FI76812C - Stabila och amfotera vattendispersioner av syntetiska polymerer. - Google Patents

Stabila och amfotera vattendispersioner av syntetiska polymerer. Download PDF

Info

Publication number
FI76812C
FI76812C FI840336A FI840336A FI76812C FI 76812 C FI76812 C FI 76812C FI 840336 A FI840336 A FI 840336A FI 840336 A FI840336 A FI 840336A FI 76812 C FI76812 C FI 76812C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
unsaturated
substance
nitrogen compound
cationic
carbon atoms
Prior art date
Application number
FI840336A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI840336A0 (fi
FI840336A (fi
FI76812B (fi
Inventor
Frederic Leising
Original Assignee
Rhone Poulenc Spec Chim
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rhone Poulenc Spec Chim filed Critical Rhone Poulenc Spec Chim
Publication of FI840336A0 publication Critical patent/FI840336A0/fi
Publication of FI840336A publication Critical patent/FI840336A/fi
Publication of FI76812B publication Critical patent/FI76812B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI76812C publication Critical patent/FI76812C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F2/00Processes of polymerisation
    • C08F2/12Polymerisation in non-solvents
    • C08F2/16Aqueous medium
    • C08F2/22Emulsion polymerisation
    • C08F2/24Emulsion polymerisation with the aid of emulsifying agents
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F220/00Copolymers of compounds having one or more unsaturated aliphatic radicals, each having only one carbon-to-carbon double bond, and only one being terminated by only one carboxyl radical or a salt, anhydride ester, amide, imide or nitrile thereof
    • C08F220/02Monocarboxylic acids having less than ten carbon atoms; Derivatives thereof
    • C08F220/52Amides or imides
    • C08F220/54Amides, e.g. N,N-dimethylacrylamide or N-isopropylacrylamide
    • C08F220/60Amides, e.g. N,N-dimethylacrylamide or N-isopropylacrylamide containing nitrogen in addition to the carbonamido nitrogen

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)
  • Processes Of Treating Macromolecular Substances (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
  • Polymerisation Methods In General (AREA)
  • Emulsifying, Dispersing, Foam-Producing Or Wetting Agents (AREA)
  • Cosmetics (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)

Description

7681 2
Synteettisten polymeerien stabiilit ja amfoteeriset vesi-dispersiot
Kyseessä olevan keksinnön kohteena ovat emulsiopolymeroimalla saatujen synteettisten polymeerien stabiilit ja amfoteeriset vesidispersiot.
US-patentista n:o 3 404 114 on tunnettua valmistaa amfotee-risiä latekseja kahdessa vaiheessa siten, että ensimmäisessä vaiheessa polymeroidaan tyydyttämätöntä karboksyylihappoa ja tyydyttämättömän hapon esteriä ja toisessa vaiheessa, sen jälkeen kun väliaine on neutraloitu pH-arvoon noin 7 typpipitoisen neutraloimisaineen avulla, polymeroidaan mainitussa väliaineessa tyydyttämättömän karboksyylihapon alkyyliamino-alkyyliesteriä. Tällainen menetelmä vaatii välillä tapahtuvan neutralointioperaation.
On todettu, että vesidispersioiden polymerointioperaatioiden aikana tai käsittelyjen (kuten neutraloinnin, strippauksen) aikana muodostuu huomattava prosentuaalinen pitoisuus lois-jyväsiä, mikä johtuu polymeerihiukkasten stabiilisuuden puutteesta. Tämä ilmiö aiheuttaa valmistuskustannusten kasvua (tuotoksen häviötä suodatuksessa) ja dispersioiden laadun alenemista.
Tutkimusten tarkoituksena on ollut valmistaa synteettisten polymeerien stabiileja ja amfoteerisiä vesidispersioita ilman välillä tapahtuvaa neutralointia; mainituilla dispersioilla ovat loisjyvästen määrät alemmat kuin 500 miljoonasosaa (eli 0,05 paino-% laskettuna polymeeristä).
Keksinnön kohteena olevat synteettisten polymeerien stabiilit ja amfoteeriset vesidispersiot ovat tunnettuja siitä, että niitä saadaan yhdistämällä ainakin yhtä tyydyttämätöntä hydrolysoituvaa typpiyhdistettä happamassa tai alkalisessa väliaineessa reaktioliuoksen A kanssa, joka on ainakin 2 7681 2 yhden ei-ionogeenisen, mainitun tyydyttämättömän hydrolysoituvan typpiyhdisteen kanssa kopolymeroituvan monomeerin emul-siopolymerointioperaatiosta, ja mainittu reaktioliuos A sisältää pääasiallisesti kationisia varauksia, joita tuo liuokseen ainakin yksi aine, joka kehittää kationisia varauksia, jotka sitoutuvat kemiallisesti mainittuihin synteettisiin polymeereihin, ja käytetyn kationisia varauksia synnyttävän aineen määrä vastaa suhdetta mainitun kationisia varauksia synnyttävän aineen synnyttämien kationisten varausten luku-määrä/anionisten varausten lukumäärä, jotka on synnyttänyt tyydyttämätön typpiyhdiste emäksisessä väliaineessa, joka on alle 1.
Mainittua tyydyttämätöntä, hydrolysoituvaa typpiyhdistettä happamessa tai alkalisessa väliaineessa voidaan yhdistää reaktioliuokseen A missä tahansa ei-ionigeenisen monomeerin tai monomeerien, jotka voidaan polymeroida tyydyttämättömän hydrolysoituvan typpiyhdisteen kanssa, polymerointioperaation vaiheessa. Se voi myös olla läsnä kokonaisuudessaan reaktio-liuoksessa A polymerointioperaation alusta asti; sitä voidaan lisätä myös jatkuvana tai ei-jatkuvana polymeroinnin kestäessä; sitä voidaan lisätä myös reaktioliuokseen A vasta ei-ionogeenisen monomeerin jonkin määrätyn muuttumisasteen jälkeen (esimerkkiksi 30-prosenttisen muuttumisasteen jälkeen) tai polymeroinnin lopussa (esimerkiksi ei-ionogeenisen monomeerin 90-98-prosenttisen konversioasteen välillä).
Tyydyttämättömät typpiyhdisteet, joita voidaan käyttää, ovat niitä, jotka pystyvät synnyttämään anionisia varauksia täydellisen tai osittaisen hydrolyysin kautta emäksisessä väliaineessa .
Mainittujen tyydyttämättömien typpiyhdisteiden katsotaan olevan osittain hydrolysoituvia, kun niiden hydrolyysiaste happamessa tai alkalisessa väliaineessa polymeroinnin reaktio-olosuhteissa on ainakin suunnilleen 10 %.
Il 3 7681 2
Esimerkkeinä tyydyttämättömistä hydrolysoituvista typpiyhdisteistä, happamessa tai alkalisessa väliaineessa, voidaan mainita yhdisteet, jotka vastaavat yleistä kaavaa: R-i R-i I /
CH0 = C - C - 0 - R-j - N
2 II 2 \ o R' 3 jossa: . R^ esittää vetyatomia tai metyyliryhmää, . R2 esittää metyleeni- tai etyleeniryhmää, . R3 esittää vetyatomia tai suoraketjuista alkyyliryhmää, joka sisältää 1-4 hiiliatomia, .R'2 esittää vetyatomia tai suoraketjuista alkyyliryhmää, joka sisältää 1-4 hiiliatomia samoin kuin haarautunutta alkyyliryhmää, joka sisältää 3 tai 4 hiiliatomia silloin kun R^ esittää vetyatomia, ja hiiliatomien kokonaislukumäärä ryhmissä R2, R3 ja R'2 on alempi tai yhtä suuri kuin 8 ja etupäässä alempi tai yhtä suuri kuin 6.
Tätä kaavaa vastaavat dimetyyliaminometyyliakrylaatti tai -metakrylaatti, dimetyyliaminoetyyliakrylaatti tai -metak-rylaatti, tert.butyyliaminometyyliakrylaatti tai -metakrylaatti, tert.butyyliaminoetyyliakrylaatti tai -metakrylaatti.
Ei-ionogeenisistä monomeereistä, joita voidaan kopolymeroida tyydyttämättömien hydrolysoituvien typpiyhdisteiden kanssa, voidaan mainita: . vinyyliaromaattiset yhdisteet kuten styreeni, a-metyyli-styreeni, vinyylitolueeni, monoklooristyreeni...
. vinyyliesterit kuten vinyyliasetaatti, vinyylipropionaatti, vinyyliversataatti, vinyylibutyraatti...
. etyleenityydyttämättömät nitriilit kuten akryylinitriili, metakryylinitriili...
. etyleenityydyttämättömät karboksyyliesterit kuten metyyli-, etyyli-, propyyli-, isopropyyli-. butyyli-, 2-etyyliheksyyli-, hydroksietyyli-, hydroksipropyyli- tai glysidyyliakrylaatti, 4 7681 2 metyyli-, etyyli-, propyyli-, butyyli-, hydroksietyyli-, hydroksipropyyli- tai glysidyylimetakrylaatti jne...
. etyleenityydyttämättömien karboksyylidihappojen dialkyyli-esterit kuten fumaarihapon, maleiinihapon., itakonihapon. . . dialkyyliesterit . etyleeni-tyydyttämättömät amidit ja niiden N-substituoidut johdannaiset kuten akryyliamidi, metakryyliamidi, N-metyloli-N-metoksimetyyliakryyliamidi tai -metakryyliamidi...
Mainittuja ei-ionogeenisiä monomeerejä voidaan käyttää yksinään tai seoksina keskenään silloin kun ne ovat keskenään kopolymeroituvia.
Kationisia varauksia synnyttävät aineet, joita voidaan käyttää, ovat ei-hydrolysoituvia tai osittain hydrolysoituvia, eli aineita, joiden hydrolyysiaste polymeroinnin reaktio-olosuhteissa on alempi tai yhtä suuri kuin suunnilleen 50 %.
Näistä voidaan mainita: 1) Polymerointia käynnistävät aineet, jotka synnyttävät radikaaleja, joissa on kationinen pää kuten 2,2'-atsobis-(2-ami-dinopropaanin) hydrokloridi, atsobis-N,N’-dimetyleeni-isobutyy-riamidiinin hydrokloridi.
2) Alkuaineiden jaksollisen järjestelmän ryhmien VB ja VIB alkuaineen, kuten typen, fosforin ja rikin, tyydyttämättömät kopolymeroituvat ja polykoordinoidut oniumsuolat.
Ryhmien VB ja VIB alkuaineen polykoordinoiduilla tyydyttämättömillä oniumsuoloilla tarkoitetaan mitä tahansa suolaa, jossa on oniumkationi, jossa ryhmien VB ja VIB alkuaineen kaikki valenssit on tyydytetty hiilivetyryhmillä, ja alkuaineen vapaa valenssi on tyydytetty hiiliatomilla, ja ainakin yksi mainituista hiilivetyryhmistä on tyydyttämätön.
Esimerkkinä voidaan mainita kvaternääriset ammoniumin tyydyt tämättömät suolat, jotka vastaavat seuraavaa kaavaa: 5 7681 2 R„ O yRr I4 li © / 6 e CH2 =C-C-A-R5-N-R'6, X σ
Nr"6 jossa: . X on valittu seuraavista anioneista: Cl , Br , I~, so4h", so4"", ch3so4", c2h5so4", ch3coo“, . R4 esittää vetyatomia tai metyyliryhmää . A esittää happiatomia tai ryhmää -NH- . R^ esittää suoraketjuista tai haarautunutta alkyleeniryh-mää, joka sisältää 1-18 hiiliatomia, etupäässä 1-10 hiili-atomia . Rg, R'g ja R"g ovat samanlaiset tai erilaiset ja esittävät alkyyliryhmää, joka sisältää 1-4 hiiliatomia, joissa on mahdollisesti substituenttina hydroksiradikaali, fenyyliryhmää, jossa on mahdollisesti substituenttina alkyyliradikaali, joka sisältää 1-9 hiiliatomia . hiiliatomien kokonaislukumäärä ryhmissä R^, Rg, R'g ja RMg on suurempi kuin 4 kun A esittää happea.
Yhdisteitä, jotka vastaavat tätä kaavaa, ovat trimetyyli-aminometyyliakryyliamidin tai -metakryyliamidin kloridi, trimetyyliaminopropyyliakryyliamidi.n tai -metakryyliamidin bromidi, trimetyyliaminobutyyliakryyliamidin tai -metakryyliamidin metyylisulfaatti, trimetyyliaminopropyylimetakrylaa-tin kloridi.
Tyydyttämättömistä oniumsuoloista voidaan mainita myös: - tyydyttämättömät pyridinium-, kinolinium-, imidatsolium-, bentsimidatsoliumsuolat.... kuten: . l-metyyli-2-vinyylipyridiniumbromidi, . l-etyyli-2-vinyylipyridiniumkloridi, . l-etyyli-2-vinyylipyridiniummetyylisulfaatti, . l-bentsyyli-2-vinyylipyridiniumkloridi, . l-metyyli-2-vinyylikinoliniumjodidi, . N-vinyyli-N1-metyyli-imidatsoliumbromidi, . l-vinyyli-3-metyylibentsimidatsoliumbromidi, 6 7681 2 - (2-metakryylioksi)dimetyylisulfoniumkloridi - metyylidiallyylisulfoniummetyylisulfaatti - trimetyylivinyylifosfoniumbromidi.
Kationisia varauksia synnyttävää ainetta voidaan lisätä reak-tiolluokseen A ennen hydrolysoituvaa tyydyttämätöntä typpiyhdistettä tai samanaikaisesti mainitun tyydyttämättömän typpiyhdisteen kanssa.
Mainittua kationisia varauksia synnyttävää ainetta voi olla läsnä reaktioliuoksessa A polymerointioperaation alussa "kationisen siemenen" välityksellä, eli polymeeriä tai kopo-lymeeriä, joka on valmistettu etukäteen polymeroimalla vesi-emulsiossa kationisessa väliaineessa ei-ionogeenistä monomee-riä tai monomeerejä siten että läsnä on haluttu määrä kationisia varauksia synnyttävää ainetta.
Keksinnön kohteena olevien synteettisten polymeerien amfotee-risten dispersioiden edullisen valmistuksen takaavassa suoritustavassa käytetään hydrolysoituvaa tyydyttämätöntä typpiyhdistettä määrä, joka vastaa suunnilleen 1-20 %, etupäässä 1-10 % laskettuna ei-ionogeenisen monomeerin tai monomeerien painosta ilmaistuna kuivamateriaalin painona.
Kationisia varauksia synnyttävän, edullisesti käytettävän aineen määrä on riippuvainen tyydyttämättömän, hydrolysoituvan typpiyhdisteen ja kationisia varauksia synnyttävän aineen hydrolyysiasteesta polymerointioperaation reaktio-olosuhteissa. Jos tyydyttämättömän hydrolysoituvan typpiyhdisteen hyd-rolyysiaste on noin 90 % ja kationisia varauksia synnyttävän aineen 0 %, käytetään edullisesti kationisia varauksia synnyttävää ainetta sellainen määrä, joka vastaa moolisuhdetta R = kationisia varauksia synnyttävän aineen moolien lukumäärä + tyydyttämättömän hydrolysoituvan typpiyhdisteen moolien lukumäärä/ei-ionogeenisten monomeerien moolien lukumäärä välillä 1-15, etupäässä 1-10; kun tyydyttämättömän hydrolysoituvan typpiyhdisteen hydrolyysiaste on noin 10 % ja
II
7 7681 2 kationisia varauksia synnyttävän aineen un 0 %, on mainittu moolisuhde R edullisesti välillä 0,1-1,5 ja etupäässä välillä 0,2-1; kun tyydyttämättömän hydrolysoituvan typpiyhdisteen hydrolyysiaste on noin 90 % ja kationisia varauksia synnyttävän aineen noin 25 %, mainittu moolisuhde on edullisesti välillä 0,5-10 ja etupäässä välillä 1-5.
Tyydyttämättömän typpiyhdisteen ja ionogeenisen monomeerin tai monomeerien kopolymerointioperaatio suoritetaan klassisissa polymerointiolosuhteissa vesiemulsiossa kationisessa väliaineessa lämpötilavälillä 60°-90°C ja tavallisesti välillä 75°-85°C, millä tahansa pH-arvolla (joka voi vaihdella välillä 3-12 ja etupäässä välillä 5-9) ja läsnä on kationista tai ei-ionista reaktiota käynnistävää ainetta, mahdollisesti kationista tai ei-ionista emulsoivaa ainetta ja lisäksi on läsnä kationisia varauksia synnyttävää ainetta, ja mainittu aine on ryhmän VB tai VIB alkuaineen tyydyttämätöntä kopoly-meroituvaa, polykoordinoitua oniumsuolaa ja/tai ylimäärä kationista reaktiota käynnistävää ainetta.
Kationi set reaktiota käynnistävät aineet, joita voidaan käyttää, ovat niitä jotka on jo edellä mainittu esimerkkinä kationisia varauksia synnyttävinä aineina.
Ei-ionisien reaktiota käynnistävien aineiden esimerkkeinä voidaan mainita: . epäorgaaniset tai orgaaniset, vesiliukoiset tai organo-liukoiset peroksidit tai hydroperoksidit, jotka synnyttävät ei-varattuja vapaita radikaaleja kuten vetyperoksidi, bentso-yyliperoksidi, tert.butyylihydroperoksidi, kumeenihydroper-oksidi, tert.butyyliperbentsoaatti, di-isopropyylibentseeni-peroksidi, metyylietyyliketoniperoksidi, . redox-systeemit, jotka on saatu yhdistämällä mainittuihin peroksideihin tai hydroperoksideihin pelkistävää ainetta kuten askorbiinihappoa, sokereita, moniarvoisia metallisuolo-ja, sulfiitteja, hydrosulfiitteja, sulfoksalaatteja, tiosul- 7681 2 faatteja, natrium- tai kalsiumbisulfiitteja... natrium- tai sinkkisulfoksilaattiformaldehydiä. ..
. atsoalifaattiset yhdisteet, joissa on atsosyklinen ryhmä ja alifaattinen hiiliatomi kussakin typpiatomissa, ja ainakin yksi hiiliatomi on tertiäärinen, kuten atsobisisobutyronit-riili, 2,2'-atsobis-(2,4-dimetyylivaleronitriili), 2,2'-atso-bis - (2,4,4-trimetyylivaleronitriili), 2,2'-atsobis-(2,4-di-metyyli-4-metoksivaleronitriili) .
Ei-ionisten emulsoivien aineiden esimerkkinä voidaan mainita polyetoksyylirasva-alkoholit, polyetoksyylialkyylifenolit, polyetoksyylirasvahapot...
Kationisten emulsoivien aineiden esimerkkeinä voidaan mainita: - dekyyliammoniummetyylisulfaatti, - N-etyylidodekyyliammoniumbromidi, - setyyliammoniumkloridi, - setyyliammoniumbromidi, - stearyyliammoniumbromidi, - setyylidimetyylibentsyyliammoniumbromidi, - Ν,Ν-dimetyylidodekyyliammoniumkloridi, - N-metyylitridekyyliammoniumjodidi, - etoksyylirasva-amiinien kloridit, bromidit, sulfaatit, me-tyylisulfaatit tai asetaatit.
Polymerointioperaation suorituksessa käytettävän reaktiota käynnistävän aineen määrä on riippuvainen käytetystä mono-meeristä tai monomeereistä ja polymerointilämpötilasta; se on tavallisesti noin 0,1-5 paino-% laskettuna monomeerien kokonaispainosta ja etupäässä noin 0,1-2 %.
On selvää, että mikäli reaktiota käynnistävä aine on kationi-sia varauksia synnyttävän aineen pääaineosa tai eräs pääaine-osista, on käytettävä ylimäärää näihin määriin nähden.
Kationisen tai ei-ionisen emulsoivan aineen määrä, joka käytetään stabiloimaan kopolymeerien hiukkasia, voi nousta jopa 2 paino-%:iin monomeerien kokonaispainosta.
Il 9 7681 2
Keksinnön kohteena olevien synteettisten polymeerien stabiileilla ja amfoteerisillä dispersioilla voi potentiaali zeta vaihdella +80 mV:stä -60 mV:hen, kun pH muuttuu esimerkiksi 2:sta 12:een.
Mainittuja amfoteerisiä dispersioita voidaan käyttää sideaineina paperin päällystyksessä, non-woven-harsokankaiden valmistukseen, metallisten substraattien päällystämiseen jne.
Seuraavat esimerkit on annettu asian valaisemiseksi eikä niitä voida pitää keksinnön piirin ja hengen rajoittajina.
Esimerkki 1
Polymerointioperaatio, joka selostetaan jäljessä, suoritetaan 5 litran vetoisessa autoklaavissa, joka on varustettu ankkuri-tyyppisellä sekoittajalla, joka pyörii 180 kierr/min.
Autoklaaviin panostetaan kylmänä: - 866 g deionoitua vettä, - 7,5 g setyylidimetyylibentsyyliammoniumbromidia, - 15 g trimetyyliaminopropyylimetakryyliamidikloridia, - 15 g dimetyyliaminoetyyliakrylaattia .
Autoklaavi nostetaan lämpötilaan 75°C; sitten lisätään 7,5 g 2,2'-atsobis-(2-amidinopropaanin) hydrokloridia kationisena reaktiota käynnistävänä aineena ja 50 g deionoitua vettä, sen jälkeen 5 h ajan jatkuvana vakiovirrannopeudella: - 750 g butyyliakryiaattia, - 660 g styreeniä, - 60 g dimetyyliaminoetyyliakrylaattia.
Reaktion annetaan sen jälkeen jatkua 4 h ajan 75°C:ssa. Kun reaktio on ollut käynnisssä kaikkiaan 9 h, reaktio pysäytetään jäähdyttämällä.
Saatu tuote on stabiilia lateksia ilman kuoria ja sillä on seuraavat tyypilliset ominaisuudet: 10 7681 2 - pH 8,1 - kuivauutteen määrä 45,0 paino-% - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 250 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,11 ^um - jyvästen määrä 240 miljoonasosaa
Jyvästen koko määrätään seulomalla seulan läpi, jonka silmien aukot ovat 40 ja 100 ^um. Jyvästen kokonaispitoisuus vastaa jyvästen pitoisuuksien summaa eri seuloista.
Näin valmistetun dispersion amfoteerinen luonne voidaan osoittaa mittaamalla potentiaali zeta pH:n funktiona. Mittaaminen suoritetaan mikroelektroforeesilaitteella MARK II, jonka on valmistanut RANK BROTHERS ja se tehdään konsentraatiolla 0,05 % polymeeriä mittausjännitteellä 80 V ja lämpötilassa 25°C.
Tämän mittauksen tulokset ovat seuraavat: pH potentiaali zeta mV
4,5 +30 8,3 0 (isoelektrinen piste) 9 -40
Esimerkki 2
Autoklaaviin panostetaan kylmänä: - 940 g deionoitua vettä - 9,6 g setyylidimetyylibentsyyliammoniumbromidia - 9,6 g trietyyliaminopropyylimetakryyliamidikloridia - 24 g dimetyyliaminoetyyliakrylaattia - 72 g vinyyliasetaattia.
Autoklaavin lämpötila nostetaan 80°C:een; sitten lisätään jatkuvana 5 h ajan vakiovirrannopeudella: - 1100 g vinyyliasetaattia - 9 g 2,2'-atsobis(2-amidinopropaanin) hydrokloridia - 210 g deionoitua vettä - 3,6 g natriumbikarbonaattia 11 7681 2
Annetaan reaktion olla käynnissä 4 h ajan.
Saadaan stabiilia lateksia, joka on vapaata kuorista ja jolla on seuraavat tyypilliset ominaisuudet: " PH 4,2 - kuivauutteen määrä 47,5 paino-% - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 165 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,1 ^um - jyvästen määrä 165 miljoonasosaa
Potentiaali zetan mittaustulokset ovat seuraavat: pH potentiaali zeta mV
4.5 +60 8.5 0 9 -30
Esimerkki 3
Autoklaaviin panostetaan kylmänä: - 866 g deionoitua vettä - 7,5 g setyylidimetyylibentsyyliammoniumbromidia - 15 g trimetyyliaminopropyylimetakryyliamidikloridia - 15 g d irnetyyliaminoetyylimetakrylaattia.
Autoklaavin lämpötila nostetaan 75°C:een; sitten lisätään 7.5 g 2,2'-atsobis-(2-amidinopropaanin) hydrokloridia ja 50 g deionoitua vettä, sen jälkeen jatkuvana 5 h aikana va-kiovirrannopeudella: - 1410 g styreeniä - 60 g dimetyyliaminoetyylimetakrylaattia
Reaktion annetaan sen jälkeen jatkua 4 h ajan 75°C:ssa.
Saatu tuote on stabiilia lateksia ilman kuoria ja sillä on seuraavat tyypilliset ominaisuudet: - pH 75 - kuivauutteen määrä 43,3 paino-% - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 116 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 1,1 ^um - jyvästen määrä 115 miljoonasosaa 12 7681 2
Potentiaali zetan mittaustulokset ovat seuraavat: pH potentiaali zeta mV
4.5 +47 8,3 0 9 -52
Esimerkki 4
Autoklaaviin panostetaan kylmänä: - 866 g deionisoitua vettä - 7,5 g setyylidiraetyylibentsyyliammoniumbromidia - 15 g trimetyyliaminopropyylimetakryyliamidin kloridia - 15 g dimetyyliaminoetyyliakrylaattia.
Autoklaavin lämpötila nostetaan 75°C:een; sitten lisätään 7.5 g 2 ,2'-atsobis-(2-amidinopropaanin) hydrokloridia ja 50 g deionoitua vettä, sen jälkeen 5 h aikana jatkuvana vakio-virrannopeudella: - 170 g butyyliakrylaattia - 750 g etyyliakrylaattia - 550 g metyylimetakrylaattia.
Reaktion annetaan jatkua 4 h ajan.
Saadaan stabiilia lateksia ilman kuoria, jolla on seuraavat tyypilliset ominaisuudet: - pH 8,1 - kuivauutteen määrä 42,5 paino-% - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 126 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,12 ^um - jyvästen määrä 180 miljoonasosaa
Potentiaali zetan mittaustulokset ovat seuraavat: pH potentiaali zeta mV
4.5 +28 7,9 0 8.5 -30
Esimerkki 5
Autoklaaviin panostetaan kylmänä: 11 13 7681 2 - 866 g deionisoitua vettä - 7,5 g setyylidimetyylibentsyyliammoniumbromidia - 15 g trimetyyliaminopropyylimetakryyliamidikloridia
Autoklaavin lämpötila nostetaan 75°C:een; sitten lisätään 7.5 g 2,2'-atsobis-(2-amidinopropaanin) hydrokloridia ja 50 g deionoitua vettä, sen jälkeen jatkuvana 5 h ajan vakio-virrannopeudella: - 795 g butyyliakrylaattia - 675 g styreeniä - 15 g dimetyyliaminometyyliakrylaattia.
Reaktion annetaan olla käynnissä 4 h ajan 75°C:ssa.
Saadaan dispersiota, jolla on seuraavat tyypilliset ominaisuudet: - pH 7,8 - kuivauutteen määrä 46 paino-% - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 90 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,12 ^um - jyvästen määrä 470 miljoonasosaa
Potentiaali zetan mittaustulokset ovat seuraavat: pH potentiaali zeta mV
4.5 +42 8,2 0 8,8 -31
Esimerkki 6
Autoklaaviin panostetaan kylmänä: - 866 g deionisoitua vettä - 7,5 g setyylidimetyylibentsyyliammoniumbromidia - 15 g trimetyyliaminopropyylimetakryyliamidikloridia - 30 g dimetyyliaminoetyylimetakrylaattia.
Autoklaavin lämpötila nostetaan 75°C:een; sitten lisätään 7.5 g 2,2 '-atsobis(2-amidinopropaanin) hydrokloridia ja 50 g deionoitua vettä, sitten jatkuvana 5 h ajan vakiovir-rannopeudella: 14 7681 2 - 750 g butyyliakrylaattia - 675 g styreeniä - 30 g dimetyyliaminoetyylimetakrylaattia.
Reaktion annetaan olla käynnissä 4 h 75°C:ssa. Saadaan lateksia, jossa ei ole kuoria ja jonka tyypilliset ominaisuudet ovat: - pH 7,8 - kuivauutteen määrä 41,9 paino-% - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 96 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen koko 0,12 ^.um - jyvästen määrä 450 miljoonasosaa
Potentiaali zetan mittaustulokset ovat: pH potentiaali zeta mV
4.5 +45 7,2 0 9 -50
Esimerkki 7
Autoklaaviin panostetaan kylmänä: - 866 g deionoitua vettä - 7,5 g setyylidimetyylibentsyyliammoniumbromidia - 15 g trimetyyliaminopropyylimetakryyliamidikloridia - 30 g dimetyyliaminoetyylimetakrylaattia .
Autoklaavin 1 lämpötila nostetaan 75°C:een; sitten lisätään 7.5 g 2r2'-atsobis(2-amidinopropaanin) hydrokloridia ja 50 g deionoitua vettä, sen jälkeen jatkuvana vakiovirrannopeudella 5 h ajan seuraavia: - 750 g butyyliakrylaattia - 705 g styreeniä
Reaktion annetaan jatkua 4 h 75°C:ssa.
Saadaan stabiilia lateksia, jossa ei ole kuoria ja jonka tyypilliset ominaisuudet ovat seuraavat: ii 15 7681 2 - pH 7,8 - kuivauutteen määrä 44,6 paino-% - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 104 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,12 ^ura - jyvästen määrä 410 miljoonasosaa
Potentiaali zetan mittaustulokset ovat seuraavat: pH potentiaali zeta mV
4.5 +41 7,9 0 8,8 -29
Esimerkki 8
Autoklaaviin panostetaan kylmänä: - 866 g deionoitua vettä - 7,5 g setyylidimetyylibentsyyliammoniumbromidia - 15 g trimetyyliaminopropyylimetakrylaattikloridia - 15 g dimetyyliaminoetyyliakrylaattia - 75 g styreeniä - 66 g butyyliakrylaattia.
Autoklaavin lämpötila nostetaan 75°C:een; sitten lisätään 7.5 g 2,21-atsobis(2-amidinopropaanin) hydrokloridia ja 50 g deionoitua vettä; odotetaan lämmön kehittymisen loppumiseen saakka (noin 30 min); mikä vastaa muuttumisastetta 90 %), sitten lisätään jatkuvana virtana 5 h aikana: - 594 g butyyliakrylaattia - 675 g styreeniä - 60 g dimetyyliaminoetyylimetakrylaattia, samoin kuin 15 g 2-2’-atsobis(2-amidinopropaanin) hydrokloridia ja 420 g deionoitua vettä.
Annetaan reaktion olla käynnissä 4 h ajan.
Saadaan dispersiota, jonka tyypilliset ominaisuudet ovat seuraavat: 7681 2 16 - pH 7,8 - kuivauutteen määrä 45,4 paino-% - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 305 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,1 ^um - jyvästen määrä 175' miljoonasosaa
Potentiaali zetan mittaustulokset ovat seuraavat: pH potentiaali zeta mV
4,5 +49 8,4 0 9 -35
Esimerkki 9
Autoklaaviin panostetaan kylmänä: - 866 g deionoitua vettä - 7,5 g setyylidimetyylibentsyyliammoniumbromidia - 15 g dimetyyliaminoetyylimetakrylaattia - 75 g styreeniä - 66 g butyyliakrylaattia.
Autoklaavin lämpötila nostetaan 80°C:een; sitten lisätään 15 g 2-2'-atsobis(2-amidinopropaanin) hydrokloridia ja 50 g deionoitua vettä; odotetaan kunnes lämmön kehittyminen on lakannut (noin 30 min, mikä vastaa muuttumisastetta 95 %), sen jälkeen jatkuvana 5 h ajan vakiovirrannopeudella: - 594 g butyyliakrylaattia - 675 g styreeniä - 60 g dimetyyliaminoetyylimetakrylaattia samoin kuin 15 g 2,2'-atsobis(2-amidinopropaanin) hydrokloridia ja 420 g deionoitua vettä.
Reaktion annetaan olla käynnissä 4 h ajan.
Saadaan stabiilia lateksia, jossa ei ole kuoria ja jonka tyypilliset ominaisuudet ovat: - pH 8,5 - kuivauutteen määrä 40,1 paino-% - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 78 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,5 ^um - jyvästen koko 320 miljoonasosaa 11 17 7681 2
Potentiaali zetan mittaustulokset ovat seuraavat: pH potentiaali zeta mV
4.5 +33 8.3 0 8,8 -22
Esimerkki 10
Autoklaaviin panostetaan kylmänä: - 866 g deionoitua vettä - 30 g trimetyyliaminopropyylimetakryyliamidikloridia - 15 g dimetyyliaminoetyylimetakrylaattia - 75 g styreeniä - 66 g butyyliakrylaattia.
Autoklaavin lämpötila nostetaan 75°C:een; sitten lisätään 7.5 g 2,2'-atsobis-(2-amidinopropaanin) hydrokloridia ja 50 g deionoitua vettä; odotetaan kunnes lämmön kehittyminen on lakannut (noin 30 min, mikä vastaa muuttumisastetta 90 %), sitten jatkuvana 5 h aikana vakiovirrannopeudella: - 594 g butyyliakrylaattia - 675 g styreeniä - 60 g dimetyyliaminoetyylimetakrylaattia, sekä 15 g 2-2'-atsobis-(amidiinipropaanin) hydrokloridia sekä 420 g deionoitua vettä.
Reaktion annetaan olla käynnissä 4 h ajan.
Tuloksena oleva lateksi on stabiilia ja siinä ei ole kuoria ja sen tyypilliset ominaisuudet ovat seuraavat: - pH 8,2 - kuivauutteen määrä 41,3 paino-% - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 108 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,12 yUm - jyvästen määrä 468 miljoonasosaa
Potentiaali zetan mittaustulokset ovat seuraavat:
pH potentiaali zeta mV
4.5 +41 8.4 0 9 -29 18 7681 2
Esimerkki 11
Autoklaaviin panostetaan kylmänä: - 866 g deionisoitua vettä - 7,5 g setyylidimetyylibentsyyliammoniumbromidia - 15 g trimetyyliaminopropyylimetakryyliamidikloridia - 45 g dimetyyliaminoetyyliakrylaattia.
Autoklaavin lämpötila nostetaan 75°C:een; sitten lisätään 7.5 g 2,2'-atsobis-(2-amidinopropaanin) hydrokloridia ja 50 g deionoitua vettä, sitten jatkuvana vakiovirrannopeudella 5 h aikana: - 750 g butyyliakrylaattia - 615 g styreeniä - 75 g dimetyyliaminoetyyliakrylaattia.
Annetaan reaktion olla käynnissä 4 h ajan 75°C:ssa.
Saadaan lateksia, jossa ei ole kuoria ja jonka tyypilliset ominaisuudet ovat seuraavat: - pH 7,6 - kuivauutteen määrä 42 paino-% - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 82 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,1 ^um - jyvästen määrä 298 miljoonasosaa
Potenttiali zetan mittaustulokset ovat seuraavat: pH potentiaali zeta mV
4.5 +42 8,9 0 9.5 -38
Esimerkki 12
Toistetaan esimerkin 5 operaatio, mutta ei lisätä 15 g di-metyyliaminometyyliakrylaattia jatkuvana 5 h aikana, vaan jatkuvana 2 h aikana, eli reaktion 4. ja 6. tunnin välillä (eli sen jälkeen kun muuttumisaste on suunnilleen 92 %).
Saadaan dispersiota, jonka tyypilliset ominaisuudet ovat seuraavat:
II
19 7681 2 - pH 8 - kuivauutteen määrä 45,2 paino-% - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 120 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,12 ^um - jyvästen määrä 412 miljoonasosaa
Potentiaali zetan mittaustulokset ovat seuraavat: pH potentiaali zeta mV
4.5 +38 8 0 8.5 -20
Esimerkki 13
Autoklaaviin panostetaan kylmänä: - 333 g lateksia, joka on saatu esimerkissä 1 (eli 150 g kuiva-ainetta), mikä vastaa noin 10 paino-% mainitusta lateksista; - 866 g deionisoitua vettä; - 15 g trimetyyliaminopropyylimetakryyliamidikloridia
Autoklaavi nostetaan lämpötilaan 75°C, sitten lisätään 7,5 g 2,2'-atsobis(2-amidinopropaanin) hydrokloridia kationisena reaktiota käynnistävänä aineena ja 50 g deionisoitua vettä, sen jälkeen jatkuvana 5 h aikana vakiovirrannopeudella: - 750 g butyyliakrylaattia, - 675 g styreeniä, - 60 g dimetyyliaminoetyyliakrylaattia.
Sen jälkeen annetaan reaktion jatkua 4 h 75°C:ssa. Kaikkiaan 9 tunnin käynnissäolon jälkeen reaktio keskeytetään jäähdyttämällä .
Saatu tuote on stabiilia lateksia ilman kuoria ja sillä on seuraavat tyypilliset ominaisuudet: - pH 8,1 - kuivauutteen määrä 42,1 paino-% - Brookfield-viskositeetti (50 kierr/min) 112 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,22 ,um - jyvästen määrä 378 miljoonasosaa 20 7681 2
Potentiaali zetan mittaustulokset ovat seuraavat: pH potentiaali zeta mV
4.5 +49 7.9 0 8.5 -36
Esimerkki 14
Esimerkissä 4 selostettu operaatio toistetaan korvaten 15 g trimetyyliaminopropyylimetakryyliamidin kloridia 15 g:11a l-metyyli-2-vinyylipyridiniumin bromidia.
Saadaan lateksia, jolla on seuraavat tyypilliset ominaisuudet: - pH 7,6 - kuivauutteen määrä 46,2 paino-% - Brookfield-viskositeetti 188 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,12 yum - jyvästen määrä 425 miljoonasosaa
Potentiaali zetan mittaustulokset ovat seuraavat: pH potentiaali zeta mV
4.5 +39 8,1 0 9 -22
Esimerkki 15
Esimerkissä 6 selostettu operaatio toistetaan korvaten 15 g trimetyyliaminopropyylimetakryyliamidin kloridia 15 g :11a trimetyyliaminoetyyliakryyliamidin kloridia.
Saadaan lateksia, jolla on seuraavat tyypilliset ominaisuudet: - pH 7,9 - kuivauutteen määrä 45,7 paino-% - Brookfield-viskositeetti 165 mPa.s - hiukkasten keskimääräinen läpimitta 0,12 ,um - jyvästen määrä 365 miljoonasosaa
Potentiaali zetan mittaustulokset ovat seuraavat:
pH potentiaali zeta mV
4.5 +42 8.9 0 9 -28
II

Claims (15)

21 7681 2
1. Synteettisten polymeerien stabiilit ja amfoteeriset vesidispersiot, joita voidaan käyttää sideaineina, tunnetut siitä, että ne syntyvät yhdistettäessä vähintään yhtä tyydyttämätöntä, happamassa tai alkalisessa väliaineessa kokonaan tai osittain hydrolysoituvaa typpiyhdistettä, joka emäksisessä väliaineessa kykenee synnyttämään täydellisen tai osittaisen hydrolyysin kautta anionisia varauksia ja jonka kaava on: Rl ^"^3 CH, = i- C- 0-Ro- 1! 6 ^r3' jossa: R^ esittää vetyatomia tai metyyliryhmää, R2 esittää metyleeni- tai etyleeniryhmää, Rg esittää vetyatomia tai suoraketjuista alkyyliryhmää, joka sisältää 1-4 hiiliatomia, Rg' esittää vetyatomia tai suoraketjuista alkyyliryhmää, joka sisältää 1-4 hiiliatomia sekä haarautunutta alkyyliryhmää, joka sisältää 3-4 hiiliatomia silloin kun Rg esittää vetyatomia ja hiiliatomien kokonaislukumäärä ryhmissä Rg, Rg ja Rg on alempi tai yhtä suuri kuin 8; sellaisen raaktioliuoksen (A) kanssa, joka on peräisin ve-siemulsiosea suoritetusta, vähintään yhden ei-ionogeenisen, mainitun tyydyttämättömän hydrolysoituvan typpiyhdisteen kanssa kopolymeroituvan monomeerin polymeroinnista, ja mainittu reaktioliuos (A) sisältää pääasiallisesti kationisia varauksia, joita tuo liuokseen ainakin yksi kationisia varauksia synnyttävä aine, jotka sitoutuvat kemiallisesti mainittuihin synteettisiin polymeereihin, ja käytetyn ka-tionisia varauksia synnyttävän aineen määrä vastaa sellaista suhdetta mainitun kationisia varauksia synnyttävän aineen synnyttämien kationisten varausten lukumäärän ja tyydyttä- 22 7 6 8 1 2 mättömän typpiyhdisteen synnyttämien anionisten varausten lukumäärän välillä, joka on alle 1.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukaiset dispersiot, tunnetut siitä, että mainittua tyydyttämätöntä happamessa tai alka-lisessa väliaineessa hydrolysoituvaa typpiyhdistettä yhdistetään reaktioliuoksen (A) kanssa missä tahansa ei-ionogee-nisen hydrolysoituvan tyydyttämättömän typpiyhdisteen kanssa kopolymeroituvan monomeerin tai monomeerien polymerointi-vaiheessa.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukaiset dispersiot, tunnetut siitä, että mainittu hydrolysoituva tyydyttämätön typpiyhdiste on dimetyyliaminometyyliakrylaattia tai -metakrylaattia, tai dimetyy1iaminoetyy1iakrylaattia tai -metakrylaattia, tert.-butyyliaminometyyliakrylaattia tai -metakrylaattia tai tert.-butyyliaminoetyyliakrylaattia tai -metakrylaattia.
4. Jonkin edellisistä patenttivaatimuksista mukaiset dispersiot, tunnetut siitä, että ei-ionogeeninen, tyydyttämättömän typpiyhdisteen kanssa kopolymeroituva monomeeri tai monomeerit ovat vinyyliaromaattisia yhdisteitä, vinyylies-tereitä, etyleenisesti tyydyttämättömiä nitriilejä, etylee-nisesti tyydyttämättömiä karboksyyliestereitä, etyleenisesti tyydyttämättömien dikarboksyylihappojen dialkyyliestereitä, tai etyleenisesti tyydyttämättömiä amideja tai niiden N-substituoituja johdannaisia.
5. Jonkin edellisistä patenttivaatimuksista mukaiset dispersiot, tunnetut siitä, että kationisia varauksia synnyttävä aine on polymerointia käynnistävä ja radikaaleja synnyttävä aine, joissa on kationinen pää ja/tai VB ja VIB ryhmien alkuaineen polykoordinoitu kopolymeroituva tyydyttämätön oniumsuola. Il 23 7 6 8 1 2
6. Patenttivaatimuksen 5 mukaiset dispersiot, tunnetut siitä, että kationisia varauksia synnyttävä aine on tyydyttämätön kvaternäärinen ammoniumsuola, jonka kaava on: R4 0 -Rc I4 I Θ / 6 Θ CH2 = C - C - A - R5 - N - R'g. x jossa: X on valittu seuraavista anioneista: Cl , Br , I , S04H , S04 , CH3S04 , C2H5S04 , CH3COO , R4 esittää vetyatomia tai metyyliryhmää, A esittää happiatomia tai ryhmää -MH-, Rg esittää suoraketjuista tai haarautunutta alkyleeniryh-mää, joka sisältää 1-16 hiiliatomia, Kg» ^6» ^6 ova^ samanlaiset tai erilaiset ja esittävät alkyyliryhmää, joka sisältää 1-4 hiiliatomia, jossa on mahdollisesti substituenttina hydroksiradikaali, fenyyli-ryhmää, jossa on mahdollisesti substituenttina alkyyliradi-kaali, joka sisältää 1-9 hiiliatomia, ja hiiliatomien kokonaislukumäärä ryhmissä Rg, Rg, R'g ja R"g on suurempi kuin 4, kun A esittää happea.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukaiset dispersiot, tunnetut siitä, että tyydyttämätön kvaternäärinen ammoniumsuola on trimetyyliaminoetyyliakryyliamidin kloridi tai -metakryy-liamidin kloridi, trimetyyliaminopropyyliakryyliamidin tai -metakryyliamidin bromidi, trimetyyliaminobutyyliakryyli-amidin tai -metakryyliamidin metyylisulfaatti tai trimetyy-liaminopropyylimetakrylaatin kloridi.
8. Patenttivaatimuksen 5 mukaiset dispersiot, tunnetut siitä, että kationisia varauksia synnyttävä aine on tyydyttämätön pyridinium-, kinolinium-, imidatsolium- tai bents-imidatsolium suola. 24 7681 2
9. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukaiset dispersiot, tunnetut siitä, että kationisia varauksia synnyttävän aineen lisääminen reaktioliuokseen (A) tapahtuu ennen tyydyttämättömän hydrolysoituvan typpiyhdisteen lisäämistä tai yhtäaikaisesti mainitun tyydyttämättömän typpiyhdisteen lisäämisen kanssa.
10. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukaiset dispersiot, tunnetut siitä, että mainittua kationisia varauksia synnyttävää ainetta on läsnä reaktioliuoksessa (A) polymerointioperaation alkaessa "kationieen siemenen” välityksellä.
11. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukaiset dispersiot, tunnetut siitä, että tyydyttämättömän hydrolysoituvan typpiyhdisteen määrä vastaa 1-20 paino-X laskettuna ei-ionogeenisen monomeerin tai monomeerien painosta .
12. Patenttivaatimuksen 11 mukaiset dispersiot, tunnetut siitä, että tyydyttämättömän typpiyhdisteen määrä vastaa 1-10 paino-X laskettuna ei-ionogeenisen monomeerin tai monomeerien painosta.
13. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukaiset dispersiot, tunnetut siitä, että tyydyttämättömän hydrolysoituvan typpiyhdisteen hydrolyysiasteella 90 X ja kationisia varauksia synnyttävän aineen hydrolyysiasteella 0. käytetään kationisia varauksia synnyttävää ainetta sellainen määrä, että se vastaa mooolisuhdetta R = kationisia varauksia synnyttävän aineen moolien lukumäärä + tyydyttämättömän hydrolysoituvan typpiyhdisteen moolien lukumää-rä/ei-ionogeenisten monomeerien moolien lukumäärä on välillä 1-15. Il 25 7 681 2
14. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukaiset dispersiot, tunnetut siitä, että polymerointioperaa- o o tio suoritetaan lämpötilavälillä 60 - 90 C millä tahansa pH-arvolla ja läsnä on kationista tai ei-ionista reaktiota käynnistävää ainetta ja mahdollisesti jotakin kationista tai ei-ionista emulsoivaa ainetta.
15. Minkä tahansa edellä olevien patenttivaatimusten mukaisten synteettisten polymeerien stabiilien ja amfoteeris-ten vesidispersioiden käyttäminen sitovina aineina mm. paperin päällystyksessä, non-woven-hareokankaiden valmistukseen ja metallisten substraattien päällystämiseen.
FI840336A 1983-01-28 1984-01-27 Stabila och amfotera vattendispersioner av syntetiska polymerer. FI76812C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR8301300A FR2540123A1 (fr) 1983-01-28 1983-01-28 Dispersions aqueuses stables et amphoteres de polymeres synthetiques
FR8301300 1983-01-28

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI840336A0 FI840336A0 (fi) 1984-01-27
FI840336A FI840336A (fi) 1984-07-29
FI76812B FI76812B (fi) 1988-08-31
FI76812C true FI76812C (fi) 1988-12-12

Family

ID=9285366

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI840336A FI76812C (fi) 1983-01-28 1984-01-27 Stabila och amfotera vattendispersioner av syntetiska polymerer.

Country Status (15)

Country Link
US (1) US4857585A (fi)
EP (1) EP0120720B1 (fi)
JP (1) JPS59142202A (fi)
AT (1) ATE26451T1 (fi)
BR (1) BR8400340A (fi)
CA (1) CA1229694A (fi)
DE (1) DE3463051D1 (fi)
DK (1) DK37684A (fi)
ES (1) ES529218A0 (fi)
FI (1) FI76812C (fi)
FR (1) FR2540123A1 (fi)
IE (1) IE56650B1 (fi)
NO (1) NO162157C (fi)
PT (1) PT78021B (fi)
YU (1) YU43561B (fi)

Families Citing this family (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB9006726D0 (en) * 1990-03-26 1990-05-23 Ici Plc Micro-emulsions
DE59500267D1 (de) * 1995-03-24 1997-07-03 Giulini Chemie Amphotere Polymerisatdispersion, Verfahren zur Herstellung und deren Verwendung
US5709714A (en) * 1996-03-11 1998-01-20 Rohm And Haas Company Method of treating leather with amphoteric polymers
ATE307149T1 (de) * 1998-08-07 2005-11-15 Reichhold Inc Neue latex zusammensetzung für beschichtung von verschiedenen substraten
US20050065284A1 (en) * 1999-08-06 2005-03-24 Venkataram Krishnan Novel latex compositions for deposition on various substrates
NL1016921C2 (nl) * 2000-12-20 2002-06-21 Kim Norman Landeweer Samenstelling voor het dispergeren van polymeren.
US7491753B2 (en) * 2003-07-03 2009-02-17 Mallard Creek Polymers, Inc. Antimicrobial and antistatic polymers and methods of using such polymers on various substrates
US7981946B2 (en) * 2003-07-03 2011-07-19 Mallard Creek Polymers, Inc. Antimicrobial and antistatic polymers and methods of using such polymers on various substrates
US7781498B2 (en) * 2003-07-03 2010-08-24 Mallard Creek Polymers, Inc. Cationic latex as a carrier for bioactive ingredients and methods for making and using the same
US20070048249A1 (en) 2005-08-24 2007-03-01 Purdue Research Foundation Hydrophilized bactericidal polymers
US20080207774A1 (en) * 2006-08-24 2008-08-28 Venkataram Krishnan Anionic latex as a carrier for active ingredients and methods for making and using the same
JP5180462B2 (ja) * 2006-12-12 2013-04-10 積水化成品工業株式会社 pH応答電荷変動性重合体粒子の水系分散液及びその製造方法
EP3629731A1 (en) 2017-05-27 2020-04-08 Poly Group LLC Dispersible antimicrobial complex and coatings therefrom
WO2018232417A1 (en) 2017-06-16 2018-12-20 Poly Group LLC Polymeric antimicrobial surfactant

Family Cites Families (28)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2512697A (en) * 1944-03-24 1950-06-27 Grotenhuis Theodore A Te Method of making synthetic rubbercarbon black compositions without mastication
US2746943A (en) * 1951-11-09 1956-05-22 Phillips Petroleum Co Polymer compositions and methods for producing the same
US2965594A (en) * 1953-10-30 1960-12-20 Ciba Ltd Carboxylic acid ester containing a quaternar y nitrogen atom in the alcohol portion, and polymerization products thereof
US2870118A (en) * 1955-02-22 1959-01-20 Degussa Process for polymerizing ethylenic organic compounds with redox system catalysts in the presence of betaine derivatives
US2808388A (en) * 1955-07-29 1957-10-01 Eastman Kodak Co Hydrosols of acrylic esters and hydrophobic monomers polymerized with cationic or ampholytic hydrophilic copolymers and process for making same
BE634566A (fi) * 1957-10-21
US3253941A (en) * 1962-03-12 1966-05-31 Staley Mfg Co A E Aminoalkyl polymer floor polishing composition and remover
GB1020063A (en) * 1963-10-03 1966-02-16 Revertex Ltd Improvements in or relating to aqueous resin emulsions
US3404114A (en) * 1965-06-18 1968-10-01 Dow Chemical Co Method for preparing latexes having improved adhesive properties
US3399159A (en) * 1967-02-06 1968-08-27 Kendall & Co Cationic latices and method of preparing same
US3635867A (en) * 1967-12-05 1972-01-18 Celanese Coatings Co Polymerization process for making aqueous acrylic-containing emulsions
US3594453A (en) * 1968-07-25 1971-07-20 Texaco Inc Method of producing alpha-methylstyrene resin
US3637765A (en) * 1970-01-16 1972-01-25 Merck & Co Inc Method for the preparation of (cis-1 2-epoxypropyl)-phosphonic acid and derivatives
US3808158A (en) * 1971-07-20 1974-04-30 B Bolio Amphoteric thermally regenerable ion exchange resins
AU494547B2 (en) * 1972-07-10 1977-10-20 Johnson & Johnson Hydrophilic random interpolymer compositions and method for making same
US4017440A (en) * 1973-10-10 1977-04-12 Rohm And Haas Company Polymers stabilized with polymerizable vinylbenzyltrialkyl ammonium salt surfactant
US4064091A (en) * 1974-08-09 1977-12-20 The Kendall Co. Process of forming a polymeric emulsion which comprises copolymerizing in aqueous dispersion an ethylenically-unsaturated monomer containing quaternary nitrogen
DE2452585B2 (de) * 1974-11-06 1981-07-30 Basf Ag, 6700 Ludwigshafen Verfahren zur Herstellung scherstabiler wäßriger Copolymerisat-Dispersionen
JPS52137482A (en) * 1976-05-14 1977-11-16 Kyoritsu Yuki Kogyo Kenkyusho:Kk Preparation of acrylamide polymer
US4349641A (en) * 1977-06-03 1982-09-14 Hercules Incorporated Organic pigments
US4166882A (en) * 1978-04-26 1979-09-04 Ppg Industries, Inc. Method of coating with aqueous thermosetting acrylic polymer latex of uniform particle size
US4314044A (en) * 1979-01-22 1982-02-02 Rohm And Haas Company Process for preparing low molecular weight water-soluble polymers
JPS6051488B2 (ja) * 1979-04-16 1985-11-14 日本ペイント株式会社 両イオン性重合樹脂
DE2934086A1 (de) * 1979-08-23 1981-04-09 Röhm GmbH, 6100 Darmstadt Emulsionspolymerisat mit verdickungswirkung im sauren bereich
US4426489A (en) * 1980-02-21 1984-01-17 The Dow Chemical Company Surface active polymeric surfactants containing side chain hydrophobes
US4304703A (en) * 1980-06-23 1981-12-08 Ppg Industries, Inc. Cationic polymer dispersions and their method of preparation
US4337185A (en) * 1980-06-23 1982-06-29 The Dow Chemical Company Process for making cationic structured particle latexes using reactive polymeric surfactants
DE3035375A1 (de) * 1980-09-19 1982-05-06 Röhm GmbH, 6100 Darmstadt Emulgiermittelfreie waessrige kunststoffdispersion

Also Published As

Publication number Publication date
NO162157C (no) 1989-11-15
NO162157B (no) 1989-08-07
EP0120720B1 (fr) 1987-04-08
DK37684A (da) 1984-07-29
FR2540123A1 (fr) 1984-08-03
ATE26451T1 (de) 1987-04-15
BR8400340A (pt) 1984-09-04
JPS59142202A (ja) 1984-08-15
IE840192L (en) 1984-07-28
PT78021B (fr) 1986-03-27
US4857585A (en) 1989-08-15
DE3463051D1 (en) 1987-05-14
FI840336A0 (fi) 1984-01-27
NO840302L (no) 1984-07-30
IE56650B1 (en) 1991-10-23
ES8500289A1 (es) 1984-10-01
YU11884A (en) 1986-06-30
FI840336A (fi) 1984-07-29
YU43561B (en) 1989-08-31
FR2540123B1 (fi) 1985-04-12
FI76812B (fi) 1988-08-31
PT78021A (fr) 1984-02-01
ES529218A0 (es) 1984-10-01
JPH02364B2 (fi) 1990-01-08
EP0120720A1 (fr) 1984-10-03
CA1229694A (fr) 1987-11-24
DK37684D0 (da) 1984-01-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI76812C (fi) Stabila och amfotera vattendispersioner av syntetiska polymerer.
FI76815C (fi) Katjoniska latexer av kopolymerer baserade pao konjugerade diener.
US6365667B1 (en) Synthetic polymers having hydrogen bonding capability and containing aliphatic hydrocarbon moieties
US3694393A (en) Method of producing paper,and paper obtained
CA2377859C (en) High molecular weight zwitterionic polymers
JP5430853B2 (ja) 変性ジアリル−n、n−二置換ハロゲン化アンモニウムポリマー類の調製方法
US3385839A (en) Cation-active copolymers of hydroxyalkyl and primary amino-alkyl acrylates and methacrylates
US4956400A (en) Microemulsified functionalized polymers
US3962332A (en) Bis-quaternary ammonium compounds and polymers
CA1206695A (en) Process for the production of homo- and co-polymers of quaternary ammonium monomers
US5037863A (en) Emulsified functionalized polymers
CN105693938B (zh) 一种酰亚胺化sma改性阳离子苯丙乳液的制备方法
FI76813C (fi) Stabila och amfotera latexer av kopolymerer baserade pao konjugerade diener.
FI76814B (fi) Katjoniska vattendispersioner av syntetiska polymerer.
JPS59135202A (ja) カチオン性共重合体の製造方法
JPH0368888B2 (fi)
JP4793997B2 (ja) 製紙方法
JPS61261302A (ja) カチオン性重合体ラテツクスの製造方法
JPS61126114A (ja) カチオン性重合体の製造法
JPH0438741B2 (fi)
JP2934284B2 (ja) 両性高分子電解質およびその製造方法
JPS62256807A (ja) アクリロニトリル系重合体の製造方法
JPS5898314A (ja) カチオン性ポリマ−の製造法
JPS5918407B2 (ja) ビ−ズ状ポリマ−の製造方法
JP2002166103A (ja) 一級アミノ基含有重合体分散液からなる凝集剤

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: RHONE-POULENC SPECIALITES CHIMIQUES