FI91199C - Kytkin, erityisesti käytettäväksi automaattikytkimenä - Google Patents

Kytkin, erityisesti käytettäväksi automaattikytkimenä Download PDF

Info

Publication number
FI91199C
FI91199C FI885996A FI885996A FI91199C FI 91199 C FI91199 C FI 91199C FI 885996 A FI885996 A FI 885996A FI 885996 A FI885996 A FI 885996A FI 91199 C FI91199 C FI 91199C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
arm
housing
spring
locking
switch
Prior art date
Application number
FI885996A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI91199B (fi
FI885996A (fi
Inventor
T Veen Daniel Van
Jan Bertus Wensink
Original Assignee
Holec Syst & Componenten
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Holec Syst & Componenten filed Critical Holec Syst & Componenten
Publication of FI885996A publication Critical patent/FI885996A/fi
Publication of FI91199B publication Critical patent/FI91199B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI91199C publication Critical patent/FI91199C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01HELECTRIC SWITCHES; RELAYS; SELECTORS; EMERGENCY PROTECTIVE DEVICES
    • H01H71/00Details of the protective switches or relays covered by groups H01H73/00 - H01H83/00
    • H01H71/10Operating or release mechanisms
    • H01H71/50Manual reset mechanisms which may be also used for manual release
    • H01H71/52Manual reset mechanisms which may be also used for manual release actuated by lever
    • H01H71/526Manual reset mechanisms which may be also used for manual release actuated by lever the lever forming a toggle linkage with a second lever, the free end of which is directly and releasably engageable with a contact structure
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01HELECTRIC SWITCHES; RELAYS; SELECTORS; EMERGENCY PROTECTIVE DEVICES
    • H01H23/00Tumbler or rocker switches, i.e. switches characterised by being operated by rocking an operating member in the form of a rocker button
    • H01H23/02Details
    • H01H23/12Movable parts; Contacts mounted thereon
    • H01H23/16Driving mechanisms
    • H01H23/164Driving mechanisms with rectilinearly movable member carrying the contacts
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01HELECTRIC SWITCHES; RELAYS; SELECTORS; EMERGENCY PROTECTIVE DEVICES
    • H01H5/00Snap-action arrangements, i.e. in which during a single opening operation or a single closing operation energy is first stored and then released to produce or assist the contact movement
    • H01H5/04Energy stored by deformation of elastic members
    • H01H5/18Energy stored by deformation of elastic members by flexing of blade springs

Landscapes

  • Keying Circuit Devices (AREA)
  • Switches With Compound Operations (AREA)
  • Push-Button Switches (AREA)
  • Switches That Are Operated By Magnetic Or Electric Fields (AREA)
  • Electrophonic Musical Instruments (AREA)
  • Contacts (AREA)
  • Tumbler Switches (AREA)
  • Mechanisms For Operating Contacts (AREA)

Description

i 91199
Kytkin, erityisesti kdytett&v8ksi automaattikytkimenS
Tame, keksinttt liittyy kytkimeen, erityisesti auto-maattikytkimen& k&ytett&vfi&n, joka kytkin kfisittfifi ainakin 5 yhden kiinteaiia ja liikkuvalla koskettimella varustetun kosketinparin, lattajousijarjestelman, jossa on ainakin yksi varsi ja lattajousi, jotka on toisesta paastaan nivel-letysti liitetty toisiinsa, taten muodostetun varsi-/jou-siyhdistelman ollessa kytketty kappaleeseen, joka on kote-10 lossa tuettu ja liikkuu kiintean koskettimen suhteen, mai-nitun kappaleen kantaessa liikkuvaa kosketinta, seka kayt-tdelimen mainitun ainakin yhden kosketinparin siirtamiseksi ensimmaiseen ja/tai toiseen asentoon lattajousijarjestelman vaikutuksen avulla.
15 sahkdinen kytkin, joka kasittaa tata tyyppia olevan lattajousijarjestelman, on ennestaan tunnettu ranskalaises-ta patenttijulkaisusta 2,057,181.
Automaattikytkimina kaytettavia kytkimia kaytetaan paaasiallisesti suojana ylikuormitus-, oikosulku- ja maa-20 sulkuvirtoja vastaan sahkdenergian jakelulaitoksissa. Vaik-ka nama toiminnot voidaan yhdistaa yhteen automaattikytki-meen, niin kaytannOssa esiintyy automaattikytkimia, jotka katkaisevat esimerkiksi vain maasulkuvirran vaikutuksesta.
Oikosulkuvirran katkaisemiseen kdytettavien auto-25 maattikytkinten kytkentaiaitteiden tapauksessa kosketinso-vitelman ja kytkinmekanismien rakenteelle asetetaan suuria vaatimuksia. Oikosulkuvirtaa katkaistaessa esiintyva valo-kaari on voitava tehokkaasti sammuttaa eikd se saa aiheut-taa vahinkoa itse kytkimelle, silld, toisin kuin esimerkik-30 si sulakkeiden tapuksessa, automaattikytkimid on voitava k&ytttttt lukuisia kertoja.
Koskettimen riitt&vttn suuren avauturn!snopeuden saa-vuttamiseksi kdytetddn yleensd melko mutkikasta veto- ja puristusjousij&rjestelmaa, joka ei ainoastaan vaadi paljon 35 tilaa, vaan myiJs tekee tdmdntyyppisen automaattikytkimen kokoonpanon vaikeaksi. EsimerkkinB on ranskalaisen patent-tijulkaisun 866,592 mukainen suoritusmuoto. Koska yleensd 2 on tarpeen, etta voidaan asentaa useita automaattikytkimiS vierekkain sahkOlaitoksessa asennuskaappiin, niin kaytSn-ndssa nahdaan paljon vaivaa, jotta tailaisten automaatti-kytkimien mltat pidetaan mahdollisimman pienina, mutta 5 tassa raj an asettavat tarvittava tehokas valokaaren sanunu-tus ja kytkinmekanisrain Jousijarjestelman rakenteelle ase-tetut vaatlmukset. Nykylsln kaytettavat automaattikytkimet ovat suhteellisen mutklkkalta johtuen nllden erityisista suunnltteluvaatlmukslsta ja erltylsrakenteesta.
10 Sellalsten automaattlkytklmlen tapauksessa, jotka on suunniteltu esimerkiksi vain maasulkuvlrran katkaisemiseen, kosketinlaite on tehtava siten, etta automaattikytkimen vlrtaa johtavassa tilassa on alkaansaatava tarpeeksi suuri kosketinpaine estamaan koskettimia avautumasta oikosulku-15 vlrran aikaansaamien volmlen vaikutuksesta. Taman vaatimuk-sen tayttamlseksl kytkentamekanisml taytyy tehda suhteellisen "raskaaksl” samalla kun sen taytyy myOs pystya avautu-maan nopeastl maasulkuvlrran vaikutuksesta. On selvaa, etta nailia vaatlmuksllla on myOs epftedullinen vaikutus, mita 20 tulee automaattikytkimen rakenteen yksinkertaisuuteen ja luotettavuuteen.
Toisin kuin sellaisissa jousijarjestelmissa, joissa on veto- ja puristusjousia ja niihin liitettyjé varsia ja vipuja, lattajouset tekevat mahdolliseksi rakentaa kompak-25 tin rakenteen omaavia kytkimia. Lisaksi lattajousia kayte-taan nllden suhteellisen suuren pitkittaissuunnassa vaikut-tavan niinsanotun taivutusvoiman takia.
Rakenteensa osalta edelia mainitun ranskalaisen pa-tenttijulkalsun 2,057,181 mukaisella lattajousijarjestel-30 maiia varustetulla kytkimelia on se huono puoli, etta lat-tajousen taivutusvoima vaikuttaa neljaan nivelkohtaan. Erityisesti taivutusvoima vaikuttaa suoraan varsi-/jousi-yhdistelman toiseen paahan liitettyyn saatttnuppiin. Johtuen siita seikasta, etta automaattijousessa kaytettavaksi tar-35 vitaan suhteellisen vahva lattajousi esimerkiksi halutun kytkentanopeuden saamiseksi, kaikki nivelkohdat ovat vas-
II
3 91199 taavasti erittain kuormitetut, ja kdytannOssa ne vaativat erityishuoltoa.
Taman keksinnOn tarkoituksena on siita syysta ai-kaansaada kytkin, jossa on lattaj ousi j ar j estelman kasittava 5 kytkinmekanismi, jonka rakenne on yksinkertainen ja kompak-ti, jonka valmistaminen ja kokoonpano on yksinkertaista ja tapahtuu nopeasti ja jolla erityisesti voidaan tayttaa automaattikytkimena kayttamisen vaatimukset.
Tama aikaansaadaan esilia olevan keksinnOn mukaan 10 silia, etta varsi-/jousiyhdlstelman toinen paa on kiinteas-ti sijoitettu ja nlvelletysti tuettu kotelossa tietylle etaisyydelle mainitusta kiinteasta koskettimesta ja sita vastapaata, etta main!tun liikkuvasti tuetun kappaleen mitat ovat sellaiset, ja kappale on liukuvasti tuettu mai-15 nittuun kiinteaan koskettimeen pain seka siita poispain olevassa suunnassa siten, etta mainitussa kosketinparin ensimmaisessa asennossa, jossa mainittu ainakin yksi varsi ja lattajousi kaytannOllisesti katsoen ovat linjassa keske-naan, mainittu ainakin yksi lattajousi on jannitetty, ja 20 kosketinparin toisessa asennossa mainittu ainakin yksi varsi ja lattajousi ovat asennossa, joka on poikkeutettu suhteessa ensimmaiseen asentoon, ja etta kytkin on varus-tettu lukituselimelia, joka vaikuttaa varsi-/jousiyhdistel-maan mainitun ainakin yhden kosketinparin lukitsemiseksi 25 ensimmaiseen ja/tai toiseen asentoon.
KeksinnOn mukaisen kytkimen eri osien keskinaisen sovitelman ansiosta lattajousen taivutusvoiman kuormittami-en nivelkohtien lukumaara pienenee kolmeen, jonka johdosta aikaansaadaan yksinkertainen ja kompakti rakenne.
30 KeksinnOn mukaisen kytkimen mainitun ainakin yhden kosketinparin siirtamiseksi tiettyyn asentoon ja se lukitsemiseksi tahan asentoon keksinnOn parhaaksi katsotulle suoritusmuodolle on tunnusomaista, etta kytkinnuppi on nivelletysti asennettu koteloon tietylle etaisyydelle mai-35 nitusta ainakin yhdesta varresta ja lattajousesta niita vastapaata niiden poikkeutuksen suunnassa siten, etta kyt-kinnupin osa voi tyOntya kotelon ulkopuolelle, etta luki- 4 tuselin kasittaa varrenmuotoisen lukituselementin, jonka toinen paa voi vaikuttaa lattajousijarjestelman malnlttuun ainakln yhteen varteen toisen pttån ollessa nlvelletystl llltetty kytkinnuppiin siten, etta kytklnnuppla kaytettaes-5 sa lattajousijarjestelmaan kohdistetaan volma, joka siirtaa kappaleen kiinteata kosketlnta kohti tal siita poispain, ja etta silna kotelo on varustettu enslmmaiselia ja tolsella esteelia, jota vasten osa kytklnnuplsta lepaa siten, etta kytklmen malnlttu ainakln yksl kosketlnparl asettuu ensim-10 maiseen tal tolseen asentoon.
Kytklnnupln paikalla keksinnOn parhaaksl katsotta-vassa suorltusmuodossa mainittua varsl-/jousiyhdistelmaa vastapaata sen polkkeutuksen suunnassa on se etu, etta malnlttu ainakln yksl lattajousl voidaan jannittaa kohdis-15 tamalla varsl-/jouslyhdlstelmaan volma polklttalssuunnassa, joka volma on plenl verrattuna volmaan, joka lattajousen tolsesta paasta tapahtuvaan, toisin sanoen pltklttaissuun-nassa tapahtuvaan jannlttamlseen tarvitaan.
Kaytettaessa kytklnta erltylsestl sahkOenergian 20 jakelulaltokslssa, on turvallisuusnakOkohtien kannalta tarpeelllsta alkaansaada kytklmen koteion ulkopuolella nakyva osoltus malnltun ainakln yhden kosketinparin asen-nosta. KeksinnOn mukaisen kytklmen parhaaksl katsotussa suorltusmuodossa tama aikaansaadaan siten, etta se osa 25 kytklnnuplsta, joka voi tyOntya koteion ulkopuolelle, on muodoltaan pitkanomainen, etta ensimmainen ja toinen este muodostuu koteloon siile puolelle, josta kytkinnuppi tyOn-tyy ulkopuolelle, sijoitetun syvennyksen vastakkaisista seinamista siten, etta malnltun ainakln yhden kosketinparin 30 mainitussa ensimmaisessa asennossa kytklnnupln pitkanomainen osa on laitteen aariviivojen sisapuolella ja siihen paastaan kasiksi koteion ulkopuolelta syvennyksen kautta ja mainitussa toisessa asennossa malnlttu osa tyOntyy ulkopuolelle.
35 Malnltun ainakln yhden kosketinparin asento voidaan siis paatelia Siita, tyOntyykO kytklnnupln pitkanomainen osa ulospain val el. Taiia suoritusmuodolla on lisaksi se 5 91199 etu, etta kosketinparin enslmmaisessa asennossa kytkinnupin pitkanomainen osa sljaitsee kokonaan koteion aariviivojen sisapuolella, joka merkitsee, etta eslmerkiksi vahlngossa tapahtuva kytkinnupin kayttii on estetty.
5 Kytklmen koskettimien kasln tapahtuvan kSytOn llsak- sl on tletenkln tarpeen, eslmerkiksi slta automaattikytki-mena kaytettaessa, etta koskettlmla voldaan kayttaa auto-maattlsestl yllkuormltus-, oikosulku- ja maasukkuvlrran eslintyessa. KeksinnOn mukalsen kytklmen eraassa tolsessa 10 suorltusmuodossa tama alkaansaadaan siten, etta kayttOelln kaslttaa lukltuksen vapautuselementln sljoltettuna koteloon ja johon on yhdlstetty sahkiJisesti, hydraullsestl ja/tal pneumaattlsestl tolmlva llsaelln, etta lukltuksen vapau-tuselementtl pystyy valkuttamaan lukltusellmeen siten, etta 15 malnltun ainakin yhden lattajousen ollessa luklttuna Janni-tettyyn enslmmaiseen asentoonsa lukltuselementln vaikutus lattajousijarjestelman malnlttuun alnakln yhteen varteen voldaan llsaellmen alkaansaamalla valkutuksella vapauttaa siten, etta varsi-/jousiyhdlstelma siirtyy toiseen asen-20 toonsa, ja etta kytkln on varustettu ellmllia lukltuksen vapautuselementln palauttamlseksl. Koskettimien asennon ndyttamlseksl mytts naissa tapaukslssa, kytkinnuppia voldaan sllrtaa jousen avulla eslmerkiksi asentoon, jossa kytkinnupin pitkanomainen osa tyOntyy ulkopuolelle.
25 KeksinniJn mukalsen kytklmen eraaile suorltusmuodolle on llsaksi tunnusomalsta, etta koteion vastakkalset sivu-selnamat nlvelletystl tukevat lukltuksen vapautuselementln kantaosaa ja etta lukltuksen vapautuselementissa on var-slosa, joka ulottuu yhdessa suunnassa suorassa kulmassa 30 varsl-/jouslyhdlstelman polkkeutuksen suuntaan nahden ja joka valkuttaa lukltuselementtiin, ja etta yksl tal useam-pla varslosia osolttaa vastakkalseen suuntaan, jolhin var-slosiin llsaellmet volvat valkuttaa lukltuksen vapautuselementln kallistamlseksl sen nlvelkohdan ymparl.
35 Tassa lukltuksen vapautuskonstruktlossa on edulli- sestl kaytetty hyvaksl slta, etta silna asennossa, jossa malnlttu alnakln yksl varsl ja lattajousl ovat linjassa 6 toistensa suhteen, jousivoima vaikuttaa lahes kokonaan varren ja lattajousen pitkittdissuunnssa ja vain suhteel-lisen pienl jousivoiman komponentti vaikuttaa lukitusele-mentin suuntaan. NSin olien tarvitaan suhteellisen pieni 5 voima siirt&ma&n lukituselementtia, joten tarvitaan kevyt lukituksen vapautusrakenne ja suhteellisen yksinkertaiset lis&elimet sen kSyttSmista vårten. Kytkimen erSSlle toisel-le suoritusmuodolle on lisaksi tunnusomaista, etta lisaeli-met kasittavat ainakin yhden liikkuvalla ankkurilla varus-10 tetun sahkOmagneetin, jonka ankkuri vaikuttaa lukituksen vapautuselementtiin lukituselementin lattajousijarjestelman mainittuun ainakin yhteen varteen kohdistaman vaikutuksen vapauttamiseksi siihen kohdistetun voiman vaikutuksen avul-la.
15 Lukituksen vapautuselementin palautuselin voi kek- sinnOn mukaan kasittaa siihen vaikuttavan jousen tai liik-kuvaan elementtiin liitetyn pitkanomaisen elementin, jonka vapaa paa vaikuttaa lukituksen vapautuselementtiin.
Mainitun ainakin yhden kosketinparin kasin tapahtu-20 vassa kytkemisessa, jotta tehdaan mahdolliseksi kehittaa riittava jousivoima, ennenkuin kosketinpari siirretaan asennosta toiseen, keksinnOn mukaiseile eraaile toiselle suoritusmuodolle on tunnusomaista, etta kotelo sisaitaa ainakin yhden kulmavivun, joka on sijoitettu lahelle liik-25 kuvaa kappaletta taivutuskohdastaan nivelletysti siten, etta se vaikuttaa toisella paaiiaan kappaleeseen pitaen kappaleen toisessa asennossa mainitun ainakin yhden lattajousen jousivoimaa vastaan, etta mainittua ainakin yhta kulmavipua voidaan kaantaa toisesta paastaan kytkinnupin 30 avulla nivelkohtansa ympari siten, etta vaikutus kappaleeseen lakkaa ja kappale voi liikkua ennalta maaratylia no-peudella siihen kohdistuvan mainitun ainakin yhden lattajousen jousivoiman vaikutuksesta siirtaen kosketinparin ensimmaiseen asentoon, ja etta sen on varustettu elimelia, 35 jolla mainittu ainakin yksi kulmavipu voi vaikuttaa kappaleeseen taas sen jaikeen, kun sen lukitus on kytkinnupilla li 7 91199 vapautettu. Mainittu elin muodostuu mieluimmin jousielimes-ta, joka vaikuttaa mainittuun alnakin yhteen kulraavipuun.
Talla rakenteella on mahdollista vakioida momentti, jolla elementti saadaan liikkumaan, esimerkiksi suljettaes-5 sa koskettimet, siten etta sellaisen kytkimen tapauksessa, jossa on useita liikkuvia elementteja ja siten useita kos-ketinpareja, mainitun ainakin yhden kulmavivun vaikutuskoh-ta liikkuvassa elimessa voidaan valita siten, etta yksi tai useampi elementti voidaan saada liikkumaan eri momentilla 10 ja etta aikaansaadaan aikaisemmin tapahtuva tai jaijessa seuraava eri kosketinparien kytkenta toistensa suhteen. On mahdollista talla tavoin tayttaa sahkOyhtiOiden vaatimukset siita, etta automaattikytkimissa nollakosketin ei saa toi-mia myOhemmin kuin vaihekosketin.
15 Lattajousijarjestelma rakenne on siina suhteessa riippuvainen koskettimien kosketinpainetta ja kytkentanope-utta koskevista vaatimuksista, etta suuremmalla kosketin-paineella ja suuremmalla kytkentanopeudella mainitulla alnakin yhdelia lattajousella on oltava suurempi jousivoi-20 ma. Jotta pienennettaisiln mahdolllsimman paljon koteloon vaikuttavaa jousivoiman komponenttia, lattajousijarjestel-maiia voi olla, hakijan samanaikaisesti tamén esilia olevan patenttihakemuksen kanssa jattaman hollantilaisen patent-tihakemuksen 8703173 mukaan tukikehys, jonka kehyksen au-25 kossa mainittu ainakin yksi lattajousi ja varsl ovat tuet-tuina.
Taman keksinnOn mukaisen kytkimen eraan toisen suo-ritusmuodon mukaan, jos kiintea kosketin on lahelia tukike-hyksen reunaa tukikehyksen aukossa, aikaansaadaan osittain 30 niin sanottu suljettu lattajousivoimajarjestelma, jolloin on mahdollista myOs, etta mainitun alnakin yhden kosketin-parin liikkuvaa kosketinta kantava kappale edullisesti saadaan llukuvastl tuetuksi kehyksen aukkoon. Heikompien lattajousijarjestelmien tapauksessa mainittu ainakin yksi 35 varsl ja lattajousi seka rnyds kiintea kosketin voidaan klinnlttaa suoraan koteloon.
8
On selvSa, etta toisaalta varsi, tai toisaalta lat-tajousi voidaan liittaa kappaleeseen siten, etta vastaava varsi-/jousiyhdistelman toinen paa on nivelletysti tuettu. Useiden liikkuvien kytkinkoskettimilla varustettujen kappa-5 leiden tapauksessa yhteen varteen voidaan liittaa useita lattajousia, joista kukin vaikuttaa yhteen kappaleeseen, mutta on myds mahdollista kayttaa esimerkiksi useista lius-koista tehtya lattajousta ja useita kappaleeseen vaikutta-via varsia. On tietenkin myds mahdollista kayttaa useita 10 varsia ja lattajousia, jotka erikseen vaikuttavat liikku-vaan kappaleeseen. Edelleen varren ja lattajousen vaiinen liitos voidaan aikaansaada sopivalla tavalla.
Eraaile keksinndn suoritusmuodolle on lisaksi tun-nusomaista, etta lattajousijarjestelman mainittu ainakin 15 yksi varsi on suorakulmainen matallilankasinkiia, jonka toisen haaran paaile on sijoitettu mainitun ainakin yhden lattajousen taaksepain taivutettu paa, etta sen vapaa paa on varustettu varren muotoisella lukituselementilia seka U-muotoisella uralla, jonka avulla se voi tarttua metallilan-20 kasinkiian mainittuun haaraan. Tailainen matallilankasinki-la sallii lattajousijarjestelman helpon asennuksen esimerkiksi pikaliitoksilla.
Vieia eraaile toiselle keksinndn suoritusmuodolle on tunnusomaista, etta metallilankasinkiia on toisesta paas-25 taan nivelletysti tuettu koteloon ja etta mainitun ainakin yhden lattajousen toinen paa on kytketty liikkuvaan kappaleeseen. Tana suoritusmuodolle on se etu, etta usean kos-ketinparin, esimerkiksi vaihe- ja nollakoskettimen, kytke-miseksi yksi yhteinen metallilankasinkiia ja siihen vaikut-30 tavat kayttd-, lukitus- ja lukituksen vapautuselementit riittavat, kun taas koskettimien vaiheistettua kytkemista vårten, jossa esimerkiksi nollajohdin kytketaan ensin, kulmavipumekanismin tarvitsee pitaa vain vaihekosketinta ja kytkea se ennalta maaratylia voimalla.
35 Keksinndn mukaisen kytkimen sahkdisen liitannan sallimiseksi on olemassa eras toinen suoritusmuoto, jossa on ulkopuolelta kasiksi paastavat liitantanavat kotelon
II
9 91199 yhdelia sivulla. Kytkimen nopeata ja yksinkertaista sovit-tamista vårten esimerkiksi automaattikytkimené kéytettaes-sa, kytkimen eraaile toiselle suoritusmuodolle on tunnus-omaista, etta liitantanavat ovat rakenteeltaan pistiketyyp-5 pisia liitantakoskettimia, jotka ty5ntyvat kotelosta ulos-pain, erityisesti kdytettavaksi liitettaessa kytkin irroi-tettavalla tavalla ohjauspaneliin pistikeliitannan avulla. Sanomattakin on selvaa, etta liitantanavat voidaan varustaa yleiselia tavalla esimerkiksi naparuuveilla.
10 KeksintdJ selitetaan nyt yksityiskohtaisesti viitaten kahteen keksinndn mukaisen automaattikytkimen suoritusmuo-toon, jotka on esitetty liitteena olevissa piirustuksissa.
Kuviot la-d esittavat kaavamaisesti keksinnOn mukaisen automaattikytkimeksi konstruoidun kytkimen eraan suori-15 tusmuodon eri poikkileikkauksia.
Kuviot 2-5 esittavat kaavamaisesti kuvion 1 mukaista kytkinta poikkileikkauksena ja suurennetussa mittakaavassa kytkinmekanismin eri asennoissa; ja kuvio 6 esittaa kaavamaisesti poikkileikkauksena 20 toista keksinnttn mukaisen kytkimen suoritusmuotoa.
Kuvio la esittaa kaavamaisesti keksinnOn mukaisen kytkimen poikkileikkausta, joka kytkin on suunniteltu automaattikytkimeksi ja jolla on kotelo 1. Kuviossa lb esitetty kuviossa la tasossa I-b-I-b tehty poikkileikkaus esittaa 25 automaattikytkimessa kaytettavan lattajousijarjestelman, joka kasittaa esimerkiksi suorakulmaisen metallilankasinki-lan 2, jonka yksi haara 3 on nivelletysti kiinnitetty pika-liitoksella koteloon 1 muodostettuun jalkaan 5. Metallilan-kasinkiian 2 toisesta haarasta 4 lahtee kaksi lattajousta 30 6, 7, jotka molemmat on nivelletysti kiinnitetty esimerkik si taaksepdin kierretyn paan avulla myds pikaliitoksella haaraan 4. Sanomattakin on selvaa, etta metallilankasinki-lan 2 ja lattajousien 6, 7 seka jalan 5 vaiinen liitos voidaan aikaansaada sopivilla muilla tavoilla, esimerkiksi 35 kayttamaiia U-muotoista metallilankasinkiiaa, joissa latta-jouset ja jalka on varustettu kiinnitysrel'ilia, joihin metallilankasinkiian haarat asettuvat. Kummankin lattajou- 10 sen 6, 7 tolnen p&& on nivelletysti liitetty vastaavlin kappaleisiin 8, 9. Kappaleet 8, 9 ja kotelo 1 on konstruoi-tu siten, etta kappaleet 8, 9 ovat liukuvasti tuetut kote-loon. Tilma on mahdollista esimerkiksi varustamalla kappa-5 leet 8, 9 ohjauskiskoilla 11, jotka sopivat koteloon 1 tehtyihin uriin 10. T&m& on kuitenkin mahdollista myOs varustamalla kappaleet 8, 9 urilla 10 ja kotelo ohjauskiskoilla 11. Kosketinpari 12, 13 on vastap&Mta sita sivua, jossa lattajousi vaikuttaa kappaleeseen.
10 Kumpikin kosketinpari 12, 13 sisaitaa liikkuvan koskettimen 14, 15, joka on liitetty asianomaiseen kappaleeseen seka koteloon kiinnitetyn koskettimen 16, 17. Esi-tetyssa asennossa kumpikin kosketinpari 12, 13 on suljettu, joka merkitsee, etta vastaavat koskettimet 14, 16 ja 15, 17 15 ovat kosketuksessa toisilnsa. Metallilankasinkiia 2 ja lat-tajouset 6, 7 ovat k&yt&nnOllisesti katsoen linjassa tois-tensa kanssa, kuten voidaan nahda kuviosta la, joka esittaa lattajousijarjestelman poikkileikkausta tasossa I-a-I-a ku-viossa lb.
20 Kuten kuviosta la voidaan ndhd&, koteion 1 olkea yl&nurkka on varustettu siinå olevalla sammutuskammiolla 18, johon vastaaviin koskettimiin 14, 16 liitetyt ohjaimet 19, 20 tyOntyvSt ja joka muodostaa kosketinparin 12 vieres-sa olevan suppenevan sovitelman, joka ohjaa koskettimien 25 14, 16 vaiilia niita avattaessa tai suljettaessa esiintyvaa valokaarta. Kammioon 18 voidaan sijoittaa sopivat sammu-tuselimet (ei esitetty) tunnetulla tavalla. On selvaa, etta kotelo voidaan varustaa kosketinparia 13 vårten samanlal-sella valokaaren sammutuslaitteella kuin kosketinpari 12.
30 Koska kdytettaessa keksinnOn mukaista kytkinta auto- maattikytkimena virranrajoituskytkimen yhteydessa, joka on kohteena esilia olevan patentin hakijan jattamassa hoilan-tilalsessa patenttihakemuksessa 8703170, on tarpeen kat-kaista vain noin 100 - 500 A suuruusluokkaa oleva rajoitet- 35 tu oikosulkuvirta, niin sammutuskammio voi olla rakenteel-taan suhteellisen yksinkertainen eika itse koskettimien rakenteelle aseteta tiukkoja vaatimuksia. Voiman jolla vas- 11 91199 taavat koskettlmet painetaan toislaan vasten, kosketinvoi-man, taytyy toisaalta olla suuri, yksinkertaisesti siita syysta, etta ne pystyisivat johtamaan oikosulkuvlrran, ja tama saadaan aikaan seuraavalla tavalla.
5 Metallilankasinkiian 2 ja lattajousien 6, 7 seka niita vastaavlen kappalelden 8, 9 mltat ovat suhteessa matallilankasinkiian 2 jalassa 5 olevan nivelkohdan ja kiintean koskettimen 16, 17 vailseen etaisyyteen sellaiset, etta koskettlmlen kiinni-asennossa lattajouset ovat janni-10 tetyt, jolloin jousivoiman suurln komponentti valkuttaa lattajousen pltuussuunnassa ja kumplkin liikkuva kappale 8, 9 koskettimlneen 14, 15 painetaan kaytanndlllsestl katsoen lattajousen 6, 7 koko jousivoimalla kilnteata kosketlnta 16, 17 vasten. Jousivoiman komponentti suorassa kulmassa 15 lattajousen pinnan suhteen on siten hyvin pieni verrattuna lattajousen pituussuuntaiseen voimaan.
Lattajousijarjestelma voidaan luklta esitettyyn asentoon yksinkertaisella tavalla varsityyppisen lukitus-elementin 22 avulla, joka on nivelletysti liitetty kasin 20 kdytettavaan kytkinnuppiin 23. Lukituselementin 22 vapaassa paassa on U-muotoinen ura 24, joka tarttuu kahden lattajousen 6, 7 vaiissa metallilankasinkiian 2 haaraan 4. Varsityyppisen lukituselementin 22 kilnnityskohta 25 kytkinnu-pissa 23 on valittu siten, etta kytkimen esitetyssa asen-25 nossa, lattajousen pinnan suhteen suorassa kulmassa olevan jousivoiman komponentin vaikutuksesta, kytkinnuppiin 23 valkuttaa piirustuksen tasossa vastapaivaan vaantava voima. Lukituselementin 22 klinnityskohtaa 25 vastapaata kytkinnu-pissa 23 on pitkanomainen kayra uloke 26, joka lepaa kote-30 ion estetta 27 vasten. Taiia tavoin, lukituselementin 22, pitkanomaisen ulokkeen 26 ja esteen 27 avulla lattajousijarjestelma lukitaan esitettyyn asentoon. Kytkinnuppi 23 on liitetty koteloon siten, etta se niveltyy keskikohdastaan 28.
35 Este 27 on muodostettu kohotetusta osasta, joka tyOntyy koteloon muodostettuun syvennykseen 29 siten, etta esitetyssa automaattikytkimen kiinni-asennossa uloke 26 ei 12 tytinny koteion 1 Såriviivan ulkopuolelle ja siihen p&&ståån k&siksi ulkopuolelta kytkinnupin kSyttSmista vårten vain syvennyksen 29 osan 30 kautta. Kytkinnupin vahingossa ta-pahtuva kflytt&minen on talla tavoin tehokkaasti estetty.
5 Kotelo sisaitaa mytts kulmavivun 31, joka on taivu- tettu suorakulmaisesti ja joka on sijoitettu koteloon 13-helle kappaletta 8 ja jonka taivutuskohdassa on nivel 32. Kulmavivun 31 varsiosan 33 koukun muotoinen paa 34, joka osoittaa kotelossa lattajousen poikkeutuksen suuntaan, 10 vaikuttaa lukituselementtiin 22 sen ja kytkinnupin 23 kiin-nityskohdan 25 tasolla. Kulmavipu voi vaikuttaa kappalee-seen 8 muodostettuun esteeseen 37 varsiosan 35 koukun muo-toisella paalia 36, varsiosan osoittaessa kappaleen 8 liik-kumaan suuntaan, silia puolella, johon on sijoitettu V-15 muotoinen ura 38 lattajousen 6 kiinnittamista vårten. Mai-nitun kulmavivun toiminta selitetaan yksityiskohtaisemmin jaijempana kuvauksessa viitaten kuvioihin 2-5.
Kuvio lc esittaa automaattikytkimen poikkileikkausta kuvion la tasossa I-c-I-c. Siita voidaan nahda, etta kyt-20 kinnuppi 23 ulottuu koteion 1 puolelta toiselle ja on va-rustettu laipoilla 39, joiden vaiiin lukituselementti 22 on nivelletysti kiinnitetty ja joka uurteensa 24 avulla tart-tuu metallilankasinkiian 2 haaraan 4. Piirustuksen tasossa nahtyna lukituksen vapautuselementti on metallilankasinki-25 lan alla metallilankasinkiian 2 ja lattajousen 6, 7 vapaut-tamiseksi muulla kuin kytkinnupilla 23. Tama lukituksen vapautuselemetti kasittaa pitkanomaisen kantaosan 40, joka on kaantyvdsti tuettu koteloon sen vastakkaisiin seinamiin koteloon tyOntyvien ulokkeiden 41 avulla. Lukituksen vapau-30 tuselementissa on varsiosa 42, joka osoittaa lukituselemen-tin 22 suuntaan ja kaksi varsiosaa 43, 44, jotka osoittavat vastakkaiseen suuntaan. Kahden koteloon sijoitetun sShkO-magneetin 45, 46 ankkurit voivat vaikuttaa vastaavien var-siosien 43, 44 pfi&h&n aiheuttaen lukituksen vapautuselemen-35 tin kflåntymisen sen tukipisteiden ympåri. Yhden sShkOmag-neetin tai molempien sShkiJmagneettien ohjaamista vårten on mahdollista sijoittaa koteloon 1 esimerkiksi piirilevy 54, li 13 91199 joka on varustettu tarpeellisilla elektronisilla komponen-teilla.
sahkOmagneettien sljasta muut soplvat s&hkttlsesti, hydraullsesti tal pneumaattlset toimlvat elimet volvat 5 valkuttaa varsiosiin 43, 44 lukituksen vapautuselementln automaattista kayttamista vårten.
Kuvlo la esittaa sahkOmagneetln 46 sivukuvannossa siten, etta ankkurin 48 valkutus lukituksen vapautuselemen-tin varsiosaan 44 on selvasti nahtavlssa. Varsiosa 42 vai-10 kuttaa lukituselementtiin 22 sen U-muotoista uraa vastapaa-ta olevalle sivulle kiinnitettyyn esteeseen 49, joka on esimerkiksi tappi, joka tyOntyy sivuttain lukituselementis-ta 22 varsiosan 42 suuntaan. Taman lukituksen vapautusele-mentin toimintatapa selitetaan yksityiskohtalsemmin jaijem-15 pana olevassa kuvauksessa samaten kuvioihin 2-5 viitaten.
Koteion 1 pohjasivulla, kuvion tasossa nahtyna, on myds useita litteita liitantanapoja 50, jotka tyOntyvat tarvittaessa ulospain. Nama liitantanavat 50 voidaan konst-ruoida tarpeen mukaan esimerkiksi pistlketyyppisiksi lii-20 tantakoskettimiksi, kuten pistikkelksi automaattikytkimen liittamiseksi pistikeliitannaiia sahkOkaapin ohjauspane-liin, mutta ne voidaan mytts tehda koteloon sijoitetuiksi tai siihen ulkopuolelle kiinnitetyiksi liitinnavoiksi automaattikytkimen liittamiseksi esimerkiksi liitinruuveilla 25 (ei esitetty). Toisessa paassa, joka ei tyfinny ulospain, liitantanavat 50 on kytketty kytkimessa oleviin kosketti-miin ja esimerkiksi piirilevyyn 54. Selvyyden vuoksi liik-kuvan koskettimen 14 kytkentaa ei ole esitetty kuviossa la olevassa poikkileikkauksessa. Koteion silia puolella, jossa 30 liitantanavat 50 tyttntyvat ulospain, on myOs koukku 52, jonka avulla automaattikytkin voidaan lukita pikaliitoksel-la ohjauspaneliln ja si ta voidaan siirtaa uraa 53 pitkin sen lukituksen vapauttamiseksi.
Kuvio ld esittaa koteion silta puolelta nahdyn ku-35 vannon, jossa liitantanavat 50 ja koukku 52 tyOntyvat ulospain. Kytkimen tolminta selitetaan seuraavassa viitaten ku- 14 vioihin 2-5, jotka esittavat automaattikytkimen kuvion la mukaista poikkileikkausta.
Kuviossa 2 esitetyssa automaattikytkimen asennossa kosketinparin 12 koskettimet 14, 16 ovat toisistaan eril-5 IS an ja lattajousi 6 on Jannittamattttmassa ei-poikkeutetus- sa tilassaan. Jotta varmistetaan, etta kytkinnupin 23 asen-to aina vastaa kytkimen koskettimien kulloistakin asentoa, voidaan sijoittaa jousielin vaikuttamaan kytkinnuppiin si-ten, etta se aikaansaa kytkinnuppiin piirustuksen tasossa 10 katsottuna mydtapaivaan vaSntavSn voiman.
Jousielin voi tunnetulla tavalla muodostua esimer-kiksi kierrejousesta, joka on sijoitettu kytkinnupin nivel-kohtaan 28, tai olla kierukkamainen latta- tai metallilan-kajousi, mutta myOs esimerkiksi vetojousi (ei esitetty), 15 joka vaikuttaa lukituslementin 22 kiinnityskohtaan 25. Taman jousen kytkinnuppiin 23 vaikuttavan voiman on oltava sellainen, etta kytkinnupin uloke 26 lepaa syvennyksen 29 seinaman 56 muodostamaa estetta vasten.
Kulmavipu 31 on varustettu jousielimelia, joka saa 20 kulmavivun kiertymaan piirustuksen tasossa katsottuna vas-tapaivaan taivutuskohtansa ymparl. Tama jousielin vol tunnetulla tavalla muodostua mytts esimerkiksi kierukka- tai kierrejousesta (ei esitetty), joka vaikuttaa kulmavivun taitekohtaan 32.
25 Kulmavivun kiertymisen rajoittaa se, etta varsiosa 35 vaikuttaa liikkuvaan kappaleeseen 8. Lukituksen vapau-tuselementin varsiosa 42 on paastaan 55 taivutettu sellai-seen kulmaan kiinteasta koskettimesta 16 poispain olevaan suuntaan, etta lattajousen 6 esitetyssa siirretyssa tilassa 30 lukituselementin 22 este 49 voi vaikuttaa siihen. Kytkinnupin 23 uloke 26 tyOntyy tassa kotelosta ulos, joka aikaansaa nakyvan osoituksen siita, etta automaattikytkin on auki-tilassaan, ts. tilassa jossa kosketinparin 12, 13 koskettimet ovat toisistaan eriliaan.
35 Automaattikytkin voidaan sitten kytkea kiinni siir- tamana kytkinnuppia 23 esteen 27 suuntaan kotelosta ulos tyOntyvAn ulokkeen 26 avulla, siis piirustuksen tasossa
II
15 91199 katsottuna vastapSivaan. Lukituselementtia 22 siirretaan siten nuolen 57 osolttamaan suuntaan, joka alkaansaa sel-laisen voiman kohdistumisen metallilankasinkiian 2 haaraan 4, etta kappale 8 liikkuu klintean koskettlmen 16 suuntaan, 5 kunnes este 37 lepaa kulmavivun 31 paata 36 vasten, jolloin syntyy kuvlossa 3 esltetty tHanne.
Lattajousl 6 on tassa kaytanndllisesti katsoen jan-nltetyssa enslnunaisessa asennossaan, jossa lattajousl ja metallllankaslnklia ovat kaytanndllisesti katsoen llnjassa 10 tolstensa kanssa. Koskettlmet 14, 16 elvat tassa ole koske-tuksessa tolsllnsa. Kulmavivun 31 paa 34 on tassa kytkin-nuppiin liitetyn lukituselementin 22 paata vasten. Jos kytkinnupin 23 uloketta 23 vleia sllrretaan kohtl estetta 27, nlln kulmavipu 31 klertyy talvutuskohtansa 32 ymparl 15 pllrustuksen tasossa katsottuna myOtapaivaan, joka aiheut-taa varslosan 35 sllrtymlsen kappaleesta 8 polspain olevaan suuntaan ja paan 36 valkutuksen kappaleen 8 esteeseen 37 lakkaamlsen. Jannltetyn lattajousen 6 alkaansaaman voiman valkutuksesta kappale 8 liikkuu kiintedn koskettlmen 16 20 suuntaan aiheuttaen koskettimien 14, 16 sllrtymlsen voiman valkutuksesta toisiaan vasten ja automaattikytkimen kytkey-tymisen kiinni-tilaan, kuten kuvlossa la on esltetty.
On selvaa, etta kytkimen kiinnimenomomenttiin, ts. momenttiln, jolla koskettlmet 14, 16 siirtyvat toisiaan 25 vasten, voidaan vaikuttaa muuttamalla kulmavivun paiden 34, 36 pituutta seka esteen 37 paikkaa. Koska lattajouseen 6 voidaan kohdistaa suuri talvutusJannitys tarpeen mukaan, nlln voidaan aikaansaada automaattikytkimen koskettimien suuri sulkeutumisnopeus ja myOs koskettimia kiinni-asennos-30 sa toisiaan vasten painava voima on suuri. Kaksivaihekytkimen tapauksessa, jossa on nolla- ja vaihekosketin, on mah-dollista esimerkiksi varustaa vain vaihekosketinta vastaava kappale siihen vaikuttavalla kulmavivulla, jolloin nolla-kosketin kytketyy kiinni aikaisemmin kuin vaihekosketin ja 35 siten virrattomana. Keksinndn mukaisessa kytkimesstt on taten mahdollista, etta joko yksi tal useampla kosketin- 16 pareja kytketaan kiinni eri tavoin tai yksi tai useampia kosketlnpareja kytketaan kiinni tietylia nopeudella.
Automaattikytkin voidaan kytkefl auki, ts. kosketin-parin 12, 13 koskettimet voidaan erottaa toisistaan, kah-5 della tavalla. Jos kytkinnupin 23 uloketta 26 siirretaan kasin esteen 56 suuntaan, nlin lukituselementti 22 kohdis-taa metallilankasinkiian 2 haaraan 4 sellaisen voiman, etta oslttain lattajousen 6 voiman vaikutuksesta sinkila ja lat-tajousi menevat kuviossa 2 esitettyyn poikkeutettuun ti-10 laansa ja koskettimet 14, 16 erotetaan toisistaan. Kosket-timien vaiissa esiintyva valokaari ohjataan koskettimiin liitettyjen ohjaimien 19, 20 vaiissa sammutuskammioon 18 ja sammutetaan sielia tehokkaalla tavalla.
Koska automaattikytkimen taytyy myOs pystya katkai-15 semaan esiintyvat ylikuormitus-, oikosulku- ja maasulkuvir-rat, niin koskettimet voidaan myOs avata sShkOmagneettien 45, 46 ankkurien avulla, jotka vaikuttavat lukituksen va-pautuselementtiin tai muihin sopiviin elementteihin. Jos naiden magneettien kautta kulkeva virta on tarpeeksi suuri, 20 niin niihin kuuluvat ankkurit 47, 48 liikkuvat lukituksen vapautuselementin varsiosien 43, 44 suuntaan aiheuttaen lukituksen vapautuselementin kallistumisen tukipisteidensa yinpari, kuten kuviossa 4 on esitetty. Koska lukituksen vapautuselementin varsiosa 42 vaikuttaa lukituselementin 22 25 esteeseen 49, niin se siirtyy kiintedsta koskettimesta 16 poispain olevaan suuntaan vapauttaen vaikutuksen metalli-lankasinkiian 2 haarasta 4. Jousitoiminnon aikaansaaman voiman vaikutuksesta lattajousi 6 ja sinkila 2 menevat jalleen poikkeutettuun asentoonsa, kuten nuoli 58 osoittaa, 30 jolloin koskettimet 14, 16 siirtyvat asentoon, jossa ne ovat eriliaan toisistaan, kuten kuvio 5 esittaa.
Lukituksen vapautuselementin varsiosan 42 siirtami-seksi jalleen pystysuoraan asentoon, kuten esimerkiksi kuviossa 2 esitetaan, voidaan kayttaa hyvaksi tunnetulla ta-35 valla siihen vaikuttavaa jouslelinta, kuten kierukka- tai kierrejousta, tarvittessa yhden tai useamman esteen kanssa varsiosan 42 siirtyman matkan rajoittamiseksi, jolloin mai- 17 91199 nitun jousielimen on kohdistettava varslosaan 42 piirustuk-sen tasossa katsottuna mydtapaivSån vSSntava voima. Toinen tapa lukltuksen vapautuselementln palauttamlseksi on sovit-taa liikkuvan kappaleen 8, 9 ulokkeeseen 51 alnakln yksl 5 pitk&nomainen tangon muotolnen elementti 59 , kuten piirus-tuksessa on katkoviivoin kaavamaisesti esltetty. Tama pit-kanomainen elementti 59 vol valkuttaa vapaalla paaiiaan lukltuksen vapautuselementln varslosaan 44 tal 45 siten, etta koskettlmien ollessa aukl varsiosa 42 menee edelia mainit-10 tuun pystysuoraan asentoon.
Kuvlossa 5 esitetysta asennosta automaattlkytkln voldaan kytkea jalleen kllnnl, eslmerklksl kasln kytkinnu-pilla 53, kuvlossa 2 esltettyyn asentoon, joka alheuttaa sen, etta lukltuselementtl 22 tarttuu U-muotolsella ural-15 laan 24 metallilankasinkiian haaraan 4. Kuitenkin kytkin-nupplln 23 valkuttavan jousielimen lasnaollessa, jota edel-la tarkasteltlln, tama jouslelin varmistaisl kuvlossa 5 llmenevassa tllanteessa, etta lukltuselementln 22 lukltuksen vapauttamlsen jaikeen automaattlkytkln menee itsestaan 20 kuvlossa 2 esltettyyn asentoon. Tdsta asennosta automaatti-kytkin voldaan kytkea jalleen kllnnl edelia kasitellylia tavalla.
Kuvlo 6 eslttaa kaavamaisesti polkkllelkkauksena keksinniin mukaisen kytklmen tolsta suorltusmuotoa, jossa 25 lattajousljarjestelma kaslttaa tukikehyksen 60, lattajousen 61 ja varren 62. Lattajousl 61 on kllnnltetty tolsesta paastaan tuklkehykseen 60 ja vol muodostaa sen kanssa yhte-naisen kokonalsuuden, kuten on esltetty, tal se vol olla llltetty llsaelementln avulla siten, etta se niveltyy va-30 paastl, kuten eslmerklksl taman patenttihakemuksen hakijan samanaikalsestl jattaman hollantilaisen patenttihakemuksen 8703173 kuvlossa 6a esitetaan. Lattajousen 61 vapaa paa on nivelletysti llltetty varren 62 toiseen paahan, jonka varren tolseen paahan on nivelletysti llltetty kappale 63 25 (kosketinlohko). Kappale 63 kantaa liikkuvaa kosketinta 64 ja se on liukuelimen avulla liukuvasti asennettu tukikehyksen 60 aukkoon ja sahkOisesti kytketty napaan 65. Klintea 18 kosketin 67, joka toimii yhdessa liikkuvan koskettimen 64 kanssa on kiinnitetty kehyksen aukkoon kehyksen siile puo-lelle, joka sijaitsee lattajousen 61 kiinteata paata vasta-paata, ja se on sahkOisesti kytketty napaan 68.
5 Kuten edelia mainitussa hollantilaisessa patenttiha- kemuksessa 8703173 jo on selitetty, kytkimen koteion tai kotelossa olevan erillisen alustan (ei esitetty) on tuetta-va jaykasti tukikehysta 60. Mainittu tukikehykselia varus-tettu lattajousijarjestelma muodostaa kaytannOllisesti kat-10 soen suurimman osan niin sanotusta suljetusta voimajarjes-telmasta, joka tarkoittaa sit3, etta jousen, kappaleen ja tukikehyksen yhdistelma suurimmaksi osaksi absort>oi lattajousen aikaansaaman jannityksen. Tama merkitsee sita, etta kotelolla tai alustalla, johon tailainen lattajousijarjes-15 telma asennetaan, on paljon pienemmat lujuusvaatimukset.
Jos nyt kytkinnupin 69 ja siihen kiinnitetyn varsi-tyyppisen lukituksen vapautuselementin 70 avulla lattajousi 61, joka on esitetty poikkeutetussa asennossa tukikehyksen 60 tason suhteen, ja varsi 62 siirretaan tukikehyksen 60 20 suunnassa, niin kappale 63 siirtyy kiintean koskettimen 67 suuntaan, kunnes koskettimet 64, 67 tulevat toistensa kanssa kosketukseen. Jos lattajousta 61 nyt pakotetaan viela kohti tukikehysta 60, niin lattajousi 61 jannittyy enemman ja kohdistaa siten kosketinvoiman suljettuihin kosketti-25 miin.
Taman asennon lukitus aikaansaadaan kytkinnupin 69 suoran osan 71 avulla, joka lepaa koteloon muodostettua estetta 72 vasten, ja lukituksen vapautuselementti 70 kohdistaa tassa asennossa kytkinnuppiin 69 vastapdivaan v33n-30 tavan voiman. Lukitus voidaan taas vapauttaa siirtamaiia kytkinnuppia 69 kasin myOtapaivaan piirustuksen tasossa katsottuna, jonka johdosta varsi 62 siirtyy lukituselemen-tin 70 vaikutuksesta poikkeutettuun asentoonsa tukikehyksen 60 suhteen. Lukituselementin 70 siirtyma on rajoitettu joh-35 teen 73 avulla, joka toimii sen kanssa yhdessa. Vaikka sita ei ole esitetty, kytkinnuppiin 69 vaikuttava jousielin, joka pitaa sita estetta vasten, aikaansaadaan edellisessa
II
19 91199 suoritusmuodossa esitettya tapaa vastaavalla tavalla. Varsl 62 voldaan konstruoida metallllankaslnklian muotolseksl.
On selvaa, etta kekslnndn mukaisen kytklmen tSssS suoritusmuodossa on myds mahdollista, samalla tavoln kuln 5 kuvlossa 1 esltetyssa suoritusmuodossa, kayttaa mekanlsmla kytklmen kytkemiseksl auki-tilaan, eslmerklksl sShkOmagnee-tln avulla, seka myds kayttaa kulmavlpumekanlsmla kosketti-mlen valhelstetun kllnnlmenon alkaansaamlseksl.
On selvaa, etta kekslnndn mukainen kytkln el ole ra-10 joitettu sen esltettylhln ja selostettulhln suoritusmuotoi-hln, vaan etta alan aslantuntlja vol tehda monia muunnoksla ja laajennuksla kekslnndn kattavuudesta ja Ideasta poik-keamatta.

Claims (25)

20
1. Kytkin, erityisesti kaytettåvaksi automaattlse-na kytkimena, joka kaslttaa kotelon (1) varustettuna alna- 5 kin yhdelia kosketinparilla (12; 13; 64, 67), jossa on kiintea (16; 17; 67) ja liikkuva (14; 15; 64) kosketin, lattajousijarjestelman, jossa on ainakin yksi varsl (2, 3, 4; 62) ja lattajousi (6; 7; 61), jotka toisesta paastaan (4) on nivelletystl liitetty toisiinsa, taten muodostetun 10 varsi-/jousiyhdistelman ollessa liitetty kappaleeseen (8; 9; 63), joka on kotelossa (1) tuettuna ja joka voi liikkua kllntettn koskettimen (16; 17; 67) suhteen, mainltun kappa-leen kantaessa liikkuvaa kosketinta (14; 15; 64), seka kayttdelimet (23; 40; 46; 69, 70) kosketinparin (12; 13; 15 64, 67) siirtamiseksi enslmmaiseen ja/tai toiseen asentoon lattajousijarjestelman toiminnan vaikutuksesta, t u n -n e t t u siita, etta varsi-/jousiyhdistelman toinen pMM (3) on kiinteasti sijoitettu ja nivelletystl (21) tuettu kotelossa (1) tietyn matkan paahån kiinteasta koskettimes-20 ta (16; 17; 67) ja sita vastapaata, etta liikkuvasti (10; 11; 16) tuetun kappaleen mitat ovat sellaiset ja se on liukuvasti tuettu suunnassa, joka on kohti seka poispain kiinteasta koskettimesta (16; 17; 67), siten etta kosketinparin (12; 13; 64, 67) ensimmaisessa asennossa, jossa 25 varsi (2, 3, 4; 62) ja lattajousi (6; 7; 61) kaytanndlli-sesti katsoen ovat linjassa keskenaan, lattajousi (6; 7; 61) on jannltetty, ja kosketinparin (12; 13; 64, 67) toi-sessa asennossa varsi (2, 3, 4; 62) ja lattajousi (6; 7; 61) ovat asennossa, joka on poikkeutettu edellisen asennon 30 suhteen, ja etta kytkin on varustettu lukituselimilia (22; 71, 72, 73), jotka vaikuttavat varsi-/jousiyhdistelmaan kosketinparin (12; 13; 64, 67) lukltsemlseksi ensimmaiseen ja/tai toiseen asentoon.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kytkin, jossa 35 kayttttelin muodostuu kasln kaytettavdsta kytkinnupista 91199 21 (23), tunnettu silta, etta kytkinnuppi (23) on nivelletystl asennettu koteloon (1) tietyIle etttisyydelle varresta (2, 3, 4; 62) ja lattajousesta (6; 7; 61) ja nii-ta vastapaata jousen polkkeutuksen suunnassa elten, etta 5 osa kytkinnupieta (23) vol tyOntya koteion (1) ulkopuolel-le, etta lukltuselin kaslttaa varrenmuotoisen lukltusele-mentin (22), jonka toinen paa vol vaikuttaa lattaj ousij ar-jestelman varteen (2, 3, 4) ja jonka toinen paa on nlvelletystl (25) liitetty kytkinnuppiin (23) siten, etta kyt-10 kinnuppia kayttamaiia lattaj ousi j arjestelmaan voidaan koh-distaa voima kappaleen (8; 9) siirtamiseksl kilnteaan kos-kettimeen (16; 17) pain tal silta polspain, ja jossa kotelo (1) on varustettu ensimmaiselia (27) ja toisella (56) esteelia, joita vastaan osa kytkinnuplsta (23) lepaa si-15 ten, etta kytkimen kosketlnpari (12; 13) jaa ensimmaiseen tal toiseen asentoon.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen kytkin, tunnettu silta, etta sen kytkinnupln (23) osa (26), joka voi tyOntya koteion (1) ulkopuolelle, on muodoltaan pit- 20 kanomainen, etta ensimmainen (27) ja toinen (56) este muo-dostuu koteloon (1) sille puolelle, josta kytkinnuppi (23) tyOntyy ulkopuolelle, sijoitetun syvennyksen (29) vastak-kaislsta seinamlsta siten, etta kosketinparln (12; 13) en-simmaisessa asennossa kytkinnupln (23) pitkanomainen osa 25 (26) on laltteen aarlvlivan sisapuolella ja silhen paas- taan kasiksi koteion (1) ulkopuolelta syvennyksen (29) kautta ja toisessa asennossa osa (26) tydntyy ulkopuolelle.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen kytkin, t u n -30 n e t t u silta, etta se on varustettu kytkinnuppiin (23) vaikuttavalla jousiellmelia kytkinnupln siirtamiseksl es-tetta (27, 56) vasten.
5. Patenttivaatimuksen 2, 3 tal 4 mukainen kytkin, tunnettu silta, etta kayttOelin kaslttaa lukituk- 35 sen vapautuselementin (40, 42-44), joka on sijoitettu ko- 22 teloon (1) ja jonka kanssa on sovitettu yhteen sahkOises-ti, hydraulisesti ja/tai pneumaattisesti kaytettavM lisa-elin, etta lukituksen vapautuselementti (40, 42-44) vol vaikuttaa lukituselementtiin (22) siten, etta lattajousen 5 ollessa lukittuna Jannitettyyn ensimmaiseen asentoonsa, lukituselementin vaikutus lattajousijarjestelman varteen (2, 3, 4) voidaan vapauttaa lisaelimen toiminnan vaikutuk-sen avulla siten, etta varsi-/jousiyhdistelma jaa toiseen asentoonsa, ja etta kytkin on varustettu elimelia lukituk-10 sen vapautuselementin (40, 42-44) palauttamiseksi.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen kytkin, tun-n e t t u siita, etta koteion (1) kaksi vastakkaista sivupintaa nivelletysti (41) tukevat lukituksen vapautus-elementin kantaosaa (40) ja etta silia on varsiosa (42), 15 joka ulottuu toisessa suunnassa suorassa kulmassa varsl-/ jousiyhdistelmén poikkeutuksen suuntaa vastaan Ja joka vaikuttaa lukituselementtiin (22), ja etta painvastaiseen suuntaan ulottuu yksi tai useampi varsiosa (43, 44), jo-hon/joihin lisdelin voi vaikuttaa lukituksen vapautusele-20 mentin (40, 42-44) kallistamiseksi sen nivelkohdan (41) ympari.
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen kytkin, tunnettu siita, etta lisaelln sisaitaa ainakin yh-den liikkuvalla ankkurilla (47; 48) varustetun sahkOmag-25 neetin (45; 46), joka ankkuri (47; 48) vaikuttaa lukituksen vapautuselementtiin siina tarkoituksessa, etta se vapauttaa lattajousijarjestelman varteen (2, 3, 4) kohdistu-van lukituselementin (22) vaikutuksen lukituselementtiin kohdistettavan voiman avulla.
8. Patenttivaatimuksen 5, 6 tai 7 mukainen kytkin, tunnettu siita, etta lukituksen vapautuselementin (40, 42-44) palautuselin on siihen vaikuttava jousielin.
9. Patenttivaatimuksen 5, 6 tal 7 mukainen kytkin, tunnettu siita, etta lukituksen vapautuselementin 35 (40, 42-44) palautuselin on liikkuvaan kappaleeseen (8; 9) 91199 23 liitetty pitk&nomainen elementti (59), jonka vapaa ρ&Ά pystyy valkuttamaan lukltuksen vapautuselementtlin (40, 42-44).
10. Yhden tal useamman patenttivaatimuksen 2-9 5 mukalnen kytkin, tunnettu sil ta, etta kotelo (1) sisaltaa ainakln yhden kulmavlvun (31), joka on sljoltettu lahelle lllkkuvaa kappaletta (8; 9), joka nlveltyy sen kulmakohtaan (32) siten, etta sen valkuttaa tolsella paai-laan (36) kappaleeseen (8; 9) pitåen toisessa asennossa 10 kappaleen lattajousen (6; 7) jouslvolmaa vastaan, etta kulmavlpua (31) voldaan klertaa sen nlvelkohdan yraparl sen toisen paan (34) vaiitykselia kytklnnupllla (23) siten, etta kappaleen (8; 9) vaikutus vapautetaan ja etta lattajousen (6; 7) jouslvolma vol lilkuttaa tata kappaletta (8; 15 9) ennalta maaratylia nopeudella kosketlnparln (12; 13) siirtamiseksi enslmmaiseen asentoon, ja etta kotelo on varustettu ellmelia, jonka avulla kulmavipu (31) vol valkuttaa kappaleeseen taas sen jaikeen kun sen lukitus on vapautettu kytklnnupllla (23).
11. Patenttivaatimuksen 10 mukalnen kytkin, tun nettu siita, etta elin on jousielin, joka valkuttaa kulmavlpuun (31).
12. Patenttivaatimuksen 10 tal 11 mukalnen kytkin, tunnettu siita, etta kotelo (1) sisal taa uselta 25 lilkkuvia kappaleita (8; 9), joista yhteen tal useampaan kulmavipu (31) vol valkuttaa.
13. Yhden tal useamman patenttivaatimuksista 2-12 mukalnen kytkin, tunnettu siita, etta lattajousi-jarJestelman varsl (2, 3, 4) on suorakulmainen metallilan- 30 kasinkiia (2), jonka toisen haaran paaile lattajousen (6; 7) taaksepain taivutettu paa on sljoltettu, ja etta siIna on varren muotoinen lukltuselementti (22), jonka vapaassa paassa on U-muotoinen uurre (24), jonka avulla se vol tarttua metallilankasinkiian (2) haaraan (4). 24
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen kytkin, t u n -n e t t u siita, etta metallilankaslnklian (2) tolnen haara (3) on nivelletty koteloon (1) ja etta lattajousen (6; 7) tolnen paa on llltetty llikkuvaan kappaleeseen 5 (8; 9).
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen kytkin, t unnet t u siita, etta metallilankaslnklian (2) tolnen haara (3) on kiinnitetty koteloon (1).
16. Yhden tai useamman patenttivaatimuksista 1-13 10 mukainen kytkin, tunnettu siita, etta lattajousi- jarjestelma kasittaa tukikehyksen (60), jonka toisen paan lahelle kehyksen aukkoon on sijoitettu kosketinparin kiln-tea kosketin (16; 17; 67), ja etta tukikehyksen (60) vas-takkaiseen reunaan kehyksen aukkoon on nivelletysti tuettu 15 varsl-/jousiyhdistelman paa.
17. Patenttivaatimuksen 14, 15 tai 16 mukainen kyt kin, tunnettu siita, etta liikkuva kappale (8; 9. on laatan muotoinen kappale, jonka pintaan on muodoe-tettu V-muotoinen uurre (38), jossa lattajousen (6; 7) 20 taaksepain taivutettu tolnen paa on nivelletysti kiinni tetty kappaleeseen (8; 9), ja jota pintaa vastapaata si-jaitsee kosketinparin (12; 13) liikkuva kosketin (14; 16), ja etta kaksi muuta kappaleen pintaa on varustettu elimll-ia (10), jotka liukuvasti tukevat kappaletta (8; 9).
18. Patenttivaatimuksen 17 mukainen kytkin, tun nettu siita, etta liikkuva kappale (8; 9; 63) on sijoitettu tukikehyksen (60) aukkoon elimen sls81t8essa urat ja ohjauskiskot, jotka liittyvat tolsilnsa.
19. Patenttivaatimuksen 17 tai 18 mukainen kytkin, 30 tunnettu siita, etta kappaleen (8; 9) silia si-vulla, johon lattajousi (6; 7) vaikuttaa, on esteelia (37) varustettu pidennys, johon kulmavivun (31) tolnen paa vaikuttaa, joka osoittaa varsi-/jouslyhdistelman poikkeutuk-sen suuntaan, ja jonka tolnen paa (34) osoittaa koukun 35 muotoisen lukituselementin (22) suuntaan. 11 91199 25
20. Yhden tal useamman patenttlvaatlmukslsta 13 -19 mukainen kytkin, tunnettu slita, etta uur-teesta (24) poispain olevalla sivulla on esteelia (49) varustettu lukituselementti (22), johon es tee seen lukltuk- 5 sen vapautuselementtl (40, 42-44) valkuttaa.
21. Patenttlvaatimuksen 20 mukainen kytkin, tunnettu slita, etta lukltuksen vapautuselementtl (40, 42-44) varslosan (42) siina paassa (55), joka valkuttaa lukituselementtiln (22), on talvutettu vlnostl kiinteasta 10 koskettlmesta (16; 17) polspain olevaan suuntaan slten, etta asennossa, jossa varsl-/jousiyhdistelma on polkkeu-tettu, tama vino paa (55) valkuttaa lukituselementin (22) esteeseen (49).
22. Yhden tal useamman edelia olevan patenttlvaatl-15 muksen mukainen kytkin, tunnettu slita, etta al- nakln yksl elektronlsllla osllla varustettu pllrilevy (54) on kotelossa (1) ohjaussignaallen kayttdellmllle syOtta-mlsta vårten.
23. Yhden tal useamman edelia olevan patenttlvaati-20 muksen mukainen kytkin, tunnettu silta, etta kyt- klmen ulkopuolelta kdslksl paastavat llltantanavat (50) sahkOista liitantaa vårten on sljoltettu kotelon (1) yh-delle slvulle.
24. Patenttlvaatimuksen 23 mukainen kytkin, t u n -25 n e t t u slita, etta llltantanavat (50) ovat rakenteel- taan plstlketyypplset llltantakoskettlmet, jotka tydntyvat kotelon (1) ulkopuolelle eritylsestl kytkimen lllttaml-seksl Irrotettavalla tavalla ohjauspanellln plstlkekyt-kennan avulla.
25. Patenttlvaatimuksen 24 mukainen kytkin, tun nettu slita, etta silia sivulla, Jossa llltantanavat (50) tyOntyvat ulospain, on koukun muotolnen uloke (52) kytkimen ohjauspanellln lukltsemlsta vårten. 26
FI885996A 1987-12-31 1988-12-28 Kytkin, erityisesti käytettäväksi automaattikytkimenä FI91199C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8703172 1987-12-31
NL8703172A NL8703172A (nl) 1987-12-31 1987-12-31 Schakelaar, in het bijzonder voor gebruik als schakelautomaat.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI885996A FI885996A (fi) 1989-07-01
FI91199B FI91199B (fi) 1994-02-15
FI91199C true FI91199C (fi) 1994-05-25

Family

ID=19851176

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI885996A FI91199C (fi) 1987-12-31 1988-12-28 Kytkin, erityisesti käytettäväksi automaattikytkimenä

Country Status (8)

Country Link
EP (1) EP0322986B1 (fi)
AT (1) ATE88835T1 (fi)
DE (1) DE3880653T2 (fi)
DK (1) DK171090B1 (fi)
ES (1) ES2040836T3 (fi)
FI (1) FI91199C (fi)
NL (1) NL8703172A (fi)
NO (1) NO174177C (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2675305B1 (fr) * 1991-04-12 1994-05-06 Hager Electro Sa Mecanisme de serrure a declenchement pour appareils de commutation et appareils de commutation incorporant cette serrure.
NL9102154A (nl) * 1991-12-20 1993-07-16 Holec Syst & Componenten Elektrische schakelaar, in het bijzonder een last- of vermogensschakelaar.
US9589755B1 (en) * 2016-04-27 2017-03-07 Sensata Technologies, Inc. Circuit breaker having a framed finger area

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3016435A (en) * 1959-03-18 1962-01-09 Heinemann Electric Co Circuit breaker and latch structure
DE1148302B (de) * 1961-02-24 1963-05-09 Licentia Gmbh Kniehebelschalter, z. B. fuer UEberstromschutz von Haushaltsgeraeten od. dgl.
US3384846A (en) * 1966-11-23 1968-05-21 Gen Electric Current limiting circuit breaker mechanism
FR2057181A5 (fi) * 1969-08-04 1971-05-21 Merlin Gerin
EP0127784B1 (de) * 1983-05-06 1986-07-30 Lindner GmbH Fabrik elektrischer Lampen und Apparate Überstromschutzschalter

Also Published As

Publication number Publication date
NO885823L (no) 1989-07-03
EP0322986A1 (en) 1989-07-05
EP0322986B1 (en) 1993-04-28
ES2040836T3 (es) 1993-11-01
FI91199B (fi) 1994-02-15
FI885996A (fi) 1989-07-01
DK732488A (da) 1989-07-01
NO174177B (no) 1993-12-13
NO174177C (no) 1994-03-23
DE3880653D1 (de) 1993-06-03
NL8703172A (nl) 1989-07-17
DK171090B1 (da) 1996-05-28
ATE88835T1 (de) 1993-05-15
NO885823D0 (no) 1988-12-30
DK732488D0 (da) 1988-12-30
DE3880653T2 (de) 1993-11-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DE60201210T2 (de) Schutzschalter mit bewegbarer und beleuchtbarer Lichtbogenfehleranzeige
DE60200608T2 (de) Lichtbogenfehlerauslöser mit Auslöser- und Anzeigerverriegelungsmechanismus für einen Schutzschalter
DE60125076T2 (de) Schutzschalter mit in senkrechten Ebenen arbeitendem Schaltschloss und Kniehebelmechanismus
US5831500A (en) Trip flag guide for a circuit breaker
EP0138429A2 (en) Circuit interrupter
DE3625338C2 (de) Elektrisches Schaltgerät
US4778959A (en) Fused disconnect switch
CN1111805A (zh) 差动跳闸装置
EP0532586A1 (en) SWITCHING DEVICE CONTROLLED BY ELECTRO-MAGNET.
DE19741173B4 (de) Selbstschalter
KR20000070343A (ko) 자동차 배터리의 부하 회로용 부하 단절 스위치
JP3934696B2 (ja) 遮断器
DE60124439T2 (de) Schnellauslöser eines Schutzschalters mit einem durch den magnetischen Kreis einer Auslöseelektronik geführten Hauptleiter
KR900007372B1 (ko) 열동식 과전류 계전기
DE3713537A1 (de) Umkehr-schaltvorrichtung mit ueberstromschutz
FI91199C (fi) Kytkin, erityisesti käytettäväksi automaattikytkimenä
EP0120836A1 (de) Elektrischer geräteschutzschalter.
CA1268199A (en) Moulded case circuit breaker
CN1217366C (zh) 电路断路器及其附属开关
JPH0152846B2 (fi)
US4689714A (en) Electric control device adaptable to a two state switching device
CA2085862A1 (en) Electric switch, in particular a load switch or electric circuit breaker
DE2447309A1 (de) Ferngesteuerter dreiphasenschalter
IE902319L (en) A method of manufacturing a circuit breaker
EP0514230A1 (fr) Appareil interrupteur de courant

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: HOLEC HOLLAND N.V.

MM Patent lapsed

Owner name: HOLEC HOLLAND N.V.