FI91199B - Kytkin, erityisesti käytettäväksi automaattikytkimenä - Google Patents

Kytkin, erityisesti käytettäväksi automaattikytkimenä Download PDF

Info

Publication number
FI91199B
FI91199B FI885996A FI885996A FI91199B FI 91199 B FI91199 B FI 91199B FI 885996 A FI885996 A FI 885996A FI 885996 A FI885996 A FI 885996A FI 91199 B FI91199 B FI 91199B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
arm
switch
housing
spring
leaf spring
Prior art date
Application number
FI885996A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI91199C (fi
FI885996A (fi
Inventor
T Veen Daniel Van
Jan Bertus Wensink
Original Assignee
Holec Syst & Componenten
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Holec Syst & Componenten filed Critical Holec Syst & Componenten
Publication of FI885996A publication Critical patent/FI885996A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI91199B publication Critical patent/FI91199B/fi
Publication of FI91199C publication Critical patent/FI91199C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01HELECTRIC SWITCHES; RELAYS; SELECTORS; EMERGENCY PROTECTIVE DEVICES
    • H01H71/00Details of the protective switches or relays covered by groups H01H73/00 - H01H83/00
    • H01H71/10Operating or release mechanisms
    • H01H71/50Manual reset mechanisms which may be also used for manual release
    • H01H71/52Manual reset mechanisms which may be also used for manual release actuated by lever
    • H01H71/526Manual reset mechanisms which may be also used for manual release actuated by lever the lever forming a toggle linkage with a second lever, the free end of which is directly and releasably engageable with a contact structure
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01HELECTRIC SWITCHES; RELAYS; SELECTORS; EMERGENCY PROTECTIVE DEVICES
    • H01H23/00Tumbler or rocker switches, i.e. switches characterised by being operated by rocking an operating member in the form of a rocker button
    • H01H23/02Details
    • H01H23/12Movable parts; Contacts mounted thereon
    • H01H23/16Driving mechanisms
    • H01H23/164Driving mechanisms with rectilinearly movable member carrying the contacts
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01HELECTRIC SWITCHES; RELAYS; SELECTORS; EMERGENCY PROTECTIVE DEVICES
    • H01H5/00Snap-action arrangements, i.e. in which during a single opening operation or a single closing operation energy is first stored and then released to produce or assist the contact movement
    • H01H5/04Energy stored by deformation of elastic members
    • H01H5/18Energy stored by deformation of elastic members by flexing of blade springs

Landscapes

  • Keying Circuit Devices (AREA)
  • Switches With Compound Operations (AREA)
  • Push-Button Switches (AREA)
  • Switches That Are Operated By Magnetic Or Electric Fields (AREA)
  • Contacts (AREA)
  • Electrophonic Musical Instruments (AREA)
  • Tumbler Switches (AREA)
  • Mechanisms For Operating Contacts (AREA)

Description

91199
Kytkin, erityisesti käytettäväksi automaattikytkimenä Tämä keksintö liittyy kytkimeen, erityisesti automaattikytkimenä käytettävään, joka kytkin käsittää ainakin 5 yhden kiinteällä ja liikkuvalla koskettimella varustetun kosketinparin, lattajousijärjestelmän, jossa on ainakin yksi varsi ja lattajousi, jotka on toisesta päästään nivel-letysti liitetty toisiinsa, täten muodostetun varsi-/jou-siyhdistelmän ollessa kytketty kappaleeseen, joka on kotelo lossa tuettu ja liikkuu kiinteän koskettimen suhteen, mainitun kappaleen kantaessa liikkuvaa kosketinta, sekä käyt-töelimen mainitun ainakin yhden kosketinparin siirtämiseksi ensimmäiseen ja/tai toiseen asentoon lattajousijärjestelmän vaikutuksen avulla.
15 Sähköinen kytkin, joka käsittää tätä tyyppiä olevan lattajousijärjestelmän, on ennestään tunnettu ranskalaisesta patenttijulkaisusta 2,057,181.
Automaattikytkiminä käytettäviä kytkimiä käytetään pääasiallisesti suojana ylikuormitus-, oikosulku- ja maa-20 sulkuvirtoja vastaan sähköenergian jakelulaitoksissa. Vaikka nämä toiminnot voidaan yhdistää yhteen automaattikytki-meen, niin käytännössä esiintyy automaattikytkimiä, jotka katkaisevat esimerkiksi vain maasulkuvirran vaikutuksesta.
Oikosulkuvirran katkaisemiseen käytettävien auto-25 maattikytkinten kytkentälaitteiden tapauksessa kosketinso-vitelman ja kytkinmekanismien rakenteelle asetetaan suuria vaatimuksia. Oikosulkuvirtaa katkaistaessa esiintyvä valo-kaari on voitava tehokkaasti sammuttaa eikä se saa aiheuttaa vahinkoa itse kytkimelle, sillä, toisin kuin esimerkik-30 si sulakkeiden tapuksessa, automaattikytkimiä on voitava käyttää lukuisia kertoja.
Koskettimen riittävän suuren avautumisnopeuden saavuttamiseksi käytetään yleensä melko mutkikasta veto- ja puristusjousijärjestelmää, joka ei ainoastaan vaadi paljon 35 tilaa, vaan myös tekee tämäntyyppisen automaattikytkimen kokoonpanon vaikeaksi. Esimerkkinä on ranskalaisen patenttijulkaisun 866,592 mukainen suoritusmuoto. Koska yleensä 2 on tarpeen, että voidaan asentaa useita automaattikytkimiä vierekkäin sähkölaitoksessa asennuskaappiin, niin käytännössä nähdään paljon vaivaa, jotta tällaisten automaatti-kytkimien mitat pidetään mahdollisimman pieninä, mutta 5 tässä rajan asettavat tarvittava tehokas valokaaren sammutus ja kytkinmekanismin jousijärjestelmän rakenteelle asetetut vaatimukset. Nykyisin käytettävät automaattikytkimet ovat suhteellisen mutkikkaita johtuen niiden erityisistä suunnitteluvaatimuksista ja erityisrakenteesta.
10 Sellaisten automaattikytkimien tapauksessa, jotka on suunniteltu esimerkiksi vain maasulkuvirran katkaisemiseen, kosketinlaite on tehtävä siten, että automaattikytkimen virtaa johtavassa tilassa on aikaansaatava tarpeeksi suuri kosketinpaine estämään koskettimia avautumasta oikosulku-15 virran aikaansaamien voimien vaikutuksesta. Tämän vaatimuksen täyttämiseksi kytkentämekanismi täytyy tehdä suhteellisen "raskaaksi” samalla kun sen täytyy myös pystyä avautumaan nopeasti maasulkuvirran vaikutuksesta. On selvää, että näillä vaatimuksilla on myös epäedullinen vaikutus, mitä 20 tulee automaattikytkimen rakenteen yksinkertaisuuteen ja luotettavuuteen.
Toisin kuin sellaisissa jousijärjestelmissä, joissa on veto- ja puristusjousia ja niihin liitettyjä varsia ja vipuja, lattajouset tekevät mahdolliseksi rakentaa kompak-25 tin rakenteen omaavia kytkimiä. Lisäksi lattajousia käytetään niiden suhteellisen suuren pitkittäissuunnassa vaikuttavan niinsanotun taivutusvoiman takia.
Rakenteensa osalta edellä mainitun ranskalaisen patenttijulkaisun 2,057,181 mukaisella lattajousijärjestel-30 mällä varustetulla kytkimellä on se huono puoli, että latta jousen taivutusvoima vaikuttaa neljään nivelkohtaan. Erityisesti taivutusvoima vaikuttaa suoraan varsi-/jousi-yhdistelmän toiseen päähän liitettyyn säätönuppiin. Johtuen siitä seikasta, että automaattijousessa käytettäväksi tar-35 vitaan suhteellisen vahva lattajousi esimerkiksi halutun kytkentänopeuden saamiseksi, kaikki nlvelkohdat ovat vas-
II
3 91199 taavasti erittäin kuormitetut, ja käytännössä ne vaativat erityishuoltoa.
Tämän keksinnön tarkoituksena on siitä syystä aikaansaada kytkin, jossa on lattajousijärjestelmän käsittävä 5 kytkinmekanismi, jonka rakenne on yksinkertainen ja kompakti, jonka valmistaminen ja kokoonpano on yksinkertaista ja tapahtuu nopeasti ja jolla erityisesti voidaan täyttää automaattikytkimenä käyttämisen vaatimukset.
Tämä aikaansaadaan esillä olevan keksinnön mukaan 10 sillä, että varsi-/jousiyhdistelmän toinen pää on kiinteästi sijoitettu ja nivelletysti tuettu kotelossa tietylle etäisyydelle mainitusta kiinteästä koskettimesta ja sitä vastapäätä, että mainitun liikkuvasti tuetun kappaleen mitat ovat sellaiset, ja kappale on liukuvasti tuettu mai-15 nittuun kiinteään koskettimeen päin sekä siitä poispäin olevassa suunnassa siten, että mainitussa kosketinparin ensimmäisessä asennossa, jossa mainittu ainakin yksi varsi ja lattajousi käytännöllisesti katsoen ovat linjassa keskenään, mainittu ainakin yksi lattajousi on jännitetty, ja 20 kosketinparin toisessa asennossa mainittu ainakin yksi varsi ja lattajousi ovat asennossa, joka on poikkeutettu suhteessa ensimmäiseen asentoon, ja että kytkin on varustettu lukituselimellä, joka vaikuttaa varsi-/jousiyhdistel-mään mainitun ainakin yhden kosketinparin lukitsemiseksi 25 ensimmäiseen ja/tai toiseen asentoon.
Keksinnön mukaisen kytkimen eri osien keskinäisen sovitelman ansiosta lattajousen taivutusvoiman kuormittamien nivelkohtien lukumäärä pienenee kolmeen, jonka johdosta aikaansaadaan yksinkertainen ja kompakti rakenne.
30 Keksinnön mukaisen kytkimen mainitun ainakin yhden kosketinparin siirtämiseksi tiettyyn asentoon ja se lukitsemiseksi tähän asentoon keksinnön parhaaksi katsotulle suoritusmuodolle on tunnusomaista, että kytkinnuppi on nivelletysti asennettu koteloon tietylle etäisyydelle mai-35 nitusta ainakin yhdestä varresta ja lattajousesta niitä vastapäätä niiden poikkeutuksen suunnassa siten, että kyt-kinnupin osa voi työntyä kotelon ulkopuolelle, että luki- 4 tuselin käsittää varrenmuotoisen lukituselementin, jonka toinen pää voi vaikuttaa lattajousijärjestelmän mainittuun ainakin yhteen varteen toisen pään ollessa nivelletysti liitetty kytkinnuppiin siten, että kytkinnuppia käytettäes-5 sä lattajousijärj es telinään kohdistetaan voima, joka siirtää kappaleen kiinteätä kosketinta kohti tai siitä poispäin, ja että siinä kotelo on varustettu ensimmäisellä ja toisella esteellä, jota vasten osa kytkinnupista lepää siten, että kytkimen mainittu ainakin yksi kosketinpari asettuu ensim-10 mäiseen tai toiseen asentoon.
Kytkinnupin paikalla keksinnön parhaaksi katsottavassa suoritusmuodossa mainittua varsi-/jousiyhdistelmää vastapäätä sen poikkeutuksen suunnassa on se etu, että mainittu ainakin yksi lattajousi voidaan jännittää kohdis-15 tamalla varsi-/jousiyhdistelmään voima poikittaissuunnassa, joka voima on pieni verrattuna voimaan, joka lattajousen toisesta päästä tapahtuvaan, toisin sanoen pitkittäissuunnassa tapahtuvaan jännittämiseen tarvitaan.
Käytettäessä kytkintä erityisesti sähköenergian 20 jakelulaitoksissa, on turvallisuusnäkökohtien kannalta tarpeellista aikaansaada kytkimen kotelon ulkopuolella näkyvä osoitus mainitun ainakin yhden kosketinparin asennosta. Keksinnön mukaisen kytkimen parhaaksi katsotussa suoritusmuodossa tämä aikaansaadaan siten, että se osa 25 kytkinnupista, joka voi työntyä kotelon ulkopuolelle, on muodoltaan pitkänomainen, että ensimmäinen ja toinen este muodostuu koteloon sille puolelle, josta kytkinnuppi työntyy ulkopuolelle, sijoitetun syvennyksen vastakkaisista seinämistä siten, että mainitun ainakin yhden kosketinparin 30 mainitussa ensimmäisessä asennossa kytkinnupin pitkänomainen osa on laitteen ääriviivojen sisäpuolella ja siihen päästään käsiksi kotelon ulkopuolelta syvennyksen kautta ja mainitussa toisessa asennossa mainittu osa työntyy ulkopuolelle.
35 Mainitun ainakin yhden kosketinparin asento voidaan siis päätellä siitä, työntyykö kytkinnupin pitkänomainen osa ulospäin vai ei. Tällä suoritusmuodolla on lisäksi se 5 91199 etu, että kosketinparin ensimmäisessä asennossa kytkinnupin pitkänomainen osa sijaitsee kokonaan kotelon ääriviivojen sisäpuolella, joka merkitsee, että esimerkiksi vahingossa tapahtuva kytkinnupin käyttö on estetty.
5 Kytkimen koskettimien käsin tapahtuvan käytön lisäk si on tietenkin tarpeen, esimerkiksi sitä automaattikytki-menä käytettäessä, että koskettimia voidaan käyttää automaattisesti ylikuormitus-, oikosulku- ja maasukkuvirran esiintyessä. Keksinnön mukaisen kytkimen eräässä toisessa 10 suoritusmuodossa tämä aikaansaadaan siten, että käyttöelin käsittää lukituksen vapautuselementin sijoitettuna koteloon ja johon on yhdistetty sähköisesti, hydraulisesti ja/tai pneumaattisesti toimiva lisäelin, että lukituksen vapau-tuselementti pystyy vaikuttamaan lukituselimeen siten, että 15 mainitun ainakin yhden lattajousen ollessa lukittuna jännitettyyn ensimmäiseen asentoonsa lukituselementin vaikutus lattajousijärjestelmän mainittuun ainakin yhteen varteen voidaan lisäelimen aikaansaamalla vaikutuksella vapauttaa siten, että varsi-/jousiyhdistelmä siirtyy toiseen asen-20 toonsa, ja että kytkin on varustettu elimillä lukituksen vapautuselementin palauttamiseksi. Koskettimien asennon näyttämiseksi myös näissä tapauksissa, kytkinnuppia voidaan siirtää jousen avulla esimerkiksi asentoon, jossa kytkinnupin pitkänomainen osa työntyy ulkopuolelle.
25 Keksinnön mukaisen kytkimen eräälle suoritusmuodolle on lisäksi tunnusomaista, että kotelon vastakkaiset sivu-seinämät nivelletysti tukevat lukituksen vapautuselementin kantaosaa ja että lukituksen vapautuselementissä on varsiosa, joka ulottuu yhdessä suunnassa suorassa kulmassa 30 varsi-/jousiyhdistelmän poikkeutuksen suuntaan nähden ja joka vaikuttaa lukituselementtiin, ja että yksi tai useampia varsiosia osoittaa vastakkaiseen suuntaan, joihin varsiosiin lisäelimet voivat vaikuttaa lukituksen vapautuselementin kalustamiseksi sen nivelkohdan ympäri.
35 Tässä lukituksen vapautuskonstruktiossa on edulli sesti käytetty hyväksi sitä, että siinä asennossa, jossa mainittu ainakin yksi varsi ja lattajousi ovat linjassa 6 toistensa suhteen, jousivoima vaikuttaa lähes kokonaan varren ja lattajousen pitkittäissuunnssa ja vain suhteellisen pieni jousivoiman komponentti vaikuttaa lukitusele-mentin sulultaan. Näin ollen tarvitaan suhteellisen pieni 5 voima siirtämään lukituselementtiä, joten tarvitaan kevyt lukituksen vapautusrakenne ja suhteellisen yksinkertaiset lisäelimet sen käyttämistä varten. Kytkimen eräälle toiselle suoritusmuodolle on lisäksi tunnusomaista, että lisäelimet käsittävät ainakin yhden liikkuvalla ankkurilla varus-10 tetun sähkömagneetin, jonka ankkuri vaikuttaa lukituksen vapautuselementtiin lukituselementin lattajousijärjestelmän mainittuun ainakin yhteen varteen kohdistaman vaikutuksen vapauttamiseksi siihen kohdistetun voiman vaikutuksen avulla.
15 Lukituksen vapautuselementin palautuselin voi kek sinnön mukaan käsittää siihen vaikuttavan jousen tai liikkuvaan elementtiin liitetyn pitkänomaisen elementin, jonka vapaa pää vaikuttaa lukituksen vapautuselementtiin.
Mainitun ainakin yhden kosketinparin käsin tapahtu-20 vassa kytkemisessä, jotta tehdään mahdolliseksi kehittää riittävä jousivoima, ennenkuin kosketinpari siirretään asennosta toiseen, keksinnön mukaiselle eräälle toiselle suoritusmuodolle on tunnusomaista, että kotelo sisältää ainakin yhden kulmavivun, joka on sijoitettu lähelle liik-25 kuvaa kappaletta taivutuskohdastaan nivelletysti siten, että se vaikuttaa toisella päällään kappaleeseen pitäen kappaleen toisessa asennossa mainitun ainakin yhden latta-jousen jousivoimaa vastaan, että mainittua ainakin yhtä kulmavipua voidaan kääntää toisesta päästään kytkinnupin 30 avulla nivelkohtansa ympäri siten, että vaikutus kappaleeseen lakkaa ja kappale voi liikkua ennalta määrätyllä nopeudella siihen kohdistuvan mainitun ainakin yhden latta-jousen jousivoiman vaikutuksesta siirtäen kosketinparin ensimmäiseen asentoon, ja että sen on varustettu elimellä, 35 jolla mainittu ainakin yksi kulmavipu voi vaikuttaa kappaleeseen taas sen jälkeen, kun sen lukitus on kytkinnupilla li 7 91199 vapautettu. Mainittu elin muodostuu mieluimmin jousielimes-tä, joka vaikuttaa mainittuun ainakin yhteen kulmavipuun.
Talia rakenteella on mahdollista vakioida momentti, jolla elementti saadaan liikkumaan, esimerkiksi suljettaes-5 sa koskettimet, siten että sellaisen kytkimen tapauksessa, jossa on useita liikkuvia elementtejä ja siten useita kos-ketinpareja, mainitun ainakin yhden kulmavivun vaikutuskoh-ta liikkuvassa elimessä voidaan valita siten, että yksi tai useampi elementti voidaan saada liikkumaan eri momentilla 10 ja että aikaansaadaan aikaisemmin tapahtuva tai jäljessä seuraava eri kosketinparien kytkentä toistensa suhteen. On mahdollista tällä tavoin täyttää sähköyhtiöiden vaatimukset siitä, että automaattikytkimissä nollakosketin ei saa toimia myöhemmin kuin vaihekosketin.
15 Lattajousijärjestelmä rakenne on siinä suhteessa riippuvainen koskettimien kosketinpainetta ja kytkentänope-utta koskevista vaatimuksista, että suuremmalla kosketin-paineella ja suuremmalla kytkentänopeudella mainitulla ainakin yhdellä lattajousella on oltava suurempi jousivoi-20 ma. Jotta pienennettäisiin mahdollisimman paljon koteloon vaikuttavaa jousivoiman komponenttia, lattajousijärjestelmällä voi olla, hakijan samanaikaisesti tämän esillä olevan patenttihakemuksen kanssa jättämän hollantilaisen patenttihakemuksen 8703173 mukaan tukikehys, jonka kehyksen au-25 kossa mainittu ainakin yksi lattajousi ja varsi ovat tuettuina.
Tämän keksinnön mukaisen kytkimen erään toisen suoritusmuodon mukaan, jos kiinteä kosketin on lähellä tukikehyksen reunaa tukikehyksen aukossa, aikaansaadaan osittain 30 niin sanottu suljettu lattajousivoimajärjestelmä, jolloin on mahdollista myös, että mainitun ainakin yhden kosketin-parin liikkuvaa kosketinta kantava kappale edullisesti saadaan liukuvasti tuetuksi kehyksen aukkoon. Heikompien lattajousijärjestelmien tapauksessa mainittu ainakin yksi 35 varsi ja lattajousi sekä myös kiinteä kosketin voidaan kiinnittää suoraan koteloon.
8
On selvää, että toisaalta varsi, tai toisaalta lat-tajousi voidaan liittää kappaleeseen siten, että vastaava varsi-/jousiyhdistelmän toinen pää on nivelletystl tuettu. Useiden liikkuvien kytkinkoskettimilla varustettujen kappa-5 leiden tapauksessa yhteen varteen voidaan liittää useita lattajousia, joista kukin vaikuttaa yhteen kappaleeseen, mutta on myös mahdollista käyttää esimerkiksi useista liuskoista tehtyä lattajousta ja useita kappaleeseen vaikuttavia varsia. On tietenkin myös mahdollista käyttää useita 10 varsia ja lattajousia, jotka erikseen vaikuttavat liikkuvaan kappaleeseen. Edelleen varren ja lattajousen välinen liitos voidaan aikaansaada sopivalla tavalla.
Eräälle keksinnön suoritusmuodolle on lisäksi tunnusomaista, että lattajousijärjestelmän mainittu ainakin 15 yksi varsi on suorakulmainen matallilankasinkilä, jonka toisen haaran päälle on sijoitettu mainitun ainakin yhden lattajousen taaksepäin taivutettu pää, että sen vapaa pää on varustettu varren muotoisella lukituselementillä sekä U-muotoisella uralla, jonka avulla se voi tarttua metallilan-20 kasinkilän mainittuun haaraan. Tällainen matallilankasinkilä sallii lattajousijärjestelmän helpon asennuksen esimerkiksi pikaliitoksilla.
Vielä eräälle toiselle keksinnön suoritusmuodolle on tunnusomaista, että metallilankasinkilä on toisesta pääs-25 tään nivelletystl tuettu koteloon ja että mainitun ainakin yhden lattajousen toinen pää on kytketty liikkuvaan kappaleeseen. Tällä suoritusmuodolla on se etu, että usean kos-ketinparin, esimerkiksi vaihe- ja nollakoskettimen, kytkemiseksi yksi yhteinen metallilankasinkilä ja siihen vaikut-30 tavat käyttö-, lukitus- ja lukituksen vapautuselementit riittävät, kun taas koskettimien vaiheistettua kytkemistä varten, jossa esimerkiksi nollajohdin kytketään ensin, kulmavipumekanismin tarvitsee pitää vain vaihekosketinta ja kytkeä se ennalta määrätyllä voimalla.
35 Keksinnön mukaisen kytkimen sähköisen liitännän sallimiseksi on olemassa eräs toinen suoritusmuoto, jossa on ulkopuolelta käsiksi päästävät liitäntänavat kotelon
II
9 91199 yhdellä sivulla. Kytkimen nopeata ja yksinkertaista sovittamista varten esimerkiksi automaattikytkimenä käytettäessä, kytkimen eräälle toiselle suoritusmuodolle on tunnusomaista, että liitäntänavat ovat rakenteeltaan pistiketyyp-5 pisiä liitäntäkoskettimia, jotka työntyvät kotelosta ulospäin, erityisesti käytettäväksi liitettäessä kytkin irroi-tettavalla tavalla ohjauspaneliin pistikeliitännän avulla. Sanomattakin on selvää, että liitäntänavat voidaan varustaa yleisellä tavalla esimerkiksi naparuuveilla.
10 Keksintö selitetään nyt yksityiskohtaisesti viitaten kahteen keksinnön mukaisen automaattikytklmen suoritusmuotoon, jotka on esitetty liitteenä olevissa piirustuksissa.
Kuviot la-d esittävät kaavamaisesti keksinnön mukaisen automaattikytkimeksi konstruoidun kytkimen erään suori-15 tusmuodon eri poikkileikkauksia.
Kuviot 2-5 esittävät kaavamaisesti kuvion 1 mukaista kytkintä poikkileikkauksena ja suurennetussa mittakaavassa kytkinmekanismin eri asennoissa; ja kuvio 6 esittää kaavamaisesti poikkileikkauksena 20 toista keksinnön mukaisen kytkimen suoritusmuotoa.
Kuvio la esittää kaavamaisesti keksinnön mukaisen kytkimen poikkileikkausta, joka kytkin on suunniteltu automaattikytkimeksi ja jolla on kotelo 1. Kuviossa Ib esitetty kuviossa la tasossa I-b-l-b tehty poikkileikkaus esittää 25 automaattikytkimessä käytettävän lattajousijärjestelmän, joka käsittää esimerkiksi suorakulmaisen metallilankasinki-län 2, jonka yksi haara 3 on nivelletysti kiinnitetty pikaliitoksella koteloon 1 muodostettuun jalkaan 5. Metallilan-kasinkilän 2 toisesta haarasta 4 lähtee kaksi lattajousta 30 6, 7, jotka molemmat on nivelletysti kiinnitetty esimerkik si taaksepäin kierretyn pään avulla myös pikaliitoksella haaraan 4. Sanomattakin on selvää, että metallilankasinkl-län 2 ja lattajousien 6, 7 sekä jalan 5 välinen liitos voidaan aikaansaada sopivilla muilla tavoilla, esimerkiksi 35 käyttämällä U-muotoista metallilankasinkilää, joissa latta-jouset ja jalka on varustettu kiinnitysrel'illä, joihin metallilankasinkilän haarat asettuvat. Kummankin lattajou- 10 sen 6, 7 toinen pää on nivelletysti liitetty vastaaviin kappaleisiin 8, 9. Kappaleet 8, 9 ja kotelo 1 on konstruoitu siten, että kappaleet 8, 9 ovat liukuvasti tuetut koteloon. Tämä on mahdollista esimerkiksi varustamalla kappa-5 leet 8, 9 ohjauskiskoilla 11, jotka sopivat koteloon 1 tehtyihin uriin 10. Tämä on kuitenkin mahdollista myös varustamalla kappaleet 8, 9 urilla 10 ja kotelo ohjauskiskoilla 11. Kosketinpari 12, 13 on vastapäätä sitä sivua, jossa lattajousi vaikuttaa kappaleeseen.
10 Kumpikin kosketinpari 12, 13 sisältää liikkuvan koskettimen 14, 15, joka on liitetty asianomaiseen kappaleeseen sekä koteloon kiinnitetyn koskettimen 16, 17. Esitetyssä asennossa kumpikin kosketinpari 12, 13 on suljettu, joka merkitsee, että vastaavat koskettimet 14, 16 ja 15, 17 15 ovat kosketuksessa toisiinsa. Metallilankasinkilä 2 ja latta jouset 6, 7 ovat käytännöllisesti katsoen linjassa toistensa kanssa, kuten voidaan nähdä kuviosta la, joka esittää lattajousijärjestelmän poikkileikkausta tasossa I-a-I-a kuviossa Ib.
20 Kuten kuviosta la voidaan nähdä, kotelon 1 olkea ylänurkka on varustettu siinä olevalla sammutuskammiolla 18, johon vastaaviin koskettimiin 14, 16 liitetyt ohjaimet 19, 20 työntyvät ja joka muodostaa kosketinparin 12 vieressä olevan suppenevan sovitelman, joka ohjaa koskettimien 25 14, 16 välillä niitä avattaessa tai suljettaessa esiintyvää valokaarta. Kammioon 18 voidaan sijoittaa sopivat sammu-tuselimet (ei esitetty) tunnetulla tavalla. On selvää, että kotelo voidaan varustaa kosketinparia 13 varten samanlaisella valokaaren sammutuslaitteella kuin kosketinpari 12.
30 Koska käytettäessä keksinnön mukaista kytkintä auto- maattikytkimenä virranrajoituskytkimen yhteydessä, joka on kohteena esillä olevan patentin hakijan jättämässä hollantilaisessa patenttihakemuksessa 8703170, on tarpeen katkaista vain noin 100 - 500 A suuruusluokkaa oleva rajoitet- 35 tu oikosulkuvirta, niin sammutuskammio voi olla rakenteeltaan suhteellisen yksinkertainen eikä itse koskettimien rakenteelle aseteta tiukkoja vaatimuksia. Voiman jolla vas- 11 91199 taavat koskettlmet painetaan toisiaan vasten, kosketinvoi-man, täytyy toisaalta olla suuri, yksinkertaisesti siitä syystä, että ne pystyisivät johtamaan oikosulkuvirran, ja tämä saadaan aikaan seuraavalla tavalla.
5 Metallilankasinkilän 2 ja lattajousien 6, 7 sekä niitä vastaavien kappaleiden 8, 9 mitat ovat suhteessa matallilankasinkilän 2 jalassa 5 olevan nivelkohdan ja kiinteän koskettimen 16, 17 väliseen etäisyyteen sellaiset, että koskettimlen kiinni-asennossa lattajouset ovat jänni-10 tetyt, jolloin jousivoiman suurin komponentti vaikuttaa lattajousen pituussuunnassa ja kumpikin liikkuva kappale 8, 9 koskettimineen 14, 15 painetaan käytännöllisesti katsoen lattajousen 6, 7 koko jousivoimalla kiinteätä kosketinta 16, 17 vasten. Jousivoiman komponentti suorassa kulmassa 15 lattajousen pinnan suhteen on siten hyvin pieni verrattuna lattajousen pituussuuntaiseen voimaan.
Lattajousijärjestelmä voidaan lukita esitettyyn asentoon yksinkertaisella tavalla varsityyppisen lukitus-elementin 22 avulla, joka on nivelletysti liitetty käsin 20 käytettävään kytkinnuppiin 23. Lukituselementin 22 vapaassa päässä on U-muotoinen ura 24, joka tarttuu kahden lattajousen 6, 7 välissä metallilankasinkilän 2 haaraan 4. Varsi-tyyppisen lukituselementin 22 kiinnityskohta 25 kytkinnu-pissa 23 on valittu siten, että kytkimen esitetyssä asen-25 nossa, lattajousen pinnan suhteen suorassa kulmassa olevan jousivoiman komponentin vaikutuksesta, kytkinnuppiin 23 vaikuttaa piirustuksen tasossa vastapäivään vääntävä voima. Lukituselementin 22 kiinnityskohtaa 25 vastapäätä kytkinnu-pissa 23 on pitkänomainen käyrä uloke 26, joka lepää kote-30 lon estettä 27 vasten. Tällä tavoin, lukituselementin 22, pitkänomaisen ulokkeen 26 ja esteen 27 avulla lattajousi-järjestelmä lukitaan esitettyyn asentoon. Kytkinnuppi 23 on liitetty koteloon siten, että se niveltyy keskikohdastaan 28.
35 Este 27 on muodostettu kohotetusta osasta, joka työntyy koteloon muodostettuun syvennykseen 29 siten, että esitetyssä automaattikytkimen kiinni-asennossa uloke 26 ei 12 työnny kotelon 1 ääriviivan ulkopuolelle ja siihen päästään käsiksi ulkopuolelta kytkinnupln käyttämistä varten vain syvennyksen 29 osan 30 kautta. Kytkinnupln vahingossa tapahtuva käyttäminen on tällä tavoin tehokkaasti estetty.
5 Kotelo sisältää myös kulmavivun 31, joka on taivu tettu suorakulmaisesti ja joka on sijoitettu koteloon lähelle kappaletta 8 ja jonka taivutuskohdassa on nivel 32. Kulmavivun 31 varsiosan 33 koukun muotoinen pää 34, joka osoittaa kotelossa lattajousen poikkeutuksen suuntaan, 10 vaikuttaa lukituselementtiin 22 sen ja kytkinnupln 23 kiinnityskohdan 25 tasolla. Kulmavipu voi vaikuttaa kappaleeseen 8 muodostettuun esteeseen 37 varsiosan 35 koukun muotoisella päällä 36, varsiosan osoittaessa kappaleen 8 liikkumaan suuntaan, sillä puolella, johon on sijoitettu V-15 muotoinen ura 38 lattajousen 6 kiinnittämistä varten. Mainitun kulmavivun toiminta selitetään yksityiskohtaisemmin jäljempänä kuvauksessa viitaten kuvioihin 2-5.
Kuvio le esittää automaattikytkimen poikkileikkausta kuvion la tasossa I-c-I-c. Siitä voidaan nähdä, että kyt-20 kinnuppi 23 ulottuu kotelon 1 puolelta toiselle ja on varustettu laipoilla 39, joiden väliin lukituselementti 22 on nivelletysti kiinnitetty ja joka uurteensa 24 avulla tarttuu metallilankasinkilän 2 haaraan 4. Piirustuksen tasossa nähtynä lukituksen vapautuselementti on metallilankasinki-25 Iän alla metallilankasinkilän 2 ja lattajousen 6, 7 vapauttamiseksi muulla kuin kytkinnupilla 23. Tämä lukituksen vapautuselemetti käsittää pitkänomaisen kantaosan 40, joka on kääntyvästi tuettu koteloon sen vastakkaisiin seinämiin koteloon työntyvien ulokkeiden 41 avulla. Lukituksen vapau-30 tuselementissä on varsiosa 42, joka osoittaa lukituselemen-tin 22 suuntaan ja kaksi varsiosaa 43, 44, jotka osoittavat vastakkaiseen suuntaan. Kahden koteloon sijoitetun sähkö-magneetin 45, 46 ankkurit voivat vaikuttaa vastaavien varsiosien 43, 44 päähän aiheuttaen lukituksen vapautuselemen-35 tin kääntymisen sen tukipisteiden ympäri. Yhden sähkömagneetin tai molempien sähkömagneettien ohjaamista varten on mahdollista sijoittaa koteloon 1 esimerkiksi piirilevy 54, li 13 91199 joka on varustettu tarpeellisilla elektronisilla komponenteilla.
Sähkömagneettien sijasta muut sopivat sähköisesti, hydraulisesti tai pneumaattiset toimivat elimet voivat 5 vaikuttaa varsiosiin 43, 44 lukituksen vapautuselementln automaattista käyttämistä varten.
Kuvio la esittää sähkömagneetin 46 sivukuvannossa siten, että ankkurin 48 vaikutus lukituksen vapautuselemen-tin varsiosaan 44 on selvästi nähtävissä. Varsiosa 42 vai-10 kuttaa lukituselementtiin 22 sen U-muotoista uraa vastapäätä olevalle sivulle kiinnitettyyn esteeseen 49, joka on esimerkiksi tappi, joka työntyy sivuttain lukituselementis-tä 22 varsiosan 42 suuntaan. Tämän lukituksen vapautusele-mentin toimintatapa selitetään yksityiskohtaisemmin jäljem-15 pänä olevassa kuvauksessa samaten kuvioihin 2-5 viitaten.
Kotelon 1 pohjasivulla, kuvion tasossa nähtynä, on myös useita litteitä liitäntänapoja 50, jotka työntyvät tarvittaessa ulospäin. Nämä liitäntänavat 50 voidaan konstruoida tarpeen mukaan esimerkiksi pistlketyyppisiksi lii-20 täntäkoskettimiksi, kuten pistikkelksi automaattikytkimen liittämiseksi pistikeliitännällä sähkökaapin ohjauspane-liin, mutta ne voidaan myös tehdä koteloon sijoitetuiksi tai siihen ulkopuolelle kiinnitetyiksi liitinnavoiksi automaattikytkimen liittämiseksi esimerkiksi liitinruuveilla 25 (ei esitetty). Toisessa päässä, joka ei työnny ulospäin, liitäntänavat 50 on kytketty kytkimessä oleviin koskettimiin ja esimerkiksi piirilevyyn 54. Selvyyden vuoksi liikkuvan koskettimen 14 kytkentää ei ole esitetty kuviossa la olevassa poikkileikkauksessa. Kotelon sillä puolella, jossa 30 liitäntänavat 50 työntyvät ulospäin, on myös koukku 52, jonka avulla automaattikytkin voidaan lukita pikaliitoksella ohjauspaneliin ja sitä voidaan siirtää uraa 53 pitkin sen lukitukeen vapauttamiseksi.
Kuvio Id esittää kotelon siltä puolelta nähdyn ku-35 vannon, jossa liitäntänavat 50 ja koukku 52 työntyvät ulospäin. Kytkimen toiminta selitetään seuraavassa viitaten ku- 14 vioihin 2-5, jotka esittävät automaattikytkimen kuvion la mukaista poikkileikkausta.
Kuviossa 2 esitetyssä automaattikytkimen asennossa kosketinparin 12 koskettimet 14, 16 ovat toisistaan eril-5 lään ja lattajousi 6 on jännittämättömässä ei-poikkeutetus-sa tilassaan. Jotta varmistetaan, että kytkinnupin 23 asento aina vastaa kytkimen koskettimien kulloistakin asentoa, voidaan sijoittaa jousielin vaikuttamaan kytkinnuppiin siten, että se aikaansaa kytkinnuppiin piirustuksen tasossa 10 katsottuna myötäpäivään vääntävän voiman.
Jousielin voi tunnetulla tavalla muodostua esimerkiksi kierrejousesta, joka on sijoitettu kytkinnupin nivel-kohtaan 28, tai olla kierukkamainen latta- tai metallilan-kajousi, mutta myös esimerkiksi vetojousi (ei esitetty), 15 joka vaikuttaa lukituslementin 22 kiinnityskohtaan 25. Tämän jousen kytkinnuppiin 23 vaikuttavan voiman on oltava sellainen, että kytkinnupin uloke 26 lepää syvennyksen 29 seinämän 56 muodostamaa estettä vasten.
Kulmavipu 31 on varustettu jousielimellä, joka saa 20 kulmavivun kiertymään piirustuksen tasossa katsottuna vastapäivään taivutuskohtansa ympäri. Tämä jousielin voi tunnetulla tavalla muodostua myös esimerkiksi kierukka- tai kierrejousesta (ei esitetty), joka vaikuttaa kulmavivun taitekohtaan 32.
25 Kulmavivun kiertymisen rajoittaa se, että varsiosa 35 vaikuttaa liikkuvaan kappaleeseen 8. Lukituksen vapau-tuselementin varsiosa 42 on päästään 55 taivutettu sellaiseen kulmaan kiinteästä koskettimesta 16 poispäin olevaan suuntaan, että lattajousen 6 esitetyssä siirretyssä tilassa 30 lukituselementin 22 este 49 voi vaikuttaa siihen. Kytkinnupin 23 uloke 26 työntyy tässä kotelosta ulos, joka aikaansaa näkyvän osoituksen siitä, että automaattikytkin on auki-tilassaan, ts. tilassa jossa kosketinparin 12, 13 koskettimet ovat toisistaan erillään.
35 Automaattikytkin voidaan sitten kytkeä kiinni siir tämällä kytkinnuppia 23 esteen 27 suuntaan kotelosta ulos työntyvän ulokkeen 26 avulla, siis piirustuksen tasossa
II
15 91199 katsottuna vastapäivään. Lukituselementtiä 22 siirretään siten nuolen 57 osoittamaan suuntaan, joka aikaansaa sellaisen voiman kohdistumisen metallilankasinkilän 2 haaraan 4, että kappale 8 liikkuu kiinteän koskettimen 16 suuntaan, 5 kunnes este 37 lepää kulmavivun 31 päätä 36 vasten, jolloin syntyy kuviossa 3 esitetty tilanne.
Lattajousi 6 on tässä käytännöllisesti katsoen jännitetyssä ensimmäisessä asennossaan, jossa lattajousi ja metallilankasinkilä ovat käytännöllisesti katsoen linjassa 10 toistensa kanssa. Koskettimet 14, 16 eivät tässä ole kosketuksessa toisiinsa. Kulmavivun 31 pää 34 on tässä kytkin-nuppiin liitetyn lukituselementin 22 päätä vasten. Jos kytkinnupin 23 uloketta 23 vielä siirretään kohti estettä 27, niin kulmavipu 31 kiertyy taivutuskohtansa 32 ympäri 15 piirustuksen tasossa katsottuna myötäpäivään, joka aiheuttaa varsiosan 35 siirtymisen kappaleesta 8 poispäin olevaan suuntaan ja pään 36 vaikutuksen kappaleen 8 esteeseen 37 lakkaamisen. Jännitetyn lattajousen 6 aikaansaaman voiman vaikutuksesta kappale 8 liikkuu kiinteän koskettimen 16 20 suuntaan aiheuttaen koskettimien 14, 16 siirtymisen voiman vaikutuksesta toisiaan vasten ja automaattikytkimen kytkeytymisen kiinni-tilaan, kuten kuviossa la on esitetty.
On selvää, että kytkimen kiinnimenomomenttiin, ts. momenttiin, jolla koskettimet 14, 16 siirtyvät toisiaan 25 vasten, voidaan vaikuttaa muuttamalla kulmavivun päiden 34, 36 pituutta sekä esteen 37 paikkaa. Koska lattajouseen 6 voidaan kohdistaa suuri taivutusjännitys tarpeen mukaan, niin voidaan aikaansaada automaattikytkimen koskettimien suuri sulkeutumisnopeus ja myös koskettimia kiinni-asennos-30 sa toisiaan vasten painava voima on suuri. Kaksivaihekytki-men tapauksessa, jossa on nolla- ja vaihekosketin, on mahdollista esimerkiksi varustaa vain vaihekosketinta vastaava kappale siihen vaikuttavalla kulmavivulla, jolloin nolla-kosketin kytketyy kiinni aikaisemmin kuin vaihekosketin ja 35 siten virrattomana. Keksinnön mukaisessa kytkimessä on täten mahdollista, että joko yksi tai useampia kosketin- 16 pareja kytketään kiinni eri tavoin tai yksi tai useampia kosketinpareja kytketään kiinni tietyllä nopeudella.
Automaattikytkin voidaan kytkeä auki, ts. kosketin-parin 12, 13 koskettimet voidaan erottaa toisistaan, kah-5 della tavalla. Jos kytkinnupln 23 uloketta 26 siirretään käsin esteen 56 suuntaan, niin lukituselementti 22 kohdistaa metallilankasinkilän 2 haaraan 4 sellaisen voiman, että osittain lattajousen 6 voiman vaikutuksesta sinkilä ja lat-tajousi menevät kuviossa 2 esitettyyn poikkeutettuun ti-10 laansa ja koskettimet 14, 16 erotetaan toisistaan. Kosket-timien välissä esiintyvä valokaari ohjataan koskettimiin liitettyjen ohjaimien 19, 20 välissä sammutuskammioon 18 ja sammutetaan siellä tehokkaalla tavalla.
Koska automaattikytkimen täytyy myös pystyä katkai-15 semaan esiintyvät ylikuormitus-, oikosulku- ja maasulkuvir-rat, niin koskettimet voidaan myös avata sähkömagneettien 45, 46 ankkurien avulla, jotka vaikuttavat lukituksen vapautu selementtiin tai muihin sopiviin elementteihin. Jos näiden magneettien kautta kulkeva virta on tarpeeksi suuri, 20 niin niihin kuuluvat ankkurit 47, 48 liikkuvat lukituksen vapautuselementin varsiosien 43, 44 suuntaan aiheuttaen lukituksen vapautuselementin kallistumisen tukipisteidensä ympäri, kuten kuviossa 4 on esitetty. Koska lukituksen vapautuselementin varsiosa 42 vaikuttaa lukituselementin 22 25 esteeseen 49, niin se siirtyy kiinteästä koskettimesta 16 poispäin olevaan suuntaan vapauttaen vaikutuksen metallilankasinkilän 2 haarasta 4. Jousitoiminnon aikaansaaman voiman vaikutuksesta lattajousi 6 ja sinkilä 2 menevät jälleen poikkeutettuun asentoonsa, kuten nuoli 58 osoittaa, 30 jolloin koskettimet 14, 16 siirtyvät asentoon, jossa ne ovat erillään toisistaan, kuten kuvio 5 esittää.
Lukituksen vapautuselementin varsiosan 42 siirtämiseksi jälleen pystysuoraan asentoon, kuten esimerkiksi kuviossa 2 esitetään, voidaan käyttää hyväksi tunnetulla ta-35 valla siihen vaikuttavaa jousielintä, kuten kierukka- tai kierrejousta, tarvittessa yhden tai useamman esteen kanssa varsiosan 42 siirtymän matkan rajoittamiseksi, jolloin mai- 17 91199 nitun jousielimen on kohdistettava varsiosaan 42 piirustuksen tasossa katsottuna myötäpäivään vääntävä voima. Toinen tapa lukituksen vapautuselementin palauttamiseksi on sovittaa liikkuvan kappaleen 8, 9 ulokkeeseen 51 ainakin yksi 5 pitkänomainen tangon muotoinen elementti 59 , kuten piirustuksessa on katkoviivoin kaavamaisesti esitetty. Tämä pitkänomainen elementti 59 voi vaikuttaa vapaalla päällään lukituksen vapautuselementin varsiosaan 44 tai 45 siten, että koskettimien ollessa auki varsiosa 42 menee edellä mainit-10 tuun pystysuoraan asentoon.
Kuviossa 5 esitetystä asennosta automaattikytkin voidaan kytkeä jälleen kiinni, esimerkiksi käsin kytkinnu-pilla 53, kuviossa 2 esitettyyn asentoon, joka aiheuttaa sen, että lukituselementti 22 tarttuu U-muotoisella ural-15 laan 24 metallilankasinkilän haaraan 4. Kuitenkin kytkin-nuppiin 23 vaikuttavan jousielimen läsnäollessa, jota edellä tarkasteltiin, tämä jousielin varmistaisi kuviossa 5 ilmenevässä tilanteessa, että lukituselementin 22 lukituksen vapauttamisen jälkeen automaattikytkin menee itsestään 20 kuviossa 2 esitettyyn asentoon. Tästä asennosta automaatti-kytkin voidaan kytkeä jälleen kiinni edellä käsitellyllä tavalla.
Kuvio 6 esittää kaavamaisesti poikkileikkauksena keksinnön mukaisen kytkimen toista suoritusmuotoa, jossa 25 lattajousijärjestelmä käsittää tukikehyksen 60, lattajousen 61 ja varren 62. Latta jousi 61 on kiinnitetty toisesta päästään tukikehykseen 60 ja voi muodostaa sen kanssa yhtenäisen kokonaisuuden, kuten on esitetty, tai se voi olla liitetty lisäelementin avulla siten, että se niveltyy va-30 päästi, kuten esimerkiksi tämän patenttihakemuksen hakijan samanaikaisesti jättämän hollantilaisen patenttihakemuksen 8703173 kuviossa 6a esitetään. Lattajousen 61 vapaa pää on nivelletysti liitetty varren 62 toiseen päähän, jonka varren toiseen päähän on nivelletysti liitetty kappale 63 25 (kosketinlohko). Kappale 63 kantaa liikkuvaa kosketinta 64 ja se on liukuelimen avulla liukuvasti asennettu tukikehyksen 60 aukkoon ja sähköisesti kytketty napaan 65. Kiinteä 18 kosketin 67, joka toimii yhdessä liikkuvan koskettimen 64 kanssa on kiinnitetty kehyksen aukkoon kehyksen sille puolelle, joka sijaitsee lattajousen 61 kiinteätä päätä vastapäätä, ja se on sähköisesti kytketty napaan 68.
5 Kuten edellä mainitussa hollantilaisessa patenttiha kemuksessa 8703173 jo on selitetty, kytkimen kotelon tai kotelossa olevan erillisen alustan (ei esitetty) on tuettava jäykästi tukikehystä 60. Mainittu tukikehyksellä varustettu lattajousijärjestelmä muodostaa käytännöllisesti kat-10 soen suurimman osan niin sanotusta suljetusta voimajärjestelmästä, joka tarkoittaa sitä, että jousen, kappaleen ja tukikehyksen yhdistelmä suurimmaksi osaksi absorboi latta-jousen aikaansaaman jännityksen. Tämä merkitsee sitä, että kotelolla tai alustalla, johon tällainen lattajousijärjes-15 telmä asennetaan, on paljon pienemmät lujuusvaatimukset.
Jos nyt kytkinnupin 69 ja siihen kiinnitetyn varsi-tyyppisen lukituksen vapautuselementin 70 avulla lattajousi 61, joka on esitetty poikkeutetussa asennossa tukikehyksen 60 tason suhteen, ja varsi 62 siirretään tukikehyksen 60 20 suunnassa, niin kappale 63 siirtyy kiinteän koskettimen 67 suuntaan, kunnes koskettimet 64, 67 tulevat toistensa kanssa kosketukseen. Jos lattajousta 61 nyt pakotetaan vielä kohti tukikehystä 60, niin lattajousi 61 jännittyy enemmän ja kohdistaa siten kosketinvoiman suljettuihin kosketti-25 miin.
Tämän asennon lukitus aikaansaadaan kytkinnupin 69 suoran osan 71 avulla, joka lepää koteloon muodostettua estettä 72 vasten, ja lukituksen vapautuselementti 70 kohdistaa tässä asennossa kytkinnuppiin 69 vastapäivään vään-30 tävän voiman. Lukitus voidaan taas vapauttaa siirtämällä kytkinnuppia 69 käsin myötäpäivään piirustuksen tasossa katsottuna, jonka johdosta varsi 62 siirtyy lukituselemen-tin 70 vaikutuksesta poikkeutettuun asentoonsa tukikehyksen 60 suhteen. Lukituselementin 70 siirtymä on rajoitettu joh-35 teen 73 avulla, joka toimii sen kanssa yhdessä. Vaikka sitä ei ole esitetty, kytkinnuppiin 69 vaikuttava jousielin, joka pitää sitä estettä vasten, aikaansaadaan edellisessä
II
19 91199 suoritusmuodossa esitettyä tapaa vastaavalla tavalla. Varsi 62 voidaan konstruoida metallllankaslnkllän muotoiseksi.
On selvää, että keksinnön mukaisen kytkimen tässä suoritusmuodossa on myös mahdollista, samalla tavoin kuin 5 kuviossa 1 esitetyssä suoritusmuodossa, käyttää mekanismia kytkimen kytkemiseksi auki-tilaan, esimerkiksi sähkömagneetin avulla, sekä myös käyttää kulmavipumekanismia kosketti-mien vaiheistetun kiinnimenon aikaansaamiseksi.
On selvää, että keksinnön mukainen kytkin ei ole ra-10 joitettu sen esitettyihin ja selostettuihin suoritusmuotoihin, vaan että alan asiantuntija voi tehdä monia muunnoksia ja laajennuksia keksinnön kattavuudesta ja ideasta poikkeamatta.

Claims (25)

20
1. Kytkin, erityisesti käytettäväksi automaattisena kytkimenä, joka käsittää kotelon (1) varustettuna aina- 5 kin yhdellä kosketinparilla (12; 13; 64, 67), jossa on kiinteä (16; 17; 67) ja liikkuva (14; 15; 64) kosketin, lattajousijärjestelmän, jossa on ainakin yksi varsi (2, 3, 4; 62) ja lattajousi (6; 7; 61), jotka toisesta päästään (4) on nivelletysti liitetty toisiinsa, täten muodostetun 10 varsi-/jousiyhdistelmän ollessa liitetty kappaleeseen (8; 9; 63), joka on kotelossa (1) tuettuna ja joka voi liikkua kiinteän koskettimen (16; 17; 67) suhteen, mainitun kappaleen kantaessa liikkuvaa kosketinta (14; 15; 64), sekä käyttöelimet (23; 40; 46; 69, 70) kosketinparin (12; 13; 15 64, 67) siirtämiseksi ensimmäiseen ja/tai toiseen asentoon lattajousijärjestelmän toiminnan vaikutuksesta, tunnettu siitä, että varsi-/jouslyhdistelmän toinen pää (3) on kiinteästi sijoitettu ja nivelletysti (21) tuettu kotelossa (1) tietyn matkan päähän kiinteästä koskettimes-20 ta (16; 17; 67) ja sitä vastapäätä, että liikkuvasti (10; 11; 16) tuetun kappaleen mitat ovat sellaiset ja se on liukuvasti tuettu suunnassa, joka on kohti sekä poispäin kiinteästä koskettimesta (16; 17; 67), siten että kosketinparin (12; 13; 64, 67) ensimmäisessä asennossa, jossa 25 varsi (2, 3, 4; 62) ja lattajousi (6; 7; 61) käytännöllisesti katsoen ovat linjassa keskenään, lattajousi (6; 7; 61) on jännitetty, ja kosketinparin (12; 13; 64, 67) toisessa asennossa varsi (2, 3, 4; 62) ja lattajousi (6; 7; 61) ovat asennossa, joka on poikkeutettu edellisen asennon 30 suhteen, ja että kytkin on varustettu lukituselimillä (22; 71, 72, 73), jotka vaikuttavat varsi-/jousiyhdistelmään kosketinparin (12; 13; 64, 67) lukitsemiseksi ensimmäiseen ja/tai toiseen asentoon.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kytkin, jossa 35 käyttöelin muodostuu käsin käytettävästä kytkinnupista 91199 21 (23), tunnettu siltä, että kytkinnuppi (23) on nlvelletystl asennettu koteloon (1) tietylle etäisyydelle varresta (2, 3, 4; 62) ja lattajousesta (6; 7; 61) ja niitä vastapäätä jousen polkkeutuksen suunnassa siten, että 5 osa kytklnnupleta (23) voi työntyä kotelon (1) ulkopuolelle, että lukltuselin käsittää varrenmuotoisen lukltusele-mentln (22), jonka toinen pää voi vaikuttaa lattajousijärjestelmän varteen (2, 3, 4) ja jonka toinen pää on nlvelletystl (25) liitetty kytkinnuppiin (23) siten, että kyt-10 kinnuppia käyttämällä latta jousi järjestelmään voidaan kohdistaa voima kappaleen (8; 9) siirtämiseksi kiinteään kos-kettimeen (16; 17) päin tai siltä poispäin, ja jossa kotelo (1) on varustettu ensimmäisellä (27) ja toisella (56) esteellä, joita vastaan osa kytkinnuplsta (23) lepää si-15 ten, että kytkimen kosketlnpari (12; 13) jää ensimmäiseen tai toiseen asentoon.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen kytkin, tunnettu siitä, että sen kytkinnupln (23) osa (26), joka voi työntyä kotelon (1) ulkopuolelle, on muodoltaan pit- 20 känomainen, että ensimmäinen (27) ja toinen (56) este muodostuu koteloon (1) sille puolelle, josta kytkinnuppi (23) työntyy ulkopuolelle, sijoitetun syvennyksen (29) vastakkaisista seinämistä siten, että kosketinparln (12; 13) ensimmäisessä asennossa kytkinnupln (23) pitkänomainen osa 25 (26) on laitteen ääriviivan sisäpuolella ja siihen pääs tään käsiksi kotelon (1) ulkopuolelta syvennyksen (29) kautta ja toisessa asennossa osa (26) työntyy ulkopuolelle.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen kytkin, t u n -30 n e t t u siitä, että se on varustettu kytkinnuppiin (23) vaikuttavalla jousiellmellä kytkinnupln siirtämiseksi estettä (27, 56) vasten.
5. Patenttivaatimuksen 2, 3 tai 4 mukainen kytkin, tunnettu siitä, että käyttöelin käsittää lukituk- 35 sen vapautuselementin (40, 42-44), joka on sijoitettu ko- 22 teloon (1) ja jonka kanssa on sovitettu yhteen sähköisesti, hydraulisesti ja/tai pneumaattisesti käytettävä lisä-elin, että lukituksen vapautuselementti (40, 42-44) voi vaikuttaa lukituselementtiin (22) siten, että lattajousen 5 ollessa lukittuna jännitettyyn ensimmäiseen asentoonsa, lukituselementin vaikutus lattajousijärjestelmän varteen (2, 3, 4) voidaan vapauttaa lisäelimen toiminnan vaikutuksen avulla siten, että varsi-/jousiyhdistelmä jää toiseen asentoonsa, ja että kytkin on varustettu elimellä lukituk-10 sen vapautuselementin (40, 42-44) palauttamiseksi.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen kytkin, tunnettu siitä, että kotelon (1) kaksi vastakkaista sivupintaa nivelletysti (41) tukevat lukituksen vapautus-elementin kantaosaa (40) ja että sillä on varsiosa (42), 15 joka ulottuu toisessa suunnassa suorassa kulmassa varsi-/ jousiyhdistelmän poikkeutuksen suuntaa vastaan Ja joka vaikuttaa lukituselementtiin (22), Ja että päinvastaiseen suuntaan ulottuu yksi tai useampi varsiosa (43, 44), johon/ joihin lisäelin voi vaikuttaa lukituksen vapautusele-20 mentin (40, 42-44) kallistamiseksi sen nivelkohdan (41) ympäri.
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen kytkin, tunnettu siitä, että lisäelin sisältää ainakin yhden liikkuvalla ankkurilla (47; 48) varustetun sähkömag-25 neetin (45; 46), joka ankkuri (47; 48) vaikuttaa lukituksen vapautuselementtiin siinä tarkoituksessa, että se vapauttaa lattajousijärjestelmän varteen (2, 3, 4) kohdistuvan lukituselementin (22) vaikutuksen lukituselementtiin kohdistettavan voiman avulla.
8. Patenttivaatimuksen 5, 6 tai 7 mukainen kytkin, tunnettu siitä, että lukituksen vapautuselementin (40, 42-44) palautuselin on siihen vaikuttava jousielin.
9. Patenttivaatimuksen 5, 6 tai 7 mukainen kytkin, tunnettu siitä, että lukituksen vapautuselementin 35 (40, 42-44) palautuselin on liikkuvaan kappaleeseen (8; 9) 91199 23 liitetty pitkänomainen elementti (59), jonka vapaa pää pystyy vaikuttamaan lukituksen vapautuselementtiin (40, 42-44).
10. Yhden tai useamman patenttivaatimuksen 2-9 5 mukainen kytkin, tunnettu siitä, että kotelo (1) sisältää ainakin yhden kulmavivun (31), joka on sijoitettu lähelle liikkuvaa kappaletta (8; 9), joka niveltyy sen kulmakohtaan (32) siten, että sen vaikuttaa toisella päällään (36) kappaleeseen (8; 9) pitäen toisessa asennossa 10 kappaleen lattajousen (6; 7) jousivoimaa vastaan, että kulmavlpua (31) voidaan kiertää sen nivelkohdan ympäri sen toisen pään (34) välityksellä kytklnnupilla (23) siten, että kappaleen (8; 9) vaikutus vapautetaan ja että latta-jousen (6; 7) jousivoima voi liikuttaa tätä kappaletta (8; 15 9) ennalta määrätyllä nopeudella kosketinparln (12; 13) siirtämiseksi ensimmäiseen asentoon, ja että kotelo on varustettu elimellä, jonka avulla kulmavipu (31) voi vaikuttaa kappaleeseen taas sen jälkeen kun sen lukitus on vapautettu kytklnnupilla (23).
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen kytkin, tun nettu siitä, että elin on jousielin, joka vaikuttaa kulmavlpuun (31).
12. Patenttivaatimuksen 10 tai 11 mukainen kytkin, tunnettu siitä, että kotelo (1) sisältää useita 25 liikkuvia kappaleita (8; 9), joista yhteen tai useampaan kulmavipu (31) voi vaikuttaa.
13. Yhden tai useamman patenttivaatimuksista 2-12 mukainen kytkin, tunnettu siitä, että lattajousi-järjestelmän varsi (2, 3, 4) on suorakulmainen metallilan- 30 kasinkilä (2), jonka toisen haaran päälle lattajousen (6; 7) taaksepäin taivutettu pää on sijoitettu, ja että siinä on varren muotoinen lukltuselementti (22), jonka vapaassa päässä on U-muotoinen uurre (24), jonka avulla se voi tarttua metallilankasinkilän (2) haaraan (4). 24
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen kytkin, tunnettu silta, että metallilankaslnkllän (2) toinen haara (3) on nivelletty koteloon (1) ja että lattajousen (6; 7) toinen pää on liitetty liikkuvaan kappaleeseen 5 (8; 9).
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen kytkin, tunnettu siitä, että metallilankaslnkllän (2) toinen haara (3) on kiinnitetty koteloon (1).
16. Yhden tai useamman patenttivaatimuksista 1-13 10 mukainen kytkin, tunnettu siitä, että lattajousi- järjestelmä käsittää tukikehyksen (60), jonka toisen pään lähelle kehyksen aukkoon on sijoitettu kosketinparin kiinteä kosketin (16; 17; 67), ja että tukikehyksen (60) vastakkaiseen reunaan kehyksen aukkoon on nivelletysti tuettu 15 varsi-/jousiyhdistelmän pää.
17. Patenttivaatimuksen 14, 15 tai 16 mukainen kyt kin, tunnettu siitä, että liikkuva kappale (8; 9. on laatan muotoinen kappale, jonka pintaan on muodostettu V-muotoinen uurre (38), jossa lattajousen (6; 7) 20 taaksepäin taivutettu toinen pää on nivelletysti kiinni tetty kappaleeseen (8; 9), ja jota pintaa vastapäätä sijaitsee kosketinparin (12; 13) liikkuva kosketin (14; 16), ja että kaksi muuta kappaleen pintaa on varustettu elimillä (10), jotka liukuvasti tukevat kappaletta (8; 9).
18. Patenttivaatimuksen 17 mukainen kytkin, tun nettu siitä, että liikkuva kappale (8; 9; 63) on sijoitettu tukikehyksen (60) aukkoon elimen sisältäessä urat ja ohjauskiskot, jotka liittyvät toisiinsa.
19. Patenttivaatimuksen 17 tai 18 mukainen kytkin, 30 tunnettu siitä, että kappaleen (8; 9) sillä sivulla, johon lattajousi (6; 7) vaikuttaa, on esteellä (37) varustettu pidennys, johon kulmavivun (31) toinen pää vaikuttaa, joka osoittaa varsi-/jouslyhdistelmän poikkeutuk-sen suuntaan, ja jonka toinen pää (34) osoittaa koukun 35 muotoisen lukituselementin (22) suuntaan. li 91199 25
20. Yhden tai useamman patenttivaatimuksista 13 -19 mukainen kytkin, tunnettu siitä, että uurteesta (24) poispäin olevalla sivulla on esteellä (49) varustettu lukituselementti (22), johon esteeseen lukituk- 5 sen vapautuselementti (40, 42-44) vaikuttaa.
21. Patenttivaatimuksen 20 mukainen kytkin, tunnettu siitä, että lukituksen vapautuselementti (40, 42-44) varsiosan (42) siinä päässä (55), joka vaikuttaa lukituselementtiln (22), on taivutettu vinosti kiinteästä 10 koskettimesta (16; 17) poispäin olevaan suuntaan siten, että asennossa, jossa varsi-/jousiyhdlstelmä on poikkeutettu, tämä vino pää (55) vaikuttaa lukituselementin (22) esteeseen (49).
22. Yhden tai useamman edellä olevan patenttivaati-15 muksen mukainen kytkin, tunnettu siitä, että ainakin yksi elektronisilla osilla varustettu piirilevy (54) on kotelossa (1) ohjaussignaalien käyttöellmille syöttämistä varten.
23. Yhden tai useamman edellä olevan patenttlvaati-20 muksen mukainen kytkin, tunnettu siitä, että kytkimen ulkopuolelta käsiksi päästävät liitäntänavat (50) sähköistä liitäntää varten on sijoitettu kotelon (1) yhdelle sivulle.
24. Patenttivaatimuksen 23 mukainen kytkin, t u n -25 n e t t u siitä, että liitäntänavat (50) ovat rakenteeltaan plstiketyypplset liltäntäkoskettlmet, jotka työntyvät kotelon (1) ulkopuolelle erityisesti kytkimen liittämiseksi irrotettavalla tavalla ohjauspanellin pistikekyt-kennän avulla.
25. Patenttivaatimuksen 24 mukainen kytkin, tun nettu siitä, että sillä sivulla, jossa liitäntänavat (50) työntyvät ulospäin, on koukun muotoinen uloke (52) kytkimen ohjauspanellin lukitsemista varten. 26
FI885996A 1987-12-31 1988-12-28 Kytkin, erityisesti käytettäväksi automaattikytkimenä FI91199C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8703172 1987-12-31
NL8703172A NL8703172A (nl) 1987-12-31 1987-12-31 Schakelaar, in het bijzonder voor gebruik als schakelautomaat.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI885996A FI885996A (fi) 1989-07-01
FI91199B true FI91199B (fi) 1994-02-15
FI91199C FI91199C (fi) 1994-05-25

Family

ID=19851176

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI885996A FI91199C (fi) 1987-12-31 1988-12-28 Kytkin, erityisesti käytettäväksi automaattikytkimenä

Country Status (8)

Country Link
EP (1) EP0322986B1 (fi)
AT (1) ATE88835T1 (fi)
DE (1) DE3880653T2 (fi)
DK (1) DK171090B1 (fi)
ES (1) ES2040836T3 (fi)
FI (1) FI91199C (fi)
NL (1) NL8703172A (fi)
NO (1) NO174177C (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2675305B1 (fr) * 1991-04-12 1994-05-06 Hager Electro Sa Mecanisme de serrure a declenchement pour appareils de commutation et appareils de commutation incorporant cette serrure.
NL9102154A (nl) * 1991-12-20 1993-07-16 Holec Syst & Componenten Elektrische schakelaar, in het bijzonder een last- of vermogensschakelaar.
US9589755B1 (en) * 2016-04-27 2017-03-07 Sensata Technologies, Inc. Circuit breaker having a framed finger area

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3016435A (en) * 1959-03-18 1962-01-09 Heinemann Electric Co Circuit breaker and latch structure
DE1148302B (de) * 1961-02-24 1963-05-09 Licentia Gmbh Kniehebelschalter, z. B. fuer UEberstromschutz von Haushaltsgeraeten od. dgl.
US3384846A (en) * 1966-11-23 1968-05-21 Gen Electric Current limiting circuit breaker mechanism
FR2057181A5 (fi) * 1969-08-04 1971-05-21 Merlin Gerin
DE3460392D1 (en) * 1983-05-06 1986-09-04 Lindner Gmbh Overcurrent circuit breaker

Also Published As

Publication number Publication date
ES2040836T3 (es) 1993-11-01
FI91199C (fi) 1994-05-25
NO174177B (no) 1993-12-13
DK732488A (da) 1989-07-01
EP0322986A1 (en) 1989-07-05
DK732488D0 (da) 1988-12-30
DE3880653D1 (de) 1993-06-03
NL8703172A (nl) 1989-07-17
NO885823L (no) 1989-07-03
ATE88835T1 (de) 1993-05-15
NO885823D0 (no) 1988-12-30
EP0322986B1 (en) 1993-04-28
DE3880653T2 (de) 1993-11-11
DK171090B1 (da) 1996-05-28
NO174177C (no) 1994-03-23
FI885996A (fi) 1989-07-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4021678A (en) Automatic transfer switch
AU668972B2 (en) Circuit breaker with auxiliary switch actuated by cascaded actuating members
US4165453A (en) Switch with device to interlock the switch control if the contacts stick
US4931757A (en) Contactor and/or circuit breaker
KR20000070343A (ko) 자동차 배터리의 부하 회로용 부하 단절 스위치
EP2040277A1 (en) Circuit breaker assembly with interlocking device
US6531938B1 (en) Remote operated circuit breaker module
US4987395A (en) Circuit breaker alarm-switch operating apparatus
CA2159928C (en) Circuit breaker remote closing operator
EP1003192A2 (en) Circuit breaker mechanism for a rotary contact system
FI91199B (fi) Kytkin, erityisesti käytettäväksi automaattikytkimenä
US7297890B2 (en) Earthing switch
US4710738A (en) Moulded case circuit breaker
CN1217366C (zh) 电路断路器及其附属开关
US5828277A (en) Contactor/circuit-breaker type switch device
JPH0152846B2 (fi)
AU623409B2 (en) A molded case circuit breaker with an unriveted upper link securement
CN106847630B (zh) 一种动触头快合机构以及具备该动触头快合机构的断路器
US6495781B2 (en) Handle position indicator
HU221673B1 (hu) Működtetőszerkezet áramköri megszakítóhoz
US6075218A (en) Load-break switch
CN1127927A (zh) 一种用于指示断路器状态的附件
EP0310943B1 (de) Elektrisches Schaltgerät
DE8423098U1 (de) Ein- oder mehrpoliger Überstromschutzschalter mit integrierter Signalkontaktstelle
KR100390796B1 (ko) 배선용 차단기의 가동자 연결 장치

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: HOLEC HOLLAND N.V.

MM Patent lapsed

Owner name: HOLEC HOLLAND N.V.