FI96904C - Menetelmä fleksograafisen painolaatan valmistamiseksi - Google Patents

Menetelmä fleksograafisen painolaatan valmistamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI96904C
FI96904C FI914332A FI914332A FI96904C FI 96904 C FI96904 C FI 96904C FI 914332 A FI914332 A FI 914332A FI 914332 A FI914332 A FI 914332A FI 96904 C FI96904 C FI 96904C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
photopolymerized
printing plate
flexographic printing
water
printing plates
Prior art date
Application number
FI914332A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI96904B (fi
FI914332A0 (fi
Inventor
Horst Koch
Karl-Rudolf Kurtz
Heinz-Ulrich Werther
Wolfgang Huemmer
Thomas Telser
Reinhard Scheider
Original Assignee
Basf Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Basf Ag filed Critical Basf Ag
Publication of FI914332A0 publication Critical patent/FI914332A0/fi
Publication of FI96904B publication Critical patent/FI96904B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI96904C publication Critical patent/FI96904C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G03PHOTOGRAPHY; CINEMATOGRAPHY; ANALOGOUS TECHNIQUES USING WAVES OTHER THAN OPTICAL WAVES; ELECTROGRAPHY; HOLOGRAPHY
    • G03FPHOTOMECHANICAL PRODUCTION OF TEXTURED OR PATTERNED SURFACES, e.g. FOR PRINTING, FOR PROCESSING OF SEMICONDUCTOR DEVICES; MATERIALS THEREFOR; ORIGINALS THEREFOR; APPARATUS SPECIALLY ADAPTED THEREFOR
    • G03F7/00Photomechanical, e.g. photolithographic, production of textured or patterned surfaces, e.g. printing surfaces; Materials therefor, e.g. comprising photoresists; Apparatus specially adapted therefor
    • G03F7/26Processing photosensitive materials; Apparatus therefor
    • G03F7/30Imagewise removal using liquid means
    • G03F7/32Liquid compositions therefor, e.g. developers
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C11ANIMAL OR VEGETABLE OILS, FATS, FATTY SUBSTANCES OR WAXES; FATTY ACIDS THEREFROM; DETERGENTS; CANDLES
    • C11DDETERGENT COMPOSITIONS; USE OF SINGLE SUBSTANCES AS DETERGENTS; SOAP OR SOAP-MAKING; RESIN SOAPS; RECOVERY OF GLYCEROL
    • C11D3/00Other compounding ingredients of detergent compositions covered in group C11D1/00
    • C11D3/43Solvents

Description

96904
Menetelmä fleksograafisen painolaatan valmistamiseksi
Selitys
Esillä oleva keksintö koskee menetelmää fotopolyme-5 roitujen fleksograafisten painolaattojen valmistamiseksi käyttämällä nestemäistä koostumusta pinnan hellävaraiseen, jäännöksettömään puhdistamiseen siihen tarttuneista, orgaanisiin liuottimiin liukenevista tai niissä turpoavista polymeerisistä aineista.
10 Nestemäisiä koostumuksia, joiden avulla pinnat voi daan vapauttaa hellävaraisella tavalla niihin tarttuneista hartsimaisista, kumimaisista tai tervamaisista aineista tunnetaan esimerkiksi julkaisusta US-A-3 933 674. Nämä tunnetut nestemäiset koostumukset koostuvat pääasiallises-15 ti hiilivetyöljystä, josta haju on poistettu, öljymäisestä sitrustisleestä tai -uutteesta, lanoliinista ja pinta-ak-tiivisesta yhdisteestä. Tämänlaatuiset nestemäiset koostumukset eivät puhdistuskäsittelyssä turmele väri- tai lakkakerroksia eivätkä aiheuta myöskään ihon ärsytystä. Näi-20 den liuotustehossa on kuitenkin lukuisissa käyttötarkoituksissa toivomisen varaa, joten jäännöksetön puhdistaminen, erityisesti strukturoitujen pintojen puhdistaminen, ei ole joko mahdollista tai tähän tarkoitukseen tarvitaan liian pitkä aika tai liian suuria määriä nestemäistä koos-25 tumusta.
Lisäksi ovat tunnettuja nestemäiset koostumukset, jotka ovat "öljy-vedessä"-tyyppiä ja auttavat puhdistamista eli polymeeristen aineiden poispesua oksidipinnoista. Esimerkkinä viitattakoon julkaisuun DE-A-11 66 002. Siinä 30 selostettu emulsio sisältää disperssinä faasina veteen liukenematonta orgaanista liuotinta, joka on jakautunut hienojakoisesta jatkuvaan vesifaasiin. Tämä öljy-vedes-sä-emulsio sisältää veteen liukenemattomana orgaanisena liuottimena esimerkiksi ksyleeniä, amyyliasetaattia ja/tai 35 tetrakloorietyleeniä, joiden lisäksi se voi sisältää lisä- 2 96904 aineita, kuten alifaattisia alkoholeja. Tämä tunnettu öl-jy-vedessä-emulsio palvelee ennen kaikkea kuvan suhteen valotettujen, valonherkkien litograafisten laakapainolaat-tojen kehittämistä. Tällöin pestään tunnetusti ne lito-5 graafisen laakapainolaatan valonherkän painojäljen antavan kerroksen ne alueet, jotka kuvan suhteen tapahtuneen valo-tuksen jälkeen ovat yhä vielä liukoisia, pois litograafi-sesta laakapainolaatasta, jonka johdosta painolaatan kantajan hydrofiilinen oksidipinta vapautuu näillä alueilla 10 täydellisesti. Tätä tapahtumaa kutsutaan yleisesti kehittämiseksi.
Tällaisten litograafisten laakapinolaattojen ja myös sellaisten fotoresistien, joiden yhteydessä tulee paljastaa hydrofiiliset oksidipinnat, kehittämiselle on 15 oleellista, että tähän tarkoitukseen käytetyt emulsiot ovat tyyppiä "öljy-vedessä", jonka johdosta kyseiset hydrofiiliset pinta-alueet voidaan kostuttaa. Sitä paitsi ei kyseisten emulsioiden liuotusvoiman tarvitse olla erikoisen suuri, koska litograafisten laakapainolaattojen ja 20 fotoresistien kehitettävät, kuvan suhteen valotetut painojäljen antavat kerrokset ovat yleensä paksuudeltaan vain 0,1 - 10 μη, joten tarvitsee pestä pois vain vähäisiä määriä polymeeristä ainetta. Tunnettuja öljy-vedessä-emulsi-oita ei tämän vuoksi tarvitse käyttää rajattomasti muihin 25 tarkoituksiin. Ne eivät erityisesti sovellu strukturoidun pinnan hellävaraiseen, jäännöksettömään puhdistukseen suurista määristä polymeerisiä aineita, erityisesti elasto-meerejä, jotka tarttuvat pintaan.
Sekä EP-A-0 180 122 että myös EP-A-0 034 788 koh-30 distuvat menetelmiin laakapaino- tai offsetpainolaattojen valmistamiseksi. Päinvastoin kuin fleksograafisissä kuva-laatoissa ei näissä offsetpainolaatoissa ole lainkaan ko-hokerrosta, vaan niiden painava pinta on jaettu hydrofobisiin, painaviin alueisiin ja hydrofiilisiin, ei-paina-35 viin alueisiin, jonka vuoksi niitä kutsutaan myös laaka- 3 96904 painolaatoiksi. Offset- tai laakapainolaattojen edeltäjien (Vorläufer) valonherkät painojäljen antavat kerrokset ovat huomattavasti ohuempia kuin fleksograafisten painolaattojen valmistukseen tarkoitetut fotopolymeroitavat, valon-5 herkät painojäljen antavat kerrokset. Sen vuoksi valmistettaessa offsetpainolaattoja täytyy kehitysvaiheessa pestä pois huomattavasti vähäisempiä määriä ainetta kuin on kysymys kehitettäessä fleksograafisten painolaattojen valmistukseen tarkoitettuja kuvan suhteen valotettuja fotopo-10 lymeroitavia painojäljen antavia kerroksia. Tästä on seurauksena, että menetelmä offset- tai laakapainolevyn valmistukseksi eroaa kehitysvaiheen osalta selvästi flekso-graafisen painolaatan valmistukseen käytetystä menetelmästä.
15 Erityisen kriittinen on niiden nestemäisten koostu musten eli kehiteliuottimien valinta, joita tulee käyttää fotopolymeroitujen painolaattojen, erityisesti fleksograafisten painolaattojen valmistuksessa.
Kuten on tunnettua valotetaan tällaista flekso-20 graafista painolaattaa valmistettaessa tämän orgaanisiin liuottimiin liukoinen tai niissä turpoava fotopolymeroita-va kohokuvan muodostava kerros kuvan suhteen, jonka jälkeen kuvan suhteen valotetun, kohokuvan muodostavan kerroksen ei-valotetut ja sen vuoksi ei-fotopolymeroidut alu-25 eet pestään pois eli kehitetään kehiteliuottimella. Tällöin täytyy ensinnäkin poistaa suuret määrät polymeeristä ainetta jäljellä jäävän fotopolymeroidun kohokerroksen pinnasta, jättämättä tällöin jäljelle mitään jäännöksiä, ja toiseksi ei fotopolymeroitu kohokerros saa turmeltua 30 tässä poispesutapahtumassa, koska muutoin sen painavan pinnan laatu huononee.
Kuten on tunnettua, on jo käytetty fotopolymeroitu-jen fleksograafisten painolaattojen valmistukseen kuvatulla tavalla kloorattuja hiilivetyjä, kuten tetraklooriety-35 leeniä, aromaattisia hiilivetyjä, kuten ksyleeniä tai to- 4 96904 lueenia, tyydytettyjä syklisiä ja asyklisiä hiilivetyjä, kuten oktaania tai sykloheksaania, tyydyttämättömiä syklisiä hiilivetyjä, kuten limoneenia, vuoriöljytisleitä, hyd-rattuja maaöljyfraktioita, alkoholeja, kuten n-butanolia, 5 ketoneja, kuten metyylietyyliketonia, estereitä, kuten etyyliasetaattia, eettereitä, kuten dioksaania tai tetra-hydrofuraania, tai vesipitoisia liuottimia, kuten vettä tai natronlipeää. Tällöin on kehiteliuottimen valinta kohdistunut ensisijassa kyseisen, poispestävän polymeerisen, 10 erityisesti elastomeerisen aineen liukoisuusominaisuuk-siin, kuten käy ilmi julkaisuista US-A-2 760 863, US-A-3 794 494 tai US-A-4 294 908. Kuitenkin viitataan jo julkaisussa US-A-2 760 863 siihen, että on vielä muitakin ratkaisevia kriteerejä. Niinpä hyvä kehiteliuotin ei saa 15 turmella fleksograafisen painolaatan jäljelle jäävää foto-polymeroitua kohokerrosta ja silti sillä tulee olla suuri liuotusvoima. Sillä tulee olla suuri höyrystymisnopeus, jonka vuoksi fotopolymeroitu kohokerros voidaan nopeasti kuivata, jolloin tällainen suuri höyrystymisnopeus voi 20 osoittautua siinä tapauksessa haitalliseksi, jos kehite-liuotin on myrkyllinen ja/tai helposti palava. Sen mukaan tulee kehiteliuottimella olla korkea leimahduspiste tai parhaassa tapauksessa se ei saa olla lainkaan palava, mikä tällöin voidaan taasen toteuttaa vain käyttämällä myrkyl-25 listä ja/tai korkealla kiehuvaa kehiteliuotintä, mikä kuitenkin käytännössä vaikeuttaa näiden kehiteliuottimien käsittelyä, uudelleenkäyttöä ja käytöstä poistamista tai tekee mahdottomaksi.
Tähän asti tunnettujen nestemäisten koostumusten, 30 joita aivan yleisesti käytetään pinnan puhdistamiseen siihen tarttuneista polymeerisistä aineista, oleellinen epäkohta on edellä mainitun käyttötarkoituksen yhteydessä erityisesti siinä, että tunnetut koostumukset - joko eivät pese pois orgaanisiin liuottimiin liu-35 koisia polymeerisiä aineita jäännöksettömästi fotopolyme- li 5 96904 roidun kohokerroksen pinnasta, - tai että ne ovat liian aggressiivisia ja sen vuoksi turmelevat fotopolymeroidun kohokerroksen painavan pinnan tai koko kohokerroksen.
5 Tähän asti tunnettujen nestemäisten koostumusten epäkohdat painavat aivan erityisesti raskaasti vaa'assa tässä erityisessä käyttötarkoituksessa, koska ne tällöin tulevat sananmukaisesti välittömästi ilmi. Aivan konkreettisesti on tähän asti fotopolymeroitujen fleksograafisten 10 painolaattojen valmistuksessa käytetyistä nestemäisistä koostumuksista vast, kehiteliuoksista seurauksena elasto-meeritähteiden muodostuminen niin kutsuttujen "tippunok-kien" ("Tropfnasen") ja poimujen ja pienten matomaisten rakenteiden, niin kutsutun "appelsiinin pinnan" ("Orangen-15 haut"), muodossa fotopolymeroidun kohokerroksen painavan pinnan päälle tai sen sisään.
Esillä olevan keksinnön tehtävänä on aikaansaada uusi nestemäinen koostumus, joka palvelee pinnan puhdistamista niihin tarttuneista, orgaanisiin liuottimiin liukoi-20 sista tai niissä turpoavista polymeerisistä aineista ja jolla ei enää ole tekniikan tason epäkohtia. Uuden nestemäisen koostumuksen tulee puhdistaa kyseinen pinta hellävaraisesti jättämättä tällöin jälkeensä mitään jäännöksiä. Uudella nestemäisellä koostumuksella, erityisesti käytet-25 täessä sitä kehiteliuottimena valmistettaessa fotopolyme-roituja fleksograafisia painolaattoja, ei saa olla enää edellä kuvattuja epäkohtia, vaan sen tulee antaa fotopoly-meroituja fleksograafisia painolaattoja, joiden fotopoly-meroidussa kohokerroksessa on moitteeton painava pinta.
30 Yllättäen voitiin tämä tehtävä ratkaista lisäämällä ·, suuria vesimääriä orgaanisiin liuottimiin. Ottaen huomioon tekniikan tason ja ottaen huomioon jokaisen tunteman tosiseikan, että niiden polymeeristen aineiden, jotka ovat liukoisia orgaanisiin liuottimiin, liuottamiseksi tai tur-35 vottamiseksi niissä käytetään juuri näitä orgaanisia eikä 6 96904 mitään vesipitoisia liuottimia, on keksitty liuotuskeino sitäkin yllättävämpi.
Esillä olevan keksinnön kohteen yhteydessä on sen mukaan kysymys menetelmästä fleksograafisen painolaatan 5 valmistamiseksi, jonka fotopolymeroidussa kohokerroksessa on moitteeton painava pinta.
(a) valottamalla kuvan suhteen sen fotopolymeroita-va, kohokuvan muodostava, painojäljen antava kerros, joka sisältää vähintään yhtä orgaanisiin liuottimiin liukoista 10 tai niissä turpoavaa elastomeeriä sideaineena, vähintään yhtä olefiinisesti tyydyttämätöntä fotopolymeroitavaa mo-nomeeriä, joka on sekoituskelpoinen elastomeerin kanssa, sekä vähintään yhtä fotopolymeraation initiaattoria, (b) pesemällä pois (kehittämällä) kuvan suhteen va-15 lotetun, kohokuvan muodostavan, painojäljen antavan kerroksen ei-valottuneet ja sen vuoksi ei-fotopolymeroituneet alueet kehiteliuottimella, jolloin on tuloksena fotopoly-meroitunut kohokerros, jolle menetelmälle on tunnusomaista, että tällöin käyte-20 tään kehiteliuottimena tyyppiä "vesi-öljyssä" olevaa emulsiota, joka sisältää hienodispersistä vesifaasia ja jatkuvaa, palamatonta tai vaikeasti palavaa ja/tai korkealla kiehuvaa orgaanista faasia tilavuussuhteessa, joka on välillä 90;10 - 10:90.
25 Keksinnön mukaan käytettävä kehiteliuotin on vesi- öljyssä-emulsio, joka tarkoittaa sitä, että se koostuu hienodispersisestä vesifaasista ja jatkuvasta orgaanisesta faasista. Keksinnön mukaan on tällöin vesifaasin tilavuus-suhde orgaaniseen faasiin välillä 90:10 - 10:90. On täysin 30 mahdollista valita tämä tilavuussuhde suuremmaksi, esimerkiksi suhteeksi 95:5, tai pienemmäksi, esimerkiksi suhteeksi 5:95. Keksinnön mukaisesti käytettävät vesi-öljys-sä-emulsiot, joilla on tällaiset tilavuussuhteet, tulevat kuitenkin kysymykseen joko vain hyvin erityistä käyttötar-35 koitusta varten tai erityiset edut eivät aina ilmene luo-
II
7 96904 tettavalla tavalla. Sen mukaan on tilavuussuhteen osalta, joka on välillä 90:10 - 10:90, kysymys optimaalisesta alueesta, jonka puitteissa vesifaasin tilavuussuhde orgaaniseen faasiin voidaan edullisella tavalla tarkoitetusti 5 säätää ja sovittaa kyseistä käyttötarkoitusta varten.
Tämän optimaalisen alueen puitteissa on välillä 70:30 - 30:70 oleva alue erityisen edullinen, koska keksinnön mukaisesti käytettävillä vesi-öljyssä-emulsioilla, joissa tilavuussuhde on tällä alueella, on erityisen hyvä 10 ja lisäksi hellävarainen puhdistusvaikutus.
Aivan erityisen edullisesti käytetään sellaisia vesi-öljyssä-emulsioita, joissa tilavuussuhde on välillä 60:40 - 40:60. Näitä vesi-öljyssä-emulsioita voidaan nimittäin käyttää erityisen edullisesti mitä erilaatuisim-15 pien pintojen hellävaraiseen, jäännöksettömään puhdistamiseen. Erityisesti ne soveltuvat oivallisesti kehiteliuot-timiksi valmistettaessa fotopolymeroituja fleksograafisia painolaattoja.
Eräs keksinnön mukaisesti käytettävän vesi-öljyssä-20 emulsion oleellinen aineosa on hienodispersinen vesifaasi, joka sisältää tislattua vettä tai vettä, josta on suolat poistettu, tai normaalia, juomakelpoista vesijohtovettä. Edullisesti on kysymys normaalista vesijohtovedestä.
Tällöin voi vesifaasi sisältää vielä sopivia lisä-25 aineita liuotettuna.
Esimerkkejä sopivista lisäaineista ovat vesiliukoiset orgaaniset ja epäorgaaniset hapot tai emäkset, orgaaniset ja epäorgaaniset happamat ja emäksiset suolat, kompleksinmuodostajat ja hajua parantavat aineet. Näitä lisä-30 aineita käytetään sellaisissa määrissä, että ne eivät vai-. kuta haitallisesti keksinnön mukaisesti käytettävän vesi- öl jyssä-emulsion muodostumiseen ja stabiliteettiin.
Keksinnön mukaisesti käytettävän vesi-öl jyssä-emulsion toinen oleellinen aineosa on jatkuva orgaaninen faa-35 si, joka sellaisenaan ei ole palava tai on vaikeasti pala- 8 96904 va ja/tai korkealla kiehuva. Tällöin tarkoittaa termi "ei-palava" sitä, että kyseinen orgaaninen faasi ei erikseen katsottuna ylläpidä palamista ilman hapen osapaineen alaisena. "Vaikeasti palava" tarkoittaa sitä, että orgaanisel-5 la faasilla sitä erikseen katsottuna on leimahduspiste DIN 51 755:n tai DIN 51 758:n mukaan yli 45°, edullisesti 50eC ja erityisesti 60°C. "Korkealla kiehuva" tarkoittaa sitä, että kyseisellä orgaanisella faasilla on kiehumispiste tai kiehumisalue yli 120°C, edullisesti 150eC ja erityisesti 10 160°C.
Sopivat orgaaniset faasit koostuvat pääasiallisesti klooratuista hiilivedyistä, tyydytetyistä ja/tai tyydyttämättömistä syklisistä hiilivedyistä, tyydytetyistä ja/tai tyydyttämättömistä asyklisistä hiilivedyistä, vuoriöljy-15 tisleistä, hydratuista maaöljyfraktioista ja/tai näiden seoksista, jotka kaikki tyynni ovat kulloinkin erikseen katsottuna jo ei-palavia tai vaikeasti palavia ja/tai korkealla kiehuvia.
Esimerkkejä sopivista, keksinnön mukaan käytettä-20 vistä klooratuista hiilivedyistä ovat 1,1,1-trikloorietaa- ni ja tetrakloorietyleeni, joista tetrakloorietyleeni on edullisempi.
Esimerkkejä sopivista keksinnön mukaan käytettävistä aromaattisista hiilivedyistä ovat ksyleeni, trimetyy-25 Iillä substituoidut bentseenit, etyylibentsyyli, dietyy- lillä substituoidut bentseenit, kumeeni, n-butyylibentsee-ni, tetrahydronaftaliini, n-pentyylibentseeni ja n-heksyy-libentseeni.
Esimerkkejä sopivista keksinnön mukaan käytettävis-30 tä tyydytetyistä syklisistä hiilivedyistä ovat syklo-ok- taanit, dekaliini, heksyylisyklopentaani ja heksyylisyk-loheksaani.
Esimerkkejä sopivista keksinnön mukaan käytettävistä tyydyttämättömistä syklisistä hiilivedyistä ovat mono-35 terpeenit, kuten p-mentaani, borneoli, mentoni, D- ja L- 9 96904 limoneeni, α-terpineoli, α-terpiinit, γ-terpiinit, terpi-nolit, α-, β- ja δ-pineeni ja sitronelloli.
Esimerkkejä sopivista keksinnön mukaan käytettävistä tyydytetyistä asyklisistä hiilivedyistä ovat oktaani, 5 nonaani, dekaani, undekaani, dodekaani, tridekaani ja tet-radekaani.
Esimerkkejä sopivista keksinnön mukaan käytettävistä tyydyttämättömistä asyklisistä hiilivedyistä ovat ok-teeni, noneeni, deseeni ja undeseeni.
10 Esimerkkejä sopivista keksinnön mukaan käytettävis tä vuoriöljytisleistä ja hydratuista maaöljyfraktioista ovat lakkabensiinit, joiden kiehumaväli on 150 - 190°C, leimahduspiste 40 - 50°C, aromaattipitoisuus 25 %, naftee-nisten hiilivetyjen pitoisuus 10 % ja parafiinien pitoi-15 suus 65 %; lakkabensiinit, joiden kiehumaväli on 180 -220°C, leimahduspiste 60 - 70°C, aromaattipitoisuus 25 %, nafteenisten hiilivetyjen pitoisuus 10 % ja parafiinipi-toisuus 65 %; lakkabensiinit, joista on poistettu aromaattiset aineet ja joilla on kiehumaväli 180 - 220°C, leimah-20 duspiste yli 60°C, aromaattipitoisuus alle 1 %, nafteenisten hiilivetyjen pitoisuus 35 % ja parafiinien pitoisuus yli 64 %; synteettiset isoparafiinit, joiden kiehumaväli on 180 - 220°C, leimahduspiste yli 65°C ja parafiinien pitoisuus yli 99 %; lakkabensiinit, joiden kiehumaväli on 25 170 - 260°C, leimahduspiste yli 60°C, aromaattipitoisuus 13 %, nafteenisten hiilivetyjen pitoisuus 10 % ja parafii-nipitoisuus 77 %; n-parafiini-fraktiot, joiden kiehumaväli on 180 - 230°C, leimahduspiste yli 55°C, aromaattipitoisuus pienempi kuin 0,1 % ja parafiinipitoisuus yli 99,9 %; 30 sekä hydratut mineraaliöljyt, joiden kiehumaväli on 220 -260°C, leimahduspiste 90°C ja korkeampi, aromaattipitoisuus 3 %, nafteenisten hiilivetyjen pitoisuus 31 % ja parafiinipitoisuus 66 %.
Orgaanisena faasina ovat edullisia myös hydratut 35 maaöljyfraktiot, joiden leimahduspiste on yli 45°C ja kie- 10 96904 humaväli 160°C:n yläpuolella.
Esimerkkejä muista sopivista keksinnön mukaan käytettävistä orgaanisista liuottimista, jotka tulevat kysymykseen keksinnön mukaisen nestemäisen koostumuksen orgaa-5 nisena faasina, ovat vaikeasti palavat ja/tai korkealla kiehuvat eetterit, esterit ja ketonit, kuten dibutyylieet-teri, dipentyylieetteri, diheksyylieetteri, heksyyliase-taatti, heptyyliasetaatti, oktyyliasetaatti, nonyyliase-taatti, desyyliasetaatti, dibutyyliadipaatti, dietyylise-10 bakaatti, dibutyylisebakaatti, dietyyliftalaatti, dibutyy-liftalaatti, dietyylisukkinaatti ja pitkäketjuisten alkyy-liesterien, joissa alkyyliryhmillä on erilaiset ketjunpi-tuudet, seokset samoin kuin etyylibutyyliketoni ja dibu-tyyliketoni.
15 Sopivien, keksinnön mukaan käytettävien orgaanisten faasien mainituista esimerkeistä ovat erityisen edullisia tetrakloorietyleeni, lakkabensiinit, joista aromaatit on poistettu, synteettiset isoparafiinit, n-parafiinifrakti-ot, hydratut mineraaliöljyt, sykliset monoterpeenit ja 20 pitkäketjuiset alkyyliesterit, joiden alkyyliryhmillä on erilaiset ketjun pituudet.
Keksinnön mukaan käytettävä orgaaninen faasi voi lisäksi sisältää sopivia hajua parantavia aineita sellaisessa määrässä, että se ei vaikuta haitallisesti keksinnön 25 mukaisen vesi-öljyssä-emulsion muodostumiseen ja stabiliteettiin.
Keksinnön mukaan käytettävä vesi-öljyssä-emulsio voi sisältää molempien oleellisten aineosien ohella 0,1 -20 til-% vähintään yhtä alkoholia.
30 Esimerkkejä sopivista alkoholeista ovat n-butanoli, n-pentanoli, n-heksanoli, sykloheksanoli, n-heptanoli, n-oktanoli, n-dekanoli, lauryylialkoholi, 3-metyyli-3-metok-sibutanoli, bentsyylialkoholi tai 2,3,5-trimetyyliheksano-li.
35 Keksinnön mukaan käytettävä vesi-öljyssä-emulsio 11 96904 voi lisäksi sisältää 0,001 - 10 til-%, edullisesti 0,01 -5 til-% ja erityisesti 0,1-2 til-% vähintään yhtä pinta-aktiivista yhdistettä.
Esimerkkejä sopivista pinta-aktiivisista aineista 5 ovat emulgaattorit, jollaisia käytetään tavallisesti vesi-öljyssä-emulsioiden stabilointiin, kuten rasva-amiinien etyleenioksidin kanssa muodostamat kondensaatiotuotteet, alkoholien pitkäketjuisten rasvahappojen kanssa muodostamat kondensaatiotuotteet ja aminoalkoholien pitkäketjuis-10 ten rasvahappojen kanssa muodostamat kondensaatiotuotteet. Esimerkkejä erityisen hyvin soveltuvista emulgaattoreista ovat toiminimen BASF Cremophor® WOCE 5115 (glyseriinistä, epikloorihydriinistä, oleyylialkoholista ja etyleenioksi-dista valmistettu adduktiotuote), toiminimen ICI Span® 60 15 (sorbitaanimonostearaatti) ja toiminimen BASF Emulan® FN
(aminoalkoholista ja öljyhaposta valmistettu adduktiotuote) .
Metodisesti ei keksinnön mukaisen nestemäisen koostumuksen valmistus tarjoa mitään erikoisuuksia, vaan nou-20 dattaa toivottujen aineosien sekoittamista toivotuissa määrissä hämmentämällä voimakkaasti sekoittaen, suihkuttaen tai kiertopumppausta käyttäen. Tällöin on edullista säilyttää kyseisiä aineosia kutakin omassa varastosäiliössä ja valmistaa keksinnön mukainen nestemäinen koostumus 25 välittömästi ennen sen käyttämistä.
Keksinnön mukaan käytettävällä vesi-öljyssä-emul-siolla on erityisiä odottamattomia etuja.
Niinpä se on suurin piirtein tai täysin hajutonta tai sillä on puhtaaseen orgaaniseen faasiin verrattuna 30 selvästi vähäisempi tai huomattavasti miellyttävämpi tuoksu. Siinä tapauksessa, ettei käytetä mitään ei-palavaa orgaanista faasia, kuten esimerkiksi tetrakloorietyleeniä, on sen leimahduspiste selvästi kohonnut verrattuna puhtaaseen, sitä paitsi jo vaikeasti palavaan orgaaniseen faa-35 siin, jonka vuoksi sen käyttämiseen ei tarvita mitään rä- 12 96904 jähdystä vastaan suojattuja laitoksia. Siinä tapauksessa, että käytetään verrattain voimakkaasti myrkyllistä orgaanista faasia keksinnön mukaan käytettävässä vesi-öljyssä-emulsiossa, voidaan orgaanisen faasin emissio estää vähäi-5 semmin teknisin kustannuksin kuin mikä on puhdasta orgaanista faasia käytettäessä mahdollista, niin että alitetaan merkittävästi lainlaatijoiden edellä esitetyt, kyseisen puhtaan orgaanisen faasin emissiolle asetetut maksimiarvot, jonka vuoksi kyseisen vesi-öl jyssä-emulsion keksinnön 10 mukainen käyttö on edullista myös turvallisuusteknisten, ekologisten ja terveydellisten perusteiden nojalla. Lisäksi voidaan kyseisiä vesi-öljyssä-emulsioita käyttää myös selvästi korkeammissa lämpötiloissa, mikä tietysti kohottaa vielä enemmän jo suurta liuotusvoimaa.
15 Keksinnön mukaan käytettävä vesi-öl jyssä-emulsio on lisäksi oivallinen puhdistusaine, jonka avulla mitä erilaisinta laatua olevat pinnat voidaan vapauttaa niihin tarttuneista, orgaanisiin liuottimiin liukoisista tai niissä turpoavista polymeerisistä aineista ilman että täl-20 löin jää jäljelle jäännöksiä tai että pinnat vahingoittuvat. Sen mukaan voidaan puhdistaa oivallisesti keraamisia, lasi-, metalli- ja tekoainepintoja, siinäkin tapauksessa, että ne on strukturoitu, keksinnön mukaisen vesi-öljyssä-emulsion avulla. Tällöin voidaan erityisesti tekoainepin-25 nat, jollaisia on esimerkiksi fleksograafisten painolaattojen fotopolymeroiduissa kohokerroksissa, vapauttaa hellävaraisesti ja jäännöksettömästi niihin tarttuneista elastomeerisista aineista.
Lisäksi voidaan itse käytetty keksinnön mukainen 30 vesi-öljyssä-emulsio puhdistaa siinä tapauksessa, että se sisältää erityisen korkealla kiehuvaa orgaanista faasia, yksinkertaisella tavalla tislaamalla normaalipaineessa ja käyttää sen jälkeen uudestaan.
Kaikki nämä jo mainitut ja odottamattomat keksinnön 35 mukaisen vesi-öljyssä-emulsion edut käyvät aivan erityisen n 13 96904 ilmeisiksi käytettäessä sitä kehiteliuottimena valmistettaessa fotopolymeroituja fleksograafisiä painolaattoja.
Kuten on tunnettua, valmistetaan fotopolymeroitu fleksograafinen painolaatta valonherkästä painojäljen an-5 tavasta elementistä, joka sisältää mittastabiilin kantajan ja fotopolymeroitavan, kohokuvan muodostavan, painojäljen antavan kerroksen. Itse fotopolymeroitava, kohokuvan muodostava, painojäljen antava kerros sisältää yleensä vähintään yhtä orgaanisiin liuottimiin liukoista tai niissä 10 turpoavaa elastomeeriä sideaineena, vähintään yhtä olefii-nisesti tyydyttämätöntä fotopolymeroitavaa monomeeriä, joka on sekoituskelpoinen elastomeerin tai elastomeerien kanssa, sekä vähintään yhtä fotopolymeraation initiaatto-ria. Jos valonherkästä, painojäljen antavasta elementistä 15 valmistettavaa fotopolymeroitua fleksograafista painolaattaa on tarkoitus käyttää korkealaatuiseen rasteriflekso-painatukseen, on fotopolymeroidun, kohokuvan muodostavan, painojäljen antavan kerroksen paksuus yleensä enintään 0,7 mm. Jos kyseistä fotopolymeroitua fleksograafista paino-20 laattaa on sitä vastoin tarkoitus käyttää pakkauskartongin ja aaltopahvin painatukseen, niin fotopolymeroitavan kohokuvan muodostavan painatuskerroksen paksuus on enintään 7 mm. Sideaineina käytetään yleensä elastomeerejä, kuten vinyyli-aromaatti/alkadieeni-lohkosekapolymeraatteja (sty-25 reeni-isopreeni-styreeniä, styreeni-butadieeni-styreeniä, styreeni-isopreeni-styreeni/butadieeniä jne.), alkadiee-ni/akryylinitriili-kopolymeraatteja (butadieeni-akryyli-nitriiliä), fluorikautsuja (vinylideenikloridi-heksafluo-ripropyleeni-kopolymeraattia), luonnonkautsua, silikonipo-30 lymeraatteja ja polysulfidikautsuja.
Esimerkkejä sopivista, fotopolymeroitujen flekso-graafisten painolaattojen valmistukseen soveltuvista va-lonherkistä painatuselementeistä tunnetaan seuraavissa julkaisuista EP-B-0 084 851, US-A-4 323 636, US-A- 35 4 369 246, US-A-4 323 637, EP-B-0 133 265, US-A-4 162 919, 14 96904 US-A-4 320 188, (DE-A-29 42 183), EP-B-0 027 612 ja DE-A-29 39 989.
Valonherkän painatuselementin fotopolymeroitava, kohokuvan muodostava painatuskerros valotetaan, kuten on 5 tunnettua, kuvan suhteen aktiivisella valolla, jonka johdosta sen valottuneet alueet verkkoutuvat fotopolymeraa-tion johdosta ja muuttuvat sen vuoksi liukenemattomiksi, jota vastoin sen ei-valottuneet ja sen vuoksi ei-fotopoly-meroituneet alueet säilyvät liukoisina orgaanisiin liuot-10 timiin. Nämä kuvan suhteen valotetun, kohokuvan muodostavan painatuskerroksen alueet voidaan tämän vuoksi pestä pois kehiteliuottimella, josta on tuloksena fleksograafi-sen painolaatan fotopolymeroitu kohokerros. Koska tällöin täytyy pestä pois suuret määrät elastomeeristä ainetta 15 nopeasti, hellävaraisesti ja jäännöksettömästi, on kuvan suhteen valotetun, kohokuvan muodostavan painatuskerroksen peseminen eli kehittäminen erityisen kriittinen.
Yleensä suoritetaan kehittäminen tunnetuissa suih-kutus-, harja- ja hankauspesulaitteissa välillä 20 - 50°C 20 olevissa lämpötiloissa. Tällöin osoittautuu, että määrättyä poispesusyvyyttä varten tarvittava poispesuaika, käytettäessä keksinnön mukaista vesi-öljyssä-emulsiota, ei sen suuresta vesipitoisuudesta huolimatta ole joko ei lainkaan tai vain epäoleellisesta pitempi kuin käytettäes-25 sä puhdasta orgaanista faasia, niin että jäljelle jäävän fotopolymeroidun kohokuvakerroksen liuottimen vastaanotto pienenee kuitenkin useissa tapauksissa. Tämän johdosta paranee fotopolymeroidun kohokerroksen ylipesuresistenssi varsin huomattavasti, s.o. siinäkin tapauksessa, että yli-30 tetään määrättyä kohokerroksen syvyyttä varten tarvittava poispesuaika, saadaan virheettömiä kohokerrosrakenteita. Tällä on ennen kaikkea merkitystä sellaisia fotopolymeroi-tuja fleksograafisia painolaattoja silmälläpitäen, joita käytetään korkealaatuiseen rasterifleksopainatukseen.
35 Myöskin kohokerrosrakenteiden repeytymisstabili- 96904
IS
teetti paranee huomattavasti keksinnön mukaisen vesi-öl-jyssä-emulsion käyttämisen johdosta. Tällä on aivan erityinen merkitys kysymyksen ollessa paksusta, pehmeäelasti-sesta fleksograafisesta painolaatasta, jossa on syvä koho-5 kuva ja jota käytetään esimerkiksi pakkauskartongin ja aaltopahvin painatukseen.
Eräs yllättävä lisäetu, joka ilmenee käytettäessä kehiteliuottimena keksinnön mukaista vesi-öl jyssä-emulsio-ta, koskee fleksograa£isen painolaatan polymeroidun koho-10 kerroksen painavaa pintaa. Tämä painava pinta on laadultaan moitteeton eikä siinä esiinny ei-toivottavia pintarakenteita poimujen tai pienten "matojen" muodossa, s.o. niin kutsuttua appelsiinin pintaa, vaan se on tasaisen kiiltävä tai himmeä. Sitä paitsi ei painavaan pintaan jää 15 jäljelle mitään elastomeerisen aineen jäännöksiä niin kutsuttujen "tippunokkien" muodossa, mikä ei ole väheksyttävä etu ottaen huomioon niiden painotuotteiden laadun, joita valmistetaan kyseisellä fleksograafisella painolaatalla.
Eräs yllättävä lisäetu on se seikka, että keksinnön 20 mukaisen vesi-öljyssä-emulsion käyttämisestä kehiteliuottimena ei ole seurauksena lainkaan pidentyneitä kuivaus-aikoja kehittämisen jälkeen.
Edullista on lisäksi se, että kehittäminen keksinnön mukaan käytettävän nestemäisen vesi-öljyssä-emulsion 25 avulla voidaan suorittaa poispesulaitteissa, joita ei ole suojattu räjähdyksiä vastaan. Sitä paitsi voidaan vähentää voimakkaasti poispesulaitteen tuuletusta keksinnön mukaan käytettävän nestemäisen vesi-öljyssä-emulsion vähäisen oman hajun ja/tai sen selvästi vähentyneen myrkyllisyyden 30 johdosta.
16 96904
Esimerkkejä ja vertailukokeita
Esimerkkeihin ja vertailukokeisiin käytettiin seu-raavia fleksograafisia painolaattoja:
Fleksograafinen kuvalaatta 1: 5 Fleksograafisessa kuvalaatassa oli mittastabiilina kantajana 125 μπι:η paksuinen, polyuretaanitartuntalakalla päällystetty polyetyleenitereftalaatti-kalvo. Sen fotopo-lymeroitava, kohokuvan muodostava, painojäljen antava kerros oli 2700 pm paksu ja se koostui seuraavista aineista: 10 87,592 paino-% julkaisun EP-A-0 027 612 mukaista styree- ni/isopreeni/(styreeni-butadieeni)-kolmilohkoseka-polymeraattia, 5 paino-% parafiiniöljyä 5 paino-% heksaani-l,6-dioli-diakrylaattia, 15 1,2 paino-% bentsiilidimetyyliasetaalia, 1,2 paino-% 2,6-di-tert.-butyyli-p-kresolia ja 0,008 paino-% väriainetta Solvent Black (C.I. 26 150).
Tämä fotopolymeroitava, kohokuvan muodostava, painojäljen antava kerros (B) oli peitetty 5 pm:n paksuisella 20 peitekerroksella polyamidia (toiminimen Henkel AG Macro-melt® 6900).
Fleksograafinen painolaatta 2:
Fleksograafisessa kuvalaatassa 2 oli julkaisussa US-A-3 990 897 (DE-A-24 44 118) esitetty monikerrosraken-25 ne. Tässä monikerrosrakenteessa käytettiin 2000 pm:n paksuista, pehmeäelastista aluskerrosta, joka oli valmistettu valottamalla täysipintaisesti fotopolymeroitavaa kerrosta, jonka koostumus oli sama kuin jäljempänä kuvatulla fotopo-lymeroitavalla, kohokuvan muodostavalla painatuskerroksel-30 la. Tämä pehmeä elastinen aluskerros oli sidottu lujasti välikerroksena olevaan 125 pm:n paksuiseen polyetyleeni-tereftalaatti-kalvoon. Molemmat kerrokset muodostivat yhdessä fleksograafisen painolaatan mittastabiilin kantajan. Sen vapaalla sivulla oli välikerros peitetty 700 pm:n pak-35 suisella fotopolymeroitavalla kohokuvan muodostavalla,
II
17 96904 painojäljen antavalla kerroksella. Painatuskerros koostui seuraavista aineista: 93,596 paino-% fleksograafisen painolaatan 1 kolmilohkose- kapolymeraattia, 5 paino-% heksaani-1,6-dioli-diak-5 rylaattia, 0,4 paino-% bentsiilidimetyyliasetaalia, 1,0 paino-% 2,6-di-tert.-butyyli-p-kresolia ja 0,004 paino-% väriainetta Solvent Black (C.I. 26 150).
Tämä fotopolymeroitava, kohokuvan muodostava paino-10 jäljen antava kerros oli peitetty fleksograafisen paino-laatan 1 yhteydessä kuvatulla peitekerroksella.
Fleksograafinen painolaatta 3:
Fleksograafinen painolaatta 3 oli sekä rakenteeltaan että ainekoostumukseltaan identtinen julkaisun EP-B-15 0 084 851 esimerkin 1 fleksograafisen painolaatan kanssa.
Fleksograafisia painolaattoja 1 ja 3 valotettiin niiden takasivulta putkivalaisimella koko pinnaltaan ak-tiinisella valolla. Tämän jälkeen valotettiin fleksograafisia painolaattoja 1, 2 ja 3 niiden peitekerrokselle ase-20 tetun standardi-negatiivioriginaalin läpi 10 minuutin ajan kuvan suhteen aktiinisella valolla.
Kuvan suhteen suoritetun valotuksen jälkeen pestiin, s.o. kehitettiin, fleksograafiset painolaatat 1, 2 ja 3, mikäli ei toisin ole mainittu, huoneen lämpötilassa 25 rumpuharjapesulaitteissa, joiden vetoisuus oli noin 60 litraa, sekä keksinnön mukaisesti käytettävillä vesi-öl-jyssä-emulsioilla että myös ei-keksinnön mukaisilla nestemäisillä koostumuksilla. Tämän kehitysvaiheen yhteydessä pestiin pois kuvan suhteen valotettujen, kohokuvan muodos-30 tavien painatuskerrosten ei-valottuneet ja sen vuoksi, kuten edellä on esitetty, orgaanisiin liuottimiin liukoiset tai niissä turpoavat alueet, mistä oli seurauksena fo-topolymeroitujen kohokerrosteni s.o. hienorakenteisten te-koainepintojen muodostuminen.
35 Tämän jälkeen pestiin pois fotopolymeroitujen flek- 18 96904 sograafisten painolaattojen 1, 2 ja 3 pinnoilla mahdollisesti olevat vesitähteet orgaanisen liuottimen avulla. Tämän jälkeen kuivattiin fotopolymeroituja fleksograafisia-painolaattoja 1, 2 ja 3 kiertoilmakuivauskaapissa 65°C:ssa 5 2 tunnin ajan ja noin 12 tunnin pituisen lepoajan jälkeen suoritettiin liiman poistamiseksi niiden painavalta pinnalta tavallinen ja tunnettu jälkikäsittely bromin vesiliuoksella ja sen jälkeen jälkivalotettiin vielä 10 minuutin ajan aktiinisella valolla.
10 Tällä tavalla valmistettiin kulloinkin niin monta fotopolymeroitua fleksograafista painolaattaa 1, 2 tai 3, että kulloinkin käytettyjen keksinnön mukaisten ja ei-kek-sinnön mukaisten nestemäisten koostumusten (kehiteliuotti-mien) kiinteäainepitoisuudeksi saatiin rumpuharjapesulait-15 teissä 5 paino-%, laskettuna nestemäisestä koostumuksesta. Ennen kutakin yksityistä erillistä kehitystapahtumaa pumpattiin kiertopumppausta käyttäen kulloinkin käytettyjä keksinnön mukaisia ja ei-keksinnön mukaisia nestemäisiä koostumuksia yhden minuutin ajan rumpuharjapesulaitteissa. 20 Kehittämisen yhteydessä määritettiin rumpuharja- pesulaitteista poistuvien keksinnön mukaisten ja ei-kek-sinnon mukaisten nestemäisten koostumusten emissio suureena kg/h. Tätä tarkoitusta varten mitattiin rumpuharjape-sulaitteista poistuvan poistoilman kuormitus tavalliseen 25 ja tunnettuun tapaan ja kerrottiin tuntia kohti poisime-" tyllä ilmamäärällä.
Käytetyille keksinnön mukaisille ja ei-keksinnön mukaisille nestemäisille koostumuksille suoritettiin, sikäli kuin se oli mahdollista, jatkokäsittely tislaamalla 30 normaalipaineessa ja niitä käytettiin uudelleen mahdollisesti orgaanisen faasin täydentämisen jälkeen.
Edellä kuvatulla yleisellä menetelmällä valmistettujen fotopolymeroitujen fleksograafisten painolaattojen 1, 2 ja 3 pintojen laatu määritettiin silmämääräisesti.
35 Painatuskokeita varten kiinnitettiin fotopolyme- n 19 96904 roidut fleksograafiset painolaatat 1, 2 ja 3 painosylinterille ja käytettiin fleksopainokoneessa käyttämällä tavallisia ja tunnettuja, loputtomaan” (endlos) fleksopaina-tukseen käytettyjä fleksopainovärejä.
5 Seuraavissa esimerkeissä käytetään keksinnön mukai sesti käytettävistä vesi-öljyssä-emulsioista nimitystä "keksinnön mukainen nestemäinen koostumus".
Esimerkki 1
Keksinnön mukaisen nestemäisen koostumuksen käyttö 10 fotopolymeroitujen fleksograafisten painolaattojen 1 valmistukseen
Fotopolymeroitujen fleksograafisten painolaattojen valmistamiseen käytettiin keksinnön mukaista nestemäistä koostumusta, joka sisälsi 15 - 24 1 toiminimen Esso lakkabensiiniä EXXSOL® D 60, josta aromaatit oli poistettu (kiehumaväli 186 - 217eC; leimahduspiste DIN 51 755:n mukaan 61°C; hajuton; aromaat-tipitoisuus <1 %; nafteenisten hiilivetyjen pitoisuus 35 %; parafiinipitoisuus >64 %), 20 - 6 1 n-butanolia ja - 30 1 vesijohtovettä Tätä kaksifaasista seosta kierrätettiin pumppaamalla 1 minuutin ajan rumpuharjapesulaitteessa, jolloin tuloksena oli keksinnön mukaisesti käytettävä vesi-öljyssä-25 emulsio. Koska keksinnön mukaisen nestemäisen koostumuksen leimahduspiste DIN 51 755:n mukaan oli 39°C, ei käytettävässä rumpuharjapesulaitteessa ollut tarpeen mitään erityisiä räjähdyksensuojavarusteita. Kehitys- eli poispesu-aika kullekin fotopolymeroidulle fleksograafiselle paino-30 laatalle 1 oli noin 10 minuuttia.
Kehittämisen jälkeen huuhdeltiin jokainen fotopoly-meroitu fleksograafinen painolaatta 1 puhtaalla lakkaben-siinillä, josta aromaatit oli poistettu, vesitippojen poistamiseksi.
35 Tällä tavalla valmistetuissa fotopolymeroiduissa 20 96904 £leksograafisissa painolaatoissa 1 oli oivallisesti muodostuneet fotopolymeroidut kohokerrokset, joiden syvyys oli 1000 pm. Fotopolymeroitujen kohokerrosten peitteisillä pinnoilla ei löytynyt polymeeritähteitä "tippunokkien" 5 muodossa eikä tyypillistä appelsiinin pintaa. Fotopolymeroidut kohokerrokset olivat virheettömiä ja hajuttomia. Painatuksen yhteydessä antoivat tällä tavalla valmistetut fotopolymeroidut fleksograafiset painolaatat 1 oivallisia painotuotteita erittäin suuren painosmäärän.
10 Myös emission ja uudelleenkäyttöönoton osalta oli käytetystä keksinnön mukaisesta nestemäisestä koostumuksesta etuja.
Niinpä emissio oli vain noin 0,3 kg/h. Kehittämisen aikana oli n-butanolin muutoin voimakkaasti häiritsevä 15 haju selvästi heikentynyt. Käytetty keksinnön mukainen nestemäinen koostumus, jonka kiinteäainepitoisuus oli 5 paino-%, voitiin ottaa uudelleen käyttöön tislaamalla normaalipaineessa ylimenolämpötilojen ollessa välillä 90 -110°C. Tällöin saatiin talteen 54 1 keksinnön mukaista 20 nestemäistä koostumusta. Sen jälkeen kun täydennykseksi oli lisätty 6 1 lakkabensiiniä, josta aromaatit oli poistettu, oli keksinnön mukainen nestemäinen koostumus jälleen käyttökelpoinen.
Vertailukoe 1 25 Ei-keksinnön mukaisen nestemäisen koostumuksen käyttö fotopolymeroitujen fleksograafisten painolaattojen 1 valmistukseen
Esimerkki 1 toistettiin, vain sillä erotuksella että keksinnön mukaisen nestemäisen koostumuksen sijasta 30 käytettiin ei-keksinnön mukaista nestemäistä koostumusta, joka käsitti 40 1 tetrakloorietyleeniä ja 10 1 n-butano-lia. Kehittämisen aikana todettiin heti voimakkaina tet-rakloorietyleenin epämiellyttävä imelä haju ja n-butanolin häiritsevä haju. Lisäksi oli tetrakloorietyleenin emissio 35 varsin suuri, niin että yleisesti hyväksyttävät emission tl 21 96904 raja-arvot ylitettiin yhdellä suuruusluokalla. Tällä tavalla valmistetuilla fotopolymeroiduilla fleksograafisilla painolaatoilla 1 oli fotopolymeroiduilla kohokerroksilla kerrossyvyys 1200 μπι. Niiden peitteisillä pinnoilla ei 5 tosin todettu lainkaan polymeeritähteitä "tippunokkien" muodossa, joskin läsnä oli pienten matojen muotoisia rakenteita ja poimuja (appelsiinin pinta).
Vertailukoe 2
Ei-keksinnon mukaisen nestemäisen koostumuksen käyttö ιοί 0 topolymeroitujen fleksograafisten painolaattojen 1 valmis tukseen
Esimerkki 1 toistettiin käyttämällä ei-keksinnön mukaista nestemäistä koostumusta, joka käsitti 40 1 esimerkin 1 lakkabensiiniä, josta aromaatit oli poistettu, ja 15 10 1 n-butanolia. Tämän ei-keksinnön mukaisen nestemäisen koostumuksen leimahduspiste DIN 51 755:n mukaan oli noin 33°C, mikä teki jo tarpeelliseksi räjähdyssuojavarustuksen käyttämisen rumpuharjapesulaitteissa. Kehittämisen aikana todettiin n-butanolin haju selvästi häiritsevänä.
20 Tällöin saatiin fotopolymeroituja fleksograafisia painolaattoja 1, joiden fotopolymeroiduilla kohokerroksilla oli kerrossyvyys 1000 pm. Yksityisten fotopolymeroitu-jen kohokerrosten pinnalla todettiin nestemäisen koostumuksen kiinteäainepitoisuuden suuretessa enenevästi poly-25 meerin kerrostumia "tippunokkien” muodossa.
Käytettyä ei-keksinnön mukaista nestemäistä koostumusta ei voitu ilmakehän paineessa tislaamalla ottaa talteen.
Esimerkki 2 30 Keksinnön mukaisen nestemäisen koostumuksen käyttö foto-. polymeroitujen fleksograafisten painolaattojen 1 valmis tukseen
Esimerkki 1 toistettiin, vain sillä erotuksella, että keksinnön mukaiseen nestemäiseen koostumukseen lisät-35 tiin vielä 600 g toiminimen BASF emulgaattoria Cremophor® 22 96904 WOCE 5115. Kierrätyspumppauksen jälkeen saatiin hienojakoinen vesi-öljyssä-emulsio, joka erottui vasta noin 20 minuutin kuluttua jälleen kahdeksi faasiksi. Sillä oli samat oivalliset käyttöteknilliset ominaisuudet kuin esi-5 merkin 1 mukaisella emulsiolla ja se antoi yhtä hyviä fo-topolymeroituja fleksograafisia painolaattoja 1. Vertailukoe 3
Ei-keksinnön mukaisen nestemäisen koostumuksen käyttö fo-topolymeroitujen fleksograafisten painolaattojen 1 valmis-10 tukseen
Esimerkki 2 toistettiin, vain sillä erotuksella, että siinä käytetyn emulgaattorin sijasta käytettiin emul-gaattorina natriumdodesyylivetysulfaattia. Tällöin oli tuloksena öljy-vedessä-emulsio, joka poispesusuhtautumises-15 saan oli paljon huonompi kuin esimerkin 2 emulsio: kulloinkin 10-minuuttisen poispesun jälkeen oli fotopolyme-roitujen fleksograafisten painolaattojen 1 fotopolymeroi-tujen kohokerrosten kerros syvyys vain noin 100 μιη, mikä oli täysin riittämätöntä.
20 Esimerkki 3
Keksinnön mukaisen nestemäisen koostumuksen käyttö polyme-roitujen fleksograafisten painolaattojen 1 valmistukseen Esimerkki 1 toistettiin, vain sillä erotuksella, että keksinnön mukaiseen nestemäiseen koostumukseen lisät-25 tiin vielä 1 1 limoneeria. Poispesun aikana ei voitu enää • « todeta alkoholin häiritsevää hajua. Sen sijaan ilmeni miellyttävä appelsiinin kaltainen tuoksu. Muutoin säilyivät tällöin kaikki esimerkin 1 yhteydessä yksityiskohtaisesti esitetyt edut, jotka ilmenivät esimerkin 1 keksinnön 30 mukaisen nestemäisen koostumuksen käyttämisen johdosta.
96504 23
Esimerkki 4
Keksinnön mukaisen nestemäisen koostumuksen käyttö fotopo-lymeroitujen fleksograafisten painolaattojen 1 valmistukseen 5 Meneteltiin esimerkissä 3 kuvatulla tavalla, vain sillä erotuksella, että n-butanolin sijasta käytettiin n-pentanolia. Keksinnön mukaisen nestemäisen koostumuksen leimahduspiste DIN 51 755sn mukaan oli noin 47°C, joten rumpupesulaitetta varten ei ollut tarpeen mitään räjähdyk-10 sensuojavarustusta. Kehittämisen aikana todettiin miellyt tävä appelsiinin kaltainen tuoksu. Käytetty keksinnön mukainen nestemäinen koostumus voitiin ottaa talteen 90 %:i-sesti tislaamalla normaalipaineessa.
Tällä tavalla saatujen fotopolymeroitujen flekso-15 graafisten painolaattojen fotopolymeroiduilla kohokerrok- silla oli kerrossyvyys 900 μαι ja edullinen, tasaisen himmeä, "tippunokka"-vapaa painava pinta. Fleksopainokoneessa painettaessa saatiin suuri painosmäärä painotuotteita, jotka toistolaadultaan olivat selvästi parempia kuin ver-20 tailukokeiden 1-3 painotuotteet.
Esimerkki 5
Keksinnön mukaisen nestemäisen koostumuksen käyttö fotopolymeroitu jen fleksograafisten painolaattojen 2 valmistukseen 25 Esimerkki 4 toistettiin, vain sillä erotuksella, • · että siinä käytettyjen fleksograafisten painolaattojen 1 sijasta käytettiin painolaattoja 2. Fleksograafisten painolaattojen 2 yhteydessä oli fotopolymeroitujen kohoker-rosten maksimaalisesti saavutettavaksi kerrossyvyydeksi 30 valittu laattarakenteelle 700 Mm. Tämä maksimaalinen koho-kerrossyvyys saavutettiin jo vain 7 minuutin pituisen poispesun jälkeen. Tällä tavalla valmistetut fotopolyme-roitujen fleksograafisten painolaattojen 2 fotopolymeroi-dut kohokerrokset olivat laadultaan oivallisia ja niissä 35 oli oivallinen tasaisen himmeä pinta ilman "tippunokkia" 24 96904 tai appelsiinin pintaa. Fleksopainokoneessa painettaessa saatiin oivallisia painotuotteita erityisen suuri painos-määrä.
Esimerkki 6 5 Keksinnön mukaisen nestemäisen koostumuksen käyttö fotopo-lymeroitujen fleksograafisten painolaattojen 3 valmistukseen
Esimerkki 1 toistettiin, vain sillä erotuksella, että siinä käytetyn fleksograafisen painolaatan 1 ja siinä 10 käytetyn keksinnön mukaisen nestemäisen koostumuksen sijasta käytettiin fleksograafista painolaattaa 3 ja sellaista keksinnön mukaista nestemäistä koostumusta, joka käsitti 34 1 tetrakloorietyleeniä, 6 1 n-butanolia ja 20 1 vettä. Maksimaalinen kohokerrossyvyys saatiin jo 7 minuu-15 tin kuluttua. Poispesun aikana eivät tetrakloorietyleenin epämiellyttävä imelä haju ja n-butanolin häiritsevä haju olleet enää läheskään häiritsevässä määrässä todettavissa, kuten asianlaita oli vertailukokeen yhteydessä. Sitä paitsi oli tetrakloorietyleenin emissio selvästi vähäisem-20 pää kuin vertailukokeessa 1 ja se oli tetrakloorietylee-nille asetettujen voimassa olevien emission raja-arvojen alapuolella.
Tällöin saatiin fotopolymeroituja fleksograafisiä painolaattoja 3, joiden fotopolymeroiduilla kohokerroksil-25 la oli yhdenmukaisen himmeä pinta ilman "tippunokkia" tai appelsiinin pintaa. Fotopolymeroidut fleksograafiset painolaatat 3 soveltuivat oivallisesti "loputtomaan" flekso-painatukseen.
Vertailukoe 4 30 Ei-keksinnon mukaisen nestemäisen koostumuksen käyttö fotopolymeroitu jen fleksograafisten painolaattojen 2 valmistukseen
Vertailukoe 1 toistettiin, vain sillä erotuksella, että siinä käytettyjen fleksograafisten painolaattojen 1 35 sijasta käytettiin painolaattoja 2. Myös tässä vertailu- 25 96904 kokeessa ilmenivät vertailukokeen 1 yhteydessä kuvatut, ei-keksinnön mukaisen nestemäisen koostumuksen käyttämiseen liittyneet epäkohdat.
Fotopolymeroitu jen kohokerrosten maksimaalinen ker-5 rossyvyys voitiin tosin saavuttaa jo 7 minuutin pituisen poispesun jälkeen, kuitenkin fotopolymeroitujen kohokerrosten pinnassa näkyi pieniä matomaisia rakenteita ja poimuja (appelsiinin pinta).
Esimerkki 7 10 Keksinnön mukaisen nestemäisen koostumuksen käyttö fotopolymeroitujen fleksograafisten painolaattojen 3 valmistukseen
Esimerkki 1 toistettiin käyttäen fleksograafisia painolaattoja 3. Myös tällöin ilmenivät esimerkin 1 yhtey-15 dessä perusteellisesti kuvatut, nestemäisen koostumuksen käyttöön liittyvät edut, ja saatiin fotopolymeroituja fleksograafisia painolaattoja 3, joiden fotopolymeroiduil-la kohokerroksilla oli oivallinen tasaisen himmeä painava pinta ilman "tippunokkia" ja appelsiinin pintaa. Flekso-20 painokoneella painettaessa antoivat tällä tavalla valmistetut fotopolymeroidut fleksograafiset painolaatat 3 oivallisia painotuotteita erityisen suuren painosmäärän.

Claims (7)

969CM
1. Menetelmä fleksograafisen painolaatan valmistamiseksi, jonka fotopolymeroidussa kohokerroksessa on moit- 5 teetön painava pinta, (a) valottamalla kuvan suhteen sen fotopolymeroita-va, kohokuvan muodostava, painojäljen antava kerros, joka sisältää vähintään yhtä orgaanisiin liuottimiin liukoista tai niissä turpoavaa elastomeeriä sideaineena, vähintään 10 yhtä olefiinisesti tyydyttämätöntä fotopolymeroitavaa mo-nomeeriä, joka on sekoituskelpoinen elastomeerin kanssa, sekä vähintään yhtä fotopolymeraation initiaattoria, (b) pesemällä pois (kehittämällä) kuvan suhteen valotetun, kohokuvan muodostavan, painojäljen antavan ker- 15 roksen ei-valottuneet ja sen vuoksi ei-fotopolymeroituneet alueet kehiteliuottimella, jolloin tuloksena on fotopoly-meroitunut kohokerros, tunnettu siitä, että tällöin käytetään kehite-liuottimena tyyppiä "vesi-öljyssä" olevaa emulsiota, joka 20 sisältää hienodispersistä vesifaasia ja jatkuvaa, palamatonta tai vaikeasti palavaa ja/tai korkealla kiehuvaa orgaanista faasia tilavuussuhteessa, joka on välillä 90:10 -10:90.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä foto- 25 polymeroidun fleksograafisen painolaatan valmistamiseksi, tunnettu siitä, että tilavuussuhde on välillä 60:40 - 40:60.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä fotopolymeroidun fleksograafisen painolaatan valmistami- 30 seksi, tunnettu siitä, että orgaaninen faasi si- . sältää kloorattuja hiilivetyjä, aromaattisia hiilivetyjä, tyydytettyjä ja/tai tyydyttämättömiä syklisiä ja/tai asyk-lisiä hiilivetyjä, vuoriöljytisleitä, hydrattuja maaöljy-fraktioita ja/tai näitä seoksia tai koostuu näistä. Il 96904
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä fotopolymeroidun fleksograafisen painolaatan valmistamiseksi, tunnettu siitä, että vesi-öljyssä-emul-sio sisältää, laskettuna sen kokonaismäärästä, 0,1 - 20 5 til-% vähintään yhtä alkoholia.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä fotopolymeroidun fleksograafisen painolaatan valmistamiseksi, tunnettu siitä, että vesi-öljyssä-emul-sio sisältää, laskettuna sen kokonaismäärästä, 0,001 - 10 10 til-% vähintään yhtä pinta-aktiivista yhdistettä.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä fotopolymeroidun fleksograafisen painolaatan valmistamiseksi, tunnettu siitä, että orgaaninen faasi sisältää vähintään yhtä syklistä monoterpeeniä.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen mene telmä fotopolymeroidun fleksograafisen painolaatan valmistamiseksi, tunnettu siitä, että orgaaninen faasi sisältää vähintään yhtä hydrattua maaöljyfraktiota, jonka leimahduspiste on >45°C ja kiehumisalue 160eCsn yläpuolel- 20 la. 96904
FI914332A 1989-03-17 1991-09-16 Menetelmä fleksograafisen painolaatan valmistamiseksi FI96904C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3908764A DE3908764C2 (de) 1989-03-17 1989-03-17 Entwickler für die Herstellung photopolymerisierter flexographischer Reliefdruckformen
DE3908764 1989-03-17
PCT/EP1990/000405 WO1990011344A1 (de) 1989-03-17 1990-03-14 Flüssige zusammensetzung für die reinigung einer oberfläche von ihr anhaftenden polymeren materialien
EP9000405 1990-03-14

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI914332A0 FI914332A0 (fi) 1991-09-16
FI96904B FI96904B (fi) 1996-05-31
FI96904C true FI96904C (fi) 1996-09-10

Family

ID=6376563

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI914332A FI96904C (fi) 1989-03-17 1991-09-16 Menetelmä fleksograafisen painolaatan valmistamiseksi

Country Status (14)

Country Link
US (1) US5176986A (fi)
EP (1) EP0463016B1 (fi)
JP (1) JP2944107B2 (fi)
AT (1) ATE93632T1 (fi)
AU (1) AU632101B2 (fi)
CA (1) CA2050931C (fi)
DE (2) DE3908764C2 (fi)
DK (1) DK0463016T3 (fi)
ES (1) ES2058895T3 (fi)
FI (1) FI96904C (fi)
IE (1) IE63882B1 (fi)
NO (1) NO179959C (fi)
NZ (1) NZ232931A (fi)
WO (1) WO1990011344A1 (fi)

Families Citing this family (32)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5312719A (en) * 1988-10-26 1994-05-17 E. I. Du Pont De Nemours And Company Developing solvent for layers which are crosslinkable by photopolymerization and process for the production of relief forms
DE3836403A1 (de) * 1988-10-26 1990-05-03 Hoechst Ag Entwicklungsloesemittel fuer durch photopolymerisation vernetzbare schichten sowie verfahren zur herstellung von reliefformen
US6040116A (en) * 1989-03-17 2000-03-21 Basf Aktiengesellschaft Photosensitive recording element having a recording layer and a top layer possessing different solubility properties, and its development in one operation
DE3913911A1 (de) * 1989-04-27 1990-11-08 Raimund Jansen Reinigungsmittel
JP2692716B2 (ja) * 1991-03-14 1997-12-17 東京応化工業株式会社 フレキソ印刷版用現像液
DE4126719A1 (de) * 1991-08-13 1993-02-18 Baldwin Gegenheimer Gmbh Nichtionisches fluessiges drucktuchwaschmittel fuer die maschinelle gummituchreinigung in offsetdruckmaschinen
JP3423077B2 (ja) * 1993-08-25 2003-07-07 ダブリュ・アール・グレイス・アンド・カンパニー・コネテイカット 版面の製造方法
AU684349B2 (en) * 1994-03-31 1997-12-11 Unilever Plc Microemulsions
DE4427097A1 (de) * 1994-07-30 1996-02-01 Bluetech Gmbh Verfahren zur Herstellung von großformatigen, klarsichtigen Planfolien aus verbrauchten (fotografischen) Filmen durch physikalische und chemisch-biologische Oberflächenmodifikationsprozesse
EP0830552A4 (en) 1995-06-02 2000-02-09 Napp Systems Inc PROCESS FOR DECREASING THE LEVEL OF DILUENT IN RESINS CONTAINING A DILUENT USING MICROWAVE ENERGY
US5827809A (en) * 1996-10-15 1998-10-27 Vulcan Materials Company Low-residue macroemulsion cleaner with perchloroethylene
DE19909015C2 (de) * 1999-03-02 2001-11-29 Dirk Mundt Vorrichtung zur Reinigung von Oberflächen, insbesondere Böden und Wandflächen
US6802258B2 (en) * 2000-12-07 2004-10-12 Agfa-Gevaert Method of lithographic printing with a reusable substrate
US7413849B2 (en) * 2004-09-10 2008-08-19 Nupro Technologies Substituted benzene developing solvent for photopolymerizable printing plates
US7728048B2 (en) * 2002-12-20 2010-06-01 L-1 Secure Credentialing, Inc. Increasing thermal conductivity of host polymer used with laser engraving methods and compositions
DE10227188A1 (de) 2002-06-18 2004-01-08 Basf Drucksysteme Gmbh Verfahren zur Herstellung von Flexodruckformen mittels Laser-Direktgravur
EP1614064B1 (en) 2003-04-16 2010-12-08 L-1 Secure Credentialing, Inc. Three dimensional data storage
DE10318039A1 (de) 2003-04-17 2004-11-04 Basf Drucksysteme Gmbh Lasergravierbares Flexodruckelement enthaltend einen Leitfähigkeitsruß sowie Verfahren zur Herstellung von Flexodruckformen
DE102004025364A1 (de) * 2004-05-19 2005-12-08 Basf Drucksysteme Gmbh Verfahren zur Herstellung von Flexodruckformen mittels Laser-Direktgravur
DE102004050277A1 (de) 2004-10-14 2006-04-27 Basf Drucksysteme Gmbh Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung von fotopolymerisierbaren, zylindrischen, endlos-nahtlosen Flexodruckelementen
DE102005036619B4 (de) 2005-08-04 2007-10-11 Külps, Heinz-Jürgen, Dr. Verfahren zur Trennung und Gewinnung von Silber und Kunststoffträgermaterial aus fotografischem Filmmaterial
DE102006028640A1 (de) * 2006-06-22 2008-01-03 Flint Group Germany Gmbh Fotopolymerisierbarer Schichtenverbund zur Herstellung von Flexodruckelementen
US7959818B2 (en) * 2006-09-12 2011-06-14 Hynix Semiconductor Inc. Method for forming a fine pattern of a semiconductor device
DE102007006378A1 (de) 2007-02-08 2008-08-14 Flint Group Germany Gmbh Fotopolymerisierbare zylindrische endlos-nahtlose Flexodruckelemente und daraus hergestellte harte Flexodruckformen
DE102008024214A1 (de) 2008-05-19 2009-11-26 Flint Group Germany Gmbh Fotopolymerisierbare Flexodruckelemente für den Druck mit UV-Farben
EP2361286A4 (en) 2008-12-22 2012-05-23 Henkel Ag & Co Kgaa WATER-BASED CLEANING AGENT FOR CLEANING COLORS ON SOLVENT BASIS
JP2010234554A (ja) * 2009-03-30 2010-10-21 Fujifilm Corp 印刷版の作製方法
JP2011046090A (ja) * 2009-08-27 2011-03-10 Fujifilm Corp レリーフ印刷版製版用リンス液及びレリーフ印刷版の製版方法
JP2011152719A (ja) * 2010-01-27 2011-08-11 Fujifilm Corp レリーフ印刷版の製版方法
US8349185B2 (en) 2010-10-20 2013-01-08 E I Du Pont De Nemours And Company Method for rebalancing a multicomponent solvent solution
JP7023044B2 (ja) * 2016-06-16 2022-02-21 東洋インキScホールディングス株式会社 樹脂凸版用現像液
EP3495890A1 (en) 2017-12-08 2019-06-12 Flint Group Germany GmbH Apparatus and method for developing printing precursors

Family Cites Families (32)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2754279A (en) * 1951-08-01 1956-07-10 Minnesota Mining & Mfg Aqueous composition of an unmodified hydroxyl-containing resinous glycidyl polyether of a dihydric phenol
NL87862C (fi) * 1951-08-20
GB921529A (en) * 1958-07-04 1963-03-20 Algraphy Ltd Improvements in or relating to the processing of pre-sensitised lithographic printing plates
JPS5033767B1 (fi) * 1971-03-11 1975-11-04
CA1099435A (en) * 1971-04-01 1981-04-14 Gwendyline Y. Y. T. Chen Photosensitive block copolymer composition and elements
US4323636A (en) * 1971-04-01 1982-04-06 E. I. Du Pont De Nemours And Company Photosensitive block copolymer composition and elements
US3929499A (en) * 1972-09-08 1975-12-30 Frederick L Thomas High water-content water in oil emulsion
DE2444118C2 (de) * 1974-09-14 1987-02-12 Basf Ag, 6700 Ludwigshafen Mehrschichtige Druckplatte sowie mehrschichtige Reliefdruckform für den Flexodruck
US4162919A (en) * 1974-11-29 1979-07-31 Basf Aktiengesellschaft Laminates for the manufacture of flexographic printing plates using block copolymers
US3933674A (en) * 1975-02-07 1976-01-20 Farnsworth Albert M Cleaning composition
US4310616A (en) * 1977-04-19 1982-01-12 Fuji Photo Film Co., Ltd. Method and apparatus for developing and treating PS plates
US4163673A (en) * 1977-09-06 1979-08-07 S. C. Johnson & Son, Inc. Furniture polish emulsion
JPS607261B2 (ja) * 1978-10-02 1985-02-23 旭化成株式会社 感光性エラストマ−組成物
JPS6057584B2 (ja) * 1979-04-24 1985-12-16 ジェイエスアール株式会社 ホトレジスト組成物
DE2942183A1 (de) * 1979-10-18 1981-05-07 Basf Ag, 6700 Ludwigshafen Fotopolymerisierbare gemische und elemente daraus
DE3006964A1 (de) * 1980-02-25 1981-09-10 Hoechst Ag, 6000 Frankfurt Lackemulsion und verfahren zum herstellen von flachdruckformen
US4446044A (en) * 1981-04-09 1984-05-01 E. I. Du Pont De Nemours And Company Aqueous water-in-oil cleaning emulsion
US4438009A (en) * 1981-08-14 1984-03-20 S. C. Johnson & Son, Inc. Low solvent laundry pre-spotting composition
JPS5854341A (ja) * 1981-09-28 1983-03-31 Fuji Photo Film Co Ltd 現像方法および現像液
US4395348A (en) * 1981-11-23 1983-07-26 Ekc Technology, Inc. Photoresist stripping composition and method
US4427759A (en) * 1982-01-21 1984-01-24 E. I. Du Pont De Nemours And Company Process for preparing an overcoated photopolymer printing plate
JPS58204100A (ja) * 1982-05-24 1983-11-28 ダイキン工業株式会社 表面清浄化用組成物
EP0117013A3 (en) * 1983-01-04 1986-11-05 Sage Technology, Inc. Additive film and method
US4491530A (en) * 1983-05-20 1985-01-01 Allied Corporation Brown stain suppressing phenol free and chlorinated hydrocarbons free photoresist stripper
JPS59220398A (ja) * 1983-05-30 1984-12-11 Fuji Photo Film Co Ltd 感光性平版印刷版の処理方法
DE3327523A1 (de) * 1983-07-30 1985-02-07 Basf Ag, 6700 Ludwigshafen Lichtempfindliches mehrschichtenmaterial
DE3439597A1 (de) * 1984-10-30 1986-04-30 Hoechst Ag, 6230 Frankfurt Entwickler fuer belichtete negativ arbeitende reproduktionsschichten sowie verfahren zur herstellung von druckformen und verwendung des entwicklers
DE3509090A1 (de) * 1985-03-14 1986-09-18 Hoechst Ag Pflegemittel fuer kunststoff-oberflaechen
DE3541162A1 (de) * 1985-11-21 1987-05-27 Basf Ag Photoempfindliche aufzeichnungsmaterialien mit elastomeren pfropfcopolymerisat-bindemitteln sowie reliefformen daraus
US4704225A (en) * 1986-05-01 1987-11-03 Stoufer Wilmer B Cleaning composition of terpene hydrocarbon and a coconut oil fatty acid alkanolamide having water dispersed therein
DE3807929A1 (de) * 1988-03-10 1989-09-28 Basf Ag Verfahren zur herstellung von reliefformen
IL89372A0 (en) * 1988-07-28 1989-09-10 M & T Chemicals Inc Aqueous developer composition for solvent developable photoresist coatings

Also Published As

Publication number Publication date
DE3908764A1 (de) 1990-10-31
EP0463016A1 (de) 1992-01-02
WO1990011344A1 (de) 1990-10-04
DK0463016T3 (da) 1993-10-18
IE900990L (en) 1990-09-17
FI96904B (fi) 1996-05-31
CA2050931C (en) 2000-05-09
IE63882B1 (en) 1995-06-14
NO179959C (no) 1997-01-15
NO913642D0 (no) 1991-09-16
US5176986A (en) 1993-01-05
NZ232931A (en) 1991-06-25
ES2058895T3 (es) 1994-11-01
FI914332A0 (fi) 1991-09-16
NO913642L (no) 1991-09-16
DE3908764C2 (de) 1994-08-11
JP2944107B2 (ja) 1999-08-30
AU5186690A (en) 1990-10-22
EP0463016B1 (de) 1993-08-25
NO179959B (no) 1996-10-07
JPH02267557A (ja) 1990-11-01
AU632101B2 (en) 1992-12-17
ATE93632T1 (de) 1993-09-15
DE59002488D1 (de) 1993-09-30
CA2050931A1 (en) 1990-09-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI96904C (fi) Menetelmä fleksograafisen painolaatan valmistamiseksi
US6682877B2 (en) Diisopropylbenzene containing solvent and method of developing flexographic printing plates
EP1046082B1 (en) Method for development of photopolymer printing plates
JPH04507007A (ja) ネガ型リソグラフ印刷版現像用水性現像液組成物
JPS62160446A (ja) 光重合により架橋されるレリ−フ版体の製造方法
US8632961B2 (en) Flexographic processing solution and use
CN102483589A (zh) 用于柔性版印刷版的显影溶液以及使用方法
WO2005047983A1 (en) Alkyl ester developing solvent for photopolymerizable printing plates
US5252432A (en) Production of photopolymeric flexographic relief printing plates
US9897921B2 (en) Compositions comprising mineral spirits and methods related thereto
WO2005047982A1 (en) Terpene ether developing solvent for photopolymerizable printing plates
CA2502123A1 (en) Substituted benzene developing solvent for photopolymerizable printing plates
DK172001B1 (da) Fremgangsmåde til fremstilling af flexotrykforme
EP0511585B1 (de) Verfahren zur Herstellung einer Reliefdruckform
US20040091824A1 (en) Method for reclaiming alkyl esters
JP2001188356A (ja) 感光性エラストマー組成物の現像剤及びそれを用いた製版方法
JPH09208869A (ja) 乾式平版用インキ洗浄剤

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application