FI72738C - Belagt titandioxidpigment och foerfarande foer framstaellning av detsamma. - Google Patents

Belagt titandioxidpigment och foerfarande foer framstaellning av detsamma. Download PDF

Info

Publication number
FI72738C
FI72738C FI823670A FI823670A FI72738C FI 72738 C FI72738 C FI 72738C FI 823670 A FI823670 A FI 823670A FI 823670 A FI823670 A FI 823670A FI 72738 C FI72738 C FI 72738C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
weight
aqueous
tio
titanium dioxide
amount
Prior art date
Application number
FI823670A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI823670A0 (fi
FI72738B (fi
FI823670L (fi
Inventor
Peter Barry Howard
Derek O'donnell
Original Assignee
Tioxide Group Plc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=10525518&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI72738(C) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Tioxide Group Plc filed Critical Tioxide Group Plc
Publication of FI823670A0 publication Critical patent/FI823670A0/fi
Publication of FI823670L publication Critical patent/FI823670L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI72738B publication Critical patent/FI72738B/fi
Publication of FI72738C publication Critical patent/FI72738C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09CTREATMENT OF INORGANIC MATERIALS, OTHER THAN FIBROUS FILLERS, TO ENHANCE THEIR PIGMENTING OR FILLING PROPERTIES ; PREPARATION OF CARBON BLACK  ; PREPARATION OF INORGANIC MATERIALS WHICH ARE NO SINGLE CHEMICAL COMPOUNDS AND WHICH ARE MAINLY USED AS PIGMENTS OR FILLERS
    • C09C1/00Treatment of specific inorganic materials other than fibrous fillers; Preparation of carbon black
    • C09C1/36Compounds of titanium
    • C09C1/3607Titanium dioxide
    • C09C1/3653Treatment with inorganic compounds
    • C09C1/3661Coating
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01PINDEXING SCHEME RELATING TO STRUCTURAL AND PHYSICAL ASPECTS OF SOLID INORGANIC COMPOUNDS
    • C01P2004/00Particle morphology
    • C01P2004/80Particles consisting of a mixture of two or more inorganic phases
    • C01P2004/82Particles consisting of a mixture of two or more inorganic phases two phases having the same anion, e.g. both oxidic phases
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01PINDEXING SCHEME RELATING TO STRUCTURAL AND PHYSICAL ASPECTS OF SOLID INORGANIC COMPOUNDS
    • C01P2006/00Physical properties of inorganic compounds
    • C01P2006/80Compositional purity
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01PINDEXING SCHEME RELATING TO STRUCTURAL AND PHYSICAL ASPECTS OF SOLID INORGANIC COMPOUNDS
    • C01P2006/00Physical properties of inorganic compounds
    • C01P2006/90Other properties not specified above

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Pigments, Carbon Blacks, Or Wood Stains (AREA)
  • Cosmetics (AREA)
  • Inorganic Compounds Of Heavy Metals (AREA)

Description

1 72738 Päällystetty titaanidioksidipigmentti ja sen valmistusmenetelmä Tämä keksintö koskee parannettuja päällystettyjä titaanidiok-sidipigmenttejä ja menetelmää niiden valmistamiseksi.
Titaanidioksidipigmentit, erityisesti rutiilititaanidioksidi, ovat arvokkaita materiaaleja käytettäviksi monien erilaisten tuotteiden pigmentointiin mukaanluettuna maalit, joilla käytössä vaaditaan olevan korkea-asteinen nk. kestävyys valon vaikutuksesta tapahtuvan tuotteen hajoamisen vastustamisessa.
Tämän keksinnön mukaisesti on aikaansaatu kestävyydeltään parannettu titaanidioksidipigmentti, joka koostuu osasmaisesta rutiilititaanidioksidipigmenttiytimestä, joka on päällystetty oksidimuodossa olevalla piillä, zirkoniumilla ja aluminiumil-la, jolle titaanidioksidipigmentille on tunnusomaista, että osasmaisella ytimellä on sisäpäällyste, joka on tiivistä amorfista piidioksidia, jonka määrä on 2-12 paino-% ilmaistuna SiO^rna TiO^:n painosta, että sisäpäällysteen päällä on välipäällyste, joka on zirkoniumin kidevedellistä oksidia, jonka määrä on 0,5-5 paino-% ilmaistuna ZrO :na TiO :n 2 2 painosta, ja että välipäällysteen päällä on ulkopäällyste, joka on kidevedellistä aluminiumoksidia, jonka määrä on korkeintaan 6 paino-% ilmaistuna Al^o^ma TiO^:n painosta.
Keksintö koskee lisäksi menetelmää päällystetyn titaanidioksi-dipigmentin valmistamiseksi, jolle menetelmälle on tunnusomaista, että osasmaiselle rutiilititaanidioksidiytimelle kerrostetaan vesiliukoisen silikaatin vesiliuoksesta pH-arvossa yli 8 sisäpäällyste, joka on tiivistä, amorfista piidioksidia, jonka määrä on 2-12 paino-% ilmaistuna SiO :na 2
TiO^m painosta, että sisäpäällystettä käsitellään siten, että sen päälle muodostuu välipäällyste, joka on zirkoniumin kidevedellistä oksidia, jonka määrä on 0,5-5 paino-% ilmais- 2 72738 tuna ZrO :na TiO :n painosta, ja että kidevedellistä alu-2 2 miniumcksidia kerrostetaan mainitulle pigmentille mainitun zirkoniumin kidevedellisen oksidin kerrostuksen jälkeen korkeintaan 6 paino-%:n määrä ilmaistuna AI o :na TiO :n 2 3 2 painosta, vesiliukoisesta aluminiumyhdisteestä.
Tämä keksintö kohdistuu pigmenttiin, jolla on parannettu va-lokemiallisen hajoamisen kestoisuus, ts. pigmenttiin, jolla on parannettu kestävyys. Rutiilititaanidioksidipigmentin ytimen päällystäminen tiiviillä amorfisella piidioksidisisä-päällysteellä ja sitten zirkoniumin kidevedellisen oksidin kerroksella parantaa pigmentin kestävyyttä kertoimella, joka on odottamaton titaanidioksidipigmenttien ominaisuuksiin perehtyneille henkilöille.
Kidevedellisen alumiinioksidin muodostaman ulkokerroksen aikaansaamisen on havaittu olevan edullista parannettaessa yhteenliittämistä ja pigmenttiominaisuuksia maaleissa tietyissä tapauksissa, erityisesti, kun zirkoniumin kidevedellisen oksidin määrä on pieni.
Valitut ydinhiukkaset muodostetaan joko "sulfaatti"-prosessilla (jossa tuote on kalsinoitu) tai edullisesti "kloridi-prosessilla titaanidioksidipigmenttien valmistamiseksi, jota prosessia käytetään siten, että tuotetaan pigmenttikokoa oleva tuote, jossa pääosa titaanidioksidista on rutiilimuun-nosta. Tavallisesti vähintään 95 paino-% titaanidioksidista on rutiilia ja edullisesti vähintään 97 % on rutiilimuunnosta. "Kloridi"-prosessiin liittyy titaanihalidin höyryfaasihape-tus, jolla tuotetaan suoraan pigmenttititaanidioksidia (josta usein käytetään nimitystä pyrogeeninen titaanidioksidi).
Jotkut ydinmateriaalit, jotka on valmistettu "kloridi-prosessilla, ovat sekoitettaessa itsedispergoituvia veteen, kun taas toiset dispergoituvat helpommin sekoitettaessa disper-gointiaineen läsnäollessa samoin kuin "sulfaatti-prosessilla 3 72738 valmistetut ydinmateriaalit. Sopivia dispergointiaineita ovat epäorgaaniset ja orgaaniset yhdisteet, "kuten alkalimetallisi-likaatit, esim. natriumsilikaatti, fosfaatit, kuten "heksameta-fosfaatit ja amiinit, kuten monoisopropyyliamiini.
Ydinmateriaalin vesidispersiota tai lietettä voidaan jauhaa ennen tiiviin amorfisen piidioksidin kerrostamista. Jauhaminen voidaan suorittaa millä tahansa sopivalla märkä jauhatus-prosessilla, kuten helmimyllyssä, mutta on edullista jauhaa vesidispersio hiekkamyllyssä. Tavallisesti vesidispersion jauhatus suoritetaan vain niissä tapauksissa, joissa ydinmateriaalia ei ole jauhettu aikaisemmin, mutta näin ei välttämättä tarvitse olla asian laita.
Tiivis amorfinen piidioksidipäällyste on oleellisesti huokos-vapaa ja jatkuva hiukkasen päällä. Tiivis amorfinen piidioksidipäällyste muodostetaan liukoisen silikaatin liuoksesta, jonka pH on yli 8, edullisimmin välillä 9-11.
Tiiviin piidioksidin kerrostuminen aiheutuu siitä, että lisätään liukoisen silikaatin alkaliseen liuokseen mineraalihap-poa, kuten rikkihappoa, joka hydrolysoi liuoksessa olevan silikaatin kidevedelliseksi amorfiseksi piidioksidiksi. Esimerkiksi liukoisen silikaatin liuokseen voidaan sekoittaa pig-menttititaanidioksidin ydinhiukkasten alkalista lietettä tai dispersiota ja hapottaa sitten hitaasti tiiviin amorfisen piidioksidin kerrostamiseksi.
Vaihtoehtoisesti titaanidioksidin ydinhiukkasten lietteeseen tai dispersioon voidaan lisätä vesiliukoisen silikaatin alkalista liuosta ja samanaikaisesti mineraalihappoa lietteen pH-arvon pitämiseksi yli 8, esim. välillä 9-10,5 vaaditun tiiviin piidioksidipäällysteen muodostamiseksi ja kerrostamiseksi.
4 72738
O
Yleensä lietteen lämpötila pidetään välillä 60-100 C ja o edullisesti välillä 70-90 C tiiviin piidioksidin kerrostuk-sen aikana ja lietettä sekoitetaan tehokkaan päällystyksen ylläpitämiseksi.
Mitä tahansa vesiliukoista silikaattia voidaan käyttää tiiviin amorfisen piidioksidin lähteenä, vaikka on edullista käyttää alkalimetallisilikaattia. Erityisen hyödyllisiä ovat natrium- ja kaliumsilikaatit.
Sen jälkeen kun ydinmateriaali on päällystetty tiiviillä amorfisella piidioksidilla, päällystetty ydin päällystetään zirkoniumin kidevedellisellä oksidilla ja tavallisesti tämä suoritetaan vesidispersiossa lisäämällä dispersioon sopivaa vesiliukoista zirkoniumyhdistettä, joka reagoidessaan hapon tai alkalin kanssa kerrostaa vaadittua kidevedellistä zirko-niumoksidia. Vaikka tämän keksinnön tarkoituksiin esitetään, että ydinmateriaalin päällä on zirkoniumin kidevedellisen oksidin välikerros tiiviin amorfisen piidioksidin kerroksen pinnalla, on selvästi ymmärrettävä, että tämä sisältää nekin tuotteet, joissa zirkoniumin kidevedellinen oksidi on liittynyt päällystettyyn ydinmateriaaliin eikä sen tarvitse välttämättä ympäröidä koko sisäpäällystettä.
Tyypillisiä happamia zirkoniumyhdisteitä, joita voidaan käyttää tässä keksinnössä, ovat zirkoniumin mineraalihapposuolat, kuten rikki- ja typpihappojen suolat, zirkoniumsulfaatin ollessa edullisin lähde. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää ammonium- tai alkalimetallizirkoniumsuoloja, kuten ammoniumzirko-niumkarbonaattia.
Kidevedellisen alumiinioksidin ulkokerros muodostetaan zirkoniumin kidevedellisen oksidin välikerroksen päälle. On ymmärrettävä, että vaikka käytetään nimitystä kidevedellisen alumiinioksidin kerros, tämän kidevedellisen oksidin ei välttämättä tarvitse olla päällysteen muodossa, vaan se sisältää 5 72738 tapauksen, jssa kidevedellinen oksidi on liittynyt pigmenttiin .
Kidevedellinen alumiinioksidi kerrostetaan mistä takansa sopivasta vesiliukoisesta lähteestä, kuten mineraalihappojen happamista alumiinisuoloista, esim. alumiinisulfaatista ja alumiininitraatista tai alkalimetallialuminaatista, kuten natriumaluminaatista.
Tavallisesti kerrostus happamasta alumiiniyhdisteestä toteutetaan aikalisissä väliaineissa, esim. lisäämällä alkalia alumiiniyhdistettä sisältävän vesisuspensioon, mutta haluttaessa alumiiniyhdise ja alkali voidaan lisätä samanaikaisesti käsiteltävään suspensioon. Alkalisen alumiiniyhdisteen hapotus kerrostaa kidevedellistä alumiinioksidia ja tässä menettelyssä voidaan käyttää alkalisen alumiiniyhdisteen ja mi-neraalihapon, kuten rikkihapon samanaikaista lisäystä.
Tiiviin amorfisen piidioksidin määrä on 2-12 paino-% TiO ; sta ilmaistuna SiO^tna. Edullisimpia ovat pigmentit, jotka sisältävät tiivistä amorfista piidioksidia 4-8 paino-%:n määrät SiO -na TiC) :sta.
2 2 Tämän keksinnön pigmentti on varustettu zirkoniumin kidevedellisen oksidin välikerroksella, jonka määrä on 0,5-5 paino-%
ZrO :na TiO :sta. Erityisen edulliset määrät zirkoniumin 2 2 kidevedellistä oksidia ovat 1-4 paino-% ZrO :na TiO :sta.
2 2
Kidevedellisen alumiinioksidin ulkokerrosta voi olla läsnä jopa 6 painoprosentin määrä Al^o^ma TiO^ista ja edullisesti kidevedellistä alumiinioksidia on läsnä 1-3 paino-% (ilmaistuna AI O :na).
2 3 Tämän keksinnön pigmenttien valmitukseen käyttökelpoisten eri reagenssien määrät ovat pigmenttien päällystykseen perehty- 6 72738 neiden henkilöiden helposti määrättävissä samoin kuin käytettyjen eri liuosten väkevyydet.
Päällystysprosessin päätyttyä tuote voidaan suodattaa, pestä ja kuivata. Haluttaessa tuote voidaan jauhaa neste-energiamyl-lyssa ennen pakkausta myyntiä varten. Vaihtoehtoisesti tuote voidaan myydä erittäin väkevänä lietteenä tai pastana.
Keksinnön tuotetta voidaan käyttää pigmentoimaan suuri joukko materiaaleja, erityisesti niitä, jotka on määrä saattaa alttiiksi mahdolliselle valohajoamiselle. Näitä pigmenttejä sisältävillä maaleilla on paljon parantunut kestävyys verrattuna niihin, jotka sisältävät pigmenttejä, jotka on päällystetty tiiviillä piidioksidilla ilman zirkoniumin oksidin tai kidevedellisen oksidin kerrosta, ja myös verrattuna niihin, jotka sisältävät pigmenttejä, jotka on 7 72738 päällystetty zirkoniumin oksidilla tai kidevedellisellä oksidilla ja joissa ei ole tiivistä piidioksidia.
Seuraavat esimerkit kuvaavat keksintöä.
Esimerkki 1
Rutiilititaanidioksidin reaktorin poistovirtaa, joka oli saatu titaanitetrakloridin höyryfaasihapetuksella pienen alumiinikloridimäärän (2 paino-% A^O^na reaktorin pois-tovirrassa) läsnäollessa, sekoitettiin veden kanssa vesi-dispersion saamiseksi, joka sisälsi 400 g/1 pigmenttiä. Dispersio seulottiin kooltaan yli 45 ^um:n hiukkasten poistamiseksi.
Osa dispersiosta, joka sisälsi 1200 g pigmenttiä laimennettiin 220 g/1 pigmenttiä sisältäväksi ja lämpötila nostettiin 70°C:een. Dispersion pH oli 3,7.
Tietty määrä (25 ml) natriumhydroksidin vesiliuosta, joka sisälsi 110 g/1 NaOH, lisättiin sitten vesidispersioon pH:n nostamiseksi arvoon 9,4.
Sekoitettuun vesidispersioon lisättiin sitten natriumsilikaa-tin vesiliuosta (318 ml), joka sisälsi 166 g/1 vastaavan määrän Si02, samanaikaisesti 110 ml:n määrän kanssa 10 %:sta tilavuus/tilavuus rikkihappoa. Samanaikainen lisäys saatettiin päätökseen 90 minuutin aikana ja pH pidettiin arvossa 9,4 tänä aikana. Vesidispersiota sekoitettiin sitten vielä 30 minuuttia samalla, kun sitä pidettiin 70°C:ssa.
Sekoitetun vesidispersion lämmitys lopetettiin sitten ja tietty määrä (20 ml) rikkihappoa lisättiin, pH:n laskemiseksi arvoon 7,5 30 minuutin aikana.
Vesidispersio jäähdytettiin sitten 50°C:een ja zirkonium-ortosulfaatin vesiliuos, joka sisälsi 286 g/1 vastaavan 8 72738 määrän Zr02:a, lisättiin pH:n laskemiseksi arvoon 5f0 ja lisäys jatkui samanaikaisesti natriumhydroksidiliuoksen lisämäärän (145 ml) kanssa sekoitettuun vesidispersioon dispersion pH:n pitämiseksi arvossa 5 samanaikaisen lisäyksen aikana. Lisätty zirkoniumortosulfaattiliuoksen kokonaismäärä oli 46 ml 15 minuutin kokonaisaikana. Sekoitusta jatkettiin vielä 10 minuuttia lisäyksen päätyttyä.
Sekoitettuun vesidispersioon lisättiin natriumaluminaatin alkalista liuosta, joka sisälsi 89,3 g/1 vastaavan määrän AI2O3 ja 218 g/1 NaOH, kunnes pH saavutti arvon 10-10,5 ja sitten samanaikaisesti rikkihapon lisämäärän (345 ml) kanssa tämän pH-arvon ylläpitämiseksi. Lisäyksen ja vielä 45 minuutin sekoituksen jälkeen pH:n havaittiin olevan 10,7. Lisätty natriumaluminaattiliuoksen kokonaismäärä oli 296 ml 20 minuutin kokonaisaikana.
Sekoitetun vesidispersion pH säädettiin sitten arvoon 6,5 30 minuutin aikana lisäämällä lisämäärä (75 ml) rikkihappoa. Sekoitusta jatkettiin 30 minuuttia hapon lisäyksen jälkeen.
Vesidispersio suodatettiin sitten käsitellyn pigmentin saamiseksi, joka sitten pestiin, käsiteltiin trimetylolipropaa-nilla (0,4 paino-% päällystämättömän pigmentin painosta) ja kuivattiin ennen kaksoisjauhatusta neste-energiamyllyssä.
Analyysissä saatu pigmentti sisälsi piidioksidia 3,85 paino-%:n määrän ilmaistuna Si02:na, 1,08 paino-% ZrC>2 ja 4,68 paino-% A12C>2 kaikki laskettuna valmiin pigmentin painosta.
Esimerkki 2
Esimerkissä 1 kuvattu koe toistettiin aina 10 %:sen tila-vuus/tilavuus rikkihapon lisäykseen asti pH:n alentamiseksi arvoon 7,5 ja vesidispersion jäähdytykseen 50°C:een.
Tiiviillä amorfisella piidioksidilla käsitellyn pigmentin sekoitettuun vesidispersioon lisättiin liuos, joka oli 9 72738 •valmistettu sekoittamalla 46 ml:n määrä zirkoniumortosul-faatin liuosta, joka sisälsi 286 g/1 vastaavan määrän ZrC^/ ja 282 ml:n määrä alumiinisulfaatin liuosta, joka sisälsi 93,7 g/l vastaavan määrän A^O^. Lisäys suoritettiin 30 minuutin aikana ja kun tämä oli saatettu päätökseen, sekoitusta jatkettiin vielä 30 minuuttia, kun dispersion pH oli 1,9.
Liuos (190 ml), jossa oli 400 g/l NaOH, lisättiin sitten sekoitettuun dispersioon pH:n nostamiseksi arvoon 6,5 30 minuutin aikana. Sekoitusta jatkettiin vielä 30 minuuttia sen jälkeen, kun pH oli saavuttanut arvon 6,5.
Käsitelty pigmenttititaanidioksidi suodatettiin, pestiin, käsiteltiin trimetylolipropaanilla (0,4 paino-% päällystämättömästä pigmentistä) ja kuivattiin ennen kaksoisjauhatusta neste-energiamyllyssä.
Analyysissä saatu käsitelty pigmentti sisälsi piidioksidia 3,88 paino-%:n määrän SiC^na, zirkoniumoksidia 0,99 paino-%:n määrän ZrC^na ja alumiinioksidia 4,44 paino-% :n määrän A^O^rna laskettuna valmiin pigmentin painosta.
Esimerkki 3
Erä vesidispersiota, joka sisälsi 1200 g rutiilititaanidi-oksidipigmenttiä väkevyydellä 220 g/l, valmistettiin esimerkissä 1 kuvatulla tavalla.
Vesidispersio lämmitettiin 70°C:een ja pH säädettiin arvoon 9,4 lisäämällä 30 ml natriumhydroksidiliuosta, jonka väkevyys oli 110 g/l.
Sekoitettuun liuokseen lisättiin sitten esimerkissä 1 kuvattua natriumsilikaatin vesiliuosta 318 ml:n määrä samanaikaisesti 115 ml:n lisämäärän kanssa 10 %:sta tilavuus/ti-lavuus rikkihappoa 90 minuutin aikana. pH pidettiin arvossa 9,4 tämän vaiheen aikana ja sen jälkeen, kun reagenssien 10 72738 lisäys oli saatu päätökseen, dispersiota sekoitettiin vielä 30 minuuttia.
Dispersion lämmitys lopetettiin ja 25 ml rikkihappoa lisättiin 30 minuutin aikana sekoitettuun dispersioon pH:n alentamiseksi arvoon 7,5.
Dispersio jäähdytettiin 50°C:een ja natriumaluminaattiliuos, joka sisälsi 89,3 g/1 vastaavan määrän AljO^a ja 218 g/1 NaOH, lisättiin pH:n nostamiseksi arvoon 10-10,5 ja sen jälkeen samanaikaisesti 345 ml:n kanssa 10 %:sta tilavuus/ tilavuus rikkihappoa pH:n pitämiseksi arvossa 10-10,5. Lisätty natriumaluminaatin kokonaismäärä oli 286 ml 20 minuutin kokonaisaikana. Kun lisäykset oli saatu päätökseen, dipersiota sekoitettiin vielä 45 minuuttia, jolloin pH oli 10,6 ennen kuin lisättiin 85 ml 10 %:sta tilavuus/ti-lavuus rikkihappoa pH:n alentamiseksi arvoon 6,5 30 minuutin aikana. Dispersiota sekoitettiin vielä 30 minuuttia hapon lisäyksen jälkeen.
Sen jälkeen käsitelty pigmentti suodatettiin, pestiin, käsiteltiin trimetylolipropaanilla (0,4 paino-% päällystämättömästä pigmentistä) ja kuivattiin ennen kaksoisjauhatusta neste-energiamvllyssä.
Analyysissä käsitelty pigmentti sisälsi piidioksidia 3,85 paino-%:n määrän ilmaistuna SiC^tna ja alumiinioksidia 4,52 paino-%:n määrän A^O^sna valmiin pigmentin painosta.
Tämä pigmentti oli tarkistuspigmentti.
Edellä olevissa esimerkeissä valmistetut pigmentit testattiin ko. pigmenttiä sisältävän maalin kestävyyssuhteen määräämiseksi.
Kestävyyssuhde mitattiin saattamalla akryyli/melamiiniform-aldehvdipolttomaali säänkestävyysmittariin ja määräämällä painohäviö määrätyin aikavälein. Samanlaiseen maaliin 11 72738 liitetty standardipigmentti saatettiin samanlaiseen altistukseen ja standardimaalin painehäviö määrättiin määrätyin aikavälein. Testattavana olevan maalin painohäviöt eri määrätyin aikavälein piirrettiin koordinaatistoon standardimaalin arvojen funktiona ja paras suora viiva vedettiin. Viivan jyrkkyys (kestävyyssuhde) määrättiin sen jälkeen.
Standardipigmentti, jota käytettiin standardimaalissa kes-tävyyssuhteen määräämiseen valittiin kaupallisesti saatavissa olevista pigmenteistä ja se oli sellainen, jolla katsottiin olevan hyvä kestävyys ja hyväksyttävä suorituskyky monissa sovellutuksissa. Pigmentti oli rutiilititaanidiok-sidi, joka oli valmistettu sulfaattiprosessilla ja joka oli päällystetty kidevedellisellä piidioksidilla, jonka määrä oli 1,3 paino-% Si02:na, alumiinin kidevedellisellä oksidilla, jonka määrä oli 2 paino-% A^O^tna ja titaanin kidevedellisellä oksidilla, jonka määrä oli 1,5 % TiC^na pigmentin painosta.
Mittausten tulokset esitetään seuraavassa taulukossa.
TAULUKKO 1
Pigmentti esimerkistä n:o Kestävyyssuhde 1 0,41 2 0,35 3 0,75
Yllä olevat tulokset osoittavat, että tämän keksinnön mukaisesti valmistetut pigmentit (esimerkki 1 ja esimerkki 2) ovat parempia kuin tarkistuksena käytetty pigmentti.
Esimerkki 4
Rutiilititaanidioksidin reaktorin poistovirta saatiin titaanitetrakloridin höyryhapetuksesta pienen alumiiniklo-ridimäärän läsnäollessa (1,4 paino-% A^O^rna reaktorin poistovirrassa). Reaktorin poistovirta (2200 g) lisättiin veden, natriumheksametafosfaatin ja NaOH:n (110 g/l) seokseen, joka sisälsi riittävästi komooncntteja saavuttamaan 12 72738 lopullisen lietteen pH-arvo 9-11, pigmenttiväkevvys 700 g/l ja 0,1 paino-% P2°5 reaktorin poistovirrasta laskettuna. Dispersiota hiekkajauhettiin 5140 ml :11a Ottowa-hiek-kaa nopeudella 2000 kierr/min 60 minuutin ajan. Hiekka poistettiin hiekkajauhetusta lietteestä käyttäen metalliverkkoa. Hiekaton liete suodatettiin sitten kaikkien kooltaan yli 45 yum:n hiukkasten poistamiseksi.
Erä dispersiota, joka sisälsi 1000 g pigmenttiä, laimennettiin 220 g/l pigmenttiä sisältäväksi ja lämpötila nostettiin 70°C:een. Dispersion pH säädettiin arvoon 9,4 alkali-lisävksellä .
Sekoitettuun vesidispersioon lisättiin sitten natriumsili-kaatin vesiliuosta (140 ml), joka sisälsi 143 g/l vastaavan määrän Si02:ta, samanaikaisesti 10 %:sen tilavuus/tilavuus rikkihapon kanssa, jonka määrä oli 30 ml. Samanaikainen lisäys saatiin päätökseen 45 minuutin aikana ja pH pidettiin arvossa 9,4 tänä aikana. Vesidispersiota sekoitettiin sitten vielä 30 minuuttia samalla, kun sitä pidettiin 70°C:ssa.
Sekoitetun vesidispersion lämmitys lopetettiin sitten ja tietty määrä rikkihappoa lisättiin pH:n alentamiseksi arvoon 7,5 30 minuutin aikana.
Vesidispersio jäähdytettiin sitten 50°C:een ja zirkonium-ortosulfaatin vesiliuos, joka sisälsi 268 g/l vastaavan määrän ZrC^, lisättiin pH:n laskemiseksi arvoon 5,0 ja lisäystä jatkettiin samanaikaisesti natriumhydroksidin vesi-liuoksen (120 ml) kanssa sekoitettuun vesidispersioon, dispersion pH:n pitämiseksi arvossa 5 samanaikaisen lisäyksen aikana. Lisätyn zirkoniumortosulfaattiliuoksen kokonaismäärä oli 41 ml 15 minuutin kokonaisaikana. Sekoitusta jatkettiin vielä 10 minuuttia lisäyksen päätyttyä.
Sekoitettuun vesidispersioon lisättiin sitten natriumalumi-naatin alkalista liuosta, joka sisälsi 93,5 g/], vastaavan 13 72738 määrän Α120^ ja 225 g/1 NaOH, kunnes pH saavutti arvon 10-10,5 ja sitten samanaikaisesti rikkihapon lisämäärän kanssa tämän pH:n ylläpitämiseksi. Lisäyksen ja vielä 45 minuutin sekoituksen jälkeen pH:n havaittiin olevan 10,2. Lisätty natri-umaluminaattiliuoksen kokonaismäärä oli 235 ml 20 minuutin kokonaisaikana.
Sekoitetun vesidispersion pH säädettiin sitten arvoon 6,5 30 minuutin aikana lisäämällä lisämäärä rikkihappoa. Sekoitusta jatkettiin 30 minuuttia hapon lisäyksen jälkeen.
Vesidispersio suodatettiin sitten, jolloin saatiin käsitelty pigmentti, joka sitten pestiin, käsiteltiin trimetyloli-propaanilla (0,4 paino-l päällystämättömän pigmentin painosta) ja kuivattiin ennen kaksoisjauhatusta neste-energia-mvllyssä.
Analyysissä saatu pigmentti sisälsi piidioksidia 1,98 paino-%:n määrän Sitoma ilmaistuna, 1,06 paino-%:n määrän Zr02:a ja 3,45 paino-% Al-^O^, kaikki laskettuna valmiin pigmentin painosta.
Esimerkki 5
Esimerkissä 4 kuvattu koe toistettiin paitsi, että sekoitettuun vesidispersioon, jonka pH oli 9,4, lisättiin sitten natriumsilikaatin vesiliuos (420 ml), joka sisälsi 143 g/1 vastaavan määrän Si02, samanaikaisesti 140 ml:n määrän kanssa rikkihappoa. Samanaikainen lisäys saatettiin päätökseen 90 minuutin aikana ja pH pidettiin arvossa 9,4 tänä aikana. Vesidispersiota sekoitettiin sitten vielä 30 minuuttia samalla, kun sitä pidettiin 70°C:ssa.
Jatkokäsittely suoritettiin esimerkissä 4 kuvatulla tavalla ja saatu pigmentti sisälsi analyysissä piidioksidia 5,50 paino-%:n määrän Si02:na ilmaistuna, 0,98 paino-% Zr02 ja 3,23 paino-% A120^, kaikki laskettuna valmiin pigmentin painosta.
14 72738
Esimerkki 6
Esimerkissä 4 kuvattu koe toistettiin paitsi, että sekoitettuun vesidispersioon, jonka pH oli 9,4, lisättiin sitten natriumsilikaatin vesiliuos (560 ml), joka sisälsi 143 g/1 vastaavan määrän Si02, samanaikaisesti 10 %:sen tilavuus/-tilavuus rikkihapon kanssa, jonka määrä oli 185 ml. Samanaikainen lisäys saatettiin päätökseen 120 minuutissa ja pH pidettiin arvossa 9,4 tänä aikana. Vesidispersiota sekoitettiin sitten vielä 30 minuuttia samalla, kun sitä pidettiin 70°C:ssa.
Prosessin jatkovaiheet toistettiin pigmentin tuottamiseksi, joka analyysissä sisälsi piidioksidia 7,30 paino-%:n määrän ilmaistuna SiC>2:na, 0,92 paino-% Zr02 ja 3,14 paino-% A1203, kaikki laskettuna valmiin pigmentin painosta.
Esimerkki 7
Esimerkissä 4 kuvattu koe toistettiin paitsi, että sekoitettuun vesidispersioon, jonka pH oli 9,4, lisättiin sitten natriumsilikaatin vesiliuosta (308 ml), joka sisälsi 143 g/1 vastaavan määrän SiC>2, samanaikaisesti 10 %: sen tilavuus/tilavuus rikkihapon kanssa, jonka määrä oli 100 ml. Samanaikainen lisäys saatiin päätökseen 90 minuutin aikana ja pH pidettiin arvossa 9,4 tänä aikana. Vesidispersiota sekoitettiin sitten vielä 30 minuuttia samalla, kun sitä pidettiin 70°C:ssa.
Sekoitetun vesidispersion lämmitys lopetettiin sitten ja tietty määrä (14 ml) rikkihappoa lisättiin pH:n laskemiseksi arvoon 7,5 30 minuutin aikana.
Vesidispersio jäähdytettiin sitten 50°C:een ja zirkonium-ortosulfaatin vesiliuos, joka sisälsi 268 g/1 vastaavan määrän ZrC>2, lisättiin pH:n laskemiseksi arvoon 5,0 ja lisäystä jatkettiin samanaikaisesti lisämäärän (12 ml) kanssa natriumhydroksidin vesiliuosta sekoitettuun vesidispersioon, dispersion pH:n pitämiseksi arvossa 5 samanaikai- 15 72738 kaisen lisäyksen ajan. Lisätty zirkoniumortosulfaattiliuok-sen kokonaismäärä oli 7,5 ml 10 minuutin kokonaisaikana. Sekoitusta jatkettiin vielä 10 minuuttia lisäyksen päätyttyä.
Sekoitettuun vesidispersioon lisättiin sitten natriumalumi-naatin alkalinen liuos, joka sisälsi 93,5 g/1 vastaavan määrän A^O^ ja 225 g/1 NaOH, kunnes pH saavutti arvon 10-10,5 ja sitten samanaikaisesti rikkihapon lisämäärän (285 ml) kanssa tämän pH:n ylläpitämiseksi. Lisäyksen ja vielä 45 minuutin sekoituksen jälkeen pH:n havaittiin olevan 10,6. Lisätty natriumaluminaattiliuoksen kokonaismäärä oli 235 ml 20 minuutin kokonaisaikana.
Sekoitetun vesidispersion pH säädettiin sitten arvoon 6,5 30 minuutin aikana lisäämällä rikkihapon lisämäärä (48 ml). Sekoitusta jatkettiin 30 minuuttia hapon lisäyksen jälkeen.
Vesidispersio suodatettiin sitten, jolloin saatiin käsitelty pigmentti, joka sitten pestiin, käsiteltiin trimetyloli-propaanilla (0,4 paino-% päällystämättömän pigmentin painosta) ja kuivattiin ennen kaksoisjauhatusta neste-energiamyl-lyssä.
Analyysissä saatu pigmentti sisälsi 4,20 paino-%:n määrän piidioksidia ilmaistuna SiC^na, 0,20 paino-% ZrC^ ja 3,41 paino-% kaikki laskettuna valmiin pigmentin painosta.
Esimerkki 8
Esimerkissä 4 kuvattu koe toistettiin ja sekoitettuun vesidispersioon, jonka pH oli 9,4, lisättiin sitten natriumsi-likaatin vesiliuosta (308 ml), joka sisälsi 143 g/1 vastaavan määrän SiC^, samanaikaisesti 10 %:sen tilavuus/tilavuus rikkihapon kanssa, jonka määrä oli 100 ml. Samanaikainen lisäys saatiin päätökseen 90 minuutin aikana ja pH säilytettiin arvossa 9,4 tänä aikana. Vesidispersiota sekoitettiin vielä 30 minuuttia samalla, kun sitä pidettiin 70°C:ssa.
16 72738
F
Sekoitetun vesidispersion lämmitys lopetettiin sitten ja tietty määrä (10 ml) rikkihappoa lisättiin pH:n alentamiseksi arvoon 7,5 30 minuutin aikana.
Vesidispersio jäähdytettiin sitten 50°C:een ja zirkonium-ortosulfaatin vesiliuos, joka sisälsi 268 g/1 vastaavan määrän Zr02, lisättiin pH:n laskemiseksi arvoon 5,0 ja lisäystä jatkettiin samanaikaisesti lisämäärän (210 ml) kanssa natriumhydroksidin vesiliuosta sekoitettuun vesi-dispersioon pH:n pitämiseksi arvossa 5 samanaikaisen lisäyksen aikana. Lisätty zirkoniumortosulfaattiliuoksen kokonaismäärä oli 75 ml 20 minuutin kokonaisaikana. Sekoitusta jatkettiin vielä 10 minuuttia lisäyksen päätyttyä.
Sekoitettuun vesidispersioon lisättiin sitten natriumalumi-naatin alkalista liuosta, joka sisälsi 93,5 g/1 vastaavan määrän Α120^ ja 225 g/1 NaOH, kunnes pH saavutti arvon 10-10,5 ja sitten samanaikaisesti rikkihapon lisämäärän (260 ml) kanssa tämän pH:n ylläpitämiseksi. Lisäyksen jälkeen lietettä sekoitettiin vielä 45 minuuttia. Lisätty natriumaluminaatin kokonaismäärä oli 235 ml 20 minuutin kokonaisaikana.
Sekoitetun vesidispersion pH säädettiin sitten arvoon 6,5 30 minuutin aikana lisäämällä lisämäärä (60 ml) rikkihappoa. Sekoitusta jatkettiin 30 minuuttia hapon lisäyksen jälkeen.
Vesidispersio suodatettiin sitten, jolloin saatiin käsitelty pigmentti, joka pestiin, käsiteltiin trimetylolipropaa-nilla (0,4 paino-% päällystämättömän pigmentin painosta) ja kuivattiin ennen kaksoisjauhatusta neste-energiamyllys-sä.
Analyysissä saatu pigmentti sisälsi piidioksdia 4,46 paino-%:n määrän ilmaistuna Si02:na, 1,73 paino-% Zr02 ja 3,23 paino-% A1202/ kaikki laskettuna valmiin pigmentin painosta.
17 72738
Esimerkki 9
Esimerkissä 4 kuvattu koe toistettiin ja sekoitettuun vesi-dispersioon, jonka pH oli 9,4, lisättiin sitten natriumsili-kaatin vesiliuosta (308 ml), joka sisälsi 143 g/1 vastaavan määrän SiC^, samanaikaisesti 10 %:sen tilavuus/tilavuus rikkihapon kanssa, jonka määrä oli 100 ml. Samanaikainen lisäys saatiin päätökseen 90 minuutin aikana ja pH pidettiin arvossa 9,4 tänä aikana. Vesidispersiota sekoitettiin sitten vielä 30 minuuttia samalla, kun sitä pidettiin 70° C:ssa.
Sekoitetun vesidispersion lämmitys lopetettiin sitten ja tietty määrä (10 ml) rikkihappoa lisättiin pH:n laskemiseksi arvoon 7,5 30 minuutin aikana.
Vesidispersio jäähdytettiin sitten 50°C:een ja zirkonium-ortosulfaatin vesiliuos, joka sisälsi 268 g/1 vastaavan määrän ZrC>2, lisättiin pH:n laskemiseksi arvoon 5,0 ja lisäystä jatkettiin samanaikaisesti lisämäärän (100 ml) kanssa natriumhydroksidin vesiliuosta sekoitettuun vesidisper-sioon dispersion pH:n pitämiseksi arvossa 5 samanaikaisen lisäyksen aikana. Lisätty zirkoniumortosulfaattiliuoksen kokonaismäärä oli 41 ml 20 minuutin kokonaisaikana. Sekoitusta jatkettiin vielä 10 minuuttia lisäyksen päätyttyä.
Sekoitettuun vesidispersioon lisättiin sitten natriumalumi-naatin alkalinen liuos, joka sisälsi 93,5 g/1 vastaavan määrän ja 225 g/1 NaOH, kunnes pH saavutti arvon 10-10,5 ja sitten samanaikaisesti rikkihapon lisämäärän (250 ml) kanssa tämän pH:n ylläpitämiseksi. Lisäyksen jälkeen lietettä sekoitettiin vielä 45 minuuttia. Lisätty nat-riumaluminaattiliuoksen kokonaismäärä oli 320 ml 20 minuutin kokonaisaikana.
Sekoitetun vesidiispersion pH säädettiin sitten arvoon 6,5 30 minuutin aikana lisäämällä vielä tietty määrä (60 ml) rikkihappoa. Sekoitusta jatkettiin 30 minuuttia hapon lisäyksen jälkeen.
18 72738
Vesidispersio suodatettiin sitten, jolloin saatiin käsitelty pigmentti, joka sitten pestiin, käsiteltiin tri-metylolipropaanilla (0,4 paino-% päällystämättömän pigmentin painosta) ja kuivattiin ennen kaksoisjauhatusta neste-energiamyllyssä.
Analyysissä saatu pigmentti sisälsi piidioksidia 3,87 paino-%:n määrän ilmaistuna Si02:na, 0,96 paino-% Zr02 ja 3,10 paino-% A^O^, kaikki laskettuna valmiin pigmentin painosta.
Esimerkki 10
Esimerkissä 1 kuvattu koe toistettiin aina 10 %:sen tila-vuus/tilavuus rikkihapon lisäykseen saakka, jolla laskettiin pH arvoon 7,5 ja jäähdytettiin vesidispersio 50°C:een.
Pigmentin sekoitettuun vesidispersioon, jota oli käsitelty tiiviillä amorfisella piidioksidilla, lisättiin 55 g:n määrä zirkoniumnitraatin liuosta, joka sisälsi 20 paino-% vastaavan määrän Zr02. Lisäys suoritettiin 15 minuutin aikana ia kun tämä oli saatettu loppuun, sekoitusta jatkettiin vielä 10 minuuttia, kun dispersion pH oli 2,2. Alumiinisul-faatin liuos, joka sisälsi 90,0 g/1 vastaavan määrän Al2C>2 ja 255 g/1 H2SO^ lisättiin sitten 20 minuutin aikana. Kun tämä oli saatu päätökseen, sekoitusta jatkettiin vielä 10 minuuttia, kun dispersion pH oli 1,5.
Liuos (145 ml), jossa oli 400 g/1 NaOH lisättiin sitten sekoitettuun dispersioon pH:n nostamiseksi arvoon 6,5 30 minuuttia aikana. Sekoitusta jatkettiin vielä 30 minuuttia sen jälkeen, kun pH oli saavuttanut arvon 6,5.
Käsitelty pigmenttititaanidioksidi suodatettiin, pestiin, käsiteltiin trimetylolipropaanilla (0,4 paino-% päällystämättömästä pigmentistä) ja kuivattiin ennen kaksoisjauhatusta neste-energiamyllyssä.
19 72738
Analyysissä saatu käsitelty pigmentti sisälsi piidioksidia 4,19 paino-%:n määrän Si02:na, zirkoniumoksidia 0,91 painotan määrän ZrC>2: na ja alumiinioksidia 3,26 paino-%:n määrän Al202:na laskettuna valmiin pigmentin painosta.
Esimerkki 11
Esimerkissä 4 kuvattu koe toistettiin ja sekoitettuun liuokseen lisättiin sitten esimerkissä 1 kuvattua natriumsili-kaatin vesiliuosta 308 ml:n määrä samanaikaisesti 95 ml:n lisämäärän kanssa 10 %:sta tilavuus/tilavuus rikkihappoa 90 minuutin aikana. pH pidettiin arvossa 9,5 tämän vaiheen aikana ja kun reagenssien lisäys oli saatettu loppuun, dispersiota sekoitettiin vielä 30 minuuttia.
Dispersion lämmitys lopetettiin ja 15 ml rikkihappoa lisättiin 30 minuutin aikana sekoitettuun dispersioon pH:n alentamiseksi arvoon 7,5.
Dispersio jäähdytettiin 50°C:een ja natriumaluminaattiliuos, joka sisälsi 93,5 g/1 vastaavan määrän A12C>2 ja 255 g/1 NaOH, lisättiin pH:n nostamiseksi arvoon 10-10,5 ja sitten samanaikaisesti 290 ml:n kanssa 10 %:sta tilavuus/tilavuus rikkihappoa pH:n pitämiseksi arvossa 10-10,5. Lisätty nat-riumaluminaattiliuoksen kokonaismäärä oli 235 ml 20 minuutin kokonaisaikana. Kun lisäykset oli saatettu loppuun, dispersiota sekoitettiin vielä 45 minuuttia, kun pH oli 10,4, ennen 10 %:sen tilavuus/tilavuus rikkihapon lisäystä pH:n laskemiseksi arvoon 6,5 30 minuutin aikana. Dispersiota sekoitettiin vielä 30 minuuttia hapon lisäyksen jälkeen.
Käsitelty pigmentti suodatettiin sitten, pestiin, käsiteltiin trimetylolipropaanilla (0,4 paino-% päällystämättömästä pigmentistä) ja kuivattiin ennen kaksoisjauhatusta neste-energiamyllyssä.
Käsitelty pigmentti sisälsi analyysissä piidioksidia 4,31 paino-%:n määrän ilmaistuna Si02:na ja alumiinioksidia 20 72738 3,42 paino~%:n määrän A^O^na valmiin pigmentin painosta.
Tämä pigmentti eli tarkistuspigmentti esimerkeille 4 ja 10.
Esimerkeissä 4-11 tuotetut pigmentit testattiin edellä kuvatulla tavalla pigmenttiä sisältävän maalin kestävyyssuh-teen määräämiseksi.
Mittausten tulokset esitetään seuraavassa taulukossa 2.
TAULUKKO 2
Pigmentti esimerkistä n;o Kestävyyssuhde 4 0,46 5 0,33 6 0,25 7 0,46 8 0,29 9 0,27 10 0,44 11 0,86 Nämä tulokset osoittavat aivan sitovasti tämän keksinnön pigmenttien oleellisesti parantuneen kestävyyden.

Claims (2)

72738 21
1. Titandioxidpigment innefattande en kärna av partikel-formigt rutiltitandioxidpigment belagt med kisel, zirkonium och aluminium i deras oxidform, kännetecknat av att den partikelformiga kärnan uppvisar en inre beläggning av tät amorf kiseldioxid i en mängd av 2-12 vikt-% uttryckt som SiO^ pa vikten av TiO^, att en mellanliggande beläggning av kristallvattenhaltig oxid av zirkonium i en mängd av 0,5-5 vikt-% uttryckt som ZrO^ pä vikten av TiO^ är uppburen av den inre beläggningen, och att en yttre beläggning av kristallvattenhaltig aluminiumoxid i en mängd av upp tili 6 vikt- % uttryckt som AI 0 pä vikten av TiO är uppburen av 2 3 2 den mellanliggande beläggningen.
1. Titaanidioksidipigmentti, joka koostuu osasmaisesta rutiilititaanidioksidipigmenttiytimestä, joka on päällystetty oksidimuodossa olevalla piillä, zirkoniumilla ja aluminiumil- la, tunnettu siitä, että osasmaisella ytimellä on sisäpääl- lyste, joka on tiivistä amorfista piidioksidia, jonka määrä on 2-12 paino-% ilmaistuna SiO :na TiO :n painosta, että 2 2 sisäpäällysteen päällä on välipäällyste, joka on zirkoniumin kidevedellistä oksidia, jonka määrä on 0,5-5 paino-% ilmaistuna ZrO^ma TiO^n painosta, ja että välipäällysteen päällä on ulkopäällyste, joka on kidevedellistä aluminium-oksidia, jonka määrä on korkeintaan 6 paino-% ilmaistuna Al^O^rna TiO^rn painosta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen titaanidioksidipigmentti, tunnettu siitä, että zirkoniumin kidevedellisen oksidin määrä on 1-4 paino-% ilmaistuna ZrO :na TiO :n pai- 2 2 nosta.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen titaanidioksidipigmentti, tunnettu siitä, että tiiviin amorfisen piidioksidin määrä on 4-8 paino-% ilmaistuna SiO :na TiO :n pai- 2 2 nosta.
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen titaanidioksidipigmentti, tunnettu siitä, että kidevedellisen alumi- niumoksidin määrä on 1-3 paino-% ilmaistuna AI o :na 2 3 TiO^:n painosta.
5. Menetelmä päällystetyn titaanidioksidipigmentin valmistamiseksi, tunnettu siitä, että osasmaiselle rutiiliti-taanidioksidiytimelle kerrostetaan vesiliukoisen silikaatin vesiliuoksesta pH-arvossa yli 8 sisäpäällyste, joka on tiivistä, amorfista piidioksidia, jonka määrä on 2-12 paino-% ilmaistuna SiO^tna TiO^:n painosta, että sisäpäällystettä käsitellään siten, että sen päälle muodostuu välipäällyste, 22 72738 joka on zirkoniumin kidevedellistä oksidia, jonka määrä on 0. 5.5 paino-% ilmaistuna ZrO^na TiO^n painosta, ja että kidevedellistä aluminiumoksidia kerrostetaan mainitulle pigmentille mainitun zirkoniumin kidevedellisen oksidin kerros-tuksen jälkeen korkeintaan 6 paino-%:n määrä ilmaistuna AI 0 :na TiO :n painosta, vesiliukoisesta aluminium-2 3 2 yhdisteestä.
6. Patenttivaatimusen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ydinmateriaali jauhetaan ennen päällystämistä tiiviillä amorfisella piidioksidilla.
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen menetelmä, o tunnettu siitä, että lämpötila pidetään arvossa 70-90 C ja pH arvossa 9-10,5 tiiviin amorfisen piidioksidin kerros-tuksen aikana.
2. Titandioxidpigment enligt patentkravet 1, kännetecknat av att mängden av den kristallvattenhaltiga oxiden av zirkonium är 1-4 vikt-% uttryckt som ZrO pä vikten av TiO . 2
FI823670A 1981-10-30 1982-10-27 Belagt titandioxidpigment och foerfarande foer framstaellning av detsamma. FI72738C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB8132845 1981-10-30
GB8132845 1981-10-30

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI823670A0 FI823670A0 (fi) 1982-10-27
FI823670L FI823670L (fi) 1983-05-01
FI72738B FI72738B (fi) 1987-03-31
FI72738C true FI72738C (fi) 1987-07-10

Family

ID=10525518

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI823670A FI72738C (fi) 1981-10-30 1982-10-27 Belagt titandioxidpigment och foerfarande foer framstaellning av detsamma.

Country Status (12)

Country Link
US (1) US4447271A (fi)
EP (1) EP0078633B1 (fi)
JP (1) JPS5884863A (fi)
AU (1) AU550162B2 (fi)
CA (1) CA1183410A (fi)
DE (1) DE3268998D1 (fi)
ES (1) ES8402337A1 (fi)
FI (1) FI72738C (fi)
FR (1) FR2515670B1 (fi)
GB (1) GB2108097B (fi)
NO (1) NO161442C (fi)
ZA (1) ZA827225B (fi)

Families Citing this family (63)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4640716A (en) * 1985-06-26 1987-02-03 Engelhard Corporation High bulking pigment and method of making same
US4737194A (en) * 1986-04-30 1988-04-12 E. I. Du Pont De Nemours And Company Titanium dioxide pigment coated with cerium cations, selected acid anions, and alumina
US4752340A (en) * 1987-01-27 1988-06-21 Kerr-Mcgee Chemical Corporation Titanium dioxide pigments
JP2739227B2 (ja) * 1989-02-15 1998-04-15 テイカ株式会社 二酸化チタン顔料及びその製造方法
GB8908995D0 (en) * 1989-04-20 1989-06-07 Tioxide Group Plc Particulate material
FI85871C (fi) * 1989-06-26 1992-06-10 Kemira Oy Foerfarande foer belaeggning av titandioxidpigment.
GB8926031D0 (en) * 1989-11-17 1990-01-10 Tioxide Group Plc Film-forming compositions
GB2242420A (en) * 1990-03-26 1991-10-02 Tioxide Group Plc Silica coated titanium dioxide
DE59207030D1 (de) * 1991-05-28 1996-10-10 Hoechst Ag Siegelbare, opake, biaxial orientierte Polypropylen-Mehrschichtfolie, Verfahren zu ihrer Herstellung und ihre Verwendung
DE4118572A1 (de) * 1991-06-06 1992-12-10 Hoechst Ag Siegelbare weisse folie aus polyolefinen
GB9121143D0 (en) * 1991-10-04 1991-11-13 Tioxide Chemicals Limited Dispersions
GB9121153D0 (en) * 1991-10-04 1991-11-13 Tioxide Chemicals Ltd Method of preparing sunscreens
JPH05209601A (ja) * 1992-01-31 1993-08-20 Canon Inc シリンダ装置及びその制御方法
US5203916A (en) * 1992-04-10 1993-04-20 Kerr-Mcgee Chemical Corporation Titanium dioxide pigment and method of preparation
EP0612613B1 (de) * 1993-01-25 1999-10-20 Hoechst Trespaphan GmbH Biaxial orientierte Polypropylen-Mehrschichtfolie, Verfahren zu ihrer Herstellung und ihre Verwendung
DE4304377A1 (de) * 1993-02-13 1994-08-18 Hoechst Ag Niedrig siegelnde, biaxial orientierte Polyolefin-Mehrschichtfolie, Verfahren zu ihrer Herstellung und ihre Verwendung
DE4311422A1 (de) * 1993-04-07 1994-10-13 Hoechst Ag Opake, matte, biaxial orientierte Polypropylen-Mehrschichtfolie, Verfahren zu ihrer Herstellung und ihre Verwendung
DE4311950A1 (de) * 1993-04-10 1994-10-13 Hoechst Ag Opake, matte Polypropylen-Mehrschichtfolie, Verfahren zu ihrer Herstellung und ihre Verwendung
DE4315006A1 (de) * 1993-05-06 1994-11-10 Hoechst Ag Siegelbare, opake, biaxial orientierte Polypropylen-Mehrschichtfolie, Verfahren zu ihrer Herstellung und ihre Verwendung
US5683802A (en) * 1994-03-17 1997-11-04 Hoechst Aktiengesellschaft Heat-seatable or non-heat-sealable, oriented, multilayer polyolefin film comprising ceramic particles
DE4410559A1 (de) * 1994-03-26 1995-09-28 Hoechst Ag Orientierte Polyolefinfolie mit amorphem Polymer, Verfahren zu ihrer Herstellung und ihre Verwendung
EP0692373B1 (de) 1994-07-13 1999-11-24 Hoechst Trespaphan GmbH Peelfähige, siegelbare polyolefinische Mehrschichtfolie
DE4426185A1 (de) 1994-07-23 1996-01-25 Hoechst Ag Siegelfähige orientierte Polyolefin-Mehrschichtfolie, Verfahren zu ihrer Herstellung und ihre Verwendung
DE4427377A1 (de) 1994-08-03 1996-02-08 Hoechst Ag Orientierte Folie aus thermoplastischem Polymer mit partikelförmigen Hohlkörpern, Verfahren zu ihrer Herstellung und ihre Verwendung
DE4427862A1 (de) 1994-08-05 1996-02-08 Hoechst Ag Niedrig siegelnde, biaxial orientierte Polyolefin-Mehrschichtfolie, Verfahren zu ihrer Herstellung und ihre Verwendung
DE4443411A1 (de) 1994-12-07 1996-06-13 Hoechst Ag Siegelbare, weiß-opake, biaxial orientierte Polypropylen-Mehrschichtfolie, Verfahren zu ihrer Herstellung und ihre Verwendung
US5730796A (en) * 1995-06-01 1998-03-24 Kerr-Mcgee Chemical Corporation Durable pigmentary titanium dioxide and methods of producing the same
JPH0971750A (ja) * 1995-09-06 1997-03-18 Kansai Paint Co Ltd 塗料組成物及びこれを用いた塗装金属板
DE19543679A1 (de) * 1995-11-23 1997-05-28 Hoechst Trespaphan Gmbh Niedrig siegelnde, biaxial orientierte Polyolefin-Mehrschichtfolie, Verfahren zu ihrer Herstellung und ihre Verwendung
DE19548789A1 (de) * 1995-12-27 1997-07-03 Hoechst Trespaphan Gmbh Peelfähige, siegelbare polyolefinische Mehrschichtfolie, Verfahren zu ihrer Herstellung und ihre Verwendung
FR2758826B1 (fr) * 1997-01-27 1999-04-16 Rhodia Chimie Sa Nouveau pigment de dioxide de titane, son procede de preparation et son utilisation dans les compositions de peinture
US5976237A (en) * 1997-02-27 1999-11-02 Kerr-Mcgee Chemical Corporation Pigment process for durable pigments
JPH10265620A (ja) * 1997-03-25 1998-10-06 Hightech Kemi Kk 配水管用着色樹脂組成物
DE50009959D1 (de) 1999-05-10 2005-05-12 Mitsubishi Polyester Film Gmbh Weisse, UV-stabilisierte Folie aus einem kristallisierbaren Thermoplast
EP1274788B1 (de) 2000-01-20 2011-08-24 Mitsubishi Polyester Film GmbH Weisse, schwerentflammbare, uv-stabile, thermoformbare folie aus einem kristallisierbaren thermoplasten
DE10002163A1 (de) 2000-01-20 2001-07-26 Mitsubishi Polyester Film Gmbh Weiße, schwerentflammbare, UV-stabile Folie aus einem kristallisierbaren Thermoplasten, Verfahren zu ihrer Herstellung und ihre Verwendung
DE10002164A1 (de) 2000-01-20 2001-07-26 Mitsubishi Polyester Film Gmbh Weiße, UV-stabilisierte, thermoformbare Folie aus einem kristallisierbaren Thermoplast, Verfahren zu ihrer Herstellung und ihre Verwendung
DE10011652A1 (de) 2000-03-10 2001-09-13 Mitsubishi Polyester Film Gmbh Biaxial orientierte Polyesterfolie mit hohem Weißgrad, Verfahren zu ihrer Herstellung und ihre Verwendung
US6342099B1 (en) * 2000-05-01 2002-01-29 Millennium Inorganic Chemicals, Inc. Coated titanium dioxide pigments and processes for production and use
DE10035451C2 (de) * 2000-07-19 2002-12-05 November Ag Molekulare Medizin Verfahren und Vorrichtung zur Identifizierung einer Polymersequenz
US6528568B2 (en) 2001-02-23 2003-03-04 Millennium Inorganic Chemicals, Inc. Method for manufacturing high opacity, durable pigment
DE10251675A1 (de) 2002-11-07 2004-05-19 Mitsubishi Polyester Film Gmbh Verfahren zur Herstellung einer Thermoplastfolie unter Verwendung von Kunststoffflaschen-Recyclat
DE102004037271A1 (de) * 2004-07-31 2006-03-23 Kronos International, Inc. Witterungsstabiles Titandioxid-Pigment und Verfahren zu seiner Herstellung
DE102004037272B4 (de) * 2004-07-31 2007-10-04 Kronos International, Inc. Verfahren zur Nachbehandlung von Titandioxid-Pigmenten
US7265176B2 (en) * 2005-01-31 2007-09-04 E. I. Du Pont De Nemours And Company Composition comprising nanoparticle TiO2 and ethylene copolymer
EP1728815B1 (de) 2005-06-01 2008-07-23 Mitsubishi Polyester Film GmbH Weiss-opake Folie mit niedriger Transparenz und verbesserter Durchschlagsfestigkeit
SA07280012B1 (ar) * 2006-01-30 2011-08-20 كرونوس انترناشونال ، انك. جسيمات خضاب من ثاني أكسيد التيتانيوم مع طبقة كثيفة ومشابة بثاني اكسيد السيليكون وطرق لتصنيعها
JP2008069193A (ja) * 2006-09-12 2008-03-27 Tayca Corp 微粒子二酸化チタン組成物およびその製造方法
US7238231B1 (en) * 2006-11-16 2007-07-03 Tronox Llc Process for manufacturing zirconia-treated titanium dioxide pigments
GB0808239D0 (en) * 2008-05-07 2008-06-11 Tioxide Group Services Ltd Compositions
US9221995B2 (en) 2008-05-07 2015-12-29 Tioxide Europe Limited Titanium dioxide
JP5609873B2 (ja) 2009-07-27 2014-10-22 旭硝子株式会社 複合粒子、塗膜形成用組成物、印刷インキ、塗料組成物、塗装物品および塗膜付樹脂フィルム
EP2460845B1 (en) 2009-07-29 2016-03-30 Asahi Glass Company, Limited Fluororesin film and method for producing same
CN102770375B (zh) 2010-02-22 2015-05-13 堺化学工业株式会社 复合颗粒及其制造方法
US9505022B2 (en) 2012-12-04 2016-11-29 The National Titanium Dioxide Co. Ltd. (Cristal) Surface treatment method for making high durability universal titanium dioxide rutile pigment
CN103305033B (zh) * 2013-06-28 2014-09-24 江西添光化工有限责任公司 一种金红石钛白粉表面处理包膜工艺
DE102015001215A1 (de) 2014-04-25 2016-08-04 Treofan Germany Gmbh & Co. Kg Biaxial orientierte Folie mit Partikel-haltiger poröser Schicht
DE102014005890A1 (de) 2014-04-25 2015-10-29 Treofan Germany Gmbh & Co. Kg Biaxial orientierte Folie mit Partikel-haltiger poröser Schicht
CN107743507A (zh) 2015-06-04 2018-02-27 科慕帝梯有限公司 遮光瓶设计
DE102015013515A1 (de) 2015-10-20 2017-04-20 Treofan Germany Gmbh & Co. Kg Biaxial orientierte poröse Folie mit Partikel-haltiger poröser Schicht und anorganischer Beschichtung
EP3190159A1 (de) * 2016-01-08 2017-07-12 Kronos International, Inc. Verfahren zur oberflächenbeschichtung eines substrats
CN110305524A (zh) * 2018-03-20 2019-10-08 常州格林感光新材料有限公司 一种含有改性颜料的辐射固化组合物及其应用
DE102018007418A1 (de) 2018-09-20 2020-03-26 Treofan Germany Gmbh & Co. Kg Biaxial orientierte Folie mit Partikel-haltiger poröser Schicht

Family Cites Families (20)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US27818A (en) * 1860-04-10 Artificial slate
US2885366A (en) * 1956-06-28 1959-05-05 Du Pont Product comprising a skin of dense, hydrated amorphous silica bound upon a core of another solid material and process of making same
FR1400378A (fr) * 1962-11-20 1965-05-28 British Titan Products Procédé de traitement de bioxyde de titane
DE1592951B2 (de) * 1966-01-07 1980-10-02 E.I. Du Pont De Nemours And Co., Wilmington, Del. (V.St.A.) Pigmentmasse auf der Basis von kristallinem Titandioxid und Verfahren zu deren Herstellung
GB1226554A (fi) * 1967-07-11 1971-03-31
US3650793A (en) * 1969-02-28 1972-03-21 Ppg Industries Inc Titanium dioxide of improved chalk resistance
GB1330157A (en) * 1970-12-23 1973-09-12 British Titan Ltd Production of titanium dioxide
US3676713A (en) * 1971-04-23 1972-07-11 Ibm Saturation control scheme for ttl circuit
GB1368601A (en) * 1971-12-20 1974-10-02 Laporte Industries Ltd Treatment of titanium dioxide pigments
GB1365412A (en) * 1972-03-23 1974-09-04 British Titan Ltd Pigment production
DE2223524C2 (de) * 1972-05-13 1987-01-02 Kronos Titan-Gmbh, 5090 Leverkusen Verfahren zur Herstellung eines beschichteten Titandioxid-Pigmentes
USRE27818E (en) 1972-06-02 1973-11-27 Titanium dioxide pigment coated with silica and alumina
JPS4941086A (fi) * 1972-08-26 1974-04-17
CA990457A (en) * 1973-11-02 1976-06-08 Kronos Titan-G.M.B.H. Titanium dioxide pigment having improved weather resistance
US3928057A (en) * 1974-05-30 1975-12-23 Du Pont TiO{HD 2 {B Pigment coated with porous alumina/silica and dense silica
FR2311823A1 (fr) * 1975-05-23 1976-12-17 Du Pont Pigment tio2 revetu de silice dense et d'alumine/silice poreuse
JPS5319320A (en) * 1976-06-21 1978-02-22 Seizou Shibuya Method of producing such as artificial stone and wood
US4125412A (en) * 1976-09-09 1978-11-14 E. I. Du Pont De Nemours And Company Process for the production of durable titanium dioxide pigment
DE2835880A1 (de) * 1978-08-16 1980-02-28 Bayer Ag Verfahren zur herstellung von titandioxidpigmenten mit hoher wetterbestaendigkeit
US4222789A (en) * 1978-11-30 1980-09-16 E. I. Du Pont De Nemours And Company Light-stable titanium dioxide pigment composition

Also Published As

Publication number Publication date
NO161442B (no) 1989-05-08
US4447271A (en) 1984-05-08
DE3268998D1 (en) 1986-03-20
ZA827225B (en) 1983-11-30
FI823670A0 (fi) 1982-10-27
FI72738B (fi) 1987-03-31
ES516905A0 (es) 1984-01-16
EP0078633A1 (en) 1983-05-11
GB2108097A (en) 1983-05-11
FR2515670A1 (fr) 1983-05-06
AU550162B2 (en) 1986-03-06
NO161442C (no) 1989-08-16
ES8402337A1 (es) 1984-01-16
JPS5884863A (ja) 1983-05-21
CA1183410A (en) 1985-03-05
GB2108097B (en) 1985-01-03
FR2515670B1 (fr) 1985-10-25
NO823590L (no) 1983-05-02
JPH0212504B2 (fi) 1990-03-20
FI823670L (fi) 1983-05-01
EP0078633B1 (en) 1986-02-05
AU8886982A (en) 1983-05-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI72738C (fi) Belagt titandioxidpigment och foerfarande foer framstaellning av detsamma.
FI72737B (fi) Belagt titandioxidpigment och foerfarande foer framstaellning av detsamma.
JP5363459B2 (ja) 共沈された混合酸化物で処理された二酸化チタン顔料の製法
ES2357990T3 (es) Proceso mejorado para la fabricación de pigmentos de dióxido de titanio tratado con circonia.
AU2013312028B2 (en) Infrared-reflecting pigment based on titanium dioxide, and method for producing it
US4052223A (en) Treatment of pigment
GB2271765A (en) Process for coating inorganic particles
CA2277058A1 (en) Titania pigment, preparation and use
EP0654509B1 (en) Durable pigmentary titanium dioxide and methods of producing the same
JP2002138218A (ja) 二酸化チタン顔料及びその製造方法
JP4522082B2 (ja) 光触媒液状組成物およびそれを用いて形成した光触媒体
JP2739227B2 (ja) 二酸化チタン顔料及びその製造方法
EP1404764B1 (en) Photostable rutile titanium dioxide
Gleń et al. Photostability and optical properties of modified titanium dioxide
EP0035076A1 (en) High dry hide TiO2 slurries
JPS61281018A (ja) 二酸化チタン顔料およびその製造法
JPH0124732B2 (fi)
FI66419C (fi) Ti02-slam med hoeg taeckningsfoermaoga

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: TIOXIDE GROUP PLC