FI75147B - Icke-joniska 5-c-substituerade 2,4,6-trijod-isoftalsyraderivat och framstaellning daerav. - Google Patents

Icke-joniska 5-c-substituerade 2,4,6-trijod-isoftalsyraderivat och framstaellning daerav. Download PDF

Info

Publication number
FI75147B
FI75147B FI810031A FI810031A FI75147B FI 75147 B FI75147 B FI 75147B FI 810031 A FI810031 A FI 810031A FI 810031 A FI810031 A FI 810031A FI 75147 B FI75147 B FI 75147B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
acid
theory
yield
methyl
dihydroxypropyl
Prior art date
Application number
FI810031A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI810031L (fi
FI75147C (fi
Inventor
Heinz Gries
Ulrich Speck
Heinrich Pfeiffer
Wolfgang Muetzel
Original Assignee
Schering Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Schering Ag filed Critical Schering Ag
Publication of FI810031L publication Critical patent/FI810031L/fi
Publication of FI75147B publication Critical patent/FI75147B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI75147C publication Critical patent/FI75147C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C233/00Carboxylic acid amides
    • C07C233/64Carboxylic acid amides having carbon atoms of carboxamide groups bound to carbon atoms of six-membered aromatic rings
    • C07C233/67Carboxylic acid amides having carbon atoms of carboxamide groups bound to carbon atoms of six-membered aromatic rings having the nitrogen atom of at least one of the carboxamide groups bound to a carbon atom of a hydrocarbon radical substituted by singly-bound oxygen atoms
    • C07C233/68Carboxylic acid amides having carbon atoms of carboxamide groups bound to carbon atoms of six-membered aromatic rings having the nitrogen atom of at least one of the carboxamide groups bound to a carbon atom of a hydrocarbon radical substituted by singly-bound oxygen atoms with the substituted hydrocarbon radical bound to the nitrogen atom of the carboxamide group by an acyclic carbon atom
    • C07C233/69Carboxylic acid amides having carbon atoms of carboxamide groups bound to carbon atoms of six-membered aromatic rings having the nitrogen atom of at least one of the carboxamide groups bound to a carbon atom of a hydrocarbon radical substituted by singly-bound oxygen atoms with the substituted hydrocarbon radical bound to the nitrogen atom of the carboxamide group by an acyclic carbon atom of an acyclic saturated carbon skeleton

Landscapes

  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Medicines Containing Antibodies Or Antigens For Use As Internal Diagnostic Agents (AREA)
  • Polyesters Or Polycarbonates (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Saccharide Compounds (AREA)
  • Absorbent Articles And Supports Therefor (AREA)
  • Detergent Compositions (AREA)
  • Hydrogenated Pyridines (AREA)
  • Investigating Or Analysing Biological Materials (AREA)
  • Medicines Containing Plant Substances (AREA)
  • Physical Deposition Of Substances That Are Components Of Semiconductor Devices (AREA)
  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)
  • Dental Preparations (AREA)
  • Polyurethanes Or Polyureas (AREA)
  • Steroid Compounds (AREA)
  • Heterocyclic Carbon Compounds Containing A Hetero Ring Having Oxygen Or Sulfur (AREA)

Description

1 75147
Ei-ionisia 5-C-substituoituja 2,4,6-trijodi-isoftaali-happojohdannaisia ja niiden valmistus
Keksinnön kohteena on uusia, ei-ionisia, 5-asemas-5 sa C-substituoituja 2,4,6-trijodi-isoftaalihappojohdan
naisia, joilla on yleinen kaava I
C0NR1R2 10 \ 1
| I
r5r6noc j conr3r4 15 1 jossa R^ - Rg ovat samoja tai erilaisia ja merkitsevät vetyatomia, 1-2 hiiliatomia sisältävää alkyyliryhmää 20 tai mono- tai polyhydroksiloitua, suoraketjuista tai haaroittunutta alkyyliryhmää, jossa on 2 - 6 hiiliatomia ja 1-5 hydroksiryhmää.
Keksinnön kohteena on myös menetelmä kaavan I mukaisten yhdisteiden valmistamiseksi ja uusia röntgen-25 kontrastlaineita, jotka sisältävät kaavan I mukaisia yhdisteitä varjon antavana aineena.
Edullinen substituoimaton alkyyliryhmä on metyy- litähde.
Jos alkyylitähde on mono- tai polyhydroksialkyy-30 litähde, se voi olla suora- tai haaraketjuinen.
Erityisen sopivia ovat alkyylitähteet, joissa on 2 - 6, edullisesti 2-4 hiiliatomia. Hydroksyyliryh-mät alkyylitähteessä voivat olla primäärisinä ja/tai sekundäärisinä ja/tai tertiäärisinä hydroksyyliryhminä. Al-35 kyylitähde voi sisältää 1-5, edullisesti 1-3 hydrok-syyliryhmää. Esimerkkeinä mainittakoon trishydroksimetyy-li-metyyli-, hydroksietyyli-, erityisesti 1,3 ja 2,3-dihydroksipropyyli- ja 2,3-dihydroksi-l-hydroksimetyyli-propyylitähde.
75147
Sen jälkeen kun trijodatut bentsoehappojohdannaiset otettiin käyttöön varjon antavina aineina röntgen-kontrastiaineissa verisuonien, virtsateiden ja muiden kehon onteloiden ja kudosten kuvaamista varten, on suuri 5 joukko johdannaisia syntetisoitu, tutkittu, ja osaksi niitä on käytetty myös käytännössä, sekä ionisissa kont-rastiaineissa suolojensa muodossa että myös ei-ionisissa kontrastlaineissa.
Tällöin todettiin, että suolavalmisteiden fysio-10 logiselta kannalta liian korkea osmoottinen paine tekee valmisteet osittain ei-siedettäviksi elimistölle, minkä johdosta näiden valmisteiden indikaatioalue on rajoittunut. Tämä on johtanut ei-ionisten jodiyhdisteiden kehittämiseen, joilla on suuri vesiliuokoisuus ja joiden os-15 moottinen paine on huomattavasti alhaisempi.
Ensimmäisenä, hyvin siedettävänä, liukoisena ja käytännön radiologiaa varten sopivana ei-ionisena varjon antavana aineena on mainittava metritsiamidi (DE-hakemus-julkaisu 2 031 724). Metritsiamidilla saavutetaan liukoi-20 suus trijodatun aromaattisen yhdisteen amidisidoksella glukosamiinin kanssa, ja joglumidilla (DE 2 456 685) trijodatun aromaattisen yhdisteen amidisidoksella glukoniha-pon kanssa. Yhdisteet, joissa on tällaisia sivuketjuja, ovat vaikeasti valmistettavissa, eivät ole riittävän py-25 syviä steriloitaviksi kuumassa, eivätkä myöskään riittä vän varastointikestäviä. Käytännön käyttöä varten tämä on katsottava röntgenkontrastiaineissa merkittäväksi hai-taks i.
Lähes kaikki tähän asti kuvatut ei-ioniset yhdis-30 teet ovat peräisin perusrakenteesta tri]odiaminobentsoehap- po tai trijodiaminoisoftaalihappo.
Nämä kummankin perusyhdisteen johdannaiset eivät vastaa ihanteelliselle röntgenkontrastiaineelle asetettavia vaatimuksia. Tärkeimmät vaatimukset ovat suuri kont-35 rastitiheys, kemiallinen pysyvyys ja vaikutusaineen mah dollisimman täydellinen myrkyttömyys, nestemäisen valmisteen alhainen viskositeetti, sekä antomuodosta riippuvat farmakodynaamiset ominaisuudet. "Ihanteellisessa kontras- 75147 tiaineessa" tulisi kaikkien näiden vaatimusten yhtyä. Toisaalta on tunnettua, että kontrastitiheyttä, pysyvyyttä ja viskositeettia koskevien vaatimusten johdosta näiden kummankin perusrakenteen vaihtelumahdollisuudet ovat 5 huomattavasti rajoittuneet, erityisesti myös ottaen huo mioon sen, että käytännön käyttöä varten yleensä tulevat kysymykseen aineet, joilla on suuri jodipitoisuus. Koska synteesimahdollisuudet sitä vastoin ovat laajalti vähentyneet, on uuden perusrakenteen löytämisellä erityisen 10 suuri merkitys.
Nykyään tavallisten röntgenkontrastlaineiden suhteellisen hyvä siedettävyys saavutetaan siten, että sinänsä lipofiileistä ja myrkyllisistä perusrakenteista voimakkaasti hydrofiileillä substituenteilla poistetaan myrkyl-15 lisyys.
Tämän keksinnön tehtävänä oli kehittää uusia perusrakenteita, jotka jo sellaisenaan ovat mahdollisimman hydrofiilejä ja myrkyttömiä, ja valmistaa näistä uusia ja parempia kontrastiaineita.
20 Tämä keksintö käsittää ei-ionisia röntgenkontras- tiaineita, jotka pohjautuvat varjon antaviin aineisiin, joilla on uudet perusrakenteet. Näille uusille keksinnön mukaisille varjon antaville aineille on ominaista joukko etuja; nämä uudet yhdisteet ovat peräisin trijodatuista 25 aromaattisista yhdisteistä perusaineina, jotka jo itse ovat hydrofiilejä ja suhteellisen myrkyttömiä. Siten ei ollut välttämätöntä käyttää kohtuuttoman suurta määrää hydrofiilejä substituentteja kemiallisen myrkyllisyyden vähentämiseksi, minkä johdosta keksinnön mukaisilla yhdis-30 teillä on toivottu suuri jodipitoisuus. Niille on ominais ta suuri kemiallinen pysyvyys, erityisesti myös kuumaste-rilointiolosuhteissa.
Kaavan I mukaisten yhdisteiden liuoksia voidaan siten tavalliseen tapaan steriloida myös kuumentamalla 35 120°C:ssa fysiologisessa pH-arvossa. Näillä liuoksilla on myös suuressa jodipitoisuudessa, verrattuna tähän asti käytettyihin ionisiin röntgenkontrastiaineisiin, alhainen osmoottinen paine, mikä on välttämätöntä erityisesti hyvää paikallista siedettävyyttä varten.
75147
Keksinnön mukaisilla aineilla on erilaisissa testeissä erilaisilla eläinlajeilla erittäin hyvä yleinen ja erinomainen paikallinen siedettävyys, erittäin hyvä sydänverenkiertosiedettävyys ja ainoastaan vähäinen hermo-5 myrkyllisyys. Lisäksi keksinnön mukaisilla aineilla on in vitro-testissä ainoastaan äärimmäisen vähäinen vuorovaikutus proteiinien kanssa ja hyvin vähäinen membraania vahingoittava vaikutus.
Näillä uusilla yhdisteillä on vain vähäinen epilep-10 togeeninen vaikutus lukinkalvon alaisen antamisen jälkeen.
Hyvin vesiliuokoiset yhdisteet ovat sopivia kaikkiin käyttötarkoituksiin, joissa käytetään jodipitoisia, munuaisen läpäiseviä kontrastiaineita, kuten esim. angio-grafiaan, urografiaan, tietokone-röntgenkerroskuvaukseen, 15 maha-suolistokuvaukseen, artografiaan ja myelografiaan.
Edullisesti keksinnön mukaisia yhdisteitä käytetään angio-grafian ja myelografian alueilla sekä sellaisissa indikaatioissa, joissa röntgenkontrastiaine ei, kuten i.v-indi-kaation jälkeen, laimene hyvin nopeasti, niin että paikal-20 lisella siedettävyydellä on huomattava merkitys.
Vaikeasti vesiliukoiset yhdisteet ovat kuitenkin erinomaisen hydrofiilin luonteensa takia hyvin siedettäviä. Niiden paikallinen siedettävyys on joka tapauksessa selvästi parempi kuin tähän asti kokeellisesti ja kliini-25 sesti käytettyjen ionisten kontrastlaineiden estereiden, kuten jotalamihapon etyyliesterin, jodipamidin ja jopodii-nihapon paikallinen siedettävyys. Näiden yhdisteiden käyttöalueena tulevat kysymykseen kaikki kirjallisuudessa kuvatut mahdollisuudet hiukkaspitoisten kontrastiaineiden 30 käyttämiseksi, kuten angiografia, tietokoneröntgenkuvaus, suora ja epäsuora lymfografia, mahan-suoliston kuvaus, bronkografia ja muiden kehon onteloiden kuvaus. Edullisesti yhdisteitä käytetään tällaisissa tapauksissa jauheina tai hienokidesuspensioina, jotka mahdollisesti sisältävät 35 sopivia stabi.loimisaineita, kuten gelatiineja, ihmisalbu-miinia, dekstraania, polyvinyylipyrrolidonia jne. Näin annetut, niukasti vesiliukoiset uudet kontrastriaineet liukenevat elimistössä hitaasti ja erittyvät vallitsevasti munuaisten kautta.
5 75147
Seuraavassa taulukossa verrataan joitakin uusien ei-ionisten röntgenkontrastiaineiden edellä mainittuja edullisia ominaisuuksia, esimerkkeinä varjon antavat aineet : 5 (B) 2,4,6-trijodibentseeni-1,3,5-trikarboksyylihappo- tris-(2,3-dihydroksipropyyli-N-metyyli)-triamidi, (C) 2,4,6-trijodibentseeni-1,3,5-trikarboksyylihappo-tris-(bis-2-hydroksietyyli)-triamidi, (D) 2,4,6-trijodibentseeni-1,3,5-trikarboksyylihappo- 10 bis-(2,3-dihydroksipropyyli-N-metyyli)-triamidi, (E) 2,4,6-trijodibentseeni-1,3,5-trikarboksyylihappo-tris-(2,3,4,5,6-pentahydroksiheksyyli-N-metyyli)-triamidi, (F) 2,4,6-trijodibentseeni-l,3,5-trikarboksyylihappo-£(N,N-dimetyyli)-bis-(2,3-dihydroksipropyylip' -triamidi, 15 ja (G) 5-N-metyyli-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaali- happo-bis-(2,3-dihydroksi-l-hydroksimetyylipropyyli)-di-amidi, tunnettuun metritsiamidiin (A).
6 75147 C ^
•H hO
•H rO 44 Ό μ •H μ ·Κ (Ο S Ο k—' Μ Μ M CM Μ <Τ> fO G X) Μ Μ Υ“I Μ Μ •Η · Ο ω ο > ·ι—) -μ LO ·
Μ μ} »H hO
G O ^ μ> O) e f \
(0 bO
G -H 44 •H G -v.
G · H ·ί* rti μ m ^ M cm cd μ-
μ» 44 · TJ M M M
(0 > o μ o · ·ι—ι G lo -h
CL) C bO
> Q w
Iti μ
co G I
44 l 0) -H G
G O -H O 0) m co cm co μ- co MG G-μ MG «* « « « ·* «
CO μ μ G M O CM M μ- O OJ CM
ο·μ >, >> g e m v
44 ro G >1 rö G
44 G W ω > μ
G M
H E G
GO M
G I e H G CO m
O M M. M
Ό GM S M 44 M G G M M Ei O) μ M O G co cdg-MG-mMlo cm -m. μ- G GOCG^^coooc^omcd bO cn M cti G <ti 44 t"~ cmomoomo co g
rO 44 G μ to 3 rO
M rOOGGGI ooooooo ® o 44
μ m, 44 CQ CG CL V- CG o M
CO O co rO
rO CG
G rO O CO M
μ co M m
G co μ >1 G
O :r0 I I M d) 44 > 44 44 > rö M G H 0(044
G >1 β G G O G G G G G G -n 44 G
0) co G (UM OOOOOO G :rti G
bo >! g μ o m m > μ
μ CL, 44 CO H CO
G
:0 '-m G I *
1 M
G M O CO
CO ομ G 00 lo lo o μ- o c~-~ μ OM G μ- μ- μ- lo 00 lo μ- to b ft to * r-{
G
0 M (0
1 G
M M < CQ O Cl W f-M CD
ω < 75147
Aineen jakautumiskerroin antaa kuvan sen hydrofii-lisyydestä ja siten sen siedettävyydestä; mitä alempi ja-kautumiskertoimen arvo on, sitä parempi on testatun aineen siedettävyys.
5 Erytrosyyttien muodonmuutosta (erytrosyyttien vau rioitumista) röntgenkontrastiaineen vaikutuksesta voidaan pitää mittana yhdisteen membraabia vahingoittavalle vaikutukselle. Tällöin mitattiin ekinosyyttien muodostuminen koiran erytrosyyteillä, jolloin metritsiamidin vaikutuk-10 selle annettiin arvo 10. Pienempi luku tarkoittaa vastaa vasti parempaa siedettävyyttä.
Keksinnön kohteena on siten myös uusia röntgenkont-rastiaineita, jotka pohjautuvat kaavan I mukaisiin yhdisteisiin.
15 Uusien röntgenkontrastlaineiden, jotka pohjautuvat kaavan I mukaisiin yhdisteisiin, valmistus tapahtuu sinänsä tunnetulla tavalla, esim. siten, että varjon antava aine galeniikassa tavallisten lisäaineiden, esim. stabiloi-misaineiden, kuten natriumedetaatin, kalsium-di-natrium-20 edetaatin, fysiologisesti siedettävien puskureiden, nat- riumkloridin jne. kanssa saatetaan laskimonsisäistä antamista varten sopivaan muotoon. Näiden uusien röntgenkont-rastiaineiden pitoisuus vesipitoisessa väliaineessa määräytyy täysin käytettävän röntgendiagnostisen menetelmän 25 mukaan. Näiden uusien yhdisteiden edulliset pitoisuudet ja annostelut ovat alueilla väliltä 50 - 400 mg I/ml pitoisuuksille, ja väliltä 5 - 500 ml annostelulle. Erityisen edullisia ovat pitoisuudet väliltä 100 - 400 mg I/ml.
Keksinnön kohteena on edelleen menetelmä kaavan I 30 mukaisten yhdisteiden valmistamiseksi, jolloin menetelmäl le on tunnusomaista, että
a) saatetaan yhdiste, jolla on yleinen kaava II
8 75147 COHal I 11 5 COHal jossa Hal on halogeeniatomi, edullisesti Cl-atomi, ja R-, on ryhmä -COHal tai -CON (joissa Hal, R. ja R0 « 7 ^ 1 2 R2
tarkoittavat samaa kuin edellä) reagoimaan emäksen kanssa, jolla on yleinen kaava IIIA
15 /«'l
HN IIIA
Xr’2 (jossa R’^ ja R'2 tarkoittavat samaa kuin R^ ja R2, mut-20 ta eivät ole samanaikaisesti vetyjä) tai saatetaan vai heittain 1-asemassa oleva ryhmä -COHal reagoimaan emäksen IIIA kanssa ja 3-asemassa oleva ryhmä -COHal emäksen IIIB kanssa, jolla on yleinen kaava: R"0 25 / 3
HN IIIB
p ti R 4 (jossa R"^ ja R"^ tarkoittavat samaa kuin ja R^, mut-30 ta eivät ole samanaikaisesti vetyjä ja ovat erilaisia kuin R'^ ja/tai R'2), tai
b) yhdistettä, jolla on yleinen kaava IV
75147 CON ν
^r2 IV
1 I
5 >VT^ II /R3 NcV^C0Nv i 10 jossa R^ , R^, Rg ja R^ tarkoittavat samaa kuin edellä, käsitellään vesipitoisessa liuoksessa alkalilla ja näin saatu 5-aminokarbonyyli-yhdiste haluttaessa sen jälkeen diatsotoidaan vesipitoisessa liuoksessa ja vahvan hapon läsnäollessa ja muodostunut 5-karboksiryhmä amidoidaan 15 emäksellä NHR'R’ (R' ja R' tarkoittavat samaa kuin Rt ja Rg) ja mahdollisesti sen jälkeen vetyä sisältävät ami-noryhmät N-alkyloidaan R'^:n sisältävällä alkyloimisai-neeila ja/tai vapautetaan suojatut hydroksyyliryhmät.
Keksinnön mukaisten yhdisteiden valmistamiseksi 20 tarvittavat amidointireaktiot saatetaan tapahtumaan sinänsä tunnettujen menetelmien mukaisesti.
Tähde Hai kaavan II mukaisessa lähtöaineessa tarkoittaa halogeeniatomia, esim. jodia, bromia tai erityisesti klooria.
25 Amidointireaktiota varten voivat substituenteis- sa R*^, ^"3 ia läsnäolevat hydroksyyliryhmät ol la vapaassa tai suojatussa muodossa, Jos näiden hydroksyy-liryhmien tulee olla suojatussa muodossa,tulevat kysymyksen kaikki tavalliset hydroksyylisuojaryhmät, jotka tunne-30 tusti sopivat hydroksyyliryhmien välisuojausta varten, ts. jotka voidaan helposti liittää, ja jotka myöhemmin voidaan helposti lohkaista, jolloin lopuksi saadaan haluttu vapaa hydroksyyliryhmä. Edullisesti suojaaminen tapahtuu asyloimalla, erityisesti asetyloimalla tai asetalisoi-35 maila esim. aseta]dehydillä, tai ketalisoimal1 a esim. asetonilla tai 2,2-dimeLoksipropaanilla. Sopivia suoja-ryhmiä ovat myös eetteriryhmät, kuten esim. bentsyyli-, di- ja trifenyylimetyylieetterit.
10 75147
Kummankin 1- ja 3-asemassa olevan CO.Hal-ryhmän amidointi voidaan suorittaa yhdessä reaktiovaiheessa tai myös vaiheittain. Jos kummatkin 1- ja 3-asemassa olevat amidi-tähteet ovat lopullisessa tuotteessa N-substituent-5 tien suhteen samoja, suoritetaan amidointi edullisesti yhdessä reaktiovaiheessa. Jos nämä molemmat amidiryhmät kuitenkin poikeavat N-substituenttien suhteen, niin suoritetaan amidointi edullisesti vaiheittain.
Molemmat amidointireaktiot suoritetaan sopivassa 10 liuottimessa 0 - 100°C:ssa, edullisesti välillä 20 - 80°C. Sopivia liuottimia ovat mm. polaariset liuottimet. Esimerkkeinä mainittakoon vesi, dioksaani, tetrahydro-furaani, dimetyyliformamidi, dimetyyliasetamidi, heksa-metapoli jne. sekä niiden seokset. Koska amidointireaktio 15 on eksoterminen, on mahdollisesti tarkoituksenmukaista jäähdyttää reaktioseos. Koska amidointireaktiossa vapautuu halogeenivetyä, esim. kloorivetyä, joka neutraloinnin takia täytyy sitoa, tarvitaan yhtä happokloridiryhmää kohti 2 ekvivalenttia emästä, edullisesti n. 10 %:in yli-20 määrin.
Lopputuotteiden valmistamiseksi, joissa amidi-ryhmät ovat samoja, saatetaan liuotettu lähtöyhdiste(il) reagoimaan 4 ekvivalentin kanssa emästä (iIIA) tai 2 ekvivalentin kanssa emästä (iIIA) 2 ekvivalentin määrän edul-25 lisesti tertiääristä emästä läsnäollessa, joka silloin toimii protonien akseptorina.
Lopputuotteiden valmistamiseksi, joissa amidi-ryhmät ovat erilaiset, saatetaan liuotettu lähtöaine ensin reagoimaan 2 ekvivalentin kanssa emästä (ill^ tai yh-30 den ekvivalentin kanssa emästä (ΙΣΙΑ) edullisesti tertiääri- sen emäksen läsnäollessa.
Monoamidi eristetään sivureaktioiden välttämiseksi jatkokäsittelyssä edullisesti tavalliseen tapaan ja saatetaan toisessa vaiheessa yhdenmuka i.se'1.1 a tavalla roa-3 5 go i maan emäksen (l 1 I u) kanssa diainidiksi.
11 75147
Jos ensimmäinen amidointivaihe suoritetaan emäksen (mx) kanssa edullisesti tertiäärisen emäksen läsnäollessa, voidaan toinen amidointivaihe emäksen (IIIB) kanssa mahdollisesti toteuttaa myös eristämättä aluksi 5 muodostunutta monoamidia samassa reaktioastiassa.
Jos kaavan II mukaisessa lähtöaineessa myös subs-tituentti on -CO.Hal-ryhmä, saadaan amidoitaessa 6 ekvivalentin kanssa emästä (IIIA) tai 3 ekvivalentin kanssa emästä (IIIA) 3 ekvivalentin edullisesti tertiääristä 10 emästä läsnäollessa, 2,4,6-trijoditrimesiinihapon 1,3,5- trisamidi, jossa nämä kolme amidiryhmää ovat samoja.
Myös tässä tapauksessa on periaatteessa mahdollista toteuttaa näiden kolmen karboksyyliryhmän amidointi vaiheittain. Jos ensimmäisessä vaiheessa amidoidaan emäk-15 sellä (IIIA), toisessa vaiheessa emäksellä (IIIB) ja kol mannessa vaiheessa emäksellä HNRm^R,rt2 (HIC; Rm^ ja R"f ^ tarkoittavat samaa kuin R^ ja Rj, mutta eivät ole samanaikaisesti vetyjä ja ovat erilaiset kuin R’^, R^j R" 3 3a R"^), voidaan myös näin valmistaa kaavan I mukaisia 1,3,5-20 trisamideja, joissa nämä kolme amidiryhmää substituenttei- hin R^ ja Rj nähden ovat eri tavalla N-substituoituja.
Amidoinnissa syntyvän kloorivedyn sitomiseksi käytetään edullisesti tertiäärisiä emäksiä, kuten esim. tri-etyyliamiinia, tributyyliamiinia tai pyridiiniä. Käyttö-25 kelpoisia ovat kuitenkin myös epäorgaaniset protoni-aksep- torit, kuten esim. kalsiumkarbonaatti.
Reaktion kuluessa saatavat orgaaniset suolat erotetaan tunnetulla tavalla, edullisesti esim. tavallisten ioninvaihtajien, kuten esimerkiksi Amberlite JR 120:n tai 30 pylväskromatografiän avulla tai suodattamalla tunnettujen adsorboivien hartsien, kuten esim. Amberlite XAD-2 ja 4 läpi.
Jos reaktion kulku vaatii substituenteissa R^ -Rg läsnäolevien hydroksyy1iryhmien välisuojausta, niin tämä 35 tapahtuu tavallisten menetelmien mukaisesti ja helposti poistetavilla ryhmillä. Tällaiset suojaryhmät voidaan liittää esim. asyloimalla (esim. liittämällä edullisesti asetyylitähde tai bentsoyylitähde) tai eetteröimällä (esim. liittämällä trifenyylimetyylitähde) .
75147 12
Hydroksyyliryhmien suojaukseen päästään myös ke-talisoimalla tai asetalisoimalla,esim. asetaldehydin, asetonin tai dihydropyraanin avulla.
Väliaikaisesti liitettyjen suojaryhmien myöhempi 5 lohkaiseminen samalla vapauttaen lopuksi halutut hydrok- syyliryhmät, suoritetaan samoin tunnettujen menetelmien mukaisesti. Siten suojaryhmät voidaan lohkaista ilman erityistä reaktiovaihetta reaktiotuotteiden jatkokäsittelyn ja eristämisen yhteydessä. Se voidaan kuitenkin to-10 teuttaa tavalliseen tapaan erillisessä reaktiovaiheessa.
Asyylisuojaryhmät voidaan poistaa esimerkiksi alkalisel-la hydrolyysillä ja asetaali-, ketaali- tai eetterisuoja-ryhmät happamalla hydrolyysillä.
Syaaniryhmän muuttaminen kaavan IV mukaisessa 15 yhdisteessä karbamoyyliryhmäksi suoritetaan tunnettujen menetelmien mukaan. Edullisesti lähtöyhdiste hydrolysoidaan vedessä ylimääräisen alkalin läsnäollessa huoneen lämpötilassa tai korotetussa lämpötilassa, esim. välillä 0 - 80°C. Alkalina on erityisesti kalium- tai natriumhydr-20 oksidi, joka voidaan lisätä reaktioseokseen kiinteässä muodossa tai esim. 2-n alkalihydroksidiliuoksena. Haluttaessa voidaan vesipitoiseen reaktioseokseen lisätä myös orgaanista liuotusväliainetta, kuten esimerkiksi metano-lia, dioksaania, tetrahydrofuraania tai samankaltaisia 25 orgaanisia liuottimia.
Syaaniryhmän osittainen saippuoiminen karbamoyyliryhmäksi voidaan toteuttaa myös happamalla pH-alueella, esim. väkevässä rikkihapossa korotetussa lämpötilassa, esim. 50 - 90°C:ssa.
30 Karbamoyyliryhmän haluttaessa seuraava diatso- tointi karboksyyliryhmäksi suoritetaan sinänsä tunnetulla tavalla sitä varten tavallisilla reagensseilla, kuten esimerkiksi nitrosyylikloridilla, nitrosyylirikkihapolla tai natrium- tai kaliumnitriitillä hapon, kuten esimer-35 kiksi kloorivetyhapon, rikkihapon jne. länsäollessa. Käy tännön toteutusta varten diatsotoitava aine suspendoi-daan esim. veden ja väkevän kloorivetyhapon seokseen ja siihen lisätään hitaasti vesipitoista natriumnitriitti- 13 751 47 liuosta. Reaktio suoritetaan huoneen lämpötilassa tai tarkoituksenmukaisesti korotetussa lämpötilassa, edullisesti välillä 40 - 100°C.
Diatsotointi voidaan aivan hyvin suorittaa myös 5 siten, että karbamoyyliyhdiste saatetaan reagoimaan or gaanisessa liuottimessa, kuten esim. etikkahapossa tai di-metyyliformamidissa, nitrosyylikloridin tai nitrosyyli-rikkihapon kanssa.
Jos vapaa karboksyyliryhmä keksinnön mukaisesti 10 on muutettava amidiryhmäksi -NRgRg suoritetaan amidointi tavalliseen tapaan, esim. muuttamalla mahdollisesti sopivan liuottimen, esim. dimetyyliformamidin, tolueenin, asetonitriilin jne. länsäollessa, karboksyyliryhmä ensin esim. tionyylikloridilla, fosforipentakloridilla, fosgee-15 nilla tai 1,1-dikloorimetyyli-metyylieetterillä happoklo-ridiryhmäksi ja saattamalla tämä, kuten edellä lähemmin esitettiin, reagoimaan yhdisteen HNR'gR'g kanssa.
Jos näin saadut keksinnön mukaiset yhdisteet sisältävät primäärejä ja/tai sekundäärejä amidiryhmiä, voi-20 dään nämä haluttaessa vielä N-alkyloida erilaisten, asiantuntijan tuntemien menetelmien mukaisesti, mahdollisesti vapaiden hydroksyyliryhmien välisuojauksen jälkeen.
Jälkeenpäin tapahtuva N-alkylointi suoritetaan esimerkiksi siten, että ensin annetaan protoni-akseptorin, 25 kuten natriumamidin, natriumhydridin tai myös alkalihydr-oksidin vaikuttaa vastaavaan happoamidiin ja saatetaan sitten reagoimaan R^- tai R'^-alkyylihalogenidin kanssa, edullisesti bromidina, tai erityisesti di-R^ (tai R'^)-sulfaatin (esim. dimetyyli- tai dietyylisulfaatin) kanssa. 30 Kulloinkin käytetyn protoni-akseptorin mukaan tapahtuu reaktio vedettömässä tai vesipitoisessa reaktioympäristös-sä reaktilämpötilassa n. huoneen lämpötilasta 100°C:seen, edullisesti välillä 50 - 70°C.
Sopivia liuottimia tai liuotusvälitysaineita ovat, 35 kuten tunnettua, asetoni, dimetyyliformamidi, dioksaani, tetrahydrofuraani jne.
1« 75147
Menetelmän mukaisesti käytettyjä lähtöaineita voidaan valmistaa sinänsä tunnettujen menetelmien mukaisesti esim. tunnetuista yhdisteistä, joilla on yleinen kaava
5 COOH
XX
10 C00H
substituoimalla mielivaltaisessa järjestyksessä 5-asemas-sa oleva aminoryhmä Sandmeyer-reaktion avulla syaaniryh-15 mällä ja substituentit -COOH ja CN muutetaan tunnettujen menetelmien mukaisesti keksinnön mukaisesti käytettyjen esi- tai lähtöyhdisteiden saamiseksi.
Aromaattisen aminoryhmän substituointia syaani-ryhmällä valaistaan vielä yksityiskohtaisemmin lähemmin 20 seuraavassa esimerkissä 5-syaani-2,4,6-trijodi-isoftaali-hapon valmistamiseksi: 112 g 5-amino-2,4,6-trijodi-ίsoftaalihappoa sus-pendoidaan 1100 ml:aan vettä ja saatetaan liukenemaan lisäämällä 10 g natriumhydroksidia. Sitten liuos, joka rik-25 kihapon avulla säädettiin pH arvoon 2,5, jäähdytetään 0°C:seen ja lisätään tiputtaen jäähdytyksen alaisena liuos, jossa on 20 g natriumnitriittiä 60 ml:ssa vettä, jolloin reaktiolämpötila pidetään välillä 0 - 5°C. Sitten reaktioseoksen pH-arvo säädetään uudelleen 2,5:een li-30 säämällä tiputtaen laimennettua rikkihappoa ja sekoitetaan jäissä jäähdyttäen 1-2 tuntia. Tällöin syntyvä sakka saatetaan liukenemaan tiputtamalla hitaasti jäähdytyksen alaisena laimeata natriumhydroksia pH-arvossa H,5. Sen jälkeen neutraloitu diatsoniumsuola kaadetaan 35 30°C:iseen liuokseen, jossa on 99 g kupari-I-kloridia ja 172 g kaliumsyanidia 800 ml:ssa vettä, jolloin esiintyy voimakasta vaahtoamista, ja sekoitetaan 15 min 30°C:ssa. Reaktioseos tehdään sitten happameksi laimennetulla rikki- is 75147 hapolla pH-arvoon 2,8 - 3, ja saostunut kuparisuola imu-suodatetaan. Suodatettu liuos saatetaan nyt pH-arvoon väliltä 0,5 - 1 lisäämällä edelleen laimeata rikkihappoa. Syntynyt sakka imusoudatetaan monituntisen sekoittamisen 5 jälkeen jäähauteessa, pestään vedellä ja kuivataan 50°C:ssa. Puhdistamista varten raakatuote suspendoidaan 400 ml:aan vettä, liuotetaan lisäämällä natriumhydroksi-dia, käsitellään liuosta 30 min 10 g:lla aktiivihiiltä ja sekoitetaan suodatettu liuos ylimäärään mineraalihappoa.
10 Monituntisen sekoittamisen jälkeen jäähauteella sakka imu- suodatetaan, pestään vedellä ja kuivataan 50°C:ssa. Näin saadaan 89 g (78 % teoreettisesta) 5-syaani-2,4,6-trijodi-isoftaalihappoa valkoisena jauheena, jonka hajoamispiste on 300°C:n yläpuolella.
15 Yhdenmukaisella tavalla valmistetaan vastaavista 5-aminoyhdisteistä: 5-syaani-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-monometyyliamidi; sp. 300°C:n yläpuolella (hajoaa); saanto 72 % teoreettisesta.
2 0 5-syaani-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-bis-(2-hydroksietyy- li)-amidi; sp. 300°C:n yläpuolella (hajoaa); saanto 68 % teoreettisesta.
5-syaani-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-mono-N-(2-hydroksi-etyyli)-amidi; sp. 300°C:n yläpuolella (hajoaa); saanto 25 95 % teoreettisesta.
5-syaani-3-asetyyliaminometyyli-2,4,6-trijodibentsoehappo; sp. 271°C 8hajoaa); saanto 85 % teoreettisesta.
5-syaani-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-monodimetyyliamidi; sp. 240°C (hajoaa); saanto 85 % teoreettisesta.
30 5-syaani-N-(hydroksietyyli)-N-metyyli-2,4,6-trijodi-iso- ftalaamihappo; sp. 280°C:n yläpuolella (hajoaa); saanto 89 % teoreettisesta.
5-syaani-3-hydroksimetyyli-2,4,6-trijodibentsoehappo; sp. 250 - 252°C (hajoaa); saanto 81 % teoreettisesta.
35 5-syaani-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-monoamidi; sp.
300°C:n yläpuolella (hajoaa); saanto 82 % teoreettisesta.
Kaavan II mukaisen lähtöyhdisteen valmistamiseksi (menetelmämuunnos a) lähdetään tarkoituksenmukaisesti 5-syaani-esituotteista.
16 75147 5-asemassa olevan substituentin kuuloinkin viimeksi toivotun merkityksen mukaan (yhdisteessä II = R^) saippuoidaan syaani-ryhmä ensin sinänsä tunnetulla tavalla happamasti tai alkalisesti, jolloin saadaan 5 vastaava amidi. Esimerkiksi 5-syaani-2 , *4,6-trijodi- isoftaalihapolle tätä saippuoimisreaktiota kuvataan lähemmin: 100 g 5-syaani-2,4,6-trijodi-isoftaalihappoa suspendoidaan 400 ml:aan vettä ja saatetaan liukene-10 maan lisäämällä 20 g natriumhydroksidia. Liuosta pidetään 3 tuntia +60°C:ssa ja kaadetaan sen jälkeen sekoittaen 60 ml:aan väkevää kloorivetyhappoa. Monituntisen sekoittamisen jälkeen jäähauteessa imusuodate-taan erottunut sakka, pestään pienellä määrällä jää-15 kylmää vettä ja kuivataan 50°C:ssa. Saadaan 98 g (=95 % teoreettisesta) 5-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaalihappoa, jonka hajoamispiste on 280°C:n yläpuolella, valkoisena jauheena.
Yhdenmukaisella tavalla valmistetaan seuraavat 20 vastaavat esi- tai lähtötuotteet: 5-karbamoyyli-N-(2-hydroksietyyli)-2,4,6-trijodi-isoftalaamihappo; sp. 310-312°C (hajoaa); saanto 49,7 % teoreettisesta.
5-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-25 mono-dimetyyliamidi; sp. 255°C; saanto 85 % teoreettisesta.
5-karbamoyyli-N-(2-hydroksietyyli)-N-metyyli- 2,4,6-trijodi-isoftalamihappo: sp. 286-288°C; saanto 55,9 % teoreettisesta.
30 5-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-mo- no-metyyli-monoamidi: puhdistettu dimetyyliamiini-suolan kautta: sp. >300°C; saanto 76,5 % teoreettisesta.
5-hydroksimetyyli-2,4,6-trijodi-isoftaalihap-35 po: sp. 300°C:n yläpuolella (hajoaa); saanto 78 % teoreettisesta.
17 751 47 5-asetyyliaminometyyli-2,4,6-trijodi-isoftalami-happo: sp. 220-22°C; saanto 75 % teoreettisesta.
5-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-bis-(2-hydroksietyyli)-diamidi, sp. 300°C:n yläpuolella 5 (hajoaa); saanto 75 % teoreettisesta.
5-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-mono-(2,3-dihydroksipropyyli)-mono-(2,3-dihydroksipro-pyyli-N-metyyli)-diamidi, sp. 202°C; saanto 61 % teoreettisesta.
10 Näin saatu 5-karbamoyyliryhmä voidaan tavalli seen tapaan muuttaa karboksyyli-ryhmäksi, tarkoituksenmukaisesti vesipitoisessa-happamassa liuoksessa diatso-toimisreagenssin, esim. natriumnitriitin avulla, kuten jo edellä esitettiin ja kuten vielä lähemmin seloste- 15 taan esimerkkinä 2,4,6-trijodi-trimesiinihapon valmis tus : 100 g 5-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaali-happoa suspendoidaan 2 Iraan puoliväkevää kloorivety-happoa ja suspensio kuumennetaan sekoittaen 90°C:seen.
20 Tämän liuoksen pinnan alle johdetaan 5 tunnin aikana liuos, jossa on 59 g natriumnitriittiä 1 lrssa vettä, sitten liuosta sekoitetaan vielä kaksi tuntia 90°C:ssa. Sen jälkeen liuos haihdutetaan tyhjössä kuiviin ja jäännöstä sekoitetaan yksi tunti 1 l:n kanssa eetteriä.
25 Imusuodatetaan erottuneesta natriumkloridista ja saadaan eetteripitoisen liuoksen haihduttamisen jälkeen 98 g (99 % teoreettisesta) 2,4,6-trijodi-l,3,5-trikarboksyyli-happoa valkoisena jauheena, jolla on hajoamispiste 280°C:n yläpuolella; saanto 99 % teoreettisesta.
30 Yhdenmukaisella tavalla valmistetaan vastaavas ti 5-karbamoyyli-yhdisteestä: 2,4,6-trijodibentseeni-1,3,5-trikarboksyylihappo-monometyyli-monoamidi; sp. >300°C; saanto 99 % teoreettisesta .
35 2,4,6-trijodibentseeni-1,3,5-trikarboksyylihappo- 18 751 47 (2-hydroksietyyli)-monoamidi: sp. 300°C:n yläpuolella; saanto 63 % teoreettisesta.
5-(N,N-dimetyyli-karbamoyyli)-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo: sp. 300°C:n yläpuolella (hajoaa); 5 saanto 72 % teoreettisesta.
2,4,6-tri jödibentseeni-1, 3 , 5-trikarboksyylihappo-monometyyliamidi: sp. 300°C:n yläpuolella (hajoaa); saanto 79 % teoreettisesta.
Keksinnön mukaisesti toteutettuja amidointi-10 reaktioita varten lähdetään tarkoituksenmukaisesti esi- tuotteista tai lähtötuotteista, joissa amidoitava karboksyyli ryhmä on happohalogenidina, esim. happoklo-ridina. Karboksyyliryhmän muuttaminen happohalogenidi-ryhmäksi tapahtuu tunnettujen menetelmien mukaisesti, 15 joista esimerkkinä esitetään 2,4,6-trijodi-trimesiini- happo-trikloridin valmistus: 147 g 2,4,6-trijodi-trimesiinihappoa, 588 ml tionyylikloridia ja 1,3 ml dimetyyliformamidia kuumen-20 netaan palautusjäähdyttäen 2 tuntia höyryhauteella sekoittaen, jolloin aluksi tapahtuu voimakasta HCl:n kehittymistä. Liuos haihdutetaan sitten tyhjössä n. +50°C:ssa ja jäännöstä sekoitetaan 2 tuntia 1,5 l:n kanssa tolueenia. Pieni määrä liukenematonta ainetta 25 imusuodatetaan ja hylätään. Suodos haihdutetaan tyhjös sä n. +50°C:ssa ja jäännös kuivataan +60°C:ssa tyhjössä: saanto 151 g (93,9 % teoreettisesta), sp. 258-260°C; saanto 93,3 %.
Yhdenmukaisella tavalla saadaan esim. vastaavis-30 ta hapoista: 5-syaani-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-diklori-di: sp. 278-280°C (tolueenista); saanto 90 % teoreettisesta.
5-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-diklo-35 ridi: sp. 247-248°C (hajoaa); saanto 58,7 % teoreetti sesta.
19 75147 5-N-metyylikarbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaali-happo-dikloridi: sp. 214-216°C; saanto 97,9 % teoreettisesta.
5-N,N-dimetyyli-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-5 isoftaalihappo-dikloridi: sp. 272-273°C; saanto 85 % teoreettisesta.
2.4.6- trij odibentseeni-1,3,5-trikarboksyylihappo-dikloridi-mono-(2-hydroksietyyli)-amidi: sp. 75-85°C; saanto· 93 % teoreettisesta.
10 2,4,6-trijodibentseeni-1,3, 5-trikarboksyylihappo- monokloridi-bis-(2-asetoksietyyli)-diamidi: sp. 202-204°C; saanto 75 teoreettisesta.
2.4.6- trijodi-3,5-bis-(N-metyylikarbamoyyli)-bentsoehappokloridi: sp. 293-295°C (hajoaa); saanto 15 96 % teoreettisesta.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä on myös mahdollista lähteä esi- tai lähtötuotteista, jotka jo sisältävät lopuksi halutun amiditähteen.
Tämän amidi-tähteen liittäminen suoritetaan sopivissa 20 esivaiheissa asiantuntijan tuntemin menetelmin, ja edul lisesti menetelmien mukaan, jollaisia jo edellä käsiteltiin (erityisesti kuvaus menetelmämuunnosta a) varten). Tässä yhteydessä esitettäköön amiditähteen liittämisestä vielä esimerkkinä 5-syaani-2,4,6-trijodi-isoftaali- 25 happo-bis-(2,3-dihydroksipropyyli-N-metyyli)-diamidin valmistus dikloridista: 100 g 5-syaani-2,4,6-trijodi-isoftaalihappodiklo-ridia liuotetaan 200 ml:aan dimetyyliasetamidia 50°C:ssa.
30 Tähän lisätään tiputtaen liuos, jossa on 42,8 g 1-N- metyyliamino-propaanidiolia-(2,3) 120 ml:ssa dimetyyli-asetamidia, 10 minuutin aikana. Sen jälkeen kun on lisätty 97 ml n-tributyyliamiinia, sekoitetaan reak-tioseosta 4 tuntia 50°C:ssa. Jäähdyttämisen jälkeen 20 75147 yli yön huoneen lämpötilaan lisätään 13,5 ml väkevää kloorivetyhappoa ja kaadetaan 7 l:aan metyleenikloridia. 1-tuntisen sekoittamisen jälkeen sakka imusuodatetaan ja pestään moneen kertaan metyleenikloridilla. Liuot-5 tamisen jälkeen 750 ml:aan vettä tislataan ja vesipi toista liuosta käsitellään kationin- ja anioninvaihto-hartsilla. Sitten suodatettu neutraali vesipitoinen liuos väkevöidään tyhjössä, suodatetaan aktiivihiilellä ja haihdutetaan tyhjössä kuiviin. Saadaan 86 g 10 (70 % teoreettisesta) 5-syaani-2 , M·, 6-tri j odi-isoftaali- happo-bis-(2,3-dihydroksipropyyli-n-metyyli)-diamidia valkoisena jauheena, jonka hajoamispiste on 280°C:n yläpuolella.
Yhdenmukaisella tavalla saadaan: 15 5-syaani-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-bis^bis- (2-hydroksietyylii^-diamidi: sp. 212-215°C; saanto 78 % teoreettisesta.
5-syaani-2,4,6-tri jodi-isoftaalihappo-bis^tris-(hydroksimetyyli)-metyyli^-diamidi: sp. 280°C:n ylä-20 puolella: saanto 70 % teoreettisesta.
5-syaani-3-(2,3-dihydroksipropyylikarbamoyyli)- 2,4,6-trijodibentsoyylikloridi: sp. 285-288°C; saanto 60 % teoreettisesta.
5-syaani-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-bis-25 (2,3-dihydroksipropyyli)-diamidi; sp. 280°C:n ylä puolella; saanto 80 % teoreettisesta.
5-syaani-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-mono-(2,3-dihydroksipropyyli)-mono-(2,3-dihydroksipropyyli-N-metyyli)-diamidi: sp. 215°C; saanto 81 % teoreet-30 tisesta.
Kuten jo edellä esitettiin, voidaan primaarisia tai sekundaarisia amidi-ryhmiä sinänsä tunnetulla tavalla N-alkyloida. Usein on tarkoituksenmukaista (esim. molekyylissä läsnäolevien hydroksyyliryhmien 35 mahdollisesti tarpeellisen välisuojauksen välttämiseksi) 2i 75147 lähteä N-R^-substituoiduista esi- tai lähtötuotteista.
Myös näissä tapauksissa tapahtuu alkyylitähteen liittäminen sinänsä tunnettujen menetelmien mukaisesti, kuten esimerkkinä yksityiskohtaisesti esitetään 5-N,N-dimetyyli-5 karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaalihapon valmistuksessa vastaavasta 5-karbamoyyli-yhdisteestä: 200 g 5-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaalihappoa liuotetaan 830 ml:aan 8-n natriumhydroksidia. Sitten lisätään liuos, jossa on 400 ml dimetyylisulfaattia 400 ml:ssa 10 asetonia, ja kuumennetaan 6 tuntia 60°C:ssa. Jäähdyttämisen jälkeen yön yli huoneen lämpötilaan lisätään 1 1 etyyliasetaattia, tehdään happameksi laimennetulla kloorivety-hapolla, erotetaan etyyliasetaattifaasi ja uutetaan kloori-vetyhappoista faasia 200 ml :11a etyyliasetaattia. Etyyli-15 asetaattifaasit yhdistetään, kuivataan natriumsulfaatilla ja haihdutetaan sen jälkeen tyhjössä kuiviin. Jäännöstä kuumennetaan palautusjäähdyttäen 30 min 750 ml:n kanssa asetonia. Monituntisen sekoittamisen jälkeen jäähauteessa imusuodatetaan erottunut kiteinen tuote, pestään pienellä 20 määrällä jääkylmää asetonia ja kuivataan 60°C:ssa. Saadaan 188 g (90 % teoreettisesta) 5-N,N-dimetyyli-karbamoyyli- 2,4,6-trijodi-isoftaalihappoa valkoisena jauheena, jonka hajoamispiste on 280°C:n yläpuolella.
Menetelmän mukaisia lähtöyhdisteitä voidaan valmis-25 taa myös 3,5-diamino-2,4,6-trijodi-bentsoehaposta substitu-oimalla samalla tavalla kuin edellä kuvattiin 3- ja 5-ase-massa oleva aminoryhmä syaaniryhmällä, ja tämän jälkeen saippuoimalla karbamoyyliryhmäksi. Näin saatu 3,5-bis-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-bentsoehappo diatsotoidaan sit-30 ten, kuten edellä kuvattiin, 2,4,6-trijodi-trimesiinihapok-si.
7 g natriumnitriittiä viedään sekoittaen 84 ml:aan 5°C:ista väkevää rikkihappoa. Tämän jälkeen seosta pidetään niin kauan +70°C:ssa, että liukeneminen on tapahtu-35 nut ja jäähdytetään sitten +5°C:seen. Sen jälkeen kun on tiputtaen lisätty 4? ml jääetikkaa tehokkaan jäähdytyksen alaisemi, lisätään annoksittain 21 g 3,5-diamino-2,4,6-trijoili-bentsoehappoa (puhdistettu dioksaani-addukti 11a) sekoittaen niin, että 22 75147 lämpötila on väliltä 0°C - +5°C. Panosta sekoitetaan vielä 2 tuntia ja kaadetaan vihreäksi värjäytynyt suspensio 400 g:aan jäitä. Lisätään 500 ml väkevää ammoniakkia 320 ml:aan vettä ja liuotetaan 5 tähän 35,6 g kupari-I-syanidia ja 67 g kaliumsyanidia.
Tähän liuokseen lisätään diatsotoimispanos, jolloin esiintyy voimakasta vaahtoamista. Sekoitetaan vielä 2 tuntia ja panokseen lisätään seisomisen iälkeen yli yön ensin 500 ml etyyliasetaattia, ja sitten ylimää-10 rin väkevää kloorivetyhappoa. Erottuneiden kupari- suolojen, jotka pestään etyyliasetaatilla, imusuodatta-misen jälkeen erotetaan suodoksesta vesipitoinen faasi ja uutetaan sitä moneen kertaan etyyliasetaatilla. Etyyli-asetaattiuutteetyhdistetään, pestään vedellä takaisin 15 ja kuivataan senjälkeen natriumsulfaatilla ja haihdu tetaan. Tummaksi värjäytynyttä jäännöstä käsitellään kuumana 100 ml:11a asetonia, liukenemattomien osien asetoninen liuos suodatetaan ja haihdutetaan sen jälkeen puoleen. Monituntisen sekoittamisen jälkeen kitey-20 tetty tuote imusuodatetaan, pestään jääkylmällä aseto nilla ja kuivataan 50°C:ssa. Saadaan 8,5 g (=38 % teoreettisesta) 3,5-disyaani-2,4,6-trijodibentsoehap-poa valkoisena jauheena, jonka hajoamispiste on 280°C:n yläpuolella.
25 10 g 3,5-disyaani-2,4,6-trijodibentsoehappoa suspendoidaan 100 ml:aan vettä ja saatetaan liukenemaan lisäämällä 2 g natriumhydroksidia. Reaktioseosta pidetään 3 tuntia +60°C:ssa. Sen jälkeen lisätään näin saatuun 3,5-biskarbamoyyli-2,4,6-trijodibentsoehappo-30 liuokseen 100 ml väkevää kloorivetyhappoa ja kuumenne taan 90°C:seen. Liuoksen pinnan alapuolelle johdetaan jatkuvasti sekoittaen 5 tunnin aikana liuos, jossa on 12 g nat.riumnitriittiä 60 ml:ssa vettä. Sekoitetaan vielä 2 tuntia 90°C:ssa, haihdutetaan sitten 35 tyhjössä kuiviin ja sekoitetaan jäännöstä 100 ml:n kanssa 751 47 23 di-isopropyylieetteriä. Imusuodatetaan erilleen erottuneesta natriumkloridista ja haihdutetaan suodos kuiviin. Saadaan 10 g 2,4,6-trijodibentseeni-1,3,5-tri-karbonihappoa valkoisena jauheena, jonka hajoamispis-5 te on 280°C:n yläpuolella. Saanto: 93 % teoreettisesta.
Haluttaessa voidaan edellä saadusta 3,5-biskarba-moyyli-2,4,6-trijodibentsoehappo-natriumsuola-liuokses-ta 3,5-biskarbamoyyli-2,4,6-trijodibentsoehappo eristää tavalliseen tapaan: sp. 300°C:n yläpuolella; 10 saanto: 90 %.
Esimerkki 1 2.4.6- trijodibentseeni-1,3,5-trikarboksyylihappo-tris-( 2 , 3-dihydroksipropyyli-N-metyyli)-triamidi.
127,1 g trijoditrimesiinihappo-trikloridia 15 liuotetaan 254 ml:aan dimetyyliasetamidia 50°C:ssa.
Sen jälkeen lisätään tiputtaen 15 minuutin aikana ja sekoittaen liuos, jossa on 145,2 g N-metyyliaminopro-paanidiolia(2,3) niin, että 60°C:n lämpötilaa ei ylitetä. Sen jälkeen reaktioseosta sekoitetaan 4 tun-20 tia 50°C:ssa. Seisomisen jälkeen yli yön lisätään 20 ml väkevää kloorivetyhappoa ja haihdutetaan tyhjössä kuiviin. Jäännös liuotetaan 1 l:aan vettä ja käsitellään ensin 1,5 1:11a kationinvaihtohartsia ja sen jälkeen suodosta 1,5 1:11a anioninvaihtohartsia.
25 Sen jälkeen väritön suolaton suodos haihdutetaan tyhjössä kuiviin ja kuivataan jäännös 50°C:ssa.
Sp. 150-152°C; saalis: 134 g (80 % teoreettisesta).
Esimerkki 2 2.4.6- trijodibentseeni-1, 3,5-trikarboksyylihappo- 30 tris-(2,3,4,5,6-pentahydroksiheksyyli-N-metyy- li)-triamidi 68,3 g N-metyyliglukamiinia suspendoidaan 175 ml:aan dimetyyliasetamidia ja kuumennetaan suspensio sen jälkeen 50°C:seen. Sitten lisätään tiputtaen ja 35 sekoittaen 50°C:ssa liuos, jossa on 32,2 g trijoditri- 24 75147 mesiinihappotrikloridia 75 ml:ssa dimetyylias etamidia, 15 minuutin aikana. Sen jälkeen reaktioseosta sekoitetaan vielä 4 tuntia 50°C:ssa. Seisomisen jälkeen yli yön lisätään 6 ml väkevää kloorivetyhappoa 5 ja sekoitetaan vielä 30 minuuttia. Imusuodatetaan erottunut N-metyyliglukamiini-hydrokloridi, joka pesun jälkeen pienellä määrällä dimetyyliasetamidia hylätään. Suodos haihdutetaan tyhjössä ja jäljellejäänyt raakatuote puhdistetaan yhdenmukaisesti esimerkin 1 10 kanssa vaihtohartseilla.
Sp. 112-119°C; saanto 34,3 g (61 % teoreettisesta) .
Esimerkki 3 2,4,6-trijodibentseeni-1,3,5-trikarboksyylihappo-15 tris-(bis-2-hydroksietyyli)-triamidi 113 g trijoditrimesiinihappo-trikloridia liuotetaan 226 ml:aan dimetyyliasetamidia 50°C:ssa. Sitten lisätään tiputtaen 25 minuutin aikana liuos, jossa on 73,9 g dietanoliamiinia 148 ml:ssa dimetyyliasetami-20 dia, niin, että 60°C:n lämpötilaa ei ylitetä.
Sen jälkeen reaktioseosta sekoitetaan 4 tuntia 50°C:ssa. Seisomisen jälkeen yli yön lisätään 30 ml kloorivetyhappoa ja liuos lisätään tiputtaen 2,8 l:aan metyleeni-kloridia sekoittaen. Sekoitetaan vielä yksi tunti, 25 dekantoidaan päällä oleva metyleenikloridi pois ja sekoitetaan jäännöstä uudelleen 1 l:n kanssa metylee-nikloridia. Erotettu jäännös kuivataan tyhjössä 50°C:ssa, liuotetaan sitten 1 1:aan vettä ja puhdistetaan liuos yhdenmukaisesti esimerkin 1 kanssa käsittelemällä 30 vaihtohartsilla. Haluttu tuote eristetään haihduttamalla vesipitoinen liuos tyhjössä.
Sp. 132-135°C; saanto 72,3 g (49 % teoreettisesta) .
75147 25
Esimerkki 4 2.4.6- trijodibentseeni-l,3,5-trikarboksyylihappo-tris-/^l, 1-bis- (hydroksimetyyli )-metyyli^-tri-amidi 5 Saadaan yhdenmukaisesti esimerkin 3 kanssa 2-ami- nopropaanidiolilla(1,3). Sp. >300°C; saanto 68 % teoreettisesta.
Esimerkki 5 2.4.6- trijodibentseeni-l,3,5-trikarboksyylihappo- 10 tris(2,3-dihydroksipropyyli)-triamidi
Saadaan yhdenmukaisesti esimerkin 3 kanssa l-aminopropaanidiolilla(2,3). Sp. >300°C; saanto 70 % teoreettisesta.
Esimerkki 6 15 (-)-2,4,6-trijodibentseeni-l,3,5-trikarboksyylihappo- tris-£(R)-2,3-dihydroksipropyyl^)1 -triamidi Saadaan yhdenmukaisesti esimerkin 3 kanssa (+)(R)-l-aminopropaanidiolilla(2,3)emäksenä.
Sp. >300°C; = -3,5°; saanto 66 % teoreettisesta.
2 0 Esimerkki 7 2.4.6- trijodibentseeni-l,3,5-trikarboksyylihappo-tris-(2-hydroksietyyli)-triamidi 12,9 g 2,4,6-trijoditrimesiinihappo-trikloridia liuotetaan 26 ml:aan dimetyyliasetamidia. Sitten lisä-25 tään tiputtaen 10 minuutin aikana liuos, jossa on 8,4 ml etanoliamiinia 20 mlrssa dimetyyliasetamidia, niin että 60°C:n lämpötilaa ei ylitetä. Sen jälkeen reaktioseosta sekoitetaan 4 tuntia 50°C:ssa. Seisomisen jälkeen yli yön lisätään 2 ml väkevää kloorivety-30 happoa ja liuos haihdutetaan tyhjössä. Jäännöstä sekoi tetaan 20 ml:n kanssa vettä, imusuodatetaan ja kuivataan 50°C:ssa. Sp. >300°C; saanto 13,0 g (91 % teoreettisesta) .
751 47 26
Esimerkki 8 2,4,6-trijodibentseeni-1,3,5-trikarboksyylihappo-tris-(2-hydroksietyyli-N-metyyli)-triamidi Saadaan yhdenmukaisesti esimerkin 7 kanssa 5 N-metyyli-etanoliamiinilla emäksenä.
Sp. 284-285°C; saanto 60 % teoreettisesta.
Esimerkki 9 2,4,6-trijodibentseeni-1,3,5-trikarboksyylihappo-tris-(2-hydroksipropyyli)-triamidi 10 Saadaan yhdenmukaisesti esimerkin 7 kanssa 1-ami- nopropanolilla(2) emäksenä. Sp. 294-295°C; saanto 65 % teoreettisesta.
Esimerkki 10 5-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-bis-15 (2,3-dihydroksipropyyli-N-metyyli)-diamidi 200 g 5-syaani-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-bis-(2,3-dihydroksipropyyli-N-metyyli)-diamidia liuotetaan 540 ml:aan vettä ja 69,5 mlraan väkevää NaOH ja sekoitetaan 3 tuntia 60°C:ssa. Liuokseen lisätään 20 yhdenmukaisesti esimerkin 3 kanssa väkevää kloorivety- happoa, liuos puhdistetaan ioninvaihtajalla ja tuote saadaan suolattoman vesipitoisen liuoksen haihduttamisen jälkeen tyhjössä 50°C:ssa.
Sp. 192-194°C; saanto 147 g (72 % teoreettisesta).
25 Esimerkki 11 5-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-N,N,N'N'-tetrakis-(2-hydroksietyyli)-diamidi
Saadaan yhdenmukaisesti esimerkin 10 kanssa 5-syaani-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-N,N,N1,N1 -30 tetrakis-(2-hydroksietyyli)-diamidin osittaisella saippuoinnilla.
Sp. 198-200°C; saanto 69 % teoreettisesta.
27 75147
Esimerkki 12 5-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-bis-^tris-(hydroksimetyyli)-metyyli^-diamidi Saadaan yhdenmukaisesti esimerkin 10 kanssa 5 5-syaani-2,H,6-trijodi-isoftaalihappo-bis-^tris-(hydrok- simetyyli)-metyyli7-diamidin osittaisella saippuoin-nilla. Sp. >300°C; saanto 67 % teoreettisesta.
Esimerkki 13 5-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-bis-10 (2,3-dihydroksipropyyli)-diamidi 95 g 5-syaani-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-bis-(2,3-dihydroksipropyyli)-diamidia lisätään annoksittain ja sekoittaen liuokseen, jossa on 20 g natriumhydrok-sidia 500 ml:ssa vettä. Sekoitetaan 4 tuntia huoneen 15 lämpötilassa. Kirkas liuos saatetaan väkevällä kloori- vetyhapolla pH 7:ään, suodatetaan aktiivihiilellä ja haihdutetaan tyhjössä. Jäännöstä keitetään 500 ml:n kanssa seosta, jossa on yhtä suuret osat metanolia ja etanolia, 30 minuuttia. Natriumkloridi suodatetaan 20 pois ja suodos haihdutetaan tyhjössä kuiviin. Jäännös kuivataan tyhjössä 50°C:ssa.
Sp. >300°C; saanto 80 g (73 % teoreettisesta).
Esimerkki 14 5-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-bis- v 25 /1,l-bis-(hydroksimetyyli)-metyyli/-diamidi 11 g 5-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-dikloridia liuotetaan 22 ml:aan dimetyyliasetamidia. Sitten lisätään tiputtaen ja sekoittaen 10 minuutin aikana liuos, jossa on 40 g 2-aminopropaanidiolia(1,3) 30 15 ml:ssa dimetyyliasetamidia, niin että 60°C:n lämpötilaa ei ylitetä. Sen jälkeen reaktioseosta sekoitetaan 50°C:ssa 4 tuntia. Seisomisen jälkeen yli yön lisätään 2,4 ml väkevää kloorivetyhappoa ja liuos lisätään tiputtaen 270 mitään metyleenikloridia sekoituksen 75147 28 alaisena. Yhden tunnin kuluttua dekantoidaan päällä oleva metyleenikloridi pois ja jäännöstä sekoitetaan uudelleen 200 ml:n kanssa metyleenikloridia. Erottunut jäännös kuivataan tyhjössä 50°C:ssa, liuotetaan sit-5 ten 100 ml:aan vettä ja puhdistetaan aktiivihiilellä suodatettu liuos yhdenmukaisesti esimerkin 1 kanssa ioninvaihtohartseilla. Haluttu tuote eristetään haihduttamalla vesipitoinen liuos tyhjössä.
Sp. 248-252°C; saanto 8,4 g (65 % teoreettisesta).
10 Esimerkki 15 5-N-metyyli-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaali-happo-bis-(2,3-dihydroksipropyyli-N-metyyli)-diamidi 62,3 g 5-N-metyyli-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-15 isoftaalihappodikloridia sekoitetaan 125 ml:n kanssa 50°C:seen kuumennettua dimetyyliasetamidia. Tähän lisätään tiputtaen ja sekoittaen liuos, jossa on 30,8 g N-metyyliaminopropaanidiolia(2,3) 62 ml:ssa dimetyyli-asetamidia. Sen jälkeen lisätään 69,4 ml tri-n-butyyli-20 amiinia. Tämän jälkeen reaktioseosta sekoitetaan 4 tuntia 50°C:ssa. Seisomisen jälkeen yli yön lisätään 18 ml väkevää kloorivetyhappoa ja liuos lisätään 3 1:aan metyleenikloridia. Sekoitetaan vielä 1 tunti, dekantoidaan päällä oleva metyleenikloridi ja sekoitetaan 25 jäännöstä uudelleen 500 ml:n kanssa metyleenikloridia.
Erottunut jäännös kuivataan tyhjössä 50°C:ssa, liuotetaan sitten 500 ml:aan vettä ja puhdistetaan aktiivi-hiilellä suodatettu liuos yhdenmukaisesti esimerkin 1 kanssa ioninvaihtohartseilla. Haluttu tuote eristetään 30 haihduttamalla vesipitoinen liuos tyhjössä.
Sp. 178-182°C; saanto 57,6 g (76 % teoreettisesta).
Esimerkki 16 5-N-metyyli-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaa-lihappo-N,N,N',N'-tetrakis-(2-hydroksietyyli)-35 diamidi
Saadaan yhdenmukaisesti esimerkin 15 kanssa di- 29 7 5 1 47 etanoliamiini11a emäksenä.
Sp. 167-174°C; saanto 55 % teoreettisesta.
Esimerkki 17 5-N,N-dimetyyli-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-5 isoftaalihappo-bis-(2,3-dihydroksipropyyli)- diamidi 60 g 5-N,N-dimetyyli-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-dikloridia liuotetaan 76 ml:aan dime-tyyliasetamidia 50°C:ssa. Sitten lisätään tiput-10 taen 10 minuutin aikana liuos, jossa on 13,9 g 1-ami- nopropaanidiolia(2,3) 46 mltssa dimetyyliasetamidia, sekoittaen niin, että 60°C:n lämpötilaa ei ylitetä. Tämän jälkeen reaktioseosta sekoitetaan 4 tuntia 50°C:ssa. Seisomisen jälkeen yli yön lisätään 5 ml 15 väkevää kloorivetyhappoa ja tiputetaan liuos 2 l:aan metyleenikloridia sekoittaen. Sekoitetaan vielä 1 tunti, dekantoidaan metyleenikloridi pois, sekoitetaan jäännöstä uudelleen 500 ml:n kanssa metyleenikloridia ja kuivataan se metyleenikloridin erottamisen jälkeen 20 tyhjössä 50°C:ssa. Liuotetaan 500 ml:aan vettä ja puhdistetaan liuos yhdenmukaisesti esimerkin 1 kanssa käsittelemällä ioninvaihtohartseilla. Haluttu tuote eristetään haihduttamalla vesipitoinen liuos tyhjössä. Sp. 200-201°C; saanto 34 g (73 % teoreettisesta).
25 Esimerkki 18 (-)5-N,N-dimetyyli-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-bis-(2,3-dihydroksipropyyli)-diamidi
Saadaan yhdenmukaisesti esimerkin 17 kanssa 30 (+)(R)-l-aminopropaanidiolilla(2,3).
Sp. 199-2 0 0°C; Γoi)^Q: -2,2°; saanto 68 % teoreettisesta.
30 75147
Esimerkki 19 5-N,N-dimetyyli-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-bis-(2,3-dihydroksipropyyli-N-metyyli)-diamidi 5 Saadaan yhdenmukaisesti esimerkin 17 kanssa N-metyyliaminopropaanidiolilla(2,3) emäksenä.
Sp. 185-187°C; saanto 69 % teoreettisesta.
Esimerkki 20 5-N,N-dimetyyli-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-10 isoftaalihappo-bis- [bis-(hydroksimetyyli)- metyyli)-diamidi
Saadaan yhdenmukaisesti esimerkin 17 kanssa 2-aminopropaanidiolilla(1,3) emäksenä.
Sp. >300°C; saanto 72 % teoreettisesta.
15 Esimerkki 21 5-N,N-dimetyyli-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-N,N,N',N*-tetrakis-(2-hydroksietyyli)-diamidi
Saadaan yhdenmukaisesti esimerkin 17 kanssa di-20 etanoliamiinilla emäksenä.
Sp. 158-160°C; saanto 70 % teoreettisesta.
Esimerkki 22 5-N,N-dimetyyli-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-bis-^tris-(hydroksimetyyli)-me-25 tyyli?" -diamidi
Saadaan yhdenmukaisesti esimerkin 17 kanssa 2-amino-2-(hydroksimetyyli)-propaanidiolilla(1,3) emäksenä. Sp. >300°C; saanto 67 % teoreettisesta.
Esimerkki 23 30 5-N,N-dimetyyli-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-iso- ftaalihappo-(2,3-dihydroksipropyyli)-(2,3-di-hydroksipropyyli-N-metyyli)-diamidi 5 1 dioksaania kuumennetaan 80°C:seen ja siihen lisätään peräkkäin 50 g l-aminopropaanidiolia(2,3) 35 ja 145 g 5-N,N-dimetyylikarbamoyyli-2,4,6-trijodi-iso- 75147 31 ftaalihappo-dikloridia. 10 minuutin sekoittamisen jälkeen 80°C:ssa seos jäähdytetään äkkiä, suodatetaan pii-maalla ja haihdutetaan tyhjössä kuiviin. Jäännöstä keitetään useampaan kertaan kulloinkin 500 ml:n kanssa 5 etyyliasetaattia, imusuodatetaan siiten ja kuiva taan 60°C:ssa. Saadaan 69,2 g (45 % teoreettisesta) 5-kloroformyyli-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-(2,3-di-hydroksipropyyli)-(N,N-dimetyyli)-diamidia valkoisena jauheena, jonka sp. on 145-147°C (hajoaa).
10 50 g happokloridia sekoitetaan annoksittain mu kaan jäähdytyksen alaisena liuokseen, jossa on 15,9 g N-metyyliaminopropaanidiolia(2,3) 144 ml:ssa dimetyyli-asetamidia, niin että reaktiolämpötila ei nouse yli 40°C:n. Sekoittamisen jälkeen yli yön liuos haih-15 dutetaan tyhjössä, öljymäinen jäännös liuotetaan 50 ml: aan vettä, liuos saatetaan lisäämällä väkevää kloorive-tyhappoa pH 7:ään ja puhdistetaan yhdenmukaisesti esimerkin 1 kanssa vaihtohartseilla. Näin puhdistettu tuote eristetään haihduttamalla vesipitoinen liuos ja 20 kuivataan 50°C:ssa.
Sp. 105-107°C; saanto 12 g (68 % teoreettisesta).
Esimerkki 24 5-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-(2,3-dihydroksipropyyli)-(2,3-dihydroksipro-25 pyyli-N-metyyli)-diamidi
Saadaan yhdenmukaisesti esimerkin 10 kanssa osittain saippuoimalla 5-syaani-2,4,6-trijodi-isoftaali-happo-(2,3-dihydroksipropyyli)-(2,3-dihydroksipropyy-li-N-metyyli)-diamidi.
30 Sp. 200-202°C; saanto 70 % teoreettisesta.
32 r >, « 75147
Esimerkki 25 5-N-metyyli-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaali-happo-bis-(2,3-dihydroksi-l-hydroksimetyyli-propyyli)-diamidi 5 Saadaan yhdenmukaisesti esimerkin 15 kanssa 2-ami- no-1,3,4-trihydroksibutaanilla emäksenä.
Sp. 185°C:sta lähtien; saanto 58,3 % teoreettisesta. Esimerkki antomuodosta 5-karbamoyyli-2,4,6-trij odi-isoftaalihappo-bis-(2,3 — 10 dihydroksipropyyli-N-metyyli)-diamidi 599,74 g etyleenidiamiinitetraetikkahapon kalsiumdinatriumsuola 0,10 g natriumbikarbonaatti 1,23 g tislattu vesi ad 1000 ml 15 Suoritus: 5-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaali- happo-bis-(2,3-dihydroksipropyyli-N-metyyli)-diamidi liuotetaan etyleenidiamiinitetraetikkahapon kalsiumdinat-riumsuolan lisäämisen jälkeen tislattuun veteen. pH säädetään arvoon 7 lisäämällä natriumbikarbonaattia, tila-20 vuus saatetaan 1000 mlrksi lisäämällä tislattua vettä, ja saatu liuos kuumasteriloidaan sen jälkeen. Jodipitoisuus: 300 mg/ml.

Claims (17)

  1. 33 Patenttivaatimukset 7 514 7
  2. 1. Ei-ionisia 5-C-substituoituja 2,4,6-trijodi-iso-ftaalihappojohdannaisia, tunnettu siitä, että 5 niillä on yleinen kaava I CONR1R2 io ex r5r6noc conr3r4 15 jossa R^ - Rg ovat samoja tai erilaisia ja merkitsevät ve tyatomia, 1-2 hiiliatomia sisältävää alkyyliryhmää tai mono- tai polyhydroksiloitua, suoraketjuista tai haaroittunutta alkyyliryhmää, jossa on 2 - 6 hiiliatomia ja 1 -5 hydroksiryhmää.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen yhdiste, tunnettu siitä, että se on 2,4,6-trijodibentsee-ni-1,3,5-trikarboksyylihappo-tris-(N-2,3-dihydroksipropyy-li-N-metyyli)-triamidi.
  4. 3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen yhdiste, 25 tunnettu siitä, että se on 2,4,6-trijodibentsee- ni-1,3,5-trikarboksyylihappo-tris-(N,N-bis-2-hydroksietyyli )-triamidi.
  5. 4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen yhdiste, tunnettu siitä, että se on 5-N-metyyli-karbamo- 30 yyli-2,4,6-trijodibentseeni-l,3-dikarboksyylihappo-bis- (N-2,3-dihydroksipropyyli-N’-metyyli)-diamidi.
  6. 5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen yhdiste, tunnettu siitä, että se on 2,4,6-trijodibentsee-ni-1,3,5-trikarboksyylihappo-tris-(N-2,3,4,5,6-pentahydr- 3. oksiheksyyli-N-metyyli)-triamidi.
  7. 6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen yhdiste, tunnettu siitä, että se on 5-N,N-dimetyyli-karba-moyyli-2,4,6-trijodibentseeni-1,3-dikarboksyylihappo-bis-(N’-2 , 3-dihydroks ipropyyli)-diamidi. 3“ 75147
  8. 7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen yhdiste, tunnettu siitä, että se on 5-N-metyyli-karbamo-yyli-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-bis-(N-2,3-dihydroksi-1-hydroksimetyylipropyyli)-diamidi.
  9. 8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen yhdiste, tunnettu siitä, että se on 5-karbamoyyli-2,4,6-trijodi-isoftaalihappo-(N-2,3-dihydroks ipropyyli)-(N'- 2,3-dihydroksipropyyli-N'-metyyli)-diamidi.
  10. 9. Röntgenkontrastiaine, tunnettu siitä, 10 että se sisältää jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukaista varjon muodostavaa ainetta.
  11. 10. Menetelmä yhdisteiden valmistamiseksi, joilla on yleinen kaava I . 9 C0NR1R^
  12. 15. Jk ^ I I R 5 R 6 N 0 C 0 N R 3 R4
  13. 20 I jossa R^ - Rg ovat samoja tai erilaisia ja merkitsevät vetyatomia, 1-2 hiiliatomia sisältävää alkyyliryhmää tai mono- tai polyhydroksiloitua, suoraketjuista tai haa-25 roittunutta alkyyliryhmää, jossa on 2 - 6 hiiliatomia ja 1-5 hydroksiryhmää, tunnettu siitä, että sinänsä tunnetulla tavalla a) saatetaan yhdiste, jolla on yleinen kaava II 2Q COHal Vy R7'/^Y^/Kv^ COHal 35 > jossa Hai on halogeeniatomi, edullisesti Cl-atomi, ja /«1 Ry on ryhmä -COHal tai -C0N (joissa Hai, R^ ja R2 ^K2 35 751 47 tarkoittavat samaa kuin edellä) reagoimaan emäksen kanssa, jolla on yleinen kaava IIIA XR 1
  14. 5 HN IIIA Xr,2 (jossa R'^ ja Rf2 tarkoittavat samaa kuin R^ ja R2, mutta eivät ole samanaikaisesti vetyjä) tai saatetaan vai-10 heittain 1-asemassa oleva ryhmä -COHal reagoimaan emäksen IIIA kanssa ja 3-asemassa oleva ryhmä -COHal emäksen IIIB kanssa, jolla on yleinen kaava: R" / 3
  15. 15 HN IIIB ^R\ (jossa R"^ ja R"^ tarkoittavat samaa kuin R^ ja R^, mutta eivät ole samanaikaisesti vetyjä ja ovat erilaisia 20 kuin R'^ ja/tai R'2), tai b) yhdistettä, jolla on yleinen kaava IV ^1
  16. 2. CON v. xr2 IV X X /Rs
  17. 30 NC^S^V^l^C0N\s^ jossa R^, R2, R3 ja R^ tarkoittavat samaa kuin edellä, käsitellään vesipitoisessa liuoksessa alkalilla ja näin 35 saatu 5-aminokarbonyyli-yhdiste haluttaessa sen jälkeen diatsotoidaan vesipitoisessa liuoksessa ja vahvan hapon läsnäollessa ja muodostunut 5-karboksiryhmä amidoidaan emäksellä NHR'^R'g (R',. 3a κ'β tarkoittavat samaa kuin Rg 36 75 1 4 7 ja Rg) ja mahdollisesti sen jälkeen vetyä sisältävät ami-noryhmät N-alkyloidaan R'^:n sisältävällä alkyloimisai-neella ja/tai vapautetaan suojatut hydroksyyliryhmät. 37 Patentkrav 7 514 7
FI810031A 1980-01-11 1981-01-07 Icke-joniska 5-c-substituerade 2,4,6-trijod-isoftalsyraderivat och framstaellning daerav. FI75147C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19803001292 DE3001292A1 (de) 1980-01-11 1980-01-11 Nichtionische 5-c-substituierte 2,4,6-trijod-isophthalsaeure-derivate
DE3001292 1980-01-11

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI810031L FI810031L (fi) 1981-07-12
FI75147B true FI75147B (fi) 1988-01-29
FI75147C FI75147C (fi) 1988-05-09

Family

ID=6092104

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI810031A FI75147C (fi) 1980-01-11 1981-01-07 Icke-joniska 5-c-substituerade 2,4,6-trijod-isoftalsyraderivat och framstaellning daerav.

Country Status (21)

Country Link
US (1) US5047228A (fi)
EP (1) EP0032387B1 (fi)
JP (1) JPS579741A (fi)
AT (1) ATE5189T1 (fi)
AU (1) AU546142B2 (fi)
CA (1) CA1201126A (fi)
CS (2) CS221814B2 (fi)
DD (1) DD156969A5 (fi)
DE (2) DE3001292A1 (fi)
DK (1) DK159846C (fi)
EG (1) EG15038A (fi)
ES (3) ES498252A0 (fi)
FI (1) FI75147C (fi)
GR (1) GR73164B (fi)
HU (1) HU185234B (fi)
IE (1) IE50805B1 (fi)
IL (1) IL61873A (fi)
NO (1) NO158182C (fi)
PT (1) PT72326B (fi)
YU (2) YU326680A (fi)
ZA (1) ZA81150B (fi)

Families Citing this family (24)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS56127373A (en) * 1980-01-31 1981-10-06 Univ California Novel amino-dioxepane intermediate for synthesizing novel nonionic contrast agent
FR2512014A1 (fr) * 1981-08-28 1983-03-04 Guerbet Sa Composes bromes utilisables dans des produits opacifiants
US4567034A (en) * 1984-09-07 1986-01-28 E. R. Squibb & Sons, Inc. Esters of diatrizoic acid as X-ray contrast agents
IL94718A (en) * 1989-07-05 1994-10-21 Schering Ag Non-ionic carboxamide contrast agent and method of preparation
US5698739A (en) * 1989-07-05 1997-12-16 Schering Aktiengesellschaft Carboxamide non-ionic contrast media
US5463080A (en) * 1992-08-27 1995-10-31 Bracco International B.V. 2,4,6-triiodo-1,3-benzenedicarboxylic acid compounds used as radiolabelling reagents
US5312616A (en) * 1993-03-11 1994-05-17 Sterling Winthrop Inc. Compositions of iodobenzoic acid derivatives in film-forming materials for visualization of the gastrointestinal tract
US5344638A (en) * 1993-03-11 1994-09-06 Sterling Winthrop Inc. Compositions of iodobenzoic acid derivatives for visualization of the gastrointestinal tract
US6310243B1 (en) * 1994-09-23 2001-10-30 Nycomed Imaging As Iodinated x-ray contrast media
GB9419203D0 (en) * 1994-09-23 1994-11-09 Nycomed Innovation Ab Contrast media
EP0855997A4 (en) * 1995-06-16 1998-10-07 Biophysica Inc FORMYL DERIVATIVES AS NON-IONIC CONTRAST AGENTS
US5742205A (en) * 1995-07-27 1998-04-21 Scientific-Atlanta, Inc. Field effect transistor cable television line amplifier
EP1175392B1 (en) * 1999-04-30 2005-06-22 Amersham Health AS Contrast media
AU2002245169A1 (en) 2000-11-10 2002-07-08 Wm. Marsh Rice University Fullerene (c60)-based x-ray contrast agent for diagnostic imaging
DE10332552B3 (de) * 2003-07-14 2005-03-24 Schering Ag Verfahren zur Herstellung von Triiodtrimesinsäure
US7166740B2 (en) 2003-07-14 2007-01-23 Schering Ag Process for the production of triiodotrimesic acid
DE10332574B3 (de) * 2003-07-14 2005-04-14 Schering Ag Verfahren zur Herstellung von Triiodtrimesinsäure
US7083516B2 (en) * 2003-07-14 2006-08-01 Schering Ag Process for the production of triiodotrimesic acid
JP2005037464A (ja) * 2003-07-16 2005-02-10 Matsushita Electric Ind Co Ltd 光導波路とその製造方法
US20060009694A1 (en) * 2004-05-17 2006-01-12 Yousefzadeh David K Methods of attenuating internal radiation exposure
EA011516B1 (ru) 2005-01-13 2009-04-28 Синвеншен Аг Композиционный материал и способ его изготовления
US20080206862A1 (en) * 2007-02-28 2008-08-28 Cinvention Ag High surface cultivation system bag
AU2008220793A1 (en) * 2007-02-28 2008-09-04 Cinvention Ag High surface cultivation system
DE102007058220A1 (de) 2007-12-03 2009-06-04 Bayer Schering Pharma Aktiengesellschaft Dimere macrocyclisch substituierte Benzolderivate

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4021481A (en) * 1969-06-27 1977-05-03 Nyegaard & Co. A/S Amido derivatives of 2,4,6-triiodobenzoic acids containing at least one N-hydroxyalkyl and at least two hydroxyl groups
SE392100B (sv) * 1969-06-27 1977-03-14 Nyegaard & Co As Trijodbensoylaminer till anvendning sasom rontgenkontrastmedel eller for separation av biologiska material
JPS5147702A (fi) * 1974-10-18 1976-04-23 Toyo Tire & Rubber Co
CH608189A5 (fi) * 1974-12-13 1978-12-29 Savac Ag
GB1491129A (en) * 1975-06-04 1977-11-09 Guerbet Sa Iodo-benzene derivatives and an x-ray contrast medium containing them
GB1548594A (en) * 1976-06-11 1979-07-18 Nyegaard & Co As Triiodoisophthalic acid amides
NL7905354A (nl) * 1978-07-14 1980-01-16 Schering Ag Als roentgen-contrastmiddelen bruikbare trijoodbenzonitril-derivaten.

Also Published As

Publication number Publication date
PT72326A (de) 1981-02-01
ZA81150B (en) 1982-01-27
ES8201958A1 (es) 1982-01-16
PT72326B (de) 1981-12-18
NO158182C (no) 1988-07-27
YU326680A (en) 1983-10-31
DD156969A5 (de) 1982-10-06
ES8200647A1 (es) 1981-12-01
ES499406A0 (es) 1982-04-01
IE810035L (en) 1981-07-11
ES498252A0 (es) 1981-12-01
DE3161294D1 (en) 1983-12-08
CA1201126A (en) 1986-02-25
IL61873A0 (en) 1981-02-27
EP0032387B1 (de) 1983-11-02
AU546142B2 (en) 1985-08-15
CS221814B2 (en) 1983-04-29
GR73164B (fi) 1984-02-14
FI810031L (fi) 1981-07-12
ATE5189T1 (de) 1983-11-15
US5047228A (en) 1991-09-10
AU6609681A (en) 1981-07-16
ES8203335A1 (es) 1982-04-01
NO810069L (no) 1981-07-13
DK8881A (da) 1981-07-12
DK159846B (da) 1990-12-17
ES499409A0 (es) 1982-01-16
NO158182B (no) 1988-04-18
DE3001292A1 (de) 1981-07-16
FI75147C (fi) 1988-05-09
DK159846C (da) 1991-05-06
JPS579741A (en) 1982-01-19
IE50805B1 (en) 1986-07-23
EP0032387A1 (de) 1981-07-22
CS221815B2 (en) 1983-04-29
YU89183A (en) 1983-12-31
JPS6313428B2 (fi) 1988-03-25
EG15038A (en) 1986-03-31
IL61873A (en) 1984-03-30
HU185234B (en) 1984-12-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI75147B (fi) Icke-joniska 5-c-substituerade 2,4,6-trijod-isoftalsyraderivat och framstaellning daerav.
FI73199C (fi) Trijoderade isoftalsyradiamider anvaendbara saosom skuggivande substanser i roentgenkontrastmedel, foerfarande foer framstaellning av dessa samt roentgenkontrastmedel som innehaoller dessa.
US3701771A (en) N-(2,4,6-triiodobenzoyl)-sugar amines
ES2357861T3 (es) Agentes de contraste.
US4239747A (en) Dicarboxylic acid bis(3,5-dicarbamoyl-2,4,6-triiodoanilides) useful as x-ray contrast agents
FI93208B (fi) Dikarboksyylihappo-bis(3,5-dikarbamoyyli-2,4,6-trijodianilideja), menetelmä niiden valmistamiseksi sekä niitä sisältävät röntgenvarjoaineet
US5698739A (en) Carboxamide non-ionic contrast media
RU2147592C1 (ru) Иодсодержащие дендримерные полимеры, способ их получения и диагностическое средство для рентгенодиагностики
JP3249112B2 (ja) 非イオン性化合物及び該化合物を含有する放射線造影剤組成物
FI93209B (fi) Substituoituja dikarboksyylihappo-bis(3,5-dikarbamoyyli-2,4,6-trijodianilideja) menetelmä niiden valmistamiseksi sekä niiden käyttö röntgenvarjoaineiden valmistamiseksi
US4328202A (en) Ionic 5-C-substituted 2,4,6-triiodoisophthalic acid derivatives
US3541141A (en) Bis-triiodoisophthalamic acid compounds
JPS63500522A (ja) イオン性コントラスト媒体からの非イオン性ポリオ−ルコントラスト媒体
JPS6318574B2 (fi)
JP2807852B2 (ja) 新規キレート化剤、該キレート化剤と金属原子との錯化合物及びそれを含む診断剤
WO2007055580A1 (en) Contrast agents and diagnostic compositions based on iodine-containing cyanuric acid derivatives
WO2008123779A1 (en) Trisubstituted triazamacrocycli c compounds and their use as contrast agents
CS223899B2 (cs) Způsob výroby monoamidových sloučenin kyseliny 2,4,6-trijodisoftalové C-substituované v poloze 5

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: SCHERING AKTIENGESELLSCHAFT