FI76815C - Katjoniska latexer av kopolymerer baserade pao konjugerade diener. - Google Patents

Katjoniska latexer av kopolymerer baserade pao konjugerade diener. Download PDF

Info

Publication number
FI76815C
FI76815C FI840339A FI840339A FI76815C FI 76815 C FI76815 C FI 76815C FI 840339 A FI840339 A FI 840339A FI 840339 A FI840339 A FI 840339A FI 76815 C FI76815 C FI 76815C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
unsaturated
cationic
nitrogen compound
substance
weight
Prior art date
Application number
FI840339A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI840339A0 (fi
FI76815B (fi
FI840339A (fi
Inventor
Frederic Leising
Original Assignee
Rhone Poulenc Spec Chim
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rhone Poulenc Spec Chim filed Critical Rhone Poulenc Spec Chim
Publication of FI840339A0 publication Critical patent/FI840339A0/fi
Publication of FI840339A publication Critical patent/FI840339A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI76815B publication Critical patent/FI76815B/fi
Publication of FI76815C publication Critical patent/FI76815C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F295/00Macromolecular compounds obtained by polymerisation using successively different catalyst types without deactivating the intermediate polymer

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)
  • Processes Of Treating Macromolecular Substances (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
  • Treatments For Attaching Organic Compounds To Fibrous Goods (AREA)
  • Polymerisation Methods In General (AREA)
  • Graft Or Block Polymers (AREA)
  • Macromolecular Compounds Obtained By Forming Nitrogen-Containing Linkages In General (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Paper (AREA)

Description

7681 5
Konjugoituihin dieeneihin perustuvien kopolyiaeerien kationiset lateksit
Kyseessä olevan keksinnön kohteena ovat emulsiopolymeroimalla saatuihin konjugoituihin dieeneihin perustuvat kationiset lateksit.
US-patentista n:o 3 399 159 on tunnettua valmistaa kationisia latekseja kahdessa vaiheessa siten, että ensimmäisessä vaiheessa polymeroidaan hyvin happamessa väliaineessa (pH suuruusluokkaa 1-3,5) typpipitoista monomeeriä (joka on tyyppiä vinyylipyridiini, tert.butyyliaminoetyylimetakrylaatti) ja alkyyliakrylaattia ilman emulsoivaa ainetta ja toisessa vaiheessa polymeroidaan dieeniä ensimmäisestä vaiheesta peräisin olevassa vesidispersiossa.
Näin saatuja latekseja ei voida käyttää emäksisessä väliaineessa, koska emäksisellä pH-arvolla niiden kationisten varausten tiheys on hyvin heikko.
Tutkimusten tarkoituksena on ollut valmistaa kationisia latekseja, joita voidaan käyttää huolimatta siitä mikä on pH.
Keksinnön kohteena olevat, konjugoituihin dieeneihin perustuvien kopolymeerien kationiset lateksit ovat tunnettuja siitä, että ne saadaan kahdessa vaiheessa: - ensimmäisessä vaiheessa valmistetaan hiukkasten kationinen vesidispersio yhdistämällä ainakin yhtä tyydyttämätöntä ei-hydrolysoituvaa tertiääristä typpiyhdistettä happamessa tai alkalisessa väliaineessa reaktioliuoksen A kanssa, joka on ainakin yhden ei-ionogeenisen, mainitun tyydyttämättömän ei-hydrolysoituvan tertiäärisen typpiyhdisteen kanssa kopolyme-roituvan monomeerin emulsiopolymerointioperaatiosta, ja mainittu reaktioliuos A sisältää pääasiallisesti kationisia varauksia, joita tuo liuokseen ainakin yksi aine, joka kehittää kationisia varauksia, jotka sitoutuvat kemiallisesti 2 7681 5 polymeereihin, jotka on saatu läsnä olevista monomeereistä ja ainakin ei-ionogeenisten monomeerien muuttumisasteeseen 30 % saakka; - toisessa vaiheessa polymeroidaan ensimmäisestä vaiheesta saadussa kationisessa vesidispersiossa ainakin yhtä konju-goitua dieeniä ja mahdollisesti ainakin yhtä ei-ionogeenistä monomeeriä, ja läsnä on ei-varauksia sisältävää tai kationi-sia varauksia synnyttävää reaktiota käynnistävää ainetta.
"Tyydyttämättömällä ei-hydrolysoituvalla tertiäärisellä typpiyhdisteellä happamessa tai alkalisessa väliaineessa" tarkoitetaan mitä tahansa tyydyttämätöntä typpiyhdistettä, jossa ei ole kvaternääristä ammoniumryhmää, ja jossa on hiilivety-ryhmillä trisubstituoitu typpiatomi ja hydrolyysiaste ei ylitä 5 % happamessa tai alkalisessa väliaineessa polymerointilämpö-tilassa.
Ensimmäisessä vaiheessa voidaan mainittua tyydyttämätöntä, ei-hydrolysortuvaa tertiääristä typpiyhdistettä yhdistää reaktioliuokseen A missä tahansa ei-ionogeenisen monomeerin tai monomeerien, jotka voidaan polymeroida tyydyttämättömän ei-hydrolysoituvan tertiäärisen typpiyhdisteen kanssa poly-merointioperaation vaiheessa. Se voi myös olla läsnä kokonaisuudessaan reaktioliuoksessa A polymerointioperaation ensimmäisen vaiheen alusta asti, erikoisesti silloin, kun tätä ei viedä loppuun asti; sitä voidaan lisätä myös jatkuvana tai ei-jatkuvana koko polymeroinnin ensimmäisen vaiheen aikana, erikoisesti silloin, kun tämä on totaalinen; sitä voidaan lisätä myös reaktioliuokseen A vasta ei-ionogeenisen monomeerin tai monomeerien jonkin määrätyn muuttumisasteen jälkeen (esimerKiksi 30-prosenttisen muuttumisasteen jälkeen) tai polymeroinnin ensimmäisen vaiheen lopussa (esimerkiksi ei-ionogeenisen monomeerin 90-98-prosenttisen muuttumisasteen välillä).
Ei-hydrolysoituvista tyydyttämättömistä tertiäärisistä typpiyhdisteistä, jotka vastaavat edellä annettua määritelmää, voidaan mainita:
II
3 7681 5 1) tyydyttämättömien karboksyylihappojen U-(ω-dialkyyliami-noalkyyli)amidit, joiden kaava on I1 ί Λ CH ~ =C-C-NH-R„-N 2 ‘ \ R,3 jossa: . R-^ esittää vetyatomia tai alkyyliryhmää C^-C4, ja etupäässä c1~c2 . R2 esittää alKyleeniryhmää C^-C^, 3a etuPäässä C^-Cg . R3 ja R'3 esittävät alkyyliryhmiä C^-Cg ja etupäässä C^C^, fenyylejä, joissa on mahdollisestx substituenttina alkyyli-radikaali C^-Cg.
Tätä kaavaa vastaavat dimetyyliaminometyyliakryyliamidi tai -metakryyliamidi, dimetyyliaminoetyyliakryyliamidi tai -met-akryyliamidi...
2) tyydyttämättömät aminoesterit, joiden kaava on: Γ1 S yR,,3
CH-, = C- C- 0-R*-N
z \
C I I I
R 3 jossa: . R'^ esittää alkyyliryhmää C-^-Cg ja etypäässä C^-C2 . R2 esittää suoraa tai haarautunutta alkyleeniryhmää, joka sisältää ainakin 2 hiiliatomia ja etupäässä on C2~C^2, erikoisesti C2~Cg . R"3 ja R’’’^ ovat samat tai erilaiset ja esittävät alkyyliryhmää Cj^-Cg ja etupäässä C^-C^, jossa on mahdollisesti substituenttina hydroksiradikaali, fenyyliryhmää, jossa on mahdollisesti substituenttina alkyyliradikaali C^-Cg ja radikaalien R'2, r"3 ja r,,,3 sisältämien hiiliatomien kokonaislukumäärän on oltava yli 8 ja etupäässä yli tai yhtä suuri kuin 10.
Tätä kaavaa vastaavat di-tert.butyyliaminoetyylimetakrylaatti, di-tert.butyyliaminopropyylimetakrylaatti, dipentyyliamino-etyylimetakrylaatti.
7681 5 4 3) Heterosykliset typpiyhdisteet, joissa on typpiatomi tai hiiliatomi, jossa on substituenttina vinyyliryhmä, kuten: - 2-vinyylipyridiini - 4-vinyylipyridiini - l-etyyli-2-vinyylipyridiini - l-bentsyyli-4-vinyylipyridiini - 1,2-dimetyyli-5-vinyylipyridiini - l-metyyli-2-vinyylikinoliini - N-vinyyli-N'-metyyli-imidatsoli - 1-vinyyli-3-metyylibentsimidatsoli
Ei-ionogeenisistä monomeereistä, joita voidaan kopolymeroida tyydyttämättömien ei-hydrolysoituvien tertiääristen typpiyhdisteiden kanssa, voidaan mainita: . vinyyliaromaattiset yhdisteet kyten styreeni, a-metyyli-styreeni, vinyylitolueeni, monoklooristyreeni...
. vinyyliesterit kuten vinyyliasetaatti, vinyylipropionaatti, vinyyliversataatti, vinyylibutyraatti...
. etyleenityydyttämattömät nitriilit kuten akryylinitriili, metakryylinitriili...
. etyleenityydyttämattömät karboksyyliesterit kuten metyyli-, etyyli-, propyyli-, isopropyyli-, butyyli-, 2-etyyliheksyyli-, hydroksietyyli-, hydroksipropyyli- tai glysidyyliakrylaatti, metyyli-, etyyli-, propyyli-, butyyli-, hydroksietyyli-, hydroksipropyyli- tai glysidyylimetakrylaatti jne...
. etyleenityydyttämättömien karboksyylidihappojen dialkyyli-esterit kuten fumaarihapon, raaleiinihapon, itakonihapon... dialkyyliesterit . etyleenityydyttämättömät amidit ja niiden N-substituoidut johdannaiset kuten akryyliamidi, metakryyliamidi, N-metyloli-, N-metoksimetyyliakryyliamidi tai -metakryyliamidi...
Mainittuja ei-ionogeenisiä monomeerejä voidaan käyttää yksinään tai seoksina keskenään silloin kun ne ovat keskenään kopolymeroituvia.
Kationisia varauksia synnyttävät aineet, joita voidaan käyttää, ovat ei-hydrolysoituvia tai osittain hydrolysoituvia, eli
II
5 7681 5 aineita, joiden hydrolyysiaste polymeroinnin reaktio-olosuhteissa on alempi tai yhtä suuri kuin suunnilleen 50 %.
Näistä voidaan mainita: 1) Polymerointia käynnistävät aineet, jotka synnyttävät radikaaleja, joissa on kationinen pää kuten 2,2'-atsobis-(2-amidonopropaanin) hydrokloridi, atsobis-N^N'-dimetyleeni-isobutyyriamidiinin hydrokloridi.
2) Alkuaineiden jaksollisen järjestelmän ryhmien VB ja VIB alkuaineen, kuten typen, fosforin ja rikin, tyydyttämättömät kopolymeroituvat ja polykoordinoidut oniumsuolat.
"Ryhmien VB ja VIB alkuaineen polykoordinoiduilla tyydyttämättömillä oniumsuoloilla" tarkoitetaan mitä tahansa suolaa, jossa on oniumkationi, jossa ryhmien VB ja VIB alkuaineen kaikki valenssit on tyydytetty hiilivetyryhmillä, ja alkuaineen vapaa valenssi on tyydytetty hiiliatomilla, ja ainakin yksi mainituista hiilivetyryhmistä on tyydyttämätön.
Esimerkkinä voidaan mainita kvaternäärisen ammoniumin tyydyttämättömät suolat, jotka vastaavat seuraavaa kaavaa: R4 0 . R* I II Θ / ‘ e CH2 =C-C-A-R5-N-R'6, X Ό T3 " R 6 jossa: . X- on valittu seuraavista anioneista: Cl”, Br“, i”, SO^H-, so4"", ch3so4“, c2h5so4", ch3coo”, . R4 esittää vetyatomia tai metyyliryhmää . A esittää happiatomia tai ryhmää -NH- . R^ esittää suoraketjuista tai haarautunutta alkyleeniryh-mää, joka sisältää 1-18 hiiliatomia, etupäässä 1-10 hiili-atomia . Rg, R'g, ovat samanlaiset tai erilaiset ja esittävät alkyyliryhmää, joka sisältää 1-4 hiiliatomia, jossa on mahdollisesti substituenttina hydroksiradikaali, fenyyli- 6 7681 5 ryhmää, jossa on mahdollisesti substituenttina alkyyliradi-kaali, joka sisältää 1-9 hiiliatomia . hiiliatomien kokonaislukumäärä ryhmissä R^, Rg, R'g ja R"g on suurempi kuin 4 kun A esittää happea.
Yhdisteitä, jotka vastaavat tätä kaavaa, ovat esimerkiksi trimetyyliaminoetyyliakryyliamidin kloridi, trimetyyliamino-propyyliakryyliamidin tai -metakryyliamidin bromidi, trime-tyyliaminobutyyliakryyliamidin tai -metakryyliamidin metyy-lisulfaatti, trimetyyliaminopropyylimetakrylaatin kloridi.
Tyydyttämättömistä oniumsuoloista voidaan mainita myös: - tyydyttämättömät pyridinium-, kinolinium-, imidatsolium-, bentsimidatsoliumsuolat ine kuten: . l-metyyli-2-vinyylipyridiniumbromidi, . l-etyyli-2-vinyylipyridiniumkloridi, • l-etyyli^-vinyylipyridiniummetyylisulfaatti, . l-bentsyyli-4 -vinyylipyridiniumkloridi, . l-metyyli-2-vinyylikinoliniumjodidi, . N-vinyyli-N'-metyylimidatsoliumbromidi, . l-vinyyli-3-metyylibentsimidatsoliumbroraidi, - (2-metakryylioksi)dimetyylisulfoniumkloridi - metyylidiallyylisulfoniummetyylisulfaatti - trimetyylivinyylifosfoniumbromidi.
Kationisia varauksia synnyttävää ainetta voidaan lisätä reak-tioliuokseen A ennen ei-hydrolysoituvaa tyydyttämätöntä tertiääristä typpiyhdistettä tai samanaikaisesti mainitun tyydyttämättömän typpiyhdisteen lisäyksen kanssa.
Mainittua kationisia varauksia synnyttävää ainetta voi myös olla läsnä reaktioliuoksessa A polymerointioperaation alussa "kationisen siemenen" välityksellä, eli polymeeriä tai ko-polymeeriä, joka on valmistettu etukäteen polymeroimalla vesiemulsiossa kationisessa väliaineessa ei-ionogeenistä monomeeriä tai monomeerejä siten, että läsnä on haluttu määrä kationisia varauksia synnyttävää ainetta.
76815
Keksinnön kohteena olevien, konjugoituihin dieeneihin perustuvien kopolymeerien kationisten lateksien edullisen valmistuksen takaavassa ensimmäisen vaiheen suoritustavassa käytetään 100 paino-osaa kohti ei-ionogeenistä monomeeriä tai monomeerejä: . 1-20 paino-osaa kationisia varauksia synnyttävää ainetta ja etupäässä 2-10 paino-osaa mainittua ainetta, . ainakin 4 paino-osaa yhteensä kationisia varauksia synnyttävää ainetta ja tyydyttämätöntä typpiyhdistettä, ja etupäässä 4-15 paino-osaa.
Tyydyttämättömän typpiyhdisteen ja ionogeenisen monomeerin tai monomeerien Kopolymerointioperaatio, joka on keksinnön kohteena olevien lateksien valmistusmenetelmän ensimmäinen vaihe, suoritetaan klassisissa polymerointolosuhteissa vesi-emulsiossa kationisessa väliaineessa lämpötilavälillä 60°-90°C ja tavallisesti välillä 75°-85°C, millä tahansa pH-arvolla (joka voi vaihdella välillä 3-12 ja etupäässä välillä 5-9) ja läsnä on kationista tai ei-ionista reaktiota käynnistävää ainetta, mahdollisesti kationista tai ei-ionista emulsoivaa ainetta ja lisäksi on läsnä kationisia varauksia synnyttävää ainetta, ja mainittu aine on ryhmän VB tai VIB alkuaineen tyydyttämätöntä kopolymeroituvaa, polykoordinoi-tua oniumsuolaa ja/tai ylimäärä kationista reaktiota käynnistävää ainetta.
Kationiset reaktiota käynnistävät aineet, joita voidaan käyttää, ovat niitä jotka on jo edellä mainittu esimerkkinä kationisia varauksia synnyttävinä aineina.
Ei-ionisten reaktiota käynnistävien aineiden esimerkkeinä voidaan mainita: . epäorgaaniset tai orgaaniset, vesiliukoiset tai organoliu-koiset peroksidit tai hydroperoksidit, jotka synnyttävä ei-varattuja vapaita radikaaleja kuten vetyperoksidi, bentsoyy-liperoksidi, tert.butyylihydroperoksidi, kumeenihydroperoksi-di, tert.butyyliperbentsoaatti, di-isopropyylibentseeniper-oksidi, metyylietyyliketoniperoksidi, 8 7681 5 . redoks-systeemit, jotka on saatu yhdistämällä mainittuihin peroKsideihin tai hydroperoksideihin pelkistävää ainetta kuten askorbiinihappoa, sokereita# moniarvoisia metallisuo-loja, sulfiitteja, hydrosulfiitteja, sulfoksalaatteja, tio-sulfaatteja, natrium- tai kalsiumbisulfiitteja jne, natrium- tai sinkkisulfoksylaattiformaldehydiä...
. atsoalifaattiset yhdisteet, joissa on atsoasyklinen ryhmä ja ainakin yksi alifaattinen hiiliatomi kussakin typpiato-missa, ja ainakin yksi hiiliatomi on tertiäärinen, kuten atso-bisisobutyronitriili, 2,2*-atsobis-(2,4-dimetyylivaleronit-riili), 2,2'-atsobis(2,4-dimetyyli-4-metoksivaleronitriili). Ei-ionisten emulsoivien aineiden esimerkkinä voidaan mainita polyetoksyylirasva-alkoholit, polyetoksyylialkyylifenolit, polyetoksyylirasvahapot...
Kationisten emulsoivien aineiden esimerkkeinä voidaan mainita: - dekyyliammoniummetyylisulfaatti, - N-etyylidodekyyliammoniumbromidi, - setyyliammoniumkloridi, - setyyliammoniumbromidi, - stearyyliaramoniumbromidi, - setyylidimetyylibentsyyliammoniumbromidi, - N,N-dimetyy1idodekyy1iammoniumkloridi, - N-metyylitridekyyliammoniumjodidi, - etoksyylirasva-amiinien kloridit, bromidit, sulfaatit, metyylisulfaatit tai asetaatit.
Polymerointioperaation suorituksessa käytettävän reaktiota käynnistävän aineen määrä on riippuvainen käytetystä mono-meeristä tai monomeereistä ja polymerointilämpötilasta; se on tavallisesti noin 0,1-5 paino-% laskettuna roonomeerien kokonaispainosta ja etupäässä noin 0,1-2 %.
On selvää, että mikäli reaktiota käynnistävä aine tai emul-soiva aine on kationisia varauksia synnyttävän aineen pää-aineosa tai eräs pääaineosista, on käytettävä ylimäärää näihin määriin nähden.
9 7681 5
Kationisen tai ei-ionisen emulsoivan aineen määrä, joka käytetään stabiloimaan kopolymeerien hiukkasia, voi nousta jopa 2 painoprosenttiin monomeerien kokonaispainosta.
Konjugoiduista dieeneistä, joita voidaan käyttää menetelmän toisen vaiheen toteuttamiseen, jonka avulla voidaan valmistaa keksinnön kohteena olevia kationisia latekseja, voidaan mainita butadieeni, isopreeni, kloropreeni, 1,3-pentadieeni, dimetyylibutadieeni, syklopentadieeni...
Niitä voidaan käyttää määriä, jotka vastaavat suunnilleen 20-80 paino-%, etupäässä 25-65 paino-% laskettuna monomeerien kokonaispainosta, joita on käytetty koko menetelmän suorituksessa (eli myös dieeni mukaanluettuna).
Ei-ionogeenisen monomeerin tai monomeerien määrä, joka on mahdollisesti läsnä konjugoidun dieenin ohella toisen vaiheen suorituksessa, voi nousta noin 80 %:iin ei-ionogeenisten monomeerien kokonaispainosta, joita on käytetty koko menetelmän suorituksessa.
Kopolymeroinnin toinen vaihe voidaan suorittaa ensimmäisen vaiheen lämpötilan ja pH:n suhteen samanlaisissa olosuhteissa, mahdollisesti siten että mukana on ketjun pituutta rajoittavaa ainetta ja lisämäärä ei-varauksia sisältävää tai kationisia radikaaleja synnyttävää reaktiota alulle käynnistävää ainetta, mikäli on tarpeen.
Esimerkkeinä ketjun pituutta rajoittavista aineista voidaan mainita: merkaptaanit kuten n-butyyli-, n-oktyyli-, n-lauryyli-, t-doekyylimerkaptaani; halogenoidut johdannaiset kuten hiili-tetrabromidi....
Keksinnön kohteena olevilla konjugoituihin dieeneihin perustuvien kopolymeerien kationisilla latekseilla voi potentiaali zeta vaihdella + 80 mV:stä + 20 mV:hen, kun pH muuttuu esimerkiksi 2:sta 12:een.
10 7681 5
Mainittuja kationisia latekseja voidaan käyttää sideaineina paperin päällystyksessä, non-woven-harsokankaiden valmistukseen, metallisten substraattien päällystämiseen jne.
Seuraavat esimerkit on annettu asian valaisemiseksi eikä niitä voida pitää keksinnön piirin ja hengen rajoittajina.
Esimerkki 1 A) Ensimmäinen vaihe
Panostetaan kylmänä 5 litran vetoiseen autoklaaviin, joka on varustettu ankkurityyppisellä sekoittajalla, joka pyörii 180 kierr/min - 866 g deionoitua vettä - 7,5 g setyylidimetyylibentsyyliammoniumbromidia - 15 g trimetyyliaminopropyylimetakryyliamidikloridia - 15 g dimetyyliaminopropyylimetakryyliamidia.
Autoklaavin lämpötila nostetaan 75°C:een. Tähän lämpötilaan päästyä lisätään: . yhdellä kertaa 7,5 g 2,21-atsobis-(2-amidinopropaanin) hydrokloridia ja 50 g deionoitua vettä; . jatkuvana 5 h aikana vakiovirrannopeudella - 750 g butyyliakrylaattia, - 660 g styreeniä, - 60 g dimetyyliaminopropyylimetakryyliamidia, sitten 10 min lämpötilaan nousemisen jälkeen lisätään jatkuvana 7 h aikana vakiovirrannopeudella: - 15 g 2,21-atsobis-(2-amidinopropaanin) hydrokloridia - 420 g deionoitua vettä.
Reaktio pysäytetään jäähdyttämällä kaikkiaan 11 h käynnissä olon jälkeen.
Muuttumisaste on 99 %.
Saatu tuote on dispersiota, jolla on seuraavat tyypilliset ominaisuudet: il 11 7681 5 - pH 7,8 - kuivauutteen määrä 43,1 paino-% - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 240 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,1 ^um Näin valmistetun dispersion kationinen luonne saadaan selville mittaamalla potentiaali zeta pH:n funktiona. Mittaaminen suoritetaan mikroelektroforeesilaitteen MARK II avulla, jonka on valmistanut RANK BROTHERS ja se tehdään polymeerin konsentraatiolla 0,05 % mittausjännitteellä 80 V ja lämpötilassa 25°C.
Tämän mittauksen tulokset ovat seuraavat:
- pH potentiaali zeta mV
4 +66 6 +52 8 +30 10 +22 B) Toinen vaihe
Panostetaan kylmänä 5 litran vetoiseen autoklaaviin, joka on varustettu potkurityyppisellä sekoittajalla, joka pyörii 150 kierr/min, - 900 g deionoitua vettä - 173,85 g ensimmäisessä vaiheessa valmistettua dispersiota. Autoklaavin lämpötila nostetaan 75°C:een.
Tähän lämpötilaan noustua lisätään 5 h aikana vakiovirranno-peudella: - 555 g styreeniä - 855 g butadieeniä - 9,75 g tert.dodekyylimerkaptaania, sitten jatkuvana 7 h aikana: - 15 g 2,2'-atsobis-(2-amidinopropaanin) hydrokloridia ja 375 g deionoitua vettä - 15 g oksietyleeninonyylifenolia, jossa 30 oksietyleeniren-gasta.
12 7681 5
Reaktio pysäytetään jäähdyttämällä 12,5 h käynnissä olon jälkeen.
Saatu tuote on dispersiota, jolla on seuraavat tyypilliset ominaisuudet: - pH 7,8 - kuivauutteen määrä 45 % - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 112 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,25 ^um
Potentiaali zetan mittaustulokset ovat seuraavat: pH potentiaali zeta mV
4 +42 6 +30 8 +18 10 +18
Esimerkki 2 A) Ensimmäinen vaihe
Vaihe on identtinen esimerkin 1 kanssa.
B) Toinen vaihe Panostetaan kylmänä: - 900 g deionoitua vettä - 173,85 g ensimmäisessä vaiheessa valmistettua dispersiota. Autoklaavin lämpötila nostetaan 75°C:een.
Tähän lämpötilaan päästyä lisätään jatkuvana 5 h ajan vakio-virrannopeudella: - 720 g styreeniä - 555 g butadieeniä - 225 g metyylimetakrylaattia.
sitten lisätään jatkuvana 7 h ajan vakiovirrannopeudella: - 15 g α,a1-atsobisisobutyronitriiliä - 15 g oksietyleeninonyylifenolia, jossa on 30 oksietyleeni-rengasta.
Reaktio pysäytetään jäähdyttämällä kaikkiaan 12,5 h käynnissä
II
13 7681 5 olon jälkeen. Saatu tuote on dispersiota, jonka tyypilliset ominaisuudet ovat seuraavat: - pH 6,2 - kuivauutteen määrä 42 % - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 105 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,25 ^um
Potenttiaali zetan mittaustulokset ovat seuraavat: pH potentiaali zeta mV
4 +4 6 6 +42 8 +38 10 +28
Esimerkki 3
Toistetaan esimerkissä 2 selostetut operaatiot korvaten kuitenkin toisessa vaiheessa metyylimetakrylaatti samalla paino-määrällä butyyliakrylaattia.
Saadulla dispersiolla on seuraavat tyypilliset ominaisuudet: - pH 7,8 - kuivauutteen määrä 45 % - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 112 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,25 ^um
Potentiaali zetan mittaustulokset ovat seuraavat: pH potentiaali zeta mV
4 +49 6 +37 8 +30 10 +27
Esimerkki 4
Toistetaan esimerkissä 2 selostetut menetelmät korvaten kuitenkin toisessa vaiheessa metyylimetakrylaatti samalla paino-määrällä akryylinitriiliä.
Saadulla dispersiolla on seuraavat tyypilliset ominaisuudet: 14 7681 5 - pH 3,2 - kuivauutteen määrä 44,4 % - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 240 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,22 ^um
Potentiaali zetan mittaustulokset ovat seuraavat: pH potentiaali zeta mV
4 +4 6 6 +40 8 +35 10 +27
Esimerkki 5 A) Ensimmäinen vaihe
Panostetaan kylmänä 5 litran reaktoriin seuraavat aineosat: - 1350 g deionoitua vettä - 20 g setyylidimetyylibentsyyliammoniumbromidia - 15 g trimetyyliaminopropyylimetakryyliamidikloridia - 15 g dimetyyliaminopropyylimetakryyliamidia - 159 g styreeniä - 129 g butyyliakrylaattia
Autoklaavin lämpötila nostetaan 75°C:een ja lisätään 15 g 2,2' -atsobis (2-amidinopropaanin)'hydrokloridia.
B) Toinen vaihe
Noin 30 min kuluttua on muuttumisaste suunnilleen 90 % ja silloin lisätään jatkuvana 5 h aikana vakiovirrannopeudella: - 901 g styreeniä - 731 g butadieeniä - 10 g tert.dodekyylimerkaptaania.
Sitten lisätään jatkuvana 5 h aikana vakiovirrannopeudella 10 g 2,2'-atsobis(2-amidinopropaanin) hydrokloridia 400 g:ssa deionoitua vettä.
Reaktio pysäytetään jäähdyttämällä kaikkiaan 12,5 h käynnis-säolon jälkeen.
Saadaan kationista dispersiota, jonka tyypilliset ominaisuudet ovat seuraavat:
II
15 7681 5 - pH 8,9 - kuivauutteen määrä 42,4 % - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 190 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,25 ^um
Potentiaali zetan mittaustulokset ovat seuraavat: pH potentiaali zeta mV
4 +5 2 6 +46 8 +24 10 +20
Esimerkki 6
Toistetaan esimerkissä 5 selostetut toimenpiteet rajoittaen kuitenkin muuttumisastetta ensimmäisen vaiheen lopussa 50 %:iin 90 %:n asemesta (noin 10 min reaktio).
Saadun dispersion tyypilliset ominaisuudet ovat seuraavat: - pH 8,6 - kuivauutteen määrä 41,8 % - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 175 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,22 ^um
Potentiaali zetan mittaustulokset ovat seuraavat: pH potentiaali zeta mV
4 +55 6 +48 8 +26 10 +21
Esimerkki 7 A) Ensimmäinen vaine
Panostetaan kylmänä 5 litran autoklaaviin, joka on varustettu potkurityyppisellä sekoittajalla, joka pyörii 150 kierr/min: - 1350 g vettä - 13 g setyylidimetyylibentsyyliammoniumbromidia - 6,5 g akryyliamidia - 26 g trimetyyliaminopropyylimetakryyliamidikloridia 7681 5 16
Autoklaavin lämpötila nostetaan 80°C:een; sitten lisätään lämpötilaan päästyä: - yhdellä kertaa 7,5 g 2,2'-atsobis(2-amidinopropaanin) hydro-kloridia ja 50 g deionoitua vettä - jatkuvana vakionopeudella 5 h aikana: . 1209 g styreeniä . 52 g dimetyyliaminopropyylimetakryyliamidia sitten 10 min kuluttua lämpötilaan pääsemisestä lisätään jatkuvana 7 h aikana vakiovirrannopeudella: - 13 g 2,2'-atsobis(2-amidinopropaanin) hydrokloridia - 480 g deionoitua vettä.
Reaktio pysäytetään jäähdyttämällä kaikkiaan 11 h käynnissä-olon jälkeen.
Muuttumisaste on 99 %.
Saatu tuote on dispersiota, jolla on seuraavat tyypilliset ominaisuudet: - pH 9 - kuivauutteen määrä 40,1 % - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 60 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,05 ,um - 0,06 ^um B) Toinen vaihe
Toistetaan esimerkissä 1 selostetun toisen vaiheen menetelmä ja otetaan siemeneksi 187 g edellä valmistettua dispersiota.
Saadaan vesidispersiota, jolla on seuraavat tyypilliset ominaisuudet: - pH 7,6 - kuivauutteen määrä 44,8 % - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 105 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,15 yura
Potentiaali zetan mittaustulokset ovat seuraavat: pH potentiaali zeta mV
4 +36 6 +4 0 8 +28 10 +18 ti 17 7681 5
Esimerkki 8 Ensimmäinen vaihe
Toistetaan edellä esimerkissä 1 selostettu ensimmäisen vaiheen menetelmä korvaten 15 g trimetyyliaminopropyylimetak-ryyliamidin kloridia 15 g:lla l-metyyli-2-vinyylipyridiniumin kloridia.
Saadaan dispersiota, jonka tyypilliset ominaisuudet ovat seuraavat: - pH 7,9 - kuivauutteen määrä 41,8 % - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 215 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,1 ^um
Toinen vaihe
Toistetaan esimerkissä 1 selostettu toisen vaiheen menetelmä ottaen siemeneksi 179 g dispersiota, joka on valmistettu ensimmäisessä vaiheessa edellä.
Saadaan vesidispersiota, jolla on seuraavat tyypilliset ominaisuudet : - pH 7,8 - kuivauutteen määrä 44,2 % - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 108 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,25 ^.um
Potentiaali zetan mittaustulokset ovat seuraavat: pH potentiaali zeta mV
4 +55 6 +48 3 +32 10 +21
Esimerkki 9 A) Ensimmäinen vaihe
Panostetaan kylmänä 5 litran vetoiseen autoklaaviin, joka on varustettu potkurityyppisellä sekoittajalla, joka pyörii 50 kierr/min: 18 7681 5 - 866 g deionoitua vettä - 7,5 g setyylidimetyylibentsyyliammoniumbromidia - 15 g trimetyyliaminopropyylimetakryyliamidikloridia
Autoklaavi nostetaan lämpötilaan 75°C; tähän lämpötilaan päästyä lisätään: - yhdellä kertaa 7,5 g 2,2'-atsobis(2 - a midinopropaanin) hydrokloridia ja 50 g deionoitua vettä - jatkuvana vakiovirrannopeudella 5 h aikana: . 750 g butyyliakrylaattia . 660 g styreeniä
Sen jälkeen annetaan reaktion olla käynnissä 4 h 75°C:ssa; muuttumisaste on tällöin 90 %.
Sitten lisätään 1 h aikana 75 g dimetyyliaminopropyylimetakryy-liamidia.
Reaktio pysäytetään jäähdyttämällä kaikkiaan 9 h käynnissä olon jälkeen.
Saadaan vesidispersiota, jolla on seuraavat tyypilliset ominaisuudet: - PH 7,9 - kuivauutteen määrä 46,3 % - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 453 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,12 ^um B) Toinen vaihe
Toistetaan esimerkissä 1 selostettu toisen vaiheen menetelmä ja otetaan siemeneksi 162 g edellä valmistettua dispersiota.
Saadaan vesidispersiota, jolla on seuraavat tyypilliset ominaisuudet: - pH 8 - kuivauutteen määrä 44,1 % - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 258 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,25 ^um
II
19 7681 5
Potentiaali zetan mittaustulokset ovat seuraavat: pH potentiaali zeta mV
4 +50 6 +41 3 +33 10 +25
Esimerkki 10 A) Ensimmäinen vaihe
Toistetaan esimerkissä 1 selostettu ensimmäisen vaiheen menetelmä.
B) Toinen vaihe
Toistetaan esimerkissä 1 selostettu toisen vaiheen menetelmä korvaten 855 g butadieeniä 855 g:lla isopreeniä.
Saadaan vesidispersiota, jolla on seuraavat tyypilliset ominaisuudet: - pH 8,2 - kuivauutteen määrä 40,2 % - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 103 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,28 ^um
Potentiaali zetan mittaustulokset ovat seuraavat: pH potentiaali zeta mV
4 +39 6 +28 8 +22 10 +19
Esimerkki 11 Ensimmäinen vaihe
Toistetaan esimerkissä 5 selostettu ensimmäisen vaiheen menetelmä korvaten 159 g styreeniä 159 g :11a butyyliakrylaattia (eli kaikkiaan 288 g butyyliakrylaattia).
Toinen vaihe
Toistetaan esimerkissä 5 selostettu toisen vaiheen menetelmä.
20 7681 5
Saadaan vesidispersiota, jolla on seuraavat tyypilliset omina i suudet: - pH 8,8 - kuivauutteen määrä 41,8 % - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 193 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,26 ^,um
Potentiaali zetan mittaustulokset ovat seuraavat: pH potentiaali zeta mV
4 +49 6 +42 8 +26 10 +19
Esimerkki 12 A) Ensimmäinen vaihe
Toistetaan esimerkissä 5 selostettu ensimmäisen vaiheen menetelmä ja korvataan 129 g butyyliakrylaattia 129 g:11a styreeniä (eli kaikkiaan 288 g styreeniä).
B) Toinen vaihe
Toistetaan esimerkissä 5 selostettu toisen vaiheen menetelmä.
Saadaan vesidispersiota, jolla on seuraavat tyypilliset ominaisuudet: - pH 8,7 - kuivauutteen määrä 42,5 % - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 120 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,23 ^um
Potentiaali zetan mittaustulokset ovat seuraavat: pH potentiaali zeta mV
4 +54 6 +41 8 +30 10 +22
Esimerkki 13 A) Ensimmäinen vaihe 21 7681 5
Toistetaan esimerkissä 5 selostettu ensimmäisen vaiheen menetelmä rajoittaen muuttumisastetta 30 %:iin 90 %:n asemesta.
B) Toinen vaihe
Toistetaan esimerkissä 5 selostettu toisen vaiheen menetelmä.
Saadaan vesidispersiota, jolla on seuraavat tyypilliset ominaisuudet: - pH 8,8 - kuivauutteen määrä 41,6 % - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 129 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,23 ^um
Potentiaali zetan mittaustulokset ovat seuraavat: pH potentiaali zeta mV
4 +50 6 +42 8 +31 10 +23

Claims (22)

7681 5 22
1 Ib R' esittää suoraa tai haarautunutta aikyleeniryhmää, joka sisältää vähintään 2 hiiliatomia, R" ja R ovat samat tai erilaiset ja esittävät C -
0. X C -aikyyliryhmää, jossa on mahdollisesti substituenttina 6 hydroksiradikaali, fenyyli ryhmää, jossa on mahdollisesti substituenttina Cj'C^-alkyy 1iradikaali, ja radikaalien R'2> R 3 ^ 3 sisältämien hiiliatomien kokonaismäärän on oltava yli 8, tai c) typpi- tai hiiliatomin sisältävä heterosyklinen typpiyhdiste, jossa on substituenttina vinyyliryhmä ; II 23 7 6 8 1 5 reaktioliuoksen (A) kanssa, joka on ainakin yhden ei-iono-geenisen, mainitun tyydyttämättömän ei-hydrolysoituvan terti-äärisen typpiyhdisteen kanssa kopolymeroituvan monomeerin ve-siemulsiopolymerointioperaatiosta, ja mainittu reaktioväliai ne (A) sisältää olennaisesti kationisia varauksia, joita tuo vähintään yksi aine, joka kehittää kationisia varauksia, jotka sitoutuvat kemiallisesti polymeereihin, jotka on saatu läsnä olevista monomeereistä, kunnes ei-ionogeeniSten monomeerien muuttumisaste on ainakin 30 %; -toisessa vaiheessa pol.vmeroidaan ensimmäisessä vaiheessa saadussa kationisessa vesi dispersiossa ainakin yhtä konju-goitua dieeniä ja mahdollisesti ainakin yhtä ei-ionogeenistä monomeeriä siten, että läsnä on ei-varauksia sisältävää tai kationisia varauksia synnyttävää initiaattoria .
1. Konjugoituihin dieeneihin perustuvien kopolymeerien kationiset lateksit, joita voidaan käyttää sideaineena, tunnetut siitä, että niitä saadaan kahdessa vaiheessa: - ensimmäisessä vaiheessa valmistetaan hiukkasten kationinen vesidispersio yhdistämällä ainakin yhtä happamassa tai alka-lisessa väliaineessa ei-hydrolysoituvaa tertiääristä tyydyttämätöntä typpiyhdistettä joka on a) tyydyttämättömän karboksyylihapon Ν-ω-diai kyy 1iaminoalkyy- liamidi, jonka kaava I on: RO _ R Il H 3 CH =C-C-NH-R -N I 2 2 R 3 jossa: Rj esittää vetyatomia tai C^-C^-alkyyliryhmää, R2 esittää C^-C^-al kyleeni ryhmää, R ja R'^ esittävät C^-C^-alkyy 1iryhmiä tai fenyylejä, joissa on mahdollisesti substituenttina C -Cg- aikyyli radi kaal i , b) tyydyttämätön aminoesteri, jonka kaava II on: R' 0 ^ R" I 1 H 3 CH = C - C - 0 - R - N II 2 2 \r-3 jossa: R- esittää C -C -aikyyliryhmää,
2. Patenttivaatimuksen 1 mukaiset lateksit, tunnetut siitä, että mainittua tyydyttämätöntä ei-hydrolysoituvaa tertiääristä typpiyhdistettä yhdistetään reaktioiiuoksen (A) kanssa missä tahansa polymerointioperaation vaiheessa, jossa polymeroidaan ei-ionogeenistä monomeeriä tai monomeerejä, jotka voivat kopolymeroitua tyydyttämättömän, ei-hydrolysoi-tuvan tertiäärisen typpiyhdisteen kanssa.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukaiset lateksit, tunnetut siitä, että kaavassa I esittää C^-C^-alkyyli- ryhmää, R esittää C -C -aikyleeniryhmää, R ja R* 2 18 3 3 esittävät C^-C^-alkyleeniryhmiä.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukaiset lateksit, tunnetut siitä, että tyydyttämätön ei-hydrolysoituva tertiäärinen typpiyhdiste on dimetyyliaminometyy1iakryyliamidi tai -metakryy-liamidi tai dimetyy1iaminoetyy1iakryy1iamidi tai -metakryy- 1iamidi.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukaiset lateksit, tunnetut siitä, että kaavassa II on Cj-c -alkyyliryhmä, R'2 24 7681 5 on suora tai haarautunut C^-C^-al ky 1 eeni ryhmä, R" ja R 2 ovat cj-C^-alkyy 1iryhmiä, ja hiiliatomien kokonaislukumäärän radikaaleissa R' , R" ja R on oltava 2 3 3 suurempi tai yhtä suuri kuin 10.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukaiset lateksit, tunnetut siitä, että tyydyttämätön ei-hydrolysoituva tertiäärinen typpiyhdiste on di-tert.butyy1iaminoetyy1imetakryiaatti , di-tert.butyy1iaminopropyy1imetakry1aatti tai dipentyyliamino-etyylimetakryiaatti.
7. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukaiset lateksit, tunnetut siitä, että ei-ionogeeninen mono-meeri tai monomeerit, jotka voivat kopolymeroitua tyydyttämättömän ei-hydrolysoituvan tertiäärisen typpiyhdisteen kanssa, ovat vinyy1iaromaattisia yhdisteitä, viny1iestereitä, etyleen i tyydyttämättorni ä ni tri i1 ejä, ety1een i tyydyttämättorni en karboksyylihappojen estereitä, etyleenityydyttämättömien kar-boksyylidi happojen di aikyyliestereitä tai etyleenityydyttä-mättömiä amideja ja niiden N-substituoituja johdannaisia.
8. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukaiset lateksit, tunnetut siitä, että kationisia varauksia synnyttävä aine on initiaattori, joka synnyttää radikaaleja, joilla on kationinen pää ja/tai ryhmien VB ja VIB alkuaineen polykoordinoitu , kopolymeroituva tyydyttämätön oniumsuola.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukaiset lateksit, tunnetut siitä, että kationisia varauksia synnyttävä aine on kvater-näärinen tyyydyttämätön ammoniumsuola, jonka kaava on R f 4 M ©/ . © CH = C - C - A - Rp - N - R. X 2 5 v 6 ^R" jossa: 6 II 25 7681 5 . X on valittu seuraavista anioneista: Cl , Br , I , SO H~, SO CH SO ", C H SO ", CH COO", 4 4 34254 3 . esittää vetyatomia tai metyyliryhmää, . A esittää happiatomia tai ryhmää -NH-, . R esittää suoraketjuista tai haarautunutta ai ky 1eeniryh- 5 mää, joka sisältää 1-18 hiiliatomia, . R , R' , R" ovat samanlaiset tai erilaiset ja esittävät al- 6 6 6 kyyliryhmää, joka sisältää 1-4 hiiliatomia, jossa on mahdollisesti substituenttina hydroksiradikaali , fenyyliryhmää , jossa on mahdollisesti substituenttina aikyyliradikaali , joka sisältää 1-9 hiiliatomia, . hiiliatomien kokonaislukumäärä ryhmissä R , R , R' ja R" 5 6 6 6 on yli 4 kun A esittää happea.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukaiset lateksit, tunnetut siitä, että tyydyttämätön kvaternäärinen ammoniumsuola on trimetyyliaminoetyyliakryyliamidi n kloridi, trimetyy1iamino-propyyliakryyliamidi n tai -metakryy1iamidi n bromidi, trimetyy-1iaminobutyy1iakryyliamidi n tai -metakryyliamidi n metyylisul-faatti, tai trimetyyliaminopropyylimetakrylaatin kloridi.
11. Patenttivaatimuksen 8 mukaiset lateksit, tunnetut siitä, että kationisia varauksia synnyttävä aine on tyydyttämätön pyridiniumin, kinoliniumin, imidatsoliumin tai bents-imidatsoliumin suola.
12. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukaiset lateksit, tunnetut siitä, että kationisia varauksia synnyttävän aineen lisääminen reaktioi iuokseen (A) tapahtuu ennen tyydyttämättömän ei-hydrolysoituvan tertiäärisen typpiyhdisteen lisäämistä tai yhtäaikaisesti mainitun tyydyttämättömän typpiyhdisteen lisäyksen kanssa.
13. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukaiset lateksit, tunnetut siitä, että kationisia varauksia 26 7 6 8 1 5 synnyttävää ainetta on läsnä reaktioliuoksessa (A)polymeroin-tioperaation alussa "kationisen siemenen" välityksellä.
14. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukaiset lateksit, tunnetut siitä, että polymeroinnin ensimmäisessä vaiheessa käytetään 100 paino-osaa kohti ei-ionogee-nistä monomeeriä tai monomeerejä: . 1-20 paino-osaa kationisia varauksia synnyttävää ainetta; . ainakin 4 paino-osaa yhteensä kationisia varauksia synnyttävää ainetta ja tyydyttämätöntä typpiyhdistettä.
15. Patenttivaatimuksen 14 mukaiset lateksit, tunnetut siitä, että käytetään 100 paino-osaa kohti ei-ionogeenistä monomeeriä tai monomeerejä: . 2-10 paino-osaa kationisia varauksia synnyttävää ainetta; . 4-15 paino-osaa yhteensä kationisia varauksia synnyttävää ainetta ja tyydyttämätöntä typpiyhdistettä.
16. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukaiset lateksit, tunnetut siitä, että polymerointioperaatio o suoritetaan 1ämpöti1aväli11ä 60-90 C, millä tahansa pH-arvolla ja läsnä on kationista tai ei-ionista reaktiota käynnistävää ainetta ja mahdollisesti kationista tai ei-ionista emulsoivaa ainetta.
17. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukaiset lateksit, tunnetut siitä, että polymeroinnin toisessa vaiheessa käytetty konjugoitu dieeni on butadieeni, iso-preeni , kloropreeni, 1 ,3-pentadieeni , dimetyylibutadieeni, sykiopentadi eeni.
18. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukaiset lateksit, tunnetut siitä, että käytetyn konjugoidun dieenin määrä vastaa 20-30 paino-% laskettuna koko menetelmän suoritukseen käytettyjen monomeerien painosta. Il 27 7681 5
19. Patenttivaatimuksen 18 mukaiset lateksit, tunnetut siitä, että konjugoidun dieenin määrä vastaa 25-65 paino-% laskettuna koko menetelmän suorittamiseen käytettyjen mono-meerien painosta.
20. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukaiset lateksit, tunnetut siitä, että ei-ionogeenisen mono-meerin tai monomeerien määrä, joka on mahdollisesti läsnä konjugoidun dieenin ohella toisen vaiheen suorituksessa, voi nousta 80 painoprosenttiin laskettuna koko menetelmän suoritukseen käytettyjen ei-ionogeeniSten monomeerien kokonaispainosta .
21. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukaiset lateksit, tunnetut siitä, että polymeroinnin toinen vaihe suoritetaan 1ämpöti1aväli11ä 60°-90°C millä tahansa pH-arvolla ja mukana on mahdollisesti jotakin ketjun pituutta rajoittavaa ainetta.
22. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen kohteena olevien, konjugoituihi n dieeneihin perustuvien katio-nisten lateksien käyttäminen sideaineina paperin päällystyksessä, non-woven-harsokankaiden valmistukseen, metallisten substraattien päällystämiseen jne. 28 7 6 8 1 5 Patentk rav
FI840339A 1983-01-28 1984-01-27 Katjoniska latexer av kopolymerer baserade pao konjugerade diener. FI76815C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR8301303 1983-01-28
FR8301303A FR2540127B1 (fi) 1983-01-28 1983-01-28

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI840339A0 FI840339A0 (fi) 1984-01-27
FI840339A FI840339A (fi) 1984-07-29
FI76815B FI76815B (fi) 1988-08-31
FI76815C true FI76815C (fi) 1988-12-12

Family

ID=9285369

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI840339A FI76815C (fi) 1983-01-28 1984-01-27 Katjoniska latexer av kopolymerer baserade pao konjugerade diener.

Country Status (15)

Country Link
US (1) US4791161A (fi)
EP (1) EP0118327B1 (fi)
JP (1) JPS59142217A (fi)
AT (1) ATE26722T1 (fi)
BR (1) BR8400343A (fi)
CA (1) CA1224584A (fi)
DE (1) DE3463273D1 (fi)
DK (1) DK37984A (fi)
ES (1) ES8500290A1 (fi)
FI (1) FI76815C (fi)
FR (1) FR2540127B1 (fi)
IE (1) IE56628B1 (fi)
NO (1) NO162290C (fi)
PT (1) PT78024B (fi)
YU (1) YU43664B (fi)

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH0751692B2 (ja) * 1985-07-05 1995-06-05 アクゾ・ナ−ムロ−ゼ・フエンノ−トシヤツプ 導電性基体の塗装方法およびカチオン性バインダ−をベ−スとする水性塗料
US5045576A (en) * 1988-08-04 1991-09-03 The Dow Chemical Company Latex conversion to cationic form use, for example in cationic asphalt emulsion
US5250602A (en) * 1990-01-31 1993-10-05 Mitsui-Cyanamid, Ltd. Polymer emulsion and method for preparing the same
US5260354A (en) * 1992-03-06 1993-11-09 Ppg Industries, Inc. Additives for electrodepositable coating compositions
US5709714A (en) * 1996-03-11 1998-01-20 Rohm And Haas Company Method of treating leather with amphoteric polymers
US6184287B1 (en) * 1999-01-26 2001-02-06 Omnova Solutions Inc. Polymeric latexes prepared in the presence of 2-acrylamido-2-methylpropanesulfonate
US7279452B2 (en) 2000-06-12 2007-10-09 Commun-I-Tec, Ltd. Sanitizing applicator having a positively charged fabric cover
US6667290B2 (en) 2001-09-19 2003-12-23 Jeffrey S. Svendsen Substrate treated with a binder comprising positive or neutral ions
EP1448827B1 (en) * 2001-11-30 2007-09-05 Celanese International Corporation Crosslinkable cationic emulsion binders and their use as a binder for nonwovens
RU2333920C2 (ru) 2002-08-09 2008-09-20 Акцо Нобель Коатингс Интернэшнл Б.В. Кватернизованный полимер с кислотными блокирующими группами, его получение, композиции и применение
US20070015873A1 (en) * 2005-07-13 2007-01-18 Fenn David R Electrodepositable aqueous resinous dispersions and methods for their preparation
US7687440B2 (en) 2005-12-01 2010-03-30 Halliburton Energy Services, Inc. Wellbore sealant compositions containing cationic latexes
WO2007063317A1 (en) * 2005-12-01 2007-06-07 Halliburton Energy Services, Inc. Wellbore sealant compositions containing cationic latexes and methods of using them
US7694738B2 (en) 2005-12-01 2010-04-13 Halliburton Energy Services, Inc. Methods of using wellbore sealant compositions containing cationic latexes
US7576042B2 (en) * 2006-02-28 2009-08-18 Halliburton Energy Services, Inc. Salt water stable latex cement slurries
US9505937B2 (en) 2012-05-16 2016-11-29 Ppg Industries Ohio, Inc. Anionic electrodepositable coating compositions capable of forming low gloss coatings
US9598588B2 (en) 2012-05-16 2017-03-21 Ppg Industries Ohio, Inc. Cationic electrodepositable coating compositions capable of forming low gloss coatings
US20140162910A1 (en) 2012-12-10 2014-06-12 Halliburton Energy Services, Inc. Wellbore Servicing Compositions and Methods of Making and Using Same
US10066146B2 (en) 2013-06-21 2018-09-04 Halliburton Energy Services, Inc. Wellbore servicing compositions and methods of making and using same

Family Cites Families (27)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2512697A (en) * 1944-03-24 1950-06-27 Grotenhuis Theodore A Te Method of making synthetic rubbercarbon black compositions without mastication
US2746943A (en) * 1951-11-09 1956-05-22 Phillips Petroleum Co Polymer compositions and methods for producing the same
US2965594A (en) * 1953-10-30 1960-12-20 Ciba Ltd Carboxylic acid ester containing a quaternar y nitrogen atom in the alcohol portion, and polymerization products thereof
US2870118A (en) * 1955-02-22 1959-01-20 Degussa Process for polymerizing ethylenic organic compounds with redox system catalysts in the presence of betaine derivatives
US2808388A (en) * 1955-07-29 1957-10-01 Eastman Kodak Co Hydrosols of acrylic esters and hydrophobic monomers polymerized with cationic or ampholytic hydrophilic copolymers and process for making same
BE634566A (fi) * 1957-10-21
US3253941A (en) * 1962-03-12 1966-05-31 Staley Mfg Co A E Aminoalkyl polymer floor polishing composition and remover
GB1020063A (en) * 1963-10-03 1966-02-16 Revertex Ltd Improvements in or relating to aqueous resin emulsions
US3404114A (en) * 1965-06-18 1968-10-01 Dow Chemical Co Method for preparing latexes having improved adhesive properties
US3399159A (en) * 1967-02-06 1968-08-27 Kendall & Co Cationic latices and method of preparing same
US3635867A (en) * 1967-12-05 1972-01-18 Celanese Coatings Co Polymerization process for making aqueous acrylic-containing emulsions
US3594453A (en) * 1968-07-25 1971-07-20 Texaco Inc Method of producing alpha-methylstyrene resin
AU494547B2 (en) * 1972-07-10 1977-10-20 Johnson & Johnson Hydrophilic random interpolymer compositions and method for making same
US4017440A (en) * 1973-10-10 1977-04-12 Rohm And Haas Company Polymers stabilized with polymerizable vinylbenzyltrialkyl ammonium salt surfactant
US4064091A (en) * 1974-08-09 1977-12-20 The Kendall Co. Process of forming a polymeric emulsion which comprises copolymerizing in aqueous dispersion an ethylenically-unsaturated monomer containing quaternary nitrogen
DE2452585B2 (de) * 1974-11-06 1981-07-30 Basf Ag, 6700 Ludwigshafen Verfahren zur Herstellung scherstabiler wäßriger Copolymerisat-Dispersionen
JPS52137482A (en) * 1976-05-14 1977-11-16 Kyoritsu Yuki Kogyo Kenkyusho:Kk Preparation of acrylamide polymer
US4349641A (en) * 1977-06-03 1982-09-14 Hercules Incorporated Organic pigments
JPS5837439B2 (ja) * 1978-01-27 1983-08-16 花王株式会社 繊維の糊付け剤
US4166882A (en) * 1978-04-26 1979-09-04 Ppg Industries, Inc. Method of coating with aqueous thermosetting acrylic polymer latex of uniform particle size
JPS5598201A (en) * 1979-01-22 1980-07-26 Kuraray Co Ltd Production of cationic emulsion
US4314044A (en) * 1979-01-22 1982-02-02 Rohm And Haas Company Process for preparing low molecular weight water-soluble polymers
JPS6051488B2 (ja) * 1979-04-16 1985-11-14 日本ペイント株式会社 両イオン性重合樹脂
US4426489A (en) * 1980-02-21 1984-01-17 The Dow Chemical Company Surface active polymeric surfactants containing side chain hydrophobes
US4304703A (en) * 1980-06-23 1981-12-08 Ppg Industries, Inc. Cationic polymer dispersions and their method of preparation
US4337185A (en) * 1980-06-23 1982-06-29 The Dow Chemical Company Process for making cationic structured particle latexes using reactive polymeric surfactants
DE3035375A1 (de) * 1980-09-19 1982-05-06 Röhm GmbH, 6100 Darmstadt Emulgiermittelfreie waessrige kunststoffdispersion

Also Published As

Publication number Publication date
ATE26722T1 (de) 1987-05-15
IE56628B1 (en) 1991-10-23
DK37984A (da) 1984-07-29
NO162290C (no) 1989-12-06
JPS59142217A (ja) 1984-08-15
EP0118327B1 (fr) 1987-04-22
EP0118327A1 (fr) 1984-09-12
US4791161A (en) 1988-12-13
YU43664B (en) 1989-10-31
NO162290B (no) 1989-08-28
FI840339A0 (fi) 1984-01-27
FI76815B (fi) 1988-08-31
YU13084A (en) 1986-06-30
PT78024B (fr) 1986-03-27
ES529221A0 (es) 1984-10-01
CA1224584A (fr) 1987-07-21
BR8400343A (pt) 1984-09-04
FR2540127B1 (fi) 1985-03-29
PT78024A (fr) 1984-02-01
ES8500290A1 (es) 1984-10-01
FR2540127A1 (fi) 1984-08-03
JPS625930B2 (fi) 1987-02-07
FI840339A (fi) 1984-07-29
IE840195L (en) 1984-07-28
DK37984D0 (da) 1984-01-27
NO840305L (no) 1984-07-30
DE3463273D1 (en) 1987-05-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI76815C (fi) Katjoniska latexer av kopolymerer baserade pao konjugerade diener.
US3385839A (en) Cation-active copolymers of hydroxyalkyl and primary amino-alkyl acrylates and methacrylates
US3497482A (en) Polymers of quaternary ammonium compounds
CA2005668C (en) Emulsified functionalized polymers
FI76812C (fi) Stabila och amfotera vattendispersioner av syntetiska polymerer.
US3026293A (en) Acrylamidic graft copolymers and their preparation
US3403122A (en) Emulsion polymerization of water insoluble omega-(n-perfluoroalkanesulfonyl) aminoalkyl acrylates or methacrylates
US2677679A (en) Quaternary ammonium polymers of the acrylic type
US4808660A (en) Latex containing copolymers having a plurality of activatable functional ester groups therein
FI76813C (fi) Stabila och amfotera latexer av kopolymerer baserade pao konjugerade diener.
US3257281A (en) Aerosol preparations for the treatment of the hair comprising hydrophilic salts of basic amides and esters
JPS63251409A (ja) カチオン性オリゴマ−
US3262917A (en) Acid salts of basic interpolymers comprising an amine-substituted amide or ester
CN105693938B (zh) 一种酰亚胺化sma改性阳离子苯丙乳液的制备方法
US3236798A (en) Film-forming acrylonitrile polyer latex and method for preparing same
US2662877A (en) Copolymers of acrylonitrile and allyl amines
FI76814B (fi) Katjoniska vattendispersioner av syntetiska polymerer.
DE1814597A1 (de) Mischpolymere aus N-Fettalkyl-diallyl-ammoniumchlorid
JPS61261302A (ja) カチオン性重合体ラテツクスの製造方法
US5250602A (en) Polymer emulsion and method for preparing the same
JPS62263211A (ja) カチオン性ラテツクスの製造方法
JPH03163108A (ja) 両性高分子電解質およびその製造方法
JP4793997B2 (ja) 製紙方法
GB796543A (en) Quaternary ammonium derivatives of unsaturated esters and amides and polymers thereof
GB1082365A (en) Fibre-forming acrylonitrile polymers

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: RHONE-POULENC SPECIALITES CHIMIQUES