FI96699B - Laitteisto elektrolyysillä alumiinilevyille saostetun sinkin poistamiseksi - Google Patents

Laitteisto elektrolyysillä alumiinilevyille saostetun sinkin poistamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI96699B
FI96699B FI913541A FI913541A FI96699B FI 96699 B FI96699 B FI 96699B FI 913541 A FI913541 A FI 913541A FI 913541 A FI913541 A FI 913541A FI 96699 B FI96699 B FI 96699B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
arms
vertical
plate
blades
cathode
Prior art date
Application number
FI913541A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI913541A0 (fi
FI913541A (fi
FI96699C (fi
Inventor
Men Ndez Francisco Javi Sitges
Fernandez Vicente Arregui
Tamargo Francisco Alvarez
Men Ndez Fernando Maria Sitges
Lopez Manuel Pelaez
Valdes Jos Maria Martinez
Original Assignee
Asturiana De Zinc S A Spanish
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Asturiana De Zinc S A Spanish filed Critical Asturiana De Zinc S A Spanish
Publication of FI913541A0 publication Critical patent/FI913541A0/fi
Publication of FI913541A publication Critical patent/FI913541A/fi
Publication of FI96699B publication Critical patent/FI96699B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI96699C publication Critical patent/FI96699C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25CPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC PRODUCTION, RECOVERY OR REFINING OF METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25C1/00Electrolytic production, recovery or refining of metals by electrolysis of solutions
    • C25C1/16Electrolytic production, recovery or refining of metals by electrolysis of solutions of zinc, cadmium or mercury
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25CPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC PRODUCTION, RECOVERY OR REFINING OF METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25C7/00Constructional parts, or assemblies thereof, of cells; Servicing or operating of cells
    • C25C7/06Operating or servicing
    • C25C7/08Separating of deposited metals from the cathode

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Electrolytic Production Of Metals (AREA)

Description

96699
Laitteisto elektrolyysillä alumiinilevyille saostetun sinkin poistamiseksi
Anläggning för att avlägga zink som fallts ut genom elektrolys pä aluminiumskivor 5 Tämän keksinnön kohteena on laitteisto elektrolyysillä litteille katodeille saostetun 10 sinkkikerroksen poistamiseksi, joka laitteisto sisältää katodien varastointivyöhyk-keen, joka kannattaa niille saostettuja sinkkilevyjä, kaapimisvyöhykkeen katodile-vyllä olevan sinkin poistamiseksi, ja varastointivyöhykkeen sinkistä vapaana oleville katodilevyille, joita katodeja voidaan siirtää mainittuja kolmea vyöhykettä pitkin, jotka ottavat peräkkäiset rinnakkaiset asennot; joka kaapimisvyöhyke sisältää 15 sivuttaislävistyslaitteen sinkkikerrosten yläreunan erottamiseksi katodista ja kaapi-mislaitteen näiden kerrosten poistamiseksi kokonaan; joka mainittu sivuttaislä-vistyslaite muodostuu kahdesta vaakasuorasta rinnakkaisesta varresta, jotka sijaitsevat . toisiaan lähellä ja joita voidaan siirtää pituussuunnassa ja jotka sijaitsevat asennos sa, joka on vastapäätä kaapimisvyöhykkeessä olevien katodien ottamaa yhtä ! 20 asentoa, yksi katodin kummallakin puolella siten, että yläreuna on korkeudella, joka ‘ · ‘ on sinkkilevyjen yläpuolella, joilla varsilla on kartiomainen pystyetureuna, jonka : kaapimismekanismi muodostuu kahdesta pystyterästä, jotka sijaitsevat välittömästi lävistyslaitteen jälkeen asennossa, joka on vastapäätä kaapimisvyöhykkeessä olevien katodien ottamaa yhtä asentoa, yksi katodin kummallakin puolella, joita teriä ; 25 voidaan siirtää pystysuunnassa yläasennon ja ala-asennon välillä, jossa yläasen- • « · nossa ne sijaitsevat kaapimisvyöhykkeen yläpuolella ja joka ala-asento sijaitsee : suunnilleen katodien alareunan korkeudella.
• ·« • 4 1 4 · • · • · • · · * Kun sinkkiä tuotetaan elektrolyysillä, käytetään tasokatodeja, jotka muodostuvat 30 alumiinilevystä, joka asetetaan pystysuoraan elektrolyysikennoihin. Tämän levyn yläreuna on varustettu tangolla, jonka pituus on suurempi kuin itse yläreuna ja joka toimii tukevana päätynä, virtaliittimenä, ja ohjaa katodia. Alumiinilevyn pystysivut 2 96699 on yleensä peitetty dielektrisestä materiaalista koostuvalla suojapinnalla sinkin saostumisen estämiseksi niiden mukana.
Sinkki saostetaan elektrolyysiprosessissa alumiinilevyn vapaille pinnoille siihen 5 korkeuteen asti, johon tämä levy on uppoutunut kennoon.
Katodeihin saostettu sinkki kiinnittyy erittäin lujasti alumiinilevyn pintaan. On olemassa tunnettuja laitteita näiden kerrosten irrottamiseksi, kuten kaksi pystysuoraa ja olennaisesti rinnakkaista terää, joita erottaa toisistaan etäisyys, joka on hieman 10 suurempi kuin katodilevyjen paksuus. Näiden terien alaosa on jälkikäsitelty osilla, jotka suppenevat yhteen ja jotka on itse jälkikäsitelty reunoilla, joilla on poikkeutus-vaikutusala. Jotta sinkkikerrokset voidaan poistaa kustakin katodista tällä laitteella, toista terää käytetään katodin kumpaankin pintaan tukemalla ja puristamalla terien reunaa näitä pintoja vasten korkeuden yläpuolella, jonka sinkkikerrokset ovat 15 saavuttaneet. Teriä siirretään tämän jälkeen alaspäin siten, että ne kohtaavat saostetun sinkkikerroksen ja irrottavat sen katodista.
Tämän jäijestelmän haittapuolena on se, että terät syövyttävät katodipintoja, minkä vuoksi niitä ei enää voida käyttää suhteellisen harvojen käyttökertojen 20 jälkeen. Katodien suurista kustannuksista johtuen tämä sinkin poistojäijestelmä ei * ‘ ole kaiken kaikkiaan sopiva.
« • · « · ·
Yllämainittuja ongelmia on yritetty ratkaista järjestelmän avulla, joka sisältää kaksi
( Φ I
\ peräkkäistä katodienkäsittelyvaihetta. Sinkkikerrosten ylätason poistaminen • · ... 25 suoritetaan ensimmäisessä vaiheessa vaakasuoraan toimivalla sivuttaislävistyslait- • * * • · · teella, ja toisessa vaiheessa sinkkikerrokset kaavitaan täysin pois kahdella pystyte- # rällä. Sivuttaislävistyslaite muodostuu kahdesta vaakavarresta, joilla on pystysuoraan • · · kiilanmuotoisella reunalla varustettu toimipää. Varsia voidaan siirtää aksiaalisesti, kumpaakin katodin molemmilta puolilta, sinkkikerroksen ylätason korkeudelta. Kun ,,; 30 näitä varsia siirretään, varsien toimipää puristuu katodipintoja vasten ja aiheuttaa '!' tämän vyöhykkeen eroosiota ja huonontumista.
• · « 4 · il : «tl-i il.tli I . * to* . .
3 96699
Jotta sivuttaislävistyslaitteen toimintaa voidaan helpottaa, US-patentista n:o 3980548 tunnetaan katodit, jotka on varustettu toisen pystysivun yläosassa olevalla pyörivällä kappaleella. Nämä kappaleet, jotka on valmistettu dielektrisestä materiaalista, sijaitsevat korkeudessa, jonka kennossa oleva elektrolyytti saavuttaa. Niillä on 5 kanavoitu muoto ja ne tarttuvat katodilevyyn, johon ne on kiinnitetty kohtisuoran akselin avulla. Kappale pyörii tällä akselilla ala-asennon ja yläasennon välillä. Se kytkeytyy ala-asennossa levyn tiettyyn vyöhykkeeseen ja peittää sen pystysivujen suojaavien peitteiden jatkeena, mikä estää sinkkiä saostumasta siihen vyöhykkeeseen elektrolyysiprosessin aikana. Kun pyörivä kappale on yläasennossa, tämä 10 vyöhyke jää vapaaksi ja paljaaksi, jolloin sivuttaislävistyslaitteen varret voivat palautua katodilevyn pinnoille tässä vyöhykkeessä, ja kun ne jatkavat etenemistään, ne kohtaavat sinkkikerroksen pinnan ja aiheuttavat sen poistumisen.
Näillä katodeilla on perusongelma, joka johtuu siitä tarpeesta, että pyörivä kappale 15 on saatava pyörimään ala-asennosta yläasentoon joka kerran, kun sinkkikerroksia poistetaan.
Kun katodi asetetaan kennoon, pyörivän kappaleen on oltava ala-asennossa. Kappa-.'. leen pyörittäminen ja olosuhteet, joille se saatetaan alttiiksi, saavat aikaan säädön ; 20 tämän kappaleen ja katodin välillä ja pääosin pyörivän akselin säädön katoamisen ; · ja huononemisen suhteellisen lyhyenä ajanjaksona. Tällöin pyörivää kappaletta on · ; : nostettava käsin sinkkiä pois kaavittaessa. Prosessista tulee myöhemmin kallis mukaanliittyvän käsityön johdosta.
4 « · · ·
• M
' I # V : 25 Pysty terät ovat lisäksi kiinteässä asennossa tukeen nähden, josta ne riippuvat.
· · Tämä edellyttää, että terien välistä erotusta on säädettävä tarkasti, jotta voidaan » · estää katodipintojen eroosio.
• * * « I * ..,: Tämä kaavintajäijestelmä toteutetaan laitteiston avulla, joka sisältää katodien 30 varastointivyöhykkeen sekä katodeihin kiinnitetyt sinkkikerrokset, vyöhykkeen näiden kerrosten kaapimiseksi, jossa sivuttaislävistyslaite ja pystyterät sijaitsevat ja 4 96699 varastointivyöhykkeen katodeille, joissa ei ole sinkkikerroksia. Katodeita siirretään vyöhykkeitä pitkin, jotka ovat peräkkäisissä rinnakkaisissa asennoissa.
Esillä olevan keksinnön tavoitteena on kehittää laitteisto, jonka avulla katodeihin 5 saostetut sinkkikerrokset voidaan poistaa aiheuttamatta minkäänlaista katodien huonontumista tai aiheuttaa ainoastaan minimaalista huonontumista, mikä pidentää niiden käyttöikää.
Tämän keksinnön toisena tavoitteena on tuottaa automaattisesti toimiva laitteisto, 10 jonka avulla sinkkikerrokset voidaan poistaa katodeista automaattisesti ja synkronoida sinkkikerrosten kaapimisprosessin kanssa.
Keksinnön lisätavoitteena on kehittää katodi, jossa ei ole liikkuvia osia ja joka on varustettu vyöhykkeellä, joka sijaitsee katodilevyn toisen pystysivun vieressä ja 15 korkeudella, jonka sinkinkaapimislaitteiston sivuttaislävistyslaite saavuttaa, jossa sinkkiä ei saosteta elektrolyysiprosessin aikana.
Keksinnön mukainen laitteisto on tunnettu siitä, että sivuttaislävistyslaitteen varret :··· on asennettu pöydälle, joka sisältää vaakasuorat ohjaimet terien siirtymisen ·:· 20 ohjaamiseksi, säädettävät pysäyttimet varsien erottumisen asettamiseksi siirtymisen (at1 . alussa ja elimet tämän erottumisen säätämiseksi varsien siirtymisen aikana; ja siitä, j että kaapimislaitteen pystyterät on ripustettu vaakasuorien akselinivelien avulla, jotka mahdollistavat näiden terien osittaisen vapaan kääntymisen, kahdesta päästä, • · · ·’.· ; jotka on yhdistetty toisten yläpystykäyttöhydrauliikkasylintereiden alapäähän, ja 25 yläpystyohjaimista, jotka varmistavat terän tasaisen siirtymisen.
• · · • · · • · · • · · • · · *·1 Koska liikkuvia osia ei käytetä, katodin rakenne yksinkertaistuu ja vaara sen liian • · ·/·· aikaiselta huononemiselta eliminoituu.
I H»'» 1-lil I Md 30 Keksinnön mukainen katodi varmistaa lisäksi sen, että vyöhykkeen ääriviivaa ja •: sijaintia, jonka vyöhykkeen on pysyttävä vapaana sinkkikerroksista, pidetään yllä 5 96699 siten, että sivuttaislävistyslaitteen toiminta käynnistyy automaattisesti ilman mitään käsin suoritettavia toimenpiteitä.
Kuten laitteiston yhteydessä, jossa käytetään yllämainittua kaavintajäijestelmää, 5 keksinnön mukainen laitteisto sisältää varastointivyöhykkeen katodeita varten, jotka kannattavat niille saostettuja sinkkikerroksia, vyöhykkeen sinkin kaapimiseksi katodeista ja varastointivyöhykkeen katodeille, jotka ovat vapaita saostetusta sinkistä. Näitä katodeja voidaan siirtää näitä kolmea vyöhykettä pitkin, jotka sijoittuvat peräkkäisiin rinnakkaisiin asentoihin.
10
Keksinnön mukainen kone on varustettu kaapimisvyöhykkeessä myös sivuttaislä-vistyslaitteella sinkkikerrosten yläreunan erottamiseksi katodeista ja kaapimislaitteella näiden kerrosten poistamiseksi täysin. Sivuttaislävistyslaite muodostuu kahdesta vaaka varresta, jotka sijaitsevat rinnakkain ja lähellä toisiaan. Niitä voidaan siirtää 15 pituussuuntaan ja ne sijaitsevat siten, että ne ovat vastakkain kaapimisvyöhykkeessä olevien katodien ottamaan yhteen asentoon nähden, yksi katodin kummallakin puolella ja sinkkikerrosten yläreunan korkeudella. Näillä varsilla on toimintapinta, jolla on pystysuora kiilanmuotoinen reuna. Kaapimislaite muodostuu kahdesta : i pystyterästä, jotka sijaitsevat välittömästi lävistyslaitteen vieressä asennossa, joka 20 on vastapäätä kaapimisvyöhykkeessä olevien katodien ottamaa yhtä asentoa. Toinen . : : terä sijaitsee katodin kummallakin puolella, ja näitä kahta terää voidaan siirtää : pystysuoraan ylä- ja ala-asennon välillä, jossa yläasennossa ne ovat kaapimis- vyöhykkeen yläpuolella ja jossa ala-asennossa ne ovat suunnilleen katodien alareu-* nan korkeudella.
25 ♦
Yllämainitusta rakenteesta lähtien keksinnön mukainen laitteisto on pääasiassa 1 * tunnettu mekanismista katodien etenemiseksi tai siirtämiseksi varastointi- ja kaapi- • · * ' ' misvyöhykkeitä pitkin sivuttaislävistyslaitteen varsien erikoisyhdistelmän avulla, jotta voidaan estää näitä varsia aiheuttamasta vahinkoa katodilevyille, ja yhdistel-' 30 mäjärjestelmän avulla kaapimislaitteen pystyteriä varten, jotta voidaan varmistaa, ; · · että nämä terät toimivat aiheuttamatta minkäänlaista vahinkoa katodipinnoille.
6 96699
Keksinnön mukaisesti kukin varastointi- ja kaapimisvyöhyke sisältää kaksi kiinteätä ja liikkuvaa samanpituista tankoa. Kiinteät tangot etenevät kunkin vyöhykkeen päätä pitkin vaaka-asennossa ja rinnakkaisessa asennossa ja samalla korkeudella, ja niitä erottaa välimatka, joka on hieman suurempi kuin katodilevyjen leveys.
5 Liikkuvat tangot palautuvat kiinteiden tankojen ulkopuolelle, ja ne on yhdistetty mekanismin avulla, joka antaa katodien edetä synkronisesti. Sekä kiinteillä että liikkuvilla tangoilla on tasaväliset vastakkaiset ylälovet, jotka on mitoitettu siten, että ne vastaanottavat katodipäätyjen päät. Liikkuvia tankoja voidaan siirtää vaihtoehtoisesti samaan suuntaan yhdistetyllä liikkeellä: pystysuunnassa määrässä, 10 joka on hieman suurempi kuin lovien korkeus ja vaakasuunnassa määrässä, joka on sama kuin peräkkäisten lovien välinen välimatka. Tällä liikkuvien tankojen yhdistetyllä liikkeellä liikkuville tangoille tuettuja katodeja voidaan siirtää peräkkäin.
15 Liikkuvien elimien käyttöelimet muodostuvat vaakamoottoreista tai hydrauliik-kasylintereistä, jotka toimivat suoraan näillä tangoilla taipuisien pystysauvojen avulla. Nämä taipuisat sauvat omat samantasoisia liikkuvien tankojen kanssa ja ne on yhdistetty kiinteätä pistettä taivuttamalla. Taipuisien sauvojen alavarsi on :··: yhdistetty sylinteriin, kun taas ylävarren vapaa pää kannattaa vapaasti pyörivää :· 20 pyörää, joka tukee liikkuvaa tankoa. Tämän rakenteen avulla, kun mekanismi on . : : levossa, liikkuvien tankojen ylälovet sopivat yhteen kiinteiden tankojen lovien kanssa • katodipäätyjen ollessa tukeutuneina näille. Kun mekanismi aktivoidaan, liikkuvat tangot saavat nämä päädyt nousemaan ylös ja etenemään, mikä vetää katodeja ja • ·· *.· 1 saa ne etenemään yhden asennon tai loven, johon liikkuvat tangot laskeutuvat, jotta 25 katodit voidaan sijoittaa uudelleen kiinteän tangon loviin niiden etäämmällä • · · olevassa asennossa. Liikkuva tanko palaa alkuasentoon, josta se lähti.
» » · • · ·
I «Hl Hilil l i * «I
m Tällä tavalla varastointi- ja kaapimisvyöhykkeissä olevat liikkuvat tangot saavat synkronoidusti aikaan katodien peräkkäisen etenemisen.
; 30 : Kaapimisvyöhykkeessä kiinteän tangon lovet määrittävät asennot, joissa näihin katodeihin vaikutetaan sivuttaislävistyslaitteen ja pystyterien avulla.
7 96699
Keksinnön muiden olennaisten piirteiden mukaisesti sivuttaislävistyslaitteen varret on asennettu pöydälle, joka sisältää pitkittäisohjaimet terien siirtymisen ohjaamiseksi. Se sisältää myös säädettävät pysäyttimet, jotka kiinnittävät terien erottumisen niiden siirtymisen alussa, ja elimet tämän erottumisen vaihtelemiseksi varsien 5 siirtymisen aikana. Niiden siirtymisen alussa säädettävät pysäyttimet pitävät varsia erotuksessa, joka on suunnilleen sama kuin katodin alumiinilevyn paksuus. Elimet varsien erottumisen aktivoimiseksi aktivoidaan tämän jälkeen siten, että erotusta lisätään hieman varsien koko vaakasiirtymän aikana katodien yli siten, ettei ole mitään katodipintojen eroosion tai huonontumisen vaaraa.
10
Sivuttaislävistyslaitteen varsia kannattava pöytä muodostuu tasosta, jolle on asennettu kaksi pituussuuntaista nauhaa ja kaksi sivuttaisrullaa, jotka toimivat ulko-ohjaimi-na lävistyslaitteen varsien maksimaalisen erottamisen rajoittamiseksi. Tälle tasolle on asennettu myös keskitakahydrauliikkasylinteri, joka vastaa varsien pitkittäissiirtä-15 misestä, ja etutuki, jolle on asennettu pysäyttimet, jotka kiinnittävät varsien alkuerotuksen, ja elimet tämän erottamisen vaihtelemiseksi.
Keksinnön mukaiselle laitteistolle on edelleen tunnusomaista se, että kaapimislaitteen : · pystyterät riippuvat vaaka-akseliliitosten avulla, jotka antavat terien pyöriä osittain; ·;· 20 sekä kaksi päätyä, joiden alapäät on yhdistetty muihin käynnistäviin yläpystyhyd- . : : rauliikkasylintereihin tai ripustettu niistä; ja yläpystyohjaimista, jotka varmistavat V terän tasaisen siirtymisen.
• · • · · *.·’ · Tämän keksinnön mukaisesti kehitettyyn katodiin viitaten se on tunnettu siitä, että 25 alumiinilevy on varustettu vyöhykkeellä, jonka paksuus on pienempi kuin toisen sen kahden pystysivun paksuus, jotka ovat kohtisuorassa ylätankoon nähden. Tämä • · * • · · *·* paksuudeltaan pienempi vyöhyke on varustettu syvennyksillä, joilla on yhteensopivat • · ääriviivat ja suositeltavasti sama syvyys ja jotka on tehty levyn kahteen pintaan.
1. .: Nämä syvennykset voidaan tehdä mekaanisesti ja ne sijaitsevat sellaisella korkeudel- : : *: 30 la, että syvennysten ääriviivan ylä- ja alareunat ovat tässä jäijestyksessä maksimi- ; ; ja minimikorkeuksien ylä- ja alapuolella, joihin levy upotetaan elektrolyysikennoon.
8 96699
Levyn kahdessa pinnassa olevat syvennykset ovat täysin haponkestävän dielektrisen materiaalin täyttämiä, joka täytekerros vastaa syvennysten korkeutta siten, että päällysteiden tasopinnat ovat samantasoisia levyn pintojen kanssa.
5 Tämä päällyste voidaan kiinnittää syvennysten pintaan liiman avulla, jonka tulisi kestää myös happoelektrolyyttiä ja katodiin syntynyttä lämpöä sinkkiä saostet-taessa. Täytemateriaalin kaksi kerrosta voidaan kiinnittää myös liittämällä nämä kerrokset syvennysten takaa tehtyjen läpireikien kautta ja käyttämällä täytekerrosten reunoissa olevia ankkurointipisteitä syvennysten seinämiin, jne.
10 Päällysteet, jotka peittävät nämä kaksi syvennystä liitetään myös yhteen levyn pystysivulta, joka jää tähän vyöhykkeeseen dielektrisestä materiaalista valmistettujen kappaleiden jatkeena, jotka peittävät katodilevyjen pystysivut.
15 Kaikki tässä esitetyt tunnusmerkit sekä muut keksintöön kuuluvat patenttivaatimuksiin sisältyvät tunnusmerkit selvitetään alla yksityiskohtaisemmin oheisten piirustusten avulla, joissa esitetään keksinnön suositeltava suoritusmuoto.
: · · Piirustuksissa: ·: 20 . : ‘: Kuvio 1 on tasokuva tämän keksinnön mukaisesti suunnitellusta laitteistosta.
• · • ·
Kuvio 2 on poikkileikkaus kuvion 1 linjaa II-II pitkin.
• · a 25 Kuvio 3 on poikkileikkaus kuvion 1 linjaa III-III pitkin.
• · ·
• · I
• · » !| : f St ·£ |:|(ί I ! I *t 9 96699
Kuvio 6 on poikittainen poikkileikkaus suuremmassa mittakaavassa kuvion 4 linjaa VI-VI pitkin.
Kuvio 7 on poikittainen poikkileikkaus suuremmassa mittakaavassa kuvion 4 linjaa 5 VII-VII pitkin.
Kuvio 8 on suuremmassa mittakaavassa otettu poikkileikkaus kuvion 4 linjaa VIII-VIII pitkin.
10 Kuvio 9 on tasokuva poikittaislävistyslaitteen varsista.
Kuvio 10 on osittainen tasokuva poikittaislävistyslaitteen pöydästä, josta lävistys-laitteen varret on jätetty pois.
15 Kuvio 11 on poikkileikkaus kuvion 10 linjaa XI-XI pitkin.
Kuvio 12 on etupystykuva kaapimislaitteesta kuviota 3 vastaavana kuvantona.
: \ Kuvio 13 on sivukuva kaapimesta kuvion 12 linjaa XIII-XIII pitkin.
:· 20 . Kuvio 14 on poikkileikkaus kuvion 12 linjaa XIV-XIV pitkin.
• · · • · • ·
Kuvio 15 on sivupystykuva tämän keksinnön mukaisesti suunnitellusta katodista.
• ·· t : : 25 Kuvio 16 on profiilikuva kuvion 15 katodista.
• · · • · · • · · • « · *·[ ' Kuvio 17 on suuremmassa mittakaavassa otettu poikkileikkaus kuvion 15 linjaa ·· : XVII-XVII pitkin.
; *; 30 Kuvio 18 on suuremmassa mittakaavassa esitetty yksityiskohta, joka esittää sivupys- •: ·: tykuvan katodin sivuunsiirretystä vyöhykkeestä.
10 96699
Kuvio 19 on poikkileikkaus kuvion 18 linjaa XIX-XIX pitkin.
Kuvioissa 1,2 ja 3 esitetty laitteisto sisältää katodien varastointivyöhykkeen sekä niille saostetun sinkin, johon vyöhykkeeseen viitataan numerolla 1, kaapimisvyöhyk-5 keen katodien sinkkikerroksia varten, johon viitataan numerolla 2, ja sinkistä vapaiden katodien varastointivyöhykkeen, johon viitataan numerolla 3.
Nämä kolme vyöhykettä on varustettu elimillä peräkkäistä ja synkronista siirtymistä varten varastointivyöhykkeestä 1 kaapimisvyöhykkeeseen 2 ja sieltä varas-10 tointivyöhykkeeseen 3. Sinkkikerroksilla varustetut katodit syötetään varastointi-vyöhykkeeseen 1 nosturin avulla, joka ottaa ne elektrolyysikennoista. Tyhjät katodit otetaan samalla tavoin nosturin avulla varastointivyöhykkeestä 3 syötettäviksi takaisin elektrolyysikennoihin.
15 Kutakin vyöhykettä 1,2 ja 3 rajoittavat kaksi kiinteätä tankoa tai palkkia, joihin viitataan numerolla 4, ja kaksi liikkuvaa tankoa tai palkkia, joihin viitataan numerolla 5. Kiinteät tangot etenevät kunkin vyöhykkeen yläosaa pitkin vaakasuorassa ja rinnakkaisessa asennossa ja niitä erottaa toisistaan välimatka, joka on hieman : · suurempi kuin katodilevyjen leveys mutta pienempi kuin päätyjen pituus, jotka ovat : · 20 näiden katodien yläpuolella. Liikkuvat tangot 5 on järjestetty kiinteiden tankojen 4 . : : ulkopuolta pitkin niiden lähelle ja ne sijaitsevat korkeudella, joka on hieman alempi • \’· kuin näiden kiinteiden tankojen korkeus. Sekä kiinteillä että liikkuvilla tangoilla on tasaväliset lovet 6 niiden yläpuolta pitkin ja ne sijaitsevat asennossa, joka on ··« : vastapäätä kunkin vyöhykkeen neljää tankoa. Nämä lovet on mitoitettu siten, että 25 ne vastaanottavat katodien 8 päätyjen 7 ääripäät.
• · » • I I • · · ·»» • · ·
Liikkuvia tankoja 5 voidaan siirtää vuorottaisesti samaan suuntaan kaikissa vyöhyk- • · V\ keissä yhdistetyllä pystysuoralla ja vaakasuoralla liikkeellä. Siirtäminen pystysuun- 1.,.1 taan tapahtuu välimatkan avulla, joka on hieman suurempi kuin lovien 6 korkeus, : : ’: 30 kun taas siirtäminen vaakasuuntaan tapahtuu välimatkan avulla, joka on sama kuin peräkkäisten lovien välinen etäisyys. Liikkuvat tangot nostetaan nostoliikkeessä kiinteiden tankojen yläpuolen yläpuolelle, jotka vastaanottavat katodien päätyjen 7 9669 9 11 tuen ja nostavat kaikki kiinteiden tankojen katodit ylös. Liikkuvien tankojen pituussuuntainen liike niiden nostetusta asennosta saa aikaan kaikkien katodien etenemisen tai siirtymisen määrällä, joka on sama kuin peräkkäisten lovien 6 välinen erotus. Kun liikkuvat tangot laskeutuvat etenemisen jälkeen, ne sijoittavat katodien 8 päädyt 5 kiinteiden tankojen loviin edettyään yhden paikan niiden yli. Liikkuvat tangot 5 palaavat laskeuduttuaan takaisin alkuperäiseen asentoonsa, jotta uusi etenemissykli voidaan aloittaa.
Liikkuvat tangot 5 ovat kiinteiden tankojen 4 tukemia. Liikkuvat tangot 5 on 10 varustettu tätä tarkoitusta varten pituussuuntaisilla lovilla 9, joiden kautta esiin tunkeutuvat sauvat tai varret 10, jotka on yhdistetty kiinteisiin tankoihin 4 ja joilla on pääty tai päädyssä oleva suurentuma, jonka koko on suurempi kuin urien 9 korkeus. Nämä urat ovat mitoiltaan riittävät siten, että ne sallivat liikkuvien tankojen 5 pituussuuntaisen ja pystysuoran siirtymisen.
15
Liikkuvien tankojen 5 käynnistäminen suoritetaan kussakin vyöhykkeessä moottoreiden tai hydrauliikkasylintereiden avulla.
:·· Liikkuvat tangot 5 on tuettu varastointivyöhykkeissä 1 ja 3, kuten kuviosta 2 ·:· 20 voidaan havaita, alapuolelta vapaasti pyörivillä pyörillä 11, jotka on asennettu taipuisien sauvojen yläpäähän, jotka sauvat on yhdistetty kiinteään pisteeseen : '.· taipuisan vyöhykkeen välityksellä. Kaikki sauvat 12 on yhdistetty alapäistään pitkit- täissauvaan 13. Yksi sauvoista 12 on yhdistetty myös käyttöhydrauliikkasylinteriin • ·· ’.· · sen alavarressa olevan välipisteen avulla. Tämän järjestelyn avulla, kun hydrauliik- 25 kasylinteri 14 on takaisinvedettynä, kaikki sauvat 12 saadaan pyörimään ja vapaasti • « · '···' pyörivä pyörä 11 nousee ylös ja sitä myötä tanko 5 nousee ylös. Kun hydrauliik- • · · • · · '·[ ‘ kasylinteri 14 toimii vastakkaiseen suuntaan, se saa vapaasti pyörivän pyörän 11 • · \: sekä liikkuvan tangon 5 laskeutumaan. Liikkuvan tangon 5 pituussuuntainen siirtymi- 1nen saadaan aikaan hydrauliikkasylinterin 15 avulla, joka vaikuttaa suoraan tähän • 30 tankoon.
12 96699
Kaapimisvyöhykkeessä 2 käytetään samaa käynnistysjäijestelmää ja sylinteri 15a vastaa liikkuvan palkin 5 pituussuuntaisesta siirtämisestä. Sylinteri sijaitsee tämän palkin yläpuolella ja on yhdistetty siihen välirakenteen 16 avulla.
5 Kuvioissa 1-3 esitetyssä laitteistossa varastointivyöhykkeet 1 ja 3 ovat rinnakkaisia. Vyöhyke 3 voisi sijaita kuitenkin vyöhykkeen 2 jatkeena ja olla samansuuntainen varastointivyöhykkeen 1 kanssa. Kuvioissa esitetyssä jäqestelyssä vaunu 2’ sijaitsee kaapimisvyöhykkeen 2 ja varastointivyöhykkeen 3 välissä. Tämä vaunu vastaa tyhjien katodien siirtämisestä kaapimisvyöhykkeestä 2 varastointivyöhykkeeseen 3.
10
Kaapimisvyöhykkeessä 2 olevien liikkuvien palkkien 5 alapuolella pitkittäisakselit 17 on varustettu säteittäiskorvakkeilla 18. Nämä akselit on yhdistetty vaakasylin-teriin 19, joka mahdollistaa akselin 17 siirtämisen, ja ne on yhdistetty myös pystysylinteriin 20 sauvan 21 välityksellä, joka saa akselin kääntymään osittain 15 riittävässä määrin siten, että säteittäiskorvakkeet 18 voivat siirtyä kohti kaapimisvyöhykkeen sisäosaa. Niiden tarkoituksena on toimia kiinnityselementteinä, jotka pitävät katodeja niiden oikeassa asennossa, kun ne sijaitsevat kiinteiden palkkien lovien yläpuolella. Akselin 17 pyörimisliike oikeaan suuntaan antaa korvakkeiden 18 :·· toimia katodien stabiloivina pysäyttiminä. Kun tämä on saatu aikaan, akseli 17 20 siirtyy aksiaalisesti sylinterin 19 avulla, jotta se voi erottaa hieman katodien korvak-keitä 18. Akselia 17 käännetään tämän jälkeen vastakkaiseen suuntaan korvak- • *.· keiden 18 vetämiseksi kuvioissa 2 ja 3 esitettyyn pystyasentoon. Tämä estää siten « katodien mahdollisen vahingoittumisen tai niiden pystysivuja peittävien suojapäällys-
• · I
*.· * teiden vahingoittumisen.
25 • · · *···* Kaapimisvyöhyke 2 on varustettu sivuttaislävistyslaitteella 22, joka vastaa katodeille • · · • · · *·] saostettujen sinkkikerrosten yläreunan erottamisesta, ja kaapimislaitteella 23 kaikkien • · näiden kerrosten poistamiseksi.
30 Sivuttaislävistyslaitteen rakennetta kuvataan kuvioihin 4-11 viitaten.
13 96699
Kuvioihin 4-8 ensin viitaten sivuttaislävistyslaite muodostuu kahdesta samanlaisesta vaakavarresta, joihin viitataan numeroilla 24 ja 25 ja jotka on asennettu siten, että niitä voidaan siirtää pituussuuntaan pöytää 26 pitkin. Nämä varret on yhdistetty takakäyttöhydrauliikkasylinteriin 27 ja niiden etupäillä on kiilan 28 muoto, joka 5 määrittää ääripystykartioreunat 29. Lävistyslaite 22 sijaitsee asennossa, joka on vastapäätä yhtä kaapimisvyöhykkeen katodien ottamaa asentoa siten, että varret 24 ja 25 sijaitsevat yksi katodin kummallakin puolella. Lävistyslaite 22 sijaitsee myös sellaisessa korkeudessa, että varsien 24 ja 25 kartioreunat 29 ovat katodeihin tarttuneiden sinkkikerrosten yläreunan korkeudessa.
10
Kuten kuvioista 4-6 voidaan havaita, sylinterin 27 varsi on yhdistetty poikittais-päätyyn 30, jonka päät on yhdistetty varsiin 24 ja 25. Tällä päädyllä on alaul-konema 31, jota voidaan siirtää pöytään 26 muodostettua pitkittäiskanavaa 32 pitkin. Varsien 24 ja 25 pitkittäissiirtymän ohjaamiseksi pöydällä 26 on myös 15 kiinteät pitkittäisohjaimet 33 ja vapaasti pyörivät takarullat 34.
Kuten kuvioista 4,5 ja 8 voidaan havaita, pöydän etuosaan on asennettu kaksi sivuttaistyöntötankoa, jotka ajavat varret 24 toisiaan vasten. Kukin näistä työntö-: i tangoista muodostuu sauvasta 35, jonka toinen pää 36 on yhdistetty kiinteään < ;:· 20 pisteeseen, kun taas toisella päällä on vapaasti pyörivä rulla 37, joka on tuettu • j viereistä vartta vasten. Sauvaan 35 vaikuttaa sylinteri 38, jonka toiminta saa terät 24 : V ja 25 lähestymään toisiaan.
• t • · · : Kuten kuvioista 4,5,10 ja 11 voidaan havaita, pöytä 26 muodostaa suurennuksen 25 etupäässään, johon on luotu yläpinnasta lähtien jatko tai lovi 39, johon on asennet- • · t tu tuki 40. Tämä tuki muodostuu litteästä kappaleesta, jonka leveys on suunnilleen • · · * sama kuin loven 39 leveys, mutta jonka pituus on hieman lyhyempi siten, että tätä • · kappaletta rajoittaa sen yläosassa kaksi poikittaisjakajaa 42, joiden pituus on suurempi kuin tuen leveys. Tuella on poikittaissivuista lähtien kaksi vastakkaista : : ’: 30 läpimenemätöntä porausreikää 42, joissa on puristusjouset 43, jotka on tuettu loven ’·'"· 39 lyhyempiä seinämiä vasten. Näiden tarkoituksena on keskittää elementit tukea 40 varten.
14 96699
Tuen 40 yläpinnalla on kaksi välilovea 44, joista kumpikin avautuu tuen toiseen pitkittäissivuun. Nämä kaksi lovea ovat hieman vaihesiirtoisia toisiinsa nähden tuen pituussuunnassa. Näillä lovilla on keskitin 45. Kukin keskitin muodostuu kappaleesta, joka on suositeltavasti litteä ja varustettu kohtisuoralla ääriviivalla ja jonka 5 leveys on suunnilleen sama kuin lovien 44 leveys, mutta jonka pituus on lyhyempi kuin näiden pituus. Keskittimillä 45 on ulospäin olevalta sivulta lähtien läpi-menemätön porausreikä, jossa on puristusjousi 47, joka on tuettu loven 44 vastakkaista seinämää vasten. Keskittimillä 45 on myös suurempien pintojensa välissä porausreikä 48 vapaasti pyörivän rullan 49 asentamiseksi, kuviot 10 ja 11, jotta 10 terien 24 ja 25 erotusta voidaan säätää, kuten alla selvitetään.
Keskityskappaleiden 45 asentoa voidaan säätää myös kierteistetyn tangon 50 avulla, joka tunkeutuu aukkoon 51, joka on tehty tuen 40 poikittaissivuille, ja joka tunkeutuu ulkopuolelle reiän tai aukon kautta, joka on tehty pöydässä olevaa uraa 39 rajoitta-15 vaan seinämään. Tuen 40 jakaimien 41 päihin on asennettu sylinterit 38, jotka vaikuttavat sauvoihin 35, jotka vastaavat varsien siirtämisestä yhteen.
Kuten kuvioista 7 ja 9 voidaan havaita, varsien 24 ja 25 vierekkäisillä sivuilla on : · ulkonemat tai syvennysaskelmat 52, joissa on vapaasti pyörivät rullat 49, jotka ·:· 20 määrittävät näiden ulkonemien ulkopystyseinämän 53 rullausratana rullille 49.
Ulkonemat 52 vaihtelevat leveydeltään osaa 54 pitkin, mikä saa terät tulemaan j V aksiaalisesti pois vaihesiirrosta etäisyydellä, joka on sama kuin rullien 44 välinen erotusetäisyys. Kuten kuviosta 4 voidaan havaita, rullat 49 vaikuttavat vastakkaisten * ·· : varsien rataan.
25 f · · ·ί·* Tässä mainitun varsien 24 ja 25 rakenteen avulla, joka vaikuttaa katodeihin ja lähtee • tl • · · '·] * kuviossa 4 esitetystä asennosta, mainitut kaksi vartta alkavat siirtyä sylintereiden 38 • · V·; käynnistymättä, kunnes varsien sivut 29 sijaitsevat katodilevyn yläpuolella, yksi varsi kummallakin puolella tämän levyn alusta. Tällöin sylinterit 38 käynnistyvät ! 30 ja varret 24 ja 25 liikkuvat yhdessä siten, että reunat 29 tukeutuvat katodin pinnoil- :1 : le. Varsien 24 ja 25 välisen erotuksen maksimaalista etäisyyttä säädetään nivelillä tai kierteistetyillä sauvoilla 50. Varsien 29 sivut alkavat tässä asennossa edetessään 15 96699 kaapia pois katodille saostettuja sinkkikerroksia. Tämän etenemisen aikana, kun rullat 49 saavuttavat ratojen 53 rampit 54, joille nämä rullat on tuettu, varret 24 ja 25 saatetaan erottumaan hieman siten, etteivät näiden varsien etusivut 29 ole enää katodien pinnoilla. Tästä hetkestä lähtien voidaan saada aikaan varsien 24 ja 25 5 nopea eteneminen, mikä saa sinkkikerrokset irrottumaan katodien pintoja naarmuttamatta. Tietyllä hetkellä varsien edetessä katodia pitkin, jota voidaan säädellä halutulla tavalla, sylintereiden 38 toiminta voidaan pysäyttää, jota myötä jouset 47 työntyvät kappaleita 45 vasten, mikä pakottaa varret 24-25 erottumaan toisistaan.
10 Jousien 43 ja 47 olemassaolon ansiosta saadaan aikaan terien 24 ja 25 itsekeskit-tyminen katodien yläpuolelle, vaikka nämä terät alkavat poiketa katodien yläpuolelle.
Kun varret 24 ja 25 keskitetään ja niitä liikutetaan lähemmäksi toisiaan, saadaan 15 todella aikaan oikea vaikutus katodiin sinkkikerrosten yläosan poistamiseksi ja katodien eroosion tai huonontumisen estämiseksi.
Kuten kuvioista 12-14 voidaan havaita, kaapimislaite 23 sisältää kaksi terää 55, ; · : jotka sijaitsevat lepoasennossa kaapimisvyöhykkeen 2 kiinteissä palkeissa 4 olevien ·:· 20 katodien 7 ottaman yhden asennon yläpuolella välittömästi sen asennon jälkeen, ; jonka sivuttaislävistyslaite 22 on ottanut. Näillä terillä 55 on vino alareuna, joka : päättyy poikkileikkaukseltaan pyöreään ripaan 56. Näillä terillä 55 on niiden yläosaan kiinnitetyt laipat 57. Nämä laipat tunkeutuvat laippojen 58 parien väliin, • ·· l.: : jotka tulevat ulos päädystä 59. Laippa 57 on kiinnitetty laippojen 58 väliin poikit- 25 taistapin avulla, joka muodostaa pyörivän akselin. Jotkut tapeista on asetettu toisiaan I * * ···' vasten 60 ja lähekkäin terien 55 osittaisen kääntökulman rajoittamiseksi. Kunkin « · · *·* * terän pääty 59 on ripustettu kahdesta sivuttaisohjaimesta 61 ja keskeisestä pystyhyd- • · \ *; rauliikkasylinteristä 62. Ohjaimet 61 muodostuvat hammastangosta, joka on rynnös- sä hammastettujen pyörien 63 kanssa, jotka on asennettu vapaasti pyörivälle 30 yhteiselle akselille 64, ja jonka tarkoituksena on varmistaa kutakin päätyä 59 :"i tukevien kahden ohjaimen 61 synkronoitu siirtyminen.
16 96699
Sekä hydrauliikkasylinterit 62 että ohjaimet 61 on asennettu rakenteelle 65, jotka ohjaimet 61 on asennettu liukulaakereiden tai hoikkien 66 välityksellä.
Ohjaimien 66 yläpäät kannattavat päätyjä 67, jotka ovat tukien 68 varassa alarajoi-5 tusasennossaan, mikä rajoittaa niiden kulkua ja sitä myötä terien 55 laskeutumista.
Terien laskeutuessa ne kohtaavat sinkkikerrokset 69, jotka on poistettu osittain niiden yläreunoista lähtien aikaisemmin kuvatun kaapimen avulla. Terät syötetään tällä tavoin kerrosten 69 ja katodin 8 väliin, jotta voidaan saada aikaan sinkkikerrosten 69 10 täydellinen poistuminen terien siirtyessä alaspäin. Terien 55 kääntökulma tarkoittaa sitä, että kun nämä terät on tuettu poistettaville sinkkikerroksille 69, näiden terien reunan ripa 56 tuetaan katodin 8 pinnalle tuottamatta niihin mitään eroosiota. Alempi vino reuna, rivan 56 seuraama rata, antaa terien 55 tunkeutua sinkkikerrosten 69 ja katodin 8 väliin.
15
Kaapimisvyöhykkeeseen 2 kiinteiden palkkien väliin, jotka rajoittavat vyöhykettä, voidaan jäljestää pysäyttimet siten, että ne varmistavat, että katodeista poistetut sinkkikerrokset putoavat pystysuoraan. Ne voidaan kerätä myöhemmin kuljetin- :1 · i hihnan avulla tai millä muulla tahansa keinolla.
·:· 20 '111 : ; Kuvioissa 15-19 esitetään katodi, joka on suunniteltu keksinnön mukaisesti.
« I · I * I ♦ » • · :: Kuten kuvioista 15 ja 16 voidaan havaita, katodi muodostuu alumiinista tai alu- «I» *·* * miiniseostetusta levystä, jolla on suorakulmainen muoto ja johon viitataan numerolla 25 70. Toiseen poikittaisreunoista on kiinnitetty tanko 71, jonka poikkileikkaus on i · · suurempi kuin levy ja pidempi kuin sen poikittaissivu. Tämä tanko 71 käsittää • * · • « * *. katodin päädyn ja toimii sen tukemiseksi elektrolyysikennossa virtaliittimenä ja • · V·* katodin ohjaamiseksi nostolaitteen avulla, minkä vuoksi levy on varustettu yläosas- 1 · · taan kahdella renkaalla tai koukulla 72. Levyn 70 pysty sivut on varustettu dielektri- I · : 30 sestä materiaalista valmistetulla päällysteellä 73, ja ne estävät katodin levyn 70 ' : pinnoille saostettujen sinkkikerrosten liittymisen yhteen näitä pystypintoja pitkin.
17 96699 Tällä tavoin sinkin saostuma katodille muodostaa kaksi kerrosta, jotka liittyvät yhteen ainoastaan alareunastaan alumiinilevyn 70 pohjapuolen ympäri.
Keksinnön mukaisesti katodilevyllä 70 on pienemmällä paksuudella varustettu 5 vyöhyke 74, joka alkaa toiselta pystysivulta, kuviot 17-19. Nämä vyöhykkeet ovat yhteensopivilla ääriviivoilla varustettujen syvennysten muotoilemia, joiden syvyys on sama kuin syvyys, joka on tehty näiden levyjen pintoihin. Näihin syvennyksiin viitataan numerolla 75 ja ne voidaan valmistaa mekaanisesti. Näiden syvennysten ääriviiva voi olla suorakulmainen. Syvennykset 75 on täytetty päällystemateriaalil-10 la, joka on dielektrinen ja kestää kennoissa olevia happoja. Kussakin syvennyksessä oleva päällyste muodostaa kerrokset 76, joiden paksuus on sama kuin näiden syvennysten syvyys, ja siten, että näiden kerrosten tai päällysteiden ulkopinnat ovat litteitä ja samantasoisia levyn 70 pinnan kanssa. Kaikki tämä voidaan havaita kuviosta 17.
15
Syvennysten 75 kanssa samansuuntaisesti levyllä 70 on pitkittäislovi 77 pystypuo-lellaan, jonka läpi päällystekerrokset 76 yhdistyvät muodostaen ytimen 78, jonka sivu 79 jää samaan tasoon levyn 70 sivun kanssa (kuvio 18).
20 Syvennyksien 75 pohjalla olevien päällystyskerrosten 76 yhdistäminen voidaan • · saada aikaan liiman avulla, joka kestää happoja ja lämpötiloja, jotka on saavutettu i '.· elektrolyysiprosessin aikana.
♦ · ·*# *·* * Kerrosten 76 kiinnittämisen varmistaminen voidaan saada aikaan liittämällä nämä 25 kerrokset reikien 80 kautta, jotka on tehty paksuudeltaan pienempään vyöhykkee- • · n seen 74. Kuten kuvioista 18 ja 19 voidaan myös havaita, syvennykset 75 olisivat • · ♦ *\ * voineet olla varustettuja pitkittäiskanavalla 81 sivulta, joka rajoittaa näitä syvennyk- • · V ’ siä, joihin olisi voitu upottaa päällyste 76 siten sen reunat säilyttäen.
i ! ; : : 30 Syvennykset sisältävällä vyöhykkeellä 74 on pystymittä ja se sijaitsee sellaisella korkeudella, että kun katodi on sijoitettu kennoon, elektrolyysitaso on aina vyöhykkeessä 74. Kuvio 15 viitenumerolla 82 osoittaa korkeuden, jonka levylle 70 saostettu 18 96699 sinkkikerros saavuttaa. Pisteiden viivat, joihin viitataan numerolla 83, osoittavat sivuttaislävistyslaitteen varret, joilla on litteät vastakkaiset pinnat 84, jotka voivat palautua päällysteiden 76 ulkopinnalle siten, että näiden varsien edetessä niiden kartiomainen etuosa kohtaa saostetun sinkkikerroksen 82 reunan 86, kuvio 17, mikä 5 saa tämän kerroksen erottumaan katodin kerroksesta 1.
Päällysteiden 76 olemassaolosta johtuen, kun sivuttaislävistyslaitteen varret 83 tukevat katodia, ne eivät millään tavoin vahingoitu, koska heti sinkkikerrosten 82 poistamisen alettua varret 83 voidaan erottaa hieman katodilevyn 70 pinnoista, mikä 10 estää näiden pintojen eroosion ja varmistaa näiden katodien käytännöllisesti katsoen äärettömän käyttöiän.
I'M
I » I «Il • · • · • »· f 1 1 I » « • « < • 1 « • »· * ♦ 1 • · 1 • 1 · 0 · • · ·

Claims (8)

19 96699
1. Laitteisto elektrolyysillä litteille katodeille saostetun sinkkikerroksen poistamiseksi, joka laitteisto sisältää katodien varastointivyöhykkeen (1), joka kannattaa 5 niille saostettuja sinkkilevyjä, kaapimisvyöhykkeen (2) katodilevyllä olevan sinkin poistamiseksi, ja varastointivyöhykkeen (3) sinkistä vapaana oleville katodilevyille, joita katodeja voidaan siirtää mainittuja kolmea vyöhykettä pitkin, jotka ottavat peräkkäiset rinnakkaiset asennot; joka kaapimisvyöhyke (2) sisältää sivuttaislä-vistyslaitteen (22) sinkkikerrosten yläreunan erottamiseksi katodista ja kaapimislait-10 teen näiden kerrosten poistamiseksi kokonaan; joka mainittu sivuttaislävistyslaite (22) muodostuu kahdesta vaakasuorasta rinnakkaisesta varresta (24,25), jotka sijaitsevat toisiaan lähellä ja joita voidaan siirtää pituussuunnassa ja jotka sijaitsevat asennossa, joka on vastapäätä kaapimisvyöhykkeessä (2) olevien katodien ottamaa yhtä asentoa, yksi katodin kummallakin puolella siten, että yläreuna on korkeudella, 15 joka on sinkkilevyjen yläpuolella, joilla varsilla (24,25) on kartiomainen pystyetu-reuna (29); jonka kaapimismekanismi (23) muodostuu kahdesta pystyterästä, jotka sijaitsevat välittömästi lävistyslaitteen (22) jälkeen asennossa, joka on vastapäätä kaapimisvyöhykkeessä olevien katodien ottamaa yhtä asentoa, yksi katodin kummal-. i lakin puolella, joita teriä (55) voidaan siirtää pystysuunnassa yläasennon ja ala- .1 20 asennon välillä, jossa yläasennossa ne sijaitsevat kaapimisvyöhykkeen (2) yläpuolel- I : la ja joka ala-asento sijaitsee suunnilleen katodien alareunan korkeudella; t u n - • I I • '.i n e 11 u siitä, että sivuttaislävistyslaitteen (22) varret on asennettu pöydälle (26), joka sisältää vaakasuorat ohjaimet (33) terien siirtymisen ohjaamiseksi, säädettävät t t* * pysäyttimet (49) varsien (24,25) erottumisen asettamiseksi siirtymisen alussa ja 25 elimet (49,54) tämän erottumisen säätämiseksi varsien (24,25) siirtymisen aikana; « • · t *·· ja siitä, että kaapimislaitteen (23) pystyterät (55) on ripustettu vaakasuorien « · « *·[ ’ akselinivelien (57,58) avulla, jotka mahdollistavat näiden terien (55) osittaisen • · vapaan kääntymisen, kahdesta päästä (59), jotka on yhdistetty toisten yläpystykäyt-1, ,1 töhydrauliikkasylintereiden (62) alapäähän, ja yläpystyohjaimista, jotka varmistavat j ; 30 terän (55) tasaisen siirtymisen. * « I % f r 20 96699
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että sivuttaislä-vistyslaitteen (22) varsia (24,25) kannattava pöytä sisältää tason (26), jolle on asennettu kaksi pituussuuntaista kaistaletta (33) ja kaksi sivuttaisrullaa (34), jotka toimivat ulkoisina ohjaimina rajoittaen lävistimen (22) varsien (24,25) maksimaalista 5 erottumista, keskitakahydrauliikkasylinterin (27), joka vastaa varsien (24,25) pituussuuntaisesta siirtämisestä, ja etutuen, jolle on asennettu pysäyttimet (49), jotka kiinnittävät varsien alkuerotuksen, ja elimet tämän erottumisen vaihtelemiseksi; joka sylinteri (27) on yhdistetty varsiin (24,25) päädyn (30) avulla, joka on tason varassa ja jolla on alapuolellaan keskiulkonema (31), joka on asetettu tasossa (26) 10 olevaan keskipitkittäiskanavaan ja jota voidaan siirtää kanavaa (32) pitkin.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että etutuki muodostuu levystä (40), joka on sovitettu tason (26) etuosassa olevaan yläpoikittais-syvennykseen (39); tämän levyn (40) yläosalla on kaksi välilovea (44), jotka 15 sisältävät kaksi keskitintä (45), jotka tukevat lävistimen (22) varsia (24,25) ja joissa ne voivat liukua; molemmilla keskittimillä (45) on vapaasti pyörivä yläerotusrulla (49), jolla on pystyakseli, joka on tuettu sisäpituusradoille (54), jotka on muodostettu lävistimen (22) varsiin (24,25) ja jotka pyrkivät erottamaan näitä varsia; levy (40) ja keskittimet (45) on sijoitettu joustavasti suuntaan, joka on poikittainen varsien 20 (24,25) etenemissuuntaan nähden, puristusjousten (43,47) avulla; jossa levyssä (40) •. on myöskin kaksi ylempää äärisiivekettä, jotka sijaitsevat lävistimen (22) varsien * *. (24,25) ulkopuolella ja rinnakkaisesti niiden kanssa; joka kumpikin siiveke (41) • · ... kannattaa hydrauliikkasylinteriä (38), joka vaikuttaa vipuun tai sauvaan (35), joka on » · · yhdistetty toisesta päästä levyyn (40) ja kannattaa vastakkaisessa päässään ap-25 proksimaatiorullaa (37), joka on tuettu lävistimen vierekkäisten varren ulkopuolelle, • « · • · · jonka approksimaatiorullan (37) kummatkin puolet käyttävät lävistimen (22) varsia • · · .* . (24,25) vastakkaiseen suuntaan erotusrulliin (49) nähden. • · · • · · • «
4. Patenttivaatimusten 1 ja 3 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että lävisti- 1 ; ; 30 men (22) varsilla (24,25) on suorakulmainen poikkileikkaus ja kaksi erileveyksistä osaa, joista toisella on suurempi leveys ja jonka toinen pää on muotoiltu kiilan (28) muotoiseksi, joka on linjassa leveämmän osan kanssa pystysuorilla sivuilla, ja 21 96699 toisella takaosalla on pienempi leveys siten, että sen ulkopitkittäisreuna on samassa suunnassa leveämmän osan kanssa, joka mainittu takaosa määrittää sisäisesti molempien varsien (24,25) välille raon, joka on varustettu hydrauliikkasylinterillä (27), joka käyttää näitä varsia (24,25); näiden varsien (24,25) leveämmällä osalla 5 niiden vierekkäisillä puolilla on alasyvennykset tai -lovet (52), joiden sisäpystysei-nämät (53) määrittävät sisäpitkittäisradat, jotka on tuettu erotinrullille (49); nämä syvennykset tai lovet (52) sisältävät osan, jolla on suurempi vaakasyvyys kiilan (28) pään vieressä; joka mainittu osa määrittää minimierotuksen lävistimen (22) varsien (24,25) välillä, kun kummankin varren (24,25) osat liukuvat erotinrullia (49) 10 pitkin.
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että levyn (40) väliraot (44) on erotettu toisistaan lävistimen (22) varsien (24,25) liikesuunnassa ja sijaitsevat osittain limittäin suuntaan, joka on kohtisuorassa näiden varsien liikkee-15 seen nähden; jotka keskittimet muodostuvat litteistä kappaleista, joiden korkeus on sama kuin lovien (44) korkeus ja joiden pituus on hieman pienempi; kullakin mainitulla litteällä kappaleella on yläpinnallaan erotinrulla (49), jota ajetaan kohti tätä rullaa (49) tukevaa vartta (24,25) puristusjousen (47) avulla, joka on kohtisuorassa asennossa näihin varsiin nähden, jotka on asennettu keskittimen (45) ja loven (44) • · ; 20 seinämän väliin.
’ ‘. 6. Patenttivaatimusten 2 ja 3 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että levyn • · ... (40) pituus, joka levy saa aikaan etutuen, on hieman pienempi kuin tasossa (26) • ♦ · oleva syvennys (39), jolle mainitulle levylle se on asennettu, joka mainittu levy on . 25 tukevien puristusjousten (43) molempien puolten varassa, jotka jouset ovat koh- ♦ · « • · · tisuorassa asennossa lävistimen (22) varsien (24,25) liikesuuntaan nähden ja • · · .1 . sijoitettu mainitun levyn (40) ja syvennyksen (39) vastakkaisten poikittaisseinämien • · · • ♦· !,.1 väliin. : 30
7. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että etutuen muodostavalla levyllä (40) on kierteistetyt läpimenoporausreiät (51) sen poikittaissi-vujen läpi, joista kukin avautuu tässä levyssä (40) olevaan yhteen loveen (44) ja 22 96699 vastaanottaa kierteistetyn sauvan (50), joka etenee osittain loviin määrittääkseen keskittimien (49) säädettävän ulkopysäyttimen, minkä tarkoituksena on rajoittaa lävistimen (22) varsien (24,25) välistä maksimaalista lähestymistä. 5
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että kaapimislait- teen (23) pystyterillä (55) on vino alareuna, joka päättyy poikkileikkaukseltaan pyöreään ripaan (56), ja että niiden yläreunoilla on ulostyöntyvät kaistaleet (57), jotka syötetään ripustuspäädyssä (59) olevien alakaistaleparien (58) väliin, joihin ne on yhdistetty vaakasuorasti suunnattujen liitosnastojen avulla; joilla mainituilla 10 kytkennöillä on terän (55) ja päädyn (59) välissä vastakkaiset istukat (60), jotka sijaitsevat lähellä toisiaan ja jotka rajoittavat terien (55) osittaisen kääntökulman; joka kukin pääty on ripustettu keskipystyhydrauliikkasylinteristä (62) ja kahdesta sivuttaispystyohjaimesta (61); jotka mainitut ohjaimet (61) muodostuvat hammastan-goista, jotka ovat rynnössä toisten rinnakkaisten hammastettujen pyörien (63) 15 kanssa, jotka on asennettu yhteiselle, vapaasti pyörivälle vaaka-akselille (64). • · • · * · · • · · • · » • · · • · · • · · • · · • · · 1 · • · t • · · • · 23 96699
FI913541A 1990-08-01 1991-07-24 Laitteisto elektrolyysillä alumiinilevyille saostetun sinkin poistamiseksi FI96699C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
ES9002084A ES2020729A6 (es) 1990-08-01 1990-08-01 Instalacion para desprender la capa de zinc depositada por electrolisis sobre catodos planos y catodo utilizado.
ES9002084 1990-08-01

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI913541A0 FI913541A0 (fi) 1991-07-24
FI913541A FI913541A (fi) 1992-02-02
FI96699B true FI96699B (fi) 1996-04-30
FI96699C FI96699C (fi) 1996-08-12

Family

ID=8268418

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI913541A FI96699C (fi) 1990-08-01 1991-07-24 Laitteisto elektrolyysillä alumiinilevyille saostetun sinkin poistamiseksi

Country Status (18)

Country Link
US (1) US5269897A (fi)
EP (1) EP0470033B1 (fi)
JP (1) JPH0830277B2 (fi)
KR (1) KR950009447B1 (fi)
CN (1) CN1039355C (fi)
AR (1) AR243611A1 (fi)
AT (1) ATE148179T1 (fi)
AU (1) AU641031B2 (fi)
BR (1) BR9103296A (fi)
CA (1) CA2047441C (fi)
DE (1) DE69124309T2 (fi)
DK (1) DK0470033T3 (fi)
ES (1) ES2020729A6 (fi)
FI (1) FI96699C (fi)
GR (1) GR3023229T3 (fi)
MX (1) MX9100474A (fi)
NO (1) NO304659B1 (fi)
YU (1) YU47925B (fi)

Families Citing this family (30)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB8803263D0 (en) * 1988-02-12 1988-03-09 Unilever Plc Particulate laundry detergent composition
ES2067411B1 (es) * 1993-06-18 1995-11-01 Asturiana De Zinc Sa Catodo para la deposicion electrolitica de metales ferreos.
ES2112713B1 (es) * 1994-05-31 1998-10-16 Asturiana De Zinc Sa Instalacion para desprender las capas electrodepositadas sobre catodos.
DK0767256T3 (da) 1995-10-06 1999-08-16 Asturiana De Zinc Sa Anlæg til frigørelse af på katoder galvanisk aflejrede lag
JP3280224B2 (ja) 1996-02-06 2002-04-30 東レ・ダウコーニング・シリコーン株式会社 熱伝導性シリコーンゲルシートおよびその製造方法
CA2178776C (en) * 1996-06-11 2001-01-02 Victor E. Robinson Method and apparatus for automated stripping of zinc sheets from aluminum cathode base plates
US6494693B1 (en) 2000-10-23 2002-12-17 Cole-Parmer Instrument Company Peristatic pump
CA2349394C (en) * 2001-05-30 2009-09-01 Aisco Systems Inc. Mobile zinc cathode stripping system
US6797133B2 (en) * 2001-05-30 2004-09-28 Outokumpu Technology Ltd. Mobile zinc cathode stripping system
US20050000797A1 (en) * 2001-05-30 2005-01-06 Asturiana De Zinc, S.A. Mobile zinc cathode stripping system
EP2141265A1 (en) 2008-07-04 2010-01-06 Technic One S.A. Stripping apparatus and method for removing an electrodeposited metal layer from a cathode plate
KR101045938B1 (ko) * 2008-12-29 2011-07-05 세일정기 (주) 음극판의 금속 박리장치.
WO2012168497A1 (es) * 2011-06-08 2012-12-13 Zincobre Ingeniería, S.L.U. Estación de comprobación de la susceptibilidad de arrancar material no ferroso depositado sobre las caras de placas de cátodos en procesos de electrodeposición
WO2014072540A1 (es) * 2012-11-06 2014-05-15 Zincobre Ingeniería, S.L.U Dispositivo y método para el pre-arrancado de láminas metálicas depositadas sobre cátodos
CN103710727B (zh) * 2013-12-05 2016-04-06 中南大学 可溶性溴盐的应用
CN103643257A (zh) * 2013-12-13 2014-03-19 中国环境科学研究院 电解锌电解后续工段阴极板自动循环处理方法及实现装置
CN104499005B (zh) * 2014-12-04 2017-02-22 株洲优瑞科有色装备有限公司 剥锌后机器人剔板、补板、转运装置及方法及剥锌生产线
CN104357882B (zh) * 2014-12-09 2016-09-07 株洲优瑞科有色装备有限公司 用于阴极板金属层的快速剥离装置及剥离设备及剥离方法
CN105506677B (zh) * 2015-12-25 2018-05-25 河南豫光冶金机械制造有限公司 用于剥离阴极板上电沉积锌皮的剥离装置
CN105926009B (zh) * 2016-05-30 2018-01-30 北矿机电科技有限责任公司 阴极板间距调整装置及调整方法
CN106086943B (zh) * 2016-08-26 2018-05-15 北矿机电科技有限责任公司 带有剔板补板及阴极板转运功能的锌片剥离系统
CN106119903B (zh) * 2016-09-08 2018-04-27 长沙有色冶金设计研究院有限公司 剥锌后剔板补板系统、剥锌洗刷系统及剥锌洗刷方法
ES2779774B2 (es) * 2016-12-28 2021-04-27 Cecal Tecno Ind E Comercio De Equipamentos Sob Encomenda Ltda Proteccion lateral para catodo de cuba electolitica para produccion de zinc metalico
CN106609383B (zh) * 2017-03-02 2019-04-23 株洲优瑞科有色装备有限公司 一种用于小极板电积锌的剥锌、剔板及刷板生产线及其方法
KR101888951B1 (ko) 2017-05-23 2018-08-16 세일정기 (주) 전착금속 중량측정장치 및 이를 이용한 전착금속의 중량측정방법
CN108190512A (zh) * 2018-02-09 2018-06-22 北矿机电科技有限责任公司 一种电沉积金属阴极板的链条运输系统
CN108950606B (zh) * 2018-07-26 2020-04-14 北京矿冶科技集团有限公司 一种电沉积金属阴极板的接收系统
CN111575744A (zh) * 2020-05-26 2020-08-25 中国科学院兰州化学物理研究所 一种生长镍扣用阴极电解极板的制备方法
CN112404045B (zh) * 2020-11-04 2022-01-28 山东西海建设集团有限公司 一种钢板桩冻土清理设备
CN114990639B (zh) * 2022-06-01 2023-12-15 金隆铜业有限公司 阴极电铜处理系统

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3472249A (en) * 1968-02-21 1969-10-14 Bunker Hill Co Hydraulic cathode stripper for metals electrolytically deposited
GB1326418A (en) * 1969-11-10 1973-08-15 Monteponi Montevecchio Spa Apparatus for peeling electro-deposited metals from cathodes
US3980548A (en) * 1972-10-26 1976-09-14 The Dowa Mining Co., Ltd. Automatic apparatus for stripping deposited metal from a cathode plate in electrowinning process
US3847779A (en) * 1972-10-26 1974-11-12 Dowa Mining Co Automatic apparatus for stripping deposited metal from a cathode plate in electrowinning process
US3996127A (en) * 1973-10-17 1976-12-07 Outokumpu Oy Device for detaching an electrolytically precipitated metal sheet from a cathode
US4131531A (en) * 1977-06-29 1978-12-26 Mitsubishi Kinzoku Kabushiki Kaisha Apparatus for stripping electrodeposited metal from cathode sheets
US4209379A (en) * 1979-06-18 1980-06-24 Texasgulf Canada Ltd. Cathode stripping system
CA1132484A (en) * 1979-08-13 1982-09-28 Ralph E. Johnson Cathode assembly
AU526408B2 (en) * 1979-09-20 1983-01-06 Mitsui Mining & Smelting Co., Ltd. Cathode base plate for electrolytic refining
JPS5929953Y2 (ja) * 1979-09-20 1984-08-27 三井金属鉱業株式会社 電解製錬用陰極母板
JPS5665992A (en) * 1979-10-30 1981-06-04 Mitsui Mining & Smelting Co Ltd Exfoliating method and device of electrodeposited metallic plate
CA1214432A (en) * 1983-02-14 1986-11-25 George H. Reeves Method and apparatus for stripping cathodes

Also Published As

Publication number Publication date
NO912893L (no) 1992-02-03
AR243611A1 (es) 1993-08-31
BR9103296A (pt) 1992-05-05
AU641031B2 (en) 1993-09-09
GR3023229T3 (en) 1997-07-30
ATE148179T1 (de) 1997-02-15
EP0470033A2 (en) 1992-02-05
FI913541A0 (fi) 1991-07-24
DK0470033T3 (da) 1997-08-11
FI913541A (fi) 1992-02-02
CN1058623A (zh) 1992-02-12
DE69124309D1 (de) 1997-03-06
NO304659B1 (no) 1999-01-25
ES2020729A6 (es) 1991-09-01
YU133091A (sh) 1994-04-05
JPH0830277B2 (ja) 1996-03-27
JPH0688281A (ja) 1994-03-29
NO912893D0 (no) 1991-07-24
AU8126491A (en) 1992-02-06
CA2047441C (en) 1998-02-03
KR920004612A (ko) 1992-03-27
CN1039355C (zh) 1998-07-29
EP0470033B1 (en) 1997-01-22
DE69124309T2 (de) 1997-08-14
KR950009447B1 (ko) 1995-08-22
YU47925B (sh) 1996-05-20
CA2047441A1 (en) 1992-02-02
MX9100474A (es) 1992-04-01
US5269897A (en) 1993-12-14
EP0470033A3 (en) 1992-05-27
FI96699C (fi) 1996-08-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI96699B (fi) Laitteisto elektrolyysillä alumiinilevyille saostetun sinkin poistamiseksi
EP0252008B1 (de) Seitendamm zum seitlichen Abschluss des Giessraumes einer Stranggiessmaschine mit umlaufenden Kokillen und Verfahren zum Unterhalt der Stranggiessmaschine
US3625806A (en) Machine for stripping off the copper coating from a basic plate for the production of start sheets for electrolytic refinement of copper
AU2004314225B2 (en) Method and apparatus for stripping electrodeposited metal sheets from permanent cathodes
CA2178776C (en) Method and apparatus for automated stripping of zinc sheets from aluminum cathode base plates
WO2013037934A1 (de) Fördervorrichtung und verfahren zum fördern von werkstücken durch einen behandlungsbereich
DE3411970C2 (de) Einrichtung zum Abziehen der Krätze von der Oberfläche geschmolzener Metalle
FI103288B (fi) Menetelmä ja kone elektrolyyttisäiliöiden anodien puhdistamiseksi
US4255104A (en) System for casting and handling concrete railroad ties
DE820037C (de) Verfahren und Vorrichtung zum Angiessen der Brueckenleisten an die stromfuehrenden Fahnen von Akkumulatorenplatten
US6797133B2 (en) Mobile zinc cathode stripping system
CA2349394C (en) Mobile zinc cathode stripping system
DE2415802C3 (de) Verfahrbare Umlenk- und Spannstation für eine hydraulische Förder-Schlauchleitung
CN115798826A (zh) 一种用于框绞机的换盘装置
EP0388281B1 (fr) Procédé de montage de planchers dans une coque dont la paroi de béton est érigée par une installation de coffrage autogrimpant continu; installation de coffrage autogrimpant continu pour la mise en oeuvre du procédé
FI85112C (fi) Boejningsanordning foer tunnplaotar och foerfarande foer boejning av tunnplaotar.
AU2002302267A1 (en) Mobile zinc cathode stripping system
CA1072728A (en) Apparatus for shaping anodes
CN219792211U (zh) 一种新型圆管柱安装机构
CN220918241U (zh) 一种刮刀连接结构
CH646243A5 (de) Verfahren und vorrichtung zum trennen und entnehmen eines durch brennen und pyroplastische bindung des brenngutes gebildeten formkoerpers aus der form.
CN217892317U (zh) 一种胶装机上胶装置
DE711805C (de) Waffelbackmaschine mit zweiteiligen, in einer geschlossenen Bahn umlaufenden Backplatten
CN116222208A (zh) 一种烧结机台车更换装置及方法
SU206487A1 (ru) Механизированная крепь

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MA Patent expired