttöyksiköiden samansuuntaisasento kytketään pois päältä näissä erityisissä käsittelytiloissa, ja ohjausyksikkö 6 asettaa sitten käyttöyksiköt symmetrisiin kääntökulmiin vastakkaisiin suuntiin. Välttämätön edellytys näiden erityiskäsittelyti-lojen tehokkuudelle on, että käyttöyksiköiden kuljetus-suunnat ovat keskenään vastakkaiset, ts. toinen tehovipu, esimerkiksi 2a, on asetettu asentoon TAAKSEPÄIN, ja toinen, esimerkiksi 2b, asentoon ETEENPÄIN.
KÄÄNNÖS-tilassa (vrt. kuvio 3) on molemmat käyttöyksiköt suunnattu kohti aluksen peräpäässä sen keula-perä-viivan jatkeella olevaa pistettä. Kun ohjaussäädin 1 on asetettu neutraaliin asentoon (B ja H kuviossa), määräytyvät nämä kääntymiskulmat ennalta, koska ne on ohjelmoitu ohjausyksikköön 6 ja ne johtavat siihen, että alus kääntyy vasemmalle (asento B) tai oikealle (asento H) poikittaistasossa painopisteensä ympäri. Tässä tilassa voi perämies suuren-taa tai pienentää kääntymisastetta käsittelyn aikana käyttämällä vipuja 2a, 2b, tai säätää käyttöyksiköiden : kulmia (symmetrian säilyttäen) ja näin siirtää vaikutus- pistettä keula-perä-suunnassa ohjaussäätimen 1 avulla, kts. asennot A, C, G ja I.
• · . SIVUTTAIN-tilassa on molemmat käyttöyksiköt suunnattu • · · *“.* poikittaistasossa aluksen painopistettä kohti, kun ohjaus- • · ·
*\ * säädin 1 on asetettu neutraaliin asentoon, kts. asennot E
*:*·: ja K. Tässä tapauksessa liikkuu alus yksinomaan sivuttais- :***: suuntaan vasemmalle tai oikealle edellyttäen, että tuuli »t» ja virtaus eivät aiheuta vääntömomenttia. Jos näin on, voi perämies lisätä tasapainottavan vääntömomentin ohjaussäätimen 1 vastaavalla asetuksella, jolloin resultanttivoiman vaikutussuunta siirtyy keulaan tai perään päin, kts. asennot D, F, J ja I kuviossa 3.
8 97353
Jos tehonsäätimen 2 vivut 2a, 2b ovat asennossa "molemmat eteenpäin", "neutraali" ja "molemmat taaksepäin" (mikä havaitaan antureilla a, b, c ja d, kuvio IB), pysyy NORMAALI-tila kytkettynä, vaikka toinen nupeista 4 tai 5 on painettu alas. Halutun erikoiskäsittelytilan esivalinta voi näin tapahtua ennen aiottua käsittelyä, ja kyseinen tila kytkeytyy automaattisesti, kun voiman suunnat muutetaan vipujen 2a, 2b avulla. Muutos kääntymistilan ja sivuttaisliiketilan välillä voi kuitenkin tapahtua viivytyksettä, kun meneillään olevan käsittelyn aikana painetaan alas vastaava nuppi 4 ja 5. Samoin NORMAALI-tila kytkeytyy uudelleen heti, kun nuppi 3 on painettu alas.
Kuvioiden 2A ja 2B mukaisessa ohjausjärjestelmässä on käytetty pääasiassa samanlaista ohjaussäädintä 1 ja samoja esivalintakytkimiä 3, 4, 5 kuin kuviossa IA. Mutta tehon-säädin on erilainen ja käsittää ensimmäisen vivun 2'a käyttöyksiköiden käyttötehon (tai moottoritehon) synkronista eteenpäin/neutraali/taaksepäin asetusta varten, ja toisen vivun 2'b käyttötehojen/suuntien (oikealle/neutraa-: li/vasemmalle) differentiaalitasausta varten siten, että ·· kun vipu 2'a on asennossa neutraali ja vipu 2'b käännetään ;·; asentoon vasemmalle, vasemmalle kuljettavan käyttöyksikön : työntöteho taaksepäin kasvaa, ja vastaavassa määrin ,:, oikealle kuljettavan käyttöyksikön työntöteho eteenpäin I ( t kasvaa, ja kun vipu 2'b käännetään oikealle, oikealle f « · * * kuljettavan yksikön työntöteho taaksepäin kasvaa ja vasemmalle kuljettavan käyttöyksikön työntöteho eteenpäin • » · ·'·! ί kasvaa vastaavassa määrin. Vipua 2'a käytetään sitten
» I I
: tehomäärän säätöön, kun samalla pidetään voimassa eteen- päin ja taaksepäin vievien työntötehojen välinen vekto-.··. rierotus aluksen keula-perä linjalla vaikuttavien ulkois- ’·' ten voimien kompensoimiseksi. Vipujen 2'a ja 2'b välinen keskinäisvaikutus ja niiden vektorivaikutus tehoon on ’ ' kuvattu kuviossa 4.
On havaittu, että kuvion 2A mukaista tehonsäädintä on jo 9 97353 lyhyenkin harjoituskurssin käyneen henkilön hyvin yksinkertaista käsitellä.
NORMAALI-tilassa ohjaa ohjaussäädin 1 alusta ja käyttöte-ho-vipu 2'a toimii rinnankytkettynä kaksoisvipusäätimenä, tehon tasapainotusvivulla 2'b aikaansaadaan vastaavan käyttöyksikön tehonlisäys/vähennys. Kun vipu 2'b viedään neutraali-asentoon, on molempien yksiköiden teho keskinäisessä tasapainossa koko vivun 2'a eteenpäin-neutraali-taaksepäin-alueella. Siispä NORMAALI-tila pysyy kytkettynä jopa silloin, kun toinen nupeista 4, 5 on painettu alas.
Esivalittu erityiskäsittelytila on mahdollinen heti kun vipu 2*b on siirretty riittävän kauas vasemmalle tai oikealle, jotta toinen käyttöyksikkö voi työntää eteenpäin ja toinen taaksepäin, kts. asennot (H) kuviossa 4, mikä vastaa sitä, että kaksoisvipusäädin on asetettu siten, että toinen käyttöyksikkö on työntämässä eteenpäin ja toinen taaksepäin. Molempiin käyttöyksiköihin vaikutetaan nyt symmetrisesti, mutta erisuuntaisella voimalla, kun ::/· tehoa muutetaan vivun 2'b avulla halutulle puolelle ·:· sivuttaisliikettä ja kääntöliikettä varten.
t « I « < ; Ohjaussäädintä 1 voidaan myös hyödyntää tässä tapauksessa voimaresultantin vaikutuspisteen hienosäätöön KÄÄNTYMIS-ja * · · I . SIVUTTAISLIIKE-tiloissa, kuten kuviossa 3 on kuvattu, t : : * ' Lisäksi jonkin verran voidaan lisätä eteenpäin tai taakse päin vievää työntövoimaa käyttötehovivun 2'a avulla » « » : virtauksen ja tuulen vaikutuksen kompensoimiseksi aluksen : keula-perä-suunnassa. Muuten ohjaus- ja käsittelyjärjes- telmä toimii vastaavalla tavalla kuin edellisessä toteu- • · .···. tusmuodossa.
♦ t »«* '···' Tässä tapauksessa kuitenkin kaikenlainen tehonsiirto ”"· ohjaussäätimistä 1, esivalintakytkimistä 3, 4, 5 ja tehonsäätimistä 2' tapahtuu keskeisen sähköisen ohjausyksikön 6' kautta, joka säätää molempia kääntötoimiyksikköjä 10 97353 7', 9' samoinkuin oikealle ja vasemmalle kuljettavien käyttöyksiköiden molempia ajotoimiyksikköjä 8', 10'.
Turvallisuussyistä voidaan kytkeä hätäjärjestelmä (ns. tukijärjestelmä), jossa on yksinkertainen erillinen säätölaite ja osoittimet, kääntö- ja ajotoimiyksiköiden 7'- 10' suoraa säätöä varten.
Ohjaus- ja käsittelyjärjestelmää voi alan ammattimies muuttaa monella tavoin seuraavien patenttivaatimusten puitteissa. Esimerkiksi vivut 2’a ja 2'b voidaan korvata yhdellä ainoalla ohjaussauvan tapaisella vivulla, joka liikkuu kahdessa ulottuvuudessa. Lisäksi kenties vain yksi erityinen käsittelytila riittää, esimerkiksi KÄÄNNÖS, SIVUTTAIN tai yhdistetty KÄÄNNÖS/SIVUTTAIN- ti la. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää kolmea tai useampaa erityistä käsittelytilaa. Ohjaussäädin 1 voidaan korvata ohjaus-pyörällä. Esivalitun purjehdustilan aloitusehtoja voidaan vaihdella halutulla tavalla. Lopuksi voidaan järjestää esisäätimet, sopivasti säätöyksikön lähelle SIVUTTAIN ja KÄÄNNÖS-tilojen säätämiseksi erikseen niin, että käyttöyksiköiden kääntökulmien esiasetus tuottaa halutun vaikutuksen vastaavassa erityistilassa (kun ohjaussäädin on neutraali-asennossa).
I · i

Claims (6)

11 97353
1. Ohjaus- ja käsittelyjärjestelmä vesillä liikkuviin aluksiin, joissa kaksi erikseen käännettävää käyttöyksikköä on järjestetty aluksen peräosaan välimatkan päähän toisistaan aluksen poikittaissuunnassa, johon järjestelmään kuuluu - käsittely-yksikkö (1', 2'), joka käyttää kääntötoi-milaitetta (7', 8') molempien käyttöyksiköiden kään-tökulmien ohjaamiseksi, ja - toimintavalitsin (3, 4, 5), jonka avulla käsittelyjärjestelmä on vaihtokytkettävissä joko (i) normaaliin ohjaustilaan (3), jolloin mainittu kääntötoimilaite (7', 8') säätää käyttöyksi köiden kääntökulmat siten, että ne pysyvät keskenään samansuuntaisina aluksen kulkiessa normaalisti eteenpäin tai taaksepäin, tai (ii) ainakin yhteen erityiskäsittelytilaan, jossa mainittu kääntötoimilaite säätää molempien käyttöyksiköiden kääntökulmat vastakkaisiin suuntiin i 4 I siten, että molemmat käyttöyksiköt antavat voimaresultantin, joka on suunnattu olennaisesti • : aluksen poikittaissuuntaan aluksen sivuttais- : ' j siirto- ja/tai kääntöliikettä varten, s:: - jolloin käsittely-yksikköön (1, 2') sisältyy toi- •Y: saalta ohjaussäädin (1) mainittuun kääntötoimilait- • * teeseen (7', 8') vaikuttamiseksi siten, että normaa-; lissa ohj austilassa käyttöyksiköiden kääntökulmat f i j β·ί«# säädetään aina samansuuntaisiksi riippumatta käyt- • · · töyksiköiden käyttötehosta, kun taas erityiskäsitte- « lytilassa käyttöyksiköt viedään symmetrisiin kääntö- ··» *·.,,· kulmiin vastakkaisiin suuntiin niin, että käyttöyk siköt suunnataan kohti pistettä aluksen pitkittäis-linjalla, toisaalta tehonsäädin (2'), joka vaikuttaa ajotoimilaitteeseen (9', 10') kummankin käyttöyksikön käyttötehon asettamiseksi, ja 12 97353 - jolloin erityiskäsittely-tilassa ohjaussäädin kytketään pois sen normaalista samansuuntaisesta toiminnasta ja mainittua kMMntötoimilaitetta (7', 8') sen sijaan käytetään ohjaussäätimen (1) asennosta riippumatta automaattisesti molempien käyttöyksiköiden asettamiseksi mainittuihin symmetrisiin kääntökulmiin vastakkaisiin suuntiin käyttöyksikön asetetun kääntö-kulman muuttamiseksi siten, että voimaresultantin vaikutuspiste siirtyy aluksen pitkittäislinjalla samalla kun tehonsäädin (2') käyttää ajotoimilaitetta (9, 10) voimaresultantin suuruuden ja eteenpäin/taak-sepäin -suunnan muuttamiseksi, tunnettu siitä, että - toimintavalitsin on esivalintakytkin (3, 4, 5), joka ei saa aikaan kytkeytymistä asetettuun toimintaan ennen kuin tietyt toiminta- tai käsittelyehdot on täytetty, - välttämätön ehto kytkeytymiselle normaalista oh-jaustilasta erityiskäsittelytilaan on, että tehonsäädin (2') on asetettu niin, että toinen käyttöyksikkö työntää eteenpäin ja toinen taaksepäin, - tehonsäädin (2') on asetettavissa kahdessa ulottuvuudessa, nimittäin ensimmäisessä ulottuvuudessa (2'a) molempien käyttöyksiköiden eteenpäin/neutraa-li/taaksepäin -työntötehon synkroniasetusta varten ja :*·: toisessa ulottuvuudessa (2'b) molempien käyttöyksi- • köiden välillä oikealle/neutraali/vasemmalle työntä-« »· · vän tehon differentiaalitasapainotusta varten, - jolloin alus voidaan erityiskäsittelytilassa siir- • · · tää itsensä suuntaisesti haluttuun suuntaan ja/tai . . kääntää haluttuun suuntaan käsittely-yksikön (1, 2') • · · avulla mahdollisten alukseen kohdistuvien ulkoisten • ♦ · *·* * voimien kompensoituessa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ohjaus- ja käsittelyjär-jestelmä, tunnettu siitä, että mainitut erityis-käsittelytilat käsittävät 13 97353 - sivuttaisliiketilan aluksen siirtämiseksi itsensä suuntaisesti oikealle tai vasemmalle, jolloin molemmat käyttöyksiköt pidetään suunnattuina suunnilleen kohti aluksen poikittaistasossa olevaa painopistettä, mahdollisesti kohti tämän pisteen suhteen eteen- tai taaksepäin siirrettyä pistettä niiden ulkoisten voimien kompensoimiseksi, jotka pyrkivät kääntämään alusta, ja - kääntötilan aluksen kääntämiseksi myötä- tai vasta-päivään mainitun painopisteen ympäri siten, että molemmat käyttöyksiköt pidetään suunnattuina takanapäin aluksen pitkittäislinjan jatkeella sijaitsevaa pistettä kohti.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen ohjaus- ja käsittelyjärjestelmä, tunnettu siitä, että - mainitussa sivuttaisliiketilassa ohjaussäätimen (1) liike oikealle aiheuttaa mainitun vaikutuspisteen siirtymisen taaksepäin (E-F, kuvio 3), kun alus siirtyy sivusuunnassa vasemmalle, ja eteenpäin (K-L), kun alus siirtyy sivusuunnassa oikealle, kun taas ohjaussäätimen (1) siirtäminen vasemmalle saa aikaan mainitun vaikutuspisteen siirtymisen eteenpäin (E-D), :.v kun alus liikkuu sivusuunnassa vasemmalle, ja taakse- päin (K-J), kun alus liikkuu sivusuunnassa oikealle, :··: ja j - mainitussa kääntötilassa ohj aussäätimen (1) liike • · · · oikealle saa aikaan mainitun vaikutuspisteen siirty-misen taaksepäin (B-C) , kun alus kääntyy vastapäivään, ja eteenpäin, kun alus kääntyy myötäpäivään, . . kun taas ohjaussäätimen (1) siirto vasemmalle saa • · · *".· aikaan mainitun vaikutuspisteen siirtymisen eteenpäin • · · *·’ (B-A), kun alus kääntyy vastapäivään, ja taaksepäin (H-G), kun alus kääntyy myötäpäivään (kuvio 3). • · * • * ·
4. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen 1-3 mukainen ·“. ohjaus- ja käsittelyjärjestelmä, tunnettu siitä, ____ l. 97353 14 että tehonsäädin käsittää kaksi erillistä vipua (2'a, 2-b), yksi kumpaakin ulottuvuutta varten.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen ohjaus- ja käsittelyjärjestelmä, tunnettu siitä, että erityiskäsittely-tilassa tietty työntöteho voidaan tehonsäätövivun (2'a) avulla välittää eteenpäin tai taaksepäin virtauksen tai tuulen vaikutuksen kompensoimiseksi laivan pitkittäissuunnassa .
6. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen 1-5 mukainen ohjaus- ja käsittelyjärjestelmä, tunnettu siitä, että mainittu ohjaussäädin (1), mainittu toimintavalitsin (3, 4, 5) ja mainittu tehonsäädin (2') on kytketty oh jausyksikköön (6'), joka ohjaa sekä mainittua kääntötoimi-laitetta (7', 8') että mainittua ajotoimilaitetta (9', 10’ ) . • · • · • · · • · · • · · · • · · i : : • 1 • · 1 * 1 · • · • · • · · • · · • · « · · · • · · • · · 15 97353
FI895148A 1987-04-30 1989-10-30 Ohjaus- ja käsittelyjärjestelmä vesillä liikkuviin aluksiin FI97353C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8701810A SE457873C (sv) 1987-04-30 1987-04-30 Manoeversystem foer sjoefarkoster
PCT/SE1988/000213 WO1988008390A1 (en) 1987-04-30 1988-04-27 Steering and manoeuvering system for water-borne vessels
SE8800213 1988-04-27
SE8701810 1988-05-13

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI895148A0 FI895148A0 (fi) 1989-10-30
FI97353B FI97353B (fi) 1996-08-30
FI97353C true FI97353C (fi) 1996-12-10

Family

ID=20368386

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI895148A FI97353C (fi) 1987-04-30 1989-10-30 Ohjaus- ja käsittelyjärjestelmä vesillä liikkuviin aluksiin

Country Status (11)

Country Link
US (1) US5031561A (fi)
EP (1) EP0358686B2 (fi)
JP (1) JP2824072B2 (fi)
KR (1) KR970006575B1 (fi)
AU (1) AU606953B2 (fi)
CA (1) CA1312791C (fi)
DE (1) DE3872520T2 (fi)
FI (1) FI97353C (fi)
NO (1) NO163605C (fi)
SE (1) SE457873C (fi)
WO (1) WO1988008390A1 (fi)

Families Citing this family (36)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0524992B1 (de) * 1990-04-14 1996-06-26 ZF FRIEDRICHSHAFEN Aktiengesellschaft Steuersystem zum betreiben einer antriebsanlage eines schiffes
DE4125432A1 (de) * 1991-08-01 1993-02-04 Zahnradfabrik Friedrichshafen Steuersystem zum betreiben einer antriebsanlage eines schiffes
DE19640481C1 (de) * 1996-09-30 1998-05-28 Lux Werft Und Schiffahrt Gmbh Vorrichtung und Verfahren zum Steuern von Schiffen
US6234100B1 (en) 1998-09-03 2001-05-22 The Talaria Company, Llc Stick control system for waterjet boats
US6230642B1 (en) * 1999-08-19 2001-05-15 The Talaria Company, Llc Autopilot-based steering and maneuvering system for boats
NZ513559A (en) 1999-11-09 2002-10-25 Cwf Hamilton & Co Ltd Directional control for twin jet powered water vessel
US6201483B1 (en) * 2000-01-07 2001-03-13 Fritz Ziehm Boat steering centered indicator
AU2001251461A1 (en) 2000-04-07 2001-10-23 The Talaria Company, Llc Differential bucket control system for waterjet boats
DE10027863C2 (de) * 2000-06-06 2003-07-03 Eads Deutschland Gmbh Bahnregler für Fahrzeuge mit einer von einer Anströmung beeinflußten Bahn
US7037150B2 (en) 2001-09-28 2006-05-02 Morvillo Robert A Method and apparatus for controlling a waterjet-driven marine vessel
US7052338B2 (en) * 2001-08-06 2006-05-30 Morvillo Robert A Integral reversing and trim deflector and control mechanism
US7222577B2 (en) 2001-09-28 2007-05-29 Robert A. Morvillo Method and apparatus for controlling a waterjet-driven marine vessel
FI20030556A0 (fi) * 2003-04-11 2003-04-11 Abb Oy Menetelmä ja laitteisto laivan ohjaamiseksi
US11472531B2 (en) 2003-07-15 2022-10-18 Robert A. Morvillo Method and apparatus for controlling a waterjet-driven marine vessel
CA2588707A1 (en) * 2004-11-24 2006-06-01 Robert A. Morvillo System and method for controlling a waterjet driven vessel
WO2007016805A1 (de) * 2005-08-08 2007-02-15 Mueller Peter A Wasserfahrzeuglenkung und trimmung
EP1963175B1 (en) 2005-12-05 2015-07-29 Robert A. Morvillo Method and apparatus for controlling a marine vessel
US8126602B2 (en) 2006-12-19 2012-02-28 Morvillo Robert A Method and apparatus for controlling a water-jet driven marine vessel
JP5351785B2 (ja) * 2009-01-27 2013-11-27 ヤマハ発動機株式会社 船舶用推進システムおよびそれを備えた船舶
JP5243978B2 (ja) * 2009-01-27 2013-07-24 ヤマハ発動機株式会社 舶用推進システムおよび操船方法
DE102009027322A1 (de) * 2009-06-30 2011-01-05 Robert Bosch Gmbh Verfahren zur Steuerung eines Antriebssystems in einem Motorboot
US8478464B2 (en) 2009-12-23 2013-07-02 Brunswick Corporation Systems and methods for orienting a marine vessel to enhance available thrust
US8417399B2 (en) * 2009-12-23 2013-04-09 Brunswick Corporation Systems and methods for orienting a marine vessel to minimize pitch or roll
EP2536623B1 (en) 2010-02-18 2015-07-15 Robert A. Morvillo Variable trim deflector system and method for controlling a marine vessel
JP5449510B2 (ja) * 2012-11-14 2014-03-19 ヤマハ発動機株式会社 操船支援装置
US9233740B2 (en) 2013-02-08 2016-01-12 Robert A. Morvillo Variable trim deflector system with protruding foil and method for controlling a marine vessel
US8924054B1 (en) 2013-03-14 2014-12-30 Brunswick Corporation Systems and methods for positioning a marine vessel
EP3414156A4 (en) 2016-02-10 2019-10-16 Marine Canada Acquisition Inc. SYSTEM AND METHOD FOR POSITIONING A MARITIME SHIP
US10322787B2 (en) 2016-03-01 2019-06-18 Brunswick Corporation Marine vessel station keeping systems and methods
US10259555B2 (en) 2016-08-25 2019-04-16 Brunswick Corporation Methods for controlling movement of a marine vessel near an object
JP2018079742A (ja) * 2016-11-14 2018-05-24 ヤマハ発動機株式会社 船舶用推進装置およびそれを備えた船舶
US10324468B2 (en) 2017-11-20 2019-06-18 Brunswick Corporation System and method for controlling a position of a marine vessel near an object
US10429845B2 (en) 2017-11-20 2019-10-01 Brunswick Corporation System and method for controlling a position of a marine vessel near an object
US10845812B2 (en) 2018-05-22 2020-11-24 Brunswick Corporation Methods for controlling movement of a marine vessel near an object
US10633072B1 (en) 2018-07-05 2020-04-28 Brunswick Corporation Methods for positioning marine vessels
KR20220055947A (ko) * 2020-10-27 2022-05-04 현대자동차주식회사 4륜 독립조향 차량의 제자리 회전모드 제어방법 및 시스템

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3976023A (en) * 1975-01-29 1976-08-24 Niigata Engineering Co., Ltd. Apparatus for maneuvering a ship
DE2718831C2 (de) * 1977-04-28 1984-06-20 Schottel-Werft Josef Becker Gmbh & Co Kg, 5401 Spay Antriebs- und Steuereinrichtung für Wasserfahrzeuge
JPS56146494A (en) * 1980-03-10 1981-11-13 Ishikawajima Zosen Kakoki Kk Steering equipment for ship
DE3013654C2 (de) * 1980-04-09 1984-12-06 Schottel-Werft Josef Becker Gmbh & Co Kg, 5401 Spay Vorrichtung zum Antrieb und Steuern eines Wasserfahrzeugs
DE3222054A1 (de) * 1982-06-11 1983-12-15 Schottel-Werft Josef Becker Gmbh & Co Kg, 5401 Spay Vorrichtung zum vorgeben der bewegungsrichtung und kraft eines wasserfahrzeugs
JPS6192997A (ja) * 1984-10-09 1986-05-10 Kawasaki Heavy Ind Ltd 旋回式スラスタの操縦装置
JPS628900A (ja) * 1985-07-06 1987-01-16 Tokyo Keiki Co Ltd 操船装置

Also Published As

Publication number Publication date
EP0358686B2 (en) 1995-11-15
US5031561A (en) 1991-07-16
CA1312791C (en) 1993-01-19
JP2824072B2 (ja) 1998-11-11
NO885785D0 (no) 1988-12-28
NO163605C (no) 1990-06-27
FI895148A0 (fi) 1989-10-30
SE457873B (sv) 1989-02-06
EP0358686B1 (en) 1992-07-01
SE8701810L (sv) 1988-10-31
DE3872520T2 (de) 1996-06-20
FI97353B (fi) 1996-08-30
SE457873C (sv) 1993-05-20
AU606953B2 (en) 1991-02-21
SE8701810D0 (sv) 1987-04-30
EP0358686A1 (en) 1990-03-21
WO1988008390A1 (en) 1988-11-03
AU1714788A (en) 1988-12-02
DE3872520D1 (de) 1992-08-06
KR970006575B1 (ko) 1997-04-29
NO885785L (no) 1989-02-23
KR890700515A (ko) 1989-04-25
JPH02503300A (ja) 1990-10-11
NO163605B (no) 1990-03-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI97353C (fi) Ohjaus- ja käsittelyjärjestelmä vesillä liikkuviin aluksiin
US6511354B1 (en) Multipurpose control mechanism for a marine vessel
US9132903B1 (en) Systems and methods for laterally maneuvering marine vessels
US4220111A (en) Drive and control device for watercraft or the like having at least one pair of steerable propellers
JP2810087B2 (ja) 船舶操縦装置
US5016553A (en) Vector steering control system
JP5236236B2 (ja) 船舶用電動ステアリング装置
US6357375B1 (en) Boat thruster control apparatus
JP2007118662A (ja) 多機掛け推進機の制御装置
JP4808138B2 (ja) 船舶用操縦装置
US6178907B1 (en) Steering system for watercraft
US4334489A (en) Reversing mechanism for steerable propellers, jet rudders or other drive mechanisms of ships
JP2882930B2 (ja) 船舶の操縦装置
US20220306257A1 (en) System for and method of controlling watercraft
US9493222B1 (en) Marine vessels and propulsion systems for marine vessels having steerable propulsion devices mounted on outwardly angled transom portions
US11091243B1 (en) Marine propulsion control system and method
JP3615985B2 (ja) 操船装置
JPH0631076B2 (ja) 舶用自動操舵システム
JP5667935B2 (ja) 船舶の操船方法
JPH03258689A (ja) 船舶の舵機構
JPS63116996A (ja) 船舶操縦方法
JPH0999178A (ja) 模型船舶の操縦方法
JP2003146290A (ja) 船舶推進設備

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
FG Patent granted

Owner name: STYR-KONTROLL TEKNIK I STOCKHOLM

MA Patent expired