FI96096B - Menetelmä esisulfatun katalyytin valmistamiseksi; menetelmä sulfatun katalyytin valmistamiseksi ja kyseisen katalyytin käyttö - Google Patents

Menetelmä esisulfatun katalyytin valmistamiseksi; menetelmä sulfatun katalyytin valmistamiseksi ja kyseisen katalyytin käyttö Download PDF

Info

Publication number
FI96096B
FI96096B FI893617A FI893617A FI96096B FI 96096 B FI96096 B FI 96096B FI 893617 A FI893617 A FI 893617A FI 893617 A FI893617 A FI 893617A FI 96096 B FI96096 B FI 96096B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
catalyst
salts
catalytic
compound
catalysts
Prior art date
Application number
FI893617A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI893617A0 (fi
FI893617A (fi
FI96096C (fi
Inventor
Jong Jan Ide De
Ludwig Eisenhuth
Johannes Wilhelmus Schoonhoven
Hengstum Antonius Johannes Van
Original Assignee
Akzo Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Akzo Nv filed Critical Akzo Nv
Publication of FI893617A0 publication Critical patent/FI893617A0/fi
Publication of FI893617A publication Critical patent/FI893617A/fi
Publication of FI96096B publication Critical patent/FI96096B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI96096C publication Critical patent/FI96096C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01JCHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
    • B01J37/00Processes, in general, for preparing catalysts; Processes, in general, for activation of catalysts
    • B01J37/20Sulfiding
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01JCHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
    • B01J23/00Catalysts comprising metals or metal oxides or hydroxides, not provided for in group B01J21/00
    • B01J23/70Catalysts comprising metals or metal oxides or hydroxides, not provided for in group B01J21/00 of the iron group metals or copper
    • B01J23/76Catalysts comprising metals or metal oxides or hydroxides, not provided for in group B01J21/00 of the iron group metals or copper combined with metals, oxides or hydroxides provided for in groups B01J23/02 - B01J23/36
    • B01J23/84Catalysts comprising metals or metal oxides or hydroxides, not provided for in group B01J21/00 of the iron group metals or copper combined with metals, oxides or hydroxides provided for in groups B01J23/02 - B01J23/36 with arsenic, antimony, bismuth, vanadium, niobium, tantalum, polonium, chromium, molybdenum, tungsten, manganese, technetium or rhenium
    • B01J23/85Chromium, molybdenum or tungsten

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Catalysts (AREA)
  • Production Of Liquid Hydrocarbon Mixture For Refining Petroleum (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Saccharide Compounds (AREA)
  • Low-Molecular Organic Synthesis Reactions Using Catalysts (AREA)

Description

~ α 96096
Menetelmä esisulfatun katalyytin valmistamiseksi; menetelmä sulfatun katalyytin valmistamiseksi ja kyseisen katalyytin käyttö 5 Keksintö koskee menetelmää esisulfatun katalyytin valmistamiseksi, menetelmää sulfatun katalyytin valmistamiseksi sekä kyseisen sulfatun katalyytin käyttöä hiili vetypi toi sen lähtöaineen katalyyttisessä hydrauskäsit-telyssä.
10 öljyteollisuudessa tunnetaan monia menetelmiä, joissa hiilivetypitoinen lähtöaine käsitellään katalyyt-tisesti vedyllä, kuten esimerkiksi hydrodesulfurointi, hydrodenitrogenaatio ja hydrokrakkaus. Näissä menetelmissä käytetään hyväksi kantaja-aineelle, esimerkiksi 15 alumiinille, rakennettua katalyyttiä, jossa alustalle on seostettu yksi tai useampi katalyyttisesti aktiivinen metalli; esimerkkejä näistä metalleista ovat molybdeeni, nikkeli, koboltti ja wolfram!.
On yleisessä tiedossa, että katalyyttien käytössä 20 saavutetaan optimitulokset, kun katalyyttisesti aktiiviset metallit ovat sulfatussa muodossa. Katso esimerkiksi H.Hallien artikkelia Oil&Gas Journal, joulukuu 20, 1982, ss. 69-74, jossa esitetään myös useita menetelmiä sul-fattujen katalyyttien valmistamiseksi. Näissä menetel-25 missä tuore katalyytti käsitellään reaktorissa korotetussa lämpötilassa vetysulfidin ja vedyn yhdistelmällä, luonnollisella rikkilähtöaineella (terästämätön lähtöaine), tai lähtöaineella, johon on lisätty rikkiyhdistettä, esimerkiksi hiilidisulfidia tai dimetyylidisulfidia 30 (terästetty lähtöaine).
Vaikka näitä menetelmiä käytetäänkin laajassa mit- • · takaavassa, niillä on kuitenkin monia haittoja. Esimerkiksi ne vaativat tarkan valvonnan halutun lopputuloksen saavuttamiseksi ja ne vievät aikaa, ja käytetyt rikkiyh-35 disteet aiheuttavat hajuhaittoja. Lisäksi varsinainen 2 96096 hiilivetyjen hydrauskäsittely keskeytyy pitkäksi aikaa, jos reaktoria, jossa menetelmä suoritetaan, käytetään katalyytin sulfaukseen, kuten varsinaisessa käytännössä usein on laita.
5 Kyseisten haittojen voittamiseksi EP-patenttihake- muksessa 0 153 233 on ehdotettu, että tuore tai regeneroitu katalyytti pitäisi saattaa kosketuksiin diammo-niumsulfidin vesiliuoksen kanssa ex situ, ts. sen reaktorin ulkopuolella, jossa suoritetaan varsinainen hiili-10 vetypitoisen lähtöaineen hydrauskäsittely, ja saatu ma teriaali pitäisi kuivata, jolloin saadaan esisulfattu katalyytti, minkä jälkeen esisulfattu katalyytti aktivoidaan in situ tai vedyttömästi, ts. se saatetaan sul-fattuun tilaan.
15 Tälläkin ehdotuksella on kuitenkin haittansa. En sinnäkin diammoniumsulfidin vesiliuos on reagenssi, joka tuottaa erittäin vastenmielisen hajun. Toiseksi, jos ka-talyyttisesti aktiivisen metallin koko määrä on saatettava sulfattuun muotoon, esisulfauksen täytyy silloin, 20 hakemuksen selitysosan mukaan, sisältää ainakin kaksi diammoniumsulfidin imeytysvaihetta; tässä menetelmässä kutakin imeytysvaihetta pitäisi seurata kuivausvaihe, ja lopullinen kuivaus tulisi edullisesti suorittaa inert-tiatmosfäärissä, esimerkiksi typessä. Kyseisen valmis-... 25 tusmenetelmän haittana on sen työläys todellisessa teol lisuuskäytössä. Kolmanneksi on todettu, että mainitun hakemuksen mukaista katalyyttiä valmistettaessa kuivauksessa on tarkkailtava vapautuvaa vetysulfidia, joka aiheuttaa ympäristöongelmia.Lopulta on todettu, että näil-30 lä katalyytteinä on moitittavan huono aktiivisuus.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on voittaa ne haitat, joita on ilmennyt EP-julkaisun 0 153 233 opetuksissa .
On havaittu, että tämä tarkoitus saavutetaan, 35 jos esisulfauksen aikana tuore tai regeneroitu katalyyt- 3 96096 ": g tl saatetaan kosketuksiin orgaanista rikkiyhdistettä sisältävän vesiliuoksen kanssa. Tällä tavoin voidaan valmistaa katalyyttejä, joiden rikkipitoisuus on melko korkea, yksinkertaisemmalla tavalla kuin esitetään julkal-5 sussa EP-0 153 233, ja lisäksi niiden valmistuksesta el aiheudu hajuhaittoja ja niiden aktiivisuus hiilivetypi-toisen lähtöaineen hydrauskäsittelyssä on suurempi kuin mainitun hakemusjulkaisun mukaisilla katalyyteillä.
Tuoreet tai regeneroidut katalyytit, jotka on 10 määrä esisulfata keksinnön mukaisella menetelmällä, ovat niitä, jotka tunnetaan tekniikan tasosta sopivina käytettäväksi sulfatussa muodossa hiilivetypitoisen lähtöaineen katalyyttisessä hydrauskäsittelyssä, esimerkiksi hydrodesulfuroinnissa, hydrodenitrogenaatiossa, hyd-15 rodemetalloinnissa, hydroreformoinnissa (joka menetelmä tässä yhteydessä myös katsotaan hydrauskäsittelyksi), hydroisomeroinnlssa, hydrokrakkauksessa, hydroalkyloin-nissa ja hydrodealkyloinnissa. Kyseiset katalyytit sisältävät yleensä kantaja-aineen, esimerkiksi alumiinin, 20 piimman, piimaa-alumiinin tai kiteisen alumiinisilikaa-tin, jolle on saostettu yksi tai useampi metalli tai me-talliyhdiste, esimerkiksi -oksidi, metallin ollessa valittu jaksollisen järjestelmän ryhmistä Ib, Vb, VIb,
Vllb, ja Vili. Tyypillisiä esimerkkejä näistä metalleis-25 ta ovat rauta, koboltti, nikkeli, wolframi, molybdeeni, kromi, vanadiini, kupari, palladium ja platina samoin kuin niiden yhdistelmät. Etusijalla on molybdeeni, wolframi, nikkeli, koboltti, platina ja palladium sekä niiden yhdistelmät. Katalyytin metallipitoisuus on yleensä 30 0,1-30 paino-%, laskettuna koko katalyytin painosta.
: Lisäksi katalyytit voivat sisältää vielä muita komponentteja, kuten fosforia, halogeenia, booria, zeo-liitteja ja savea - mukaanluettuna pylvässavet.
Katalyytin muoto riippuu menetelmästä, jossa nii-35 tä käytetään. Useimmin käytettyjä ovat suulakepuristetut 4 96096 , ca kappaleet (sylinterit, monitahokas) ja myös fluidisoita-vat partikkelit.
Käytettävän rikkiyhdisteen tulee olla orgaaninen, ts. sen molekyylissä tulee olla ainakin yksi hiiliatomi.
5 Yhdisteen tulee olla joko vesiliukoinen tai veteen sekoittuva. On etua käyttää hyväksi yhdisteitä, jotka on mahdollista valmistaa vesiliuoksina, jotka 25°C:ssa ja 100 ml kohti sisältävät ainakin 1, edullisesti ainakin 2 ja vllä erityisemmin ainakin 3 g homogeenisesti jakaaan-10 tunutta rikkiä, ts. joissa yhdiste on täydellisesti liuennut tai sekoittunut.
Esimerkkeinä sopivista yhdisteistä voidaan mainita eteeni-(bisditiokarbaamihapon) suolat 15 2,5-dimerkapto-l,3,4-tiadiatsolin suolat, dimetyyliditiokarbaamihapon suolat, tiourea, ammoniumtiosyanaatti, tioglykolihappo ja sen suolat, 20 dimetyylisulfoksidi, 3,4-ditia-adipiinihappo ja sen suolat, sekä 2,2'-ditiodietanoli.
Voidaan käyttää myös yhdistelmiä rikkiyhdisteistä.
25 Etusijalla ovat rikkiyhdisteet, joiden molekyy lissä on ainakin kaksi rikkiatomia.
Tulee huomata, että käytettäessä rikkiyhdisteen suolaa keksinnön mukaisessa esisulfausmenetelmässä, suola ei voi olla alkalimetallisuola tai maa-alkalimetalli-30 suola. On yleisessä tiedossa, että katalyytissä olevilla alkalimetalli-ioneilla ja maa-alkalimetalli-ioneilla on negatiivinen vaikutus katalyytin aktiivisuuteen. Suolat, jotka ovat edullisia myös taloudelliselta kannalta, ovat ammoniumsuolat sekä mono-, di-, tri- ja tetra-alkyyliam-35 moniumsuolat. Metyyliryhmä on sopivin alkyyliryhmä.
5 96096 Ά
Tavanomaisia imeytysmenetelmiä voidaan käyttää saatettaessa tuore tai regeneroitu katalyytti kosketuksiin vesiliuoksen kanssa, esimerkiksi upotusta, spray-imeytystä, tyhjöimeytystä ja liotusta.
5 Käsittelyn pituus vaihtelee useista minuuteista useisiin tunteihin.
Yleensä imeytys suoritetaan huoneenlämpötilassa,. Valinnaisesti se voi kuitenkin tapahtua korkeammissa lämpötiloissa.
10 Käytettävän rikkiyhdisteen määrä riippuu käyttö valmiin katalyytin halutusta sulfautumisasteesta. Tavanomaiset sulfautumisasteet ovat välillä 0,5 x stökiömet-rinen - 1,5 x stökiömetrinen, millä perusteella ammattilaisen on helppo määrittää esisulfausmenetelmässä käy-15 tettävän rikkiyhdisteen määrä.
Sen jälkeen kun orgaaninen rikkiyhdiste on tuotu katalyyttiin, saatu materiaali on kuivattava ylimääräisen veden poistamiseksi. Tähän voidaan käyttää tavanomaisia laitteita, kuten uuneja ja hihnakuivaimia.
20 Seuraavaksi saatu esisulfattu katalyytti täytyy aktivoida, jotta katalyytti saadaan sulfattuun muotoon.
Aktivointi suoritetaan vetykaasulla, yhdessä hiilivety-pitoisen lähtöaineen kanssa tai ilman sitä, antamalla sen virrata esisulfatun katalyytin yli lämpötilassa, jo-25 ka on välillä 100-600°C, edullisesti 100-400eC, ja vety-paineen ollessa 1-300 bar, edullisesti 5-100 bar. Menetelmän tämä vaihe voidaan suorittaa joko ex situ, ts. erillisessä reaktorissa, tai in situ, ts. reaktorissa, jossa katalyyttiä käytetään.
30 Näin valmistettu katalyytti on sopiva käytettä väksi hiilivetypitoisten lähtöaineiden katalyyttisessä hydrauskäsittelyssä. Merkittävimpiä näistä menetelmistä ovat hydrodesulfurointi, hydrodenitrogenaatio, hydrode-metallointi, hydroreformointi, hydroisomerointi ja hyd-35 rokrakkaus. Käytettävät prosessilaitteistot ja olosuh- 6 96096 teet, joissa reaktiot suoritetaan, vaihtelevat käytetyn menetelmän myötä ja tekniikan tasossa niitä on kuvattu yksityiskohtaisesti. Katso esimerkiksi M. De Wind et ai., Proceedings of symposium on catalyst performance 5 testing, maaliskuu 28/29 1988 ss. 29-42; joulkaisija Unilever Research Laboratories, Vlaardingen, Alankomaat. Varsin yleisesti soveltuvat seuraavat reaktio-olosuhteet: lämpötila välillä 200-550°C, LHSV-arvot välillä 0,1-10 tuntiafc-1, vedyn osapaine välillä 10-300 bar ja 10 vety/hiilivety-suhde välillä 50-5000 Nm^/m^.
Keksintöä kuvataan edelleen seuraavissa esimerkeissä.
Esimerkki 1 Esisulfaus 15 Pyörivässä imeyyttäjässä imeytettiin huoneen läm pötilassa 1 kg tuoretta katalyyttiä KF-165R (ent. Akzo Chemicals; katalyytin koostumus: 15 paino-% MoO^, 4,2 paino-% CoO, alumiini; PV (I^O: 0,46 ml/g) vesiliuoksen kanssa, joka oli valmistettu liuottamalla 0,88 moolia 20 2,5-dimerkapto-l,3,4-tiadiatsolin diammoniumsuolaa sel laiseen vesimäärään, että lopullinen tilavuus oli 460 ml, käyttäen huokostilavuustyydytys-tekniikkaa. Seuraa-vaksi saatua meteriaalia kuivattiin uunissa 15 tuntia 100°C:ssa. Esisulfatun katalyytin rikkipitoisuus ja sii-25 tä laskettu katalyytin rikkipitoisuus sulfatussa tilassa on esitetty taulukossa 1.
Aktivointi ja hydrauskäsittely 75 ml saatua katalyyttiä pantiin reaktoriputkeen. Reaktoriputken halkaisija oli 21 mm ja pituussuunnassa 30 se sisälsi termopariputken, jonka halkaisija oli 6 mm. Katalyyttipatjan korkeus oli 45 cm. Aktivointi tapahtui seuraavasti.
Ensin reaktori huuhdottiin typellä ilman poistamiseksi. Seuraavaksi vetykaasun annettiin virrata ylös-35 päin katalyytin yli 60 kg/cm paineella ja nopeudella il i · 7 96096 ΐ 65 1/tunnissa, nostaen lämpötilaa huoneen lämpötilasta 150“C:seen 1 tunnin jakson aikana. Sen jälkeen kevyt kaasuöljy (LGO), jota koskevat tiedot on esitetty taulukossa 2, sekoitettiin vetykaasuvirtaan nopeudella 200 5 ml/tunti ja lämpötilaa nostettiin vähitellen 368°C:seen 12 tunnin jakson aikana.
Näin saatua katalyyttiä käytettiin samassa reaktorissa vakuumikaasuöljyn (VGO) hydrauskäsittelyyn, öljyä koskevien tietojen ollessa esitetty taulukossa 2.
10 Ensimmäinen käsittely suoritettiin 368°C lämpötilassa, 50 barin vetyosapaineessa, vety/öljy-suhteen ollessa 300 3 3 -1
Nm /m ja LHSV-arvon 1,33 tunti , muutoin samoissa olosuhteissa. Saatuja tuloksia käytettiin määrittämään katalyytin suhteellinen tilavuusaktiivisuus (RVA) hydro- 15 desulfuroinnissa, käytettäessä standardina jäljempänä esimerkissä 6 kuvattua EP-hakemuksen 0 153 233 mukaista katalyyttiä. Todettu RVA-arvo on esitetty taulukossa 1.
Esimerkki 2
Esimerkin 1 menettely toistettiin sillä poikkeuk-20 sella, että esisulfaus suoritettiin käyttäen 0,64 moolia eteeni-bis(ditiokarbaamihapon) diammonium suolaa. Tulokset on esitetty taulukossa 1.
Esimerkki 3
Esimerkin 1 menettely toistettiin sillä poikkeuk-25 sella, että esisulfaus suoritettiin käyttäen 1,32 moolia 3,4-ditia-adipiinihappoa. Tulokset on esitetty taulukossa 1.
Esimerkki 4
Esimerkin 1 menettely toistettiin sillä poikkeuk-30 sella, että esisulfaus suoritettiin käyttäen 1,27 moolia dimetyyliditiokarbaamihapon dimetyyliammoniumsuolaa. Tu-lokset on esitetty taulukossa 1.
Esimerkki 5
Esimerkin 1 menettely toistettiin sillä poikkeuk-35 sella, että esisulfaus suoritettiin käyttäen 1,32 moolia 2,2’-ditioetanolia. Tulokset on esitetty taulukossa 1.
8 96096
Esimerkki 6 (vertailuesimerkki)
Tuore KF-165R-katalyytti esisulfattiin käyttäen EP-hakemuksessa 0 153 233 s.19 r.12 - s.20 r.20 kuvat tua diammoniumsulfidin vesiliuosta. Toisen kuivausvai-5 heen jälkeen typpiatmosfäärissä esisulfatun vertailukata-lyytin rikkipitoisuus oli 7,4 paino-%. Siitä on laskettu katalyytin rikkipitoisuudeksi sulfatussa tilassa 8,0 paino-%, joka mittausvirheiden puitteissa vastaa julkaisussa mainittua 8,6 g rikkiä 100 g katalyyttiä kohti. 10 Esisulfattu katalyytti aktivoitiin sitten ja käy tettiin VG0:n hydrauskäsittelyssä esimerkissä 1 kuvatulla tavalla. Tämän katalyytin aktiivisuus arvioitiin mielivaltaisesti 100:ksi. Katso taulukko 1.
Taulukossa 1 esitetyt tulokset osoittavat selväs-15 ti, että katalyytti, joka oli valmistettu keksinnön mukaisella tavalla, oli desulfurointi-aktiivisuudeltaan ylivoimainen EP-julkaisun 0 153 233 mukaiseen katalyyttiin verrattuna.
20 TAULUKKO 1 I-1-1-1 | | Rikkipitoisuus (p-%) | |
I-1-1-1 I
25 | Esimerkki | esisulfattu |sulfattu| RVA | | 1 | 7,3 | 7,8 | 155 | I 2 | 7,1 | 7,6 | 152 | I 3 | 6,8 | 7,8 | 138 | 30 | 4 | 6,7 | 7,5 | 141 | | 5 | 7,1 | 7,8 | 152 | | 6* | 7,4 | 8,0 | 100 | I_I_I_I-1 h vertailuesimerkki 96096 9 TAULUKKO 2 ι-1-1-1-1--1 |Lähtö-| N | S | Tiheys | Kieh.pistefraktio | laine | (ppm | | |-1-1-1-1-1 5 | |painosta| (p-%) | 50eC g/ml| 10%|30%|50%|70%|90%|
I-1-1-1-1-1—I—I—I—I
|L60 I 92 I 1,17 I 0,8145 | 224|262|288|313|349| | VGO I 970 I 2,93 | 0,9018 | 39114211451148615271
I_1_I_I_I_I I_I_I_I
10
Esimerkki 6 Rikkiviipymä-koe Tämä koe tarjoaa yksinkertaisen mutta tehokkaan menetelmän määritettäessä rikkiyhdisteen sopivuutta käy-15 tettäväksi (esi)sulfausreagenssina.
Koe suoritetaan seuraavasti.
Käytetään imeytettyä KF-165R-katalyyttiä, joka on sittemmin kuivattu 100°C:ssa; katso esimerkiksi esimerkissä 1 valmistettua esisulfattua katalyyttiä. Sitä 20 kuumennetaan 16 tuntia seisovassa ilmassa uunissa 160°C:ssa. On pidettävä huolta, että katalyyttimateriaa-li on tasaisesti levittyynyt ja että patjan maksimikorkeus on 1 cm.
Seuraavaksi lähtöaineen ja tuotemateriaalin koos-25 tumukset määritetään kemiallisella analyysillä ja rikkipitoisuus lasketaan kokonaispainon perusteella lukuunottamatta i) mukana mahdollisesti olevaa vetää ja ii) muita aineosia kuin rikkiä, joka on peräisin alkuperäisestä rikkiyhdisteestä. Saaduista rikkipitoisuuksista lähtöai- 30 neelle (S ) ja tuotemateriaalille (S ) lasketaan s p rikkiviipymä (S ) kaavasta » i S = S / S x 100 % r p s
Taulukossa on lueteltu S -arvot edellisissä r 35 esimerkeisssä käytetyille yhdisteille.
m 10 96096 TAULUKKO 3 I-1-1 I Esimerkki | S (%) | I-1—--1
5 I 1 I 92 I
I 2 I 91 I
I 3 I 98 I
I 4 I 80 I
I 5 I 75 I
10 I 6* I 51 I
I_I_I
*
Vertailuesimerkki
Yleensä sellaiset rikkiyhdisteet sopivat käytet-15 täväksi keksinnön mukaisessa esisulfausmenetelmässä, joiden S^. -arvo rikkiviipymäkokeessa on ainakin 55%, edullisesti ainakin 65% ja vielä erityisemmin ainakin 80%.
Esimerkki 7 20 Esisulfaus
Pyörivässä imeyttäjässä imeytettiin huoneen lämpötilassa 1 kg tuoretta kaupallista katalyyttiä lievään hydrokrakkaukseen (katalyyttikoostumus: 10,0 p-% MoO^, 2,7 p-% CoO, piimaa-alumiinialusta; PV (I^O): 0,60 25 ml/g) vesiliuoksen kanssa, joka oli valmistettu liuottamalla 0,86 moolia 2,2’-ditiodietanolia sellaiseen vesimäärään, että lopullinen tilavuus oli 600 ml käyttäen huokostilavuustyydytys-tekniikkaa. Seuraavaksi saatu materiaali kuivattiin uunissa 15 tuntia 100°C:ssa. Tällä 30 tavoin esisulfatun katalyytin rikkipitoisuus oli 4,8 p-% ja siitä laskettu sulfatun katalyytin rikkipitoisuus oli 5,2 p-%.
11 96096
; Q
Aktivointi ja hydrauskäsittely 100 ml saatua katalyyttiä tuotiin reaktoriput-keen, jonka yksityiskohtia on kuvattu esimerkissä 1. Aktivointi suoritettiin menetelmällä, jota myös on kuvat-5 tu esimerkissä 1.
Näin aktivoitu katalyytti käytettiin samassa reaktorissa vakuumikaasuöljyn, jota koskevat tiedot on esitetty taulukossa 2, hydrauskäsittelyyn.
Ensimmäisessä hydrodesulfuroinnissa ja hydrodenit-10 rogenaatiossa käsittelyolosuhteet (I) olivat: lämpötila 370eC, vedyn osapaine 50 bar, vedyn suhde öljyyn 600 Nm3/m3 ja LSHV-arvo 1,50 tunti-1. Sen jälkeisessä muutoksessa lieväksi hydrokrakkaus-käsittelyksi olosuhteet (II) olivat: lämpötila 407°C, vedyn osapaine 50 15 bar, vedyn suhde öljyyn 320 Nm3/m3 ja LSHV-arvo 0,5 tunti-1.
Saatuja tuloksia käytettiin katalyytin RVA-arvo-jen määrityksessä hydrodesulfuroinnille (HDS), hydrode-nitrogenaatiolle (HDN) ja lievälle hydrokrakkaukselle 20 (MHC), käyttäen standardina esimerkissä 8 jäljempänä esitettyä EP-julkaisun 0 153 233 mukaista katalyyttiä.
RVA-arvot on esitetty taulukossa 4.
Esimerkki 8
Tuore kaupallinen katalyytti lievään hydrokrak-25 kaukseen (saman tyyppinen kuin esimerkissä 7 käytetty) esisulfattiin käyttäen diammoniumsulfidin vesiliuosta, jota on kuvattu julkaisussa EP- 0 153 233 s.19 r.12 -s.20 r.20. Toisen kuivausvaiheen jälkeen typpiatmosfää-rissä esisulfatun vertailukatalyytin rikkipitoisuus oli 30 5,0 p-%. Siitä laskettu katalyytin rikkipitoisuus sulfa- tussa tilassa oli 5,3 p-%.
Esisulfattu katalyytti aktivoitiin sitten ja käytettiin VGO:n hydrauskäslttelyssä esimerkissä 7 kuvatulla tavalla. Tämän katalyytin RVA-arvot arvioitiin mieli-35 valtaisesti 100:ksi. Katso taulukko 4.
96096 12 : ta
Taulukon 4 tulokset osoittavat, että keksinnön mukaisella menetelmällä eslsulfatuttu katalyytti on aktiivisuudeltaan ylivoimainen verrattuna julkaisun EP-0 153 233 mukaiseen katalyyttiin.
5 TAULUKKO 4
I I rva I
I I-1-1 10 | | Tilanne I | Tilanne II |
I I I I l I I
I Esimerkki I HDS I HDN | HDS | HDN | MH | I-1-1-1-1-1-1 | 7 | >200 I 163 I >200 | 120 |125 | 15 | 8* | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 |
I_I_1_I_1_1_I
* vertailuesimerkki :l . tM:t Id tl ttlflft i : i

Claims (5)

  1. 96096 . 1. Menetelmä esisulfatun katalyytin valmistamisek si, joka katalyytti esisulfausta seuraavan aktivoinnin 5 jälkeen soveltuu käytettäväksi hiilivetypitoisen lähtöaineen katalyyttisessä hydrauskäsittelyssä, jossa menetelmässä katalyytti, joka sisältää kantaja-aineelle saostetun yhden tai useamman katalyyttisesti aktiivisen metallin tai metalliyhdisteen, saatetaan kosketuksiin rikkiyhdistettä 10 sisältävän vesiliuoksen kanssa ja sen jälkeen kun riittävä määrä rikkiyhdistettä on tuotu katalyyttiin, saatu kata-lyyttimateriaali kuivataan, tunnettu siitä, että rikkiyhdiste on orgaaninen rikkiyhdiste.
  2. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, t u n-15 n e t t u siitä, että orgaaninen rikkiyhdiste on valittu ryhmästä, jonka muodostavat eteeni-bis(ditiokarbaamihapon) suolat, 2,5-dimerkapto-l,3,4-tiadiatsolin suolat, dimetyyliditiokarbaamihapon suolat, 20 tiourea, ammoniumtiosyanaatti, tioglykolihappo ja sen suolat, dimetyylisulfoksidi, 3,4-ditia-adipiinihappo ja sen suolat, sekä . 25 2,2'-ditiodietanoli.
  3. 3. Förfarande enligt patentkrav 1 eller 2, k ä n -netecknat av att den organlska svavelföreningen har minst tvä svavelatomer 1 molekylen. 30 4. Förfarande för framställning av en sulfiderad * katalysator lämplig för användning vid katalytisk hydrobe-handling av kolväteinnehdllande rämaterial, i vilket förfarande en försulfiderad katalysator bringas i kontakt vid förhöjd temperatur med vätgas, kännetecknat av 35 att den försulfiderade katalysatorn är en katalysator som 96096 framställer medelst ett förfarande enligt nägot av de fö-regäende patentkrav.
    3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että orgaanisen rikkiyhdisteen molekyylissä on ainakin 2 rikkiatomia.
  4. 4. Menetelmä sulfatun katalyytin valmistamiseksi, 30 joka soveltuu käytettäväksi hiilivetypitoisen lähtöaineen . . katalyyttisessä hydrauskäsittelyssä, jossa menetelmässä esisulfattu katalyytti saatetaan kosketuksiin vetykaasun kanssa korotetussa lämpötilassa, tunnettu siitä, että esisulfattu katalyytti on valmistettu jonkin edelli-35 sen patenttivaatimuksen mukaisella menetelmällä. 96096
    5. Patenttivaatimuksen 4 mukaisesti saadun katalyytin käyttö hiilivetypitoisen lähtöaineen katalyyttisessä hydrauskäsittelyssä. i » · 1 • 4 il : iftli Ui! l'iiä : i 96096 . 1. Förfarande för framställning av en försulfiderad katalysator, vilken efter aktivering, som följer försulfi- • 5 deringen, är lämplig att användas vid katalytisk hydrobe- handling av kolväteinnehällande rämaterial, i vilket förfarande en katalysator innehällande ett bärmaterlal med därpä avsatta en eller flera katalytiskt aktiva metaller eller metallföreningar brlngas 1 kontakt med en vattenlös- 10 ning innehällande en svavelförening och efter att en till-räckllg mängd svavelförening har införlivats 1 katalysa-torn torkas det resulterande katalysatormaterialet, k ä n-netecknat av att svavelföreningen är en organlsk svavelförening. 15 2. Förfarande enligt patentkrav 1, k ä n n e - tecknat av att den organlska svavelföreningen väljs ur den grupp som bestär av salter av etylenbis(ditiokarbamidsyra), salter av 2,5-dimerkapto-l,3,4-tiadiazol, 20 salter av dimetylditiokarbamidsyra, tiourea, ammoniumtiocyanat, tioglykolsyra och salter därav, dimetylsulfoxid, 25 3,4-ditiaadipinsyra, och salter därav, och 2,2'-ditiodietanol.
  5. 5. Användning av en katalysator, erhällen enligt patentkrav 4, vid katalytisk hydrobehandling av ett kolvä-5 teinnehällande rämaterial. m · » * • -
FI893617A 1988-07-29 1989-07-28 Menetelmä esisulfatun katalyytin valmistamiseksi; menetelmä sulfatun katalyytin valmistamiseksi ja kyseisen katalyytin käyttö FI96096C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8801907 1988-07-29
NL8801907 1988-07-29

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI893617A0 FI893617A0 (fi) 1989-07-28
FI893617A FI893617A (fi) 1990-01-30
FI96096B true FI96096B (fi) 1996-01-31
FI96096C FI96096C (fi) 1996-05-10

Family

ID=19852691

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI893617A FI96096C (fi) 1988-07-29 1989-07-28 Menetelmä esisulfatun katalyytin valmistamiseksi; menetelmä sulfatun katalyytin valmistamiseksi ja kyseisen katalyytin käyttö

Country Status (13)

Country Link
EP (1) EP0352851B1 (fi)
JP (1) JP2977834B2 (fi)
AT (1) ATE81308T1 (fi)
AU (1) AU617498B2 (fi)
BR (1) BR8903790A (fi)
CA (1) CA1337650C (fi)
DE (1) DE68903146T2 (fi)
DK (1) DK174015B1 (fi)
ES (1) ES2035533T3 (fi)
FI (1) FI96096C (fi)
GR (1) GR3006511T3 (fi)
NO (1) NO178916C (fi)
SG (1) SG35893G (fi)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5833975A (en) * 1989-03-08 1998-11-10 Virogenetics Corporation Canarypox virus expressing cytokine and/or tumor-associated antigen DNA sequence
US7767449B1 (en) 1981-12-24 2010-08-03 Health Research Incorporated Methods using modified vaccinia virus
EP0396206A1 (en) * 1989-06-13 1990-11-07 Akzo Nobel N.V. Process for the preparation of a sulphided catalyst and use of said catalyst
EP0460300A1 (en) * 1990-06-20 1991-12-11 Akzo Nobel N.V. Process for the preparation of a presulphided catalyst; Process for the preparation of a sulphided catalyst, and use of said catalyst
FR2664507B1 (fr) * 1990-07-13 1995-04-14 Eurecat Europ Retrait Catalys Procede de pretraitement d'un catalyseur par un melange d'un agent soufre et d'un agent reducteur organique.
JPH04135643A (ja) * 1990-09-28 1992-05-11 Sumitomo Metal Mining Co Ltd 前硫化型水素化処理触媒及びその製造方法
JP3802106B2 (ja) 1995-06-08 2006-07-26 日本ケッチェン株式会社 炭化水素油の水素化処理触媒とその製造方法およびその活性化方法
FR2784312B1 (fr) * 1998-10-12 2000-11-10 Eurecat Europ Retrait Catalys Presulfuration hors site en presence de molecule hydrocarbonee
US8329610B2 (en) 2006-07-21 2012-12-11 China Petroleum & Chemical Corporation Hydrogenation catalyst composition, process for preparing the same and use thereof
CO5980161A1 (es) * 2008-09-02 2008-11-28 Univ Nac De Colombia Proceso de preparacion de catalizadores utiles en la licuefaccion directa de carbon y el catalizador asi obtenido
JP4949351B2 (ja) * 2008-10-23 2012-06-06 九州住宅工業株式会社 茸類栽培用棚
WO2010072836A1 (en) 2008-12-24 2010-07-01 Shell Internationale Research Maatschappij B.V. Process for selectively sulfiding a supported nickel catalyst
CN103100448B (zh) * 2011-11-10 2015-04-15 中国石油化工股份有限公司 一种加氢催化剂的器内硫化方法
CN103102931B (zh) * 2011-11-10 2015-01-14 中国石油化工股份有限公司 加氢裂化装置湿法开工硫化方法
CN103100446B (zh) * 2011-11-10 2015-04-15 中国石油化工股份有限公司 一种加氢装置的开工硫化方法

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3947495A (en) * 1974-07-01 1976-03-30 National Distillers And Chemical Corporation Process for the preparation of acrylic and methacrylic acids
JPS5159791A (fi) * 1974-11-22 1976-05-25 Nissan Motor
US4048058A (en) * 1975-08-13 1977-09-13 Standard Oil Company (Indiana) Methods to be used in reforming processes employing multi-metallic catalysts
JPS5368691A (en) * 1976-11-30 1978-06-19 Uop Inc Manufacture of catalyst
FR2503733B1 (fr) * 1981-04-09 1985-09-06 Inst Francais Du Petrole Procede d'hydrotraitement d'une charge hydrocarbonee en presence d'un catalyseur soumis a une presulfuration
FR2548205B1 (fr) * 1983-06-30 1985-11-29 Eurecat Europ Retrait Catalys Procede de presulfuration de catalyseur de traitement d'hydrocarbures
FR2559402B1 (fr) * 1984-02-13 1986-06-27 Europ Retraitement Catalyse Procede de presulfuration de catalyseur de traitement d'hydrocarbures
US4725571A (en) * 1987-01-23 1988-02-16 Tuszynski William J Presulfiding composition for preparing hydrotreating catalyst activity and process for presulfiding a hydrotreating catalyst
DE3884451T2 (de) * 1987-04-22 1994-02-03 Sumitomo Metal Mining Co Katalysatoren zur hydrierenden Behandlung von Kohlenwasserstoffen und deren Aktivierung.
EP0300629B1 (en) * 1987-07-02 1991-01-23 Sumitomo Metal Mining Company Limited Catalyst for hydrotreatment of hydrocarbons and method for production thereof

Also Published As

Publication number Publication date
FI893617A0 (fi) 1989-07-28
DK369989D0 (da) 1989-07-27
ES2035533T3 (es) 1993-04-16
CA1337650C (en) 1995-11-28
DK369989A (da) 1990-01-30
JPH0290948A (ja) 1990-03-30
NO893074L (no) 1990-01-30
NO178916C (no) 1996-07-03
FI893617A (fi) 1990-01-30
NO178916B (no) 1996-03-25
SG35893G (en) 1993-06-11
DE68903146D1 (de) 1992-11-12
ATE81308T1 (de) 1992-10-15
AU617498B2 (en) 1991-11-28
AU3906189A (en) 1990-02-01
DE68903146T2 (de) 1993-04-08
EP0352851A1 (en) 1990-01-31
JP2977834B2 (ja) 1999-11-15
FI96096C (fi) 1996-05-10
EP0352851B1 (en) 1992-10-07
NO893074D0 (no) 1989-07-28
DK174015B1 (da) 2002-04-15
BR8903790A (pt) 1990-03-20
GR3006511T3 (fi) 1993-06-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5017535A (en) Process for the preparation of a presulfided and sulfided catalyst
FI96096B (fi) Menetelmä esisulfatun katalyytin valmistamiseksi; menetelmä sulfatun katalyytin valmistamiseksi ja kyseisen katalyytin käyttö
JP4676488B2 (ja) V族金属を含む水素処理触媒
US5045518A (en) Process for the preparation of a sulfided catalyst
JP4931268B2 (ja) 水素化処理触媒の硫化方法
US5139990A (en) Process for the preparation of a resulfided catalyst
JP2007533834A (ja) 低硫黄留出油の製造方法
ZA200605572B (en) A method of restoring catalytic activity of a spent hydrotreating catalyst, the resulting restored catalyst, and a method of hydroprocessing
CN110479313B (zh) 加氢催化剂及其制备方法和应用以及加氢精制的方法
EP0506206A1 (en) A catalyst for hydrotreating hydrocarbons and methods of activating the same
WO2002020702A1 (en) Process for effecting ultra-deep hds of hydrocarbon feedstocks
CZ416598A3 (cs) Způsob výroby presulfidujícího katalyzátoru pro konverzi uhlovodíků
CN110479300B (zh) 加氢催化剂及其制备方法和应用以及加氢精制的方法
US5157009A (en) Catalyst for hydrorefining hydrocarbon feedstocks containing niobium trisulphide
CN102019210B (zh) 将烃处理催化剂进行硫化的方法
CN102019209B (zh) 将烃处理催化剂进行硫化的方法
CN110479312B (zh) 加氢催化剂及其制备方法和应用以及加氢精制的方法
CN112604709A (zh) 一种含硫废气处理用加氢催化剂及其应用
US6365542B1 (en) Presulfurization method of hydrogenation catalyst
CN106694042B (zh) 一种加氢脱金属催化剂及其制备方法
CN112870964B (zh) 一种加氢催化剂及其在处理含硫废气中的应用
JPH04114746A (ja) 炭化水素油用水素化処理触媒の製造方法
JPH01228551A (ja) 炭化水素の水素化処理用触媒およびその活性化方法
JPH01228550A (ja) 炭化水素の水素化処理用触媒およびその活性化方法

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed

Owner name: AKZO N.V.