FI86200B - Anvaendning av silikonmassor foer foerhindrande av isbildning pao substrat. - Google Patents
Anvaendning av silikonmassor foer foerhindrande av isbildning pao substrat. Download PDFInfo
- Publication number
- FI86200B FI86200B FI864717A FI864717A FI86200B FI 86200 B FI86200 B FI 86200B FI 864717 A FI864717 A FI 864717A FI 864717 A FI864717 A FI 864717A FI 86200 B FI86200 B FI 86200B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- added
- reduced pressure
- under reduced
- viscosity
- ice
- Prior art date
Links
Classifications
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C09—DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
- C09K—MATERIALS FOR MISCELLANEOUS APPLICATIONS, NOT PROVIDED FOR ELSEWHERE
- C09K3/00—Materials not provided for elsewhere
- C09K3/18—Materials not provided for elsewhere for application to surfaces to minimize adherence of ice, mist or water thereto; Thawing or antifreeze materials for application to surfaces
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C09—DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
- C09D—COATING COMPOSITIONS, e.g. PAINTS, VARNISHES OR LACQUERS; FILLING PASTES; CHEMICAL PAINT OR INK REMOVERS; INKS; CORRECTING FLUIDS; WOODSTAINS; PASTES OR SOLIDS FOR COLOURING OR PRINTING; USE OF MATERIALS THEREFOR
- C09D183/00—Coating compositions based on macromolecular compounds obtained by reactions forming in the main chain of the macromolecule a linkage containing silicon, with or without sulfur, nitrogen, oxygen, or carbon only; Coating compositions based on derivatives of such polymers
- C09D183/04—Polysiloxanes
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Materials Engineering (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Combustion & Propulsion (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
- Wood Science & Technology (AREA)
- Paints Or Removers (AREA)
- Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
- Materials Applied To Surfaces To Minimize Adherence Of Mist Or Water (AREA)
- Application Of Or Painting With Fluid Materials (AREA)
- Saccharide Compounds (AREA)
Description
1 86200
Sllikonimassojen käyttö jään muodostumisen estämiseksi alustoille Tämä keksintö koskee tiettyjä polysiloksaanimasso-5 ja, joita käytetään estämään jään muodostuminen esineille, jotka ovat alttiina jäätymisolosuhteille.
Jää tarttuu esineen pintaan veden ja pinnan välisten vetysiltojen vaikutuksesta äärimmäisen lujasti. Pakkasta ja jäätymisvahinkoja esiintyy kylmillä vyöhykkeillä 10 ja talven aikana mitä erilaisimmissa osissa maailmaa.
Pakkasen ja jäätymisen aiheuttamiin vahinkoihin kuuluvat myös vesikulkuneuvojen ja lentokoneiden jäätymisen merellä ja ilmaliikenteessä aiheuttamat vahingot. Tämä on erittäin paha ongelma myös porauslautoilla niin kutsutul-15 la "off-shore-alueella". On tehty tosin lukuisia yrityksiä estää jään muodostumista. On kokeiltu mekaanisia, termisiä ja kemiallisia menetelmiä, mutta nämä ovat tähän asti osoittautuneet menestykseltään heikoiksi ja yleensä myös liian työläiksi.
20 Tähänastiset yritykset estää jään muodostumista esineen pinnalle levittämällä tälle päällystyskoostumusta ovat tosin pienentäneet jonkin verran jäätymistaipumusta. Tunnettuihin tähän tarkoitukseen käytettyihin päällystys-koostumuksiin kuuluu pääasiassa akryylihartseja, kumeja, 25 fluoripitoisia hartseja, silikonihartseja jne. sisältäviä koostumuksia. Näiden joukosta soveltuvat silikonihartsit parhaiten tiettyjen parannusten saavuttamiseen (vertaa esimerkiksi Chemical Abstracts, voi. 93, 134 009p, US-pa-tenttijulkaisu 4 271 215 ja DE-hakemusjulkaisu .30 3 238 039). Tähän asti ei kuitenkaan ole pystytty var- • · muudella estämään jään muodostumista.
'· ‘ Tämä keksintö koskee polysiloksaanimassojen käyt- töä jään muodostumisen estämiseksi alustoille, jotka mas-sat muuttuvat veden tai ilman kosteuden vaikutuksesta ku-35 mimaisen joustaviksi massoiksi ja joita voidaan valmistaa seuraavista aineosista: 2 862C0 A) α,ω-dihydroksipolydiorganosiloksaanit, joiden viskositeetti on noin 500 - 2 000 000 mPas (20°C), B) mahdollisesti a,'*'-bis( trimetyylisiloksi )polydi-metyylisiloksaani, 5 C) silloitusaine, D) mahdollisesti yksi tai useampi tarttumista edistävä aine, E) lujittava ja/tai lujittamaton täyteaine sekä pigmentit, 10 F) kovetuskatalysaattori, ja G) mahdollisesti liuotin.
Organopolysiloksaaneihin perustuvia käyttövalmiita tahnoja on tähän asti käytetty laajasti saumojen tiivis-tysaineina. Tällaiset massat ja niistä ilman kosteuden 15 vaikutuksesta tapahtuvan silloittumisen kautta saatavat elastomeerikappaleet ovat ihanteellinen tiivistysaine mitä moninaisimpiin tarkoituksiin. Tällaisten niin kutsuttujen yksikomponenttisysteemien klassisia edustajia kuvataan esimerkiksi FR-patenttijulkaisussa 1 188 495, DE-pa-20 tenttijulkaisussa 1 247 646 ja teoksessa W. Noll, Chemie und Technologie der Silicone, Verlag Chemie, Weinheim 1966, luku 8.1., erityisesti s. 341-342.
Nyt on yllättävästi voitu havaita, että tällaisilla massoilla on sangen pieni tarttuvuus jäähän verrattui-25 na muihin materiaaleihin.
Näiden aineiden erinomaisen hydrofobisen vaikutuksen ansiosta estetään mitä suurimmassa määrin tiiviin jään muodostuminen, ja pintaan mahdollisesti tarttuva karkeakiteinen jää voi poistua jo suhteellisen voimakkaan . . 30 tuulen vaikutuksesta tai putoaa nopeasti pois haurautensa ja pienen adheesionsa takia.
Näillä massoilla on lisäksi se etu, että niitä *·.: voidaan ohentaa mitä erilaisimmilla (vedettömillä) liuot timilla ja levitys voidaan tehdä esimerkiksi ruiskutta-35 maila kyseessä olevalle alustalle suhteellisen nopeasti ja edullisesti.
Il 3 862C0
Keksinnön mukaisesti käytettävillä massoilla on suhteellisen jäykkiin ja koviin tunnettuihin materiaaleihin nähden kuitenkin se etu, että tämän tuotteen kohdalla on kovettuneessa tilassa kyse sangen joustavasta ainees-5 ta, joka kestää suurehkojakin liikkeitä (kulloisenkin tilanteen mukaan noin ±20 ja ±50 %) toimintakyvyn heikkene-mättä. Tästä joustavuudesta on erityistä etua irrotettaessa jääkappaleita pohjasta.
Kovettumistuotteet kestävät lisäksi mitä erilai-10 simpia ympäristön vaikutuksia, kuten esimerkiksi UV-sä- teilyä, kosteutta, merivettä ja korkeita ja matalia lämpötiloja. Niiden mekaaniset ominaisuudet eivät siten muutu sangen pitkänkään ajan kuluessa, mistä on luonnollisesti suurta etua käytettäessä tuotetta esimerkiksi meri-15 tekniikan alalla porauslautoilla.
Käytännön käyttökohteina meritekniikan alalla voidaan mainita a) porauslautat, b) porausalukset, 20 c) saattoalukset ja d) huoltoalukset.
Keksinnön mukaisten massojen mainittujen käyttöjen kautta on saavutettavissa huomattava kustannusten lasku (energian säästö), sillä tähän asti on jään muodostuminen 25 kriittisiin kohtiin täytynyt esimerkiksi porauslautoilla ·;· estää sähkölämmityksellä.
./. Keksinnön mukaisesti käytettävät kylmässä kovettu- w vat yksikomponenttiset silikonisysteemit sisältävät ta vallisesti seuraavia aineosia: . . 30 1. α,ω-dihydroksidiorganosiloksaania; tällöin ovat organoryhmät normaalisti metyyli- tai fenyyliryhmiä. Myös • halogeenialkyyli-, kuten esimerkiksi kloorimetyyli-, al- : kenyyli-, kuten esimerkiksi vinyyli-, tai sykloalkyyli-, ·'*'· kuten esimerkiksi sykloheksyyliryhmiä voi olla läsnä pie- 35 nehköinä osuuksina. Tämän dihydroksipolydiorganosiloksaa- nin viskositeetti on - lopputuotteelle kulloinkin asetet- 4 86200 tavien vaatimusten mukaan - noin 500 - 2 000 000 mPas (20°C). Tällaisten homo-, hetero- tai myös kopolymeerien osuus on yleensä noin 10 - 90 paino-% tahnan kokonaismäärästä.
5 2. Pehmittimiksi kutsuttuja lisäaineita, kuten esimerkiksi a,,-trialkyylisiloksipolydiorganosiloksaania, jonka viskositeetti on 10 - 1 000 000 mPas (20°C).
3. Silloitusaineen yhteydessä on kyse polyfunktio-naalisista organopiiyhdisteistä, joissa on useampia kuin 10 kaksi funktionaalista ryhmää.
Valmistettaessa keksinnön mukaisesti käyttökelpoisia yksikomponenttisia silikonitahnoja sekoittamalla kohdissa A)-G) mainittuja erilaisia aineita voidaan silloi-tusaineina toimivat aineet sitoa polymeeriin yhden reak-15 tiivisen ryhmän lohkeamisen kautta joko sekoitusprosessin tai varastoinnin aikana tai jo eräänlaisen esisekoituksen yhteydessä.
Tällaisia organopiiyhdisteitä voivat olla: a) yhdisteet, joilla on kaava 20 Ry SiX<_y y = 0 tai 1.
Tällöin R voi olla alkyyli-, alkenyyli-, aryyli-tai vastaava halogenoitu ryhmä.
X on reaktiivinen ryhmä, joka pystyy reagoimaan ·· 25 aineosan 1) silanoliryhmän kanssa. Reaktiivinen ryhmä voi olla esimerkiksi alkoksyyli-, asyloksyyli-, amino-, hap-poamidi- tai oksiimiryhmä. Edullisesti käytetään alkyyli-triasetoksisilaaneja.
b) Osittaisella hydrolyysillä saatavat kohdan a) . . 30 mukaisten silaanien di-, tri- ja pölysiloksaanit, kuten esimerkiksi disiloksaani, jolla on kaava
RyX3-, - Si - O - Si - X3.y - Ry, joka esitetään DE-hakemusjulkaisun 1 794 197 kohdassa C).
4. Yleisesti käytettäviä lajeja olevia (kuormitet-35 tuja tai kuormittamattomia) täyteaineita käytettyinä yksittäin tai kuten useimmiten seoksina, esimerkiksi lu- 5 86200 jittavia täyteaineita (hyvin hienojakoinen, liekkihydro-lyysillä valmistettu piihappo, titaanidioksidi, noki jne.) tai sellaisia täyteaineita kuten kvartsijauhe, liitu (luonnon ja saostettu liitu), muovijauheet ja kaiken-5 laiset pigmentit, kuten esimerkiksi rautaoksidipigmentit.
5. Mitä erilaisimpia apuaineita, kuten esimerkiksi kohdassa 2) kuvattuja silaaneja, joissa on aminoalkyy-li-, epoksialkyyli- tai muita reaktiivisia alkyyliryhmiä.
a) Lisäaineita, jotka ovat tehokkaita esimerkiksi 10 kuivausaineina, kuten esimerkiksi kompleksisia titaani- happoestereitä (vertaa esimerkiksi DE-patenttijulkaisu 1 258 087).
b) Lisäaineita, jotka ovat tehokkaita esimerkiksi tartunta-aineina, kuten esimerkiksi heksametyylidisilok- 15 saania (vertaa US-patenttijulkaisu 4 419 484 tai EP-julkaisu 0 057 874 Bl) tai di-tert-butoksidiasetoksisilaani. Tarttumista voidaan parantaa myös käyttämällä pohjustus-aineita.
c) Katalysaattoreita reaktion nopeuttamiseksi, ku-20 ten esimerkiksi organotinayhdisteitä tai aminoyhdisteitä.
d) Lisättäviksi liuottimiksi soveltuvat periaatteessa sellaiset liuottimet, jotka eivät reagoi silloi-tusaineen kanssa, kuten esimerkiksi ksyleeni, bensiini-fraktiot, isododekaani tai erilaisten liuottimien seok- '-· 25 set, ja joita käytetään esimerkiksi keksinnön mukaisesti käytettävän aineen säätämiseksi sellaiseksi, että sitä voidaan ruiskuttaa erilaisille alustoille.
Polysiloksaanimassoja voidaan valmistaa tunnetulla tavalla kiertosekoittimissa, liuotussekoittimissa tai - 30 muissa soveltuvissa sekoittimissa.
Seuraavat liuottimet ovat edullisia: ksyleeni ja isododekaani.
Liuottimen määrä on yleensä noin 5-85, edulli-: sesti 35 - 55 paino-% päällystysseoksen kokonaismäärästä: 35 Tietyin edellytyksin on kuitenkin mahdollista olla käyttämättä ollenkaan liuottimia.
6 86200 Päällyste levitetään esimerkiksi suihkuttamalla, ruiskuttamalla, sivelemällä, upottamalla tai valamalla. Päällyste levitetään edullisesti niin kutsutulla "ilmat-tomalla" ruiskutuksella.
5 Keksinnön mukaisesti käytettävien aineiden valmis tusta samoin kuin niiden käyttöä valaistaan tarkemmin seuraavissa esimerkeissä (prosentit ovat painoprosentteja, ellei toisin mainita).
Esimerkki 1 10 Esipanoksena oli seos, joka sisälsi 60 paino-osaa (po) a, ui-dihydroksipolydimetyylisiloksaania, jonka viskositeetti lämpötilassa 20°C oli 50 000 x 10'6 m2/s, ja 20 po a, u)-bis( trimetyylisiloksi )polydimetyylisiloksaania, viskositeetti 20°C:ssa 1400 x 10*6 m2/s. Siihen lisättiin 15 huoneen lämpötilassa 5 po etyylitriasetoksisilaania sekä 0,9 po di-tertbutoksidiasetoksisilaania ja sekoitettiin vähän aikaa. Sitten lisättiin 9 po hienojakoista piihap-poa ja 0,4 po rautaoksidipigmenttiä ja sekoitettiin alipaineessa homogeeniseksi. Sen jälkeen lisättiin 0,02 po 20 katalysaattoria (dibutyylitinadiasetaattia) ja sekoitettiin alipaineessa homogeeniseksi. Lopuksi lisättiin 60 po ksyleeniä ja sekoitettiin homogeeniseksi. Päätteeksi seosta pidettiin vähän aikaa alipaineessa.
Sitten massa pakattiin ja sitä voitiin säilyttää 25 kosteudelta suojattuna h vuotta kovettumiskyvyn tai tarttumisen heikentymättä myöhemmässä käytössä jäätymisenes-tomassana.
Tätä massaa voidaan ruiskuttaa "ilmattomalla" menetelmällä.
. . 30 Myös seuraavien esimerkkien massoilla on varas toinnin ja käytön suhteen samanlaiset ominaisuudet.
Esimerkki 2
Esipanoksena oli seos, joka sisälsi 60 po α,ω-di-hydroksipolydimetyylisiloksaania, viskositeetti 20°C:ssa 35 50 000 x 10'6 m2/s, ja 20 po a, io-bis( trimetyylisiloksi )po- lydimetyylisiloksaania, viskositeetti 20°C:ssa 1400 x 7 86200 10'6 m2/s. Siihen lisättiin huoneen lämpötilassa 5 po me-tyylitriasetoksisilaania ja sekoitettiin hetki. Sitten lisättiin 9 po hienojakoista piihappoa sekä 0,4 po rauta-oksidipigmenttiä ja sekoitettiin alipaineessa homogeeni-5 seksi. Sen jälkeen lisättiin 0,01 po katalysaattoria (di-butyylitinadiasetaattia) ja sekoitettiin alipaineessa homogeeniseksi. Lopuksi lisättiin 60 po iso-oktaania ja sekoitettiin homogeeniseksi. Päätteeksi seosta pidettiin vähän aikaa alipaineessa.
10 Esimerkki 3
Esipanoksena oli seos, joka sisälsi 60 po α,ω-di-hydroksipolydimetyylisiloksaania, viskositeetti 20°C:ssa 50 000 x 10'6 m2/s, ja 20 po a, ω-bisi trimetyylisiloksi )po-lydimetyylisiloksaania, viskositeetti 20°C:ssa 1400 x 15 10'6 m2/s, sekä 2 po heksametyylidisiloksaania. Siihen li sättiin huoneen lämpötilassa 15 po vinyylitriasetoksisi-laania ja sekoitettiin vähän aikaa. Sitten lisättiin 9 po hienojakoista piihappoa ja 0,4 po rautaoksidipigmenttiä ja sekoitettiin alipaineessa homogeeniseksi. Sen jälkeen 20 lisättiin 0,01 po katalysaattoria (dibutyylitinadiase- taattia) ja sekoitettiin alipaineessa homogeeniseksi. Lopuksi lisättiin 60 po isododekaania ja sekoitettiin homogeeniseksi. Päätteeksi seosta pidettiin vähän aikaa alipaineessa.
-- 25 Esimerkki 4
Esipanoksena oli seos, joka sisälsi 60 po α,ω-di-hydroksipolydimetyylisiloksaania, viskositeetti 20°C:ssa .·. 50 000 x 10'6 m2/s, ja 20 po a, (j-bisi trimetyylisiloksi )po- lydimetyylisiloksaania, viskositeetti 20°C:ssa 1400 x . . 30 10'6 m2/s. Siihen lisättiin huoneen lämpötilassa 5 po etyylitriasetoksisilaania ja sekoitettiin vähän aikaa. Sitten lisättiin 9 po hienojakoista piihappoa ja 0,4 po rautaoksidipigmenttiä, ja sekoitettiin alipaineessa homogeeniseksi. Sen jälkeen lisättiin 0,02 po katalysaattoria 35 (dibutyylitinadiasetaattia) ja sekoitettiin alipaineessa homogeeniseksi. Lisättiin vielä 60 po ksyleeniä ja sekoi- 8 86200 tettiin homogeeniseksi. Lopuksi seosta pidettiin vähän aikaa alipaineessa.
Esimerkki 5
Esipanoksena oli seos, joka sisälsi 60 po a, ω-di-5 hydroksipolydimetyylisiloksaania, viskositeetti 20°C:ssa 50 000 x 10'6 m2/s, ja 20 po a, iu-bis( trimetyylisiloksi )po-lydimetyylisiloksaania, viskositeetti 20°C:ssa 1400 x 10*6 m2/s, sekä 2 po heksametyylidisiloksaania. Siihen lisättiin huoneen lämpötilassa 5 po etyylitriasetoksisilaa-10 nia ja sekoitettiin hetki. Sitten lisättiin 9 po hienojakoista piihappoa ja 0,4 po rautaoksidipigmenttiä ja sekoitettiin alipaineessa homogeeniseksi. Sitten lisättiin 1,0 po kompleksista titaanihappoesteriä (dibutoksidiase-toetyyliasetaattititanaattia) ja sekoitettiin hetki. Sen 15 jälkeen lisättiin 0,03 po katalysaattoria (dibutyylitina- diasetaattia) ja sekoitettiin alipaineessa homogeeniseksi. Lopuksi lisättiin 60 po ksyleeniä ja sekoitettiin homogeeniseksi. Lopuksi seosta pidettiin vähän aikaa alipaineessa.
20 Esimerkki 6
Esipanoksena oli seos, joka sisälsi 35 po α,ω-di-hydroksipolydimetyylisiloksaania, viskositeetti 20°C:ssa 50 000 x 10*6 m2/s, ja 8 po a, cj-bis( trimetyylisiloksi )po-lydimetyylisiloksaania, viskositeetti 20°C:ssa 1400 x 25 10~6 m2/s. Siihen lisättiin huoneen lämpötilassa 4,5 po kompleksista titaanihappoesteriä (dibutoksidiasetoetyyli-asetaattititanaattia) ja sekoitettiin. Sitten joukkoon sekoitettiin (lopuksi alipaineessa) 4,5 po hienojakoista piihappoa ja 40 po liitua. Sen jälkeen joukkoon sekoi-30 tettiin 1,2 po rautaoksidipigmenttiä ja 1,4 po kataly saattoria (dibutyylitinadilauraattia). Sen jälkeen lisättiin 4 po bis(N-metyylibentsamido)etoksimetyylisilaania. Lopuksi lisättiin 50 po isododekaania ja sekoitettiin homogeeniseksi. Päätteeksi seosta pidettiin vähän aikaa 35 alipaineessa.
9 86200
Esimerkki 7
Esipanoksena oli seos, joka sisälsi 34 po α,ω-di-hydroksipolydimetyylisiloksaania, viskositeetti 20°C:ssa 50 000 x 10'6 m2/s, ja 34 po a, oj-bis( trimetyylisiloksi )po-5 lydimetyylisiloksaania, viskositeetti 20°C:ssa 1400 x 10'6 m2/s. Siihen lisättiin 4 po kompleksista titaanihap-poesteriä (dibutoksidiasetoetyyliasetaattititanaattia), 2 po metyylitrimetoksisilaania ja 0,5 po S-glysidyloksipro-pyylitrimetoksisilaania, ja sekoitettiin. Sitten lisät-10 tiin 30 po liitua ja 1,2 po rautaoksidipigmenttiä ja sekoitettiin. Sen jälkeen lisättiin 4,5 po hienojakoista piihappoa ja sekoitettiin (lopussa alipaineessa). Sen jälkeen lisättiin 0,06 po katalysaattoria (dibutyylitina-diasetaattia) ja sekoitettiin alipaineessa. Lopuksi li-15 sättiin 50 paino-% bensiinifraktiota (Isopar H, Esso) ja sekoitettiin homogeeniseksi. Päätteeksi pidettiin seosta vähän aikaa alipaineessa.
Esimerkki 8
Esipanoksena oli seos, joka sisälsi 60 po a,ω-di-20 hydroksipolydimetyylisiloksaania, viskositeetti 20°C:ssa 50 000 x 10~6 m2/s, 20 po α,ω-bis(trimetyylisiloksi)poly-dimetyylisiloksaania, viskositeetti 20°C:ssa 1400 x 10"6 m2/s, ja 2 po heksametyylidisiloksaania. Siihen lisättiin huoneen lämpötilassa 5 po metyyli-tris(2-butanoksiimi)si-25 laania ja sekoitettiin vähän aikaa. Sitten lisättiin 8 po hienojakoista piihappoa ja 0,4 po rautaoksidipigmenttiä ja sekoitettiin alipaineessa homogeeniseksi. Sen jälkeen lisättiin 0,5 po f-aminopropyylitrietoksisilaania ja 0,6 po katalysaattoria (dibutyylitinadilauraattia) ja sekoi-. . 30 tettiin alipaineessa homogeeniseksi. Lopuksi lisättiin 60 po ksyleeniä, ja sekoitettiin homogeeniseksi pitäen seosta lopussa vähän aikaa alipaineessa.
: Esimerkki 9
Esipanoksena oli seos, joka sisälsi 60 po α,ω-di-35 hydroksipolydimetyylisiloksaania, viskositeetti 20°C:ssa 50 000 x 10'6 m2/s, 20 po a, (x>-bis( trimetyylisiloksi )poly-dimetyylisiloksaania, viskositeetti 20°C:ssa 1400 x 10'6 ίο 8 6 2 C 0 m2/s, ja 2 po heksametyylidisiloksaania. Siihen lisättiin huoneen lämpötilassa 6 po metyylitributyyliaminosilaania ja sekoitettiin vähän aikaa. Sitten lisättiin 13 po hienojakoista piihappoa ja 0,4 po rautaoksidipigmenttiä ja 5 sekoitettiin homogeeniseksi. Lopuksi lisättiin 20 po ksy-leeniä ja 40 po isododekaania, ja sekoitettiin homogeeniseksi pitäen seosta sekoituksen lopussa vähän aikaa alipaineessa.
Esimerkki 10 10 Esipanoksena oli seos, joka sisälsi 60 po α,ω-di- hydroksipolydimetyylisiloksaania, viskositeetti 20°C:ssa 50 000 x 10'6 m2/s, 20 po a, w-bis( trimetyylisiloksi )poly-dimetyylisiloksaania, viskositeetti 20°C:ssa 1400 x 10‘6 m2/s, ja 2 po heksametyylidisiloksaania. Siihen lisättiin 15 huoneen lämpötilassa 5 po etyylitriasetoksisilaania ja sekoitettiin vähän aikaa. Sitten lisättiin 9 po hienojakoista piihappoa ja 0,4 po rautaoksidipigmenttiä ja sekoitettiin alipaineessa homogeeniseksi. Sen jälkeen lisättiin 0,02 po katalysaattoria (dibutyylitinadiasetaat-20 tia) ja sekoitettiin alipaineessa homogeeniseksi. Lopuksi lisättiin 65 po metyleenikloridia ja sekoitettiin homogeeniseksi. Lopuksi seosta pidettiin vähän aikaa alipaineessa.
Esimerkki 11 25 Esipanoksena oli seos, joka sisälsi 60 po α,ω-di- hydroksipolydimetyylisiloksaania, viskositeetti 20°C:ssa 50 000 x 10~6 m2/s, ja 20 po a, oa-bis( trimetyylisiloksi )po-lydimetyylisiloksaania, viskositeetti 20°C:ssa 1400 x 10'6 m2/s. Siihen lisättiin huoneen lämpötilassa 0,9 po 30 di-tert-butoksidiasetoksisilaania, ja sekoitettiin vähän aikaa. Sitten lisättiin 9 po hienojakoista piihappoa ja 0,4 po rautaoksidipigmenttiä ja sekoitettiin alipaineessa homogeeniseksi. Sen jälkeen lisättiin 0,02 po katalysaattoria (dibutyylitinadiasetaattia) ja sekoitettiin alipai-35 neessa homogeeniseksi. Lopuksi lisättiin 65 po 1,1,1-tri-kloorietaania ja sekoitettiin homogeeniseksi. Seosta pidettiin lopuksi vähän aikaa alipaineessa.
Il n 86200
Saaduilla massoilla tehtiin seuraavat jäätymisen-ostokokoet: 1) Sääkammiossa tehty koe
Teräslevylle, jonka mitat olivat 8 x 1000 x 1000 5 mm ja joka oli päällystetty esimerkin 4 mukaisella materiaalilla, muodostettiin 25 imun paksuinen jääkerros (merivedestä) lämpötilassa -21°C. Levy oli pystyasennossa. Päällysteen paksuus oli 1,5 mm.
Kun jää oli muodostunut, pidettiin lämpötilaa -21°C 10 yllä vielä 12 tuntia, jotta jää saavuttaisi kokonaan tämän lämpötilan.
Sen jälkeen sääkammion lämpötilaa korotettiin hitaasti (2°C tunnissa).
Lämpötilassa -10°C alenivat jään ja silikonikumin 15 väliset adheesiovoimat niin pieniksi, että jää irtosi ja putosi pois, ts. lämpötilassa -10°C ei jään ja keksinnön mukaisesti käytetyn massan välillä ollut enää ollenkaan adheesiota.
Käytännön sovellutuksissa käytetyn vinyylipäällys-20 teen ollessa kyseessä jää sitä vastoin tarttui sangen hyvin kiinni ja oli poistettavissa vasta yli 10°C:n lämpötilassa .
' ” 2) Sääkammiossa tehty, luonnollista ympäristöä (tuuli, lämpötila, vesi) simuloiva koe | '·· 25 Kokeessa päällystettiin muutamia levyjä (1 x 500 x " 500 mm) esimerkin 1 mukaisella massalla (päällysteen pak- : suus 1,5 mm) ja testattiin ne sääkammiossa (vertaa tau- ; lukko 1 ) .
i2 8 6 2 GO
TAULUKKO 1
Koe n:o | 1 | 2 | 3 [ 4 [ 5 6
Tuulen nopeus (m/2) 1 12 1 12 1 Γ 12
Ilman lämpötila (°C) -6 -6 -14 -14 -20 -20
Meriveden lämpötila (°C) +4,5 +4,5 +4,5 +4,5 +4,5 +4,5
Merivesipisaroiden läpimitta (mm) 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 1n Ruiskutustiheys (s/s) 2/5 2/5 2/5 2/5 2/5
Vesipitoisuus/juokseva (g/m^) 11111
Levyt asetettiin 15°:n kallistuskulmaan. Tämä kulma 15 on lähellä käytännön olosuhteita ja edistää jäätymistä.
Tutkittavia levyjä tarkasteltiin tunneittain, jotta saataisiin rekisteröityä kaikki pinnalla tapahtuvat jään-muodostukset.
13 86200
I I
Il I · in in
II 0J ro I G x X
NX en :3 (0 C X X 0 0 (0 n en x λ; ie 3 in a ex x
Il tn 0) C ·η Λ :(0 X
n -η en 3 o 3 ο x c c 3 II Ο X 3 -Γ-l x X g
Il O, O X G X m en en ro :r0
Il M W - >1 >1 (0 :3 :3 O -P
Il H M X :3 X G X X X X X
il en a; o x oi :3 en p en
Il 3 X Ch :3 -H :3 X -H -H -H
Il Λ! -H :3 X -n O X -P 3 il x; eno -n a, en en 3 3
Il -h o CX eno C O 3 x
Il 3 > (X 3 x x O O. ex -P en
Il en r—i -PO’—i ex '—i 1—i p x
Il 3 a) en ex Φ ex ai O 3 0
Il -h o X -H >—i i x x g ex
Il en -n 3 X x 0)
(0 II <L' Xl - e en :r0 X - - "X
X II > O :3 to <—l P) :e0 :eö :r0 en en II en X X 3 X X 3 X 3 X en
λ: Il v :rO 3 Ä · X :r0 en :r0 en :rd <D
3 II :rö ro :r0 0) 3 (0 O :r0 en :r0 en :r0 :rC
X II X X -x C CX 3 -x-H ·χ·Η -xX
3 II :r0 en X en > > X
ro Il:r0:rö to ro rö-HXO roro törO röO)
g Μ-xX p 3 njH 3 M ro X rox rdX
0 II x 3 > G > 3 X P >X >X > x
3 II X >i rfl O X 0330) OQ) OQ) OP
X II Q)> X X en x V X X XX XX X >i
II
II
- Il-------- 1 Il x e n ΙΟ Γί II o o O,— il xx m xxx
il o I I I I I I
3 en il ox o x cm in X 3 II x
CM :rö 3 II
X en II
O II
« -- H------ X —Jl D (Oli
X C XII
D 0) O XII
< <D X Gil u"> E-ι X«3llxcnir) cm x -- ro 0 0) XII x cm X X —11
II
- Il------
1 II
:0 II
a II
E — Il
:rfl O II
x O II
G II VO ιχ> X X O O X
3 3 II I IX X CM CM X
E X II I I III
γΗ ·Η II
h -μ II
Il--------
II
u X ·— Il x en il
3 li X CM i—I CM X CM CM
3 E II x x xx
En — Il
II
-- H-------—
II
O II
G II
II
0) Il
O II X <M CO X in M3 X
x il
II
i4 86200
Taulukko 2
Simuloitu ilmasto, kokeissa 1-6 käytettiin esimerkin 1 mukaista päällystettä ja kokeessa 7 tavanomaista vi-nyylipäällystettä.
5 Tämä koe osoitti silikonimassalla käsitellyn levyn selvät edut verrattuna käytössä yleiseen vinyylisivelyai-neella käsiteltyyn alustaan.
Silikonikumilla käsiteltyjen levyjen ollessa kyseessä oli jää sangen helppo poistaa, tai tuuli puhalsi sen 10 pois, kun se saavutti tietyn koon.
Nykyisin käytössä olevan vinyylipäällysteen (koe 7) tapauksessa olivat adheesiovoimat sitä vastoin suurempia kuin koheesiovoimat, ja siten pääsi muodostumaan kestävä jääkerros.
15 Kokeessa 6 pidettiin levyä edellä mainitun kokeen jälkeen vielä 48 tuntia (ilman tuulta ja merivettä). Tämän jälkeen jää oli tasapainossa ympäristön kanssa. Tämänkään kuormituksen jälkeen oi havaittu ominaisuuksien erityisiä muutoksia, ja jää oli edelleen helppo poistaa käsin.
li
Claims (2)
1. Polysiloksaanimassojen käyttö jään muodostumisen estämiseksi alustoille, jotka massat muuttuvat veden 5 tai ilman kosteuden vaikutuksesta kumimaisen joustaviksi massoiksi ja ovat valmistettavissa seuraavista aineosista: A) a, -dihydroksipolydiorganosiloksaanit, joiden viskositeetti on noin 500 - 2 000 000 mPas (20°C:ssa),
10 B) mahdollisesti a, -bis(trimetyylisiloksi)poly- dimetyylisiloksaani, C) silloitusaine, D) mahdollisesti yksi tai useampi tarttumista edistävä aine,
15 E) lujittava ja/tai lujittamaton täyteaine sekä pigmentit, F) kovetuskatalysaattori ja G) mahdollisesti liuotin.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen polysiloksaani-20 massan käyttö, tunnettu siitä, että silloitusai- neena C) käytetään alkyylitriasetoksisilaania. 16 86200
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DE3541100 | 1985-11-21 | ||
DE19853541100 DE3541100A1 (de) | 1985-11-21 | 1985-11-21 | Verwendung von siliconmassen zur verhinderung der vereisung auf substraten |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI864717A0 FI864717A0 (fi) | 1986-11-19 |
FI864717A FI864717A (fi) | 1987-05-22 |
FI86200B true FI86200B (fi) | 1992-04-15 |
FI86200C FI86200C (fi) | 1992-07-27 |
Family
ID=6286421
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI864717A FI86200C (fi) | 1985-11-21 | 1986-11-19 | Anvaendning av silikonmassor foer foerhindrande av isbildning pao substrat. |
Country Status (9)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4774112A (fi) |
EP (1) | EP0224112B1 (fi) |
JP (1) | JPH0826304B2 (fi) |
KR (1) | KR950006076B1 (fi) |
CA (1) | CA1298745C (fi) |
DE (2) | DE3541100A1 (fi) |
DK (1) | DK165754C (fi) |
FI (1) | FI86200C (fi) |
NO (1) | NO172808C (fi) |
Families Citing this family (17)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
JP2568655B2 (ja) * | 1988-11-26 | 1997-01-08 | 関西ペイント株式会社 | 着氷防止用貼着シート |
US5188750A (en) * | 1988-11-29 | 1993-02-23 | Kansai Paint Company, Limited | Anti-icing composition and method of preventing icing |
JPH02147688A (ja) * | 1988-11-29 | 1990-06-06 | Kansai Paint Co Ltd | 着氷防止組成物 |
US5187015A (en) * | 1989-02-17 | 1993-02-16 | Minnesota Mining And Manufacturing Company | Ice release composition, article and method |
US4953360A (en) * | 1989-09-27 | 1990-09-04 | Slick Ice Limited | Additive for treating water used to form ice |
US5445873A (en) * | 1993-11-01 | 1995-08-29 | Shin-Etsu Chemical Co., Ltd. | Room temperature curable solventless silicone coating compositions |
US6702953B2 (en) * | 2000-12-14 | 2004-03-09 | Microphase Coatings, Inc. | Anti-icing composition |
EP1392789B8 (en) * | 2001-05-08 | 2010-05-26 | Danish Technological Institute, Energy, Refrigeration and Heat Pump Technology | Ice nucleating non-stick coating |
US20090294724A1 (en) * | 2008-05-27 | 2009-12-03 | Appealing Products, Inc. | Anti-icing material and surface treatments |
US20110143148A1 (en) * | 2009-12-13 | 2011-06-16 | General Electric Company | Articles comprising a weather resistant silicone coating |
DE102010056518A1 (de) | 2010-12-29 | 2012-07-05 | Gmbu E.V., Fachsektion Dresden | Oberfläche mit verringerter Eisadhäsion |
US8911832B2 (en) | 2011-12-02 | 2014-12-16 | Ppg Industries Ohio, Inc. | Method of mitigating ice build-up on a substrate |
WO2014120961A1 (en) * | 2013-01-30 | 2014-08-07 | University Of Pittsburgh - Of The Commonwealth System Of Higher Education | Compositions for prevention of ice build-up |
WO2019047093A1 (en) * | 2017-09-07 | 2019-03-14 | Dow Global Technologies Llc | THERMALLY CONDUCTIVE GLACIOPHOBIC COATINGS |
EP3926017A1 (de) * | 2020-06-19 | 2021-12-22 | Daw Se | Beschichtungsmasse, kit-of-parts für eine beschichtungsmasse, beschichtung erhältlich mit der beschichtungsmasse oder dem kit-of-parts, beschichtetes substrat und verwendung der beschichtungsmasse |
FR3125981B1 (fr) * | 2021-08-05 | 2023-08-11 | Irt Antoine De Saint Exupery | Article pour une application antigivre |
JPWO2024090583A1 (fi) * | 2022-10-28 | 2024-05-02 |
Family Cites Families (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
GB1422149A (en) * | 1972-06-29 | 1976-01-21 | Nat Patent Dev Corp | Non-fogging coatings and coating compositions |
US3959563A (en) * | 1973-11-02 | 1976-05-25 | General Electric Company | Method for rendering vitreous surfaces water repellant and dirt deposit resistant and articles produced thereby |
DE3323909A1 (de) * | 1983-07-02 | 1985-01-10 | Bayer Ag, 5090 Leverkusen | Stabile siliconemulsionen |
-
1985
- 1985-11-21 DE DE19853541100 patent/DE3541100A1/de not_active Withdrawn
-
1986
- 1986-11-05 NO NO864413A patent/NO172808C/no unknown
- 1986-11-10 US US06/928,998 patent/US4774112A/en not_active Expired - Fee Related
- 1986-11-11 DE DE8686115598T patent/DE3683356D1/de not_active Expired - Lifetime
- 1986-11-11 EP EP86115598A patent/EP0224112B1/de not_active Expired - Lifetime
- 1986-11-13 JP JP61268773A patent/JPH0826304B2/ja not_active Expired - Lifetime
- 1986-11-19 CA CA000523326A patent/CA1298745C/en not_active Expired - Lifetime
- 1986-11-19 FI FI864717A patent/FI86200C/fi not_active IP Right Cessation
- 1986-11-20 DK DK555386A patent/DK165754C/da not_active IP Right Cessation
- 1986-11-21 KR KR1019860009845A patent/KR950006076B1/ko not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
NO864413D0 (no) | 1986-11-05 |
DK555386A (da) | 1987-05-22 |
JPS62127381A (ja) | 1987-06-09 |
NO172808B (no) | 1993-06-01 |
NO172808C (no) | 1993-09-08 |
FI864717A (fi) | 1987-05-22 |
CA1298745C (en) | 1992-04-14 |
EP0224112A3 (en) | 1989-11-15 |
DK555386D0 (da) | 1986-11-20 |
DK165754C (da) | 1993-06-14 |
DE3541100A1 (de) | 1987-05-27 |
EP0224112B1 (de) | 1992-01-08 |
KR950006076B1 (ko) | 1995-06-08 |
DK165754B (da) | 1993-01-11 |
FI864717A0 (fi) | 1986-11-19 |
NO864413L (no) | 1987-05-22 |
EP0224112A2 (de) | 1987-06-03 |
KR870005059A (ko) | 1987-06-04 |
DE3683356D1 (de) | 1992-02-20 |
US4774112A (en) | 1988-09-27 |
JPH0826304B2 (ja) | 1996-03-13 |
FI86200C (fi) | 1992-07-27 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI86200B (fi) | Anvaendning av silikonmassor foer foerhindrande av isbildning pao substrat. | |
US4431472A (en) | Method for improving the adhesion of organopolysiloxane elastomers | |
US5331074A (en) | Antifouling coating compositions | |
CN101679786B (zh) | 含有羧基官能化有机聚硅氧烷的抗污涂料组合物 | |
CN101440256B (zh) | 防垢的缩合固化的有机基聚硅氧烷组合物,制备方法和水下结构 | |
JP3817277B2 (ja) | 塗装したシリコーンエラストマーの形成方法 | |
EP0885938B1 (en) | Condensation curable silicone foul release coatings and articles coated therewith | |
EP0881269B1 (en) | Sprayable, condensation curable silicone foul release coatings and articles coated therewith | |
CN103492486A (zh) | 湿气可固化组合物以及由此制备的低表面能涂料组合物 | |
CN105121155A (zh) | 包含硅水凝胶的防污体系 | |
FR2474044A1 (fr) | Composition aqueuse de silicone et article comportant un revetement d'une telle composition | |
US5534610A (en) | Solventless two component primer composition for improved adhesion of RTV silicone elastomers to substrates | |
US10745523B2 (en) | Cross-linkable masses based on organosilicon compounds | |
BR102012009649A2 (pt) | composiÇço curÁvel por umidade de embalagem énica, mÉtodo para revestir um substrato, e, pelÍcula de revestimento | |
JPH05179159A (ja) | プライマー組成物及びシリコーン支持体の上塗方法 | |
JPH02212577A (ja) | プライマー組成物、コーティング方法及びコーティングされたシリコーン基材 | |
JPH02187464A (ja) | 水分の不存在下で貯蔵安定性でありそして塗装可能なエラストマーを生成するrtv―1k組成物 | |
JP7043609B2 (ja) | オルガニルオキシ基含有オルガノポリシロキサンをベースとする架橋性化合物 | |
US5755866A (en) | Primer composition for 1-part room temperature vulcanizable silicone compositions | |
KR20010005511A (ko) | 소수성 필름 | |
WO2023054487A1 (ja) | 防汚塗料組成物 | |
JP3516964B2 (ja) | 水稀釈性シリコーン目詰めコーティング | |
JPH02212578A (ja) | シリコーン基材を下塗り及び被覆するための組成物及び方法 | |
US20230151244A1 (en) | Primer coating composition | |
RU2081142C1 (ru) | Отверждаемая кремнийорганическая антиадгезионная композиция |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: BAYER AKTIENGESELLSCHAFT |