FI95289C - Menetelmä selluloosan valmistamiseksi ligniinipitoisista materiaaleista - Google Patents

Menetelmä selluloosan valmistamiseksi ligniinipitoisista materiaaleista Download PDF

Info

Publication number
FI95289C
FI95289C FI891909A FI891909A FI95289C FI 95289 C FI95289 C FI 95289C FI 891909 A FI891909 A FI 891909A FI 891909 A FI891909 A FI 891909A FI 95289 C FI95289 C FI 95289C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
process according
lignin
reaction
enzyme
redox potential
Prior art date
Application number
FI891909A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI891909A0 (fi
FI891909A (fi
FI95289B (fi
Inventor
Hans-Peter Call
Original Assignee
Call Hans Peter
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Call Hans Peter filed Critical Call Hans Peter
Publication of FI891909A0 publication Critical patent/FI891909A0/fi
Publication of FI891909A publication Critical patent/FI891909A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI95289B publication Critical patent/FI95289B/fi
Publication of FI95289C publication Critical patent/FI95289C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C3/00Pulping cellulose-containing materials
    • D21C3/22Other features of pulping processes
    • D21C3/228Automation of the pulping processes
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C5/00Other processes for obtaining cellulose, e.g. cooking cotton linters ; Processes characterised by the choice of cellulose-containing starting materials
    • D21C5/005Treatment of cellulose-containing material with microorganisms or enzymes

Description

55289
Menetelmä selluloosan valmistamiseksi llgnilnlpitolslsta materiaaleista
Keksintö koskee menetelmää ligniinin tai sen ha-5 joamistuotteiden poistamiseksi ja/tai muuttamiseksi ligno-selluloosapitoisesta materiaalista.
Selluloosan tai selluloosan kaltaisen materiaalin valmistamiseksi täytyy selluloosapitoisesta materiaalista, kuten puu tai yksivuotiset kasvit, poistaa ligniini, koska 10 siten selluloosasta valmistetun paperin mekaaniset ja fy-sikaalis-kemialliset ominaisuudet paranevat huomattavasti. Perinteisissä menetelmissä työskennellään korkeissa paineissa ja lämpötiloissa käyttäen ympäristöä kuormittavia kemikaaleja.
15 Tähän saakka tunnetuissa biologisissa menetelmissä selluloosan valmistamiseksi käytetään mikro-organismeja, erityisesti sieniä. Siten tunnetaan saksalaisesta patenttijulkaisusta 3 110 117 menetelmä selluloosan valmistami-.. seksi puusta tai muista kasvikuitumateriaaleista, jossa 20 lignoselluloosa hajotetaan valkolahosienten avulla. Mikro-organismeja käyttävillä menetelmillä on kuitenkin huomattavia haittoja. Siten ei tähän saakka ole ollut mahdollista ilman kulloisenkin mikro-organismin samanaikaista kasvatusta saada aikaan hajotusta ja ligniinin poisliuotta-25 mistä sen mukana seuraavista polymeereistä (selluloosa). Sienen samanaikaisen kasvatuksen vuoksi esiintyy hyvin pitkiä hajoamisaikoja, jotka voivat kestää useita viikkoja·
Viime vuosina on mikro-organismien käytön kuvattu-. 30 jen vaikeuksien vuoksi tutkittu voimakkaasti eristettyjen entsyymi systeemien käyttömahdollisuuksia. Erityisesti tutkittiin valkolahosienen, Phaneroachaete chrysosporiumin entsyymejä ja selvitettiin monia yksityiskohtia. Siten tunnetaan julkaisusta "Biotechnology in the Pulp and Paper 35 Indistry, 3. International Conference, Stockholm 1986", 2 55289 että ligniinin hajoamisessa ilman sopivaa entsyymisystee-miä reaktion tasapaino on polymerisaation puolella. Toisaalta tunnetaan julkaisusta "Paszczgnski, A. et ai.: Com-parision of Ligninase-1 and Peroxidase-M2 from the White-5 Rot Fungus Phanerochaete Chrysosporium. Arch. Biochem. Biophys. Voi. 244, no 2", että lisättäessä pelkistäviä aineita Phanerochaete Chrysosporiumin Mn-riippuvainen perok-sidaasi estyy. Ditioniitti sitä vastoin toimii aktivaatto-rina.
10 Kyseessä olevan keksinnön tehtävänä on nyt asettaa käyttöön sellainen menetelmä ligniinin poistamiseksi ja/-tai muuttamiseksi lignoselluloosapitoisesta materiaalista, joissa vältetään edellä esitetyt mikroorganismien, entsyymien ja kemikaalien käytön haitat. Tämä tehtävä ratkais-15 taan keksinnön mukaisesti sillä, että lisäämällä yhtä tai useampaa hapetinta, pelkistintä, suolaa ja fenolista yhdistettä ligniinipitoisten raaka-aineiden vesiliuokseen säädetään redox-potentiaali alueelle 200 - 500 mV; sen jälkeen lisäämällä lignolyyttistä entsyymiä aloitetaan 20 ligniiniä hajottava reaktio samanaikaisen valkaisun kanssa; reaktiota pidetään yllä redox-potentiaalin arvossa 200 - 500 mV, vakiolämpötilassa 20 - 60 eC, vakiossa pH-arvossa 2 - 5 ja koko ajan sekoittaen 2-6 tunnin ajan; ja redox-potentiaali ilmoitetaan jatkuvasti redox-elekt-·* 25 rodin avulla ja pidetään välillä 200 - 500 mV koko reak tion ajan säätimen ja toimielimen avulla lisäämällä hapettomia, pelkistimiä, suoloja, fenolisia yhdisteitä ja orgaanisia happoja.
Redoxpotentiaali on edullisesti 250 - 350 mv. Se 30 voidaan keksinnön mukaisessa menetelmässä saada selville redoxelektrodin avulla ja pitää vakiona säätimen ja säätö-osan (Stellglied) avulla koko reaktion ajan lisäämällä hapettimia, pelkistimiä, suoloja, fenolisia yhdisteitä ja orgaanisia happoja. Hapettimina käytetään edullisesti ve-35 typeroksidia, happea tai otsonia. Pelkistiminä tulevat ti 3 55239 kysymykseen edullisesti MnS04 ja/tai FeCl2. Fenolisena yhdisteenä voidaan käyttää veratzyylialkoholia. Orgaanisena happona tulee kysymykseen esim. maitohappo.
Entsyymeinä käytetään keksinnön mukaisessa menetel-5 mässä edullisesti lignolyyttisiä entsyymejä. Edullisesti näihin lasketaan fenolioksidaasit, lallaasit ja peroksi-daasit. Keksinnön mukaisen menetelmän tehokkuutta voidaan lisätä lisäämällä pektinaaseja ja/tai hemisellulaaseja. Keksinnön mukaisesti voidaan käyttää erityisesti sellaisia 10 entsyymejä, joita saadaan Phanerochaete chrysosporium-valkolahosienestä. Mahdollisesti voidaan käyttää myös Phanerochaete chrysosporiumia itseään hajotusprosessiin.
pH-arvo on keksinnön mukaisessa menetelmässä kahden ja viiden välillä. Erityisen edullinen on pH-arvo 3. Läm-15 pötila on 20 - 60 °C, edullisesti reaktio suoritetaan 40 eC:ssa
Kun kuvatut keksinnön mukaisen menetelmän ehdot täytetään, onnistuu 250 - 350 mV:n redoxpotentiaalin sää-.. täminen. Täten on mahdollista hajottaa esimerkiksi vehnän 20 oljesta (ligniinipitoisuus n. 18 %) ligniinipitoisuus lähelle 0 %. Kuusihioke (ligniinipitoisuus noin 28 - 30 %) on mahdollista hajottaa samanlaisiin loppuarvoihin. Näihin tuloksiin voidaan päästä yllättävästi 2-6 tunnissa, monissa tapauksissa jopa kahden tunnin kuluessa. Tällöin ei 25 lasketa mukaan fysikaalista ja/ tai kemiallista esikäsittelyä, joka on välttämätön erityisesti käytettäessä puuta tai yksivuotisia kasveja.
Redoxpotentiaali säädetään eri lisättyjen aineiden suhteella reaktioastiassa. Vastaavilla hapettimien ja pel-. _ 30 kistimien, suolojen ja fenolisten yhdisteiden lisäyksen mittauksella ja säädöllä voidaan ylläpitää määrätty redoxpotentiaali koko reaktionkulun ajan. Siten säädetyn redox-systeemin käytön päämääränä on ligniinin polymeroitumisen estäminen.
4 95289 Tällä biologisella hajotusperiaatteella on onnistunut ensimmäisen kerran kehittää sellainen ligniininpoisto-menetelmä, että toimitaan hyvin lyhyessä ajassa (2 - 6 tuntia) fysiologisissa lämpötiloissa (40 eC) ilman painet-5 ta ja mahdollisimman vähäisellä kemikaalien lisäyksellä ja ennen kaikkea ympäristöä säästävästi. Lisäksi on etuna selluloosan tai selluloosan kaltaisen metariaalin hyvä saanto. Yksivuotisten kasvien ollessa kyseessä saanto on noin 80 % ja puun ollessa kyseessä n. 70 % laskettuna kui-10 vamassan perusteella esikäsittelyn jälkeen.
Menetelmällä on hajotus- ja/tai muuttamisreaktion aikana myös huomattava valkaisuvaikutus, mistä syystä on mahdollista toimia oleellisesti vähemmillä ympäristöä kuormittavilla valkaisuaineilla. Keksinnön mukainen mene-15 telmä soveltuu siten myös valkaisu- tai jälkivalkaisumene-telmäksi erilaisiin prosesseihin. Täten menetelmää voidaan käyttää myös biologiseen valkaisuun ja selluloosateolli-suuden jätevesien ja muiden jätevesien biologiseen jäteve-den käsittelyyn. Erityisesti menetelmää voidaan käyttää 20 kaikkialla siellä, missä tulee saada aikaan värinpoisto ja myrkkyjen poisto jätevesistä.
Edelleen keksinnön mukaisen menetelmän etuna on mahdollisuus jatkuvaan menetelmäsuoritukseen. Erityisen taloudellisesti menetelmä voidaan suorittaa, kun käytetyt ’ 25 entsyymit jälleenkäsitellään ja johdetaan takaisin reak- tioprosessiin. Tämä päämäärä on saavutettavissa affini-teettikromatografiän avulla. Tällöin entsyymi johdetaan reaktion päättymisen jälkeen erotuspylvääseen, puhdistetaan siellä ja johdetaan jälleen reaktioprosessiin. Ent-30 syymin puhdistus suoritetaan erotuspylväässä affiniteetti-kromatografian avulla. Tätä varten kehitettiin uusia spesifisiä ligandityyppejä, joita käytetään yhdessä vastaavan entsymologisen tieto-taidon kanssa (know-how). Sellaisia ligandeja on kuvattu patenttihakemuksessa PCT/EP 87/00214.
35 Kyseessä olevassa tapauksessa voidaan käyttää esimerkiksi 5 95289 fenolisia yhdisteitä. Samoin tulevat kysymykseen proteii-nispesifiset ligandit. Esimerkkinä mainittakoon tanniini.
Keksinnön kohteena oleva menetelmä ligniinin tai sen hajoamistuotteiden poistamiseksi ja/tai muuttamiseksi 5 lignoselluloosapitoisesta materiaalista voidaan toteuttaa laitoksessa, joka koostuu reaktorista, laitteesta mikro-organismien tai entsyymien lisäämistä varten, laitteesta hapettimien, pelkistimien, suolojen tai fenolisten yhdisteiden lisäämistä varten, poistoputkesta reagoinutta raa-10 ka-ainetta, käytettyjä hapettimia, pelkistimiä, suoloja, fenolisia yhdisteitä, entsyymejä ja mikro-organismeja värien, laitteesta liuenneiden ja liukenemattomien aineiden erottamista varten, affiniteettikromatografiapylväästä, jossa entsyymit jälleenkäsitellään ligniininhajotusreak-15 tiota varten ja takaisinsyötöstä jälleenkäsiteltyjen entsyymien takaisin johtamista varten reaktoriin. Laitteena liuenneiden ja liukenemattomien aineiden erotusta varten voidaan käyttää esimerkiksi suodattimia tai saostuslait-.. teitä.
20 Seuraavassa valaistaan edellä mainittua laitosta huomioiden kuva. Tulovirtauksen 7 kautta pannaan mikro-organismit tai entsyymit reaktoriin. Reaktorissa voidaan mikro-organismit tai entsyymit mahdollisesti myös immobi-lisoida. Immobilisointiin voidaan käyttää tavallisia täy-25 te- ja kantaja-aineita. Tulovirtauksen 4 kautta voidaan annostella hapettimet, pelkistimet, suolat tai fenoliset yhdisteet. Annostelua voidaan säätää riippuen kulloisestakin redoxpotentiaalista. Tätä varten on reaktoriin kiinnitettävä redoxelektrodi (ei esitetty kuvassa), jonka väli-30 tyksellä redoxpotentiaali on luettavissa jatkuvasti. Yhteydellä vastaavaan säätölaitteeseen voidaan redoxpotentiaali sitten pitää vakiona koko reaktionkulun ajan. Tulo-virtauksen 7 kautta voidaan edelleen lisätä raaka-aineet. Tällöin voivat tulla kysymykseen kaikenlaiset ligniinipi-35 toiset aineet. Erityisesti tulevat kysymykseen kemialli- 6 93289 sesti ja/tai fysikaalisesti esikäsitelty olki ja puu. Samoin voidaan kuitenkin keksinnössä käytettävässä laitoksessa käsitellä myös ligniinipitoisia jätelipeitä ja jätevesiä. Reaktorissa ligniini hajotetaan lignolyyttisten 5 entsyymien tai mikro-organismien avulla. Entsyymeinä tulevat kysymykseen erityisesti sellaiset, jotka on saatu Pha-norochaete chrysosporium-sienestä. Mikro-organismeiksi soveltuvat erityisesti sellulaasi- ja hemisellulaasivapaat mutantit. Erityisesti Phanerochaete chrysosporiummutantit 10 ovat käyttökelpoisia. Ligniinin hajottamisen päätyttyä virtaa reagoinut raaka-aine poistoputken 8 kautta pois reaktorista yhdessä käytettyjen kemikaalien, mikro-organismien tai entsyymien kanssa. Aineseos johdetaan esimerkiksi suodattimen 3 kautta, jossa liuenneet ja liukenemat-15 tomat aineet erotetaan toisistaan. Entsyymipitoinen liuos johdetaan kromatografiapylvään 2 kautta. Tämä pylväs toimii affinitettikromatografiaperiaatteella. Täällä entsyymit jälleenkäsitellään ja johdetaan sen jälkeen putken 5 .. kautta jälleen reaktioprosessiin. Entsyymeistä erotetut 20 aineet johdetaan pois putken 6 kautta. Affiniteettikroma-tografiaan käytetään erityisiä entsyymipesifisiä ligande-ja, erityisesti fenolisia yhdisteitä. Samoin voidaan käyttää proteiinispesifisiä ligandeja, erityisesti tanniinia.
Keksinnön mukaista menetelmää valaistaan lähemmin 25 seuraavan esimerkin perusteella.
Esimerkki 20 g:aa atro (=110 °C:ssa kuivattua) silputtua olkea, 10 - 20 mm:n pituista, käsitellään 400 ml:11a 1 - 2-prosenttista NaOH:ta 24 - 48 tuntia. Sen jälkeen silput-30 tu olki suodatetaan pois ja pestään 1200 ml:11a kuumaa • ·
vettä. Poissiivilöity olki pannaan Jokrumyllyyn. Sen jälkeen lisätään 250 ml vettä. Sitten jauhetaan 5-10 minuuttia kierrosnopeuden ollessa 150 rpm. Sitten otetaan 1 g olkea laskettuna kuivapainon oerusteella 90 ml:aan vet-35 tä. Koko ajan sekoittaen säädetään pH-arvo 3:een 0,2 M
II
7 95289 HCl:llä. Kun pH-arvo on saavutettu täytetään vedellä 100 ml:aan. Sen jälkeen lisätään H202:ta (60 μΐ liuosta, joka sisältää 49 ml H20:ta + 4 ml H202:ta). Pelkistimeksi lisätään ekvimolaarinen määrä askorbiinihappoa. Lisäämällä 5 entsyymejä, jotka on saatu Phanerochaete chrysosporiumista (7000 U, 1 U 1 1 μπιο1:η muuttuminen veratryylialkoholista veratryylialdehydiksi/l/min), aloitetaan reaktio. Reaktio suoritetaan 40 eC:ssa. Kahden tunnin kuluttua oli n. 33 % ligniinistä hajonnut.
• · > · ·

Claims (14)

1. Menetelmä ligniinin tai sen hajoamistuotteiden poistamiseksi ja/tai muuttamiseksi lignoselluloosapitoi- 5 sesta materiaalista lignolyyttisten entsyymien avulla, tunnettu siitä, että a) lisäämällä yhtä tai useampaa hapetinta, pelkis-tintä, suolaa ja fenolista yhdistettä ligniinipitoisten raaka-aineiden vesiliuokseen säädetään redox-potentiaali 10 alueelle 200 - 500 mV, b) sen jälkeen lisäämällä lignolyyttistä entsyymiä aloitetaan ligniiniä hajottava reaktio samanaikaisen valkaisun kanssa, c) reaktiota pidetään yllä redox-potentiaalin ar- 15 vossa 200 - 500 mV, vakiolämpötilassa 20 - 60 °C, vakiossa pH-arvossa 2 - 5 ja koko ajan sekoittaen 2-6 tunnin ajan, ja d) redox-potentiaali ilmoitetaan jatkuvasti redox-elektrodin avulla ja pidetään välillä 200 - 500 mV koko v 20 reaktion ajan säätimen ja toimielimen avulla lisäämällä hapettimia, pelkistimiä, suoloja, fenolisia yhdisteitä ja orgaanisia happoja.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että redox-potentiaali säädetään alueel- 25 le 250 - 350 mV. «
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hapettimena käytetään H202:ta, 02:ta tai otsonia.
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen me- 30 netelmä, tunnettu siitä, että pelkistimenä käyte- ·· tään askorbiinihappoa, ditioniittia tai natriumbisulfiit- tia.
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että suolana käytetään
35 MnS04:ää ja/tai FeCl2:ta. il 9 55289
6. Jonkin patenttivaatimuksista 1-5 mukainen me-netelmä, tunnettu siitä, että fenolisena yhdisteenä käytetään veratryylialkoholia.
7. Jonkin patenttivaatimuksista 1-6 mukainen me-5 netelmä, tunnettu siitä, että käytetään valkolahosienistä (Phanerochaete chrysosporium) saatuja lignolyyt-tisiä entsyymejä.
8. Jonkin patenttivaatimuksista 1-7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pH-arvo on 3.
9. Jonkin patenttivaatimuksista 1-8 mukainen me netelmä, tunnettu siitä, että lämpötila on 40 °C.
10. Jonkin patenttivaatimuksista 1-9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että reaktion päätyttyä entsyymi johdetaan erotuspylvääseen, puhdistetaan siellä 15 ja johdetaan jälleen takaisin reaktioprosessiin.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että erotuspylväässä entsyymin puhdistus suoritetaan affiniteettikromatografiän avulla.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, 20 tunnettu siitä, että affiniteettikromatografia suoritetaan entsyymispesifisillä ligandeilla, erityisesti fenolisilla yhdisteillä.
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että affiniteettikromatografia 25 suoritetaan proteiinispesifisillä ligandeilla, erityises ti tanniinilla.
14. Jonkin patenttivaatimuksista 1-13 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lisäksi valkaistaan sopivilla valkaisuaineilla, kuten natriumhypoklorii- 30 tiliä, kloorilla, otsonilla, 02:lla, klooridioksidilla. « · 93289
FI891909A 1986-10-24 1989-04-21 Menetelmä selluloosan valmistamiseksi ligniinipitoisista materiaaleista FI95289C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19863636208 DE3636208A1 (de) 1986-10-24 1986-10-24 Verfahren zur delignifizierung und bleichung von lignicellulosehaltigem bzw. ligninhaltigem material bzw. lignin durch enzymatische behandlung
DE3636208 1986-10-24
PCT/EP1987/000635 WO1988003190A1 (en) 1986-10-24 1987-10-24 Process for producing cellulose from lignin-containing raw materials
EP8700635 1987-10-24

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI891909A0 FI891909A0 (fi) 1989-04-21
FI891909A FI891909A (fi) 1989-04-21
FI95289B FI95289B (fi) 1995-09-29
FI95289C true FI95289C (fi) 1996-01-10

Family

ID=6312392

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI891909A FI95289C (fi) 1986-10-24 1989-04-21 Menetelmä selluloosan valmistamiseksi ligniinipitoisista materiaaleista

Country Status (11)

Country Link
EP (1) EP0327576B1 (fi)
JP (1) JPH0718108B2 (fi)
AT (1) ATE86318T1 (fi)
AU (1) AU605215B2 (fi)
BR (1) BR8707844A (fi)
DE (2) DE3636208A1 (fi)
DK (1) DK170810B1 (fi)
FI (1) FI95289C (fi)
HU (2) HUT50894A (fi)
NO (1) NO175104C (fi)
WO (1) WO1988003190A1 (fi)

Families Citing this family (25)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ZA894239B (en) * 1988-06-08 1990-03-28 Int Paper Co Enzymatic delignification of lignocellulosic material
FI88316C (fi) * 1989-07-10 1993-04-26 Enso Gutzeit Oy Foerfarande foer blekning av cellulosamassa
EP0418201B1 (en) * 1989-09-12 1994-12-21 Sandoz Ltd. Bleaching wood pulp with enzymes
NZ235983A (en) * 1989-11-08 1993-01-27 Novo Nordisk As Process for hydrolysis of resins in lignocellulosic pulp using enzymes simultaneously with peroxy bleaching; ctmp fluff-pulp and absorbent articles produced therefrom
FI895501A (fi) * 1989-11-17 1991-05-18 Enso Gutzeit Oy Foerfarande foer tillverkning av massa.
FI92414B (fi) * 1989-11-27 1994-07-29 Enso Gutzeit Oy Menetelmä massan valmistamiseksi
FI85389C (fi) * 1989-12-12 1992-04-10 Enso Gutzeit Oy Foerfarande foer tillverkning av massa.
FI900544A (fi) * 1990-02-02 1991-08-03 Enso Gutzeit Oy Tutkimuskeskus Foerfarande foer tillverkning av massa.
DE4008893A1 (de) * 1990-03-20 1991-09-26 Call Hans Peter Verfahren zum enzymatischen bleichen von zellstoffen
DE4008894A1 (de) * 1990-03-20 1991-09-26 Call Hans Peter Verfahren zur altpapieraufbereitung mit enzymatischer druckfarbenentfernung
DK249990D0 (da) * 1990-10-17 1990-10-17 Novo Nordisk As Fremgangsmaade til enzymatisk pulpbehandling
EP0486125A1 (en) * 1990-11-13 1992-05-20 JAPAN PULP & PAPER RESEARCH INSTITUTE, INC. Lignocellulolytic composition, process of producing the same and use of the same
FI905954A (fi) * 1990-12-03 1992-06-04 Enso Gutzeit Oy Foerfarande foer blekning av cellulosamassa.
JPH04240287A (ja) * 1991-01-21 1992-08-27 Kobe Steel Ltd パルプの漂白方法
FI93230C (fi) * 1991-03-22 1995-03-10 Genencor Int Europ Menetelmä mekaanisen massan pihkavaikeuksien vähentämiseksi
AT400153B (de) * 1991-05-02 1995-10-25 Voest Alpine Ind Anlagen Verfahren zum bleichen von xylan- und lignocellulosehältigen materialien
DE4137761A1 (de) * 1991-05-17 1992-11-19 Call Hans Peter Verfahren zur delignifizierung von lignocellulosehaltigem material, bleiche und behandlung von abwaessern mittels laccasen mit erweiteter wirksamkeit
FI914780A0 (fi) * 1991-10-10 1991-10-10 Valtion Teknillinen Foerfarande foer entsymatisk behandling av lignocellulosahaltiga material, i synnerhet cellulosamassor.
CA2115881C (en) * 1993-02-25 2000-05-23 Michael G. Paice Non-chlorine bleaching of kraft pulp
JP3262646B2 (ja) * 1993-07-09 2002-03-04 日本製紙株式会社 パルプの漂白方法
SE505980C2 (sv) * 1993-12-23 1997-10-27 Bim Kemi Ab Sätt att förhindra peroxidnedbrytande enzymer vid blekning med väteperoxid
AU1540797A (en) 1996-02-08 1997-08-28 Novo Nordisk A/S Process for increasing the charge on a lignocellulosic material, product obtainable by the process, and use of the product in the preparation of a lignocellulose-based product
DE19820947B4 (de) * 1997-05-12 2005-12-01 Call, Krimhild Enzymatisches Bleichsystem mit neuen enzymwirkungsverstärkenden Verbindungen zum Verändern, Abbau oder Bleichen von Lignin, ligninhaltigen Materialien oder Verändern oder Abbau von Kohle sowie Verfahren unter Verwendung des Bleichsystems
US6942754B2 (en) 1999-03-23 2005-09-13 Oji Paper Co., Ltd. Process for producing xylooligosaccharide from lignocellulose pulp
US6824646B2 (en) 1999-03-23 2004-11-30 Oji Paper Co., Ltd. Process for oxygen bleaching and enzyme treating lignocellulosic pulp with liquid treatment and recovery

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1262117B (de) * 1964-05-05 1968-02-29 Aschaffenburger Zellstoffwerke Verfahren zur Kontrolle der Bleiche mit Chlordioxyd
FR1524581A (fr) * 1966-05-25 1968-05-10 Solvay Procédé de réglage de la blancheur d'une pâte cellulosique traitée par le peroxyde d'hydrogène ou un produit similaire
CA1232850A (en) * 1985-01-17 1988-02-16 Albert D. Friesen Purification of superoxide dismutase

Also Published As

Publication number Publication date
AU605215B2 (en) 1991-01-10
DE3636208A1 (de) 1988-05-05
FI891909A0 (fi) 1989-04-21
EP0327576B1 (de) 1993-03-03
BR8707844A (pt) 1989-10-03
HUT50894A (en) 1990-03-28
HU202938B (en) 1991-04-29
AU8230387A (en) 1988-05-25
NO175104C (no) 1994-08-31
DE3784515D1 (de) 1993-04-08
EP0327576A1 (de) 1989-08-16
ATE86318T1 (de) 1993-03-15
FI891909A (fi) 1989-04-21
JPH02500990A (ja) 1990-04-05
JPH0718108B2 (ja) 1995-03-01
DK344888A (da) 1988-06-23
WO1988003190A1 (en) 1988-05-05
NO882808L (no) 1988-06-24
DK170810B1 (da) 1996-01-22
NO175104B (no) 1994-05-24
DK344888D0 (da) 1988-06-23
FI95289B (fi) 1995-09-29
NO882808D0 (no) 1988-06-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI95289C (fi) Menetelmä selluloosan valmistamiseksi ligniinipitoisista materiaaleista
Call et al. History, overview and applications of mediated lignolytic systems, especially laccase-mediator-systems (Lignozym®-process)
Nagarathnamma et al. Studies on decolourization, degradation and detoxification of chlorinated lignin compounds in kraft bleaching effluents by Ceriporiopsis subvermispora
US4765901A (en) Method for purifying waste water
Backa et al. Hydroxyl radical activity associated with the growth of white-rot fungi
Kumar et al. Removal of color from pulp and paper mill wastewater-methods and techniques-A review
Milstein et al. Removal of chlorophenols and chlorolignins from bleaching effluent by combined chemical and biological treatment
US5203964A (en) Process for producing cellulose from lignin containing raw materials using an enzyme or microorganism while monitoring and maintaining the redox potential
EA005240B1 (ru) Способ отбеливания целлюлозы для производства бумаги
Sealey et al. Investigation of laccase/N-hydroxybenzotriazole delignification of kraft pulp
FI88316C (fi) Foerfarande foer blekning av cellulosamassa
Shen et al. Effect of an electro-Fenton process on the biodegradation of lignin by Trametes versicolor
Soares et al. Degradation of low and high molecular mass fractions of kraft E1 effluent by trametes Villosa
NO178201B (no) Ligninnedbrytende enzymatisk preparat for behandling av masse av ved, og fremgangsmåte for bleking av masse
Pallerla et al. Continuous decolorization and AOX reduction of bleach plant effluents by free and immobilized Trametes versicolor
US6923912B1 (en) Method of wastewater treatment utilizing white rot and brown rot fungi
Buchanan Pulp and paper mill effluent management
Selvam et al. Bioremediation of pulp and paper mill effluent by newly isolated wood rot fungi from Western Ghats area of South India
CN1341180A (zh) 用于底物的酶催化氧化的多成分系统及酶催化氧化方法
Xavier et al. Sequential batch reactor for eucalypt kraft pulp effluent treatment with Trametes versicolor
EP0920552A1 (en) Method for lowering the level of oxalic acid
Ishak et al. A Review On Lignin And Biodelignification
Lema et al. Clean biological bleaching processes in the pulp and paper industry
Herold‐Majumdar et al. Removal of hard COD from acidic eucalyptus kraft pulp bleach plant effluent streams using oxidoreductases
Devakumari Fungal Enzymes in Decolorizing Paper Pulp

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: CALL, HANS-PETER