FI97010C - Ohjausasema ja radiotiedonsiirtoverkkojärjestelmä, joka sisältää eri toimintatiloissa toimivia kytkentälaiteyksiköitä - Google Patents

Ohjausasema ja radiotiedonsiirtoverkkojärjestelmä, joka sisältää eri toimintatiloissa toimivia kytkentälaiteyksiköitä Download PDF

Info

Publication number
FI97010C
FI97010C FI882519A FI882519A FI97010C FI 97010 C FI97010 C FI 97010C FI 882519 A FI882519 A FI 882519A FI 882519 A FI882519 A FI 882519A FI 97010 C FI97010 C FI 97010C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
control
mode
radio
speech
switching device
Prior art date
Application number
FI882519A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI882519A0 (fi
FI882519A (fi
FI97010B (fi
Inventor
Fumio Suzuki
Mitsuo Sato
Yoshitoshi Murata
Masahiko Hirono
Toshihiko Shibata
Tadao Hashimoto
Original Assignee
Nec Corp
Nippon Telegraph & Telephone
Matsushita Communication Ind
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=26466576&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI97010(C) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Priority claimed from JP62131856A external-priority patent/JP2541556B2/ja
Priority claimed from JP62180475A external-priority patent/JP2558719B2/ja
Application filed by Nec Corp, Nippon Telegraph & Telephone, Matsushita Communication Ind filed Critical Nec Corp
Publication of FI882519A0 publication Critical patent/FI882519A0/fi
Publication of FI882519A publication Critical patent/FI882519A/fi
Publication of FI97010B publication Critical patent/FI97010B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI97010C publication Critical patent/FI97010C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W84/00Network topologies
    • H04W84/02Hierarchically pre-organised networks, e.g. paging networks, cellular networks, WLAN [Wireless Local Area Network] or WLL [Wireless Local Loop]
    • H04W84/10Small scale networks; Flat hierarchical networks
    • H04W84/16WPBX [Wireless Private Branch Exchange]

Description

97010
Ohjausasema ja radiotiedonsiirt©verkkojärjestelmä, joka sisältää eri toimintatiloissa toimivia kytkentälaiteyksiköitä -Styrstation och radiokommunikationsnätsystem innefattande en koppiingsutrustningsenhet som kan arbeta i oiikä arbetssätt 5
Esillä oleva keksintö koskee ohjaus- eli kiinteätä asemaa, jota käytetään radiopuhelinverkkojärjestelmässä ohjaamaan tietoliikennettä ohjausaseman ja useiden liikkuvien radioit) puhelinkojeiden, kuten langattomien puhelinkojeiden tai matkapuhelimien välillä.
Tavanomainen edellä kuvattua tyyppiä oleva radiopuhelin-verkkojärjestelmä käsittää ohjausaseman, joka liitetään pu-15 helinvaihteeseen (lyhennettynä vaihde (PBX)) tai toiseen keskukseen. Ohjausasema liikennöi ennalta määrätyssä palve-luvyöhykkeessä radiokanavien kautta useaan radiopuhelin-laitteeseen, joista jokainen voi liikkua palveluvyöhykkeel-lä. Radiokanavat jaetaan ohjauskanavaan ohjaustoimintoja 20 varten sekä useisiin puhekanaviin puhesignaalien siirtoa varten.
Täsmällisemmin ohjausasema käsittää radioiiitäntälohkon tai -ryhmän (CEG), jolla selektiivisesti kytketään radiopuhe-25 linlaitteet radiokanavien kautta, sekä radio-ohjausyksikön (RCU) keskuksen ja radioliitäntälohkon välillä.
Äskettäin on esitetty ehdotus järjestää tai sijoittaa joukko kytkentäyksikköjä (CE) radioliitäntälohkoksi yhteisellä 30 palvelualueella. Tässä tapauksessa ennalta määrätty kytken-täyksikkö toimii palveluvyöhykkeellä ohjausyksikkönä valvoen ohjauskanavaa käsitellen kutsuja ja lopetettavia puheluja sekä osoittaen puhekanavat, toisten kytkentäyksikköjen toimiessa puhekanavayksiköinä muodostaen puheyhteyksiä 35 osoitetuilla puhekanavilla. Siten ohjausyksikkö ja puheyk-siköt on määrätty palvelualueelle muuttamatta niitä tiistai aikamielessä. Joka tapauksessa, sellainen kytkentäyksi-köiden järjestely mahdollistaa jokaisen radiopuhelinlaitteen tietoliikenneyhteyden minkä tahansa kytkentäyksikön 2 97010 kautta riippumatta siitä, missä kukin radiopuhelinlaite palveluvyöhykkeellä sijaitsee.
Kytkentäyksiköitä olisi kuitenkin järjestettävä useampia 5 palveluvyöhykkeelle, vaikkei liikennettä olisikaan niin paljon. Tämä tarkoittaa, että ohjausasemaan on asennettava ylimääräisiä toimintoja. Siksi ohjausasemasta väistämättä tulee kallis.
10 Toisaalta voidaan harkita jokaisen kytkentäyksikön ohjaamista aikajakoperiaatteella valvomaan ohjauskanavaa ja kytkemään ohjauskanava valittuun puhekanavaan. Sellaisilla jokaisen kytkentäyksikön valvonta- ja kytkentätoiminnoilla voidaan välttää ylimääräisiä toimintoja ohjausasemalla.
15
Usein tapahtuu kuitenkin, ettei mikään kytkentäyksiköistä hetkellisesti valvo ohjauskanavaa kyseessä olevassa ohjaus-asemassa, kaikkien kytkentäyksiköiden ollessa kytkettynä puhekanaviin. Näissä olosuhteissa voi keskuksesta tai jos-20 takin radiopuhelinlaitteesta tulla kutsu, eikä mikään kyt-kentäyksikkö valvo ohjauskanavaa. Tästä seuraa kutsun pidentynyt vasteaika ohjausasemassa, koska jokainen kytkentä-yksikkö ei nopeasti voi vastata kutsuun.
25 Esillä olevan keksinnön tavoitteena on aikaansaada ohjaus-. asema, joka on tarkoitettu käytettäväksi radioverkkotieto- liikennejärjestelmässä, ja joka ei ole kallis koska ylimääräiset toiminnot ovat tarpeettomia kun liikenne ei ole kovin voimakasta.
30
Keksinnön toisena tarkoituksena on aikaansaada ohjausasema, joka on tarkoitettu käytettäväksi radioverkkotiet©liikennejärjestelmässä ja joka kykenee nopeasti vastaamaan kutsun esiintymiseen.
Esillä olevan keksinnön eräänä toisena tarkoituksena on aikaansaada kuvatunlainen ohjausasema, joka aina voi keskeytymättä valvoa ohjauskanavaa.
35
Il 3 97010
Esillä olevan keksinnön ensimmäisen näkökohdan mukaisesti aikaansaadaan ohjausasema käytettäväksi kutsun käsittelyyn radioverkko-tietoliikennejärjestelmässä ohjausaseman määrittelemässä palvelualueessa liikkuvan puhelinkojeen tie-5 toliikenteen hoitamiseksi, jossa järjestelmässä on ohjaus-radiokanava ja useita puheradiokanavia, jotka on edeltä käsin määritelty kuuluviksi ohjausasemaan. Ohjausasema käsittää ensimmäiset välineet, jotka selektiivisesti voivat toimia ensimmäisessä ja toisessa ohjaustoimintamuodossa sekä 10 puhemuodossa, jolloin selektiivisesti voidaan olla yhteydessä ohjaus- ja puheradiokanaviin kutsun vastaanottamiseksi ensimmäisessä ohjaustoimintamuodossa, kutsun epäämiseksi toisessa ohjaustoimintamuodossa ja puhetien muodostamiseksi valitun puhekanavan kautta puhetoimintamuodossa, sekä toiset 15 välineet, jotka on kytketty ensimmäisiin välineisiin, jolloin peräkkäin ohjataan ensimmäiset välineet valinnan mukaan kytkemään yhteen joko ensimmäisen tai toisen ohjaustoiminta-muodon puhetoimintamuotoon.
20 Esillä olevan keksinnön toisen näkökohdan mukaisesti aikaansaadaan ohjausasema, joka käsittää radiokanavien kyt-kentävälineet, jotka selektiivisesti voivat toimia puhetoi-mintatilassa ja lisätoimintatilassa, jolloin selektiivisesti voidaan olla yhteydessä ohjaus- ja puheradiokanaviin 25 tietoliikenteen välittämiseksi valitun puheradiokanavan kautta puhetoimintatilassa ja suorittaa lisätoimintoja lisätoimintatilassa, sekä ohjausvälineet, jotka on kytketty radiokanavan kytkentävälineisiin, jolloin peräkkäin ohjataan radiokavaien kytkentävälineet valitsemaan jokin puhe-30 ja lisätoimintatioloista.
Esillä olevan keksinnön kolmannen näkökohdan mukaisesti aikaansaadaan radioverkko-tietoliikennejärjestelmä käytettäväksi kutsun käsittelyyn useiden, ennalta määrätyssä palve-35 lualueessa olevien radiopuhelinkojeiden kanssa tapahtuvan tietoliikenteen välittämiseksi puhetien kautta, joka muodostetaan käyttämällä ohjausradiokanavaa ja useita puheradiokanavia. Radioverkko-tietoliikennejärjestelmä käsittää useita kytkentälaiteyksiköitä, jotka sijaitsevat ennalta 4 97010 määrätyssä palvelualueessa, ja joista jokainen selektiivisesti voi toimia puhetoimintatilassa puhetien muodostamiseksi ja puhetoimintatilasta eroavassa lisätoimintatilassa, sekä ohjausvälineet, jotka on kytketty kytkentälaiteyksi-5 koihin näiden ohjaamiseksi selektiivisesti puhetoimintati-laan ja lisätoimintatiloihin.
Keksinnön mukaiselle ohjausasemalle on tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa. 10 Keksinnön mukaiselle radiotiedonsiirtoverkkojärjestelmälle on tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 10 tunnusmerkkiosassa. Keksinnön edullisia suoritusmuotoja on esitetty epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa.
15 Keksintöä selitetään piirustusten avulla, joissa:
Kuvio 1 on lohkokaavio esillä olevan keksinnön ensim mäisen näkökohdan mukaisesta radioverkko-tietoliikennejärjestelmästä; 20
Kuvio 2 on tilamuutoskaavio, jolla kuvataan kuvion 1 mukaisen radioverkko-tietoliikennejärjestelmän jokaisen kytkentälaiteyksikön toimintaa; 25 Kuvio 3 on vuokaavio, jota käytetään selittämään kuvion : 1 mukaisten kytkentälaiteyksiköiden tiloja;
Kuvio 4 on kuviossa 1 esitetyn radio-ohjausyksikön lohkokaavio; 30
Kuvio 5 on kuviossa 1 esitetyn kytkentälaiteyksikön lohkokaavio;
Kuvio 6 on lohkokaavio radiopuhelinkojeesta, jota voi-35 daan käyttää radioverkko-tietoliikennejärjestelmässä;
Kuvio 7 on vuokaavio, jota käytetään selittämään radio-ohjausyksikön, kytkentälaiteyksiköiden ja 11 97010 5 radiopuhe 1 inkojeen toimintaa;
Kuvio 8 on lohkokaavio esillä olevan keksinnön toisen näkökohdan mukaisesta radioverkko-tietoliikennejärjestelmästä; 5 Kuvio 9 on tilamuutoskaavio, jota käytetään selittämään kuviossa 8 esitetyn jokaisen kytkentälaiteyksikön toimintaa;
Kuvio 10 on vuokaavio, jota käytetään selittämään radio-ohjausyksikön ja kytkentälaiteyksiköiden välistä 10 toimintasuhdetta;
Kuvio 11 on vuokaavio, jolla selitetään erään kytkentälaiteyksikön ja radiopuhe 1inkojeen välistä toista toimintasuhdetta ;
Kuvio 12 on lohkokaavio esillä olevan keksinnön kolman-15 nen näkökohdan mukaisesta radioverkko-tietoliikennejärjestelmästä;
Kuvio 13 on tilamuutoskaavio» jonka avulla selitetään kuviossa 12 kuvatun kytkentälaiteyksikön toimintaa; ja
Kuviot 14(a) - 14(c) ovat lohkokaavioita, joita käytetään 20 kuviossa 12 esitettyä radioverkko-tietoliikennejärjestelmää käytettäessä.
Kuvioon 1 viitaten esillä olevan keksinnön ensimmäisen näkökohdan mukaista radioverkko-tietoliikennejärjestelmää käytetään langattomana puhelinverkkojärjestelmänä, ja se 25 käsittää ohjausaseman 15 ja useita radiopuhe 1inkojeitä (RTEL) 16, jotka ovat langattomia puhelimia. Kuviossa 1 ohjausasema 15 on kytketty puhelinvaihteeseen (PBX) 17 useilla paikal1isjohdoi1 la 18. Puhelinvaihde 17 liittyy lisäksi (esittämättä olevaan ) toiseen keskukseen useilla • keskusjohdoilla 19.
6 97010
Esitetty ohjausasema 15 käsittää 1 - n radiokytkentälohkoa tai ryhmää (CEG) 211 - 21n sekä radio-ohjausyksikön (RCU) 22, joka sijaitsee vaihteen 17 ja vastaavan radiokytkentä-lohkon 211 - 21n välissä, jolloin n on luonnollinen luku.
5 Tässä on huomattava, että 1 - n radiokytkentälohkot 211 -21n määrittelevät vastaavasti 1 - n palvelualuetta, ja voivat olla yhteydessä vastaavissa palvelualueissa oleviin radiopuhelimiin 16 käyttämällä radiokanavia, jotka koostuvat ohjausradiokanavasta ja useista puheradiokanavista.
10 Ohjaus- ja puheradiokanavia voidaan yksinkertaisuuden vuoksi kutsua ohjaus- ja puhekanaviksi. Ohjauskanavasta käytetään yksinkertaisesti lyhennettä C-CH ja sitä käytetään lähettämään suurta määrää ohjaussignaaleja, joka käy selväksi selityksen edetessä, kun taas puhekanavat merki-15 tään yksinkertaiseksi S-CH ja niitä käytetään lähettämään puhe- tai äänisignaaleja. Tässä vaiheessa riittää kun todetaan, että ohjaussignaaleja lähetetään ja vastaanotetaan ohjausaseman 15 ja jokaisen radiopuhelimen 16 välillä kun kustakin radiopuhelimesta aikaansaadaan kutsu tai kun 20 yhteyden lopettamisviesti saapuu ohjausasemaan 15. Lisäksi jokainen 1 - n palvelualue voi käsittää alueen, joka on tehtaan tai rakennuksen jokaisen kerroksen kokoinen, ja sen säde voi olla välillä 30 - 100 m.
Kuten esimerkinomaisesti on havainnollistettu radiokytken-25 tälohkon 211 osalta, käsittää jokainen radiokytkentälohko 21 (ilman alaviitettä) 1 - i kytkentälaiteyksikköä (CE) 231 - 23i, jossa i on luonnollinen luku joka voi olla esimerkiksi neljä, kuten kuviossa 1. Siten samassa palvelualueessa voi sijaita useita kytkentälaiteyksiköitä 21.
30 Joka tapauksessa kytkentälaiteyksiköt 231 - 23i on kytketty radio-ohjausyksikköön 22 sisäisillä yhteyksillä 24.
Kuvioon 2 ja kuvioon 1 viitaten käsittää jokainen kytken-tälaiteyksikkö 23 (ilman alaviitettä) voi toimia ensimmäisessä, toisessa ja kolmannessa toimintatilassa Ml. M2
II
7 97010 ja M3, jotka kaikki eroavat toisistaan vastatessaan toimintamuodon ohjaussignaaliin, joka annetaan radio-ohjausyksiköstä 22, ja joka ilmaisee kytkentälaiteykiköiden 23 jokaisen toimintatilan.
5 Ensimäisessä toimintamuodossa Ml valvotaan ohjauskanavaa (C-CH), jolloin hyväksytään tai hylätään jokainen kutsu suorittamalla kutsun käsittely. Ensimmäisessä toimintamuodossa Ml myös puhekanavia (S-CH) valvotaan vapaan puhekanavan havaitsemiseksi tai etsimiseksi määrävälein, esim. 10 100 ms välein. Vapaa puhekanava voi esiintyä uudelleen ennalta määrätyn ajan kuluttua, esim. 6 minuutin kuluttua. Kytkentä1aiteyksikkö 23 tuottaa saiiimissignaalin, joka ilmaisee kunkin kutsun vastaanoton hyväksymisen. Vastaavasti ensimmäiseen toimintatilaan voidaan viitata ensim-15 mäisenä ohjaustoimintatilana tai hyväksymistilana, joka sallii kunkin kutsun vastaanottamisen etsimällä ohjaus-kanavan .
Toisessa toimintamuodossa M2 valvotaan ohjauskanavaa (C-CH) edellytyksellä, ettei mitään kutsua sallita tai hyväk-20 sytä kytkentälaiteyksiköissä 23. Tämän seurauksena kytkentä 1 ai teyksikkö 23 ei koskaan suorita kutsun käsittelyä toisessa toimintatilassa M2, eikä tuota sal 1imissignaalia, joka ilmaisisi kutsun vastaanoton hyväksymistä, vaikka vapaita puhekanavia (S-CH) valvotaan toisessa toiminta-25 tilassa M2 samalla tavalla kuin ensimmäisessä toimintatilassa. Siksi toinen toimintatila M2 on samantapainen kuin toimintatila Ml, paitsi että sailimissignaalia ei tuoteta toisessa toimintatilassa M2. Tämä osoittaa, että kytkentälaiteyksikkö 23 havaitsee tai tunnistaa vapaan 30 puhekanavat toisessa toimintatilassa M2, vaikka varsinaista kutsua ei koskaan käsitellä kytkentälaiteyksikössä 23 toisessa toimintatilassa M2, vaikka siinä eiintyisi kutsu. Tässä tilassa voidaan toista toimintatilaa sanoa kutsunkäsittelyn stand-by -toimintatilaksi tai toiseksi 35 ohjaustoimintatiläksi.
8 97010
Kolmas toimintatila M3 palvelee puhesignaalin lähettämistä valitun puhekanavan kautta, ja sitä voidaan sanoa puhe-tilaksi.
Esitetyssä esimerkissä kytkentälaiteyksikkö 23 voi vaihtaa 5 jostakin tilasta Ml - M3 toiseen tilaan, radio-ohjausyksiköstä 22 annetun ohjaussignaalin perusteella. Erityisesti voidaan ensimmäisestä tilasta Ml vaihtaa joko kolmanteen tilaan M3 tai toiseen tilaan M2, kun taas kolmannesta tilasta M3 voidaan siirtyä toiseen tilaan M2.
10 Tässä tapauksessa kolmannesta tilasta M3 voidaan nopeasti siirtyä ensimmäiseen tilaan Ml toisen tilan M2 kautta.
Viitaten kuvioon 3 kuvioiden 1 ja 2 lisäksi, ohjataan kytkentälaiteyksiköitä 231 - 234 radio-ohjausyksiköstä 22 kuvion 3 esittämällä tavalla. Tarkemmin siinä esitetään 15 kytkentälaiteyksiköiden 231 - 234 toimintatilojen yhdistelmät tiloina SI - S3 (kuvio 3). Oletetaan, että kuvion 1 ensimmäisestä tilasta SI siirrytään toiseen tilaan S2, jota seuraa tila S3.
Ensimmäisessä tilassa SI vain ensimmäinen kytkentälaite-20 yksikkö 231 on ensimmäisessä toimintatilassa Ml eli sallivassa tilassa, muitten kytkentälaiteyksiköitten 232 - 234 . ollessa toisessa toimintatilassa M2, eli stand-by -tilas sa. Vastaavasti mikään kytkentälaiteyksikkö 231 - 234 ei saa kolmatta, eli puhetoimintatilaa M3 ensimmäisessä 25 tilassa SI. Siten vain yksi kytkentälaiteyksikkö kulloinkin valvoo ohjauskanavaa jokaisessa radiokytkentälohkossa 211 - 21n kuvion 1 radioverkko-tietoliikennejärjestelmässä .
Näissä olosuhteissa tehtäköön kutsu jostain radiopuheli-30 mesta 16, joka sijaitsee ensimmäisen radiokytkentälohkon 211 palvelualueella. Ensimmäinen tila SI vaihtuu toiseksi tilaksi S2, jossa ensimmäinen kytkentälaiteyksikkö 231 siirtyy puhetilaan (M3), toisen kytkentäiaiteyksikön 232 9 97010 kytkeytyessä toisesta eli stand-by -tilasta M2 ensimmäiseen eli sallivaan tilaan Ml, kolmannen ja neljännen kytkentälaiteyksikön 233 ja 234 jäädessä toiseen toimintatilaan M2. Siten aloitetaan tietoliikenne ensimmäisen kyt-5 kentälaiteyksikön 231 kautta. Ennalta määrätyn ajanjakson kuluttua toinen tila S2 muuttuu kolmanneksi tilaksi S3, jolloin kolmas kytkentälaiteyksikkö 233 siirtyy ensimmäiseen toimintatilaan Ml toisen kytkentälaiteyksikön 232 sijasta, neljännen kytkentälaiteyksikön 234 pysyessä toi-10 sessa toimintatilassa M2. Samanlainen toiminta jatkuu kyt-kentälaiteyksiköiden 231 - 234 osalta radio-ohjausyksikön 22 ohjauksessa.
Tällä rakenteella on mahdollista nopeasti kytkeä jokainen kytkentälaiteyksikkö 23 toisesta eli stand-by -tilasta M2 15 ensimmäiseen eli sallivaan tilaan Ml, koska ohjauskanavaa valvotaan edeltä toisessa toimintatilassa M2 ennen kuin siirrytään ensimmäiseen toimintatilaan Ml. Lisäksi jokainen kytkentälaiteyksikkö 23 asetetaan valinnaisesti toiseen toimintatilaan M2 ellei mitään liikennettä sen läpi 20 esiinny. Tästä johtuu, että kuvattu järjestelmä automaattisesti voi suorittaa jatkuvaa normaalia toimintaa, vaikka yhdessä tai useammassa kytkentälaiteyksikössä esiintyisi vika.
t
Siten jokaista kytkentälaiteyksikköä 23 voidaan nimittää 25 ensimmäiseksi piiriksi, joka voi toimia jossain kolmesta toimintatilassa Ml - M3, ja radio-ohjausyksikköä 22 voidaan nimittää toiseksi piiriksi, joka ohjaa ensimmäistä piiriä.
Kuvioon 4 viitaten kuviossa 1 esitetty radio-ohjausyksikkö 30 (RCU) 22 toimii saattaen kytkentälaiteyksikö 23 toimintaan edellä kuvatulla tavalla. Tätä tarkoitusta varten radio-ohjausyksikkö 22 käsittää toimintatilojen hai 1intataulukon 31, joka voi olla hajasaantimuisti (RAM). Toimintatilojen hai 1intataulukkoon 31 pääsee yksikköohjain 32, joka voi 10 . 97010 olla mikroprosessorin, hajasaantimuistin ja lukumuistin yhdistelmä. Kuvattu yksikköohjain 32 voi käsittää ajastimen ennalta määritellyn ajanjakson valvomiseksi. Toiminta-5 tilojen hallintataulukossa 31 on useita osoitteita, jotka liittyvät välittömästi kuvion 1 esittämiin kytkentälaite-yksiköihin, ja joihin kytkentälaiteyksiköiden toimintatila talletetaan yksikköohjaimen 32 ohjaamana. Tässä yhteydessä ensimmäiseen osoitteeseen on talletettu ensimmäisen toi-10 mintatilan datasignaali, joka edustaa ensimmäistä toimintamuotoa Ml kuvion 3 esittämässä ensimmäisessä tilassa SI, ja toiseen - neljänteen osoitteeseen on talletettu toisen toimintatilan datasignaali, joka edustaa toista toimintatilaa M2.
15
Jokainen toimintamuotojen datasignaaleista luetaan toimintatilojen hallintataulukosta 31 yksikköohjaimen 32 ohjaamana siirrettäväksi toimintatilan ohjaussignaalina digitaalisen matriisikytkimen 233 kautta ja vastaavan 20 kytkentälaiteyksikön (CE) liitäntälaitteen 34 kautta kullekin kytkentälaiteyksikölle 23. Liitäntälaitteet CE 34 voivat muodostua haarukkamuuntajista, jotka kytkevät nelijohtimisen johdon kaksijohtimiseksi.
25 Lisäksi radio-ohjausyksikkö 22 käsittää sijainnin hallin-. tataulukon 36, digitaalisen soiton merkkivälittimen 37, jonka avulla kehitetään soiton merkkisignaali, sekä useita keskusliitäntöjä (EX) 38, jotka liittyvät puhelinvaihteeseen 17 (kuviossa 1). Sijainnin hallintataulukkoon 36 30 talletetaan radiopuhelimien 16 jokainen sijainti tavalla, jota selitetään lähemmin myöhemmin, täysin vastaten kyt-kentäyksiköiden 23 määrittelemiä palvelualueita. Sellainen jokaisen sijainnin rekisteröiminen on mahdollista valvomalla mitä kytkentälaiteyksikköä 23 käytetään kutsun 35 esiintyessä. Muut yksiköt, soiton merkkivälitin 37 ja EX-sovittimet 38 ovat alalla tunnettuja, eikä niitä siksi kuvata tarkemmin.
tt.
11 97010
Kuviossa 5 kytkentälaiteyksikö 23, jota kuvattiin kuviossa 1, toimii radio-ohjausyksiköstä 24 tulevan toimintatila-signaalin perusteella suorittaen kuvioiden 1, 2 ja 3 yhteydessä kuvatun toiminnan. Kuvattu kytkentälaiteyksikkö 5 23 käsittää haarukkamuuntajan 41 radio-ohjausyksiköstä 22 tulevan kaksijohtimisen johdon ja kytkentälaiteyksikön 23 sisäisen nelijohtimisen johdon välillä. Ne 1ijohtiminen sisäinen johto*on jaettavissa alaspäin ja ylöspäin suuntautuviin haaroihin, jotka suuntautuvat pois radio-ohjaus-10 yksiköstä ja vastaavasti kohti radio-ohjausyksikköä 22. Alaspäin -johto on liitetty ohjaussignaalin lähetin/vas-taanottimeen 42, joka on kytketty laiteohjaimeen 43 erilaisten, myöhemmin lähemmin selostettavien ohjaussignaalien lähettämistä ja vastaanottamista varten. Laiteohjain 15 43 voi kuten yksikköohjain 32 olla mikroprosessorin, haja-saantimuistin ja lukumuistin yhdistelmä, ja se on kytketty tilan ohjausmuistiin 44, sekä kolmen portin 46, 47 ja 48 kautta radiolähetin/vastaanottimeen 49 ohjausjohdoi1 la. Ensimmäinen portti 46 sijaitseen alaspäin -johdossa, jol-20 loin sillä selektiivisesti lähetetään lähetys-puhesignaali radiolähetin/vastaanottimelle 49, toisen portin 47 sijaitessa ylöspäin-haarassa vastaanottopuhesignaalin lähettämiseksi radio-ohjausyksikölle 22. Ensimmäinen ja toinen portti 46, 47 voivat toimia siten, että ne selektiivisesti 25 muodostavat puhetien. Ohjaussignaalin lähetin/vastaan- ottimen 42 ja kytkentälaitteen 43 yhdistelmää voidaan kutsua tomintatiläpiiriksi, jolla kehitetään toimintatilan ohj aussignaali.
Toisaalta ohjaussignaalit lähetetään valinnan mukaisesti 30 ylöspäin-ohjaussignaaleina UC ohjaussignaalin lähetin/vas-taanottimesta 42 radio-ohjausyksikköön 22 kolmannen portin 48 ja haarukkamuuntajan 41 kautta, ja lähetetään lähetyksen valvontasignaaleina TC ohjaussignaalin lähetin/vas-taanottimesta 42 suoraan radiolähetin/vastaanottimelle 49. 35 Ohjaussignaalin lähetin/vastaanottimeen 42 syötetään myös .· vastaanoton ohjaussignaaleja RC jokaisesta 12 97010 radiopuhelimesta 16 radiolähetin/vastaanottimen 49 kautta.
Kuvattu tilan ohjausmuisti 44 käsittää puhelinnumero-muistin 51, jonka avulla talletetaan puhelinnumero-signaali, joka edustaa tietoliikenneyhteydessä olevalle 5 radiopuhelimelle annettua puhelinnumeroa, CE numeromuistin 52, johon talletetaan CE-numerosignaaii, joka edustaa kuvattuun kytkentälaiteyksikköön 23 liitettyä CE-numeroa, sekä järjestelmän tunnistusmuistin 53, jolla talletetaan järjestelmän tunnistusnumero, joka ennalta on annettu 10 radio-ohjausyksikölle 22. Puhe 1innumeromuisti 51 ja CE-numeromuisti voivat ola hajasaantimuisteja, ja järjestelmän tunistusmuisti voi olla lukumuisti.
CE-numerosignaali ja puhelinnumerosignaali lähetetään laiteohjaimen 43, ohjaussignaalin lähetin/vastaanottimen 15 42. kolmannen portin 48 ja haarukaamuuntajan 41 kautta radio-ohjausyksikköön 22 talletettavaksi tai rekisteröitäväksi sijainnin hai 1 intätau lukkoon 36. Sellainen jokaista radipuhe1 intä 16 vastaava rekisteröity CE-numero uudistetaan aika ajoin. Jokaisen CE-nuemrosignaalin uudistami-20 seksi voidaan suorittaa pollaus tunnetulla tavalla. Vastaavasti CE-numerosignaali ja puhelinnumerosignaali määrittelevät radiopuhelinten 16 jokaisen sijainnin radio- : ohjausyksikössä 22.
« Tässä mainittiin, että toimintatilan datasignaali luetaan 25 toimintatilan hai 1intataulukosta 31 lähetettäväksi toimintatilan ohjaussignaalina haarukkamuuntajan 41 ja ohjaussignaalin lähetin/vastaanottimen 42 kautta laite-ohjaimelle 43 kuviossa 5. Kun laiteohjain 43 on saanut toimintamuodon ohjaussignaalin, se asettaa kuvatun kyt-30 kentälaiteyksikön 23 johonkin valittuun toimintatilaan Ml - M3, joita kuvattiin kuvion 2 yhteydessä. Kun esiintyy toimintatilan ohjaussignaali, joka vastaa ensimmäistä toimintatilaa Ml, (esittämättä oleva) virtalähde käynnistää laiteohjaimen 43. ohjaussignaalin lähetin/vastaanottimen
II
13 97010 42 ja radiolähetin/vastaanottimen 49, jolloin kolmas portti 48 on auki ja ensimmäinen ja toinen portti 46, 47 kiinni. Näin ollen ohjauskanavaa valvotaan laiteohjaime1 la 43 radiolähetin/vastaanottimen 49 ja ohjaussignaalin lähe-5 tin/vastaanottimen 42 kautta. Sen seurauksena tuotetaan lähetyksen ja vastaanoton ohjaussignaalit TC ja RC, jotka ohjaussignaalin lähetin/vastaanotin 42 vastaanottaa. Vas-taanottosignaalit RC voidaan lähettää ylöspäin-ohjaus-signaaleina UC ohjaussignaalin lähetin/vastaanottimen 42 10 ja kolmannen portin 48 kautta edelleen radio-ohjausyksikölle 22. Kun toimintatilan ohjaussignaali vastaa toista toimintatilaa M2, ohjaussignaalin lähetin/vastaanotin, radiolähetin/vastaanotin 49 ja laiteohjain 43 käynnistetään virtalähteellä, jolloin kaikki portit 46 - 48 ovat 15 kinni. Koska myös kolmas portti 48 on kiinni toisen toimintatilan M2 toimintatilan ohjaussignaalin perusteella, ei vastaanoton ohjaussignaaleja RC lähetetä ylöspäin-ohjaussignaaleina UC radio-ohjausyksikköön 22 toisessa toimintatilassa M2, vaikka radiokanavaa valvotaan laite-20 ohjaimella 43, kuten edellä mainittiin.
Lisäksi ensimmäinen ja toinen portti 46, 47 avataan kolmannen portin 48 ollessa auki, kun toimintatilan ohjaussignaalin osoittaa kolmatta toimintatilaa M3. Sen seurauksena puhesignaalit lähetetään ensimmäisen ja toisen portin 25 46, 47 kautta.
Kuviossa 6 oleva radiopuhe 1inkoje 16 käsittää radiolähe-tin/vastaanotinosan 56, joka on kytketty puhe 1invastaan-ottimeen 57 ja puhelinlähettimeen 58. Lähetin/vastaanotin-osa 57 on myös kytketty ohjaussignaalin lähetin/vastaan-30 otinlohkoon 59, joka voi rakenteeltaan ja toiminnaltaan olla samantapainen kuin ohjauksen lähetin/vastaanotin 42 (kuvio 5) kytkentälaiteyksikössä 23. Ohjaussignaalin lähetin/vastaanot in lohko 59 saa asetusvastaanoton ohjaussignaalin SRC lähetyksen ohjaussignaalin TC (kuvio 5) mukan . 35 ohjauskanavalla, ja lähettää aseta-lähetyssignaaleja STC
14 97010 radiolähetin/vastaanotinlohkolle 56 kojeohjaimen 61 ohjaamana. Kojeohjain 61 on kytketty sekä ohjaussignaalin lähe-tin/vastaaotin lohkoon 59 että asetustilan muistiin 62 ohjausjohdon kautta. Asetustilan muisti 62 käsittää puhe-5 linnumeromuistin 63, CE-numeromuistin 64 sekä järjestelmän tunnistusnumeromuistin 65, jotka vastaavat kuviossa 5 esitettyjä puhe 1innumeromuistia 51, CE-numeromuistia 52 ja järjestelmän tunnistusnumeromuistia 53. Puhelinnumero-muisti 63 tallettaa radiopuhelimeen 16 liittyvän puhelin-10 numeron, CE-numeromuistin 64 tallettaessa yhteyttä ylläpitävään kytkentälaiteyksikköön liittyvän CE-numeron. Lisäksi järjestelmän tunnistusnumeromuisti 65 muistaa järjestelmän tunnistusnumeron, joka on identtinen järjestelmän tunnistusnumeromuistiin 53 kuviossa 5 talletetun 15 numeron kanssa. Puhe 1innumeromuisti 63 ja järjestelmän tunnistusnumeromuisti 65 voivat olla lukumuisteja. kun taas CE-numeromuisti 64 voi olla hajasaantimuisti.
Kuvioon 7 ja kuvioihin 1 sekä 4-6 viitaten kutsun käsittelytoimintaa kuvataan olettaen, että edellinen sekä seu-20 raava kutsu esiintyvät ensimmäisestä ja toisesta radiopuhelimesta 16, jotka sijaitsevat ensimmäisen radiokytkentä-lohkon 211 palvelualueessa (kuvio 1), ja joita vastaavasti merkitään RTEL1 ja RTEL2 kuviossa 7. Lisäksi oletetaan, : että ensimmäinen radiokytkentälohko 211 käsittää vain en- 25 simmäisen ja toisen kytkentälaiteyksikön, joita merkitään CE1 ja CE2 kuviossa 7, ja jotka saatetaan ensimmäiseen ja toiseen toimintatilaan Ml ja M2 edellisen esiintyvän kutsun perusteella, kuten osoitetaan paksuilla viivoilla kuviossa 2.
30 Tässä tilanteessa edellinen lähtevä kutsu vastaanotetaan ensimmäisellä kytkentälaiteyksiköllä CE1. Erityisesti ensimmäinen puhelin RTEL1 nostetaan edellisen lähtevän kutsun aikana, jolloin se lähettää ensimmäisen kutsusignaalin CAL1 ohjauskanavan kautta ensimmäiseen radiokytkentä-35 lohkoon 211. Kutsusignaali CAL1 tuotetaan osana
II
97010 15 lähetyksen ohjaussignaaleja STC (kuvio 6) ensimmäisessä radiopuhelimessa 16. Ensimmäisessä radioyhteyslohkossa 211 ensimmäinen kytkentälaiteyksikkö vastaanottaa ensimmäisen kutsusignaalin CAL1 osana vastaanoton ohjaussig-5 naalia RC ja lähettää vastaussignaalin RES sekä puhekanavan (S-CH) osoitussignaalin SCH lähetyksen ohjaussignaalina takaisin ensimmäiseen radiopuhelimeen RTEL1. Puhekanavan osoitussignaali SCH osoittaa valittua puhekanavaa. Vastesignaalin RES ja puhekanavan osoitussignaa-10 Iin SCH lähettämisen jälkeen ensimmäinen kytkentälaiteyksikkö CEl kytketään kolmanteen toimintatilaan M3, jossa ensimmäinen kytkentälaite CEl kytkeytyy ohjauskanavasta valittuun puhekanavaan avaamalla ensimmäisen ja toisen portin 46, 47 (kuviossa 5) kun kolmas portti 48 on sul-15 jettu, kuten alaspäin osoittava viiva kuviossa 7 osoittaa. Vastesignaalin RES ja puhekanavan osoitussignaalin SCH perusteella ensimmäinen radiopuhelin RTELi syöttää ensimmäiselle kytkentälaiteyksikölle CEl kanavan kytken-täsignaalin CHS, joka osoittaa, että kytkentä on valmis 20 ensimmäisessä radiopuhelimessa RTELI, ohjauskanavalta valitulle puhekanavalle. Kun ensimmäinen kytkentälaiteyksikkö CEl on saanut kanavan kytkentäsignaalin CHS, ensimmäinen kytkentälaite CEl lähettää laitekutsusignaalin CALE radio-ohjausyksikköön 22. Kun radio-ohjausyksikkö 22 25 on saanut laitekutsusignaalin CALE, toinen kytkentälai-: teyksikkö CE2 saa sallivan signaalin AW, joka osoittaa,
että kutsun käsittely toisessa kytkentälaiteyksikössä on sallittu, ja toinen kytkentälaiteyksikkö CE2 kytketään toisesta toimintatilasta M2 ensimmäiseen toimintati-30 laan Ml radio-ohjausyksikön 22 ohjauksessa, kuten kuviossa 7 osoitetaan. Esitetyssä esimerkissä toinen radiopuhelin RTEL2 avaa yhteyden ja tuottaa kutsusignaalin CAL2, kun seuraava lähtevä kutsu esiintyy ennen kuin salliva signaali ÄW on vastaanotettu toisessa kyt-35 kentälaiteyksikössä CE2. Näissä oloissa toinen kytkentälaiteyksikkö CE2 vastaanottaa toisen kutsusignaalin CAL2, sen johtamatta kutsun käsittelyyn. Tämä osoittaa, ettei vastesignaalia tuoteta ennen sallivan signaalin AW
97010 16 vastaanottamista.
Heti kun salliva signaali AW on vastaanotettu kytketään toinen kytkentälaiteyksikkö CE2 toisesta toimintatilasta M2 ensimmäiseen toimintatilaan Ml seuraavan lähtevän kut-5 sun kutsunkäsittelyn aloittamiseksi. Siten salliva signaali AW yksin siirretään radio-ohjausyksiköstä 22 toiseen kytkentälaiteyksikköön CE2 siirryttäessä toisesta toimintatilasta M2 ensimmäiseen toimintatilaan Ml. Siksi sellainen kytkentätoimenpide suoritetaan nopeasti esitetyssä 10 esimerkissä. Sallivan signaalin AW vastaanottamisen jälkeen lähetetään vastesignaali RES, puhekavanan osoitus-signaali SCH ja kanavan kytkentäsignaali CHS toisen kyt-kentälaiteyksikön CE2 ja toisen radiopuhelimen RTEL2 välillä kuten edellisen lähtevän kutsun osalta.
15 Samanlainen toimenpide suoritetaan kun edellinen kutsu on päättyvä kutsu, jolla kutsutaan radiopuhelinta, ja jota seuraa lähtevä kutsu toisesta radiopuhelimesta.
Kuvioon 8 viitaten radioverkko-tietoliikennejärjestelmä tämän keksinnön toisen suoritusmuodon mukaisesti käsittää 20 radio-ohjausyksikön 22 ja radiokytkentälohkon 21, jonka voidaan katsoa edustavan useita kytkentälohkoja. Oletetaan, että kytkentälaiteyksiköt 1-5 (joita merkitään CE1 : - CE5) on sisällytetty selitettyyn kytkentälaite lohkoon « 21, jolla on ennalta määrätty palvelualue, vaikka vain 25 yksi kytkentälohkosta 23 on esitetty kuviossa 8.
Kuvattavana olevassa esimerkissä radio-ohjausyksikkö 22 ja kytkentälaiteyksikkö 23 on yksilöllisesti liitetty puhe-tien 71 ja ohjaustien 72 avulla, toisin kuin kuviossa 1. Selityksen lyhentämiseksi radio-ohjausyksikkö 22 on esi-30 tetty koostuvan ainoastaan yksikköohjaimesta 32, toimintatilan hai 1intataulukosta 31a sekä kytkinlohkosta 73. Kytkinlohko 73 voi oleellisesti vastata kuviossa 4 kuvattua yhdistelmää: digitaalinen matriicikytkin 33, EX- ti 97010 17 liitännät 38 ja CE-liitännät 34. Yksikköohjain 32 voi koostua ohjauslohkosta ja ohjaussignaalin lähetin/vastaan-ottimsesta.
Kuvattu järjestelmä voidaan yksinkertaisesti määritellä 5 radio-ohjausyksikön 22 toimintatilan hai 1intataulukolla 31a. Kuviossa 8 esitettyä kytkentälaiteyksikköä 23 vastaten jokainen kytkentäyksikkö CE1 - CE5 käsittää virtalähteen 76, virtakytkimen (SW) 77 ja johtoreleen 78. muiden vastaavien, samoilla viitenumeroilla kuin kuviossa 5 mei— 10 kittyjen osien lisäksi. Rele 78 voi vstata ensimmäisen ja toisen portin 46, 47 yhdistelmää.
Katsottaessa kuviota 9 yhdessä kuvion 8 kanssa on toimintatilan hai 1intataulukko 31a asennettu radio-ohjausyksikköön 22 hallitsemaan jokaista kytkentälaiteyksikköä 23 15 kuviossa 9 esitetyllä tavalla. Voidaan olettaa, että 1ii — täntälaitteet CE1 - CE5 on sijoitettu palvelualueelle, joka on määritelty kuvattuun radio-ohjauslohkoon 21 kuuluvaksi ja jota hallitaan toimintatilan hai 1intataulukon 31a mukaisesti. Kuvatussa järjestelmässä on otettava huomion, 20 että vain yksi liitäntälaitteista CE1 - CE5 on asetettu tilaan jossa se valvoo ohjauskanavaa toimintatilan hallin-tataulukon 31a mukaisesti. Sellainen toimintatila vastaa ensimmäistä eli sallivaa toimintatilaa, jota kuvattiin kuvioon 2 viitaten, ja sitä voidaan kutsua ohjauslaite-25 tilaksi Ml. Kytkentäyksiköt CE1 - CE5 asetetaan peräkkäin tähän ohjauslaitetilaan Ml yksi kerrallaan toimintatilan ohjaussignaalin perusteella, joka lähetetään yksikkö-ohjaimesta 32 ohjaustietä 72 pitkin.
Lisäksi jokainen kytkentäyksikkö CE1 - CE5 voidaan valin-30 nan mukaan asettaa lepotilaan, stand-by -tilaan ja puhe-tilaan. Stand-by -tila ja puhetila vastaavat kuviossa 2 esitettyjä toimintatiloja, ja niitä voidaan siksi merkitä M2 ja vastaavasti M3, kun taas lepotilaa merkitään M4.
97010 18
Kuten kuviossa 9 on osoitettu, aloitetaan jokaisen kytken-täyksikön toiminta lepotilasta M4, jatkuen stand-by -tilan M2 kautta ohjauslaitetilaan Ml, jonka jälkeen se kytketään puhetilaan M3. Sen jälkeen puhetilasta M3 siirrytään ta-5 kaisin lepotilaan M4. Sellainen toiminta on jaksottaista, ja se suoritetaan peräkkäin jokaisen kytketälaiteyksikön 23 osalta radio-ohjausyksikön 22 valvonnassa. Erityisesti, kun toimintatilan ohjaussignaali osoittaa lepotilaa M4, ja se vastaanotetaan ohjaussignaalin lähetin/vastaanottimen 10 42 kautta laiteohjaime1 la 43, laiteohjain 43 yksin saa virtaa virtalähteestä 76, radiolähetin/vastaanottimen 49 ollessa virrattomana virtakytkimen 77 ohjaamana. Jokainen kytkentälaiteyksikkö saa aluksi lepotilan kun se käynnistetään .
15 Lepotilasta siirrytään stand-by -tilaan M2 toimintatilan ohjaussignaalin perusteella, kun se edustaa siirtymistä lepotilasta M4 stand-by -tilaan M2. Stand-by -tilassa M2 virtakytkin 77 on käännetty syöttämään sähkötehoa virtalähteestä 76 radiolähetin/vastaanottimelle 49. Sen seu-20 rauksena laiteohjain 43 hakee tai etsii vapaata puhekanavaa radiolähetin/vastaanottimen 49 avulla tallettaen vapaan kanavan numeron tilan ohjausmuistiin 44, johon myös talletetaan puhelinnumero, CE-numero ja järjestelmän tunnistusnumero, kuten kuviossa 5. Vapaan kanavan hakeminen 25 suoritetaan peräkkäin lähettämällä radio-ohjaussignaali « RCO radiolähetin/vastaanottimelle 49.
Kun ohjausyksikkö 23 saa yksikköohjaimelta 32 toimintatilan ohjaussignaalin, joka osoittaa siirtymistä stand-by -tilasta M2 ohjauslaitetilaan Ml. ja joka voi vastata sal-30 livaa signaalia AW (kuvio 7), kytkentälaiteyksikkö 23 kytketään stand-by -tilasta M2 ohjauslaitetilaan Ml. Tässä tapauksessa laiteohjain 43 syöttää radiopuhelimiin (kuvio 1) radiolähetin/vastaanottimen 49 kautta kanavan data-signaalin CD, joka osoittaa edellä mainittua kytkentä-35 laiteyksikön tilan muuttumista. Ohjainlaitetilassa Ml 97010 19 kytkentälaiteyksikkö 23 odottaa kutsunkäsittelypyyntöä suorittaakseen kutsun käsittelyn.
Kun kytkentälaiteyksikkö 23 vastaanottaa kutsunkäsittely-pyynnön, laiteohjain 43 syöttää radiopuhelimiin kytkimen 5 osoitussignaalin, joka vastaa ilmaisua siitä, että on siirrytty ohjauskanavalta vapaalle puhekanavalle. Toisaalta laiteohjain 42 syöttää yksikköohjaime1 le 32 valmistu-missignaalin, joka edustaa kutsunkäsittelyn päättymistä. Sen jälkeen kytkentälaiteyksikkö 23 kytketään ohjauslai-10 tetilasta Ml puhetilaan M3, joka kytketään vapaalle puhekanavat le.
Puhetilassa M3 puhelu tai yhteys tornitetaan tavanomaiseen tapaan. Puhetilasta M3 siirrytään lepotilaan M4 kytkemällä virtakytkin 77 pois -tilaan, kun yhteys on päättynyt.
15 Kuvioihin 10 ja 11 sekä kuvioon 8 viitaten selitetään seu-raavassa kytkentälaitteiden CE1 - CE5 keskinäistä toimin-tayhteyttä olettaen, että toimintatilan hai 1 intätaulukkoon 31a radio-ohjausyksikössä 22 on syötetty kuvion 8 osoittamat toimintatilan ohjaussignaalit. Tässä tapauksessa edel-20 lytetään, että päättyvä kutsu lähetetään puhelinvaihteesta tai vastaavasta radio-ohjausyksikköön 22. Yksikköohjain 32 vertaa toimintatilan hai 1intataulukkoon 31a, ja syöttää toiselle kytkentälaitteelle CE2, joka on ohjauslaite-tilassa, kutsunkäsittelypyyntösignaalin CPR, joka vastaa 25 kutsun käsittelypyyntöä, kuten on esitetty kuviossa 10. Sellainen kutsunkäsittelypyyntösignaali voidaan tuottaa toimintatilan ohjaussignaalina. Kohteena oleva kytkentälaite CE2 asetetaan tilaan, jossa se vastaanottaa kutsun-käsittelypyynnön, ja kytketään kutsunkäsittelytilaan kä-30 sittelemään päättyvää kutsua käyttäen ohjauskanavaa, kuten esitetään kuviossa 11. Toisin sanoen, kutsun käsittely suoritetaan toisessa kytkentälaitteessa CE2 ohjauskana-valla tuottamalla kanavan kytkentäsignaali osoitettuun vapaaseen puhekanavaan kytkemistä varten. Sen jälkeen toinen 97010 20 kytkentälaite CE2 syöttää radio-ohjausyksikölle 22 valmis-tumissignaalin ohjauskanavalla, joka osoittaa kutsunkäsit-telyn päättymistä. Valmistumissignaalin tuottamisen jälkeen toinen kytkentälaite CE2 kytketään puhetilaan M3 suo-5 rittamaan kutsun käsittelyä osoitetulla puhekanavalla, kuten esitetään kuviossa 11. Seurava selitys ei koske ensimmäistä ja viidettä kytkentälaitetta CE1 ja CE5, eikä niitä esitetä kuviossa 10.
Kun valmistumissignaali on tuotettu toisessa kytkentälait-10 teessä CE2 ohjauskanavalla tapahtuvan kutsun käsittelyn jälkeen, radio-ohjausyksikkö 22 syöttää kolmannelle kytkentälaitteelle CE3, joka on stand-by -tilassa M2, toimintatilan ohjaussignaalin, joka osoittaa siirtymistä standby -tilasta M2 ohjauslaitetilaan Ml, ja jota voidaan kut-15 sua ensimmäiseksi toimintatilan siirtymissignaaliksi, jota osoitetaan merkinnällä MT1 kuviossa 9. Lisäksi radio-ohjausyksikkö 22 syöttää neljännelle lepotilassa olevalle kytkentälaitteelle CE4 toimintatilan ohjaussignaalin, joka on toinen toimintatilan siirtymissignaali, lepotilasta 20 stand-by -tilaan.
Kolmas ja neljäs kytkentälaite CE3 ja CE4 kytketään ohjaus laitetilaan Ml ja vstaavasti stand-by -tilaan M2 ensimmäisellä toimintatilan siirtymissignaali1 la MT1 ja vas-.** · taavasti toisella toimintatilan si irtymissignaal i 1 la MT2, 25 kuten kuviossa 9 on esitetty. Toisaalta toimintatilan hal-lintataulukko 31a radio-ohjausyksikössä 22 ja jokainen tilan ohjausmuisti 44 kytkentälaiteyksikössä 23 päivitetään ottaen huomioon toimintatilojen muutokset edellä olevan mukaisesti. Tämän johdosta järjestelmä voi vastata seuraa-30 vaan kutsuun.
Tällä tavalla jokainen kytkentälaiteyksikkö selektiivisesti kytketään ohjauslaitetilasta Ml puhetilaan M3 edellä mainitussa järjestyksessä. Sellaisella valitulla kytkennällä ei suurinopeuksisten datasignaalien siirto radio- ti 97010 21 ohjausyksikön 22 ja kytkentälaiteyksikön 23 välillä ole välttämätöntä. Tästä seuraa, että ohjaustoiminnoista tulee yksinkertaisia radio-ohjausyksikössä 22. Lisäksi jokainen kytkentälaiteyksikkö asetetaan stand-by -tilaan M2 5 lepotilan M4 jälkeen. Tämä osoittaa, että jokainen kytkentälaiteyksikkö voidaan hitaasti asettaa stand-by -tilaan M2 sen jälkeen kun virtalähde 76 on kytketty päälle. Tämän johdosta ei tarvita nopeata vastausmenettelyä jokaisessa kytkentälaiteyksikössä. Palvelualueelle, jossa 10 ei ole raskasta liikennettä, voidaan sijoittaa vain yksi kytkentälaiteyksikkö.
Kuvioihin 12, 13 ja 14 viitaten käsittää esillä olevan keksinnön mukaisen kolmannen suoritusmuodon mukainen ra-15 dioverkko-tietoliikennejärjestelmä useita kytkentälaite-yksiköitä (CE), joista jokainen voi toimia kuviossa 13 esitetyllä tavalla radio-ohjausyksikön (RCU) 22 ohjauksessa. Kuviossa 12 esitetty radioverkko-tietoliikennejärjestelmä suorittaa toimintoja kuviossa 13 esitetyllä 20 tavalla. Kuten kuviossa 13 esitetään, poikkeaa jokainen kytkentälaiteyksikkö CE siitä, mitä on esitetty kuviossa 9, siinä että kuvion 13 laite asetetaan ohjelman alkula-tauksen (IPL) odotustilaan M5, kun kytkentälaiteyksikkö CE tai verkkojärjestelmä käynnistetään, ja se kytketään 25 suoraan odotustilaa seuraavasta lepotilasta M4 ohjauslaite- eli asematilaan Ml käymättä välillä stand-by -tilassa M2 (kuviossa 9). Lisäksi esitetty kytkentälaiteyksikkö CE voidaan kytkeä jokaisesta seuraavista tiloista: lepotila M4, ohjausasematila Ml ja puhetila M3; inaktiiviseen ti-30 laan M6, johon kytkentälaiteyksikkö CE asetetaan siinä esiintyvän vian tai väärän toiminnan takia. Kuviossa 14 oletetaan, että kytkentälaitteet CE1 - CE4 (kuviossa 14) voivat toimia kuviossa 14 esitetyllä tavalla, ja että ne sijaitsevat yhteisellä palvelualueella Z, kuten kuviossa 35 14 osoitetaan. Seuraavassa selitetään kytkentälaiteyksik kö j en CE1 - CE4 toimintaa radio-ohjausyksikön 22 ja puhelinvaihteen 17 kanssa kuvioissa 14(a) - 14(c).
97010 22
Kytkettäköön kaikki kytkentälaiteyksiköt CE1 - CE4 virtalähteisiin ja asetettakoon ne odotustiloihin M5 ohjelman alkulatauksen ajaksi, kuten kuviossa 14(a) esitetään. Odotustilassa M5 lähetetään alkuohjelma radio-ohjausyksiköstä 5 22 vastaaviin kytkentälaiteyksikköihin CE1 - CE4. Alku-ohjelma käsittää ohjelman, jolla jokainen kytkentälaite-yksikkö toimii, sekä datajoukon, joka talletetaan tilan ohjausmuistiin 44 (kuvio 5), ja se lähetetään radio-ohjausyksiköstä 22 IPL-datasignaalin muodossa. Sellaista 10 IPL-datasignaalia kuvataan myöhemmin.
Kun ohjelman alkulataus on valmis, siirretään kytkentälai-teyksiköiden CE1 - CE4 tila odotustilasta M5 lepotilaan M4, joka voi olla samanlainen kuin kuvattiin kuvion 98 yhteydessä, kuten esitetään kuviossa 14(b). Tässä tapauk-15 sessa jokainen kytkentälaiteyksikkö CE (ilman alaviitteitä) tuottaa vastesignaalin, joka edustaa ohjelman alku-latauksen päättymistä latauksen päättymisen järjestyksessä. Siten vastesignaalit vastaanotetaan peräkkäin vastaavista kytkentälaiteyksiköistä CE1 - CE4 radio-ohjaus-20 yksikössä 22, ja ne koostuvat ensimmäisestä tulevasta signaalista - viimeisestä tulevasta signaalista. Vastesignaa-lien perusteella radio-ohjausyksikkö 22 määrittää ohjauslaitteen eli aseman, joka kytketään ohjausaseman toimintatilaan Ml. Kuvattu radio-ohjausyksikkö 22 määrää ohjaus-25 asemaksi sen kytkentälaiteyksikön, josta ensimmäinen vas-tesignaali vastaanotetaan. Kun ensimmäinen tulosignaali tuotetaan ensimmäisestä kytkentälaiteyksiköstä CE1, radio-ohjausyksikkö 22 syöttää ensimmäiseen kytkentälaiteyksik-köön CE1 komennon, joka osoittaa siirtymistä lepotilasta 30 M4 ohjausaseman toimintatilaan Ml. Tämän seurauksena ensimmäinen kytkentälaiteyksikkö CE1 muuttaa tilansa ohjaus-aseman toimintatilaan Ml. muiden kytkentälaiteyksiköiden CE2 - CE4 jäädessä lepotilaan M4, kuten kuviossa 14(c) on esitetty, jonka jälkeen CE1 toimii ohjauslaitteena eli 35 asemana esitetyllä palvelualueella Z. Sen jälkeen radio-ohjausyksikkö 22 osoittaa jokaisen kytkentälaiteyksikön
II
97010 23 CE1 - CE4 ohjausasemaksi ennaltamäärätyssä järjestyksessä, esimerkiksi CE1, CE2, CE3 ja CE4 joka kerran, kun ennalta määrätty kiertojakso, esim. kuusi minuuttia on kulunut.
Näissä olosuhteissa, kun kutsu esiintyy, radio-ohjaus-5 yksikkö 22 muuttaa ensimmäisen, ohjausasematilassa Ml olevan kytkentälaiteyksikön CE1 tilan puhetiläksi M3. Silloin toinen kytkentälaiteyksikkö CE2 kytketään lepotilasta M4 ohjausasematilaan Ml. Samanlainen toiminta toistetaan järjestyksessä jokaiselle kytkentälaiteyksikölle CE1 - CE4 10 radio-ohjausyksikön 22 ohjauksessa. On huomattava, että jokainen kytkentälaiteyksikkö CE asetetaan ensin lepotilaan M4 puhetilan M3 jälkeen, kuten kuviossa 13 on esitetty, ja että jokaista kytkentälaiteyksikköä CE valvotaan radio-ohjausyksiköllä 22, jolloin häiriönä pidetään sitä, 15 kun kuittausta ei määrätyssä ajassa palauteta jokaisesta kytkentälaiteyksiköstä CE radio-ohjausyksikköön 22 ohjaussignaalin vasteena. Kun häiriö on poistettu, asetetaan jokainen kytkentälaiteyksikkö CE odotustilaan M5. Lisäksi, kun yksi kytkentälaiteyksikkö, joka asetetaan ohjausase-20 mätilaan Ml, todella siirtyy puhetilaan M3, osoitetaan toinen lepotilassa oleva kytkentälaiteyksikkö CE seuraa-vaksi ohjausasemaksi.
Edellä mainitut toiminnat toteutetaan käyttämällä kuvion , 12 mukaista radioverkkojärjestelmää, joka käsittää saman- 25 laisia osia kuin aikaisemmin, merkittyinä samoin viitenumeroin. Täsmällisemmin on kuvattu radio-ohjausyksikkö 22 määritelty järjestelmätiedostossa 81, tilaajatiedostossa 82, aseman datatiedostossa 83, kanavayhteystiedostossa 84, radiovyöhykkeen muodostustiedostossa 85 ja ohjauskonso1i1-30 la 86. Kuviossa 12 on myös havainnollistettu merkkiääni-välitin 87, jolla tuotetaan erilaisia merkkiääniä. Muut osat ovat samanlaisia kuin kuviossa 4, eikä niitä siksi myöhemmin enää selitetä.
Järjestelmätietueeseen 81 on talletettu järjestelmän 97010 24 radio-ohjausyksikköön 22 liittyvä tunnistusnumero, järjestelmän kapasiteetti, joka vastaa sitä tilaajamäärää, jota pystytään käsittelemään, jolloin ohjauslaitteiden eli asemien lukumäärä vastaa palvelualueiden lukumäärää, sekä 5 kiertojakson ohjausdatasignaaleja sekä valvonnan ajastin-arvot. Ohjausdatasignaalei1 la kytketään kytkentälaiteyksi-köiden CE toimintatiloja tilasta toiseen ennaltamäärätyssä kiertojaksossa ja niillä määritetään tapahtuuko kulloisessakin kytkentälaiteyksikössä virhetoimintaa. Lisäksi jär-10 jestelmätiedostossa 81 talletetaan ohjelma, jolla käytetään kytkentälaiteyksikköjä ja muita muita datasignaaleja, joita lähetetään kytkentälaiteyksiköi1 le.
Tilaajatiedostoon 82 on talletettu kuhunkin radiopuhelimeen 16 ennalta liitetty tilaajanumero, puhe 1inkojeen tun-15 nistusnumero (RTEL-ID) jokaista radiopuhelinta 16 varten, sijainnin datasignaali, ja tilaajan luokka. Sijainnin datasignaali edustaa radiopuhelimen 16 senhetkistä sijaintia, ja se voidaan määritellä palvelualueelle annettuna numerona tai vastaavalla tavalla. Sijainnin datasignaali 20 päivitetään joka kerta kun radiopuhelin 16 siirtyy palvelualueelta toiselle.
Aseman datatiedostoon 83 on talletettu keskusjohtoihin ja radiokanaviin liittyviä numeroita sekä kanavan tilaa • osoittavia signaaleja, jotka ilmaisevat onko kyseessä ole- 25 va radiokanava käytössä, vapaa, tai suljettu. Kanavayh-teystiedostoon 84 on talletettu yhteystietosignaali, joka liittyy käynnissä olevaan yhteyteen. Sellainen yhteystieto käynnissä olevasta yhteydestä voi olla tilaajan numero, ulkoisen keskusjohdon numero, laitteen 1iittymänumero, 30 kutsun määritysignaali, joka vastaa joko päättyvää kutsua tai lähtevää kutsua, ja yhteysaika. Lisäksi radiovyöhyk-keen muodostustiedostoon 85 on talletettu palvelualueen numero, joka liittyy jokaiseen palevelualueeseen, kuhunkin palvelualueeseen liittyvien kytkentälaiteyksiköiden nume-35 rot, sekä laitetunnusnumerot, jotka liittyvät jokaiseen
II
97010 25 kytkentälaiteyksikköön. Ohjauskonso1 ia Θ6 käyttäjä käyttää manuaalisesti tallentaakseen erilaisia datasignaaleja edellä mainittuihin tiedostoihin ja sillä voidaan seurata kytkentälaiteyksiköiden CE valvontatuloksia.
5 Kuvattu kytkentälaiteyksikkö CE 23 käsittää johto 1iitännän 91 ja puheen ohjauksen 92, jotka voivat olla samanlaisia kuin haarukkamuuntaja 41 ja ensimmäinen ja toinen portti-piiri 46, 47 kuviossa 5. Johto 1iitäntä 91 ja puheen ohjaus 92 ohjataan laiteohjaimesta 43 sekä ohjaussignaalin lähe-10 tin/vastaanottimesta 42 samalla tavalla kuin kuviossa 5 esitettiin. Kytkentälaite 23 on määritelty kanavan yhteys-tiedostolla 91' ja aseman datatiedostolla 92'. Kanavan yhteystiedostoon 91' on talletettu kyseessä olevan kyt-kentälaiteyksikön 23 sen hetkinen tila, kytketyn puhelimen 15 tunnusnumero (RTEL-ID), yhteyden ohjaussekvenssi lähtevän kutsun käsittelyä ja päättyvän kutsun käsittelyä varten, radiokanavan ohjaussignaali radiokanavien ohjausta varten, ja johdon ohjaussignaali radio-ohjausyksikön 22 liittämiseksi. Aseman datatiedostoon 92' on talletettu järjestel-20 män tunnusnumero, joka ennalta on annettu radio-ohjausyksikölle 22, palvelualueen vyöhykenumero, johon kyseessä oleva kytkentälaiteyksikkö 23 on sijoitettu, laitetunnus-numero, sekä hakujakso vapaan kanavan hakua varten. Ohjelman alkulataus (IPL) voidaan suorittaa edellä mainitulla • 25 tavalla sekä kanavan yhteystietotiedosto1 le 91' että ase- < man datatiedostolle 92'.
Kuviossa 12 esitetty radiopuhelin 16 käsittää monikanavaista tyyppiä olevan radiolähetin/vastaanottimen 56, puhelimen lähetin/vastaanottimen, jota on kuvattu yhdellä 30 lohkolla 93, kojeen ohjaimen 61, ohjaussignaalin lähetin/-vastaanotinlohkon 59, ja kojeen tilamuistin 62, kuten kuviossa 6. Ohjaussignaalin lähetin/vastaanotinlohko 59 käsittää va1intanäppäimen 94, haarukkakytkimen 95, sijainnin rekisteröintipainikkeen 96, sekä PB/DP -kytkinpainikkeen 35 97. Sijainnin rekisteröintipainiketta 96 käyttäjä tai 97010 26 omistaja painaa rekisteröidessään radiopuhelimen 16 sijainnin tilaajatiedostoon 82 radio-ohjausyksikössä 22, kun taas PB/DP-kytkinpainike 97 kytketään ottaen huomioon se puhelinvaihde 17, joka käyttää joko näppäinvalintasignaa-5 leja (PB) tai vaiintaimpulsseja (DP).
Kojeen tilamuisti 62 on myös määritelty radioyhteystiedos-tossa 101, radiopuhelimen tunnuksen numerotiedostossa (RTEL-ID) 102, vyöhykkeen numerotiedostossa 103, lyhytva-1intatiedostossa 104, ja uude1lenvalintätiedostossa 105.
10 Radiokanavayhteystiedostoon 101 talletetaan radiopuhelimen 16 yhteystila, radiopuhelimeen 16 liitetyn laiteyksikön numero, järjestelmän tunnusnumero, joka ennalta on annettu radiopuhelimeen liittyvälle radio-ohjausyksikölle 22, jono yhteystietojen datasignaaleja, joilla radiopuhelin 16 1ii — 15 tetään kytkentälaiteyksikköihin, ja jono ohjaussignaaleja. Radiopuhelimen tunnusnumerotiedostoon 102 on talletettu radiopuhelimeen 16 liitetty radiotunnusnumero, kun taas vyöhykenumerotiedostoon talletettu sen palvelualueen numero, jossa radiopuhelin 16 sillä hetkellä sijaitsee. Muut 20 tiedostot 104 ja 105 ovat alalla tunnettuja, eikä niitä siksi seuraavassa selitetä.
Tällä rakenteella on radiopuhelimen 16 mahdollista rekisteröidä sijaintinsa tilaajtiedostoon 82. Kuten edellä mainittiin, määritellään radiopuhelimen 16 sijainti sen 25 palvelualueen avulla, jossa radiopuhelin 16 kulloinkin on.
Tässä tapauksessa sijainnin rekisteröintipainiketta 96 painetaan ensin, jotta kojeen ohjain 61 saatettaisiin aktiiviseen tilaan. Kojeen ohjain 61 siirtää radiolähetin/-vastaanotinlohkon 56 päällä-tilaan, jolloin sillä on pääsy 30 radiokanavan yhteystiedostoon 101 ja radiopuhelimen tunnusnumeroon 102. Sen seurauksena tuotetaan sijainnin re-kisteröintipyyntösignaali ja radipuhe1 imen tunnistusnumero radiokanavan yhteystiedostoon 101 talletettujen yhteys-tietosignaalien ja ohjaussignaalien mukaisesti. Sijainnin 97010 27 rekisteröintipyyntösignaali ja radiopuhelimen tunnistus-numero lähetetään radiolähetin/vastaanotinlohkon 56 kautta ja ne vastaanotetaan kytkentlaiteyksiköissä, jotka ovat toiminnassa ohjausasemina palvelualueilla. Sijainnin re-5 kisteröintisignaali ja radiopuhelimen tunnistusnumero esiintyvät vastaavissa ohjausasemissa, joissa signaalien vastaanottotasot poikkeavat toisistaan. Jokainen ohjaus-asema koodaa signaalien vastaanottotasot koodatuksi vas-taanottotasoksi kanavan yhteystietotiedostosta 91' luet-10 tujen ohjaussignaalien mukaisesti rakentaakseen siirtoyhteyden radio-ohjausyksikköön 22 sen mukaisesti, mitä yh-teystietotiedostosta 91' on luettu ohjaussekvenssejä. Sen jälkeen jokainen ohjausasema lähettää koodatun vastaan-ottotason radio-ohjausyksikköön 22 yhdessä sijainnin re-15 kisteröintisignaalin kanssa ja radipuhelimen tunnistus-numeron kanssa ohjaussignaalin lähetin/vastaanottimen 42 ja johdon liitännän 91 kautta. Edellä mainitun koodatun vastaanottotason jne. lähetyksen jälkeen jokainen ohjaus-asema avaa siirtolinjan, joka liittyy radio-ohjausyksik-20 köön 22. Jokainen koodattu vastaanottotaso voi olla esitetty esimerkiksi kahden bitin signaalilla, kuten "00". "01", "10" ja "11", jotka voidaan saattaa vastaamaan ensimmäistä tasoa alle 20 dB, toista tasoa välillä 20 dB ja 40 dB, kolmatta tasoa välillä 40 dB ja 60 dB sekä neljättä 25 tasoa yli 60 dB. Vaihtoehtoisesti jokanien koodattu taso voidaan esittää kolmen bitin signaalilla, joka voi määri-teliä kahdeksan tasoa.
Radio-ohjausyksikössä 22 yksikkö 32 vertaa vastaavilta oh-jausasemis1ta vastaanotettuja koodattuja vastaanottotasoja 30 toisiinsa valitakseen suurimman koodatun vastaanottotason ja määrittääkseen, että radiopuhelin 16 sijaitsee siinä palvelualueessa, jonka määrittää suurin koodattu vastaanottotaso. Tämän seurauksena sijainnin rekisteröintisig-naali, joka vastaa edellä mainittua palvelualuetta, talle-35 tetaan tilaajatiedostoon 82. Jos koodatut vastaanottotasot ovat yhtä suuria, radio-ohjausyksikkö 22 voi päättää 97010 28 jokaisen radiopuhelimen 16 sijainnin ottaen huomioon ennalta määritellyn prioriteetin kytkentälaiteyksiköi1 le.
Joka tapauksessa yksikköohjain 32 lähettää rekisteröinnin valmis-signaalin kytkentälaiteyksiköile, josta suurin koo-5 dattu vastaanottotaso on annettu. Rekisteröinnin valmis-signaali lähetetään edellä mainittuun kytkentälaiteyksik-köön invertoimalla sähköjännitteen napaisuus siirtojoh-dolla, joka on liitetty kyseessä olevaan kytkentälaiteyk-sikköön. Tässä tapauksessa rekisteröinnin valmis-signaalia 10 ei lähetetä muille kytkentälaiteyksiköi1 le kuin sille, jolla on suurin koodattu vastaanottotaso. Rekisteröinnin valmis-signaalin perusteella kytkentälaiteyksikkö muuntaa rekisteröinnin valmis-signaalin radiosignaaliksi, joka lähetetään radiopuhelimelle 16. Rekisteröinnin valmis-sig-15 naali voidaa toistaa puhelimen lähetin/vastaanottime 1 la 93 äänisignaalin muodossa tai se voidaan näyttää käyttämällä valodiodia tai vastaavaa. Tässä tapauksessa vyöhykenumero-tiedostoon 103 radiopuhelimessa 16 talletetaan radio-vyöhykkeen numero, joka liittyy kytkentälaiteyksikköön, 20 joka tuottaa rekisteröinnin valmis-signaalin.
Sen jälkkeen radipuhelin 16 lähettää vahvistussignaalin, joka osoittaa rekisteröinnin vahvistuksen, radio-ohjausyksikköön 22 kytkentälaiteyksikön 23 kautta. Lopputuloksena radio-ohjausyksikkö 22 palauttaa sähköjännitteen 25 napaisuuden.
Sijainnin rekisteröintipyyntö voidaan ilmaista avaamalla ja sulkemalla siirtosilmukka. Rekisteröinnin valmis-signaali voidaan ilmaista joko radio-ohjausyksikön 22 ja kyt-• kentälaiteyksikön 23 väliselle siirtojohdolle annetun jan- 30 nitteen napaisuuden vaihtona tai lähettämällä äänisignaali radiopuhelimeen 16.
On mahdollista käsitellä päättyvää kutsua radiopuhelimeen 16 ja lähtevää kutsua radiopuhelimesta 16 samalla tavalla il 97010 29 kuin selitettiin kuvioiden 8-11 yhteydessä. Siksi kuvion 12 osalta tämä selitys jätetään pois.
Vaikka keksintöä on tähän asti selitetty sen muutamien suoritusmuotojen avulla, on täysin mahdollista alan ammat-5 tilaiselle soveltaa tätä keksintöä käytäntöön lukuisilla muilla tavoilla. Esimerkiksi voidaan yksi kytkentälaiteyk-säkkö sijoittaa yhteen palvelualueeseen ja ohjata sitä ai-kajakoisesti silloin kun liikenne ei ole liian suuri. Siirrettävää puhe 1inkojettä voidaan käyttää langattoman 10 puhelimen sijasta.

Claims (12)

97010 30
1. Ohjausasema käytettäväksi radiotietoliikenneverkkojärjestelmässä käsittelemään kutsua ja toteuttamaan tietoliikennettä mainitun ohjausaseman (15) määrittelemällä palve- 5 lualueella siirrettävään radiopuhelinkojeeseen (16), jolloin mainitulle ohjausasemalle on ennalta osoitettu ohjaus-radiokanava sekä useita puheradiokanavia, tunnettu siitä, että ohjausasema käsittää: selektiivisesti puhetoimintatilassa ja ainakin yhdessä 10 lisätoimintatilassa käytettävät radiokanavan kytkentäväli-neet (23) selektiivisen saannin järjestämiseksi mainittuihin ohjauskanaviin ja mainittuihin puhekanaviin tiedonsiirron toteuttamiseksi valitun puheradiokanavan kautta mainitussa puhetoimintatilassa ja lisätoiminnon toteuttamiseksi 15 mainitussa ainakin yhdessä lisätoimintatilassa ja mainittuihin radiokanavan kytkentävälineisiin (23) liitetyt ohjausvälineet (22) mainittujen radiokanavan kytken-tävälineiden peräkkäiseksi ohjaamiseksi yhden mainitun pu-hetoimintatilan ja mainitun ainakin yhden lisätoimintatilan 20 valitsemiseksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ohjausasema, tunnettu siitä, että mainittu ainakin yksi lisätoimintatila käsittää lepotilan, jossa ei valvota mainittua ohjausradiokanavaa 25 eikä mainittua puheradiokanavaa, stand-by-tilan, jossa valvotaan sekä mainittua ohjausradiokanavaa että mainittuja puheradiokanavia ilman mainitun kutsun vastaanottoa, ja oh-jausasematilan, jossa mainitun kutsun vastaanotto sallitaan valvomalla sekä mainittuja ohjaus- että puheradiokanavia. 30
3. Patenttivaaatimuksen 2 mukainen ohjausasema, tunnettu * siitä, että mainittu radiokanavan kytkentäväline (23) kä sittää teholähteen (76) lähdejännitteen tuottamiseksi, mainittuun teholähteeseen kytketyt puhetien ohjausvälineet 35 (42, 43, 78) mainitun puhetien muodostamiseksi mainitussa puhetoimintatilassa ja mainittuihin puhetien ohjausvälineisiin liitetyt liitäntävälineet (49) mainittujen puhetien ohjausvälineiden kytkemiseksi selektiivisesti mainittuihin li 97010 31 ohjaus- ja puheradiokanaviin, jolloin mainitut radiokanavan kytkentävälineet käsittävät: mainittuun teholähteeseen liitetyt keskeytysvälineet (77), mainitut puhetien ohjausvälineet, mainitut liitäntä-5 välineet mainitun lähdejännitteen syötön keskeyttämiseksi mainittuihin liitäntävälineisiin mainitussa lepotilassa mainittujen puhetien ohjausvälineiden ohjauksessa.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ohjausasema, tunnettu 10 siitä, että mainitut radiokanavan kytkentävälineet (23) toimivat ohjelman mukaisesti, jolloin mainittu ainakin yksi lisätoimintatila käsittää ohjelman lataustilan mainitun ohjelman lataamiseksi, lepotilan, jossa ei valvota mainittua ohjausradiokanavaa eikä mainittua puheradiokanavaa, stand-15 by-toimintatilan, jossa valvotaan sekä mainittuja ohjaus-että puheradiokanavia vastaanottamatta mainittua kutsua, ja ohjausasematilan, jossa mainitun kutsun vastaanotto sallitaan valvomalla sekä mainittuja ohjaus- että puheradiokanavia. 20
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ohjausasema, tunnettu siitä, että ainakin yksi lisätoimintatila käsittää ensimmäisen ja toisen ohjaustoimintatilan ja mainitut radiokanavan kytkentävälineet käsittävät: - 25 ensimmäisessä ja toisessa ohjaustoimintatilassa ja mai nitussa puhetoimintatilassa selektiivisesti toimivan ensimmäisen välineen (23) saannin järjestämiseksi mainittuihin ohjaus- ja puheradiokanaviin, jolloin mainitun kutsun vastaanotto sallitaan mainitussa ensimmäisessä ohjaustoiminta-30 tilassa ja mainitun kutsun vastaanottoa ei sallita mainitussa toisessa ohjaustoimintatilassa ja muodostetaan puhe-tie valitun mainitun puhekanavan kautta mainitussa puhetoimintatilassa ja mainitut ohjausvälineet käsittävät ensimmäiseen väli-35 neeseen (23) kytketyn toisen välineen (22) ohjaamaan peräkkäin mainittua ensimmäistä välinettä kytkeytymään mainitusta ensimmäisestä tai toisesta ohjaustoimintatilasta ja mainitusta puhetoimintatilasta toiseen tilaan. 97010 32
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen ohjausasema, tunnettu siitä, että mainitut toiset välineet (22) käsittävät: hallintavälineet (31) sen hallitsemiseksi, mitä mainitusta ensimmäisestä ja mainitusta toisesta ohjaustoiminta-5 tilasta ja mainitusta puhetoimintatilasta mainitut toiset välineet ilmaisevat ja mainittuihin hallintavälineisiin kytketyt ohjausvälineet (32, 24) mainittujen ensimmäisten välineiden (23) ohjaamiseksi valvomalla mainittuja hallintavälineitä ja muo-10 dostamalla tilaohjaussignaalin, joka edustaa valittua mainittua ensimmäistä tai mainittua toista tilaa tai mainittua puhetoimintatilaa.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen ohjausasema, tunnettu 15 siitä, että mainittu ensimmäinen väline (23) käsittää: tilaohjausvälineet (42, 43), jotka antavat vasteen mainittuun tilaohjaussignaaliin, mainittujen ensimmäisten välineiden asettamiseksi valittuun ensimmäiseen, toiseen oh-jaustoimintatilaan tai puhetoimintatilaan. 20
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen ohjausasema, tunnettu siitä, että mainittu ensimmäinen väline (23) muodostaa osan mainitusta mainittuun toiseen välineeseen (22) kytketystä puhetiestä ja ohjaussignaalitiestä, jolloin mainittu ensim- 25 mäinen väline (23) käsittää: mainittuihin tilaohjausvälineisiin kytketyt porttiväli-neet (46, 47) mainitun puhetien muodostamiseksi mainitussa puhetoimintatilassa ja mainittuihin tilaohjausvälineisiin kytketyt lisäportti-30 välineet (48) mainitun ohjaussignaalitien muodostamiseksi ainoastaan ensimmäisessä ohjaustoimintatilassa, jolloin ohjaussignaalit ietä ei muodosteta mainitussa toisessa ohjaus-toimintatilassa .
9. Jonkin patenttivaatimuksen 5-8 mukainen ohjausasema, tunnettu siitä, että kukin mainituista ensimmäisestä ja toisesta ohjaustoimintatilasta valvoo selektiivisesti mainittuja ohjaus- ja puheradiokanavia. ti 97010 33
10. Radiotiedonsiirtoverkkojärjestelmä käytettäväksi kutsun käsittelemiseksi ja tiedonsiirron järjestämiseksi useiden radiopuhelinyksikköjen (16) kanssa ennalta määrätyllä palvelualueella ohjausradiokanavaa ja useita puheradiokanavia 5 käyttäen muodostetun puhetien kautta, tunnettu siitä, että se käsittää: useita liitäntälaiteyksiköitä (23; CEl ... CE5), jotka sijaitsevat mainitulla ennalta määrätyllä palvelualueella ja joista kukin toimii selektiivisesti puhetoimintatilassa 10 muodostaen mainitun puhetien ja ainakin yhdessä lisätoimin-tatilassa, joka poikkeaa mainitusta puhetoimintatilasta ja mainittuihin liitäntälaiteyksiköihin (23; CEl ... CE5) liittyvät ohjausvälineet (22) mainittujen liitäntälaiteyk-sikköjen ohjaamiseksi yksikköjen asettamiseksi selektiivi-15 sesti mainittuun puhetoimintatilaan ja mainittuun lisätoi-mintatilaan.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen radiotiedonsiirtoverk-kojärjestelmä, tunnettu silitä, että mainittu ainakin yksi 20 lisätoimintatila käsittää lepotilan, jossa ei valvota mainittua ohjausradiokanavaa eikä mainittua puheradiokanavaa, stand-by-toimintatilan, jossa valvotaan sekä mainittua ohjaus- että mainittuja puheradiokanavia vastaanottamatta mainittua kutsua, ja ohjausasematilan, jossa sallitaan mai-25 nitun kutsun vastaanotto valvomalla sekä mainittuja ohjaus-että puheradiokanavia.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen radiotiedonsiirtoverk-kojärjestelmä, tunnettu siitä, että yksi valittu liitäntä- 30 laiteyksikkö (23; CEl ... CE5) asetetaan yksin mainittuun ohjausasematilaan mainitulla ennalta määrätyllä palvelualu-' eella. „ 97010 34
FI882519A 1987-05-29 1988-05-27 Ohjausasema ja radiotiedonsiirtoverkkojärjestelmä, joka sisältää eri toimintatiloissa toimivia kytkentälaiteyksiköitä FI97010C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP13185687 1987-05-29
JP62131856A JP2541556B2 (ja) 1987-05-29 1987-05-29 広域コ−ドレス電話方式
JP62180475A JP2558719B2 (ja) 1987-07-20 1987-07-20 無線回線制御装置
JP18047587 1987-07-20

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI882519A0 FI882519A0 (fi) 1988-05-27
FI882519A FI882519A (fi) 1988-11-30
FI97010B FI97010B (fi) 1996-06-14
FI97010C true FI97010C (fi) 1996-09-25

Family

ID=26466576

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI882519A FI97010C (fi) 1987-05-29 1988-05-27 Ohjausasema ja radiotiedonsiirtoverkkojärjestelmä, joka sisältää eri toimintatiloissa toimivia kytkentälaiteyksiköitä

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4939785A (fi)
EP (1) EP0293014B1 (fi)
AU (1) AU614966B2 (fi)
CA (1) CA1288822C (fi)
DE (1) DE3852060T2 (fi)
FI (1) FI97010C (fi)

Families Citing this family (25)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH0815354B2 (ja) * 1986-10-30 1996-02-14 日本電気株式会社 無線電話装置
JPH0226141A (ja) * 1988-07-15 1990-01-29 Nec Corp 無線回線制御方式
JP3003131B2 (ja) * 1989-01-18 2000-01-24 ソニー株式会社 コードレステレホン
US5128981A (en) * 1989-05-24 1992-07-07 Hitachi, Ltd. Radio communication system and a portable wireless terminal
JPH03104329A (ja) * 1989-09-19 1991-05-01 Nippon Telegr & Teleph Corp <Ntt> 移動通信チャネル割当て制御方式
GB8925552D0 (en) * 1989-11-11 1990-01-04 Plessey Telecomm A method of an air registration of a cordless telephone with a base station
JP2806591B2 (ja) * 1990-02-08 1998-09-30 日本電気株式会社 無線電話システムの着信方式
DE69127006T2 (de) * 1990-02-23 1998-01-22 Mitsubishi Electric Corp Mobiles Kommunikationssystem
JP2901195B2 (ja) * 1990-04-05 1999-06-07 株式会社東芝 無線通信方式
EP0452877B1 (en) * 1990-04-17 1996-02-07 Nec Corporation Cordless key telephone system capable of quickly answering incoming calls
AU636220B2 (en) * 1990-04-17 1993-04-22 Nec Corporation Cordless key telephone system for covering multiple service areas having exclusively assigned control channels
JP2595758B2 (ja) * 1990-04-24 1997-04-02 日本電気株式会社 コードレス電話方式
CA2041752A1 (en) * 1990-05-02 1991-11-03 Roland E. Williams Private cellular telephone system
US5260987A (en) * 1990-06-18 1993-11-09 Northern Telecom Limited Mobile communications
GB9013605D0 (en) * 1990-06-18 1990-08-08 Stc Plc Mobile communications
GB2245454B (en) * 1990-06-18 1994-03-23 Stc Plc Mobile communications
JP3025712B2 (ja) * 1991-05-20 2000-03-27 パイオニアコミュニケーションズ株式会社 コードレス電話の子機間通話方式
TW327488U (en) * 1991-05-29 1998-02-21 Video Tech Eng Digital cordless telephone apparatus
DE69231392T2 (de) * 1991-06-06 2001-02-01 Fujitsu Ltd Verbindungsverwaltungsgerät für Mobil-Funktelefon
JP2954389B2 (ja) * 1991-06-06 1999-09-27 パイオニアコミュニケーションズ株式会社 コードレス電話の子機間転送装置
US5450474A (en) * 1992-03-11 1995-09-12 U.S. Philips Corporation Network in which cordless phones are paged from a plurality of base stations that receive paging codes for the cordless phones via subscriber lines
DE4207748A1 (de) * 1992-03-11 1993-09-16 Philips Patentverwaltung Funknetz aus schnurlosen telefonen
JP3380036B2 (ja) * 1994-05-20 2003-02-24 富士通株式会社 基地局および移動局における待受け制御方法
DE19547020C1 (de) 1995-12-15 1996-12-12 Siemens Ag Teilnehmeranschlußnetz für den Anschluß von Teilnehmerstationen an eine Fernmeldevermittlungsstelle unter Verwendung eines Funksystems
JP5741296B2 (ja) * 2011-08-01 2015-07-01 富士通株式会社 通信装置

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE438232B (sv) * 1976-06-28 1985-04-01 Nippon Telegraph & Telephone Mobilradiotelefonsystem for inkoppling av mobilstationer till ett telefonnet
AU533404B2 (en) * 1978-10-30 1983-11-24 General Electric Company Radio communication system and method
US4741019A (en) * 1984-03-15 1988-04-26 Sanyo Electric Co., Ltd. Cordless telephone
GB2165127B (en) * 1984-09-26 1988-04-07 Philips Electronic Associated Multiple access communications system
JPS61171256A (ja) * 1985-01-25 1986-08-01 Nec Corp デ−タ伝送時における割込通話方式
US4654879A (en) * 1985-03-29 1987-03-31 Itt Corporation Cellular mobile radio subscriber location detection
JPS6248131A (ja) * 1985-08-27 1987-03-02 Nippon Telegr & Teleph Corp <Ntt> 無線電話方式
EP0243900B1 (en) * 1986-04-26 1993-07-21 Nec Corporation Radio key telephone system having a common signaling channel

Also Published As

Publication number Publication date
US4939785A (en) 1990-07-03
FI882519A0 (fi) 1988-05-27
EP0293014A3 (en) 1990-02-14
EP0293014B1 (en) 1994-11-09
FI882519A (fi) 1988-11-30
CA1288822C (en) 1991-09-10
AU614966B2 (en) 1991-09-19
DE3852060D1 (de) 1994-12-15
AU1677488A (en) 1988-12-01
FI97010B (fi) 1996-06-14
EP0293014A2 (en) 1988-11-30
DE3852060T2 (de) 1995-06-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI97010C (fi) Ohjausasema ja radiotiedonsiirtoverkkojärjestelmä, joka sisältää eri toimintatiloissa toimivia kytkentälaiteyksiköitä
CA2195322C (en) Radiotelephone with multiple simultaneous telephone number identities
US4905272A (en) PABX cordless telephone system
CA2035962C (en) Wide area cordless telephone system capable of receiving incoming group address calls
RU2110154C1 (ru) Способ и радиотелефонная система для переноса радиотелефонного вызова из одной зоны обслуживания в другую область техники
EP0520433B1 (en) Mobile communication system wherein a base station transfers to another an identifier for a cell of call origination
KR19990062661A (ko) 이동 통신용 핸드오프 전환 장치
JP3221975B2 (ja) 移動体通信システム、移動体通信制御装置及び移動体通信制御方法
JPS63175535A (ja) 移動無線通信方式
US6122518A (en) Mobile communication system including base stations each having definite number of traffic channels
US5926766A (en) Cordless telephone with division of channels into groups of channels
KR920010106B1 (ko) 무선 회선 제어 방법
KR0153013B1 (ko) 유무선 복합 형식의 호처리 가능한 제2세대 사설 무선 교환기 시스템 및 그 방법
JPS61112443A (ja) 移動体通信システムにおける無線基地局制御方法
JP2783251B2 (ja) Mca無線装置
JP3130812B2 (ja) デジタルコードレス電話システム
KR100251629B1 (ko) 씨티투착신시스템에서피알아이인터페이스시디채널사용방법
KR100260092B1 (ko) 개인 이동 통신 교환기에서의 핸드오프 후 3자 통화 처리 방법
JPH05218953A (ja) 通信中チャネル切替
JPS63217729A (ja) 移動無線の無線回線制御方法
JPS5934019B2 (ja) 移動無線電話方式
JPH02168744A (ja) 無線電話装置およびその制御方法
JPH07240958A (ja) 移動無線電話装置
JPS63275229A (ja) 無線電話装置
WO1996002118A1 (en) Cordless telecommunications handover

Legal Events

Date Code Title Description
GB Transfer or assigment of application

Owner name: NIPPON TELEGRAPH AND TELEPHONE

BB Publication of examined application
MM Patent lapsed

Owner name: NTT MOBILE COMMUNICATIONS NETWORK INC.

Owner name: MATSUSHITA COMMUNICATION INDUSTRIAL CO.

Owner name: NEC CORPORATION

Owner name: NIPPON TELEGRAPH AND TELEPHONE