FI84527C - Anordning foer oevervakning av slaeckningstillstaond av en automatisk brandslaeckningsanlaeggning. - Google Patents

Anordning foer oevervakning av slaeckningstillstaond av en automatisk brandslaeckningsanlaeggning. Download PDF

Info

Publication number
FI84527C
FI84527C FI855065A FI855065A FI84527C FI 84527 C FI84527 C FI 84527C FI 855065 A FI855065 A FI 855065A FI 855065 A FI855065 A FI 855065A FI 84527 C FI84527 C FI 84527C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
fire
signal
detector
energy
flames
Prior art date
Application number
FI855065A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI84527B (fi
FI855065A (fi
FI855065A0 (fi
Inventor
Yoshio Arai
Akira Kitajima
Kouji Akiba
Original Assignee
Hochiki Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hochiki Co filed Critical Hochiki Co
Publication of FI855065A0 publication Critical patent/FI855065A0/fi
Publication of FI855065A publication Critical patent/FI855065A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI84527B publication Critical patent/FI84527B/fi
Publication of FI84527C publication Critical patent/FI84527C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08BSIGNALLING OR CALLING SYSTEMS; ORDER TELEGRAPHS; ALARM SYSTEMS
    • G08B17/00Fire alarms; Alarms responsive to explosion
    • G08B17/12Actuation by presence of radiation or particles, e.g. of infrared radiation or of ions
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A62LIFE-SAVING; FIRE-FIGHTING
    • A62CFIRE-FIGHTING
    • A62C37/00Control of fire-fighting equipment
    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08BSIGNALLING OR CALLING SYSTEMS; ORDER TELEGRAPHS; ALARM SYSTEMS
    • G08B17/00Fire alarms; Alarms responsive to explosion
    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08BSIGNALLING OR CALLING SYSTEMS; ORDER TELEGRAPHS; ALARM SYSTEMS
    • G08B17/00Fire alarms; Alarms responsive to explosion
    • G08B17/10Actuation by presence of smoke or gases, e.g. automatic alarm devices for analysing flowing fluid materials by the use of optical means
    • G08B17/11Actuation by presence of smoke or gases, e.g. automatic alarm devices for analysing flowing fluid materials by the use of optical means using an ionisation chamber for detecting smoke or gas
    • G08B17/113Constructional details

Landscapes

  • Business, Economics & Management (AREA)
  • Emergency Management (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Fire Alarms (AREA)
  • Fire-Extinguishing By Fire Departments, And Fire-Extinguishing Equipment And Control Thereof (AREA)
  • Fire-Detection Mechanisms (AREA)

Description

1 84527
Laite automaattisen palonsammutuslaitteiston sammutustoimin-nan valvomiseksi Tämä keksintö kohdistuu laitteeseen automaattisen palonsammutuslaitteiston sammutustoiminnan valvomiseksi, joka havaitsee palosta johtuvat liekit ja suihkuttaa suuttimesta sammu-tusnestettä liekkien sammuttamiseksi.
Tavanomainen automaattinen palonsammutuslaitteisto, joka havaitsee palosta johtuvat liekit ja suuntaa suuttimen havaittuun liekin sijaintipaikkaan palonsammutusnesteen ruiskuttami-seksi palon sammuttamista varten, sisältää infrapunailmaisimen liekeistä säteilevän lämpöenergian tai infrapunasäteiden havaitsemiseksi. Palontorjuntatoiminnan käynnistyttyä sammutettavana olevan palon tilaa valvotaan tällaisessa tavanomaisessa automaattisessa palonsammutuslaitteistossa infrapunail-maisimelta jatkuvasti saadun havaintotiedon perusteella.
Koska tavanomaisen automaattisen palonsammutuslaitteiston infrapunailmaisin antaa ilmaisusignaalin, joka vastaa liekin säteilemää lämpöenergiaa eli liekin kokoa, palo havaitaan infrapunailmaisimen ilmaisusignaalin avulla ja palon sammu-tustila määrätään infrapunailmaisimen ilmaisusignaalin häviämisen perusteella suuttimesta ruiskutetun sammutusaineen tai veden osuessa siihen. Tästä syystä ei voida varmasti todeta, osuuko suuttimesta ruiskutettu sammutusaine tai vesi varmasti liekkiin ennen kuin ilmaisusignaali on hävinnyt sen jälkeen, kun sammutusaineen tai veden ruiskutus on alennettu ennalta-määrätylle tasolle. Palontorjuntatoiminnan käynnistämisen ja palonsammutustilan määrittämisen välillä on siten aikaviivettä. Näin ollen menetetään aikaa ennen palotilanteen mukaisiin asianmukaisiin toimenpiteisiin ryhtymistä.
Esillä oleva keksintö on onnistunut välttämään edellä selitetyt ongelmat ja esillä olevan keksinnön tarkoituksena on saada aikaan nopea palonsammutustilan määritys sen osalta, osuuko sammutusneste varmasti liekkeihin vai ei palotilanteen hoitamiseksi asianmukaisesti.
2 84527
Esillä oleva keksintö perustuu sellaisiin havaintoihin, että palavan kaasuseoksen liekit hapetusreaktiossa eivät ole palaessaan staattisia siten kuin esimerkiksi polttimen liekit laboratoriossa ja tämä aiheuttaa tavallisesti lepattamista vaihtelevasta palamisnopeudesta, ympäristön fysikaalisten olosuhteiden ja palavien aineiden koostumuksien muutoksista johtuen.
Keksinnön mukaiselle laitteelle, jolla edellä mainittu tavoite on saavutettavissa, on tunnusomaista se, että laite käsittää ilmaisimen, joka antaa liekistä säteilevää valoenergiaa vastaavan signaalin, sekä palontoteamispiirin, joka käsittää elimet sammutustoiminnan toteamiseksi ilmaisimen antaman signaalin perusteella, ja että palontoteamispiiriin kuuluu osa, joka havaitsee ilmaisimen antamasta signaalista tasavirtakom-ponentin, joka vastaa liekistä emittoituvassa valoenergiassa esiintyvää lepatusta, sekä osa, joka havaitsee mainitusta signaalista vaihtovirtakomponentin, joka vastaa liekistä emittoituvassa valoenergiassa esiintyvää lepatusta, jolloin sammutusnesteen osuminen liekkeihin on todettavissa siitä, että ilmaisimen antama signaali käsittää tasavirtakomponentin muttei vaihtovirtakomponenttia sen jälkeen, kun sammutusnesteen suihkutus on käynnistetty.
Kuvio 1 on perspektiivinen kuvanto esillä olevan keksinnön erään suoritusmuodon kokonaisrakenteesta, kuvio 2 on lohkokaavio kuviossa 1 esitetystä suoritusmuodosta, kuvio 3 on yksityiskohtainen lohkokaavio kuviossa 2 esitetystä ohj ausyksiköstä, kuvio 4(A) ja (B) ovat kumpikin ohjaustoiminnan vuokaavioita, kuvio 5 on käyrä, joka esittää ilmaisusignaalien muutoksia, ja kuvio 6 on päällyskuvanto, joka esittää valvontavyöhykettä.
Piirustuksessa on esitetty esillä olevan keksinnön yksi suoritusmuoto .
3 84527
Kuvioissa 1 ja 2 viitenumero 1 on automaattinen palonsammutus-laitteisto, ja pöydälle 2 on sijoitettu kaksi palopesäkkeen il-maisulaitetta 3 ja 4 etäisyyden päähän toisistaan. Toinen palo-pesäkkeen ilmaisulaitteista 3 sisältää ilmaisimen 3a palopesäkkeen havaitsemiseksi, pystyohjausvälineet 3b ilmaisimen 3a ohjaamiseksi pystysuunnassa ja vaakaohjausvälineet 3c ilmaisimen 3a ohjaamiseksi vaakasuunnassa. Toinen palopesäkkeen ilmaisulaite 4 sisältää samalla tavoin ilmaisimen 4a palopesäkkeen havaitsemiseksi, pystyohjausvälineet 4b ilmaisimen 4a ohjaamiseksi pystysuunnassa ja vaakaohjausvälineet 4c ilmaisimen 4a ohjaamiseksi vaakasuunnassa. Pystyohjausvälineet 3b, 4b ja vaakaohjausvälineet 3c, 4c ohjaavat kukin erikseen vastaavia ilmaisimia 3a, 4a siten että ne liikuttavat ilmaisimia 3a, 4a pystysuunnassa ja vaakasuunnassa palopesäkkeen paikan havaitsemiseksi ohjausyksiköstä tulevan käskyn vaikutuksesta, kuten myöhemmin selitetään.
5 on suutinjärjestely, joka on sijoitettu pöydän 2 kiertokeski- pisteen kohdalle, ja se sisältää suuttimen 5a palonsammutusnes-teen ruiskuttamiseksi, ruiskutussuunnan ohjausvälineet 5b suuttimen 5a suuntaamiseksi palopesäkkeen iImaisulaitteiden 3, 4 havaitsemaa palopesäkkeen sijaintipaikkaa kohti ja ruiskutus-tilan ohjausvälineet 5c ruiskutustilan ohjaamiseksi asettelemalla suuttimen 5a nokan avautumisastetta palopesäkkeen etäisyyden mukaisesti. 6 on suunnanohjausväline pöydän 2 kääntymisen ohjaamiseksi vaakasuunnassa palopesäkkeen ilmaisulait-teiden 3, 4 ja suutinjärjestelyn 5 suuntaamiseksi yhdessä palo-pesäkettä kohti. 7 on summeri ja 8 on lamppu. Ilmaisuvälineenä valvontavyöhykkeellä syntyneiden liekkien lepattavan muutoksen havaitsemiseksi on paloilmaisin 9. Paloilmaisin 9 sisältää ilmaisulaitteina esimerkiksi kaksi valodiodia, jotka valvovat alueilta n:o 1 ja n:o 2, jotka on jaettu valvontavyöhykkeelle kuviossa 6 esitetyllä tavalla. Kun jompi kumpi paloil-maisimeen 9 sisältyvistä ilmaisulaitteista havaitsee palon, piiriyksikölle 10 annetaan liekeistä tulevan valoenergian lepattavaan muutokseen perustuva ilmaisusignaali. 11 on säiliö palonsammutusnesteen, kuten sammutusaineen tai veden varastoimiseksi, 12 on pumppu palonsammutusnesteen syöttämiseksi säiliöstä 11 suuttimelle 5a ja 13 on moottori.
Kuviossa 5 X tarkoittaa ilmaisusignaalia paloilmaisimesta 9 ja 4 84527 Y tarkoittaa ilmaisimen 3a ilmaisusignaalia, joka on esitetty edustamaan ilmaisimien 3a, 4a ilmaisusignaaleja. Ilmaisimen 9 ilmaisusignaali X muodostuu osasta, joka sisältää tasavirta-komponentin ja vaihtovirtakomponentteja, ja osasta, joka sisältää vain tasavirtakomponentin. Edellisessä osassa vaihtovirta-komponentti on osoituksena liekin lepattavasta muutoksesta ja jälkimmäinen osa osoittaa, että sammutusneste osuu liekkeihin. Molemmissa ilmaisimissa 3a, 4a käytetään ilmaisulaitteina pyro-sähköisiä elementtejä liekeistä säteilevän valon sisältämien infrapuna-alueen lähellä olevien säteiden havaitsemiseksi. Tarkemmin selitettynä käyrässä Y näkyvät useat huiput esittävät lähtöjä, jotka saadaan, kun liekit tulevat ilmaisimien 3a, 4a näkökenttiin, joita pyöritetään vaakasuunnassa, ja signaali-tason aleneva suuntaus osoittaa, että liekkejä ollaan sammuttamassa .
Tällöin paloilmaisimelta 9 tuleva ilmaisusignaali syötetään ohjausyksikköön 17 tuloliitännän 15 kautta. Ohjausyksikkö 17 suorittaa palomäärityksen paloilmaisimelta 9 tulevan ilmaisu-tiedon perusteella ja kun ohjausyksikkö 17 toteaa kyseessä olevan palon, se antaa hälytysyksikölle 18 käskyn summerin 7 ja lampun 8 aktivoimiseksi hälytysilmoituksen antamiseksi ja suunnanohjausvälineiden 6 käyttämiseksi siten, että ne suuntaa-vat palopesäkkeen ilmaisulaitteet 3,4 ja suutinjärjestelyn 5 palon alkamisalueen keskusta kohti. Ohjausyksikkö 17 sisältää erilaisia välineitä erilaisten ohjelmien, kuten ohjausohjelman, laskentaohjelman jne. suorittamiseksi mikrotietokonetta käyttämällä. Kuten myöhemmin selitetään yksityiskohtaisemmin, pystysuunnan ohjausvälineitä 3b, 4b ja vaakasuunnanohjausväli-neitä 3c, 4c ohjataan ennalta asetetun ohjausohjelman mukaisesti siten, että kumpikin palopesäkkeen ilmaisulaitteista 3, 4 voi suorittaa palopesäkkeen havaitsemistoiminnan niille varattujen palonalkamisalueen alueiden osalta. Kun paloilmaisulaitteet 3,4 antavat ilmaisusignaalit, ohjausyksikkö 17 laskee palopesäkkeen sijaintipaikan kolmiomittauksella. Suunnanohjausvälineitä 6 ohjataan laskennan tuloksen mukaisesti jälleen pyörittämään pöytää 2 siten, että se suuntaa palopesäkkeen ilmaisulaitteet 3, 4 ja suutinjärjestelyn 5 yhdessä palopesäkkeen sijaintipaik- 5 84527 kaa kohti. Kun moottori 13 aktivoidaan ohjausyksiköstä tulevalla käskyllä, joka saadaan lähtöliitännän 16 kautta, palonsammutus-pumppu 12 tulee käytetyksi ja palonsammutusnestettä syötetään palontorjuntatoiminnan suorittamiseksi. Palontorjuntatoiminnan käynnistämisen jälkeen paloilmaisin 9 toimii ilmaisuvälineenä palonsammutustilan havaitsemiseksi liekkien lepattavan muutoksen perusteella ja se antaa palonsammutustilaa vastaavan ilmaisu-tiedon ohjausyksikölle 17 tuloliitännän 15 kautta. Ohjausyksikkö 17 sisältää määritysyksikön 19 palonsammutustilan valvomiseksi palontorjuntatoiminnan käynnistämisen jälkeen paloilmaisi-men 9 ilmaisusignaalin tai lepatusmuutossignaalin esiintymisen tai puuttumisen oerusteella. Täsmällisemmin selitettynä, jos palonsammutuspumpun 12 käynnistämisen jälkeen suuttimesta 5a ruiskutettu sammutusneste osuu liekkeihin, liekit lakkaavat lepattamasta, niin että lepatusmuutossignaali paloiImaisimelta 9 tulee nollaksi. Määritysyksikkö 19 määrittää siten onko palonsammutus varmasti käynnissä vai ei paloilmaisimen 9 lepattavaa muutosta edustavan signaalin esiintymisen tai puuttumisen perusteella ja ohjaa palontorjuntatoimintaa määrityksen tuloksen mukaisesti .
Ohjausyksikkö 17 ja määritysyksikkö 19 ovat kokoonpanoltaan kuviossa 3 esitetyn kaltaisia. Ohjausyksikkö 17 sisältää konkreettisina välineinä liekkien lepattamisen havaitsemiseksi tasa-virtasignaalin ilmaisinosan 20 ja vaihtovirtasignaalin ilmaisin-osan 21, jotka on kytketty rinnan, ja lisäksi palonsammutustilan määritysosan 22 ja palonmäärityosan 23, jotka muodostavat määritysyksikön 19. Ohjausyksikkö 17 sisältää lisäksi palopesäkkeen etäisyyden laskentaosan 24 palopesäkkeen etäisyyden laskemiseksi ja hälytyksen lopetuksen käskyosan 25, suuttimen ohjauksen käskyosan 26, pumpun aktivoinnin käskyosan 27 ja ilmaisimen käytön käskyosan 28, jotka on kytketty ohjausyksikön eri osiin eri käskysisgnaalien kehittämiseksi.
Täsmällisemmin selitettynä jos paloilmaisin 9 havaitsee liekkejä jommalla kummalla valvonta-alueella, ohjausyksikköön 17 syötetään tuloliitännän 15 kautta ilmaisusignaali, jolla on kuviossa 5 6 84527 X:llä merkitty aaltomuoto, palosiqnaalina ja ilmaisusignaalina. Palonmääritysosa 23 vertaa tulosignaalia esiasetettuun kynnysarvoon A ja määrittää onko kyseessä palo vai ei. Kun tulosignaa-li ylittää kynnysarvon A, palonmäärityosa 23 määrittää sen paloksi ja aktivoi ilmaisimen käytön käskyosan 28 liikuttamaan ilmaisimia 3a, 4a lähtöliitännän 16 kautta. Ilmaisusignaalit ilmaisimilta 3a, 4a syötetään palopesäkkeen etäisyyden laskentaosaan 24 tuloliitännän 15 kautta.
Toisaalta ilmaisusignaali paloilmaisimelta 9 syötetään tasavirta-signaalin ilmaisinosaan 20 ja vaihtovirtasignaalin ilmaisinosaan 21, joissa se jaetaan tasavirtakomponentiksi ja vaihtovirtakompo-nentiksi. Tasavirtasignaalin ilmaisinosa 20 kehittää lähdön, kun tulosignaali ylittää kynnysarvon L ja vaihtovirtasignaalin ilmaisinosa 21 kehittää lähdön, kun tulosignaali on ennaltamäärä-tyllä taajuusalueella f, esimerkiksi 0,2-10 Hz. Molemmat lähdöt signaalinilmaisinosista 20, 21 syötetään Dalonsammutustilan määritysosaan 22 ja palopesäkkeen etäisyyden laskentaosaan 24.
Palonsammutustilan määritysosa 22 määrää palonsammutustilan sig-naalinilmaisinosilta 20, 21 tulevien tulosignaalien perusteella. Määrityksen sisältö on seuraavassa taulukossa esitetyn mukainen:
tasavirtakomponentti 0 O X
vaihtovirtakomponentti 0 X X
palo sammutus sammutettu käynnissä O: havaittu X: ei havaittu
Tasavirtasignaalin ja vaihtovirtasignaalin ilmaisinosien 20, 21 signaalit syötetään palopesäkkeen etäisyyden laskentaosaan 24 ja niistä tulee aktivointisignaali palopesäkkeen etäisyyden laskentaosalle 24. Palopesäkkeen etäisyyden laskentaosa 24 aloittaa laskennan vain, k\m palonmääritysosa 23 toteaa palon esiintymisen, kun tulot syötetään ilmaisimilta 3a, 4a ja kun ilmaisinosat 20, 21 havaitsevat paloilmaisimelta 9 tulevan tulosignaalin sisältävän sekä tasavirta- että vaihtovirta- 7 84527 komponentin siten, että ne antavat signaalin. Laskenta käsittää palopesäkkeen sijainnin laskennan kolmiomittauksella, kuten edellä on esitetty.
Suuttimenohjauksen käskyosaan 26 syötetään lähtösignaali palon-sammutustilan määrityosasta 22 ja lähtösignaali palopesäkkeen etäisyyden laskentaosasta 24. Suuttimenohjauksen käskyosa 26 antaa signaalit ruiskutussuunnan ohjausvälineille 5b, ruiskutusti-lan ohjausvälineille 5c ja suunnanohjausvälineille lähtöliitän-nän 16 kautta.
Pumpun aktivoinnin käskyosaan 27 syötetään lähtösignaali palonsam-mutustilan määritysosasta 22 ja lähtösignaali suuttimen ohjauksen kaskyosasta 27 ja pumpun aktivoinnin käskysignaali johdetaan moottorille 13 lähtöliitännän 16 kautta palonsammutuspumpun 12 aktivoimiseksi.
Palonsammutustilan määrityosa 22 kehittää lähdön hälytyksen lopetuksen käskyosalle 25 todetessaan, että palo on sammutettu ja käsky hälytyksen lopettamiseksi johdetaan hälytysyksikköön 18 lähtöliitännän 16 kautta summerin ja lampun 8 toiminnan lopettamiseksi.
Esitetyn laitteen toiminta selitetään seuraavassa aikajärjestyksessä kuvioihin 4(A) ja (B) viitaten.
Kuviossa 4(A) normaaliajan alustus asetetaan lohkossa a. Esimerkiksi vaakasuunnan ohjausvälineet 3c, 4c ja suunnanohjausväli-neet 6 ohjataan asettamaan pöydän 2 kääntymiskulman siten, että se suuntaa ilmaisimet 3a, 4a ja suuttimen 5a yhdessä eteenpäin. Ilmaisimen 3a pystykulma suunnataan pystysuunnassa alaspäin ja ilmaisimen 4a pystykulma suunnataan oleellisesti valvontavyöhykkeen keskustaan. Lohkossa b paloilmaisin 9 valvoo palon esiintymistä kummassakin valvonta-alueessa ja siinä tapauksessa, että palo on alkanut valvonta-alueessa n:o 2, paloilmaisin 9 havaitsee palosta johtuvan liekkien lepatuksen ja vaihe etenee lohkosta b lohkoon c suunnanohjausvälineiden 6 käyttämiseksi.
β 84527
Kun suunnanohjausvälineitä 6 käytetään, pöytä 2 kääntyy vaakasuunnassa, niin että ilmaisimet 3a, 4a ja suutin 5a tulevat yhdessä suunnatuiksi kohti aluetta n:o 2 ja ilmaisimille 3a, 4a annetaan liekinilmaisukäsky. Täsmällisemmin esitettynä koska ilmaisimen 3a pystykulma on asetettu pystysuunnassa alaspäin ja ilmaisimen 4a kulma on asetettu alueen n:o 2 keskustaa kohti osoittavaan suuntaan, ilmaisimet 3a, 4a pyyhkäisevät vaakaohjaus-välineitä 3c, 4c käytettäessä vaakasuunnassa alueen n:o 2 sisällä säilyttäen aloituskulman pystysuunnassa. Lohkossa d päätellään havaitseeko ilmaisin 3a liekkejä vai ei ja jos liekkejä ei havaita, vaihe etenee lohkoon f ilmaisimen 4a ilmaisusig-naalin tutkimiseksi. Jos liekinilmaisusignaalia ei saada lohkossa f, vaihe palaa lohkoon d pystysuunnan ohjausvälineiden 3b, 4b käyttämiseksi siten, että ilmaisimien 3a, 4a pystykulmia käännetään ylöspäin määrätyn kulman, samalla kun vaakasuunnan ohjausvälineiden 3b, 4b käyttämistä jatketaan alueen n:o 2 pyyhkäisemiseksi vaakasuunnassa.
Tämän jälkeen asianomaisten ilmaisimien 3a, 4a pystykulmia käännetään edelleen ylöspäin määrätyn kulman verran ja pyyhkäisy suoritetaan vaakasuunnassa alueen n:o 2 sisällä pystykulmat säilyttäen. Näitä liekinhavaitsemistoimintoja toistetaan. Jos ilmaisin 3a havaitsee näissä toiminnoissa liekkejä, vaihe etenee lohkosta d lohkoon e pystysuunnan ohjausvälineiden 4b käyttämiseksi suuntaamaan ilmaisimen 4a liekkejä kohti. Lohkossa h liekkien koko määrätään paloilmaisimelta 9 tulevan signaalin perusteella. Jos liekkien koko on ennaltamäärätyn koon alapuolella, niitä ei määritetä paloksi ja vaihe palaa lohkoon a palautettavaksi alustukseen palon esiintymisen valvonnan jatkamiseksi. Jos liekkien koko on määrättyä kokoa suurempi, ne määritetään paloksi ja vaihe etenee lohkoon i summerin 7 saattamiseksi soimaan ja lampun 8 sytyttämiseksi hälytysilmoituksen antamista varten. Täsmällisemmin selitettynä, kun paloilmaisi-men 9 lähtösignaali on suurempi kuin kynnysarvo A, palonmääri-tysosa 23 määrittää palon esiintyvän. Vaihtoehtoisesti kuten kuviossa 3 on esitetty katkoviivoin, tasavirtasignaalin ilmaisin-osasta 20 ja vaihtovirtasignaalin ilmaisinosasta 21 voidaan 9 84527 syöttää lähtösignaalit palonmääritysosaan 23 siten, että palon-määritys voidaan tehdä vain, kun lähtösignaali paloilmaisimesta 9 ylittää kynnysarvon A ja myös signaalin tasavirtakomponentti ylittää kynnysarvon L ja sen vaihtovirtakomponentti, joka edustaa liekkien lepatusta, on määrätyn taajuusalueen f sisällä.
Vaihe etenee edelleen lohkoon j, jossa suunnanohjausvälineitä 6 käytetään ohjaamaan pöydän 2 kääntymistä siten, että palonil-maisinlaitteet 3, 4 voidaan suunnata yhdessä liekkejä kohti. Lohkossa k voidaan suorittaa uudelleenasetus, koska ilmaisimien 3a, 4a suuntakulmat poikkeavat liekeistä pöydän 2 kääntymisen mukaisesti. Tätä tarkoitusta varten vaakaohjausvälineitä 3c, 4c käytetään ilmaisimien 3a, 4a suuntaamiseksi liekkejä kohti. Lohkossa m ilmaisusignaalit saadaan tilassa, jossa ilmaisimet 3a, 4a ovat suunnattuna liekkejä kohti, ja liekkien tarkka asema, ts. liekkien etäisyys ja korkeus lasketaan ilmaisimilta 3a, 4a tulevien ilmaisusignaalien perusteella. Suutinyksikköä 5 ohjataan laskennan tuloksen mukaisesti ja lohkossa n ruiskutussuun-nan ohjausvälineitä 5b käytetään suuttimien 5a kulman ohjaamiseksi pystysuunnassa siten, että sen nokka tulee suunnatuksi liekkejä kohti. Lohkossa p ruiskutustilan ohjausvälineitä 5c käytetään asettelemaan suuttimen 5a nokan avautumisastetta palon-sammutusnesteen ruiskutustilan ohjaamiseksi. Lohkossa q moottori 13 aktivoidaan käyttämään palonsammutuspumppua 12 ja ruiskuttamaan palonsammutusnestettä suuttimesta 5a palontorjuntatoimin-nan aloittamiseksi. Vaihe etenee lohkosta q kohtaan 1. Kuviossa 4(B) vaihe etenee kohdasta 1 lohkoon s palonsammutustilan valvomiseksi. Täsmällisemmin esitettynä, kun lepatusmuutosta edustavaa vaihtovirtasignaalia saadaan jatkuvasti, vaihe etenee kuvion 4(A) lohkoon n ja lohkoon p kohdan 3 kautta ruiskutussuunnan ohjausvälineiden 5b ja ruiskutustilan ohjausvälineiden 5c uudel-leenasettelua varten palontorjuntatoiminnan jatkamiseksi.
Kun palontorjuntatoiminta aloitetaan hetkellä tl ja jos suuttimesta 5a ruiskutettu palonsammutusneste osuu varmasti liekkeihin, kuten kuviossa 5 on esitetty, vaihtovirtasiqnaalia ei enää saada paloilmaisimelta 9. Kuvion 4(B) lohkossa s todetaan, kun 10 84527 vaihtovirtasignaali tulee nollaksi, että palontorjuntatoimitus on varmasti käynnissä ja vaihe etenee lohkosta s lohkoon v. Lohkossa v määritetään onko palo sammutettu vai ei sen ajoittaisen ilmaisutiedon perusteella, joka saadaan ilmaisimien 3a, 4a vaakapyyhkäisystä, mikä on esitetty kirjaimella Y kuviossa 5.
Jos palo ei ole sammunut täydellisesti, edellä esitettyjä vaiheita toistetaan, kunnes palo on sammutettu. Kun ilmaisimilta 3a, 4a tulevien ilmaisusignaalien tasot hetkellä t2 ovat laskeneet ennaltamäärätyn tason alapuolelle, siten kuin kuviossa 5 on esitetty, kuvion 4(B) lohkossa v päätellään, että liekit ovat sammuneet ja vaihe etenee lohkoon w. Lohkossa w palon-sammutuspumppu 12 pysäytetään. Lohkossa x määritetään ovatko liekit hypänneet johonkin muuhun kuin vaakasuuntaan vai ei. Täsmällisemmin selitettynä, jos paloilmaisimelta 9 saadaan vaihtovirtasignaali, päätellään että liekit ovat hypänneet muuhun suuntaan kuin vaakasuuntaan ja vaihe etenee kuvion 4(A) lohkoon c kohdan 4 kautta antamaan käskyn hypänneiden liekkien havaitsemiseksi ja toimenpiteiden joukon suorittamiseksi, kunnes palo on sammunut.
Toisaalta jos lohkossa x ei saada signaalilähtöä paloilmaisimelta 9, vaihe etenee lohkoon y summerin 7 ja lampun 8 kytkemiseksi pois hälytyksen lopettamiseksi ja vaihe palaa jälleen kuvion 4(A) lohkoon a kohdan 2 kautta palautettavaksi alustukseen palonvalvonnan jatkamista varten.
Vaikka palonilmaisin 9 sisältää esitetyssä suoritusmuodossa valoa-vastaanottavan diodin ilmaisuvälineenä liekkien lepatusmuutok-sen ilmaisemiseksi, vaihtoehtoisesti voidaan käyttää muuntyyppisiä ilmaisuvälineitä, kuten anturia, joka havaitsee liekeistä tulevan valoenergian lepattavan muutoksen, tai anturia, joka havaitsee liekeistä tulevien infrapunasäteiden lepattavan muutoksen, esim. aurinkokennoa, valotransistoria tai infrapuna-anturia.
Lisäksi edellä mainituissa suoritusmuodoissa palonsammutusnesteen ruiskutus aloitetaan samanaikaisesti palonsammutuspumpun 12 il 84527 käynnistämisen kanssa. Kuitenkin magneettiventtiiliä voidaan käyttää ohjaamaan ruiskutussuuttimen ruiskutustoimintaa, kun käytetään tavallista pumppujärjestelmää. Tässä tapauksessa sam-mutuspumpun 12 ja magneettiventtiilin peräkkäinen käynnistys- ja pysäytystoiminta esitetään kuvioissa 4A, 4B seuraavasti. Lohkon q ja kohdan 1 väliin sijoitetaan uusi lohko, jossa magneettiventtiilin toiminta avaa ruiskutussuuttimen, lohkon w sisältö kuviossa 4B muutetaan magneettiventtiilin suorittamaksi ruiskutussuuttimen sulkemistoiminnaksi ja kuviossa 4B lohkon y ja kohdan 2 välille lisätään uusi lohko, jossa on esitetty palonsammutuspum-pun 12 pysäytystoiminta.
Lisäksi edellä mainituissa suoritusmuodoissa vain paloilmaisinta 9 käytetään lepattavan tulen havaitsemiseen. Kuitenkin palo-pesäkkeen ilmaisulaitteiden 3 ja 4 ilmaisimia 3a ja 4a voidaan käyttää palon lepatuksen havaitsemiseen samoin kuin paloilmaisinta 9. Tässä tapauksessa ilmaisimina 3a ja 4a voidaan käyttää valokennoa, valotransistoria, valodiodia tai infrapuna-anturia.

Claims (3)

1. Laite automaattisen palonsammutuslaitteiston (1) sammu-tustoiminnan valvomiseksi, joka havaitsee palosta johtuvat liekit ja suihkuttaa suuttimesta (5a) sammutusnestettä liekkien sammuttamiseksi, tunnettu siitä, että laite käsittää ilmaisimen (9), joka antaa liekistä säteilevää valoener-giaa vastaavan signaalin (X), sekä palontoteamispiirin (10), joka käsittää elimet sammutustoiminnan toteamiseksi ilmaisimen antaman signaalin perusteella, ja että palontoteamispii-riin kuuluu osa (20), joka havaitsee ilmaisimen antamasta signaalista tasavirtakomponentin, joka vastaa liekistä emittoituvassa valoenergiassa esiintyvää lepatusta, sekä osa (21), joka havaitsee mainitusta signaalista vaihtovirta-komponentin, joka vastaa liekistä emittoituvassa valoenergiassa esiintyvää lepatusta, jolloin sammutusnesteen osuminen liekkeihin on todettavissa siitä, että ilmaisimen antama signaali käsittää tasavirtakomponentin muttei vaihtovirta-komponenttia sen jälkeen, kun sammutusnesteen suihkutus on käynnistetty. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen valvontalaite, tunnettu siitä, että palontoteamispiiri (10) toteaa lisäksi palon sammumisen, kun ilmaisimen (9) antamassa signaalissa (X) ei ole tasavirtakomponenttia eikä vaihtovirtakomponenttia. 3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen valvontalaite, tunnettu siitä, että ilmaisimeen (9) kuuluu ainakin yksi valodiodi, joka reagoi liekistä säteilevään valoenergiaan tuottaen signaalin (X). i3 84527
1. Anordning för övervakning av släckningstillständ av en automatisk brandsläckningsanläggning (1) som detekterar av branden förosakade lägor samt sprutar släckningsvätska frän ett munstycke (5a) för att släcka lägorna, kännetecknad av att anordningen innefattar en detektor (9) som ger en signal (X) som motsvarar frän lägan utsträlande ljusenergi, samt en branddetektionskrets (10) som innefattar medel för detektering av släckningstillständet pä grund av den av detektorn givna signalen, och att branddetektionskretsen omfattar en del (20), som detekterar en likströmskomponent av den av detektorn givna signalen som motsvarar flämtning som förekommer i den frän lägan utsträlande ljusenergin, samt en del (21), som detekterar en växelströmskomponent av nämnda signal som motsvarar flämtning som förekommer i den frän lägan utsträlande ljusenergin, varvid träffande av släckningsvätskan med lägorna kan fastställas genom det att den av detektorn givna signalen omfattar en likströmskomponent men ingen växelströmskomponent efter det att sprutning av släckningsvätskan har startats.
2. Övervakningsanordning enligt patentkravet 1, kännetecknad av att branddetektionskretsen (10) även detekterar slocknande av branden dä den av detektorn (9) givna signalen (X) har varken en likströmskomponent eller en växelströmskomponent .
3. Övervakningsanordning enligt patentkravet 2, kännetecknad av att detektorn (9) omfattar ätminstone en ljusdiod som reagerar pä den frän lägan utsträlande ljusenergin genom att producers en signal (X).
FI855065A 1984-12-25 1985-12-18 Anordning foer oevervakning av slaeckningstillstaond av en automatisk brandslaeckningsanlaeggning. FI84527C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP59275141A JPS61149172A (ja) 1984-12-25 1984-12-25 自動消火装置の消火状況監視装置
JP27514184 1984-12-25

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI855065A0 FI855065A0 (fi) 1985-12-18
FI855065A FI855065A (fi) 1986-06-26
FI84527B FI84527B (fi) 1991-08-30
FI84527C true FI84527C (fi) 1991-12-10

Family

ID=17551257

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI855065A FI84527C (fi) 1984-12-25 1985-12-18 Anordning foer oevervakning av slaeckningstillstaond av en automatisk brandslaeckningsanlaeggning.

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4706760A (fi)
JP (1) JPS61149172A (fi)
AU (1) AU581949B2 (fi)
CH (1) CH665358A5 (fi)
DE (1) DE3546297C2 (fi)
FI (1) FI84527C (fi)
GB (1) GB2170706B (fi)

Families Citing this family (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS61115293U (fi) * 1984-12-27 1986-07-21
JPS61220667A (ja) * 1985-03-26 1986-09-30 ホーチキ株式会社 自動消火装置
JPS639826A (ja) * 1986-06-30 1988-01-16 Hochiki Corp 炎検出装置
JPS6357066A (ja) * 1986-08-27 1988-03-11 株式会社竹中工務店 放水ノズルのターゲット識別装置
US4837560A (en) * 1987-11-16 1989-06-06 Newberry Chenia L Smoke alarm controlled unlocking apparatus for window bars
JP2624295B2 (ja) * 1988-04-21 1997-06-25 松下電器産業株式会社 消火装置
US4988884A (en) * 1988-11-22 1991-01-29 Walter Kidde Aerospace, Inc. High temperature resistant flame detector
GB2247584B (en) * 1990-07-12 1994-09-14 Secr Defence An infra-red fire detection and analysis system
GB2248018A (en) * 1990-09-21 1992-03-25 John Edward Doohan A system for extinguishing fires
JPH04103165U (ja) * 1991-01-14 1992-09-04 株式会社エス・ケー・ジー 消火ホース用ノズル
JP3252335B2 (ja) * 1993-03-25 2002-02-04 能美防災株式会社 火災検出装置
DE10012705B4 (de) * 2000-03-08 2006-09-14 Torsten Dipl.-Ing. Clauß Verfahren und Vorrichtung zum Früherkennen und Bekämpfen von Feuer im Innen- und Außenbereich, insbesondere Wohnbereich, von Häusern und Gebäuden
WO2007051240A1 (en) * 2005-11-02 2007-05-10 Dale Robert Scott Automated fire extinguishing system
CA2691469A1 (en) * 2006-10-04 2008-04-10 Sensorjet Holdings Limited Fire suppression

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1127443A (en) * 1965-01-13 1968-09-18 Thring S Advanced Developments Improvements in or relating to fire detection and fighting apparatus
US3507333A (en) * 1967-10-23 1970-04-21 Xerox Corp Fire prevention system
US3588893A (en) * 1968-10-25 1971-06-28 Edward W Mc Closkey Apparatus for detecting and locating a fire and for producing at least one corresponding intelligence-carrying output signal
DE2423447C2 (de) * 1974-05-14 1982-11-25 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Automatische Brandmelde- und Löscheinrichtung
CH572752A5 (fi) * 1974-12-19 1976-02-27 Cerberus Ag
GB1482731A (en) * 1975-03-06 1977-08-10 Tiedtke K Method of automatically signalling and extinguishing fires and fire extinguishing equipment
DE3279061D1 (en) * 1981-04-16 1988-10-27 Emi Ltd Flame detector
DE3374174D1 (en) * 1982-06-28 1987-12-03 Hochiki Co Automatic fire extinguishing system
US4533834A (en) * 1982-12-02 1985-08-06 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army Optical fire detection system responsive to spectral content and flicker frequency
JPS61115293U (fi) * 1984-12-27 1986-07-21

Also Published As

Publication number Publication date
CH665358A5 (fr) 1988-05-13
AU5149885A (en) 1986-07-03
GB8531474D0 (en) 1986-02-05
FI84527B (fi) 1991-08-30
FI855065A (fi) 1986-06-26
US4706760A (en) 1987-11-17
GB2170706B (en) 1988-07-20
JPS61149172A (ja) 1986-07-07
AU581949B2 (en) 1989-03-09
FI855065A0 (fi) 1985-12-18
DE3546297A1 (de) 1986-06-26
JPH0436709B2 (fi) 1992-06-17
GB2170706A (en) 1986-08-13
DE3546297C2 (de) 1994-04-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI84527C (fi) Anordning foer oevervakning av slaeckningstillstaond av en automatisk brandslaeckningsanlaeggning.
RU2317834C2 (ru) Способ и система для тушения пожара
US6788208B2 (en) Method for controlling stationary fire-extinguishing systems
KR102130997B1 (ko) 초고층 건물 소방화재 감시 시스템
FI81266B (fi) Automatisk brandslaeckningsanordning.
FI84528B (fi) Flamdetektionssystem och -foerfarande foer detektering av en brandhaerd.
JP2003278500A (ja) トンネル内消火システム
KR101674444B1 (ko) 건축 소방 피난 유도장치
KR102249119B1 (ko) 건축공간 자동 화재감지 및 소방장치
CN211024933U (zh) 家用智能防火防烟预警器
US4270800A (en) Pre-start warning device for a machine
CN1259111C (zh) 智能灭火机
RU2671122C1 (ru) Способ противопожарной защиты складов со стеллажным хранением и устройство сигнально-пусковое автономное автоматическое для осуществления способа
KR102093035B1 (ko) 주제어실 이중바닥 공간 화재진압 시스템 및 이를 이용한 화재진압 방법
JPH09276433A (ja) 自動消火装置用噴射ノズル
JP4585874B2 (ja) ガス機器及びその消火システム
KR100522472B1 (ko) 전차용 화재감지 및 소화설비 제어장치
JP2009240745A (ja) 自動消火装置
JPH0698947A (ja) 自動消火システムおよびその自動運転方法
KR20020051476A (ko) 전력공동구용 소화시스템
WO2013085434A2 (ru) Спринклерный ороситель с датчиком пожара
KR102346753B1 (ko) 와이드 분사형 스프링클러를 이용한 소방화재 감시시스템
KR102676668B1 (ko) 스프링클러 시스템
RU2775482C1 (ru) Многофункциональный робототехнический комплекс предупредительного мониторинга, обнаружения возгораний и управления пожаротушением производственных объектов
KR102648769B1 (ko) 내부 모니터링이 가능한 스프링클러용 배관모듈

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: HOCHIKI KABUSHIKI KAISHA